Makten är din! Glynnis Jones/Shutterstock.com. EU-valet på 5 minuter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Makten är din! Glynnis Jones/Shutterstock.com. EU-valet på 5 minuter"

Transkript

1 Makten är din! Glynnis Jones/Shutterstock.com EU-valet på 5 minuter

2 Europeiska unionen Europaparlamentet

3 Vad är Europaparlamentet? Europaparlamentet är världens enda gränsöverskridande parlament och det enda beslutsfattande organet i EU som medborgarna i EU:s 28 medlemsländer direkt kan påverka. I Europaparlamentet sitter 751 ledamöter som i olika utskott och grupper representerar medborgarna när EU fattar beslut och stiftar lagar. Ledamöterna väljs i allmänna och direkta val som sedan 1979 hålls i medlemsländerna vart femte år. Europaparlamentet växlar mellan att mötas i Strasbourg i Frankrike och Bryssel i Belgien. Hur många ledamöter ett land har i Europaparlamentet beror främst på hur många som bor i landet. I nästa val, den 25 maj 2014, utser vi 20 ledamöter som ska representera oss i EU. Beroende på vilket parti ledamöterna tillhör, jobbar de tillsammans med andra ledamöter från liknande partier runt om i Europa. De svenska ledamöterna i Europaparlamentet bildar alltså inte en svensk grupp som arbetar tillsammans. Europaparlamentet har fått allt mer att säga till om i de frågor som diskuteras på EU-nivå. I och med Lissabonfördraget som trädde i kraft 2009, har ledamöterna lika stort inflytande över besluten som EU:s ministerråd på i stort sett alla områden. När vi som bor i Sverige röstade till Europaparlamentet förra gången, 2009, deltog ungefär 45 procent - drygt 3,2 miljoner personer - av de röstberättigade. Bland förstagångsväljarna var motsvarande siffra 38 procent. Nu är vi drygt 7 miljoner som får rösta, varav cirka får möjlighet att för första gången rösta i ett europeiskt val. Genom Europaparlamentets ökade inflytande över frågorna som diskuteras i EU är det annorlunda den här gången. Din röst väger tyngre. Du kan göra skillnad - Rösta den 25 maj!

4 Europeiska unionen Europaparlamentet Varför ska du bry dig? EU spelar stor roll i din och andras vardag. Det gäller inte bara i EU, utan i hela världen. EU är till exempel världens största biståndsgivare och ofta en ledande part i internationella förhandlingar om bland annat handel och klimat. Vilka lagar som gäller i Sverige avgörs ofta genom beslut i Europaparlamentet. I din kommun påverkas sex av tio beslut av vad som beslutats i EU. Ibland kan EU verka långt bort men besluten som tas i Europaparlamentet spelar roll nära dig, i din vardag och i din omvärld.

5 Många av de politiska besluten i Sverige påverkas alltså av EU. Regler för hur man får dela information med andra på internet, vilka regler som gäller för djuruppfödning, vilka gifter som är tillåtna när någon odlar tomater, vad vi ska ha för regler angående arbetstider och semester. Likaså arbetar parlamentet med regler för hur det kan bli enklare för personer med funktionshinder att komma på eller av en buss, eller om familjemedlemmar till flyktingar som kommit till Sverige ska få komma hit. Dessa är alla exempel på EU-beslut som påverkar dig. andra frågor som kan komma att diskuteras under nästa mandatperiod: Några frågor som Europaparlamentet har beslutat om sedan valet 2009: och frågor som kan tänkas leda till debatt: Förbud mot djurtester på ingredienser i kosmetika och hygienprodukter En ny gemensam asyl- och flyktingpolitik En hållbar fiskeripolitik Lagstiftning för bekämpning av människohandel Inre marknad för teletjänster Bestämmelser om mindre utsläpp från bilar Regler för att skydda privatpersoners integritet på nätet Bättre konsumentskydd vid näthandel Regler för tydligare märkning av olika livsmedels ursprung Stabilisering av finanssystemen Åtgärder för att skapa nya jobb Dataskydd Konsumentskydd och miljöfrågor Handels- och investeringsavtalet med USA EU:s grundläggande värderingar och bekämpning av våldsam extremism HBTQ-personers begränsade rättigheter att t.ex. gifta sig i många EU-länder Implementering av jämställdhetsperspektiven i EU:s långsiktiga strategi Säkerställandet av att de nya asylreglerna följs I valet till Europaparlamentet har du chansen att påverka EU:s beslut Rösta den 25 maj!

6 Europeiska unionen Europaparlamentet

7 Hur arbetar Europaparlamentet? Makten i EU delas mellan Europaparlamentet, ministerrådet (medlemsländernas regeringar) och Europeiska kommissionen. Europaparlamentet har fyra huvudsakliga uppgifter: Lagstiftning. Europaparlamentet bestämmer tillsammans med ministerrådet, efter förslag av EU-kommissionen, vilka gemensamma EU-lagar som ska gälla. Parlamentet och ministerrådet måste komma överens för att en ny lag ska kunna träda i kraft. Efter att Lissabonfördraget började gälla har parlamentet så kallat medbeslutande med ministerrådet när det gäller i stort sett all EU-lagstiftning. Några exempel: inre marknaden, fri rörlighet för personer, bistånd, sysselsättning, jordbruk, socialpolitik, folkhälsa, konsumentskydd, gränskontroller, asylpolitik, regionalpolitik, transporter, diskrimineringsfrågor, utbildning och miljöfrågor. Politisk kontroll. Europaparlamentet kontrollerar de andra institutionerna i EU, särskilt EU-kommissionen. Kontrollen utmärker sig främst genom att Europaparlamentet på förslag från Europeiska rådet väljer EU-kommissionens ordförande med hänsyn till resultatet av Europaparlamentsvalet. Parlamentet godkänner eller förkastar samtliga kommissionärer i grupp. Lissabonfördraget ger Europaparlamentet ett större inflytande över vem som blir ordförande för EU-kommissionen. Parlamentet kan också avsätta EU-kommissionen. Budgetansvar. Europaparlamentet har makten över pengarna och beslutar tillsammans med Europeiska rådet över EU:s budget och vad EU ska lägga resurser på. EU-budgeten motsvarar ungefär en procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst. Internationella avtal. Alla anslutningsavtal (tecknas innan ett land blir medlem av EU), internationella avtal, associeringsavtal mellan EU och ett annat land och avtal som rör områden där parlamentet har medbeslutande ska godkännas av parlamentet. Makten är din Rösta den 25 maj!

8 Du kan påverka! Europeiska unionen Europaparlamentet Situationen är svår för många unga i Europa. En stor grupp lever i arbetslöshet och många oroas av den nationella, europeiska och globala situationen. Känslan av maktlöshet ökar, inte minst bland unga. Maktlöshet att påverka hur HBTQ-personer behandlas, hur flyktingar bemöts, hur världens hav fiskas ut eller hur världens utsläpp ska minskas. Maktlöshet att skaffa ett arbete och försörjning. Valet till Europaparlamentet är viktigare än någonsin. Din röst ger makt till de svenska ledamöter som ska föra din talan för en bättre framtid. Denna person av kött och blod är din röst i EU och har reell makt att påverka världspolitiken. Känslan av maktlöshet är inte sann. Du påverkar din vardag och världspolitiken genom valet till Europaparlamentet. Framtiden är inte fjärrstyrd - Rösta den 25 maj!

9 Hur går det till att rösta? För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Du behöver vara folkbokförd i Sverige för att rösta i Sverige, men det spelar ingen roll om du är medborgare här eller i något annat EU-land. Du kan rösta i vilket EU-land som helst. Huvudsaken är att det är du själv som lägger din valsedel i ett valkuvert. Beroende på var du befinner dig och vilka förutsättningar du har, kan du rösta på en del olika sätt: Rösta i din vallokal den 25 maj Om du bor i Sverige kommer du att få ett röstkort där det står var du kan rösta och när vallokalen är öppen. I vallokalen finns det valsedlar från de olika partierna. Själva röstandet gör du bakom en skärm där du sätter din valsedel i ett speciellt valkuvert. Du får bara lägga en valsedel i kuvertet och inte skriva anteckningar på valsedeln, då blir den ogiltig och räknas inte. Du röstar på ett parti, men du har också möjlighet att ge en särskild kandidat en personröst. Det gör du genom att sätta ett kryss i rutan framför kandidatens namn på valsedeln. Du kan bara sätta ett kryss för en person. När du lämnar ditt valkuvert blir du avbockad i röstlängden och behöver visa upp en id-handling. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon person intyga att du är du, men då måste den personen kunna visa upp en id-handling. Byline: M.Damkier/pixgallery.com

10 Förtidsrösta var som helst i Sverige Du som inte vill eller kan rösta i din vallokal på valdagen har möjlighet att rösta i förtid i en röstningslokal. Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Din kommun bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning och det ska finnas minst en lokal i varje kommun. Förtidsröstningen börjar den 7 maj och pågår fram till och med valdagen. För att få förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Rösta från utlandet genom brevröst eller på ambassad eller konsulat Om du inte bor i Sverige kommer du att få ett brev från Valmyndigheten med information om hur du röstar när du bor utomlands. När alla röster räknats, avgörs hur många platser de olika partierna tilldelas i Europaparlamentet. Personrösterna bestämmer vilken/vilka kandidat(-er) inom ett parti som ska sitta i parlamentet. För att bli invald på personröster i Europaparlamentet, måste en kandidat ha fått personröster som motsvarar minst fem procent av partiets totala antal röster. Att inte kryssa är alltså en röst på ett parti, men utan en speciell önskan om vem i partiet som ska få förtroendet att föra ut politiken. Nu vet du hur det går till - Rösta den 25 maj! Europeiska unionen Europaparlamentet Vad kan du göra nu? Du behöver inte vänta till den 25 maj innan du kan göra skillnad. Du som delar uppfattningen att EU-frågor och Europaparlamentet angår oss alla, och att fler borde rösta, kan engagera dig redan nu. Om du som röstade förra gången tar med en vän som inte röstade då, ökar valdeltagandet till det dubbla!

11 Men du kan göra mer än så här är några förslag: Tyck! Diskutera, debattera och argumentera kring den eller de sakfrågor som du tycker är allra viktigast. Ditt engagemang är viktigt och riktiga politiska diskussioner leder till att fler deltar och får säga sitt. Läs! Om du vill veta mer om valet finns det mycket information att ta del av. Följ Europaparlamentets informationskontor på Facebook och och hitta det senaste om valet på Läs på i tidningar, på bloggar, partiernas hemsidor eller där du tycker du hittar bäst information. Sprid! Det finns många sätt att öka intresset och kunskapen för valet. Läs det som intresserar dig och sprid det! Visa ditt stöd för en fråga, ett parti eller en kandidat! Eller starta en helt egen kampanj för en sakfråga eller för att understryka det faktum att det är värdefullt och viktigt att rösta. Dela information från sidan Makten är din på Facebook, på Twitter och använd #RÖSTAEU25MAJ. Skriv en insändare. Genom din lokaltidning kan du påverka många människor. Skriv några korta rader och berätta varför just du tycker det är viktigt att rösta eller vilket parti du tycker andra borde stödja. Leta rätt på andra som tycker som du, både individer och organisationer. Ju fler ni är som tycker och vill en sak desto större är chansen att politikerna kommer att lyssna på er. Hjälp politikerna. Hittar du ett parti som du gillar mycket mer än de andra? Hör av dig och se om de behöver hjälp inför valet eller ställ frågor som du undrar över. Informera. Dela ut flygblad där du bor, på din skola eller på din arbetsplats om hur viktigt valet är. Sätt upp affischer eller lappar på anslagstavlor i mataffären, på universitetet eller andra ställen. Påminn andra. Skicka påminnelsemejl och sms till alla du känner om att de ska rösta den 25 maj. Skriv in den 25 maj i din kalender. Kom ihåg att rösta den 25 maj Makten är din!

12 ISBN Tryck Edita Bobergs 2014 Denna broschyr är utgiven av Europaparlamentets informationskontor i Sverige och LSU Sveriges ungdomsorganisationer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP GUIDE TILL DET AKTIVA MEDBORGARSKAPET Om du är medborgare i ett EU-land är du också automatiskt EUmedborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet Den 4-7 juni kan ungefär 375 miljoner européer välja sina representanter till Europaparlamentet för en femårsperiod. Den ekonomiska situationen och klimatfrågan

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

Så här röstar du i omvalet

Så här röstar du i omvalet LÄTTLÄST om omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015 Så här röstar du i omvalet Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015. Du kan också läsa om vad

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Val till Europaparlamentet... 2 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort... 5 Valsedlar... 6 Rösta på parti

Läs mer

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet, dess ledamöter och lagstiftning

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet, dess ledamöter och lagstiftning Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet, dess ledamöter och lagstiftning När hålls valet till Europaparlamentet? I Sverige hålls valet den 25 maj 2014. De övriga 27 medlemsländerna röstar alla inom

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

EU-Valet 2009. Hur går valet till?

