Verksamhetsrapport tertial Kultur o Samhällsservice

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsrapport tertial Kultur o Samhällsservice"

Transkript

1 Verksamhetsrapport tertial Kultur o Samhällsservice

2 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt Sammanfattning Volymer Bibliotek Fritid Måluppföljning Balans mellan ekonomi, kvalitet och behov (Strategiska förutsättningar) Samordning av resurser för effekt i Kungälvs-samhället Attraktiv arbetsgivare Minskad segregation Öka integrationen för nyanlända och minskat utanförskapet Barnfattigdomen ska minska Genomför åtgärder enligt funktionshinderpolitiskt program Gör rätt från början investera i barn och unga Fler barn och unga deltar i ett rikt och varierat kultur- och fritidsliv Ekonomi Utfall för hela sektorn (Tkr) Nettokostnad per verksamhet Kommentar till utfall Personal Anställda Antal arbetade timmar Sjukfrånvaro Sjuklönekostnad Kommentar till utfall Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

3 1 Verksamhetsöversikt Sektor Kultur och Samhällsservice verksamhet riktar sig till medborgare, föreningar, företagare och besökare i Kungälvs kommun. Tyngdpunkten i sektorn ligger på kultur, fritid, vägledning och information. Sektorns verksamhet bidrar till livskvalitet och god folkhälsa, folkbildning och tillväxt, upplevelser och rekreation. Medborgare och besökare har tillgång till ett rikt utbud och erbjuds möjlighet att aktivt delta i kultur och samhällsliv. När man vänder sig till kommunen i olika frågor får man en god service, ett gott bemötande och korrekt information. Bibliotek Huvudbiblioteket finns i Mimers Hus, närbibliotek i Diseröd, Kärna, Marstrand och Ytterby. En inhyrd bokbuss kör i Kode med omnejd. Biblioteken har omfattande barnverksamhet, uppsökande verksamhet för äldre och funktionshindrade. Läs- och skrivstuga och gymnasiebibliotek med läromedelsutlåning. Utbudet av digitala tjänster ökar. Biblioteken arrangerar också bokcirklar, författarbesök och andra kulturprogram. Kulturenheten genomför undervisning inom musik, dans och teater, kulturarrangemang för barn, ungdomar och vuxna samt uthyrning av lokaler för kulturaktiviteter. Verksamheten organiseras genom kulturskolan, kultursekreterare och ansvarig för offentlig konst, Mimers teater och uthyrning samt Kvarnkullen. Fritid erbjuder medborgare och besökare en rik fritid genom kommunens idrottsanläggningar, promenadstråk och vandringsleder, badplatser, kajakled, ridled och fiskeplatser. Verksamheten handlägger kommunens bidrag till idrottsföreningar. Kundcenter är medborgares, företagares och besökares första möte med kommunen. Här erbjuds individer och företag information, vägledning och rådgivning både genom personlig service, telefon och e-post. Kundcenter svarar på frågor och säkerställer att kunden kommer i kontakt med rätt person. I Kundcenter sker också en hel del handläggning som är allmängiltig och inte individprövad. Konsumentrådgivning Kungälv köper tjänsten från Konsument Göteborg. Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

4 2 Sammanfattning Arbetet med åtagande enligt årsplan/verksamhetsplan går som tänkt. Vissa aktiviteter bromsas med anledning av åtstramningar i ekonomin. Men detta ska inte påverka de övergripande målsättningarna. Kommunfullmäktiges (KF) Strategiska mål Balans mellan ekonomi, kvalitet och behov (Strategiska förutsättningar) I Kungälv finns arbete åt alla Attraktivt boende Minskad segregation Sektormål Samordning av resurser för effekt i Kungälvs-samhället 4. Attraktiv arbetsgivare Öka integrationen för nyanlända och minskat utanförskapet Barnfattigdomen ska minska Genomför åtgärder enligt funktionshinderpolitiskt program Minskad miljö och klimatpåverkan Gör rätt från början investera i barn och unga Fler barn och unga deltar i ett rikt och varierat kultur- och fritidsliv Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

5 3 Volymer Färgmarkeringen till volymtalen visar avvikelse mellan plan och prognostiserat utfall på. Volymtalet får grönt om avvikelsen är mindre än 2 procent, Gult om avvikelse är 2 till 5 procent. Rött vid mer än 5 procent avvikelse. Röd färg indikerar alltså endast avvikelsen från planen och inte nödvändigtvis att resultatet är dåligt. Trendpilen visar förändring av utfall jämfört med föregående år. 3.1 Bibliotek Volymtal Utfall Plan Plan Antal utlån totalt Antal utlån barn Med anledning av att både huvudbiblioteket i Mimers hus samt Kärna bibliotek har varit stängda för ombyggnad så ligger prognosen på totalt antal utlån lägre än planen. Det är glädjande att se att utfallet för antal utlån barn till och med tertial 2 ligger över plan trots stängda bibliotek. Vi ser detta som ett resultat av aktivt riktade insatser för barn och unga. 3.2 Fritid Volymtal Utfall Plan Plan Simhall antal besök Nettokostnad/ öppethållande/kr per timma Skarpe Nord totalt antal öppet-timmar varav isbanan varav konstgräs Idrottshallar i kommunen/antal öppet-timmar Nettokostnad/öppethållande/kr per timma ligger högt under tertial 2 med anledning av att vi har samma kostnader för driften i stort men mycket lägre intäkter under sommarperioden. Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

6 4 Måluppföljning 4.1 Balans mellan ekonomi, kvalitet och behov (Strategiska förutsättningar) Samordning av resurser för effekt i Kungälvs-samhället Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Förvaltningens resurser ska nyttjas på ett effektivt sätt, där samordning och helhet är överordnat, för att nå bästa och mest långsiktiga effekt för samhället. God ekonomisk hushållning råder när de finansiella målen är uppfyllda samtidigt som de verksamhetsinriktade målen visar god måluppfyllelse. Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Sektorn arbetar tillsammans för att kunna hitta synergieffekter av vår verksamhet. Fokus i våra värderingar ska spegla vårt arbete tydligare där vi alltid har helhetssyn, medborgarfokus och lärande med oss. Detta är en kontinuerlig utvecklingsprocess. För att samordna resurserna jobbar vi med att utveckla verksamheterna tillsammans. Hitta fler sätt att nå bättre resultat genom att sammanfoga resurser. Och genom att göra bra prioriteringar och planera rätt från början. Analys Vi upplever att helhetssyn är en stor utmaning och kräver att vi hela tiden fokuserar på vilka effekter som uppnås i samhället och hur vi med gemensamma resurser kan åstadkomma dessa. Så här går vi vidare En viktig del är att introducera nyanställda i kommunens värderingar och styrning. Detta för att öka förståelsen för kommunens målsättningar och värderingar. Arbetet fortgår sedan kontinuerligt genom medarbetarsamtal med befintliga medarbetare. Aktivitet Fokus - en förvaltning Värderingar i fokus Attraktiv arbetsgivare Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Kungälvs kommun är en arbetsgivare som lockar till sig nya medarbetare och där medarbetare trivs och vill stanna. Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

7 Utgångspunkten är våra värderingar och om dessa genomsyrar vårt arbete kan vi skapa en attraktiv arbetsplats. På alla enheter är god service, bra bemötande och ett tydligt medborgarfokus viktiga arbetsområden. På flera håll inom sektorn pågår förändringsarbeten såsom att stärka ett levande Mimers kulturhus, utveckling av Kundcenter samt planering inför byggande av nya större idrottsanläggningar. Här är många medarbetare involverade och det skapar möjligheter till utveckling och utmaningar. Men kan även upplevas som extra belastade och stressande under arbetets gång. Analys Just nu pågår många positiva förändringar inom sektorn som påverkar arbetsklimatet i rätt riktning. Medarbetare känner att vi utvecklas och att det satsas på våra enheter. Viktigt att hela tiden säkerställa att våra värderingar går hand i hand med våra förändringar. Också viktigt att hjälpa till med stöttning under de påfrestningar som utvecklingsarbete och förändring ibland innebär. Så här går vi vidare Den tidigare planerade sektorsdagen är inställd med hänvisning till stramare restriktioner kring ekonomin. Däremot genomför vi mindre och mer riktade insatser för att stärka medarbetare. Indikator Utfall Målvärde MI - medarbetarindex 72 Aktivitet Utveckla samverkan mellan enheterna inom sektorn Utvecklad introduktion för nya medarbetare 4.2 Minskad segregation Öka integrationen för nyanlända och minskat utanförskapet Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Arbete med att öka integrationen för flyktingar och ensamkommande flyktingbarn Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Kommunen har tagit en stor del i stöttandet av genomförande av minneskonsert för John Rhon. Konserten genomfördes av den ideella föreningen "Tillsammans för Kungälv" 13/8 och blev en succé. Arbetet med att se över och förändra föreningsbidragen i kommunen har bland annat ökad integration som ett fokusområde. Analys Kommunens verksamheter ska vara till för alla medborgare. Men för att öka integrationen måste ett särskilt fokus läggas på att sänka trösklar och bjuda in nya medborgare i verksamheterna. En vidare effekt av stödjande och främjande insatser är att attityder i samhället påverkas och ideella initiativ stöttas i en riktning där tolerans och inkludering växer bland medborgarna. Så här går vi vidare Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

8 Ett utökat utbud som vänder sig till ensamkommande barn behövs i kommunen. Detta ses över inför de nya riktlinjerna för föreningsbidrag. Även kommunens egen verksamhet, såsom kulturutbud arrangerat av kommunen, ses över inför 2016 med ett fokus att bättre inkludera grupper i samhället. Indikator Utfall Målvärde Ett nytt system för föreningsbidrag är framtaget. 1 Aktivitet Genomföra större satsning och samling kring begreppet "Tolerans" och det faktum att arbetet nu har pågått i 20 år. Kommunens system för taxor och föreningsbidrag till fritids och idrottsföreningar ses över i syfte att aktivt bidra till ökad bredd och utbud riktat till barn och unga. Avslutad Barnfattigdomen ska minska Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Sociala investeringar ska beslutas utifrån en socioekonomisk översiktsplan som belyser de förutsättningar som finns i kommunen, i syfte att rikta insatser till områden där utanförskap och barnfattigdom är som störst. Arbete pågår/målsättning håller Kommentar av utfall Kultur och fritidsområdet är en del i arbetet med den sociala översiktsplanen som tas fram. Verksamheterna utvecklas till att bli mer tillgängliga genom att vi sänker trösklar och gör utbudet mer varierat och lägg att tillgå, även för den som har olika utmaningar/hinder till att delta. Analys För de barn som lever i en ekonomiskt pressad familjesituation kan det vara svårt att delta i fritidsaktiviteter. Kommunen måste ha ett utbud som passar dessa barn och som de kan delta i utan att det belastar hemmets ekonomi eller bidrar till svårigheter. Så här går vi vidare Vi planerar för verksamhet som särskilt fångar upp barn som befinner sig i en familjesituation med starkt pressad ekonomi. Detta finns med i de olika utvecklingsprojekt som pågår. Bland annat genom förändringen av Mimers kulturhus och översynen av föreningsbidrag. Indikator Utfall Målvärde Antal elever i kulturskola Antal aktiviteter redovisade inom LOK-stödet (Lokalt aktivitetsstöd) Antal utlån av media till barn och unga på biblioteken Aktivitet Breddning av utbudet inom kultur och fritidsområdet. Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

