PÅ DEN 63 E BREDDGRADEN, i norrländska Ådalen,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PÅ DEN 63 E BREDDGRADEN, i norrländska Ådalen,"

Transkript

1

2 ETT POETISKT MÖTE PÅ DEN 63 E BREDDGRADEN, i norrländska Ådalen, på en udde i älven där grusvägen tar slut ligger ett av världens nordligaste whiskydestillerier. Inne i värmen bakom det gamla kraftverkets väderbitna tegelfasad pågår en ständig jakt på detaljer. Inget ska lämnas åt slumpen. 63 N Platsen i sig är inget undantag. Den norrländska naturen, Ångermanälvens iskalla vatten, bistra vintrar och ljumma sommarnätter sätter oavbrutet sin prägel på vår whisky. Lägg därtill kunskapen och passionen hos oss som jobbar här och du får ett destilleri i världsklass. Välkommen hem till oss.

3 ETT POETISKT MÖTE ETT POETISKT MÖTE ÅNGERMANÄLVEN LÄNGD. 460 KM VATTENFÖRING. 485 M³/S FLODOMRÅDE KM² UTLOPP. BOTTNISKA VIKEN STÖRRE BROAR. HÖGAKUSTENBRON, SANDÖBRON A tt tillverka whisky här uppe i Ådalen har sina fördelar. Det är inte den norrländska naturen i sig som gör vår maltwhisky unik även om de norrländska skogarna, vidderna och den höga rena luften säkerligen gör sitt till. Det är det nordliga läget som är den avgörande skillnaden. Temperaturvariationerna mellan sommar och vinter och mellan dag och natt, är dramatiska i Norrland. Årstidernas ständiga förändringar påverkar utvecklingen av råspriten i lagerhusens fat. Under varma dagar ökar trycket i faten, spriten expanderar och tränger djupare in i eken. Inne i träet frigörs smakämnen som följer med ut i den mognande spriten när temperaturen och trycket sjunker igen. Det kärva norrländska klimatet är en av våra bästa vänner. Det finns många anledningar till att en Box singelmalt är unik. Klimatet och älven är utan tvekan två av dem. ÄLVEN GENOM ETT SYNGLAS DEN LIVSVIKTIGA ÄLVEN Precis utanför destilleriet flyter den mäktiga Ångermanälven fram. I tusentals år har den varit förutsättningen för goda livsbetingelser för folket längs i dalgången. Här passerar nästan liter iskallt fjällvatten varje sekund. För oss som tillverkar whisky är det en viktig naturtillgång. Mängden kylvatten är betydelsefull i jakten på ett karaktärsfullt destillat. Möjligheten att kyla spritångorna effektivt hänger nämligen samman med förmågan att tillverka ett destillat med säregen karaktär och rena fina smaker. I Ångermanälven ligger vattentemperaturen bara några få grader över nollpunkten under stora delar av året och under sommarmånaderna är det bara de mest hurtfriska som vågar sig på ett dopp. BJÄRTRÅ SOCKEN STÖRSTA ORT. LUGNVIK ANTAL INVÅNARE. 349 HÖGSTA TEMPERATUR. +32,7 C, 17 JULI 2003 LÄGSTA TEMPERATUR. -37,9 C, 28 JANUARI 1999 VINTER. 5 MÅNADER

4 PASSIONEN PASSIONEN PÅ BOX DESTILLERI har vi en gemensam och viktig drivkraft. Vi vill skapa en singelmalt i världsklass. Att tillverka whisky är till stor del ett traditionellt hantverk. Många whiskydestillerier liknar varandra, ändå är den ena whiskyn inte den andra lik. På Box gör vi som alla andra, men ändå inte. Vi har tagit intryck av olika destillerier men också utvecklat egna metoder som hjälper oss att göra en singelmalt som ingen annan.

5 PASSIONEN De fruktiga smakämnena kommer tidigt under destilleringen och påverkas av första skärningen som sker efter 13 minuter för det orökta destillatet. F ör att det ska bli rätt till slut behöver vi göra rätt från början. Därför är vi mycket noggranna med valet av råvaror. Korn, jäst och vatten av högsta kvalitet något annat får inte förekomma. Vi väljer råvaror som ger oss förutsättningar att kreera den smakprofil vi vill ha. Vårt vatten tar vi från Bålsjön. En källsjö nordost om Kramfors som är känd för sitt goda, rena och ovanligt mjuka vatten. Innan vi använder vattnet i vår process filtreras det genom sand- och kolfilter. För att få till en fylligare och mer maltig råsprit använder vi i huvudsak klassisk pilsnermalt. Den mals i vår drygt hundraåriga maltkvarn, vilken en gång var bryggerikvarn på platsen där vi idag hittar Heathrow Airport. KLAR VÖRT FÖR SMAKENS SKULL Precis som på många japanska destillerier eftersträvar vi en klar vört som ger fruktigare smaker. Därför är vi extra noggranna i mäskningsprocessen. Vi recirkulerar den första delen av vörten som inte filtrerats genom maltbädden, lägger den på toppen och låter skalrester och annat sjunka ner. Det ger en klar fin vört. Vid den tredje och sista mäskningen använder vi ett något kallare vatten än brukligt för att undvika bittra smakämnen som annars kan lakas ut ur gröpen. EXTRA LÅNG JÄSNING Eftersom vi vill utveckla fruktiga smaker i destillatet använder vi en fransk destillerijäst. När jästen gjort sitt låter vi mäsken ligga kvar ett dygn extra. Då påbörjas en process där mjölksyrebakterier producerar olika ämnen som syror, aldehyder och sockeralkoholer. Det här tar visserligen lite längre tid, men den långa jästiden ger istället härligt friska och runda smaker åt vår whisky. HJÄRTAT ÄR HUVUDSAKEN Destilleringen är den del i hantverket där pannskötaren verkligen styr karaktären på destillatet. På Box eftersträvar vi fruktiga estrar och eftersom de kommer tidigt i processen gör vi vår första skärning redan efter 13 minuter för det orökta destillatet. Andra skärningen vid 67 % sker förmodligen tidigare än hos något annat destilleri och hindrar tyngre ämnen från att följa med till whiskyn. Det rökta destillatet öppnar vi upp mer för att få med fenolerna som ger röksmakerna. Här skär vi efter 30 minuter respektive 60 %. Resultatet är mindre fruktighet och mer härliga toner av tobak, lakrits och rök. Vårt omsorgsfullare sätt att tillverka whisky tar förstås lite mer tid än vanligt. Men här i Ådalen försöker vi att göra saker grundligt istället för snabbt. Är du redo att tillverka din egen maltwhisky i världsklass? Vår passion för hantverket får du på köpet.

6 39,25 BOX ANKARE SKAPA DIN BOX SINGLE MALT WHISKY KITTLAS DU AV MÖJLIGHETEN att skapa din egen singelmalt whisky? Här på destilleriet finns redan tusentals passionerade whiskyvänner som delar ditt intresse. Vårt fatägarkoncept heter 39,25 Box Ankare. Det är en spännande och rolig resa tillsammans med oss där målet är din egen singelmalt i världsklass. Som fatägare är ni en del av oss. En viktig del som både inspirerar oss och motiverar oss att utvecklas. Välkommen till 39,25 Box Ankare.

7 39,25 BOX ANKARE 39,25 BOX ANKARE R A K R Y G G A D F I K BOURBON Smörkola, kokos K O M P G N I M A SHERRY Russin, fikon D E L Ä R T O B A K L A RÖKIG K R I T S R Ö K I G NY EK Kryddig, eksötma R O M I S S L Ö S 1 DIN SMAK V Ö R D N A D S F U L L SHERRY Russin, fikon C I T R U S F R U K T I O B E ORÖKT G S M A L Ö J I G L T BOURBON Smörkola, kokos A D L L F Y I G NY EK Kryddig, eksötma R E B I S K E L L DET ÄR BARA DU som vet vilken whisky du tycker om. Därför ska vi skapa en Box single malt whisky, precis som du vill ha den. Vår smakkompass kan ge dig lite stöd i jakten en riktigt fin whiskyupplevelse. MED BOX SMAKKOMPASS hittar du fram till dina favoritsmaker i kombinationen mellan recept och fat. Är du sugen på en robust rökig whisky med smaknoter av kokos, smörkola och malt kombinerar du ett 39,25 BOURBONankare med vårt rökiga recept. Föredrar du å andra sidan en lite sötare singelmalt med uppfriskande toner av torkade russin och fikon är vårt orökta recept i kombination med ett 39,25 SHERRYANKARE ditt val. Men om du gillar en lite annorlunda whisky med kryddiga toner och härlig eksötma blir ett fat av ny ek ditt val. Varje fat är unikt liksom varje upplevelse. Det är en del av whiskyns mystik. Se vår smakkompass som en färdriktning mer än en smakguide. SÅ HÄR LÄSER DU SMAKKOMPASSEN Den övre halvan av kompassen omfattar vårt rökiga recept, den undre vårt orökta. I den inre cirkeln hittar du smakerna i respektive recept från destillatet. Dessa kombineras med tårtbitarna för olika fat och dess fattypiska smaker. I den yttersta cirkeln får du en känsla för vilken karaktär din färdiga whisky får.

8 39,25 BOX ANKARE 39,25 BOX ANKARE 2 DITT RECEPT VISSA TYCKER OM rökig whisky, andra gör det inte. Men smak är en fråga om kvalitet, där viker vi inte en millimeter. Din whisky kommer få en smakstart oavsett vilket recept du väljer. ORÖKT Om tanken på rena friska toner, tydlig fruktighet och smaknoter av äpple och citrus får det att vattnas i munnen på dig så är det här vägen att gå. Anledningarna bakom de exceptionellt rena smakerna i det orökiga receptet är många. Vår förkärlek för att destillera med en näst intill överdriven noggrannhet är nog den viktigaste. RÖKIG Många älskar rökig whisky och vi är riktigt stolta över vårt rökiga recept. Destillatet som kommer ur våra pannor har en alldeles egen karaktär utan slarviga eftersmaker. Föreställ dig istället en härligt robust rökighet med toner av finstämd tobak, lakrits och läder. Din whiskyupplevelse kunde knappast få en smakfullare start. SKÄRNING MINUTER SKÄRNING 2. 67% ALKOHOLHALT. 71% SKÄRNING MINUTER SKÄRNING 2. 60% ALKOHOLHALT. 68%

9 39,25 BOX ANKARE 39,25 BOX ANKARE 3 DITT ANKARE VÄLJER DU ETT SHERRYANKARE får din whisky en vacker mörk färg, mjuk och fyllig karaktär med viss sötma och toner av torkade russin och fikon. Våra fat binds normalt i Spanien och levereras till oss fyllda med några liter Oloroso-sherry som töms ut när vi fyller fatet med råsprit. En fyllig och djupröd sherry med smaknoter av choklad och nötter. Många whiskyvänner anser att just sherrylagrad whisky ger det allra bästa resultatet, det är förvisso en smaksak, men föredrar du en lite dovare och mäktigare smakbild är ett sherryankare ditt val. MJUK OCH FYLLIG VISS SÖTMA TONER AV RUSSIN OCH FIKON NÄR DET KOMMER TILL SKAPANDET av din egen whisky är det få saker som är så avgörande som valet av fat. I flera år ska din whisky mogna, formas och ta smak av allt det goda djupt inne i eken. Våra fat är bundna i det klassiska svenska måttet ankare, vilket är 39,25 liter. Vi är lika petiga när det gäller att köpa fat som när det gäller att välja råvaror. Så vad väljer du? Det rena klassiska bourbonfatet, det fylliga eftertraktade sherryfatet eller något av de tuffare och kryddiga faten av ny ek? Valet är ditt. Kvaliteten är garanterad. OM DU VILL GE DIN WHISKY en tydlig karaktär av vanilj och kokos med toner av smörkola och karamell så ska du välja ett bourbonankare. En klassisk whiskylagring som blivit populär av en god anledning. Bourbonlagringen i sig har mättat träet och dragit ur mindre önskvärda ämnen ur eken. Alla våra 39,25 Bourbonankare binds av Thorslundkagge, enligt våra egna, petiga specifikationer. VANILJ KOKOS TONER AV SMÖRKOLA PÅ BOX ÄR VI STÄNDIGT PÅ JAKT efter nya spännande fatlagringar. Som våra Ankare i svensk, ungersk och amerikansk ny ek. Ett utmärkt val för dig som föredrar en fyllig, kryddig och lite annorlunda whiskyupplevelse. Men också för den lite otålige eftersom whisky som lagras på ny ek mognar fortare än på andra fat. För att garantera kvaliteteten på din färdiglagrade whisky förlagrar vi ditt Ankare under sex månader innan vi fyller det med din egen nysprit. Denna process lakar ur tanniner och andra oönskade ämnen ur eken. E RB JUD S UTVALDA ANKARE V ID UNIK A T IL L FÄ L L E N 39,25 BOX ANKARE HANTVERKSMÄSSIG TILLVERKNING TILLVERKAS FRÅN STÖRRE FAT TUNNBINDERI. THORSLUNDSKAGGE VOLYM. 39,25 L AMERIKANSK EK UNGERSK EK SVENSK EK

10 39,25 BOX ANKARE 39,25 BOX ANKARE FYLLNING VID ETT ANTAL TILLFÄLLEN varje år ordnar vi fatfyllardagar för våra nya fatägare. Då kan du, och de du eventuellt äger fatet tillsammans med, vara med från början. Men du kan också välja att få ditt fat fyllt av oss på destilleriet. 4 LAGRING DET FINA MED ATT SKAPA WHISKY är att det blir roligare och mer spännande ju längre tiden går. Minst tre år kommer du få följa din whiskys utveckling från nydestillat till full mognad. Precis som det nordiska klimatet påverkar din whiskys utveckling så spelar storleken på fatet också roll. Våra Ankare har visat sig trivas alldeles förträffligt vid Ångermanälvens strandkant. Våra lagerhus är självklart öppna för dig när du besöker destilleriet och ditt fat. PROVNING DET FINNS MÅNGA SÄTT att få tillgång till prover från ditt Ankare. Besök oss på destilleriet, kom förbi på en mässa eller låt oss skicka det till ditt Systembolag. Valet är ditt. Men att ta fatprover är ett manuellt jobb så beställ gärna ditt prov med lite tidsmarginal.

11 39,25 BOX ANKARE 39,25 BOX ANKARE DIN EGNA WHISKY FLASKOR Á 50 CL ST ALKOHOLHALT. ÖVER 46% ALDRIG KYLFILTRERAD INGA TILLSATSER 5 UTHÄMTNING & BUTELJERING EN WHISKY SKA LAGRAS I MINST TRE ÅR för att få kallas whisky. Bortsett från det kan ingen tala om för dig när din whisky är klar. Prova dig fram och bestäm själv. Du behöver naturligtvis inte tömma hela fatet på en gång. Är du nyfiken på vad en sommar till ute i lagerhusen kan göra för din singelmalt kan en delbuteljering vara på sin plats. Förutom att du får designa en egen etikett till dina flaskor på 50 cl väljer du också var du vill hämta ut dem. Utöver Systembolaget kan du hämta ut din whisky tillsammans med oss i Köpenhamn, Estland eller Tyskland. NU ÄR DET DAGS ATT BÖRJA DIN WHISKYRESA PROVNING DET FINNS MÅNGA SÄTT att få tillgång till prover från ditt Ankare. Besök oss på destilleriet, kom förbi på en mässa eller låt oss skicka det till ditt Systembolag. Valet är ditt. Men att ta fatprover är ett manuellt jobb så beställ gärna ditt prov med lite tidsmarginal. OM VI FÅR GISSA har du redan skapat din favoritwhisky i tanken. Så varför inte göra verklighet av den. Din BOX SINGLE MALT WHISKY väntar på dig i hjärtat av Ådalen. KONTAKTA OSS PÅ FATAGARSERVICE@BOXWHISKY.SE ELLER RING

12 Sweetpop.se Tryckeri: ÅTTA.45 TRYCKERI UPPLEV BOX MEDAN DIN WHISKY MOGNAR ATT ÄGA ETT BOX 39,25 ANKARE är att vara en del av BOXfamiljen. Därför är vi noga med att du som fatägare ska få tillgång till unika erbjudanden och spännande whiskyupplevelser tillsammans med oss under tiden som din whisky mognar. Naturligtvis bestämmer du själv hur mycket du vill ta del av gemenskapen, men dörren till destilleriet står alltid öppen för familjen. DELA VÅR PASSION. SKAPA BOX WHISKYAKADEMI BOX WHISKYFESTIVAL BESÖK DESTILLERIET Passion är till för att delas. BOX WHISKYAKADEMI är vårt mest ingående sätt att göra det på. Kavla upp ärmarna och lär dig hantverket bakom en maltwhisky. Från malning till fyllning av fat - in i minsta detalj. Vi ser fram emot att lära dig allt vi kan. Läs mer på boxwhisky.se Varje sommar, sista lördagen i juni, ställer vi till med festival i Ådalen. Älskar du whisky och härlig gemenskap kommer du trivas på BOX WHISKYFESTIVAL. Prova våra senaste produkter, upptäck annorlunda buteljeringar från spännande destillerier och låt dig inspireras av kvalitetswhisky från världens alla hörn. Naturligtvis tillsammans med god mat, god musik och goda vänner. Vi visar gärna upp vårt vackra destilleri. Vi erbjuder allt från öppna visningar till skräddarsydda besök. När du ändå är här kan du självklart passa på att prova din whisky. I vår FATÄGARLOUNGE 39,25 kan du som fatägare luta dig tillbaka och känna dig som hemma oavsett var i landet du kommer ifrån. PROVNINGAR, RESOR OCH UPPLEVELSER Vår ambition är att ditt fatägande ska vara början på en relation där vi kan erbjuda upplevelser för dig som whiskyentusiast. Det kan röra sig om provningar, fatägarresor och andra aktiviteter där du har möjlighet att dela ditt whiskyintresse med oss och andra fatägare. I våra nyhetsbrev får du den senaste informationen. BOKA PROVNING Vi kommer mer än gärna ut till whiskyklubben, företaget eller kompisgänget och håller provningar. Från norr till söder, Sverige runt, åker våra skickliga provledare och skapar whiskyupplevelser på plats. Kontakta oss och boka en provning! INFO@BOXWHISKY.SE box destilleri ab sörviken 140, bjärtrå tel +46 (0) i nfo@boxwhisky.se DIN WHISKY

DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80

DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80 DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80 FÖR OSS HANDLAR WHISKY OM ATT BLICKA FRAMÅT. Är du också en nytänkare? Då har vi en hel del gemensamt.

Läs mer

ett svenskt whiskydestilleri

ett svenskt whiskydestilleri ett svenskt whiskydestilleri vår passion för whisky Välkommen att besöka ett svenskt whiskydestilleri. Vi brinner för det vi gör och vi tror att det märks. Hängivna traditionen, ödmjuka inför hantverket

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

Hur smakar egentligen en whisky?

Hur smakar egentligen en whisky? Hur smakar egentligen en whisky? Kryddnejlika, ingefära och kanel. Pomerans, russin och torkad frukt. Nötter och choklad, och knäck förstås. Och mycket mer. Julen kom och gick. Men inte bara julen brukar

Läs mer

Whiskyprovning 2010-10

Whiskyprovning 2010-10 Whiskyprovning 2010-10 10-29 Denna gång provar vi en lite annorlunda variant, de sorter vi provat (förutom en joker ) är alla ingridienser i den välbekanta blended whiskyn Famous Grouse! Macallan 15y Higland

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 En idé föds Tanken på en svensk whisky, gjord enligt konstens alla regler, föddes i äkta alhoholdimmor en afton när en isbelagd altan äntligen var färdigskottad

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 14 2006-02-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets första provning har nu hållits. Temat för kvällen var Springbank, vilket är ett av få kvarvarande

Läs mer

Villkor för köp och reservation av innehåll i Ankare med Box Whisky

Villkor för köp och reservation av innehåll i Ankare med Box Whisky Villkor för köp och reservation av innehåll i Ankare med Box Whisky Allmänt Nedanstående erbjudande är riktat till en begränsad krets som vill lära sig mer om whisky genom att följa utvecklingen från råvara

Läs mer

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Pröv 5 2018 Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Lite fakta om The Glenrothes Grundades 1879 vid foten av Mannoch Hills i staden Rothes i hjärtat av Speyside. Visonen om att bygga destilleriet

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 4 2004-04-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes under temat Fatlagring där vi provade fyra olika sorters whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 38 2009-04-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Som sista provning på vårsäsongens bjöds det på något speciellt. Då SWF (Svenska Whiskyförbundet)

Läs mer

Villkor för köp och reservation av innehåll i Ankare med Box Whisky

Villkor för köp och reservation av innehåll i Ankare med Box Whisky Villkor för köp och reservation av innehåll i Ankare med Box Whisky Allmänt Nedanstående erbjudande är riktat till en begränsad krets som vill lära sig mer om whisky genom att följa utvecklingen från råvara

Läs mer

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3 Provningsformulär Namn: Datum: 1 Färg (Appearance colour) Luta glaset från Dig och studera färgen i kanten (eng Brim) mot vit bakgrund. Ung whisky ofärgad alt något gul. 2 Ben, Tårar, Fönster (Appearance,

Läs mer

LA COLLINA DEL CILIEGI

LA COLLINA DEL CILIEGI PRODUCENT V5560 Produktionsår IL BRUT S/A GARGANEGA CHARDONNAY STÅLTANK / FLASKA Restsötma 5,8 GRAM/LITER Även om producenten kanske är mest känd för sina röda viner så producerar de även en del vita och

Läs mer

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Tre aktiva destillerier i Campbeltown. Glen Scotia, Springbank samt Glengyle Whisky Capital of the World 1817 Campbeltown Distillery 1823

Läs mer

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK )

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) 5 DOFTAR FÖRST KÄRV STARK WHISKY, dock utan utstickande störande dofter. Sedan kommer mycket: jordgubbar med smördeg och

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 56 2011-10-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskap kunde för första gånge välkomna en representant för ett Indiskt

Läs mer

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 80 2015-02-07 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Läs mer

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR PALACE PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VINPROVNING Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för att förstå

Läs mer

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Pröv 2 2017 Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Whisky # 1 Namn: Invergordon - The Pearls of Scotland Ålder: 18yo Buteljerare: Gordon & Company (independent buteljering) Typ: Single

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 63 2012-09-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Detta var den andra provningen på höstsäsongen, och föreningen

Läs mer

AVTAL OM KÖP AV FAT OCH RESERVATION AV GAMMELSTILLA WHISKY

AVTAL OM KÖP AV FAT OCH RESERVATION AV GAMMELSTILLA WHISKY AVTAL OM KÖP AV FAT OCH RESERVATION AV GAMMELSTILLA WHISKY INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 3 2 KÖP AV FAT OCH RESERVATION AV INNEHÅLL... 3 3 LÅNET... 4 4 FATFYLLNING... 4 5 LAGRING... 5 6 PROVSMAKNING...

Läs mer

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD Galatea P R O D U K T N Y H E T E R F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE MAJ 2012 Nytt DICTADOR NYHETSTEMA I MAJ Hantverkskonst S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BLACK ISLE BERNARD Dessutom:

Läs mer

BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus

BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus Protokoll Beathas Vänner BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus 2015-05-19 Magnus Fagerström Magnus Fagerström har världens största privata whiskysamling av Ben Riach. Han har dock slutat att samla på

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor. Avesta Whiskysällskaps provning nr 59 2012-03-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskap höll sin andra provning för året. Denna gång med temat Glenmorangie. Provningsledare

Läs mer

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon KENDALL-JACKSON en 60 länder. Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon Ursprung: Alexander Valley, Kalifornien, USA Druva: 100% Cabernet Sauvignon Vinerna i serien Highland Estate

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 15 2006-03-18 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens andra provning för året hölls lördagen 13 maj med temat Sherry och - självfallet - whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Avesta Whiskysällskaps provning nr 19 2006-11-16 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Föreningen hade lyckats få in en extra provning på höstkanten vilken också räknas föreningens

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 92 2016-08-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Provningen hölls lördagen den 27:a augusti i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Whisky så

Läs mer

ANNO

ANNO ANNO 1857 www.zeunertscraftbeer.se Zeunerts_Craft_folder.indd 1 2013-01-23 14.04 Zeunerts - NORRLANDS FÖRSTA BRYGGERI Året var 1859 och den unge bryggmästaren från Bayern ställde ifrån sig resväskorna.

Läs mer

Skottlands whiskyregioner kartan och verkligheten.

Skottlands whiskyregioner kartan och verkligheten. Skottlands whiskyregioner kartan och verkligheten. År 1784 ritas en linje på en karta över Skottland, från Greenock vid Firth of Clyde i väster till stranden vid Firth of Tay i öster. I kampen mot illegala

Läs mer

Nya destillerier. Vi provar 6 whisky från nya destillerier. Bertil Johansson. Per-Olov Grahn, Bertil Johansson Nya destillerier 1

Nya destillerier. Vi provar 6 whisky från nya destillerier. Bertil Johansson. Per-Olov Grahn, Bertil Johansson Nya destillerier 1 Nya destillerier Vi provar 6 whisky från nya destillerier. Provningsledare: Per-Olof Grahn Bertil Johansson Per-Olov Grahn, Bertil Johansson Nya destillerier 1 Nya destillerier urvalskriterier Vår första

Läs mer

Wernamo Whiskyvänner Världens Single Malt 20/9-08

Wernamo Whiskyvänner Världens Single Malt 20/9-08 Olika typer av whisky Single malt whisky - framställs vid ett och samma destilleri. Den innehåller enbart mältat korn. När den tappas på flaska kan den innehålla whisky från olika årgångar från samma destilleri.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 74 2014-04-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Denna provning hölls i ett trevligt aprilväder: Vi fick nu återse Frank McHardy

Läs mer

Vi byter sortiment. N173/13. Nestlé Sverige AB Box Helsingborg Tel.

Vi byter sortiment. N173/13. Nestlé Sverige AB Box Helsingborg  Tel. Vi byter sortiment. N73/3 Nestlé Sverige AB Box 773 20 07 Helsingborg www.nestleprofessional.se npsupport@se.nestle.com Tel. 042-9 9 3 Ett nytt sortiment för professionella. Vi byter sortiment och lanserar

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 51 2011-02-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Efter att föreningens årsmöte hade klarats av så genomfördes också årets

Läs mer

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin...

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin... FAKTA OM VIN OCH SPRIT Innehållsförteckning FAKTA OM VIN...2 Rödvin... 2 Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4 Okryddat brännvin... 4 Kryddat brännvin... 4 Genever... 4 Gin... 4 Fruktbrännvin... 4 Likör...

Läs mer

\ LeoC h L.O. 2,l(j{ Lt 3. Lf IL. Na m n : ---'l;"dri---"--g~~ '08. L( l/l. Märke: ~bt~cj...{r Märke: t D 5' b O bdil

\ LeoC h L.O. 2,l(j{ Lt 3. Lf IL. Na m n : ---'l;dri-----g~~ '08. L( l/l. Märke: ~bt~cj...{r Märke: t D 5' b O bdil Westerloose Märke: G!e~1(;o7vt-t.- I( 1..{ 57,2. 2> Märke: \ LeoC h '08 3 Lt 3 whiskyprovning Märke: ~bt~cj...{r Märke: t D 5' b O bdil ~ Z 12-. 3 '/2- y. L( l/l 3 0 0 Summa: t~ Summa: 2.. Lf ~ y Summa:

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 91 2016-06-11 Text och Bild: Arne Hellberg Årets sommarprovning hölls lördagen den 11:a juni i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Duellen och provningsledare var

Läs mer

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present!

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present! Vinprovning. Det finns flera olika anledningar till att prova vin, antingen man är medlem i en vinklubb och har ett genuint intresse, eller det att man bara vill komma tillsammans för att ha det trevligt

Läs mer

Hans Sundquist och Jimmy Lindberg

Hans Sundquist och Jimmy Lindberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 34 2008-11-22 Sammanfattning Årets sista provning gick av stapel lördagen 2008-11-22 med 85 deltagare. Provningens tema var Mackmyra och vi hade Hans Sundquist och Jimmy

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 99 2017-10-14 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens näst sista provning för året genomfördes lördagen den fjortonde oktober i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Ett nytt sortiment för professionella.

Ett nytt sortiment för professionella. Ett nytt sortiment för professionella. Vi byter sortiment och lanserar Professional - unika kaffeblandningar och single origins för den professionella marknaden. Upptäck vår helt nya produktportfölj med

Läs mer

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer:

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: 1 (5) TEKNISKT UNDERLAG Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: Den beteckning som är registrerad Svensk Aquavit/Svensk Akvavit/Swedish

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 20 2006-11-25 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen avslutade provningsåret 2006 med en vertikalprovning på restaurang Kungsgatan 4. Temat

Läs mer

Världens ostligaste skotska destilleri och ett av Skottlands äldsta; ägs nu destilleriet av Morrison Bowmore som i sin tur ägs av japanska Suntory.

Världens ostligaste skotska destilleri och ett av Skottlands äldsta; ägs nu destilleriet av Morrison Bowmore som i sin tur ägs av japanska Suntory. Andreas Ahlstams stipendieresa till Glen Garioch Om destilleriet Destilleriet ligger i byn Old Meldrum (drygt 2000 invånare), Aberdeenshire - Nära Europas oljehuvudstad Aberdeen (220 000 invånare - grey

Läs mer

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Avesta Whiskysällskaps provning nr 49 2010-10-05 Sammanfattning Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Årets sjunde provning hade temat Cooley Irish Whiskey. John Cashman, Global Brand Ambassador för Cooley

Läs mer

PRALINER & ANDRA GODSAKER. Handgjorda produkter på Direct-trade-choklad från Valrhona & Felchlin Rena råvaror & inget annat

PRALINER & ANDRA GODSAKER. Handgjorda produkter på Direct-trade-choklad från Valrhona & Felchlin Rena råvaror & inget annat PRALINER & ANDRA GODSAKER Handgjorda produkter på Direct-trade-choklad från Valrhona & Felchlin Rena råvaror & inget annat T o m Sommaren 2014 HANDGJORDA GODSAKER med naturliga smaker, gjorda på rena råvaror

Läs mer

SLOW BEER LAGER 4 % alk. Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN

SLOW BEER LAGER 4 % alk. Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN SLOW BEER LAGER 4 % alk Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN En extrem lager med en fyllig gyllene färg. Uppfriskande

Läs mer

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017 Whiskyprovning Tärby hembygdsgård 9 april 2017 1 Whiskykvalitet, egen idé Ordinär kvalitet,

Läs mer

Vårt ölsortiment. 30 nya ölsorter. från utvalda producenter. Nu kan du köpa öl på både fat och flaskor från Sverige och övriga ölvärlden.

Vårt ölsortiment. 30 nya ölsorter. från utvalda producenter. Nu kan du köpa öl på både fat och flaskor från Sverige och övriga ölvärlden. Vårt ölsortiment från utvalda producenter 30 nya ölsorter Nu kan du köpa öl på både fat och flaskor från Sverige och övriga ölvärlden. Öl från Sverige och övriga världen - Nu kan du köpa både fat och flaskor

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning. Avesta Whiskysällskaps provning nr 03 2004-02-07 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Läs mer

på svenska Calvados . Dryck

på svenska Calvados . Dryck . Dryck 100 000 liter must på flaska pressas varje höst och numera förvandlas skörden även till ädlare drycker. Calvados på svenska eller äppelbrandy, som är det EU-korrekta namnet. Bonny Håkansson tog

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 98 2017-09-02 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens första provning efter sommaren genomfördes lördagen den andra september i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas.

Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas. Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas. I Galärskjulen på Djurgården i Stockholm ligger sedan 2012 Spritmuseum ett museum om alkoholkulturen i Sverige. Här finns både temporära utställningar

Läs mer

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr Röda Viner La Croix St Pierre Rouge Languedoc/IGP Pays d Oc, Frankrike Medelfylligt och fruktigt vin med toner av hallon, blåbär, jordgubbar och körsbär. Tanninerna är mjuka och avslutet fruktigt och fräscht

Läs mer

Nyhet Öl Khamovniki. Traditionen av kvalitet bevaras i vår tid, förkroppsligas i ett unikt recept för öl Khamovniki.

Nyhet Öl Khamovniki. Traditionen av kvalitet bevaras i vår tid, förkroppsligas i ett unikt recept för öl Khamovniki. Nyhet Öl Khamovniki Moskvas Ölbryggeri Mosbrew lanserade i Ryssland öl Khamovniki i slutet av 2012. Namnen kommer efter den ort i Moskva där Khamovnichesky Bryggeri låg. Ölmärket Khamovniki är känd och

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 64 2012-11-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Vid årets sista provning var det året dags att träffa

Läs mer

Made in Norrland. bor här uppe. Det är samma norrländska envishet som driver oss på Kallholmen.

Made in Norrland. bor här uppe. Det är samma norrländska envishet som driver oss på Kallholmen. Made in Norrland Varför envisas vi på Kallholmen att producera möbler i Norrland? Det är inte praktiskt, det är inte smidigt och det är sannerligen inte ekonomiskt. För att svara på frågan måste vi först

Läs mer

I N T E R N A T I O N A L

I N T E R N A T I O N A L smaka på en dröm Av STEFAN JOHANSSON Dropparna som doftar lika mycket passion som de doftar sommarregn. Den unika njutningen för dig med öppet hjärta och nyfiket sinne. När den omfamnar dina smaklökar

Läs mer

Bli fatägare av Sveriges första ekologiska whisky

Bli fatägare av Sveriges första ekologiska whisky Bli fatägare av Sveriges första ekologiska whisky Prisvinnare Destillata 2012 Österrike Sveriges första tillverkare av fruktdestillat, ekologisk whisky och högklassig premium punsch. Ett småskaligt och

Läs mer

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor:

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor: Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrike är känt som ett väldigt bra vitvinsland. Vi tänker oftast på utmärkta viner av druvorna Grüner Veltliner och Riesling. Men i Österrike finns det

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 5 2004-05-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Årets tredje provning hölls i en för föreningen ny lokal. Till denna provning hade

Läs mer

En guide i hur man bränner eget.

En guide i hur man bränner eget. En guide i hur man bränner eget. En populär myt, som fortfarande lever kvar, är att du kommer att bli blind om du dricker hembränt. Detta är inte sant. Svartsprit är ett samlingsnamn på alkohol som distribueras

Läs mer

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara?

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara? Mat & Vin Hur svårt kan det vara? Sinnena Provning är lätt Alla äger sin upplevelse Provning är svårt Knepigt att sätta ord på vad man upplever. en är en kombination av dessa En del smak är känsel ex hetta

Läs mer

Unikt erbjudande för SWF s medlemmar

Unikt erbjudande för SWF s medlemmar Kvartalsbrev nr 6 Juni 2012 Unikt erbjudande från tidningen Whisky & Bourbon till SWF medlemmar. Efter diskussioner mellan SWF och Whisky & Bourbon har SWF fått följande mycket förmånliga erbjudande: Tag

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Tips på saker till grillen.

Tips på saker till grillen. Tips på saker till grillen. Det vackra väder som maj månad har bjudit på i år har gjort att efterfrågan på grillar och tillbehör hittills har varit dubbelt så hög som i fjol. Gasolgrillen är förstahandsvalet,

Läs mer

MENY FÖRRÄTTER VARMRÄTTER FRÅN GRILLEN. Hjorthjärta 119:- Serveras med Olorosorårörda lingon, 24 månaders lagrad prästost och pepparrot.

MENY FÖRRÄTTER VARMRÄTTER FRÅN GRILLEN. Hjorthjärta 119:- Serveras med Olorosorårörda lingon, 24 månaders lagrad prästost och pepparrot. MENY FÖRRÄTTER Hjorthjärta 119:- Serveras med Olorosorårörda lingon, 24 månaders lagrad prästost och pepparrot. Varmrökt lax 109:- Serveras på langos med gräddfil knaperstekt sidfläsk, brynt smör och inlagd

Läs mer

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge.

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge. Avesta Whiskysällskaps provning nr 29 2008-03-06 Sammanfattning Föreningens andra provning för året var också föreningens första provning utan whisky. Den hölls på torsdagskvällen i Avesta Bruks Clubs

Läs mer

5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST OKTOBERFEST PORT CHARLOTTE FRÅN THE MALTMAN BESTÄLLNINGSBAR

5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST OKTOBERFEST PORT CHARLOTTE FRÅN THE MALTMAN BESTÄLLNINGSBAR P R O D U K T I N F O R M AT I O N F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE SEPTEMBER 2015 Nytt 5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST Säsongsnyheter OKTOBERFEST

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Lillan Magnusson och Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Lillan Magnusson och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 42 2009-12-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Lillan Magnusson och Stefan Bratt Årets sista provning var lite ovanlig då den dels var en specialprovning (lite

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

november 2012 februari 2013 Välkommen in i värmen! Nyhet! Gott te som gör gott. Missa inte våra bistroerbjudanden.

november 2012 februari 2013 Välkommen in i värmen! Nyhet! Gott te som gör gott. Missa inte våra bistroerbjudanden. november 2012 februari 2013 Välkommen in i värmen! Nyhet! Gott te som gör gott. Missa inte våra bistroerbjudanden. Fortsätt resan i bistron. Varmt välkommen ombord! När magen börjar kurra och du vill sträcka

Läs mer

Whiskyprovning nr 45 Hos Åby Ove Fem låglandswhiskisar

Whiskyprovning nr 45 Hos Åby Ove Fem låglandswhiskisar Whiskyprovning nr 45 Hos Åby Ove Fem låglandswhiskisar Auchentoshan 14 år single cask Aberdeen dist. Auchentoshan 16 år Sherry cask Dewar Ratray Bladnoch 1992 Signatory edition Glenkinchie 20 år 58,4%

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 81 2015-04-11 Text: Arne Hellberg, Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes en lördag i april. Dagens tema var Udda OB där OB står för Originalbuteljering.

Läs mer

HANDGJORT AV DIN BAGARE

HANDGJORT AV DIN BAGARE HANDGJORT AV DIN BAGARE Bli certifierad bagare Lär dig hantverket bakom Pain Paillasse och bli en certifierad Nu kommer äntligen det karakteristiska aromatiska mjölet som är hemligheten bakom brödet Pain

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Romprovning. Kaj Lindqvist Wasa Whisky Sällskap

Romprovning. Kaj Lindqvist Wasa Whisky Sällskap Romprovning Kaj Lindqvist Wasa Whisky Sällskap 2019-05-03 Glas nummer 1 Angostura Cask No.1 3rd Edition Ursprung: Trinidad och Tobago Råvara: 100% Sockerrörsmelass Alkoholhalt 40%, 70 cl Nr 40472 Pris

Läs mer

Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder?

Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder? 1 Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder? Syftet med provningen var att undersöka och informera om vilken betydelse lagringstiden har för whisk(e)y. Vid provningens

Läs mer

MITCHELL S BREWING CO

MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S FORRESTERS LAGER 3,6% Krispig, ren och lätthumlad förfriskning. Lätt lågkalori lageröl Frisk torr smak Lätt humlad Lokalt odlade råvaror Varsamt mognad i nollgradig miljö

Läs mer

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003.

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. 1 Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. Den andra provningen 2003 omfattade whiskysorter från whiskyområdet Lågländerna. Provningsledare var Ingemar Giös, (IG) Telge Whisky Sällskap. IG visade

Läs mer

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Bäste kund, Vi har härmed nöjet att presentera de av våra viner som f n finns i sortimentet. Katalogen förändras allteftersom nya produkter tillkommer och slutsålda utgår.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 57 2011-11-24 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt Årets sista provning bjöd på en rökare. Föreningen startade 2011 med provning av Islay-whiskyn Lagavulin

Läs mer

WHISKYRESA TILL SKOTTLAND Campbeltown & Arran 5 9 oktober, 2016

WHISKYRESA TILL SKOTTLAND Campbeltown & Arran 5 9 oktober, 2016 WHISKYRESA TILL SKOTTLAND Campbeltown & Arran 5 9 oktober, 2016 Whiskyresa till sydvästra Skottland, Campbeltown & ön Arran Staden Campbeltown och ön Arran i sydvästra hörnet av Skottland erbjuder några

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan Avesta Whiskysällskaps provning nr 90 2016-05-21 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med

Läs mer

Zacharias (Grekland Nemea)

Zacharias (Grekland Nemea) Sötma Ampelos Phos (Vit) Moscophilero-Roditis Moscophilero-Roditis är gamla inhemska druvor på Peleponnesos. Nemea som är ett av Grekland mest välrenomerade vinområden, ligger uppe i bergen omedelbart

Läs mer

Vinmakningens betydelse

Vinmakningens betydelse Chardonnay. Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan vi egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla husets vita på krogen? Att odla Chardonnay

Läs mer

Enkelt, smakfullt och grönt

Enkelt, smakfullt och grönt Enkelt, smakfullt och grönt OneCup nytt, unikt kapselsystem med premiumkvalitet Upptäck Arvid Nordquist OneCup ett unikt helhetskoncept med kaffemaskin och. OneCup ger dig smakfull njutning enkelt och

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

LANTMÄNNEN UNIBAKE 2015 Sortimentsguide Nyheter, inspiration och produktguide

LANTMÄNNEN UNIBAKE 2015 Sortimentsguide Nyheter, inspiration och produktguide LANTMÄNNEN UNIBAKE 2015 Sortimentsguide Nyheter, inspiration och produktguide 2015-03-12 / SUO Förbakat Med förbakat bröd i butiken är det enkelt att alltid ha frasigt och nybakat bröd till hands. I vårt

Läs mer

ENZO GER DIG EN DOS KONCENTRERAD NJUTNING MED MJUK CREMA

ENZO GER DIG EN DOS KONCENTRERAD NJUTNING MED MJUK CREMA ESPRESSO SORTERNA ENZO GER DIG EN DOS KONCENTRERAD NJUTNING MED MJUK CREMA En sensuell upplevelse som väcker din mörka sida. Den sida som får liv om natten men som också kan väckas till liv på dagen när

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Avesta Whiskysällskaps provning nr 78 2014-11-01 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Årets sjunde provning genomfördes den första dagen av november månad i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Gastronomikväll mjöd och mölska

Gastronomikväll mjöd och mölska Gastronomikväll mjöd och mölska Med hjälp av våra sinnen prova 12 (!) drycker sex mjöd och sex mölska. Finns inga rätt och fel var och en av oss har eget referensbibliotek. Hela poängen är att se vilka

Läs mer

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka OECHSLEVIKTEN vikten, även kallad mätare, är vinberedningens viktigaste mätare. I Tyskland är hela vinlagen baserad på vikten! Att brygga vin utan en vikt är som att köra bil utan ratt - man kan komma

Läs mer