Personalen på vårt fadderföretag

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Personalen på vårt fadderföretag"

Transkript

1 Personalen på vårt fadderföretag Projektarbete 2 Sofia Karlsson Ida Westergren SP 2C Folkungskolan, Linköping Vt 2004

2 Innehållsförteckning MÅL... 1 SYFTE... 1 METOD... 1 AVGRÄNSNINGAR... 1 TIDPLAN... 1 FÖRETAGSFAKTA OM DENDU... 1 PERSONALPOLITIK... 1 ORGANISATION... 1 EMELIE NILSSON... 1 EN VANLIG ARBETSDAG... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 PERSONLIGA EGENSKAPER SOM KRÄVS FÖR EMELIE NILSSONS ARBETE... 1 PLATS I ORGANISATIONEN... 1 LÖN... 1 FRAMTIDEN... 1 KIM PETTERSSON... 1 EN VANLIG ARBETSDAG... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 PERSONLIGA EGENSKAPER SOM KRÄVS FÖR KIM PETTERSSONS ARBETE... 1 PLATS I ORGANISATIONEN... 1 LÖN... 1 FRAMTIDEN... 1 JONNY LARSSON... 1 EN VANLIG ARBETSDAG... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 PERSONLIGA EGENSKAPER SOM KRÄVS FÖR JONNY LARSSONS ARBETE... 1 PLATS I ORGANISATIONEN... 1 LÖN... 1 FRAMTIDEN... 1 URBAN JOHANSSON... 1 EN VANLIG ARBETSDAG... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 PERSONLIGA EGENSKAPER SOM KRÄVS FÖR URBAN JOHANSSONS ARBETE... 1 PLATS I ORGANISATIONEN... 1 LÖN... 1 FRAMTIDEN... 1 SLUTSATSER... 1 ANSVAR... 1 TIDIGARE UTBILDNING & ERFARENHETER... 1 FRAMTIDSSYN... 1 TRIVSEL PÅ DENDU... 1 ARBETSUPPGIFTER... 1 LÖNER... 1 EGNA KOMMENTARER... 1 KÄLLFÖRTECKNING... 1 BILAGA 1, FRÅGEFORMULÄR 1-5

3 Mål Målet med detta projektarbete är att skriva ett välgjort projektarbete om fyra anställda på Dendu Chark AB, samt att jämföra de olika arbetsområdena som de har. Vi skall även kunna presentera arbetet muntligt inför klassen och andra intressenter med hjälp av PowerPoint. Syfte Syftet med detta arbete är att ta reda på hur man fördelar ansvar och arbetsuppgifter i vårt fadderföretag Dendu och hur organisationen påverkar Denduanställdas dagliga arbete. Vi ska även öva förmågan att beskriva människors arbetsuppgifter i en organisation. Metod Vi har intervjuat fyra anställda på Dendu som vi ansåg var passande, eftersom dessa fyra personer har olika arbetsområden inom företaget. Vi utförde intervjuerna under samma dag den 9/ Därefter sammanfattade vi dessa till en berättelse om varje person. Sedan var det dags för att analysera och jämföra de olika intervjuerna noga. Under terminens gång har vi även besökt Dendu ett flertal gånger för att ta kort på de anställda så att vår layout skulle bli attraktiv. Till sist sammanställde vi allt material till ett slutligt projektarbete. Avgränsningar Vi kommer att fördjupa oss i att beskriva de olika arbetsuppgifter som de olika intervjupersonerna har på Dendu. Vi skall även beskriva dessa olika arbetsuppgifter och se om det skiljer mycket emellan dem. Vi kommer helt enkelt att beskriva personalen på Dendu i detta projektarbete. Tidplan Inspiration --- Disposition Förbereda frågor Intervju --- Skriva rapport Lämna in rapport --- Förbereda presentation Hålla presentation (22)

4 Företagsfakta om Dendu Dendus affärsidé är att vara det naturliga leverantörsalternativet för legotillverkning till charkindustrin samt private labels till dagligvaruhandeln och storköksmarkanden, av prisvärda produkter med hög och jämn kvalité. Dendu Chark AB har två fabriker belägna i Linköping (Tornby) och i Mantorp. I dessa tillverkas korv, köttbullar, pastej, sylta, bacon, bog, hamburgare och stekfläsk. Sammanlagt finns det idag ca 75 anställda. Dessa är någorlunda jämnt fördelade i både Linköping och Mantorp. Könsfördelningen på vårt fadderföretag är 60 % kvinnor och 40 % män. Vid jultid har Dendu ca 15 extraanställda på grund av den ökade produktionen till jul. Mycket av det som ingår i ett julbord tillverkar Dendu. (Källa:www.gulasidorna.se) Personalpolitik Varje år utförs marknadsundersökningar bland Dendus personal för att se hur personalen trivs. Om resultatet blir sämre än man väntat vidtas åtgärder så att arbetsplatsen skall bli så bra som möjligt. Undersökningarna görs på varje arbetsavdelning och man får ut resultatet avdelningsvis. Från den senaste undersökningen som gjordes framgick det att fabriksarbetarna inte trivdes lika bra som kontorsarbetarna. Med hjälp av dessa marknadsundersökningar kan personalen få fram sina åsikter och den ansvarige i respektive avdelning försöker göra allt för att förbättra det som är dåligt. Genom denna undersökning får alltså personalen på Dendu fram sin åsikt om sin arbetsplats. 2 (22)

5 Organisation Bolagsstyrelse Ord.: M Aaby-Ericsson, L Andersson T Gustafsson, J-E Johansson, O Karlsson, T Sjöbohm, L Smedjevik. Företagsledning VD Lars Andersson Ledningsgrupp L Andersson, U Johansson, T Fredell, J Larsson, Marknadsavdelning - Linköping Dendu Chark AB Marknadschef - Lars Andersson Produktionsavdelning - Linköping Dendu Produktion Jonny Larsson Produktionsavdelning - Mantorp Saltmästarn Produktion Torbjörn Fredell Inköp / Flöden / HACCP Torbjörn Fredell / Lars Andersson Ekonomi / Personal Urban Johansson Säljdistrikt Lars Andersson Fabrik / Export / Övrigt Mottagning / Beredning Kim Pettersson / Niklas Kratz Tillverkning Torbjörn Fredell / Roine Andersson Tillverkning Kim Pettersson Förpackning / Expedition Torbjörn Fredell / Roine Andersson Köttbullstillverkning Patrik Thorsson / Johan Claesson Service / Underhåll Per-Inge Collin / Lars Persson Förpackning / Expedition Jonny Larsson / Tomas Pettersson Clifford Källbom Service / Underhåll Lars Persson / Sölve Bellman Detta organisationsschema visar hur Dendu är organiserat. Som man ser så är Dendu uppdelat i många olika arbetsområden, där det är en eller flera ansvariga på varje område. För att ett företag skall gå runt så krävs det olika arbetsområden som har en eller flera ansvarstagare, så Dendu är organiserat på ett bra och praktiskt sett. För att få en bra inblick i hur Dendu är organiserat så har vi valt att intervjua fyra personer på Dendu som alla har olika arbetsuppgifter. Vi har valt att intervjua Emelie Nilsson som är produktionsarbetare, Kim Pettersson som är produktionsansvarig, Jonny Larsson som är fabrikschef samt Urban Johansson som är ekonomichef på Dendu. Varför vi valde att intervjua dessa personer är för att det finns ett samband mellan dem. Det går som en pyramid från Emelie Nilsson till Urban Johansson - alltså har alla olika klassat arbete och det kan vara intressant att undersöka vad som skiljer arbetena åt. Vi har här nedan visat hur pyramiden ser ut samt markerat med rosa textfärg vart personerna vi intervjuat befinner sig på organisationsschemat. Urban Johansson (ekonomichef) Jonny Larsson (fabrikschef) Kim Pettersson (produktionsansvarig) Emelie Nilsson(produktionsarbetare) 3 (22)

6 Emelie Nilsson Ålder: 23 år Bor: Tannefors Familj: Pojkvän Befattning: Produktionsarbetare Intressen: Vänner, familj, idrott och mat Viktigast i livet: Vänner, familj och hälsa Vi har intervjuat Emelie Nilsson som arbetar inom produktionen på Dendu. Hon har rödbrunt hår som sticker fram lite busigt under arbetsmössan. Emelie Nilsson är en glad och sprallig tjej som sprider glädje på arbetsplatsen. Emelies vänner tycker att hon är bra på att lyssna och förstå, därför vänder de sig gärna till henne när de har problem eller bara vill ha en rolig stund. Emelies stubin är väldigt kort. Om hon är stressad och ingen gör som hon säger blir hon lätt arg och tjurig. Vi uppfattar Emelie som en tuff tjej som klarar av de slitsamma arbetsuppgifterna på Dendu och står stadigt med båda fötterna på jorden. Emelie har arbetat på Dendu i fyra år. På gymnasiet gick hon samhällsvetenskapliga programmet med inriktning ekonomi på Katedralskolan. Emelies anställning på Dendu började med ett sommararbete. Hennes mamma och pappa arbetade på Dendu för 30 år sedan. Det var där de blev störtförälskade i varandra. Det är genom föräldrarnas kontakter som Emelie fick sitt sommararbete på Dendu. Hon arbetade där över somrarna och under julen. Efter gymnasiet visste hon inte vad hon ville läsa vidare till så därför tyckte hon att det var bra att börja arbeta heltid på Dendu. När hon fick fast anställning efter gymnasietiden fick hon stå vid paketeringen av varorna. Då fick hon inget direkt ansvar. Att paketera mat är ett monotont arbete för dagarna ser likadana ut. Idag har Emelie fått ta mer ansvar. Hon har mer att säga till om än de andra som arbetar med produktionen. 4 (22)

7 En vanlig arbetsdag Emelie Nilsson börjar kl på morgonen. Hennes arbetsuppgifter under dagen är produktionsarbete samt beställning av varor. Emelie tillverkar endast korv och får tillbringa den största delen av tiden vid en korvmaskin. Hon får ut en stor korvsmet som hon stoppar i maskinen. Därefter skall hon även sköta maskinen. Det finns olika slags korvmaskiner. En är s.k. korvspruta. Den fungerar precis som namnet, den sprutar ständigt ut korvar. Emelie har dock inte fått avsmak för korv efter sina år på Dendu. Tvärtom! Korv är bland det bästa hon vet i matväg. Emelie behöver heller inte lägga ut stora kostnader för att gå på gym eftersom hon får starka muskler av att bära och lyfta stora truckar och varor. Emelie har ett stort ansvar på Dendu eftersom hon helt och hållet ansvarar för inköp av tarmar till korvsmeten. Detta gör hon dagligen och måste se till att det alltid finns råvaror. Kl går hon hem för dagen. Hon tycker att det är skönt att sluta så tidigt. På eftermiddagarna har hon tid att umgås med sina vänner samt att idrotta. Emelie Nilsson arbetar med att hänga upp korvar Trivsel på Dendu Emelie trivs rätt bra på Dendu. Hon tycker att hon har ett stort inflytande eftersom det är många som lyssnar på henne och tar henne på allvar. En sak som Emelie tycker är speciellt bra med Dendu är att man får vara som man är. Hon kan komma en dag till arbetet med oborstat hår och osminkad. De dagar då man är sur accepterar de andra det och har förståelse. Att stå vid en maskin hela dagarna kräver inte att man alltid måste vara så trevlig; det är ju inga kunder som går omkring i fabriken. Under åren på Dendu har Emelie utvecklats. Hon har bl a lärt sig att arbeta med olika slags människor och hennes självförtroende har blivit större. Idag tror hon på sig själv och är övertygad om att hon kan om hon vill. 5 (22)

8 Personliga egenskaper som krävs för Emelie Nilssons arbete En viktig egenskap är att vara stresstålig. Under jul och påsk ökar produktionen och detta medför mer arbete för personalen. Det anställs ca 15 extraarbetare under dessa tider, trots detta räcker det inte. Personalen på Dendu måste arbeta övertid för att det skall gå runt. Då måste de även arbeta under helgerna som de aldrig annars gör. På helgerna har de OB-tillägg med 100 %. En annan egenskap som krävs för Emelies arbete är att kunna samarbeta med olika människor. Emelie hävdar att man inte kan komma överens med alla på ett företag, men alla kan göra så gott de kan. På Dendu är det en stor åldersskillnad mellan de anställda. Detta innebär att de även har olika intressen, så det är svårt att finna något gemensamt. Emelie försöker vara glad och trevlig mot alla och detta är mycket viktigt för annars blir dagarna så grå och trista. Plats i organisationen Emelie är golvarbetare men kallas chefen på skoj av de andra eftersom hon ansvarar för inköp. De andra produktionsarbetarna vänder sig till henne då de undrar över något eftersom Emelie är en tjej med mycket koll. Emelie i sin tur vänder sig till Kim Petterson om hon undrar över något eftersom han är produktionsansvarig samt chef över Emelie och de övriga golvarbetarna. Lön Emelie Nilsson har en timlön på 95: - vilket ger en månadslön på 17100: - (brutto). Hon tycker att det är en låg lön eftersom hon har ett ansträngande arbete för kroppen. De som har arbetat på Dendu under en längre tid med samma arbetsuppgifter dag in och dag ut har fått krämpor i kroppen. En personalförmån som erbjuds för de anställda är massage. Detta för att försöka förhindra besvär och stela muskler. När Emelie började arbeta på Dendu fick hon 64: - i timmen. Hennes lön har alltså ökat med åren och har även blivit högre i och med att hon fått ta mer ansvar. Hon har inte förhandlat fram sin lön. Den är redan bestämd och Emelie vill inte slösa tid på att försöka få en bättre timlön. 6 (22)

9 Framtiden Att vara fabriksarbetare på Dendu är inte Emelie Nilssons drömarbete. Hon har inte tänkt fortsätta länge till. Emelie har blivit kvar på Dendu längre än hon från början trodde. Eftersom hon tjänat pengar har det varit svårt för henne att säga upp sig och börja studera till något annat. I framtiden har hon tänkt plugga vidare till socionom. Det tycker vi att hon kommer passa utmärkt till eftersom hon är bra på att lyssna på människor och komma med bra råd. När intervjun var avslutad tog hon fram sin snusdosa ur fickan och stoppade in en portion snus. Vi frågade henne om vi fick ta en bild till projektet. Då rodnade hon och klämde ur sig lite klatschigt: Herregud, då måste jag ju slänga ut snuset för jag kan ju inte sitta här med värsta prillan Hon rättade till håret och vi fick ta vår bild. 7 (22)

10 Kim Pettersson Ålder: 28 år Bor: Tannefors Familj: Flickvän och ett barn Befattning: Produktionsavdelningsansvarig Intressen: Familjen, sport och AIK Viktigast i livet: AIK och barnet Vår andra intervju gjordes med Kim Pettersson som är produktionsavdelningsansvarig på Dendu. Han är en välbyggd man och det syns tydligt att han har några år bakom sig på Dendu eftersom han är muskulös och ganska stor. Kim Pettersson beskriver sig själv som en väldigt glad person som alltid försöker att ha ett leende på läpparna. Men om han någon gång skulle bli arg så är det svårt att få honom på bra humör igen, då går han mest omkring för sig själv och surar och det kan ta ett bra tag innan man kan få se ett leende på hans läppar igen. Under intervjun upplevde vi Kim Pettersson som en ganska tystlåten person, intervjun gick väldigt snabbt och ibland fick vi nästan klämma ut svaren ur honom. Om hans kompisar skulle få beskriva honom tror Kim Pettersson själv att de kan uppleva honom som ganska långsint. Om det någon gång är bråk så är han inte den första som säger förlåt och han har väldigt svårt för att ge sig i en konflikt men han hoppas att kompisarna oftast ser den andra sidan hos honom, när han är glad. Kim Pettersson har arbetat på Dendu till och från i 13 år eftersom han emellanåt har tröttnat på det slitsamma arbetet som produktionsansvarig. Arbetet på Dendu fick han genom sin bror som en gång också har haft en anställning där. När Kim Pettersson började på Dendu var han 15 år. Det var genom ett sommararbete som han fastnade på Dendu. Kims sommararbete ledde till att han valde livsmedelsprogrammet på Anders Ljungstedska gymnasium. Kim Pettersson fick börja sin anställning som alla andra nybörjare med att börja arbeta vid paketeringen vilket han inte fann som ett höjdaryrke. Kim bestämde sig därför för att kämpa och försöka få en bättre plats i organisationen. Detta har han lyckats med eftersom han idag är Dendus produktionsavdelningsansvarige. 8 (22)

11 En vanlig arbetsdag Kim Petterssons arbetsdagar kan se väldigt olika ut från dag till dag. Det är därför väldigt svårt att berätta vad som är typiskt för en vanlig arbetsdag. Men eftersom han är produktionsavdelningsansvarig så är hans huvudsakliga uppgift att se till så att allt fungerar bra vid produktionen. Han ser till att alla alltid är sysselsatta och han fungerar även som en kontaktperson om någon av golvarbetarna behöver hjälp. En av Kim Petterssons uppgifter är att blanda smet som sedan skall bli färdigställda korvar vilket han ägnar en stor del av sin tid till. Han brukar även få stå vid produktionsmaskinerna när det är stressigt och mycket att göra. Kafferasterna är en favorit hos Kim Pettersson eftersom det är först då som han kan ta sig en lugn stund och vila. Kim brukar dricka en kopp kaffe när han anländer till sitt arbete på morgonen i syfte att piggna till. Dagens andra fikapaus inträffar på eftermiddagen då dagen börjar lida mot sitt slut. Det finner han som ett väldigt bra avslut på en hård och slitsam arbetsdag. Kim Petterssons arbetstider brukar vara mellan men han har flextid vilket innebär att det går att börja och sluta både tidigare respektive senare. Kim Pettersson står vid en korvmaskin Trivsel på Dendu Kim Pettersson trivs rätt bra på Dendu. När allt går som önskat på arbetet tycker han att det känns underbart att arbeta. När det däremot uppstår konflikter på arbetsplatsen eller om han har problem i privatlivet kan det kännas motvilligt att gå till Dendu för att arbeta. En nackdel med Dendu är att Kim Pettersson inte har så mycket gemensamt med sina arbetskamrater. Det är många som är äldre och en del kommer från andra länder och har andra kulturer vilket kan göra att det ibland uppstår konflikter, säger Kim Pettersson. Det är inte många arbetskamrater som han umgås med på fritiden men han försöker ändå vara trevlig så att det blir ett bra arbetsklimat. Kim Pettersson finner att han har ett bra inflytande på sin arbetsplats. Han får ta mycket ansvar som produktionsavdelningsansvarig vilket han tycker är mycket stimulerande. Kim Pettersson finner även att arbetet på Dendu har gett honom mycket kunskap. Han har utvecklats väldigt mycket som person under dessa år. Nog kommer det alltid att finnas en viss omogenhet hos honom eftersom det är en del av hans personlighet. Miljön på Dendu tycker Kim Pettersson emellanåt är mycket stressig. Han anser dock att det är en mycket fri arbetsplats då man får se ut som man vill och om man någon dag skulle vara arg eller ledsen så vet man att det inte kan påverka Dendus kunder. 9 (22)

12 Personliga egenskaper som krävs för Kim Petterssons arbete Egenskaper som krävs för Kim Petterssons anställning är att man måste vara snabbtänkt samt klara av att ta mycket ansvar. En annan viktig egenskap är att man skall vara mycket stresstålig. Att kunna arbeta i grupp är även en stor fördel för Kim Petterssons arbete eftersom det är många personer som skall samarbeta på en produktionsavdelning. Ibland skall man även vara beredd på att kunna ta emot kritik från andra. Det finns många som klagar på en sådan arbetsplats och då gäller det att försöka behärska sig genom att göra det bästa av situationen. Kim Pettersson tycker inte att det krävs några speciella tidigare arbetslivserfarenheter för sitt arbete. Själv har han klarat sig utmärkt på sina kunskaper som han fick från livsmedelsprogrammet. Kim Pettersson säger att det är viktigt att arbeta på och ta intryck från andra och se till att ständigt vara med i matchen vilket gör att man klarar av arbetsuppgifterna. Plats i organisationen Kim Petterssons plats i organisationen är att han är ansvarig för produktionsavdelningen. Han är alltså en s.k. chef över golvarbetarna t.ex. Emelie Nilsson. Om några av golvarbetarna skulle ha problem med något så är det till Kim Pettersson de rapporterar detta. Kim Pettersson får kontakta fabrikschefen, Jonny Larsson om han själv får problem. Lön Kim Pettersson finner sin lön som rimlig till sin arbetsinsats, men anser dock att lönen är en sak som man aldrig riktigt blir nöjd med. Det skulle absolut inte vara fel att få en liten slant till. I nuläget ligger Kim Petterssons månadslön på : - och han har ej förhandlat fram sin lön utan den är fast. Utöver lönen så kan Kim Petersson även gotta sig med några personal- och trivselförmåner, t.ex. så får han korv och andra livsmedel på Dendu till ett billigare pris samt tillgång till massage efter en hård arbetsdag. Framtiden Att vara produktionsavdelningsansvarig är inget drömyrke för Kim Pettersson. Han har trots detta arbetat på Dendu i många år och eftersom han inte har några andra arbetslivserfarenheter än detta arbete så tänker han fortsätta ett tag till. Kim Pettersson har arbetat upp sig till att bli produktionsavdelningsansvarig, så varför inte anta utmaningen att sträva efter en högre plats i organisationen? 10 (22)

13 Jonny Larsson Ålder: 47 år Bor: Berga Familj: Fru och två barn Befattning: Fabrikschef på Dendu Intressen: Familjen, golf, vänner och trav Viktigast i livet: Att må bra Vår tredje intervju gjordes med Dendus fabrikschef Jonny Larsson. Vi fick vänta ett litet tag på att han skulle göra entré i intervjurummet men efter ett tag anlände han till rummet där vi satt ivriga och väntade med pennan i högsta hugg. Jonny Larsson började med att ursäkta sin försening och sade att han varit på en liten rökpaus, det behöver han för att klara av sitt stressiga arbete som fabrikschef. Nu kunde äntligen intervjun börja! Jonny Larsson beskriver sig själv som en stor optimist. Han menar att allt går att lösa bara man är villig att inte ge upp. När vi frågade honom om han hade några negativa egenskaper så sade han att det inte fanns något svar på detta. Han anser att om man har några negativa egenskaper så ska man hålla dem för sig själv och om de någon gång skulle komma fram så får man helt enkelt behärska sig. Vårt intryck av Jonny Larsson som person var att han är en väldigt lugn och samlad person, han var väldigt lätt att prata med och vi hann inte ens ställa frågan innan han berättade svaret. Jonny Larsson har arbetat på Dendu i 20 år. Det hela började med en arbetsansökan som chaufför- och parkeringsansvarig på Dendu och efter mycket om och men fick han anställningen. Arbetet i sig var väl ingen höjdare däremot fortsatte han sin anställning på fabriken eftersom han funnit så goda arbetskamrater. Från att för 20 år sedan börjat som chaufför- och parkeringsansvarig har Jonny Larsson arbetat upp sig väldigt mycket. Hans position har ständigt förändrats och idag har han den fina titeln fabrikschef på Dendu. Om man skall titta närmre på Jonny Larssons tidigare arbetslivserfarenheter så är det inget som liknas vid hans nuvarande sysselsättning. Bl.a. har han studerat ekonomi, eftersom hans första tanke vara att bli ekonom, men han har ändrat riktning många gånger och arbetade bl.a. tillsammans med Steffo Törnqvist i en klädaffär. Jonny har även hållit på mycket med pappersarbete. Det mest framgångsrika yrke han haft hittills är sitt nuvarande. 11 (22)

14 En vanlig arbetsdag Jonny Larssons arbetsdagar ser jämt olika ut, det finns inte en dag som är den andra lik. Eftersom han är fabrikschef på Dendu så har han väldigt mycket att hålla ordning på. Men hans huvudsakliga uppgifter under dagen är att ansvara för hela fabriken och dess personal. Om Dendu får problem med något som gäller fabriken så är det hans uppgift att lösa det hela på bästa sätt. Det är även Jonny som tar hand om kundbesök och kundmöten. Jonny Larsson tycker att dagarna brukar gå väldigt fort på Dendu och hans målsättning för varje dag är att lära sig något nytt. Han har inget klagomål på sina arbetstider för han har nämligen flextid men arbetstiderna brukar oftast bli Trivsel på Dendu Jonny Larsson trivs utmärkt på Dendu. Det är inte bara med själva yrket utan även med de snälla arbetskamraterna som han har i sin närhet. Visst kan man inte vara vän med alla på en arbetsplats men han försöker bjuda på sig själv genom att vara öppen och trevlig. Det finns några speciella vänskapsband han skapat på Dendu. T.ex. umgås han väldigt mycket med före detta VD: n, Sven Wiberg och även med Dendus ekonomichef Urban Johansson. Tillsammans brukar de spela golf och de har även ett stort gemensamt intresse i trav. Jonny Larsson finner även att han utvecklats mycket som person under åren på Dendu. Han har lärt sig att ta mycket ansvar och att leda en grupp. Det roliga med arbetet på Dendu är även att han träffat väldigt mycket nytt folk genom tiden t.ex. på kundbesök och kundmöten. Miljön på Dendu tycker Jonny är helt ok, men för att miljön skall kunna vara bra på en arbetsplats gäller det att alla hjälps åt och att rutiner följs! Detta för att försöka uppnå en förbättrad trivsel på fabriken. Personliga egenskaper som krävs för Jonny Larssons arbete De egenskaper som krävs för Jonny Larssons arbete är att man måste ha en erfarenhet av att sitta i en ledarposition. Man skall även inte ta åt sig så lätt om det uppstår en konflikt. I Jonny Larssons arbete är det även viktigt att kunna arbeta i grupp och samarbeta. Att tänka optimistiskt är även viktigt i Jonny Larssons arbete, det är betydelsefullt att tänka att allt är möjligt bara man försöker! En annan egenskap som krävs för Jonnys arbete är stresstålighet. Man får vara beredd på att ta en del av sin fritid för att hinna med allt som skall göras. Jonny säger att det är väldigt lätt att ta med arbetet hem, men det måste man lära sig att inte göra genom att försöka arbeta mer effektivt i fabriken under dagtid. 12 (22)

15 Plats i organisationen Jonny Larssons plats i organisationen är att han är ansvarig för hela fabriken, dvs. över allt som händer och sker samt över personalen. Om någon utav fabrikspersonalen t.ex. Kim Pettersson får problem med något som rör fabriken så rapporterar han det till Jonny Larsson. Om Jonny Larsson i sin tur har problem med något skall han rapportera det till VD: n som är Lars Andersson. Om Jonny Larsson någon dag skulle vara sjuk eller bortrest så måste ändå dagen på Dendu gå lika bra utan honom. När inte Jonny är närvarande på fabriken är det Kim Pettersson som får ta befälet tills Jonny Larsson åter igen befinner sig på plats. Jonny Larsson tycker att organisationen på Dendu fungerar bra och han tycker att personkemin oftast fungerar bra men ibland kan det uppstå vissa konflikter som de försöker lösa på bästa sätt! Jonny Larsson trivs med sin plats i organisationen och han kan ju inte förneka att det känns mycket bra att ha sista ordet på fabriken. Lön När vi frågade Jonny Larsson vad han har för timlön kliade han sig i huvudet medan han sa att han inte ville svara på det. Dock erkände han att den inte var sexsiffrig. Men efter ett väldigt luskande och frågande så fick vi till slut ut det ur honom och han berättade att den i nuläget låg på : - i månaden. Han fann den rimlig till sin arbetsinsats men han kunde som alla andra gärna se att den blev högre, fast han påpekade dock att lönen inte är det vikigaste utan det mest väsentliga är att trivseln är i topp. Lönen är något som Jonny Larsson förhandlar fram med sin chef men idag tycker han inte att någon förhandling behövs eftersom han är nöjd som den är. Om Jonny Larsson arbetar på helger så får han ett OB-tillägg på 100 % men det är bara om han beordrar personal att arbeta på helgen, för då måste ju även han befinna sig på plats. Om han däremot arbetar helt själv på Dendu med t.ex. pappersarbete så tar han inte ut något OB-tillägg. Han värderar högt personalförmånerna som erbjuds i form av billigare korv, få möjligheten att resa mycket i sitt arbete samt tillgänglig massage. Framtiden Jonny Larsson tror att han kommer att fortsätta att arbeta på Dendu i framtiden. Han hävdar att det är för sent i dagsläget att studera till sitt drömyrke, ekonom. Dessutom anser han att det är onödigt att byta arbete nu när han trivs så bra med sina arbetskamrater och arbetet som helhet. Hans målsättning är att allt går att lösa om man själv vill och han tror att det fortfarande finns nya saker att upptäcka inom sitt arbete som fabrikschef. Jonny Larsson hoppas att han skall fortsätta med att träffa nya och intressanta människor inom livsmedelsvärlden i framtiden! 13 (22)

16 Urban Johansson Ålder: 44 år Bor: Mantorp Familj: Fru och tre barn Befattning: Ekonomiansvarig, controller Intressen: Hästar, trav, familjen och vännerna Viktigast i livet: Att få vara frisk och att ens anhöriga också mår bra När vi satt och väntade på att Urban Johansson skulle anlända till intervjurummet hörde vi plötsligt någon vacker stämma som trallade i korridoren Flickorna på tv 2 åh åh åh, det är ni som får jorden att gå runt Det var Urban Johanssons entré. Han är en positiv person med en skön humor. Urban beskriver sig själv som en väldigt noggrann person. Han har lätt för att upptäcka samt även lösa kluriga problem. Urban Johansson har även lätt för att träffa nya människor och har en god personkännedom. Hans negativa egenskaper är att han ibland är för ambitiös och tar på sig för mycket arbete. Urban Johansson har väldigt svårt för att säga nej till saker och ting. Folk vänder sig ofta till honom när de undrar över något och behöver hjälp. Urban är en mycket hästintresserad man. Han hävdar att han dock är för fet för att själv kunna rida, därför föredrar han trav. Urban Johansson är intresserad av ekonomi, det är därför som han har arbetat på Dendus ekonomiavdelning sedan Urban har en 3-årig gymnasieutbildning med inriktning mot ekonomi med sig i bagaget. Urban Johansson har väldigt lätt för siffror, så han tycker själv att han passar ypperligt som ekonomiansvarig på Dendu. Urban Johansson har arbetat på Dendu i 23 år. Tidigare arbetade han som kontorist på ett mindre företag. Där fick han lära sig det mesta inom bokföring, löner mm. Detta hade han stor nytta av när han senare sökte arbete som ekonomiansvarig på Dendu. Han kunde mer än de övriga på avdelningen och fick ledarrollen direkt. Urban Johansson har gått sex stycken kurser för att få mer kunskap inom sitt arbete. Dessa kurser har varit inom ekonomi och arbetsledarkurser. Efter sina år på Dendu har Urban utvecklats mycket. Han klappar sig på magen samtidigt som han hävdar att han blivit större. Bättre självförtroende har han också fått. Idag är han mycket säkrare när han har förhandlingar med sina kunder, träffar nya människor, håller företagspresentationer mm än han var i sina yngre dagar. 14 (22)

17 En vanlig arbetsdag Urbans arbetsdagar är varierande. Ingen dag är sig lik. Han får i stort sätt komma och gå när han vill, men han måste se till att sköta sitt arbete. Trots detta så arbetar Urban Johansson för det mesta mellan kl 8-17 på vardagarna. En arbetsdag kan se ut enligt följande: Klockan parkerar Urban Johansson sin nya bil utanför Dendu. Bilen har han som en löneförmån och får även bensinen betald, dock måste han skatta för den. När han väl befinner sig på Dendu går han igenom sin e-post samt planerar dagen med en kopp kaffe i handen. Under dagen arbetar han med ekonomiska rapporter som t ex redovisning. Han är samtidigt ett stöd för personalen på Dendu och får svara på deras eventuella frågor. Lunch levereras mitt på dagen till Dendus matsal från en restaurang som heter Oscar. Urban Johansson ägnar även en tid åt att förbereda kommande möten. Han brukar möta nya människor samt ha företagspresentationer. När klockan är runt sätter han sig i bilen för att åka hem till sin familj i Mantorp. Urban Johansson sitter på kontoret Trivsel på Dendu Urban Johansson trivs väldigt bra på Dendu. Han saknar dock Sven Wiberg som var den förra VD: n. De hade väldigt roligt ihop de delade båda samma intressen som trav. De umgås ofta på fritiden och har funnit varandra väl. Fördelarna med Urbans arbete är att han har eget ansvar. Han styr själv över sin tid och får arbeta självständigt. Urban Johansson har ett stort inflytande på Dendu. Han kan påverka mycket med sina synpunkter eftersom det är många som ser upp till honom. Urban anser att de har en god personkemi på arbetsplatsen, dock förekommer det en del motsättningar på vissa plan. Personliga egenskaper som krävs för Urban Johanssons arbete De egenskaper som krävs för en framgångsrik ekonom är framför allt att tycka om att arbeta med siffror samt pappersarbete. Man bör också vara noggrann och ordningsam. En annan viktig egenskap för Urban Johanssons arbete är att ha förmågan att kunna arbeta självständigt och ta tag i saker och ting. Stresstålig är också en betydelsefull egenskap eftersom det ibland blir väldigt mycket att göra och då är det en fördel om man är effektiv. Det är även viktigt att vara utåtriktad om man skall passa i Urbans kostym eftersom en stor del av arbetsuppgifterna är att möta kunder samt hålla föredrag om verksamheten. 15 (22)

18 Plats i organisationen Urban är ekonomichef och har därmed ett stort inflytande på sin arbetsplats. Han har en högre position än de andra som vi har intervjuat till detta projektarbete. De som rapporterar till Urban om de fått problem är främst Jonny Larsson och en kvinna som heter Carina Johnsson. Hon arbetar med faktureringar och behöver ibland lite rådgivning. Om Urban har något på hjärtat som berör företaget vänder han sig oftast till VD: n och styrelsen. Lars Andersson heter mannen som är Urbans närmste chef och VD. Lön Urban Johansson har en månadslön på : -. Han tycker att lönen borde vara bättre eftersom han måste lägga ner en stor del av sin fritid för att hinna med allt han skall göra inom arbetet. Visst får han personalförmåner som exempelvis en bil samt att äta så mycket mat han vill utan att betala, men han är samtidigt arbetsam som en myra. Urban har kommit fram till att hans timlön är väldigt liten eftersom han har en fast månadslön och arbetar så mycket på övertid. När han arbetar under helgerna får han inget OB-tillägg. Han hävdar att lönen låter mycket men det argumenterar han starkt emot eftersom han lägger ner så mycket tid som exempelvis på helgerna, arbetar övertid samt får arbeta hemma. Urban säger att det inte är långt från smärtgränsen. Det är väl bara att ta sig i kragen och förhandla till sig en löneförhöjning undrar vi? Det gjorde han förr när Sven Wiberg var chef på företaget. Idag måste Dendu följa de löneramar som facket rekommenderar. Framtiden Urban trivs mycket bra på sin arbetsplats och har inga större planer på att lämna Dendu. Däremot hävdar han att om han skulle byta arbete så är det hög tid att göra det nu. Det är svårt att få en anställning vid en hög ålder. Urban anser att han inte har någon tid till att fundera på ett annat arbete. Hans anställning på Dendu är inte hans drömarbete. Urbans stora dröm är att vara ekonomiskt oberoende så han kan sköta om hästarna hela dagarna. Det är i hög grad något som han har att se fram emot när han blir pensionär! Han vill i framtiden få mer tid till sin familj och sina vänner. Han har bestämt sig för att värdera sin fritid och ta sig mer tid till sådant som inte berör arbetet. 16 (22)

19 Slutsatser Det framgår att de personer som vi intervjuat har olika arbetsuppgifter, ansvarsområden, erfarenheter, personligheter etc. Vi skall nu jämföra skillnaderna samt likheterna mellan dem. Ansvar Emelie Nilsson har mer ansvar än de andra golvarbetarna eftersom hon ansvarar för inköpen av tarmar som är en råvara som används vid tillagningen av korv. Hon har dock inget inflytande vad gäller arbetstiderna. Hon börjar kl på morgonen och slutar kl Kim Pettersson har lite mer ansvarsområden än vad Emelie har. Han är produktionsavdelningsansvarig vilket innebär att han har ett stort ansvar. Det är Kim som ser till att alla inom produktionsavdelningen har arbetsuppgifter under hela dagarna. Hans arbetstider är vanligtvis mellan , men han har flextid så han kan disponera sin tid om han så önskar. Jonny Larsson har ännu mer ansvar än Emelie och Kim. Han är fabrikschef på Dendu och har därför ett stort inflytande på sin arbetsplats. Han ansvarar dagligen för att arbetet bedrivs och det är han som är själva hjärnan bland korvarna, hamburgarna, köttbullarna och medarbetarna på fabriken. Om det uppstår problem så ligger det oftast på Jonnys ansvar att lösa dessa. Han har även ett ansvar för att kunderna skall vara nöjda och om ett företag är missbelåtet med Dendus produkter så är det Jonnys uppgift att denna lilla tvist löses. Det är angeläget att få nöjda kunder eftersom missnöjda kunder inte är någon bra marknadsföring. Urban Johansson har mest ansvar utav de personer som vi intervjuade. Han lägger upp sina arbetsdagar på egen hand och har huvudansvaret för Dendus ekonomi. Han ansvarar även för datorerna på firman samt personalens löner. Urban är ett stöd för de anställda på Dendu eftersom han är väldigt kunnig och kan stå till svars vid förfrågningar. Han får ofta resa väldigt mycket inom arbetet och han brukar även förbereda presentationer om företaget för intressenter. Det framgår i våra intervjuer att mängden ansvar på Dendu är oerhört olika från person till person. För att det skall fungera på en arbetsplats kan inte alla ha samma ansvar. Att alla skall bestämma och göra som de känner för skulle medföra en total kaos. Därför är det bra att alla har olika arbetsuppgifter samt ansvarsområden. 17 (22)

20 Tidigare utbildning & erfarenheter Emelie läste inte vidare efter gymnasiet och har inte haft något annat arbete än Dendu. Emelie har ett arbete där det inte krävs några tidigare erfarenheter. Många av de andra golvarbetarna som står vid en maskin hela dagarna kan knappt ett ord svenska och har inga tidigare arbetslivserfarenheter. Kim läste inte heller vidare efter sin gymnasietid. Däremot gick han livsmedelsprogrammet. Detta har förmodligen givit honom en del kunskaper som varit till nytta inom livsmedelsföretaget Dendu. Han har arbetat på Dendu i 13 år, så erfarenheter har han inom branschen. Jonny Larsson har arbetat på Dendu ännu längre än Kim, i 20 år. Så det framgår i detta fall att ju längre man arbetat på Dendu desto mer ansvarsfullt arbete får man. Kim håller på att lära sig Jonnys arbetsuppgifter så han en dag kan ta över dessa helt. Jonny har många olika yrkeserfarenheter i livet. Han har arbetat på en rad olika arbeten innan han kom till Dendu. Urban Johansson studerade ekonomi på gymnasiet. Innan han arbetade på Dendu var han på ett mindre företag där han arbetade på ett kontor. Där fick han goda erfarenheter inom bokföring och ekonomi. Detta gjorde att han var så gott som fullärd när han fick sin anställning på Dendu. Framtidssyn Emelie har inga framtidsplaner på att fortsätta arbeta på Dendu. Hon har bestämt sig för att börja studera till socionom så snart som möjligt. Vårt intryck vad gäller för Kims, Jonnys och Urbans del verkar de vara kvar på Dendu fram till deras pensionsdag. Emelie har arbetat en mycket kortare tid på företaget om man jämför med männen. Kanske är det lättare att bryta ett arbetsmönster om man inte etablerat sig så lång tid? Det är den slutsats vi drar av detta. Trivsel på Dendu Vad gäller trivseln på Dendu så verkar det som att alla de personer vi intervjuat till detta arbete trivs hyfsat bra på Dendu. De yngre personerna t.ex. Emelie Nilsson och Kim Pettersson verkar dock inte ha så mycket gemensamt med den övriga personalen på Dendu, för vissa personer i personalen är både äldre och kommer från andra länder mm. Dessa olikheter kan ibland göra så att det uppstår konflikter och att alla inte alltid kommer överens. Men de äldre i personalen t.ex. Jonny Larsson och Urban Johansson verkar trivas utmärkt på Dendu. Det beror nog på att de arbetat ihop en rätt lång tid på Dendu och har därmed kommit varandra mer in på livet. Men om man bortser från åldersskillnader och andra olikheter som religioner verkar det som all personal på Dendu gör sitt bästa för att alla ska trivas och må bra på Dendu. Arbetsmiljön på Dendu tyckte många var trivsam men stressig! Det som gjorde att man trivdes med den var att man hade chansen att bara få vara sig själv t.ex. så är det inte så viktigt att vara fixerad vid utseendet på Dendu och om man hade humörsvävningar någon gång så påverkade inte detta Dendus kunder. Men det finns ju dock de som får tänka mer på att hålla humöret uppe t.ex. Urban Johansson och Jonny Larsson som ofta träffar Dendus kunder. Bland de 18 (22)

Utvärdering av projektet Flodagruppen

Utvärdering av projektet Flodagruppen Utvärdering Flodagruppen 1 Utvärdering av projektet Flodagruppen Elever och föräldrar Johan Heintz Handledare: Annika Hall Sveagatan 15 Kurator vid Dergårdens gymnasium, 413 14 Göteborg Lerum e-mail: johan.heintz@kulturverkstan.net

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Om rapporten. Om statistiken. Frågeställningar ur Ungdomsbarometern 13/14

Om rapporten. Om statistiken. Frågeställningar ur Ungdomsbarometern 13/14 Om rapporten Om statistiken Data från Ungdomsbarometern 13/14 Ungdomsbarometern är en årligen återkommande studie vars syfte är att kartlägga vad de svenska ungdomarna tycker, tänker och gör inom ett brett

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Vad du är bra på. Vet du vad du skulle vilja arbeta med i framtiden? Om du inte vet kan du kanske få hjälp av frågorna nedan.

Vad du är bra på. Vet du vad du skulle vilja arbeta med i framtiden? Om du inte vet kan du kanske få hjälp av frågorna nedan. Namn Datum Vad motiverar dig? Vad vill du göra efter gymnasietidens slut? För att kunna matcha dig på bästa sätt mot vidare studier eller arbete behöver vi veta vad du gillar, vad som motiverar dig, lite

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Svar från intervjuperson 1. Vad har du för arbetstitel? - Konstruktör - Nyproduktion - Via studier och praktik 4. Din ålder? - 20-30 år 5.

Läs mer

Sommarpraktik - Ungdom

Sommarpraktik - Ungdom Sommarpraktik - Ungdom 1. Födelseår 2. Kön 3. Inom vilket praktikområde har du praktiserat? 4. Hur är du med den information du fått hemskickad av Ung i Lund? Svara på en skala mellan 1-5 där 1 betyder

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

FRÅGOR OM HÄLSA OCH TRIVSEL PÅ ARBETSPLATSEN

FRÅGOR OM HÄLSA OCH TRIVSEL PÅ ARBETSPLATSEN FRÅGOR OM HÄLSA OCH TRIVSEL PÅ ARBETSPLATSEN Ifylles av vårdgivare Efternamn Förnamn Personnummer - Internkod program 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Internkod flow Inskr Avsl Uppf I Uppf II Kvalitetsgranskat OK Sign

Läs mer

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista rapport arbetsledning missköta sig rasist Diskrimineringsombudsmannen arbetskamrater arbetstider morgon- eller eftermiddagsskift stämpelkort

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Är jag redo för arbete?

Är jag redo för arbete? Är jag redo för arbete? En guide som skapats inom programmet Step by Step- ett ungdoms initiativ under Ung och Aktiv i Europa programmet Januari- September 2013 Vad innebär det att praktisera Jag lär mig

Läs mer

Chefernas ojämlika arbetsmarknad

Chefernas ojämlika arbetsmarknad Tema jämställdhet/mångfald: Bilder för presentation Chefernas ojämlika arbetsmarknad Ledarna: Temo AB: Olle Hernborg David Ahlin, Anna-Karin Bärjed Datum: 2006-03 - 17 Sida 2 Ledarnas Chefsbarometer 2006

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Sammanställning av. Hälso- och arbetsmiljöenkäten AFA för Södermöre kommundelsförvaltning, Södermöreskolan. November 2009

Sammanställning av. Hälso- och arbetsmiljöenkäten AFA för Södermöre kommundelsförvaltning, Södermöreskolan. November 2009 Sammanställning av Hälso- och arbetsmiljöenkäten AFA för Södermöre kommundelsförvaltning, Södermöreskolan November 29 1 7. Var du med och besvarade AFA-enkäten i "En frisk satsning" 25-26? A. Ja B. Nej

Läs mer

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport Feriepraktik 2014 Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun Standardrapport Procent Antal Kille 48,1% 38 Tjej 51,9% 41 Svarande 79 Procent Antal 1996 43,8% 32 1997 56,2% 41 Svarande 73 Procent Antal Barn-

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Glädjerapporten 2014. Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014

Glädjerapporten 2014. Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014 Glädjerapporten 2014 Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014 Så här kul har vi det på jobbet just nu. I genomsnitt skrattar vi 5,1 ggr/dag på svenska arbetsplatser. Vård och Omsorg

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II. Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II. Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Organisationens egen inledande text Instruktion

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

1 Mötet öppnade Lina öppnar mötet! 2 Val av mötesordförande Mötet väljer Olivia till mötesordförande.

1 Mötet öppnade Lina öppnar mötet! 2 Val av mötesordförande Mötet väljer Olivia till mötesordförande. OUCI +! Datum: 17/11-09 Tid: 08.34 Plats: Linas kök Närvarande: Madeleine Lindberg, Olivia Ekman och Lina Nilsson 1 Mötet öppnade Lina öppnar mötet! 2 Val av mötesordförande Mötet väljer Olivia till mötesordförande.

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

AFFÄRSPLAN 2011-2012. John Bauer Gymnasiet - Karlstad Emelie Johnsson Nathalie Mattsson Sabina Bylock Liza Andersson

AFFÄRSPLAN 2011-2012. John Bauer Gymnasiet - Karlstad Emelie Johnsson Nathalie Mattsson Sabina Bylock Liza Andersson AFFÄRSPLAN 2011-2012 John Bauer Gymnasiet - Karlstad Emelie Johnsson Nathalie Mattsson Sabina Bylock Liza Andersson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund............................................. 02 Vår affärsidé..........................................

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

Ta tuffa samtal på måndagen

Ta tuffa samtal på måndagen Ta tuffa samtal på måndagen Näringsliv SvD 2011-08-18 08.03 Torsdag den 18 augusti Dalarö 16 Klart.se Ta tuffa samtal på måndagen PROFIL Namn: Jenny Rosberg. Ålder: 44. Bor: Söder om söder. Familj: Man

Läs mer

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer?

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Författare: Kristina Bromark, utvecklingsledare Enheten för välfärd och FoU-stöd, funktionshinder Tfn: 0727-41 54 25 E-post: kristina.bromark@regionuppsala.se

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Guide till bättre balans i livet.

Guide till bättre balans i livet. Guide till bättre balans i livet. En praktisk handledning för både arbetsgivare och anställda. Balans i livet kan betyda mycket. Hur ska vi alla kunna kombinera arbete med privatliv utan att det kostar

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ.

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. ISSP 2005 Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. Först några frågor om arbete i allmänhet Fråga 1 Föreställ Dig att Du kunde förändra hur Du använder Din tid, och ägna mer tid åt vissa saker

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT (BILAGA 1) Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-07-02 Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med deltagare Genomförande och respons

Läs mer

1) Kön. 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb?

1) Kön. 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb? ) Kön Tjej 55 Kille 58 Annat 2 3 4 5 6 7 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb? Kommunens hemsida Skolan Kompisar via min kontaktperson Medlem där Möjligheternas plats Känner arbetsgivaren

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Hur Du får en effektiv och trivsam miljö

Hur Du får en effektiv och trivsam miljö Hur Du får en effektiv och trivsam miljö Golven vill du ha strålande, dina fönster ska vara glasklara och att toaletten alltid är ren och fräsch är ett krav. Men det fungerar inte alltid som du vill, och

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Falköpings kommun Feriepraktik 2015. Enkät ungdomar period 1, 2 och 3

Falköpings kommun Feriepraktik 2015. Enkät ungdomar period 1, 2 och 3 Falköpings kommun Feriepraktik 2015 Enkät ungdomar period 1, 2 och 3 Total Period 1 Period 2 Period 3 Kille 42% 37,7% 41,4% 50% Tjej 58% 62,3% 58,6% 50% Svarande 138 69 29 40 Total Period 1 Period 2 Period

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2016 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Efter feriearbetet sommaren 2016 gjorde vi en enkätundersökning bland ungdomarna. Vi ville ta reda

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Studerande föräldrars studiesociala situation

Studerande föräldrars studiesociala situation Studerande föräldrars studiesociala situation Emma Mattsson Umeå Studentkår Maj 2011 Bakgrund Projektet Studenter med barn finns med i verksamhetsplanen för 2010/11 och har legat på den studiesociala presidalens

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11 Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Rosa Författare: Iben Harboe Vem handlar böckerna om? Rosa är en liten tjej som bor tillsammans med sin stressade mamma och sin busiga storebror Max. Rosa har sköldpaddan

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Examensarbete VT Börja på förskolan

Examensarbete VT Börja på förskolan Examensarbete VT 2013 Börja på förskolan Att börja på förskolan kan var en stor omställning i livet för hela familjen. Somliga är bekanta med förskolans värld andra inte. Kanske har du frågat vänner och

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

Handledare för caset är Jaana Kurvinen och Pär Vilhelmsson.

Handledare för caset är Jaana Kurvinen och Pär Vilhelmsson. Inledning Titel: Revisionsfirman BM Det här caset är författat av Gunilla Andersson, Pia Ericsson, Catrine Edwardsson och Conny Melberg. Caset är skrivet som en del av kursen Organisationsteori B 5 poäng

Läs mer

Vägledande PDF för poängsättning COPSOQ II, Sverige

Vägledande PDF för poängsättning COPSOQ II, Sverige Vägledande PDF för poängsättning COPSOQ II, Sverige Denna PDF är skapad för att underlätta poängsättningen när man har genomfört en enkätundersökning. Frågorna står i samma ordning som i enkäten, men utan

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

HANDLEDARE ETT ANSVARSFULLT UPPDRAG

HANDLEDARE ETT ANSVARSFULLT UPPDRAG HANDLEDARE ETT ANSVARSFULLT UPPDRAG LÄRLING Lönar sig Arbetar du på ett företag som satsar på sina lärlingar? I så fall är du inte ensam. Idag satsar allt fler företag på att erbjuda sina lärlingar en

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Jobbet på det perfekta läget

Jobbet på det perfekta läget Jobba hos oss! Jobbet på det perfekta läget Att bo eller arbeta i Svedala kommun är att ha nära till städer som Malmö, Lund, Trelleborg och Köpenhamn. I kommunen finns allt du behöver natur, kultur, näringsliv,

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

4 av 5 svarat= 80 % 8 av 10 svarat: 80 % Kön Kvinna 22 1 4 15 9 49% 51 Man 15 3 4 20 12 51% 54 Totalsumma: 105. svar ej i samma frekvens

4 av 5 svarat= 80 % 8 av 10 svarat: 80 % Kön Kvinna 22 1 4 15 9 49% 51 Man 15 3 4 20 12 51% 54 Totalsumma: 105. svar ej i samma frekvens 2007 års brukarundersökning socialpsykiatriska området. 12 frågor 37 av 66 56 % 4 av 5 80 % 8 av 10 svarat: 80 % 35 av 47 svar= 74% 22 av 24 92% 106 av 152 70 % svarsfrekvens Ålder 18-35 år 2 1 2 10 2

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

Barns och ung- domars hälsa i Kronobergs län

Barns och ung- domars hälsa i Kronobergs län Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län Att börja med Har du någon gång haft hög feber, ont i magen eller huvudvärk? Såklart du har, det har nästan alla. Då vet du hur trist det är att missa den där

Läs mer

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan Vad är mångfald? Yalda, 37 år, har rötter i Mellanöstern och är född och uppvuxen i Sverige. Hon är den enda på sin arbetsplats som har utländsk bakgrund och det blir hon ofta påmind om av arbetskamrater

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

I vilken grad är du nöjd med relationen mellan dig och din senior?

I vilken grad är du nöjd med relationen mellan dig och din senior? Studenternas utvärdering, 2010 ( 17 har svarat utav 19 deltagare) I vilken grad är du nöjd med relationen mellan dig och din senior? 3 mycket nöjd 2 nöjd 1 mindre nöjd 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 Några

Läs mer