Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vanliga frågor och svar om gastric by pass"

Transkript

1 Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha för att få göra operationen? Får jag hjälp med känslobearbetning/kuratorskontakt efter operationen? Kan man göra operationen även om man haft problem med ätstörningar tidigare? Får jag hjälp med livsstilsförändringar efter operationen? Hur förbereds man inför operationen? Vad får man för uppföljning efter operationen? När kan jag börja träna efter operationen? Kan jag få hjälp av sjukgymnast med att komma igång att träna efter operationen? Jag har diabetes och tar insulin, kan jag göra operationen ändå? Frågor om matvanor, rutiner etc Kan man äta stora portioner efter operationen? Vad gör man om man blir jättehungrig efter operationen? Vad gör man om man aldrig är hungrig efter operationen? Måste man äta regelbundet efter operationen? Vad händer om man inte äter enligt rekommendationerna efter operationen? Jag har inte tid att äta mellanmål på jobbet, hur kan jag göra istället? Hur många gånger per dag ska jag äta? Frågor om livsmedelsval När får jag börja äta vanlig mat efter operationen? Vilka tuggummin kan man äta? Laxerande effekt? Dålig andedräkt? Kan jag äta samma mat efter operationen som innan? Vad får jag äta direkt när jag kommer hem från sjukhuset? Kan jag dricka juice/saft/läsk? Får jag dricka mineralvatten med kolsyra? Får man dricka till maten? Kan man äta vilka kryddor som helst? Hur mycket ska jag dricka? Hur många kalorier ska man äta varje dag? Ska jag använda lättprodukter? Är det något jag inte får äta? Får man aldrig äta godis/kakor/glass mer? Kan man dricka alkohol efter operationen? Kan jag får näringsdrycker på recept efter operationen? 1 (17)

2 Frågor om viktnedgång Hur mycket kommer jag att gå ner efter operationen? Kan man gå upp i vikt trots operationen? Kommer jag att sluta gå ner i vikt när jag nått min målvikt eller vad händer då? Jag har inte gått ner i vikt på nästan två veckor fast jag äter enligt rekommendationerna, vad gör jag för fel? Frågor om biverkningar Jag måste gå på toaletten mycket mer sällan än vanligt, är det normalt? Vad är dumping? Vad ska man göra om man får dumping? Vad är sen dumping/sena hypoglykemier? Vad ska man göra om man får sen dumping/sen hypoglykemi? Varför känner jag mig så trött? Vad gör jag om jag får besvärande hudöverskott efter viktnedgång? Är det normalt att tappa mer hår än vanligt? 2 (17)

3 Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Ta aktiv del av din behandling! Läs på så mycket du kan om övervikt, fetma och gastric by pass (GBP) - operation. Skriv ned dina frågor inför läkar-, sjuksköterske- eller dietistbesöket. Det är viktigt att du är väl förberedd inför din operation. Att känna sig beredd och välinformerad är A och O för att du ska få ett lyckat resultat och känna dig tillfreds med ditt val. Det är bra om du en tid innan operationen lär dig mer om operationen och dess effekter på ätbeteende, vikt och hälsa. Det kan vara bra att lära sig mer om näringsinnehåll i mat och dryck. Det finns bra information på livsmedelsverkets hemsida: De svenska näringsrekommendationerna gäller alla, opererad som icke opererad. Du kan även hitta mer information på överviktsenhetens hemsida Utöver detta kan du redan nu börja träna på de förändringar som kommer var nödvändiga efter operationen. Du kan t.ex. börja med att förbättra din måltidsordning; alltid äta frukost om du inte gör det, försöka äta mer regelbundet, börja med att äta 2-3 mellanmål under dygnet och så vidare. Vad är målet med operationen? Från sjukvårdens sida är målsättningen att minska sjuklighet och dödlighet. Det är viktigt att komma ihåg att fetma är en sjukdom, och det är sjukdomen som behandlas, tillsammans med följdsjukdomarna. De flesta patienter säger också att den största anledningen att man väljer att opereras är för att få en bättre hälsa. Att välja att opereras av endast utseendeskäl är inget bra utgångsläge. 3 (17)

4 Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? När det gäller hur många och eller vilka i din omgivning som du vill involvera i ditt arbete med viktminskning, finns det vissa saker du kan fundera kring innan du bestämmer dig. Det finns fördelar och nackdelar med olika tillvägagångssätt. Du kanske känner att du vill berätta för hela världen att du skall genomgå en operation? Eller så anser du att det är bättre att bara några få av dina närmaste bekanta är de som vet om vad du håller på med? Inget är rätt eller fel, det beror på vad som kan hjälpa just dig att lyckas. Att ha med några vänner på tåget kan vara en fördel när du har tyngre perioder och upplever att du har tappat en del av din motivation. Du kan få stöd och uppmuntran kring de framsteg du redan gjort och som du själv kanske blivit blind inför när det går sämre. Ibland kan du få oväntade reaktioner från omgivningen. Inte alla kommer att reagera positivt på din viktminskning. Vissa kan reagera annorlunda än du förväntar dig. Vissa kommer att visa avundsjuka. Det kan ibland bero på att de själva saknar drivkraft och motivation för att ta tag i eget förändringsarbete vad gäller olika livsstilsfaktorer. Försök att omge dig av de vänner och bekanta som gläds med dig och samtidigt har en realistisk syn på livets olika upp och nedgångar och att det ständigt handlar om att börja, börja om och börja igen. Hur högt BMI måste man ha för att få göra operationen? För att få göra operationen behöver du ha ett BMI över 35. BMI = Kroppsvikt /( Längden x Längden) Får jag hjälp med känslobearbetning/ kuratorskontakt efter operationen? Det finns mycket begränsade möjligheter att få stöd av kurator på kirurgiska kliniken efter operationen. I de fall detta är aktuellt är det angående problem som är direkt relaterade till operationen. Om du behöver stöd angående en problematik som fanns redan innan operationen men som nu blivit aktuell igen hänvisas du till primärvården/psykiatrin. Kuratorskontakt är inget som erbjuds rutinmässigt utan endast till de med särskilda behov. 4 (17)

5 Kan man göra operationen även om man haft problem med ätstörningar tidigare? För att få ett bra resultat av operationen är det viktigt att de eventuella ätstörningar man haft tidigare är färdigbehandlade. Det finns möjlighet att som patient själv kontakta ätstörningsenheten på Eriksbergsgården om man upplever att man har en ätstörning som man behöver hjälp med. Får jag hjälp med livsstilsförändringar efter operationen? Den uppföljning du får efter operationen är kontroller hos sköterska på kirurgmottagningen de första 2 åren. Där har du möjlighet att ställa frågor angående livsstilsförändringar. Du erbjuds däremot inte någon gruppverksamhet eller individuella besök med inriktning på beteendeförändring eller liknande. Känner du att du behöver stöd från andra i samma situation rekommenderar vi att du uppsöker något av alla forum för överviktsopererade som finns på internet alternativt en patientförening. Hur förbereds man inför operationen? Man kallas först till gruppinformationsmöte som hålls av läkare där man får grundlig information dels om själva ingreppet, sedan till ett individuellt samtal med läkaren. Efter detta kallas man till ett gruppinformationsmöte som hålls av dietist där man får grundlig information om hur man trappar upp maten efter operation samt om bl.a. nya måltidsmönster och näringsrik mat. Vad får man för uppföljning efter operationen? Efter operationen går du på kontroller på kirurgmottagningen de första två åren. Du träffar en sköterska som är specialiserad på överviktskirurgi. Läkar- och/eller dietistbesök sker vid behov. Efter två år remitteras du ut till primärvården där du ska fortsätta gå på kontroller en gång per år resten av livet. 5 (17)

6 När kan jag börja träna efter operationen? Så snart du kommit hem från sjukhuset uppmuntrar vi dig att börja med korta promenader som du utökar successivt. En månad efter operationen kan du börja prova i stort sett alla aktiviteter, t.ex. lättare gympa, stavgång, raska promenader, motionscykel, simning (så fort såren läkt) och känna efter hur du mår. Om du vill börja med mer intensiv och belastande träning som kampsport, tung styrkelyftning eller kontaktidrott där tacklingar och fall ingår rekommenderar vi att du hör med kirurgmottagningen innan du börjar. Då det ibland behövs en längre läkningstid och en gradvis anpassning till mycket ansträngande och mer intensiva aktiviteter. I början, när man äter små mängder, så är motionens främsta syfte att hjälpa till att bibehålla muskelmassan, må bra generellt och att lägga en grund för bra vanor framöver. Man kommer långt med daglig vardagsmotion. Skulle du börja träna intensivt, ofta och med långa pass de första månaderna efter operationen så kommer du att bryta ner musklerna i kroppen. Försök hitta en träningsform eller aktivitet som du gillar och känner att du kan utföra 2-3 gånger i stort sett varje vecka även om det regnar, snöar eller det händer oförutsedda saker som försvårar planeringen. Det är bättre att träna 1-2 gånger i veckan resten av livet än att börja träna hårt 5-6 gånger/ vecka intensivt i några månader för att sen ha långa perioder utan aktiviteter. För mer tips om lämplig träning, se gärna vidare på överviktsenhetens hemsida: Kan jag få hjälp av sjukgymnast med att komma igång att träna efter operationen? Kirurgiska kliniken erbjuder inte kontakt med sjukgymnast efter operationen i syfte att komma igång och träna. Du kan själv ta kontakt med sjukgymnast på vårdcentralen du tillhör för att få stöd att komma igång med lämpliga aktiviteter och träning efter operationen. Det krävs ingen remiss från läkare för att göra detta. Jag har diabetes och tar insulin, kan jag göra operationen ändå? Ja, det går bra att göra operationen även om man har insulinbehandlad diabetes. Du ska dock vara noggrann med att informera din diabetesläkare om att du planerar att göra operationen så att ni tillsammans kan anpassa behandlingen, både under den preoperativa bantningen och efter operationen. 6 (17)

