PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras vid ortopedkliniken, Gävle sjukhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras vid ortopedkliniken, Gävle sjukhus"

Transkript

1 PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras vid ortopedkliniken, Gävle sjukhus Allmän information regiongavleborg.se

2 Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det är därför mycket viktigt att du noggrant läser denna broschyr. Faktorer som kan påverka din operation Det är av största vikt att du slutar röka före operationen då rökning ökar risken för komplikationer. Vårdtiden För att minska risken för infektioner strävar vi efter att din vårdtid ska vara så kort som möjligt. Vårdtiden är beroende av vilken operation du ska göra. Datum Tid Viktigt! Vi ber dig omgående kontakta vår operationsplanerare på telefonnummer , alternativt avdelning på telefonnummer om något av följande tecken/symtom uppstår innan operationsdagen: Sår, finnar, plitor, såriga eksem, riv/skrubbsår på kroppen. Rodnad i ljumskar eller under brösten. Det är inte tillåtet att raka den kroppsdel som ska opereras senare än en vecka före operationen. Pågående infektion såsom tandinfektion, halsinfektion, maginfluensa, övrig sjukdomskänsla eller feber. Om du har sökt vård/tandvård utomlands under de senaste sex månaderna.

3 Att tänka på i god tid före operationen Hjälpmedel Ska du operera något i den nedre delen av kroppen kan du behöva kryckor. Kryckorna får du inhandla själv och ta med till sjukhuset. Övriga gånghjälpmedel du har hemma behöver du inte ta med, utan det får du låna här på sjukhuset. Om du skulle behöva ett annat gånghjälpmedel än kryckor får du låna det här på sjukhuset. Hemtjänst Om du är i behov av hemtjänst vid hemgång är det viktigt att du meddelar detta vid inläggning. Hemresa Anhörig får gärna hämta dig, annars hjälper avdelningen till. Rökfrihet Du ska vara rökfri sex veckor före din operation. Mediciner Narkosläkare beslutar om dina mediciner som du tar dagligen. Vid ditt samtal med narkosläkaren kommer du att få en kom-i-håg -lista gällande vilka mediciner du ska ta/inte ta på operationsdagens morgon. Om du är osäker på vad som gäller, avvakta till ankomsten till sjukhuset på operationsdagen och prata där med ansvarig sjuksköterska gällande dina mediciner.

4 Att tänka på dagen före operationen Packning Denna broschyr. De mediciner du tar. Du får gärna använda egna kläder efter operation, men annars kan du låna på avdelningen. Tänk på att du tar sköna kläder som är lätta att ta av och på då du kommer att vara svullen vid operationssåret. Använd även stadiga tofflor eller skor som är lätta att ta av och på. Toalettartiklar. Kryckor, om du behöver dessa efter operationen. Övriga gånghjälpmedel får du låna på sjukhuset Under sjukhusvistelsen ansvarar du själv för dina värdesaker i ett låsbart skåp bredvid sängen på avdelningen. Lämna därför dina värdesaker och smycken hemma, men tänk på att du kan behöva köpa mediciner samt eventuell kostnad för hemtransport. Mobiltelefon går bra att använda på ditt rum. TV finns också på rummet. För att använda egen dator krävs att du skapar ett eget konto via Telias hemsida, trådlöst nätverk Telia Homerun. Telia står för all support telefon Dusch och hygienförberedelser Du ska duscha och tvätta håret vid två tillfällen med specialtvålen Descutan/Hibiscrub som finns att köpa på Apoteket. Följ anvisningarna på förpackningen. Dusch och hårtvätt hemma 1. Dusch eftermiddag/kväll dagen före operation 2. Dusch hemma på operationsdagens morgon innan du åker till sjukhuset Dusch och tvätt skyddar dig mot hudens bakterier. Vi har alla bakterier på huden som är ofarliga på själva huden, men om bakterierna kommer in i ett operationssår kan det leda till infektioner. Nagellack, lösnaglar, smink och hudlotion ska avlägsnas liksom smycken och piercing. Fasta Det är av största vikt att fasta, det vill säga avstå från mat och dryck före operationen på grund av risk för kräkningar under operationen. Vi vill därför att din magsäck ska vara tom när vi söver dig då det i annat fall kan ge en allvarlig skada på lungorna. Om du inte följer dessa anvisningar innebär det att operationen måste skjutas upp. Du ska fasta från och med klockan Det vill säga att ingen fast föda får intas senare än 6 timmar före planerad operation. Klara vätskor (maximalt 200 ml) kan du dricka fram till två timmar före operationen. Klara vätskor är vatten, saft, te och kaffe utan mjölk. Juice är inte en klar vätska och mjölk får absolut inte användas i kaffe eller te.

5 Operationsdagens morgon Vid ankomst till sjukhuset välj huvudentrén. Kommer du med sjukresebussen väljer du ingång 6. Ta hissen upp till plan 05 och följ skyltning till Operationsmottagning. Anmäl dig i receptionen. Dina kläder/värdesaker kommer att låsas in där och transporteras till vårdavdelningen. För att förebygga överfyllnad av urinblåsa ska alla patienter urinblåseövervakas i samband med operation. Vi kommer därför att be dig tömma urinblåsan före transport till operation. Därefter utförs en scanning av urinblåsan. Vid denna förs en ultraljudsliknande apparat över den nedre delen på buken för att se mängden urin som finns kvar i urinblåsan. Detta sker kontinuerligt under det första operationsdygnet. På operationsavdelningen/uppvakningsavdelning Se separat broschyr Det här händer på operationsavdelningen som du har fått hemskickad i samband med din kallelse. På vårdavdelning efter operation Smärtlindring Du kommer att få olika smärtlindrande preparat. Vissa tas 2 gånger om dagen och andra upp till 4 gånger per dag. Tänk på att smärtan inte syns utanpå. Det är därför viktigt att du säger till om du har ont. Tveka inte att ringa på larmknappen om du behöver hjälp. Vi finns till hands 24 timmar om dygnet. Det är lättare att dämpa smärtan ju tidigare du säger till. Vi tillämpar en skala där du som patient ska gradera din smärta från noll till tio, där noll är ingen smärta alls och där tio är den värsta tänkbara smärtan. Vi kommer be dig att bedöma din smärta enligt denna skala regelbundet under vårdtiden. Besök av anhöriga Närstående får gärna ringa till avdeldning 112o efter klockan och fråga hur du mår efter operationen. Telefonnumret dit är Däremot bör anhörig/närstående inte besöka dig på operationsdagen. Övriga dagar är besökstiden mellan klockan Efter operation Har du fått en urinkateter under operationen så tar personalen bort den på morgonen. Första gången du stiger upp får du hjälp av vårdpersonal. Under första dagen kommer även fysioterapeuten in till dig och ger information. Smärtlindring ges kontinuerligt och vid behov. Din temperatur, ditt blodvärde och ditt operationsförband kontrolleras regelbundet under hela vårdtiden. Vid rond under första dagen kommer din operatör eller annan läkare att informera dig om din operation och ditt planerade hemdatum.

6 Vid vissa diagnoser görs en röntgenundersökning som rutin den första dagen efter operation. Som nyopererad ska du undvika att vara stilla i alltför långa stunder. Ta extra djupa andetag några gånger varje timme för att undvika lungkomplikationer. Bra för att undvika proppar Försök att göra 5 repetitioner i följd varje timme. Utför kraftiga fottramp Vid hemresan Försök att varva aktivitet och vila. Kom ihåg att du själv är en viktig del av din rehabilitering. Det är viktigt att du förstår att det är din motivation och ditt deltagande i träningen som påverkar tiden för hemgång och hur snabbt du blir återställd. Efter utskrivning Det tar tid att bli bra efter en operation. Vår ambition är att göra den tiden så kort och så smärtfri som möjligt. På hemresedagen får du duscha om du vill och orkar. Elektroniskt recept med smärtstillande tabletter samt blodförtunnande sprutor finns nu tillgängligt på valfritt apotek. Så länge du äter smärtstillande tabletter är det olämpligt att inta alkohol. Böj på ett ben i taget med foten i sängen Dagarna efter utskrivning kan kännas lite jobbiga. Smärtan kan tillta när du kommer hem och då du rör dig mer. Spänn lår och stjärt Du får gärna stiga upp med jämna mellanrum. Det är också bra att göra tåhävningar.

7 Smärtlindring Smärtans längd och intensitet är individuell efter operationen. De flesta behöver ta den rekommenderade dosen av smärtlindring för att smärtan inte ska hindra rehabiliteringen. Det är viktigt att du tar tabletterna regelbundet och minskar tablettintaget allt eftersom din smärta avtar, för att därefter avsluta behandlingen. Du får en broschyr om smärtlindring vid din utskrivning. Om du är osäker ska du ringa till oss och prata med en sjuksköterska för råd. Om medicinerna börjar ta slut och du fortfarande har ont, ring oss. Tänk på att det tar några dagar att få ett nytt recept, så ring i god tid. Om du har andra funderingar ring då till rådgivningen på ortpedmottagningen på telefonnummer Problem med magen För att hålla igång magen är det bra att du rör på dig, äter regelbundet och dricker rikligt. Om du ändå har problem finns det receptfria preparat mot förstoppning som går att köpa på apoteket. Blodpropp Vid vissa diagnoser behandlas du med blodproppsförebyggande injektioner. Behandlingen innefattar en injektion per dag. Injektionen kan du ge dig själv på underhudsfettet på morgonen. Om din doktor anser att du har behov av dessa injektioner så kommer du att få träning och undervisning innan du åker hem. Förband Du kan duscha med förbandet, men inte bada. Förbandet behöver normalt inte bytas före stygnen tas bort. Lite blodfläckar på förbandet gör inget, men om det läcker eller lossnar kan det behöva bytas, kontakta då distriktssköterska. Komplikationer Om du upplever dig ha något av följande symptom, ta då kontakt med rådgivningen på ortopedmottagningen på telefonnummer Det går också bra att ringa Över 38 graders feber på morgonen Svullen och öm vad Ett sår som vätskar Efterkontroll I regel behövs inget återbesök, men om din läkare bedömer att du är i behov av ett sådant så kommer du att kallas till ortopedmottagningen. I vissa fall ersätts/kompletteras läkaråterbesök med uppföljning hos fysioterapeut. Inköpsställen för hjälpmedel - Hjälpmedel SAM i Gävle, telefon: ( - Aktiv Ortopedteknik på Gävle sjukhus, telefon: Hjälpmedel SAM i Bollnäs, telefon: Ting och tanke i Ljusdal, telefon: Ting och tanke i Hudiksvall, telefon: Postorder via VARSAM AB, Box Örebro, telefon ( Länkar för att läsa mer

8 Med hopp om ett snabbt tillfrisknande! Dina egna noteringar från dagens information kan du skriva här:

9 Region Gävleborg Gävle regiongavleborg.se Produktion: Region Gävleborg, kommunikationsenheten,

Diskbråck/spinal stenos

Diskbråck/spinal stenos PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras för Diskbråck/spinal stenos regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad.

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Gävle. - till dig som ska opereras med KNÄPROTES. regiongavleborg.se

PATIENTINFORMATION. Gävle. - till dig som ska opereras med KNÄPROTES. regiongavleborg.se PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med KNÄPROTES Gävle regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det är därför

Läs mer

KNÄPROTES i Hudiksvall

KNÄPROTES i Hudiksvall PATIENTINFORMATION Till dig som ska opereras med KNÄPROTES i Hudiksvall regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det

Läs mer

PATIENTINFORMATION. i Hudiksvall. - till dig som ska opereras med KNÄPROTES. regiongavleborg.se

PATIENTINFORMATION. i Hudiksvall. - till dig som ska opereras med KNÄPROTES. regiongavleborg.se PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med KNÄPROTES i Hudiksvall regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det

Läs mer

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det är därför

Läs mer

DISKBRÅCK/SPINAL STENOS

DISKBRÅCK/SPINAL STENOS PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras för DISKBRÅCK/SPINAL STENOS regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det

Läs mer

Diskbråck/Spinal stenos

Diskbråck/Spinal stenos PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras för Diskbråck/Spinal stenos regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det

Läs mer

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. i Hudiksvall. regiongavleborg.se

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. i Hudiksvall. regiongavleborg.se PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES i Hudiksvall regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad.

Läs mer

- till dig som ska opereras med

- till dig som ska opereras med PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES Gävle regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det är

Läs mer

Det här händer på operationsavdelningen

Det här händer på operationsavdelningen Det här händer på operationsavdelningen Välkommen till oss på operationsavdelningen! Den här broschyren är tänkt att ge dig en kortfattad information om vad som kommer att ske under din vistelse hos oss.

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår mission är att ge bättre

Läs mer

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Denna broschyr innehåller viktig information inför och efter din operation. Välkommen till Verksamhetsområde

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår mission är att ge bättre

Läs mer

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin Din Operationsdag I Hemmet DESCUTANTVÄTT, FASTA, LÄKEMEDEL Det är viktigt att du läser igenom dokumentet Förberedelser inför din operation och att du följt

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att

Läs mer

Information till dig som ska opereras

Information till dig som ska opereras Information till dig som ska opereras Välkommen till dagkirurgiska enhetens mottagning i Ljungby Vårt mål är att ge dig bästa möjliga vård och omhändertagande inför, under och efter din operation. Din

Läs mer

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Välkommen till den dagkirurgiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset På dagkirurgiska operationsavdelningen görs operationer som inte

Läs mer

Information inför din knäoperation

Information inför din knäoperation Information inför din knäoperation Namn Foto: www.fotoakuten.se Besök hos narkosläkare (350 kr, högkostnadskort gäller) Dag och tid Informationsmöte med sjukgymnast och sjuksköterska (kostnadsfritt) Dag

Läs mer

planerad operation Till dig som skall genomgå en Välkommen till oss för ett inskrivningsbesök på mottagningen den klockan

planerad operation Till dig som skall genomgå en Välkommen till oss för ett inskrivningsbesök på mottagningen den klockan Till dig som skall genomgå en planerad operation Välkommen till oss för ett inskrivningsbesök på mottagningen den klockan och för inläggning på vårdavdelning 15 inför operation den klockan Innehåll Kontaktuppgifter

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

Information inför din knäoperation

Information inför din knäoperation Information inför din knäoperation OBS! Faktorer som kan påverka din operation Om du har något av nedanstående, vänligen kontakta oss för konsultation. Telefonrådgivning vardagar kl 8 12 tel 08-546 20

Läs mer

Höftfraktur operation med konstgjord höftled, helprotes

Höftfraktur operation med konstgjord höftled, helprotes Medicinsk Patientinformation patientinformation Höftfraktur operation med konstgjord höftled, helprotes Efter fraktur genom lårbenshalsen. Höftfrakturprocessen SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum 2018-10-09.

Läs mer

Robotassisterad radikal prostatektomi

Robotassisterad radikal prostatektomi Robotassisterad radikal prostatektomi Inskrivningsdagen Under dagen träffar du: Samordnaren som tar emot på avdelningen Sjuksköterskan som informerar dig om vad som ska ske under vårdtiden. Avdelningsläkaren

Läs mer

VID DAGKIRURGISKT CENTRUM

VID DAGKIRURGISKT CENTRUM VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN UROLOGISK OPERATION VID DAGKIRURGISKT CENTRUM och få eftervård på avdelning 65 2 Välkommen till Urologiska kliniken och Dagkirurgiskt Centrum Vid de flesta

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Information inför din höftoperation

Information inför din höftoperation Information inför din höftoperation OBS! Faktorer som kan påverka din operation Om du har något av nedanstående, vänligen kontakta oss för konsultation. Telefonrådgivning vardagar kl 8 12 tel 08-546 20

Läs mer

Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

Patientinformation om Din operation efter höftfraktur

Patientinformation om Din operation efter höftfraktur Länskliniken Ortopedi Gällivare sjukhus 0970-148 80 Piteå älvdals sjukhus 0911-755 42 Sunderby sjukhus 0920-28 39 91 Patientinformation om Din operation efter höftfraktur Du har opererats för: Datum.Operatör.

Läs mer

Central venkateter CVK

Central venkateter CVK Central venkateter CVK Om du ska få läkemedel som dropp kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner, vätska eller näringsdropp och

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation.

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste

Läs mer

TILL DIG SOM SKA. Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS

TILL DIG SOM SKA. Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS TILL DIG SOM SKA Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS TILL DIG SOM SKA OPERERAS OCH STANNA KVAR PÅ SJUKHUSET NÅGON DAG Före din operation kommer du till preoperativa mottagningen. Du får en kallelse hemskickad

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi är att alltid ge ett professionellt,

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

Information inför din knäoperation

Information inför din knäoperation Information inför din knäoperation Namn Besök hos narkosläkare (350 kr, högkostnadskort gäller) Dag och tid Informationsmöte med sjukgymnast och sjuksköterska (kostnadsfritt) Tisdagar kl 14.00 Dag och

Läs mer

Allmän information till dig som skall göra pacemakerbyte

Allmän information till dig som skall göra pacemakerbyte Kardiologiklinik Patientinformation Allmän information till dig som skall göra pacemakerbyte. VÄLKOMMEN TILL HJÄRTMOTTAGNINGEN NÄL Att opereras dagkirurgiskt innebär att du åker hem samma dag som Du opereras.

Läs mer

tivitetsnivån de närmaste dagarna. Det kan vara skönt att lägga benet högt upp när du vilar och använda kyla över knäet.

tivitetsnivån de närmaste dagarna. Det kan vara skönt att lägga benet högt upp när du vilar och använda kyla över knäet. tivitetsnivån de närmaste dagarna. Det kan vara skönt att lägga benet högt upp när du vilar och använda kyla över knäet. Om knät blir rött, varmt, mycket svullet eller om du får feber bör du omgående ta

Läs mer

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1 FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen Till dig som ska opereras på Ortopedmottagningen Doknr 2845 Ver 1 Välkommen till Frölunda Specialistsjukhus! I broschyren finner du information om hur du

Läs mer

VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS VID UROLOGISKA KLINIKEN

VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS VID UROLOGISKA KLINIKEN VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS VID UROLOGISKA KLINIKEN Välkommen till Urologiska kliniken Förbesök på sjukhuset inför operationen Inför de flesta operationer blir man först kallad till ett

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten!

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste vardagen före din operationsdag för att få den tid du skall

Läs mer

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Till dig som skall Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår

Läs mer

Information i samband med din knäoperation

Information i samband med din knäoperation Information i samband med din knäoperation Foto: www.fotoakuten.se Välkommen till vårdavdelningen på Capio Ortopediska Huset Capio Ortopediska Huset är en av landets största enheter för planerad ortopedisk

Läs mer

Stygn Stygnen eller metallklamrarna ska tas bort efter 14 dagar hos din distriktssköterska. Boka själv tid för detta.

Stygn Stygnen eller metallklamrarna ska tas bort efter 14 dagar hos din distriktssköterska. Boka själv tid för detta. Förband Du kommer att få ett förband över såret. Detta är plastat så att du kan duscha, det ska inte bytas utan ska sitta kvar till du ska ta bort dina stygn alt staples (metallklamrar). Stygn Stygnen

Läs mer

TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN PLANERAD OPERATION...

TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN PLANERAD OPERATION... TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN PLANERAD OPERATION... Sammanhållen journalföring I journalerna finns hela din vårdhistora samlad men vård som du fått hos en vårdgivare syns inte per automatik hos en annan.

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Dagkirurgisk Verksamhet

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Dagkirurgisk Verksamhet Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Dagkirurgisk Verksamhet Ring klockan 15.00-16.00 två vardagar före din operationsdag på telefonnummer 0410 555 03 för att få veta

Läs mer

OPERATION AV LÄNDRYGGS- DISKBRÅCK

OPERATION AV LÄNDRYGGS- DISKBRÅCK OPERATION AV LÄNDRYGGS- DISKBRÅCK Vad innebär Diskbråck Diskbråck är en utbuktning (bråck) i en mellankotskiva (disk). Det uppstår i en disk som genomgått någon grad av åldersförändring, så att det finns

Läs mer

Till dig som ska opereras på centraloperation

Till dig som ska opereras på centraloperation FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen Till dig som ska opereras på centraloperation Hem samma dag (dagkirurgi) Stanna över natt Doknr 2839 Ver 1 Välkommen till Frölunda Specialistsjukhus! I broschyren

Läs mer

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Sida 1 (5) Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Att operera bort livmodern Borttagande av livmodern är en av de vanligaste gynekologiska operationerna. I Sverige genomgår

Läs mer

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Till dig Medicinsk som ska patientinformation få knäprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Uppdaterad 215-02-27 1 (12) Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen...

Läs mer

På universitetssjukhuset i Örebro utförs omkring 150 knäprotesoperationer per år.

På universitetssjukhuset i Örebro utförs omkring 150 knäprotesoperationer per år. Allmän information På universitetssjukhuset i Örebro utförs omkring 150 knäprotesoperationer per år. Det är naturligt att känna sig orolig inför en operation. Oron kan minskas och tillfrisknandet påskyndas

Läs mer

Välkommen till dagkirurgen på Danderyds sjukhus

Välkommen till dagkirurgen på Danderyds sjukhus Välkommen till dagkirurgen på Danderyds sjukhus Här utförs kirurgiska och ortopediska operationer med hemgång samma dag 1 Innehåll Planering inför dagkirurgisk operation 3 Detta kan påverka planeringen

Läs mer

PATIENTINFORMATION RYGG

PATIENTINFORMATION RYGG PATIENTINFORMATION RYGG Ortopedkliniken Länssjukhuset Halmstad Carl Öhlund 09-09-18 RYGGSMÄRTOR smärtor drabbas nästan alla av vid något tillfälle i livet. Besvären är i de flesta fall övergående, men

Läs mer

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus Broschyren är utformad av medarbetare på Ortopediska kliniken Hässleholm-Kristanstad -Ystad. Faktagranskad

Läs mer

Axelledsprotes. Region Skåne. Patientinformation. Axelledsprotes

Axelledsprotes. Region Skåne. Patientinformation. Axelledsprotes Axelledsprotes Patientinformation Region Skåne Axelledsprotes 1 Denna broschyr är framtagen av Ortopediska kliniken, Skånes universitetssjukhus 2 Axelledsprotes Innehåll Inledning... 4 Före operationen...

Läs mer

OPERERAS INFORMATION TILL DIG SOM SKA. VÄLKOmMEN TILL VÅRDAVDELNING 72

OPERERAS INFORMATION TILL DIG SOM SKA. VÄLKOmMEN TILL VÅRDAVDELNING 72 OPERERAS INFORMATION TILL DIG SOM SKA VÄLKOmMEN TILL VÅRDAVDELNING 72 Välkommen till vårdavdelning 72 Den här broschyren innehåller information om just din operation. När du har läst broschyren hoppas

Läs mer

Information inför din höftoperation

Information inför din höftoperation Information inför din höftoperation Namn Foto: www.fotoakuten.se Besök hos narkosläkare (350 kr, högkostnadskort gäller) Dag och tid Informationsmöte med sjukgymnast och sjuksköterska (kostnadsfritt) Dag

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Att få ny axelled Patientinformation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Att få ny axelled Patientinformation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Att få ny axelled Patientinformation Information till dig som ska genomgå operation av axelled Allmän information I detta häfte informerar vi och ger råd till dig

Läs mer

Till dig som skall genomgå en bukplastikoperation på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en bukplastikoperation på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en bukplastikoperation på lasarettet i Motala Tag med dig broschyren till vårdavdelningen inför din operation. Operationsdag: Klockslag: Övrigt: 1 2016-08-10 Ann Persson Inför

Läs mer

VÄLKOMMEN. Information till dig som ska opereras på STOCKHOLM SPINE CENTER

VÄLKOMMEN. Information till dig som ska opereras på STOCKHOLM SPINE CENTER VÄLKOMMEN Information till dig som ska opereras på STOCKHOLM SPINE CENTER 2 Innehållsförteckning sid: Innehållsförteckning 3 Välkommen 4 Hur Du själv kan förbereda dig 5 Ordna hemma 5 Vissa läkemedel måste

Läs mer

Information i samband med din knäoperation

Information i samband med din knäoperation Information i samband med din knäoperation OBS! Faktorer som kan påverka din operation Om du har något av nedanstående, vänligen kontakta oss för konsultation. Telefonnummer: 08-546 20 400 Telefontid:

Läs mer

TILL DIG SOM SKA FÅ EN NY KNÄLED

TILL DIG SOM SKA FÅ EN NY KNÄLED TILL DIG SOM SKA FÅ EN NY KNÄLED Ortopedkliniken Värnamo sjukhus RAPID RECOVERY 2.0 2018-03-23 Mina datum: Inskrivningsbesök / kl. : Dusch / Innan du går och lägger dig kvällen före operation Sluta äta

Läs mer

Dagkirurgisk ryggoperaton

Dagkirurgisk ryggoperaton Dagkirurgisk ryggoperaton Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping Denna broschyr skall läsas inför och tas med till inskrivningsbesöket och operation. Diskbråck... 3 Diskbråcksoperation...

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

Förberedelser inför din operation

Förberedelser inför din operation Förberedelser inför din operation För att vi skall kunna ge dig en säker och effektiv behandling är det viktigt att du fyllt i din hälsodeklaration korrekt. Vi rekommenderar att du noggrant läser igenom

Läs mer

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad Förberedelser inför operation För information inför operation besök eller ring oss några

Läs mer

kärlopereras i ljumske/ ben

kärlopereras i ljumske/ ben Till dig som skall kärlopereras i ljumske/ ben Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska

Läs mer

Återbesök Inget återbesök planeras. Frågor dagen efter Ring till dagkirurgen på telefonnummer

Återbesök Inget återbesök planeras. Frågor dagen efter Ring till dagkirurgen på telefonnummer Komplikationer Var uppmärksam på feber, rodnad kring såret eller förvärrad smärta. Bandaget klämmer eller känns för trångt. Om det uppstår ska du kontakta ortopedmottagningen. Återbesök Inget återbesök

Läs mer

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Information inför planerat kejsarsnitt Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Inskrivningsdagen Din partner eller annan anhörig är varmt välkommen att vara med vid inskrivningen som sker några

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Dagkirurgi Information till dig som ska opereras på Dagkirurgen

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Dagkirurgi Information till dig som ska opereras på Dagkirurgen ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Dagkirurgi Information till dig som ska opereras på Dagkirurgen Broschyren är utformad av medarbetarna på Ortopediska kliniken Hässleholm-Kristianstad-Ystad.

Läs mer

Information till dig som ska få en knäledsprotes.

Information till dig som ska få en knäledsprotes. 1 Information till dig som ska få en knäledsprotes. Knäleden I knäleden möts tre ben: lårbenet, underbenet och knäskålen. Knäleden stabiliseras av starka ledband och kraftfulla muskler. Knäskålen sitter

Läs mer

OPERATION MED DISKPROTES I LÄNDRYGGEN

OPERATION MED DISKPROTES I LÄNDRYGGEN OPERATION MED DISKPROTES I LÄNDRYGGEN Varför utförs diskprotesoperation? Diskprotesoperation i ländryggen utförs pga. långvarig rörelse- och belastningsutlöst smärta (segmentell rörelsesmärta), där orsaken

Läs mer

PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION

PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION (Bakre snitt) 2013-07-16 1 Information vid planerad höftprotesoperation Vid operationen ersätts den sjuka leden med en protes som består av en metallkula med

Läs mer

OPERATION MED DISKPROTES I LÄNDRYGGEN

OPERATION MED DISKPROTES I LÄNDRYGGEN OPERATION MED DISKPROTES I LÄNDRYGGEN Varför utförs diskprotesoperation? Diskprotesoperation i ländryggen utförs pga. långvarig rörelse- och belastningsutlöst smärta (segmentell rörelsesmärta), där orsaken

Läs mer

Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset

Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset Välkomna till oss på planerat kejsarsnitt! Du/ni får en kallelse i brevlådan med information om vilken dag ditt/ert barn ska födas med planerat

Läs mer

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik)

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning i

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

STEL- OPERATION I LÄNDRYGGEN

STEL- OPERATION I LÄNDRYGGEN STEL- OPERATION I LÄNDRYGGEN Varför utförs steloperation? Steloperation i ländryggen utförs pga. långvarig rörelse- och belastningsutlöst smärta (segmentell rörelsesmärta). Orsaken till smärtan har bedömts

Läs mer

Information inför din. knäoperation. Välkommen till Nyköpings Lasarett

Information inför din. knäoperation. Välkommen till Nyköpings Lasarett Information inför din knäoperation Välkommen till Nyköpings Lasarett Innehållsförteckning Sida Allmän information Allmän information 3 Om knäleden 5 Att förbereda inför din operation 6 När du ligger på

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Ring klockan 15.00-16.00 två vardagar före din operationsdag på telefonnummer 0410 555 03 för att

Läs mer

Välkommen till Öron-näsa-halskliniken, Nyköpings lasarett för dagkirurgisk operation.

Välkommen till Öron-näsa-halskliniken, Nyköpings lasarett för dagkirurgisk operation. Sida 1 av (5) Kallelse till operation/undersökning Välkommen till Öron-näsa-halskliniken, för dagkirurgisk operation. Ni går direkt till behandlingsavdelningen på plan 11 i höghuset. Betalning sker via

Läs mer

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet. En höftfraktur orsakas oftast av att man faller mot denna del av

Läs mer

Till dig som patient. Inför operation vid livmoderhalscancer

Till dig som patient. Inför operation vid livmoderhalscancer Till dig som patient Inför operation vid livmoderhalscancer Med ett cancerbesked kommer oftast en rad olika frågor, tankar och känslor. I denna folder har vi samlat lite information och svar på de vanligaste

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Diskbråck i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Diskbråck i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Diskbråck i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation Information till dig som skall genomgå operation av diskbråck i ländryggen Allmän information

Läs mer

Information från Ortopedkliniken

Information från Ortopedkliniken Knäprotes Information från Ortopedkliniken Mars 2010 Information inför planerad knäprotesoperation. Informationen vänder sig främst till dig som står på väntelista för att en läkare skall bedöma om du

Läs mer

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftprotes Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Vad är en höftfraktur? Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet.

Läs mer

Till dig som patient. Inför operation vid misstänkt eller konstaterad vulvacancer

Till dig som patient. Inför operation vid misstänkt eller konstaterad vulvacancer Till dig som patient Inför operation vid misstänkt eller konstaterad vulvacancer Med ett besked om misstänkt eller konstaterad cancer kommer oftast en rad olika frågor, tankar och känslor. I denna folder

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Spinal stenos i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Spinal stenos i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Spinal stenos i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation Information till dig som skall genomgå operation av spinal stenos i ländryggen Allmän

Läs mer

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Till dig Medicinsk som ska patientinformation få knäprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Uppdaterad 215-01-08 1 (12) Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen...

Läs mer

Information inför din höftoperation

Information inför din höftoperation Information inför din höftoperation Namn Besök hos narkosläkare (350 kr, högkostnadskort gäller) Dag och tid Informationsmöte med sjukgymnast och sjuksköterska (kostnadsfritt) Torsdagar kl 14.00 Dag och

Läs mer

till dig som ska opereras för Gallsten

till dig som ska opereras för Gallsten till dig som ska opereras för Gallsten Information till dig som ska opereras för gallsten Varför bildas gallsten? Gallan bildas i levern och når via den djupa gallgången sin lagringsplats, gallblåsan,

Läs mer

Till dig som ska genomgå höft- eller knäplastik operation på Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå höft- eller knäplastik operation på Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå höft- eller knäplastik operation på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård.

Läs mer

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION Inläggningsdatum: kl. Måldatum hemgång: INFÖR OPERATIONEN Inför din planerade operation kommer du på ett eller två besök hos planeringssköterska eller läkare för samtal,

Läs mer

Till dig som ska genomgå en knäplastik operation på Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en knäplastik operation på Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en knäplastik operation på Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi är att

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats.

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Vad var det som gjorde ont i buken? Hur såg blindtarmen ut? Behöver jag äta antibiotika efter operationen?

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Att få ny knäled. - Patientinformation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Att få ny knäled. - Patientinformation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Att få ny knäled - Patientinformation Information till dig som ska genomgå operation av knäleden Allmän information I detta häfte informerar och ger vi råd till

Läs mer

Till dig som ska operera knäprotes

Till dig som ska operera knäprotes Till dig som ska operera knäprotes Förklaring av dina besvär: För att kunna gå utan besvär är man beroende av en bra fungerande knäled. I knäleden möts tre ben, lårbenet, underbenet och knäskålen. Knäleden

Läs mer