EU-Valet 2009. Hur går valet till? EU-Valet 2009 Hur mycket vet du egentligen om Europaparlamentet och om röstningen som sker den 7 juni? Vad är en talesman, och vad gör ledamöterna för någonting? Vad innebär att Sverige skall bli ordförande

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

EU på 10 minuter 2010

EU på 10 minuter 2010 EU på 10 minuter 2010 1 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

Medfinansieras av Europeiska kommissionen

Medfinansieras av Europeiska kommissionen Medfinansieras av Europeiska kommissionen Varför en Europeisk Union? Visioner och tankar om ett enat Europa fanns redan på 1800talet men först efter de två världskrigen startade ett sådant Europeiskt samarbete.

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Bilderna på omslaget finns också inne i broschyren. Där kan du läsa vad de föreställer. Sveriges riksdag på lättläst svenska Innehåll Sveriges riksdag och demokratin...3

Läs mer

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är arrangör. I det här häftet beskrivs steg för steg hur ett skolval genomförs. Vid anmälan har ni antingen

Läs mer

Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift

Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift EU-valet 2019 - Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift Ämne: Svenska, svenska som andraspråk, samhällskunskap Årskurs: 7-9, gymnasiet, vux och

Läs mer

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30 Biskopsgården 2011-03-30 Valstrategi för Socialdemokraterna i Biskopsgården Tillsammans skapar vi möjligheternas Västra Götaland Socialdemokraterna i Biskopsgården www.socialdemokraterna.se/biskopsgarden

Läs mer

I år är det val i Sverige!

I år är det val i Sverige! I år är det val i Sverige! www.sollentuna.se I år är det val i Sverige! Den 9 september är det val. I Sverige röstar man i tre val; riksdag, landsting och kommun. Var fjärde år, när det är allmänna val,

Läs mer

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta.

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Lättläst information Val 2010 Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Du kan också läsa om hur du kan göra om du inte kan rösta på valdagen den 19 september.

Läs mer

Eu-valet i Halland 25 maj 2014

Eu-valet i Halland 25 maj 2014 Eu-valet i Halland 25 maj 2014 NÄR? Valet till EU-parlamentet sker i hela EU samtidigt. Den 25 maj kan man gå till vallokalen och rösta. Den 7 maj öppnar förtidsröstningen. VEM? Du som är svensk medborgare

Läs mer

Om Europaparlamentet. på lättläst svenska

Om Europaparlamentet. på lättläst svenska Om Europaparlamentet på lättläst svenska 1 Innehåll Välkommen till Europaparlamentet! sidan 3 Detta gör Europaparlamentet sidan 4 Så använder EU sina pengar sidan 6 Europaparlamentet arbetar för demokrati

Läs mer

Europaparlamentsvalet

Europaparlamentsvalet Europaparlamentsvalet 25.5.2014 Valarrangemangen Parlaments verksamhet och uppgifter Valdeltagande 1 Europaparlamentsvalet Ordnas vart femte år Parlamentet är unionens enda beslutsorgan vars uppsättning

Läs mer

Europeiska unionen och Europavalet Basfakta om Europeiska unionen och Europaparlamentet

Europeiska unionen och Europavalet Basfakta om Europeiska unionen och Europaparlamentet Europeiska unionen och Europavalet Basfakta om Europeiska unionen och Europaparlamentet Europeiska unionen har en egen flagga som började användas år 1986. Den är blå med en ring av tolv guldfärgade stjärnor

Läs mer

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer:

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer: 1 (5) Handläggare: David Mirlas Tel: 08-635 69 22 E-post: david.mirlas@val.se April 2015 Inför varje val tar Valmyndigheten fram en informationsplan som beskriver vilka informationsinsatser som kommer

Läs mer

EUROPAPARLAMENTSVALET 2019

EUROPAPARLAMENTSVALET 2019 Lättläst EUROPAPARLAMENTSVALET 2019 Förhandsröstning 15 21.5.2019 Valdagen är söndag 26.5.2019 Det är lätt att rösta! Europaparlamentsvalet 2019 Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar vår vardag.

Läs mer

Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende

Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut de kommande fyra åren? Det

Läs mer

Demokrati för alla! deltagarmaterial

Demokrati för alla! deltagarmaterial Demokrati för alla! deltagarmaterial 1 Nässjö kommun 2018 Projektledare: Sandra Sandin-Lindqvist, Nässjö kommun Text: Mirjam Tågerud, Inhjälp Layout: Mirjam Tågerud, Inhjälp Foto: mostphotos.com, riksdagen.se

Läs mer

JAG TROR PÅ MIN RÖST. i EU-valet

JAG TROR PÅ MIN RÖST. i EU-valet Det är lätt att invagga sig i demokratins självklarhet. Den moderna demokratin i Europa har visserligen bara omkring hundra år på nacken. Ändå har det känts som att den alltid har funnits här och som den

Läs mer

Så fungerar EU. EU-upplysningen. Snabb, begriplig och opartisk information om EU

Så fungerar EU. EU-upplysningen. Snabb, begriplig och opartisk information om EU ! eu-upplysningen EU-upplysningen Snabb, begriplig och opartisk information om EU Vad gör ministerrådet? Får EU bestämma om allt? Hur kommer ett direktiv till? Så fungerar EU FAKTABLAD FRÅN EU-UPPLYSNINGEN

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater Din röst spelar roll! Söndagen den 20 september 2009 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i kyrkan de kommande fyra åren? Det handlar både om

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB Standard 69.2) Våren 2008 Analytisk sammanfattning

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB Standard 69.2) Våren 2008 Analytisk sammanfattning Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Förbindelser med medborgarna ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Eurobarometerundersökning

Läs mer

EU-VAL 2014: DEN HÄR GÅNGEN ÄR DET ANNORLUNDA

EU-VAL 2014: DEN HÄR GÅNGEN ÄR DET ANNORLUNDA EU-VAL 2014: DEN HÄR GÅNGEN ÄR DET ANNORLUNDA Nedräkningen till EU-valet 2014 har börjat. Det är nu hundra dagar kvar tills den första vallokalen öppnar. 400 miljoner européer har chans att påverka hur

Läs mer

Omval den 15 maj 2011

Omval den 15 maj 2011 Lättläst information Omval den 15 maj 2011 Här kan du läsa om var det är omval den 15 maj. Du kan också läsa om hur du gör när du röstar i omvalet den 15 maj och om vem som får rösta. Informationen kommer

Läs mer

Val på Åland den 18 oktober 2015

Val på Åland den 18 oktober 2015 Val på Åland den 18 oktober 2015 Foldern är utgiven av Ålands landskapsregering 2015 Mera information hittar du på hemsidan www.val.ax Välkommen att delta i valen! Det är val till lagtinget och kommunernas

Läs mer

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla om kvaliteten på badvattnet

Läs mer

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 BILAGA Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet till RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

ZA4454. Flash Eurobarometer 189b White Paper on Communication - Decision Maker. Country Specific Questionnaire Sweden

ZA4454. Flash Eurobarometer 189b White Paper on Communication - Decision Maker. Country Specific Questionnaire Sweden ZA4454 Flash Eurobarometer 189b White Paper on Communication - Country Specific Questionnaire Sweden Flash EB 189 White Paper on Communication Questionnaire God morgon/eftermiddag, jag heter _ och ringer

Läs mer

FRÅGA QK3a OM "RÖSTADE", KOD 1 i QK1 - ÖVRIGA GÅ TILL QK3b

FRÅGA QK3a OM RÖSTADE, KOD 1 i QK1 - ÖVRIGA GÅ TILL QK3b QK EU-parlamentsvalet hölls den 7 juni. Av en eller annan anledning var det en del i Sverige som inte röstade i detta val. Röstade du själv i EU-parlamentsvalet? Röstade Röstade inte FL Q TREND MODIFIED

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val meddelat den 21 november 2012. SvKB 2012:18 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 38 kap. 89 i kyrkoordningen följande.

Läs mer

JAG TROR PÅ MIN RÖST

JAG TROR PÅ MIN RÖST JAG TROR PÅ MIN RÖST Folkbilda om EU en handledning för dig som ska hålla en workshop om EU-valet 2019 INNEHÅLL INLEDNING 3 TIPS TILL DIG SOM WORKSHOPLEDARE 4 ALLMÄNT OM EU 7 EU ett historiskt samarbete

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i valförordningen (2005:874); utfärdad den 4 december 2008. SFS 2008:1279 Utkom från trycket den 16 december 2008 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer

Läs mer

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras Vänsterpartiet i EU Fotograf: GUE/NGL Vi i Vänsterpartiet är kritiska till hur Europeiska unionen fungerar idag. Därför kämpar vi för att påverka utvecklingen inom EU till det bättre. Våra tre främsta

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val meddelat den 16 december 2015. SvKB 2015:15 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 38 kap. 89 i kyrkoordningen följande.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sametingslagen (1992:1433); SFS 2006:803 Utkom från trycket den 19 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om sametingslagen

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA RÖSTA PÅ KD GÖR EU LAGOM IGEN

LÄTTLÄST SVENSKA RÖSTA PÅ KD GÖR EU LAGOM IGEN RÖSTA PÅ KD LÄTTLÄST SVENSKA GÖR EU LAGOM IGEN SARA SKYTTEDAL och DAVID LEGA är högst upp på vår lista i EU-valet. De är båda två allt annat än lagom. Sara och David är två starka topp-kandidater. De ska

Läs mer

TRYGGA ANSTÄLLNINGAR ÄR I ALLAS INTRESSE

TRYGGA ANSTÄLLNINGAR ÄR I ALLAS INTRESSE TRYGGA ANSTÄLLNINGAR ÄR I ALLAS INTRESSE EU-VALET 26.5.2019 förhandsröstning 15-21.5.2019 VAD BESLUTAR EU OM? Europaparlamentet och Europeiska rådet (EU-ländernas ministrar) beslutar tillsammans om EU:s

Läs mer

Vad gör ministerrådet? Får EU bestämma om allt? hur kommer ett direktiv till? FakTaBlaD FRÅn EU- UPPlySnInGEn VID SVERIGES RIkSDaG april 2010

Vad gör ministerrådet? Får EU bestämma om allt? hur kommer ett direktiv till? FakTaBlaD FRÅn EU- UPPlySnInGEn VID SVERIGES RIkSDaG april 2010 Fakta snabb, begriplig och opartisk information om EU Vad gör ministerrådet? Får EU bestämma om allt? hur kommer ett direktiv till? Så fungerar EU FakTaBlaD FRÅn EU- UPPlySnInGEn VID SVERIGES RIkSDaG april

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Valförordning; utfärdad den 24 november 2005. SFS 2005:874 Utkom från trycket den 6 december 2005 Regeringen föreskriver följande. Förordningens innehåll 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Kristina Ohls (C) Övriga

Läs mer

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen 30.9.2009 EB71.3 EU-VALET 2009 Eftervalsundersökning Landsprofil:

Läs mer

Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val

Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val BILAGA 2 a Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val SVKB 2004:1 KYRKOSTYRELSENS BESLUT MED NÄRMARE BESTÄMMELSER OM DIREKTA VAL MEDDELAT DEN 20 APRIL 2004 Kyrkostyrelsen föreskriver

Läs mer

INNEHÅLL. ABF 2018 Författare: Faaid Ali-Nuur Grafisk design: Pushing Buttons Art nr: ABF10438

INNEHÅLL. ABF 2018 Författare: Faaid Ali-Nuur Grafisk design: Pushing Buttons Art nr: ABF10438 INNEHÅLL Gör din röst hörd!...2 Inledning...3 Demokrati...4 Bakgrund...4 Demokrati förändras...4 Olika modeller av demokrati...4 Förutsättningar för demokrati...5 Den svenska samhällsmodellen...7 Europa...7

Läs mer

En demokratisk Europeisk Union byggd på en progressiv informationspolitik VALSTRATEGI

En demokratisk Europeisk Union byggd på en progressiv informationspolitik VALSTRATEGI En demokratisk Europeisk Union byggd på en progressiv informationspolitik Syftet med detta dokument är att förklara hur Ung Pirat ser på valet och vad förbundet kommer att göra under valrörelsen. Dokumentet

Läs mer

PROTOKOLL Valnämnden

PROTOKOLL Valnämnden Sida 1(10) Plats och tid Mörrumssalen, klockan 09:00 09:35 Beslutande Annika Wåhlin Ordförande (S) Claes Mårlind Ledamot (M) Kristofer Borvall Vice ordförande (MP) Margaretha Lennarthsson Ledamot (SD)

Läs mer

Kommunikationsplan val Riksdags-, landstings- och kommunalval

Kommunikationsplan val Riksdags-, landstings- och kommunalval Kommunikationsplan val 2018 Riksdags-, landstings- och kommunalval MÅL Alla röstberättigade som bor i eller vistas i Höör ska veta hur, var och när de kan rösta i valet 2018 och var dubblettröstkort kan

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

UTBILDNING NYA RÖSTMOTTAGARE VÄLKOMNA!

UTBILDNING NYA RÖSTMOTTAGARE VÄLKOMNA! UTBILDNING NYA RÖSTMOTTAGARE VÄLKOMNA! Utbildning för dig som ska vara röstmottagare valdagsröstning Länk till film som hälsar dig välkommen Innehåll 1. Roller och ansvar 2. Material och rutiner 3. Valsedlar

Läs mer

Information om region-/landstingsvalet i Västra Götaland 2018

Information om region-/landstingsvalet i Västra Götaland 2018 Information om region-/landstingsvalet i Västra Götaland 2018 Vad handlar regionvalet om? Regionvalet handlar om att utse ett nytt regionfullmäktige, Västra Götalandsregionens högst beslutande församling

Läs mer

Sverige i EU. Svenska representanter i EU

Sverige i EU. Svenska representanter i EU ! EU-upplysningen Snabb, begriplig och opartisk information om EU Vad innebär det att Sverige är med i EU? Hur arbetar regeringen och riksdagen med EUfrågor? Varför har inte Sverige euro? Sverige i EU

Läs mer

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande Framåt Örebro Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans Här hittar du allt du behöver veta om valet 2011 Här har vi samlat information för dig som vill hjälpa till att vinna valet 2011. Jag hoppas att

Läs mer

Innehåll. EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende

Innehåll. EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende Innehåll EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende 1 Från kol och stål till en inre marknad EEG (Romfördraget) Euratom 1958 Gemensam

Läs mer

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande Tid och plats 2 april 2019, kl. 17:30-19:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 9-19 Utses att justera Inger Wennberg ande Ledamöter Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till Europaparlamentet 8-26 maj 2019

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till Europaparlamentet 8-26 maj 2019 6 9 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till Europaparlamentet 8-26 maj 2019 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer med väljarens

Läs mer

Nyhetsbrevet i korthet

Nyhetsbrevet i korthet Nyhetsbrevet i korthet S NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2015:3 V Stockholm 2015-03-06 Sida 1 (7) Information till alla kommuner Omval till kommunfullmäktige i Båstad kommun Kalender för omvalet Information till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sametingslagen (1992:1433); SFS 2004:538 Utkom från trycket den 16 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om sametingslagen

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert

Läs mer

Valmyndighetens författningssamling

Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens föreskrifter om ändring i Valmyndighetens föreskrifter (VALFS 2008:1) i anslutning till valförordningen (2005:874); VALFS 2018:1 Utkom från trycket den

Läs mer

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20.

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. INSTRUKTIONSHÄFTE VIKTIGT OM VALRESULTAT Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. Hej Veckorna före det ordinarie Europaparlamentsvalet

Läs mer

Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun

Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun 1(6) Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun Antagna av valnämnden den 12 mars 2019, 11 Efter inkommit folkinitiativ i frågan om etablering

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/ 1 EU startade som ett samarbete mellan 6 länder (Västtyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Italien). Numera består unionen av 28 medlemsländer. Den största utvidgningen skedde under

Läs mer

Utbildning valförrättare & röstmottagare

Utbildning valförrättare & röstmottagare Utbildning valförrättare & röstmottagare 1. Allmänt kyrkovalet, ansvarsfördelning, nya bestämmelser NÄR ÄR DET KYRKOVAL? Kyrkovalet genomförs vart fjärde år, den tredje söndagen i september. Nästa val:

Läs mer

BIBI, 23 ÅR, HÄSSLEHOLMEN

BIBI, 23 ÅR, HÄSSLEHOLMEN Oavsett vem du är förstagångsväljare eller statsminister, bott här i generationer eller precis blivit medborgare din röst är lika mycket värd som alla andras. Men bara om du använder den! Så gör det, rösta

Läs mer

Kuvertlayouter. Bilaga 2

Kuvertlayouter. Bilaga 2 Kuvertlayouter Bilaga 2 3.1 Omslagskuvert för brevröst Omslagskuveret för brevröst har en liten perforerad klaff som går att riva loss. Under finns ett fönster. Omslagskuvert för brevröst E5 54 101 104

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

Sverige i EU. FAkTABlAD FRÅn EU- UPPlySnIngEn VID SVERIgES RIkSDAg MAJ 2010

Sverige i EU. FAkTABlAD FRÅn EU- UPPlySnIngEn VID SVERIgES RIkSDAg MAJ 2010 FAKTA Snabb, begriplig och opartisk information om EU Vad innebär det att Sverige är med i EU? Hur arbetar regeringen och riksdagen med EU-frågor? Varför har inte Sverige euro? Sverige i EU FAkTABlAD FRÅn

Läs mer

Gör ett annat Europa möjligt!

Gör ett annat Europa möjligt! Gör ett annat Europa möjligt! Åsa Westlund Socialdemokratisk ledamot i Europaparlamentet Foto: Peter Berggren/Imagine De Europeiska Socialdemokraternas Parlamentsgrupp Foto: Curt Berggren/Imagine Bättre

Läs mer

Syster Madeleine Fredell, Dominikanorden

Syster Madeleine Fredell, Dominikanorden När mina morföräldrar föddes fanns ingen allmän rösträtt i Sverige. De arbetade hårt för att få den rätten, i synnerhet kvinnors rösträtt. Demokrati som styrelseform var inget självklart. Våra grundläggande

Läs mer

Fakta om undersökningarna

Fakta om undersökningarna - - 9 EU företagens eller medborgarnas projekt? Välkomna! Anders Ydstedt, Svensk Tidskrift Christina Riksén, Stiftelsen Sverige i Europa Allmänhetens respektive företagares syn på EUfrågor Örjan Hultåker,

Läs mer

Vad är Europeiska unionen (EU)?

Vad är Europeiska unionen (EU)? Vad är Europeiska unionen (EU)? Den är europeisk = EU ligger i Europa Den är en union = EU förenar länder och folk Låt oss titta närmare: Vad har vi européer gemensamt? Hur har EU utvecklats? Vad gör EU

Läs mer

Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val

Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val PM 1(5) Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val Bakgrund I ett brev daterat den 19 december 2018 har talman Andreas Norlén bett Valmyndigheten att senast den 10 januari 2019 bedöma kostnader

Läs mer

Annika Höök, nämndsekreterare Louise Pettersson, utredare/utvecklare

Annika Höök, nämndsekreterare Louise Pettersson, utredare/utvecklare Tid och plats 25 april 2019, kl. 18:00-19:00 i Kommunhuset, A-salen, Kommunhuset, Tierp Paragrafer 13-26 Utses att justera Monica Norén ande Ledamöter Catarina deremar (C), Ordförande Jessica Tindre Falk

Läs mer

5 röster för Europa. 5 röster för Europa Publicerad på Nya Moderaterna (http://www.moderat.se)

5 röster för Europa. 5 röster för Europa Publicerad på Nya Moderaterna (http://www.moderat.se) En förutsättning för ett bra val är att vi är många som är aktiva. I Europavalen har valdeltagandet traditionellt sett varit lågt vilket innebär att det parti som fått flest sympatisörer att gå och rösta

Läs mer

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda #ep2014 TIGT. MAKE AN Ett hurdant Europa vill Du ha? Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad. Rösta i EU-valet! EV.LUTH KYRKAN I FINLAND

Läs mer

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation?

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? Europeiska Unionen Historia 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? EKSG Dämpa möjligheter till konflikter Kotroll av råvaror som kriget kräver Kol

Läs mer

Valmyndighetens författningssamling

Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens föreskrifter i anslutning till valförordningen (2005:874); VALFS 2008:1 Utkom från trycket den 29 december 2008 beslutade den 17 december 2008. Valmyndigheten

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 69) Våren 2008 De första obearbetade

Läs mer