Svenskarna allt mer EU-positiva

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenskarna allt mer EU-positiva"

Transkript

1 Sweden Sverige

2 Svenskarna allt mer EU-positiva Av Påhl Ruin Publicerad 17 feb 2009 Varannan svensk litar på EU, visar nya siffror från Eurostat. Därmed har vi seglat upp bland de EU-positiva länderna. Visserligen säger fortfarande 42 procent av svenskarna att "de inte är benägna att lita på EU". Men andelen som litar på unionen är högre, numera 50 procent av befolkningen. EUsnittet är 47 procent. Bilden av svenskarna som de mest EU-negativa har alltså fått ytterligare en törn. Eurostats intervjuer med 1002 svenskar, gjorda i november 2008, visar en ännu större skillnad mellan svenskarna och andra EU-medborgare när det gäller synen på inhemska institutioner. 56 procent av svenskarna litar på sin egen regering, jämfört med 34 procent av invånarna i EUs samtliga 27 medlemsländer. Tilliten till regionala och lokala myndigheter är också högre i Sverige, 68 procent jämfört med 50 i hela EU. Svenskarna litar också i högre grad än övriga EU-medborgare på att landets egna politiker ska företräda deras intressen i EU. Kommunernas och regionernas eget relativt tandlösa organ i EU, regionkommittén, fortsätter att föra en tynande tillvaro i svenskars medvetenhet. Hela 40 procent har "aldrig hört talas om" kommittén, jämfört med 18 procent i hela EU. Men till sist en positiv not för de strävsamma lokal- och regionalpolitikerna i regionkommittén: hela 68 procent av de tillfrågade svenskarna vill "absolut eller till viss del" veta mer om kommitténs arbete, ett betydligt större intresse än i övriga EU.

3 Lokal- och regionalpolitiker har större förtroende i Sverige än i EU Svenskar har större förtroende för sina lokala och regionala företrädare, jämfört med medborgare i andra EU-länder. Samtidigt anser svenskar att statliga myndigheter är bäst på att besvara frågor om EU. Det visar en eurobarometerundersökning som genomförts i EU. Förtroendet för lokala och regionala förvaltningar i Sverige är mycket större än EU-genomsnittet. 68 procent säger sig ha förtroende för den lokala och regionala nivå. EU-genomsnittet ligger på 50 procent. Knappt 30 procent uppger sig sakna förtroende. Undersökningen visar också att svenskar fortfarande hyser stark misstro mot EU, 57 procent säger sig sakna förtroende, samtidigt som endast 25 procent säger sig ha förtroende. Det är samma nivå som i Storbritannien. Förtroendet för EU är mycket större i de nordiska grannländerna Danmark och Finland. Den svenska regeringen klarar sig bättre: 56 procent av de tillfrågade svenskarna uppger att de litar på sina ledare. Det är också den nationella nivån som anses vara bäst på att förklara EU för medborgarna, 43 procent tycker det. Det finns ett starkt stöd för att kommunerna och regionerna ska få ökat inflytande i EU:s beslutsprocess. Nära två tredjedelar av de tillfrågade anser att EU inte tar tillräcklig hänsyn till politikens inverkan på lokal och regional nivå. Tillsammans med Finland sticker Sverige ut som det land där invånarna hyser störst förtroende för FN, 76 procent i Sverige, mot i genomsnitt 50 procent i hela EU litar på FN. Fakta: Eurobarometerundersökningen genomfördes mellan den 6 oktober och 6 november 2008 och samordnades av Europeiska kommissionen generaldirektorat för kommunikation. Sammanlagt intervjuades personer i samtliga 27 EU-länder, varav i Sverige. Ladda ned undersökningen: "Allmänna opinionen i Europeiska unionen" (pdf, öppnas i nytt fönster) Läs mer om SKL:s arbete med internationella frågor Läs mer om SKL:s arbete med demokratifrågor För mer information: Fredrik Åstedt, handläggare på internationella sektionen, tfn: , e-post: fredrik.astedt@skl.se Pressjour:

4 Gränsbrytning 7/2009 Det paradoxala ointresset Nyss hemkommen från två dagars intensivkurs för journalister om Regionkommittén, EU:s parlament och det kommande valet så slår det mig att ingen talare kunde förklara varför intresset för EU bland medborgarna är så lågt. Jag hade hoppats på svar men står nu här lika frågande som när jag for iväg. På ytan är frågan lika glasklar som paradoxal: som medborgare har vi möjligheten att påverka utvecklingen i sammanlagt 27 medlemsländer som tillsammans har och kommer få än större inflytande över våra vardagsliv på hemmaplan. Ändå väljer många av oss att inte rösta. I andra länder kan människor till och med tänka sig att sätta sina liv på spel för samma möjlighet. Varför är det så? The most important professional challenge is to combine a focus on local/regional/domestic cases and local/regional/domestic special interests with an understanding of the broader picture and the longer trajectories of development in Europe Det jag hör honom säga väldigt förenklat är att varje journalist behöver i sitt dagliga arbete koppla samman den enkla berättelsen med ett unikt fokus och sätta in detta i det europeiska sammanhanget. Kanske lättar sagt än gjort men absolut ingen omöjlighet för den som vill. När Regionkommittén erbjöd oss journalister att ta del i ett två dagars seminarium med fokus på de här frågorna så var jag inte sen på att nappa nu skulle svaren levereras! Till min stora besvikelse så fylldes dagen av vad EU:s institutioner gör och vad kommissionen föreslår och regionkommittén anser om den nu pågående krisen och de framtida utmaningarna. Visst det är viktiga frågor men egentligen inget nytt som jag inte skulle kunna ladda ned från nätet eller själv kunna ta reda på, genom att söka fråga de ansvariga. Det kändes som om alla talarna var där för att så snabbt som möjligt hinna med allt som de själva tycker är viktigt någon tid över för dialog och diskussioner blev det däremot inte. Kritisk javisst men inbjudan förespeglade i mina ögon också något annat. Då blev den andra dagen bättre. Äntligen kom frågan om vad EU:s institutioner gör för att nå ut till medborgarna och hur vi journalister ser på saken. Den som hade mest att säga var en forskare, Oscar Peters från Nederländerna och Twente University (se denna länk) som lyckades fånga en stor del av hela den komplexa problematiken. Något svar eller lösning hade han däremot inte bara fler frågor, som det brukar vara när forskare gör sitt yttersta. Hans slutsats tycker jag trots allt är tänkvärda och i högsta grad relevanta för Gränsbrytning: Under tvådagarsseminariet den april överlämnades världens största EU flagga till Regionkommittén. Det var en gåva från Universitetet i Lodz i Polen. Nästa nummer kommer ut den 29 april. Till dess önskar redaktionen er en givande stunds läsning. Redaktionen Per Holmström

5 Junilistan gör skillnad i Bryssel INSÄNDARE Valet till EU-parlamentet den 7 juni är det viktigaste på länge. Då avgörs vilka som ska föra Sveriges talan i EU. En del väljer partier som säger ja till allt för att vara sina europeiska partigrupper till lags. Jag hoppas att du röstar på Junilistan, det EU-kritiska alternativet som tar tillvara dina och Sveriges intressen i Europa. Ibland sägs det att Junilistan inte uträttat något. Det är inte sant. Junilistan är det mest aktiva svenska partiet i EU-parlamentet. Vi röstar emot förslag som detaljstyr hela EU. Junilistan anser att det är skadligt att likrikta av en hel kontinent. Vi tror på ett Europa där självständiga länder samarbetar om handel och löser gemensamma miljöproblem. I fem år har Junilistan varit ledande i kampen mot slöserier inom EU. Nils Lundgren har, som vice ordförande i budgetkontrollutskottet, avslöjat fusk och bedrägerier i Regionkommittén. Budgetkontrollutskottet avslöjade ett omfattande fusk med ersättningar till EUparlamentarikernas assistenter. Junilistan kräver att namnen på fuskarna publiceras. Utskottets socialdemokrater och borgerliga hemligstämplade rapporten och förhindrade sanningen från att komma till allmänhetens kännedom. Hélène Goudin är jägarnas röst i Bryssel. Hon har drivit EU-parlamentets arbete med att förenkla reglerna för jakt på skarv. Junilistan är motståndare till krångliga bestämmelser för sportfiskare. Junilistan vill stoppa EU:s skadliga fiskeavtal med fattiga afrikanska länder. Hélène Goudin har fått ett internationellt biståndspris som den näst bästa av 785 EU-parlamentariker. Vi tror på alla människors lika värde och arbetar aktivt mot diskriminering. I november 2008 fick Nils Lundgren EU-parlamentet att anta ett förslag som stärker journalisters källskydd. Junilistan kräver meddelandefrihet inom EU. Tjänstemän som avslöjar EU-bedrägerier ska inte kunna straffas. Vi arbetar för att skapa ett gemensamt pantsystem i hela Europa. Junilistan är motståndare till EU-förslag som stärker övervakningssamhället. Datalagringsdirektivet, FRA, Ipred, och Acta hör inte hemma i ett öppet samhälle. Låt EU-valet bli den folkomröstning om EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, som du aldrig fick. Hjälp Junilistan att varsla EU-byråkraterna om uppsägning.

