ORIGINAL Nummer 3, 2013 oktober

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ORIGINAL Nummer 3, 2013 oktober"

Transkript

1 ORIGINAL Nummer 3, 2013 oktober LEDARE: Emma Johansson I skivandets stund njuter jag av riktigt angenäma höstdagar och att det är dags för varma sjalar och ulliga stickade sockor. Det där med vinter och snö tänker jag göra mitt bästa för att hålla ifrån mig ett bra tag till. Jag tittar tillbaka på tiden som gått sedan senaste Original och inser att det händer en hel del på STIL-fronten. I detta nummer av Original kan ni därför bland annat läsa om att vi har fått en ny arbetsledarpartner till kontoret i Farsta som vi självklart hälsar varmt välkommen. Hon heter Anna Palmborg och kommer direkt från en tjänst som LSS-handläggare på Täby kommun. Vi har också hunnit genomföra höstens första medlemsträff där STIL bjöd in teatergruppen Teater De Vill som spelade pjäsen Teater på väg i Farsta gymnasiums aula. STILs egen Jonas Franksson var en av skådespelarna och kvällen var väldigt uppskattad bland de som kom för att titta. STIL har även synts internationellt. Nu senast när vi tillsammans med ENIL anordnade ett seminarium, eller ett så kallat side-event, i FN-skrapan i New York. Handisams generaldirektör Carl Älfvåg agerade moderator och svenska barn- och äldreministern Maria Larsson var också på plats. Dessutom deltog ett 50-tal personer från flera olika länder. Och som vanligt fanns vi representerade i Strasbourg under Freedom Drive. Själva marschen gick genom ett regnigt Strasbourg och i tåget hördes ropen skalla: Inclusion, not exclusion! Inclusion, not exclusion! Inclusion, not exclusion! (inkludering, inte exkludering!) Det är alltid kul med tips och idéer på roliga fritidsaktiviteter. På detta tema får ni därför längre fram i tidningen följa med Vicki Wedin en sen torsdagkväll när hon buggar med sin assistent Felix. Självklart bjuder vi även på diverse medlemsinformation om allt från medlemsmöten, påminnelse om höstens kurser och vikten av schemaläggning i Aiai. Dessutom uppmanar vi i styrelsen er till mobilisering med anledning av den pågående utredning som rör schablonersättningen. Men passa också på att njuta av lite god läsning och av att höstvädret gör att ni äntligen får användning för mormors stickade vantar igen. Själv tänder jag några värmeljus och kurar ner mig med en god bok. Trevlig höst!

2 Medlemsträff med Bengt Elmén Finns det någon naturlag som säger att personer med funktions-hinder alltid ska skildras som sjuka, svaga, osexiga, hjälplösa, beroende, arbetslösa, deprimerade, viljelösa och passiva? Denna frågeställning kommer Bengt Elmén att ta upp när han föreläser vid STILs medlemsträff den 12 november i Sundsvall. Kvällen kommer att handla om hur funktionshinder skildras och har skildrats, vilka fördomar som för-medlas och hur dessa kan påverka kvaliteten på assistansen. Syftet med föreläsningen är att visa hur fel det kan bli när man konstlar till det och hur rätt det kan bli när man bestämmer sig för att skildra personer med funktionshinder som folk är mest. Med brister och förtjänster. För anmälan och eventuella frågor är du välkommen att kontakta Linda Håkansson på eller Sabina Soldati på OBS! Sista anmälningsdag är den 6 november. Du kan se några av Bengts filmer på Dags att mobilisera Just nu händer det mycket bakom kulisserna vad gäller den personliga assistansen och främst assistansersättningen. Bland annat pågår en utredning rörande schablonersättningen som inom ett par månader i princip ska vara klar. Den offentliggörs senast den 14 februari nästa år. Vi är oroade för att utredningen ska ge förslag som kommer att begränsa ett aktivt liv. Vi ser fler och fler tecken och tendenser till att vilja skära i kostnaden för den personliga assistansen. Ett tydligt exempel på den minimala ökningen av timschablonen nästa år. Så kallade onödiga nöjen som fritidsaktiviteter och resor ligger antagligen lågt prioriterat och det finns en risk att assistansersättningen enbart kommer täcka löner, viss utbildning för personliga assistenter och en liten administration. Susanne Billums förslag om att cirka kronor per assistansanvändare och år i assistansomkostnader är i högsta grad något som skulle kunna bli aktuellt. Som vi alla vet räcker det inte långt ifall man lever ett aktivt liv med familj, arbete och fritidsintressen.

3 Under tiden utredningen pågår kan vi fortfarande påverka utfallet. Men tiden är knapp och vi måste vara många som trycker på. Vi vill därför uppmana STILs alla medlemmar till aktion under oktober och november: Vill du ha hjälp att formulera dina insändare och brev är du varmt välkommen att kontakta STILs intressepolitiska sekreterare Jessica Smaaland på eller Det här kan DU göra: Skriv insändare och artiklar till lokala tidningar, där du beskriver hur en eventuell sänkning av assistansersättningen skulle begränsa ditt liv. Vi vet att det här är en effektiv metod för påverkan. Lokalpress bevakas på riksnivå och når därför långt samtidigt som det är relativt lätt att bli publicerad. Mejla och ring politiker i riksdag och regering och beskriv samma sak. Förklara att det inte kommer att gå att uppnå LSS intentioner med självbestämmande, delaktighet, jämlikhet och att leva som andra om assistansersättningen inte täcker alla behov, inklusive omkostnader vid ett aktivt liv. Uttryck dina tankar om ämnet på bloggar och sociala medier. Bengt Elmén: Att ställa frågor Bengt Elmén är socionom, författare och mentor. Han är också en av förgrundsgestalterna i Independent Living-rörelsen i Sverige. Efter att ha jobbat som STILs verksamhetsledare i fem år startade han sitt eget utbildningsföretag. Alltsedan dess har han bland annat arbetat med utbildning av arbetsledare och deras personliga assistenter. Han har bland annat skrivit boken Assistans med glans. Bengt skriver återkommande för Original under För en tid sedan skrev jag så här till mina assistenter: Här är en tredelad vädjan som handlar om att ställa frågor. Jag får rätt så många frågor och det är ju naturligt eftersom det är jag som är er arbets-ledare. Men innan du frågar mig något så ber jag dig att tänka på följande: 1. Är frågan nödvändig? Många gånger kan vi bara kasta ur oss en fråga utan att tänka efter först. Vi vet mer än vi tror, och ofta kan det vara värdefullt att först fråga sig om det verkligen är nödvändigt att fråga det där man tänkte fråga. Ibland kan vissa frågor bero på en överdriven osäkerhet eller, att man inte ger sig tid att tänka efter eller att man inte vågar lita till sin intuition.

4 2. Det andra som jag vill be dig tänka på är att alltid vänta på svar. Tyvärr har vi många gånger en ovana att kasta ur oss en fråga för att sedan gå och göra något helt annat. Vi ägnar inte tillräckligt med uppmärksamhet åt svaret. Detta gör mig minst sagt irriterad. Sänk takten för guds skull och ge dig tid att lyssna till dina medmänniskor när de bemödar sig om att ge dig ett svar på det du undrar. En variant på det här med att inte vänta på svar är att på olika sätt markera att man vill ha ett snabbt svar, annars får det vara. En del personer lägger sig t.ex. till med ovanan att ställa rappa frågor bara för att de vill ha rappa svar. Ibland kan det bero på att de föreställer sig att det är mest effektivt att arbeta och kommunicera så fort som möjligt. Så är det inte. När vi ökar stressen i vår vardag så leder det vanligen istället till fler missförstånd vilket snarare försinkar kommunikationen. All stress innebär också att mängder av energi bara går upp i rök. 3. Slutligen vill jag be dig att tänka dig för innan du ställer tudelade frågor. För mig är det i regel mycket lättare att svara på ja-och-nej-frågor. Här är ett exempel: Vill du ha skjortan istoppad eller utanför? I det här fallet är det mycket bättre att helt enkelt fråga: Vill du ha skjortan istoppad? Då ger du mig möjlighet att svara ja eller nej, och det är betydligt lättare än att behöva svara: Istoppad Ytterligare ett exempel: Vill du ha kvar kartongen eller ska jag slänga den? Den ena frågan hade räckt gott och väl. Överhuvudtaget är det angeläget att så långt som möjligt förenkla kommunikationen oss emellan. Den bästa assistansen är den som bara flyter på utan ord. Det finns frågor som man tröttnar på i längden: Nämen, har du köpt en ny plånbok? eller Har du inte funderat på att fila naglarna någon gång? eller Har du inte funderat på att skaffa en vattenkokare? Det kan också vara bra att tänka på att det finns frågor som överhuvudtaget inte ska ställas. En naturlig följd av assistansen blir att du får veta rätt så mycket om mig och mitt sätt att leva. Ska jag alls kunna upprätthålla någon grad av integritet så är det nödvändigt för mig att sätta vissa gränser för vad som kan diskuteras och vad som inte kan diskuteras. Det kan betyda att man som assistent ibland måste vara beredd att utföra arbetsuppgifter utan att få veta varför. Man får kanske inte ens veta varför arbetsuppgiften ska utföras på just det sättet. I

5 sådana lägen gör man klokt i att inte fråga mer. Eller också kan man börja med att ta sig en funderare på om det verkligen är betydelsefullt att få veta mer innan man gör jobbet. Rapport från Freedom Drive Årets Freedom Drive gick av stapeln mellan den 9 och 12 september i Strasbourg och sammanföll dess-utom med ENILs tioårsjubileum. Flera personer med STIL-anknytning fanns på plats för att delta och första dagen inleddes med att Vibeke Melroy Melström från ENIL öppnade mötet. I sin inledning betonade hon hur viktigt det är att tillfällen som detta ges för att kunna träffas och delge erfarenheter till varandra. Samtidigt poängterade hon att det också är ett ypperligt tillfälle att framföra våra olika situationer till politiker på hög nivå. Andra som talade under dessa dagar var bland annat STIL-medlemmen Jamie Bolling som uppmanade alla att vara stolta, starka och synliga. Adolf Ratzka underströk vikten av att kräva sina rättigheter och att inga rättigheter ges bort gratis. Vi måste kämpa. Detta är extra viktigt att ha med sig med tanke på de nedskärningar som sker runtom i Europa och hur illa de 38 europeiska länderna följer konventionen för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Den traditionsenliga marschen ägde rum dag tre och med på plats från STIL för att delta var Maria Dahl, vice ordförande i STIL, Mona Esbjörnsson, styrelseledamot i STIL och STIL-medlemmen Samieh Hardani-Karlsson. Marschen gick genom ett regnigt Strasbourg och i tåget hördes ropen skalla: Inclusion, not exclusion! Inclusion, not exclusion! Inclusion, not exclusion! (inkludering, inte exkludering!). Med STIL på FN-högkvarteret i New York Den 23 september arrangerade STIL tillsammans med ENIL ett så kallat side-event på FNs högkvarter i New York. Temat för seminariet var progress from poverty and social exclusion towards Independent Living of Persons with Disabilities (utveckling från fattigdom och social exkludering mot Independent Living för personer med funktionsnedsättningar). Handisams generaldirektör Carl Älfvåg agerade moderator och inledde själva mötet med att lämna över ordet till svenska barn- och äldreministern Maria Larsson. Ministern höll ett kort öppningsanförande och hälsade i sin tur mötesdeltagarna välkomna. Genomgående för de olika föredragningarna under seminariets gång var det av Independent Living-rörelsen myntade uttryck nothing about us without us (ingenting om oss utan oss). Flera talare lyfte det faktum att välgörenhet inte är vägen till ett självbestämmande liv. Istället krävs en

6 höjd medvetenhet bland oss med funktionsnedsättningar om vilka våra mänskliga rättigheter faktiskt är för att på så sätt kunna ta steget bort från institutionalisering. Jamie Bolling, medlem i STIL, var en av talarna och var närvarade i egenskap av representant för ENIL. Hon passade på att tacka Sveriges regering för möjligheten att genomföra detta event och beskrev därefter kort vad ENIL är och vilka värderingar organisationen står för. Bland dessa nämnde hon självbestämmande, självrepresentation och strävan mot en avinstitutionalisering. Hennes anförande innehöll även exempel på myter som finns kring Independent Living och att exempelvis just av-institutionalisering skulle vara för dyrt att genomföra. Jamie betonade vikten av individens möjlighet att själv välja och därmed också kontrollera sin egen livssituation. Seminariet bjöd även på en berättelse av Ludmila Borisova, 39 år. En så kallad överlevare. Ludmila beskrev sitt liv på institution i Bulgarien, hur hon flyttades dit redan vid ett års ålder och sedan växte upp där utan att någonsin, som hon beskriver det, bli tillfrågad om vad hon ville med sitt liv. I vuxen ålder gjorde hon försök att hitta annat boende anpassat till hennes behov, men då detta visade sig omöjligt förvisades hon ganska snart tillbaka till institutionsvärlden. Hon har trots detta tagit en universitetsexamen som hon säger har varit möjligt genom stödet från sina vänner och tack vare att hon är den person hon är. På detta följde en paneldiskussion med Kalle Könkköla (Finland), Michael Stein (USA) och Kapka Panayotova (Bulgarien) där side-eventets åhörare bjöds in att ställa frågor till panelen. Att Independent Living är något som berör märktes då intresset för arrangemanget var stort. Ett 50- tal personer från flera olika länder deltog. Andra medverkande var bland andra Katarina Bergwall, STILs verksamhetledare, Maria Dahl, vice ordförande i STIL och Nicoletta Zoannos, kommunikationschef på STIL. Vicki buggar loss Vicki Wedin är arbetsledarpartner på STIL och har en karriär bakom sig inom lufgevärsskytte. Som relativt nyinflyttad Stockholmare kände hon att det var dags att prova på nya fritidsaktiviteter och började leta sig runt bland storstadens utbud. Vicki säger att hon har velat dansa hur länge som helst men inte hittat något som passat henne i Sundsvall, där hon tidigare bodde. Därför tvekade hon inte när hon hittade information om rullstolsdans på nätet, utan gjorde slag i saken och åkte dit för att testa. Det är torsdag kväll och Vicki och assistenten Felix far fram över idrottshallens golv till ljudet av taktfast musik. Båda har nära till skrattet och tungan för det mesta rätt i mun. Det går inte att ta miste på dansglädjen. Samtidigt är det lätt att förstå att det gäller att ha koll på balansen.

7 En förutsättning för att jag faktiskt har kunnat börja dansa är att min assistent tycker att det är lika roligt som jag. Att vi båda har kul är viktigt för att det ska bli ett riktigt bra samspel, säger Vicki. Trots att dansen är en nyfunnen hobby planerar Vicki att ta sin assistent med sig till Göteborg redan nu i oktober för att tävla i bugg. Det är lite nervöst men ska bli väldigt kul, säger Vicki. Och vem vet, vi kanske till och med åker till Norrköping och deltar i SM i rullstolsdans. Vicki får frågan om hon har mer på gång, och vad nästa utmaning i så fall blir? Utan någon större tvekan svarar hon elhockey. Tvära kast alltså och fortsättning följer på Vickis äventyr. Är du intresserad av rullstolsdans? Nacka Handikappidrott anordnar dans för vuxna på Beckomberga sim- och idrottsanläggning (Beckis) i Bromma på torsdagar mellan klockan För barn och ungdomar gäller söndagar mellan klockan Teater De Vill spelade Teater på väg Höstens första medlemsträff gick i kulturens tecken då STIL bjöd in till Farsta gymnasiums aula med teaterpjäsen Teater på väg. Förutom medlemmar fanns även personliga assistenter, familj och vänner med i publiken och delar av STIL kontorspersonal. En av pjäsens skåpdespelare var Jonas Franksson, styrelseledamot i STIL. Teater på väg handlar om en teater-grupps förberedelser och våndor inför en pjäs de för första gången ska spela på en skola. Det är den självlärda Camilla som brinner för pjäsen och knappt kan bärga sig av förväntan. Det är den rullstolsburne Jonas som gör skådespelardebut och som brottas med en extrem nervositet och tvivel på sin egen förmåga. Och sist men inte minst den nyutexaminerade Tobias som helst vill göra något större. De repeterar, riggar och ställer in ljus och ljud samtidigt som en rad förvecklingar sker emellan de tre rollfigurerna. Tiden för publikinsläpp kryper sig allt närmre. Kommer de verkligen att kunna genomföra pjäsen? Teater på väg är helt enkelt en teater om teater. Vanligen spelas den för ungdomar och pjäsen, eller snarare pjäsen de ska spela, tar upp saker som berör åldersgruppen: utanförskap, kåthet, kroppsfixering, vänskap och rädsla för döden. Men även som vuxen har man behållning av pjäsen. För igenkänningen finns ju fortfarande där och många skatt hördes i aulan under fredagskvällen. Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig kväll och vi hoppas att tillfälle ges till nya samarbeten tillsammans med teatergruppen Teater De Vill som stod för kvällens inslag.

8 Medlemsmöten om den nya SAMS-organisationen Välkommen till medlemsmöte om den nya SAMS-organisationen. Medlemsmötena är till för dig som vill veta mer om den nya uppgiftsfördelningen i arbetsmiljö, innan du gör ditt val av vem du önskar ska få uppdraget som SAMS-uppgiftsansvarig i din assistans. Vi kommer att gå igenom vad uppgiftsfördelningen i arbetsmiljö innebär, hur arbetsmiljöarbetet i STIL kommer se ut framöver och hur du återkommande rapporterar till STIL. Anmäl dig till Sari Nykvist, eller ring Vänligen ange vilket av mötestillfällena din anmälan gäller. STIL bjuder på lättare fika. Till Sari kan du också vända dig med praktiska frågor kring medlemsmötena. Varmt välkommen! Följande tider och platser gäller: STIL i Stockholm: Måndagen den 14 oktober klockan eller tisdagen den 15 oktober klockan Välkommen till STIL Anna! I slutet av september började STILs senaste nyförvärv Anna Palmborg att jobba som arbetsledarpartner på kontoret i Farsta. Anna är 38 år, utbildad socionom och kommer direkt från en tjänst som LSS-hand-läggare på Täby kommun. Tidigare har hon varit verksam i Sigtuna kommun och innan dess bodde och jobbade hon i Göteborg. Anna har själv personlig assistans och hoppas genom sitt arbete som arbetsledarpartner kunna vara ett stöd till STILs medlemmar för att utforma en fungerande assistans. Som arbetsledarpartner går det inte att utgå ifrån givna regler, säger Anna. Det finns inga färdiga svar eftersom varje assistansanvändare är unik. Henns råd för att skapa en bra assistanssituation är att du som assistans-användare tydligt kommunicerar hur du vill ha det. Och att det är viktigt att tänka till före kring vad som är viktigt för just dig. Ingen assistans är ju den andra lik. Hund eller katt?

9 Anna bor i en bostadsrätt i Bromma tillsammans med sin sambo. Under sin uppväxt hade hon hund men har inga planer på att skaffa något husdjur, varken hund eller katt. Det är svårt att få ihop husdjur med heltidsjobb. Och katter blir det inte tal om. De är alldeles för egensinniga och opålitliga. Medlemskap i assistanskooperativ lönar sig Kerstin Nilson har en kronisk sjukdom som gör att hon enligt Försäkringskassan tillhör personkretsen* i LSS (Lagen om Särskilt Stöd för personer med funktions-nedsättning). I sju år hade Kerstin personlig assistans genom STIL. Plötsligt ändrades reglerna, som sa att om du själv kan föra gaffeln till munnen får du ingen hjälp alls med maten. Inte skära eller hacka den. Inte heller med att tillaga den. På grund av de nya bedömningar som regeländringen innebar förlorade därför Kerstin rätten till personlig assistans. När Försäkringskassan drog in Kerstins assistans var bedömningen att hennes grundläggande behov inte uppgick till 20 timmar per vecka. Kerstin ansökte då istället om personlig assistans genom kommunen. Kommunen fastslog, tvärt emot Försäkrings-kassans bedömning, att hon inte tillhörde personkretsen och beviljade därför istället hemtjänst. I det här läget påbörjade Kerstin, tillsammans med STILs jurist, en serie av överklaganden som skulle vara i tre år. Hon har nu återfått rätten till personlig assistans och väntar i skrivandets stund på besked om den exakta omfattningen. När vi ses på STILs kontor berättar Kerstin att hela processen har tagit på krafterna. Förut såg jag ingen framtid. Men med assistans är det ok att leva trots en kronisk sjukdom. Nu behöver jag inte längre reducera mitt liv till ett minimum, säger hon. Nu kan jag välja STIL igen, som jag tycker gör så mycket bra. STIL värnar om den ursprungliga idén om vad personlig assistans egentligen är. Enligt Kerstin är detta det främsta skälet till att hon väljer STIL som anordnare. Det faktum att full delaktighet för alla genomsyrar verksamheten är anledningen till att Kerstin även under de år hon varit utan assistans valt att fortsätta som stödmedlem och dessutom fungerat som internrevisor i föreningen. När jag frågar Kerstin om vad hon tror att hon personligen skulle kunna göra för att föra fram frågorna kring Independent Living blir svaret att hon hoppas kunna inspirera andra att se hur den personliga assistansen öppnar möjligheter till ett självbestämmande liv. Hon hoppas också att andra som befinner sig i samma eller liknande situation som hon gjort ser att det faktiskt kan löna sig att inte ge upp. Även när det verkar hopplöst. Vad ser du fram emot mest att kunna göra tack vare den personliga assistansen?

10 Semester, säger Kerstin leende. Jag har längtat efter att kunna resa. Så fort jag får möjlighet blir det av. Faktaruta I lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, beskrivs tre grupper: personkrets 1: personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, personkrets 2: personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, samt personkrets 3: personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service. Källa: Socialstyrelsen Nya blanketter: Tidsredovisning & Assistansersättning Du som anlitar annan assistansanordnare utöver STIL ska från och med den 1 juli i år använda dig av Försäkringskassans nya blankett för tidrapportering. Blanketten heter Tidsredovisning Assistansersättning och har till skillnad från tidigare både en fram- och baksida. Var noga med att fylla i alla uppgifter. Har du gamla blanketter kvar uppmanar vi dig att slänga dessa, då Försäkringskassan enbart kommer att godkänna de nya blanketterna i fortsättningen. Du hittar blanketten via eller genom att gå direkt till Ny verksamhetsdansvarig på Assistansanordnarna Sedan augusti i år har Assistansanordnarna en ny verksamhetsansvarig. Det är Per Frykman som har tagit över tjänsten efter Jessica Smaaland. Per är journalist i grunden och har under de senaste 15 åren arbetat med frågor som rör personer med funktionsnedsättning, utvecklingsarbete och kommunikation. Han har bland annat haft en tjänst som koordinator på Handisam, varit projektledare på Handikappförbunden och jobbade mellan åren som informationsansvarig på STIL.

11 Tidigare har Per också arbetat som journalist och bland annat bevakat hur regering och riksdag arbetar. Att värna intentionerna i LSS ser han som en fråga om mänskliga rättigheter och han drivs av att skapa de bästa förutsättningarna för Assistansanordnarnas medlemmar att verka i en allt tuffare omvärld. Beslut om timschablon för assistansersättning Regeringen har nu beslutat att fastställa schablonbeloppet till 280 kronor per timme. Det innebär att schablonbeloppet räknas upp med fem kronor jämfört med Enligt regeringen har den del av schablonen som avser administration, kompetensutveckling, assistansomkostnader med mera, det vill säga de så kallade övriga kostnaderna, varit för högt beräknad tidigare år. Därför avviker uppräkningen från tidigare år. Uppräkningen avser att täcka ökade kostnader för löner och lönebikostnader. Ny rutin kring anmälan om konto till Swedbank Som nyanställd i STIL är det nödvändigt att anmäla vilket konto lönen ska sättas in på. För att göra anmälan går den som är anställd in på och anmäler önskat konto där. Detsamma gäller för den som vill göra ändring av konto. Viktigt med schemaläggning i Aiai Vi passar på att påminna om vikten av att du schemalägger i Aiai. Detta är för att undvika att exempelvis dubbelassistans och jour används utan att det finns beslut på detta hos myndigheterna (Försäkringskassa eller kommun), då det kan leda till att du blir återbetalningsskyldig för felaktiga timmar. Omvänt gäller också att myndigheterna kan komma att ifrågasätta behovet av assistans om du som assistansanvändare INTE använder upp alla dina assistanstimmar. Med hjälp av Aiai säkerställer du att sådana misstag inte sker. Som vi har informerat om tidigare så är det reglerat i lagar och avtal att kunna tillhandahålla ett schema på en arbetsplats. Att schemalägga i Aiai är ett väldigt bra och praktiskt verktyg och inte krångligt att använda. Om du vill ställa frågor kring schemaläggningen och hur du exempelvis kan schemalägga framåt i tiden går det bra att kontakta någon på STILs löneavdelning eller Niklas Pettersson på direktnummer

12 Nytt utseende på Försäkringskassans räkning Försäkringskassans räkning har ändrat utseende. Du fyller numera i blanketten under punkt 2 (vid antal), under punkt 4 och 6 samt under punkt 7 om denna punkt berör dig. Räkningen skickar du som vanligt till STIL så att den är STIL tillhanda senast den sista arbetsdagen i samma månad som du fått den. När livet inte blev som du tänkt dig En av våra nyheter för i år är cirkeln med detta namn som vänder sig till dig som är assistansanvändare i eller utanför STIL. Har livet inte blivit som du tänkt dig? Har du förlorat jobbet, fått minskad assistans, haft jobbiga avslut, flyttat, haft brustna relationer, fått minskad funktion eller varit med om någons bortgång? Eller har du kanske något annat du vill bearbeta? Omständigheter som dessa kan lätt få oss att må dåligt och tvivla på vår egen förmåga. Vi börjar älta vilket blir till hinder i våra liv, inte minst då det till exempel handlar om att leda en assistans. Nu finns det möjlighet att ta del av denna cirkel som utgör en fast grupp med cirka 8 träffar, där vi med en tydlig metod kan hjälpa dig att bearbeta det du tycker är svårt för att sedan komma vidare. Vi börjar med ett seminarium för att se vilka som kan vara intresserade och bestämmer därefter tider för våra träffar. Cirkelledare: Carin Öhman, certifierad vid Svenska Institutet för Sorgebearbetning Plats: Stockholm, STILs lokaler i Farsta Tid: 31 oktober, klockan Vi bjuder på smörgås! Varmt välkommen att anmäla dig till

13 Kalendarium Fokus självbestämmande (Sundsvall: Personliga assistenter, medarbetsledare och legala företrädare) klockan Medlemsmöte om SAMS-organisationen (Stockholm) klockan Medlemsmöte om SAMS-organisationen (Stockholm) klockan Kurs i kommunikation (Sundsvall) klockan Kurs om arbetstidslagen (ATL) & Aiai. Nytt för i år! (Stockholm) kl Kurs i kommunikation (Stockholm) klockan När livet inte blev som du tänkt dig. Nytt för i år! (Stockholm) kl Bas-kurs (Stockholm) Extrainsatt kurstillfälle! Två dagar, klockan Kurs om arbetstidslagen (ATL) & Aiai. Nytt för i år! (Stockholm) kl Medlemsträff med Bengt Elmén (Sundsvall) klockan SAMS-kurs (Stockholm) klockan Kurs om assistansomkostnader (Stockholm) Klockan Baskurs (Sundsvall) Två dagar, klockan Grundkurs för personliga assistenter (Stockholm) klockan SAMS-kurs (Sundsvall) klockan Grundkurs med barninriktning (Stockholm) klockan Kurs i rekrytering (Sundsvall) klockan Påbyggnadskurs (Stockholm) Två dagar klockan Fokus självbestämmande (Stockholm: Personliga assistenter, medarbetsledare och legala företrädare) klockan SAMS-kurs (Stockholm) klockan

SÄNKNING AV SCHABLONEN

SÄNKNING AV SCHABLONEN ORIGINAL STILs tidning om Independent Living Nr 3 2013 Oktober let s dance! Vicki och Felix buggar Sidan 8 stil PÅ TURNé Sidan 5-7 PROTEST! HÖJ RÖSTEN MOT SÄNKNING AV SCHABLONEN Sidan 3 jonas franksson

Läs mer

Personlig assistans. leva som alla andra. Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun

Personlig assistans. leva som alla andra. Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun Personlig assistans leva som alla andra Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Vissa kriterier måste vara uppfyllda för att man ska

Läs mer

Personlig assistans är självbestämmande

Personlig assistans är självbestämmande DET HÄR ÄR STIL Personlig assistans är självbestämmande STIL bildades 1984 och var först med personlig assistans i Sverige. Det är tack vare STIL som vi har rätt till personlig assistans. STILs modell

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert Personlig assistans Nordiskt seminarium 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm Ulla Clevnert Personlig assistans enligt 9 2 LSS Biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader

Läs mer

Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Personalversion

Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Personalversion Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Personalversion Vad personlig assistans är Personlig assistans är en insats i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Insatsen kan även

Läs mer

Utbildningar hösten 2013

Utbildningar hösten 2013 Utbildningar hösten 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅRA UTBILDNINGAR...3 ASSISTENTUTBILDNING...4 Stockholm 5/11, Göteborg 17/9 ARBETSLEDARUTBILDNING...5 Stockholm 15/10, Göteborg 1/10 KONDUKTIV PEDAGOGIK 1...6

Läs mer

Personlig assistans för att leva det liv du vill

Personlig assistans för att leva det liv du vill Personlig assistans för att leva det liv du vill Välkommen till STIL! Hos oss är det du och ditt liv som står i centrum. I den här foldern kan du läsa mer om vad vi kan erbjuda dig och varför du ska välja

Läs mer

Utbildningar våren 2014

Utbildningar våren 2014 Utbildningar våren 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅRA UTBILDNINGAR...3 ASSISTENTUTBILDNING...4 Stockholm 5/2 & 14/5, Göteborg 26/3 ARBETSLEDARUTBILDNING...5 Stockholm 10/4, Göteborg 15/4 KONDUKTIV PEDAGOGIK

Läs mer

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNEHÅLL 8 14 18 20 22 26 29 Hur vi har gjort rapporten Livet före och efter det förändrade beslutet Så påverkar beslutet vardagsliv och fritid

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE (LSS) LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med stora

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1. Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, 2. Betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

Vad kan vi erbjuda inom ramen för LSS? LSS-insatser. Vård- och omsorgsförvaltningen

Vad kan vi erbjuda inom ramen för LSS? LSS-insatser. Vård- och omsorgsförvaltningen Vad kan vi erbjuda inom ramen för LSS? LSS-insatser Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun 2013. Formgivning: Elin Hjelm LSS: Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller

Läs mer

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen Att leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Handikappomsorgen Innehåll Vad är LSS?... sid 3 Leva som andra... sid 3 För vem gäller lagen?... sid 4 Alla

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Kundversion

Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Kundversion Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Kundversion Vad personlig assistans är Personlig assistans är en insats i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Insatsen kan även

Läs mer

Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet

Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet Du kan hjälpa och stödja Som kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet kan du hjälpa och stödja personer med funktionsnedsättningar så att de kan leva

Läs mer

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för * Ledsagarservice Ledsagare är en person som är anställd av kommunen och som kan följa med ex till badhus, affär, läkare, bio och promenader. Servicen skall anpassas efter den enskildes behov. Den som

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar Rev nov 2014 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Den första januari 1994

Läs mer

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och

Läs mer

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun.

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. LSS Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och har stora funktionsnedsättningar kan vända dig till biståndskansliet

Läs mer

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Övertorneå kommun Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla personer med funktionsvariation har, vid behov, möjlighet till stöd och

Läs mer

Personlig assistans Umeå kommun. Information till dig som valt Umeå kommun som anordnare av din personliga assistans.

Personlig assistans Umeå kommun. Information till dig som valt Umeå kommun som anordnare av din personliga assistans. Personlig assistans Umeå kommun Information till dig som valt Umeå kommun som anordnare av din personliga assistans. Personlig assistans för vuxna Vår vision är att gemensamt skapa det bästa och självklara

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se Leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.ronneby.se Innehåll Vad är LSS? 3 Leva som andra 3 För vem gäller lagen? 4 Alla insatser i LSS är gratis 5

Läs mer

Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på

Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på 1 FALU KOMMUN KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET 2009-01-29 Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på Slutbetänkande av LSS-kommittén SOU 2008:77 Möjlighet att leva som andra, Ny lag om stöd och service

Läs mer

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning LSS lagen om rätten att leva som andra För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning Alla personer med någon form av funktionsnedsättning som bor i Bräcke kommun skall

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

Organisera assistansen

Organisera assistansen Organisera assistansen Roller och ansvarsområden Sedan assistansreformen genomfördes har den personliga assistansen präglats av en mycket hög uppskattning bland de assistansberättigade. Allt tyder också

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Social sektor. Leva som andra. - information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Social sektor. Leva som andra. - information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Social sektor Leva som andra - information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det är en lag

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. 1 Lättläst version

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. 1 Lättläst version LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade 1 Lättläst version Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen är en rättighetslag. Lagen förkortas med LSS. LSS gäller för människor

Läs mer

2005:7. Assistansersättning åren 2000 2004 ISSN 1652-9863

2005:7. Assistansersättning åren 2000 2004 ISSN 1652-9863 25:7 Assistansersättning åren 2 24 ISSN 1652-9863 Statistikinformation försäkringsstatistik Assistansersättning åren 2 24 Utgivare: Upplysningar: Försäkringskassan Försäkringsdivisionen Enheten för statistik

Läs mer

Personlig assistans Skellefteå kommun AVTAL

Personlig assistans Skellefteå kommun AVTAL - personlig assistans För dig med funktionsnedsättning ger personlig assistans från en stor frihet. Tillsammans med dig utformar vi ett stöd som ökar dina möjligheter till ett självständigt och meningsfullt

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade Till Dig som nu läser denna broschyr! Lagen vänder sig till personer i alla åldersgrupper och med olika funktionshinder och livssituationer. Lag om stöd och service LSS till vissa funktionshindrade Lagen

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll Personlig assistans består av just dessa två delar, uppdraget och yrkesrollen. Det är en beskrivning

Läs mer

Lagändringar och rättspraxis bakom ökningen i assistansersättningen

Lagändringar och rättspraxis bakom ökningen i assistansersättningen Utökad sammanfattning till Assistansersättningens utveckling (Socialförsäkringsrapport 2015:13) Lagändringar och rättspraxis bakom ökningen i assistansersättningen Förord År 1994 infördes personlig assistans

Läs mer

Frågestund med Borlänge kommun krig LSS och SoL. Den 24 februari 2014

Frågestund med Borlänge kommun krig LSS och SoL. Den 24 februari 2014 Frågestund med Borlänge kommun krig LSS och SoL Den 24 februari 2014 Vad innebär SoL? Socialtjänstlag (2001:453) Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas

Läs mer

STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014

STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014 STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014 TEATER Vill du också stå på scenen och sjunga eller dansa? Just nu kan du få din dröm att gå i uppfyllelse. Att få stå på scenen och sjunga, dansa och spela teater!! Start:

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Vårdbidrag. Diagram 1. Antal barn med vårdbidrag. (Källa: Store)

Vårdbidrag. Diagram 1. Antal barn med vårdbidrag. (Källa: Store) Vårdbidrag Tanken med vårdbidrag var att införa en särskild ersättning till föräldrar som hade barn med funktionshinder och som följde tidens handikappolitik att personer med funktionshinder skulle integreras

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Insatsen kontaktperson enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Insatsen kontaktperson enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen Insatsen kontaktperson enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av omsorgsnämnden 2011-12-15, 148. Övertagen av socialnämnden 2012-09-01.

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

JOBBA SOM PERSONLIG ASSISTENT

JOBBA SOM PERSONLIG ASSISTENT JOBBA SOM PERSONLIG ASSISTENT En bra assistent är mogen, känner sig själv och har respekt för gränser. Vad är personlig assistans? Som personlig assistent hjälper du en annan människa att leva sitt liv.

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem!

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem! LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Hej! Vi på Fria Teatern är mycket glada att över att vi får spela Svårast är det med dom värdelösa för dig och din elevgrupp. Föreställningen är ca timme lång med ett kort uppföljande

Läs mer

LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade.

LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade. LSS LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade. I LSS står att människor med stora och varaktiga funktionshinder har rätt till hjälp. Det står också att människor som

Läs mer

STUDIEPROGRAM Våren 2013

STUDIEPROGRAM Våren 2013 STUDIEPROGRAM Våren 2013 TEATER Vill du också stå på scenen och sjunga eller dansa? Just nu kan du få din dröm att gå i uppfyllelse. Att få stå på scenen och sjunga, dansa och spela teater!! Start: 7/2

Läs mer

Assistansersättning. Bakgrund. Aktuellt

Assistansersättning. Bakgrund. Aktuellt Assistansersättning Bakgrund Assistansersättning är en ersättning för att bekosta personlig assistans för den som, på grund av stort och varaktigt funktionshinder, behöver hjälp med de grundläggande behoven

Läs mer

Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov

Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov Försäkringskassans ställningstagande Vid bedömningen av hur många assistanstimmar som ska beviljas för andra

Läs mer

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Avdelningschef LSS Agneta Stabforsmo 0240-66 03 25 SMEDJEBACKENS KOMMUN Socialförvaltningen LSS-avdelningen Information om LSS- Lagen om När Du

Läs mer

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder.

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som

Läs mer

Utbildningsdag i Uppsala om förvärvad hjärnskada

Utbildningsdag i Uppsala om förvärvad hjärnskada Utbildar INBJUDAN till Utbildningsdag i Uppsala om förvärvad hjärnskada Tema: Konsekvenser vid förvärvad hjärnskada. Plats: Missionskyrkan i Uppsala. Tid: Tisdagen den 8 mars 2016 kl. 9.00 17.00 (registrering

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

LSS. Lättläst version

LSS. Lättläst version LSS Lättläst version Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen är en rättighetslag. Lagen förkortas med LSS. LSS gäller för människor som har en stor funktionsnedsättning hela livet eller

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Kungälvs kommun. Granskning av utbetalningsprinciper Personlig assistans. Granskningsrapport. KPMG AB 2014-08-27 Antal sidor: 5

Kungälvs kommun. Granskning av utbetalningsprinciper Personlig assistans. Granskningsrapport. KPMG AB 2014-08-27 Antal sidor: 5 Bilaga 1 Granskning av utbetalningsprinciper Personlig assistans Granskningsrapport KPMG AB Antal sidor: 5 2014 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Jag är egen arbetsgivare (kräver ej tillstånd från IVO)

Jag är egen arbetsgivare (kräver ej tillstånd från IVO) Härmed utfäster sig undertecknad att min/vår verksamhet. ska följa och arbeta efter IfAs regler för IfA-godkännade 1 (IfA Löfte) Jag är egen arbetsgivare (kräver ej tillstånd från IVO) Vi är en mindre

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse för STIL, Stiftarna av Independent STILs Living verksamhetsberättelse i Sverige 2013 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning 4 Ordföranden

Läs mer

Tillgänglighetsmarsch och hearing om funktionshinderpolitik i Helsingborg.

Tillgänglighetsmarsch och hearing om funktionshinderpolitik i Helsingborg. Tillgänglighetsmarsch och hearing om funktionshinderpolitik i Helsingborg. 6 september 2014 avmarsch från Gustav Adolfs torg kl 11.30. Vi finns på facebook, Tillgänglighetsmarschen i Helsingborg Varför

Läs mer

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset Hej alla medlemmar, Trots en tidig vår med mycket sol som vill locka ut oss i naturen har föreningen också viktiga aktiviteter på gång som vi hoppas ni vill delta i även om det vackra vädret fortsätter

Läs mer

Föreningen STILs principprogram Antaget av årsstämman 2015-05-23. 1. Inledning. 2. Utgångspunkter

Föreningen STILs principprogram Antaget av årsstämman 2015-05-23. 1. Inledning. 2. Utgångspunkter Föreningen STILs principprogram Antaget av årsstämman 2015-05-23 1. Inledning STIL Stiftarna av Independent Living i Sverige är en ideell förening av personer diskriminerade på grund av sin funktionalitet.

Läs mer

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS. - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade. En lag om rätten att leva som andra

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS. - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade. En lag om rätten att leva som andra OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Vad är LSS? LSS-lagen är en rättighetslag om stöd och service till vissa

Läs mer

Välkommen som ny stödfamilj i Jönköpings kommun!

Välkommen som ny stödfamilj i Jönköpings kommun! Välkommen som ny stödfamilj i Jönköpings kommun! Information till uppdragstagare i Funktionshinderomsorgen 2011-05-25 Innehållsförteckning Organisationsbeskrivning... 1 Målgrupp...1 Rättigheter för personer

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Utgångspunkter LSS och FNs konvention

Utgångspunkter LSS och FNs konvention Utgångspunkter LSS och FNs konvention Föräldrar har det huvudsakliga ansvaret för sina barns vård och fostran även då barnet har omfattande funktionsnedsättningar. Enligt Lag (1993:387) om stöd och service

Läs mer

Assistentutbildning...3. Arbetsledarutbildning...4. Konduktiv pedagogik 1...5. Konduktiv pedagogik 2...6. Konduktiv pedagogik 3...

Assistentutbildning...3. Arbetsledarutbildning...4. Konduktiv pedagogik 1...5. Konduktiv pedagogik 2...6. Konduktiv pedagogik 3... Kurskatalog Hösten 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Assistentutbildning...3 Arbetsledarutbildning...4 Konduktiv pedagogik 1...5 Konduktiv pedagogik 2...6 Konduktiv pedagogik 3...7 Grundkurs i kommunikation och

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2010-01-19 Socialförvaltningen Handikappomsorgen LÄTT-LÄST LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS finns för att: Göra det lättare för dig med funktionshinder att göra saker som

Läs mer

IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare

IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare Det är mycket att tänka på vid val av assistansanordnare och det är viktigt med hög kvalitet på assistansen. Genom IfA kan en verksamhet ansöka om IfA-godkännande.

Läs mer

IfA-godkännande OP Assistans 2014

IfA-godkännande OP Assistans 2014 IfA-godkännande OP Assistans 24 Q. Får du stöd med att fylla i enkäten? Frågorna i enkäten vänder sig till dig som assistansberättigad. Om du behöver någon annans stöd för att svara på dem så svarar du

Läs mer

Lättläst om LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lättläst om LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Lättläst om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem kan ansöka? I lagboken står det vilka personer som kan få stöd och hjälp enligt LSS. 1. Personer med utvecklingsstörning, autism

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS Det finns en lag som säger att personer med funktionsnedsättning kan få särskilt stöd och service. Lagen heter LSS, som är ett kortare namn för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Personlig assistans. Chefsdagarna. Praktisk arbetsledning som stödjer personal och brukare. Senaste nytt inom assistans så påverkas du

Personlig assistans. Chefsdagarna. Praktisk arbetsledning som stödjer personal och brukare. Senaste nytt inom assistans så påverkas du Chefsdagarna Personlig assistans Inbjudan till konferens i Stockholm den 5-6 december 2011 TALARE KommunLex AB Jonas Reinholdsson Nyköpings kommun Catarina Lindgren Praktisk arbetsledning som stödjer personal

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2012:6) Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning

Yttrande över betänkandet (SOU 2012:6) Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm den 24 april 2012 Yttrande över betänkandet (SOU 2012:6) Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning Vi på Neurologiskt Handikappades Riksförbund,

Läs mer

Information om stöd och service

Information om stöd och service Information om stöd och service Information om stöd och service enligt LSS Socialförvaltningen informerar Vad är LSS? LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Socialnämnden ska

Läs mer