Gastric bypass. Kirurgisk behandling av övervikt Patientinformation. Akademiska sjukhuset 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gastric bypass. Kirurgisk behandling av övervikt Patientinformation. Akademiska sjukhuset 2014 www.akademiska.se"

Transkript

1 Gastric bypass Kirurgisk behandling av övervikt Patientinformation

2 Övervikt är en sjukdom med hög risk för komplikationer som t ex. diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, led- och ryggbesvär. Övervikten får dessutom ofta stora psykologiska konsekvenser vilket leder till försämrad livskvalitet. I första hand bör övervikt behandlas genom livsstilsförändringar (kostomläggningar och ökad fysisk aktivitet). Kirurgisk behandling ska ses som en utväg när andra viktminskningsmetoder misslyckats. Vid kirurgkliniken i Uppsala har vi utfört överviktsoperationer i över 40 år. De metoder vi använder oss av idag är gastric bypass (GBP) samt duodenal switch (DS). Alla patienter som opereras för övervikt hos oss inkluderas i en nationell databas. Det pågår ständig nya forskningsprojekt och studier som syftar till att vidareutveckla och förbättra omhändertagandet av patienter med övervikt. Operationskriterier BMI över 35 Långvarig övervikt Upprepade bantningsförsök och livsstilsförändringar som inte lett till bestående viktminskning Rekommenderad ålder år Att tänka på Enbart kirurgi löser inte dina viktproblem. Det krävs även kost- och livsstilsförändringar för att resultatet, dvs. viktnedgången, ska bli bra. Det är endast du som själv kan genomföra dessa förändringar. Genom operationen ger vi dig en broms. Det gäller för dig att hålla i den!

3 Det är också viktigt att ha stöd från omgivningen. Förändringar i livsstil måste även påverka övriga familjemedlemmar. Accepterar inte familjen att man har ordnade måltidsrutiner, ett nytt och bättre livsmedelsval, att man avstår från att småäta framför TV:n etc, kommer det bli svårt för dig att lyckad med en kirurgisk behandling. Du måste diskutera igenom detta noggrant med dina anhöriga i förväg. Deras stöd är mycket viktigt. Vi vet att operationen i de allra flesta fall har en god effekt på vikten. Det kan dock finnas andra problem som operationen inte hjälper mot. Det är alltså viktigt att ha realistiska förväntningar. Gastric bypass Principen för en gastric bypassoperation är att större delen av magsäcken och tolvfingertarmen kopplas bort. Mat från matstrupen passerar ner i en mycket liten magsäcksficka och fortsätter sedan direkt över till tarmen via en speciellt konstruerad tunntarmsslynga. Detta för att man endast kan äta små portioner och därmed gå ner i vikt. Operationen utförs oftast med s.k. titthålsteknik, men i vissa fall kan man behöva operera med ett vanligt buksnitt. Vi har med hjälp av enkäter följt de patienter som opererats för mer än 5 år sedan i Uppsala. De hade vi 5-årskontrollen förlorat 70 % av sin tidigare övervikt. 93 % uppgav att de var nöjda eller mycket nöjda med resultatet från överviktoperationen.

4 Risker och komplikationer Efter en operation finns det alltid risk att drabbas av komplikationer. För överviktiga personer är risken ökad. Följande komplikationer kan uppstå: Lungkomplikationer och blodproppar Lungkomplikationer och blodproppar förekommer främst i det tidiga förloppet efter operationen. Sängläge, övervikt, rökning och smärta är faktorer som gör att blodcirkulationen och andningen försämras. Detta kan leda till lunginflammation och blodproppar. Med aktiv andningsgymnastik och tidig mobilisering minskas risken. För att undvika proppar ges dessutom blodförtunnande sprutor i sammanlagt 14 dagar. Totalt rökstopp gäller minst en månad före operationen. Du kan få hjälp med rökavvänjning Läckage En ovanlig men mycket allvarlig komplikation vid gastric bypass är läckage från omkopplingen vid magsäcksfickan. Läckage drabbar mindre än 0,5% av alla som opereras och inträffar under de första dagarna. Det kräver snar omoperation samt intensivvård. Vårdtiden blir betydligt förlängd. Sårinfektioner Infektioner i såret uppträder ibland men läker oftast ut genom lokal sårbehandling. Vid djupare infektioner kan det bli aktuellt med antibiotikabehandling. Magsår Ibland uppträder magsår i övergången mellan magsäcksfickan och tunntarmen. Det ger upphov till en kraftig lokal sveda över mellangärdet. Behandlingen med magsårsmedicin kan behövas.

5 Tarmvred Tarmvred är en farlig komplikation efter gastric bypass och yttrar sig som kraftiga krampartade buksmärtor. Detta kan bero på att tunntarmen fastnat i ett inre bråck och oftast drabbas patienter som genomgått operation med titthålsteknik. Om du får kraftiga krampartade buksmärtor skall du utredas akut på sjukhus. Ärrbråck Belastningen på operationssnittet är stor och en del patienter som genomgått öppen operation har utvecklat ärrbråck. Tunga lyft bör undvikas de första tre veckorna efter operation. Inför operation Viktnedgång inför operation För att underlätta operationen och därmed minska riskerna för komplikationer vill vi att du går ner i vikt. Detta sker bäst med hjälp av s.k. Low Calorie Diet LCD. Under ett antal veckor innan operationen intas Modifast pulversoppor som enda näringskälla. Behandlingstiden varierar. Dags för operation Ca två veckor före operationen blir du kallat till inskrivning på Akademiska sjukhuset. Då kommer du träffa sjuksköterska, avdelningsläkare, narkosläkare och sjukgymnast för att få mer information om vårdtiden på avdelningen. Du kommer även att vägas, så vi ser att LCD-behandlingen fungerar. Vårdtiden efter titthålskirurgi är ca 1-2 dagar, efter öppen kirurgi ca 3-4 dagar. Du blir sjukskriven i 4 veckor efter operationen för att komma in i goda måltidsrutiner

6 Maten efter operationen Kostråden efter överviktskirurgi kan skilja sig år beroende på var i landet man opereras. I Uppsala får alla patienter äta vanlig mat redan några dagar efter operationen. På så vis kommer man snabbt in i de nya rutiner som sedan gäller för resten av livet och vi vet att den nya omkopplingen fungerar. För att må bra och för att få en så god viktnedgång som möjligt är det viktigt att följa våra kostrekommendationer. Ät minst 6 små måltider per dag med ca 2-3 timmars mellanrum Ät långsamt och tugga maten noggrant under ca 20 minuter Prioritera proteinrika livsmedel (t.ex. kött, fågel, fisk, ägg och mejeriprodukter) Undvik dryck till maten drick mellan måltiderna Komplettera med multivitamin- och mineraltillskott Mitt Val Kvinna 2 tabletter/dag Tänk på att alkohol går direkt ut i blodet och att du tål en mindre mängd än tidigare Dumping och kräkning Vid intag av feta eller söta livsmedel kan reagera med s.k. dumping. Detta innebär att man drabbas av hjärtklappning, svettning, illamående och allmän svaghetskänsla. Dumping är i sig ofarligt, men upplevelsen är väldigt obehaglig. Om man känner av dumping är en stunds vila den bästa behandlingen. Om man äter för fort, för mycket eller tuggar maten för dåligt blir det fullt i den nya magsäcksfickan och det tar stopp. Ibland kommer maten upp igen och man kräks.

7 Trötthet Många patienter drabbas av trötthet och orkeslöshet de första veckorna efter operationen. Detta hänger till stor del ihop med den snabba viktnedgången då kroppen befinner sig i en nedbrytningsfas. För kvinnor i fertil ålder Efter en gastric bypassoperation har kroppen sämre förmåga att ta upp järn. Kvinnor som har stora blodförluster vid menstruation bör söka hjälp hos en gynekolog för att minska menstruationsblödningen och därmed risken för järnbrist. Graviditet skall undvikas under det första året efter operationen. Man befinner sig då i en snabb viktnedgångsfas och näringstillförseln till fostret kan bli otillräcklig. Vid en framtida graviditet är det viktigt att kvinnan förvissar sig om att alla blodvärden är bra redan från graviditetens början. Det är också viktigt att mödravården får veta att du är gastric bypassopererad. Efter operationen Ca fyra veckor efter operationen är det dags för återbesök på sjuksköterskemottagningen. Förutom att utesluta kirurgiska komplikationer finns det också tid för frågor och diskussioner kring mat, vikt och välbefinnande. Detta är det enda planerade återbesöket på kirurgkliniken. Vidare uppföljning sker vid Överviktsenheten i Uppsala eller på din hemort. Efter din operation är det viktigt att du kommer ihåg följande: Du måste ta multivitamintabletter dagligen. Vi rekommenderar Mitt Val Kvinna, två tabletter dagligen. De finns att köpa receptfritt på apotek. Du måste ta ett extra tillskott av vitamin B12 var tredje månad. Detta ges som en injektion och du får hjälp av distriktssköterska med sprutan. Du måste resten av livet gå på årliga läkarkontroller. Det är viktigt att tidigt upptäcka eventuella brister på t.ex B12 och järn.

8 Obesitasteamet Verksamhetsområde Kirurgi, Akademiska Sjukhuset Kirurgmottagningen, tel Broschyren framställd av: Kerstin Norlander och Lena Ekfjord, Obesitassköterskor och Magnus Sundbom, Överläkare och ansvarig för överviktskirurgi Akademiska sjukhuset, Kirurgmottagningen Reviderad 2014

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats.

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Vad var det som gjorde ont i buken? Hur såg blindtarmen ut? Behöver jag äta antibiotika efter operationen?

Läs mer

Kostråd vid Gastric bypass

Kostråd vid Gastric bypass Kostråd vid Gastric bypass SÖRMLANDSDIETISTERNA Då du väntar på operation Ändra dina matvanor Under tiden fram till operationen är det viktigt att du förbereder dig och påbörjar dina livsstilsförändringar.

Läs mer

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Författare: Emma Högström

Författare: Emma Högström Författare: Emma Högström I samarbete med: Maria Castedal, William Bennet, Anette Lennerling, Styrbjörn Friman, Maria Holmberg, Kerstin Fredriksson, Gunilla Hallste, Elisabet Forsell Producerad med finansiellt

Läs mer

till dig som ska opereras för Gallsten

till dig som ska opereras för Gallsten till dig som ska opereras för Gallsten Information till dig som ska opereras för gallsten Varför bildas gallsten? Gallan bildas i levern och når via den djupa gallgången sin lagringsplats, gallblåsan,

Läs mer

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Tag med Dig broschyren till inskrivningsbesöket och till vårdavdelningen inför Din operation Inskrivningsdag: Klockslag:

Läs mer

Värt att veta om Waranbehandling

Värt att veta om Waranbehandling Värt att veta om Waranbehandling Denna patientinformation är skriven av: Birgitta Söderström, AK-mottagningen Karlskoga lasarett och Camilla Nilsson, AK-mottagningen Universitetssjukhuset MAS Malmö i samarbete

Läs mer

ATT GE EN DEL AV SIN LEVER

ATT GE EN DEL AV SIN LEVER ATT GE EN DEL AV SIN LEVER Patienthandbok Producerad med finansiellt stöd av Astellas Pharma AB ATT GE EN DEL AV SIN LEVER Patienthandbok Producerad med finansiellt stöd av Astellas Pharma AB Författare:

Läs mer

Patellainstabilitet. Information till Dig som ska opereras för patellainstabilitet. Patientinformation från CKOC/ortopedklin/Linköping

Patellainstabilitet. Information till Dig som ska opereras för patellainstabilitet. Patientinformation från CKOC/ortopedklin/Linköping Patellainstabilitet Patientinformation från CKOC/ortopedklin/Linköping Information till Dig som ska opereras för patellainstabilitet Du har en knäskada, där din knäskål lätt kan gå ur led (patellainstabilitet).

Läs mer

Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala Tag med dig broschyren till inskrivningsbesöket och till vårdavdelningen inför din operation. Inskrivningsbesök: Klockslag: 07:45

Läs mer

PRIMÄR SKLEROSERANDE CHOLANGIT (PSC)

PRIMÄR SKLEROSERANDE CHOLANGIT (PSC) PRIMÄR SKLEROSERANDE CHOLANGIT (PSC) Innehåll Primär skleroserande cholangit (PSC)... 5 Vad är PSC?... 5 Vad är orsaken till PSC?... 6 Hur vanligt är PSC?... 6 Hur diagnostiseras PSC?... 7 Vad vet vi

Läs mer

For healthcare professionals porphyria

For healthcare professionals porphyria For patients and families For healthcare professionals Drugs and porphyria About EPI For patients and families AKUT PORFYRI Information för personer med akut intermittent porfyri, porfyria variegata eller

Läs mer

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum:

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum: Ta med denna broschyr vid inskrivning & inläggning! Kirurgi (Slutenvård) Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett Inläggnings datum: Operations datum: 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Ny höftled. Information till dig som ska opereras. Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket

Ny höftled. Information till dig som ska opereras. Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket Ny höftled Information till dig som ska opereras Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket Innehållsförteckning Viktiga datum...1 I väntan på operationen...2 Sjukhusvistelsen i korthet...3 Utskrivningskriteriet...3

Läs mer

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation Att ge en njure en informationsbroschyr om njurdonation Utarbetad av Annette Lennerling, med dr, patientkoordinator i samråd med Gunnela Nordén, docent, överläkare, Ulla-Maj Andersson leg sjuksköterska,

Läs mer

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak.

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak. Hälsa Sjukvård Tandvård Livsstilsguide Din livsstil du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad

Läs mer

Gallblåsa. Magsäcken. Djupa gallgången med stenar. Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation

Gallblåsa. Magsäcken. Djupa gallgången med stenar. Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation Gallblåsa Magsäcken Djupa gallgången med stenar Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation 1(9) Patientinformation inför gallstensoperation med titthålsteknik då

Läs mer

Till dig som har hjärtsvikt

Till dig som har hjärtsvikt Till dig som har hjärtsvikt Version 1 Hjärtsvikt Hjärtsvikt är en av våra vanligaste hjärtsjukdomar. I Sverige beräknas ca 200 000 vara drabbade och antalet som insjuknade ökar när befolkningen blir äldre.

Läs mer

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker.

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. Bra att veta om diabetes För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. 1 Innehåll Inledning... 3 Vad är diabetes?... 4 Olika typer av diabetes... 5 Midjemåttet och typ 2-diabetes... 8 Högt blodtryck,

Läs mer

VAD HJÄLPER MOT FETMA? FRÅGOR OCH SVAR SBU STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING

VAD HJÄLPER MOT FETMA? FRÅGOR OCH SVAR SBU STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING VAD HJÄLPER MOT FETMA? FRÅGOR OCH SVAR SBU STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING INNEHÅLL Inledning I. VEM DRABBAS OCH HUR? Sida Stämmer det att allt fler drabbas? 6 Varför blir så många tjocka?

Läs mer

Gråstarrsoperation och sedan?

Gråstarrsoperation och sedan? Gråstarrsoperation och sedan? Eva Mönestam Docent, överläkare Ögonkliniken, Norrlands universitetssjukhus Operation av gråstarr är det vanligaste kirurgiska ingreppet i den industrialiserade världen. Under

Läs mer

Vad är epilepsi? Information för personer med epilepsi, deras familjemedlemmar, vänner och arbetskolleger. Brought to you by

Vad är epilepsi? Information för personer med epilepsi, deras familjemedlemmar, vänner och arbetskolleger. Brought to you by Vad är epilepsi? Information för personer med epilepsi, deras familjemedlemmar, vänner och arbetskolleger Brought to you by Andra broschyrer och övrig information Brought to you by som tillhandahålls av:

Läs mer

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet Bakgrund Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet I Sverige diagnostiseras 1 300 1 400 personer per år med tumör i centrala nervsystemet (CNS). I de flesta fall behövs en neurokirurgisk

Läs mer

Den här boken. Epilepsi är något du har. Epilepsisjuksköterskan Birthe Borre

Den här boken. Epilepsi är något du har. Epilepsisjuksköterskan Birthe Borre Den här boken är avsedd att fungera som grundläggande information till dig som har epilepsi och till dina anhöriga, vänner och arbetskolleger. Det är viktigt att öka kunskapen om epilepsi och därmed motverka

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

pernilla Mindre näring i vår mat Carinas liv med bipolär sjukdom Kedjerökaren Erling, 69 år, lyckades sluta Överviktsoperation sista hoppet

pernilla Mindre näring i vår mat Carinas liv med bipolär sjukdom Kedjerökaren Erling, 69 år, lyckades sluta Överviktsoperation sista hoppet medicin hälsa välbefinnande nr 4 december 2009 PRis 49 kr Mindre näring i vår mat SverigeS mest lästa tidning i väntrummet! Kedjerökaren Erling, 69 år, lyckades sluta Carinas liv med bipolär sjukdom Överviktsoperation

Läs mer