Personalen på vårt fadderföretag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Personalen på vårt fadderföretag"

Transkript

1 Personalen på vårt fadderföretag Projektarbete 2 Sofia Karlsson Ida Westergren SP 2C Folkungskolan, Linköping Vt 2004

2 Innehållsförteckning MÅL... 1 SYFTE... 1 METOD... 1 AVGRÄNSNINGAR... 1 TIDPLAN... 1 FÖRETAGSFAKTA OM DENDU... 1 PERSONALPOLITIK... 1 ORGANISATION... 1 EMELIE NILSSON... 1 EN VANLIG ARBETSDAG... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 PERSONLIGA EGENSKAPER SOM KRÄVS FÖR EMELIE NILSSONS ARBETE... 1 PLATS I ORGANISATIONEN... 1 LÖN... 1 FRAMTIDEN... 1 KIM PETTERSSON... 1 EN VANLIG ARBETSDAG... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 PERSONLIGA EGENSKAPER SOM KRÄVS FÖR KIM PETTERSSONS ARBETE... 1 PLATS I ORGANISATIONEN... 1 LÖN... 1 FRAMTIDEN... 1 JONNY LARSSON... 1 EN VANLIG ARBETSDAG... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 PERSONLIGA EGENSKAPER SOM KRÄVS FÖR JONNY LARSSONS ARBETE... 1 PLATS I ORGANISATIONEN... 1 LÖN... 1 FRAMTIDEN... 1 URBAN JOHANSSON... 1 EN VANLIG ARBETSDAG... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 PERSONLIGA EGENSKAPER SOM KRÄVS FÖR URBAN JOHANSSONS ARBETE... 1 PLATS I ORGANISATIONEN... 1 LÖN... 1 FRAMTIDEN... 1 SLUTSATSER... 1 ANSVAR... 1 TIDIGARE UTBILDNING & ERFARENHETER... 1 FRAMTIDSSYN... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 ARBETSUPPGIFTER... 1 LÖNER... 1 EGNA KOMMENTARER... 1 KÄLLFÖRTECKNING... 1 BILAGA 1, FRÅGEFORMULÄR 1-5

3 Mål Målet med detta projektarbete är att skriva ett välgjort projektarbete om fyra anställda på Dendu Chark AB, samt att jämföra de olika arbetsområdena som de har. Vi skall även kunna presentera arbetet muntligt inför klassen och andra intressenter med hjälp av PowerPoint. Syfte Syftet med detta arbete är att ta reda på hur man fördelar ansvar och arbetsuppgifter i vårt fadderföretag Dendu och hur organisationen påverkar Denduanställdas dagliga arbete. Vi ska även öva förmågan att beskriva människors arbetsuppgifter i en organisation. Metod Vi har intervjuat fyra anställda på Dendu som vi ansåg var passande, eftersom dessa fyra personer har olika arbetsområden inom företaget. Vi utförde intervjuerna under samma dag den 9/ Därefter sammanfattade vi dessa till en berättelse om varje person. Sedan var det dags för att analysera och jämföra de olika intervjuerna noga. Under terminens gång har vi även besökt Dendu ett flertal gånger för att ta kort på de anställda så att vår layout skulle bli attraktiv. Till sist sammanställde vi allt material till ett slutligt projektarbete. Avgränsningar Vi kommer att fördjupa oss i att beskriva de olika arbetsuppgifter som de olika intervjupersonerna har på Dendu. Vi skall även beskriva dessa olika arbetsuppgifter och se om det skiljer mycket emellan dem. Vi kommer helt enkelt att beskriva personalen på Dendu i detta projektarbete. Tidplan Inspiration --- Disposition Förbereda frågor Intervju --- Skriva rapport Lämna in rapport --- Förbereda presentation Hålla presentation (22)

4 Företagsfakta om Dendu Dendus affärsidé är att vara det naturliga leverantörsalternativet för legotillverkning till charkindustrin samt private labels till dagligvaruhandeln och storköksmarkanden, av prisvärda produkter med hög och jämn kvalité. Dendu Chark AB har två fabriker belägna i Linköping (Tornby) och i Mantorp. I dessa tillverkas korv, köttbullar, pastej, sylta, bacon, bog, hamburgare och stekfläsk. Sammanlagt finns det idag ca 75 anställda. Dessa är någorlunda jämnt fördelade i både Linköping och Mantorp. Könsfördelningen på vårt fadderföretag är 60 % kvinnor och 40 % män. Vid jultid har Dendu ca 15 extraanställda på grund av den ökade produktionen till jul. Mycket av det som ingår i ett julbord tillverkar Dendu. (Källa:www.gulasidorna.se) Personalpolitik Varje år utförs marknadsundersökningar bland Dendus personal för att se hur personalen trivs. Om resultatet blir sämre än man väntat vidtas åtgärder så att arbetsplatsen skall bli så bra som möjligt. Undersökningarna görs på varje arbetsavdelning och man får ut resultatet avdelningsvis. Från den senaste undersökningen som gjordes framgick det att fabriksarbetarna inte trivdes lika bra som kontorsarbetarna. Med hjälp av dessa marknadsundersökningar kan personalen få fram sina åsikter och den ansvarige i respektive avdelning försöker göra allt för att förbättra det som är dåligt. Genom denna undersökning får alltså personalen på Dendu fram sin åsikt om sin arbetsplats. 2 (22)

5 Organisation Bolagsstyrelse Ord.: M Aaby-Ericsson, L Andersson T Gustafsson, J-E Johansson, O Karlsson, T Sjöbohm, L Smedjevik. Företagsledning VD Lars Andersson Ledningsgrupp L Andersson, U Johansson, T Fredell, J Larsson, Marknadsavdelning - Linköping Dendu Chark AB Marknadschef - Lars Andersson Produktionsavdelning - Linköping Dendu Produktion Jonny Larsson Produktionsavdelning - Mantorp Saltmästarn Produktion Torbjörn Fredell Inköp / Flöden / HACCP Torbjörn Fredell / Lars Andersson Ekonomi / Personal Urban Johansson Säljdistrikt Lars Andersson Fabrik / Export / Övrigt Mottagning / Beredning Kim Pettersson / Niklas Kratz Tillverkning Torbjörn Fredell / Roine Andersson Tillverkning Kim Pettersson Förpackning / Expedition Torbjörn Fredell / Roine Andersson Köttbullstillverkning Patrik Thorsson / Johan Claesson Service / Underhåll Per-Inge Collin / Lars Persson Förpackning / Expedition Jonny Larsson / Tomas Pettersson Clifford Källbom Service / Underhåll Lars Persson / Sölve Bellman Detta organisationsschema visar hur Dendu är organiserat. Som man ser så är Dendu uppdelat i många olika arbetsområden, där det är en eller flera ansvariga på varje område. För att ett företag skall gå runt så krävs det olika arbetsområden som har en eller flera ansvarstagare, så Dendu är organiserat på ett bra och praktiskt sett. För att få en bra inblick i hur Dendu är organiserat så har vi valt att intervjua fyra personer på Dendu som alla har olika arbetsuppgifter. Vi har valt att intervjua Emelie Nilsson som är produktionsarbetare, Kim Pettersson som är produktionsansvarig, Jonny Larsson som är fabrikschef samt Urban Johansson som är ekonomichef på Dendu. Varför vi valde att intervjua dessa personer är för att det finns ett samband mellan dem. Det går som en pyramid från Emelie Nilsson till Urban Johansson - alltså har alla olika klassat arbete och det kan vara intressant att undersöka vad som skiljer arbetena åt. Vi har här nedan visat hur pyramiden ser ut samt markerat med rosa textfärg vart personerna vi intervjuat befinner sig på organisationsschemat. Urban Johansson (ekonomichef) Jonny Larsson (fabrikschef) Kim Pettersson (produktionsansvarig) Emelie Nilsson(produktionsarbetare) 3 (22)

6 Emelie Nilsson Ålder: 23 år Bor: Tannefors Familj: Pojkvän Befattning: Produktionsarbetare Intressen: Vänner, familj, idrott och mat Viktigast i livet: Vänner, familj och hälsa Vi har intervjuat Emelie Nilsson som arbetar inom produktionen på Dendu. Hon har rödbrunt hår som sticker fram lite busigt under arbetsmössan. Emelie Nilsson är en glad och sprallig tjej som sprider glädje på arbetsplatsen. Emelies vänner tycker att hon är bra på att lyssna och förstå, därför vänder de sig gärna till henne när de har problem eller bara vill ha en rolig stund. Emelies stubin är väldigt kort. Om hon är stressad och ingen gör som hon säger blir hon lätt arg och tjurig. Vi uppfattar Emelie som en tuff tjej som klarar av de slitsamma arbetsuppgifterna på Dendu och står stadigt med båda fötterna på jorden. Emelie har arbetat på Dendu i fyra år. På gymnasiet gick hon samhällsvetenskapliga programmet med inriktning ekonomi på Katedralskolan. Emelies anställning på Dendu började med ett sommararbete. Hennes mamma och pappa arbetade på Dendu för 30 år sedan. Det var där de blev störtförälskade i varandra. Det är genom föräldrarnas kontakter som Emelie fick sitt sommararbete på Dendu. Hon arbetade där över somrarna och under julen. Efter gymnasiet visste hon inte vad hon ville läsa vidare till så därför tyckte hon att det var bra att börja arbeta heltid på Dendu. När hon fick fast anställning efter gymnasietiden fick hon stå vid paketeringen av varorna. Då fick hon inget direkt ansvar. Att paketera mat är ett monotont arbete för dagarna ser likadana ut. Idag har Emelie fått ta mer ansvar. Hon har mer att säga till om än de andra som arbetar med produktionen. 4 (22)

7 En vanlig arbetsdag Emelie Nilsson börjar kl på morgonen. Hennes arbetsuppgifter under dagen är produktionsarbete samt beställning av varor. Emelie tillverkar endast korv och får tillbringa den största delen av tiden vid en korvmaskin. Hon får ut en stor korvsmet som hon stoppar i maskinen. Därefter skall hon även sköta maskinen. Det finns olika slags korvmaskiner. En är s.k. korvspruta. Den fungerar precis som namnet, den sprutar ständigt ut korvar. Emelie har dock inte fått avsmak för korv efter sina år på Dendu. Tvärtom! Korv är bland det bästa hon vet i matväg. Emelie behöver heller inte lägga ut stora kostnader för att gå på gym eftersom hon får starka muskler av att bära och lyfta stora truckar och varor. Emelie har ett stort ansvar på Dendu eftersom hon helt och hållet ansvarar för inköp av tarmar till korvsmeten. Detta gör hon dagligen och måste se till att det alltid finns råvaror. Kl går hon hem för dagen. Hon tycker att det är skönt att sluta så tidigt. På eftermiddagarna har hon tid att umgås med sina vänner samt att idrotta. Emelie Nilsson arbetar med att hänga upp korvar Trivsel på Dendu Emelie trivs rätt bra på Dendu. Hon tycker att hon har ett stort inflytande eftersom det är många som lyssnar på henne och tar henne på allvar. En sak som Emelie tycker är speciellt bra med Dendu är att man får vara som man är. Hon kan komma en dag till arbetet med oborstat hår och osminkad. De dagar då man är sur accepterar de andra det och har förståelse. Att stå vid en maskin hela dagarna kräver inte att man alltid måste vara så trevlig; det är ju inga kunder som går omkring i fabriken. Under åren på Dendu har Emelie utvecklats. Hon har bl a lärt sig att arbeta med olika slags människor och hennes självförtroende har blivit större. Idag tror hon på sig själv och är övertygad om att hon kan om hon vill. 5 (22)

8 Personliga egenskaper som krävs för Emelie Nilssons arbete En viktig egenskap är att vara stresstålig. Under jul och påsk ökar produktionen och detta medför mer arbete för personalen. Det anställs ca 15 extraarbetare under dessa tider, trots detta räcker det inte. Personalen på Dendu måste arbeta övertid för att det skall gå runt. Då måste de även arbeta under helgerna som de aldrig annars gör. På helgerna har de OB-tillägg med 100 %. En annan egenskap som krävs för Emelies arbete är att kunna samarbeta med olika människor. Emelie hävdar att man inte kan komma överens med alla på ett företag, men alla kan göra så gott de kan. På Dendu är det en stor åldersskillnad mellan de anställda. Detta innebär att de även har olika intressen, så det är svårt att finna något gemensamt. Emelie försöker vara glad och trevlig mot alla och detta är mycket viktigt för annars blir dagarna så grå och trista. Plats i organisationen Emelie är golvarbetare men kallas chefen på skoj av de andra eftersom hon ansvarar för inköp. De andra produktionsarbetarna vänder sig till henne då de undrar över något eftersom Emelie är en tjej med mycket koll. Emelie i sin tur vänder sig till Kim Petterson om hon undrar över något eftersom han är produktionsansvarig samt chef över Emelie och de övriga golvarbetarna. Lön Emelie Nilsson har en timlön på 95: - vilket ger en månadslön på 17100: - (brutto). Hon tycker att det är en låg lön eftersom hon har ett ansträngande arbete för kroppen. De som har arbetat på Dendu under en längre tid med samma arbetsuppgifter dag in och dag ut har fått krämpor i kroppen. En personalförmån som erbjuds för de anställda är massage. Detta för att försöka förhindra besvär och stela muskler. När Emelie började arbeta på Dendu fick hon 64: - i timmen. Hennes lön har alltså ökat med åren och har även blivit högre i och med att hon fått ta mer ansvar. Hon har inte förhandlat fram sin lön. Den är redan bestämd och Emelie vill inte slösa tid på att försöka få en bättre timlön. 6 (22)

9 Framtiden Att vara fabriksarbetare på Dendu är inte Emelie Nilssons drömarbete. Hon har inte tänkt fortsätta länge till. Emelie har blivit kvar på Dendu längre än hon från början trodde. Eftersom hon tjänat pengar har det varit svårt för henne att säga upp sig och börja studera till något annat. I framtiden har hon tänkt plugga vidare till socionom. Det tycker vi att hon kommer passa utmärkt till eftersom hon är bra på att lyssna på människor och komma med bra råd. När intervjun var avslutad tog hon fram sin snusdosa ur fickan och stoppade in en portion snus. Vi frågade henne om vi fick ta en bild till projektet. Då rodnade hon och klämde ur sig lite klatschigt: Herregud, då måste jag ju slänga ut snuset för jag kan ju inte sitta här med värsta prillan Hon rättade till håret och vi fick ta vår bild. 7 (22)

10 Kim Pettersson Ålder: 28 år Bor: Tannefors Familj: Flickvän och ett barn Befattning: Produktionsavdelningsansvarig Intressen: Familjen, sport och AIK Viktigast i livet: AIK och barnet Vår andra intervju gjordes med Kim Pettersson som är produktionsavdelningsansvarig på Dendu. Han är en välbyggd man och det syns tydligt att han har några år bakom sig på Dendu eftersom han är muskulös och ganska stor. Kim Pettersson beskriver sig själv som en väldigt glad person som alltid försöker att ha ett leende på läpparna. Men om han någon gång skulle bli arg så är det svårt att få honom på bra humör igen, då går han mest omkring för sig själv och surar och det kan ta ett bra tag innan man kan få se ett leende på hans läppar igen. Under intervjun upplevde vi Kim Pettersson som en ganska tystlåten person, intervjun gick väldigt snabbt och ibland fick vi nästan klämma ut svaren ur honom. Om hans kompisar skulle få beskriva honom tror Kim Pettersson själv att de kan uppleva honom som ganska långsint. Om det någon gång är bråk så är han inte den första som säger förlåt och han har väldigt svårt för att ge sig i en konflikt men han hoppas att kompisarna oftast ser den andra sidan hos honom, när han är glad. Kim Pettersson har arbetat på Dendu till och från i 13 år eftersom han emellanåt har tröttnat på det slitsamma arbetet som produktionsansvarig. Arbetet på Dendu fick han genom sin bror som en gång också har haft en anställning där. När Kim Pettersson började på Dendu var han 15 år. Det var genom ett sommararbete som han fastnade på Dendu. Kims sommararbete ledde till att han valde livsmedelsprogrammet på Anders Ljungstedska gymnasium. Kim Pettersson fick börja sin anställning som alla andra nybörjare med att börja arbeta vid paketeringen vilket han inte fann som ett höjdaryrke. Kim bestämde sig därför för att kämpa och försöka få en bättre plats i organisationen. Detta har han lyckats med eftersom han idag är Dendus produktionsavdelningsansvarige. 8 (22)

11 En vanlig arbetsdag Kim Petterssons arbetsdagar kan se väldigt olika ut från dag till dag. Det är därför väldigt svårt att berätta vad som är typiskt för en vanlig arbetsdag. Men eftersom han är produktionsavdelningsansvarig så är hans huvudsakliga uppgift att se till så att allt fungerar bra vid produktionen. Han ser till att alla alltid är sysselsatta och han fungerar även som en kontaktperson om någon av golvarbetarna behöver hjälp. En av Kim Petterssons uppgifter är att blanda smet som sedan skall bli färdigställda korvar vilket han ägnar en stor del av sin tid till. Han brukar även få stå vid produktionsmaskinerna när det är stressigt och mycket att göra. Kafferasterna är en favorit hos Kim Pettersson eftersom det är först då som han kan ta sig en lugn stund och vila. Kim brukar dricka en kopp kaffe när han anländer till sitt arbete på morgonen i syfte att piggna till. Dagens andra fikapaus inträffar på eftermiddagen då dagen börjar lida mot sitt slut. Det finner han som ett väldigt bra avslut på en hård och slitsam arbetsdag. Kim Petterssons arbetstider brukar vara mellan men han har flextid vilket innebär att det går att börja och sluta både tidigare respektive senare. Kim Pettersson står vid en korvmaskin Trivsel på Dendu Kim Pettersson trivs rätt bra på Dendu. När allt går som önskat på arbetet tycker han att det känns underbart att arbeta. När det däremot uppstår konflikter på arbetsplatsen eller om han har problem i privatlivet kan det kännas motvilligt att gå till Dendu för att arbeta. En nackdel med Dendu är att Kim Pettersson inte har så mycket gemensamt med sina arbetskamrater. Det är många som är äldre och en del kommer från andra länder och har andra kulturer vilket kan göra att det ibland uppstår konflikter, säger Kim Pettersson. Det är inte många arbetskamrater som han umgås med på fritiden men han försöker ändå vara trevlig så att det blir ett bra arbetsklimat. Kim Pettersson finner att han har ett bra inflytande på sin arbetsplats. Han får ta mycket ansvar som produktionsavdelningsansvarig vilket han tycker är mycket stimulerande. Kim Pettersson finner även att arbetet på Dendu har gett honom mycket kunskap. Han har utvecklats väldigt mycket som person under dessa år. Nog kommer det alltid att finnas en viss omogenhet hos honom eftersom det är en del av hans personlighet. Miljön på Dendu tycker Kim Pettersson emellanåt är mycket stressig. Han anser dock att det är en mycket fri arbetsplats då man får se ut som man vill och om man någon dag skulle vara arg eller ledsen så vet man att det inte kan påverka Dendus kunder. 9 (22)

12 Personliga egenskaper som krävs för Kim Petterssons arbete Egenskaper som krävs för Kim Petterssons anställning är att man måste vara snabbtänkt samt klara av att ta mycket ansvar. En annan viktig egenskap är att man skall vara mycket stresstålig. Att kunna arbeta i grupp är även en stor fördel för Kim Petterssons arbete eftersom det är många personer som skall samarbeta på en produktionsavdelning. Ibland skall man även vara beredd på att kunna ta emot kritik från andra. Det finns många som klagar på en sådan arbetsplats och då gäller det att försöka behärska sig genom att göra det bästa av situationen. Kim Pettersson tycker inte att det krävs några speciella tidigare arbetslivserfarenheter för sitt arbete. Själv har han klarat sig utmärkt på sina kunskaper som han fick från livsmedelsprogrammet. Kim Pettersson säger att det är viktigt att arbeta på och ta intryck från andra och se till att ständigt vara med i matchen vilket gör att man klarar av arbetsuppgifterna. Plats i organisationen Kim Petterssons plats i organisationen är att han är ansvarig för produktionsavdelningen. Han är alltså en s.k. chef över golvarbetarna t.ex. Emelie Nilsson. Om några av golvarbetarna skulle ha problem med något så är det till Kim Pettersson de rapporterar detta. Kim Pettersson får kontakta fabrikschefen, Jonny Larsson om han själv får problem. Lön Kim Pettersson finner sin lön som rimlig till sin arbetsinsats, men anser dock att lönen är en sak som man aldrig riktigt blir nöjd med. Det skulle absolut inte vara fel att få en liten slant till. I nuläget ligger Kim Petterssons månadslön på : - och han har ej förhandlat fram sin lön utan den är fast. Utöver lönen så kan Kim Petersson även gotta sig med några personal- och trivselförmåner, t.ex. så får han korv och andra livsmedel på Dendu till ett billigare pris samt tillgång till massage efter en hård arbetsdag. Framtiden Att vara produktionsavdelningsansvarig är inget drömyrke för Kim Pettersson. Han har trots detta arbetat på Dendu i många år och eftersom han inte har några andra arbetslivserfarenheter än detta arbete så tänker han fortsätta ett tag till. Kim Pettersson har arbetat upp sig till att bli produktionsavdelningsansvarig, så varför inte anta utmaningen att sträva efter en högre plats i organisationen? 10 (22)

13 Jonny Larsson Ålder: 47 år Bor: Berga Familj: Fru och två barn Befattning: Fabrikschef på Dendu Intressen: Familjen, golf, vänner och trav Viktigast i livet: Att må bra Vår tredje intervju gjordes med Dendus fabrikschef Jonny Larsson. Vi fick vänta ett litet tag på att han skulle göra entré i intervjurummet men efter ett tag anlände han till rummet där vi satt ivriga och väntade med pennan i högsta hugg. Jonny Larsson började med att ursäkta sin försening och sade att han varit på en liten rökpaus, det behöver han för att klara av sitt stressiga arbete som fabrikschef. Nu kunde äntligen intervjun börja! Jonny Larsson beskriver sig själv som en stor optimist. Han menar att allt går att lösa bara man är villig att inte ge upp. När vi frågade honom om han hade några negativa egenskaper så sade han att det inte fanns något svar på detta. Han anser att om man har några negativa egenskaper så ska man hålla dem för sig själv och om de någon gång skulle komma fram så får man helt enkelt behärska sig. Vårt intryck av Jonny Larsson som person var att han är en väldigt lugn och samlad person, han var väldigt lätt att prata med och vi hann inte ens ställa frågan innan han berättade svaret. Jonny Larsson har arbetat på Dendu i 20 år. Det hela började med en arbetsansökan som chaufför- och parkeringsansvarig på Dendu och efter mycket om och men fick han anställningen. Arbetet i sig var väl ingen höjdare däremot fortsatte han sin anställning på fabriken eftersom han funnit så goda arbetskamrater. Från att för 20 år sedan börjat som chaufför- och parkeringsansvarig har Jonny Larsson arbetat upp sig väldigt mycket. Hans position har ständigt förändrats och idag har han den fina titeln fabrikschef på Dendu. Om man skall titta närmre på Jonny Larssons tidigare arbetslivserfarenheter så är det inget som liknas vid hans nuvarande sysselsättning. Bl.a. har han studerat ekonomi, eftersom hans första tanke vara att bli ekonom, men han har ändrat riktning många gånger och arbetade bl.a. tillsammans med Steffo Törnqvist i en klädaffär. Jonny har även hållit på mycket med pappersarbete. Det mest framgångsrika yrke han haft hittills är sitt nuvarande. 11 (22)

14 En vanlig arbetsdag Jonny Larssons arbetsdagar ser jämt olika ut, det finns inte en dag som är den andra lik. Eftersom han är fabrikschef på Dendu så har han väldigt mycket att hålla ordning på. Men hans huvudsakliga uppgifter under dagen är att ansvara för hela fabriken och dess personal. Om Dendu får problem med något som gäller fabriken så är det hans uppgift att lösa det hela på bästa sätt. Det är även Jonny som tar hand om kundbesök och kundmöten. Jonny Larsson tycker att dagarna brukar gå väldigt fort på Dendu och hans målsättning för varje dag är att lära sig något nytt. Han har inget klagomål på sina arbetstider för han har nämligen flextid men arbetstiderna brukar oftast bli Trivsel på Dendu Jonny Larsson trivs utmärkt på Dendu. Det är inte bara med själva yrket utan även med de snälla arbetskamraterna som han har i sin närhet. Visst kan man inte vara vän med alla på en arbetsplats men han försöker bjuda på sig själv genom att vara öppen och trevlig. Det finns några speciella vänskapsband han skapat på Dendu. T.ex. umgås han väldigt mycket med före detta VD: n, Sven Wiberg och även med Dendus ekonomichef Urban Johansson. Tillsammans brukar de spela golf och de har även ett stort gemensamt intresse i trav. Jonny Larsson finner även att han utvecklats mycket som person under åren på Dendu. Han har lärt sig att ta mycket ansvar och att leda en grupp. Det roliga med arbetet på Dendu är även att han träffat väldigt mycket nytt folk genom tiden t.ex. på kundbesök och kundmöten. Miljön på Dendu tycker Jonny är helt ok, men för att miljön skall kunna vara bra på en arbetsplats gäller det att alla hjälps åt och att rutiner följs! Detta för att försöka uppnå en förbättrad trivsel på fabriken. Personliga egenskaper som krävs för Jonny Larssons arbete De egenskaper som krävs för Jonny Larssons arbete är att man måste ha en erfarenhet av att sitta i en ledarposition. Man skall även inte ta åt sig så lätt om det uppstår en konflikt. I Jonny Larssons arbete är det även viktigt att kunna arbeta i grupp och samarbeta. Att tänka optimistiskt är även viktigt i Jonny Larssons arbete, det är betydelsefullt att tänka att allt är möjligt bara man försöker! En annan egenskap som krävs för Jonnys arbete är stresstålighet. Man får vara beredd på att ta en del av sin fritid för att hinna med allt som skall göras. Jonny säger att det är väldigt lätt att ta med arbetet hem, men det måste man lära sig att inte göra genom att försöka arbeta mer effektivt i fabriken under dagtid. 12 (22)

15 Plats i organisationen Jonny Larssons plats i organisationen är att han är ansvarig för hela fabriken, dvs. över allt som händer och sker samt över personalen. Om någon utav fabrikspersonalen t.ex. Kim Pettersson får problem med något som rör fabriken så rapporterar han det till Jonny Larsson. Om Jonny Larsson i sin tur har problem med något skall han rapportera det till VD: n som är Lars Andersson. Om Jonny Larsson någon dag skulle vara sjuk eller bortrest så måste ändå dagen på Dendu gå lika bra utan honom. När inte Jonny är närvarande på fabriken är det Kim Pettersson som får ta befälet tills Jonny Larsson åter igen befinner sig på plats. Jonny Larsson tycker att organisationen på Dendu fungerar bra och han tycker att personkemin oftast fungerar bra men ibland kan det uppstå vissa konflikter som de försöker lösa på bästa sätt! Jonny Larsson trivs med sin plats i organisationen och han kan ju inte förneka att det känns mycket bra att ha sista ordet på fabriken. Lön När vi frågade Jonny Larsson vad han har för timlön kliade han sig i huvudet medan han sa att han inte ville svara på det. Dock erkände han att den inte var sexsiffrig. Men efter ett väldigt luskande och frågande så fick vi till slut ut det ur honom och han berättade att den i nuläget låg på : - i månaden. Han fann den rimlig till sin arbetsinsats men han kunde som alla andra gärna se att den blev högre, fast han påpekade dock att lönen inte är det vikigaste utan det mest väsentliga är att trivseln är i topp. Lönen är något som Jonny Larsson förhandlar fram med sin chef men idag tycker han inte att någon förhandling behövs eftersom han är nöjd som den är. Om Jonny Larsson arbetar på helger så får han ett OB-tillägg på 100 % men det är bara om han beordrar personal att arbeta på helgen, för då måste ju även han befinna sig på plats. Om han däremot arbetar helt själv på Dendu med t.ex. pappersarbete så tar han inte ut något OB-tillägg. Han värderar högt personalförmånerna som erbjuds i form av billigare korv, få möjligheten att resa mycket i sitt arbete samt tillgänglig massage. Framtiden Jonny Larsson tror att han kommer att fortsätta att arbeta på Dendu i framtiden. Han hävdar att det är för sent i dagsläget att studera till sitt drömyrke, ekonom. Dessutom anser han att det är onödigt att byta arbete nu när han trivs så bra med sina arbetskamrater och arbetet som helhet. Hans målsättning är att allt går att lösa om man själv vill och han tror att det fortfarande finns nya saker att upptäcka inom sitt arbete som fabrikschef. Jonny Larsson hoppas att han skall fortsätta med att träffa nya och intressanta människor inom livsmedelsvärlden i framtiden! 13 (22)

16 Urban Johansson Ålder: 44 år Bor: Mantorp Familj: Fru och tre barn Befattning: Ekonomiansvarig, controller Intressen: Hästar, trav, familjen och vännerna Viktigast i livet: Att få vara frisk och att ens anhöriga också mår bra När vi satt och väntade på att Urban Johansson skulle anlända till intervjurummet hörde vi plötsligt någon vacker stämma som trallade i korridoren Flickorna på tv 2 åh åh åh, det är ni som får jorden att gå runt Det var Urban Johanssons entré. Han är en positiv person med en skön humor. Urban beskriver sig själv som en väldigt noggrann person. Han har lätt för att upptäcka samt även lösa kluriga problem. Urban Johansson har även lätt för att träffa nya människor och har en god personkännedom. Hans negativa egenskaper är att han ibland är för ambitiös och tar på sig för mycket arbete. Urban Johansson har väldigt svårt för att säga nej till saker och ting. Folk vänder sig ofta till honom när de undrar över något och behöver hjälp. Urban är en mycket hästintresserad man. Han hävdar att han dock är för fet för att själv kunna rida, därför föredrar han trav. Urban Johansson är intresserad av ekonomi, det är därför som han har arbetat på Dendus ekonomiavdelning sedan Urban har en 3-årig gymnasieutbildning med inriktning mot ekonomi med sig i bagaget. Urban Johansson har väldigt lätt för siffror, så han tycker själv att han passar ypperligt som ekonomiansvarig på Dendu. Urban Johansson har arbetat på Dendu i 23 år. Tidigare arbetade han som kontorist på ett mindre företag. Där fick han lära sig det mesta inom bokföring, löner mm. Detta hade han stor nytta av när han senare sökte arbete som ekonomiansvarig på Dendu. Han kunde mer än de övriga på avdelningen och fick ledarrollen direkt. Urban Johansson har gått sex stycken kurser för att få mer kunskap inom sitt arbete. Dessa kurser har varit inom ekonomi och arbetsledarkurser. Efter sina år på Dendu har Urban utvecklats mycket. Han klappar sig på magen samtidigt som han hävdar att han blivit större. Bättre självförtroende har han också fått. Idag är han mycket säkrare när han har förhandlingar med sina kunder, träffar nya människor, håller företagspresentationer mm än han var i sina yngre dagar. 14 (22)

17 En vanlig arbetsdag Urbans arbetsdagar är varierande. Ingen dag är sig lik. Han får i stort sätt komma och gå när han vill, men han måste se till att sköta sitt arbete. Trots detta så arbetar Urban Johansson för det mesta mellan kl 8-17 på vardagarna. En arbetsdag kan se ut enligt följande: Klockan parkerar Urban Johansson sin nya bil utanför Dendu. Bilen har han som en löneförmån och får även bensinen betald, dock måste han skatta för den. När han väl befinner sig på Dendu går han igenom sin e-post samt planerar dagen med en kopp kaffe i handen. Under dagen arbetar han med ekonomiska rapporter som t ex redovisning. Han är samtidigt ett stöd för personalen på Dendu och får svara på deras eventuella frågor. Lunch levereras mitt på dagen till Dendus matsal från en restaurang som heter Oscar. Urban Johansson ägnar även en tid åt att förbereda kommande möten. Han brukar möta nya människor samt ha företagspresentationer. När klockan är runt sätter han sig i bilen för att åka hem till sin familj i Mantorp. Urban Johansson sitter på kontoret Trivsel på Dendu Urban Johansson trivs väldigt bra på Dendu. Han saknar dock Sven Wiberg som var den förra VD: n. De hade väldigt roligt ihop de delade båda samma intressen som trav. De umgås ofta på fritiden och har funnit varandra väl. Fördelarna med Urbans arbete är att han har eget ansvar. Han styr själv över sin tid och får arbeta självständigt. Urban Johansson har ett stort inflytande på Dendu. Han kan påverka mycket med sina synpunkter eftersom det är många som ser upp till honom. Urban anser att de har en god personkemi på arbetsplatsen, dock förekommer det en del motsättningar på vissa plan. Personliga egenskaper som krävs för Urban Johanssons arbete De egenskaper som krävs för en framgångsrik ekonom är framför allt att tycka om att arbeta med siffror samt pappersarbete. Man bör också vara noggrann och ordningsam. En annan viktig egenskap för Urban Johanssons arbete är att ha förmågan att kunna arbeta självständigt och ta tag i saker och ting. Stresstålig är också en betydelsefull egenskap eftersom det ibland blir väldigt mycket att göra och då är det en fördel om man är effektiv. Det är även viktigt att vara utåtriktad om man skall passa i Urbans kostym eftersom en stor del av arbetsuppgifterna är att möta kunder samt hålla föredrag om verksamheten. 15 (22)

18 Plats i organisationen Urban är ekonomichef och har därmed ett stort inflytande på sin arbetsplats. Han har en högre position än de andra som vi har intervjuat till detta projektarbete. De som rapporterar till Urban om de fått problem är främst Jonny Larsson och en kvinna som heter Carina Johnsson. Hon arbetar med faktureringar och behöver ibland lite rådgivning. Om Urban har något på hjärtat som berör företaget vänder han sig oftast till VD: n och styrelsen. Lars Andersson heter mannen som är Urbans närmste chef och VD. Lön Urban Johansson har en månadslön på : -. Han tycker att lönen borde vara bättre eftersom han måste lägga ner en stor del av sin fritid för att hinna med allt han skall göra inom arbetet. Visst får han personalförmåner som exempelvis en bil samt att äta så mycket mat han vill utan att betala, men han är samtidigt arbetsam som en myra. Urban har kommit fram till att hans timlön är väldigt liten eftersom han har en fast månadslön och arbetar så mycket på övertid. När han arbetar under helgerna får han inget OB-tillägg. Han hävdar att lönen låter mycket men det argumenterar han starkt emot eftersom han lägger ner så mycket tid som exempelvis på helgerna, arbetar övertid samt får arbeta hemma. Urban säger att det inte är långt från smärtgränsen. Det är väl bara att ta sig i kragen och förhandla till sig en löneförhöjning undrar vi? Det gjorde han förr när Sven Wiberg var chef på företaget. Idag måste Dendu följa de löneramar som facket rekommenderar. Framtiden Urban trivs mycket bra på sin arbetsplats och har inga större planer på att lämna Dendu. Däremot hävdar han att om han skulle byta arbete så är det hög tid att göra det nu. Det är svårt att få en anställning vid en hög ålder. Urban anser att han inte har någon tid till att fundera på ett annat arbete. Hans anställning på Dendu är inte hans drömarbete. Urbans stora dröm är att vara ekonomiskt oberoende så han kan sköta om hästarna hela dagarna. Det är i hög grad något som han har att se fram emot när han blir pensionär! Han vill i framtiden få mer tid till sin familj och sina vänner. Han har bestämt sig för att värdera sin fritid och ta sig mer tid till sådant som inte berör arbetet. 16 (22)

19 Slutsatser Det framgår att de personer som vi intervjuat har olika arbetsuppgifter, ansvarsområden, erfarenheter, personligheter etc. Vi skall nu jämföra skillnaderna samt likheterna mellan dem. Ansvar Emelie Nilsson har mer ansvar än de andra golvarbetarna eftersom hon ansvarar för inköpen av tarmar som är en råvara som används vid tillagningen av korv. Hon har dock inget inflytande vad gäller arbetstiderna. Hon börjar kl på morgonen och slutar kl Kim Pettersson har lite mer ansvarsområden än vad Emelie har. Han är produktionsavdelningsansvarig vilket innebär att han har ett stort ansvar. Det är Kim som ser till att alla inom produktionsavdelningen har arbetsuppgifter under hela dagarna. Hans arbetstider är vanligtvis mellan , men han har flextid så han kan disponera sin tid om han så önskar. Jonny Larsson har ännu mer ansvar än Emelie och Kim. Han är fabrikschef på Dendu och har därför ett stort inflytande på sin arbetsplats. Han ansvarar dagligen för att arbetet bedrivs och det är han som är själva hjärnan bland korvarna, hamburgarna, köttbullarna och medarbetarna på fabriken. Om det uppstår problem så ligger det oftast på Jonnys ansvar att lösa dessa. Han har även ett ansvar för att kunderna skall vara nöjda och om ett företag är missbelåtet med Dendus produkter så är det Jonnys uppgift att denna lilla tvist löses. Det är angeläget att få nöjda kunder eftersom missnöjda kunder inte är någon bra marknadsföring. Urban Johansson har mest ansvar utav de personer som vi intervjuade. Han lägger upp sina arbetsdagar på egen hand och har huvudansvaret för Dendus ekonomi. Han ansvarar även för datorerna på firman samt personalens löner. Urban är ett stöd för de anställda på Dendu eftersom han är väldigt kunnig och kan stå till svars vid förfrågningar. Han får ofta resa väldigt mycket inom arbetet och han brukar även förbereda presentationer om företaget för intressenter. Det framgår i våra intervjuer att mängden ansvar på Dendu är oerhört olika från person till person. För att det skall fungera på en arbetsplats kan inte alla ha samma ansvar. Att alla skall bestämma och göra som de känner för skulle medföra en total kaos. Därför är det bra att alla har olika arbetsuppgifter samt ansvarsområden. 17 (22)

20 Tidigare utbildning & erfarenheter Emelie läste inte vidare efter gymnasiet och har inte haft något annat arbete än Dendu. Emelie har ett arbete där det inte krävs några tidigare erfarenheter. Många av de andra golvarbetarna som står vid en maskin hela dagarna kan knappt ett ord svenska och har inga tidigare arbetslivserfarenheter. Kim läste inte heller vidare efter sin gymnasietid. Däremot gick han livsmedelsprogrammet. Detta har förmodligen givit honom en del kunskaper som varit till nytta inom livsmedelsföretaget Dendu. Han har arbetat på Dendu i 13 år, så erfarenheter har han inom branschen. Jonny Larsson har arbetat på Dendu ännu längre än Kim, i 20 år. Så det framgår i detta fall att ju längre man arbetat på Dendu desto mer ansvarsfullt arbete får man. Kim håller på att lära sig Jonnys arbetsuppgifter så han en dag kan ta över dessa helt. Jonny har många olika yrkeserfarenheter i livet. Han har arbetat på en rad olika arbeten innan han kom till Dendu. Urban Johansson studerade ekonomi på gymnasiet. Innan han arbetade på Dendu var han på ett mindre företag där han arbetade på ett kontor. Där fick han goda erfarenheter inom bokföring och ekonomi. Detta gjorde att han var så gott som fullärd när han fick sin anställning på Dendu. Framtidssyn Emelie har inga framtidsplaner på att fortsätta arbeta på Dendu. Hon har bestämt sig för att börja studera till socionom så snart som möjligt. Vårt intryck vad gäller för Kims, Jonnys och Urbans del verkar de vara kvar på Dendu fram till deras pensionsdag. Emelie har arbetat en mycket kortare tid på företaget om man jämför med männen. Kanske är det lättare att bryta ett arbetsmönster om man inte etablerat sig så lång tid? Det är den slutsats vi drar av detta. Trivsel på Dendu Vad gäller trivseln på Dendu så verkar det som att alla de personer vi intervjuat till detta arbete trivs hyfsat bra på Dendu. De yngre personerna t.ex. Emelie Nilsson och Kim Pettersson verkar dock inte ha så mycket gemensamt med den övriga personalen på Dendu, för vissa personer i personalen är både äldre och kommer från andra länder mm. Dessa olikheter kan ibland göra så att det uppstår konflikter och att alla inte alltid kommer överens. Men de äldre i personalen t.ex. Jonny Larsson och Urban Johansson verkar trivas utmärkt på Dendu. Det beror nog på att de arbetat ihop en rätt lång tid på Dendu och har därmed kommit varandra mer in på livet. Men om man bortser från åldersskillnader och andra olikheter som religioner verkar det som all personal på Dendu gör sitt bästa för att alla ska trivas och må bra på Dendu. Arbetsmiljön på Dendu tyckte många var trivsam men stressig! Det som gjorde att man trivdes med den var att man hade chansen att bara få vara sig själv t.ex. så är det inte så viktigt att vara fixerad vid utseendet på Dendu och om man hade humörsvävningar någon gång så påverkade inte detta Dendus kunder. Men det finns ju dock de som får tänka mer på att hålla humöret uppe t.ex. Urban Johansson och Jonny Larsson som ofta träffar Dendus kunder. Bland de 18 (22)

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5 Sammanfattning Syftet med det här projektet är att lära oss och förstå så mycket som möjligt om företagets marknad, organisation, administration och framtidsplaner och sedan göra en nulägesanalys utifrån

Läs mer

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Patrik Persson Tommy Andersson Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? What does it take to become a successful entrepreneur? Företagsekonomi C-uppsats

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Christian Larsson, Jimmy Lidén och 2006-05-17 Johan Karlsson SP3AE

Christian Larsson, Jimmy Lidén och 2006-05-17 Johan Karlsson SP3AE Handledare: Christian Sandström Jan Ragnarsson Kristina Neldén Karin Norman Innehållsförteckning Inledning...1 Historia...1 Syfte och problemformulering...2 Mål...2 Metod och genomförande...2 Resultat...3

Läs mer

Jag gillar mitt jobb

Jag gillar mitt jobb Jag gillar mitt jobb O M Y R K E T P E R S O N L I G A S S I S T E N T. N R 2 Arkeologen och bartendern blev personliga assistenter Fackets ombudsman: Personlig assistentyrket måste tas på allvar! Foto:

Läs mer

Utbildningen var den enskilt bästa förmånen med att jobba. som barnskötare, förutom att få jobba med barn.

Utbildningen var den enskilt bästa förmånen med att jobba. som barnskötare, förutom att få jobba med barn. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Tillhandahållaravdeningen Utbildningen var den enskilt bästa förmånen med att jobba som barnskötare, förutom att få jobba med barn. Undersökning om nyttan av fortbildning på arbetstid

Läs mer

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a En totalanalys av Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a VARBERGS GYMNASIESKOLA PROJEKT 4 1(34) Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 FÖRETAGETS MARKNAD...

Läs mer

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE 2003:7 Att leva i en familj med ekonomiska svårigheter Lina Lundström Oktober 2003 ISSN 0357-735X Innehållsförteckning 1 INLEDNING 2 1.1 Finland 2 1.2 Sverige 3 1.3 Syfte-frågeställningar

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

En tupp i hönsgården

En tupp i hönsgården En tupp i hönsgården - manliga vårdbiträdens och undersköterskors arbetssituation i äldreomsorgen Marie Karlsson Meddelandeserien 2007:1 FoU/Äldreomsorg Innehållsförteckning 1. Inledning 1 Bakgrund 1 Syfte

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

Människorna och möjligheterna

Människorna och möjligheterna Människorna och möjligheterna Vi anställer inte invandrare. Vårt bidrag till ett mer integrerat samhälle. Vi anställer inte personer med svensk bakgrund heller, vi anställer individer. Hos oss är ambition

Läs mer

Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan

Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan Referens: Fackförbundet ST (2014) Inger Ehn Knobblock, utredare inger@st.org Disputerad och sen då?

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé En praktisk handbok Entreprenörskap handlar om att utveckla nya er och att omsätta dessa er till något värdeskapande. Värdet kan skapas i företag, i offentlig verksamhet och i föreningslivet. REGERINGEN

Läs mer

Innehållsförteckning. Undervisningsmaterialets olika delar Att undervisa i arbetslivsinformation

Innehållsförteckning. Undervisningsmaterialets olika delar Att undervisa i arbetslivsinformation Lärarhandledning Innehållsförteckning 2 Inledning sid 3 Undervisningsmaterialets olika delar sid 4 Att undervisa i arbetslivsinformation sid 5 Filmen sid 6 Casebeskrivningar sid 7 Förhandlingsspelet sid

Läs mer

Datum HK (4100) 2012-11-23 Dnr 69161-2011. en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga

Datum HK (4100) 2012-11-23 Dnr 69161-2011. en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga Datum HK (4100) 2012-11-23 Dnr 69161-2011 1 (1) Underlagsrapport till Tio år med aktivitetsersättning en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga 1 Augur

Läs mer

Att arbeta inom vård och omsorg den offentliga sektorns för- och nackdelar ur vårdpersonalens perspektiv

Att arbeta inom vård och omsorg den offentliga sektorns för- och nackdelar ur vårdpersonalens perspektiv Att arbeta inom vård och omsorg den offentliga sektorns för- och nackdelar ur vårdpersonalens perspektiv Författare: Carolina Agerström Uppsats: SOC 446 41-80p Vårterminen 2002 Handledare: Marianne Svenning

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

AVGÖRANDE FAKTORER FÖR ATT ÖKA ANDELEN KVINNLIGA CHEFER. Andrea Brenander

AVGÖRANDE FAKTORER FÖR ATT ÖKA ANDELEN KVINNLIGA CHEFER. Andrea Brenander AVGÖRANDE FAKTORER FÖR ATT ÖKA ANDELEN KVINNLIGA CHEFER Andrea Brenander I svenskt näringsliv är andelen kvinnliga chefer endast 22 procent. Ett av Ericssons bolag har arbetat med att få lika stor andel

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Kommunikatören. www.hammerhanborg.com. Kommunikatören 2008 Hammer & Hanborg 1

Kommunikatören. www.hammerhanborg.com. Kommunikatören 2008 Hammer & Hanborg 1 Kommunikatören 2008 www.hammerhanborg.com Kommunikatören 2008 Hammer & Hanborg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 4 Bakgrund & Syfte 7 Resultatredovisning 8 Undersökningens resultat 9 1.1 NUVARANDE

Läs mer

TE-idning. Studiebesök på LIU. Tipsen för den bästa studentendagen. Högskoleprovet. Innehåll: Svårt att komma på ett projektarbete?

TE-idning. Studiebesök på LIU. Tipsen för den bästa studentendagen. Högskoleprovet. Innehåll: Svårt att komma på ett projektarbete? 1 Mars 2013 Erik Dahlbergsgymnasiet Studiebesök på LIU Följ med oss till Linköpings Universitet sida 21-23 Tipsen för den bästa studentendagen Högskoleprovet Hur fungerar det? sida 5-6 Svårt att komma

Läs mer

Tarot 780 svar! Ylva Trollstierna www.tarotakademin.nu. få njuta av allt det roliga som erbjuds i livet.

Tarot 780 svar! Ylva Trollstierna www.tarotakademin.nu. få njuta av allt det roliga som erbjuds i livet. Detta är texten ur boken Tarot 780 svar med vissa kompletteringar. Den ingår i ditt medlemskap i Tarotakademin och jag ber dig respektera Copyright och karma lagen vilket innebär att du ej skriver ut materialet

Läs mer

Arbete befordrar hälsa och välstånd

Arbete befordrar hälsa och välstånd Arbete befordrar hälsa och välstånd Hur stämmer uttrycket 2011? En enkätundersökning bland Civilekonomernas medlemmar 2011 2 Arbete befordrar hälsa och välstånd - Hur stämmer uttrycket 2011? En enkätundersökning

Läs mer

ADHD I VARDAGEN ETT UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE

ADHD I VARDAGEN ETT UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE ADHD I VARDAGEN ETT UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE 2 Utbildning för ungdomar och unga vuxna med ADHD Inledning Denna bok har skapats för att ge fördjupad information till ungdomar

Läs mer