Sommarjobb, tips och idéer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sommarjobb, tips och idéer"

Transkript

1 Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet till nya kontakter, nya erfarenheter och kanske kan det finnas chans till helgjobb? Detta material har vi på Arbetsmarknadsenheten sammanställt och tanken ska vara att det vägleder dig till ett sommarjobb. Här beskrivs grundläggande saker du måste veta innan du ger dig ut och jobbar! Sommarjobbstips Det finns fler än ett bra sätt att söka jobb. Det mest effektiva är en kombination av några olika metoder. Använd Arbetsförmedlingen, titta på platsannonser och kontakta arbetsgivaren direkt. Berätta för alla familj, kompisar, grannar, skolkamrater, chattkompisar och på Facebook att du söker sommarjobb. Vilket jobb du kan arbeta med beror på flera olika faktorer. Om du är under 18 år får du exempelvis inte jobba före klockan sex på morgonen. Du får inte heller jobba ensam och om du är under 16 år får du inte stå i en kassa. Om du inte följer de regler som finns kan det leda till att du inte kan ta ut din lön.

2 Att skriva ansökan När du söker jobb kommer du oftast behöva lämna ett ansökningsbrev till arbetsgivaren. Syftet med detta brev är att du ska presentera dig och försöka övertyga arbetsgivaren till att anställa just dig. Tänk på att inte skriva för långt, max en A4, och anpassa brevet till det jobb du söker. Här är några punkter du kan gå efter då du skriver: Vem är jag? Här ska du ha med ditt namn, hur gammal du är, var/vad du studerar, dina intressen och hur du är som person. Ta bara upp de positiva sidorna om dig själv och försök fokusera på de delar av dig som passar för just det jobb du söker. Men ljug aldrig om din personlighet! Det kommer att märkas direkt. Vad kan jag tillföra på arbetsplatsen? Här ska du skriva om dina erfarenheter. Du kanske har praoat, praktiserat eller liknade. Om du inte har gjort något i den stilen kan du alltid koppla andra erfarenheter till jobbet. Om du exempelvis söker jobb som dagisledare kan du kanske skriva att du har småsyskon, att du har tränat yngre personer i någon sport, du har kanske tagit hand om grannens barn, använd fantasin! Varför vill jag ha jobbet? Detta är helt klart den viktigaste punkten och det är den som kommer avgöra om du får jobbet eller inte. Det du ska göra nu är att övertyga arbetsgivaren att du ska ha jobbet. Skriv att du tycker att jobbet ska bli intressant, roligt, lärorikt, spännande, givande m.m Meritförteckning Din meritförteckning ska innehålla eventuella arbetserfarenheter, språkkunskaper, föreningsmeriter, datakunskaper och andra saker som kan var av intresse för arbetsgivaren. Det kan vara bra att ha intyg på att allt verkligen stämmer. Du kan alltid vända dig till grundskolan, de är tvungna att spara alla intyg på var du har praoat samt ditt slutbetyg! Betyg Var beredd på att vissa även vill att du visar dina betyg. Referenser Ett plus i kanten kan vara att nämna en eller flera referenser till arbetsgivaren. En referens är en person som känner dig väl som arbetsgivaren ska kunna ringa upp för att få reda på lite mer om dig. Ett bra tips kan vara förvarna dessa personer så att de är förberedda på att det kan komma ett samtal. Kontaktuppgifter Här ska du ha med mobil/hemnummer, adress och mejl.

3 Hitta sommarjobbet De flesta sommarjobb hittar du inom service, omsorg och handel. Det är inte en enkel uppgift att hitta ett arbete, förbered dig därför på detta innan du börjar söka. Ett tips är att du skriver ned olika ställen där du kan söka jobb. Se exemplet nedan. Ju fler områden du kan tänka dig att jobba inom, desto större chans är det att du får ett sommarjobb. Lägg därför lite extra krut att söka igenom telefonkatalogen, internet och annonser! Var ska jag börja leta? Leta i annonser Börja med att titta i annonserna i olika tidningar och på nätet. På SyoGuidens sommarjobbsavdelning hittar du många användbara länkar. Tänk på att vara ute i god tid. De första annonserna brukar dyka upp redan strax efter jul. Ta egna initiativ Eftersom många arbetsgivare inte annonserar efter personal kan det vara bra om du själv går runt och knackar dörr. Ring upp arbetsgivaren och be att få skicka en ansökan eller att få komma och presentera dig. Använd gula sidorna eller eniro för att hitta telefonnummer. Utnyttja ditt kontaktnät Prata med varenda kotte du känner; grannar, kompisar, släktingar, föräldrar, tränare m.m. Har du kanske praoat eller praktiserat någonstans, ta då chansen att fråga, du kan aldrig få mer än ett nej!