9 4.2.3 Genomför åtgärder enligt funktionshinderpolitiskt program Målet kommer från Sektor Tolkning Genomför de åtgärder som fastställts i handlingsplanen för innevarande år Arbete pågår/målsättning håller Kommentar av utfall Programmet tar direkt avstamp i utpekade aktiviteter. En del är under genomförande och andra inte ännu påbörjade. Analys Viktigt är att detta arbete integreras med övriga uppdraget. Så här går vi vidare Målsättningen är att kunna genomföra aktiviteterna enligt plan under året. Aktivitet Fortbildning för personal för att på ett professionellt sätt kunna bemöta barn med funktionsnedsättning av olika slag. Se till att information om tillgänglighet vid allmänna möten och i dokument utifrån ett funktionshinderperspektiv finns. Ta fram en mall/lathund med information om tillgänglighet och hjälpmedel för olika typer av inbjudningar till allmänheten. Ta fram en plan för tillgänglighetsanpassning av kommunens badplatser Medborgarstämmor ska förläggas i tillgänglighetsanpassade lokaler Fortsätta arbeta aktivt med Tillgänglighetsdatabasen för att säkerställa att informationen är korrekt samt utöka antalet uppmätta lokaler för att öka möjligheten till information med avseende på tillgänglighet. Fördjupa och utveckla samarbete mellan habiliteringen i Kungälv och Kulturskolan. Samarbetet syftar till att ge barn med funktionsnedsättning chans att utöva kultur inom ramen för Kulturskolan. Tillsammans med övriga kommuner inom biblioteken i väst (BiV) kartlägga bibliotekens uppsökande verksamhet och undersöka möjligheter till samordning med andra kommunala verksamheter, frivilligorganisationer och funktionshinderorganisationer. Arbetet innebär även en genomgång av BiV portalen ur ett tillgänglighetsperspektiv. I samverkan med elever utveckla Unga Dagen på Mimers Hus Kartlägga samverkansmöjligheter kring bemötandeutbildning Uppföljning inlett arbete Aktiva föräldramöten och ny utbildningsomgång personal vid förskolan och BVC. Mötesplats hälsa i samverkan med Kungälvs Posten Avslutad Ej påbörjad Ej påbörjad Ej påbörjad Ej påbörjad Ej påbörjad Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

10 4.3 Gör rätt från början investera i barn och unga Fler barn och unga deltar i ett rikt och varierat kultur- och fritidsliv Målet kommer från Kommunstyrelse Tolkning Alla barn och unga ska ha möjlighet att utöva och ta del av kultur- och fritidsverksamhet. En väl utbyggd kollektivtrafik möjliggör detta. Erfarenhet från LUPP 2013 utgör grunden för breddning av kultur och fritidsaktiviteter. Mångfald och delaktighet ska stimuleras Fler elever ska ha tillgång till en plats i kulturskolan. En utökning av kulturskolan innebär en breddning det vill säga inte mer av samma Kommer att uppfyllas/är uppfyllt Kommentar av utfall Barn och unga utgör ett särskilt fokus i utvecklingsarbetet av sektorns verksamheter. Många aktiviteter, utvecklingssatsningar och projekt pågår för att öka antal deltagande barn och unga i de verksamheter och aktiviteter som både arrangeras av kommunen och som äger rum i kommunens lokaler och anläggningar. Analys För att kunna säkerställa att alla barn får en bra uppväxtmiljö, god bildning och en aktiv fritid är kommunens verksamheter mycket viktiga. De ger alla barn samma möjligheter oavsett hemförhållanden. För att bättre kunna erbjuda alla möjligheter att delta på lika villkor pågår ett utvecklingsarbete med att bredda utbud. En viktig del ingår även i den översyn av föreningsbidrag som genomförs. Så här går vi vidare Mimers kulturhus byggs om och utvecklas under hösten med ny verksamhet för barn och unga. En verksamhet som har mycket låga trösklar och som har en öppen och kreativ verksamhetsform. Föreningsbidragen ses över och ska ha en tydligare styrning där minskat utanförskap och inkludering finns med som viktiga incitament. Indikator Utfall Målvärde Antal elever i kulturskola Antal aktiviteter redovisade inom LOK-stödet (Lokalt aktivitetsstöd) Antal utlån av media till barn och unga på biblioteken Aktivitet Analys av LUPP-resultat samt ta fram en handlingsplan med bland annat fokus på fritid Fler barn och unga deltar i Kulturskolans verksamhet Utveckla Mimers kulturhus med fokus på barn och unga, förverkliga vision Navet Kommunens system för taxor och föreningsbidrag till fritids och idrottsföreningar ses över i syfte att aktivt bidra till ökad bredd och utbud riktat till barn och unga. Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

11 5 Ekonomi 5.1 Utfall för hela sektorn (Tkr) Volymtal Utfall Plan Avvikelse Plan avv ikelse Intäkter Tkr Personalkostnader Tkr Övriga kostnader Tkr Summa kostnader Summa nettoskostnad Nettokostnad per verksamhet Volymtal Utfall Plan Avvikelse Plan avv ikelse Kultur Fritid Samhällsservice Teater och Uthyrning Summa Kommentar till utfall Kultur och samhällsservice räknar med att ha en budget i balans. Kostnader för utökningen av nya Kundcenter och ett bidrag i form av verksamhetsstöd för professionella kulturutövare vägs upp av lägre kapitaltjänstkostnader för Teatern. Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

12 6 Personal 6.1 Anställda Volymtal Utfall Plan Avvikelse Plan avvikel se Antal anställda Antal årsarbetare Antal arbetade timmar Volymtal Utfall Plan Avvikelse Plan avvikel se Månadsavlön ade Timavlönade Sjukfrånvaro Volymtal Utfall Plan Avvikelse Plan avvikel se Sjukfrånvaro (%) av ordinarie arbetstid 5,09 5,09 Sjukfrånvaro- Kvinnor 5,42 5,42 Sjukfrånvaro - Män 4,45 4,45 Ålder <= 29 år 1,74 1,74 Ålder år 5,84 5,84 Ålder >= 50 år 4,95 4,95 Varav sjukfrånvaro >60 dagar eller mer 55,65 55, Sjuklönekostnad Volymtal Utfall Plan Avvikelse Plan avvikel se Sjuklönekostn ad Kronor Beräknat PO (personalomk ostnader) kronor Summa Kommentar till utfall Sjukfrånvaron har ökat något. Här krävs ytterligare analys för att kunna arbeta mer förebyggande. Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport tertial (12)

Verksamhetsberättelse 2015 Kultur o Samhällsservice

Verksamhetsberättelse 2015 Kultur o Samhällsservice Verksamhetsberättelse 2015 Kultur o Samhällsservice 2(15) Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 6 3.1 Bibliotek... 6 3.2 Fritid... 6 4 Måluppföljning... 7 4.1

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial 2 Kultur o Samhällsservice

Verksamhetsrapport Tertial 2 Kultur o Samhällsservice Verksamhetsrapport Tertial 2 Kultur o Samhällsservice Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 3 2 Sammanfattning... 4 3 Volymer... 5 3.1 Bibliotek... 5 3.2 Fritid... 5 4 Måluppföljning... 6 4.1 Balans

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial Kultur o Samhällsservice

Verksamhetsrapport Tertial Kultur o Samhällsservice Verksamhetsrapport Tertial 1 2016 Kultur o Samhällsservice Kultur o Samhällsservice, Verksamhetsrapport Tertial 1 2016 2(15) Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer...

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Handlingsplan 2015. Tillgänglighet och delaktighet för alla. Funktionshinderpolitiskt program för Kungälvs kommun 2013 till 2018

Handlingsplan 2015. Tillgänglighet och delaktighet för alla. Funktionshinderpolitiskt program för Kungälvs kommun 2013 till 2018 Handlingsplan 2015 Tillgänglighet och delaktighet för alla Funktionshinderpolitiskt program för Kungälvs kommun 2013 till 2018 Innehållsförteckning 2(11) Sidan Handlingsplan 2015 1 Inledning 3 Bakgrund

Läs mer

Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Arbetslov och stöd

Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Arbetslov och stöd Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Arbetslov och stöd Innehållsförteckning 1 Arbetsliv o Stöd... 4 2 Verksamhetsöversikt... 4 3 Sammanfattning... 4 4 Volymer... 6 4.1 Försörjningsstöd + Gemensam mottagning...

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial 2 2012 Servicesektorn

Verksamhetsrapport Tertial 2 2012 Servicesektorn Verksamhetsrapport Tertial 2 2012 Servicesektorn 2(13) Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 3 2 Sammanfattning... 4 3 Volymer... 6 3.1 Måltidsservice... 6 4 Måluppföljning... 7 4.1 Strategiska

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Nämndens samtliga mål med indikatorer Nämndens viktigaste mål för verksamheten En attraktiv kommun: Ett rikt och synligt kultur- idrotts- och fritidsliv ska bidra till

Läs mer

Styrdokument - Kulturplan

Styrdokument - Kulturplan Styrdokument - Kulturplan 2018-2019 Plan Diarienummer: KS2018/1047-1 Dokumentansvarig: Mariella Sivertstrand Beredande politiskt organ: Bildningsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut:

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial Skola

Verksamhetsrapport Tertial Skola Verksamhetsrapport Tertial 1 2016 Skola Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 5 2 Sammanfattning... 6 3 Volymer... 7 3.1 Förskola... 7 3.2 Pedagogisk omsorg... 7 3.3 Förskoleklass... 7 3.4 Grundskolan

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka Policy Diarienummer: KS2016/0383 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Ekonomiberedningen Beslutad

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTURSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTUR SKOLAN www.goteborg.se INTRODUKTION Göteborg ska vara den jämlika staden som bidrar till ett gott liv för alla. En del

Läs mer

Enhetsplan 2016. Biblioteket

Enhetsplan 2016. Biblioteket Enhetsplan 2016 Biblioteket 2 Innehållsförteckning 1 Biblioteket...3 1.1 Verksamhetsområde 9: Bibliotek, kultur och fritid (inklusive fritidsgårdar)...3 1.1.1 Verksamhet och syfte...3 1.1.2 Verksamhetens

Läs mer

Handlingsplan Funktionshinderpolitiskt program för Kungälvs kommun 2013 till Tillgänglighet och delaktighet för alla

Handlingsplan Funktionshinderpolitiskt program för Kungälvs kommun 2013 till Tillgänglighet och delaktighet för alla Handlingsplan 2016 Tillgänglighet och delaktighet för alla Funktionshinderpolitiskt program för Kungälvs kommun 2013 till 2019 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ: Beslutad av: Ersätter

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial 2 Arbetsliv o Stöd

Verksamhetsrapport Tertial 2 Arbetsliv o Stöd Verksamhetsrapport Tertial 2 Arbetsliv o Stöd Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 7 3.1 Försörjningsstöd + Gemensam mottagning... 7 3.2 Gemensam mottagning...

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars 2018 (KFN18/4)

Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars 2018 (KFN18/4) Sammanträdesprotokoll -04-26 Kultur- och fritidsnämnden 24 Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars (KFN18/4) Beslut Verksamhetsredovisning per mars godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen.

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial 1 2015 Arbetsliv och Stöd

Verksamhetsrapport Tertial 1 2015 Arbetsliv och Stöd Verksamhetsrapport Tertial 1 2015 Arbetsliv och Stöd Innehållsförteckning 1 Arbetsliv o Stöd... 4 2 Verksamhetsöversikt... 4 3 Sammanfattning... 4 4 Volymer... 6 4.1 Försörjningsstöd + Gemensam mottagning...

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial Servicesektorn

Verksamhetsrapport Tertial Servicesektorn Verksamhetsrapport Tertial 1 2016 Servicesektorn Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 7 3.1 Måltidsservice... 7 3.2 Bemanningsenheten... 7 4 Måluppföljning...

Läs mer

Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Servicesektorn

Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Servicesektorn Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Servicesektorn Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 3 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 7 3.1 Måltidsservice... 7 3.2 Lön- & Personaladministration... 7 3.3

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial 1 2015 Servicesektorn

Verksamhetsrapport Tertial 1 2015 Servicesektorn Verksamhetsrapport Tertial 1 2015 Servicesektorn 2(19) Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 7 3.1 Måltidsservice... 7 3.2 Lön- & Personaladministration...

Läs mer

Budgetdialog

Budgetdialog KULTUR OCH FRITID Budgetdialog 2017-2019 2016-04-05 Budget 2016 Fördelning kostnader Totalt 158 mkr, finansieras 84 % av kommunbidrag, 133 mkr 16 % av övriga intäkter, 25 mkr Omvärldspåverkan Hur möter

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (11)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Sida 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum Hamnen, plan 3, stadshuset klockan 15:00-18:00 ande Ingela Rossi (S) Ordförande Roberth Österman (M) Vice ordförande Ulf Widell (S) Klockan 15.00 17.20 Matilda

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

Verksamhetsplan Kulturskola och fritidsgårdar

Verksamhetsplan Kulturskola och fritidsgårdar Verksamhetsplan 2017 Kulturskola och fritidsgårdar 2 (11) Innehållsförteckning Verksamhetsplan - Kulturskola och fritidsgårdar...3 1 Uppdrag...3 2 Sammanfattande slutsatser utifrån analysunderlag...4 3

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden Verksamhetsplan 1(13) VERKSAMHETSPLAN Kultur- och Fritidsnämnden Framtagen av: Annica Skog Datum: -11-25 Version: 1 Diarienummer: /ULN 067 Verksamhetsplan 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 Vision...

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Biblioteksplan Strategi

Biblioteksplan Strategi Biblioteksplan 2015-2016 Strategi Diarienummer: KS2015/1959 Beslutad av: Kommunstyrelsen Giltighetstid: 2015-2016 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Relation till andra styrdokument... 3 3. Syfte... 3 4. Mål

Läs mer

Mål och budget för kulturnämnden

Mål och budget för kulturnämnden 2017-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2017/118 Kulturnämnden Mål och budget 2018-2020 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande beslut. 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

1 (8) Årsanalys Kulturnämnden. Datum KFN 2019/75. Årsanalys Kulturnämnden 2018

1 (8) Årsanalys Kulturnämnden. Datum KFN 2019/75. Årsanalys Kulturnämnden 2018 Årsanalys 2018 1 (8) Kulturnämnden Datum 2019-02-11 KFN 2019/75 Årsanalys 2018 Kulturnämnden 2018 2 (8) 1 Verksamhetsbeskrivning I detta avsnitt ges en kort beskrivning av nämndens verksamhet, uppdrag

Läs mer

Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3)

Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3) Sammanträdesprotokoll 2019-05-08 Kultur- och fritidsnämnden 21 Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3) Beslut 1. Kultur och fritidsnämnden godkänner verksamhetsredovisningen per 31 mars 2019 och

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Utvecklingsarbetet inom verksamheterna följer verksamhetsplanen. Prognosen är att samtliga strategier kommer genomföras under året.

Utvecklingsarbetet inom verksamheterna följer verksamhetsplanen. Prognosen är att samtliga strategier kommer genomföras under året. 2019-04-16 Annika Magnusson Utvecklingsledare Kultur och fritid annika.magnusson@ekero.se - Verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr KFN19/3-022 Sammanfattning Det ekonomiska utfallet för perioden visar

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått Kultur- och fritidsnämnden 2019 2022 Uddevalla kommun är en självklar tillväxtmotor för en mer utvecklad region Företag och individer bemöts positivt med Öppenhet, Respekt och Professionalitet, där vi

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, plan 6, sammanträdesrum Herrgården klockan 14:00-17:00 ande Ingela Rossi (S) Ordförande Roberth Österman (M) Vice ordförande Ulf Widell (S) Kjell Andersson (UP) Matilda

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Arbetsliv o Stöd

Verksamhetsberättelse 2015 Arbetsliv o Stöd Verksamhetsberättelse 2015 Arbetsliv o Stöd 2(30) Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 5 2 Sammanfattning... 6 3 Volymer... 8 3.1 Försörjningsstöd + Gemensam mottagning... 8 3.2 Gemensam mottagning...

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

KULTURSKOLAN I STORSTAN

KULTURSKOLAN I STORSTAN KULTURSKOLAN I STORSTAN -MINSKAT UTANFÖRSKAP PROJEKTPLAN MALMÖ 2018 2020 2 KULTURSKOLAN I STORSTAN PROJEKTPLAN MALMÖ PROJEKTETS BAKGRUND Kulturskolan i storstan - minskat utanförskap genom samverkan är

Läs mer

Policy för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Policy för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Utgåva Datum Status Kommentar 0.1 2008-08-04 Utkast Mall 0.2 2008-09-24 Reviderad Kompletterad SA, IN, KK 0.3 2008-10-22 Remissutgåva 0.4 2009-03-25 Reviderad Mht remissvar och tekniska chefens synpunkter

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid... 3 Mål...

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015

HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015 2015 10 01 HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET 2015 2025 antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015 Handlingsplan för Kulturprogram för Båstads kommun 2015 2025. Handlingsplanen utgår från

Läs mer

Taxor i Mimers hus. Taxa. Dokumentansvarig: Enhetschef Kulturenheten Beredande politiskt organ: Bildningsutskottet

Taxor i Mimers hus. Taxa. Dokumentansvarig: Enhetschef Kulturenheten Beredande politiskt organ: Bildningsutskottet Taxor i Mimers hus Taxa Diarienummer: KS2017/1096 Dokumentansvarig: Enhetschef Kulturenheten Beredande politiskt organ: Bildningsutskottet Beslutad av: Kommunfullmäktige Ersätter tidigare beslut 2007-12-08

Läs mer

Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Samhällsbyggnad

Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Samhällsbyggnad Verksamhetsrapport tertial 2 2015 Samhällsbyggnad Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 3 2 Sammanfattning... 4 3 Volymer... Fel! Bokmärket är inte definierat. 4 Måluppföljning... 5 4.1 Balans

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun Biblioteksplan 2017-2020 ÅKF: 2017:09 Dnr: ATVKS 2017-00116 600 Antagen: Kommunfullmäktige 55, 2017-05-31 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Fastställt av Kommunfullmäktige

Fastställt av Kommunfullmäktige 1 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-02-23 Programhandling för området Fritid Programområde Uppdraget innebär att ta fram ett program, ett styrande dokument, för vad som skall uppnås till år 2015, för

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial 2 Servicesektorn

Verksamhetsrapport Tertial 2 Servicesektorn Verksamhetsrapport Tertial 2 Servicesektorn Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 3 2 Sammanfattning... 4 3 Volymer... 6 3.1 Måltidsservice... 6 3.2 Bemanningsenheten... 6 4 Måluppföljning... 7

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2014-2016 Dokumenttyp Plan för Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad Diarienummer BUOK2013:178 126 Kontrollstation

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål

Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 27 2013-06-10 Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål För mandatperioden 2011 2014 BJURHOLMS KOMMUN 2011 2014 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Beskrivning

Läs mer

Verksamhetsrapport Tertial 2 Skola

Verksamhetsrapport Tertial 2 Skola Verksamhetsrapport Tertial 2 Skola Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 6 3.1 Förskola... 6 3.2 Pedagogisk omsorg... 6 3.3 Förskoleklass... 6 3.4 Grundskolan

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Utbildningsnämnden i Lysekils kommun Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2022 Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Verksamhetsrapport tertial 2, 2016 Vård och äldreomsorg Kungälvs kommun

Verksamhetsrapport tertial 2, 2016 Vård och äldreomsorg Kungälvs kommun Verksamhetsrapport tertial 2, 2016 Vård och äldreomsorg Kungälvs kommun Innehållsförteckning 1 Verksamhetsöversikt... 4 2 Sammanfattning... 5 3 Volymer... 7 3.1 Lägenheter och platser... 7 3.2 Trygghetsplatser...

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009 KULTUR OCH FRITID

Verksamhetsberättelse 2009 KULTUR OCH FRITID Verksamhetsberättelse 2009 KULTUR OCH FRITID 2(15) Sammanfattande analys En bild: Den 10 juni på kvällen samlas 1200 ungdomar i Kungälv för att fira att sommarlovet börjar. Hög stämning, drogfritt, succé.

Läs mer

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 ESLÖVS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sida 4 (11) Sammanträdesdatum 2013-09-04 Kultur- och fritidsnämnden 62 KoF.2013.0241 Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 Ärendebeskrivning

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12

Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12 Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12 Fritidskontoret Enhet/Handläggare Sören Karlström Datum Beteckning 2007-11-12 07/0032 Fritidspolitiskt program för Skövde kommun

Läs mer

Alliansens förslag till Verksamhet och budget 2016-2018

Alliansens förslag till Verksamhet och budget 2016-2018 Alliansens förslag till Verksamhet och budget 2016-2018 Kommunfullmäktige föreslås besluta att 1. Fastställa Verksamhet och budget 2016-2018 som kommunens mål- och budgetdokument för perioden. 2. Fastställa

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13 5. Dnr BUN 2012007 012 Innehållsförteckning... 2 Gemensamma mål... 3 Övergripande fokusområden...

Läs mer

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför.

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför. 1 Inledning 1.1 VISION, VÄRDEGRUND OCH VERKSAMHETSIDÉ Lindängenbiblioteket ska vara en attraktiv mötesplats som tidigt bygger relationer med närområdets medborgare och stödjer dessa till lärande, utveckling

Läs mer