6 Publicerad 25 maj 2009 Uppdaterad 25 maj 2009 Textstorlek Tipsa Skriv ut Efter 15 år som oppositionsråd för Folkpartiet i Gävle sitter Kenth Lövgren nu i EU:s regionkommitté som ska ta tillvara kommunernas och regionernas intressen i unionen. Fotograf: GÄVLE Kenth Lövgren är troligen det närmsta en representant i Bryssel som Gästrikland har just nu. Som ledamot i EU:s regionkommitté får han vara med och tycka till om många av de tunga frågor som harvas genom EU:s byråkratiska maskineri. Han är en EU-älskande fullblodspolitiker som just nu gör sitt yttersta för att få så många som möjligt att förstå nyttan med att rösta i valet den 7 juni. Kenth Lövgren har arbetat som politiker i olika former under de senaste 20 åren. Först som ombudsman för Folkpartiet i Gävleborg län, sedan som oppositionsråd i Gävle kommun och nu som ledamot i EU:s regionkommitté. Inom alla områden måste det finnas folk som är proffs. Inom politiken behövs det ett par procent heltidspolitiker som kan skaffa sig den sakkunskap som fritidspolitikerna inte hinner skaffa sig, säger Kenth Lövgren, apropå att han tillhör de få procent som kan leva på att vara politiker. Posten i regionkommittén innebär mycket resande. När vi träffas ska han snart iväg på ett sammanträde i Österrike. Även privat blir det en hel del resor. Fästmön Liisa bor i Helsingfors och paret har lägenheter i Gävle, Stockholm och Helsingfors. Det fungerar jättebra, tycker man som jag om att resa och röra på sig så är det inga problem, säger Kenth Lövgren. Det går inte att ta miste på Kenth Lövgens entusiasm över EU. Han tycker att han har en viktig roll i regionkommittén som ska ta tillvara kommunernas och regionernas intressen i unionen. Jag är en utpräglad Europavän. Om man tycker att Sverige är sig självt nog ska man inte rösta på mig. Europa har blivit en oerhört mycket bättre plats att leva på under den senaste 20 åren. För 20 år sedan hade vi en järnridå och ett överhängande hot om kärnvapenkrig, konstaterar Kenth Lövgren. Trots att han står på Folkpartiets valsedel i parlamentsvalet har han inga stora förhoppningar om att bli invald. Han bedriver ingen större personvalskampanj för att kryssa sig in från den 33:e plats som han står på. Jag är nöjd om vi får in tre Folkpartister i parlamentet och om vi får ett högt valdeltagande, säger Kenth Lövgren.

7 M_Widell See the interview with the Minister at the Committee of Regions. I ve seen it, so I m off for midsummer holiday7:24 AM Jun 18th from web President of the committee of regions is having a press conference together with the minister. Car industry, climat issues and financial...5:48 AM Jun 17th from txt On our way to an EPP group meeting in the parliament in brussels. The minister will talk about the swedish presidency and the financial...12:41 AM Jun 17th from txt

8 Open days Datum: 5 oktober oktober 2009 Plats: Bryssel Open days har i år mottot Global challenges, European responses och fyra huvudteman: Theme A - Restoring growth: Innovation in Europe s regions and citie Theme B - Regions and climate change: Europe's way to sustainable regional development Theme C - Territorial cooperation: Working together across borders Theme D - Achieving results, looking ahead: EU Cohesion Policy s evaluation and future prospects Open days öppnas kl 15 den 5:e oktober och avslutas med summering och tal kl 16 torsdag den 8:e oktober. Open days organiseras av Regionkommittén och Kommissionens generaldirektorat för regionalpolitik tillsammans med 24 regionala partnerskap bestående av över 200 regioner. För mer information, program och registrering besök Open days hemsida Tillbaka

9 Konferens Climate and Jobs Local solutions? Tisdagen den 8 september genomfördes en stor och lyckad konferens i Bryssel på temat Climate and Jobs - Local solutions? Ungefär 250 personer gästade konferensen och bland talarna i programmet fanns flera kända namn som exempelvis Lena Ek, europaparlamentariker (c), Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö (s) och 2:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), samt Luc Van den Brande, Regionkommitténs ordförande. Konferensen var ett samarrangemang mellan SKL och de svenska regionkontoren i Bryssel och den var också en del av det svenska ordförandeskapsprogrammet. Konferensen inleddes med härlig musik ifrån Sofia Jannok innan konferensens två moderatorer, BBC-journalisten Shirin Wheeler och Jackie Davies, Communications Director vid European Policy Center, öppnade konferensens första utfrågning. Den första panelen bestod av Lena Ek, Ilmar Reepalu och Jöran Hägglund, statssekreterare på Näringsdepartementet, och givetvis kom samtalen att handla om jobb och klimatfrågor. Bild från den första panelutfrågningen Efter den inledande punkten i programmet följde två parallella workshops, en med inriktning på klimatfrågor och en med diskussioner om sysselsättning och jobb. Alla workshopparna under dagen genomfördes på samma sätt där konferensens två moderatorer frågade ut varsin panel. Efter lunchen genomfördes ytterligare två parallella workshops, och då var det infrastruktur- och energifrågor som avhandlades. Två paneler med företrädare för den lokala och regionala nivån frågades ut av både moderatorerna, samt av konferensens deltagare. Under avslutningssessionen fick åhörarna möjlighet att lyssna till Regionkommitténs ordförande Luc Van den Brande och Sveriges ambassadör i Belgien, Magnus Robach, som i sina tal båda två underströk den lokala och regionala nivåns betydelse för att arbeta med klimat- och jobbfrågor. Regionkommitténs ordförande Luc Van den Brande

10 Mats Odell talar vid regionkommitténs byråmöte i Uppsala :02 Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell talar på fredagen vid regionkommitténs byråmöte i Uppsala. Talet handlar om hur den lokala och regionala nivån påverkas av finanskrisen och lågkonjunkturen. Regionkommittén (ReK) inrättades 1994 med Maastrichtfördraget och är ett rådgivande organ med uppgift att bedöma den Europeiska unionens lagstiftning och politik ur ett lokalt och regionalt perspektiv. Mats Odell och regionkommitténs ordförande Luc Van den Brande kommer att finnas tillgängliga för media efter talet. Tid och plats: Fredagen den 11 september klockan 9.00 Uppsala Konsert och Kongress Kontakt: Sarah Lundgren Pressassistent

11 Publ: :13 FOTO:Rolf Hamilton Kommunminister Mats Odell och presidenten för EU:s regionkommitté Luc Van den Brande i samspråk i rulltrappan EU-politiker besökte Uppsala Representanter från EU:s samtliga 27 medlemsländer samlades under torsdagen och fredagen i Uppsala för att diskutera regionalt samarbete. Den finansiella krisen var ett huvudtema.