7 Frågor om matvanor, rutiner etc. Kan man äta stora portioner efter operationen? De flesta får en stark begränsning av hur stora portioner man kan äta efter operationen. Oftast kan man äta ca 1 ½-2dl åt gången. Det är dock olika från person till person, om man inte upplever denna begränsning måste man ändå välja att äta mindre portioner för att få en lyckad viktnedgång. Vad gör man om man blir jättehungrig efter operationen? I och med operationen sker en förändring av hunger/mättnadskänslorna. Det gör att de flesta inte upplever särskilt mycket hunger efter operationen. Det är inte farligt att vara hungrig. Man kan till exempel välja ett stadigare mellanmål om man är extra hungrig vid ett enstaka tillfälle. Är man ofta hungrig bör man se över vilken typ av livsmedel man väljer och hur ofta man äter. Det är lagom med 6 måltider per dag. Man bör välja proteinrika livsmedel (kött, fisk, ägg, bönor/ärter/linser, tofu/quorn, mjölkprodukter) samt bra kolhydrater (råris, fullkornspasta, potatis, grovt bröd) och grönsaker med rikligt med fiber till varje måltid. Vad gör man om man aldrig är hungrig efter operationen? Det är vanligare att man upplever för lite hunger efter operationen än för mycket. Om man har bristande hungerskänslor måste man vara noggrann med att ändå äta 6 måltider per dag, annars riskerar man att få näringsbrister på längre sikt. Ibland kan man behöva ställa mobilen eller en väckarklocka på alarm så att man kommer ihåg att äta. Måste man äta regelbundet efter operationen? För att må bra och få i sig den näring man behöver samtidigt som man går ner i vikt behöver man äta 6 gånger per dag, detta då man inte klarar av att äta så mycket vid varje måltidstillfälle. Man behöver inte äta på exakt samma tider varje dag men det bör inte gå mer än ca 2-3 timmar mellan målen. 7 (17)

8 Vad händer om man inte äter enligt rekommendationerna efter operationen? Följer man inte kostråden kan man gå ner för lite eller för mycket och få näringsbrist. Kostråden skall följas resten av livet. Precis som vid alla viktminskningsmetoder finns det annars en risk för att viktnedgången avstannar eller att man går upp i vikt igen. Detta händer främst om man faller in i gamla ätmönster igen, fortsätter äta godis och sötsaker, dricka energirik dryck eller äter fet mat. En annan risk med att inte äta enligt rekommendationerna är att man riskerar att utveckla näringsbrist då man inte får i sig det man behöver. Detta kan ske både om man äter för få måltider per dag och om man äter rätt antal måltider men väljer livsmedel med mycket energi och lite näring. Jag har inte tid att äta mellanmål på jobbet, hur kan jag göra istället? För att få ett lyckat resultat av operationen behöver du äta mellanmål. Du måste själv se till att du får möjlighet att göra detta, både på jobbet och på fritiden. Det du kan göra om det är svårt att få tid till mellanmål på jobbet är att förbereda så mycket som möjligt hemma, men du måste ha tid att äta det. Det finns inga genvägar när det gäller detta, med de små volymer du kan äta måste du äta 6 gånger per dag istället för 3 gånger per dag som det blir utan mellanmål. Hur många gånger per dag ska jag äta? Minst 6 gånger per dag, om man orkar mindre än 1 1/2dl per måltid behöver man äta oftare än så. 8 (17)

9 Frågor om livsmedelsval När får jag börja äta vanlig mat efter operationen? Första veckan efter operationen äter du flytande kost. Därefter äter du mosad/mixad/mjuk mat i tre veckor. Sedan återgår du till normal konsistens och undviker bara de allra trådigaste och hårdsmälta livsmedlen som inte går att tugga sönder, i ytterligare en period. Vilka tuggummin kan man äta? Laxerande effekt? Dålig andedräkt? Det är olika om man klarar av att tugga tuggummi. Vissa upplever att de blir lösa i magen av tuggummi med sötningsmedel, för andra går det bra. Välj ett sockerfritt tuggummi så belastar du inte tänderna och får inte i dig tomma kalorier. Klarar man inte av tuggummi kan man välja att använda munskölj eller fluortabletter för att bättra på munhygienen. Kan jag äta samma mat efter operationen som innan? Eftersom fetma till stor del orsakas av otillfredsställande matvanor finns det sannolikt en del förändringar att göra när det gäller vilken mat du äter. Vad och hur mycket som behöver förändras är dock olika för olika personer. Vissa har ätit mycket sötsaker men gjort bra livsmedelsval i övrigt och behöver då sluta med sötsakerna men kanske inte göra så stora förändringar i den vanliga maten. Vissa har ätit väldigt mycket snabbmat som pizza och hamburgare och för dem krävs större förändringar vad det gäller livsmedelsval. Har du tidigare ätit 1-2 stora mål mat per dag så är det där du behöver göra de största förändringarna liksom att en person som tidigare druckit stora mängder läsk behöver upphöra med det. 9 (17)

10 Vad får jag äta direkt när jag kommer hem från sjukhuset? Första veckan äter du flytande kost såsom soppor, yoghurt, fil, smoothies och välling. Det är viktigt att allt flytande är helt slätt och inte innehåller några bitar. Förslag på en dags flytande kost finns i den pärm du får från dietisten vid gruppmötesinformationen. Kan jag dricka juice/saft/läsk? Det rekommenderas att undvika söta drycker eftersom det lätt gör att man får i sig för mycket energi. Det kan även orsaka dumping. Om man inte klarar av vanligt vatten rekommenderar vi smaksatt mineralvatten eller citronvatten. Får jag dricka mineralvatten med kolsyra? Det är olika om man tolererar kolsyra eller inte. Det är inte farligt så man får prova sig fram. Även smaksatt mineralvatten av typen Loka eller Ramlösa går bra. Vissa smaksatta mineralvatten innehåller fruktjuicer t.ex. Bonaqua (läs noga på förpackningen) och är ett mindre bra alternativ eftersom de innehåller mer energi. Får man dricka till maten? Helst ska man inte dricka till maten utan vänta 30 minuter efter avslutad måltid. Detta för att minska risken för dumping samt att inte bli för mätt av drycken. Äter man mycket torr mat eller i övrigt har svårt att äta utan att dricka, får man försöka begränsa mängderna så mycket som möjligt. Så småningom brukar man kunna dricka lite till måltiden och framför allt till mellanmålen, när och hur mycket är väldigt individuellt. Alla är olika känsliga för dumping. 10 (17)

11 Kan man äta vilka kryddor som helst? Ja, det är bara att känna efter, det är inte farligt med stark mat. Hur mycket ska jag dricka? Innan operationen får du i dig mycket vätska via maten. Efter operationen äter du små mängder mat vilket innebär att du inte får i dig samma mängd vätska via maten. Det är därför viktigt att dricka minst 1 ½ liter per dag. På sommaren kan behovet givetvis vara högre. Urinen ska vara genomskinlig eller ljust gul. Om du upplever att du behöver gå på toaletten mycket mer sällan än vanligt har du sannolikt fått i dig för lite vätska. Hur många kalorier ska man äta varje dag? Det finns inget exakt svar, men som riktlinje kan man säga ca 1000 kcal per dag under den aktiva viktminskningen efter operationen. Det är så mycket kalorier man får i sig om man följer menyförslagen i materialet från dietisten. Efter ungefär ett halvår så börjar man successivt öka intaget och när man når önskad vikt är man uppe i en energinivå där man är viktstabil. Samtliga energinivåer är självklart väldigt individuella men det är viktigt att veta att man inte ska äta 1000 kcal resten av livet, utan bara under viktminskningsfasen. Man behöver inte räkna kalorier utan genom att följa de kostråd du får kommer du få i dig den näring du behöver och samtidigt gå ner i vikt. Passa på att diskutera hur mängden trappas upp när du träffar dietisten. Ska jag använda lättprodukter? Mjölk/yoghurt/fil kan vara normalfeta om så önskas. När det gäller grädde, ost, crème fraiche etc. rekommenderar vi att du väljer nyckelhålsmärkta alternativ. När det gäller produkter som är märkta med light t.ex. för att de har lägre fetthalt, så har de ibland tillsatt socker istället och i slutändan innehåller produkten lika mycket kalorier. Det bästa är att välja så rena produkter som möjligt och själv tillsätta t.ex. frukt och bär i naturell yoghurt. Nyckelhålsmärkt är däremot Livsmedelsverkets symbol och innehåller mindre socker, fett och salt men mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ och är därmed alltid bra val. 11 (17)

12 Är det något jag inte får äta? De första månaderna skall du undvika livsmedel som du inte kan tugga sönder helt, mer ingående information om detta får du när du träffar dietisten. Undvik också mat och dryck med mycket socker och mycket fett som godis, glass, kakor, läsk och friterad mat som både orsakar dumping samt innebär tomma, överflödiga kalorier. För att gå ner i vikt och få i dig den näring du behöver måste du också undvika godis, kakor, glass, läsk etc. annat än i undantagsfall. Degig och kletig mat som nybakat mjukt bröd och klibbigt ris kan vara svårt att tolerera. Får man aldrig äta godis/kakor/glass mer? Man kan äta denna typ av livsmedel någon enstaka gång. Det är viktigt att tänka på att man inte bara riskerar att gå upp i vikt om man ofta väljer dessa livsmedel, man riskerar också näringsbrister eftersom denna mat tar utrymme från den näringstäta maten som man behöver. Kan man dricka alkohol efter operationen? Efter operationen kommer alkoholen snabbare ut i blodet än tidigare, det gör att du sannolikt kommer bli berusad på en betydligt mindre mängd alkohol än du är van vid. Alkohol har även en blodsockersänkande effekt efter några timmar. Låga blodsockernivåer kan ge yrsel, trötthet, omtöckning mm. Efter operationen är man känsligare för detta då blodsockernivån är lägre än tidigare p.g.a. viktnedgången och det ringa födointaget. Vid alkoholförtäring kan det finnas risk för att den blir alldeles för låg och detta misstänks vara orsak till ett dödsfall hos en gastric bypass opererad. Alkohol innebär även en mycket större belastning på levern efter en gastric bypassoperation. Alkohol innehåller också mycket kalorier vilket kan minska din viktnedgång. Eventuellt förekommer en ökad risk att bli beroende av alkohol vilket skulle kunna bero på den snabbare berusningseffekten. Detta är dock inte fastställt. Intag av alkohol riskerar att äventyra viktnedgången, orsaka näringsbrister samt eventuellt bidra till att man utvecklar ett beroende. 12 (17)

13 Kan jag få näringsdrycker på recept efter operationen? Som grundregel får man inte näringsdrycker efter operationen. Om man har behov av extra protein får man kostråd angående detta och kan själv köpa proteinpulver eller proteindrinkar (typ Naturdiet Smoothie etc.) i affären. Vid allvarliga komplikationer t.ex. behandling med neurobion kan det vara aktuellt med näringsdrycker i samband med injektionerna. Därefter får man återgå till ett ökat proteinintag via kosten alternativt köpa drycker själv på apoteket. Frågor om viktnedgång Hur mycket kommer jag att gå ner i vikt av operationen? Beroende på vilken utgångsvikt man har är det inte ovanligt med en viktnedgång på kg under månader. I genomsnitt går man ner ca 70 procent av den ursprungliga övervikten. Detta beror givetvis på vilken startvikt man utgår från och hur man följer kost- och motionsråden. Det kan även skilja sig mycket från person till person på grund av andra aspekter. Generellt sett går yngre personer ned mer i vikt i jämförelse med äldre personer av samma ursprungsvikt. För att nå en lyckad viktnedgång är det viktigt att man ser operationen som en hjälp att lägga om sin livsstil, inte en genväg till viktnedgång. Kan man gå upp i vikt trots operationen? Ja, om man inte förändrar sina matvanor efter operationen kan man gå upp i vikt igen eller misslyckas med att gå ner i vikt. Det går att vänja tarmen vid att ta emot större och större mängder mat. Det går också att gå upp i vikt genom att dricka större mängder med dryck som ger energi (läsk, mjölk, vin, öl, sprit, saftsoppa etc.) eller välja mat som ger mycket energi i förhållande till volym (mat med mycket fett och socker som t.ex. snabbmat, choklad, godis, glass). 13 (17)

14 Kommer jag att sluta gå ner i vikt när jag nått min målvikt eller vad händer då? Nästan alla slutar gå ner i vikt av sig själva när man närmar sig ett normalt BMI, om man inte gör det kan man behöva tänka på att öka energiintaget något genom att till exempel lägga till ett extra mellanmål och då brukar det lösa sig. Jag har inte gått ner i vikt på nästan två veckor fast jag äter enlig rekommendationerna, vad gör jag för fel? Om du tidigare gått ner i vikt och inte har ändrat dina matvanor eller minskat din fysiska aktivitet är det sannolikt så att du hamnat på en viktplatå. De flesta får en eller flera platåer under sin viktnedgång. Ha tålamod i några veckor till och fortsätt äta enligt rekommendationerna. Om du vet med dig att du ändrat dina vanor och äter mer/rör dig mindre än vanligt måste du försöka hitta tillbaka till de vanor du hade när du gick ner i vikt. 14 (17)

15 Frågor om biverkningar Jag måste gå på toaletten mycket mer sällan än vanligt, är det normalt? Eftersom man äter mindre mängd är det vanligt att man behöver gå på toaletten mer sällan. Det är ett problem först om man upplever att det är svårt att gå på toaletten för att man är hård i magen eller upplever andra obehag av det. Första åtgärden vid förstoppning är att se till så att man dricker tillräckligt, minst 1 ½ liter per dag och att man rör på sig minst 60 minuter varje dag. Har du ändå problem kan du fråga på apoteket efter något lösande. Vad är dumping? Dumping kallas en samling symptom (illamående, kräkning, bröstsmärta, hjärtklappning, yrsel, blodtrycksfall, diarré) som uppkommer efter måltid. Dumping beror på att tunntarmen överbelastas. Överbelastningen beror på att det kommer ner för mycket partiklar för snabbt i tarmen och kroppens reaktioner på detta. Det kan bero på att man äter för fort, dricker till maten eller väljer mat med snabba kolhydrater eller hög fetthalt som belastar tarmen. Vad ska man göra om man får dumping? Dumping är inte farligt men kan vara mycket obehagligt. Ofta hjälper det att lägga sig ner och vila. Man behöver också tänka efter vad man gjorde som orsakade dumpingen och undvika det i framtiden. Det är viktigt att man gör det systematiskt så att man inte fortsätter som tidigare och till slut får så svåra besvär att man inte vill äta alls. 15 (17)

16 Vad är sen dumping/sena hypoglykemier? När det kommer ut kolhydrater i tunntarmen signalerar kroppen till bukspottskörteln att producera insulin. Efter operationen kommer maten ut onormalt snabbt i tunntarmen. Om man äter mat med mycket snabba kolhydrater kan signalen till bukspottskörteln bli för stark och man får för mycket insulin i blodet i förhållande till mängden mat. Blodsockret sjunker och man får då symptom som yrsel, svaghet, skakighet och hunger. Många känner ett akut behov av att äta något sött. När man äter socker/snabba kolhydrater normaliseras blodsockret och man mår bättre. Vad ska man göra om man får sen dumping/sen hypoglykemi? När dumpingen redan har uppstått kan man äta något sött för att häva den. För att undvika problem i framtiden bör man undvika snabba kolhydrater helt och hållet och äta lite och ofta. Det är lätt att hamna i en ond cirkel där man hela tiden tar till något sött för att höja blodsockret vilket leder till en berg-och-dalbana som ibland är svår att komma ur och där man både mår dåligt och riskerar näringsbrister. Varför känner jag mig så trött? Att känna sig trött under det första året som opererad är helt normalt, då kroppen befinner sig i ett svälttillstånd. Tröttheten brukar bli bättre med tiden och de flesta känner sig återställda efter det första året. Om du skulle börja må dåligt och bli mer och mer trött och matt så kan det bero på att du får i dig för lite näring. Detta kan bero både på att du äter för lite och/ eller äter fel sorts mat. I samband med detta är även viktnedgången för kraftig. Ökad trött- och matthet kan även bero på att du får i dig för lite vätska. 16 (17)

17 Vad gör jag om jag får besvärande hudöverskott efter viktnedgång? Har man varit överviktig och sedan förlorar mycket av övervikten är det naturligt att hudkostymen blir för stor. Speciellt kan det ibland vara så att bukhuden kan komma att hänga ned mot ljumskarna och låren. Detta kan ge besvärande eksem och hygieniska problem. Om detta uppträder kan det bli aktuellt med en plastikkirurgisk operation. Du remitteras då till en plastikkirurg för åtgärd. Du måste ha uppnått önskad målvikt och varit viktstabil under en period. Väntetiderna för dessa ingrepp vid plastikkirurgiska kliniken i Örebro är 2-3 år. Generellt sett har det blivit svårare att få plastikkirurgiska åtgärder utförda i offentlig sjukvård. Om inga specifika medicinska skäl finns, hänvisas man till att söka och betala för privat vård för att få sådan. Är det normalt att tappa mer hår än vanligt? Ja, speciellt det första året. Det är ett av kroppens sätt att svara på det låga energiintaget och den snabba viktminskningen. Kvaliteten på håret brukar återgå till det normala när vikten är stabil. 17 (17)

Kostråd vid Gastric bypass

Kostråd vid Gastric bypass Kostråd vid Gastric bypass SÖRMLANDSDIETISTERNA Då du väntar på operation Ändra dina matvanor Under tiden fram till operationen är det viktigt att du förbereder dig och påbörjar dina livsstilsförändringar.

Läs mer

Äta, röra sig och må bra. handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet

Äta, röra sig och må bra. handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet Äta, röra sig och må bra handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin tillhör Stockholms läns landsting, och har ett nära samarbete med Karolinska

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet. Nikotinläkemedel och abstinensbesvär

I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet. Nikotinläkemedel och abstinensbesvär Tobak & Vikt I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Nikotinläkemedel och abstinensbesvär Håll ut! Tobak & vikt Andra broschyrer inom området: Varför inte snus

Läs mer

VAD HJÄLPER MOT FETMA? FRÅGOR OCH SVAR SBU STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING

VAD HJÄLPER MOT FETMA? FRÅGOR OCH SVAR SBU STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING VAD HJÄLPER MOT FETMA? FRÅGOR OCH SVAR SBU STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK UTVÄRDERING INNEHÅLL Inledning I. VEM DRABBAS OCH HUR? Sida Stämmer det att allt fler drabbas? 6 Varför blir så många tjocka?

Läs mer

ÖVERVIKT. - den nya folksjukdomen KONSEKVENSERNA AV

ÖVERVIKT. - den nya folksjukdomen KONSEKVENSERNA AV HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ÖVERVIKT - den nya folksjukdomen APRIL 2007 Sveriges folkkäraste artist Kikki Danielsson genomgick en förvandling i programmet Du är vad du äter. Foto:

Läs mer

fysisk aktivitet och vikt InformatIonshäfte från nordic sugar

fysisk aktivitet och vikt InformatIonshäfte från nordic sugar fysisk aktivitet och vikt InformatIonshäfte från nordic sugar Informationshäftet är utarbetat av Nordic Sugar. Copyright-rättigheterna tillhör Nordic Sugar. Kopiering är tillåten om källan anges. Text

Läs mer

Mat, vikt och fysisk aktivitet

Mat, vikt och fysisk aktivitet Mat, vikt och fysisk aktivitet Informationshäfte från Nordic Sugar Mat, vikt och fysisk aktivitet 1 Informationshäftet Mat, vikt och fysisk aktivitet är utarbetat av Nordic Sugar. Copyright tillhör Nordic

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Kostinformation Gastric bypass

Kostinformation Gastric bypass Kostinformation Gastric bypass Ida Evertsson Leg. dietist 046-12 88 37 dietist.skane@aleris.se 2 Viktnedgång inför Gastric bypass-operation I samband med ditt första besök hos oss har du och kirurgen kommit

Läs mer

Njursvikt den tysta sjukdomen

Njursvikt den tysta sjukdomen Njursvikt den tysta sjukdomen Njursvikt är ett lurigt tillstånd En makalös manick Förenklat kan man säga att njurarna är kroppens reningsverk. De filtrerar bort slaggprodukter som kroppen inte behöver

Läs mer

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård Att leva med smärta The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering Tips och råd om egenvård Att leva med smärta...är en resurs för alla som lever med kronisk smärta. Kronisk smärta-kallas ofta för

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Blir man sjuk av stress? Om utmattning och återhämtning ISM Institutet för stressmedicin Vad är stress? Olika områden inom vetenskapen definierar stress på olika sätt. Definitionen skiljer sig exempelvis

Läs mer

Det motiverande samtalet om tobaksvanor Leg psykolog Barbro Holm Ivarsson

Det motiverande samtalet om tobaksvanor Leg psykolog Barbro Holm Ivarsson Det motiverande samtalet om tobaksvanor Leg psykolog Barbro Holm Ivarsson Varje människa vill bli sedd, hörd, förstådd och respekterad. Om konsten att lyssna och i ett samtal både fokusera på tobak och

Läs mer

Protein hur mycket är lagom?

Protein hur mycket är lagom? Protein hur mycket är lagom? Innehåll Protein hur mycket är lagom? 03 Protein i praktiken 04 Olika sorters protein 05 Olika stort proteinbehov 06 Protein och träning 07 Protein för vegetarianer 08 Bröd

Läs mer

Våga vara { } Uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning

Våga vara { } Uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning Våga vara { } Uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning nejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnej.

Läs mer

Idag är rätta dagen. Guide för dig, som tänker sluta röka

Idag är rätta dagen. Guide för dig, som tänker sluta röka Idag är rätta dagen Guide för dig, som tänker sluta röka Det lönar sig alltid att sluta! Det går att sluta röka oberoende av hur länge eller hur mycket du har rökt. Att sluta är ett beslut, som du inte

Läs mer

Vad är nyttigt och onyttigt fett?

Vad är nyttigt och onyttigt fett? Vad är nyttigt och onyttigt fett? Innehåll Vad är nyttigt och onyttigt fett? 03 Nyttigt och onyttigt fett i praktiken 04 Smörgåsfett 07 Ost 08 Mjölk, fil och yoghurt 09 Vad står på menyn? 10 Pålägg 11

Läs mer

PKU, fenylketonuri, vuxenperspektivet Informationsskrift 270

PKU, fenylketonuri, vuxenperspektivet Informationsskrift 270 PKU, fenylketonuri, vuxenperspektivet Informationsskrift 270 På Ågrenska arrangeras vuxenvistelser där vuxna med funktionshinder bor, umgås och utbyter erfarenheter. Under en och samma vecka träffas ett

Läs mer

Aktivitet. Självständighet. och. Ett studiematerial om vardagsrehabilitering. Rebecka Arman

Aktivitet. Självständighet. och. Ett studiematerial om vardagsrehabilitering. Rebecka Arman Aktivitet och Självständighet Ett studiematerial om vardagsrehabilitering Rebecka Arman Förord Bakgrunden till detta studiematerial om vardagsrehabilitering är en satsning i Göteborgs Stad och stadsdelen

Läs mer

Den här boken. Epilepsi är något du har. Epilepsisjuksköterskan Birthe Borre

Den här boken. Epilepsi är något du har. Epilepsisjuksköterskan Birthe Borre Den här boken är avsedd att fungera som grundläggande information till dig som har epilepsi och till dina anhöriga, vänner och arbetskolleger. Det är viktigt att öka kunskapen om epilepsi och därmed motverka

Läs mer

Anna Hegestrand ÄR DET SÅ HÄR VI SKA ÄTA?

Anna Hegestrand ÄR DET SÅ HÄR VI SKA ÄTA? Anna Hegestrand ÄR DET SÅ HÄR VI SKA ÄTA? XX Är det så här vi ska äta? VECKA 1 MARS 20 TORSDAG Jag har alltid sett mig själv som en hälsosam och kostmedveten person. När Life hörde av sig och frågade

Läs mer

Information till dig som får sondnäring genom PEG

Information till dig som får sondnäring genom PEG Information till dig som får sondnäring genom PEG Inledning Vid olika typer av sjukdomar där man har svårt att svälja vanlig mat, kan det bli aktuellt att anlägga en PEG. En PEG är en 15-20 cm lång slang

Läs mer

Dina rättigheter och möjligheter i beroendevården

Dina rättigheter och möjligheter i beroendevården Dina rättigheter och möjligheter i beroendevården 1 FÖRORD Tror du att du har ett beroende? Läs det här! Den här skriften vänder sig till dig som vill sluta använda droger eller beroendeframkallande läkemedel.

Läs mer

Kan inte äta, vill inte äta? - Om en behandlingsmodell av matvägran

Kan inte äta, vill inte äta? - Om en behandlingsmodell av matvägran Kan inte äta, vill inte äta? - Om en behandlingsmodell av matvägran av Ingalill Ek 1. Förord På Folke Bernadottehemmet i Uppsala har vi under många år arbetat med behandling av ätsvårigheter hos barn med

Läs mer

Vill du veta mer om psykisk ohälsa och vad RSMH gör?

Vill du veta mer om psykisk ohälsa och vad RSMH gör? Om du är missnöjd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och verksamheter som tar emot uppdrag från hälso- och sjukvården har psykiatrin en skyldighet att ge god vård. Om man är missnöjd med vården och

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer

Viktigt att tänka på efter operationen 3. Förslag till måltidsordning flytande kost (en vecka hemma) 7

Viktigt att tänka på efter operationen 3. Förslag till måltidsordning flytande kost (en vecka hemma) 7 Innehållsförteckning Viktigt att tänka på efter operationen 3 Kostens sammansättning 5 Förslag till måltidsordning flytande kost (en vecka hemma) 7 Förslag till måltidsordning mosad mat (ca tre veckor)

Läs mer