Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (17) Delredovisning. Opinioner 2011 MSB-51.1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (17) Delredovisning. Opinioner 2011 MSB-51.1"

Transkript

1 MSB-. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap () Delredovisning Opinioner

2 samhällsskydd och beredskap () Inledning Opinioner är en undersökning med lång historik. Frågeställningarna har rört allmänhetens uppfattningar i frågor som har betydelse för försvar och säkerhetspolitik. Vissa av de frågor som ställs har varit i stort sett likalydande sedan 0-talet. Nya frågor som rör samhällsskydd och beredskap i ett vidare perspektiv har dock tillkommit under senare år. Idag är till exempel inställningen till samhällets roll vid terroristattentat, naturkatastrofer eller andra allvarliga störningar några frågor som berörs i undersökningen. Undersökningen har genomförts i MSB:s regi två gånger, och. I denna delredovisning presenteras resultat från ett urval av frågor. En fullödig resultat- och analysrapport kommer att släppas i mars 0. Kort om års undersökning Undersökningen genomfördes i form av en webbpanelundersökning (Sifo) under december. Enkäten skickades till personer i åldern till år. Frågeställningarna var exakt de samma som vid undersökningen. När det gäller bortfallredovisning i webbundersökningar går det inte att göra sådana i samma utsträckning som i till exempel telefonintervjuundersökningar. Vid telefonintervjuer markerar intervjuaren ett bortfall då en person inte vill svara på frågorna. Detta går inte att göra i webbundersökningar. Enkäten skickades till 00 personer och personer svarade på frågorna. Svarsfrekvensen blir därmed procent. Resultaten från denna typ av undersökning är inte exakta. För att en förändring - en ökning eller minskning - av ett värde med säkerhet ska kunna betecknas som signifikant i förhållande till förgående år bör värdet ha förändrats minst fem till sex procentenheter.

3 samhällsskydd och beredskap () Resultat I det följande redovisas resultat från ett urval av frågeställningar. De frågeställningar som valts ut är: Nedan framgår förhållanden som skulle kunna påverka såväl vårt land som andra länder. Om du tänker på Sverige de närmsta fem åren hur oroande tycker du då att följande förhållanden är för vårt land? Tycker du att Sverige bör ha ett militärt försvar? Vilken typ av militärt försvar skulle du föredra att vi har i Sverige? Försvarsalliansen Nato har nyligen anslutit nya europeiska medlemmar. Tycker du att Sverige skall söka medlemskap i Nato eller skall vi stå utanför Nato? Tycker du att statsutgifterna för Sveriges militära försvar bör ökas, behållas oförändrade eller minskas?

4 samhällsskydd och beredskap () Oro för olika förhållanden på fem års sikt Frågeställning: Nedan framgår förhållanden som skulle kunna påverka såväl vårt land som andra länder. Om du tänker på Sverige de närmsta fem åren hur oroande tycker du då att följande förhållanden är för vårt land? Globala klimatförändringar Naturkatastrof med stor materiell förödelse Användandet av jordens naturresurser 0 Organiserad internationell brottslighet Internationell terrorism 0 Terroristattack i Sverige 0 Oljetransporter på Östersjön Olycka i kärnkraftverk Långvariga avbrott i elförsörjningen Brister i samhällsviktiga IT-system (ITsäkerhet) Spridning av smittsamma sjukdomar Spridningen av kemiska och biologiska stridsmedel Spridning av kärnvapen Utvecklingen i Ryssland Utvecklingen i Mellanöstern Relationerna mellan den muslimska världen och den kristna världen 0 Europeiska unionens överstatlighet En väpnad konflikt i vår närhet Stora flyktingströmmar 0 0% 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Oro för olika förhållanden. Resultaten gäller för. Organiserad internationell brottslighet samt användandet av jordens naturresurser och de globala klimatförändringarna är händelser som oroar

5 samhällsskydd och beredskap () mest avseende Sveriges situation om fem år. I års undersökning är två av tre är mycket eller ganska oroade för dessa förhållanden. Internationell terrorism, oljetransporter på Östersjön, utvecklingen i Mellanöstern, relationerna mellan den muslimska och den kristna världen och oro över den Europeiska unionens överstatlighet är också frågor som oroar fler än hälften av alla tillfrågade i undersökningen. Oro för terroristattacker i Sverige har studerats sedan 00. I undersökningen kände procent av allmänheten det som mycket oroande eller ganska oroande för sådana attacker i vårt land under en kommande femårsperiod. I studien har motsvarande andel ökat till 0 procent. Förändringen är signifikant och här finns anledning att anta att händelserna i Stockholm respektive Oslo/Utöya spelat in. I jämförelse med tidigare undersökningar har oron ökat för användningen av jordens naturresurser, långvariga avbrott i elförsörjningen, terroristattack i Sverige, brister i samhällsviktiga IT-system och Europeiska unionens överstatlighet. Oron har minskat för spridning av kärnvapen. För övriga förhållanden finns inga statistiskt säkerställda förändringar mellan och. Utveckling över tid för respektive förhållande visas i diagram.. nedan. De olika förhållanden som redovisas i diagrammen nedan har varit med i undersökningen olika år. Vilka år respektive förhållande varit med i undersökningen framgår i respektive diagram % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Globala klimatförändringar

6 samhällsskydd och beredskap () 0% 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Naturkatastrof med stor materiell förödelse % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Användandet av jordens naturresurser % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Organiserad internationell brottslighet

7 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Internationell terrorism % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Terroristattack i Sverige 00 0% 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Oljetransporter på Östersjön

8 samhällsskydd och beredskap () 00 0% 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Olycka i kärnkraftverk 0% 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Långvariga avbrott i elförsörjningen 0% 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Brister i samhällsviktiga IT-system (IT-säkerhet)

9 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Spridning av smittsamma sjukdomar % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Spridningen av kemiska och biologiska stridsmedel

10 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Spridning av kärnvapen % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Utvecklingen i Ryssland

11 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Utvecklingen i Mellanöstern % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Relationerna mellan den muslimska världen och den kristna världen 0% 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Europeiska unionens överstatlighet

12 samhällsskydd och beredskap () % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. En väpnad konflikt i vår närhet % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram. Stora flyktingströmmar

13 samhällsskydd och beredskap () Inställning rörande det militära försvaret Frågeställning: Tycker du att Sverige bör ha ett militärt försvar? Vi bör absolut ha ett militärt försvar Vi bör nog ha ett militärt försvar Det är tveksamt om vi behöver ett militärt försvar Vi bör absolut inte ha ett militärt försvar % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till det Svenska militära försvaret En majoritet är för ett svenskt militärt försvar medan en femtedel är tveksamma till om vi behöver ett militärt försvar. Frågan om Sverige bör ha ett militärt försvar har ingått i det psykologiska försvarets opinionsstudier sedan trettio år tillbaka. Frågan har verbalt

14 samhällsskydd och beredskap () förändrats några gånger men åtminstone från är svarsfördelningarna jämförbara. I undersökningarna åren -00 är i snitt procent absolut för ett svenskt militärt försvar medan procent i medeltal anser att Sverige nog bör ha ett sådant. I studien 00 när postenkäter för första gången ligger till grund för studierna minskar andelen klara förespråkare för ett militärt försvar till procent medan andelen uttalat tveksamma ökar från fem till procent. Avståndstagarnas skara är liten i befolkningen och i stort sett konstant sedan frågan ställdes första gången. Trenden i samhället under 000-talet, med ett något vikande stöd för försvaret, bryts 00 men är tillbaka på samma nivå som 00. Att Sverige absolut bör ha ett militärt försvar tyckte i respektive års studie procent respektive procent. procent tycket att vi nog bör ha ett sådant medan motsvarande andel var 0 procent. () respektive procent () ställer sig tveksamma. I likhet med tidigare undersökningar tycker en mycket liten del av allmänheten (tre procent) att vi absolut inte är i behov av ett militärt försvar. Frågeställning: Vilken typ av militärt försvar skulle du föredra att vi har i Sverige? Ett renodlat yrkesförsvar (enbart anställda) Ett försvar som bygger på värnplikt Ett försvar som helt och hållet bygger på frivillighet % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till typ av militärt försvar På vad tycker man att vårt militära försvar ska baseras? Ska vi ha ett yrkesförsvar? Ska värnplikt ligga som grund? Eller kanske frivillighet? Andelen som har en positiv inställning till ett renodlat yrkesförsvar har ökat, procent

15 samhällsskydd och beredskap () föredrar hösten ett militärt försvar med enbart anställda. Under mätperioden 00- har denna andel varierat mellan och procent. procent önskar ett försvar som bygger på värnplikt medan procent tycker att ett försvar med frivillighet som grund vore det bästa och lika många har inte någon åsikt i frågan. Frågeställning: Försvarsalliansen Nato har nyligen anslutit nya europeiska medlemmar. Tycker du att Sverige skall söka medlemskap i Nato eller skall vi stå utanför Nato? Sverige bör snarast/på sikt söka medlemskap i Nato Sverige bör också framöver stå utanför Nato % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till medlemskap i Nato De som vill att Sverige också fortsättningsvis står utanför Nato har återigen ökat och är nu drygt 0 procentenheter fler än de som önskar medlemskap i försvarsalliansen. Knappt en fjärdedel har ingen åsikt i frågan. I undersökningarna åren -00 ville i genomsnitt omkring en fjärdedel att Sverige söker medlemskap i Nato och cirka 0 procent att Sverige inte gör det. I undersökningarna 00 och ökar andelen för medlemskap påtagligt till ca procent medan gruppen som anser att Sverige bör stå utanför Nato minskar till procent. Gruppen utan åsikt i frågan är sedan 00 stor.

16 samhällsskydd och beredskap () Frågeställning: Tycker du att statsutgifterna för Sveriges militära försvar bör ökas, behållas oförändrade eller minskas? Ökas Behållas oförändrade Minskas % 0% 0% 0% 0% 0% Diagram : Inställning till statsutgifterna för det militära försvaret procent är för ökade försvarskostnader. Detta är en minskning jämfört med. Gruppen utan åsikt i anslagsfrågan är fortsatt stor. En ständigt aktuell fråga på den försvarspolitiska agendan i Sverige är och har sedan länge varit storleken på statens kostnader för det militära försvaret. Frågor om kostnaderna har ingått i opinionsstudien sedan. Frågan har omformulerats genom åren men andemeningen i denna är genomgående densamma. I studierna önskar i snitt en fjärdedel ökade kostnader,

17 samhällsskydd och beredskap () knappt 0 procent föredrar en minskning medan flertalet i befolkningen (0 procent) anser att kostnaderna för försvaret bör behållas oförändrade. 00 skedde en förändring i opinionen då gruppen som förordar ökade anslag ( procent) för första gången i mätserien är lika med eller större än gruppen som önskar oförändrade anslag. I undersökningen minskar andelen för ökade anslag från procent () till procent. Sedan 00 ökar gruppen ingen åsikt.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (22) Delredovisning. Opinioner 2012 MSB-51.1

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (22) Delredovisning. Opinioner 2012 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap () Delredovisning Opinioner 0 MSB-. samhällsskydd och beredskap () Kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0, thomas.gell@msb.se Ingela Stenbäck, 0-0, ingela.stenback@msb.se samhällsskydd

Läs mer

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Ingela Stenbäck, 0-0 Mats Junghage, 0-0 Publikationsnummer MSB 1-1 ISBN -1---0 Förord Säkerhetspolitik,

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015.

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. samhällsskydd och beredskap 1 (9) Opinioner 2015 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. Konferensdeltagare! De senaste åren

Läs mer

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 0 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB 0 - januari 0 ISBN ---0- Förord

Läs mer

Opinioner 2015. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner 2015. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 0 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB januari 0 ISBN ---- Förord Säkerhetspolitik,

Läs mer

Opinioner 2013. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

Opinioner 2013. Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Opinioner 01 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar MSB:s kontaktpersoner: Thomas Gell, 0-0 Ingela Stenbäck, 0-0 Publikationsnummer MSB - januari 01 ISBN -1--0- Förord

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Opinioner 2016 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 Ers Majestät! Ärade

Läs mer

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete, Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning

Läs mer

KfS:s medlemmar om Sveriges medlemskap i EU och dess betydelse för konsumenterna. - redovisning av telefonintervjuer, november/december 1999

KfS:s medlemmar om Sveriges medlemskap i EU och dess betydelse för konsumenterna. - redovisning av telefonintervjuer, november/december 1999 KfS:s medlemmar om Sveriges medlemskap i EU och dess betydelse för konsumenterna - redovisning av telefonintervjuer, november/december 1999 Beatrice Pernehagen Kooperativa institutet Box 200 63 104 60

Läs mer

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige Svensk Nato-opinion i förändring? Svensk Nato-opinion i förändring? Ulf Bjereld Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 13 om att Sverige endast hade militär förmåga att försvara begränsade

Läs mer

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2015-11-03

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2015-11-03 Rapport 18-årsundersökning MSB 1-11-03 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Målgruppen 4 Slutsatser Resultat Tillit och informationsinhämtning 11 Om det inträffar en kris 26 Risk och oro för den egna säkerheten

Läs mer

Allmänheten och växthuseffekten 2006

Allmänheten och växthuseffekten 2006 Allmänheten och växthuseffekten Allmänhetens kunskap om och inställning till växthuseffekten, med fokus på egna åtgärder, statliga styrmedel och företagens ansvar Frågorna om allmänhetens kunskaper om

Läs mer

Rapport till Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun februari 2015

Rapport till Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun februari 2015 Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun SKOP har på uppdrag av intervjuat drygt 2.300 personer. Intervjuerna gjordes under januari och. Undersökningens genomförande redovisas i Metodbeskrivning.

Läs mer

SVENSKA FOLKET OCH NATO

SVENSKA FOLKET OCH NATO Svenska folket och Nato SVENSKA FOLKET OCH NATO ULF BJERELD E fter det kalla krigets slut har neutraliteten successivt lyfts ut ur den svenska säkerhetspolitiska doktrinen. Under det kalla kriget användes

Läs mer

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige. November 2001.

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige. November 2001. TEMO AB Postadress Box 1359 S-171 26 SOLNA Besöksadress Gårdsfogdevägen 7, Bromma Telefon 08-629 60 00 Fax 08-629 60 99 Internet www.temo.se Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning

Läs mer

Nato-medlemskap och svensk militär

Nato-medlemskap och svensk militär Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Ulf Bjereld F rågan om svenskt Nato-medlemskap är fortfarande kontroversiell i svensk politik

Läs mer

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige. Maj 2002. Arne Modig

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige. Maj 2002. Arne Modig TEMO AB Postadress Box 1359 S-171 26 SOLNA Besöksadress Gårdsfogdevägen 7, Bromma Telefon 08-629 60 00 Fax 08-629 60 99 Internet www.temo.se Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning

Läs mer

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016 Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige Kännedomsundersökning TNS -0- Allmän inställning till livsmedel och produktmärkningar I vilken grad instämmer du i följande påståenden? Omgivningen pratar ofta om

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Kärnkraftsopinionen över tid

Kärnkraftsopinionen över tid Kärnkraftsopinionen över tid Analysgruppen vs SOM Olika sätt att tolka samma resultat 2015-05-03 Mattias Lantz Analysgruppen Epost: analysgruppen@svenskenergi.se Tel: 0730 454 384 Innehåll 3 Analysgruppen

Läs mer

STATISTIK OCH ANALYS. Tryggare kan ingen? Svenskarnas uppfattning om trygghet och säkerhet

STATISTIK OCH ANALYS. Tryggare kan ingen? Svenskarnas uppfattning om trygghet och säkerhet STATISTIK OCH ANALYS Tryggare kan ingen? Svenskarnas uppfattning om trygghet och säkerhet Förord Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har uppdraget att ge en samlad bild och bedömning av utvecklingen

Läs mer

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015 SKOP gör regelbundna undersökningar bland ungdomar personer mellan 16 och 25 år som är bosatta i hela Sverige. I september/ intervjuades 1.000 personer. En fråga ställdes på uppdrag av Frivärld och redovisas

Läs mer

Enkätundersökning: information om kärnkraftsolyckan i Fukushima. Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten maj 2011

Enkätundersökning: information om kärnkraftsolyckan i Fukushima. Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten maj 2011 Enkätundersökning: information om kärnkraftsolyckan i Fukushima Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten 16 23 maj 2011 Om undersökningen Den 11 mars 2011 inträffade en allvarlig kärnkraftsolycka

Läs mer

Brevvanor 2008. en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information

Brevvanor 2008. en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information Posten AB - 1 Förord På drygt ett decennium har sätten vi kommunicerar med varandra på förändrats i grunden. Från

Läs mer

2015-03-24 Karin Nelsson. Kristdemokraterna och olika politiska frågor

2015-03-24 Karin Nelsson. Kristdemokraterna och olika politiska frågor 2015-03-24 Karin Nelsson Kristdemokraterna och olika politiska frågor Kristdemokraterna och olika politiska frågor Sverige Tycker har genomfört en undersökning om olika politiska frågor bland allmänheten

Läs mer

Allmänheten och klimatförändringen 2009

Allmänheten och klimatförändringen 2009 Allmänheten och klimatförändringen Allmänhetens kunskap om och attityd till klimatförändringen, med fokus på egna åtgärder, konsumtionsbeteenden och företagens ansvar RAPPORT NOVEMBER Beställningar Ordertel:

Läs mer

Finlands deltagande i fredsbevarande operation i södra Libanon

Finlands deltagande i fredsbevarande operation i södra Libanon Finlands deltagande i fredsbevarande operation i södra Libanon "Finland har beslutat ställa fredsbevarare till FN:s förfogande i södra Libanon. Vad anser ni om denna lösning?" Figur. [, % ] GOD- KÄNNER

Läs mer

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals 2014-12-18

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals 2014-12-18 Rapport Attityder till kärnkraftverk Ringhals 2014-12-18 Bakgrund och syfte På uppdrag av Ringhals har Demoskop genomfört en undersökning för att mäta allmänhetens förtroende för Ringhals kärnkraftverk.

Läs mer

PFI FINLÄNDARNAS ÅSIKTER OM UTRIKES- OCH SÄKERHETSPOLITIKEN, FÖRSVARET OCH SÄKERHETEN. Pressmeddelanden och översikter December 2016

PFI FINLÄNDARNAS ÅSIKTER OM UTRIKES- OCH SÄKERHETSPOLITIKEN, FÖRSVARET OCH SÄKERHETEN. Pressmeddelanden och översikter December 2016 PFI FINLÄNDARNAS ÅSIKTER OM UTRIKES- OCH SÄKERHETSPOLITIKEN, FÖRSVARET OCH SÄKERHETEN PLANERINGSKOMMISSIONEN FÖR FÖRSVARSINFORMATION Pressmeddelanden och översikter December / PFI Pressmeddelanden och

Läs mer

Fairtrade Kännedomsundersökning

Fairtrade Kännedomsundersökning Fairtrade Kännedomsundersökning Uppdragsgivare: Maria Granefelt, Fairtrade Kundansvarig: Ulla Holmberg, TNS SIFO Projektledare: Maria Rönnberg, TNS SIFO Projektnummer:1521165-02-24 Om undersökningen Under

Läs mer

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den december Ipsos: david.ahlin@ipsos.com 4 Ipsos. All rights reserved Ökat stöd för svenskt Nato-medlemskap Stödet för att Sverige bör gå med

Läs mer

Vad betyder den ekonomiska krisen för individoch familjeomsorgen i kommunerna?

Vad betyder den ekonomiska krisen för individoch familjeomsorgen i kommunerna? Vad betyder den ekonomiska krisen för individoch familjeomsorgen i kommunerna? En undersökning bland chefer inom individ och familjeomsorgen 10 juni 2009 Arne Modig 1 Individ- och familjeomsorgen i den

Läs mer

SKOP. Rapport till Den Nya Välfärden om hur svenskarna ser på försvaret november 2009

SKOP. Rapport till Den Nya Välfärden om hur svenskarna ser på försvaret november 2009 om hur svenskarna ser på försvaret SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 3 och 19 intervjuades cirka 1.000 personer om hur de ser på det

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

Svenska befolkningens inställning till sin pensionsålder 2002/2003 och 2010/2011

Svenska befolkningens inställning till sin pensionsålder 2002/2003 och 2010/2011 Svenska befolkningens inställning till sin pensionsålder 2/3 och /11 Mikael Stattin Working paper 2/13 Department of Sociology 91 87 Umeå, Sweden Telephone: 9-786 5 www.umu.se Svenska befolkningens inställning

Läs mer

TCO GRANSKAR: vidareutbildning #6/09. Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21

TCO GRANSKAR: vidareutbildning #6/09. Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21 TCO GRANSKAR: vidareutbildning behövs i kristid #6/09 Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21 Författare Jana Fromm Utredare Avdelningen för samhällspolitik och analys, TCO

Läs mer

PSYKOLOGISKT FÖRSVAR OPINION

PSYKOLOGISKT FÖRSVAR OPINION Styrelsen för PSYKOLOGISKT FÖRSVAR OPINION 2002 Göran Stütz MEDDELANDE 162 Opinion 2002 Den svenska allmänhetens syn på samhället, säkerhetspolitiken och försvaret hösten 2002 Sammanställd av Göran Stütz

Läs mer

Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009.

Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009. Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009. Innehåll: Bakgrund: Sammanfattning av enkätresultat: Metod: Resultat: Diskussion och slutsatser: Sida: 2 2 3

Läs mer

Kodbarometern för allmänheten 2010

Kodbarometern för allmänheten 2010 Kodbarometern för allmänheten 2010 Rapport av Hallvarsson & Halvarsson för Kollegiet för svensk bolagsstyrning den 13 december 2010 November 2010 HALLVARSSON & HALVARSSON SVEAVÄGEN 20 P.O. BOX 3666 SE-103

Läs mer

PFI:s rapporter finns på vår webbplats på finska, svenska och engelska (www.defmin.fi/pfi).

PFI:s rapporter finns på vår webbplats på finska, svenska och engelska (www.defmin.fi/pfi). 1 FÖRORD Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) har i en intervjuundersökning rett ut medborgarnas åsikter om den finska utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Med fanns också frågor

Läs mer

Allmänheten och klimatförändringen 2007

Allmänheten och klimatförändringen 2007 Allmänheten och klimatförändringen 7 Allmänhetens kunskap om och attityd till klimatförändringen, med fokus på egna åtgärder och företagens ansvar RAPPORT 7 NOVEMBER 7 Beställningar Ordertel: 8-9 4 Orderfax:

Läs mer

Företagsamhetsmätning Jämtlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Jämtlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Jämtlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Jämtlands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Bilden av förorten så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Författare: Mats Wingborg Bilden av förorten är skriven på uppdrag av projektet Mediebild

Läs mer

Intervjuerna gjordes under tiden 26 september 12 oktober 2014. Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet.

Intervjuerna gjordes under tiden 26 september 12 oktober 2014. Undersökningens felmarginal är 3,2 procentenheter åt vardera hållet. 1 FÖRORD Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) har i en intervjuundersökning rett ut medborgarnas åsikter om den finska utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Med fanns också frågor

Läs mer

Slutrapport Örebro universitet. Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012

Slutrapport Örebro universitet. Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012 Slutrapport Örebro universitet Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012 Innehållsförteckning Inledning... 4 Metod och Urval... 4 Svarsfrekvens... 4 Disposition... 4 Resultat... 5 Fråga 1. Vilken skola...

Läs mer

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010.

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010. 2012-01-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer

VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV?

VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV? Varför är den svenska NATO-opinionen så negativ? VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV? ULF BJERELD S veriges säkerhetspolitiska läge har kanske aldrig varit bättre. Politiker, militärer och

Läs mer

Företagsamhetsmätning- Dalarnas län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning- Dalarnas län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning- Dalarnas län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Dalarnas län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Företagsamhetsmätning Värmlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Värmlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Värmlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Värmland Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2015

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2015 Pensionsavgångar inom statsförvaltningen Statistikrapport 2015 Innehållsförteckning Förord sid 5 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen sid 7 1.1 Förutsättningar för statistikuppgifterna sid 7 1.2

Läs mer

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Ds 2001:44 Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Rapport från Försvarsberedningen inför 2001 års försvarsbeslut REGERINGSKANSLIET Försvarsdepartementet Innehåll Missiv.^ 9 Sammanfattning

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under november- av SKOP -research ab December 12 SKOP har på uppdrag av och

Läs mer

NATIONELL RISKBEDÖMNING. 2012-09-06 Johanna Enberg

NATIONELL RISKBEDÖMNING. 2012-09-06 Johanna Enberg NATIONELL RISKBEDÖMNING 2012-09-06 Johanna Enberg Nationell riskbedömning EU:s rådslutsatser i april 2011 Rapporten Ett första steg mot en nationell riskbedömning i november 2011 Regeringsuppdrag att redovisa

Läs mer

Rapport. MSB:s18-årsundersökning

Rapport. MSB:s18-årsundersökning Rapport MSB:s18-årsundersökning 16 16-10-14 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Sammanfattning och slutsatser 6 Tillit och informationsinhämtning 12 Informationskanaler och källkritik 27 Intresse att bistå

Läs mer

Kundundersökning för Ljungby kommun miljö-och byggförvaltning 2014. 2014-06-16 Lisa Eriksson, studentmedarbetare

Kundundersökning för Ljungby kommun miljö-och byggförvaltning 2014. 2014-06-16 Lisa Eriksson, studentmedarbetare Kundundersökning för Ljungby kommun miljö-och byggförvaltning 14 14-6-16 Lisa Eriksson, studentmedarbetare 1. Inledning Under våren 14 har Ljungby kommuns miljö- och byggförvaltning genomfört en servicemätning

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

Företagsamhetsmätning Jönköpings län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Jönköpings län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Jönköpings län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Jönköpings län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

HUSHÅLLS- BAROMETERN. hösten 2005

HUSHÅLLS- BAROMETERN. hösten 2005 HUSHÅLLS- BAROMETERN hösten Institutet för Privatekonomi, Erika Pahne, november 1 Sammanfattning Index ens index har stigit från 48 i våras till 50. Det betyder att hushållens ekonomi förbättrats det senaste

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 2009 Halmstad Frida Forsberg & Per Albinsson 2009-07-06 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor

Läs mer

Sammanfattning. Sveriges Ekonomi M uppfattas ha bäst politik för Sveriges ekonomi före S. Gapet är relativt stort liksom i tidigare mätningar.

Sammanfattning. Sveriges Ekonomi M uppfattas ha bäst politik för Sveriges ekonomi före S. Gapet är relativt stort liksom i tidigare mätningar. Sakpolitiskt ägande Sammanfattning Den sammantagna bilden av det sakpolitiska ägandet visar att i stort ökar andelen som tycker att socialdemokraterna har bäst politik för de olika sakområdena jämfört

Läs mer

Försvarspolitiska ställningstaganden

Försvarspolitiska ställningstaganden Försvarspolitiska ställningstaganden 1 www.kristdemokraterna.se Försvarspolitiska ställningstaganden Partistyrelsen 7 juni 2013 Rikstinget 2011 gav partistyrelsen i uppdrag att revidera Kristdemokraternas

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Allmänheten om kärnkraft November 2015 Analysgruppen, Svensk Energi Kontakt: Mattias Lantz Tel: 0730 45 43 84 Epost: analysgruppen@svenskenergi.se Novus Kontakt: Viktor Wemminger Tel: 08-535 25 837 Epost:

Läs mer

Partipolitiska aktiviteter

Partipolitiska aktiviteter Kapitel 3 Partipolitiska aktiviteter Medlemskap och aktivitet i politiska partier 1980-81 2000-01 (Diagram 3.1 3.4) I diagram 3.1 framgår att medlemsandelen i politiska partier har halverats sedan början

Läs mer

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET Svenskarna, Nato och Irak-kriget SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET ULF BJERELD Ä nda sedan det kalla krigets slut har den svenska folkopinionen präglats av stabilitet i frågor kring alliansfrihet och Nato-medlemskap.

Läs mer

Företagsamhetsmätning- Gotlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning- Gotlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning- Gotlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Gotlands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut 1 Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut Ers Kungliga Höghet, ärade konferensdeltagare, mina damer och herrar! Jag vill

Läs mer

18-årsundersökning Oktober 2013

18-årsundersökning Oktober 2013 18-årsundersökning Oktober 2013 Disposition 1. Syfte och mål med undersökningen 2. Om undersökningen 3. Sammanfattning av resultat 4. Resultatredovisning 5. Mediestrategi 6. Jämförelser mellan län 7. Resultat

Läs mer

Flyget och miljön

Flyget och miljön Flyget och miljön 1990-2006 Analys av 11 frågor som funnits med under samtliga mätningar under perioden Underlag Sifos mätningar på uppdrag av LFV åren 1990, 1991, 1996, 1998, 2000, 2003 och 2006 27 juni

Läs mer

Ett första steg mot en nationell riskbedömning nationell riskidentifiering

Ett första steg mot en nationell riskbedömning nationell riskidentifiering Sammanfattning Ett första steg mot en nationell riskbedömning nationell riskidentifiering Denna broschyr är en sammanfattning av rapporten Ett första steg mot en nationell riskbedömning nationell riskidentifiering,

Läs mer

SIFO Research International TYA. Arbetskraftsbehov 2006. Rapport. Dok.nr 1514788. Stockholm 2006-06-17. Ingemar Boklund

SIFO Research International TYA. Arbetskraftsbehov 2006. Rapport. Dok.nr 1514788. Stockholm 2006-06-17. Ingemar Boklund SIFO Research International TYA Arbetskraftsbehov 2006 Rapport Dok.nr 1514788 Stockholm 2006-06-17 SIFO Research International Ingemar Boklund 0. UNDERSÖKNINGEN I KORTHET Sifo har genomfört en enkätundersökning

Läs mer

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2014

Pensionsavgångar inom statsförvaltningen. Statistikrapport 2014 Pensionsavgångar inom statsförvaltningen Statistikrapport 2014 Innehållsförteckning Förord sid 5 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen sid 7 1.1 Förutsättningar för statistikuppgifterna sid 7 1.2

Läs mer

Trygghetsundersökningen i Västra Götalands län, Polisområde 2-2005

Trygghetsundersökningen i Västra Götalands län, Polisområde 2-2005 Rikspolisstyrelsen, Ekonomibyrån augusti 2005 Trygghetsundersökningen i Västra Götalands län, Polisområde 2-2005 OM UNDERSÖKNINGEN I Polisens trygghetsmätning undersöks medborgarnas uppfattning om ordningsstörningar,

Läs mer

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 4 Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Läs mer

Attityder kring SBU:s arbete. Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning

Attityder kring SBU:s arbete. Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning Attityder kring SBU:s arbete Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning Hösten 2010 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING ANALYSRAPPORT Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT NOVEMBER 2011

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT NOVEMBER 2011 RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT NOVEMBER 2011 Kund: KSU Kärnkraftssäkerhet och utbildning AB Kontakt: Tim Lundström Datum: 15 november, 2011 Viktor Wemminger Tel: 0739 40 39 18 viktor.wemminger@novusgroup.se

Läs mer

Företagsamheten 2014 Gotlands län

Företagsamheten 2014 Gotlands län Företagsamheten 2014 s län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Kärnkraftsopinionen november

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Kärnkraftsopinionen november Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Kärnkraftsopinionen november 05 05-11 -21 T- 112183 Kontaktpersoner: TEMO: Arne Modig 073 950 3005, arne.modig@temo.se David Ahlin 073 950 3016, david.ahlin@temo.se

Läs mer

Program.

Program. #somgu Program Välkomna! HENRIK EKENGREN OSCARSSON Ett oberoende undersökningsinstitut i forskningens tjänst (S)amhälle (O)pinion (M)edier SOM-institutet är en universitetsbaserad organisation som är en

Läs mer

Mätningen genomfördes under oktober- november 2016.

Mätningen genomfördes under oktober- november 2016. Detta är en analys av resultaten från Sidas attitydundersökning 2016. Fältarbetet har gjorts av Kantar Sifo genom frågor till företagets webbpanel, som alltså har lämnat sina svar online. Antalet svarande

Läs mer

Journalister Rubrik inte som andra

Journalister Rubrik inte som andra er Rubrik inte som andra Underrubrik Författare en undersökning av de svenska journalisternas inställning till jobbet, ekonomin timbro och framtiden Månad 1X Andreas Ericson och Torbjörn Sjöström timbro

Läs mer

Svenskarna och politiken på internet delaktighet, påverkan och övervakning Version 1.0 2014 Marianne Ahlgren och Pamela Davidsson

Svenskarna och politiken på internet delaktighet, påverkan och övervakning Version 1.0 2014 Marianne Ahlgren och Pamela Davidsson Svenskarna och politiken på internet delaktighet, påverkan och övervakning Version 1.0 2014 Marianne Ahlgren och Pamela Davidsson Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer

RF Kommunundersökning Maj 2010 Genomförd av CMA Research AB

RF Kommunundersökning Maj 2010 Genomförd av CMA Research AB RF Kommunundersökning 2010 Maj 2010 Genomförd av CMA Research AB RF Kommunundersökning 2010, sid 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Kommunens totala stöd 4 Föreningsbidrag 12 Lokalt

Läs mer

Vårdbarometern 2013 Landstingsjämförelse. Mätningen utförd under höst och vår 2013 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator

Vårdbarometern 2013 Landstingsjämförelse. Mätningen utförd under höst och vår 2013 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator Vårdbarometern 2013 Landstingsjämförelse Mätningen utförd under höst och vår 2013 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator Så här läser du presentationen Rapporten redovisar resultatet för

Läs mer

Mödrahälsovård. Resultat från patientenkät 2011 JÄMFÖRELSE MED 2009 OCH 2010

Mödrahälsovård. Resultat från patientenkät 2011 JÄMFÖRELSE MED 2009 OCH 2010 Mödrahälsovård Resultat från patientenkät 011 JÄMFÖRELSE MED 009 OCH 010 Utvecklingsavdelningen Analysenheten Helene Johnsson December 011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... INLEDNING... GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Allmänheten om kärnkraft Maj 2015 Analysgruppen, Svensk Energi Kontakt: Mattias Lantz Tel: 0730 45 43 84 Epost: analysgruppen@svenskenergi.se Novus Kontakt: Viktor Wemminger Tel: 08-535 25 837 Epost: viktor.wemminger@novus.se

Läs mer

Analysrapport PULS #4-2016

Analysrapport PULS #4-2016 Det amerikanska presidentvalet 8 november 2016 Analysrapport PULS #4-2016 Östsvenska Handelskammaren Anna Lövheim Inledning Östsvenska Handelskammaren är en politiskt obunden näringslivsorganisation, som

Läs mer

Fastighetsbolagen och ekonomin

Fastighetsbolagen och ekonomin Sammanfattning Fastighetsbolagen ser nu mer optimistiskt på framtiden än vid den senaste undersökningen. Inget av de intervjuade bolagen räknar med en minskning av vare sig hyresintäkter, försäljningspriser

Läs mer

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen 30.9.2009 EB71.3 EU-VALET 2009 Eftervalsundersökning Landsprofil:

Läs mer

Företagsamhetsmätning- Blekinge län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning- Blekinge län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning- Blekinge län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Blekinge län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 2009 Varberg Frida Forsberg & Per Albinsson 2009-07-06 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor

Läs mer

Företagsamhetsmätning- Gävleborgs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning- Gävleborgs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning- Gävleborgs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Gävleborgs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2015

Elever och personal i fritidshem hösten 2015 1 (6) Elever och personal i fritidshem hösten 2015 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2015, dels

Läs mer

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2014-10-24

Rapport. 18-årsundersökning MSB 2014-10-24 Rapport 18-årsundersökning MSB 1--2 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Målgruppen Slutsatser Resultat Om det inträffar en kris 9 Risk och oro för den egna säkerheten 18 Förtroende för myndigheterna 29 Säkerheten

Läs mer

Jobbhälsobarometern. Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24. Trenden negativ - färre helårsfriska

Jobbhälsobarometern. Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24. Trenden negativ - färre helårsfriska Jobbhälsobarometern Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24 Trenden negativ - färre helårsfriska Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern är ett samarbete mellan FSF, Föreningen Svensk

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015 Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015 Svenskarnas syn på flyktingsituationen De senaste veckornas händelseutveckling kring flyktingsituationen i Europa har varit intensiv och på många

Läs mer

Välkomna! HENRIK EKENGREN OSCARSSON.

Välkomna! HENRIK EKENGREN OSCARSSON. Välkomna! HENRIK EKENGREN OSCARSSON Ett oberoende undersökningsinstitut i forskningens tjänst (S)amhälle (O)pinion (M)edier SOM-institutet är en universitetsbaserad organisation som är en del av den svenska

Läs mer

Företagsamhetsmätning- Södermanlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning- Södermanlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning- Södermanlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Södermanlands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera

Läs mer

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals Rapport Attityder till kärnkraftverk Ringhals 0-- Bakgrund och syfte På uppdrag av Ringhals har Demoskop genomfört en undersökning för att mäta allmänhetens förtroende för Ringhals kärnkraftverk. Undersökningen

Läs mer