GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND"

Transkript

1

2 Agenda Öppna jämförelser en del av något mycket större. En programteoretisk analys av öppna jämförelser Att leda och leva med ÖJ - som sannolikt är här för att stanna.

3 Socialtjänstens granskningslandskap Kvalitetsparagrafer Förstärkt tillsyn Systematiskt kvalitetsarbete Utvärderingsmyndigheter Mål- och resultatstyrning New Public Management Bortom NPM Evidensrörelsen Öppna jämförelser Strukturerad dokumentation Nationella riktlinjer Nationellt fackspråk

4 men det hungrigaste monstret bor hos Jan Björklund Internationella system Nationella system för granskning av skolor och kommuner PISA, TIMMS, PIRLS, ICCS, ESLC Education at a Glance Nationellt uppföljningssystem, officiell statistik om skolan Jämförelsetal SIRIS (Skolverkets internetbaserade resultat- och kvalitetssystem) SALSA (Skolverketss arbetsverktyg för lokala sambandsanalyser) Öppna jämförelser, Kolada (SKL) Medborgarundersökningar (SCB) Tillsyn och kvalitetsgranskning (Skolinspektionen) Analyser, utvärderingar, lägesbedömningar (Skolverket) Nationella prov (Skolverket) BRUK (Skolverkets verktyg för självskattning) Individuella utvecklingsplaner (Skolverket) Kommunala system Systematiskt kvalitetsarbete Lokala brukarundersökningar Kommunal tillsyn Övriga offentliga granskande organ Kommunal revision IFAU (arbetsmarknadseffekter av åtgärder inom utbildningsväsendet) Riksrevisionen, Statskontoret, Utredningsväsendet ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi)

5 Programteorianalys Programteori Alla verksamheter (program) även ÖJ vilar på en viss lokal logik (programteori) om hur den åstadkommer förväntade effekter. Om A, så B och därmed C och D. Programteorianalys Kritisk analys av tydlighet och validitet i de föreställningar om orsak och verkan som en verksamhet vilar på.

6 Frågor för programteorianalys av ÖJ Vad slags styrmedel är ÖJ - piska, morot eller predikan? Om ÖJ är lösningen, vad är problemet? Är de aspekter/indikatorer som ÖJ granskar representativa för den verksamhet som de avser att mäta? Är ÖJ en plausibel lösning på det problem som är motivet till dess existens?

7 En programteori för öppna jämförelser Om dessa förutsättningar finns och om dessa Ett nationellt system för öppen redovisning av kvalitetsindikatorer som är lättillgängliga, ändamålsenliga, valida och tillförlitliga. Verksamheter mäts, måtten registreras och rapporteras. aktiviteter genom- Data redovisas regelbundet i webbapplikationer och rapporter. förs så leder det till dessa effekter Ledare och personal får insikt om egna brister, kunskap om lärande. Benchmarking och konkurrens främjar lärande och utveckling. Politiker fattar mer informerade beslut, bättre styrning. Nationell granskning, analys och styrning underlättas. Brukare gör informerade val av vård/omsorgsgivare. Deras inflytande och delaktighet ökar. Medborgare och samhället i stort får underlag för valfrihet. Insyn i offentliga verksamheter, ansvarsutkrävande underlättas. Konkurrens ökad kvalitet likvärdiga resultat, etc.

8 Förvaltningspolitiska styrmedel Politikernas medvetna försök att påverka den offentliga förvaltningen, så att denna i sin tur kan påverka medborgarna och samhället i avsedd riktning. Piskor (regulativa styrmedel) som tvingar människor och organisationer att bete sig på ett visst sätt för att inte riskera negativa sanktioner. Morötter (ekonomiska styrmedel) vill genom att tillföra eller beröva materiella resurser få till stånd ett visst handlande. Predikningar (informativa styrmedel) vill genom upplysning och övertalning erbjuda kunskap så att människor frivilligt väljer ett visst beteende. Följer ofta en skala av tvång.

9 Öppna jämförelser: Ett mjukt predikande styrmedel Styrning i form av indikatorer, jämförelser, ranking. Verksamheter åtar sig att redovisa enligt vissa principer samt bli föremål för jämförelser och bedömningar. Styrningen är frivillig att följa, rättsliga sanktioner saknas. Men verksamheten riskerar sitt anseende och rykte om jämförelserna inte utfaller positivt. Name and shame.

10 men morötter har börjat delas ut, och snart tar Socialstyrelsen nog fram piskorna Prestationsbaserade statsbidrag för att stimulera registrering i Senior Alert och Palliativregistret som är kopplade till ÖJ. Sammantaget utgör Öjs indikatorer en nationell standard för god kvalitet inom äldreomsorgen och andra områden i socialtjänsten. Nationell modell för ett systematiskt arbetssätt och strukturerad dokumentation där behov och insatser speglar indikatorer i ÖJ. Används som utgångspunkt för ansökan, behovsbedömning och dokumentation av insatser som direkt inregistrerar i ÖJ. Tillsynsmyndigheten använder ÖJ som bedömningskriterier?

11 Om ÖJ är lösningen, vad är problemet? För dålig kvalitet effektivitet (produktivitet och måluppfyllelse) i vård och omsorg. För stora variationer, bristande likvärdighet mellan kommuner/enheter. Förutsättningar för styrning i denna riktning saknas, bl.a: - Brister i existerande datakällor (t.ex. avsaknad av jämförbara mått). - Brist på individbaserade data gör resultatmätningar svårt. - Befintliga data inte anpassade eller öppna för olika målgruppers behov. - Bristande koordination, flera aktörer tillhandahåller information. Brukare som behöver jämförbar information för att kunna välja. Kommuner som behöver information för att upprätthålla valfriheten.

12 Är ÖJ:s indikatorer representativa (valida) för den verksamhet de avser att mäta? En indikator är ett observerbart, indirekt mått som används för att referera till ett begrepp då inget direkt mått finns tillgängligt. Validitet hos enskilda indikatorer i systemet, t ex indikatorn delaktighet och inflytande i äldreomsorgen? (andel nöjda brukare med hänsyn till åsikter och önskemål, delaktighet utformningen av genomförandeplan). Validitet hos indikatorer i fht till nationella (och lokala) mål? Vad vill lokala politiker? Validitet hos ÖJ som system? Vad mäts, vad mäts inte? Enskilda indikatorer som tas ur sitt sammanhang och sätts i ett nytt. God datakvalitet handlar inte bara om måttens konstruktion, utan också om hur data registreras och samlas in (brukarenkät och kommunenkät).

13 Är ÖJ en plausibel lösning på de problem som är motivet till systemets existens? Kan ett uppföljningssystem som ÖJ bidra till att höja kvalitet och effektivitet i vård och omsorg samt öka likvärdighet mellan kommuner och enheter? Vad vet vi om denna fråga genom forskning och utvärdering? Frågor om performance measures och performance management har uppmärksammats sedan 1950-talet av forskare inom flera olika ämnen. Internationell litteraturen i ämnet är mycket omfattande, men uppvisar en sammansatt bild av mätandets möjligheter och problem. 3-4 studier om Öjs användning gjorda på uppdrag av SKL och Socialstyrelsen.

14 Några erfarenheter av ÖJ:s användning i tre västsvenska kommuner: I två kommuner har ÖJ fått en mycket stark ställning, i den tredje är ÖJ en kunskapskälla av många. Politikernas intresse för äldreomsorgens kvalitet har ökat, men intresset är på ett ytligt plan. Bryr sig om mätresultatet är rött, grönt eller gult inte vad en indikator mäter. Liten förståelse för datakällorna. Rutiner har etablerats för inregistrering av data och i viss mån för kommunicering av resultat. Befintliga mål har kompletterats eller ersatts av mål som är härledda ur ÖJ:s indikatorer. Målanpassningen innebär i vissa fall en nivellering mot genomsnittet. Ex: Personaltäteten ska hålla en kvalitet i nivå med genomsnittet i ÖJ. Påtagliga tvivel till datas kvalitet: Hur kunde det bli så här?

15 Förespråkare och kritiker i forskning om performance measures Enighet hos forskarna om svårigheter med att konstruera valida kvalitetsindikatorer och om stora risker för perversa bieffekter. Oenighet om huruvida svårigheterna och riskerna kan åtgärdas eller minskas. True believers förespråkare Active doubters kritiker Pragmatic sceptics Lena Lindgren, m.fl.

16 Att leda och leva med ÖJ, I som pragmatisk skeptiker ÖJ behövs i dagens välfärdsstat med NPM och ännu mer bortom NPM. Kvalitetsmätning en trend som är här för att stanna. Vi måste lära oss att leva med den. Indikatorerna kan i vissa fall tjäna som underlag för styrning och ledning, men bör i huvudsak tas med en (stor) nypa salt. Jfr Socialstyrelsen och SKL som betonar att ÖJ är ett uppföljningssystem under utveckling. Det är inte perfekt (men 2014 ska det vara det). Jfr SKL:s handbok som betonar att handboken är en ständigt pågående process, och att kvalitetssäkring av data alltid måste ske.

17 Att leda och leva med ÖJ, II Kvalitetssäkra data inför inrapportering (SKLs handbok). Då är det så dags. Vad är det för mening att kvalitetssäkra inför inrapportering om indikatorerna inte är eller uppfattas vara valida mått på kvalitet? Och om ingen annan kommun/enhet kvalitetssäkrar inför inrapportering? Kreativ bokföring mycket vanlig och mänsklig - företeelse. Det är oerhört viktigt att ha kunskap om den tekniska beskrivningen av en indikator, dess datakälla och felkällor. Läs noga Socialstyrelsens metodbilagor för ÖJ! Men om vi inte kan lita på ÖJ, är det värt allt det arbete som kommunerna lägger ner och den oro som såväl inregistrering som rapportering skapar?

18 Att leda och leva med ÖJ, III Jämför med rätt kommuner och med kommuner som har bäst resultat (SKL 2012) De gröna, gula och röda plupparna är förrädiska vid jämförelser. Någon är alltid grön då systemet är relativt. En kommun kan ha också förbättrat sig men får sänkt resultat därför att andra förbättrats mer. Borås bäst i landet på hjärtsjukvård?

19 Indikatorerna kan användas förnuftigt, bara man inser att: De är just indikatorer - något smått som mäter något stort. De beskriver ett uppnått tillstånd, men förklarar inte varför. Kommunen själv måste prioritera bland indikatorerna och bestämma deras standard (målvärde), Det är skillnad på kvalitetsindikatorer och kvalitetsstyrning, ÖJ kan vara en del av styrningen, men det krävs även annat underlag. Vad vill vi med äldreomsorgen, missbruksvården i vår kommun? Erka nn organisationens politiska dimension. ÖJ får inte vara ett saẗt att fly sitt ansvar!

20 HE Robert D. Behn, Professor vid J F Kennedy School of government (Harvard). Förmodligen världens mest kända forskare när det gäller ledning och styrning av offentliga verksamheter. Performance measures.

21 Forskning på gång även i Sverige Utvärderingars konsekvenser för grundskolans praktik (VR ). Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå universitet i samarbete med Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet. Granskningars (tillsyn och ÖJ) konsekvenser för äldreomsorgens praktik. (FAS ). Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet, i samarbete med Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.

Utvärderingssamhället att granska och bli granskad

Utvärderingssamhället att granska och bli granskad Utvärderingssamhället att granska och bli granskad Hur och varför all denna granskning? Uppföljning, utvärdering, revision, tillsyn, kvalitetsmätning. Öppna jämförelser - ett hårt uppföljningssystem, men

Läs mer

Öppna jämförelser: Ett styrmedel i tiden eller hur kunde det bli så här?

Öppna jämförelser: Ett styrmedel i tiden eller hur kunde det bli så här? Öppna jämförelser: Ett styrmedel i tiden eller hur kunde det bli så här? Rapportens frågor Vad är öppna jämförelser? Resultat från en statistisk analys. Resultat från en studie i tre kommuner Vad kan/bör

Läs mer

Granskningssamhällets olika former en översikt och jämförelse

Granskningssamhällets olika former en översikt och jämförelse Granskningssamhällets olika former en översikt och jämförelse Lena Lindgren Granskningssamhället är här hur märks det? Exempel - skolans granskningslandskap Fyra vanliga granskningsformer (och granskare)

Läs mer

Administrationssamhället. Anders Ivarsson Westerberg Södertörns högskola (Anders Forssell, Uppsala universitet)

Administrationssamhället. Anders Ivarsson Westerberg Södertörns högskola (Anders Forssell, Uppsala universitet) Administrationssamhället Anders Ivarsson Westerberg Södertörns högskola (Anders Forssell, Uppsala universitet) Upplägg Bakgrund Teori Resultat, siffror Administrativ förändring, tendenser Förklaringar,

Läs mer

En kritisk betraktelse av öppna jämförelsers användning och nytta i äldreomsorgen

En kritisk betraktelse av öppna jämförelsers användning och nytta i äldreomsorgen En kritisk betraktelse av öppna jämförelsers användning och nytta i äldreomsorgen Lena Lindgren FoU i Väst/GR Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet Agenda Öppna jämförelser, del av en förvaltningspolitisk

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i skolan. Analys av programteori

Systematiskt kvalitetsarbete i skolan. Analys av programteori Systematiskt kvalitetsarbete i skolan. Analys av programteori Ulf Lundström Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap Umeå universitet ulf.lundstrom@edusci.umu.se Disposition Om projektet Syfte

Läs mer

Kvalitetsarbete en nödvändig ritual? Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet lena.lindgren@spa.gu.se

Kvalitetsarbete en nödvändig ritual? Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet lena.lindgren@spa.gu.se Kvalitetsarbete en nödvändig ritual? Lena Lindgren, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet lena.lindgren@spa.gu.se Agenda Alla pratar om kvalitet, men vad är det? Kvalitetsarbete förutsätter uppföljning

Läs mer

Utvärderingsmonstret - nu lite tröttare, men fortfarande glupskt. Lena Lindgren 13 oktober 2015

Utvärderingsmonstret - nu lite tröttare, men fortfarande glupskt. Lena Lindgren 13 oktober 2015 Utvärderingsmonstret - nu lite tröttare, men fortfarande glupskt Lena Lindgren 13 oktober 2015 Agenda Granskningssamhället och utvärderingsmonstret Uppföljning, utvärdering, tillsyn och revision - likheter

Läs mer

Kan kvalitet mätas? Lena Lindgren Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet

Kan kvalitet mätas? Lena Lindgren Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet Kan kvalitet mätas? Lena Lindgren Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet Dagordning Utvärderingsmonstret är här! Hur märks det? Mysteriet med utvärderingsmonstret: Saving the World, or Paving the

Läs mer

http://www.diva-portal.org This is [Version unknown!] version of a paper presented at Svenska utvärderingsföreningens nationella utvärderingskonferens, hotell Hilton Stockholm 7-9 oktober 2015. Citation

Läs mer

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 2019-03-14 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Sammanställning av öppna jämförelser 2018 - Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 Bakgrund Varje år presenterar Socialstyrelsen

Läs mer

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen Haninge kommun Anna-Carin Wallin Anna Sjösten Yderhag Postadress Besöksadress

Läs mer

Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012

Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012 Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012 Elizabeth Lindholm Hahne - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för IKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen...

Läs mer

Utvärdering av välfärdsarbete - utmaningar och möjligheter. Lena Lindgren 28 augusti 2014

Utvärdering av välfärdsarbete - utmaningar och möjligheter. Lena Lindgren 28 augusti 2014 Utvärdering av välfärdsarbete - utmaningar och möjligheter Lena Lindgren 28 augusti 2014 Agenda Utvärdering eller granskning som familjenamn. Likheter och skillnader. Trängsel på utvärderingsarenan? Exempel

Läs mer

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Elizabeth Lindholm Hahne - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för IKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen...

Läs mer

Hur analyserar du din kommun? Analysguide i fyra steg med utgångspunkt i utvärderingen Vård och omsorg om placerade barn

Hur analyserar du din kommun? Analysguide i fyra steg med utgångspunkt i utvärderingen Vård och omsorg om placerade barn Hur analyserar du din kommun? Analysguide i fyra steg med utgångspunkt i utvärderingen Vård och omsorg om placerade barn De fyra stegen 1. Identifiera förbättringsområden! 2. Vad kan vi lära av utvecklingen

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 1 (11) 2016-03-08 Gunilla Mellgren Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 Innehållsförteckning 1. Kommunens kvalitet och effektivitet ur invånar- och brukarperspektiv 2. Sammanfattning av Strömsunds resultat

Läs mer

Hur ska all denna utvärdering och analys (och forskning) kunna användas?

Hur ska all denna utvärdering och analys (och forskning) kunna användas? Hur ska all denna utvärdering och analys (och forskning) kunna användas? Lena Lindgren 4 oktober 2017 Utveckling from studies to streams Trängsel av kunskap inom skolan och andra politikområden Funderingar

Läs mer

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden Brukarundersökning vård- och omsorgsboende Vård- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av brukarundersökning 2018... 3 1.2 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.3 Uppföljning

Läs mer

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Kommunresultat för

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Kommunresultat för Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Kommunresultat för Kramfors Syftet med presentationen Er kommun har fått den här presentationen som ett komplement till öppna jämförelser vård och omsorg om äldre.

Läs mer

Utvärderingens institutionalisering och drivkrafter. Möjligheter och problem, inkl. mysteriet med utvärderingsmonstret.

Utvärderingens institutionalisering och drivkrafter. Möjligheter och problem, inkl. mysteriet med utvärderingsmonstret. Utvärdering granskning Utvärderingens institutionalisering och drivkrafter Kvalitet ett lömskt men populärt begrepp Möjligheter och problem, inkl. mysteriet med utvärderingsmonstret. Idéer för utvecklingsarbete

Läs mer

Öppna jämförelser Gävleborg. Vård och omsorg om äldre

Öppna jämförelser Gävleborg. Vård och omsorg om äldre Öppna jämförelser Gävleborg Vård och omsorg om äldre Inledning Öppna jämförelser om vård och omsorg om äldre är ett samarbete mellan Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sammanställningen

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Extern kvalitetsgranskning

Extern kvalitetsgranskning Extern kvalitetsgranskning 2012 Elizabeth Lindholm Hahne Ewa Ahlström - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för EXKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen... 5

Läs mer

Öppna jämförelser äldre Indikatorer - urininkontinens

Öppna jämförelser äldre Indikatorer - urininkontinens Öppna jämförelser äldre Indikatorer - urininkontinens Nikola den 26 oktober 2012 Marianne Lidbrink Agenda Uppdrag i utveckling Olika produkter, olika målgrupper, olika datakällor Behov av kunskap Analyshandboken

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun?

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun? 2015-03-16 Vilka resultat presterar Vetlanda kommun? En kommunjämförelse av kvalitets- och effektivitetsaspekter ur ett medborgar- och ledningsperspektiv. Hur effektivt används kommunens skattemedel? Vilka

Läs mer

Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun

Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun Fredrik Ottosson September 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Bakgrund...2 2.1. Revisionsfråga...2

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen i Öppna Jämförelser 2012

Sydöstra sjukvårdsregionen i Öppna Jämförelser 2012 Sydöstra sjukvårdsregionen i Öppna Jämförelser 2012 Regionsjukvårdsnämnden 21 feb 2013 Vad är Öppna Jämförelser? Öppna Jämförelser (ÖJ) är en årlig nationell jämförelse mellan de 21 landstingen gjord av

Läs mer

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun?

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun? 2016-02-12 Vilka resultat presterar Vetlanda kommun? En kommunjämförelse av kvalitets- och effektivitetsaspekter ur ett medborgar- och ledningsperspektiv. Hur effektivt används kommunens skattemedel? Vilka

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2019-04-29 0480-452903 Öppna jämförelser 2018 Bakgrund Öppna jämförelser 2018 är den nionde rapporten om vården och omsorgen av äldre som Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården

Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården Riksrevisionen 114 90 Stockholm Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården Bakgrund/inledning Riksrevisionens (RiR) slutrapport om statens styrning av vården bygger på tio

Läs mer

Öppna jämförelser ett verktyg i det strategiska utvecklingsarbetet

Öppna jämförelser ett verktyg i det strategiska utvecklingsarbetet Öppna jämförelser ett verktyg i det strategiska utvecklingsarbetet Göteborg den 24 oktober 2012 Mona Heurgren Enhetschef, Enheten för öppna jämförelser Socialstyrelsen Agenda Kunskapshjulet och god vård

Läs mer

Granska. Det är en god vana att då och då ifrågasätta saker och ting som man i åratal har tagit för givna. (Tyskt ordspråk) Informera.

Granska. Det är en god vana att då och då ifrågasätta saker och ting som man i åratal har tagit för givna. (Tyskt ordspråk) Informera. Handbok Åtgärda Medborgare/brukare Informera Dokumentera Följ upp Åtgärder Beskriv uppdraget Verksamhet Det är en god vana att då och då ifrågasätta saker och ting som man i åratal har tagit för givna.

Läs mer

Individuella insatser inom äldreomsorgen med stöd av IBIC (Individens Behov I Centrum)

Individuella insatser inom äldreomsorgen med stöd av IBIC (Individens Behov I Centrum) Individuella insatser inom äldreomsorgen med stöd av IBIC (Individens Behov I Centrum) Nytt nationellt arbetssätt och modell individens behov i fokus. Utgångspunkten är värdegrunden i SoL konkretiseras

Läs mer

Kommittédirektiv. Förbättrade resultat i grundskolan. Dir. 2012:53. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012

Kommittédirektiv. Förbättrade resultat i grundskolan. Dir. 2012:53. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Kommittédirektiv Förbättrade resultat i grundskolan Dir. 2012:53 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska bedöma när de åtgärder som har vidtagits från 2007

Läs mer

Halmstads kommun. Revisionsrapport. Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning

Halmstads kommun. Revisionsrapport. Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning Revisionsrapport Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning Halmstads kommun Christel Eriksson certifierad kommunal revisor Bo Thörn certifierad kommunal revisor Januari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård

Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård Västerås 2014 05 22 2014 05-22 Inom vilka områden publiceras Öppna jämförelser? Öppna jämförelser finns idag för: Hälso-och sjukvården, Läkemedel, Cancer,

Läs mer

Öppna jämförelser 2014 - vård och omsorg äldre

Öppna jämförelser 2014 - vård och omsorg äldre Öppna jämförelser 2014 - vård och omsorg äldre Fokus särskilt boende i Sörmland Inledning I denna presentation finns delar av resultatet från öppna jämförelser vård och omsorg om äldre 2014. Här redovisas

Läs mer

Kvalitetsindikatorer som underlag för val. Helsingfors 22 maj Emma Vintemon, Sveriges Kommuner och Landsting

Kvalitetsindikatorer som underlag för val. Helsingfors 22 maj Emma Vintemon, Sveriges Kommuner och Landsting Kvalitetsindikatorer som underlag för val Helsingfors 22 maj Emma Vintemon, Sveriges Kommuner och Landsting Historik Kvalitetsregistersatsningen Guldgruvan Nationella kvalitetsregister ska också vara utformade

Läs mer

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur SÄKERHETSKULTUR Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur 2 3 Begreppet säkerhetskultur började diskuteras på allvar i samband med utredningen av kärnkraftsolyckan

Läs mer

Evidensbaserad socialtjänst

Evidensbaserad socialtjänst Evidensbaserad socialtjänst - till nytta för individen Känner du till att du har ett regeringsuppdrag att följa gällande ett evidensbaserat arbete? ill: ida brogren Den verkliga upptäcksresan består inte

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5076 Ösbyskolan AB Org.nr. 556699-4009 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ösbyskolan belägen i Danderyds kommun 2 (9) Tillsyn i Ösbyskolan har genomfört tillsyn av Ösbyskolan

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012. VÄRDEGRUND Äldreomsorgen, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.1034 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 3 Värdegrund för vadstena kommuns

Läs mer

Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen

Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen Sedan 2008 har Socialstyrelsen haft regeringens uppdrag att utveckla en modell för att beskriva behov och insatser inom äldreomsorgen (SoL). Resultatet

Läs mer

Hur bra är Ulricehamns kommun?

Hur bra är Ulricehamns kommun? Hur bra är s kommun? Under 2018 har cirka 260 av Sveriges 290 deltagit i Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK). s kommun har deltagit i mätningarna sedan 2013. Nyckeltalen i KKiK har olika karaktär och syften.

Läs mer

Strategisk inriktning

Strategisk inriktning PLAN 1(8) Maria Eriksson, 0586-481 29 maria.eriksson@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Strategisk inriktning 2018-2019 Dokumenttyp Plan Dokumentet gäller Kommunkoncernen

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Handbok för Öppna jämförelser socialtjänst EN KORTVERSION

Handbok för Öppna jämförelser socialtjänst EN KORTVERSION Handbok för Öppna jämförelser socialtjänst EN KORTVERSION Handbok för Öppna jämförelser socialtjänst EN KORTVERSION 3041 0827 Upplysningar om innehållet: Mia Ledwith, mia.ledwith@skl.se Helena Henningson,

Läs mer

Sammanfattning. Skolverket (2005). 3

Sammanfattning. Skolverket (2005). 3 Sammanfattning Kommunerna ansvarar för en betydande del av samhällets välfärdstjänster genom att tillhandahålla olika typer av omsorg, socialtjänst, utbildning, kultur- och fritidsverksamheter med mera.

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2019-04-23 ON 2019/0044 53515 Omsorgsnämnden Öppna jämförelser 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden antecknar informationen till

Läs mer

Vård- och omsorg om äldre-

Vård- och omsorg om äldre- Datum: 2014-05-20 Handläggare: Elisabeth Jonsson Beredning Social välfärd och hälsa Vård- och omsorg om äldre- Sammanställning av Boråsregionens resultat i Öppna jämförelser 2013 Sammanställning baseras

Läs mer

Förvaltningsberättelse. Alvesta kommun i jämförelse över tid och med andra kommuner - KKiK

Förvaltningsberättelse. Alvesta kommun i jämförelse över tid och med andra kommuner - KKiK 9 kommun i jämförelse över tid och med andra - KKiK kommun gör årligen i samarbete med Sveriges och landsting, SKL, undersökningar av kommunens kvalitet och resultat genom ett 40-tal mått ur fem perspektiv;

Läs mer

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun?

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun? 2014-02-10 Vilka presterar Vetlanda kommun? En kommunjämförelse av kvalitets- och effektivitetsaspekter ur ett medborgar- och ledningsperspektiv. Hur effektivt används kommunens skattemedel? Vilka leder

Läs mer

Hur används brukarundersökningar? En översikt av forskningen

Hur används brukarundersökningar? En översikt av forskningen Hur används brukarundersökningar? En översikt av forskningen Förmodligen det vanligaste instrumentet. Varför kunskapsöversikt? Perspektiv på kunskapsöversikter. Organisatorisk användning och brukares användning.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun 1(5) BILDNINGSNÄMNDEN 2012-06-12 Dnr Maria Kjällström, Förvaltningschef 054-515104 maria.kjallstrom@hammaro.se Enligt skollagen ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER SOCIALFÖRVALTNINGEN Pm och riktlinjer Dokumentnamn Kvalitetsdokument och kvalitetsrutiner Utarbetad av Pia Berg med PLU som arbetsgrupp Fastställd av Socialnämnden 2011-02-23 Godkänd Gäller från 2011-03-01

Läs mer

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Ametistens vård- och omsorgsboende drivs av Vardaga. Ametisten har 80 lägenheter uppdelade på fem våningar med två

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden - styrning av mål, resultat och kvalitet enligt framtagen målstyrningsprocess 2013/2014 Beslutad i BU-nämnd 2011-09-06 Delegationsordning 1.3

Läs mer

Öppna jämförelser ett verktyg för verksamhetsutveckling

Öppna jämförelser ett verktyg för verksamhetsutveckling Öppna jämförelser ett verktyg för verksamhetsutveckling Funktionshinder i tiden Staffan Söderberg, Henrik Ahlgren, Marie Lissäng 2014-02-17 Syftet med öppna jämförelser är att: Resultaten ska stimulera

Läs mer

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre 2016 Kommunresultat för Nybro

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre 2016 Kommunresultat för Nybro Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre 2016 Kommunresultat för Nybro Syftet med presentationen Er kommun har fått den här presentationen som ett komplement till 2016 års Öppna jämförelser Vård och

Läs mer

Öppna Jämförelser - Vård och omsorg om äldre 2013

Öppna Jämförelser - Vård och omsorg om äldre 2013 Öppna Jämförelser - Vård och omsorg om äldre 2013 2014-01-20 En sammanfattning för Trollhättans Stad Nedan redovisas en sammanfattning för Trollhättans stad. Analys av resultaten sker i fortsatt tillsammans

Läs mer

Med engagemang, kompetens och integritet hävdar Skolverket varje individs rätt till kunskap och personlig utveckling.

Med engagemang, kompetens och integritet hävdar Skolverket varje individs rätt till kunskap och personlig utveckling. Detta är Skolverket SKOLVERKETS VISION Med engagemang, kompetens och integritet hävdar Skolverket varje individs rätt till kunskap och personlig utveckling. Beställningsadress: Fritzes kundservice, 106

Läs mer

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare Avdelningen egen regi Sida 1 (5) 2018-10-29 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-12-18 Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Kvalitet i korthet. Alvesta - Markaryd - Tingsryd - Uppvidinge - Växjö - Älmhult. I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting

Kvalitet i korthet. Alvesta - Markaryd - Tingsryd - Uppvidinge - Växjö - Älmhult. I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting Kvalitet i korthet Alvesta - Markaryd - Tingsryd - Uppvidinge - Växjö - Älmhult I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting En jämförelse mellan sex kommuner i Kronobergs län 2010 Kvalitet i korthet

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015 Rapporten sammanställd av: Maria Ekelöf, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd

Läs mer

Måluppfyllelse indikatorer för de mest sjuka äldre 2012/2013

Måluppfyllelse indikatorer för de mest sjuka äldre 2012/2013 uppfyllelse indikatorer för de mest sjuka äldre 2012/2013 Utvecklingsledaren Charlotte Bliesener, Boråsregionen/Sjuhärads kommunalförbund och Närvårdskansliet Alingsås och Lerum ingår inte i detta resultat.

Läs mer

Socialstyrelsen arbetar för medborgarnas bästa och vårt uppdrag är att värna hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg

Socialstyrelsen arbetar för medborgarnas bästa och vårt uppdrag är att värna hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Socialstyrelsen arbetar för medborgarnas bästa och vårt uppdrag är att värna hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Ann-Kristin Granberg.behov i centrum 20150924 Äldres behov i

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Öppna jämförelser. Vård och omsorg om äldre 2014

Öppna jämförelser. Vård och omsorg om äldre 2014 Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre 2014 2014 års rapport Syftet med öppna jämförelser är att stimulera kommuner och landsting att analysera sin verksamhet, lära av varandra, förbättra kvaliteten

Läs mer

SAM 3.0 Student Activity Monitoring

SAM 3.0 Student Activity Monitoring SAM 3.0 Student Activity Monitoring Markörer ett axplock USA 1993 Goverment Performance and Results Act (GPRA) OECD Education at a Glance - 25 års rapportering Verksamhetslogik Ekonomistyrningsverket 2001

Läs mer

En tydlig, rättssäker och effektiv tillsyn

En tydlig, rättssäker och effektiv tillsyn En tydlig, rättssäker och effektiv tillsyn Thomas Pålsson och Jonas Jarefors Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för statlig förvaltning Enheten för statlig förvaltning, Allmänna frågor om statsförvaltningen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Köpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Köpings kommun 2 (6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskdoklass och grundskob

Beslut för förskdoklass och grundskob Beslut Skolinspektionen Friskolan Öland AB anki@olandsfriskola.net Beslut för förskdoklass och grundskob efter tillsyn i Ölands Friskola i Mörbylånga kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping Beslut

Läs mer

Hur kan Öppna jämförelser tillgodose brukares behov av information? Joakim Ramsberg Myndigheten för Vårdanalys

Hur kan Öppna jämförelser tillgodose brukares behov av information? Joakim Ramsberg Myndigheten för Vårdanalys Hur kan Öppna jämförelser tillgodose brukares behov av information? Joakim Ramsberg Myndigheten för Vårdanalys Agenda 1. Vilka behov av information har brukare? 2. Kan ÖJ/Äldreguiden tillgodose det? 3.

Läs mer

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Skoga vård- och omsorgsboende drivs av Humaniora vård och omsorg i kommunens egen regi. Skoga har 100 lägenheter

Läs mer

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun ein 5 Beslut Örnsköldsviks kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Dnr 43-2017:5676 Kramfors kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Kramfors kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Att beskriva, bedöma och dokumentera äldres behov med ICF. Stockholm 20120530

Att beskriva, bedöma och dokumentera äldres behov med ICF. Stockholm 20120530 Att beskriva, bedöma och dokumentera äldres behov med ICF Stockholm 20120530 Hälsa . Hälsa är ett tillstånd av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, och inte endast frånvaro av sjukdom eller skada

Läs mer

Grönt ljus för ÖJ? Vårdanalysutvärdering av Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården. 14 mars 2014

Grönt ljus för ÖJ? Vårdanalysutvärdering av Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården. 14 mars 2014 Grönt ljus för ÖJ? Vårdanalysutvärdering av Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården 14 mars 2014 Öppna jämförelser tas fram av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting tillsammans Finns

Läs mer

mförelser Av sjukvårdens kvalitet och effektivitet

mförelser Av sjukvårdens kvalitet och effektivitet Öppna jämfj mförelser Av sjukvårdens kvalitet och effektivitet Vad är öppna jämfj mförelser? Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen publicerar samlade jämförelser av sjukvårdens kvalitet och

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Hur effektiviserar man sektorsövergripande arbete mellan förvaltningarna inom kommun, genom att arbeta med förändringsteori

Hur effektiviserar man sektorsövergripande arbete mellan förvaltningarna inom kommun, genom att arbeta med förändringsteori Hur effektiviserar man sektorsövergripande arbete mellan förvaltningarna inom kommun, genom att arbeta med förändringsteori Agenda Förändringsteori bakgrund och historik Vad är förändringsteori? Förändringsteori

Läs mer

Sammanfattning Att definiera och mäta kvalitet i välfärden är komplicerat Det är svårt att definiera alla aspekter av kvalitet i välfärden. Till skillnad från mer tekniska verksamheter som t.ex. byggnation

Läs mer

Vård och omsorg om äldre Diagramrapport

Vård och omsorg om äldre Diagramrapport Sammanställning av Göteborgsregionens resultat i Öppna jämförelser 2015 Vård och omsorg om äldre Diagramrapport Åsa Nilsson Öppna jämförelser inom socialtjänst och hemsjukvård Barn- och ungdomsvård (2010

Läs mer

70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta?

70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta? 70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta? Reflektioner över ej verkställda beslut inom socialtjänsten. Johan Brisfjord, Inspektionen för vård och omsorg Problemet med ej verkställda beslut

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Kommunens kvalitet i korthet 2013

Kommunens kvalitet i korthet 2013 1(5) Kommunstyrelsen Kommunens kvalitet i korthet 2013 Ärendet I ärendet redovisas Danderyds resultat i SKL:s jämförelseprojekt, Kommunens kvalitet i korthet (KKiK). I projektet jämförs cirka 40 mått inom

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN16/39 RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-22 Dnr BUN16/39 2/10 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem Dnr 43-2016:10985 Uppsala kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Fritidshemmet Hästens AB Org.nr. 556585-8536 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Friskolan Hästens belägen i Stockholms kommun Tillsyn i Friskolan Hästens Beslut 2 (4) har genomfört

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ryska Skolan i Göteborg Aktiebolag Org.nr. 556851-5372 etikhonova3@hotmail.com Beslut för fritidshem efter tillsyn av Ryska Skolan i Göteborg Aktiebolag 2 (7) Tillsyn av Ryska Skolan i Göteborg Aktiebolag

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Rött, gult eller grönt ljus

Rött, gult eller grönt ljus Rött, gult eller grönt ljus för svensk äldreomsorg? SeniorLotsen Attendos förslag till nationell kvalitetsuppföljning December 2012 Ny nationell modell för kvalitetsuppföljning inom äldreomsorgen De flesta

Läs mer