Information kring flyttanken Delfi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information kring flyttanken Delfi"

Transkript

1 Information kring flyttanken Delfi Tanken placeras i ett rum där standarden på rummet är av våtrumskvalitet. I direkt anslutning till tanken placeras en dusch. Tanken har måtten: Längd 2,7 m Bredd 1,5 m Höjd 1,3 m Vikt 1500 kg Lucköppning bredd ca 1,3m Elinkoppling sker med ett enfasuttag, 16 A Till tanken kopplas en musikanläggning för distribution av avslappningsmusik/ljud eller terapeutiska meddelanden Pris för tank fritt fabrik är :-. 10%, (12 900:-) betalas vid order, resterande belopp, vid leverans. Vi kan till självkostnadspris tillhandahålla ett startpaket innehållande salt och väteperoxid med tillhörande mätutrustning för igångkörning av tanken, kostnad 5 500:-. Ett leasingalternativ för tank och startpaket med löptid 36 månader och ett restvärde på 10 % kostar ca 3 700: -/månad. Samtliga priser exkluderar moms. En floatingtimme kostar i Göteborg ca 400:- (320:- exkl. moms), det krävs alltså bara drygt 10 personer per månad för att täcka leasingkostnaden.

2 Driftskostnaderna i övrigt är relativt begränsade. Varken el, salt eller väteperoxidkostnaden per person är speciellt hög. Kostnaden kan bedömas ligga under 15:-/person med normal beläggning av tanken. Säkerhetsmässigt är konstruktionen av tankens olika system väl genomtänkt. Tanken är CE-märkt enligt standard SS-EN resp. SS-EN Vi lämnar 1 års fabriksgaranti mot fel och brister i material och arbete.

3 Floatingtank Delfi Tanken levereras som en enhet. Den kan enkelt och utan verktyg delas i tre delar: 1. Kar 2. Överdel 3. Mellanvägg Tanksektion Vikt Mått Kar 80kg H=64cm L=270cm B=147cm Överdel 76kg H=71cm L=272cm B=148cm Mellanvägg 40kg H=117cm B=127cm Lucka maskinrum 5kg Volym ca 900 l Vikt driftsklar tank inklusive en person ca 1500 kg.

4 Kroppens självläkande mekanismer stimuleras genom den mentala vila och återhämtning hjärnan får under floating passet. Floating som behandlingsmetod används bl.a inom följande områden: Stresstillstånd Smärtlindring Rygg,nacke Sömnstörning Reumatism Fibromyalgi Whiplash Psoriasis Elitidrottare för snabbare fysisk återhämtning Mental träning (Golf,bågskytte utvärderade) Inlärning Kreativitetsstimulering Forskning bedrivs på Psykologiska institutionen på Karlstads Universitet, docent Torsten Norlander

5 Musik/ljud under floating Musiken i tanken bör ligga med en takt, rytm som ligger i fas med hjärtats frekvens i viloläge, ca 60 slag/min. En lämplig komposition består av ett inledande parti med avslappningsmusik/ljud på ca 5-10 min följt av en helt tyst period, ca min. Som hjälp för personen som floatar att mjukt återvända till helt vaket tillstånd är det lämpligt att starta en musik/ljudsekvens ca 5 min före det att personen skall gå ur tanken. Olika typer av Delfin resp rymdljud har visat sig fungera bra i avslappningssyfte. En annan sorts ljudupplevelse som kan hjälpa till att ge avslappning är sk. Hemi Sync ljud. Har sitt ursprung från Monroeinstitutet i USA. Musik/ljud kan exempelvis köpas från oss eller från: i Göteborg, tel Hemi-Sync mm i Göteborg,tel sök på Delfin Stockholm tel

6 Floating och dess effekter SR/ Detta dokument syftar till att ge en bakgrundsbild av vad floating är för något samt belysa floatingens effekter på människan. Vidare sammanfattas en del av den nationella och internationella forskning som utförts på området. Floating är egentligen ingen ny företeelse och det har utförts en mängd forskning rörande dess effekter. Sverige är idag ledande i Europa på forskningsområdet och det bedrivs intensiv forskning för att, på vetenskaplig grund, ytterligare öka kunskapen om floatingens positiva effekter. Bakgrund Olika avspänningsmetoder har i det allt mer kravfyllda samhället fått en ökad efterfrågan för kontroll av kroppens reaktioner på stress. Människans nervsystem bombarderas ständigt med information. Mängden information från t.ex. luktsinne, hud och leder antas vara oförändrat genom generationerna, men mängden information genom hörsel och syn har ökat oerhört. Detta tillsammans med det ständiga bakgrundsbrus som finns i vår omgivning leder till en ständigt spänd och så kallat kampberedd muskulatur. Flyt-REST (REST står för Restricted Environmental Stimulation Technique) är en metod som går ut på att kombinera en miljö som ger möjlighet till avspänning och en uttalad reduktion av den informationsmängd som hjärnan tvingas ta emot. Floating Floating härstammar ursprungligen från USA där det funnits sedan 1950-talet då NASA utvecklade tekniken för att studera astronauter i viktlöst tillstånd. Sedan dess har metoden använts bland annat för smärtlindring, stressreduktion och kreativitets- och prestationshöjning. Floating är en metod för mental och fysisk återhämning och avslappning. Detta kan ske genom en minimering av den mängd sinnesintryck som människans hjärna ständigt utsätts för (en form av sensorisk isolering). Floating innebär att man ligger i en tank (på cirka 2.7x1.5 meter) fylld med ungefär 1000 liter vatten i ca en timme. Vattnet i tanken är kring 25 centimeter djupt och håller en temperatur på 34.7 grader (samma temperatur som hudens ytskikt). För att ge en upplevelse av viktlöshet har vattnet en salthalt på procent, ca 1.3 g/cm 3. Saltet är av typen magnesiumsulfat vilket är skonsamt och välgörande för huden. I en floatingtank råder totalt mörker och tystnad.

7 I floatingtanken behöver inte hjärnan bearbeta gravitationens påverkan, sköta balansen eller registrera yttre stimuli. Kroppen får på så vis möjlighet att slappna av och göra det den är bäst på: att återskapa balans i kroppen och därmed underlätta dess självläkningsprocess. Denna unika situation kallas "automatic relaxation response" och innebär att hjärnan automatiskt tar chansen att reparera och bygga upp kroppens vitala delar. Stressforskare anser att stresshantering handlar om att kroppen ska hitta fysisk balans, till exempel när det gäller andning och muskelspänning. Stressen har drivit kroppen ur sin naturliga balans. Istället har man hamnat i permanent obalans. Forskare menar att detta är en följd av att stressreaktioner satts igång upprepade gånger utan att kroppen hunnit få tid till vila och återuppbyggnad. Floating lindrar och förebygger detta b la. genom att reducera stresshormoner, frisätta hormonet endorfin samt minska hjärtats takt, syreförbrukning och mängden stressrelaterade biokemikalier i blodomloppet inklusive kortisol, laktos och adrenalin. Denna effekt håller i sig i dagar och ibland veckor efter floatingtillfällena. Kronisk smärta, depression och ångest minskar betydligt eftersom utsöndringen av endorfiner ökar. Självkänslan stärks och en inre trygghet byggs upp genom floating. Sömnen förbättras då hjärnan får tillfälle att reparera "själen" och komma i balans igen. En timmes floating bedöms motsvara cirka fyra timmars djupsömn och ger samma positiva effekter som meditation. Immunförsvaret påverkas av stress på så sätt att det blir lättare att få infektioner och i förlängningen hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, diabetes och cancer. Floating har en positiv effekt på kroppen då floating förebygger stress och därmed hjälper människan att undvika att drabbas av sjukdomar. Det är idag allmän känt att otillräcklig hantering av negativa upplevelser i fysisk och psykosocial arbetsmiljö kan leda till stress och obalans i kroppen som sedan tar sig uttryck i skador, sjukdom och smärta. En viktig poäng i sammanhanget är att individens mentala hälsa är starkt knuten till individens fysiologiska hälsa dvs. att kropp och själ hör ihop. Resultatet av ett negativt tillstånd kan variera beroende på hur den bemöts/behandlas och om individen ifråga lyckas bryta den onda cirkeln. Floating utgör ett effektivt sätt att bryta, men även förebygga, den negativa utveckling som följer av upprepad utsatthet av exempelvis stress eller smärta. Detta innebär att floating således är såväl en kurativ som preventiv metod. Självklart kan floatingen även användas som en rent promotiv metod, dvs om syftet är att enbart underhålla det friska.

8 Floatingens bidrag och effekter Torsten Norlander, docent i psykologi vid Karlstad Universitet samt Rolf Ekman, professor i neurokemi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset är de ledande personerna inom den senaste svenska forskningen kring stress-smärta och behandling genom floating. Karlstads universitet, psykologiska institutionen öppnad i mars 2003 en helt ny anläggning med bl.a tre floatingtankar för att kunna utöka kapaciteten av forskningen kring floatingens effekter. Det har tidigare utförts en betydande mängd forskning på floatingområdet och det finns en rad olika positiva effekter rapporterade för flyt-rest. Nedan presenteras ett axplock av dessa effekter underbyggt med ett antal referenser på utförd forskning på nationell och internationell nivå. minskad stress, spänning och ångest (Fine & Turner, 1982; Schulz & Kaspar, 1994; Suedfeld, 1983; Suedfeld & Borrie, 1999; Turner & Fine, 1984), minskad smärta (Mereday, Lehmann, & Borrie, 1990; Kjellgren, Sundequist, Norlander, & Archer, in press), minskad muskelspänning (Norlander, Bergman & Archer, 1999), minskad huvudvärk (Wallbaum, Rzewnicki, Steele & Suedfeld, 1992), förbättrad nattsömn (Ballard, 1993, Kjellgren, Sundequist, Norlander, & Archer, in press), ökat välbefinnande och förbättrad avspänning (Mahoney, 1990), mild eufori (Schulz & Kaspar, 1994), större idéproduktion (Forgays & Forgays, 1992; Suedfeld, Metcalfe, & Bluck, 1987), ökad originalitet (Norlander, Bergman & Archer, 1998; Norlander, Kjellgren, & Archer, in press, a; Sandlund, Linnarud, & Norlander, 2001), sänkt blodtryck (Fine & Turner, 1982), ett passande komplement till psykoterapi (Jessen, 1990; Mahoney 1990).

9 Det finns mängder av andra effekter, än ovan nämnda, som rapporterats av forskare och/eller användare. För att försöka ge ytterligare en något nyanserad bild av vad floatingen bidrar med sammanfattas nedan några av floatingens effekter på det fysiska och psykiska planet. Floating ger total avslappning, eliminerar jet lag, förbättrar sömn, lättar/lindrar/mildrar mental och fysisk stress, ger mer energi och ork, ger ny livskraft/vitaliserar. Floating stimulerar synkroniseringen av höger och vänster hjärnhalva, förändrar hjärnvågor från beta till lägre frekvenser såsom alfa, teta och delta, skapar mental klarhet, vakenhet/pigghet/ livlighet, ökar kreativiteten höjer visualisering, fördjupar meditation, ökar medvetenhet, skärper samtliga sinnen, ökar inlärning. Stärker/förhöjer/förbättrar hypnoterapi och självhypnos, ökar motivationen, minskar depression, ångest och rädsla, bryter negativ vanebildning, fobier och missbruk. Förbättrar idrottsprestationer och hjälper till att förebygga idrottsskador, ökar självläkningsoch återhämtningsprocessen. Minskar produktionen av kortisol, ACTH, mjölksyra och adrenalin, ökar produktionen av endorfiner, snabbar på rehabilitering och tillfrisknande, lindrar smärta artrit, migrän, skador etc., höja/öka/hjälpa upp immunförsvaret. Förbättrar cirkulation och distribution av syre och näringsämnen, reducerar blodtryck, puls, hjärtrytm och syreförbrukning.

En genväg till djup avslappning och meditation. Floating.

En genväg till djup avslappning och meditation. Floating. En genväg till djup avslappning och meditation Floating. FLOATING återskapar balans Att flyta i ett viktlöst tillstånd och låta hjärnan vila från intryck, såsom ljud, ljus, tryck och friktioner frigör

Läs mer

Floating. En genväg till djup avslappning och meditation

Floating. En genväg till djup avslappning och meditation Floating En genväg till djup avslappning och meditation FLOATING återskapar balans Att flyta i ett viktlöst tillstånd och låta hjärnan vila från intryck, såsom ljud, ljus, tryck och friktioner frigör

Läs mer

Vad är psykisk ohälsa?

Vad är psykisk ohälsa? Vad är psykisk ohälsa? Psykisk ohälsa används som ett sammanfattande begrepp för både mindre allvarliga psykiska problem som oro och nedstämdhet, och mer allvarliga symtom som uppfyller kriterierna för

Läs mer

Psykosocial arbetsmiljö

Psykosocial arbetsmiljö Psykosocial arbetsmiljö Susanne Glimne Med material från Marika Wahlberg Stress Definition Kroppens, psykets och hjärnans reaktioner på olika typer av påfrestningar, utmaningar och krav När kraven i t

Läs mer

Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen

Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen Smärtcentrums undervisningsprogram Läkardelen Birgitta Nilsson överläkare smärtrehab Vad är smärta? En obehaglig och emotionell upplevelse till

Läs mer

Stegräknare från Tappa.se

Stegräknare från Tappa.se Stegräknare från Tappa.se 137,00 kr Vikt: 0,03 kg KÖP Stegräknare av mycket hög kvalité med lock som skyddar panelen. Pålitlig och enkel att använda. Direktimport, därav det låga priset. Detta är den räknare

Läs mer

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling Lyckas och må bra! Motivera dig själv till förändring Ditt minne påverkar hur du mår Parallellt tänkande, ta ett perspektiv i taget Vara i nuet och minska negativa tankar Skapa hållbara och effektiva lösningar

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Sömn och stress. www.somnhjalpen.se

Sömn och stress. www.somnhjalpen.se Sömn och stress www.somnhjalpen.se S ömnen tillhör ett av våra primära behov. Vi sover i genomsnitt ca 1/3 av våra liv. Sömnen är livsviktig för våra olika kroppsfunktioner. Om vi inte sover tillräckligt

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring.

Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring. Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring. MÅL: Använda behandlingarna i det dagliga arbetet för att skapa lugn, lindring och återhämtning. Minska stresspåslag för att ge ett lugnare arbetstempo

Läs mer

Flytbehandling dämpar stressrelaterad långvarig smärta Torsten Norlander Professor. [Uppdaterad 2010-08-20]

Flytbehandling dämpar stressrelaterad långvarig smärta Torsten Norlander Professor. [Uppdaterad 2010-08-20] Flytbehandling dämpar stressrelaterad långvarig smärta Torsten Norlander Professor [Uppdaterad 2010-08-20] 2010-08-20 1 Flytbehandling dämpar stressrelaterad långvarig smärta I det höga gräset på savannen

Läs mer

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Sollentuna 29 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du?

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Sollentuna 29 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du? Firma Margareta ivarsson Forskning och böcker av Luftfartsstyrelsen i Sollentuna 29 mars 2007 Stress och stresshantering Bosse Angelöw Marianne Frankenhaeuser Daniel Goleman Howard Gardner Aleksander Perski

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro Apotekets råd om Nedstämdhet och oro Vi drabbas alla någon gång av nedstämdhet och oro. Nedstämdhet är en normal reaktion på tillfälliga på - frestningar, övergångsfaser i livet och svåra livssituationer.

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys Case 2017 Livsstilsanalys RAPPORT FÖR INTRODUKTIONSFRÅGOR Profil Case 2017 Mätningens startdatum 09.01.2017 RESULTAT AV FRÅGORNA Jag tror att jag är tillräckligt fysiskt aktiv

Läs mer

Hälsopunkt Stenungsund

Hälsopunkt Stenungsund Hälsopunkt Stenungsund om STRESS Hälsopunkt Stenungsund är ett samarbetsprojekt mellan Folkhälsorådet, 4S-förbundet, primärvården, apoteket och Stenungsunds bibliotek. Du hittar oss i Kulturhuset Fregatten,

Läs mer

Karin Bengtsson Leg läkare, specialist allmänmedicin. Den goda sömnen

Karin Bengtsson Leg läkare, specialist allmänmedicin. Den goda sömnen Karin Bengtsson Leg läkare, specialist allmänmedicin Den goda sömnen Varför behöver vi sova? Hjärnans återhämtning Laddar batterierna Fyller på energidepåer i cellerna Spolar rent - Eliminerar avfall.

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys 2018 Case Livsstilsanalys RAPPORT FÖR INTRODUKTIONSFRÅGOR Profil 2018 Case Mätningens startdatum 28.03.2018 RESULTAT AV FRÅGORNA Jag tror att jag är tillräckligt fysiskt aktiv

Läs mer

Känner du dig sliten i kropp och själ? Det finns en enkel lösning!

Känner du dig sliten i kropp och själ? Det finns en enkel lösning! Känner du dig sliten i kropp och själ? Det finns en enkel lösning! Känner du dig sliten i kropp och själ? Det finns en enkel lösning! En för arbetsgivaren välinvesterad återhämtningspaus som ger ökad kreativitet

Läs mer

Samband mellan arbete och hälsa

Samband mellan arbete och hälsa Samband mellan arbete och hälsa Lisbeth Slunga Järvholm, överläkare, docent Arbets- och miljömedicin Arbets- och beteendemedicinskt centrum, NUS, VLL Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå

Läs mer

yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017

yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017 yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017 om projektet yoga i skolan Under vårterminen 2017 startades projektet Yoga i skolan i Lerums kommun. Syftet med projektet var att erbjuda

Läs mer

Dina levnadsvanor din hälsa

Dina levnadsvanor din hälsa Dina levnadsvanor din hälsa Må bättre i vardagen Prata levnadsvanor med din vårdgivare Fysisk aktivitet, matvanor, rökning/snusning och alkoholvanor. Vi har verktygen - du gör jobbet. Vi coachar dig mot

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys Case 2017 Livsstilsanalys RAPPORT FÖR INTRODUKTIONSFRÅGOR Profil Case 2017 Mätningens startdatum 14.09.2015 RESULTAT AV FRÅGORNA Jag tror att jag är tillräckligt fysiskt aktiv

Läs mer

Rast och ro Om stress och återhämtning

Rast och ro Om stress och återhämtning Rast och ro Om stress och återhämtning Maria Nordin Docent Institutionen för psykologi 1 Denna föreläsning Dagens arbetsliv av sömnproblem Dagens arbetsliv 2 Det gränslösa arbetslivet (Allvin m fl 2011)

Läs mer

Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga

Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga hjart-lung.se Vad är medicinsk yoga? Medicinsk yoga har sina rötter i kundaliniyoga och har en bevisat välgörande effekt. Fokus ligger på mjuka yogaövningar

Läs mer

Banta med Börje del 4 VILA

Banta med Börje del 4 VILA Banta med Börje del 4 VILA Återkoppling till förra program: Förra programmet handlade om motion och Börje, med tittarna, har fått utmaning att börja promenera 10 min, samt öka den med 1 min varje dag och

Läs mer

Stress & Muskelsmärta. Hillevi Busch, Fil Dr. Psykologi Interventions & Implementeringsforskning Inst. Folkhälsovetenskap Karolinska Institutet

Stress & Muskelsmärta. Hillevi Busch, Fil Dr. Psykologi Interventions & Implementeringsforskning Inst. Folkhälsovetenskap Karolinska Institutet Stress & Muskelsmärta Hillevi Busch, Fil Dr. Psykologi Interventions & Implementeringsforskning Inst. Folkhälsovetenskap Karolinska Institutet Stress experience of mismatch between the demands put on an

Läs mer

Läspaus I TILL DIG SOM FLYTER FÖR ATT MINSKA STRESSEN

Läspaus I TILL DIG SOM FLYTER FÖR ATT MINSKA STRESSEN MADE IN SWEDEN Läspaus I TILL DIG SOM FLYTER FÖR ATT MINSKA STRESSEN Flyt-REST är en effektiv metod för avspänning och ökat välbefinnande. Genom att kraftigt minska intrycken från sinnesorganen (sensorisk

Läs mer

Läspaus I TILL DIG SOM FLYTER FÖR ATT MINSKA STRESSEN

Läspaus I TILL DIG SOM FLYTER FÖR ATT MINSKA STRESSEN MADE IN SWEDEN Läspaus I TILL DIG SOM FLYTER FÖR ATT MINSKA STRESSEN Flyt-REST är en effektiv metod för avspänning och ökat välbefinnande. Genom att kraftigt minska intrycken från sinnesorganen (sensorisk

Läs mer

Balans i tillvaron. Rörelse = frihet att göra som vi vill *FLODA, PORTENS GYM, HÖGAVÄGEN

Balans i tillvaron. Rörelse = frihet att göra som vi vill *FLODA, PORTENS GYM, HÖGAVÄGEN Balans i tillvaron Rörelse = frihet att göra som vi vill CECILIA JERTBORN, KLARALEVAFUNGERA FYSIOTERAPI *FLODA, PORTENS GYM, HÖGAVÄGEN *BORÅS, GYMMIX TC GETÄNGSVÄGEN VAD ÄR BALANS Syn, lukt, smak, hörsel

Läs mer

wellness KOM I KAPP-RUM BALANS, ÅTERHÄMTNING & AVSLAPPNING

wellness KOM I KAPP-RUM BALANS, ÅTERHÄMTNING & AVSLAPPNING wellness KOM I KAPP-RUM BALANS, ÅTERHÄMTNING & AVSLAPPNING I KOM I KAPP rummet upplever du tillfredställelse för alla sinnen KOM I KAPP-REHATEK AB har ett gediget hälsokoncept som kan hjälpa din verksamhet,

Läs mer

Effekter av skiftarbete

Effekter av skiftarbete Skiftarbete, stress och sömn Konferens, Onsdag 2 oktober 2013, Universitetssjukhuset Örebro Göran Kecklund, Docent: Stressforskningsinstitutet Effekter av skiftarbete 25-50% ökning av risken att drabbas

Läs mer

meditation ÖVNINGSBOK

meditation ÖVNINGSBOK meditation ÖVNINGSBOK Meditera en sinnlig väg till hälsobalans Innehåll Hur vi hittar inspiration till att träna och leva våra liv är ytterst individuellt. Några känner att de behöver stark fysisk utmaning,

Läs mer

MediYoga. Om metoden, patientfall samt prova på-pass i sittande. Tove Vaugarny

MediYoga. Om metoden, patientfall samt prova på-pass i sittande. Tove Vaugarny MediYoga Om metoden, patientfall samt prova på-pass i sittande. Tove Vaugarny Terapeutisk yogaform, utvecklades på 90-talet av Göran Boll. Inspiration från kundaliniyoga, ayurveda och traditionell kinesisk

Läs mer

CFT och compassionfokuserat arbete på UM. med leg. psykolog Sofia Viotti

CFT och compassionfokuserat arbete på UM. med leg. psykolog Sofia Viotti CFT och compassionfokuserat arbete på UM med leg. psykolog Sofia Viotti Anpassa CFT efter ert uppdrag Skillnad på CMT Compassion Mind Training och CFT Compassionfokuserad terapi CFT handlar om att förstå

Läs mer

STARK INFÖR OPERATION DU KAN PÅVERKA RESULTATET

STARK INFÖR OPERATION DU KAN PÅVERKA RESULTATET STARK INFÖR OPERATION DU KAN PÅVERKA RESULTATET ALKOHOL Alkoholstopp minskar risken för komplikationer. Om du avstår från alkohol 4-8 veckor innan, och en tid efter, operation, hinner kroppens funktioner

Läs mer

Yoga som stresshanteringsmetod

Yoga som stresshanteringsmetod Yoga som stresshanteringsmetod Annika Nilsson Uppsatsarbete - Yogautbildning Steg 2 2006-11-12, Östersund Inledning Under de senaste åren har långsjukskrivningar för psykisk ohälsa ökat dramatiskt. Stress

Läs mer

SÖMN Fakta och praktiska tips

SÖMN Fakta och praktiska tips / SÖMN Fakta och praktiska tips Varför sover vi egentligen? Reparation av kroppen Immunförsvaret aktiveras Uppbyggande hormon insöndras Återhämtning för hjärnan Hjärnan laddar upp energi Minnet uppgraderas

Läs mer

Förmaksflimmer vanligare än vi trott Av Ola Hanson

Förmaksflimmer vanligare än vi trott Av Ola Hanson 4 FOLKHALSASVERIGE.SE Hela denna tematidning är en annons från Mediaplanet MEDIAPLANET NYHETER Mårten Rosenqvist Senior professor vid institutionen för kliniska vetenskaper på Karolinska Institutet Danderyds

Läs mer

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste.

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. Oroliga själar Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. 1 Sluta oroa dig i onödan! Om du har generaliserat ångestsyndrom har du antagligen fått uppmaningen många

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys 2018 Case Livsstilsanalys VAD VISAR LIVSSTILSUTVÄRDERINGEN? Puls 845ms En livsstilsutvärdering hjälper dig att hantera stress, återhämta dig bättre och träna rätt. Utvärderingen

Läs mer

Pranayama Yogisk Andning

Pranayama Yogisk Andning Pranayama Yogisk Andning I alla former av traditionell yoga är andningen den rödaste av alla trådar. Den yogiska kunskapen om andningen och dess mekanismer är stor och djup. För dig som går denna utbildning

Läs mer

F sisk aktivitet din väg till bättre psykis hälsa

F sisk aktivitet din väg till bättre psykis hälsa F sisk aktivitet din väg till bättre psykis hälsa www.fysioterapeuterna.se/levnadsvanor December 2017 Fysioterapeuterna Grafisk form: Rickard Örtegren Materialet är finansierat med statsbidrag från Socialstyrelsen.

Läs mer

Hälsoträdgård i Malmö

Hälsoträdgård i Malmö Hälsoträdgård i Malmö Grönt är skönt Forskning, både internationell och på närmare håll från SLU i Alnarp, visar att regelbunden vistelse och aktivet i grön miljö förbättrar både vårt fysiska och psykiska

Läs mer

Dagens tema Motivation Målsättning Fokus och koncentration Visualisering Mental förberedelse Hantera känslor Hantera smärta

Dagens tema Motivation Målsättning Fokus och koncentration Visualisering Mental förberedelse Hantera känslor Hantera smärta Dagens tema - 20170117 Motivation Målsättning Fokus och koncentration Visualisering Mental förberedelse Hantera känslor Hantera smärta Motivation Var inte rädd för att ställa frågan varför? Fundera över

Läs mer

Grön Rehabilitering på Landsbygd

Grön Rehabilitering på Landsbygd Grön Rehabilitering på Landsbygd Samarbetsprojekt mellan LRF Samordningsförbundet i Norrköping Försäkringskassan Vikbolandets Naturhälsogård Rehabilitering i gårdsmiljö med inriktning natur, djur och trädgård.

Läs mer

Lars Rönnbäck, professor i neurologi Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Lars Rönnbäck, professor i neurologi Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Symtom vid hjärntrötthet eller mental trötthet är bl.a. koncentrationssvårigheter, stresskänslighet, sömnsvårigheter, försämrad förmåga att komma igång och ta initiativ Lars Rönnbäck, professor i neurologi

Läs mer

Mindfulness har sitt ursprung i den buddhistiska visdomstraditionen. På svenska är det översatt till

Mindfulness har sitt ursprung i den buddhistiska visdomstraditionen. På svenska är det översatt till Mindfulness Mindfulness har sitt ursprung i den buddhistiska visdomstraditionen. På svenska är det översatt till sinnesnärvaro Uppmärksamhet medveten närvaro Mindfulness kan ses som en uppmärksamhetsträning

Läs mer

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Norrköping 22 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du?

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Norrköping 22 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du? Firma Margareta ivarsson Forskning och böcker av Luftfartsstyrelsen i Norrköping 22 mars 2007 Stress och stresshantering Bosse Angelöw Marianne Frankenhaeuser Daniel Goleman Howard Gardner Aleksander Perski

Läs mer

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN SJÄLEN Nina vill att vården ska se hela människan Psoriasis och psoriasisartrit påverkar livet på många olika sätt. Idag är vården ganska bra på att behandla de symtom som rör kroppen, medan den ofta står

Läs mer

STRESS. - Ett begrepp att försöka förstå sig på!

STRESS. - Ett begrepp att försöka förstå sig på! STRESS - Ett begrepp att försöka förstå sig på! Zahra Ousi, 18-19 juni 2016 Innehåll: Vad är stress? Samhällsproblem. Positivt & negativ stress. Forskning och stress Vad händer med kroppen & hjärnan? Vad

Läs mer

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid.

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid. PRAKTISK INFO Plats bokas i Tidsbokare på hemsidan Kösystem finns, avboka plats senast en timma innan klass vid förhinder. Kom i tid, om du ej meddelat att du är sen släpps din plats till ev. drop-in-elev

Läs mer

Kroppskännedom. Pedagogiska verktyg Var finns de dolda resurserna vid kroppslig affekthantering.

Kroppskännedom. Pedagogiska verktyg Var finns de dolda resurserna vid kroppslig affekthantering. Kroppskännedom Pedagogiska verktyg Var finns de dolda resurserna vid kroppslig affekthantering. Pedagogiska verktyg Ekipaget Självregleringskurvan ( TTS) Balansfiguren Kedjereaktionen Egenvärdespiralen

Läs mer

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv!

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! Traditionell kinesisk medicin kan hjälpa Traditionell kinesisk medicin kan behandla både akuta och kroniska sjukdomstillstånd. Inom den kinesiska medicinen

Läs mer

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans VILL DU ORKA MER BLI SNABBARE FÖREBYGGA SKADOR VARA SMART HELA MATCHEN Bra mat för pigg kropp stark hjärna hållbar hälsa?! Helhet Vikt Ork Attityd Kajsa Asp Jonson författare dietist och journalist Svart

Läs mer

Alandia Försäkring & Formare. Lagstadgad olycksfallsförsäkring

Alandia Försäkring & Formare. Lagstadgad olycksfallsförsäkring Alandia Försäkring & Formare Vad är sömnbesvär? Enligt praktiskmedicin.se Frekvent (minst 3 ggr/vecka) mindre sömn än 6,5-7,5 timmar. Förlängd insomningstid (> 30 minuter). Fler än 3 uppvaknanden/natt.

Läs mer

1. Användning av Aquaton. Aquaton kräver inga speciella tekniska eller medicinska färdigheter.

1. Användning av Aquaton. Aquaton kräver inga speciella tekniska eller medicinska färdigheter. 1. Användning av Aquaton. Aquaton kräver inga speciella tekniska eller medicinska färdigheter. 1.1 Innan du börjar, se till att det inte finns några synliga mekaniska skador på apparaten. 1.2 Sätt i batterierna

Läs mer

Lev utan Stress & Oro

Lev utan Stress & Oro Det finns olika nivåer av stress i våra liv. Ofta talas det om olika sorters stress, som om den ena sortens stress är annorlunda än den andra. Men i grund och botten handlar det om samma sorts stress,

Läs mer

O M H AT H A Y O G A

O M H AT H A Y O G A OM HATHA YOGA Hatha Yoga Indien Tradition Health is Wealth peace of mind is happiness Yoga shows the way! Hatha yoga är en uråldrig disciplin som utforskar, utvecklar och integrerar kropp, själ och ande.

Läs mer

Mindfulnessbaserad metodik vid stress och depression. Mindfulness?

Mindfulnessbaserad metodik vid stress och depression. Mindfulness? Mindfulnessbaserad metodik vid stress och depression ISM, Nätverket för behandling och prevention, 26/11-09 Henrik Kok Leg. sjukgymnast Leg. psykoterapeut med KBT-inriktning Naturligt Vis, www.naturligt-vis.se,

Läs mer

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Fysisk hälsa Den fysiska hälsan är hur våra kroppar mår Den fysiska hälsan är till exempel sjukdom Fysisk hälsa kan även vara kosten vi får i oss. Kosten har en stor inverkan

Läs mer

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se REHABKURSER Välkomna till Active REHAB Tel:031-919600 Adress Göteborg: Järntorgsgatan 8 (Järnhälsans lokaler. Vån 3) Adress Landvetter: Milstensvägen 2 (Hälsans Hus lokaler) info@active-rehab.se Artrosskola

Läs mer

MINNESSJUKDOMAR MINNET - KAN MAN MINSKA RISKEN? - minnesknep

MINNESSJUKDOMAR MINNET - KAN MAN MINSKA RISKEN? - minnesknep MINNESSJUKDOMAR - KAN MAN MINSKA RISKEN? MINNET - minnesknep Minnesproblem / minnessjukdom - Var 3:e person över 65 år klagar på försämrat minne - Årligen insjuknar ca 14 500 personer i en minnessjukdom

Läs mer

Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort

Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort från den Ottosson & d`elia. (2008). Rädsla, oro, ångest

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE om psykiska problem hos äldre och dess bemötande inom Psykiatrin Södra layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01

Läs mer

Långvarig smärta Information till dig som närstående

Långvarig smärta Information till dig som närstående Långvarig smärta Information till dig som närstående Vad kan jag som närstående göra? Att leva med någon som har långvarig smärta kan bli påfrestande för relationen. Det kan bli svårt att veta om man ska

Läs mer

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HÄLSA Ämnet hälsa är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, gruppoch samhällsperspektiv.

Läs mer

Helhetshälsa - stress

Helhetshälsa - stress Helhetshälsa - stress . Stress Stress är ett väldigt komplext, svårt och viktigt begrepp. Det är lika mycket medicin och lärkarvetenskap som psykologi, filosofi, religion och ledarskap. Det här kapitlet

Läs mer

Stress och hanteringsstrategier leg. Psykolog Therése Blomqvist

Stress och hanteringsstrategier leg. Psykolog Therése Blomqvist Stress och hanteringsstrategier leg. Psykolog Therése Blomqvist Agenda Vad är stress? Konsekvenser av långvarig stress? Vad orsakar stress? Vad kan jag göra? Vad är stress? Stress är ett tillstånd av ökad

Läs mer

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi 1 Inledning Trötthet i samband med cancersjukdom är ett vanligt förekommande symtom. Det är lätt att tro att trötthet

Läs mer

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet genom livet.

Läs mer

Mer harmoni Mindre stress

Mer harmoni Mindre stress Mer harmoni Mindre stress I förskola och skola En utbildningsdag för pedagoger till en bättre hälsa och arbetsmiljö för så väl vuxna som barn * Stress, en del av vardagen I den stress vi alla möter varje

Läs mer

Stress & Utmattningssyndrom

Stress & Utmattningssyndrom Stress & Utmattningssyndrom 2014 kunskap utveckling inspiration Uppdatera dig med senaste forskningen och utvecklingen inom stress & utmattningssyndrom Få patienten att arbeta med förhållningssätt och

Läs mer

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Lena Zidén, leg fysioterapeut, fil dr Fysioterapi SU/Mölndal, Göteborgs Universitet, Göteborgs Stad Våra kroppar är gjorda för rörelse Första steget

Läs mer

FIXA TENTASTRESSEN. - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 2014-10-14 VAD ÄR INTE STRESS? Balans. Beredskap

FIXA TENTASTRESSEN. - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 2014-10-14 VAD ÄR INTE STRESS? Balans. Beredskap INNEHÅLL FIXA TENTASTRESSEN - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 Om stress Vad är stress? Funktion, reaktioner och påverkan Vad kan du göra för att hantera stress inför tentan under tentan Bild 2 VAD ÄR STRESS?

Läs mer

En Ny Start i Livet Cancerfriskvårdsvecka i Spanien. utarbetad av Fia Hobbs, Arcadia Stöd & Vägledningsprogram

En Ny Start i Livet Cancerfriskvårdsvecka i Spanien. utarbetad av Fia Hobbs, Arcadia Stöd & Vägledningsprogram En Ny Start i Livet Cancerfriskvårdsvecka i Spanien utarbetad av Fia Hobbs, Arcadia Stöd & Vägledningsprogram KVALIFICERAT STÖDPROGRAM FÖR CANCERBERÖRDA Fonden Cancerskvård (FCF) är en ideell förening

Läs mer

Kroppsliga Signaler Känslomässiga störningar Kognitiva/Mentala funktioner Levnadsvanor

Kroppsliga Signaler Känslomässiga störningar Kognitiva/Mentala funktioner Levnadsvanor Kroppsliga Signaler Här följer en kort resumé över vad modern forskning anser om relationen mellan stress och sjukdom. Stressens bidrag till uppkommen sjukdom samverkar ofta med en rad andra faktorer,

Läs mer

Hälsans toner. Musik för ökat välbefinnande

Hälsans toner. Musik för ökat välbefinnande Hälsans toner Musik för ökat välbefinnande Musik och hälsa Få saker i livet berör oss så mycket som vår hälsa. Det finns många olika sätt att tala om hälsa. Det medicin ska, naturvetenskapliga perspektivet

Läs mer

Stress, engagemang och lärande när man är ny

Stress, engagemang och lärande när man är ny Stress, engagemang och lärande när man är ny Longitudinell Undersökning av Sjuksköterskors Tillvaro: LUST Longitudinal Analysis of Nursing Education/Entry in work life: LANE ann.rudman@ki.se Institutionen

Läs mer

KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro

KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro Bild: Hannele Salonen-Kvarnström Är du orolig? Har du ett inbokat läkarbesök, provtagning eller undersökning? Får det dig att känna dig illa till mods?

Läs mer

Kondition, hjärta & blodomlopp Hannah Svensson

Kondition, hjärta & blodomlopp Hannah Svensson Kondition, hjärta & blodomlopp 2016-10-25 Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Hjärtat Vårt organ som håller igång vårt blodomlopp och leder ut blod till vår kropp, organ och våra muskler Fungerar som en

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården. Stress. av DIANA THORSÉN

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården. Stress. av DIANA THORSÉN ÖREBRO LÄNS LANDSTING Stress av DIANA THORSÉN Vad är stress? Stress är en naturlig biologisk process som startar i kroppen när vi behöver extra krafter. Den är inte skadlig utan nödvändig för vår överlevnad

Läs mer

KBT-behandling för tinnitusbesvär i grupp och via Internet

KBT-behandling för tinnitusbesvär i grupp och via Internet Agenda för tinnitusbesvär i grupp och via Internet Thomas Haak och Katarina Molin Psykologer vid hörsel- och balanssektionen Tinnitusmottagningen Våra behandlingsprogram Internetbaserad Behandlingsresultat

Läs mer

Aptitreglering. Stress

Aptitreglering. Stress Aptitreglering Stress Aptiten styrs: Kortidsreglering start och slut Långtidsreglering upprätthåller kroppsvikten Fettvävens och hjärnan Insulin-Leptin Stress och det moderna samhället Jag arbetar från

Läs mer

Massagehäfte. Att tänka på. Referenser:

Massagehäfte. Att tänka på. Referenser: Att tänka på Lugn och ro Lagom temperatur, ej för kalla händer. Bekvämt för både för den som blir masserad och för dig som masserar. Fråga om det känns bra, för hårt / för löst etc. Använd kroppstyngden

Läs mer

Biologiprov den 18 dec

Biologiprov den 18 dec Biologiprov den 18 dec Cellerna Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information. Även om cellerna

Läs mer

Projektredovisning. Problemformulering: Vilken är den positiva effekten av dansträning på person och på den estetiska nivån av personlig utveckling?

Projektredovisning. Problemformulering: Vilken är den positiva effekten av dansträning på person och på den estetiska nivån av personlig utveckling? Projektredovisning Bakgrund: Inspirationen till att skriva om den positiva effekt som dansträning har på människa, grundar sig både i mitt eget gedigna intresse för dans, min egen erfarenhet och utifrån

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa.

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Många som har högt blodtryck märker ingenting. Just därför är det så viktigt att mäta det. Här på Apotek Hjärtat kan vi hjälpa

Läs mer

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se REHABKURSER Tel:031-919600 Adress Göteborg: Järntorgsgatan 8 (Järnhälsans lokaler. Vån 3) Adress Landvetter: Milstensvägen 2 (Hälsans Hus lokaler) info@active-rehab.se Artrosskola Artrosskola enl BOA (Bättre

Läs mer

THE SCIENCE OF SAUNA

THE SCIENCE OF SAUNA THE SCIENCE OF SAUNA Att bada bastu har alltid ansetts vara både hälsosamt och stärkande. Den traditionella ritualen att gå in i ett varmt rum för att både kropp och själ ska få vila, kan spåras tillbaka

Läs mer

Träning i medveten närvaron. Mindfulness

Träning i medveten närvaron. Mindfulness Träning i medveten närvaron Mindfulness Erfarenheter vid hjärtsvikt Jonna Norman Specialsjuksköterska hjärtsvikt Forskningssjuksköterska Diplomerad Mindfulness instruktör Forskningsenheten SU/Östra sjukhuset,

Läs mer

Återhämtning. Hässelby 19:e september 2015

Återhämtning. Hässelby 19:e september 2015 Återhämtning Hässelby 19:e september 2015 Löpträning Träna för att orka träna för att orka tävla Träna för att orka träna intensivt för att utveckla kapacitet för att prestera resultat HC Holmberg 2015

Läs mer

Barnyogalärarutbildning. Barnyogautbildning. yogaträdet.se

Barnyogalärarutbildning. Barnyogautbildning. yogaträdet.se Barnyogautbildning yogaträdet.se Lär dig leda yoga med barn 3-11år Kanske jobbar du på skola eller förskola. Kanske har du egna barn eller barnbarn. Kanske är du yogalärare eller vill lära dig mer om hur

Läs mer

Vet du att det finns hjälp att få, stora tokerier är nå t man rår på. Mindre tokerier bör man ha, dom berikar och är bra!

Vet du att det finns hjälp att få, stora tokerier är nå t man rår på. Mindre tokerier bör man ha, dom berikar och är bra! Vet du att det finns hjälp att få, stora tokerier är nå t man rår på. Mindre tokerier bör man ha, dom berikar och är bra! Susanne Bejerot: Ur Vem var det du sa var normal? Paniksyndrom utan agorafobi (3-5%)

Läs mer

Anhörigskap & stress, och hur mår du? Anhörigsamordnare Margaretha Hartzell

Anhörigskap & stress, och hur mår du? Anhörigsamordnare Margaretha Hartzell Anhörigskap & stress, och hur mår du? Anhörigsamordnare Margaretha Hartzell Hur mår du? Känslor och tankar? Medberonde Stress Vad kan jag göra själv? Stämmer detta/funderar du på detta? Lars Björklund

Läs mer

F2 Ångestsyndrom 2011-06-01. Upplägg. Kämpa eller fly? kämpa? stressor. fly? Cecilia Eriksson Grundläggande psykiatri, 7.5 hp

F2 Ångestsyndrom 2011-06-01. Upplägg. Kämpa eller fly? kämpa? stressor. fly? Cecilia Eriksson Grundläggande psykiatri, 7.5 hp F2 Ångestsyndrom Cecilia Eriksson Grundläggande psykiatri, 7.5 hp 1 Upplägg Sammanfattning av föreläsningen Stress Paniksyndrom Generaliserat ångestsyndrom (GAD) Tvångssyndrom (OCD) Fobier Posttraumatiskt

Läs mer