4 Anställningsintervju Startskottet Tips att tänka på vid en anställningsintervju är att komma i tid och vara lagom artig. Det första intrycket är mycket viktigare än vad du tror. Varje gång man träffar en ny person för första gången får man en bild av hur personen verkar vara, detta kallas med andra ord fördomar. Börja därför samtalet med ett glatt humör och titta hela tiden arbetsgivaren i ögonen. Det viktigaste är dock att du slappnar av och är dig själv. Det fungerar sällan att försöka spela någon annan. Förbered dig Om du söker jobb på ett område som du inte känner till så väl är det bra att du tar reda på lite om arbetsplatsen eller branschen. Gå in på deras hemsida, sök på Google eller prata med andra människor! Frågor som troligtvis kommer att ställas av arbetsgivaren: Berätta lite om dig själv! Varför sökte du det här jobbet? Varför tror du att du skulle passa för det här jobbet? Vad känner du till om oss? Vilka är dina starka respektive svaga sidor? Vad har du för arbetslivserfarenhet? Förbered dig väl och utgå från dessa frågor.

5 Innan du börjar jobba Innan du börjar jobba rekommenderar vi stark att du, tillsammans med arbetsgivaren, skriver ett så kallat anställningsbevis. Detta ska innehålla allt det ni kommit överens om. Har företaget kollektivavtal? Bland det första du ska göra innan du börjar ett jobb är att kolla om arbetsplatsen har ett kollektivavtal. Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan fackens och arbetsgivarnas huvudorganisationer. Ett kollektivavtal reglerar vilka arbetsvillkor som ska gälla och omfattar alla personer som jobbar på arbetsplatsen. Reglerna gäller bland annat lön, övertidsersättningar och försäkringar. Systemet med kollektivavtal ger trygghet och stabilitet både åt arbetsgivare och anställda. Man vet vilka villkor som gäller och hur löneutvecklingen kommer att se ut. Det finns dock företag och arbetsplatser som inte är anslutna till något kollektivavtal. Då gäller bara lagarna och det är inte alls säkert att du får samma lön eller övertidsersättning som du hade fått om det funnits ett kollektivavtal. Det finns till exempel inga lagstiftade löner i Sverige, vilket betyder att du i princip kan få hur låg lön som helst om företaget inte vill följa kollektivavtalet. Om du arbetar på en arbetsplats där det inte finns något kollektivavtal kan du vända dig till din lokala fackliga organisation för att få hjälp att teckna ett avtal. Anställningsbevis När du får besked om att du fått jobb ska du så fort som möjligt se till att få ett skriftligt anställningsbevis. Om du och arbetsgivaren skulle ha olika uppfattningar eller hamna i konflikt om någonting som rör din anställning har du ett papper som visar precis vad som gäller! I anställningsbeviset ska följande punkter finnas med: Arbetsuppgifter: Vad ska du jobba med? Anställningstid: Mellan vilka datum ska du jobba?

6 Arbetstid: Hur många timmar per vecka ska du jobba? Vilka tider? Förekommer jobb på kvällar och helger? Lön: Hur mycket tjänar du? Lönetillägg: Hur stor ersättning får du om du jobbar obekväm arbetstid och/eller övertid? Uppsägningstid: Med hur kort varsel har arbetsgivaren rätt att säga upp dig? Och med hur kort varsel kan du säga upp dig själv? Det är vanligt med en månads ömsesidig uppsägningstid, men vid kortare anställningar som sommarjobb kan uppsägningstiden vara kortare. Avdrag för eventuell mat Lön och andra ersättningar Om det saknas kollektivavtal på din arbetsplats eller om du inte riktigt vet vad du borde ha i lön, kan du alltid vända dig till facket. Du kan där få reda på vilken lön som är rimlig för din ålder samt arbetsuppgifter. Din lön gäller de tider som din arbetsgivare och du har kommit fram till. Om du måste jobba övertid eller på annan tid som ni inte kommit överens om kan det vara bra att du läser detta: OB tillägg Om du jobbar på obekväm arbetstid har du rätt till OB tillägg. Det innebär att du får en högre timlön om du jobbar kvällar, nätter och helger. Vardagar efter klockan 18.00, lördagar efter klockan och hela söndagar brukar räknas som obekväm arbetstid. OB tillägget blir vanligtvis högre ju mer "obekväm" arbetstiden är. Detta tillägg kan variera, men det kan sträcka sig upp till dubbla normallönen. Övertidsersättning Om du jobbar mer än 40 timmar i veckan har du rätt till övertidsersättning. Detta betyder att du ska ha en högre timlön än din vanliga under extratimmarna.

7 Semesterersättning Alla som jobbar har rätt till semesterersättning. Semesterersättningen ska enligt semesterlagen vara minst 12 procent av din lön. Titta alltid på ditt lönebesked det händer nämligen att arbetsgivare slarvar med att betala ut semesterersättning! Lönespecifikation När du får din lön ska du alltid se till att få en skriftlig lönespecifikation. Utöver lönesumman ska där finnas uppgifter om hur många timmar du har arbetat, hur mycket skatt som dragits från din lön och om du fått någon semesterersättning, OB tillägg, övertidsersättning och hur mycket som dragits av från lönen om du har varit sjuk. Se till att allt stämmer! Skatt Det är många som undrar hur mycket man kan tjäna utan att betala skatt. Det rätta svaret på denna fråga är kronor. Om du tjänar mer än kr per år måste du betala skatt, men eftersom du inte jobbar hela året behöver du inte betala lika mycket skatt som om du hade jobbat året om. Om du tjänar mer än kronor och alltså ska betala skatt kan du begära jämkning. Skattemyndigheten räknar då ut hur mycket skatt du ska betala och meddelar din arbetsgivare, som drar skatten från din lön och betalar in den till skattemyndigheten. Om du inte begär jämkning kommer arbetsgivaren att dra och betala för mycket skatt. Pengarna får du inte tillbaka förrän i augusti eller september året efter du jobbat. Du kan ansöka om jämkning direkt på Skatteverkets webbplats. Vid sjukdom Om du skulle bli sjuk och måste vara borta från jobbet får du ingen lön. Däremot kan du ha rätt till sjuklön istället. Reglerna hänger samman med hur lång din anställning är. Anställd minst en månad Om din anställning varar i minst en månad får du sjuklön från och med andra dagen du är hemma. Första dagen är en så kallad karensdag då du inte får någon ersättning alls. Från och med dag två får du ca 80 procent av lönen. Anställd kortare än en månad Om du har en anställning som varar kortare än en månad måste du ha arbetat minst 14 dagar i rad för att ha rätt till sjuklön. Blir du sjuk efter det har du först en karensdag och sedan cirka 80 procent av lönen från och med andra sjukdagen.

8 Arbetsintyg & Betyg Innan du slutar ditt sommarjobb ska du se till att få ett arbetsintyg. Det är ett intyg där det står var du har jobbat, hur länge du varit anställd, hur många timmar du har jobbat och vad du har jobbat med. Be gärna om ett skriftligt omdöme också, ett arbetsbetyg, där det står några rader om hur du skött ditt arbete och hur du är som person. Arbetsintyget kan du visa upp när du ska söka jobb i framtiden.

9 Sommarjobbslänkar Tjänstefolk Hos tjänstefolk kan du söka sommarjobb/extrajobb och även lägga upp ditt CV. Krogpersonal.se Jobbsajt för hotell och restaurang där du kan registrera ditt CV eller sök jobb! Sommarjobb.se En bra sökmotor som letar över hela Sverige efter ett ledigt sommarjobb som passar just dina kriterier. Här finner du alla lediga jobb i Arbetsförmedlingens platsbank. Arbetsförmedlingen sommarjobb Sommarjobba.nu Här finner du mellan st sommarjobb i storstäderna. Tänkt på att var ute i god tid för att få möjlighet att få något av dessa! Jobrapido sommarjobb st sommarjobb i storstäderna, flest i Stockholm Sommarjobb.net Här på sommarjobb.net får du tips om hur du ska gå tillväga innan du söker jobb. Du kan även ta del av andras erfarenheter och ta lärdom av dem. Nordjobb.net Nordjobb ordnar både sommarjobb, bostad och aktiviteter i Norge, Sverige, Danmark, Island och Finland för dig som är mellan år. Letajobb.com En mycket bra sökmotor som förutom statliga jobb även länkar dig till privata annonser. Metro Jobb

san t du behover ha koll pa nar du ska jobba JOBBA!

san t du behover ha koll pa nar du ska jobba JOBBA! san t du behover ha koll pa nar du ska jobba JOBBA! UT I ARBETSLIVET!!!! ATT JOBBA OCH TJÄNA PENGAR kan vara kul. Med några enkla kunskaper kan du undvika fallgroparna. Den här broschyren innehåller det

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Satsa på dig själv med fler i facket

Satsa på dig själv med fler i facket Satsa på dig själv med fler i facket Du är viktigast! Du har det viktigaste fackliga uppdraget av alla. Så sträck på dig och var stolt! Som medlemsvärvare är du med och ser till att vi tillsammans blir

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Dina pengar och din ekonomi

Dina pengar och din ekonomi Dina pengar och din ekonomi PRIVATEKONOMI PÅ ENKEL SVENSKA 2 Det här är en broschyr om pengar. Språket i texterna är på enkel svenska. Broschyren har tio kapitel med information om bland annat att spara

Läs mer

Sök jobb som intresserar dig hos företag vars verksamhet du känner till

Sök jobb som intresserar dig hos företag vars verksamhet du känner till Karriärplanering Vem är jag, vad vill jag, vad kan jag? Börja med att fråga dig själv vem du är och vad du vill ha/skulle trivas med för typ av arbete. Bena ut vilka dina starka/svaga sidor är? Hurudana

Läs mer

Anställningsintervju. Lunds universitet Karriärinformation

Anställningsintervju. Lunds universitet Karriärinformation Anställningsintervju Lunds universitet Karriärinformation 2 karriärinformation karriärinformation 3 Välkommen på anställningsintervju! Vanligtvis väljs 5-10 sökanden ut till intervju. Oftast är det 2-3

Läs mer

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se Rekryteringsmanual - För dig som behöver rekryteringsråd Kontakt: E-post: Utgivare: roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se roi:recruit Innehållsförteckning 1. SKAPA EN GENOMARBETAD KRAVPROFIL...

Läs mer

Frågor och svar om arbetstid

Frågor och svar om arbetstid Frågor och svar om arbetstid 1 Känner du också att arbetstid och fritid flyter ihop ibland? Ny teknik och nya arbetssätt gör att du kan jobba var som helst, när som helst och hur mycket som helst. Var

Läs mer

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN 1 2 Innehåll Konsten att söka jobb... sid 05 Söka annonserade jobb... sid 07 Innehållsidé till grundläggande brev... sid 08 Innehållsidé

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen Att ha anställda i Vi Unga - en guide till styrelsen Fastställd av förbundsstyrelsen den 1 juni 2008 FÖRORD... 3 ARBETSGIVARE ELLER ARBETSLEDARE?... 4 ANSTÄLLNING... 4 ANSTÄLLNINGAVTAL...4 ANSTÄLLNINGSFORMER...5

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet Ersättning vid arbetslöshet Information om arbetslöshetsförsäkringen 1 2 ERSÄTTNING VID ARBETSLÖSHET Vad är arbetslöshetsförsäkringen? Arbetslöshetsförsäkringen ger dig som är arbetssökande ekonomisk ersättning

Läs mer

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten Johanna Rygaard och Nora Hjertén Första flytten FF Första Flytten är till för dig som är på väg eller funderar på att flytta hemifrån för första gången inom Linköping. Vi kommer att besvara viktiga frågor

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Safeminds Intervjuguide

Safeminds Intervjuguide Safeminds Intervjuguide Inledning En anställningsintervju är att jämställa med en säljares kundbesök. Det handlar om att marknadsföra sig själv på ett professionellt sätt under en mycket begränsad tid.

Läs mer

Starta företag Information från myndigheterna

Starta företag Information från myndigheterna Starta företag Information från myndigheterna Lättläst 2013:2 Fundera Starta Driva Utveckla Avveckla Starta företag Lättläst 3 Till läsaren Den här broschyren är för dig som vill starta företag. Här får

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Egenskaper och företagande

Egenskaper och företagande 2. FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande 3 Synergi 3 Vad gör företaget? 5 Fördjupning Är du ett med din företagsidé? 8 Arbetsuppgifter 17 FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer