År 6 Arbetsområde 1 Tema: Holiday

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "År 6 Arbetsområde 1 Tema: Holiday"

Transkript

1 År 6 Arbetsområde 1 Tema: Holiday Kunskapskrav För betyget E: -Eleven kan förstå det mest väsentliga av innehållet i tydligt talad, enkel engelska i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehållet samt genom att med godtagbart resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet. enkelt och begripligt med fraser och meningar. -För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta, och göra enstaka enkla förbättringar av, egna framställningar. Betyg D Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda. Förväntat resultat efter arbetsområdets slut semestern till. -Du kan i enkel form kommentera innehållet i en högläst text. -Du kan enkelt och begripligt med fraser och meningar berätta om din egen sommar för en kamrat. -Du kan skriva en enkel och begriplig text på engelska med hela meningar så att en engelsktalande person förstår. Texten ska vara en enkel berättelse om en semesterresa. -Du kan göra enstaka enkla förbättringar av din text. Uppgifter för bedömning -Glosförhör, muntligt och skriftligt -Du lyssnar till en högläst text, du deltar i samtal om texten, du svarar också på frågor om textens innehåll för att visa att du förstått texten. -Du berättar om din sommar på engelska för en kamrat på så vis att kamraten förstår. -Med hjälp av en given mall kan du skriva en egen berättelse om en semesterresa. -Du får respons på din berättelse som pekar på var i texten du kan göra förbättringar.

2 För betyget C: -Eleven kan förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta detaljer i tydligt talad, enkel engelska i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. -Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehåll och detaljer samt genom att med tillfredställande resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet. enkelt, relativt tydligt och till viss del -För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar. semestern till. -Du kan i enkel form kommentera innehåll och detaljer i en högläst text. -Du kan enkelt och begripligt med fraser och meningar berätta om din egen sommar för en kamrat. och till viss del sammanhängande text på engelska med hela meningar så att en engelsktalande person förstår. Texten ska vara en enkel berättelse om en semesterresa. -Du kan göra enkla förbättringar av din text. Betyg B Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till övervägande del för A är uppfyllda. För betyget A: -Eleven kan förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer i tydligt talad, enkel engelska i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. -Eleven visar sin förståelse genom att översiktligt redogöra för och kommentera innehåll och detaljer samt genom att med gott resultat agera utifrån semestern till. -Du kan översiktligt kommentera innehåll och detaljer i en högläst text. -Du kan enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande berätta om din egen sommar för en kamrat.

3 budskap och instruktioner i innehållet. enkelt, relativt tydligt och relativt -För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar. och relativt sammanhängande text på engelska med hela meningar så att en engelsktalande person förstår. Texten ska vara en enkel berättelse om en semesterresa. -Du kan göra enkla förbättringar av din text.

4 År 6 Arbetsområde 2: Tema IDOLS AND SPARE TIME Kunskapskrav För betyget E: enkelt och begripligt med fraser och meningar. -I muntlig och skriftlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar. -Dessutom kan eleven välja och använda sig av någon strategi som löser problem i och förbättrar interaktionen. Betyg D Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda. Förväntat resultat efter arbetsområdets slut fritiden och idoler till. -Du kan enkelt och begripligt med fraser och meningar berätta om dina fritidsintressen för en kamrat. Du kan formulera dig på så vis att kamraten förstår dig och har minst en strategi för detta. -Du kan skriva en enkel och begriplig text på engelska om dina fritidsintressen och din idol. Du kan skriva med hela meningar så att en engelsktalande person förstår. Uppgifter för bedömning -Olika former av muntliga och skriftliga förhör. -Du berättar om dina fritidsintressen på engelska för en kamrat på så vis att kamraten förstår. -Du kommer att få söka information om din idol och skriva en egen text om dina fritidsintressen och din idol. För betyget C: fritiden och idoler till.

5 enkelt, relativt tydligt och till viss del -I muntlig och skriftlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och relativt tydligt med ord, fraser och meningar. -Dessutom kan eleven välja och använda sig av några olika strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen. -Du kan enkelt och relativt tydligt med ord, fraser och meningar berätta om dina fritidsintressen för en kamrat. Du kan formulera dig på så vis att kamraten förstår dig och har några olika strategier för detta. och till viss del sammanhängande text på engelska om dina fritidsintressen och din idol. Du kan skriva med hela meningar så att en engelsktalande person förstår. Betyg B Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till övervägande del för A är uppfyllda. För betyget A: enkelt, relativt tydligt och relativt -I muntlig och skriftlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation. -Dessutom kan eleven välja och använda sig av flera olika strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen. fritiden och idoler till. -Du kan enkelt och tydligt berätta om dina fritidsintressen för en kamrat. Du kan formulera dig på så vis att kamraten förstår dig och har flera olika strategier för detta. och relativt sammanhängande text på engelska om dina fritidsintressen och din idol. Du kan skriva med hela meningar så att en engelsktalande person förstår.

6 År 6 Arbetsområde 3: Tema ME AND MY FAMILY Kunskapskrav För betyget E: enkelt och begripligt med fraser och meningar. -För att underlätta sin förståelse av innehållet i talat språk och texter kan eleven i välja och använda sig av någon strategi för lyssnande och läsning. Betyg D Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda. För betyget C: enkelt, relativt tydligt och till viss del Förväntat resultat efter arbetsområdets slut till att beskriva dig själv, din familj och ditt rum. -Du kan skriva en enkel text på engelska om dig själv, din familj och ditt rum med hjälp av en tankekarta. Du kan skriva med hela meningar så att en engelsktalande person förstår. -Du kan använda dig av minst en strategi för att underlätta din förståelse av talat språk och texter. till att beskriva dig själv, din familj och ditt rum. Uppgifter för bedömning -Olika former av muntliga och skriftliga förhör. -Du kommer att få skriva en enkel presentation av dig själv, din familj och ditt rum med hjälp av en färdig tankekarta. -Du kommer att få läsa texter där andra barn berättar om sig själva. Du kommer att få lyssna till när dina klasskamrater berättar om sig själva.

7 -För att underlätta sin förståelse av innehållet i talat språk och texter kan eleven i viss utsträckning välja och använda sig av strategier för lyssnande och läsning. och till viss del sammanhängande text på engelska om dig själv, din familj och ditt rum med hjälp av en tankekarta. Du kan skriva med hela meningar så att en engelsktalande person förstår. -Du kan använda dig av ett par olika strategier för att underlätta din förståelse av talat språk och texter. Betyg B Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till övervägande del för A är uppfyllda. För betyget A: enkelt, relativt tydligt och relativt -För att underlätta sin förståelse av innehållet i talat språk och texter kan eleven i viss utsträckning välja och använda sig av strategier för lyssnande och läsning. till att beskriva dig själv, din familj och ditt rum. och relativt sammanhängande text på engelska om dig själv, din familj och ditt rum med hjälp av en tankekarta. Du kan skriva med hela meningar så att en engelsktalande person förstår. -Du kan använda dig av ett par olika strategier för att underlätta din förståelse av talat språk och texter.

Kursplan för utbildning i svenska för invandrare

Kursplan för utbildning i svenska för invandrare Kursplan för utbildning i svenska för invandrare Utbildningens syfte Utbildningen i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper

Läs mer

SAMTYCKE ÅK 10 till överlämnande av pedagogiska dokument från antagningen till gymnasieskolan

SAMTYCKE ÅK 10 till överlämnande av pedagogiska dokument från antagningen till gymnasieskolan 1(16) SAMTYCKE ÅK 10 till överlämnande av pedagogiska dokument från antagningen till gymnasieskolan Ankomststämpel Information om personuppgiftslagen (PuL) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

LGR 11. Kursplaner. Läroplanens kapitel 3. - Syfte - Centralt innehåll - Kunskapskrav

LGR 11. Kursplaner. Läroplanens kapitel 3. - Syfte - Centralt innehåll - Kunskapskrav LGR 11 Läroplanens kapitel 3 Kursplaner - Syfte - Centralt innehåll - Kunskapskrav Vad är detta? Grundskoleavdelningens utvecklingsprojekt Bedömning och betyg i Stockholm stad har sammanställt kursplanerna

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Skogstorpsskolan Cecilia Härsing, lärare i tyska Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Syfte Undervisningen i tyska år 9 utformas

Läs mer

Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i

Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Pedagogisk planering Skriva läsligt för hand- år 2

Pedagogisk planering Skriva läsligt för hand- år 2 Pedagogisk planering Skriva läsligt för hand- år 2 Syfte Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk Studiehandledning Distanskurs i Svenska som andraspråk, "På G". Välkommen till distanskurs i svenska som andraspråk, på grundläggande nivå. Introduktion Förkunskaper Kursöversikt

Läs mer

Om ämnet Moderna språk

Om ämnet Moderna språk Om ämnet Moderna språk Bakgrund och motiv Ämnet moderna språk har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena engelska och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen bildar ett sammanhängande system

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet,

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

Kurs B Motsvarande i CEFR A1/A2 (Gemensam europeisk referensram för språk)

Kurs B Motsvarande i CEFR A1/A2 (Gemensam europeisk referensram för språk) Läsförståelse Den studerande ska kunna förstå och använda enkla texter i vanliga situationer i vardagslivet, t.ex. anpassade berättande eller beskrivande vardagsnära texter vardagliga meddelanden och annonser

Läs mer

Centralt innehåll: Lokal Pedagogisk Planering i svenska. Ämnesområde: Skolfotot och Huset. Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson

Centralt innehåll: Lokal Pedagogisk Planering i svenska. Ämnesområde: Skolfotot och Huset. Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson Lokal Pedagogisk Planering i svenska Ämnesområde: Skolfotot och Huset Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson mail: annika.svartling.andersson@edu.upplandsvasby.se Centralt innehåll: Skillnader i språkanvändning

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

Kommentarmaterial till kursplanen i moderna språk

Kommentarmaterial till kursplanen i moderna språk Kommentarmaterial till kursplanen i moderna språk Kommentarmaterial till kursplanen i moderna språk Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-598 191 90 Fax: 08-598 191 91 E-post:

Läs mer

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11.

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11. Lokal studieplan för introduktionsgrupper årskurs 8-9 Centrum för tvåspråkighet Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet;

Läs mer

Bedömningsstöd för. BUMS Bedömningsstöd i svenska åk 6 Liber AB

Bedömningsstöd för. BUMS Bedömningsstöd i svenska åk 6 Liber AB Bedömningsstöd för 1 Bums bedömningsstöd i svenska för åk 6 Det här bedömningsstödet innehåller hänvisningar från kunskapskraven i svenska till utvalda övningar i Bums övningsbok åk 6, övningar som prövar

Läs mer

John Steinbeck. VECKA tisdag 14.05-15.20 torsdag 11.00-12.00 15 PÅSKLOV

John Steinbeck. VECKA tisdag 14.05-15.20 torsdag 11.00-12.00 15 PÅSKLOV John Steinbeck ur det centrala innehållet LGr11 läsa: Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera --- Att urskilja --- budskap, tema och motiv tala, lyssna, samtala: Att leda ett samtal, formulera

Läs mer

GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET

GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET GYMNASIEARBETE PÅ EKONOMIPROGRAMMET EXAMENSMÅLEN för programmet ska styra gymnasiearbetets utformning och innehåll. GA ska utgå från programmets CENTRALA KUNSKAPSOMRÅDEN Samhällsekonomi Företagsekonomi

Läs mer

Norrköping - Då och Nu

Norrköping - Då och Nu Norrköping - Då och Nu Tema: Norrköping Då och Nu Period 5 vecka 9-15 Vårterminen 2011 Uppgift Du ska tillsammans med några kompisar (2-4 stycken) välja ut ett historiskt och ett eget (modernt) foto på

Läs mer

Matematik. Arbetslag: Gamma Klass: 8 S Veckor: 34-39 HT 2015

Matematik. Arbetslag: Gamma Klass: 8 S Veckor: 34-39 HT 2015 Matematik Arbetslag: Gamma Klass: 8 S Veckor: 34-39 HT 2015 Tal Vad kan subtraktionen 4 7 innebära? Kan något vara mindre än noll? De här frågorna sysselsatte matematiker i många århundranden. Så länge

Läs mer

Skillnader i Lgr11 mellan svenska (sv) och svenska som andraspråk (sva)

Skillnader i Lgr11 mellan svenska (sv) och svenska som andraspråk (sva) Skillnader i Lgr11 mellan svenska (sv) och svenska som andraspråk (sva) Syftesdel inledande text svenska svenska som andraspråk Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper

Läs mer

Språket på väg. del ii. Ett kartläggningmaterial i svenska och svenska som andraspråk för grundskolans åk 7 9. Reviderad upplaga enligt Lgr 11

Språket på väg. del ii. Ett kartläggningmaterial i svenska och svenska som andraspråk för grundskolans åk 7 9. Reviderad upplaga enligt Lgr 11 Språket på väg del ii Ett kartläggningmaterial i svenska och svenska som andraspråk för grundskolans åk 7 9 Reviderad upplaga enligt Lgr 11 Språket på väg del ii Ett kartläggningmaterial i svenska och

Läs mer

Skriva en sammanfattning 10 steg till framgång

Skriva en sammanfattning 10 steg till framgång Skriva en sammanfattning 10 steg till framgång SAMMANFATTA: i en enhetlig (i sht kortfattad o. översiktlig) framställning redogöra för (vissa företeelser, åsikter, intryck o dyl.) och det väsentliga av

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Tema: Kropp & Knopp. Period 6 vecka 17-22 Vårterminen 2011. Kropp & Knopp

Tema: Kropp & Knopp. Period 6 vecka 17-22 Vårterminen 2011. Kropp & Knopp Tema: Kropp & Knopp Period 6 vecka 17-22 Vårterminen 2011 Kropp & Knopp Uppgift Du ska arbeta fram en mänsklig karaktär både utifrån ett NO - och SO - perspektiv som du sedan presenterar på ett valfritt

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

2012 Vi vill och vågar

2012 Vi vill och vågar 2012 Vi vill och vågar 1 2 Syfte och mål Ung Entreprenör Torshälla ska utveckla elevers insikter om möjligheterna med företagande och entreprenörskap. Genom att öka kontakten mellan företag och skola väcker

Läs mer

Läs och förstå pedagogisk handledning

Läs och förstå pedagogisk handledning Läs och förstå pedagogisk handledning Denna app innehåller 4 olika övningar på två olika nivåer samt verktygsdelar för varje övningstyp. Den är förberedd för 4 ytterligare språk som kan användas både i

Läs mer

Om du går in på Wikipedia kan du se några av tavlorna och lyssna på dem.

Om du går in på Wikipedia kan du se några av tavlorna och lyssna på dem. HUR LÅTER BILDEN? WIKIPEDIA: Tavlor på en utställning är en berömd pianosvit av den ryske tonsättaren Modest Mussorgsky. Verket skrevs 1874 som en pianosvit i tio delar och utgör en "musikalisk illustration"

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer