Utvärderingens institutionalisering och drivkrafter. Möjligheter och problem, inkl. mysteriet med utvärderingsmonstret.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärderingens institutionalisering och drivkrafter. Möjligheter och problem, inkl. mysteriet med utvärderingsmonstret."

Transkript

1

2 Utvärdering granskning Utvärderingens institutionalisering och drivkrafter Kvalitet ett lömskt men populärt begrepp Möjligheter och problem, inkl. mysteriet med utvärderingsmonstret. Idéer för utvecklingsarbete Diskussion

3 Utvärdering innebär att systematiskt beskriva och värdera en verksamhet. Många olika aktiviteter har utvärderande element, men varierande kontext. Utvärdering, uppföljning, kvalitetsarbete, tillsyn, revision mm. Granskning som ett paraplybegrepp. Granskning kan utföras av olika interna och/eller externa aktörer, genomföras regelbundet eller vid enstaka tillfällen och kan ske med eller utan den granskades samtycke.

4 Fokus i förvaltningspolitiken har de senaste åren flyttat sig från politikens inflöde där planering spelar en betydelsefull roll, till politikens utflöde där uppföljning, utvärdering, tillsyn och revision är viktiga aktiviteter. Internationell trend from studies to streams. Quality assurance, evidence-based practice, what works, value for money, performance measures/management, accountability for results. Öppna jämförelser i Sverige.

5 Det räcker inte längre med bara goda avsikter och eggande visioner. Offentliga verksamheter måste leverera, uppvisa verkliga resultat. Resultat inte som förr bara prestationer utan även effekter. För att kunna visa resultat krävs uppföljning och utvärdering.

6 Mera marknad och valfrihet i offentliga sektorn. Konkurrens eftersträvas mellan privata och offentliga producenter och mellan olika offentliga producenter. Medborgare är kunder/brukare. För att vi ska kunna välja krävs information om kvalitet och resultat i tillgängligt format (databaser). I botten en liberal människo- och samhällssyn. Beslutsfattare/ledare behöver information som underlag för styrning och utveckling, och jämförelser nationellt och internationellt. Allmänt krav på mera granskning för att hantera misstroende, för att se om allt verkligen står rätt till i den offentliga sektorn. Det sista gäller dock inte hovet

7 Offentlighet, insyn, allmänna val. Statliga kontrollorgan (RiR, JO, JK, Statskontoret, ESV). 15 myndigheter har utvärdering som huvuduppdrag (BRÅ, Sadev, SBU, Skolverket/Skolinspektionen). 28 myndigheter har särskild organisatorisk enhet för utvärdering (Sida, MSB, Försäkringskassan, HSV, Folkbildningsrådet). Alla myndigheter har utvärdering i sitt uppdrag. Kommungranskande aktörer.

8 Målstyrning med (alltmer) utvärdering som kitt. Skolverket och Skolinspektionen (tillsyn och kvalitetsgranskning). Skolplan ska finnas i alla kommuner, lokal arbetsplan för alla skolor Kvalitetsredovisning i varje kommun och skola. IUP (med betygsliknande omdömen). Allmänna råd för kvalitetsindikatorer. 500 (?) variabler till Skolverket. Många kommuner har egna kvalitetssystem eller ingår i SKL:s olika nätverk. Kvalitetsindikatorer som byggs in i kontrakt i vuxenutbildning på entreprenad. Förslag inför valet 2010: Friskolor som inte har god kvalitet ska inte få dela ut vinst.

9 Standardisering av utvärdering Likriktning, normering, rutinisering Inrättande av utvärderings-, kvalitetssäkringssystem. Användning av särskilda utvärderingsmodeller (ex följeforskning, HSV) Utvärdering (uppföljning, granskning) - av kvalitet (t ex Skolinspektionen). Utvärdering för evidensbasering. Utvärderingskulturer/-policy som styrs via reglering, riktlinjer. Sätter gränser för: a) Vad som är meningsfull och legitim utvärderingsverksamhet; b) Vad som ska utvärderas och hur. Kvalitet ett begrepp som svenska politiker inte tycks få nog av (på engelska performance ).

10 Kvalitetsparagrafer har förts in i ramlagar. Föreskrifter och allmänna råd. Kvalitetsregister sedan länge inom hälso- och sjukvården. Nu även inom andra områden. Kvalitetsredovisningar där skolor kan jämföras har också funnits länge. Kvalitetssäkring som kan vara precis vad som helst. Aktörer på lokal, regional, nationell och internationell nivå utvecklar kvalitetsindikatorer. Obligatoriska och frivilliga system. Nationella kvalitetsindikatorer finns/håller på att utvecklas inom hälsooch sjukvård, äldreomsorg och övrig socialtjänst. På sikt ytterligare områden.

11 Kvalitet som kan mätas standardiserat i numerisk form är alltså viktigt. Men vad är kvalitet? Vad menar de som säger att kvaliteten ska öka? Vad exakt är det som ska öka, och vad ska minska? Hur ska t ex en skola vara beskaffad för att anses ha god/hög kvalitet?

12 Någontings beskaffenhet eller egenskaper, goda egenskaper. Någonting kan vara vad som helst - en produkt, tjänst/verksamhet. Kan i teorin avse alla verksamhetsled (förutsättningar, processer, resultat), men svårt i praktiken. Vilka goda egenskaper som ska räknas som kvalitet är inte givet, måste definieras och bestämmas från fall till fall. Kräver en värdegrund, t ex mål. Kvalitetsindikator. Mätbart indirekt tecken på förekomst och/eller tillståndet av en viss egenskap hos en verksamhet. Ex bemötande, rättssäker handläggning, resultat Resultatindikatorer i grundskolan: uppnått målen i alla ämnen, genomsnittligt meritvärde, behörighet till gymnasieskola, ämnesprov, DN:s nutidsorientering.

13 Värdegrund formuleras, eller en befintlig dito tas för given, ex HL. De egenskaper i värdegrunden som ska mätas avgränsas. Nyckelbegreppen i egenskaperna definieras teoretiskt. Ex: anställningsbara studenter. Varje nyckelbegrepp anges operationaliseras för att avgöra egenskapernas förekomst och tillstånd. Ex: Hur ser en anställningsbar student ut? Det krävs också ett empiriskt dataunderlag för att registrera och visa förekomst/tillstånd av kvalitet (statistik, dokumentation, survey, teknik etc).

14 Vem ska bestämma vilka egenskaper som är kvalitet och på vilka grunder? Mål, nationella kvalitetssystem, lokala mål, brukares behov, etc. Kan de egenskaper som definieras som kvalitet mätas med indikatorer som är valida i förhållande till det de avser att mäta? Är de indikatorer som valts likvärdiga, eller är några viktigare än andra? Hur ska viktningen gå till? Vilket värde på respektive indikator ska uppnås för att kvaliteten ska anses vara god eller tillräcklig? Varje steg i processen att formulera indikatorer innebär en värdering. En indikator kan aldrig vara ett objektivt mått på kvalitet i en verksamhet. Trots det talar många som om kvalitet har en given definition som alla kan stämma in i. Ex: debatten om friskolors vinst.

15 Att ha kvalitetsinformation är en sak, att använda informationen är en helt annan sak. Ex: Ett sparbeting på 6 miljoner kronor, hur det ska/bör det fördelas, givet information om olika enheters kvalitet? Att veta eller i alla fall noga diskutera - hur informationen ska användas är mycket viktigt. Varför ska X mätas? Vad tänker/vill/kan vi göra med information om X?

16 Förutsättningar Om Aktiviteter och om Effekter så och så Det finns ett nationellt system för redovisning av centralt definierade indikatorer Det finns teknisk infrastruktur och lagstiftning som stödjer systemet. Det går att jämföra mellan utförare inom och mellan olika driftsformer. Verksamheter mäts, måtten registreras och rapporteras. Data redovisas årligen för olika verksamhetsområden. Brukare gör informerade val av vård-/omsorgsgivare efter behov. Professionella får insikt om egna brister samt kunskap om lärande exempel. Stimuleras till delaktighet och verksamhetsutveckling. Lokala/regionala beslutsfattare fattar bättre beslut. Statlig granskning, analys och styrning underlättas och blir säkrare. Konkurrens mellan olika producenter. Ökad kvalitet och effektivitet i vård och omsorg. Likvärdiga resultat uppnås över hela landet. Ökad transparens, ansvarsutkrävande underlättas. Ökat förtroende från medborgarna. Stärkt internationell konkurrenskraft och nationell tillväxt. Saving the world

17 Förutsättningar Främmande diskurs OSMARTA mål och målträngsel Indikatorer kräver måltolkning Implementeringsoch användningsproblem Bara det mätbara mäts Osäkra effektmått Skiftande tolkningar och kreativ bokföring Oklar användning Perversa bieffekter Teaching to the test, Creaming, Tunnel vision What gets measured is all that gets done Måtten blir mål, målförskjutning Innovation motverkas Avprofessionalisering Panopticon Paving the road to hell

18 Utvärdering ett monster som aldrig får nog med mat. Information utan tydlig användning samlas in ritualmässigt. Hur utvärdering ska användas för utveckling och styrning, hur det faktiskt går till och vilken nytta den har är oklart. Utvärdering har inte bevisat sin affärsidé. Utvärdering är inte en evidensbaserad verksamhet. Utvärdering en helig diskurs. The performance paradox.

19 Hur kan vi försvara en verksamhet utan att ha tillförlitliga belägg för att den har förväntad kvalitet och leder till avsedda resultat? Hur kan vi fortsätta hävda att en verksamhet tillför brukarna, klienterna/patienterna/samhället någonting om vi inte kan visa att så sker och hur detta sker? Och helst också till vilken kostnad? Utvärderingsmonstret är här för att stanna. Det är ingen idé att hoppas det försvinner. Ta själv makten över utvärderandet och kvalitetsmätandet annars gör Jan Björklund det.

20 Vårstädning. Skapa överblick i vad som idag görs lokalt vad gäller kvalitetsarbete i skolan och hur detta förhåller sig till målen. Vädra, vårda och vid behov rensa ut eller komplettera med nya mått som passar bättre. Kolla bäst-före-datum, t ex på webbplatsen. Vilka kvalitetsindikatorer, nyckeltal etc. har vi idag? Vad mäter de? Vad mäter de inte? Om och hur används de för verksamhetsutveckling och styrning? Vilka utvecklingsbehov finns vad gäller indikatorer och nyckeltal? Hur kan GR-kommunerna samarbeta kring skolans kvalitetsutveckling?

21 Öka förmågan att använda kvalitetsinformation Låt inte kvalitetsarbetet ha karaktären av en ritual. Kompetensutveckling för bedömning och användning av kvalitetsinformationen, t ex för att: Göra jämförelser av den egna verksamheten över tid eller med andra verksamheter inom samma område. Främja en fördjupad diskussion om varför mätresultatet ser ut som det gör. Förståelse för komplexa samband. Återkoppla till och vägleda personal. Identifiera utbildningsbehov. Stödja strategisk och annan långsiktig planering. Tillhandahålla data för mer noggranna och djupgående utvärderingar.

Kan kvalitet mätas? Lena Lindgren Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet

Kan kvalitet mätas? Lena Lindgren Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet Kan kvalitet mätas? Lena Lindgren Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet Dagordning Utvärderingsmonstret är här! Hur märks det? Mysteriet med utvärderingsmonstret: Saving the World, or Paving the

Läs mer

Det komplicerade och problematiska kvalitetsbegreppet Vad innebär r kvalitet? Lena Lindgren. Välkommen! www.grkom.se/fouivast

Det komplicerade och problematiska kvalitetsbegreppet Vad innebär r kvalitet? Lena Lindgren. Välkommen! www.grkom.se/fouivast Det komplicerade och problematiska kvalitetsbegreppet Vad innebär r kvalitet? Lena Lindgren 2009-11 11-28 Välkommen! www.grkom.se/fouivast Dagordning Kvalitet ett begrepp ur och tillbaks i tiden. En förvaltningspolitisk

Läs mer

En kritisk betraktelse av öppna jämförelsers användning och nytta i äldreomsorgen

En kritisk betraktelse av öppna jämförelsers användning och nytta i äldreomsorgen En kritisk betraktelse av öppna jämförelsers användning och nytta i äldreomsorgen Lena Lindgren FoU i Väst/GR Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet Agenda Öppna jämförelser, del av en förvaltningspolitisk

Läs mer

Utvärdering i kritisk belysning

Utvärdering i kritisk belysning Utvärdering i kritisk belysning Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet lena.lindgren@spa.gu.se Agenda Allmän kvalitets- och resultatorientering i den offentliga sektorn ställer stora

Läs mer

Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012

Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012 Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012 Elizabeth Lindholm Hahne - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för IKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen...

Läs mer

Utvärderingsmonstret. Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet/ FoU i Väst-GR. lena.lindgren@spa.gu.se

Utvärderingsmonstret. Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet/ FoU i Väst-GR. lena.lindgren@spa.gu.se Utvärderingsmonstret Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet/ FoU i Väst-GR. lena.lindgren@spa.gu.se Agenda Kvalitets- och resultatfokusering i den offentliga sektorn ställer mycket

Läs mer

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Elizabeth Lindholm Hahne - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för IKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen...

Läs mer

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen Haninge kommun Anna-Carin Wallin Anna Sjösten Yderhag Postadress Besöksadress

Läs mer

Extern kvalitetsgranskning

Extern kvalitetsgranskning Extern kvalitetsgranskning 2012 Elizabeth Lindholm Hahne Ewa Ahlström - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för EXKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen... 5

Läs mer

Öppna jämförelser ett verktyg i det strategiska utvecklingsarbetet

Öppna jämförelser ett verktyg i det strategiska utvecklingsarbetet Öppna jämförelser ett verktyg i det strategiska utvecklingsarbetet Göteborg den 24 oktober 2012 Mona Heurgren Enhetschef, Enheten för öppna jämförelser Socialstyrelsen Agenda Kunskapshjulet och god vård

Läs mer

Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården

Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården Riksrevisionen 114 90 Stockholm Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården Bakgrund/inledning Riksrevisionens (RiR) slutrapport om statens styrning av vården bygger på tio

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i skolan. Analys av programteori

Systematiskt kvalitetsarbete i skolan. Analys av programteori Systematiskt kvalitetsarbete i skolan. Analys av programteori Ulf Lundström Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap Umeå universitet ulf.lundstrom@edusci.umu.se Disposition Om projektet Syfte

Läs mer

Kvalitetsarbete en nödvändig ritual? Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet lena.lindgren@spa.gu.se

Kvalitetsarbete en nödvändig ritual? Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet lena.lindgren@spa.gu.se Kvalitetsarbete en nödvändig ritual? Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet lena.lindgren@spa.gu.se Agenda Alla pratar om kvalitet, men vad är det? Kvalitetsarbete förutsätter uppföljning

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Box 16355 103 26 Stockholm www.famna.org. Famnas kvalitetsrapport 2013

Box 16355 103 26 Stockholm www.famna.org. Famnas kvalitetsrapport 2013 Box 16355 103 26 Stockholm www.famna.org Famnas kvalitetsrapport 2013 Famnas kvalitetsrapport 2013 Om Famna Famna startade 2004 genom att åtta idéburna organisationer tog ett gemensamt initiativ till att

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2010 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Obligatoriska särskolan Inlämnad av: Verksamhetschef Ann-Catrin A-Göthlin Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och

Läs mer

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för systematiskt kvalitetsarbete Bakgrund I SOSFS 2011:9, för systematiskt kvalitetsarbete, finns föreskrifter och allmänna råd som reglerar hur socialtjänstens kvalitetsarbete ska ledas. Författningen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Helsingborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Helsingborgs kommun Skoinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund TeLefon:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola < Montessori Friskola Gotland AB Org.nr. 556793-5514 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Montessori Friskola Gotland belägen i Gotland kommun Tillsyn i Montessori Friskola Gotland

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Ängelholms skolplan

Ängelholms skolplan ÄNGELHOLMS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ängelholms skolplan 2007-2010 Ängelholms skolplan 2007-2010 Utan kompass ingen riktning och utan sjökort ingen vetskap om vilken riktning man ska ta.

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Lednings- och styrdokument KVALITET. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument KVALITET. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument KVALITET Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 5 Kvalitet... 2 Kommuninvånare och kund/brukare... 2 Bättre Vara... 2 Tjänstegarantier/servicedeklarationer...

Läs mer

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Dnr 2017KS562 078 Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Förord En helhetssyn med utgångspunkt från den enskildes behov och alla människors lika värde tillsammans med självbestämmande, trygghet och

Läs mer

Kvalitet Sidan 2

Kvalitet Sidan 2 v Kvalitet 1999 99-06-10 10.43 Sidan 2 Kvalitetsgranskningen av den svenska skolan fortsätter under 1999. I år granskas även förskoleklassen och fritidshemmet. I vissa kommuner kombineras kvalitetsgranskningen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Fyra steg mot morgondagens välfärd

Fyra steg mot morgondagens välfärd LOV - seminarium Rättvik 111215 Fyra steg mot morgondagens välfärd Per Törnvall, Vaxholms stad Utgångspunkter för presentationen Skriften Fyra steg mot morgondagens välfärd på initiativ av kommuncheferna

Läs mer

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Kvalitetspolicy 4 Värderingar 5 Arbetssätt 6 Ordlista 7 2/7 Inledning Syftet med kvalitetsutveckling

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:7613 Backeboskolan Ek. För. Org.nr. 716422-1470 för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Backeboskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Tillsyn i Backeboskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5976 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Bilaga 1 Upplands Väsby kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Upplands Väsby kommun 2(15) Tillsyn i Upplands Väsby kommun har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under vårterminen 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

Tillitsdelegationen. Tillit i styrningen Karin Ekdahl Wästberg Sundsvall 19 oktober 2017

Tillitsdelegationen. Tillit i styrningen Karin Ekdahl Wästberg Sundsvall 19 oktober 2017 Tillitsdelegationen Tillit i styrningen Karin Ekdahl Wästberg Sundsvall 19 oktober 2017 Tillitsreformen Kunskapsseminarier 2015 Uppdrag till Statskontoret 2016 Utvecklingsarbete inom Regeringskansliet

Läs mer

SKOLPLAN Antagen av kommunfullmäktige 153 2004-09-27

SKOLPLAN Antagen av kommunfullmäktige 153 2004-09-27 SKOLPLAN Antagen av kommunfullmäktige 153 2004-09-27 SKOLPLAN FÖR GÄLLIVARE KOMMUN OCH FÖR BARN- UTBILDNING- OCH KULTURNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE Gällivare kommuns skolplan har som mål att lyfta fram och fokusera

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880)

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) Bilaga 4 Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) 2011-03-15 ARBETSLIV OCH STÖD VÅRD OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut r'n Dnr 43-2016:4433 Sollentuna kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn i Brage- skola och språkförskola har genomfört

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Kvalitetspolicy GRUNDEN FÖR EN STÄNDIG FÖRBÄTTRING AV ARBETSTERAPI

Kvalitetspolicy GRUNDEN FÖR EN STÄNDIG FÖRBÄTTRING AV ARBETSTERAPI Kvalitetspolicy GRUNDEN FÖR EN STÄNDIG FÖRBÄTTRING AV ARBETSTERAPI Kvalitetspolicy, antagen av fullmäktige 2010, uppdaterad 2018 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Gelinda Jonasson På omslaget: Linda Gustafsson,

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a Beskut Dnr 44-2015:4210 Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening Org.nr. 716445-1366 BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a efter bastillsyn Bauatorpsskolan belägen i Göteborgs ko mun. 'iåbx 2320,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9598 Stockholms montessoriskola aktiebolag Org.nr. 556460-9666 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stockholms Montessoriskola Anne Frank belägen i Stockholms kommun 2 (9)

Läs mer

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening ein Skolinspektion Beslut Dnr 44-2016:5127 Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Beslut för förskdoklass och grundskob

Beslut för förskdoklass och grundskob Beslut Skolinspektionen Friskolan Öland AB anki@olandsfriskola.net Beslut för förskdoklass och grundskob efter tillsyn i Ölands Friskola i Mörbylånga kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping Beslut

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beshit Medborgarskolan Stockholmsregionen Org.nr. 802006-0524 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Medborgarskolan Stockholmsregionen Tillsyn av Medborgarskolan Stockholmsregionen Beslut 2 (8) har

Läs mer

Utvärderingsmonstret - nu lite tröttare, men fortfarande glupskt. Lena Lindgren 13 oktober 2015

Utvärderingsmonstret - nu lite tröttare, men fortfarande glupskt. Lena Lindgren 13 oktober 2015 Utvärderingsmonstret - nu lite tröttare, men fortfarande glupskt Lena Lindgren 13 oktober 2015 Agenda Granskningssamhället och utvärderingsmonstret Uppföljning, utvärdering, tillsyn och revision - likheter

Läs mer

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389)

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Vinstbegränsning ur kvalitetsynvinkel Vinstbegräsning och kvalitetskrav Utredningen anser att det inte

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bes if LA k - upektio] m Dnr 44-2015:4033 Täby Friskola Aktiebolag Org.nr. 556599-8860 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Täby Friskola-Enhagen belägen i Täby kommun Beftit 2 (7)

Läs mer

Granskning av styrning och uppföljning inom grundskolan i Finspångs kommun

Granskning av styrning och uppföljning inom grundskolan i Finspångs kommun Revisionsrapport Granskning av styrning och uppföljning inom grundskolan i Finspångs kommun Mars 2009 Håkan Lindahl Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga...3 2 Sammanfattning och bedömning...3

Läs mer

GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Agenda Öppna jämförelser en del av något mycket större. En programteoretisk analys av öppna jämförelser Att leda och leva med ÖJ - som sannolikt är här för att stanna. Socialtjänstens granskningslandskap

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:4023 Svalnäs, Ekonomisk Förening Org.nr. 769623-6806 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Svalnäs skola belägen i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Svalnäs skola har genomfört

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie magisterexamen med huvudområdet socialt arbete Degree of Master of Science (60 credits) with a major in Social Work 1. Fastställande

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun r'n Beslut Dnr 44-2015:4209 Assareds skolkooperativ Ek för. Org.nr. 716445-1390 jan.andersson@assaredsskolan.se styrelsen@assaredsskolan.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Assaredsskolan

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Norbergs kommun. Beslut Dnr :8195. Norbergs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Norbergs kommun. Beslut Dnr :8195. Norbergs kommun Dnr 43-2014:8195 Norbergs kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Norbergs kommun 2(11) Tillsyn i Norbergs kommun har genomfört tillsyn av Norbergs kommun under våren 2105. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-21 111 Program för uppföljning och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Syfte... 1 Programmets omfattning...

Läs mer

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu Särskild utredare Foto: Lauri Roktko/Folio har haft ett stort uppdrag Skattemedel avsedda för välfärden ska användas i välfärden Förslag i SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden Slutbetänkande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8288 Orusts Montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 716445-1614 ma@orustmontessori.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Orust Montessoriskola belägen i

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Politiska inriktningsmål för utbildning, kultur och fritid

Politiska inriktningsmål för utbildning, kultur och fritid Dnr 2017KS740 078 Politiska inriktningsmål för utbildning, kultur och fritid Förord att genomföra en utbildning som grund för vidare studier och för det framtida yrkeslivet. Grundskolan och gymnasiet ska

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Utvärdering av välfärdsarbete - utmaningar och möjligheter. Lena Lindgren 28 augusti 2014

Utvärdering av välfärdsarbete - utmaningar och möjligheter. Lena Lindgren 28 augusti 2014 Utvärdering av välfärdsarbete - utmaningar och möjligheter Lena Lindgren 28 augusti 2014 Agenda Utvärdering eller granskning som familjenamn. Likheter och skillnader. Trängsel på utvärderingsarenan? Exempel

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn Beslut Dnr 43-2014:8427 Skinnskattebergs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Klockarbergsskolan belägen i Skinnskatteberg kommun 2 (8) Tillsyn i Klockarbergsskolan

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Kvalitetsvision för Mjölby kommun - samt principer för kvalitetsarbetet

Kvalitetsvision för Mjölby kommun - samt principer för kvalitetsarbetet Kvalitetsvision för Mjölby kommun - samt principer för kvalitetsarbetet Antagen av kommunfullmäktige, 133, Kvalitetsvison 2 Bakgrund Med syfte att ta ett tydligare centralt grepp om kvalitetsfrågorna tillsattes

Läs mer

- Det systematiska kvalitetsarbetet enligt kommande skollag och reviderade ( nya ) läroplaner.

- Det systematiska kvalitetsarbetet enligt kommande skollag och reviderade ( nya ) läroplaner. Systematiskt kvalitetsarbete i en reformerad skola Några perspektiv på: - Det systematiska kvalitetsarbetet enligt kommande skollag och reviderade ( nya ) läroplaner. - Sambandet mellan det lokala kvalitetsarbetet

Läs mer

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2015 1 1. INLEDNING... 3 2 VISION... 4 3 NÄMNDSMÅL... 4 3.1 Förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, fritidshem och grundskola 4 3.2 Kostverksamhet

Läs mer

Med engagemang, kompetens och integritet hävdar Skolverket varje individs rätt till kunskap och personlig utveckling.

Med engagemang, kompetens och integritet hävdar Skolverket varje individs rätt till kunskap och personlig utveckling. Detta är Skolverket SKOLVERKETS VISION Med engagemang, kompetens och integritet hävdar Skolverket varje individs rätt till kunskap och personlig utveckling. Beställningsadress: Fritzes kundservice, 106

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

Utvärderingssamhället att granska och bli granskad

Utvärderingssamhället att granska och bli granskad Utvärderingssamhället att granska och bli granskad Hur och varför all denna granskning? Uppföljning, utvärdering, revision, tillsyn, kvalitetsmätning. Öppna jämförelser - ett hårt uppföljningssystem, men

Läs mer

Kommittédirektiv. Förbättrade resultat i grundskolan. Dir. 2012:53. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012

Kommittédirektiv. Förbättrade resultat i grundskolan. Dir. 2012:53. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Kommittédirektiv Förbättrade resultat i grundskolan Dir. 2012:53 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska bedöma när de åtgärder som har vidtagits från 2007

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Högskolan Dalarna Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala

Läs mer

Kvalitet i LIA inom yrkeshögskolan.

Kvalitet i LIA inom yrkeshögskolan. Kvalitet i LIA inom yrkeshögskolan Kvalitet i LIA studerande Växlingen mellan skolbaserad undervisningen och LIA är styrkan. Att anordnare och handledare talar med varandra. Kunnig, engagerad och tillgänglig

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Höörs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Ringsjöskolan belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Regelbunden tillsyn 2012

Regelbunden tillsyn 2012 1 (15) Regelbunden tillsyn 2012 Innehållsförteckning 2 (15) Sammanfattning... 3 Inledning... 3 När du tolkar statistiken tänk på följande:... 4 Resultat för grundskolan nästan alla grundskolor har brister...

Läs mer

Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen

Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen Sedan 2008 har Socialstyrelsen haft regeringens uppdrag att utveckla en modell för att beskriva behov och insatser inom äldreomsorgen (SoL). Resultatet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:3983 Nya Tidens Montessoriskola I Täby Aktiebolag Org.nr. 556591-7993 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nya Tidens Montessorisk. Täby belägen i Täby kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård

Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård Västerås 2014 05 22 2014 05-22 Inom vilka områden publiceras Öppna jämförelser? Öppna jämförelser finns idag för: Hälso-och sjukvården, Läkemedel, Cancer,

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden - styrning av mål, resultat och kvalitet enligt framtagen målstyrningsprocess 2013/2014 Beslutad i BU-nämnd 2011-09-06 Delegationsordning 1.3

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi för mål- och resultatstyrning rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Kanslichef Revideras:

Läs mer

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process*

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Text av Susanne Bertelsen I den bästa av alla världar har skolan en strategi och en struktur för sitt utvecklingsarbete. Nästa steg i kvalitetsarbetet är att finna

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Orsa kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Orsa kommun 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Öppna Jämförelser - Hot eller möjlighet? Daniel Örnberg Utvecklingsledare, FoU Välfärd

Öppna Jämförelser - Hot eller möjlighet? Daniel Örnberg Utvecklingsledare, FoU Välfärd Öppna Jämförelser - Hot eller möjlighet? Daniel Örnberg Utvecklingsledare, FoU Välfärd Vad är Öppna Jämförelser? Svenskt uppföljningssystem liknande system finns inom hela OECD Centralt fastlagda indikatorer

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun Enköpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Enköpings kommun 2 (6) Tillsyn i Enköpings kommun har genomfört tillsyn av Enköpings kommun under hösten 2015 och våren 2016. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4292 2015-10-23 Ekonomi och styrning Lena Svensson Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Köpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Köpings kommun 2 (6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Arboga kommun

Regelbunden tillsyn i Arboga kommun Regelbunden tillsyn i Arboga kommun Program för dagen Vad Skolinspektionen granskar Vad vi har sett i Arboga kommun - styrkor - utvecklingsområden Uppföljning Syfte och mål med tillsynen Bidra till alla

Läs mer

Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan

Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan Revisionsrapport Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan Hallsbergs kommun Marie Lindblad Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer