Frågor och svar kring Indikator 6. Infektionsverktyget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar kring Indikator 6. Infektionsverktyget"

Transkript

1 (5) Vård och omsorg Emelie Ljunggren Frågor och svar kring Indikator 6. Infektionsverktyget Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har fått en del frågor från landstingen om hur kraven som relaterar till Indikator 6, Infektionsverktyget, ska tolkas. Vi har därför gjort denna sammanställning av frågor och svar, som vi hoppas ska vara till nytta, framför allt för dem som arbetar praktiskt med lokala projekt/förvaltning av Infektionsverktyget. Hur landstingen ska uppfylla och redovisa kraven i Patientsäkerhetsöverenskommelsen beskrivs i den Checklista som SKL skickat ut till landstingens kontaktpersoner för patientsäkerhet. Kravet enligt överenskommelsen för kronor fördelas mellan de landsting som har: A.) Infört it-stödet Infektionsverktyget och använder det i den dagliga verksamheten på minst 50 procent av alla kliniker vid samtliga sjukhus; och B.) tillämpat en systematisk validering av datakvalitet. Underlag som ska redovisas till SKL och som uppföljning baseras på: Lista på kliniker som använder Infektionsverktyget i sin dagliga verksamhet Rapport som beskriver rutinerna för systematisk validering av datakvalitet Självdeklaration Alla vårdenheter som har både specialiserad öppen och sluten vård ska räknas in i underlaget. Enheter som enbart har öppenvård behöver inte räknas in. Det är alltså möjligt att enbart räkna slutenvårdskliniker. Något undantag för vissa specialiteter, som t ex psykiatri, finns dock inte. Anslutningskravet på minst 50 % gäller sammanräknat för hela landstinget, inte för varje enskilt sjukhus. När Infektionsverktyget är infört i ett journalsystem innebär det att verktyget måste användas vid all ordination/förskrivning av antibiotika via journalsystemet. Någon ytterligare kontroll av den dagliga användningen behöver därför inte göras. Rekommenderat tillvägagångssätt Nedan beskrivs det tillvägagångssätt för validering av datakvalitet som experterna i Förvaltningsgruppen för Infektionsverktyget rekommenderar. För att Infektionsverktyget ska kunna användas för sina syften krävs återkommande kontroll av såväl kvantitativ datafångst (1) som av kvaliteten på det data som registreras (2). Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: Org nr: , info@skl.se,

2 (5) Överenskommelsen med staten ställer enbart krav på att landstingen tillämpar en systematisk validering och föreskriver därmed inte någon speciell metod för detta. Om något landsting finner det lämpligt att använda annan metodik än den som beskrivs nedan i denna checklista är detta i sin ordning, förutsatt att både datafångst och datakvalitet därigenom kan valideras på ett systematiskt sätt. Rutinerna i checklistan ska ses som ett stöd för detta och inte som ett absolut krav på hur kontrollen ska göras Med systematisk validering av datakvalitet menas att: 1. Det ska, för varje inom landstinget anslutet journalsystem, finnas ett system som möjliggör återkommande kontroll av datafångst, d v s i vilken utsträckning (= andel av alla dokumenterade) vårdtillfällen, åtgärder (KVÅ-koder), diagnoser (ICD-10 koder) och antibiotikaordinationer som dokumenterats i journalsystemet överförs till Infektionsverktyget från de anslutna enheterna. Landstingen ska beskriva kontrollproceduren och med vilken frekvens den genomförs. Landstingen ska presentera resultat från ett kontrolltillfälle vid all vård som anslutits enligt punkt A i Överenskommelsen. 2. Det ska finnas en rutin som säkerställer att validering av ordinationsorsaker sker återkommande vid anslutna enheter/verksamhetsområden. Landstingen ska beskriva valideringsprocessen och med vilken frekvens den genomförs och redovisa resultat enligt nedan. i. Andel samhällsförvärvade och vårdrelaterade infektioner som är korrekt klassificerade enligt definition i Infektionsverktyget. Landstingen ska presentera resultat från en validering vid varje verksamhetsområde som vid avstämningsdatum har varit anslutet minst två månader. Valideringen ska omfatta alla registreringar gjorda under en månad. ii. De fem vanligaste ordinationsorsakerna/diagnoserna som döljer sig i ordinationsorsaken annan VRI. Landstingen ska presentera resultat från en validering vid varje verksamhetsområde som vid avstämningsdatum har varit anslutet minst fyra månader. Valideringen ska omfatta alla registreringar av annan VRI gjorda under två månader. iii. Från pilotverksamheterna i respektive landsting ska resultaten från två valideringar av i. och ii. redovisas. Det ska ha förflutit minst två månader mellan de båda valideringarna.

3 (5) Frågor och svar Här redovisas några frågor som ställts till SKL angående indikator 6, Infektionsverktyget, och de svar SKL gett med hjälp från experter i Infektionsverktygets förvaltningsgrupp. Fråga: Hur och när ska vi genomföra och redovisa validering av datakvalitet när kravet är att Infektionsverktyget måste vara breddinfört senast sep 2014? Vilken tidsperiod ska redovisningarna täcka? Svar: SKL utgår från att ni inför verktyget som ett stöd för er verksamhet och för att uppnå era egna mål för patientsäkerhet. Valideringen är en förutsättning för att ni ska kunna använda data på ett meningsfullt sätt och redovisningen är till för er själva. Det som krävs enligt överenskommelsen är att ni tillämpar en systematisk validering, d v s att ni har metoder och procedurer för att validera data såväl kvantitativt som kvalitativt. Det är det ni ska redovisa senast den 30 september Att validera datafångst, d v s att överföringen rent tekniskt fungerar som den ska enligt punkt 1, bör inte vara några problem. Det kan göras övergripande på vårdgivarnivå. Omfattningen och frekvensen ska säkerställa att datafångsten är tillförlitlig. Om ni genomför hela breddinförandet under september 2014 blir det svårt att validera datakvalitet punkt 2 i anvisningen - för de enheter som inte använt verktyget tidigare. Det är dock möjligt för pilotenheterna som varit anslutna under nästan ett år. Fråga: I vilken omfattning behöver vi validera att ordinationsorsak används på rätt sätt? Svar: Ni behöver bara validera ordinationsorsak för verksamheter som varit anslutna i minst två månader den 30/9. Denna validering bör omfatta minst en månad eller 50 infektionsregistreringar, vilket som nås först. Antibiotikaordinationer som avser profylax ska inte inkluderas. Fråga: Punkt 1 i texten säger att: Det ska för varje inom landstinget anslutet journalsystem, finnas ett system som möjliggör Vad menas med system, är det arbetsrutiner/procedur eller menas ett IT-system som måste användas som verktyg? Svar: Vi menar arbetsrutiner/procedur/metod. Ni ska jämföra det data som överförts till och finns i IV med vad som finns i källsystemet/journalsystemet och borde ha överförts detta ska vara överensstämmande. Hur ni tekniskt löser det bestämmer ni själva. Omfattningen och frekvensen ska säkerställa att datafångsten är tillförlitlig. Ni kan ha hjälp av den nya valideringsvyn i IV, men om ni vill ha ytterligare stöd finns möjlighet att köpa detta från externa leverantörer.

4 (5) Fråga: Under punkt 1 sägs: Landstingen ska presentera resultat från ett kontrolltillfälle vid all vård som anslutits enligt punkt A i Överenskommelsen. Kan detta kontrolltillfälle ske t.ex. dagen efter att alla enheter är anslutna (breddinförande)? Eller finns det krav på mätperiod på ett antal veckor/månader innan kontrollen får ske? Svar: Kontroll av datafångst innebär bara att kontrollera att den tekniska överföringen av data, från journalsystem och ev. andra system (patientadministrativa, laboratoriesystem), fungerar enligt de regler som gäller för Infektionsverktyget. Omfattningen och frekvensen ska säkerställa att datafångsten är tillförlitlig. Fråga: Punkt 2 i texten säger att: Det ska finnas en rutin som säkerställer att validering av ordinationsorsaker sker återkommande vid anslutna enheter/ verksamhetsområden. Innebär det att varje enhet ska kunna redovisas separat? Svar: Kravet är att det ska utföras på varje enhet som varit ansluten i minst två månader. Redovisningen behöver inte göras separat. Fråga: Vad menas med Verksamhetsområden, är det en klinik? Svar: Ett verksamhetsområde kan vara en klinik eller någon annan organisatorisk indelning inom er organisation. Kravet är att ni validerar datakvalitet där ni infört Infektionsverktyget. Fråga: Det är oklart om punkterna i, ii, iii bara är rekommendationer eller krav som måste uppfyllas för att huvudkravet B (landstinget ska tillämpa en systematisk validering av datakvalitet) ska anses uppfyllt. Svar: Som framgår av tredje stycket i texten i Checklistan är det ni själva som bestämmer hur ni ska genomföra valideringen. Det som beskrivs i punkt 1 och 2 är en metod som experterna i Infektionsverktygets förvaltningsgrupp rekommenderar. Kravet i Överenskommelsen är att ni innan den 30 september 2014 ska redovisa att ni genomför systematisk validering och hur ni gör, eller planerar att göra det. De metoder och procedurer som ni använder och/eller planerar att använda för er systematiska validering ska vara tillämpliga för alla de enheter som använder Infektionsverktyget, d v s för de 50 % av den specialiserade slutenvården som kravet för 2014 omfattar. Om registreringar av VRI på öppenvårdsmottagningar ska inkluderas är upp till varje landsting att avgöra. Fråga: Behöver vi redovisa resultatet av valideringen till SKL? Svar: Ni behöver inte redovisa resultaten till SKL. Syftet med valideringen är att säkerställa kvaliteten på data så att ni själva kan ha verklig nytta av den registrering som görs. Ni har förmodligen själva nytta av redovisning på klinik/ verksamhetsområdesnivå.

5 (5) Fråga: Finns det fastställda definitioner av samhällsförvärvade och vårdrelaterade infektioner? Svar: Definitionen av Vårdrelaterad infektion finns i de s.k. tumreglerna som finns på 1 I många journalsystem finns en hjälpruta där definitionerna syns. I nästa steg anger man ordinationsorsak utifrån bedömningen vid ordinationsögonblicket. Samhällsförvärvad infektion är alla tillstånd som ordinatören i ordinationsögonblicket bedömer vara en infektion men som inte fyller kriterierna för en vårdrelaterad infektion. Vid yterliggare frågor kontakta Lars Midbøe E-post: lars.midboe@skl.se Telefonnummer: [1]Tumregler för definition av vårdrelaterad infektion. 1. Varje infektion som bedöms ha samband med ett tidigare ingrepp eller en behandling, oberoende av i vilken vårdform ingreppet/behandlingen utförts eller ordinerats. Tre huvudtyper kan särskiljas: a. Postoperativ infektion: ytlig eller djup infektion i operationsområdet som debuterar <30 dagar efter kirurgi utan implantat eller <1 år efter kirurgi med implantat. b. Övrig ingreppsrelaterad infektion: infektion som kan relateras till användning av kateter, kärlinfart, dränage, intubation, punktion, injektion m.fl. åtgärder som bryter eller försvagar kroppens naturliga infektionsbarriärer. c. Läkemedelsrelaterad infektion: infektion som uppkommer till följd av direkt läkemedelsverkan; t.ex.clostridium difficile-enterit i samband med antibiotikaanvändning, eller som en följd av läkemedels effekt på infektionsförsvaret; t.ex. vid behandling med cytostatika, immunhämmare eller kortison. 2. Varje infektion som debuterar två dygn eller mer ( 48 timmar) efter inskrivning inom slutenvården oberoende av tidigare vård eller behandling. 3. Varje infektion som debuterar inom två dygn efter utskrivning från slutenvård. Bärarskap av olika typer av smittämnen (MRSA, VRE, ESBL) utan infektionstecken skall inte betraktas som vårdrelaterad infektion.

Infektionsverktyget - användarhandledning

Infektionsverktyget - användarhandledning Infektionsverktyget - användarhandledning Registrering av orsak till antibiotikaordination Syfte: Att minska antalet vårdrelaterade infektioner och följa upp antibiotikaanvändning. Följ: Rekommendationer

Läs mer

Strama Stockholm. Infektionsverktyget Annika Hahlin, apotekare

Strama Stockholm. Infektionsverktyget Annika Hahlin, apotekare 2017-11-17 1 Strama Stockholm Infektionsverktyget 2017-11-15 Annika Hahlin, apotekare Infektionsverktyget IT-stöd för kontinuerlig registrering av - vårdrelaterade infektioner - orsaker till antibiotikaordinationer

Läs mer

Infektionsverktyget. med fokus på vårdrelaterade infektioner (VRI)

Infektionsverktyget. med fokus på vårdrelaterade infektioner (VRI) Infektionsverktyget med fokus på vårdrelaterade infektioner (VRI) 2018-05-14 1 Varför fokus på infektionsverktyget nu? Våra politiker har beslutat att vi ska jobba för att VRI ska minska Varje verksamhet

Läs mer

Vad är en vårdrelaterad infektion (VRI)?

Vad är en vårdrelaterad infektion (VRI)? Vad är en vårdrelaterad infektion (VRI)? Utbildning till stöd för korrekt registrering i Infektionsverktyget Originalversion från Vårdhygien Sahlgrenska och Strama VGR, anpassad till SLL Varför ska du

Läs mer

Infektionsverktyget

Infektionsverktyget Infektionsverktyget 2018-09-06 1 Infektionsverktyget Kontinuerlig registrering av antibiotikaordinationer och vårdrelaterade infektioner 2018-09-06 2 Vårdrelaterad infektion -definition enligt Socialstyrelsen

Läs mer

Infektionsverktyget. Utbildning till stöd för användning av Infektionsverktyget i SLL

Infektionsverktyget. Utbildning till stöd för användning av Infektionsverktyget i SLL Infektionsverktyget Utbildning till stöd för användning av Infektionsverktyget i SLL Ann Tammelin, Vårdhygien Stockholm Annika Hahlin, Strama Stockholm Annika Samuelsson, Vårdhygien Stockholm Verktygets

Läs mer

Infektionsverktyget. handledning

Infektionsverktyget. handledning Infektionsverktyget handledning Vad är Infektionsverktyget? Infektionsverktyget är ett IT-stöd för kontinuerlig registrering av: vårdrelaterade infektioner orsaker till antibiotikaordinationer. Syftet

Läs mer

Infektionsverktyget. Strama 2014-12-17. Smittskydd Värmland

Infektionsverktyget. Strama 2014-12-17. Smittskydd Värmland Infektionsverktyget Strama 2014-12-17 Infektionsverktygets olika delar En registreringsmodul kopplad till Cambio Cosmics läkemedelsmodul. En nationell databas för insamling för insamlad information, terminologin

Läs mer

Infektionsverktyget. Ursprungligen från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Infektionsverktyget. Ursprungligen från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Infektionsverktyget Infektionsverktyget Ursprungligen från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sköts/ansvaras för lokalt av: - infektionskliniken? - smittskyddet? - vårdhygien? - STRAMA? ??? Vad är Infektionsverktyget?

Läs mer

Infektionsverktyget. Emma Halme Projektledare Verksamhetsutveckling/IT Utvecklings- och patientsäkerhetsenheten

Infektionsverktyget. Emma Halme Projektledare Verksamhetsutveckling/IT Utvecklings- och patientsäkerhetsenheten Infektionsverktyget Emma Halme Projektledare Verksamhetsutveckling/IT Utvecklings- och patientsäkerhetsenheten Infektionsverktyget Ett nationellt IT-stöd som bidrar till arbetet med ständiga förbättringar

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Infektionsverktyget - Slutenvård

Infektionsverktyget - Slutenvård PM 1 (8) Utrednings och analysenheten Kristoffer Nielsen 2015-04-09 Infektionsverktyget - Slutenvård Detta är en lathund för att ta fram ett par rapporter i infektionsverktyget. Rapporterna är av den karaktären

Läs mer

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård v , 2015.

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård v , 2015. 2015-01-27 1 (7) Instruktion till PPM-VRI Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård v. 12-13, 2015. Instruktion till protokoll

Läs mer

Fortbildning för infektionsambassadörer. Infektionsverktyget - rapportverktyget

Fortbildning för infektionsambassadörer. Infektionsverktyget - rapportverktyget 1 Fortbildning för infektionsambassadörer Infektionsverktyget - rapportverktyget 2 Infektionsverktyget Ett IT-stöd -Registrerar vårdrelaterade infektioner (VRI) -Registrerar orsaker till antibiotikaordinationer

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2012-11-09 Dnr 5.2-42980/2012 1(6) Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har träffat en överenskommelse, Patientsäkerhetssatsning

Läs mer

Infektionsverktyget praktisk tillämpning

Infektionsverktyget praktisk tillämpning Infektionsverktyget praktisk tillämpning Stramadag för slutenvård 171114 Ingemar Qvarfordt Infektionsverktyget - principiell uppbyggnad Ordinatör Rapportframtagare Patientadm. data Patientjournal Lab.-

Läs mer

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård den 21 mars, 2018.

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård den 21 mars, 2018. 2018-03-01 1 (6) Instruktion till PPM-VRI Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård den 21 mars, 2018. Instruktion till

Läs mer

Kvartalsrapport IV 2017 Infektionsverktyget. Enhet patientsäkerhet Koncernkontoret Västra Götalandsregionen

Kvartalsrapport IV 2017 Infektionsverktyget. Enhet patientsäkerhet Koncernkontoret Västra Götalandsregionen Kvartalsrapport IV 2017 Infektionsverktyget Enhet patientsäkerhet Koncernkontoret Västra Götalandsregionen Sammanfattning Incidensen vårdrelaterade infektioner (VRI) i regionen var något högre kvartal

Läs mer

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV VÅRDRELATERADE INFEKTIONER, PPM VRI Data avser somatisk vård om inget annat omskrivs i diagrammen.

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV VÅRDRELATERADE INFEKTIONER, PPM VRI Data avser somatisk vård om inget annat omskrivs i diagrammen. PUNKTPREVALENSMÄTNING AV VÅRDRELATERADE INFEKTIONER, PPM VRI 2008-2019 Data avser somatisk vård om inget annat omskrivs i diagrammen. Förekomst av vårdrelaterade infektioner över tid hos patienter inom

Läs mer

Definition av vårdrelaterad infektion

Definition av vårdrelaterad infektion 2016-01-09 1 (9) Instruktion till PPM-VRI Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård v. 13-14, 2016. Instruktion till protokoll

Läs mer

Verksamhetsuppföljning med Infektionsverktyget

Verksamhetsuppföljning med Infektionsverktyget Verksamhetsuppföljning med Infektionsverktyget Introduktion Att välja mål och mått Infektionsverktyget ger möjligheter att i realtid följa på vilka indikationer antibiotika används och vilka vårdrelaterade

Läs mer

Infektionsverktyget - Slutenvård

Infektionsverktyget - Slutenvård PM 1 (8) Utrednings och analysenheten Kristoffer Nielsen 2014-10-31 Infektionsverktyget - Slutenvård Detta är en lathund för att ta fram ett par rapporter i infektionsverktyget. Rapporterna är av den karaktären

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Krav på nya anslutningar. Infektionsverktyget

Krav på nya anslutningar. Infektionsverktyget Innehåll 1. Inledning... 4 2. Information som ska överföras... 4 2.1 Specifika krav för funktionalitet kring ordinationsorsak... 5 3. Frivillig information som kan överföras... 5 3.1 Undergrupp Samhällförvärvad

Läs mer

PunktPrevalensMätning 21mars förekomst av vårdrelaterade infektioner, VRI

PunktPrevalensMätning 21mars förekomst av vårdrelaterade infektioner, VRI PunktPrevalensMätning 21mars 2017 - förekomst av vårdrelaterade infektioner, VRI Punktprevalensmätningarna av vårdrelaterade infektioner, PPM-VRI initierades som en del av den nationella satsningen för

Läs mer

Är Infektionsverktyget ett monster? Henry Fuseli - Mardrömmen, 1781

Är Infektionsverktyget ett monster? Henry Fuseli - Mardrömmen, 1781 Är Infektionsverktyget ett monster? Henry Fuseli - Mardrömmen, 1781 Vad är Infektionsverktyget? en liten app i journalsystemet som tvingar antibiotika-ordinatören att registrera ordinationsorsak ett it-stöd

Läs mer

Infektionsverktyget. datainnehåll,funktion och exempel på användning. workshop om användning av databaser, SKL

Infektionsverktyget. datainnehåll,funktion och exempel på användning. workshop om användning av databaser, SKL Infektionsverktyget datainnehåll,funktion och exempel på användning workshop om användning av databaser, SKL 181105 Ingemar Qvarfordt regionläkare, enhet patientsäkerhet Koncernkontoret Vad är Infektionsverktyget?

Läs mer

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård.

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård. 2012-02-07 1 (8) Instruktion till PPM-VRI Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård. Instruktion till protokoll och webbaserad

Läs mer

Krav på nya anslutningar. Infektionsverktyget

Krav på nya anslutningar. Infektionsverktyget Innehåll 1. Inledning... 4 2. Information som ska överföras... 4 2.1 Specifika krav för funktionalitet kring ordinationsorsak... 5 3. Frivillig information som kan överföras... 5 3.1 Undergrupp Samhällförvärvad

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg VT08

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg VT08 Upprättad av Kvalitetscontroller Birgitta Olsson, kvalitetsenheten, lednings- och verksamhetsstöd Hygiensjuksköterska Karin Medin, enheten för vårdhygien Datum 2008-06-26 Vårdrelaterade infektioner i Landstinget

Läs mer

Nationellt patientsäkerhetsarbete

Nationellt patientsäkerhetsarbete Nationellt patientsäkerhetsarbete Nationell satsning 2007/2008 Tre åtgärdspaket inom området VRI Nationell PPM-VRI 2008 Infektionsverktyget 2011 Nationell PPM-BHK 2011 Överenskommelse mellan staten och

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT 11

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT 11 Upprättad av Samordnare Ann-Kristin Åstrand Utvecklingsavd Hygiensjuksköterska Karin Medin, Enheten för vårdhygien Datum 2011-12-13 Dnr LS 2011/638 Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT

Läs mer

Infektionsverktyget. Nationellt IT-stöd för VRI-registrering och uppföljning av antibiotikaanvändning. SFVHs studiedagar

Infektionsverktyget. Nationellt IT-stöd för VRI-registrering och uppföljning av antibiotikaanvändning. SFVHs studiedagar Nationellt IT-stöd för VRI-registrering och uppföljning av antibiotikaanvändning SFVHs studiedagar 120418 Ingemar Qvarfordt Utmaningen Vårdrelaterade infektioner (VRI) vanlig vårdskada som till minst 20%

Läs mer

Lathund Infektionsverktyget

Lathund Infektionsverktyget Lathund Infektionsverktyget Dropdownlista Information att följa upp på Y axeln Avgränsa uppföljnings information Återställ för att skapa ny rapport Information exportera till Ppt Skriv ut Förstora Formatera

Läs mer

Regelverk för uppföljning i rapportverktyget

Regelverk för uppföljning i rapportverktyget Regelverk för uppföljning i rapportverktyget Innehåll 1 Om detta dokument... 5 1.1 Inledning... 5 1.2 Terminologi... 6 2 Beskrivning av information att följa upp... 7 2.1 Infektioner... 7 2.2 Antibiotikaordinationer...

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg VT10

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg VT10 Upprättad av Kvalitetsutvecklare Birgitta Olsson Utvecklingsavd, Lednings- och verksamhetsstöd Hygiensjuksköterska Karin Medin, Enheten för vårdhygien Datum 2010-06-01 Vårdrelaterade infektioner i Landstinget

Läs mer

Infektionsverktyget VÄGLEDNING FÖR ATT FÖREBYGGA

Infektionsverktyget VÄGLEDNING FÖR ATT FÖREBYGGA Infektionsverktyget VÄGLEDNING FÖR ATT FÖREBYGGA Varför använda Infektionsverktyget? Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens är stora utmaningar för vården. Infektionsverktyget bidrar till

Läs mer

Smittskydd Värmland. Ingemar Hallén, bitr smittskyddsläkare

Smittskydd Värmland. Ingemar Hallén, bitr smittskyddsläkare Välkommen som patient till sjukhuset i Arvika och Torsby Här får ungefär var tjugonde patient en komplikation med en vårdrelaterad infektion under vårdtiden. Personalen följer de flesta hygienrutinerna.

Läs mer

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård april 2009 1 (7) Nationell satsning för ökad patientsäkerhet Mätning av vårdrelaterade infektioner inom sluten somatisk och psykiatrisk vård Instruktion till protokoll och web-baserad inmatning av data

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg VT 11

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg VT 11 Upprättad av Utvecklingssekr Ann-Kristin Åstrand Utvecklingsavd, Lednings- och verksamhetsstöd Hygiensjuksköterska Karin Medin, Enheten för vårdhygien Datum 2010-06-13 Dnr LS 1016/10 Vårdrelaterade infektioner

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT08

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT08 Upprättad av Kvalitetscontroller Birgitta Olsson, kvalitetsenheten, Lednings- och verksamhetsstöd Hygiensjuksköterska Karin Medin, enheten för vårdhygien Datum 2009-02-25 Vårdrelaterade infektioner i Landstinget

Läs mer

Exempelrapporter från rapportverktyget

Exempelrapporter från rapportverktyget Vårt dnr RAPPORT 10/3152 Utgåva P1.1 Exempelrapporter från rapportverktyget Center för ehälsa i samverkan Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm tfn: växel 08-452 70 00, Fax: 08-452 70 50 info@cehis.se Org nr:

Läs mer

Regelverk för uppföljning i rapportverktyget

Regelverk för uppföljning i rapportverktyget Regelverk för uppföljning i rapportverktyget Innehåll 1 Om detta dokument... 7 1.1 Inledning... 7 1.2 Terminologi... 8 1.3 Urval för överblick och hantering... 9 2 Beskrivning av information att följa

Läs mer

Patientsäkerhet Strama, Vårdrelaterade infektioner. 2 nya verktyg för att mäta vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning

Patientsäkerhet Strama, Vårdrelaterade infektioner. 2 nya verktyg för att mäta vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning Patientsäkerhet Strama, Vårdrelaterade infektioner 2 nya verktyg för att mäta vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning Bakterier är experter på att anpassa sig Överstiger antalet människor

Läs mer

Fear of flying Om att vara pilot i Infektionsverktyget

Fear of flying Om att vara pilot i Infektionsverktyget Fear of flying Om att vara pilot i Erfarenheter hittills i Västra Götalandsregionen 2010-10-29 Ingemar Qvarfordt Bakgrund VGR Regionalt handlingsprogram 2008-2010 Säker vård skall vara infört till utgången

Läs mer

Infektionsverktyget ERFARENHETER OCH VÄGLEDNING FÖR ANVÄNDNING AV DATA

Infektionsverktyget ERFARENHETER OCH VÄGLEDNING FÖR ANVÄNDNING AV DATA Infektionsverktyget ERFARENHETER OCH VÄGLEDNING FÖR ANVÄNDNING AV DATA Förord Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens är stora utmaningar för hälso- och sjukvården. Infektionsverktyget är

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT09

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT09 Upprättad av Kvalitetsutvecklare Birgitta Olsson, kvalitetsenheten, Lednings- och verksamhetsstöd Hygiensjuksköterska Karin Medin, enheten för vårdhygien Datum 2009-12-15 Vårdrelaterade infektioner i Landstinget

Läs mer

Infektionsverktyget. Kommande förändringar? och utvecklingsfrågor. Höstmöte läkarsektionen oktober Ingemar Qvarfordt

Infektionsverktyget. Kommande förändringar? och utvecklingsfrågor. Höstmöte läkarsektionen oktober Ingemar Qvarfordt Infektionsverktyget Kommande förändringar? och utvecklingsfrågor Höstmöte läkarsektionen 22-23 oktober 2014 Ingemar Qvarfordt Nya termer Följande finns att hämta på terminologitjänsten: Bakteriell sinuit

Läs mer

Punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner våren 2012

Punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner våren 2012 Rapport Diarienr: Ej tillämpligt 1(12) Fastställandedatum: 2012-11-15 Upprättare: Ann-Kristin A Åstrand Fastställare: Ann-Kristin A Åstrand Punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner våren 2012

Läs mer

Nationell satsning för. Ökad patientsäkerhet

Nationell satsning för. Ökad patientsäkerhet Nationell satsning för Ökad patientsäkerhet Förord I denna broschyr redovisas en kort sammanställning av riskreducerande åtgärder mot vanligt förekommande vårdskador i svensk hälso- och sjukvård. Åtgärderna

Läs mer

Exempelrapporter 2 från rapportverktyget

Exempelrapporter 2 från rapportverktyget Exempelrapporter 2 från rapportverktyget Innehåll Inledning... 4 Antal VRI/Antal VRI fördelat på infektionstyp... 5 Inloggning... 5 Startsidan... 5 Skapa rapport... 6 Information att följa upp (y-axel)...

Läs mer

Punktprevalensmätning vårdrelaterade infektioner HT2012

Punktprevalensmätning vårdrelaterade infektioner HT2012 Rapport Diarienr: Ej tillämpligt 1(12) Fastställandedatum: 2013-03-05 Upprättare: Ann-Kristin A Åstrand Fastställare: Staffan E Gullsby Punktprevalensmätning vårdrelaterade infektioner HT2012 Landstinget

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL. Detta personuppgiftsbiträdesavtal har träffats mellan följande parter.

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL. Detta personuppgiftsbiträdesavtal har träffats mellan följande parter. PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta personuppgiftsbiträdesavtal har träffats mellan följande parter. Personuppgiftsansvarig: (Vårdgivarens namn, org.nr samt i förekommande fall ansvarig nämnd eller styrelse

Läs mer

Rädda antibiotikan! Ett samarbete mellan Vårdhygien, Strama och Mikrobiologen. Gå in på menti.com och använd koden

Rädda antibiotikan! Ett samarbete mellan Vårdhygien, Strama och Mikrobiologen. Gå in på menti.com och använd koden Rädda antibiotikan! Ett samarbete mellan Vårdhygien, Strama och Mikrobiologen Gå in på menti.com och använd koden 752814 Agenda Stramaarbete i slutenvården Kaffepaus Minska vårdrelaterade infektioner minska

Läs mer

Hur ska vi minska vårdrelaterade infektioner?

Hur ska vi minska vårdrelaterade infektioner? Hur ska vi minska vårdrelaterade infektioner? Anders Johansson hygienläkare, docent i infektionssjukdomar, Vårdhygien, Västerbottens läns landsting Inst. klinisk mikrobiologi, Umeå universitet Disposition

Läs mer

Rapport Markörbaserad journalgranskning

Rapport Markörbaserad journalgranskning Rapport Markörbaserad journalgranskning 201301-201306 Bakgrund Markörbaserad journalgranskning har använts i Sverige sedan 2007. Det innebär att dokumentationen från ett slumpmässigt urval av avslutade

Läs mer

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Västerbottens läns landsting

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Västerbottens läns landsting Översikt av VRI-mätning 14 oktober 21, Västerbottens läns landsting Andel patienter med vårdrelaterad infektion Aktuell mätning: 64/73(8.8%). De fyra föregående mätningarna: 294/363(9.6%). Andel kvinnor

Läs mer

Patientsäkerhetsöverenskommelsen

Patientsäkerhetsöverenskommelsen Patientsäkerhetsöverenskommelsen 2014 PPM VRI 2008-2014 PunktPrevalensMätning Vårdrelaterade infektioner PPM-VRI 2008-2014 Somatisk slutenvård, OBSplatser och vuxenspsykiatri 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 NLL

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om förbättrad patientsäkerhet. 2014

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om förbättrad patientsäkerhet. 2014 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om förbättrad atientsäkerhet. 2014 I bildselet Uföljning överenskommelsen 2013 Ny bild å grundläggande krav samt indikatorer för 2014 Mer

Läs mer

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Lycksele lasarett

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Lycksele lasarett Översikt av VRI-mätning 14 oktober 21, Lycksele lasarett Andel patienter med vårdrelaterad infektion Aktuell mätning: /64(7.8%). De fyra föregående mätningarna: 23/291(7.9%). Andel kvinnor med vårdrelaterad

Läs mer

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Psykiatrisk klinik NUS

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Psykiatrisk klinik NUS Översikt av VRI-mätning 14 oktober 21, Psykiatrisk klinik NUS Andel patienter med vårdrelaterad infektion Aktuell mätning: /71(%). De fyra föregående mätningarna: 2/264(.8%). Andel kvinnor med vårdrelaterad

Läs mer

Patientsäkerhetsplan 2014 Division Närsjukvård

Patientsäkerhetsplan 2014 Division Närsjukvård 1(6) Patientsäkerhetsplan 2014 Division Närsjukvå Bakgrund Patientsäkerhetslagen 2010: 659 ställer krav på en hög säkerhet inom varje våverksamhet. Division Närsjukvås patientsäkerhetsplan har patientmedverkan

Läs mer

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV VÅRDRELATERADE INFEKTIONER (VRI)

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV VÅRDRELATERADE INFEKTIONER (VRI) PUNKTPREVALENSMÄTNING AV VÅRDRELATERADE INFEKTIONER (VRI) 2008 2018 Mats Erntell och Einar Sjölund SKL 2018-11-05 Resultaten avser endast somatisk vård om inget annat anges. Totalt antal observerade patienter

Läs mer

Arbetsprocesser för NT-rådet

Arbetsprocesser för NT-rådet 2015-11-10 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Sofie Alverlind Arbetsprocesser för NT-rådet NT-rådets arbetsprocesser är under kontinuerlig utveckling varför detta skall betraktas som ett levande dokument

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i tandvården

Vårdrelaterade infektioner i tandvården Vårdrelaterade infektioner i tandvården Pia Gabre Cheftandläkare, Folktandvården Uppsala Docent, Odontologiska institutionen, Göteborgs universitet pia.gabre@regionuppsala.se Vårdrelaterade infektioner

Läs mer

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Norrlands universitetssjukhus

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Norrlands universitetssjukhus Översikt av VRI-mätning 14 oktober 21, Norrlands universitetssjukhus Andel patienter med vårdrelaterad infektion Aktuell mätning: 49/(9.8%). De fyra föregående mätningarna: 236/24(11.%). Andel kvinnor

Läs mer

Verksamhetsrapport 2014, Strama Jönköping

Verksamhetsrapport 2014, Strama Jönköping Regionens hus Ansvarig Andreas Lägermo Titel Strama-koordinator Fastställt 2015-01-28 Verksamhetsrapport 2014, Strama Jönköping Övergripande mål Att arbeta med att sammanställa och aktivt förmedla kunskap

Läs mer

Infektionsverktyget i VGR

Infektionsverktyget i VGR i VGR Läkarsektionens höstmöte 111103 Ingemar Qvarfordt Tidplan VGR/SU Projekttid 10/08 12/03 Start skarp pilotdrift på SU 2011-11-09? Pilotprojektet på SU pågår till 2012-02-28 Slutrapport med underlag

Läs mer

Kvartalsrapport Kvartal SÄS

Kvartalsrapport Kvartal SÄS Klokt Antibiotikaval Kvartalsrapport Kvartal 4 2013 SÄS Södra Älvsborgs Sjukhus Klokt Antibiotikaval Antibiotikaförskrivning i VGR Recept/ 1000 invånare under senaste 12-månadersperioden Det går åt rätt

Läs mer

Spridning av säkrare praxis

Spridning av säkrare praxis Spridning av säkrare praxis Arbetsmaterial VEM? VARFÖR? VAD? NÄR? HUR? Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Besöksadress: Hornsgatan 20 Tel: 08-452 70 00 Fax: 08-452 70 50 E-post: info@skl.se

Läs mer

Program Patientsäkerhet

Program Patientsäkerhet PROGRAM 1 (5) INLEDNING Landstinget Västmanland arbetar målmedvetet för att öka patientsäkerheten och successivt utveckla en säkerhetskultur, som kännetecknas av hög riskmedvetenhet och ett aktivt riskreducerande

Läs mer

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Psykiatrisk klinik Skellefteå

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Psykiatrisk klinik Skellefteå Översikt av VRI-mätning 14 oktober 21, Psykiatrisk klinik Skellefteå Andel patienter med vårdrelaterad infektion Aktuell mätning: 1/27(3.7%). De fyra föregående mätningarna: 3/11(2.6%). Andel kvinnor med

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Är en arbetsgivar- och intresseorganisation. Driver våra medlemmars intressen och erbjuder dem stöd och service. Våra medlemmar Alla 290 kommuner. 21 regioner Patientsäkerhet

Läs mer

Modell för uppföljning av återbesök inom planerad specialiserad vård

Modell för uppföljning av återbesök inom planerad specialiserad vård MODELL ÅTERBESÖK Vårt dnr SKL Dnr 11/4474 Utgåva 1.1 Modell för uppföljning av återbesök inom planerad specialiserad vård Modell för registrering, uppföljning och redovisning till den nationella väntetidsdatabasen

Läs mer

09.45 Blåsöverfyllnad Eva Joelsson Alm

09.45 Blåsöverfyllnad Eva Joelsson Alm Fokus urinvägar Ljungby 09.30 Kan vi undvika vårdskador? Pär Lindgren 09.45 Blåsöverfyllnad Eva Joelsson Alm 10.40 Fika 10.55 KAD på rätt indikation under rätt tid? Lena Nilsson 11.00 Utfartstabell Ulrika

Läs mer

Tillsammans för världens säkraste vård

Tillsammans för världens säkraste vård NATIONELL SATSNING FÖR ÖKAD PATIENTSÄKERHET Tillsammans för världens säkraste vård Vad gör SKL i patientsäkerhetsarbetet? VRISS I och VRISS II (2007) Tre åtgärdspaket VRI (2008) PPM-VRI (2008) PPM-BHK

Läs mer

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass RMPG ortopedi 2013 sydöstra sjukvårdsregionen Öppna jämförelser 2013 rörelseorganens sjukdomar Sydöstra sjukvårdsregionen Placering 1 7 Placering 8-14 Placering 15-21 Kommentar:

Läs mer

Kontaktpersoner för punktprevalensstudierna är Gunilla Skoog, Folkhälsomyndigheten och Mats Erntell, ordförande i Stramarådet.

Kontaktpersoner för punktprevalensstudierna är Gunilla Skoog, Folkhälsomyndigheten och Mats Erntell, ordförande i Stramarådet. Tidigare nationella Strama planerade och koordinerade fyra punktprevalensstudier på svenska sjukhus. Den 1 juli 2010 överfördes det tidigare nationella Stramas regeringsuppdrag till Smittskyddsinstitutet,

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer

Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer 2017 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område

Läs mer

Antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner

Antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner Antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner Förslag till myndighetsövergripande handlingsplan Karin Carlin 2015-03-13 1 Tvärsektoriell handlingsplan Sid 2. Bakgrund Förslag till Svensk handlingsplan

Läs mer

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Barn- och ungdomsklinik

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Barn- och ungdomsklinik Översikt av VRI-mätning 14 oktober 215, Barn- och ungdomsklinik Andel patienter med vårdrelaterad infektion Aktuell mätning: 3/17(17.6%). De fyra föregående mätningarna: 17/157(1.8%). Andel kvinnor med

Läs mer

VRI Vårdrelaterade infektioner

VRI Vårdrelaterade infektioner VRI Vårdrelaterade infektioner Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterskor 1 2 3 Vad är vårdrelaterad infektion? Infektion som uppkommer hos en person i samband med slutenvård, eller till följd av åtgärd

Läs mer

Skador i vården 2013 första halvåret 2017

Skador i vården 2013 första halvåret 2017 MARKÖRBASERAD JOURNALGRANSKNING NATIONELL NIVÅ 1 Förord Denna redovisning av skador och vårdskador (undvikbara skador) på nationell nivå bygger på granskning av 70 5 vårdtillfällen på akutsjukhus under

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

Instruktion till mall för registerförteckning

Instruktion till mall för registerförteckning Datum 2017-12-01 1 (7) Avdelningen för Digitalisering Instruktion till mall för registerförteckning Dataskyddsförordningen artikel 30.1 kräver att varje personuppgiftsansvarig organisation ska föra ett

Läs mer

Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2015

Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2015 Regionens hus Ansvarig Andreas Lägermo Titel Strama-koordinator Fastställt 2015-02-06 Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2015 Övergripande mål Att arbeta med att sammanställa och aktivt förmedla kunskap

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

2010-03-25 Vårt dnr 09/5304 Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Sörmlands län och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka

Läs mer

Exempelrapporter från rapportverktyget

Exempelrapporter från rapportverktyget Exempelrapporter från rapportverktyget Innehåll 1. Inledning... 4 1.1 Skapa rapporter... 5 1.2 Mått och attribut... 6 1.3 Avgränsa till tidsperiod och enhet... 8 2. Hur vårdrelaterade infektioner fördelade

Läs mer

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN SIP OCH LUSEN SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Både i Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen står att läsa att en samordnad individuell plan ska tas fram när någon är i behov av insatser från både

Läs mer

Rationell användning av antibiotika - en fråga om patientsäkerhet

Rationell användning av antibiotika - en fråga om patientsäkerhet Rationell användning av antibiotika - en fråga om patientsäkerhet Per-Åke Jarnheimer, överläkare Smittskydd och Vårdhygien Thomas Neumark, disktriktsläkare/forskare Ola Nordqvist, apotekare och Stramakoordinator

Läs mer

Vårdskador VAD TRODDE VI DÅ VAD VET VI NU?

Vårdskador VAD TRODDE VI DÅ VAD VET VI NU? Vårdskador VAD TRODDE VI DÅ VAD VET VI NU? Vårdskador VAD TRODDE VI DÅ VAD VET VI NU? Upplysningar om innehållet: Eva Estling, eva.estling@skl.se Sveriges Kommuner och Landsting, 2016 ISBN: 978-91-7585-404-5

Läs mer

Punktprevalensmätning SOSFS 2007:9 NLL

Punktprevalensmätning SOSFS 2007:9 NLL 10 Punktprevalensmätning SOSFS 2007:9 NLL 9 8 7 6 5 4 Klädregler Hygienregler Korrekt alla steg 3 2 3860 personer 640/mätning 1 PPM-BHK HT10. PPM-BHK VT11. PPM-BHK HT11. PPM-BHK VT12. PPM-BHK HT12. PPM-BHK

Läs mer

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Medicin-Geriatriska kliniken Skellefteå

Översikt av VRI-mätning 14 oktober 2015, Medicin-Geriatriska kliniken Skellefteå Översikt av VRI-mätning 14 oktober 215, Medicin-Geriatriska kliniken Skellefteå Andel patienter med vårdrelaterad infektion Aktuell mätning: 2/57(3.5%). De fyra föregående mätningarna: 11/255(4.3%). Andel

Läs mer

Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2017

Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2017 Smittskydd Vårdhygien Ansvarig Andreas Lägermo Titel Strama-koordinator Fastställt 2017-02-09 Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2017 Övergripande mål Att arbeta med att sammanställa och aktivt förmedla

Läs mer

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier Multiresistenta bakterier Elisabeth Persson Flodman, hygiensjuksköterska Resistenta bakterier Varför ska vi vara rädda för resistenta bakterier? MRSA VRE ESBL Resistenta bakterier Staphyloccous aureus

Läs mer

Punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner v.42-43, 2012

Punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner v.42-43, 2012 Punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner v.42-43, 2012 14,0% Förekomst av vårdrelaterade infektioner (somatisk vård) 12,0% 10,0% 8,0% 6,0% 4,0% 2,0% 0,0% VT08 * HT08 VT09 HT09 VT10 HT10 VT11

Läs mer

Nationellt patientsäkerhetsarbete

Nationellt patientsäkerhetsarbete Nationellt patientsäkerhetsarbete Nationell satsning 2007/2008 Tre åtgärdspaket inom området VRI Nationell PPM-VRI 2008 Infektionsverktyget 2011 Nationell PPM-BHK 2011 Överenskommelse mellan staten och

Läs mer