VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV?"

Transkript

1 Varför är den svenska NATO-opinionen så negativ? VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV? ULF BJERELD S veriges säkerhetspolitiska läge har kanske aldrig varit bättre. Politiker, militärer och säkerhetspolitisk expertis är eniga i sin bedömning att risken för att Sverige mot sin vilja skall bli indraget i militära krigshandlingar i dagsläget är utomordentligt liten. Det enda orosmoment som kan anas vid horisonten är att den politiska situationen i Baltikum och i Ryssland utvecklas på ett sätt som ger upphov till en militär konfrontation mellan dessa stater i Sveriges närområde. 1 Men inte särskilt mycket tyder på att så skulle bli fallet under överskådlig framtid. I denna den bästa av säkerhetspolitiska världar är det svårt att få till stånd en säkerhetspolitisk debatt som verkligen utgår från svenska säkerhetspolitiska intressen. Så handlar t ex debatten om ett svenskt NATO-medlemskap inte så mycket om vad som vore bäst för Sverige, utan i stället om vad som vore bäst för omvärlden. Skulle balterna, skulle Europa, skulle världsfreden vinna på att Sverige blev medlem av NATO, eller tjänas dessa syften bättre av att Sverige håller fast vid sin militära alliansfrihet? Den altruism och den ideologisering som präglar dagens debatt är ett uttryck för att Sveriges säkerhetspolitiska läge i dag är så gott att det är svårt att hitta självklara säkerhetspolitiska argument för den ena eller andra ståndpunkten. I avsaknad på renodlade säkerhetspolitiska argument får folkopinionens åsikt i frågan en särskilt framträdande plats i diskussionen. Det visade sig inte minst i utrikesminister Anna Lindhs anförande vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari 2001, då Anna Lindh använde just folkopinionens inställning som ett av de mest centrala argumenten för en bibehållen svensk alliansfrihet. Argumentet återkom flera gånger. Anna Lindh sade t ex att säkerhetspolitiken, för att vara trovärdig, måste ha en stark folklig förankring. Hon betonade att den militära alliansfriheten har ett starkt folkligt stöd och att en majoritet av befolkningen avvisar idéer om ett svenskt NATO-medlemskap. Även i regeringens utrikespolitiska deklaration poängteras att den militära alliansfriheten har ett starkt stöd hos det svenska folket. Och i Försvarsberedningens betänkande som publicerades våren 2001 talas det om en stark folklig förankring för neutraliteten och alliansfriheten. Men att åberopa folkopinionen i säkerhetspolitiska frågor är ett tveeggat svärd. Kritikerna kan hävda att det är politikernas uppgift att leda opinionen, att försöka förändra den, och inte att slaviskt följa den. Å andra sidan måste man skilja 381

2 Ulf Bjereld mellan att leda opinionen och att springa ifrån opinionen. Det är svårt att se något annat politikområde där det är så viktigt att ha förtroende och någon form av åsiktsöverensstämmelse mellan väljarna och de valda som inom just utrikesoch säkerhetspolitiken. Folkopinionens åsikt om alliansfrihet eller svenskt NATO-medlemskap har under 1990-talet varit i huvudsak stabil. Andelen personer som motsätter sig ett svenskt NATO-medlemskap har varit betydligt större än andelen som förespråkar ett svenskt medlemskap. 2 Av 2000 års SOM-undersökning framgår att andelen NATO-motståndare fortfarande är betydligt större än andelen NATO-anhängare. Men motståndet har minskat något jämfört med föregående års undersökning. Tabell 1 Svenska folkets inställning till NATO-medlemskap, (procent) Förslag: Sverige bör söka medlemskap i NATO Bra Varken Dåligt Summa Opinions- År förslag eller förslag procent balans Kommentar: Opinionsbalansen visar andelen som tycker att det är ett bra förslag minus andelen som tycker att det är ett dåligt förslag. Värdena kan därmed variera mellan +100 (alla tycker att det är ett bra förslag) och -100 (alla tycker att det är ett dåligt förslag). Positiva värden anger en övervikt för andelen som anser att det är ett bra förslag, medan negativa värden anger en övervikt för andelen som anser att det är ett dåligt förslag. Personer som ej besvarat frågan ingår inte i procentbasen. Av de tillfrågade hösten 2000 anser 24 procent att det är ett bra förslag att Sverige söker medlemskap i NATO, mot 19 procent 1999 och 22 procent Andelen som tycker att det är ett dåligt förslag att Sverige söker medlemskap i NATO uppgår till 45 procent, mot 47 respektive 43 procent i föregående års undersökningar. Resultaten stämmer väl överens med den undersökning som Styrelsen för Psykologiskt Försvar (SPF) redovisat. SPF ställer frågan Om du fick bestämma tycker du att Sverige skall söka fullt medlemskap i NATO eller skall vi hålla fast vid alliansfriheten? I 2000 års SPF-studie ansåg 24 procent att Sverige skulle öka medlemskap i NATO och 62 procent att Sverige skulle hålla fast vid alliansfriheten. 3 En Sifo-mätning från december 2000 med frågan Tycker du att 382

3 Varför är den svenska NATO-opinionen så negativ? Sverige ska ansluta sig till försvarsalliansen NATO visar att 29 procent svarade ja och 48 procent svarade nej. Vi skall nu se vilka åsiktsskillnader som återfinns i olika befolkningsgrupper. Tabell 2 visar åsikt i NATO-frågan efter kön, ålder och partisympati. Tabell 2 Svenska folkets inställning till NATO-medlemskap efter kön, ålder och partisympati, (opinionsbalans) Förslag: Sverige bör söka medlemskap i NATO Samtliga Kön Man Kvinna Ålder Partisympati Vänsterpartiet Socialdemokraterna Centerpartiet Folkpartiet Moderaterna Kristdemokraterna Miljöpartiet Kommentar: Se tabell 1. Ju mer negativ opinionsbalans, desto svagare stöd för att Sverige bör söka medlemskap i Nato. Kvinnor har en mer negativ inställning än män till svenskt NATO-medlemskap. Så har det varit vid varje enskilt mättillfälle skillnaden har varierat mellan tre och elva balansmåttsenheter. Åsiktsskillnaderna mellan de olika åldergrupperna har varierat över tid. Vid flera mättillfällen har de äldsta varit minst negativa till ett svenskt NATO-medlemskap. Så är det även i 2000 års mätning. Gruppen mellan år är minst negativ, medan NATO-motståndet är ungefär lika stort i övriga åldersgrupper. Bland partisympatisörerna är NATO-motståndet störst bland vänsterpartister, socialdemokrater och miljöpartister. Moderaterna är det enda parti som uppvisar en klar övervikt för dem som förespråkar ett svenskt NATO-medlemskap. Inom kristdemokraterna väger det jämnt. Folkpartiet är det enda parti som officiellt driver linjen att Sverige skall söka medlemskap i NATO nu. Men internt är NATO-motståndet i folkpartiet starkt. 383

4 Ulf Bjereld Endast 19 procent av folkpartisterna förespråkar ett svenskt NATO-medlemskap, medan andelen NATO-motståndare uppgår till hela 46 procent. Balansmåttet (-27) är därmed ungefär detsamma som i föregående års mätning (-31). I vilken utsträckning motsvaras då motståndet mot ett svenskt NATO-medlemskap av ett stöd för den svenska alliansfriheten? Tabell 3 visar svenska folkets inställning till bibehållen alliansfrihet Tabell 3 Svenska folkets inställning till bibehållen alliansfrihet, (procent) Förslag: Sverige bör i fredstid föra en alliansfri politik, syftande till neutralitet i krig År Bra Varken Dåligt Summa Opinionsförslag eller förslag procent balans Kommentar: Se tabell 1. Ju högre positiv opinionsbalans, desto starkare stöd för att Sverige skall bibehålla alliansfriheten. På frågan om Sverige i fredstid bör föra en alliansfri politik, syftande till neutralitet i krig svarade 66 procent av de tillfrågade att det var ett bra förslag, medan andelen som svarade att det var ett dåligt förslag uppgick till 13 procent. I föregående års undersökning uppgick motsvarande andelar till 69 respektive 8 procent. Hur fördelar sig då åsikterna i alliansfrihetsfrågan i olika befolkningsgrupper? Tabell 4 visar svenska folkets inställning till bibehållen alliansfrihet efter kön, ålder och partisympati. De åsiktsmönster som återfinns i olika befolkningsgruppers inställning till alliansfriheten överensstämmer i huvudsak med de åsiktsmönster som återfinns i synen på svenskt NATO-medlemskap. Alliansfriheten har starkare stöd bland kvinnor än bland män. Yngre är något mindre positivt inställda till alliansfriheten, men åsiktsskillnaderna är små mellan olika åldersgrupper. Stödet för alliansfriheten är starkast bland centerpartister, vänsterpartister och socialdemokrater, medan det är svagast bland moderater. Hur kan vi förstå alliansfrihetens och neutralitetens starka ställning i den svenska folkopinionen? Varför har inte det kalla krigets slut och de förändrade säkerhetspolitiska förutsättningarna påverkat folkviljan i riktning bort från neutralitet och alliansfrihet, mot en mer positiv inställning till NATO-medlemskap? 384

5 Varför är den svenska NATO-opinionen så negativ? Tabell 4 Svenska folkets inställning till bibehållen alliansfrihet, efter kön, ålder och partisympati, (opinionsbalans) Förslag: Sverige bör i fredstid föra en alliansfri politik, syftande till neutralitet i krig Samtliga Kön Man Kvinna Ålder Partisympati Vänsterpartiet Socialdemokraterna Centerpartiet Folkpartiet Moderaterna Kristdemokraterna Miljöpartiet Kommentar: Se tabell 1. Ju högre positiv opinionsbalans, desto starkare stöd för att Sverige skall bibehålla alliansfriheten. Det finns förstås flera skäl och jag tänkte i det följande diskutera tre av dem. Ett första skäl är att NATO för många med rätt eller orätt fortfarande är en organisation som associeras till krig. Sverige är ett land som genom sin nära tvåhundra år långa period av fred är nära nog unikt i Europa. Att i en sådan situation när inget militärt hot riktat direkt mot Sverige kan skönjas byta säkerhetspolitik och gå med i en militär allians med bindande försvarsgarantier blir för många människor säkerhetspolitiskt ologiskt. Ett NATO-medlemskap skulle enligt dessa människor snarare öka än minska risken för att Sverige mot sin vilja blev indraget i militära krigshandlingar. Och det är ju ett säkerhetspolitiskt kärnargument så gott som något. För det andra spelar sannolikt NATO:s kärnvapendoktrin en betydelsefull roll. Sedan 1960-talet kännetecknas svensk politisk kultur från vänster till höger av ett starkt motstånd mot kärnvapen överhuvudtaget. Tröskeln till att Sverige som NATO-medlem skulle understödja kärnvapendoktrinen blir hög. Och blotta tanken på att svenska politiska ledare skulle behöva sätta sig ned med företrädare för NATO-staterna och förhandla om huruvida NATO skulle ha rätt att i fredstid lagra kärnvapen i Sverige blir för många människor ett hinder att ens vilja tänka tanken vidare. 385

6 Ulf Bjereld För det tredje och kanske viktigast: Ett av de argument som NATO-anhängare ofta för fram i debatten är att Sverige skall gå med i NATO eftersom det är där vi hör hemma, inte minst politiskt och ekonomiskt. Problemet med detta hemhörighetsargument är att många personer inte känner sig hemma i denna gemenskap. Det finns en euroskepticism i den svenska opinionen som man inte kan önsketänka bort, 4 och inte heller avfärda vilket ibland faktiskt görs som ett uttryck för isolationism eller likgiltighet inför vad som händer i omvärlden. NATO-motståndare är som grupp inte mer isolationistiska eller likgiltiga än NATO-vänner snarare tvärtom. Om vi t ex undersöker biståndsvilja och vilja att ta emot fler flyktingar i Sverige hos NATO-vänner och hos NATO-motståndare, finner vi att NATO-motståndare är mer positiva till att ge bistånd och till att ta emot flyktingar än vad NATO-anhängare är. 5 Tabell 5 Åsikt om bistånd och flyktingmottagning bland Nato-anhängare och Nato-motståndare, 2000 (opinionsbalans) Minska u-hjälpen NATO-anhängare NATO-motståndare Opinionsavstånd Vänsterpartiet Socialdemokraterna Folkpartiet Moderaterna Kristdemokraterna Samtliga Färre flyktingar NATO-anhängare NATO-motståndare Opinionsavstånd Vänsterpartiet Socialdemokraterna Folkpartiet Moderaterna Kristdemokraterna Samtliga Kommentar. Tabellen visar åsiktsskillnaden mellan NATO-anhängare och NATO-motståndare i fråga om flyktingmottagning och bistånd efter partisympati. Ju högre positiv opinionsbalans, desto större andel som tycker det är ett bra förslag att minska u-hjälpen och att ta emot färre flyktingar. Opinionsavståndet utgörs av skillnaden mellan NATO-anhängares och NATO-motståndares opinionsbalansvärden. Ju större opinionsavstånd, desto större åsiktsskillnad mellan NATO-anhängare och NATO-motståndare. Sambandet återfinns även efter kontroll för partisympati. En NATO-kritisk moderat, folkpartist eller socialdemokrat tenderar att vara mer positivt inställd till 386

7 Varför är den svenska NATO-opinionen så negativ? bistånd och flyktingmottagning än vad t ex en NATO-vänlig moderat, folkpartist eller socialdemokrat är. NATO-motståndet är således inte uttryck för någon isolationism eller likgiltighet inför vad som händer i omvärlden. Den bristande hemhörigheten i NATO har i stället sin grund i att många svenskar inte känner en tillräckligt stark värdegemenskap med t ex fransmän och spanjorer, turkar och greker och i förlängningen kanske ester, letter och litauer för att man skall vara beredd att i bokstavlig mening dela sina öden med dem och förvänta sig att de skall dela sina öden med oss. Värdeskillnaden har i sin tur har sin grund i Sveriges starkt frihetliga och jämlikhetsbaserade kultur som härrör ur en svensk historisk tradition med en anti-hierarkisk och anti-auktoritär protestantism, en stark självägande bondeklass och i princip avsaknad av en feodal samhällsordning. Denna frihetliga och jämlikhetsbaserade kultur leder enligt min uppfattning till en stark uppslutning bakom det nationella oberoendet därav även skepsisen mot EU och till en samhörighetskänsla snarare med Danmark och främst med Norge, än med de flesta andra europeiska stater. Noter 1 Se t ex Försvarsberedningens rapport Gränsöverskridande sårbarhet gemensam säkerhet Ds 2001:14. Stockholm Jämför Bjereld (2000). 3 Stütz (2000) 4 Se t ex Holmberg (2001), Lindahl (2000) och Oscarsson (2001). 5 Se Demker och Malmström (1999 ) samt Ekengren (2000) för utvecklingen av den svenska flykting- respektive biståndsopinionen över tid. Referenser Bjereld, U. (2000) Den svenska NATO-opinionen en fråga om säkerhetspolitisk identitet? i Holmberg, S. och Weibull, L. (red). Det nya samhället. SOM- Institutet, Göteborgs universitet. Demker, M. och Malmström, C. (1999) Ingenmansland? Svensk immigrationspolitik i utrikespolitisk belysning. Lund, Studentlitteratur. Ekengren, A-M. (2000) Det frivilliga biståndet? i Holmberg, S. och Weibull, L. (red). Det nya samhället. SOM-Institutet, Göteborgs universitet. Gränsöverskridande sårbarhet gemensam säkerhet. Rapport från Försvarsberedningen. Ds 2001:14. Holmberg, S. (2001) Opinionsstödet för EU i Holmberg, S. m fl. EuropaOpinionen. Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. 387

8 Ulf Bjereld Lindahl, R. (2000) I väntan på folkomröstningen om EMU i Holmberg, S. och Weibull, L. (red). Det nya samhället. SOM-Institutet, Göteborgs universitet. Oscarsson, H. (2001) Den nya EU-dimensionen i Holmberg, S. m fl. Europa- Opinionen. Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. Stütz, G. (2000) Opinion Den svenska allmänhetens syn på samhället, säkerhetspolitiken och försvaret. Styrelsen för psykologiskt försvar. Meddelande

SVENSKA FOLKET OCH NATO

SVENSKA FOLKET OCH NATO Svenska folket och Nato SVENSKA FOLKET OCH NATO ULF BJERELD E fter det kalla krigets slut har neutraliteten successivt lyfts ut ur den svenska säkerhetspolitiska doktrinen. Under det kalla kriget användes

Läs mer

SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER

SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER Svensk NATO-opinion efter den 11 september SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER ULF BJERELD N eutraliteten fortsätter att väcka starka känslor. I överläggningarna mellan regering och opposition om

Läs mer

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET Svenskarna, Nato och Irak-kriget SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET ULF BJERELD Ä nda sedan det kalla krigets slut har den svenska folkopinionen präglats av stabilitet i frågor kring alliansfrihet och Nato-medlemskap.

Läs mer

Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande

Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN EN FRÅGA OM SÄKERHETSPOLITISK IDENTITET? ULF BJERELD Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande moderatledaren Carl Bildt en förändring av

Läs mer

Nato-medlemskap och svensk militär

Nato-medlemskap och svensk militär Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Ulf Bjereld F rågan om svenskt Nato-medlemskap är fortfarande kontroversiell i svensk politik

Läs mer

svenska valrörelsen Ulf Bjereld

svenska valrörelsen Ulf Bjereld Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Ulf Bjereld D e borgerliga partierna vill under namnet Allians för Sverige samordna sin politik och inför den svenska

Läs mer

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ulf Bjereld T orsdagen den 17 mars antog FN:s säkerhetsråd

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

TRENDBROTT I SVENSK NATO-OPINION

TRENDBROTT I SVENSK NATO-OPINION TRENDBROTT I SVENSK NATO-OPINION ULF BJERELD I april 1999 firade NATO sitt 50-årsjubileum. Firandet hade förberetts mer än ett år i förväg. Avsikten var att inför millenieskiftet odelat hylla och hedra

Läs mer

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige Svensk Nato-opinion i förändring? Svensk Nato-opinion i förändring? Ulf Bjereld Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 13 om att Sverige endast hade militär förmåga att försvara begränsade

Läs mer

MINSKAT FLYKTINGMOTSTÅND SVÅR MARKNAD FÖR FRÄMLINGSFIENTLIG POLITIK

MINSKAT FLYKTINGMOTSTÅND SVÅR MARKNAD FÖR FRÄMLINGSFIENTLIG POLITIK Minskat flyktingmotstånd svår marknad för främlingsfientlig politik MINSKAT FLYKTINGMOTSTÅND SVÅR MARKNAD FÖR FRÄMLINGSFIENTLIG POLITIK MARIE DEMKER F lyktingmotståndet fortsätter att minska i Sverige.

Läs mer

Libanonkriget i svensk opinion

Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Ulf Bjereld I år är det 40 år sedan sexdagarskriget 1967 mellan Israel och dess arabiska grannstater. Sedan dess ockuperar Israel bl a den

Läs mer

Utrikespolitiken och den svenska valrörelsen

Utrikespolitiken och den svenska valrörelsen Utrikespolitiken och den svenska valrörelsen Utrikespolitiken och den svenska valrörelsen Ulf Bjereld U trikes- och säkerhetspolitiska frågor spelar sällan eller aldrig en avgörande roll i svenska valrörelser.

Läs mer

Under det senaste året har debatten om invandring intensifierats. Efter valrörelsen

Under det senaste året har debatten om invandring intensifierats. Efter valrörelsen Vänster och höger i fl yktingopinionen VÄNSTER OCH HÖGER I FLYKTINGOPINIONEN MARIE DEMKER Under det senaste året har debatten om invandring intensifierats. Efter valrörelsen 2002 har frågor kring arbetskraftsinvandring,

Läs mer

Bilden av det kluvna Sverige i EU-frågor utnyttjas flitigt i den allmänna debatten.

Bilden av det kluvna Sverige i EU-frågor utnyttjas flitigt i den allmänna debatten. EU ja, men... EU JA, MEN RUTGER LINDAHL Bilden av det kluvna Sverige i EU-frågor utnyttjas flitigt i den allmänna debatten. Detta framkom inte minst efter folkomröstningen om införande av euro som officiell

Läs mer

Fler vill nu minska flyktinginvandringringen. Sedan 1992, då 65 procent förespråkade

Fler vill nu minska flyktinginvandringringen. Sedan 1992, då 65 procent förespråkade Trendbrott i fl yktingfrågan och polariseringen har ökat TRENDBROTT I FLYKTINGFRÅGAN OCH POLARISERINGEN HAR ÖKAT MARIE DEMKER Fler vill nu minska flyktinginvandringringen. Sedan 1992, då 65 procent förespråkade

Läs mer

Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron

Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron Svenskarna långsiktigt alltmer positiva till invandrare Svenskarna långsiktigt alltmer positiva till invandrare Marie Demker Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron

Läs mer

Under hösten 2006 byttes den svenska socialdemokratiska regeringen ut. Valdagens

Under hösten 2006 byttes den svenska socialdemokratiska regeringen ut. Valdagens Flyktingpolitik viktigt för vem? Flyktingpolitik viktigt för vem? Marie Demker Under hösten 2006 byttes den svenska socialdemokratiska regeringen ut. Valdagens viktigaste budskap var förstås just det en

Läs mer

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den december Ipsos: david.ahlin@ipsos.com 4 Ipsos. All rights reserved Ökat stöd för svenskt Nato-medlemskap Stödet för att Sverige bör gå med

Läs mer

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar Stockholm, 4 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 2015 Ipsos. Minskat Natomotstånd under de senaste tre åren majoritet vill öka resurserna

Läs mer

SKÄRPT FÖRSVARSDEBATT NATO, RYSSLAND OCH FÖRSVARSUTGIFTER

SKÄRPT FÖRSVARSDEBATT NATO, RYSSLAND OCH FÖRSVARSUTGIFTER Skärpt försvarsdebatt Nato, Ryssland och försvarsutgifter SKÄRPT FÖRSVARSDEBATT NATO, RYSSLAND OCH FÖRSVARSUTGIFTER ULF BJERELD OCH KARL YDÉN D e senaste två åren har försvarsfrågorna tilldelats en ovanligt

Läs mer

Sören Holmberg och Rutger Lindahl

Sören Holmberg och Rutger Lindahl Positiva opinionsvindar för EU Positiva opinionsvindar för EU Sören Holmberg och Rutger Lindahl D et svenska EU-medlemskapet har hittills inte varit någon opinionsmässig succé. EU-anhängarna vann folkomröstningen

Läs mer

ISRAEL OCH PLO 35 ÅR I SVENSK OPINION

ISRAEL OCH PLO 35 ÅR I SVENSK OPINION Israel och PLO 35 år i svensk opinion ISRAEL OCH PLO 35 ÅR I SVENSK OPINION ULF BJERELD P å fredagskvällen den 16 januari 2004 gick Israels ambassadör i Sverige, Zvi Mazel, till attack mot ett konstverk,

Läs mer

Karin Nelsson. Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem

Karin Nelsson. Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem 2014-05-23 Karin Nelsson Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem Mätning om politiskt missnöje Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets missnöje med olika samhällsproblem.

Läs mer

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER PER HEDBERG T illgång på energi är en viktig komponent för länders utveckling, ekonomi och välfärd. Frågan som aktualiserats under de senaste årtionden är, inte minst

Läs mer

Institutionsförtroende under krisen. Lennart Weibull

Institutionsförtroende under krisen. Lennart Weibull Institutionsförtroende under krisen Lennart Weibull Förtroende Trovärdighet Tillförlitlighet Tillit Förtroendenivåer: Institution Organisation Individ Förtroende påverkas av: Erfarenhet av verksamhetens

Läs mer

ARBETSLÖSHETEN SOM POLITISK SAKFRÅGA

ARBETSLÖSHETEN SOM POLITISK SAKFRÅGA ARBETSLÖSHETEN SOM POLITISK SAKFRÅGA MARIA OSKARSON Långt in på 1980-talet var arbetslöshet ett perifert politiskt problem i Sverige. Den öppna arbetslösheten låg på endast några få procent, och sågs knappast

Läs mer

Väljarkontraktet Karin Nelsson

Väljarkontraktet Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören 2014-08-26 Karin Nelsson Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören Mätning om politiska åsikter Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets förtroende för de olika

Läs mer

SVENSK OPINION OM EU-MEDLEMSKAPET

SVENSK OPINION OM EU-MEDLEMSKAPET Svensk opinion om EU-medlemskapet SVENSK OPINION OM EU-MEDLEMSKAPET RUTGER LINDAHL D et är i år tio år sedan Sverige inträdde som medlem i Europeiska unionen (EU). Beslutet föregicks av en folkomröstning

Läs mer

MÅNGTYDIG EU-OPINION

MÅNGTYDIG EU-OPINION MÅNGTYDIG EU-OPINION RUTGER LINDAHL Svenska folkets opinion i EU-frågor tilldrar sig stort intresse både i och utanför Sverige. Under vintern och våren 1998-99 har inställningen till Sveriges deltagande

Läs mer

DET FRIVILLIGA BISTÅNDET?

DET FRIVILLIGA BISTÅNDET? Det frivilliga biståndet? DET FRIVILLIGA BISTÅNDET? ANN-MARIE EKENGREN Å r 1968 beslutade riksdagen att biståndet successivt skulle höjas till 1 procent av bruttonationalprodukten (BNP). Ett år senare

Läs mer

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research Så svarade Medborgarpanelen LORE Laboratory of Opinion Research 2 april 1 Tack för alla era svar! I denna rapport presenteras resultat från Medborgarpanelen där våra panelmedlemmar har varit med och bidragit

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Opinioner 2016 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 Ers Majestät! Ärade

Läs mer

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och Fortsatt stöd för mer vindkraft Fortsatt stöd för mer vindkraft Per Hedberg Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och kärnkraft. I det här sammanhanget spelar fortfarande

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015.

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. samhällsskydd och beredskap 1 (9) Opinioner 2015 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. Konferensdeltagare! De senaste åren

Läs mer

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015 SKOP gör regelbundna undersökningar bland ungdomar personer mellan 16 och 25 år som är bosatta i hela Sverige. I september/ intervjuades 1.000 personer. En fråga ställdes på uppdrag av Frivärld och redovisas

Läs mer

Allmänhetens åsikter om yttrandefrihet

Allmänhetens åsikter om yttrandefrihet Allmänhetens åsikter om yttrandefrihet Bakgrundstabeller till Demokratirådets rapport 2007 Huvudresultaten återges i figur 3.1 på sidan 19 i: Olof Petersson, Anker Brink Lund, Eivind Smith och Lennart

Läs mer

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna?

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna? 1 Maj-Britt Theorins anförande vid manifestationen på Sergels torg, 21 maj 2016 NATO vårt som är i himlen helgat varde ditt namn ske NATO- kommandots vilja i himlen så ock på jorden. Vår dagliga NATO-

Läs mer

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften Vindkraft i medvind VINDKRAFT I MEDVIND PER HEDBERG ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften utgör en viktig energikälla i en utveckling mot ett mer hållbart samhälle.

Läs mer

Sida i svenskarnas ögon 2010

Sida i svenskarnas ögon 2010 Sida i svenskarnas ögon 2010 en undersökning bland svenskar över 15 år, bosatta i Sverige om synen på bistånd och Sida Inledning Gullers Grupp har på uppdrag av Sidas kommunikationsavdelning genomfört

Läs mer

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998 215 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) Västsvenska trender 1998 215 SOM-institutet SOM-institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar

Läs mer

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken uari Ipsos: David Ahlin, Gustav Gidenstam Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. Moderaterna har förlorat sakfrågeägarskapet i försvarsfrågan DN/Ipsos återkommande

Läs mer

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften.

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Kärnkraften en stridsfråga även under 2000-talet? KÄRNKRAFTEN EN STRIDSFRÅGA ÄVEN UNDER 2000-TALET? SÖREN HOLMBERG En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Majoriteten

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Ekonomi viktigast Den ekonomiska situationen i världen har gjort att folket rankar ekonomi som den viktigaste politiska frågan just nu. Tidigare har arbetslöshet

Läs mer

Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap

Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap 1 Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap En väg att minska spänningen i Östersjöområdet och oron hos svenska folket är att tydligt klargöra hur värdlandsavtalet med Nato inte

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen För ett år sedan, nästan exakt på dagen, genomförde Aftonbladet/Inizio en av sina mätningar om svenska folkets

Läs mer

Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset LENNART NILSSON

Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset LENNART NILSSON Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset LENNART NILSSON Den Svenska Monarkins Legitimitet, Journalisterna och Riksdagsledamöterna Lennart Nilsson

Läs mer

Statschefen bör väljas demokratiskt En undersökning av svenska medborgares inställning till Sveriges statsskick

Statschefen bör väljas demokratiskt En undersökning av svenska medborgares inställning till Sveriges statsskick Statschefen bör väljas demokratiskt En undersökning av svenska medborgares inställning till Sveriges statsskick Samordnare av rapporten Mona Abou- Jeib Broshammar Republikanska Föreningen Inledning I offentlig

Läs mer

SOM-rapport nr 2008:2 SOM. Ett urval av resultat från SOM-undersökningen 2006: Stockholms län. Åsa Nilsson Malin Forsberg

SOM-rapport nr 2008:2 SOM. Ett urval av resultat från SOM-undersökningen 2006: Stockholms län. Åsa Nilsson Malin Forsberg SOM-rapport nr 2008:2 SOM Ett urval av resultat från SOM-undersökningen 2006: Stockholms län Åsa Nilsson Malin Forsberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Analyserna i föreliggande tabellrapport

Läs mer

Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna

Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna Trots att politiska representanter angett att det finns ett stabilt stöd för projektet med ett Nobel Center på Blasieholmen är inte

Läs mer

Allmänhetens uppfattning om invandringen. Den Nya Välfärden

Allmänhetens uppfattning om invandringen. Den Nya Välfärden Allmänhetens uppfattning om invandringen Den Nya Välfärden 16-03-25 Om undersökningen 4 Målgrupp: Allmänheten, 18 89 år. 4 Metod: Kombination av webb- och postal enkät i slumpmässigt telefonrekryterad

Läs mer

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Per Hedberg I propositionen En sammanhållen klimat- och energipolitik redovisar regeringen sin syn på hur den svenska energiförsörjningen

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

Världens viktigaste fråga idag är freden.

Världens viktigaste fråga idag är freden. Thage G. Petersons anförande vid manifestationen mot Värdlandsavtalet med Nato den 21 maj 016 på Sergels torg, Stockholm Världens viktigaste fråga idag är freden. 1 Men vi når inte freden med nya arméer

Läs mer

Sveriges vägval om en säkerhetspolitik i förändring

Sveriges vägval om en säkerhetspolitik i förändring Sveriges vägval om en säkerhetspolitik i förändring Öppen föreläsning vid Försvarshögskolan 2011-01-25 av Jacob Westberg Tre analysnivåer i studiet av internationell politik System Maktfördelningen (uni-,

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (22) Delredovisning. Opinioner 2012 MSB-51.1

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (22) Delredovisning. Opinioner 2012 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap () Delredovisning Opinioner 0 MSB-. samhällsskydd och beredskap () Kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0, thomas.gell@msb.se Ingela Stenbäck, 0-0, ingela.stenback@msb.se samhällsskydd

Läs mer

2015-03-24 Karin Nelsson. Kristdemokraterna och olika politiska frågor

2015-03-24 Karin Nelsson. Kristdemokraterna och olika politiska frågor 2015-03-24 Karin Nelsson Kristdemokraterna och olika politiska frågor Kristdemokraterna och olika politiska frågor Sverige Tycker har genomfört en undersökning om olika politiska frågor bland allmänheten

Läs mer

Flyktingopinionen i Sverige har i ett längre perspektiv, sett två decennier tillbaka,

Flyktingopinionen i Sverige har i ett längre perspektiv, sett två decennier tillbaka, Ökat motstånd mot flyktingar men starkt stöd för skäl till uppehållstillstånd Ökat motstånd mot flyktingar men starkt stöd för skäl till uppehållstillstånd LINN SANDBERG och MARIE DEMKER Flyktingopinionen

Läs mer

Allmänhetens uppfattning om invandringens omfattning. Den Nya Välfärden 2015-05-25

Allmänhetens uppfattning om invandringens omfattning. Den Nya Välfärden 2015-05-25 Allmänhetens uppfattning om invandringens omfattning Den Nya Välfärden 15-05-25 Om undersökningen Målgrupp: Allmänheten, 18 89 år. Metod: Kombination av webb- och postal enkät i slumpmässigt telefonrekryterad

Läs mer

TURBULENTA TIDER SVENSKARNAS ÅSIKTER OM FÖRSVARET, RYSSLAND, NATO OCH ISLAMISKA STATEN

TURBULENTA TIDER SVENSKARNAS ÅSIKTER OM FÖRSVARET, RYSSLAND, NATO OCH ISLAMISKA STATEN Turbulenta tider svenskarnas åsikter om försvaret, Ryssland, NATO och Islamiska staten TURBULENTA TIDER SVENSKARNAS ÅSIKTER OM FÖRSVARET, RYSSLAND, NATO OCH ISLAMISKA STATEN JOAKIM BERNDTSSON, ULF BJERELD

Läs mer

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och Vindkraftsopinionen i Västra Götaland Vindkraftsopinionen i Västra Götaland Per Hedberg Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och vindkraftens andel av elproduktionen

Läs mer

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och Stödet för mer vindkraft försvagas Stödet för mer vindkraft försvagas Per Hedberg Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och vindkraftens andel av elproduktionen ökar.

Läs mer

Iåttio år har den svenska arbetsdagen varit åtta timmar lång. Under denna tid

Iåttio år har den svenska arbetsdagen varit åtta timmar lång. Under denna tid Starka skiljelinjer i åsikterna om sextimmarsdag STARKA SKILJELINJER I ÅSIKTERNA OM SEXTIMMARSDAG HELENA ROHDÉN Iåttio år har den svenska arbetsdagen varit åtta timmar lång. Under denna tid har debatten

Läs mer

Och vad anser nu svenska folket om allt detta?

Och vad anser nu svenska folket om allt detta? Och vad anser nu svenska folket om allt detta? Sverigedemokraterna, som överraskande placeras i den politiska mitten i årsbokens opinionsundersökning, bedöms vara nöjda med riksdagsarbetet hittills medan

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2015

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2015 Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 15 16-06-10 Lennart Nilsson SOM-institutet Förslaget att Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, Sverige 12-15 (procent)

Läs mer

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2014

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2014 Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 14 15-05-24 Lennart Nilsson SOM-institutet Förslaget att Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, Sverige 12-14 (procent)

Läs mer

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Augusti 04 Ipsos: Johanna Laurin Gulled, Henrik Karlsson 04 Ipsos. All rights reserved Syfte och metod Undersökningens syfte: Att undersöka vilket parti väljarna tycker

Läs mer

Journalistkårens partisympatier

Journalistkårens partisympatier partisympatier 20 Kapitel 13 Journalistkårens partisympatier Kent Asp Journalister är en yrkesgrupp med makt. Det är ett skäl till varför det både ur ett vetenskapligt och i ett samhällsperspektiv är av

Läs mer

Svenskarnas syn på politiska frågor

Svenskarnas syn på politiska frågor Svenskarnas syn på politiska frågor I februari är väljarnas viktigaste politiska frågor Sysselsättning och jobb (3), Utbildning och skola (3) och Flyktingar & Invandring (2). Väljarna anser att moderaterna

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (17) Delredovisning. Opinioner 2011 MSB-51.1

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (17) Delredovisning. Opinioner 2011 MSB-51.1 MSB-. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap () Delredovisning Opinioner samhällsskydd och beredskap () Inledning Opinioner är en undersökning med lång historik. Frågeställningarna har rört allmänhetens

Läs mer

Vindkraft på frammarsch

Vindkraft på frammarsch Vindkraft på frammarsch Vindkraft på frammarsch Per Hedberg Runt om i världen sker omfattande satsningar för att minska utsläppen av växthusgaser i syfte att förhindra dramatiska klimatförändringar. Exempelvis

Läs mer

Allmänheten om Arbetskraftsinvandring och integration. Ingvar Svensson Maj 2003

Allmänheten om Arbetskraftsinvandring och integration. Ingvar Svensson Maj 2003 Allmänheten om Arbetskraftsinvandring och integration Ingvar Svensson Maj 2003 Förord På några tiotal år har andelen människor med utländsk bakgrund i Sverige stigit snabbt. De stora majoriteten av de

Läs mer

Fortsatt starkt Nato-motstånd i svensk opinion

Fortsatt starkt Nato-motstånd i svensk opinion Fortsatt starkt Nato-motstånd i svensk opinion Fortsatt starkt Nato-motstånd i svensk opinion Ulf Bjereld N atten till långfredagen våren 2013 övade ryska stridsflygplan anfall mot Sverige utan att störas

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Skolan. en nationell angelägenhet. En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper

Skolan. en nationell angelägenhet. En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper Skolan en nationell angelägenhet En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper Skolan en nationell angelägenhet Juli 2011 Bakgrund Regeringen har sedan 2006 utrett

Läs mer

EN GLOBAL FÖRDELNINGSPOLITIK?

EN GLOBAL FÖRDELNINGSPOLITIK? En global fördelningspolitik? EN GLOBAL FÖRDELNINGSPOLITIK? ANN-MARIE EKENGREN T errordåden i USA och det efterföljande kriget i Afghanistan var helt dominerande händelser på den internationella dagordningen

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 Antagen av årsstämman 15 maj 2013 ÖVERGRIPANDE STRATEGI 1. INRIKTNING Allmänna försvarsföreningens uppgift är och har alltid varit att lyfta

Läs mer

VÄSTSVENSKARNA OCH EUROPASAMARBETET

VÄSTSVENSKARNA OCH EUROPASAMARBETET Västsvenskarna och Europasamarbetet VÄSTSVENSKARNA OCH EUROPASAMARBETET RUTGER LINDAHL V ästra Sverige spelar sedan lång tid tillbaka en mycket framskjuten roll när det gäller förbindelser med omvärlden.

Läs mer

Främlingsfientlighet, rasism, flykting- och invandringspolitik är samhällsfrågor

Främlingsfientlighet, rasism, flykting- och invandringspolitik är samhällsfrågor Starkare oro för främlingsfientlighet än för invandring Starkare oro för främlingsfientlighet än för invandring Linn Sandberg och Marie Demker Främlingsfientlighet, rasism, flykting- och invandringspolitik

Läs mer

Trängselskatten och den kommunala demokratin

Trängselskatten och den kommunala demokratin Trängselskatten och den kommunala demokratin Trängselskatten och den kommunala demokratin Folke Johansson V åren 2010 tog kommunfullmäktige i Göteborg ganska snabbt beslut om att införa trängselskatt.

Läs mer

--------- --------- --------- --------- --------- --------- ---------

--------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- Totalt Kön Ålder --------- ----------------------- --------------------------------------------------- Man Kvinna 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65+ år --------- --------- --------- --------- --------- ---------

Läs mer

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15]

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15] Euro-opinion Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige Frida Vernersdotter och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2013:15] Tabellförteckning Tabell 1. Åsikt om et att införa euron som valuta i Sverige

Läs mer

Titel Tillbaka till framtiden? Svenskarnas syn på försvaret, värnplikten och Nato

Titel Tillbaka till framtiden? Svenskarnas syn på försvaret, värnplikten och Nato Titel Tillbaka till framtiden? Svenskarnas syn på försvaret, värnplikten och Nato Författare Joakim Berndtsson, docent, är verksam som lärare och forskare vid Institutionen för globala studier, Göteborgs

Läs mer

Svensk flyktingopinion fortsätter att bli allt mer generös. I 2010 års SOMundersökning

Svensk flyktingopinion fortsätter att bli allt mer generös. I 2010 års SOMundersökning Framgång för Sverigedemokraterna trots en allt mer flyktinggenerös opinion Framgång för Sverigedemokraterna trots en allt mer flyktinggenerös opinion Marie Demker Svensk flyktingopinion fortsätter att

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Arbetslösheten Moderaternas rysare För första gången har Socialdemokraterna högre förtroende än Moderaterna i den för folket viktigaste frågan nämligen arbetslösheten.

Läs mer

SKÅNSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

SKÅNSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) SKÅNSKA TRENDER 21-211 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) SOM institutet SOM institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar och arrangera seminarier

Läs mer

Trängselskatt och förtroende för kommunpolitiker

Trängselskatt och förtroende för kommunpolitiker Trängselskatt och förtroende för kommunpolitiker Trängselskatt och förtroende för kommunpolitiker Folke Johansson F rågan om trängselskatt för bilar i Göteborg har varit aktuell i snart tio år. Under en

Läs mer

Det går bra nu Avslutning

Det går bra nu Avslutning Det går bra nu Avslutning HENRIK EKENGREN OSCARSSON Det går bra nu Bedömningar av utvecklingen av den svenska ekonomin Bedömning av regeringens arbete Bedömning av huruvida Sverige går åt rätt håll eller

Läs mer

AVVECKLA KÄRNKRAFTEN

AVVECKLA KÄRNKRAFTEN Avveckla kärnkraften AVVECKLA KÄRNKRAFTEN SÖREN HOLMBERG E fter folkomröstningen 1980 bestämde riksdagen att kärnkraften i Sverige skulle vara avvecklad till 2010. Så blev det inte. Tvärtom bestämde riksdagen

Läs mer

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1.

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1. Rapport till om ungdomsundersökning SKOP,, gör regelbundna undersökningar bland ungdomar mellan 16 och 25 år bosatta i hela riket, tele-skop ungdom. Mellan den 20 april och 7 maj 2006 intervjuades 1.015

Läs mer

Rekordstort stöd för att använda

Rekordstort stöd för att använda Rekordstort stöd för att använda kärnkraften Rekordstort stöd för att använda kärnkraften Sören Holmberg K ärnkraften är inte en fråga som hamnar högt på svenska folkets dagordning över viktiga samhällsfrågor

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

Underkänt! svenska folkets åsikter om skolan

Underkänt! svenska folkets åsikter om skolan Underkänt! svenska folkets åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

VALFORSKNINGSPROGRAMMET

VALFORSKNINGSPROGRAMMET Väljarkunskap Uppdaterad tabellsammanställning byggd på resultat redovisade i kapitlet Okunniga väljare? i boken Väljare. Svenskt väljarbeteende under 50 år (Norstedts Juridik 2004) VALFORSKNINGSPROGRAMMET

Läs mer

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998-212 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998 212 SOM-institutet Undersökningar Innehållsförteckning SOM-institutet är en oberoende undersökningsorganisation

Läs mer

Ökat opinionsstöd för EU

Ökat opinionsstöd för EU Svenska institutet för europapolitiska studier Europapolitisk analys M A J N U M M E R 5-2 0 0 8 Sören Holmberg * Ökat opinionsstöd för EU Sammanfattning Stödet för EU fortsätter att öka i den svenska

Läs mer

Från nej till cannabis till ja till djurens rätt värderingar hos befolkningen Ingela Wadbring

Från nej till cannabis till ja till djurens rätt värderingar hos befolkningen Ingela Wadbring Från nej till cannabis till ja till djurens rätt värderingar hos befolkningen Ingela Wadbring Vad är en värdering? Grundläggs i tidig ålder och är relativt stabila Formas av familj, skola, vänner, fritidsaktiviteter,

Läs mer