Gallblåsa. Magsäcken. Djupa gallgången med stenar. Mer information: Se sidan Patientinformation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gallblåsa. Magsäcken. Djupa gallgången med stenar. Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation"

Transkript

1 Gallblåsa Magsäcken Djupa gallgången med stenar Mer information: Se sidan Patientinformation 1(9)

2 Patientinformation inför gallstensoperation med titthålsteknik då man även misstänker att det finns stenar i de djupa gallgångarna Anatomin Från gallblåsan löper en smal gång ned till den djupa gallgången. I den djupa gallgången rinner gallan från levern ned och tömmer sig i tolvfingertarmen som utgör den första delen av tunntarmen efter magsäcken. Vi misstänker nu att du har stenar inte bara i gallblåsan utan även i den djupa gallgången. Dina levervärden visar på att det finns ett hinder för gallan på sin väg ned i tunntarmen. Om gallan inte kan rinna ner i tarmen pressas den ut i blodet och man drabbas av gulsot. Denna typ av gulsot är inte smittsam. På skissen nedan ser du hur det kan se ut. Med den moderna operationsteknik som vi idag har kan man i de allra flesta fall använda titthålsteknik för att ta bort stenarna i de djupa gallvägarna och samtidigt operera gallblåsan. Om det finns tekniska svårigheter och kraftig inflammation i och omkring gallblåsan kan man behöva operera med den äldre tekniken som innebär att man lägger ett cm långt snitt under höger 2(9)

3 revbensbåge. Med ett speciellt instrument tittar man in i den djupa gallgången och med en stenfångarkorg hämtas stenarna ut. I det hål man gör i den djupa gallgången måste man lägga in ett sk. T-drän vilket är en T-formad mjuk gummislang. Detta T-drän får du behålla i 10 dagar. Via detta T-drän kommer man att röntgenundersöka ett par dagar efter operationen för att se så att det inte finns kvar några stenar i gallgången och att passagen av kontrast är normal ned till tarmen. Dränslangar efter operationen Man lägger under operationen även in en genomskinlig plastslang som ligger utanför gallgången och skall leda bort den galla och det blod som samlas i operationsområdet. Denna slang dras bort inom de första dagarna efter operationen. 3(9)

4 T-dränet (röd gummislang) Bukdrän (B-drän) genomskinlig slang Hur länge skall jag har kvar slangarna? Hur länge slangarna skall sitta varierar mycket beroende på hur det såg ut vid operationen. Operatören kommer att berätta för dig när slangarna skall dras. Nedan följer en beskrivning av hur det oftast brukar vara. Operationsdagen Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 10 T-dränet Öppet Stängning Röntgen +Dragning av dränet B-dränet Öppet Dränet drages T-dränet (den röda slangen) är helt öppen från och med operationen under hela första dygnet. Gallan som är mörkt grön kommer att rinna ut och samlas upp i en påse. Dagen efter operationen sätter man en klämma på den röda slangen och på så sätt kommer gallan att rinna ned i tarmen. Om du efter detta mår bra dvs inte får ökade buksmärtor och feber och om det inte kommer galla ifrån B- dränet drar man bort B-dränet innan du åker hem på tredje dagen. T- dränet får sedan vara avstängt och ihoprullat under en kompress tills du kommer på återbesök till kirurgmottagningen efter ca 8 dagar. Om Du har mått bra under denna vecka drages T-dränet bort vid återbesöket efter föregående röntgen. 4(9)

5 Gör det ont att dra bort T-dränet? När T-dränet suttit i dagar har det bildats en kanal kring slangen. När dränet dras ut sluter sig denna kanal snabbt. Ibland kan det läcka lite galla och blod från kanalöppningen i hudplanet. Denna öppning täcks med en torr kompress. Smärtupplevelse i allmänhet är mycket individuell. När man drar bort T-dränet känner man en snabbt övergående smärta Vad kan hända vid borttagandet av T-dränet? 1. Svårighet att dra bort dränet Ibland kan T-dränet sitta fastare än i normala fall och man kan då behöva sätta dränet med viss spänning några timmar innan det släpper. 2. Läckage av galla med smärtreaktion Ibland kan det hända att det läcker ut galla som retar och ger smärtor. Kan dessa smärtor inte lindras med Alvedon och Voltaren kan man behöva läggas in för observation och smärtlindring något dygn. 5(9)

6 Vad gör man om det vid röntgenundersökningen påvisas kvarvarande stenar? I 2-3 % hittar man vid röntgenundersökningen av gallvägarna kvarvarande stenar efter operationen. Trots noggrann operationsteknik förekommer detta. Det är stenar som man inte sett under operationen. Dessa stenar kan tas bort antingen genom: 1. ERCP. En teknik där man med ett gastroskop tittar ned i tolvfingertarmen och lokaliserar gallgångsöppningen. Man vidgar på gallgångsmynningen och med en stenfångarkorg tar man bort den kvarlämnade stenen. Vid ERCP finns alltid en viss risk att man kan utlösa en inflammation i bukspottkörteln vilket kan leda till inläggning, fasta och ytterligare vård. 2. Om inte ERCP lyckas kan man behöva operera om och då sker operationen med den äldre operationstekniken med ett snitt under höger revbensbåge. Har man mycket ont efter operationen? Smärtupplevelsen är högst individuell. Du har under timmarna efter operationen fått ange din smärtupplevelse på en sk. smärtsticka där du kan visa din smärtnivå på en skala mellan 0 till på skalan anger ingen smärta och 10 anger outhärdlig smärta. Det mått du anger på denna sticka är ett utmärkt hjälpmedel för oss att styra tillförseln av smärtlindrande mediciner. De allra flesta anger dagen efter operationen en smärtnivå på mellan 2-4 och under den första veckan försvinner smärtorna successivt. Du får när du går hem med dig en påse smärtstillande mediciner samt ett recept på dessa mediciner så att du vid behov kan fortsätta medicineringen under den första veckan. 6(9)

7 Smärtlindring : Tablett Alvedon 1 g Tablett Diklofenak 50 mg 1 tablett 4 gånger dagligen 1 tablett 3 gånger dagligen Ont i skuldrorna? Det är vanligt att man efter alla typer av titthålsoperationer får övergående smärta uppe i skulderregionerna. Det kan kännas som en hållsmärta och är helt ofarlig. Orsaken till denna smärta tror man hör ihop med inblåsning av den gas som användes under operationen. Denna smärta försvinner dock inom de första daga 7(9)

8 Vad händer efter operationen? Du får också efter 10 dagar återkomma till röntgenavdelningen för röntgen av T-dränet så att man ser att inte några gallstenar finns kvar i gallvägarna. Tid för röntgenundersökningen och återbesöket får du vid utskrivningen från avdelningen. Du får ett preliminärsvar med dig från röntgendoktorn. Detta svar lämnar du till den kirurg som ser dig på kirurgmottagningen. T-dränet drages och du får kvarstanna ca 1 timme för observation innan hemgång. Blodproppsrisken Om du har ökad risk att drabbas av blodproppar kommer du att få behandling med ett medel som heter Fragmin. Man får injicera en liten mängd Fragmin under huden en gång dagligen i en vecka för att minska risken för blodproppsbildning. Operatören avgör om du behöver ta blodförtunnande medel eller ej. De allra flesta patienterna kan efter en kort instruktion själva ta denna spruta. Fragmin sprutan Hudveck på buken upplyft mellan tumme och pekfingret 8(9)

9 Kirurgiska kliniken Postoperativ patientinformation Reginsjukhuset i Örebro Choledochusgalla Vilka komplikationer kan uppstå? Ökande buksmärtor som ej lindras med medsända mediciner (Alvedon + Voltaren) Läckage av galla från den djupa gallgången man får buksmärtor och ofta feber. Tilltagande illamående och/eller kräkningar Feber Gulsot - gulfärgning av huden kan vara tecken på att det finns kvar stenar i den djupa gallgången. Vattenkastningsproblem dvs att känna sig kissnödig men ej kunna kissa. Yrsel, blekhet, matthet och bensvaghet dvs tecken på blödning. 9(9)

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Välkommen till den dagkirurgiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset På dagkirurgiska operationsavdelningen görs operationer som inte

Läs mer

Till dig som fått pankreascancer

Till dig som fått pankreascancer Till dig som fått pankreascancer 3 Att få beskedet Du har cancer är skrämmande, inte bara för den som själv drabbas utan även för närstående och vänner. Det är naturligt att känna sig chockad och rädd

Läs mer

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet Bakgrund Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet I Sverige diagnostiseras 1 300 1 400 personer per år med tumör i centrala nervsystemet (CNS). I de flesta fall behövs en neurokirurgisk

Läs mer

ATT GE EN DEL AV SIN LEVER

ATT GE EN DEL AV SIN LEVER ATT GE EN DEL AV SIN LEVER Patienthandbok Producerad med finansiellt stöd av Astellas Pharma AB ATT GE EN DEL AV SIN LEVER Patienthandbok Producerad med finansiellt stöd av Astellas Pharma AB Författare:

Läs mer

För att läkaren lättare ska kunna ställa diagnos är det bra att kunna svara på frågor som:

För att läkaren lättare ska kunna ställa diagnos är det bra att kunna svara på frågor som: ATT FÅ EN PACEMAKER Vad är en pacemaker? En pacemaker är en liten apparat som hjälper hjärtat att hålla en jämn rytm. Den vanligaste anledningen till att man får en pacemaker är att man har för långa pauser

Läs mer

Information till dig som får sondnäring genom PEG

Information till dig som får sondnäring genom PEG Information till dig som får sondnäring genom PEG Inledning Vid olika typer av sjukdomar där man har svårt att svälja vanlig mat, kan det bli aktuellt att anlägga en PEG. En PEG är en 15-20 cm lång slang

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Till dig som ska bli knäprotesopererad

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Till dig som ska bli knäprotesopererad ÖREBRO LÄNS LANDSTING Till dig som ska bli knäprotesopererad Vad är knäartros? Artros betyder broskförlust i led. Vid knäartros har det brosk som i vanliga fall täcker knäledens ytor mer eller mindre försvunnit.

Läs mer

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation Att ge en njure en informationsbroschyr om njurdonation Utarbetad av Annette Lennerling, med dr, patientkoordinator i samråd med Gunnela Nordén, docent, överläkare, Ulla-Maj Andersson leg sjuksköterska,

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

Till Dig som skall få en höftledsprotes

Till Dig som skall få en höftledsprotes Till Dig som skall få en höftledsprotes Innehållsförteckning INFÖR OPERATIONEN Förundersökning.. 4 Hjälpmedel - Förskrivningshjälpmedel.. 5 - Egenvårdsprodukter. 5 - Var kan jag låna/köpa hjälpmedel?..

Läs mer

Bild: Agnes Moström. Kör du med eller utan kondom?

Bild: Agnes Moström. Kör du med eller utan kondom? Bild: Agnes Moström Kör du med eller utan kondom? Fakta om klamydia Klamydia är en bakterie som smittar vid samlag i både slida och ändtarmsöppning. Petting (smeksex) och munsex kan också sprida smittan.

Läs mer

SMAKEN AV VATTEN En antologi om god vård, bemötande och etik

SMAKEN AV VATTEN En antologi om god vård, bemötande och etik SMAKEN AV VATTEN En antologi om god vård, bemötande och etik Smaken av vatten En antologi om god vård, bemötande och etik Redaktör, Ulla Hanson Green Qulturum 2008 ISBN-nummer 978-91-976015-4-2 Redaktion

Läs mer

Värt att veta om Waranbehandling

Värt att veta om Waranbehandling Värt att veta om Waranbehandling Denna patientinformation är skriven av: Birgitta Söderström, AK-mottagningen Karlskoga lasarett och Camilla Nilsson, AK-mottagningen Universitetssjukhuset MAS Malmö i samarbete

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

Till dig som ska genomgå kranskärlsröntgen

Till dig som ska genomgå kranskärlsröntgen Till dig som ska genomgå kranskärlsröntgen En skrift från Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus, 2011 Hjärtat kroppens blodpump Hjärtat är en muskel som pumpar cirka 90 000 gånger per dygn för att få ut syresatt

Läs mer

Vilka vanligare biverkningar har medicinen?... 31 Annan viktig information... 31 Vincristin... 31 Beskrivning... 31

Vilka vanligare biverkningar har medicinen?... 31 Annan viktig information... 31 Vincristin... 31 Beskrivning... 31 Behandling av Akut lymfatisk leukemi... 5 Vad är akut lymfatisk leukemi?... 5 Hur uppkommer akut lymfatisk leukemi?... 6 Vilka riskgrupper finns i ALL2008?... 7 Den första riskindelningen... 7 Preliminär

Läs mer

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer

Hur gör vi när barnen blir sjuka?

Hur gör vi när barnen blir sjuka? Hur gör vi när barnen blir sjuka? Råd till föräldrar med barn i förskolan Barnhälsovården i samarbete med Smittskydd Halland Innehåll Till dig som har ditt barn i förskola 2 Allmänt 3-4 Kontaktuppgifter

Läs mer

Virus på balansnerven (vestibularisneurit)

Virus på balansnerven (vestibularisneurit) Patientinformation Virus på balansnerven (vestibularisneurit) Hur yttrar yrseln sig? De flesta insjuknar relativt plötsligt med en snabbt tilltagande känsla av kraftig karusellyrsel och illamående, ofta

Läs mer

Da Vinci kirurgisystem

Da Vinci kirurgisystem Da Vinci kirurgisystem Danderyds sjukhus Robotteknologin da Vinci gör det möjligt för kirurger att operera med högre precision som gör ingreppen säkrare och medför snabbare återhämtning för patienten jämfört

Läs mer

hur gör vi när barnen blir sjuka?

hur gör vi när barnen blir sjuka? hur gör vi när barnen blir sjuka? Råd till föräldrar med barn i förskolan Denna broschyr riktar sig till föräldrar med barn i förskolan, den är tänkt som en hjälp på vägen när barnen blir sjuka. För informationen

Läs mer

For healthcare professionals porphyria

For healthcare professionals porphyria For patients and families For healthcare professionals Drugs and porphyria About EPI For patients and families AKUT PORFYRI Information för personer med akut intermittent porfyri, porfyria variegata eller

Läs mer

Till Dig som ska ta emot delegering av läkemedel och andra arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård 2012-03-12

Till Dig som ska ta emot delegering av läkemedel och andra arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård 2012-03-12 Till Dig som ska ta emot delegering av läkemedel och andra arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård 2012-03-12 2 (14) Inledning Detta material vänder sig till dig som skall ta emot en delegering. Att ta

Läs mer

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker.

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. Bra att veta om diabetes För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. 1 Innehåll Inledning... 3 Vad är diabetes?... 4 Olika typer av diabetes... 5 Midjemåttet och typ 2-diabetes... 8 Högt blodtryck,

Läs mer

Att leva med förmaksfl immer INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN HJÄRT- OCH LUNGSJUKAS RIKSFÖRBUND

Att leva med förmaksfl immer INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN HJÄRT- OCH LUNGSJUKAS RIKSFÖRBUND Att leva med förmaksfl immer INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN HJÄRT- OCH LUNGSJUKAS RIKSFÖRBUND Bengt, 59 år Det är 5 år sedan min företagsläkare upptäckte mitt fl immer vid en vanlig rutinundersökning.

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Råd och fakta om. Sexuellt överförda infektioner

Råd och fakta om. Sexuellt överförda infektioner Råd och fakta om Sexuellt överförda infektioner Folkhälsomyndigheten Råd och fakta om sexuellt överförda infektioner Sjätte reviderade upplagan, andra tryckningen 2014 Denna titel kan beställas från: Folkhälsomyndighetens

Läs mer