12 Det är gruppledarna i EU:s regionkommitté som hållit konferens. B-salen i Musikens hus har varit samlingsplats och i små bås runt om efter salsväggarna har översättarna suttit för att direkt kunna förmedla vad som sagts uppe på podiet. - Det viktigaste för oss under mötet har varit att diskutera hur vi ska samarbeta på lokal och regional nivå för att komma ur den finansiella krisen, sade Luc Van den Brande, president i regionkommittén. - Förutsättningar mellan en region i Italien, i Skottland eller i Sverige kan skilja väldigt mycket. Men två tredjedelar av alla investeringar görs med regionala och lokala myndigheter inblandade. Därför är det så viktigt lösa krisen i samverkan, sade han. Mötet var ett av flera som hålls under hösten i Uppsala med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU. Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell besökte mötet under fredagen som representant för värdskapet. Att EU nu vuxit och har 27 medlemsländer och fler som knackar på dörren tror han inte är någon nackdel för det regionala samarbetet. - Det är fascinerande att se hur länder som söker sig in i gemenskapen blir allt mer demokratiska och hur länder som tidigare krigat mot varandra, som på Balkan, arbetar sida vid sida för att bli medlemmar. I de här processerna tror jag att arbetet på regional och lokal nivå blir allt viktigare för hela EU, sade Mats Odell. Av: Åke Ripenberg ake.ripenberg@unt.se

13 Publicerad 11 sep :46 Uppdaterad Fri Sep 11 16:07:16 CEST 2009 EU-möte avslutat i Uppsala Under fredagen avslutade EU:s regionkommitté sitt möte i Uppsala. Där man bland annat har diskuterat vilka insatser som krävs för att motverka den ekonomiska krisen på lokal och regional nivå. - Vi diskuterar framförallt de konsekvenser som finanskrisen fört med sig och hur vi ska hantera det på en lokal och regional nivå. Vi har nu möjlighet att dela erfarenheter och jobba tillsammans för att komma ur denna finanskris. Det säger regionskommittèns ordförande Luc Van den Brande till Tv4Nyheterna Uppsala. Regionkommittén inrättades 1994 och är EU:s rådgivande organ. Kommittén består av folkvalda representanter från lokal och regional nivå i EU:s 27 medlemsländer. - Det är otroligt viktigt att vi har en kommitté som kan representerar de lokala myndigheterna. Det säger regionskommittèns ordförande Luc Van den Brande. Även kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell var på plats i Uppsala under fredagen och höll ett tal om hur finanskrisen har drabbat människor inom bland annat kommun, landsting och omsorg.

14

15

16 Regionförbundet stod som värd för EU:s Regionkommittés 117 byråmöte I samarbete med Uppsala kommun välkomnades politiker på regional och kommunal nivå från samtliga 27 medlemsländer för att diskutera regional utveckling och samarbete. Finanskrisen var av central betydelse för byråmötets agenda, likaså för den paneldebatt som hölls i Universitetshuset på torsdag eftermiddag. Regionkommitténs president Luc Van den Brande menar att representanter för europeiska myndigheter på lokal och regional nivå är bättre rustade att tackla de frågor som driver utvecklingen på respektive nivå. Därför är det nödvändigt för representanter från de europeiska regionerna att samarbeta i Regionkommittén för att ge sin syn på hur EU bör reglera sina regionala strukturfondsprogram. På byråmötet talade även Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. I hans tal till Regionkommittén berättade han om regeringens kommande satsning på regional utveckling i Sverige. Till TV4 Uppland understryker han vikten av att vara delaktig i Europeisk politik. Genom Regionförbundets världskap för byråmötet i Uppsala väcks uppmärksamheten för regionen på europeisk nivå.

17 Svenska avtryck i Bryssel Dalarna - Sön 13 Sep :36 Den 8-9 september arrangerades en stor svensk konferens i Bryssel detta med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU. Den 8e var regionernas dag, den 9e var det regeringen och staten som var avsändare. Prominenta gäster blandades med intressanta föreläsningar och många diskussioner om utveckling, samarbeten och framtid. Temat för de båda dagarna var Climate and Jobs. Den 8e arrangerades av Swereg, Sveriges Regioner i Bryssel. Dagen lockade ca 300 gäster från hela Europa. Platsen var det gamla kulturhuset Bozar i centrala Bryssel. Syftet med konferensen var att stärka den europeiska bilden av Sverige som ett land där vi kommit långt i arbetet med intelligenta lösningar för miljö och klimat, energi och infrastruktur och dessutom belysa den för hela Europa så viktiga frågan om jobb och utveckling av arbetsmarknaden. Två moderatorer ledde diskussionerna under dagen. Den ena är BBC-reportern Shirin Wheeler, den andra är journalist Jacki Davis som är Communications Director vid European Policy Center. Huvudtalare under konferensen var: Lena Ek, Europaparlamentariker, llmar Reepalu borgmästare i Malmö och Jöran Hägglund statssekreterare Näringsdepartementet. Andra talare var Sveriges ambassadör Magnus Robach och Luc Van Den Brande ordförande i Regionkommittén. Även Exportrådet och ett tiotal stora svenska företag medverkade vid konferensen. - Det blev en mycket lyckad dag, konstaterar Central Swedens chef Maria Fogelström Kylberg. Formatet på konferensen skiljde sig från det vi är vana vid i Bryssel. Producenten som är ett företag med sitt ursprung i Dalarna, Bangalore AB, arbetade med nya grepp och anslag som skapade ett event där dialog och ett visst mått av oförutsägbarhet präglade en spännande och intressant dag. Dalarnas bidrag på talarlistan var Monica Jönsson från Region Dalarna som berättade om de satsningar på kluster som görs i Mellansverige. - Vi har mycket att vara stolta över i Sverige och som representant för Dalarna i Bryssel - är jag glad över att vi gjort avtryck hos de europeiska politikerna, avslutar Maria Fogeström Kylberg.

18 Regionförbundet i Uppsala stod som värd för EU:s Regionkommittés byråmöte I samarbete med Uppsala kommun välkomnades politiker på regional och kommunal nivå från samtliga 27 medlemsländer för att diskutera regional utveckling och samarbete. Finanskrisen var av central betydelse för byråmötets agenda, likaså för den paneldebatt som hölls i Universitetshuset på torsdag eftermiddag den 10 september. Regionkommitténs president Luc Van den Brande menar att representanter för europeiska myndigheter på lokal och regional nivå är bättre rustade att tackla de frågor som driver utvecklingen på respektive nivå. Därför är det nödvändigt för representanter från de europeiska regionerna att samarbeta i Regionkommittén för att ge sin syn på hur EU bör reglera sina regionala strukturfondsprogram. Läs mer här Till toppen

Mats Odell talar vid regionkommitténs byråmöte i Uppsala

Mats Odell talar vid regionkommitténs byråmöte i Uppsala http://kikaren.skl.se/artikel.asp?c=3985&a=62064 10.09.2009 Konferens Climate and Jobs Local solutions? Tisdagen den 8 september genomfördes en stor och lyckad konferens i Bryssel på temat Climate and

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet inför EU-parlamentsvalet 2014 Piratpartiet tror på alla människors lika värde, och lika rätt att utveckla sin särart. Vi ser de enorma

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna SAMMANFATTNING I EU-fördragets förord anges bland målsättningarna för unionen att man ska fortsätta

Läs mer

Standard Eurobarometer 90

Standard Eurobarometer 90 Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten har producerats för den Europeiska

Läs mer

Europaforum XII Norra Sverige

Europaforum XII Norra Sverige Välkommen till Europaforum XII Norra Sverige Samtal, föreläsningar, debatter och position med fokus på sammanhållningspolitik, infrastruktur & energi Örnsköldsvik, 7-8 maj 2008 Europaforum XII Norra Sverige

Läs mer

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet Den 4-7 juni kan ungefär 375 miljoner européer välja sina representanter till Europaparlamentet för en femårsperiod. Den ekonomiska situationen och klimatfrågan

Läs mer

Praktikrapport. Praktik på North Sweden European Office, Bryssel 31 augusti 2009 15 januari 2010. Handledare;

Praktikrapport. Praktik på North Sweden European Office, Bryssel 31 augusti 2009 15 januari 2010. Handledare; Praktikrapport Praktik på North Sweden European Office, Bryssel 31 augusti 2009 15 januari 2010 Handledare; Inge Andersson Inge.andersson@northsweden.eu +32 2 282 18 22 North Sweden European Office 26,

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 SAMMANFATTANDE ANALYS Urval: Respondenter: Metod:

Läs mer

Europaparlamentsvalet

Europaparlamentsvalet Europaparlamentsvalet 25.5.2014 Valarrangemangen Parlaments verksamhet och uppgifter Valdeltagande 1 Europaparlamentsvalet Ordnas vart femte år Parlamentet är unionens enda beslutsorgan vars uppsättning

Läs mer

Medfinansieras av Europeiska kommissionen

Medfinansieras av Europeiska kommissionen Medfinansieras av Europeiska kommissionen Varför en Europeisk Union? Visioner och tankar om ett enat Europa fanns redan på 1800talet men först efter de två världskrigen startade ett sådant Europeiskt samarbete.

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Föredrag Norrstyrelsens visionsseminarium 2009-10-22 Fil. dr. Linda Berg Centrum för Europaforskning (CERGU) / Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson PiteåPanelen Rapport nr 13 Europaförslag November 2010 Eva Andersson Kommunledningskontoret Europaförslag Europaparlamentet vill utöka möjligheten för Europas medborgare att påverka Europeiska unionen.

Läs mer

Europaforum XIII Norra Sverige

Europaforum XIII Norra Sverige Europaforum XIII Norra Sverige Samtal, föreläsningar, debatter med fokus på sammanhållningspolitik, forskning och utveckling Östersund 12-13 februari 2009 EUROPAFORUM XIII NORRA SVERIGE 12 13 februari

Läs mer

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN God lokal demokrati - EN PLATTFORM 1 2 Förord Valdemokrati är viktig, men väl så viktigt är vad som händer mellan valen: Har politikerna medborgarnas förtroende? Använder

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras Vänsterpartiet i EU Fotograf: GUE/NGL Vi i Vänsterpartiet är kritiska till hur Europeiska unionen fungerar idag. Därför kämpar vi för att påverka utvecklingen inom EU till det bättre. Våra tre främsta

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (ordinarie Eurobarometerunderökning nr 70) Våren 2008 Analys

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (ordinarie Eurobarometerunderökning nr 70) Våren 2008 Analys Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med medborgarna Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Strasbourg den 12 december 2008 Eurobarometerundersökning

Läs mer

(http://www.youtube.com/watch?v=vqjj0nv_nt0&feature=youtu.be) a. Sammanfatta m.h.a. bilderna, siffrorna och nyckelorden!

(http://www.youtube.com/watch?v=vqjj0nv_nt0&feature=youtu.be) a. Sammanfatta m.h.a. bilderna, siffrorna och nyckelorden! Lektion 7 SCIC 25/10/2013 TEMA: REGIONER OCH LOKAL UTVECKLING A. Emigrantmässa i Utrecht (http://www.youtube.com/watch?v=vqjj0nv_nt0&feature=youtu.be) a. Sammanfatta m.h.a. bilderna, siffrorna och nyckelorden!

Läs mer

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 BILAGA Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet till RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer

De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer Christian Svanfeldt Europeiska kommissionen Regional- och stadspolitik Regional & SKL, Stockholm 18 November 2014 EU:s urbana

Läs mer

EU-Valet 2009. Hur går valet till?

EU-Valet 2009. Hur går valet till? EU-Valet 2009 Hur mycket vet du egentligen om Europaparlamentet och om röstningen som sker den 7 juni? Vad är en talesman, och vad gör ledamöterna för någonting? Vad innebär att Sverige skall bli ordförande

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SOCIODEMOGRAFISK BILAGA

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SOCIODEMOGRAFISK BILAGA Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) Bryssel, november 2013 ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

EU-kritiker som inte är till salu. Jöran Fagerlund

EU-kritiker som inte är till salu. Jöran Fagerlund EU-kritiker som inte är till salu Jöran Fagerlund 1989 Blev medlem i KU och VPK Supervalåret 2014 Besegra Reinfeldt två gånger. Få fler medlemmar. Samma politik i Sverige som i EU. Inte till salu. Mobilisera

Läs mer

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen Allmänna opinionen i europeiska Unionen Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten

Läs mer

EU på 10 minuter 2010

EU på 10 minuter 2010 EU på 10 minuter 2010 1 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam

Läs mer

Praktikrapport. Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel

Praktikrapport. Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel Praktikrapport Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel Praktikperiodens längd och omfång: 1 september 2010 21 december 2010, heltid Handledare: Madelen Charysczak, Avenue Marnix

Läs mer

EU och småföretagen. - EU-valet och Sveriges småföretagare

EU och småföretagen. - EU-valet och Sveriges småföretagare EU och småföretagen - och Sveriges småföretagare EU och Småföretagen Sammanfattning Så många som sju av tio svenska småföretagare uppger att de kommer att rösta i den 7 juni. De viktigaste frågorna är

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

EUROBAROMETER 74 PUBLIC OPINION IN THE EUROPEAN UNION

EUROBAROMETER 74 PUBLIC OPINION IN THE EUROPEAN UNION EUROBAROMETER 74 PUBLIC OPINION IN THE EUROPEAN UNION 74 / Autumn 2010 TNS Opinion & Social Autumn 2010 NATIONAL REPORT SWEDEN FEBRUARY 2011 Representation of the European Commission to Sweden 74 / Autumn

Läs mer

Jaktfrågor. skall avgöras lokalt. IND/DEM-gruppen i EU-parlamentet

Jaktfrågor. skall avgöras lokalt. IND/DEM-gruppen i EU-parlamentet Jaktfrågor skall avgöras lokalt IND/DEM-gruppen i EU-parlamentet Jaktfrågor skall avgöras lokalt Många av de beslut som fattas i Stockholm eller Bryssel är illa anpassade till lokala villkor och förutsättningar.

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Växjö Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

I soffan kan ingen höra dig skrika. Vår röst din röst i EU

I soffan kan ingen höra dig skrika. Vår röst din röst i EU I soffan kan ingen höra dig skrika Vår röst din röst i EU Piratpartiet levererar 2009 fick Piratpartiet 7,13 % i EU-valet. Sedan dess har våra två EU-parlamentariker Christian Engström och Amelia Andersdotter

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 69) Våren 2008 De första obearbetade

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG.

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. Jag, min kommun och europeiseringen Rutger Lindahl Centrum för Europaforskning (CERGU) Göteborgs universitet INTERNATIONALISERING och GLOBALISERING inte bara

Läs mer

Nordöstra Skåne röstar

Nordöstra Skåne röstar Nordöstra Skåne röstar Europa Direkt Hässleholm En del av EU-kommissionens informationsnätverk på lokal och regional nivå. Informerar om EU:s lagar, politik, program och fonder. Fokusområden för kontoret

Läs mer

Riktlinjer för förbundets internationella arbete

Riktlinjer för förbundets internationella arbete Riktlinjer för förbundets internationella arbete Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm, Besök Hornsgatan 20 Tfn 08-452 70 00, Fax 08-452 70 50 info@skl.se, www.skl.se Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning Gagnefs kommun Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-09-30 Dnr 2013:701/00 Sida 17 Kf 109 Motion om ny politisk organisation Kommunfullmäktiges beslut 1. Remittera motionen till

Läs mer

Riktlinjer och principer för medborgardialog

Riktlinjer och principer för medborgardialog riktlinjer Riktlinjer och principer för medborgardialog Fastställd av kommunfullmäktige den 10 juni 2014 67 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se 1 Riktlinjer och principer

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET UNIONENS STRATEGISKA INSTITUTION Europeiska rådet driver på utvecklingen i Europeiska unionen och fastställer de allmänna politiska riktlinjerna

Läs mer

MINDRE EU MER SVERIGE!

MINDRE EU MER SVERIGE! MINDRE EU MER SVERIGE! SVERIGEDEMOKRATERNAS VALMANIFEST I EU-VALET SVERIGEDEMOKRATERNAS VALMANIFEST I EU-VALET Utgåva 2 2014-04-05 MINDRE EU MER SVERIGE! - SVERIGEDEMOKRATERNAS VALMANIFEST I EU-VALET De

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

Välkommen till konferens den 27 november

Välkommen till konferens den 27 november Välkommen till konferens den 27 november Är kommunala och regionala vänortssamarbeten dörröppnare för svenska företag och deras exportaffärer? Kina är idag Sveriges viktigaste marknad i Asien och får en

Läs mer

Makten är din! Glynnis Jones/Shutterstock.com. EU-valet på 5 minuter

Makten är din! Glynnis Jones/Shutterstock.com. EU-valet på 5 minuter Makten är din! Glynnis Jones/Shutterstock.com EU-valet på 5 minuter Europeiska unionen 2014 - Europaparlamentet Vad är Europaparlamentet? Europaparlamentet är världens enda gränsöverskridande parlament

Läs mer

Välkommen till Råd för framtiden

Välkommen till Råd för framtiden Välkommen till Råd för framtiden En konferens i lokalt brottsförebyggande arbete Tid: 11 12 november 2013 Plats: Folkets hus, Stockholm All brottslighet är lokal och behöver förebyggas lokalt. Den organiserade

Läs mer

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Mina damer och herrar Seminarium: Europaforum Norra Sverige IV 6 juni, 2002 Sundsvall, Sverige Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Jag är mycket glad att ha

Läs mer

25 maj val till Europaparlamentet

25 maj val till Europaparlamentet 25 maj val till Europaparlamentet "Den övergripande agenda som kommer att råda i Europaparlamentet efter valet i maj 2014 kommer att avgöra Europas krispolitik och vår framtida utveckling till ledande

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2015-10-26 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00-14.45 Ordförande: Berit Martinsson Ledamöter:

Läs mer

Nyhetsblad januari 2012

Nyhetsblad januari 2012 Nyhetsblad januari 2012 Januari månad har knappt gått förbi men julledigheten och nyårsfirandet känns redan långt borta. Jag tar detta som ett bevis på att det går fort när man har roligt! Ett helt nytt

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB Standard 69.2) Våren 2008 Analytisk sammanfattning

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB Standard 69.2) Våren 2008 Analytisk sammanfattning Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Förbindelser med medborgarna ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Eurobarometerundersökning

Läs mer

EU:s snusförbud står fast

EU:s snusförbud står fast Logga in Skapa konto Kontakta oss E-tidningen Prenumerationer Annonsera Läsarmaterial Jakobstad kl. 15 +2 Vind: 7 m/s tisdag 22 oktober 2013, vecka 43 Webbredaktör i dag: Jonna Granqvist Startsida Nyheter

Läs mer

Utsatta EU-medborgare. Ove Ledin, SKL, Avdelningen för vård och omsorg

Utsatta EU-medborgare. Ove Ledin, SKL, Avdelningen för vård och omsorg Utsatta EU-medborgare Ove Ledin, SKL, Avdelningen för vård och omsorg ove.ledin@skl.se Kansliuppdrag 2014-03-14 Uppdrag att studera frågan om utsatta EU-medborgare och avrapportera till beredning och AU:

Läs mer

Välkommen till Råd för framtiden

Välkommen till Råd för framtiden Välkommen till Råd för framtiden En konferens i lokalt brottsförebyggande arbete Tid: 11 12 november 2013 Plats: Folkets hus, Stockholm All brottslighet är lokal och behöver förebyggas lokalt. Den organiserade

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Bilderna på omslaget finns också inne i broschyren. Där kan du läsa vad de föreställer. Sveriges riksdag på lättläst svenska Innehåll Sveriges riksdag och demokratin...3

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (11) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (11) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-14.00 Med avbrott för lunch 11.30-12.30

Läs mer

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-11-24 Diarienummer KSN-2015-2171 Kommunstyrelsen Almedalsveckan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att kommunstyrelsens

Läs mer

Det viktigaste valet. (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner.

Det viktigaste valet. (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner. Det viktigaste valet (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner. 2 April 2006 Det viktigaste valet SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala

Läs mer

Standard Eurobarometer 84. Allmänna opinionen i europeiska Unionen

Standard Eurobarometer 84. Allmänna opinionen i europeiska Unionen Undersökningen som ligger till grund för den här en har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten har producerats för den Europeiska kommissionens

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel, december 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum Sida 1 (8)

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum Sida 1 (8) Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, plan 3, Hamnen, kl. 16:30-18:30 ande Elisabeth Mattsson (L) Ordförande Thomas Alpner (M) Vice ordförande Pia Gillerstedt (S) Carl Adiels (MP) Rolf Vadström (SD) Camilla

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla Sveriges Kommuner och Landsting verksamhet som angår oss alla Det som får samhället att fungera Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Välkomna till seminarium om På gång inom EU 7 oktober 2016

Välkomna till seminarium om På gång inom EU 7 oktober 2016 Välkomna till seminarium om På gång inom EU 7 oktober 2016 Prioriterade EU-frågor 2016 (dnr: 15/06297) A. Målet är ett hållbart asyl- och flyktingmottagande i hela EU B. Arbetet med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om lokal politisk information i den största kommunen i alla län och regioner Juni 21 Inledning I september i år är det val.

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Europeiskt ungdomsindex. Johan Kreicbergs November 2011

Europeiskt ungdomsindex. Johan Kreicbergs November 2011 Europeiskt ungdomsindex Johan Kreicbergs November 2011 Innehåll 1 Innehåll Inledning... 2 Så utfördes undersökningen...3 Ingående variabler...3 Arbetslöshet... 4 Företagande...5 Chefsbefattningar... 6

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 2010 - Medborgarnas syn på lokalt politiskt inflytande i den största kommunen i alla län och regioner Augusti 2010 Inledning I september i år är det val. Välfärden och

Läs mer

Mid Sweden European Office ett kontor bland flera Verksamhetsutveckling genom internationellt samarbete hur ska man tänka? EU-program vilket ska man

Mid Sweden European Office ett kontor bland flera Verksamhetsutveckling genom internationellt samarbete hur ska man tänka? EU-program vilket ska man Mid Sweden European Office ett kontor bland flera Verksamhetsutveckling genom internationellt samarbete hur ska man tänka? EU-program vilket ska man välja? (Vattenmyndighetens finansieringsguide) Projektstöd

Läs mer

Eu-valet i Halland 25 maj 2014

Eu-valet i Halland 25 maj 2014 Eu-valet i Halland 25 maj 2014 NÄR? Valet till EU-parlamentet sker i hela EU samtidigt. Den 25 maj kan man gå till vallokalen och rösta. Den 7 maj öppnar förtidsröstningen. VEM? Du som är svensk medborgare

Läs mer

Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet

Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet Linda Berg, föreståndare Linda.Berg@pol.gu.se /CERGU1 CERGU (group) CERGU_tweets Om CERGU Startade 1995 GU blev Jean Monnet Centre of Excellence 1998

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 Sveriges Kommuner och Landsting Är en intresse- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

EUROPA blir äldre. I EU:s 27 medlemsländer

EUROPA blir äldre. I EU:s 27 medlemsländer EUROPA blir äldre I EU:s 27 medlemsländer bor 500 miljoner människor. En allt större del av befolkningen är äldre, medan andelen unga minskar. På sikt kommer det innebära att försörjningskvoten ökar. Foto:

Läs mer

Valdeltagande vid riksdagsvalen Andel (%) av röstberättigade

Valdeltagande vid riksdagsvalen Andel (%) av röstberättigade Inflytande och makt Valdeltagande vid riksdagsvalen 973 998 Andel (%) av röstberättigade År Samtliga Förstagångsväljare Kvinnor Män Kvinnor Män 973 92 92 85 87 976 94 94 90 89 979 94 93 89 86 982 93 92

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP GUIDE TILL DET AKTIVA MEDBORGARSKAPET Om du är medborgare i ett EU-land är du också automatiskt EUmedborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

Skarp kritik av Lissabonstrategin från Europas regioner och städer

Skarp kritik av Lissabonstrategin från Europas regioner och städer http://www.stockholmregion.org/website1/1.0.1.0/364/1/index.php?item=art_arts1/2490&group=art_art_grp-s1/130 Skarp kritik av Lissabonstrategin från Europas regioner och städer 2009-10-06 I dagarna lanserades

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

Hot och hat mot förtroendevalda ett hot mot demokratin och det demokratiska samtalet

Hot och hat mot förtroendevalda ett hot mot demokratin och det demokratiska samtalet Hot och hat mot förtroendevalda ett hot mot demokratin och det demokratiska samtalet Anna-Lena Pogulis Projektledare SKL Uppdrag från SKL:s kongress 2015 SKL ska stötta kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2010

Internationell prisjämförelse 2010 Priser kostnader 2011 Internationell prisjämförelse 2010 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2010 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer