TRENDBROTT I SVENSK NATO-OPINION

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRENDBROTT I SVENSK NATO-OPINION"

Transkript

1 TRENDBROTT I SVENSK NATO-OPINION ULF BJERELD I april 1999 firade NATO sitt 50-årsjubileum. Firandet hade förberetts mer än ett år i förväg. Avsikten var att inför millenieskiftet odelat hylla och hedra den organisation som gått segerrikt ur det kalla kriget och som skulle säkra freden i Europa en bra bit in på nästa årtusende. Men det blev inte som det var tänkt. Firandet kom i skymundan av det pågående kriget i Jugoslavien. För första gången under organisationens existens bedrev NATO krigföring på europeisk mark Situationen kännetecknades av en stark osäkerhet kring vart både NATO och den tänkta säkerhetsordningen i Europa var på väg. Den svenska linjen inför kriget var kluven. Å ena sidan sade sig den svenska utrikesledningen hysa förståelse för de pågående bombningarna, å andra sidan ville man inte uttala ett direkt stöd för dem. Orsaken till den svenska kluvenheten var att två för Sverige viktiga principer ställdes mot varandra. För det första innebar NATO:s bombningar ett brott mot folkrätten i den meningen att FN-stadgan endast godkänner våldsanvändning i självförsvar eller efter beslut av FN:s säkerhetsråd. Det är en princip som Sverige alltid värnat som ett sätt att trygga freden i världen. Men för det andra igångsattes NATO:s bombningar med det uttalade humanitära syftet att skydda den albanska minoriteten i Kosovo från serbiska övergrepp. Folkrätten har under senare år lagt allt större vikt på mänskliga rättigheter och skydd åt etniska minoriteter. Det vore både politiskt och moraliskt svårt för den svenska regeringen att fördöma NATO-bombningarna, om syftet med dessa var att hjälpa den albanska minoriteten att överleva. Den svenska kluvenheten illustrerar väl det bekymmersamma i Sveriges kontakter med NATO. Samtidigt som Sverige bibehåller den militära alliansfriheten i syfte att kunna stå neutralt i händelse av krig i vårt närområde, deltar Sverige i mycket stor utsträckning i olika samarbetsprogram med NATO, t ex inom ramen för PFF (Partnerskap för fred). Samarbetets gränser går vid NATO- 363

2 fördragets artikel V, som föranstaltar om ömsesidiga försvarsgarantier medlemsstaterna emellan. Sedan frågan om svenskt NATO-medlemskap började ställas i SOM 1994 har stödet för svenskt medlemskap ständigt ökat, om än från en ganska låg nivå. År 1994 var det 15 procent av de tillfrågade som förespråkade ett svenskt NATO-medlemskap, år 1997 hade andelen ökat till 24 procent. I SOM 1998 ställdes frågan igen, innan kriget i Jugoslavien brutit ut. Tabell 1 Svenska folkets inställning till NATO-medlemskap (procent) Förslag: Sverige bör söka medlemskap i NATO År Bra Varken Dåligt Summa Balansförslag eller förslag procent mått Kommentar. Balansmåttet visar andelen som tycker att det är ett bra förslag minus andelen som tycker att det är ett dåligt förslag. Värdena kan därmed variera mellan +100 (alla tycker att det är ett bra förslag) och -100 (alla tycker att det är ett dåligt förslag). Positiva värden anger en övervikt för andelen som anser att det är ett bra förslag, medan negativa värden anger en övervikt för andelen som anser att det är ett dåligt förslag. De personer som ej besvarat frågan ingår inte i procentbasen. Resultaten visar att det skett ett trendbrott i den svenska NATO-opinionen. För första gången sedan mätningarna påbörjades 1994 ökar inte stödet för ett svenskt NATO-medlemskap. Av de tillfrågade uppger 22 procent att de tycker att det är ett bra förslag att Sverige söker medlemskap i NATO, mot 24 procent föregående år. Samtidigt har andelen som anser att det är ett dåligt förslag att Sverige söker medlemskap i NATO ökat från 38 procent 1997 till 43 procent Vid samtliga fem mättillfällen ligger andelen som uppger att det är ett varken bra eller dåligt förslag mellan 34 och 38 procent. 364

3 Vilka åsiktsskillnader i NATO-frågan återfinns bland olika befolkningsgrupper? Finner vi t ex samma åsiktsskillnader på väljarnivå som vi gör mellan de politiska partierna? Tabell 2 visar svenska folkets inställning till NATO-medlemskap efter kön, ålder och partisympati för åren Tabell 2 Svenska folkets inställning till NATO-medlemskap efter kön, ålder och partisympati, (balansmått) Förslag: Sverige bör söka medlemskap i NATO Samtliga Kön Man Kvinna Ålder Partisympati Vänsterpartiet Socialdemokraterna Centerpartiet Folkpartiet Moderaterna Kristdemokraterna Miljöpartiet Kommentar. Se tabell 1. Ju högre positivt balansmått, desto starkare stöd för att Sverige bör söka medlemskap i NATO. Män är något mer positivt inställda till svenskt NATO-medlemskap än kvinnor. Så har det varit även vid tidigare mätningar och skillnaden är ungefär lika stor denna gången. Yngre och äldre är mindre negativa till svenskt NATO-medlemskap än mellangenerationerna. Vid tidigare mätningar har antingen den äldsta gruppen varit minst negativ ( ), eller har det inte funnits några åldersskillnader alls (1997). 365

4 De olika väljargrupperna följer i stort det mönster som partierna visar upp i NATO-frågan. Miljöpartister och vänsterpartister är mest negativa, följda av socialdemokrater och centerpartister. Moderater och folkpartister är minst negativa, men det är bara inom moderaterna som andelen som är för svenskt NATOmedlemskap är större än andelen som är emot. Frågan är om inställningen till förslaget Sverige bör i fredstid föra en alliansfri politik, syftande till neutralitet i krig utvecklats över tid på ett liknande sätt som NATO-frågan. Tabell 3 Svenska folkets inställning till bibehållen alliansfrihet, (procent) Förslag: Sverige bör i fredstid föra en alliansfri politik, syftande till neutralitet i krig År Bra Varken Dåligt Summa Balansförslag eller förslag procent mått Kommentar. Se tabell 1. Ju högre positivt balansmått, desto starkare stöd för att Sverige skall bibehålla alliansfriheten. Resultaten visar att stödet för alliansfriheten och/eller neutraliteten minskat över tid. Av de tillfrågade anser 62 procent att Sverige i fredstid bör föra en alliansfri politik, syftande till neutralitet i krig. Det är en nedgång med fem procentenheter jämfört med 1997 och med sju procentenheter jämfört med Samtidigt har andelen som anser att det är ett dåligt förslag ökat något, från 11 procent 1997 till 13 procent Det till synes paradoxala resultatet är alltså att såväl stödet för neutraliteten som för svenskt NATO-medlemskap minskar. Det kräver en kommentar. Men först skall vi se vilka åsiktsskillnader som återfinns i olika befolkningsgrupper i alliansfrihets- 366

5 frågan. Tabell 4 visar åsikter om förslaget Sverige bör i fredstid föra en alliansfri politik, syftande till neutralitet i krig efter kön, ålder och partisympati under åren Tabell 4 Svenska folkets inställning till bibehållen alliansfrihet, efter kön, ålder och partisympati, (balansmått) Förslag: Sverige bör i fredstid föra en alliansfri politik, syftande till neutralitet i krig Samtliga Kön Man Kvinna Ålder Partisympati Vänsterpartiet Socialdemokraterna Centerpartiet Folkpartiet Moderaterna Kristdemokraterna Miljöpartiet Kommentar. Se tabell 1. Ju högre balansmått, desto starkare stöd för att Sverige skall bibehålla alliansfriheten. Resultaten visar att stödet för alliansfriheten har minskat i så gott som samtliga befolkningsgrupper. Fortfarande är kvinnor mer positivt inställda till alliansfrihet och neutralitet än män, äldre är mer positiva än yngre och vänsterpartister, miljöpartister, socialdemokrater och centerpartister är mer positivt inställda än folkpartister och moderater. Kristdemokraterna utgör här en mellangrupp. 367

6 Hur kan då stödet för alliansfriheten och neutralitet i händelse av krig minska samtidigt som stödet för ett svenskt NATO-medlemskap också minskar? Vore det inte rimligare att förvänta sig att stödet för NATO-medlemskap ökade när stödet för alliansfrihet och neutralitet minskade och tvärtom? Jag tror att ett skäl till resultaten är att begreppet neutralitet idag för många människor känns mer främmande än tidigare. Sedan några år tillbaka betecknar den svenska regeringen inte längre landets utrikespolitik som en neutralitetspolitik. Det finns ingen direkt hotbild mot Sverige och det är svårt att föreställa sig den politiska eller militära händelseutveckling i Sveriges närområde under överskådlig tid som skulle aktualisera att Sverige förklarade sig neutralt. I diskussionerna kring Försvarsberedningens betänkande våren 1999 lanserades också förslaget att formuleringen Sveriges militära alliansfrihet, syftande till att vi skall kunna stå neutralt i händelse av krig i vårt närområde, består skulle lyftas ut ur texten. Först i samband med slutskrivningen bestämdes att formuleringen - åtminstone tills vidare - skulle stå kvar. Ett av skälen till att många - även ledande socialdemokrater - vill få bort formuleringen är att de anser att kopplingen mellan alliansfriheten och neutraliteten tunnar ut alliansfrihetens värde. Om syftet med alliansfriheten endast är att vi skall kunna stå neutrala i händelse av krig och ingen tror att en sådan situation kommer att uppstå - varför skall vi då vara alliansfria? Genom att frikoppla alliansfriheten från neutraliteten menar en del att andra fördelar med alliansfriheten skulle kunna få utrymme i debatten. Exempel på sådana tänkbara fördelar är att Sverige fortfarande skulle stå oberoende av andra stater med avseende på försvarsgarantier. I en krigssituation skulle Sverige ha handlingsfrihet att välja mellan neutralitet och icke-neutralitet - beroende på vad som i den konkreta situationen ansågs ligga i landets intresse. Det skulle också kunna vara så att alliansfriheten möjliggör för Sverige att i egenskap av brobyggare gentemot t e x Ryssland spela en större roll än vad som vore fallet om Sverige var medlem av NATO. En negativ inställning till att alliansfriheten skall syfta till neutralitet i händelse av krig innebär således inte per definition en positiv inställning till att Sverige bör söka medlemskap i NATO. Det minskade stödet för förslaget alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i krig skall i så fall inte tolkas som ett minskat stöd för alliansfriheten i sig, utan snarare som ett minskat stöd för att alliansfriheten med nödvändighet skall leda till neutralitet i en krigssituation. Med den tolkningen upphävs paradoxen att såväl stödet för neutraliteten som för ett svenskt NATO-medlemskap minskar. 368

7 Den politiska laddningen i debatten om svenskt NATO-medlemskap smittade länge av sig på debatten om svenska folkets inställning till NATO-medlemskap. Opinionssiffror som visat att stödet för ett svenskt NATO-medlemskap varit lågt eller minskande har använts som argument från dem som vill bibehålla alliansfriheten, medan t ex tidningar och debattörer som förespråkar svenskt NATOmedlemskap hävdat att det varit fel på mätningarna. Undersökningar som i stället visat att stödet för svenskt NATO-medlemskap ökat har föranlett tystnad från dem som värnar alliansfriheten, medan den NATO-vänliga delen av pressen tagit mätningarnas opartiskhet för given och kommenterat undersökningarna i uppskattande ord. Svensk säkerhetspolitisk debatt förtjänar att slippa sådana ensidiga och förutsägbara tolkningar. Under senare år har flera olika opinionsinstitut börjat mäta den svenska NATOopinionen. Därigenom ökar mångfalden, mätningarna avdramatiseras och det synliggörs att resultaten i stor utsträckning är beroende av frågeformuleringar och utformning av svarsalternativ. Tillsammans bildar emellertid de olika mätningarna ett ganska enhetligt mönster. Frågan om svenskt NATO-medlemskap ställs inte bara av SOM-institutet, utan under det senaste året också av Svenska Dagbladet genom SIFO, Valundersökningarna vid Göteborgs universitet samt av Styrelsen för Psykologiskt Försvar. I samtliga undersökningar - med inbördes olika frågeformuleringar - varierar andelen som förespråkar ett svenskt NATO-medlemskap mellan 22 och 32 procent, medan andelen som motsätter sig ett svenskt medlemskap i NATO varierar mellan 43 och 59 procent. Undantaget utgörs av en mätning beställd och till dels utformad av USIA (United States Information Agency), en organisation med den officiella målsättningen att stödja USA:s utrikespolitik och nationella intressen utomlands. Mätningen genomfördes i september 1998 och visade resultat som gick på tvärs med alla tidigare mätningar, genom att hela 55 procent av de tillfrågade förespråkade ett svenskt NATO-medlemskap. Mätningen blev mycket omdiskuterad och själv kritiserade jag den bl a för att ha ett mycket litet urval (endast 500 svarspersoner), ledande frågeformuleringar och skeva svarsalternativ. Den SOM-undersökning som här diskuterats genomfördes i slutet av 1998, d v s långt innan det nuvarande kriget i Jugoslavien bröt ut. Hur kan då krigshandling- 369

8 arna tänkas påverka den svenska NATO-opinionen? En SIFO-mätning utförd i början av april 1999, mitt under NATO-bombningarna, visar att svenskarnas motstånd mot NATO-medlemskap ökat sedan motsvarande mätning i januari samma år. Andelen som förespråkade ett svenskt NATO-medlemskap minskade på de tre månader som gick mellan mätningarna från 32 till 26 procent, medan andelen som motsatte sig ett svenskt NATO-medlemskap ökade från 44 till 52 procent. På lite längre sikt får händelseutvecklingen på Balkan en avgörande betydelse för den svenska NATO-opinionen. Om kriget leder till att Kosovo får någon form av självstyre, flyktingarna kan återvända och att stabilitet upprättas i regionen - hur lång vägen dit än tycks vara i dag - stärks NATO som organisation, vilket kommer att ha en positiv inverkan på den svenska NATO-opinionen. Men om kriget slutar i allmän förödelse, instabilitet och mänskliga lidanden av ett slag vi knappast vågar ana, kommer NATO:s ställning som försvarsallians och garant för säkerheten i Europa att försvagas. I så fall blir det blir svårare att mobilisera folkligt stöd för tanken på ett svenskt NATO-medlemskap. 370

9 371

SVENSKA FOLKET OCH NATO

SVENSKA FOLKET OCH NATO Svenska folket och Nato SVENSKA FOLKET OCH NATO ULF BJERELD E fter det kalla krigets slut har neutraliteten successivt lyfts ut ur den svenska säkerhetspolitiska doktrinen. Under det kalla kriget användes

Läs mer

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET Svenskarna, Nato och Irak-kriget SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET ULF BJERELD Ä nda sedan det kalla krigets slut har den svenska folkopinionen präglats av stabilitet i frågor kring alliansfrihet och Nato-medlemskap.

Läs mer

Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande

Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN EN FRÅGA OM SÄKERHETSPOLITISK IDENTITET? ULF BJERELD Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande moderatledaren Carl Bildt en förändring av

Läs mer

Nato-medlemskap och svensk militär

Nato-medlemskap och svensk militär Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Ulf Bjereld F rågan om svenskt Nato-medlemskap är fortfarande kontroversiell i svensk politik

Läs mer

SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER

SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER Svensk NATO-opinion efter den 11 september SVENSK NATO-OPINION EFTER DEN 11 SEPTEMBER ULF BJERELD N eutraliteten fortsätter att väcka starka känslor. I överläggningarna mellan regering och opposition om

Läs mer

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ulf Bjereld T orsdagen den 17 mars antog FN:s säkerhetsråd

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV?

VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV? Varför är den svenska NATO-opinionen så negativ? VARFÖR ÄR DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN SÅ NEGATIV? ULF BJERELD S veriges säkerhetspolitiska läge har kanske aldrig varit bättre. Politiker, militärer och

Läs mer

svenska valrörelsen Ulf Bjereld

svenska valrörelsen Ulf Bjereld Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Ulf Bjereld D e borgerliga partierna vill under namnet Allians för Sverige samordna sin politik och inför den svenska

Läs mer

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige Svensk Nato-opinion i förändring? Svensk Nato-opinion i förändring? Ulf Bjereld Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 13 om att Sverige endast hade militär förmåga att försvara begränsade

Läs mer

Libanonkriget i svensk opinion

Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Ulf Bjereld I år är det 40 år sedan sexdagarskriget 1967 mellan Israel och dess arabiska grannstater. Sedan dess ockuperar Israel bl a den

Läs mer

Utrikespolitiken och den svenska valrörelsen

Utrikespolitiken och den svenska valrörelsen Utrikespolitiken och den svenska valrörelsen Utrikespolitiken och den svenska valrörelsen Ulf Bjereld U trikes- och säkerhetspolitiska frågor spelar sällan eller aldrig en avgörande roll i svenska valrörelser.

Läs mer

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den december Ipsos: david.ahlin@ipsos.com 4 Ipsos. All rights reserved Ökat stöd för svenskt Nato-medlemskap Stödet för att Sverige bör gå med

Läs mer

Under det senaste året har debatten om invandring intensifierats. Efter valrörelsen

Under det senaste året har debatten om invandring intensifierats. Efter valrörelsen Vänster och höger i fl yktingopinionen VÄNSTER OCH HÖGER I FLYKTINGOPINIONEN MARIE DEMKER Under det senaste året har debatten om invandring intensifierats. Efter valrörelsen 2002 har frågor kring arbetskraftsinvandring,

Läs mer

Fler vill nu minska flyktinginvandringringen. Sedan 1992, då 65 procent förespråkade

Fler vill nu minska flyktinginvandringringen. Sedan 1992, då 65 procent förespråkade Trendbrott i fl yktingfrågan och polariseringen har ökat TRENDBROTT I FLYKTINGFRÅGAN OCH POLARISERINGEN HAR ÖKAT MARIE DEMKER Fler vill nu minska flyktinginvandringringen. Sedan 1992, då 65 procent förespråkade

Läs mer

MINSKAT FLYKTINGMOTSTÅND SVÅR MARKNAD FÖR FRÄMLINGSFIENTLIG POLITIK

MINSKAT FLYKTINGMOTSTÅND SVÅR MARKNAD FÖR FRÄMLINGSFIENTLIG POLITIK Minskat flyktingmotstånd svår marknad för främlingsfientlig politik MINSKAT FLYKTINGMOTSTÅND SVÅR MARKNAD FÖR FRÄMLINGSFIENTLIG POLITIK MARIE DEMKER F lyktingmotståndet fortsätter att minska i Sverige.

Läs mer

ISRAEL OCH PLO 35 ÅR I SVENSK OPINION

ISRAEL OCH PLO 35 ÅR I SVENSK OPINION Israel och PLO 35 år i svensk opinion ISRAEL OCH PLO 35 ÅR I SVENSK OPINION ULF BJERELD P å fredagskvällen den 16 januari 2004 gick Israels ambassadör i Sverige, Zvi Mazel, till attack mot ett konstverk,

Läs mer

Bilden av det kluvna Sverige i EU-frågor utnyttjas flitigt i den allmänna debatten.

Bilden av det kluvna Sverige i EU-frågor utnyttjas flitigt i den allmänna debatten. EU ja, men... EU JA, MEN RUTGER LINDAHL Bilden av det kluvna Sverige i EU-frågor utnyttjas flitigt i den allmänna debatten. Detta framkom inte minst efter folkomröstningen om införande av euro som officiell

Läs mer

OM FÖRSKJUTNINGAR I VÅRA VÄRDERINGAR

OM FÖRSKJUTNINGAR I VÅRA VÄRDERINGAR OM FÖRSKJUTNINGAR I VÅRA VÄRDERINGAR ULRIKA ANDERSSON, DOCENT/UNDERSÖKNINGSLEDARE www.som.gu.se Ett oberoende undersökningsinstitut i forskningens tjänst www.som.gu.se Politiskt intresse bland skåningar

Läs mer

Karin Nelsson. Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem

Karin Nelsson. Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem 2014-05-23 Karin Nelsson Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem Mätning om politiskt missnöje Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets missnöje med olika samhällsproblem.

Läs mer

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2015

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2015 Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 15 16-06-10 Lennart Nilsson SOM-institutet Förslaget att Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, Sverige 12-15 (procent)

Läs mer

Briefing: Inställningen till Nato

Briefing: Inställningen till Nato Briefing: Inställningen till Nato Författare: Viktor Lundquist ISBN: 978-91-7703-123-9 Sammanfattning Stödet för svenskt medlemskap i Nato fortsätter att öka. En opinionsundersökning från Demoskop 1 som

Läs mer

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2014

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2014 Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 14 15-05-24 Lennart Nilsson SOM-institutet Förslaget att Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, Sverige 12-14 (procent)

Läs mer

Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron

Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron Svenskarna långsiktigt alltmer positiva till invandrare Svenskarna långsiktigt alltmer positiva till invandrare Marie Demker Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron

Läs mer

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar Stockholm, 4 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 2015 Ipsos. Minskat Natomotstånd under de senaste tre åren majoritet vill öka resurserna

Läs mer

Under hösten 2006 byttes den svenska socialdemokratiska regeringen ut. Valdagens

Under hösten 2006 byttes den svenska socialdemokratiska regeringen ut. Valdagens Flyktingpolitik viktigt för vem? Flyktingpolitik viktigt för vem? Marie Demker Under hösten 2006 byttes den svenska socialdemokratiska regeringen ut. Valdagens viktigaste budskap var förstås just det en

Läs mer

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research Så svarade Medborgarpanelen LORE Laboratory of Opinion Research 2 april 1 Tack för alla era svar! I denna rapport presenteras resultat från Medborgarpanelen där våra panelmedlemmar har varit med och bidragit

Läs mer

VINSTER I VÄLFÄRDEN LENNART NILSSON

VINSTER I VÄLFÄRDEN LENNART NILSSON VINSTER I VÄLFÄRDEN LENNART NILSSON Medborgarroller och offentlig sektor Väljare Brukare Offentlig sektor Skattebetalare Anställd Svenska folkets inställning till den offentliga sektorn 1986 13 (procent)

Läs mer

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998 215 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) Västsvenska trender 1998 215 SOM-institutet SOM-institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar

Läs mer

Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset LENNART NILSSON

Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset LENNART NILSSON Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset LENNART NILSSON Den Svenska Monarkins Legitimitet, Journalisterna och Riksdagsledamöterna Lennart Nilsson

Läs mer

Rapport Inställningen till Nato Frivärld

Rapport Inställningen till Nato Frivärld Rapport Inställningen till Nato Frivärld 2017-11-28 Sammanfattning och slutsatser 2 Om undersökningen Metod Slumpmässigt rekryterad onlinepanel Målgrupp Allmänheten Antal intervjuer 1 010 intervjuer Vägning

Läs mer

SKÄRPT FÖRSVARSDEBATT NATO, RYSSLAND OCH FÖRSVARSUTGIFTER

SKÄRPT FÖRSVARSDEBATT NATO, RYSSLAND OCH FÖRSVARSUTGIFTER Skärpt försvarsdebatt Nato, Ryssland och försvarsutgifter SKÄRPT FÖRSVARSDEBATT NATO, RYSSLAND OCH FÖRSVARSUTGIFTER ULF BJERELD OCH KARL YDÉN D e senaste två åren har försvarsfrågorna tilldelats en ovanligt

Läs mer

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och Fortsatt stöd för mer vindkraft Fortsatt stöd för mer vindkraft Per Hedberg Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och kärnkraft. I det här sammanhanget spelar fortfarande

Läs mer

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören 2014-08-26 Karin Nelsson Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören Mätning om politiska åsikter Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets förtroende för de olika

Läs mer

Monarkins ställning i Sverige och förtroendet för kungahuset 1976,

Monarkins ställning i Sverige och förtroendet för kungahuset 1976, Monarkins ställning i Sverige och förtroendet för kungahuset 1976, 1995-12 Lennart Nilsson SOM-institutet Inställning till förslaget att införa republik i Sverige 1976 (Valundersökningen), 3, 5, -12 (SOM-undersökningarna)

Läs mer

Allmänhetens uppfattning om invandringens omfattning. Den Nya Välfärden 2015-05-25

Allmänhetens uppfattning om invandringens omfattning. Den Nya Välfärden 2015-05-25 Allmänhetens uppfattning om invandringens omfattning Den Nya Välfärden 15-05-25 Om undersökningen Målgrupp: Allmänheten, 18 89 år. Metod: Kombination av webb- och postal enkät i slumpmässigt telefonrekryterad

Läs mer

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni TV4/NOVUS OPINION VÄLJARBAROMETER - en av de stora väljarbarometrarna i Sverige NOVEMBER Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni I TV4/Novus Opinion

Läs mer

Allmänhetens uppfattning om invandringen. Den Nya Välfärden

Allmänhetens uppfattning om invandringen. Den Nya Välfärden Allmänhetens uppfattning om invandringen Den Nya Välfärden 16-03-25 Om undersökningen 4 Målgrupp: Allmänheten, 18 89 år. 4 Metod: Kombination av webb- och postal enkät i slumpmässigt telefonrekryterad

Läs mer

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER PER HEDBERG T illgång på energi är en viktig komponent för länders utveckling, ekonomi och välfärd. Frågan som aktualiserats under de senaste årtionden är, inte minst

Läs mer

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 SAMMANFATTNING Nato-opinionen december 2017 31 procent anser att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato medan 44 procent anser

Läs mer

Institutionsförtroende under krisen. Lennart Weibull

Institutionsförtroende under krisen. Lennart Weibull Institutionsförtroende under krisen Lennart Weibull Förtroende Trovärdighet Tillförlitlighet Tillit Förtroendenivåer: Institution Organisation Individ Förtroende påverkas av: Erfarenhet av verksamhetens

Läs mer

Väljarkontraktet Karin Nelsson

Väljarkontraktet Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015 SKOP gör regelbundna undersökningar bland ungdomar personer mellan 16 och 25 år som är bosatta i hela Sverige. I september/ intervjuades 1.000 personer. En fråga ställdes på uppdrag av Frivärld och redovisas

Läs mer

Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna

Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna Trots att politiska representanter angett att det finns ett stabilt stöd för projektet med ett Nobel Center på Blasieholmen är inte

Läs mer

Från nej till cannabis till ja till djurens rätt värderingar hos befolkningen Ingela Wadbring

Från nej till cannabis till ja till djurens rätt värderingar hos befolkningen Ingela Wadbring Från nej till cannabis till ja till djurens rätt värderingar hos befolkningen Ingela Wadbring Vad är en värdering? Grundläggs i tidig ålder och är relativt stabila Formas av familj, skola, vänner, fritidsaktiviteter,

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Flyktingopinionen i Sverige har i ett längre perspektiv, sett två decennier tillbaka,

Flyktingopinionen i Sverige har i ett längre perspektiv, sett två decennier tillbaka, Ökat motstånd mot flyktingar men starkt stöd för skäl till uppehållstillstånd Ökat motstånd mot flyktingar men starkt stöd för skäl till uppehållstillstånd LINN SANDBERG och MARIE DEMKER Flyktingopinionen

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Världens viktigaste fråga idag är freden.

Världens viktigaste fråga idag är freden. Thage G. Petersons anförande vid manifestationen mot Värdlandsavtalet med Nato den 21 maj 016 på Sergels torg, Stockholm Världens viktigaste fråga idag är freden. 1 Men vi når inte freden med nya arméer

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Novus Opinion Allmänheten om kärnkraft Oktober 2008 Arne Modig 2008-10-30 Allmänheten om kärnkraft Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Analysgruppen vid KSU, Kärnkraftsäkerhet

Läs mer

Svenskarnas syn på politiska frågor

Svenskarnas syn på politiska frågor Svenskarnas syn på politiska frågor I februari är väljarnas viktigaste politiska frågor Sysselsättning och jobb (3), Utbildning och skola (3) och Flyktingar & Invandring (2). Väljarna anser att moderaterna

Läs mer

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Augusti 04 Ipsos: Johanna Laurin Gulled, Henrik Karlsson 04 Ipsos. All rights reserved Syfte och metod Undersökningens syfte: Att undersöka vilket parti väljarna tycker

Läs mer

Journalistkårens partisympatier

Journalistkårens partisympatier partisympatier 20 Kapitel 13 Journalistkårens partisympatier Kent Asp Journalister är en yrkesgrupp med makt. Det är ett skäl till varför det både ur ett vetenskapligt och i ett samhällsperspektiv är av

Läs mer

Medborgarna och den offentliga sektorn

Medborgarna och den offentliga sektorn Medborgarna och den offentliga sektorn Lennart Nilsson Lennart.Nilsson@cefos.gu.se Svenska folkets åsikter om den offentliga sektorn i SOM-undersökningarna 1986 27 (procent) 7 6 5 4 37 39 Andel som motsätter

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti Dagens Nyheter Ipsos: David Ahlin Datum: -08-19 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998

Läs mer

Sören Holmberg och Rutger Lindahl

Sören Holmberg och Rutger Lindahl Positiva opinionsvindar för EU Positiva opinionsvindar för EU Sören Holmberg och Rutger Lindahl D et svenska EU-medlemskapet har hittills inte varit någon opinionsmässig succé. EU-anhängarna vann folkomröstningen

Läs mer

Hur kan Sverige bli medlem i Nato?

Hur kan Sverige bli medlem i Nato? Hur kan Sverige bli medlem i Nato? Av Magnus Christiansson DISKUSSION & DEBATT För en tid sedan slog jag vad med en vän om att Sverige inte kommer att söka medlemskap i Nato så länge Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Iåttio år har den svenska arbetsdagen varit åtta timmar lång. Under denna tid

Iåttio år har den svenska arbetsdagen varit åtta timmar lång. Under denna tid Starka skiljelinjer i åsikterna om sextimmarsdag STARKA SKILJELINJER I ÅSIKTERNA OM SEXTIMMARSDAG HELENA ROHDÉN Iåttio år har den svenska arbetsdagen varit åtta timmar lång. Under denna tid har debatten

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Ekonomi viktigast Den ekonomiska situationen i världen har gjort att folket rankar ekonomi som den viktigaste politiska frågan just nu. Tidigare har arbetslöshet

Läs mer

Internationella relationer

Internationella relationer Ulf Bjereld Ann-Marie Ekengren Christina Lilja Internationella relationer analyser, teorier & óvningar Innehall 1 Krig eller fred? 10 Kriget i Kosovo 11 Varfór bombade Nato? 12 Olika teorier ger olika

Läs mer

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15]

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15] Euro-opinion Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige Frida Vernersdotter och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2013:15] Tabellförteckning Tabell 1. Åsikt om et att införa euron som valuta i Sverige

Läs mer

Sakpolitiskt ägande December 2016

Sakpolitiskt ägande December 2016 Sakpolitiskt ägande December 2016 Sammanfattning Den sammantagna bilden av det sakpolitiska ägandet i december 2016 visar att sd tar position inom i stort sett alla sakpolitiska områden. På tre områden

Läs mer

ARBETSLÖSHETEN SOM POLITISK SAKFRÅGA

ARBETSLÖSHETEN SOM POLITISK SAKFRÅGA ARBETSLÖSHETEN SOM POLITISK SAKFRÅGA MARIA OSKARSON Långt in på 1980-talet var arbetslöshet ett perifert politiskt problem i Sverige. Den öppna arbetslösheten låg på endast några få procent, och sågs knappast

Läs mer

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998-212 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998 212 SOM-institutet Undersökningar Innehållsförteckning SOM-institutet är en oberoende undersökningsorganisation

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Per Hedberg I propositionen En sammanhållen klimat- och energipolitik redovisar regeringen sin syn på hur den svenska energiförsörjningen

Läs mer

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland:

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland: Augusti-september 2014 Enkät om Sveriges demokratistöd till Ryssland Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter har under lång tid bevakat och granskat det svenska demokratistödet till Ryssland,

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015.

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. samhällsskydd och beredskap 1 (9) Opinioner 2015 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. Konferensdeltagare! De senaste åren

Läs mer

Den svenska övertron på Twitters genomslag. (Medie)bilden av vs. fakta om twittraren i Sverige 2012

Den svenska övertron på Twitters genomslag. (Medie)bilden av vs. fakta om twittraren i Sverige 2012 Den svenska övertron på Twitters genomslag (Medie)bilden av vs. fakta om twittraren i Sverige 2012 1 Den svenska övertron på Twitters genomslag Allmänhetens bild färgas av mediebilden Slutsatser Allmänheten

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 2014 Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Feministiskt initiativ tappar stöd DN/Ipsos väljarbarometer för oktober

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen För ett år sedan, nästan exakt på dagen, genomförde Aftonbladet/Inizio en av sina mätningar om svenska folkets

Läs mer

Och vad anser nu svenska folket om allt detta?

Och vad anser nu svenska folket om allt detta? Och vad anser nu svenska folket om allt detta? Sverigedemokraterna, som överraskande placeras i den politiska mitten i årsbokens opinionsundersökning, bedöms vara nöjda med riksdagsarbetet hittills medan

Läs mer

Fortsatt starkt Nato-motstånd i svensk opinion

Fortsatt starkt Nato-motstånd i svensk opinion Fortsatt starkt Nato-motstånd i svensk opinion Fortsatt starkt Nato-motstånd i svensk opinion Ulf Bjereld N atten till långfredagen våren 2013 övade ryska stridsflygplan anfall mot Sverige utan att störas

Läs mer

DET FRIVILLIGA BISTÅNDET?

DET FRIVILLIGA BISTÅNDET? Det frivilliga biståndet? DET FRIVILLIGA BISTÅNDET? ANN-MARIE EKENGREN Å r 1968 beslutade riksdagen att biståndet successivt skulle höjas till 1 procent av bruttonationalprodukten (BNP). Ett år senare

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

MÅNGTYDIG EU-OPINION

MÅNGTYDIG EU-OPINION MÅNGTYDIG EU-OPINION RUTGER LINDAHL Svenska folkets opinion i EU-frågor tilldrar sig stort intresse både i och utanför Sverige. Under vintern och våren 1998-99 har inställningen till Sveriges deltagande

Läs mer

SVENSK OPINION OM EU-MEDLEMSKAPET

SVENSK OPINION OM EU-MEDLEMSKAPET Svensk opinion om EU-medlemskapet SVENSK OPINION OM EU-MEDLEMSKAPET RUTGER LINDAHL D et är i år tio år sedan Sverige inträdde som medlem i Europeiska unionen (EU). Beslutet föregicks av en folkomröstning

Läs mer

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken uari Ipsos: David Ahlin, Gustav Gidenstam Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. Moderaterna har förlorat sakfrågeägarskapet i försvarsfrågan DN/Ipsos återkommande

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Opinioner 2016 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 Ers Majestät! Ärade

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

SVENSKA DEMOKRATITRENDER. Sofia Arkhede & Henrik Ekengren Oscarsson (red.)

SVENSKA DEMOKRATITRENDER. Sofia Arkhede & Henrik Ekengren Oscarsson (red.) SVENSKA DEMOKRATITRENDER Sofia Arkhede & Henrik Ekengren Oscarsson (red.) Svenska demokratitrender 1986 2015 SOM-institutet SOM-institutet är en universitetsbaserad undersökningsorganisation som varje

Läs mer

SKÅNSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

SKÅNSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) SKÅNSKA TRENDER 21-211 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) SOM institutet SOM institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar och arrangera seminarier

Läs mer

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften Vindkraft i medvind VINDKRAFT I MEDVIND PER HEDBERG ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften utgör en viktig energikälla i en utveckling mot ett mer hållbart samhälle.

Läs mer

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften.

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Kärnkraften en stridsfråga även under 2000-talet? KÄRNKRAFTEN EN STRIDSFRÅGA ÄVEN UNDER 2000-TALET? SÖREN HOLMBERG En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Majoriteten

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer november 2014 Stockholm, 25/

DN/Ipsos väljarbarometer november 2014 Stockholm, 25/ DN/Ipsos väljarbarometer november 2014 Stockholm, 25/11 2014 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 2014 Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Dött lopp mellan Alliansen och de rödgröna DN/Ipsos

Läs mer

Folkbildningspolitikers attityder till studieförbunden 2013

Folkbildningspolitikers attityder till studieförbunden 2013 Folkbildningspolitikers attityder till studieförbunden 213 213-4-2 Johan Orbe Caroline Theorell Om undersökningen Bakgrund och syfte: Sifo har på uppdrag av Folkbildningsförbundet (FBF) genomfört en kvantitativ

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 Dagens Nyheter Ipsos: David Ahlin Datum: -09-02 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998 05 Väljaropinionen

Läs mer

EU och småföretagen. - EU-valet och Sveriges småföretagare

EU och småföretagen. - EU-valet och Sveriges småföretagare EU och småföretagen - och Sveriges småföretagare EU och Småföretagen Sammanfattning Så många som sju av tio svenska småföretagare uppger att de kommer att rösta i den 7 juni. De viktigaste frågorna är

Läs mer

AVVECKLA KÄRNKRAFTEN

AVVECKLA KÄRNKRAFTEN Avveckla kärnkraften AVVECKLA KÄRNKRAFTEN SÖREN HOLMBERG E fter folkomröstningen 1980 bestämde riksdagen att kärnkraften i Sverige skulle vara avvecklad till 2010. Så blev det inte. Tvärtom bestämde riksdagen

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2014

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 15 25 augusti Dagens Nyheter: Peter Wolodarski, Caspar Opitz Ipsos: David Ahlin Datum: -08-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon:

Läs mer

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och Stödet för mer vindkraft försvagas Stödet för mer vindkraft försvagas Per Hedberg Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och vindkraftens andel av elproduktionen ökar.

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2014

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2014 DN/Ipsos väljarbarometer maj 2014 Dagens Nyheter: Peter Wolodarski, Caspar Opitz Ipsos: David Ahlin Datum: 2014-05-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon:

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

FÖRTROENDE- BAROMETER 2007

FÖRTROENDE- BAROMETER 2007 FÖRTROENDE BAROMETER 07 FÖRTROENDE FÖR SAMHÄLLSINSTITUTIONER, PARTIER, MASSMEDIER OCH FÖRETAG Resultat presenterade vi MedieAkademins seminarium den 21 november 07. För undersökningen ansvarar professorerna

Läs mer

Den japanska jordbävningen i mitten av mars 2011 följd av en tsunami och

Den japanska jordbävningen i mitten av mars 2011 följd av en tsunami och Kärnkraftsopinionen pre-fukushima Kärnkraftsopinionen pre-fukushima Sören Holmberg Den japanska jordbävningen i mitten av mars 2011 följd av en tsunami och kärnkraftsolyckan i Fukushima fick en omedelbar

Läs mer

Främlingsfientlighet, rasism, flykting- och invandringspolitik är samhällsfrågor

Främlingsfientlighet, rasism, flykting- och invandringspolitik är samhällsfrågor Starkare oro för främlingsfientlighet än för invandring Starkare oro för främlingsfientlighet än för invandring Linn Sandberg och Marie Demker Främlingsfientlighet, rasism, flykting- och invandringspolitik

Läs mer

Trängselskatt och förtroende för kommunpolitiker

Trängselskatt och förtroende för kommunpolitiker Trängselskatt och förtroende för kommunpolitiker Trängselskatt och förtroende för kommunpolitiker Folke Johansson F rågan om trängselskatt för bilar i Göteborg har varit aktuell i snart tio år. Under en

Läs mer

Sida i svenskarnas ögon 2010

Sida i svenskarnas ögon 2010 Sida i svenskarnas ögon 2010 en undersökning bland svenskar över 15 år, bosatta i Sverige om synen på bistånd och Sida Inledning Gullers Grupp har på uppdrag av Sidas kommunikationsavdelning genomfört

Läs mer