Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (22) Delredovisning. Opinioner 2012 MSB-51.1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (22) Delredovisning. Opinioner 2012 MSB-51.1"

Transkript

1 samhällsskydd och beredskap () Delredovisning Opinioner 0 MSB-.

2 samhällsskydd och beredskap () Kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0, Ingela Stenbäck, 0-0,

3 samhällsskydd och beredskap () Inledning Opinioner är en undersökning med lång historik. Frågeställningarna har rört allmänhetens uppfattningar i frågor som har betydelse för försvar och säkerhetspolitik. Vissa av de frågor som ställs har varit i stort sett likalydande sedan -talet. Nya frågor som rör samhällsskydd och beredskap i ett vidare perspektiv har dock tillkommit under senare år. Idag är till exempel inställningen till samhällets roll vid terroristattentat, naturkatastrofer eller andra allvarliga störningar några frågor som berörs i undersökningen. Detta är tredje gången som undersökningen har genomförts i MSB:s regi. I denna delredovisning presenteras resultat från ett urval av frågor. En komplett resultat- och analysrapport kommer att ges ut i mars 0. Kort om 0 års undersökning Undersökningen genomfördes i form av en webbpanelundersökning (Sifo) under december 0. Enkäten skickades till personer i åldern till år. Frågeställningarna var med något enstaka undantag de samma som vid undersökningen 0. När det gäller bortfallredovisning i webbundersökningar går det inte att göra sådana i samma utsträckning som i till exempel telefonintervjuundersökningar. Vid telefonintervjuer markerar intervjuaren ett bortfall då en person inte vill svara på frågorna. Detta går inte att göra i webbundersökningar. Enkäten besvarades av 000 personer. Resultaten från denna typ av undersökning är inte exakta. För att en förändring - en ökning eller minskning - av ett värde med säkerhet ska kunna betecknas som signifikant i förhållande till förgående år bör värdet ha förändrats minst fem till sex procentenheter.

4 samhällsskydd och beredskap () Resultat I det följande redovisas resultat från ett urval av frågeställningar. De frågeställningar som valts ut är: Tycker du att Sverige för dig är ett bra eller dåligt land att leva i? Om du tänker dig Sverige fem år framåt, tror du att det blir bättre eller sämre att leva i det här landet? Nedan framgår förhållanden som skulle kunna påverka såväl vårt land som andra länder. Om du tänker på Sverige de närmsta fem åren hur oroande tycker du då att följande förhållanden är för vårt land? Tycker du att Sverige bör ha ett militärt försvar? Vad tycker du om den förvarspolitik som förts av Sverige under de senaste tre åren? Hur stor betydelse har följande förhållanden för att Sveriges militära försvar skall vara trovärdigt enligt din uppfattning? Tycker du att statsutgifterna för Sveriges militära försvar bör ökas, behållas oförändrade eller minskas? Vilken typ av militärt försvar skulle du föredra att vi har i Sverige? Försvarsalliansen Nato ansluter med jämna mellanrum nya medlemmar. Tycker du att Sverige skall söka medlemskap i Nato eller skall vi stå utanför Nato?

5 samhällsskydd och beredskap () Uppfattningen om Sverige som land Frågeställningar: Tycker du att Sverige för dig är ett bra eller dåligt land att leva i? Om du tänker dig Sverige fem år framåt, tror du det blir bättre eller sämre att leva i det här landet? Mycket bra Ganska bra Ganska dåligt Mycket dåligt % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till Sverige som land att leva i Liksom tidigare anser en överväldigande majoritet (över procent) att Sverige är ett mycket eller ganska bra land att leva i. Andelen som tycker att Sverige är

6 samhällsskydd och beredskap () ett mycket bra land att leva i har ökat från till 0 procent mellan 00 och 0. En viss minskning av framtidstron kan dock skönjas; andelen som tror att det blir något eller mycket sämre på fem års sikt har ökat från procent 00 till procent 0. Som framgår av diagram nedan har dock svaren på denna fråga varierat över tid, och påverkas sannolikt i huvudsak av rådande konjunkturläge. Mycket bättre Något bättre Ungefär som idag Något sämre Mycket sämre % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till om Sverige inom fem år blir ett bättre eller sämre land att leva i

7 samhällsskydd och beredskap () Oro för olika förhållanden på fem års sikt Frågeställning: Nedan framgår förhållanden som skulle kunna påverka såväl vårt land som andra länder. Om du tänker på Sverige de närmsta fem åren hur oroande tycker du då att följande förhållanden är för oss i vårt land? Organiserad internationell brottslighet 0 Relationerna mellan den muslimska världen och den kristna världen Användandet av jordens naturresurser 0 Utvecklingen i Mellanöstern Globala klimatförändringar Europeiska unionens överstatlighet Internationell terrorism Stora flyktingströmmar 0 Oljetransporter på Östersjön Brister i samhällsviktiga IT-system (ITsäkerhet) Olycka i kärnkraftverk 0 Utvecklingen i Ryssland 0 Terroristattack i Sverige Spridning av smittsamma sjukdomar Långvariga avbrott i elförsörjningen Spridning av kärnvapen Naturkatastrof med stor materiell förödelse Spridningen av kemiska och biologiska stridsmedel En väpnad konflikt i vår närhet 0% 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Oro för olika förhållanden. Resultaten gäller för 0.

8 samhällsskydd och beredskap () Störst oro känner svenskarna liksom i mätningen 0 för organiserad internationell brottslighet. Andelen som anser detta förhållande mycket eller ganska oroande är procent. Oron över mer långsiktiga hot, såsom globala klimatförändringar respektive användande av jorden naturresurser är fortsatt hög och andelen som anser dessa förhållanden mycket eller ganska oroande har stadigt legat över 0 procent de senaste mätningarna. Förhållanden och skeenden som rapporterats i svenska nyhetsmedier under de senaste åren kan på olika sätt, direkt eller indirekt, positivt eller negativt, antas ha påverkat inställningen och färga svaren på flera av de frågor som ingår i undersökningen. Det kan därför vara värt att här kort erinra om några händelser som utspelades under perioden 00 0 med anknytning till de frågeområden studien omfattar. Morden i Malmö Bomben och morden i Oslo och Utøya Bomben i Stockholm Översvämningar i olika delar av världen Orkanen Sandy Tsunamin och kärnkraftshaveriet i Japan Den nya influensan, vaccinationsprogram och efterföljande debatt om narkolepsi Arabiska våren, kriget i Libyen och inbördeskriget i Syrien Således noterades en signifikant uppgång i oron för en terroristattack i Sverige mellan 00 och 0, under vilken period såväl Stockholmsbomben som händelserna i Norge inträffade. Denna ökning av oron kvarstår även 0, även om fortfarande majoriteten av de tillfrågade (0 procent) svarat att de inte är särskilt eller inte alls oroade. Någon kvarvarande effekt av den nya influensan på opinionen kan inte noteras. Här ökade visserligen oron för smittsamma sjukdomar mellan åren 00 och 00, men har minskat såväl 0 som 0. Andelen som är mycket eller ganska oroade är nu procent, det lägsta värdet sedan frågan introducerades (00). Samtidigt har tilltron till samhällets förmåga att hantera en omfattande epidemi minskat. Andelen som tror att förmågan är otillräcklig uppgår 0 till procent (0 var motsvarande andel procent), andelen som anser förmågan tillräcklig uppgår till 0 procent (0 var motsvarande andel 0 procent). Händelserna i Fukushima har inte haft någon mätbar inverkan på oron för olycka i kärnkraftverk. Utvecklingen i Mellanöstern slår igenom starkt i årets mätning. Andelen som är mycket eller ganska oroade över denna har ökat med över procentenheter och är nu procent.

9 samhällsskydd och beredskap () Det finns goda skäl att anta att problematiken i Mellanöstern även påverkar oron för relationen mellan den muslimska och kristna världen respektive oron för stora flyktingströmmar. Andelen som är mycket eller ganska oroade för relationen mellan den kristna och muslimska världen är nu uppe i procent, motsvarande andel 0 var procent. Andelen som är mycket eller ganska oroade för stora flyktingströmmar har ökat från procent till procent mellan 0 och 0. Övriga förhållanden som oroar mer än hälften av alla tillfrågade i undersökningen är användandet av jordens naturresurser, globala klimatförändringar, Europeiska unionens överstatlighet, internationell terrorism samt oljetransporter på Östersjön. När det gäller oron för spridning av kärnvapen respektive kemiska och biologiska stridsmedel, så har det skett en radikal nedgång sedan 00. Den andel som är mycket eller ganska oroade över spridning av sådana vapen har mer än halverats. Utveckling över tid för respektive förhållande visas i diagram.. nedan % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Organiserad internationell brottslighet

10 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Relationerna mellan den muslimska världen och den kristna världen % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Användandet av jordens naturresurser

11 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Utvecklingen i Mellanöstern % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Globala klimatförändringar

12 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Europeiska unionens överstatlighet % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Internationell terrorism % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Stora flyktingströmmar

13 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Oljetransporter på Östersjön % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Brister i samhällsviktiga IT-system (IT-säkerhet) % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Olycka i kärnkraftverk

14 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Utvecklingen i Ryssland % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Terroristattack i Sverige

15 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Spridning av smittsamma sjukdomar % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Långvariga avbrott i elförsörjningen % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Spridning av kärnvapen

16 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Naturkatastrof med stor materiell förödelse % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Spridning av kemiska och biologiska stridsmedel % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. En väpnad konflikt i vår närhet

17 samhällsskydd och beredskap () Inställning rörande det militära försvaret Frågeställning: Tycker du att Sverige bör ha ett militärt försvar? Vi bör absolut ha ett militärt försvar Vi bör nog ha ett militärt försvar Det är tveksamt om vi behöver ett militärt försvar Vi bör absolut inte ha ett militärt försvar % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till det Svenska militära försvaret En majoritet är för ett svenskt militärt försvar medan knappt en femtedel är tveksamma till om vi behöver ett militärt försvar. Frågan om Sverige bör ha ett militärt försvar har ingått i det psykologiska försvarets opinionsstudier sedan trettio år tillbaka. Frågan har verbalt förändrats några gånger men åtminstone från är svarsfördelningarna jämförbara. I undersökningarna åren -00 är i snitt procent absolut för ett svenskt militärt försvar medan procent i medeltal anser att Sverige

18 samhällsskydd och beredskap () nog bör ha ett sådant. I studien 00 när postenkäter för första gången ligger till grund för studierna minskar andelen klara förespråkare för ett militärt försvar till procent medan andelen uttalat tveksamma ökar från fem till procent. Avståndstagarnas skara är liten i befolkningen och är mer eller mindre konstant sedan frågan ställdes första gången. Frågeställning: Vad tycker du om den försvarspolitik som förts av Sverige under de senaste tre åren? Mycket bra Ganska bra Ganska dålig Mycket dålig % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till Sveriges försvarspolitik Uppfattningarna om den förda försvarspolitiken varierar förhållandevis mycket över åren. Cirka en tredjedel av de tillfrågade anser att den förvarspolitik som förts under de tre senaste åren varit mycket eller ganska bra. Andelen som anser att den förda politiken är ganska eller mycket dålig är något större och uppgår 0 till procent. Observera att det är en stor andel som inte har någon åsikt i frågan.

19 samhällsskydd och beredskap () Frågeställning: Hur stor betydelse har följande förhållanden för att Sveriges militära försvar skall vara trovärdigt enligt din uppfattning? Mycket stor betydelse Ganska stor betydelse Ganska liten betydelse Mycket liten betydelse Förmåga att försvara hela landet Moderna vapensystem Medborgarnas försvarsvilja Försvarsanslagens storlek Allmän värnplikt Förmåga att delta i internationella insatser Ett renodlat yrkesförsvar Ett försvar helt byggt på frivillighet 0% 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Olika förhållandens betydelse för ett trovärdigt försvar. Resultat 0. Den försvarsaspekt som flest bedömer ha mycket stor betydelse för trovärdigheten är i likhet med tidigare undersökningar förmågan att försvara hela landet ( procent). Därefter kommer, också i likhet med tidigare, att försvaret baseras på moderna vapensystem ( procent) samt att det finns en vilja till försvar i befolkningen ( procent).

20 samhällsskydd och beredskap 0 () Frågeställning: Tycker du att statsutgifterna för Sveriges militära försvar bör ökas, behållas oförändrade eller minskas? Ökas Behållas oförändrade Minskas % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till statsutgifterna för det militära försvaret Knappt 0 procent är för ökade försvarskostnader. Detta är samma nivå som 0 men en minskning jämfört med 00. Gruppen utan åsikt i anslagsfrågan är fortsatt stor.

21 samhällsskydd och beredskap () Frågeställning: Vilken typ av militärt försvar skulle du föredra att vi har i Sverige? Ett renodlat yrkesförsvar (enbart anställda) Ett försvar som bygger på värnplikt Ett försvar som helt och hållet bygger på frivillighet % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till typ av militärt försvar Andelen som har en positiv inställning till ett renodlat yrkesförsvar har ökat under senare år, men de som föredrar ett värnpliktsbaserat förvar är återigen den största gruppen ( procent). Andelen som förspråkar ett försvar med frivillighet som grund har minskat sedan frågan introducerades 00 och ligger nu på procent.

22 samhällsskydd och beredskap () Frågeställning: Försvarsalliansen Nato har nyligen anslutit nya europeiska medlemmar. Tycker du att Sverige skall söka medlemskap i Nato eller skall vi stå utanför Nato? Sverige bör snarast/på sikt söka medlemskap i Nato Sverige bör också framöver stå utanför Nato % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till medlemskap i Nato Fortfarande anser en majoritet av de tillfrågade ( procent) att Sverige även framöver bör stå utanför Nato, även om gruppen positiva etablerats på en något högre nivå efter 00 jämfört med tidigare år. Gruppen utan åsikt i frågan är fortfarande förhållandevis stor.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (17) Delredovisning. Opinioner 2011 MSB-51.1

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (17) Delredovisning. Opinioner 2011 MSB-51.1 MSB-. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap () Delredovisning Opinioner samhällsskydd och beredskap () Inledning Opinioner är en undersökning med lång historik. Frågeställningarna har rört allmänhetens

Läs mer

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Ingela Stenbäck, 0-0 Mats Junghage, 0-0 Publikationsnummer MSB 1-1 ISBN -1---0 Förord Säkerhetspolitik,

Läs mer

Opinioner 2013. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner 2013. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 01 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB - januari 01 ISBN -1--0- Förord

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015.

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. samhällsskydd och beredskap 1 (9) Opinioner 2015 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. Konferensdeltagare! De senaste åren

Läs mer

Opinioner 2015. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner 2015. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 0 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB januari 0 ISBN ---- Förord Säkerhetspolitik,

Läs mer

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 0 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB 0 - januari 0 ISBN ---0- Förord

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Opinioner 2016 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 Ers Majestät! Ärade

Läs mer

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2015-11-03

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2015-11-03 Rapport 18-årsundersökning MSB 1-11-03 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Målgruppen 4 Slutsatser Resultat Tillit och informationsinhämtning 11 Om det inträffar en kris 26 Risk och oro för den egna säkerheten

Läs mer

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige Svensk Nato-opinion i förändring? Svensk Nato-opinion i förändring? Ulf Bjereld Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 13 om att Sverige endast hade militär förmåga att försvara begränsade

Läs mer

Intervjuerna gjordes under tiden 26 september 12 oktober 2014. Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet.

Intervjuerna gjordes under tiden 26 september 12 oktober 2014. Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet. 1 FÖRORD Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) har i en intervjuundersökning rett ut medborgarnas åsikter om den finska utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Med fanns också frågor

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Nato-medlemskap och svensk militär

Nato-medlemskap och svensk militär Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Ulf Bjereld F rågan om svenskt Nato-medlemskap är fortfarande kontroversiell i svensk politik

Läs mer

SVENSKA FOLKET OCH NATO

SVENSKA FOLKET OCH NATO Svenska folket och Nato SVENSKA FOLKET OCH NATO ULF BJERELD E fter det kalla krigets slut har neutraliteten successivt lyfts ut ur den svenska säkerhetspolitiska doktrinen. Under det kalla kriget användes

Läs mer

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar Stockholm, 4 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 2015 Ipsos. Minskat Natomotstånd under de senaste tre åren majoritet vill öka resurserna

Läs mer

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete, Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning

Läs mer

PFI FINLÄNDARNAS ÅSIKTER OM UTRIKES- OCH SÄKERHETSPOLITIKEN, FÖRSVARET OCH SÄKERHETEN. Pressmeddelanden och översikter December 2016

PFI FINLÄNDARNAS ÅSIKTER OM UTRIKES- OCH SÄKERHETSPOLITIKEN, FÖRSVARET OCH SÄKERHETEN. Pressmeddelanden och översikter December 2016 PFI FINLÄNDARNAS ÅSIKTER OM UTRIKES- OCH SÄKERHETSPOLITIKEN, FÖRSVARET OCH SÄKERHETEN PLANERINGSKOMMISSIONEN FÖR FÖRSVARSINFORMATION Pressmeddelanden och översikter December / PFI Pressmeddelanden och

Läs mer

Enkätundersökning: information om kärnkraftsolyckan i Fukushima. Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten maj 2011

Enkätundersökning: information om kärnkraftsolyckan i Fukushima. Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten maj 2011 Enkätundersökning: information om kärnkraftsolyckan i Fukushima Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten 16 23 maj 2011 Om undersökningen Den 11 mars 2011 inträffade en allvarlig kärnkraftsolycka

Läs mer

PFI:s rapporter finns på vår webbplats på finska, svenska och engelska (www.defmin.fi/pfi).

PFI:s rapporter finns på vår webbplats på finska, svenska och engelska (www.defmin.fi/pfi). 1 FÖRORD Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) har i en intervjuundersökning rett ut medborgarnas åsikter om den finska utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Med fanns också frågor

Läs mer

Finlands deltagande i fredsbevarande operation i södra Libanon

Finlands deltagande i fredsbevarande operation i södra Libanon Finlands deltagande i fredsbevarande operation i södra Libanon "Finland har beslutat ställa fredsbevarare till FN:s förfogande i södra Libanon. Vad anser ni om denna lösning?" Figur. [, % ] GOD- KÄNNER

Läs mer

Fairtrade Kännedomsundersökning

Fairtrade Kännedomsundersökning Fairtrade Kännedomsundersökning Uppdragsgivare: Maria Granefelt, Fairtrade Kundansvarig: Ulla Holmberg, TNS SIFO Projektledare: Maria Rönnberg, TNS SIFO Projektnummer:1521165-02-24 Om undersökningen Under

Läs mer

18-årsundersökning Oktober 2013

18-årsundersökning Oktober 2013 18-årsundersökning Oktober 2013 Disposition 1. Syfte och mål med undersökningen 2. Om undersökningen 3. Sammanfattning av resultat 4. Resultatredovisning 5. Mediestrategi 6. Jämförelser mellan län 7. Resultat

Läs mer

Flyget och miljön

Flyget och miljön Flyget och miljön 1990-2006 Analys av 11 frågor som funnits med under samtliga mätningar under perioden Underlag Sifos mätningar på uppdrag av LFV åren 1990, 1991, 1996, 1998, 2000, 2003 och 2006 27 juni

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2014-10-24

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2014-10-24 Rapport 18-årsundersökning MSB 1--2 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Målgruppen Slutsatser Resultat Om det inträffar en kris 9 Risk och oro för den egna säkerheten 18 Förtroende för myndigheterna 29 Säkerheten

Läs mer

Rapport till Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun februari 2015

Rapport till Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun februari 2015 Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun SKOP har på uppdrag av intervjuat drygt 2.300 personer. Intervjuerna gjordes under januari och. Undersökningens genomförande redovisas i Metodbeskrivning.

Läs mer

Rapport. Barsebäcksverket. Kunskap, oro, attityder

Rapport. Barsebäcksverket. Kunskap, oro, attityder Rapport Barsebäcksverket Kunskap, oro, attityder 2015-12-07 Innehåll Sid Bakgrund och syfte 3 Områdesindelning 4 Sammanfattning 5 Nedläggning av Barsebäck 7 Förtroende 29 Informationen 36 Appendix 43 Hur

Läs mer

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT NOVEMBER 2011

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT NOVEMBER 2011 RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT NOVEMBER 2011 Kund: KSU Kärnkraftssäkerhet och utbildning AB Kontakt: Tim Lundström Datum: 15 november, 2011 Viktor Wemminger Tel: 0739 40 39 18 viktor.wemminger@novusgroup.se

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Ds 2001:44 Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Rapport från Försvarsberedningen inför 2001 års försvarsbeslut REGERINGSKANSLIET Försvarsdepartementet Innehåll Missiv.^ 9 Sammanfattning

Läs mer

KYRKSAMHETEN I GÖTEBORG OCH VÄSTRA GÖTALAND

KYRKSAMHETEN I GÖTEBORG OCH VÄSTRA GÖTALAND KYRKSAMHETEN I GÖTEBORG OCH VÄSTRA GÖTALAND JAN STRID tidigare SOM-undersökningar där frågor gällande Svenska kyrkan ingått har vi I mest varit intresserade av kyrkovalen. Men i samband med dessa val har

Läs mer

Rapport. MSB:s18-årsundersökning

Rapport. MSB:s18-årsundersökning Rapport MSB:s18-årsundersökning 16 16-10-14 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Sammanfattning och slutsatser 6 Tillit och informationsinhämtning 12 Informationskanaler och källkritik 27 Intresse att bistå

Läs mer

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016 Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige Kännedomsundersökning TNS -0- Allmän inställning till livsmedel och produktmärkningar I vilken grad instämmer du i följande påståenden? Omgivningen pratar ofta om

Läs mer

Louise Ungerth, chef för

Louise Ungerth, chef för Medlemmarnas attityderr till genmodifierade livsmedel 20122 En enkätundersökningg Juli 2012 För mer information: Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, 08-714 39 71, 070-341 55 30 www.konsumentforeningenstockholm.se

Läs mer

Kärnkraftsopinionen över tid

Kärnkraftsopinionen över tid Kärnkraftsopinionen över tid Analysgruppen vs SOM Olika sätt att tolka samma resultat 2015-05-03 Mattias Lantz Analysgruppen Epost: analysgruppen@svenskenergi.se Tel: 0730 454 384 Innehåll 3 Analysgruppen

Läs mer

VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV?

VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV? Varför är den svenska NATO-opinionen så negativ? VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV? ULF BJERELD S veriges säkerhetspolitiska läge har kanske aldrig varit bättre. Politiker, militärer och

Läs mer

2015-03-24 Karin Nelsson. Kristdemokraterna och olika politiska frågor

2015-03-24 Karin Nelsson. Kristdemokraterna och olika politiska frågor 2015-03-24 Karin Nelsson Kristdemokraterna och olika politiska frågor Kristdemokraterna och olika politiska frågor Sverige Tycker har genomfört en undersökning om olika politiska frågor bland allmänheten

Läs mer

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals 2014-12-18

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals 2014-12-18 Rapport Attityder till kärnkraftverk Ringhals 2014-12-18 Bakgrund och syfte På uppdrag av Ringhals har Demoskop genomfört en undersökning för att mäta allmänhetens förtroende för Ringhals kärnkraftverk.

Läs mer

Undersökningspopulation: Allmänheten, 16-85 år boende inom Kalmar län

Undersökningspopulation: Allmänheten, 16-85 år boende inom Kalmar län T r ygghet s under s ökni ng 2014 Kr onober gsl än Allmänt om trygghetsundersökningar Polismyndigheten i Kronobergs län har sedan 2005 genomfört medborgarundersökningar i samtliga länets kommuner, frånsett

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Novus Opinion Allmänheten om kärnkraft Oktober 2008 Arne Modig 2008-10-30 Allmänheten om kärnkraft Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Analysgruppen vid KSU, Kärnkraftsäkerhet

Läs mer

Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen!

Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen! Medlemsenkäten hösten 2005 Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen! Drygt var tionde medlem har ett fackligt uppdrag. Två tredjedelar har fått en utbildning för uppdraget.

Läs mer

svenska valrörelsen Ulf Bjereld

svenska valrörelsen Ulf Bjereld Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Ulf Bjereld D e borgerliga partierna vill under namnet Allians för Sverige samordna sin politik och inför den svenska

Läs mer

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut 1 Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut Ers Kungliga Höghet, ärade konferensdeltagare, mina damer och herrar! Jag vill

Läs mer

Försvarspolitiska ställningstaganden

Försvarspolitiska ställningstaganden Försvarspolitiska ställningstaganden 1 www.kristdemokraterna.se Försvarspolitiska ställningstaganden Partistyrelsen 7 juni 2013 Rikstinget 2011 gav partistyrelsen i uppdrag att revidera Kristdemokraternas

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

Företagsamheten 2014 Västmanlands län

Företagsamheten 2014 Västmanlands län Företagsamheten 2014 Västmanlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Västmanlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Västmanlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga...

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under november- av SKOP -research ab December 12 SKOP har på uppdrag av och

Läs mer

Intervjuerna gjordes under tiden Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet.

Intervjuerna gjordes under tiden Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet. FÖRORD I en av Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) utförd intervjuundersökning har medborgarnas åsikter om den finska utrikes-, säkerhets-, och försvarspolitiken samt om försvarsmaktsreformen

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Allmänheten om kärnkraft November 2015 Analysgruppen, Svensk Energi Kontakt: Mattias Lantz Tel: 0730 45 43 84 Epost: analysgruppen@svenskenergi.se Novus Kontakt: Viktor Wemminger Tel: 08-535 25 837 Epost:

Läs mer

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET Svenskarna, Nato och Irak-kriget SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET ULF BJERELD Ä nda sedan det kalla krigets slut har den svenska folkopinionen präglats av stabilitet i frågor kring alliansfrihet och Nato-medlemskap.

Läs mer

Perspektiv på totalförsvaret Underlag till workshop den 7 december 2016

Perspektiv på totalförsvaret Underlag till workshop den 7 december 2016 Perspektiv på totalförsvaret Underlag till workshop den 7 december 2016 Workshop kring fyra frågor 1. Totalförsvaret: vad avser vi? 2. Vad innebär det för företagen? 3. Vilken roll kan SOFF spela? 4. Nästa

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Allmänheten om kärnkraft Maj 2015 Analysgruppen, Svensk Energi Kontakt: Mattias Lantz Tel: 0730 45 43 84 Epost: analysgruppen@svenskenergi.se Novus Kontakt: Viktor Wemminger Tel: 08-535 25 837 Epost: viktor.wemminger@novus.se

Läs mer

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals Rapport Attityder till kärnkraftverk Ringhals 0-- Bakgrund och syfte På uppdrag av Ringhals har Demoskop genomfört en undersökning för att mäta allmänhetens förtroende för Ringhals kärnkraftverk. Undersökningen

Läs mer

Novus Politikers inställning till det svenska biståndet

Novus Politikers inställning till det svenska biståndet Novus Politikers inställning till det svenska biståndet 2010 Slutrapport 2010-06-30 Arne Modig 1749 Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Sida. Undersökningen har

Läs mer

Intervjuerna gjordes under tiden 24 september 11 oktober Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet.

Intervjuerna gjordes under tiden 24 september 11 oktober Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet. 1 FÖRORD I en av Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) utförd intervjuundersökning har medborgarnas åsikter om den finska utrikes-, säkerhets-, och försvarspolitiken utretts. Dessutom frågade

Läs mer

Det svenska nationella försvarets nedgång och fall

Det svenska nationella försvarets nedgång och fall Det svenska nationella försvarets nedgång och fall Sverige skulle avveckla det befintliga försvaret och skapa ett nytt, anpassat för morgondagens utmaningar. Men något hände. Den svenska nationella försvarsförmåga

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER

SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER Svensk NATO-opinion efter den 11 september SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER ULF BJERELD N eutraliteten fortsätter att väcka starka känslor. I överläggningarna mellan regering och opposition om

Läs mer

SE2011-0772 Julundersökning. Julundersökning 2011. Blocket AB. Oktober 2011. Stockholm oktober 2011

SE2011-0772 Julundersökning. Julundersökning 2011. Blocket AB. Oktober 2011. Stockholm oktober 2011 SE2011-0772 Julundersökning Julundersökning 2011 Blocket Oktober 2011 Stockholm oktober 2011 1 Blocket AB 2011 YouGov Innehållsförteckning 1. Information om undersökningen 2. Resultat 3. Vägning 4. Presentation

Läs mer

Intervjuerna gjordes under tiden 26.9 13.10.2013. Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet.

Intervjuerna gjordes under tiden 26.9 13.10.2013. Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet. FÖRORD I en av Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) utförd intervjuundersökning har medborgarnas åsikter om den finska utrikes-, säkerhets-, och försvarspolitiken retts ut. Med fanns också

Läs mer

Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009.

Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009. Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009. Innehåll: Bakgrund: Sammanfattning av enkätresultat: Metod: Resultat: Diskussion och slutsatser: Sida: 2 2 3

Läs mer

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni TV4/NOVUS OPINION VÄLJARBAROMETER - en av de stora väljarbarometrarna i Sverige NOVEMBER Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni I TV4/Novus Opinion

Läs mer

Allmänna Försvarsföreningen. Länsavdelningen i Västerbotten. hot i ny tid

Allmänna Försvarsföreningen. Länsavdelningen i Västerbotten. hot i ny tid Pax Nordica 2012 Nya hot i ny tid Världen förändras. Detta måste den svenska säkerhetspolitiken identifiera och anpassa sig till. Men den slits alltmer mellan olika och kanske också bitvis oförenliga prestationskrav.

Läs mer

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 4 Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Läs mer

Analysrapport PULS #4-2016

Analysrapport PULS #4-2016 Det amerikanska presidentvalet 8 november 2016 Analysrapport PULS #4-2016 Östsvenska Handelskammaren Anna Lövheim Inledning Östsvenska Handelskammaren är en politiskt obunden näringslivsorganisation, som

Läs mer

KfS:s medlemmar om Sveriges medlemskap i EU och dess betydelse för konsumenterna. - redovisning av telefonintervjuer, november/december 1999

KfS:s medlemmar om Sveriges medlemskap i EU och dess betydelse för konsumenterna. - redovisning av telefonintervjuer, november/december 1999 KfS:s medlemmar om Sveriges medlemskap i EU och dess betydelse för konsumenterna - redovisning av telefonintervjuer, november/december 1999 Beatrice Pernehagen Kooperativa institutet Box 200 63 104 60

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet.

Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet. FÖRORD I en gallupundersökning som Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) har gjort har medborgarnas åsikter om Finlands utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik retts ut. I den ställdes

Läs mer

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige. November 2001.

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige. November 2001. TEMO AB Postadress Box 1359 S-171 26 SOLNA Besöksadress Gårdsfogdevägen 7, Bromma Telefon 08-629 60 00 Fax 08-629 60 99 Internet www.temo.se Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning

Läs mer

Allmänheten och klimatförändringen 2009

Allmänheten och klimatförändringen 2009 Allmänheten och klimatförändringen Allmänhetens kunskap om och attityd till klimatförändringen, med fokus på egna åtgärder, konsumtionsbeteenden och företagens ansvar RAPPORT NOVEMBER Beställningar Ordertel:

Läs mer

Tryggheten i Västra Götalands län, Polisområde 2, år 2006

Tryggheten i Västra Götalands län, Polisområde 2, år 2006 Rikspolisstyrelsen, Controlleravdelningen Juni 2006 Tryggheten i Västra Götalands län, Polisområde 2, år 2006 OM TRYGGHETSUNDERSÖKNINGEN... 3 ATT TOLKA RESULTATEN... 3 FAKTA OM TRYGGHETSUNDERSÖKNINGEN...

Läs mer

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Starka tillsammans Genom att vi är många och håller ihop är vi starka. Genom aktiva och engagerade medlemmar formar vi våra

Läs mer

Konsekvensutredning rörande föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters rapportering av it-incidenter

Konsekvensutredning rörande föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters rapportering av it-incidenter samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ingela Darhammar Hellström Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet 072-233

Läs mer

Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar. Vi behöver ert stöd!

Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar. Vi behöver ert stöd! Bakgrund Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar Vi behöver ert stöd! Bred syn på säkerhetspolitiska hot Terrorism, klimat, migration, pandemier och människosmuggling utgör utrikes- och

Läs mer

Pertti Joenniemi Mariehamn, den NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA

Pertti Joenniemi Mariehamn, den NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA Pertti Joenniemi Mariehamn, den 25.03.2013 NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA Det är anmärkningsvärt att försvar, militära frågor samt säkerhet har blivit en av de främsta drivkrafterna

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD I en undersökning som Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) har gjort genom intervjuer har medborgarnas åsikter om Finlands utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik retts ut. I den

Läs mer

Svenska befolkningens inställning till sin pensionsålder 2002/2003 och 2010/2011

Svenska befolkningens inställning till sin pensionsålder 2002/2003 och 2010/2011 Svenska befolkningens inställning till sin pensionsålder 2/3 och /11 Mikael Stattin Working paper 2/13 Department of Sociology 91 87 Umeå, Sweden Telephone: 9-786 5 www.umu.se Svenska befolkningens inställning

Läs mer

NATIONELL RISKBEDÖMNING. 2012-09-06 Johanna Enberg

NATIONELL RISKBEDÖMNING. 2012-09-06 Johanna Enberg NATIONELL RISKBEDÖMNING 2012-09-06 Johanna Enberg Nationell riskbedömning EU:s rådslutsatser i april 2011 Rapporten Ett första steg mot en nationell riskbedömning i november 2011 Regeringsuppdrag att redovisa

Läs mer

PSYKOLOGISKT FÖRSVAR OPINION

PSYKOLOGISKT FÖRSVAR OPINION Styrelsen för PSYKOLOGISKT FÖRSVAR OPINION 2002 Göran Stütz MEDDELANDE 162 Opinion 2002 Den svenska allmänhetens syn på samhället, säkerhetspolitiken och försvaret hösten 2002 Sammanställd av Göran Stütz

Läs mer

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige. Maj 2002. Arne Modig

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige. Maj 2002. Arne Modig TEMO AB Postadress Box 1359 S-171 26 SOLNA Besöksadress Gårdsfogdevägen 7, Bromma Telefon 08-629 60 00 Fax 08-629 60 99 Internet www.temo.se Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning

Läs mer

Västmanlands län. Företagsamheten 2015. Tony Blomqvist, Personstöd Mälardalen. Vinnare av tävlingen Västmanlands mest företagsamma människa 2014.

Västmanlands län. Företagsamheten 2015. Tony Blomqvist, Personstöd Mälardalen. Vinnare av tävlingen Västmanlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Tony Blomqvist, Personstöd Mälardalen. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015 Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015 Svenskarnas syn på flyktingsituationen De senaste veckornas händelseutveckling kring flyktingsituationen i Europa har varit intensiv och på många

Läs mer

Byten och attityder på den svenska elmarknaden

Byten och attityder på den svenska elmarknaden Byten och attityder på den svenska elmarknaden 13-015 Svensk Energi: Kalle Karlsson Ipsos: Fredrik Borg Datum: 2013-10-11 Innehållsförteckning Fakta om undersökningen & bakgrund 3 Sammanfattning Resultatredovisning

Läs mer

Svenskarna och politiken på internet delaktighet, påverkan och övervakning Version 1.0 2014 Marianne Ahlgren och Pamela Davidsson

Svenskarna och politiken på internet delaktighet, påverkan och övervakning Version 1.0 2014 Marianne Ahlgren och Pamela Davidsson Svenskarna och politiken på internet delaktighet, påverkan och övervakning Version 1.0 2014 Marianne Ahlgren och Pamela Davidsson Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna?

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna? 1 Maj-Britt Theorins anförande vid manifestationen på Sergels torg, 21 maj 2016 NATO vårt som är i himlen helgat varde ditt namn ske NATO- kommandots vilja i himlen så ock på jorden. Vår dagliga NATO-

Läs mer

Låneindikatorn. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2015

Låneindikatorn. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2015 Låneindikatorn Genomförd av CMA Research AB Juni 0 Låneindikatorn Juni 0 Disposition Sammanfattning sid. Fakta om undersökningen sid. Fakta om respondenterna sid. Bankernas utlåning till företag sid. Nuvarande

Läs mer

Statschefen bör väljas demokratiskt En undersökning av svenska medborgares inställning till Sveriges statsskick

Statschefen bör väljas demokratiskt En undersökning av svenska medborgares inställning till Sveriges statsskick Statschefen bör väljas demokratiskt En undersökning av svenska medborgares inställning till Sveriges statsskick Samordnare av rapporten Mona Abou- Jeib Broshammar Republikanska Föreningen Inledning I offentlig

Läs mer

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Kärnkraftsopinionen november

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Kärnkraftsopinionen november Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Kärnkraftsopinionen november 05 05-11 -21 T- 112183 Kontaktpersoner: TEMO: Arne Modig 073 950 3005, arne.modig@temo.se David Ahlin 073 950 3016, david.ahlin@temo.se

Läs mer

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium 1 Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium Innehållsförteckning Bakgrund 2 Syfte 2 Material/Metod 2 Resultat 3 Diskussion 14 Slutsats 15 2 Bakgrund Årskurs 6 elever kommer snart att ställas inför ett

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

Företagsamheten 2014 Gotlands län

Företagsamheten 2014 Gotlands län Företagsamheten 2014 s län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

IPv6. MarkCheck. April 2010

IPv6. MarkCheck. April 2010 IPv6 MarkCheck April 2010 1 Innehållsförteckning Länkarna nedan tar dig snabbt och enkelt till presentationens olika avsnitt! Sammanfattning Syfte och metod Inferens - vilka slutsatser kan man dra utifrån

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den december Ipsos: david.ahlin@ipsos.com 4 Ipsos. All rights reserved Ökat stöd för svenskt Nato-medlemskap Stödet för att Sverige bör gå med

Läs mer

Vad betyder den ekonomiska krisen för individoch familjeomsorgen i kommunerna?

Vad betyder den ekonomiska krisen för individoch familjeomsorgen i kommunerna? Vad betyder den ekonomiska krisen för individoch familjeomsorgen i kommunerna? En undersökning bland chefer inom individ och familjeomsorgen 10 juni 2009 Arne Modig 1 Individ- och familjeomsorgen i den

Läs mer

SKOP. Rapport till Den Nya Välfärden om hur svenskarna ser på försvaret november 2009

SKOP. Rapport till Den Nya Välfärden om hur svenskarna ser på försvaret november 2009 om hur svenskarna ser på försvaret SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 3 och 19 intervjuades cirka 1.000 personer om hur de ser på det

Läs mer

Skanskas bostadsrapport 2015

Skanskas bostadsrapport 2015 Skanskas bostadsrapport 2015 Metodik Så genomfördes rapporten Skanskas bostadsrapport 2015 bygger på en omfattande analys av en rad olika faktaunderlag. Statistik från Hittabrf.se och Mäklarstatistik har

Läs mer

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015 SKOP gör regelbundna undersökningar bland ungdomar personer mellan 16 och 25 år som är bosatta i hela Sverige. I september/ intervjuades 1.000 personer. En fråga ställdes på uppdrag av Frivärld och redovisas

Läs mer

Företagsamheten Dalarnas län

Företagsamheten Dalarnas län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 s län s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 4 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling...

Läs mer

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg Medborgarpanelen Valpanelens åsikter över tid Titel: Valpanelens åsikter över tid University of Gothenburg Sweden Box 100, S-405 30 Gothenburg Redovisning av resultat Under tidsperioden mars 13 till oktober

Läs mer