Inköpsrapportering i samband med årsrapport 2015 teknik- och servicenämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inköpsrapportering i samband med årsrapport 2015 teknik- och servicenämnden"

Transkript

1 Bilaga 3:1 Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2016: /5 Inköpsrapportering i samband med årsrapport 2015 teknik- och servicenämnden 1. Bakgrund Under 2014 gav kommunfullmäktige, i samband med beslutet om årsplan, nämnderna och kommunstyrelsen ett särskilt uppdrag, Effektivare avrop och inköp med krav på uppföljning av åtgärder. I det särskilda uppdraget nämndes speciellt uppföljning av åtgärder och som en del av uppföljningen togs en inköpsrapport fram till respektive nämnd och kommunstyrelsen vid tre tillfällen under året. Under 2015 var fokus på inköpseffektivisering fortsatt högt. I majoritetsförklaringen har den nya majoriteten pekat ut området som prioriterat: Vi ska fortsätta effektivisera kommunens inköpsprocess. De flesta nämnder har också en inköpsindikator kopplat till nämndmålet om ekonomisk hushållning Inköpsrapporteringen sker till ekonomiavdelningen på våren (fokus kommer då vara på planerade aktiviteter) och tas upp som informationsärende till nämnderna vid två tillfällen: ett i samband med delårsrapporten (perioden januari-juni) samt ett för helåret i samband med årsbokslutet. 2. Inledning inköpsrapport Den här inköpsrapporten är en sammanställning över hur effektiva nämndens inköp är och hur stora inköpskostnader nämnden har. Rapporten innehåller också en redogörelse över åtgärder förvaltningen vidtar för att effektivisera och minska inköpen. Rapporten kan användas som bas för uppföljning som och underlag för prioritering. Rapporteringen består av två delar, dels nyckeltal och dels utfall. Nyckeltalen ska ses som indikatorer på inköpseffektivisering och omfattar: - Andel köp från leverantörer med avtal (bör öka). - Antal leverantörer under kronor utan avtal (bör minska). - Antal orderrader e-handel. - Köpsumma på e-handel. - Antal köp kreditkort (First card) (bör minska). - Antal inskickade inköpsredovisningar (bör öka) en intern rutin säger att direktupphandlingar över kronor ska konkurrensutsättas och inköpsredovisning skickas till inköpsenheten när så gjorts.

2 Bilaga 3:2 2/5 3. Nyckeltal gällande inköpseffektivitet (drift och investeringar) Teknik- och servicenämnden helår Mål 2015 Trend Andel köp från leverantörer med avtal (ett köp = en faktura) 72,6% 74,8% 76,7% 78% Antal leverantörer under utan avtal Antal orderrader e-handel Köpsumma på e-handel (tkr) Antal köp på First Card Antal inskickade inköpsredovisningar Kontoutfall (drift) Konto (tkr) helår Mål 2015 Trend KÖP AV VAROR & TJÄNSTER 02 El, energi, vatten & fastighet Hyra/leasing anl tillg., repar Förbrukning läromedel, skyddsk Livsmedel & måltider It, tele, post Transportmedel, transporter Annonser, information Larm, risk, försäkring Tjänster och övr konsulter Personal (kurs,representation) KÖP AV VERKSAMHET 01 Köp av huvudverksamhet TOTALT Genomförda åtgärder för inköpseffektivisering under 2015 Ett antal upphandlingar har genomförts, vilka har fått/får påverkan på nämndens inköpskostnader 2015 och 2016, framförallt: - Kommungemensamma upphandlingen av datorer och läsplattor (besparingen mot tidigare avtal är ca 25 %). - Underhåll gatubelysning (ca 30 % besparing mot tidigare avtal). - Hantverkartjänster (nytt avtal, ca 10 % besparing). - Avtal tecknat för Print som tjänst, vilket kommer att medföra en besparing för kommunens kopieringskostnader med start våren Just nu pågår förhandling, kommunen ska lösa ut alla kopiatorer som vi leasar idag. Initialt medför därför detta en ökad kostnad, men på sikt kommer dock kopieringskostnaderna att minska för kommunen. I dagsläget går det inte att lämna någon uppgift om hur stor besparingen blir för år 2016.

3 Bilaga 3:3 3/5 - Under perioden har stadsmiljö upphandlat inköp av inventarier, tjänster samt investeringsprojekt såsom inköp av traktordrag, sopmaskin, vattentank för bevattning, skötsel av fontäner, besiktning av lekplatser, vinterväghållning samt Kvarnbergaleden etapp II genomförande. - Måltidsservice arbetar hela tiden med att köpa rätt produkt från rätt avtal, detta följs upp genom den databas som finns kopplad till verksamheten. - Måltidsservice arbetar ständigt med att minska matsvinnet vilket i sin tur minskar inköpen. 6. Planerade och pågående åtgärder för inköpseffektivisering inför framtiden Verksamheterna arbetar med att följa upp inköpsmålen för 2015 genom att analysera statistiken från inköpsenheten samt att kontinuerligt diskutera förbättringsåtgärder. Fokus har legat på målen Antal leverantörer under kronor utan avtal samt Antal köp på First Card. Verksamhetscheferna arbetar kontinuerligt med att i första hand använda E-handelssystemet och våra ramavtalsleverantörer. När det inte är möjligt används First Card och andra leverantörer. Verksamheterna planerar att göra en analys av större inköp vilket kommer att leda till att flera konkurrensutsättningar genomförs och att flera avtal skrivs. Verksamheterna ska även i högre utsträckning rapportera utförda inköp i enlighet med inköpsenhetens instruktioner. Återkoppling av resultatet sker på kontorets ledningsgruppsmöten där samtliga verksamhetschefer finns representerade. Återhållsamhet vad gäller inköp i allmänhet har präglat kontorets olika verksamheter. Fler konkurrensutsatta direktupphandlingar har genomförts. Måltidsservice kommer fortsätta att samarbeta med den upphandlade grossisten när det gäller att köpa varor som närmar sig utgångsdatum, vilket ger lägre priser och avsevärt minskar miljöbelastningen. 7. Kommentarer till nyckeltal och kontoutfall Nyckeltalen gällande inköpseffektivitet kommer inte i sin helhet att uppnå uppsatta mål för Målet Andel köp från leverantörer med avtal har uppnåtts. För målet Antal leverantörer under kronor och målet Antal köp på First Card arbetar kontoret med olika åtgärder för att försöka uppnå målet. Bland annat ser enheterna över sina inköp för att styra över inköpen till ramavtalsleverantörer och e-handel. En diskussion har förts om vilka typ av köp som kan vara befogade att ske genom First Card eller icke ramavtalsleverantörer

4 Bilaga 3:4 4/5 och hur de då påverkar avtalstrohet och ekonomi. En svårighet är att teknik- och servicekontorets verksamheter präglas av många unika/speciella händelser där småinköp ofta förekommer och som kan vara svåra att förutse och därmed upphandla. Kontoret behöver också arbeta vidare med leverantörer och se om avtal behöver kompletteras. Målen för Antalet orderrader e-handel och Köpsumma på e-handel sattes utifrån förutsättningen att måltidsservice gör sina livsmedelsinköp via det nya e- handelssystemet. Tyvärr har implementeringen av livsmedelsleverantören i e- handelssystemet försenats, vilket medför att kontoret inte når upp till målet. Bytet till nytt e-handelssystem har försenats på så sätt att alla leverantörer som fanns med i det tidigare e-handelssystemet inte har implementerats i det nya systemet ännu. Det här medför att det finns färre leverantörer att handla ifrån vilket också påverkar antalet orderrader och köpsumman på e-handel negativt. Målet för Antal inskickade inköpsredovisningar uppfylldes inte. Målet sattes utifrån de tidigare reglerna som angav att inköpsredovisningar skulle skickas in för inköp från kronor. Under året ändrades beloppsgränsen till att vara kronor vilket förklarar att vi inte uppnått målet. Kontoret har också genomfört fler upphandlingar enligt LOU istället för direktupphandlingar, vilket också påverkar det här målet negativt. Nyckeltal för kontoutfall följer i stort uppsatta mål för 2015 för posterna: 02 El, energi, vatten & fastighet 05 Livsmedel & måltider 07 Transportmedel, transporter 08 Annonser, information 09 Larm, risk och försäkring 10 Tjänster och övr konsulter 11 Personal (kurs, representation) Nyckeltalet 03 Hyra/leasing anl tillg., repar uppfylldes inte då kostnader för reparationer av inventarier och maskiner redovisas under denna post. Både gatubelysning och inventarier/maskiner i fritidsanläggningar har kostat mer än beräknat i reparationer. För posten 04 Förbrukning/läromedel/skyddskläder uppnåddes inte målet, då fler inköp av datautrustning, datorer och telefoner m.m. har skett. Inom posten redovisas kommunens samlade inköp gällande datorer och telefoner, det är svårt för teknik- och servicekontoret att styra andra kontors inköp av dessa. Dessa kostnader internfaktureras vidare till berörda. It-enheten säkerställer att vi handlar från rätt leverantörer, men kan inte påverka mängden inköp.

5 Bilaga 3:5 5/5 It-enheten hanterar stora delar av kommunens externa kostnader för samtalsavgifter och telefonabonnemang och det redovisas under posten 06 It, tele och post. Målet för detta har inte uppnåtts då antalet anknytningar och abonnemang är beroende av hela kommunens organisation. It-enheten får intäkter för detta genom att alla verksamheter betalar en fast kostnad för telefoni per månad. Målet för posten 11 Personal (kurs, representation) bedöms vara uppfyllt. Här sker kommunens samlade externa kostnader för tågresor. Dessa kostnader vidarefaktureras sedan till övriga verksamheter inom kommunen. Det medför att medborgarkontoret har svårt att styra över dessa kostnader. För nyckeltalet 01 Köp av huvudverksamhet redovisas gult. Kostnaderna för höstens vinterväghållning och kostnaderna för återställning av ledningsgrävning konteras inom denna post och medför ett högre utfall än budgeterat. När det gäller återställning av ledningsgrävning vidarefaktureras denna kostnad till de som har varit upphov till att det grävts i gatan.

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Inköpsrapportering 2015 socialnämnden, delårsrapport januari-juni samt planering för resten av året

Inköpsrapportering 2015 socialnämnden, delårsrapport januari-juni samt planering för resten av året 2:1 2:2 Socialkontoret Dnr SN/2015:110-042 Barbro Ernald 2015-09-25 1/5 Inköpsrapportering 2015 socialnämnden, delårsrapport januari-juni samt planering för resten av året 1. Bakgrund Under 2014 gav kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunhuset Gustav Vasa kl. 16:00-18:40. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Kommunhuset Gustav Vasa kl. 16:00-18:40. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. 1/24 Plats och tid Kommunhuset Gustav Vasa kl. 16:00-18:40. Paragrafer 14-31. ande Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Läs mer

Bilaga 3, KF 94/2017 Sidan 1 av 13. Centraliserat inköp. H u r, n ä r o c h v a r f ö r?

Bilaga 3, KF 94/2017 Sidan 1 av 13. Centraliserat inköp. H u r, n ä r o c h v a r f ö r? Sidan 1 av 13 Centraliserat inköp H u r, n ä r o c h v a r f ö r? Sidan 2 av 13 Varför prioritera inköp? Inköp behöver prioriteras: Det finns effektivitets- och besparingspotential om inköp används strategiskt

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Kommunrevisionens granskning Kommunens upphandlingsverksamhet

Kommunrevisionens granskning Kommunens upphandlingsverksamhet Kommunstyrelsen 2008-03-17 64 159 Arbets- och personalutskottet 2008-02-25 45 117 Dnr 07.853-007 marsks16 Kommunrevisionens granskning Kommunens upphandlingsverksamhet och regler för leasing Bilaga: Slutdokument

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige/2016-02-25 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inköps- och upphandlingspolicy... 3 1.1 Övergripande förhållningssätt... 3 1.2 Inköps- och upphandlingsenhetens

Läs mer

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Rapport 1 (5) Datum 2018-01-30 Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Enligt kommunens reglemente för intern kontroll (KF 2012-04-23 85) skall nämnderna

Läs mer

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster. KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster. KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11 Avesta kommun Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11 2012 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a

Läs mer

Budgetuppföljning och prognos efter september

Budgetuppföljning och prognos efter september TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Yvonne Norman 2015-10-12 SFN 2015/0802 0480-450572 Servicenämnden och prognos efter september Förslag till beslut Servicenämnden fattar inget beslut

Läs mer

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Räkenskapsår 2011 Datum 10 mars 2012 Till Kommunrevisionen, Vadstena kommun Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen i Vadstena kommun har uppdragit åt Ernst

Läs mer

Riktlinjer vid direktupphandling för Bollebygds kommun

Riktlinjer vid direktupphandling för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (5) 2014-12-05 Fastställd: Kommunstyrelsen 2014-12-01 198 Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Ekonomichef Reviderad: Dnr : KS2014/345 Riktlinjer vid direktupphandling

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010 Datum -04-16 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-mar jan-feb Prognos helår Budget jan-dec 2009 Intäkter 101 851

Läs mer

Borlänge kommun. Internkontroll KS Inköpsprocessen. Beslutad av kommunstyrelsen

Borlänge kommun. Internkontroll KS Inköpsprocessen. Beslutad av kommunstyrelsen Internkontroll 2015 - KS Inköpsprocessen Beslutad av kommunstyrelsen Metadata om dokumentet Dokumentnamn Inköpsprocessen Internkontroll 2015 - KS facknämnd Dokumenttyp Del av Kommunstyrelsens Interna kontroll

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun 2 November 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 5 Sammanfattning

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av inköpsrutiner och ramavtal. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av inköpsrutiner och ramavtal. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av inköpsrutiner och ramavtal Krokoms kommun December 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 8

Läs mer

Kommunhuset, Gustav Vasa. kl. 16:00-17:30. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Kommunhuset, Gustav Vasa. kl. 16:00-17:30. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. 1/16 Plats och tid Kommunhuset, Gustav Vasa. kl. 16:00-17:30 Paragrafer 74-83 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagande Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 201701-201713 Förvaltning: 117 Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 19 626 200 000,00

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun Carl-Gustaf Folkeson Emelie Lönnblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet Ljusdal Energi AB Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

Mikael Thalin (c), ordförande, Orsa Anna Hed (c), Mora Stig-Arne Rolfsson (s), ersättare för Peter Egardt, (s), Älvdalen

Mikael Thalin (c), ordförande, Orsa Anna Hed (c), Mora Stig-Arne Rolfsson (s), ersättare för Peter Egardt, (s), Älvdalen Sammanträdesdatum Sida 1-10 Plats och tid IS/IT-enheten, Mora, kl. 09.00-10.40 Beslutande Mikael Thalin (c), ordförande, Orsa Anna Hed (c), Mora Stig-Arne Rolfsson (s), ersättare för Peter Egardt, (s),

Läs mer

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn -1 - Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och syfte s. 2 2. Upphandlingsprocessen s. 2-5 2.1 Tröskelvärden 2.2 Upphandlingar över tröskelvärdet 2.3 Upphandlingar

Läs mer

E-handel i offentlig sektor i Sverige

E-handel i offentlig sektor i Sverige E-handel i offentlig sektor i Sverige DIFI EHF-konferens Mats Goffhé Sören Pedersen Agenda E-handel i offentlig sektor i Sverige: Status idag och framåtblick Hur tar man hem nyttan med e-handel? Obligatoriskt

Läs mer

Budgetuppföljning och prognos efter november

Budgetuppföljning och prognos efter november TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Yvonne Norman 2015-12-07 SFN 2015/0965 0480-450572 Servicenämnden Budgetuppföljning och prognos efter november Förslag till beslut Servicenämnden fattar

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar PROTOKOLLSUTDRAG 13:1 Kommunstyrelsen KS 40 2018-02-28 1/2 Dnr KS/2018:70-003 Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta

Läs mer

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad Årsredovisning 2011 Teknisk verksamhet - skattefinansierad Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning...3 Årets händelser...3 Mål och måluppfyllelse...4 Ekonomi...4 Framtid...5 Kommentarer till

Läs mer

Budgetuppföljning och prognos efter oktober

Budgetuppföljning och prognos efter oktober TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Patrik Ohlsson 2017-11-21 SFN 2017/0321 0480-450179 Servicenämnden Budgetuppföljning och prognos efter oktober Förslag till beslut Servicenämnden beslutar

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Upphandlingssamverkan D-U Inledning

Upphandlingssamverkan D-U Inledning Inledning 1/7 Nu Reflektioner Resursläget Mycket på gång e-stelle! Inköp är mycket Inköp Upphandling Anskaffning Spendanalys Leverantörmarknadsanalys Strategi Anbudsinfordran Anbudsutvärdering Förhandling

Läs mer

Brandstationen i Strängnäs kl. 16:00-17:10. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Brandstationen i Strängnäs kl. 16:00-17:10. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. 1/9 Plats och tid Brandstationen i Strängnäs kl. 16:00-17:10 Paragrafer 72-78 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Se deltagarlista på nästa sida. Övriga deltagande Se deltagarlista

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden Dnr SN -00108 1.2.4.1 Tertial 2 Servicenämnden Tertial 2 behandlad av Servicenämnden -09-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet

Läs mer

Miljöhänsyn vid inköp - Skara

Miljöhänsyn vid inköp - Skara Dokumentägare: Karin Wallin Dok.nr Version: 3.0 Fastställt av: Margareta Stigson Fastställt den: 2016-08-29 1 (5) Miljöhänsyn vid inköp - Skara 1 Omfattning Rutinen Miljökrav vid inköp på SLU i Skara beskriver

Läs mer

Resultaträkning inkl jämförelse med fg år Företag: 183 Period:

Resultaträkning inkl jämförelse med fg år Företag: 183 Period: Resultaträkning inkl jämförelse med fg år Företag: 183 Period: 201701-201708 201601-201608 Konto Stadkonto Totalt Föregående år Differens mot föreg. år Differens i % Verksamhetens intäkter (-) -1,901,084,420.54-1,837,615,992.04-63,468,428.50

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Bilaga 7:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2018:120-003 2018-04-03 1/2 Handläggare Josefine Ericsson 0152-292 24 Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Förslag till

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2011-06-07 110 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Verksamhetens intäkter (-)

Verksamhetens intäkter (-) Verksamhetens intäkter (-) -2,503,703,038.73-2,401,971,759.52 101,731,279.21 4.2% 301 Försäljningsintäkter 30 Försäljning av varor, material 312 Kostnadsersättningar 550.50 0.00-550.50 0.0% 319 Övr taxor

Läs mer

Ekonomirapport 2016 efter mars månad

Ekonomirapport 2016 efter mars månad Tf Ekonomichef Christina Bäckström 0490-25 40 78 christina.backstrom@vastervik.se 2016-04-18 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2016 efter mars månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden.

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden. Till kommunfullmäktige 2008 ÅRS REVISIONSBERÄTTELSE Vi har granskat kommunstyrelsens och övriga nämnders verksamhet samt årsredovisning, sammanställd redovisning och räkenskaper för år 2008 i Vaggeryds

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde Dnr SN -00063 Tertial 1 Servicenämnden Tertial 1 behandlad på Servicenämndens sammanträde -05-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk

Läs mer

Sammanställd åtgärdsplan Budget i balans 2016

Sammanställd åtgärdsplan Budget i balans 2016 Datum -10-12 Sammanställd åtgärdsplan Budget i balans Tkr Prognos Åtgärder Tekniska förvaltningen -2 050 +8 300 Socialförvaltningen -25 000 +23 800 Serviceförvaltningen -2 000 +2 000 Överförmyndarförvalt

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Verksamhet Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för biblioteken (ej Södermöre), Ung i Kalmar bestående av ungdomshus och fritidsgårdar (ej

Läs mer

POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN

POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN Policy för Orsa kommuns inköps- och upphandlingsverksamhet Daterad 2015-09-16 Fastställd Kommunfullmäktige 2015-11-23 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Kallelse till sammanträde med teknik- och servicenämnden

Kallelse till sammanträde med teknik- och servicenämnden Kallelse till sammanträde med teknik- och servicenämnden 2013-08-30 Tid: Torsdag den 5 september 2013, kl. 15.00 Plats: Tekniska kontoret, Gula huset, Västra Långgatan 5 Dnr Ärenden: 1. Godkännande av

Läs mer

Årsrapport 2016 Kommunal hjälpmedelssamverkan

Årsrapport 2016 Kommunal hjälpmedelssamverkan Handläggare Datum Kari Lindén 2017-02-21 Hjälpmedelsnämnd Årsrapport 2016 Kommunal hjälpmedelssamverkan KHS Förslag till beslut Hjälpmedelsnämnden godkänner Kommunal Hjälpmedelssamverkans årsrapport och

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram.

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Granskningen utförd av: Peter Alexandersson Malin Eriksson Anders Larson Rapport 2017-06-28 Linköpings

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandling

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandling d RIKTLINJE 1/5 Beslutad när: 2018-03-26 45 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-04-04 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2018:70-003 Strängnäs

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar KF 11:1 KF 11:2 KF 11:3 KF 11:4 KF 11:5 2015-01-26 1/3 Beslutad: xxxx Gäller fr o m: 2015-03-01 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014: 592-003 Ersätter: KS/2013: 133-003 Ansvarig: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Dnr ks 09/127 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2010-02-02, 14 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter mars månad

Ekonomirapport 2014 efter mars månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-04-17 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter mars månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Antagen KS 203 2017-11-28 Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Enligt Kommunallagen ska kommunen varje år upprätta en budget för nästa kalenderår (budgetår) med en plan

Läs mer

Ärende 4. Återrapportering av Generella internkontrollområden 2011 2012 följsamhet till kommunens ramavtal

Ärende 4. Återrapportering av Generella internkontrollområden 2011 2012 följsamhet till kommunens ramavtal Ärende 4 Återrapportering av Generella internkontrollområden 2011 2012 följsamhet till kommunens ramavtal Tjänsteskrivelse KS 2012.0333 Handläggare: Karin Lindqvist, Ekonomiavdelningen Kommunstyrelsen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103/2016, Dnr 2016/0075.KS.1. Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamhet

Granskning av upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamhet Yvonne Lundin Kristianstads Renhållnings AB, Kristianstads Biogas AB Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 2 1.3 Metod och

Läs mer

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Dnr: Revisorerna 20/2016 Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2016-08-31 Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2016 Innehåll Inledning...2 Resultaträkning

Läs mer

Utredning gällande effektiva interna transporter

Utredning gällande effektiva interna transporter KF 20:1 KF 20:2 KF 20:3 ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2017:83-109 2017-02-08 1/3 KF 20:4 Utredning gällande effektiva interna transporter Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041 -12-03 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN /35-041 Naturreservatsnämnden Internbudget 2015 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden noterar att naturreservatsnämnden läggs ned och att ansvaret för naturreservaten

Läs mer

Upphandling i kommunala bolag

Upphandling i kommunala bolag Revisionsrapport Upphandling i kommunala bolag Halmstads kommun Januari 2009 Bo Thörn Innehållsförteckning INLEDNING 1 UPPDRAG 1 GENOMFÖRANDE 1 RESULTAT 1 KOMMUNENS RIKTLINJER 1 HALMSTADS FASTIGHETS AB

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 201501-201514 Förvaltning: 117 Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 18 095 683 000,00

Läs mer

Årsredovisning 2014, Drätselkontoret. Årsredovisning 2014, Drätselkontoret

Årsredovisning 2014, Drätselkontoret. Årsredovisning 2014, Drätselkontoret Årsredovisning 2014, Drätselkontoret 1 Köpings kommun 2 Årsredovisning 2014, Drätselkontoret Året som gått: Det påbörjade arbetet med beslutsstödsystem har fortsatt genom att utveckla och förenkla för

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 201701-201708 Förvaltning: 117 Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 18 989 900 000,00

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun 11 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 7 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Revisionsrapport* Eskilstuna kommun. Kartläggning och analys av kommunens köp av konsulttjänster. *connectedthinking. Mars 2008 Pär Lindberg

Revisionsrapport* Eskilstuna kommun. Kartläggning och analys av kommunens köp av konsulttjänster. *connectedthinking. Mars 2008 Pär Lindberg Revisionsrapport* Kartläggning och analys av kommunens köp av konsulttjänster Eskilstuna kommun Mars 2008 Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...1

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Strängnäs kommun. Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2012

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Strängnäs kommun. Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2012 Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Strängnäs kommun Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2012 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 INLEDNING... 5 2.1 Bakgrund... 5

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Delårsrapport med prognos Vatten och avlopp

Delårsrapport med prognos Vatten och avlopp Delårsrapport med prognos 2 2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Nybro kommun Okt 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamhet

Granskning av upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamhet AB Kristianstadsbyggen Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 1 1.3 Metod och avgränsning 2 2 Iakttagelser

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av Kommunstyrelsen 2015-10-06, 149 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-10-06 FHN 2015.0034 Handläggare Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Sammanfattning Kommunfullmäktige fastställde 2014-06-17 97 planeringsförutsättningarna

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet Upphandling/Inköp Nya regler som styr vår verksamhet Beräkna värde Köp en gång Totalt per räkenskapsår, av samtliga leverantörer av lika slag inom hela myndigheten, inklusive optioner Ramavtal Total under

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Sep 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Sep 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Sep 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 5 Avtalstrohet...

Läs mer

Riktlinjer gällande inköp och upphandling Kommunstyrelsen Dnr: KA 2016/302 Sid 1/5

Riktlinjer gällande inköp och upphandling Kommunstyrelsen Dnr: KA 2016/302 Sid 1/5 Riktlinjer gällande inköp och upphandling Kommunstyrelsen 2016-05-18 101 Dnr: KA 2016/302 Sid 1/5 Riktlinjer gällande inköp och upphandling INLEDNING Dessa riktlinjer är ett komplement till antagen policy

Läs mer

Granskningspromemoria. Stockholms Stadsteater AB

Granskningspromemoria. Stockholms Stadsteater AB Granskningspromemoria 2018 Stockholms Stadsteater AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 11, 2019 Dnr: 3.1.4-11/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet AB Ljusdalshem Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

Inköpsenheten Susanne Afzelius, Inköpschef 2016-01-29. SLU ID: SLU.ua 2016.2.4.4-301 INKÖPSRAPPORT 2015

Inköpsenheten Susanne Afzelius, Inköpschef 2016-01-29. SLU ID: SLU.ua 2016.2.4.4-301 INKÖPSRAPPORT 2015 Inköpsenheten Susanne Afzelius, Inköpschef 2016-01-29 SLU ID: SLU.ua 2016.2.4.4-301 INKÖPSRAPPORT 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Inköpsvolym... 3 Upphandling... 4 Verksamheten i fokus...

Läs mer

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda?

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda? SMHIs redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd Kvartalsrapport mars och prognos ett 2017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Investeringsredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

2015-06-17 Dnr 1.4.2-1560-2015. SiS inköps- och upphandlingspolicy

2015-06-17 Dnr 1.4.2-1560-2015. SiS inköps- och upphandlingspolicy 2015-06-17 Dnr 1.4.2-1560-2015 SiS inköps- och upphandlingspolicy 2 [5] 1 Inledning Syftet med denna policy är att skapa ett rättsenligt och enhetligt arbetssätt för inköp och upphandling inom SiS. Denna

Läs mer

Ekonomirapport 2015 efter januari månad

Ekonomirapport 2015 efter januari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2015-02-18 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2015 efter januari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse 8 april 2014 KS-2014/476.912 1 (7) HANDLÄGGARE Mikael Blomberg 08-535 302 98 mikael.blomberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Datum Rapporten är överlämnad till kommunstyrelsen samt styrelser och nämnder för synpunkter.

Datum Rapporten är överlämnad till kommunstyrelsen samt styrelser och nämnder för synpunkter. KS 16 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Frenander Charlotta Malmberg Jan Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2012-0576 Kommunstyrelsen Granskning av direktupphandlingar i kommunen Förslag till

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling KS 2011-156 Antagna av kommunfullmäktige den 22 november 2011 166. Riktlinjer för upphandling gäller kommunens samtliga nämnder och verksamheter och kommunens bolag. Riktlinjerna

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Datum: 2013-12-20 Dnr: Sida: 1 (8) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Dessa tillämpningsanvisningar avser att tydliggöra antagna riktlinjerna för upphandling och inköp, samt

Läs mer

Riktlinjer gällande inköp och upphandling

Riktlinjer gällande inköp och upphandling Riktlinjer gällande inköp och upphandling Kommunstyrelsen 2017-03-15 49 Dnr: KA 2017/136 Sid 1/5 Riktlinjer gällande inköp och upphandling INLEDNING Dessa riktlinjer är ett komplement till antagen policy

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2016 Sollefteå kommun Anneth Nyqvist PerÅke Brunström Certifierade kommunala revisorer Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Rapport nr 29/2014 Mars 2015 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Diarienummer: REV 64:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Tjänsteskrivelse 2013-02-12 Handläggare: Madelene Hedström FHN 2013.0007 Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Sammanfattning Folkhälsoförvaltningen har upprättat ett årsbokslut för Folkhälsonämnden

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars 2018 (KFN18/4)

Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars 2018 (KFN18/4) Sammanträdesprotokoll -04-26 Kultur- och fritidsnämnden 24 Kultur- och fritidsnämnden verksamhetsredovisning per mars (KFN18/4) Beslut Verksamhetsredovisning per mars godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen.

Läs mer

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation. KPMG AB 2012-11-05 Antal sidor: 4

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation. KPMG AB 2012-11-05 Antal sidor: 4 Avesta kommun Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster inom Gamla Byn AB KPMG AB 2012-11-05 Antal sidor: 4 2012 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer