Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vanliga frågor och svar om gastric by pass"

Transkript

1 Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha för att få göra operationen? Får jag hjälp med känslobearbetning/kuratorskontakt efter operationen? Kan man göra operationen även om man haft problem med ätstörningar tidigare? Får jag hjälp med livsstilsförändringar efter operationen? Hur förbereds man inför operationen? Vad får man för uppföljning efter operationen? När kan jag börja träna efter operationen? Kan jag få hjälp av sjukgymnast med att komma igång att träna efter operationen? Jag har diabetes och tar insulin, kan jag göra operationen ändå? Frågor om matvanor, rutiner etc Kan man äta stora portioner efter operationen? Vad gör man om man blir jättehungrig efter operationen? Vad gör man om man aldrig är hungrig efter operationen? Måste man äta regelbundet efter operationen? Vad händer om man inte äter enligt rekommendationerna efter operationen? Jag har inte tid att äta mellanmål på jobbet, hur kan jag göra istället? Hur många gånger per dag ska jag äta? Frågor om livsmedelsval När får jag börja äta vanlig mat efter operationen? Vilka tuggummin kan man äta? Laxerande effekt? Dålig andedräkt? Kan jag äta samma mat efter operationen som innan? Vad får jag äta direkt när jag kommer hem från sjukhuset? Kan jag dricka juice/saft/läsk? Får jag dricka mineralvatten med kolsyra? Får man dricka till maten? Kan man äta vilka kryddor som helst? Hur mycket ska jag dricka? Hur många kalorier ska man äta varje dag? Ska jag använda lättprodukter? Är det något jag inte får äta? Får man aldrig äta godis/kakor/glass mer? Kan man dricka alkohol efter operationen? Kan jag får näringsdrycker på recept efter operationen? 1 (17)

2 Frågor om viktnedgång Hur mycket kommer jag att gå ner efter operationen? Kan man gå upp i vikt trots operationen? Kommer jag att sluta gå ner i vikt när jag nått min målvikt eller vad händer då? Jag har inte gått ner i vikt på nästan två veckor fast jag äter enligt rekommendationerna, vad gör jag för fel? Frågor om biverkningar Jag måste gå på toaletten mycket mer sällan än vanligt, är det normalt? Vad är dumping? Vad ska man göra om man får dumping? Vad är sen dumping/sena hypoglykemier? Vad ska man göra om man får sen dumping/sen hypoglykemi? Varför känner jag mig så trött? Vad gör jag om jag får besvärande hudöverskott efter viktnedgång? Är det normalt att tappa mer hår än vanligt? 2 (17)

3 Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Ta aktiv del av din behandling! Läs på så mycket du kan om övervikt, fetma och gastric by pass (GBP) - operation. Skriv ned dina frågor inför läkar-, sjuksköterske- eller dietistbesöket. Det är viktigt att du är väl förberedd inför din operation. Att känna sig beredd och välinformerad är A och O för att du ska få ett lyckat resultat och känna dig tillfreds med ditt val. Det är bra om du en tid innan operationen lär dig mer om operationen och dess effekter på ätbeteende, vikt och hälsa. Det kan vara bra att lära sig mer om näringsinnehåll i mat och dryck. Det finns bra information på livsmedelsverkets hemsida: De svenska näringsrekommendationerna gäller alla, opererad som icke opererad. Du kan även hitta mer information på överviktsenhetens hemsida Utöver detta kan du redan nu börja träna på de förändringar som kommer var nödvändiga efter operationen. Du kan t.ex. börja med att förbättra din måltidsordning; alltid äta frukost om du inte gör det, försöka äta mer regelbundet, börja med att äta 2-3 mellanmål under dygnet och så vidare. Vad är målet med operationen? Från sjukvårdens sida är målsättningen att minska sjuklighet och dödlighet. Det är viktigt att komma ihåg att fetma är en sjukdom, och det är sjukdomen som behandlas, tillsammans med följdsjukdomarna. De flesta patienter säger också att den största anledningen att man väljer att opereras är för att få en bättre hälsa. Att välja att opereras av endast utseendeskäl är inget bra utgångsläge. 3 (17)

4 Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? När det gäller hur många och eller vilka i din omgivning som du vill involvera i ditt arbete med viktminskning, finns det vissa saker du kan fundera kring innan du bestämmer dig. Det finns fördelar och nackdelar med olika tillvägagångssätt. Du kanske känner att du vill berätta för hela världen att du skall genomgå en operation? Eller så anser du att det är bättre att bara några få av dina närmaste bekanta är de som vet om vad du håller på med? Inget är rätt eller fel, det beror på vad som kan hjälpa just dig att lyckas. Att ha med några vänner på tåget kan vara en fördel när du har tyngre perioder och upplever att du har tappat en del av din motivation. Du kan få stöd och uppmuntran kring de framsteg du redan gjort och som du själv kanske blivit blind inför när det går sämre. Ibland kan du få oväntade reaktioner från omgivningen. Inte alla kommer att reagera positivt på din viktminskning. Vissa kan reagera annorlunda än du förväntar dig. Vissa kommer att visa avundsjuka. Det kan ibland bero på att de själva saknar drivkraft och motivation för att ta tag i eget förändringsarbete vad gäller olika livsstilsfaktorer. Försök att omge dig av de vänner och bekanta som gläds med dig och samtidigt har en realistisk syn på livets olika upp och nedgångar och att det ständigt handlar om att börja, börja om och börja igen. Hur högt BMI måste man ha för att få göra operationen? För att få göra operationen behöver du ha ett BMI över 35. BMI = Kroppsvikt /( Längden x Längden) Får jag hjälp med känslobearbetning/ kuratorskontakt efter operationen? Det finns mycket begränsade möjligheter att få stöd av kurator på kirurgiska kliniken efter operationen. I de fall detta är aktuellt är det angående problem som är direkt relaterade till operationen. Om du behöver stöd angående en problematik som fanns redan innan operationen men som nu blivit aktuell igen hänvisas du till primärvården/psykiatrin. Kuratorskontakt är inget som erbjuds rutinmässigt utan endast till de med särskilda behov. 4 (17)

5 Kan man göra operationen även om man haft problem med ätstörningar tidigare? För att få ett bra resultat av operationen är det viktigt att de eventuella ätstörningar man haft tidigare är färdigbehandlade. Det finns möjlighet att som patient själv kontakta ätstörningsenheten på Eriksbergsgården om man upplever att man har en ätstörning som man behöver hjälp med. Får jag hjälp med livsstilsförändringar efter operationen? Den uppföljning du får efter operationen är kontroller hos sköterska på kirurgmottagningen de första 2 åren. Där har du möjlighet att ställa frågor angående livsstilsförändringar. Du erbjuds däremot inte någon gruppverksamhet eller individuella besök med inriktning på beteendeförändring eller liknande. Känner du att du behöver stöd från andra i samma situation rekommenderar vi att du uppsöker något av alla forum för överviktsopererade som finns på internet alternativt en patientförening. Hur förbereds man inför operationen? Man kallas först till gruppinformationsmöte som hålls av läkare där man får grundlig information dels om själva ingreppet, sedan till ett individuellt samtal med läkaren. Efter detta kallas man till ett gruppinformationsmöte som hålls av dietist där man får grundlig information om hur man trappar upp maten efter operation samt om bl.a. nya måltidsmönster och näringsrik mat. Vad får man för uppföljning efter operationen? Efter operationen går du på kontroller på kirurgmottagningen de första två åren. Du träffar en sköterska som är specialiserad på överviktskirurgi. Läkar- och/eller dietistbesök sker vid behov. Efter två år remitteras du ut till primärvården där du ska fortsätta gå på kontroller en gång per år resten av livet. 5 (17)

6 När kan jag börja träna efter operationen? Så snart du kommit hem från sjukhuset uppmuntrar vi dig att börja med korta promenader som du utökar successivt. En månad efter operationen kan du börja prova i stort sett alla aktiviteter, t.ex. lättare gympa, stavgång, raska promenader, motionscykel, simning (så fort såren läkt) och känna efter hur du mår. Om du vill börja med mer intensiv och belastande träning som kampsport, tung styrkelyftning eller kontaktidrott där tacklingar och fall ingår rekommenderar vi att du hör med kirurgmottagningen innan du börjar. Då det ibland behövs en längre läkningstid och en gradvis anpassning till mycket ansträngande och mer intensiva aktiviteter. I början, när man äter små mängder, så är motionens främsta syfte att hjälpa till att bibehålla muskelmassan, må bra generellt och att lägga en grund för bra vanor framöver. Man kommer långt med daglig vardagsmotion. Skulle du börja träna intensivt, ofta och med långa pass de första månaderna efter operationen så kommer du att bryta ner musklerna i kroppen. Försök hitta en träningsform eller aktivitet som du gillar och känner att du kan utföra 2-3 gånger i stort sett varje vecka även om det regnar, snöar eller det händer oförutsedda saker som försvårar planeringen. Det är bättre att träna 1-2 gånger i veckan resten av livet än att börja träna hårt 5-6 gånger/ vecka intensivt i några månader för att sen ha långa perioder utan aktiviteter. För mer tips om lämplig träning, se gärna vidare på överviktsenhetens hemsida: Kan jag få hjälp av sjukgymnast med att komma igång att träna efter operationen? Kirurgiska kliniken erbjuder inte kontakt med sjukgymnast efter operationen i syfte att komma igång och träna. Du kan själv ta kontakt med sjukgymnast på vårdcentralen du tillhör för att få stöd att komma igång med lämpliga aktiviteter och träning efter operationen. Det krävs ingen remiss från läkare för att göra detta. Jag har diabetes och tar insulin, kan jag göra operationen ändå? Ja, det går bra att göra operationen även om man har insulinbehandlad diabetes. Du ska dock vara noggrann med att informera din diabetesläkare om att du planerar att göra operationen så att ni tillsammans kan anpassa behandlingen, både under den preoperativa bantningen och efter operationen. 6 (17)

7 Frågor om matvanor, rutiner etc. Kan man äta stora portioner efter operationen? De flesta får en stark begränsning av hur stora portioner man kan äta efter operationen. Oftast kan man äta ca 1 ½-2dl åt gången. Det är dock olika från person till person, om man inte upplever denna begränsning måste man ändå välja att äta mindre portioner för att få en lyckad viktnedgång. Vad gör man om man blir jättehungrig efter operationen? I och med operationen sker en förändring av hunger/mättnadskänslorna. Det gör att de flesta inte upplever särskilt mycket hunger efter operationen. Det är inte farligt att vara hungrig. Man kan till exempel välja ett stadigare mellanmål om man är extra hungrig vid ett enstaka tillfälle. Är man ofta hungrig bör man se över vilken typ av livsmedel man väljer och hur ofta man äter. Det är lagom med 6 måltider per dag. Man bör välja proteinrika livsmedel (kött, fisk, ägg, bönor/ärter/linser, tofu/quorn, mjölkprodukter) samt bra kolhydrater (råris, fullkornspasta, potatis, grovt bröd) och grönsaker med rikligt med fiber till varje måltid. Vad gör man om man aldrig är hungrig efter operationen? Det är vanligare att man upplever för lite hunger efter operationen än för mycket. Om man har bristande hungerskänslor måste man vara noggrann med att ändå äta 6 måltider per dag, annars riskerar man att få näringsbrister på längre sikt. Ibland kan man behöva ställa mobilen eller en väckarklocka på alarm så att man kommer ihåg att äta. Måste man äta regelbundet efter operationen? För att må bra och få i sig den näring man behöver samtidigt som man går ner i vikt behöver man äta 6 gånger per dag, detta då man inte klarar av att äta så mycket vid varje måltidstillfälle. Man behöver inte äta på exakt samma tider varje dag men det bör inte gå mer än ca 2-3 timmar mellan målen. 7 (17)

8 Vad händer om man inte äter enligt rekommendationerna efter operationen? Följer man inte kostråden kan man gå ner för lite eller för mycket och få näringsbrist. Kostråden skall följas resten av livet. Precis som vid alla viktminskningsmetoder finns det annars en risk för att viktnedgången avstannar eller att man går upp i vikt igen. Detta händer främst om man faller in i gamla ätmönster igen, fortsätter äta godis och sötsaker, dricka energirik dryck eller äter fet mat. En annan risk med att inte äta enligt rekommendationerna är att man riskerar att utveckla näringsbrist då man inte får i sig det man behöver. Detta kan ske både om man äter för få måltider per dag och om man äter rätt antal måltider men väljer livsmedel med mycket energi och lite näring. Jag har inte tid att äta mellanmål på jobbet, hur kan jag göra istället? För att få ett lyckat resultat av operationen behöver du äta mellanmål. Du måste själv se till att du får möjlighet att göra detta, både på jobbet och på fritiden. Det du kan göra om det är svårt att få tid till mellanmål på jobbet är att förbereda så mycket som möjligt hemma, men du måste ha tid att äta det. Det finns inga genvägar när det gäller detta, med de små volymer du kan äta måste du äta 6 gånger per dag istället för 3 gånger per dag som det blir utan mellanmål. Hur många gånger per dag ska jag äta? Minst 6 gånger per dag, om man orkar mindre än 1 1/2dl per måltid behöver man äta oftare än så. 8 (17)

9 Frågor om livsmedelsval När får jag börja äta vanlig mat efter operationen? Första veckan efter operationen äter du flytande kost. Därefter äter du mosad/mixad/mjuk mat i tre veckor. Sedan återgår du till normal konsistens och undviker bara de allra trådigaste och hårdsmälta livsmedlen som inte går att tugga sönder, i ytterligare en period. Vilka tuggummin kan man äta? Laxerande effekt? Dålig andedräkt? Det är olika om man klarar av att tugga tuggummi. Vissa upplever att de blir lösa i magen av tuggummi med sötningsmedel, för andra går det bra. Välj ett sockerfritt tuggummi så belastar du inte tänderna och får inte i dig tomma kalorier. Klarar man inte av tuggummi kan man välja att använda munskölj eller fluortabletter för att bättra på munhygienen. Kan jag äta samma mat efter operationen som innan? Eftersom fetma till stor del orsakas av otillfredsställande matvanor finns det sannolikt en del förändringar att göra när det gäller vilken mat du äter. Vad och hur mycket som behöver förändras är dock olika för olika personer. Vissa har ätit mycket sötsaker men gjort bra livsmedelsval i övrigt och behöver då sluta med sötsakerna men kanske inte göra så stora förändringar i den vanliga maten. Vissa har ätit väldigt mycket snabbmat som pizza och hamburgare och för dem krävs större förändringar vad det gäller livsmedelsval. Har du tidigare ätit 1-2 stora mål mat per dag så är det där du behöver göra de största förändringarna liksom att en person som tidigare druckit stora mängder läsk behöver upphöra med det. 9 (17)

10 Vad får jag äta direkt när jag kommer hem från sjukhuset? Första veckan äter du flytande kost såsom soppor, yoghurt, fil, smoothies och välling. Det är viktigt att allt flytande är helt slätt och inte innehåller några bitar. Förslag på en dags flytande kost finns i den pärm du får från dietisten vid gruppmötesinformationen. Kan jag dricka juice/saft/läsk? Det rekommenderas att undvika söta drycker eftersom det lätt gör att man får i sig för mycket energi. Det kan även orsaka dumping. Om man inte klarar av vanligt vatten rekommenderar vi smaksatt mineralvatten eller citronvatten. Får jag dricka mineralvatten med kolsyra? Det är olika om man tolererar kolsyra eller inte. Det är inte farligt så man får prova sig fram. Även smaksatt mineralvatten av typen Loka eller Ramlösa går bra. Vissa smaksatta mineralvatten innehåller fruktjuicer t.ex. Bonaqua (läs noga på förpackningen) och är ett mindre bra alternativ eftersom de innehåller mer energi. Får man dricka till maten? Helst ska man inte dricka till maten utan vänta 30 minuter efter avslutad måltid. Detta för att minska risken för dumping samt att inte bli för mätt av drycken. Äter man mycket torr mat eller i övrigt har svårt att äta utan att dricka, får man försöka begränsa mängderna så mycket som möjligt. Så småningom brukar man kunna dricka lite till måltiden och framför allt till mellanmålen, när och hur mycket är väldigt individuellt. Alla är olika känsliga för dumping. 10 (17)

11 Kan man äta vilka kryddor som helst? Ja, det är bara att känna efter, det är inte farligt med stark mat. Hur mycket ska jag dricka? Innan operationen får du i dig mycket vätska via maten. Efter operationen äter du små mängder mat vilket innebär att du inte får i dig samma mängd vätska via maten. Det är därför viktigt att dricka minst 1 ½ liter per dag. På sommaren kan behovet givetvis vara högre. Urinen ska vara genomskinlig eller ljust gul. Om du upplever att du behöver gå på toaletten mycket mer sällan än vanligt har du sannolikt fått i dig för lite vätska. Hur många kalorier ska man äta varje dag? Det finns inget exakt svar, men som riktlinje kan man säga ca 1000 kcal per dag under den aktiva viktminskningen efter operationen. Det är så mycket kalorier man får i sig om man följer menyförslagen i materialet från dietisten. Efter ungefär ett halvår så börjar man successivt öka intaget och när man når önskad vikt är man uppe i en energinivå där man är viktstabil. Samtliga energinivåer är självklart väldigt individuella men det är viktigt att veta att man inte ska äta 1000 kcal resten av livet, utan bara under viktminskningsfasen. Man behöver inte räkna kalorier utan genom att följa de kostråd du får kommer du få i dig den näring du behöver och samtidigt gå ner i vikt. Passa på att diskutera hur mängden trappas upp när du träffar dietisten. Ska jag använda lättprodukter? Mjölk/yoghurt/fil kan vara normalfeta om så önskas. När det gäller grädde, ost, crème fraiche etc. rekommenderar vi att du väljer nyckelhålsmärkta alternativ. När det gäller produkter som är märkta med light t.ex. för att de har lägre fetthalt, så har de ibland tillsatt socker istället och i slutändan innehåller produkten lika mycket kalorier. Det bästa är att välja så rena produkter som möjligt och själv tillsätta t.ex. frukt och bär i naturell yoghurt. Nyckelhålsmärkt är däremot Livsmedelsverkets symbol och innehåller mindre socker, fett och salt men mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ och är därmed alltid bra val. 11 (17)

12 Är det något jag inte får äta? De första månaderna skall du undvika livsmedel som du inte kan tugga sönder helt, mer ingående information om detta får du när du träffar dietisten. Undvik också mat och dryck med mycket socker och mycket fett som godis, glass, kakor, läsk och friterad mat som både orsakar dumping samt innebär tomma, överflödiga kalorier. För att gå ner i vikt och få i dig den näring du behöver måste du också undvika godis, kakor, glass, läsk etc. annat än i undantagsfall. Degig och kletig mat som nybakat mjukt bröd och klibbigt ris kan vara svårt att tolerera. Får man aldrig äta godis/kakor/glass mer? Man kan äta denna typ av livsmedel någon enstaka gång. Det är viktigt att tänka på att man inte bara riskerar att gå upp i vikt om man ofta väljer dessa livsmedel, man riskerar också näringsbrister eftersom denna mat tar utrymme från den näringstäta maten som man behöver. Kan man dricka alkohol efter operationen? Efter operationen kommer alkoholen snabbare ut i blodet än tidigare, det gör att du sannolikt kommer bli berusad på en betydligt mindre mängd alkohol än du är van vid. Alkohol har även en blodsockersänkande effekt efter några timmar. Låga blodsockernivåer kan ge yrsel, trötthet, omtöckning mm. Efter operationen är man känsligare för detta då blodsockernivån är lägre än tidigare p.g.a. viktnedgången och det ringa födointaget. Vid alkoholförtäring kan det finnas risk för att den blir alldeles för låg och detta misstänks vara orsak till ett dödsfall hos en gastric bypass opererad. Alkohol innebär även en mycket större belastning på levern efter en gastric bypassoperation. Alkohol innehåller också mycket kalorier vilket kan minska din viktnedgång. Eventuellt förekommer en ökad risk att bli beroende av alkohol vilket skulle kunna bero på den snabbare berusningseffekten. Detta är dock inte fastställt. Intag av alkohol riskerar att äventyra viktnedgången, orsaka näringsbrister samt eventuellt bidra till att man utvecklar ett beroende. 12 (17)

13 Kan jag få näringsdrycker på recept efter operationen? Som grundregel får man inte näringsdrycker efter operationen. Om man har behov av extra protein får man kostråd angående detta och kan själv köpa proteinpulver eller proteindrinkar (typ Naturdiet Smoothie etc.) i affären. Vid allvarliga komplikationer t.ex. behandling med neurobion kan det vara aktuellt med näringsdrycker i samband med injektionerna. Därefter får man återgå till ett ökat proteinintag via kosten alternativt köpa drycker själv på apoteket. Frågor om viktnedgång Hur mycket kommer jag att gå ner i vikt av operationen? Beroende på vilken utgångsvikt man har är det inte ovanligt med en viktnedgång på kg under månader. I genomsnitt går man ner ca 70 procent av den ursprungliga övervikten. Detta beror givetvis på vilken startvikt man utgår från och hur man följer kost- och motionsråden. Det kan även skilja sig mycket från person till person på grund av andra aspekter. Generellt sett går yngre personer ned mer i vikt i jämförelse med äldre personer av samma ursprungsvikt. För att nå en lyckad viktnedgång är det viktigt att man ser operationen som en hjälp att lägga om sin livsstil, inte en genväg till viktnedgång. Kan man gå upp i vikt trots operationen? Ja, om man inte förändrar sina matvanor efter operationen kan man gå upp i vikt igen eller misslyckas med att gå ner i vikt. Det går att vänja tarmen vid att ta emot större och större mängder mat. Det går också att gå upp i vikt genom att dricka större mängder med dryck som ger energi (läsk, mjölk, vin, öl, sprit, saftsoppa etc.) eller välja mat som ger mycket energi i förhållande till volym (mat med mycket fett och socker som t.ex. snabbmat, choklad, godis, glass). 13 (17)

14 Kommer jag att sluta gå ner i vikt när jag nått min målvikt eller vad händer då? Nästan alla slutar gå ner i vikt av sig själva när man närmar sig ett normalt BMI, om man inte gör det kan man behöva tänka på att öka energiintaget något genom att till exempel lägga till ett extra mellanmål och då brukar det lösa sig. Jag har inte gått ner i vikt på nästan två veckor fast jag äter enlig rekommendationerna, vad gör jag för fel? Om du tidigare gått ner i vikt och inte har ändrat dina matvanor eller minskat din fysiska aktivitet är det sannolikt så att du hamnat på en viktplatå. De flesta får en eller flera platåer under sin viktnedgång. Ha tålamod i några veckor till och fortsätt äta enligt rekommendationerna. Om du vet med dig att du ändrat dina vanor och äter mer/rör dig mindre än vanligt måste du försöka hitta tillbaka till de vanor du hade när du gick ner i vikt. 14 (17)

15 Frågor om biverkningar Jag måste gå på toaletten mycket mer sällan än vanligt, är det normalt? Eftersom man äter mindre mängd är det vanligt att man behöver gå på toaletten mer sällan. Det är ett problem först om man upplever att det är svårt att gå på toaletten för att man är hård i magen eller upplever andra obehag av det. Första åtgärden vid förstoppning är att se till så att man dricker tillräckligt, minst 1 ½ liter per dag och att man rör på sig minst 60 minuter varje dag. Har du ändå problem kan du fråga på apoteket efter något lösande. Vad är dumping? Dumping kallas en samling symptom (illamående, kräkning, bröstsmärta, hjärtklappning, yrsel, blodtrycksfall, diarré) som uppkommer efter måltid. Dumping beror på att tunntarmen överbelastas. Överbelastningen beror på att det kommer ner för mycket partiklar för snabbt i tarmen och kroppens reaktioner på detta. Det kan bero på att man äter för fort, dricker till maten eller väljer mat med snabba kolhydrater eller hög fetthalt som belastar tarmen. Vad ska man göra om man får dumping? Dumping är inte farligt men kan vara mycket obehagligt. Ofta hjälper det att lägga sig ner och vila. Man behöver också tänka efter vad man gjorde som orsakade dumpingen och undvika det i framtiden. Det är viktigt att man gör det systematiskt så att man inte fortsätter som tidigare och till slut får så svåra besvär att man inte vill äta alls. 15 (17)

16 Vad är sen dumping/sena hypoglykemier? När det kommer ut kolhydrater i tunntarmen signalerar kroppen till bukspottskörteln att producera insulin. Efter operationen kommer maten ut onormalt snabbt i tunntarmen. Om man äter mat med mycket snabba kolhydrater kan signalen till bukspottskörteln bli för stark och man får för mycket insulin i blodet i förhållande till mängden mat. Blodsockret sjunker och man får då symptom som yrsel, svaghet, skakighet och hunger. Många känner ett akut behov av att äta något sött. När man äter socker/snabba kolhydrater normaliseras blodsockret och man mår bättre. Vad ska man göra om man får sen dumping/sen hypoglykemi? När dumpingen redan har uppstått kan man äta något sött för att häva den. För att undvika problem i framtiden bör man undvika snabba kolhydrater helt och hållet och äta lite och ofta. Det är lätt att hamna i en ond cirkel där man hela tiden tar till något sött för att höja blodsockret vilket leder till en berg-och-dalbana som ibland är svår att komma ur och där man både mår dåligt och riskerar näringsbrister. Varför känner jag mig så trött? Att känna sig trött under det första året som opererad är helt normalt, då kroppen befinner sig i ett svälttillstånd. Tröttheten brukar bli bättre med tiden och de flesta känner sig återställda efter det första året. Om du skulle börja må dåligt och bli mer och mer trött och matt så kan det bero på att du får i dig för lite näring. Detta kan bero både på att du äter för lite och/ eller äter fel sorts mat. I samband med detta är även viktnedgången för kraftig. Ökad trött- och matthet kan även bero på att du får i dig för lite vätska. 16 (17)

17 Vad gör jag om jag får besvärande hudöverskott efter viktnedgång? Har man varit överviktig och sedan förlorar mycket av övervikten är det naturligt att hudkostymen blir för stor. Speciellt kan det ibland vara så att bukhuden kan komma att hänga ned mot ljumskarna och låren. Detta kan ge besvärande eksem och hygieniska problem. Om detta uppträder kan det bli aktuellt med en plastikkirurgisk operation. Du remitteras då till en plastikkirurg för åtgärd. Du måste ha uppnått önskad målvikt och varit viktstabil under en period. Väntetiderna för dessa ingrepp vid plastikkirurgiska kliniken i Örebro är 2-3 år. Generellt sett har det blivit svårare att få plastikkirurgiska åtgärder utförda i offentlig sjukvård. Om inga specifika medicinska skäl finns, hänvisas man till att söka och betala för privat vård för att få sådan. Är det normalt att tappa mer hår än vanligt? Ja, speciellt det första året. Det är ett av kroppens sätt att svara på det låga energiintaget och den snabba viktminskningen. Kvaliteten på håret brukar återgå till det normala när vikten är stabil. 17 (17)

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Överviktsenheten-MM5 / Dietisterna i ÖLL Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vad är low calorie diet/ very low calorie diet? Vad är skillnaden mellan måltidsersättningar och LCD/VLCD? Spelar det

Läs mer

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vad är very low calorie diet/low calorie diet? Krymper magsäcken under pulverdieten? Vad är skillnaden mellan måltidsersättningar och VLCD/LCD? Spelar det någon

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Överviktsoperationer. Vad krävs för att bli opererad?

Överviktsoperationer. Vad krävs för att bli opererad? Överviktsoperationer En överviktsoperation är en operation som syftar till att få patienter att gå ner i vikt och därmed minska sin risk att utveckla och dö en förtidig död i överviktsrelaterade sjukdomar,

Läs mer

Mat och dryck för dig som har diabetes

Mat och dryck för dig som har diabetes Mat och dryck för dig som har diabetes Den här skriften handlar om sjukdomen diabetes. Du får veta vad diabetes är och på vilka sätt du kan må dåligt av diabetes. Här är det viktigaste du ska tänka på

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION Innehåll Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Läsa och förstå text på förpackningar

Läsa och förstå text på förpackningar 1(5) BRA MAT Läsa och förstå text på förpackningar Producerat av DIETISTERNA i Region Skåne 2007-06 2(5) Inledning Genom att läsa texten på livsmedelsförpackningar fås information om produktens innehåll.

Läs mer

Gastric bypass. Kirurgisk behandling av övervikt Patientinformation. Akademiska sjukhuset 2014 www.akademiska.se

Gastric bypass. Kirurgisk behandling av övervikt Patientinformation. Akademiska sjukhuset 2014 www.akademiska.se Gastric bypass Kirurgisk behandling av övervikt Patientinformation Övervikt är en sjukdom med hög risk för komplikationer som t ex. diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, led- och ryggbesvär. Övervikten får dessutom

Läs mer

KOL. Kostens betydelse Av Leg. Dietist Paulina N Larsson Tel. 021-174276

KOL. Kostens betydelse Av Leg. Dietist Paulina N Larsson Tel. 021-174276 KOL Kostens betydelse Av Leg. Dietist Paulina N Larsson Tel. 021-174276 KOL Viktförlust Nedsatt lungfunktion Minskad fysisk aktivitet Förlust av fettmassa Förlust av andningsmuskulatur Förlust av annan

Läs mer

Allt du behöver veta om smart viktminskning

Allt du behöver veta om smart viktminskning Allt du behöver veta om smart viktminskning Hitta produkterna som passar dig Naturdiets produkter är framtagna för att du ska kunna gå ner i vikt på ett tryggt och säkert sätt. Du får i dig lagom mycket

Läs mer

Kostråd till dig som är opererad för obesitas

Kostråd till dig som är opererad för obesitas Kostråd till dig som är opererad för obesitas Ersta sjukhus Dietistmottagningen Vid frågor vänligen ring: Dietist Christina Omnell Tel. 08-714 62 93 Telefontid: tis fre 09.45 10.15 Dietist Moa Magnusson

Läs mer

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Balans Mat Rörelse Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Det är bara du själv som kan göra förändringar i ditt liv. Förändringar

Läs mer

För vårdgivare Bakgrund Vår verksamhet Vem är aktuell för kirurgi

För vårdgivare Bakgrund Vår verksamhet Vem är aktuell för kirurgi För vårdgivare Bakgrund Fetmakirurgins plats i dagens sjukvård kommer av att konservativ behandling av etablerad övervikt tyvärr ej är långsiktigt effektiv: Oddsen för en patient med mångårig övervikt

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Bra mat för seniorer

Bra mat för seniorer Bra mat för seniorer Tips på hur du bör äta för att må bra på äldre dar. Vacker, god och energirik mat är bra mat! Ät den mat du tycker om! Variera livsmedelsvalet! Behov av mat för äldre Med ökad ålder

Läs mer

Nutritionsproblem och åtgärder

Nutritionsproblem och åtgärder Nutritionsproblem och åtgärder RCC-Utbildningsdag Maria Röjeteg och Kristina Öhlén leg dietister Kirurgklinikens dietister, Västmanlands sjukhus Västerås Kirurgdietisterna i Västerås arbetar mot: Kirurgklinikens

Läs mer

Duodenal switch. Kirurgisk behandling av övervikt Patientinformation. Akademiska sjukhuset 2014 www.akademiska.se

Duodenal switch. Kirurgisk behandling av övervikt Patientinformation. Akademiska sjukhuset 2014 www.akademiska.se Duodenal switch Kirurgisk behandling av övervikt Patientinformation Övervikt är en sjukdom med hög risk för komplikationer som t ex. diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, led- och ryggbesvär. Övervikten får

Läs mer

STOMIVÅRD. Äta gott Leva gott ILEOSTOMI

STOMIVÅRD. Äta gott Leva gott ILEOSTOMI STOMIVÅRD Äta gott Leva gott ILEOSTOMI Råd till dig som har en ileostomi Alla individer har olika behov oavsett om man har stomi eller inte. De tips och råd som finns i denna broschyr är endast en vägledning

Läs mer

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule)

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule) Instuderingsfrågor inför provet åk 8 ht -16 Kost och hälsa S 15-20 1. Vad behöver din kropp energi till? För att alla funktioner i kroppen ska fungera, t ex andas, hjärtslag, tänka, hormonproduktion, matspjälkning,

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Allt du behöver veta om smart viktminskning

Allt du behöver veta om smart viktminskning Allt du behöver veta om smart viktminskning Hitta produkterna som passar dig Naturdiets produkter är framtagna för att du ska kunna gå ner i vikt på ett tryggt och säkert sätt. Du får i dig lagom mycket

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

Kost vid graviditetsdiabetes. Nina Olofsson, leg dietist Hanna Andersson, leg dietist Akademiska sjukhuset

Kost vid graviditetsdiabetes. Nina Olofsson, leg dietist Hanna Andersson, leg dietist Akademiska sjukhuset Kost vid graviditetsdiabetes Nina Olofsson, leg dietist Hanna Andersson, leg dietist Akademiska sjukhuset Mat vid diabetes Kost vid diabetes en vägledning till hälso- och sjukvården 2011. Faktaunderlaget

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer

STO M I V Å R D. Äta gott Leva gott COLOSTOMI

STO M I V Å R D. Äta gott Leva gott COLOSTOMI STO M I V Å R D Äta gott Leva gott COLOSTOMI Råd till dig som har en colostomi Alla individer har olika behov oavsett om man har stomi eller inte. De tips och råd som finns i denna broschyr är endast en

Läs mer

Diabetesutbildning del 2 Maten

Diabetesutbildning del 2 Maten Diabetesutbildning del 2 Maten Måste man följa en diet? Fettbalanserad, fiberrik mat till alla ett enhetligt matbudskap till den som: är frisk har diabetes har höga blodfetter har högt blodtryck är överviktig

Läs mer

MAT OCH CANCER BRA MAT EFTER CANCERBEHANDLING

MAT OCH CANCER BRA MAT EFTER CANCERBEHANDLING MAT OCH CANCER BRA MAT EFTER CANCERBEHANDLING Den här broschyren är en översättning av World Cancer Research Funds sammanfattning av forskning på mat, vikt, fysisk aktivitet och vad som ökar eller minskar

Läs mer

GRAVIDITET OCH DIABETES

GRAVIDITET OCH DIABETES GRAVIDITET OCH DIABETES Vad är diabetes? Diabetes påverkar kroppens sätt att omvandla mat till energi. När du äter spjälkas maten till bl a glukos som är ett slags socker. Det är "bränslet" som din kropp

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

WHO = World Health Organization

WHO = World Health Organization Mat och hälsa åk 8 WHO = World Health Organization Enligt WHO innebär hälsa att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt. Dåliga matvanor och mycket stillasittande bidrar till att vi blir sjuka på

Läs mer

Kostråd för en god hälsa samt vid övervikt/fetma

Kostråd för en god hälsa samt vid övervikt/fetma Kostråd för en god hälsa samt vid övervikt/fetma Utbildnings- & presentationsbilder vårdpersonal OBS! Ej för kommersiellt bruk. Får ej redigeras, beskäras eller på annat sätt ändras eller användas på otillbörligt

Läs mer

Patienter med fetma som ej svarar på konservativ behandling, i synnerhet vid samtidig fetmarelaterad sjuklighet.

Patienter med fetma som ej svarar på konservativ behandling, i synnerhet vid samtidig fetmarelaterad sjuklighet. Bakgrund - för vårdgivare Fetmakirurgins plats i dagens sjukvård kommer av att konservativ behandling av etablerad övervikt tyvärr ej är långsiktigt effektiv: Oddsen för en patient med mångårig övervikt

Läs mer

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram 6 Problemet med socker Socker är en typ av kolhydrat och den används som energi i vår kropp. Som kolhydrat betraktad är socker varken bättre eller sämre än någon annan. Det är helt enkelt högoktanigt bränsle.

Läs mer

Må bra av mat vid diabetes Äldre. Erik Fröjdhammar Leg. Dietist Tierp Vårdcentral

Må bra av mat vid diabetes Äldre. Erik Fröjdhammar Leg. Dietist Tierp Vårdcentral Må bra av mat vid diabetes Äldre Erik Fröjdhammar Leg. Dietist Tierp Vårdcentral Må bra av mat Hälsosamma kostråd Måltidsordning Tallriksmodellen Nyckelhål Frukt och grönt Socialstyrelsens rekommendationer

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr Leg dietist Evelina Dahl Dietistkonsult Norr Medellivslängden i Sverige har ökat med cirka 25 år de senaste 100 åren Andelen äldre är högre + bättre hälsa Unga 18-30 år äter betydligt sämre än äldre mindre

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Hälsa Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Vad kan man själv påverka? 1. Kost. 2. Fysisk aktivitet. 3. Vikt. 4. Rökning. 5. Alkohol. 6. Social aktivering. På sidan 3-4 finns ett test där

Läs mer

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt jan 2008

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt jan 2008 Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Livslångt projekt. Inget kortsiktig lösning. När jag lyckats gå ner i vikt också

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay PATIENTINFORMATION Till dig som får behandling med Glucobay Innehållsförteckning Vad är diabetes 3 Vad är insulin 3 Varför får man diabetes 3 Vad är kolhydrater 4 Hur tas kolhydraterna upp i tarmen 6 Hur

Läs mer

Kost vid diabetes. Nina Olofsson Leg dietist Akademiska sjukhuset

Kost vid diabetes. Nina Olofsson Leg dietist Akademiska sjukhuset Kost vid diabetes Nina Olofsson Leg dietist Akademiska sjukhuset Mat vid diabetes Vägledningen Kost vid diabetes en vägledning till hälso- och sjukvården 2011. Innebär en komplettering av Nationella riktlinjer

Läs mer

Överviktskirurgipatientinformation. inför läkarbesök. Bakgrund. Utredningsgång. Operationsmetoder. Reviderat 2014-02-26

Överviktskirurgipatientinformation. inför läkarbesök. Bakgrund. Utredningsgång. Operationsmetoder. Reviderat 2014-02-26 Kirurgkliniken Västerviks sjukhus Överviktskirurgipatientinformation inför läkarbesök Reviderat 2014-02-26 Utfärdat av: Magnus Fröstorp, överläkare Godkänt av: Bengt Arvidsson, verksamhetschef Bakgrund

Läs mer

SKOLINFO Mat vid diabetes typ 1. Dietisterna, Huddinge och Solna

SKOLINFO Mat vid diabetes typ 1. Dietisterna, Huddinge och Solna SKOLINFO Dietisterna, Huddinge och Solna Diabetiker kan äta som de önskar, men men de saknar förmåga att göra insulin! Mål med kostbehandling Individualisering Tillräckligt energi- och näringsintag Blodsocker

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Viktnedgång vid behov och bättre matvanor

Viktnedgång vid behov och bättre matvanor KOST VID DIABETES Kostbehandling är en viktig Viktnedgång vid behov och bättre matvanor = Stabilare blodsocker Förbättrad metabol kontroll Minskad risk för diabeteskomplikationer vilket senarelägger behovet

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Viktigt att tänka på efter operationen 3. Förslag till måltidsordning flytande kost (en vecka hemma) 7

Viktigt att tänka på efter operationen 3. Förslag till måltidsordning flytande kost (en vecka hemma) 7 Innehållsförteckning Viktigt att tänka på efter operationen 3 Kostens sammansättning 5 Förslag till måltidsordning flytande kost (en vecka hemma) 7 Förslag till måltidsordning mosad mat (ca tre veckor)

Läs mer

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Min Hälsorapport Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Grupp: Kroppsfett Andel kroppsfett: 19,8 % Din kroppsfettprocent är 19,8 % och faller inom intervallet Acceptabelt. En hälsosam nivå för en 39-årig

Läs mer

Energi- och fiberrik.

Energi- och fiberrik. Kompletta näringsdrycker ( mjölklika ) (Undantag: och Extra) Fresenius Fresubin energy kcal/100 Lämplig för personer med dålig aptit, ökat energibehov och som riskerar malnutrition (undernäring). Energy

Läs mer

Nutrition & risk för undernäring

Nutrition & risk för undernäring Nutrition & risk för undernäring 1 Vad ska vi ta upp? Näringslära Normal mathållning för äldre Åldrande och fysiologiska förändringar Sväljsvårigheter Olika koster och konsistenser Berikningar 2 3 Socialstyrelsen

Läs mer

Viktminskning och Modifast LCD

Viktminskning och Modifast LCD Viktminskning och Modifast LCD Utbildnings- & presentationsbilder OBS! Ej för kommersiellt bruk. Får ej redigeras, beskäras eller på annat sätt ändras eller användas på otillbörligt sätt. Kontakta Impolin

Läs mer

Här får man viktig kunskap, smarta tips och råd, ett unikt kostprogram och personlig rådgivning.

Här får man viktig kunskap, smarta tips och råd, ett unikt kostprogram och personlig rådgivning. Studiehandledning Energibalans är ett Internetbaserat kursmaterial där man får lära sig att äta på ett sätt som ger viktkontroll, hälsa och välbefinnande. Här får man viktig kunskap, smarta tips och råd,

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

Maten under graviditeten

Maten under graviditeten Maten under graviditeten Graviditet och mat I Sverige har vi goda möjligheter till bra mat och att äta väl under graviditeten behöver inte vara svårt. Den gravida bör liksom alla äta vanlig, varierad och

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak.

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak. Hälsa Sjukvård Tandvård Livsstilsguide Din livsstil du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad

Läs mer

3. Livsstil. Vad dricker du? Vad äter du? Namn: Datum: / /

3. Livsstil. Vad dricker du? Vad äter du? Namn: Datum: / / Frågeformulär Konfidentiellt 3. Livsstil Namn: Datum: / / Adress: Telefon: Vänligen besvara följande frågor, addera gärna mer information vid behov för att kunna ge en så korrekt helhets bild av din livsstil

Läs mer

Bra mat för hälsa på lång sikt- Vilka evidensbaserade råd kan vi ge?

Bra mat för hälsa på lång sikt- Vilka evidensbaserade råd kan vi ge? Bra mat för hälsa på lång sikt- Vilka evidensbaserade råd kan vi ge? Karin Kauppi dietist/verksamhetsutvecklare Hälsofrämjande sjukvård Akademiska sjukhuset Levnadsvanedagen 6 maj 2015 Det går att förebygga

Läs mer

JAG HAR FÅTT TYP 2 DIABETES

JAG HAR FÅTT TYP 2 DIABETES JAG HAR FÅTT TYP 2 DIABETES FRÅGOR OCH SVAR Vad innebär det att få diabetes? Det är helt naturligt att du reagerar med olika känslor på att du har fått diabetes. Vi hoppas att denna broschyr kan hjälpa

Läs mer

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer Dietist sedan 2006 Driver Dietistkonsult Norr sedan 2008 2 bloggar http://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/ www.dietistkonsult.nu Föreläsningar, kostrådgivning

Läs mer

Lev livet med Liva Energi

Lev livet med Liva Energi Lev livet med Liva Energi Liva Energi: Lätt att servera gott att äta Smaker som äldre uppskattar Extra energi är enklare än du tror Kan motverka undernäring Undernäring är ett stort problem bland många

Läs mer

Kriterier för kirurgisk behandling på Södersjukhuset

Kriterier för kirurgisk behandling på Södersjukhuset Verksamhetsområde Kirurgi Fetma Fetma hos en person orsakas av obalans mellan energiintag och energiförbrukning. Man kan kalla tillståndet för en sjukdom som i sin tur ökar risken att utveckla diabetes

Läs mer

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works Nu lanseras ShapeWorks Dagordning Fetma Övervikt Fetma Övervikt ShapeWorks filosofi ShapeWorks system ShapeWorks process Affärstips Övervikt Fetma Övervikt Fetma Fetman ökar I de flesta EU-länder är mer

Läs mer

Maria Svensson Kost för prestation

Maria Svensson Kost för prestation Maria Svensson 2016 Kost för prestation Idrott och kost Prestation Mat och dryck Träna Äta - Vila Träna För lite --------------------------------------------------------------------För mycket Äta För lite

Läs mer

Riktlinjer för frukost- och mellanmålsinnehåll på förskola och fritids i Eda kommun

Riktlinjer för frukost- och mellanmålsinnehåll på förskola och fritids i Eda kommun Riktlinjer för frukost- och mellanmålsinnehåll på förskola och fritids i Eda kommun 2015-04-13 Riktlinjer för frukost- och mellanmålsinnehåll på förskola och fritids i Eda kommun Livsmedelsverkets undersökning

Läs mer

Frågeformulär för att hitta din optimala kostsammansättning

Frågeformulär för att hitta din optimala kostsammansättning Tre typer av (och fett) typ är du om du mår bra av att äta livsmedel som innehåller mer fett och protein, dvs som kommer från något som har ögon. Fåglar, kor, får, fisk, räkor ger t ex samtliga livsmedel

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

Låt oss hållas starka!

Låt oss hållas starka! Låt oss hållas starka! Dagens informationsflöde ger inte nödvändigtvis en bra bild av hur man äter hälsosamt. Vi kan i stället känna oss förvirrade och föreställa oss att det är svårt och dyrt att äta

Läs mer

Mat vid cancer. Lära sig leva med cancer

Mat vid cancer. Lära sig leva med cancer Mat vid cancer Mat vid cancer Varför ska man äta? Varför går man ner i vikt vid sjukdom? Hur ska man äta vid ofrivillig viktnedgång? Varför det är viktigt att äta Vad gör man vid minskad aptit? Mat vid

Läs mer

Den viktiga maten. För återhämtning och styrka när aptiten är liten

Den viktiga maten. För återhämtning och styrka när aptiten är liten Den viktiga maten För återhämtning och styrka när aptiten är liten Den viktiga maten I dag fokuseras det ofta på att man inte ska väga för mycket, men det är viktigt att veta att det är hälsosamt att väga

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nutritionsbehandling Europarådets riktlinjer Samma krav på utredning, diagnos,

Läs mer

Jag har fått typ 2 diabetes

Jag har fått typ 2 diabetes Bolujem od dijabetesa tip 2 Jag har fått typ 2 diabetes Frågor och svar Pitanja i odgovori Vad innebär detatt få diabetes? Det är helt naturligt att du reagerar med olika känslor på att du har fått diabetes.

Läs mer

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Att äta för f r prestation Kroppen är r ditt verktyg och viktigaste instrument för f r att bli bra. Mat

Läs mer

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Dina levnadsvanor Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och hur du upplever din hälsa påverkas av många faktorer. Framför allt är dina levnadsvanor viktiga, det gäller bland annat mat,

Läs mer

Riktlinjer för frukost- och mellanmålsinnehåll på förskola och fritids i Eda kommun

Riktlinjer för frukost- och mellanmålsinnehåll på förskola och fritids i Eda kommun Riktlinjer för frukost- och mellanmålsinnehåll på förskola och fritids i Eda kommun 2012-01-20 Riktlinjer för frukost- och mellanmålsinnehåll på förskola och fritids i Eda kommun I västvärlden ökar medelvikten

Läs mer

Obesitaskirurgi. efter operationen. Ersta sjukhus en del av Ersta diakoni

Obesitaskirurgi. efter operationen. Ersta sjukhus en del av Ersta diakoni Obesitaskirurgi efter operationen Ersta sjukhus en del av Ersta diakoni Smärtlindring Värk och smärta från operationsområdet brukar kvarstå cirka en vecka för att sedan avta. Värk från axlar kan sitta

Läs mer

Kunskapsstöd/Handlingsplan Barn och unga med övervikt och fetma

Kunskapsstöd/Handlingsplan Barn och unga med övervikt och fetma Kunskapsstöd/Handlingsplan Barn och unga med övervikt och fetma Kristianstad 2015-02-23 Innehållsförteckning Kunskapsstöd Inledning 3 Definition 3 Förekomst 3 Orsak 3 Risker 4 Aktuell forskning 4 Behandling

Läs mer

Kost vid diabetes. Hanna Andersson Leg dietist Akademiska sjukhuset

Kost vid diabetes. Hanna Andersson Leg dietist Akademiska sjukhuset Kost vid diabetes Hanna Andersson Leg dietist Akademiska sjukhuset Mat vid diabetes Vägledningen Kost vid diabetes en vägledning till hälso- och sjukvården 2011. Innebär en komplettering av Nationella

Läs mer

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost är lämplig till patienter med lätta tugg- och sväljsvårigheter, den passar även till patienter med motoriska problem eller orkeslöshet. Den lättuggade

Läs mer

Testa dina vanor Hälsotest

Testa dina vanor Hälsotest Testa dina vanor Hälsotest För barn och ungdomar Mat, Fysisk aktivitet och Sömn Testa dina vanor - Hälsotest Barn och ungdomar Här finner du tre olika hälsotester där du kan testa hälsosamma vanor - mat,

Läs mer

Information om A-kost, allmän kost för sjuka, samt förslag till måltidsordning

Information om A-kost, allmän kost för sjuka, samt förslag till måltidsordning 1 Information om A-kost, allmän kost för sjuka, samt förslag till måltidsordning För de flesta sjuka påverkas aptiten eller förmågan till fysisk aktivitet vilket medför att patienten gynnas av att äta

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Till dig som har typ 2-diabetes

Till dig som har typ 2-diabetes Till dig som har typ 2-diabetes Informationsskriften du håller i handen Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger förhöjt blodsocker, typ 1-diabetes och typ 2-diabetes är vanligast, men det finns

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förut drack svenskarna mycket alkohol.

Läs mer

Frågeformulär till patienter som vill genomgå fetmakirurgi0b

Frågeformulär till patienter som vill genomgå fetmakirurgi0b AUTOANAMNES FÖR PATIENTER - 1 (10) 7673-1 Frågeformulär till patienter som vill genomgå fetmakirurgi0b Namn Personnummer OBS! Rökning ökar risken för komplikationer och sår i magsäcksfickan efter fetmakirurgi.

Läs mer

Arbetsmetod vid övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Örebro kommun

Arbetsmetod vid övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Örebro kommun Arbetsmetod vid övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Örebro kommun Metod Hälsobesök enligt basprogram. CGM J4 BMI-kurva. Tillväxtkurvan och BMI-kurvan visas för elever och vid behov föräldrar. Erbjuda

Läs mer

Äta för att prestera. Jeanette Forslund, dietist

Äta för att prestera. Jeanette Forslund, dietist Äta för att prestera Jeanette Forslund, dietist Kroppen behöver bra mat för att: Prestera och orka, fysiskt och mentalt Återhämta sig Bygga muskler Förebygga skador Läka skador Hålla ett intakt immunförsvar

Läs mer

Solveig Backström. Hushållslärare Projektledare Marthaförbundet

Solveig Backström. Hushållslärare Projektledare Marthaförbundet Solveig Backström Hushållslärare Projektledare Marthaförbundet De nya nationella näringsrekommendationerna 04.05.2017 hur kan man minska på användningen av socker och salt hälsosam kost och motion som

Läs mer

Kosten kort och gott

Kosten kort och gott Kosten kort och gott En broschyr från kostenheten Reviderad december 2011 Bra mat i förskolan och skolan är betydelsefullt för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer

Läs mer

"Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre" www.maxadinfettforbranning.se

Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre www.maxadinfettforbranning.se 1 "Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre" Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer