Delårsbokslut Kultur- och fritidsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsbokslut Kultur- och fritidsnämnd"

Transkript

1 Delårsbokslut 2012 Kultur- och fritidsnämnd

2 Innehållsförteckning 1 Verksamheten under det första halvåret Uppföljning av mål Inriktningsmål Uppdrag Det ekonomiska utfallet per sista juni Åtgärder med anledning av budgetavvikelser Prognos för ekonomiskt utfall och måluppfyllelse för helåret Inriktningsmål Ekonomisk prognos Särskilda uppdrag er till investeringsredovisningen Kontroll av fakturor Bilagor Bilaga 1: Redovisning av uppdrag lämnade av kommunstyrelse eller fullmäktige Bilaga 2: Ekonomiskt utfall per 30 juni 2012 Bilaga 3: Ekonomisk prognos 2012 Bilaga 4: Nyckeltal och Statistik Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

3 1 Verksamheten under det första halvåret Större förändringar och händelser inom kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområden: Besparingskrav i samband med budget 2012 har medfört att Fritidsgårdarna vid några tillfällen tvingats hålla stängt alternativt har personalen arbetat ensam. Besparingskrav i samband med budget 2012 har medfört att öppettiderna på Träffpunkt Enebybergs ungdomscentrum har justerats så att verksamheten stänger måndagar kl (tidigare kl ) samt lördagar kl (tidigare kl ). Byggnationen av sporthall i Mörby fortgår och slutbesiktning äger rum 22 augusti. Under våren har biblioteken tillsammans med Täby bibliotek upphandlat biblioteksdatasystem. Den nya servicebyggnaden på Enebybergs IP togs i bruk under april månad. Belysningen på Danderydsvallens 7-mannaplan färdigställdes under våren. Renoveringen av Fribergagården påbörjades under maj och ska vara färdig till skolstart. 2 Uppföljning av mål 2.1 Inriktningsmål I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Kontoret bedömer att samtliga programområden inom kultur- och fritidsnämnden bedriver kostnadseffektiv verksamhet. Verksamheten drivs inom givna ramar och med god kvalitet. Det är generellt sett svårt att finna relevanta och tillförlitliga jämförelsetal med andra kommuner inom kultur och fritid. Den officiella statistiken inom området är på mycket övergripande nivå vilket gör att resultatet kan påverkas av att organisation och ekonomisk styrning skiljer sig åt mellan kommuner. Enligt sammanställningen "Vad kostar verksamheten i Din kommun? Bokslut 2011" kan konstateras att Danderyds kostnader ligger i det högre segmentet i länet beträffande såväl fritid som kultur. När det kommer till nettokostnader för kultur ligger man under snittet vilket kan tyda på ett något högre avgiftsuttag. Kommunens satsningar på fritid och kultur återspeglar sig i bland annat goda omdömen i SCB:s Medborgarundersökning, hösten Danderyds kommun har en långsiktig planering av underhållet och bibehåller på så sätt värdet på kommunens realkapital. Genom besiktningar av anläggningarna samt att frågan är en stående punkt på samtliga personal- och platschefsmöten bedömer kontoret att man har bra kontroll över anläggningarnas status. Idrottsplatspersonalen spelar en stor roll som på ett aktivt sätt genom sin närvaro tidigt åtgärdar de brister som dyker upp. Underhållsplan uppdateras och anläggningarnas status redovisas i särskild bilaga i samband med budget 2012 och Underhållsbehovet är fortsatt stort och kräver ständiga prioriteringar för att inte akuta lägen ska uppstå. Detta har blivit allt mer kännbart då 2012 års budgetbesparing innebär en underhållsbudget om 1,3 mkr jämfört utfall 2011 på 1,7 mkr. Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

4 2.1.3 Alla Danderyds invånare kan idrotta och motionera i kommunen. Idrottsplatser och hallar, motions- och skidspår, sjöar och isar, skogs- och grönområden erbjuder invånarna möjlighet till idrott, motion och friluftsliv för främjande av god hälsa. KFN Anläggningar Förutsättningarna för att kunna idrotta och motionera i kommunen är mycket goda. Servicen avseende kommunala och föreningsdrivna anläggningar, sjöisar, strandbad, motions- och ridspår samt ett mycket aktivt föreningsliv i kombination med att nya anläggningar byggs gör att kommuninnevånarnas möjlighet att främja god hälsa är mycket god. Enligt SCB:s Medborgarundersökning hösten 2011 ger invånarna kommunen ett betygsindex på 66 att jämföra med snittet för samtliga kommuner på 59 avseende idrotts- och motionsanläggningar Danderyds kommun har bidragsregler som är utformade för att främja breddverksamhet för ungdomar så att de uppmuntras att under hela sin tonårstid delta i idrott och motion. KFN För. stöd Det nya förenklade bidragssystemet som infördes 2011 innebär en anpassning till Riksidrottsförbundets regler för det statliga aktivitetsbidraget. Förutom att bidragsåldern är höjd till 20 år så innebär de nya reglerna en avsevärd förenkling för såväl kommunen som föreningarna. Då kontoret inte bedriver någon "egen" verksamhet är måluppfyllelsen starkt kopplad till den verksamhet som föreningslivet erbjuder. Enligt statistik från Stockholms Idrottsförbund (2011) ligger Danderyd i topp beträffande antal sammankomster per invånare (1,4) Danderyds fritidsgårdar är attraktiva mötesplatser för ungdomar i åldern år. KFN Fritidsgårdar o Ungt fokus Under 2012 minskades verksamhetens budget med drygt 500 tkr, vilket medförde färre öppettimmar och minskade möjligheter att ta in extra personal. Trots detta lyckas fritidsgårdarna att driva en fortsatt positiv utveckling Genom förebyggande insatser minskar ANT-användningen (alkohol, narkotika, tobak) bland kommunens ungdomar. KFN Fritidsgårdar o Ungt fokus I Livsstilsstudiens resultat 2012 kan vi se att: användandet av tobak minskar i gymnasiets årskurs två, men ligger kvar på samma nivå i årskurs nio. andelen elever som väljer att inte alls dricka alkohol ökar, samtidigt som andelen som varit berusade de senaste fyra veckorna och andelen storkonsumenter minskar. Detta gäller dock inte pojkar i årskurs nio, där siffrorna för alkoholkonsumtion stiger. Användandet av narkotika går ned totalt sett i kommunen, men ökar något bland flickor i årskurs nio och mycket bland pojkar i gymnasiets årskurs två. En sammanvägd bedömning av inriktningsmålet är svår att ge då utvecklingen skiljer sig i olika grupper. Till största delen minskar användandet av ANT, men det är mycket viktigt att iaktta att detta inte gäller grupperna pojkar i årskurs nio (ökad användning av alkohol) och pojkar i gymnasiets årskurs två (ökad användning av cannabis). Ambitioner 2013: Att fortsätta arbetet med att minska användandet av ANT bland Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

5 kommunens ungdomar. Detta görs genom förebyggande arbete i form av utbildning och nätverk för personal och ledare, föreläsningar för föräldrar samt informationsspridning till allmänheten om ANT-frågor. Ambitioner : Att ytterligare minska användningen av ANT bland kommunens ungdomar. Ny Livsstilsstudie planeras till Att ligga i framkant för det förebyggande arbetet genom fortsatt arbete med föreläsningar, utbildning och nätverk för personal. Öka föräldrarnas restriktivitet i för hållande till ANT genom föreläsningar och information Danderyds bibliotek är levande centra för kultur, information och kunskap för alla Danderyds invånare. KFN Bibliotek Danderyds bibliotek används av kommunens invånare som mötesplats, studieplats och en plats där möjlighet finns för att ta del av biblioteks medieutbud, samhällsinformation och olika former av kulturverksamhet. Personalens kunskap och kompetens, tillgängligheten och funktionen som en avgiftsfri plats öppen för alla medborgare är faktorer som bidrar till en levande miljö. Att erbjuda barn, unga och personer med någon form av funktionsnedsättning medier och aktiviteter som är avpassade för dessa målgrupper är ett utvecklingsområde. Statistik visar att andra kommuner i nordost ligger högre beträffande service till personer med funktionsnedsättningar, aktiviteter i samverkan med BVC samt andra aktiviteter för barn och unga Kultur- och musikskolor i Danderyd erbjuder eleverna en grundläggande utbildning av hög kvalitet i musik, dans, teater/drama, bild och form. KFN Kulturskola och allmän kultur Danderyds kulturskola och Nordenfeltska musikskolan får mycket goda betyg i sina enkäter. I de mindre skolorna är det svårt att göra liknande mätningar på samma sätt. Kvalitetsredovisning har lämnats av samtliga aktörer. De mindre musikskolorna anger svårigheter att klara sig ekonomiskt och tar ut väsentligt högre avgifter än Danderyds kulturskola. Fem privata anordnare får idag bidrag. Den ersättning de får utgör i snitt 34 % av ersättningen till Danderyds kulturskola Alla Danderyds invånare har möjlighet till ett aktivt deltagande i kulturlivet. KFN Kulturskola och allmän kultur Danderyds invånare har stora möjligheter till aktivt deltagande i kulturlivet. Närheten till Stockholm bidrar till att medborgarna har mycket goda möjligheter till ett rikt kulturutbud av högsta klass. Lokalt kompletteras detta utbud av Danderydsgården, kulturskolor, hembygdsföreningar och bibliotekens vänföreningar som väsentligt bidrar till ett rikt kulturliv i Danderyd. Enligt SCB:s Medborgarundersökning hösten 2011 ger invånarna betyg 6,1 (skala 1-10) beträffande tillgången på kulturevenemang. Snittet för samtliga kommuner var 5, I Danderyd utgör Träffpunkt Enebyberg en självklar mötesplats för alla Danderyds invånare. Träffpunkten bidrar till social samvaro och trygghet. KFN Träffpunkt Enebyberg Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

6 Verksamhet från 0 till 100 år som bedrivs av olika huvudmän men i gemensamma lokaler är ett mycket lyckat koncept som ger såväl besökare som personal en extra stimulans. Deltagarna ger verksamhet och personal mycket goda omdömen i de enkäter som görs 3,8 av 4 möjliga. Besöksantalet har dock gått ner vilket förvaltningen bedömer bero på den stora pågående ombyggnationen av Eneby Torg med brist på parkering coh tillgänglighet som följd Danderyd har en god utomhusmiljö. Inom programområdet anläggningar förekommer användande av ämnen som kan ha en negativ inverkan på luft, mark och vatten såsom ammoniak i ishallarnas kylsystem, freon, gödningsämnen mm. Verksamheten arbetar aktivt via sina resultatmål för att minimera miljöpåverkan. Förvaltningen eftersträvar att anställda ska välja miljövänliga transportmedel inom tjänsten. Den tjänstebil som idag disponeras inom Träffpunkten ska vid leasingavtalets utgång ersättas med en miljöklassad bil om ekonomi så tillåter Danderyd har en god inomhusmiljö. Förvaltningen arbetar för att säkerställa att barns inomhusmiljö prioriteras. Vid nyproduktion följer förvaltningen de krav som ställs avseende en god inomhusmiljö. Förvaltningen har en kontinuerlig dialog med berörda föreningar avseende ishallarnas inomhusmiljö. Vid behov ser föreningarna till att komplettera med ytterligare avfuktare. Som hyresvärd avseende sportoch gymnastikhallar ansvarar tekniska kontoret för inomhusmiljön i berörda lokaler. Provtagningar på vattenkvalitet görs regelbundet i inomhusbaden och under perioden juni till augusti vid utomhusbaden. Förvaltningen hyr via tekniska kontoret fritidsgårdarnas lokaler och diskuterar med tekniska kontoret lösningar för att nå bästa möjliga inomhusmiljö Danderyd främjar en hållbar resursanvändning. Materialåtervinningen för kansliet är god. Papper, kartong och glas separeras i för ändamålet avsedda behållare bakom slottet. Återvinningen av datorer med tillbehör samt toners samordnas med IT-avdelningen. Materialåtervinningen kan förbättras genom att undersöka möjligheten att sortera ut matavfall samt glödlampor och lysrör. Mot bakgrund av den gemensamma lokaliseringen bör samordning ske mellan kommunledningskontoret, produktionskontoret samt utbildnings- och kulturkontoret. För att minska energiförsörjningen har nämnden i investeringsplanen för äskat och erhållit medel för energieffektivisering av ishallarna i Stocksund och Enebyberg. Projekten pågår enligt plan. Under 2012 utarbetas en plan för att de fyra oljepannorna på idrottsplatserna byts ut. Förutom tekniska kontorets insatser avseende hållbar resursanvändning så följer fritidsgårdarna de miljökrav som verksamheten kräver. Materialåtervinningen i biblioteksverksamheten är god. Verksamhetsidén för biblioteket bygger på främjande av hållbar resursanvändning i lokalsamhället. En tryckt bok kan återanvändas/utlånas ca 70 tillfällen innan den måste kasseras på grund av slitage. E-medier som ökar och utgör allt större del av bibliotekets utbud Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

7 kan lånas ut oändligt antal tillfällen men i dagsläget finns begränsningar i den höga ersättning per nedladdningstillfälle som leverantören kräver av kommunerna. Huvudbiblioteket har tillgång till Mörby centrums miljöstation där allt utom papper kan lämnas. Pappersåtervinning sker separat via Tekniska kontoret. Övriga bibliotek saknar idag möjlighet till sopsortering. Förutom tekniska kontorets insatser avseende hållbar resursanvändning så följer Träffpunkt Enebyberg de miljökrav som verksamheten kräver Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster. Miljö- och energieffektivitetskrav ställs i samband med förvaltningens egna upphandlingar. Inköp sker huvudsakligen via kommungemensamma avropsavtal. Förvaltningen har idag inget systemstöd som möjliggör att följa upp andel inköp av varor som är miljömärkta varför kunskapen om detta är liten. Någon generell policy som säger att inköp endast får ske av miljömärkta varor har inte tagits fram mot bakgrund av att dessa varor tenderar till att prismässigt ligga högre. För största effektivitet och tillförlitlighet anser kontoret att inriktningsmålet behöver stödjas av kommungemensam uppföljning och policy I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Totalbudget för Kultur- och fritidsnämnden ska vara i balans. Utfall 94% av nettobudget Danderyds kommun har en långsiktig planering av underhållet och bibehåller på så sätt värdet på kommunens realkapital. Underhållsplan uppdateras årligen. Uppdaterad Alla Danderyds invånare kan idrotta och motionera i kommunen. Idrottsplatser och hallar, motions- och skidspår, sjöar och isar, skogs- och grönområden erbjuder invånarna möjlighet till idrott, motion och friluftsliv för främjande av god hälsa. KFN Anläggningar SCB:s nöjdhetsindex för fritidsutbudet i kommunen skall (enligt invånarna) vara lägst 70. Antal föreningar som regelbundet erbjuder verksamhet för funktionshindrade skall öka till 4. Genomsnittet för granskningar avseende helhetsintrycket för idrottsanläggningar utomhus är lägst 3,2 på en skala mellan ett och fyra. Senaste index 67 (2011). Målet är därmed inte uppnått. Indexet har sedan resultatmålet sattes förändrats och inkluderar numer även tillgång till kulturevenemang och nöjesutbud. Indexet blir i och med detta inte relevant och påverkbart för programområdet. I budget 2013 föreslår förvaltningen att resultatmålet fortsättningsvis ska relatera till SCB:s NMI avseende idrotts- och motionsanläggningar. Antal föreningar är 7. Målet uppnått. Senaste mätning 3,3 (2008). Nästa mätning sker under hösten Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

8 Genomsnittet för granskningar avseende helhetsintrycket för inomhusbad är lägst 3,5 på en skala mellan ett och fyra. Senaste mätning 3,5 (2011). Nästa mätning sker under hösten Danderyds kommun har bidragsregler som är utformade för att främja breddverksamhet för ungdomar så att de uppmuntras att under hela sin tonårstid delta i idrott och motion. KFN För. stöd Antalet närvarotillfällen är lägst Antalet närvarotillfällen i åldern år är lägst 30 % av totala antalet närvarotillfällen. Senaste utfall Nästa rapportering sker per helår. Senaste mätning 33 % (2011). Nästa mätning görs per helår Danderyds fritidsgårdar är attraktiva mötesplatser för ungdomar i åldern år. KFN Fritidsgårdar o Ungt fokus Genomsnittet för granskningar avseende helhetsintrycket av verksamheten är lägst 3,1 på en skala mellan ett och fyra. Antalet besökare på fritidsgårdarna kvälls- och helgtid skall årligen öka med 10 % (våren st).. Senaste mätning 3,6 (2011). Nästa mätning sker under hösten Målet har under perioden ökat från 18 till 27 besökare och är därmed uppnått Genom förebyggande insatser minskar ANT-användningen (alkohol, narkotika, tobak) bland kommunens ungdomar. KFN Fritidsgårdar o Ungt fokus Alkoholförtäring bland högstadieelever i Danderyd minskar med 5 % kommande två åren. Andelen storkonsumenter i årskurs nio har gått ner med 3% från 2010 till Danderyds bibliotek är levande centra för kultur, information och kunskap för alla Danderyds invånare. KFN Bibliotek Lägst 90 % av besökarna på biblioteken är nöjda med verksamheten som helhet. Antal aktiva låntagare upp till 24 år ökar med lägst 1 %. Antal besökare ökar med lägst 1 %. Den genomsnittliga användningen av självservice via bokautomat ska öka med lägst 10 % Målet bygger på en egen webbenkät som fick låg svarsfrekvens. Senaste utfall 93 % (2011). Förvaltningen föreslår i budget 2013 att målet utgår och fortsättningsvis relaterar till SCB:s NMI avseende biblioteksverksamhet. Senaste utfall 1,6 %. Nästa rapportering sker per helår. Senaste utfall -4,2 % ( ). Nästa rapportering sker per helår. Rapportering sker per helår Kultur- och musikskolor i Danderyd erbjuder eleverna en grundläggande utbildning av hög kvalitet i musik, dans, teater/drama, bild och form. KFN Kulturskola och allmän kultur Lägst 90 % av deltagarna i kulturskolor är nöjda med verksamheten som helhet. Senaste utfall 99 % (2011). Rapportering sker för helår. Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

9 2.2.9 Alla Danderyds invånare har möjlighet till ett aktivt deltagande i kulturlivet. KFN Kulturskola och allmän kultur NMI, nöjd medborgarindex, ökar från 53 (2008) till 57 avseende möjlighet till kulturaktiviteter i kommunen. Senaste index 55 (2011). Målet är därmed inte uppnått. Indexet bygger på sammanslagna betygsindex inkluderandes biblioteksverksamhet. För ökad relevans och påverkbarhet föreslår förvaltningen i budget 2013 att målet fortsättningsvis ska relatera till SCB:s NRI avseende tillgången till kulturevenemang I Danderyd utgör Träffpunkt Enebyberg en självklar mötesplats för alla Danderyds invånare. Träffpunkten bidrar till social samvaro och trygghet. KFN Träffpunkt Enebyberg Genomsnittet för granskning avseende helhetsintrycket av verksamheten är lägst 3,2 på en skala mellan ett till fyra. Antalet besökare skall jämfört med 2008 ( besök) öka med 5 % till Senaste utfall 3,8 (2010). Nästa mätning sker under hösten Senaste utfall (2011). Nästa rapportering sker per helår Danderyd har en god utomhusmiljö. Årlig kontroll av kylsystemens säkerhet ska ske. Riktlinjer ska finnas för omhändertagande av konstgräsplaner för att minimera miljöpåverkan från granulat. Andel miljöklassade tjänstebilar för persontransporter skall 2014 och därefter vara 100 %. Nytt resultatmål Årlig kontroll utförd. Nytt resultatmål Riktlinjer finns. Nytt resultatmål Enligt plan. Avtal går ut Danderyd har en god inomhusmiljö. Vattenkvaliteten i inomhusbaden ska vara godkänd. I det årliga budgetförslaget ska framgå att kontoret tagit i beaktande ekonomiskt försvarbara möjligheter för att minska effekter av ljud och ljus från idrottsplatserna. Ljudnivåer inomhus på fritidsgårdarna ska ligga under gränsvärde och kontrolleras kontinuerligt. Nytt resultatmål Kvalitet godkänd. Nytt resultatmål Beaktande har tagits. Nytt resultatmål Kontroll sker under hösten Danderyd främjar en hållbar resursanvändning ska samtliga verksamheter ha tillgång till källsortering. Antal verksamheter: 11 st (1 kansli, 2 fritidsgårdar, 1 Träffpunkt, 3 bibliotek, 4 IP). Investeringar avseende energiåtervinning från kylsystem skall ske beträffande ishallen i Stockhagen 2012 och ishallen i Enebyberg Plan utarbetas för att de fyra oljepannorna på idrottsplatserna byts ut. Uppföljning av plan sker i samband med budgetförslag. Nytt resultatmål Enligt plan. Inventering utförs Nytt resultatmål Omfördelning av investeringsmedel har lett till att energieffektivisering av de båda ishallarna kommer att vara genomförda redan Nytt resultatmål Plan utarbetas. Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

10 Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster. Vid upphandling ska miljö- och energieffektivitetskrav ställas där det är tillämpligt. Nytt resultatmål Krav ställs. 2.3 Uppdrag Redovisas i separat bilaga. 3 Det ekonomiska utfallet per sista juni (belopp i Mkr) Bokslut Budget Avvikelse delår Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Nettokostnader Nettoutfallet för halvåret ligger på 94 % jämfört budget, intäkterna 103 % och kostnaderna 96 % (riktvärde 100 %). För perioden är det en positiv nettoavvikelse om 2,1 mkr. På intäktssidan härrör den positiva avvikelsen (221 tkr) från flertalet verksamhetsområden och kontoslag. Någon enskild huvudsaklig avvikelse kan ej anges. På kostnadssidan beror den positiva avvikelsen om 1,9 mkr främst på att budget inte periodiserats för tillkommande hyreskostnader andra halvåret (0,9 mkr), minskade kapitalkostnader till följd av senarelagda investeringsprojekt (0,5 mkr) samt icke uppbokade kostnader (0,2 mkr) för lönerevision avseende andra kvartalet. Avvikelser per programområde enligt nedan. Administration och nämnd (88 %) delår En positiv avvikelse om 231 tkr som huvudsakligen beror på icke uppbokade och periodiserade kostnader för lönerevision Anläggningar (95 %) En positiv avvikelse om totalt 631 tkr. Intäktssidan avviker positivt om 186 tkr till följd av icke budgeterade statsbidrag för idrottslyftet (100 tkr) samt något högre interna hyresintäkter (57 tkr). Kostnadssidan har en positiv avvikelse om 445 tkr där 332 tkr härrör från kapitalkostnader och resterande 113 tkr huvudsakligen från icke uppbokade energikostnader för juni. Föreningsstöd (75 %) En positiv avvikelse om totalt tkr som huvudsakligen beror på hyreskostnader. Budgeten har inte periodiserats avseende sporthallen i Mörby (946 tkr) och andra hyror (176 tkr) har felperiodiserats eller ännu inte fakturerats. Fritidsgårdar ( 89 %) En positiv avvikelse om 331 tkr. Intäktssidan avviker positivt om 177 tkr. Detta beror dels på ett felslag i kassan i caféverksamheten (100 tkr) som korrigerats efter delårsbokslutet dels på deltagaravgifter (71 tkr) i samband med dagkolloverksamhet. Kostnadssidan avviker positivt om 154 tkr beroende på för perioden lägre övriga verksamhetskostnader. Bibliotek (105 %) En negativ avvikelse om totalt -302 tkr. Intäktssidan avviker positivt om 45 tkr huvudsakligen till följd av icke budgeterade lönebidrag via AMS. Kostnaderna avviker negativt om -347 tkr Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

11 och beror på en uppbokad personalkostnad av engångskaraktär om 718 tkr. Effekten av denna mildras för perioden dels genom ett överskott i personalbudgeten till följd av vakans för bibliotekschef januari till februari samt icke uppbokade retroaktiva lönerevisionskostnader från 1 april (130 tkr) dels genom att övriga verksamhetskostnader understiger budget med 240 tkr. Kulturskola och kulturstöd (102 %) En negativ avvikelse om -127 tkr. Intäktssidan avviker negativt om -32 tkr vilket beror på ännu ej redovisade intäkter från lovaktiviteter samt evenemang på Danderydsgården. Kostnadssidan avviker negativt om 95 tkr huvudsakligen beroende på icke periodiserade utbetalningar kulturbidrag samt verksamhetskostnader överskridande halvårsbudget för Danderydsgården. Träffpunkt Enebyberg (99 %) En positiv avvikelse om 29 tkr. Intäktssidan avviker negativt om -123 tkr huvudsakligen beroende på minskat antal deltagare i fritidsträffen (112 tkr). Kostnadssidan avviker positivt om 152 tkr. Detta beror på ej uppbokade kostnader för hyra (110 tkr) samt lönerevision (30 tkr). 3.1 Åtgärder med anledning av budgetavvikelser Inga åtgärder. 4 Prognos för ekonomiskt utfall och måluppfyllelse för helåret Inriktningsmål Definition till färger nedan. Grön måluppfyllelse överträffar budgeterad/förväntad nivå, gul måluppfyllelse enligt budget/förväntad nivå och röd måluppfyllelse underträffar budgeterad/förväntad nivå. Inriktningsmål Prognos helår 2012 I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Danderyds kommun har en långsiktig planering av underhållet och bibehåller på så sätt värdet på kommunens realkapital. Danderydsbor i alla åldrar kan idrotta och motionera i kommunen. Idrottsplatser och hallar, motions- och skidspår, sjöar och isar, skogs- och grönområden erbjuder invånarna möjlighet till idrott, motion och friluftsliv för främjande av god hälsa. KFN Anläggningar Danderyds kommun har bidragsregler som är utformade för att främja breddverksamhet för ungdomar så att de uppmuntras att under hela sin tonårstid delta i idrott och motion. KFN För. stöd Danderyds fritidsgårdar är attraktiva mötesplatser för ungdomar i åldern år. KFN Fritidsgårdar o Ungt fokus Genom förebyggande insatser minskar ANT-användningen (alkohol, narkotika, tobak) bland kommunens ungdomar. KFN Fritidsgårdar o Ungt fokus Danderyds bibliotek är levande centra för kultur, information och kunskap för alla åldrar. KFN Bibliotek Kultur- och musikskolor i Danderyd erbjuder eleverna en grundläggande utbildning av hög kvalitet i musik, dans, teater/drama, bild och form. KFN Kulturskola och allmän kultur Alla Danderyds invånare har möjlighet till ett aktivt deltagande i kulturlivet. KFN Kulturskola och allmän kultur I Danderyd utgör Träffpunkt Enebyberg en självklar mötesplats för alla åldrar. Träffpunkten bidrar till social samvaro och trygghet. KFN Träffpunkt Enebyberg Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

12 Inriktningsmål Prognos helår 2012 Danderyd har en god utomhusmiljö. Danderyd har en god inomhusmiljö. Danderyd har en hållbar resursanvändning. Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster. 4.2 Ekonomisk prognos 2012 (belopp i tkr) Verksamhet / programom r. Nämnd och Administrati on Anläggning ar Föreningsst öd Fritidsgårda r Budget Prognos helår Avvikelse Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostna d Netto Bibliotek Kulturskola och kulturstöd Träffpunkt En Totalt Förvaltningen räknar med en positiv avvikelse för helåret 2012 om 0,3 mkr. Stora avvikelser råder inom de enskilda programområdena varav de huvudsakliga redovisas nedan. Anläggningar (+0,2 mkr) En positiv avvikelse om drygt 0,2 mkr som härrör från minskade kapitalkostnader till följd av senarelagda investeringsprojekt. Föreningsstöd (+0,8 mkr) En positiv avvikelse om närmre 0,8 mkr till följd av att verksamhetsområdet inte kommer att kunna disponera den nya sporthallen förrän fjärde kvartalet. Hyreskostnader och intäkter minskas sålunda. Bibliotek ( -0,6 mkr ) Den negativa avvikelsen om närmre -0,6 mkr beror på en personalkostnad av engångskaraktär (0,7 mkr). Förvaltningen ser inte att denna avvikelse kan hämtas in utifrån besparingar eller effektiviseringar inom programområdet. En vakans i början av året (0,1 mkr) bidrar till att mildra effekten något. Kulturskola och Kulturstöd (+0,1 mkr) En positiv avvikelse om drygt 0,1 mkr till följd av att kapitalkostnader i budget 2012 beräknats på felaktigt avskrivningsbelopp för Danderydsgården. Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

13 Träffpunkt Enebyberg (-0,3 mkr) En negativ avvikelse om närmre -0,3 mkr prognostiseras vilken beror på minskade intäkter för fritidsträffen. I budget för 2012 räknade förvaltningen med 5 inskrivna ungdomar enligt LSS. Antalet ungdomar var under mars till april 4 och under maj till juni 3. Förvaltningen bedömer att antalet ungdomar under hösten kommer att vara 3. Förvaltningen har haft kontakt med socialkontoret angående kommande behov men för tillfället upplever man att behovet inte finns. Antalet ungdomar varierar givetvis över tid och kan med kort varsel ändras. Förvaltningen följer utvecklingen och om inga nya ungdomar skrivs in kommer intäkterna att negativt påverka budgeten. Verksamheten har redan under föregående år gjort justeringar i personalgruppen och förvaltningens bedömning är att ytterligare förändringar inte är möjliga, utan antingen måste intäktskravet sänkas eller omprioriteringar göras inom nämndens ansvarsområde. 5 Särskilda uppdrag Nämnden har fått fyra uppdrag varav ett har återrapporterats. Resterande kommer att redovisas under hösten Nämnden har dessutom ett uppdrag kvar från Se bilaga. 6 er till investeringsredovisningen Kontoret beräknar att 850 tkr av beviljade investeringsmedel för 2012 inte kommer att nyttjas. Se kommentarer nedan. Förvaltningen har fått i uppdrag av nämnden att titta på möjligheterna att lokalisera skateboardaktiviteterna till ett område i anslutning till sporthallen i Mörby. Mot bakgrund av de tidigare svårigheterna vid Danderydsvallen att hitta rätt placering ur störningssynpunkt aviserar förvaltningen att överskottet på investeringssidan om 850 tkr möjligen kan ombudgeteras till 2013 för detta ändamål förutsatt att lämplig yta hittas. Större/förändrade projekt 8807, Belysning Danderydsvallen Belysningen togs i bruk under våren. Då bygglovet innebar färre stolpar kommer projektet att uppvisa ett överskott om ca: 700 tkr. 8816, Omklädningsbyggnad Enebybergs IP Omklädningsbyggnaden togs i bruk under april månad och har blivit ett efterlängtat tillskott för anläggningen. 8817, Parkering Stockhagen Förslag till utökad parkering finns framtagen. Projektet upphandlat och startar så fort bygglov beviljats. 8819, Energieffektivisering ishall Stockhagen Projektet beräknas vara klart under hösten. 8820, Energieffektivisering ishall Enebyberg Projektet beräknas vara klart under hösten. 9501, Maskininköp Enligt beslut i KFN skjuts maskininköp till 2013 och ersätts av energieffektivisering Enebybergs IP. 9502, Inventarier inomhusidrott Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

14 Inköp av inventarier till sporthallen pågår för närvarande och kommer att kompletteras under hösten då anläggningen tagits i bruk. 9547, Biblioteksdatasystem I budget 2012 fick nämnden investeringsmedel om 300 tkr för tillkommande investeringskostnader i samband med upphandling av biblioteksdatasystem. Vid tidpunkten rådde osäkerhet om upphandlingen skulle resultera i byte av leverantör och därmed tillkommande serverkostnader. Upphandlingen slutfördes under våren 2012 och leverantörsbyte blev ej aktuellt. I 2011 år budget fanns investeringsanslag om 200 tkr avseende integration av bibliotekskatalog med bibliotekets hemsida för ökad tillgänglighet. Dessa investeringsmedel nyttjades ej 2011 då förvaltningen först ville undersöka möjligheten att göra integrationen via kommunens nya webbplattform. Detta har nu visat sig inte vara möjligt. Förvaltningen önskar nyttja beviljade investeringsmedel 2012 för den aktuella integrationen. En preliminär kalkyl visar på kostnader om 150 tkr. 7 Kontroll av fakturor Med anledning av revisorernas rapport om bristande underlag vad gäller syfte och deltagare i samband med representation, har samtliga förvaltningar i uppdrag att genomföra stickprov via kontroll av de fem fakturorna med högst belopp. Förvaltningens stickprov gjordes på förtroendekänsliga poster inkluderandes utbildning, resor, extern och intern representation dvs kontona , samt Under första halvåret kan konstateras att summan av dessa poster uppgick till 158 tkr motsvarande 0,4% av utfallet för perioden. Högsta fakturabelopp uppgick till 24 tkr och snittbeloppet per faktura var 1,5 tkr. De granskade fakturorna uppgick till 53 tkr och utgjorde 34% av totalbeloppet. Fyra fakturor avsåg utbildning där framgick syfte och deltager på tre och på den fjärde saknades uppgift om deltagare. En faktura avsåg personalbefrämjande åtgärder och där framgick syfte och målgrupp på det underlag som förvaras hos förvaltningens personalredogörare. Kultur- och fritidsnämnd, Delårsbokslut (14)

Nyckeltal och Statistik

Nyckeltal och Statistik Nyckeltal och Statistik Folkmängden 1 november, SCB 2008 2009 2010 2011 2012 Antal invånare totalt 30 877 31 214 31 317 31 800 32 016 Antal invånare 7-20 år (föreningsstöd) 6 189 6 327 6 418 6 600 6 697

Läs mer

Kvartalsrapport mars med prognos

Kvartalsrapport mars med prognos Kvartalsrapport mars med prognos 2 2014 Kultur- och fritidsnämnd 2014-04-15 KFN 2014/0041 Ärende Utbildnings- och kulturkontoret överlämnar kvartalsrapport mars med prognos 2 2014, dnr KFN 2014/0041. Enligt

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos 1 2015. Kultur- och fritidsnämnd

Kvartalsrapport mars och prognos 1 2015. Kultur- och fritidsnämnd Kvartalsrapport mars och prognos 1 2015 Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Investeringsredovisning... 4 2 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 Kultur- och fritidsnämnden

Verksamhetsberättelse 2013 Kultur- och fritidsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Kultur- och fritidsnämnden 2014-02-25 Dnr. KFN 2013/0039 Kultur- och fritidsnämnden, 2014-03-06 Ärendet Föreligger årsredovisning i kort- och långversion 2013 för kultur- och

Läs mer

Kvartalsrapport september och prognos

Kvartalsrapport september och prognos Kvartalsrapport september och prognos 4 2013 Kultur- och fritidsnämnd KFN 2013/0038 Ärende Utbildnings- och kulturkontoret överlämnar kvartalsrapport september och prognos 4 2013, dnr KFN 2013/0037. Kultur-

Läs mer

Kommentarer till halvårsbokslut och budgetprognos 3, Verksamheten under det första halvåret

Kommentarer till halvårsbokslut och budgetprognos 3, Verksamheten under det första halvåret 1(10) KFN 2010/0024 Kultur- och fritidsnämnden Kommentarer till halvårsbokslut och budgetprognos 3, 2010 Driftbudget Verksamheten under det första halvåret Anläggningar En ovanligt kall och snörik vinter

Läs mer

Antal invånare totalt Antal invånare 7-20 år (föreningsstöd)

Antal invånare totalt Antal invånare 7-20 år (föreningsstöd) Nyckeltal Folkmängden 1 november, SCB 2008 2009 2010 2011 2012 Antal totalt 30 877 31 214 31 317 31 800 32 245 Antal 7-20 år (föreningsstöd) 6 189 6 327 6 418 6 600 6 762 Antal 13-16 år (föreningsstöd)

Läs mer

Kommentarer till halvårsbokslut och budgetprognos 3, 2009. Verksamheten under det första halvåret

Kommentarer till halvårsbokslut och budgetprognos 3, 2009. Verksamheten under det första halvåret Kultur- och fritidsnämnden Kommentarer till halvårsbokslut och budgetprognos 3, 2009 Driftbudget Verksamheten under det första halvåret Anläggningar Det har varit ett intensivt halvår med hög aktivitetsgrad

Läs mer

Verksamhetsberättelse kortversion. Kultur- och fritidsnämnd

Verksamhetsberättelse kortversion. Kultur- och fritidsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 4 4 Ekonomi... 4 5 Utmaningar

Läs mer

Medborgarundersökning våren 2016

Medborgarundersökning våren 2016 -08-18 Dnr: KFN /0070 1(5) Kultur- och fritidsnämnden, -09-08 Medborgarundersökning våren Ärendet Rapporten redovisar resultatet i SCB:s medborgarundersökning våren avseende kultur- och fritidsnämndens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 långversion

Verksamhetsberättelse 2012 långversion Verksamhetsberättelse 2012 långversion Kultur- och fritidsnämnd 2013-02-25 Dnr: KFN 2012/0015 Kultur- och fritidsnämnden, 2013-03-14 Ärendet Föreligger årsredovisning i kort- och långversion 2012 för kultur-

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 - Nämndversion 2015-02-23

Verksamhetsberättelse 2014 - Nämndversion 2015-02-23 Verksamhetsberättelse 2014 - Nämndversion 2015-02-23 Innehållsförteckning 1 Kultur- och fritidsnämnd... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Periodens resultat... 4 1.3 Viktiga händelser i verksamheten... 5 1.4 Mål...

Läs mer

Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar från 2017) Kultur- och fritidsnämnd

Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar från 2017) Kultur- och fritidsnämnd Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar från 2017) Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 Kultur- och fritidsnämnd, Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar

Läs mer

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag DRIFTBUDGET Ramförändringar

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden godkänner kvartalsrapport per den 31 mars samt överlämnar den till kommunstyrelsen för kännedom.

Kultur- och fritidsnämnden godkänner kvartalsrapport per den 31 mars samt överlämnar den till kommunstyrelsen för kännedom. DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Ekonomisk rapport per 31 mars Ärende Föreligger ekonomisk rapport per 31 mars för kultur- och fritidsnämnden. Nämnden visar för första kvartalet en positiv nettoavvikelse

Läs mer

Driftbudget för programområdet vuxenutbildning

Driftbudget för programområdet vuxenutbildning Blankett budget 2012 - enutbildning Driftbudget för programområdet enutbildning Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g Vuxenutbildning 2010 2011 2012 2013 2014 Verksamhetens intäkter ( + ) 156 300 300

Läs mer

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

Delårsbokslut och prognos Kultur- och fritidsnämnd , Dnr KFN 2015/0051

Delårsbokslut och prognos Kultur- och fritidsnämnd , Dnr KFN 2015/0051 Delårsbokslut och prognos 2 2015 Kultur- och fritidsnämnd 2015-09-01, Dnr KFN 2015/0051 Innehållsförteckning 1 Kultur- och fritidsnämnd... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Periodens resultat... 4 1.3 Viktiga händelser

Läs mer

Kultur- och fritidsplan för Danderyd 2010-2014

Kultur- och fritidsplan för Danderyd 2010-2014 Kultur- och fritidsplan för Danderyd 2010-2014 Syfte och mål... 3 Policy... 4 Strategi... 5 Uppföljning... 10 Koppling till andra dokument... 10 Kultur- och fritidsplan 2010 2014 mål 1. Syfte och mål Kultur

Läs mer

Ordförandens förslag Bilaga 7. Målbilaga. Kommunfullmäktige. Sammanställning måluppfyllelse i budgetförslag 2014

Ordförandens förslag Bilaga 7. Målbilaga. Kommunfullmäktige. Sammanställning måluppfyllelse i budgetförslag 2014 . Ordförandens förslag Bilaga 7 Målbilaga Kommunfullmäktige Sammanställning måluppfyllelse i budgetförslag 2014 Bilaga 7 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Nämndernas målnedbrytning...

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Bilaga 1 - Konsekvensbeskrivning. Kultur- och fritidsnämnden Datum Diarienummer KFN 2019/0049

DANDERYDS KOMMUN Bilaga 1 - Konsekvensbeskrivning. Kultur- och fritidsnämnden Datum Diarienummer KFN 2019/0049 1 (7) Nämndens konsekvensbeskrivning Sammanfattning Kultur- och fritidsnämndens verksamheter inbegriper ett flertal områden som förutom ett folkbibliotek är frivilliga åtagande för kommunen. Jämförande

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos Kultur- och fritidsnämnd

Kvartalsrapport mars och prognos Kultur- och fritidsnämnd Kvartalsrapport mars och prognos 1 2018 Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 4 3 Viktiga händelser

Läs mer

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva

Läs mer

Bilaga: Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd

Bilaga: Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Bilaga: Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Danderyds kommun jämför sig kontinuerligt med kommunerna Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna och Täby. För största säkerhet och jämförbarhet

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018 Kultur- och fritidsnämnd. 2015-09-03, Dnr: KFN 2015/0002

Budget 2016 med plan 2017-2018 Kultur- och fritidsnämnd. 2015-09-03, Dnr: KFN 2015/0002 Budget 2016 med plan 2017-2018 Kultur- och fritidsnämnd 2015-09-03, Dnr: KFN 2015/0002 Innehållsförteckning 1 Kultur- och fritidsnämnd... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Mål... 4 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4

Läs mer

Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd

Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Danderyds kommun jämför sig kontinuerligt med kommunerna Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna och Täby. För största säkerhet och jämförbarhet är samtliga

Läs mer

Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd

Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Danderyds kommun jämför sig kontinuerligt med kommunerna Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna och Täby. För största säkerhet och jämförbarhet är samtliga

Läs mer

Bilaga: Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd

Bilaga: Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Bilaga: Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Danderyds kommun jämför sig kontinuerligt med kommunerna Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna och Täby. För största säkerhet och jämförbarhet

Läs mer

Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd

Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Prestationer och Nyckeltal, Kultur- och fritidsna mnd Danderyds kommun jämför sig kontinuerligt med kommunerna Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna och Täby. För största säkerhet och jämförbarhet är samtliga

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Delårsrapport med prognos , Kultur- och fritidsnämnden KFN 2018/0062,

Delårsrapport med prognos , Kultur- och fritidsnämnden KFN 2018/0062, Delårsrapport med prognos 2 2018, Kultur- och fritidsnämnden KFN 2018/0062, 2018-09-11 Delårsrapport med prognos 2 2018 2(61) Innehållsförteckning 1 Kultur- och fritidsnämnd...6 1.1 Inledning...6 1.2 Periodens

Läs mer

Kvartalsrapport mars med prognos

Kvartalsrapport mars med prognos DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kvartalsrapport mars med prognos 1-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till kvartalsrapport per mars samt helårsprognos för 2018. Resultatet

Läs mer

Ansökan om borgensförbindelse gällande SDE Hockeyförening

Ansökan om borgensförbindelse gällande SDE Hockeyförening 1(5) Ansökan om borgensförbindelse gällande SDE Hockeyförening Ärendet SDE Hockeyförening bildades i maj 2010 genom sammanslagning av de tre hockeysektionerna i Danderyds kommun, Stocksunds IF, Danderyds

Läs mer

Bokslut 2017 FRITIDSVERKSAMHET

Bokslut 2017 FRITIDSVERKSAMHET Bokslut 2017 FRITIDSVERKSAMHET Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 4 Mål och måluppfyllelse...

Läs mer

Preliminärt budgetförslag KFN 2015

Preliminärt budgetförslag KFN 2015 Preliminärt budgetförslag KFN 2015 Utgångspunkter i budgetdirektiv Prisökning 2,0 % Interna kostnader KLK 2,0 % (1,0 %) Löneökning 2,5 % PO-pålägg 38,46 % Internränta 3,2 % (2,5 %) Internhyra 1,5 % Avtal

Läs mer

Delårsbokslut och prognos Avfall

Delårsbokslut och prognos Avfall Delårsbokslut och prognos 2 2016 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 3 3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 4 Mål och måluppfyllelse...

Läs mer

Mellan kultur- och fritidsnämnden, produktionskontoret och Danderyds kulturskola träffas följande avtal gällande verksamheten under år 2010.

Mellan kultur- och fritidsnämnden, produktionskontoret och Danderyds kulturskola träffas följande avtal gällande verksamheten under år 2010. 1(5) KFN 2010/0025 KFN 2010-03-16 INTERNAVTAL 1 Parter Mellan kultur- och fritidsnämnden, produktionskontoret och Danderyds kulturskola träffas följande avtal gällande verksamheten under år 2010. 2 Verksamhetsområde

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Delårsbokslut och prognos , Kultur- och fritidsnämnd

Delårsbokslut och prognos , Kultur- och fritidsnämnd Delårsbokslut och prognos 2 2016, Kultur- och fritidsnämnd 2016-08-29 KFN 2016/0087, 2016-09-08 Innehållsförteckning 1 Kultur- och fritidsnämnd... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Periodens resultat... 4 1.3 Viktiga

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars 2018 (KFN18/4)

Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars 2018 (KFN18/4) Sammanträdesprotokoll -04-26 Kultur- och fritidsnämnden 24 Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars (KFN18/4) Beslut Verksamhetsredovisning per mars godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen.

Läs mer

Nämndens synpunkter på ramar

Nämndens synpunkter på ramar 1(7) Kultur- och fritidsnämnden, 2014-02-04 Nämndens synpunkter på ramar 2015-2016 Ärendet Kommunstyrelsens arbetsutskott har gett samtliga nämnder i uppdrag att göra en bedömning av hur ramarna överensstämmer

Läs mer

Budget 2019 med plan , Kultur- och fritidsnämnden KFN 2018/0061,

Budget 2019 med plan , Kultur- och fritidsnämnden KFN 2018/0061, Budget 2019 med plan 2020-2021, Kultur- och fritidsnämnden KFN 2018/0061, 2018-09-11 Budget 2019 med plan 2020-2021 2(42) Innehållsförteckning 1 Kultur- och fritidsnämnd...6 1.1 Inledning...6 1.2 Övergripande

Läs mer

Södertörns nyckeltal för år 2011

Södertörns nyckeltal för år 2011 Södertörns nyckeltal för år 211 KULTUR OCH FRITID FÖR ALLA MEN DET SER OLIKA UT ANALYSRAPPORT KULTUR OCH FRITID I KOMMUNERNA PÅ SÖDERTÖRN Innehåll sida Inledning 2 Sammanfattning 2 Befolkning 3 Kvalitet

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Sandra Feiff Sandra Volter Ebba Lind Granskning av delårsrapport 2015 Danderyds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Delårsrapport med prognos Avfall

Delårsrapport med prognos Avfall Delårsrapport med prognos 2 2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4 4 Övergripande

Läs mer

10. Månadsuppföljning okt Kultur- och fritidsnämnden

10. Månadsuppföljning okt Kultur- och fritidsnämnden 10. Månadsuppföljning okt 2018 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning 2018 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren Tjänsteutlåtande 1 (5) Delårsbokslut och prognos 2-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till delårsbokslut för första halvåret samt helårsprognos för 2018. Resultatet efter första halvåret

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Verksamhet Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för biblioteken (ej Södermöre), Ung i Kalmar bestående av ungdomshus och fritidsgårdar (ej

Läs mer

Verksamhetsberättelse Nämndversion

Verksamhetsberättelse Nämndversion Verksamhetsberättelse 2015 - Nämndversion 2016-02-16 KFN 2016/0002, 2016-02-23 Innehållsförteckning 1 Kultur- och fritidsnämnd... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Periodens resultat... 4 1.3 Viktiga händelser

Läs mer

Specifikation verksamhetsfo ra ndringar 2016-2018 per programomra de

Specifikation verksamhetsfo ra ndringar 2016-2018 per programomra de Specifikation verksamhetsfo ra ndringar 2016-2018 per programomra de Allmänt Koalitionens överenskommelse för mandatperioden visar på en ambition om ökat bostadsbyggande. Detta ställer krav på fortsatt

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Produktionen... 3

Innehållsförteckning. 1 Produktionen... 3 Delårsbokslut 2012 Innehållsförteckning 1 Produktionen... 3 1.1 Verksamheten under det första halvåret... 3 1.2 Det ekonomiska utfallet per sista juni... 4 1.3 Prognos för ekonomiskt utfall och måluppfyllelse

Läs mer

Utvecklingsarbetet inom verksamheterna följer verksamhetsplanen. Prognosen är att samtliga strategier kommer genomföras under året.

Utvecklingsarbetet inom verksamheterna följer verksamhetsplanen. Prognosen är att samtliga strategier kommer genomföras under året. 2019-04-16 Annika Magnusson Utvecklingsledare Kultur och fritid annika.magnusson@ekero.se - Verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr KFN19/3-022 Sammanfattning Det ekonomiska utfallet för perioden visar

Läs mer

Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3)

Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3) Sammanträdesprotokoll 2019-05-08 Kultur- och fritidsnämnden 21 Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3) Beslut 1. Kultur och fritidsnämnden godkänner verksamhetsredovisningen per 31 mars 2019 och

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 kultur- och fritidsnämnden, nämndversion KFN

Verksamhetsberättelse 2018 kultur- och fritidsnämnden, nämndversion KFN Verksamhetsberättelse 2018 kultur- och fritidsnämnden, nämndversion KFN 2019-03-12 Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion 2(58) Innehållsförteckning 1 Kultur- och fritidsnämnd... 8 1.1 Inledning... 8

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva bibehållen

Läs mer

Uppföljning internkontroll Kultur- och fritidsnämnd

Uppföljning internkontroll Kultur- och fritidsnämnd Uppföljning internkontroll 2015 Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av nämndens arbete med intern kontroll... 3 3 Uppföljning av områden... 3 3.1 Ekonomi... 3 3.2

Läs mer

Tertialrapport, januari-april FN

Tertialrapport, januari-april FN Tertialrapport, januari-april 216 7 FN 216.31 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 216-5-19 PROTOKOLLET ÄR OJUSTERAT 35 Tertialrapport, januari-april 216 (FN 216.31)

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur- och fritidsnämnden

Verksamhetsplan Kultur- och fritidsnämnden Verksamhetsplan 2011-2013 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar 3 Verksamhetsplanering 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Planerad verksamhet och aktiviteter 5 Budget 6 Drift

Läs mer

Årsbudget 2016. Fritidsnämnden. Bilaga 2 KFN 68/2015 Sidan 1 av 7

Årsbudget 2016. Fritidsnämnden. Bilaga 2 KFN 68/2015 Sidan 1 av 7 Sidan 1 av 7 Årsbud 2016 Fritidsnämnden Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Organisationsnummer Bankgiro Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 212000-0290 233-1361 S-742

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 3 2.1 Åtgärder

Läs mer

Delårsrapport med prognos Vatten och avlopp

Delårsrapport med prognos Vatten och avlopp Delårsrapport med prognos 2 2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September Produktionen

Kvartalsrapport 3 med prognos. September Produktionen Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Produktionen Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-10-15 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delårsrapport 3 FRI-2013-2480 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för perioden januari september

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Utfallet tom mars månad är inte helt

Läs mer

Delårsrapport Kulturoch fritidsnämnden

Delårsrapport Kulturoch fritidsnämnden Kultur- och fritidskontoret Rapport 2018-04-30 Delårsrapport Kulturoch fritidsnämnden T1 per 30 april 2018 Staffan Jonsson Kultur- och fritidschef Kultur- och fritidskontoret Telefon (direkt): 0852306464

Läs mer

Livsstilsstudien 2010 delrapport om tobak och alkohol

Livsstilsstudien 2010 delrapport om tobak och alkohol 1(1) Livsstilsstudien 21 delrapport om tobak och alkohol Bakgrund I Danderyd genomförs sedan 24 den så kallade Livsstilsundersökningen (eller i vissa kommuner kallad Stockholmsenkäten) vartannat år av

Läs mer

Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet?

Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet? 2013-03-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2011/109-041 Fritidsnämnden Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet? Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

Ombudgetering av investeringsanslag 2018

Ombudgetering av investeringsanslag 2018 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Ombudgetering av investeringsanslag 2018 Ärende Av tilldelade investeringsmedel 2018 begär nämnderna ombudgetering om totalt 88,2 miljoner kronor. Orsaken är att

Läs mer

Månadsrapport per september 2012

Månadsrapport per september 2012 IDROTTSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR VERK SAMHETSSTÖD DNR 101-855-2011 SID 1 (7) 2012-10-09 IDN 2012-10-23 Handläggare: Ingrid Widegren Telefon: 08-508 28 378 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 KKIK Kommunens Kvalitet I Korthet 1 Kommunens Kvalitet i Korthet Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker årligen

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 juni, Socialnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 30 juni, Socialnämnden -07-04 Lisen Moll Controller Ekonomisk uppföljning per den 30 juni, Socialnämnden Ekonomisk sammanställning BUDGETUPPFÖLJNING JUNI Socialnämnden Förvaltningschef: Anne Simmasgård Verksamhetens kostnader

Läs mer

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Eleverna kunskaper utvecklas genom

Läs mer

Mål och budget för kulturnämnden

Mål och budget för kulturnämnden 2017-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2017/118 Kulturnämnden Mål och budget 2018-2020 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande beslut. 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet 2016

Kommunens Kvalitet i Korthet 2016 Kommunens Kvalitet i Korthet 1 Kommunens Kvalitet i Korthet Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker årligen kommunernas

Läs mer

Delårsrapport : Trelleborgs kommun

Delårsrapport : Trelleborgs kommun Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun 1 (6) Kommunfullmäktige Datum -04-30 Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun Kommunfullmäktige 31 mars 1 Inledning I enlighet med kommunfullmäktigens beslut från november

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion

Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion Kultur- och fritidsnämnd 2017-02-22 Innehållsförteckning 1 Kultur- och fritidsnämnd... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Periodens resultat... 4 1.3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden Kvartalsrapport mars och prognos 1 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Prognos med ekonomiskt utfall för

Läs mer