ORIGINAL Nummer 3, 2013 oktober

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ORIGINAL Nummer 3, 2013 oktober"

Transkript

1 ORIGINAL Nummer 3, 2013 oktober LEDARE: Emma Johansson I skivandets stund njuter jag av riktigt angenäma höstdagar och att det är dags för varma sjalar och ulliga stickade sockor. Det där med vinter och snö tänker jag göra mitt bästa för att hålla ifrån mig ett bra tag till. Jag tittar tillbaka på tiden som gått sedan senaste Original och inser att det händer en hel del på STIL-fronten. I detta nummer av Original kan ni därför bland annat läsa om att vi har fått en ny arbetsledarpartner till kontoret i Farsta som vi självklart hälsar varmt välkommen. Hon heter Anna Palmborg och kommer direkt från en tjänst som LSS-handläggare på Täby kommun. Vi har också hunnit genomföra höstens första medlemsträff där STIL bjöd in teatergruppen Teater De Vill som spelade pjäsen Teater på väg i Farsta gymnasiums aula. STILs egen Jonas Franksson var en av skådespelarna och kvällen var väldigt uppskattad bland de som kom för att titta. STIL har även synts internationellt. Nu senast när vi tillsammans med ENIL anordnade ett seminarium, eller ett så kallat side-event, i FN-skrapan i New York. Handisams generaldirektör Carl Älfvåg agerade moderator och svenska barn- och äldreministern Maria Larsson var också på plats. Dessutom deltog ett 50-tal personer från flera olika länder. Och som vanligt fanns vi representerade i Strasbourg under Freedom Drive. Själva marschen gick genom ett regnigt Strasbourg och i tåget hördes ropen skalla: Inclusion, not exclusion! Inclusion, not exclusion! Inclusion, not exclusion! (inkludering, inte exkludering!) Det är alltid kul med tips och idéer på roliga fritidsaktiviteter. På detta tema får ni därför längre fram i tidningen följa med Vicki Wedin en sen torsdagkväll när hon buggar med sin assistent Felix. Självklart bjuder vi även på diverse medlemsinformation om allt från medlemsmöten, påminnelse om höstens kurser och vikten av schemaläggning i Aiai. Dessutom uppmanar vi i styrelsen er till mobilisering med anledning av den pågående utredning som rör schablonersättningen. Men passa också på att njuta av lite god läsning och av att höstvädret gör att ni äntligen får användning för mormors stickade vantar igen. Själv tänder jag några värmeljus och kurar ner mig med en god bok. Trevlig höst!

2 Medlemsträff med Bengt Elmén Finns det någon naturlag som säger att personer med funktions-hinder alltid ska skildras som sjuka, svaga, osexiga, hjälplösa, beroende, arbetslösa, deprimerade, viljelösa och passiva? Denna frågeställning kommer Bengt Elmén att ta upp när han föreläser vid STILs medlemsträff den 12 november i Sundsvall. Kvällen kommer att handla om hur funktionshinder skildras och har skildrats, vilka fördomar som för-medlas och hur dessa kan påverka kvaliteten på assistansen. Syftet med föreläsningen är att visa hur fel det kan bli när man konstlar till det och hur rätt det kan bli när man bestämmer sig för att skildra personer med funktionshinder som folk är mest. Med brister och förtjänster. För anmälan och eventuella frågor är du välkommen att kontakta Linda Håkansson på eller Sabina Soldati på OBS! Sista anmälningsdag är den 6 november. Du kan se några av Bengts filmer på Dags att mobilisera Just nu händer det mycket bakom kulisserna vad gäller den personliga assistansen och främst assistansersättningen. Bland annat pågår en utredning rörande schablonersättningen som inom ett par månader i princip ska vara klar. Den offentliggörs senast den 14 februari nästa år. Vi är oroade för att utredningen ska ge förslag som kommer att begränsa ett aktivt liv. Vi ser fler och fler tecken och tendenser till att vilja skära i kostnaden för den personliga assistansen. Ett tydligt exempel på den minimala ökningen av timschablonen nästa år. Så kallade onödiga nöjen som fritidsaktiviteter och resor ligger antagligen lågt prioriterat och det finns en risk att assistansersättningen enbart kommer täcka löner, viss utbildning för personliga assistenter och en liten administration. Susanne Billums förslag om att cirka kronor per assistansanvändare och år i assistansomkostnader är i högsta grad något som skulle kunna bli aktuellt. Som vi alla vet räcker det inte långt ifall man lever ett aktivt liv med familj, arbete och fritidsintressen.

3 Under tiden utredningen pågår kan vi fortfarande påverka utfallet. Men tiden är knapp och vi måste vara många som trycker på. Vi vill därför uppmana STILs alla medlemmar till aktion under oktober och november: Vill du ha hjälp att formulera dina insändare och brev är du varmt välkommen att kontakta STILs intressepolitiska sekreterare Jessica Smaaland på eller Det här kan DU göra: Skriv insändare och artiklar till lokala tidningar, där du beskriver hur en eventuell sänkning av assistansersättningen skulle begränsa ditt liv. Vi vet att det här är en effektiv metod för påverkan. Lokalpress bevakas på riksnivå och når därför långt samtidigt som det är relativt lätt att bli publicerad. Mejla och ring politiker i riksdag och regering och beskriv samma sak. Förklara att det inte kommer att gå att uppnå LSS intentioner med självbestämmande, delaktighet, jämlikhet och att leva som andra om assistansersättningen inte täcker alla behov, inklusive omkostnader vid ett aktivt liv. Uttryck dina tankar om ämnet på bloggar och sociala medier. Bengt Elmén: Att ställa frågor Bengt Elmén är socionom, författare och mentor. Han är också en av förgrundsgestalterna i Independent Living-rörelsen i Sverige. Efter att ha jobbat som STILs verksamhetsledare i fem år startade han sitt eget utbildningsföretag. Alltsedan dess har han bland annat arbetat med utbildning av arbetsledare och deras personliga assistenter. Han har bland annat skrivit boken Assistans med glans. Bengt skriver återkommande för Original under För en tid sedan skrev jag så här till mina assistenter: Här är en tredelad vädjan som handlar om att ställa frågor. Jag får rätt så många frågor och det är ju naturligt eftersom det är jag som är er arbets-ledare. Men innan du frågar mig något så ber jag dig att tänka på följande: 1. Är frågan nödvändig? Många gånger kan vi bara kasta ur oss en fråga utan att tänka efter först. Vi vet mer än vi tror, och ofta kan det vara värdefullt att först fråga sig om det verkligen är nödvändigt att fråga det där man tänkte fråga. Ibland kan vissa frågor bero på en överdriven osäkerhet eller, att man inte ger sig tid att tänka efter eller att man inte vågar lita till sin intuition.

4 2. Det andra som jag vill be dig tänka på är att alltid vänta på svar. Tyvärr har vi många gånger en ovana att kasta ur oss en fråga för att sedan gå och göra något helt annat. Vi ägnar inte tillräckligt med uppmärksamhet åt svaret. Detta gör mig minst sagt irriterad. Sänk takten för guds skull och ge dig tid att lyssna till dina medmänniskor när de bemödar sig om att ge dig ett svar på det du undrar. En variant på det här med att inte vänta på svar är att på olika sätt markera att man vill ha ett snabbt svar, annars får det vara. En del personer lägger sig t.ex. till med ovanan att ställa rappa frågor bara för att de vill ha rappa svar. Ibland kan det bero på att de föreställer sig att det är mest effektivt att arbeta och kommunicera så fort som möjligt. Så är det inte. När vi ökar stressen i vår vardag så leder det vanligen istället till fler missförstånd vilket snarare försinkar kommunikationen. All stress innebär också att mängder av energi bara går upp i rök. 3. Slutligen vill jag be dig att tänka dig för innan du ställer tudelade frågor. För mig är det i regel mycket lättare att svara på ja-och-nej-frågor. Här är ett exempel: Vill du ha skjortan istoppad eller utanför? I det här fallet är det mycket bättre att helt enkelt fråga: Vill du ha skjortan istoppad? Då ger du mig möjlighet att svara ja eller nej, och det är betydligt lättare än att behöva svara: Istoppad Ytterligare ett exempel: Vill du ha kvar kartongen eller ska jag slänga den? Den ena frågan hade räckt gott och väl. Överhuvudtaget är det angeläget att så långt som möjligt förenkla kommunikationen oss emellan. Den bästa assistansen är den som bara flyter på utan ord. Det finns frågor som man tröttnar på i längden: Nämen, har du köpt en ny plånbok? eller Har du inte funderat på att fila naglarna någon gång? eller Har du inte funderat på att skaffa en vattenkokare? Det kan också vara bra att tänka på att det finns frågor som överhuvudtaget inte ska ställas. En naturlig följd av assistansen blir att du får veta rätt så mycket om mig och mitt sätt att leva. Ska jag alls kunna upprätthålla någon grad av integritet så är det nödvändigt för mig att sätta vissa gränser för vad som kan diskuteras och vad som inte kan diskuteras. Det kan betyda att man som assistent ibland måste vara beredd att utföra arbetsuppgifter utan att få veta varför. Man får kanske inte ens veta varför arbetsuppgiften ska utföras på just det sättet. I

5 sådana lägen gör man klokt i att inte fråga mer. Eller också kan man börja med att ta sig en funderare på om det verkligen är betydelsefullt att få veta mer innan man gör jobbet. Rapport från Freedom Drive Årets Freedom Drive gick av stapeln mellan den 9 och 12 september i Strasbourg och sammanföll dess-utom med ENILs tioårsjubileum. Flera personer med STIL-anknytning fanns på plats för att delta och första dagen inleddes med att Vibeke Melroy Melström från ENIL öppnade mötet. I sin inledning betonade hon hur viktigt det är att tillfällen som detta ges för att kunna träffas och delge erfarenheter till varandra. Samtidigt poängterade hon att det också är ett ypperligt tillfälle att framföra våra olika situationer till politiker på hög nivå. Andra som talade under dessa dagar var bland annat STIL-medlemmen Jamie Bolling som uppmanade alla att vara stolta, starka och synliga. Adolf Ratzka underströk vikten av att kräva sina rättigheter och att inga rättigheter ges bort gratis. Vi måste kämpa. Detta är extra viktigt att ha med sig med tanke på de nedskärningar som sker runtom i Europa och hur illa de 38 europeiska länderna följer konventionen för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Den traditionsenliga marschen ägde rum dag tre och med på plats från STIL för att delta var Maria Dahl, vice ordförande i STIL, Mona Esbjörnsson, styrelseledamot i STIL och STIL-medlemmen Samieh Hardani-Karlsson. Marschen gick genom ett regnigt Strasbourg och i tåget hördes ropen skalla: Inclusion, not exclusion! Inclusion, not exclusion! Inclusion, not exclusion! (inkludering, inte exkludering!). Med STIL på FN-högkvarteret i New York Den 23 september arrangerade STIL tillsammans med ENIL ett så kallat side-event på FNs högkvarter i New York. Temat för seminariet var progress from poverty and social exclusion towards Independent Living of Persons with Disabilities (utveckling från fattigdom och social exkludering mot Independent Living för personer med funktionsnedsättningar). Handisams generaldirektör Carl Älfvåg agerade moderator och inledde själva mötet med att lämna över ordet till svenska barn- och äldreministern Maria Larsson. Ministern höll ett kort öppningsanförande och hälsade i sin tur mötesdeltagarna välkomna. Genomgående för de olika föredragningarna under seminariets gång var det av Independent Living-rörelsen myntade uttryck nothing about us without us (ingenting om oss utan oss). Flera talare lyfte det faktum att välgörenhet inte är vägen till ett självbestämmande liv. Istället krävs en

6 höjd medvetenhet bland oss med funktionsnedsättningar om vilka våra mänskliga rättigheter faktiskt är för att på så sätt kunna ta steget bort från institutionalisering. Jamie Bolling, medlem i STIL, var en av talarna och var närvarade i egenskap av representant för ENIL. Hon passade på att tacka Sveriges regering för möjligheten att genomföra detta event och beskrev därefter kort vad ENIL är och vilka värderingar organisationen står för. Bland dessa nämnde hon självbestämmande, självrepresentation och strävan mot en avinstitutionalisering. Hennes anförande innehöll även exempel på myter som finns kring Independent Living och att exempelvis just av-institutionalisering skulle vara för dyrt att genomföra. Jamie betonade vikten av individens möjlighet att själv välja och därmed också kontrollera sin egen livssituation. Seminariet bjöd även på en berättelse av Ludmila Borisova, 39 år. En så kallad överlevare. Ludmila beskrev sitt liv på institution i Bulgarien, hur hon flyttades dit redan vid ett års ålder och sedan växte upp där utan att någonsin, som hon beskriver det, bli tillfrågad om vad hon ville med sitt liv. I vuxen ålder gjorde hon försök att hitta annat boende anpassat till hennes behov, men då detta visade sig omöjligt förvisades hon ganska snart tillbaka till institutionsvärlden. Hon har trots detta tagit en universitetsexamen som hon säger har varit möjligt genom stödet från sina vänner och tack vare att hon är den person hon är. På detta följde en paneldiskussion med Kalle Könkköla (Finland), Michael Stein (USA) och Kapka Panayotova (Bulgarien) där side-eventets åhörare bjöds in att ställa frågor till panelen. Att Independent Living är något som berör märktes då intresset för arrangemanget var stort. Ett 50- tal personer från flera olika länder deltog. Andra medverkande var bland andra Katarina Bergwall, STILs verksamhetledare, Maria Dahl, vice ordförande i STIL och Nicoletta Zoannos, kommunikationschef på STIL. Vicki buggar loss Vicki Wedin är arbetsledarpartner på STIL och har en karriär bakom sig inom lufgevärsskytte. Som relativt nyinflyttad Stockholmare kände hon att det var dags att prova på nya fritidsaktiviteter och började leta sig runt bland storstadens utbud. Vicki säger att hon har velat dansa hur länge som helst men inte hittat något som passat henne i Sundsvall, där hon tidigare bodde. Därför tvekade hon inte när hon hittade information om rullstolsdans på nätet, utan gjorde slag i saken och åkte dit för att testa. Det är torsdag kväll och Vicki och assistenten Felix far fram över idrottshallens golv till ljudet av taktfast musik. Båda har nära till skrattet och tungan för det mesta rätt i mun. Det går inte att ta miste på dansglädjen. Samtidigt är det lätt att förstå att det gäller att ha koll på balansen.

7 En förutsättning för att jag faktiskt har kunnat börja dansa är att min assistent tycker att det är lika roligt som jag. Att vi båda har kul är viktigt för att det ska bli ett riktigt bra samspel, säger Vicki. Trots att dansen är en nyfunnen hobby planerar Vicki att ta sin assistent med sig till Göteborg redan nu i oktober för att tävla i bugg. Det är lite nervöst men ska bli väldigt kul, säger Vicki. Och vem vet, vi kanske till och med åker till Norrköping och deltar i SM i rullstolsdans. Vicki får frågan om hon har mer på gång, och vad nästa utmaning i så fall blir? Utan någon större tvekan svarar hon elhockey. Tvära kast alltså och fortsättning följer på Vickis äventyr. Är du intresserad av rullstolsdans? Nacka Handikappidrott anordnar dans för vuxna på Beckomberga sim- och idrottsanläggning (Beckis) i Bromma på torsdagar mellan klockan För barn och ungdomar gäller söndagar mellan klockan Teater De Vill spelade Teater på väg Höstens första medlemsträff gick i kulturens tecken då STIL bjöd in till Farsta gymnasiums aula med teaterpjäsen Teater på väg. Förutom medlemmar fanns även personliga assistenter, familj och vänner med i publiken och delar av STIL kontorspersonal. En av pjäsens skåpdespelare var Jonas Franksson, styrelseledamot i STIL. Teater på väg handlar om en teater-grupps förberedelser och våndor inför en pjäs de för första gången ska spela på en skola. Det är den självlärda Camilla som brinner för pjäsen och knappt kan bärga sig av förväntan. Det är den rullstolsburne Jonas som gör skådespelardebut och som brottas med en extrem nervositet och tvivel på sin egen förmåga. Och sist men inte minst den nyutexaminerade Tobias som helst vill göra något större. De repeterar, riggar och ställer in ljus och ljud samtidigt som en rad förvecklingar sker emellan de tre rollfigurerna. Tiden för publikinsläpp kryper sig allt närmre. Kommer de verkligen att kunna genomföra pjäsen? Teater på väg är helt enkelt en teater om teater. Vanligen spelas den för ungdomar och pjäsen, eller snarare pjäsen de ska spela, tar upp saker som berör åldersgruppen: utanförskap, kåthet, kroppsfixering, vänskap och rädsla för döden. Men även som vuxen har man behållning av pjäsen. För igenkänningen finns ju fortfarande där och många skatt hördes i aulan under fredagskvällen. Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig kväll och vi hoppas att tillfälle ges till nya samarbeten tillsammans med teatergruppen Teater De Vill som stod för kvällens inslag.

8 Medlemsmöten om den nya SAMS-organisationen Välkommen till medlemsmöte om den nya SAMS-organisationen. Medlemsmötena är till för dig som vill veta mer om den nya uppgiftsfördelningen i arbetsmiljö, innan du gör ditt val av vem du önskar ska få uppdraget som SAMS-uppgiftsansvarig i din assistans. Vi kommer att gå igenom vad uppgiftsfördelningen i arbetsmiljö innebär, hur arbetsmiljöarbetet i STIL kommer se ut framöver och hur du återkommande rapporterar till STIL. Anmäl dig till Sari Nykvist, eller ring Vänligen ange vilket av mötestillfällena din anmälan gäller. STIL bjuder på lättare fika. Till Sari kan du också vända dig med praktiska frågor kring medlemsmötena. Varmt välkommen! Följande tider och platser gäller: STIL i Stockholm: Måndagen den 14 oktober klockan eller tisdagen den 15 oktober klockan Välkommen till STIL Anna! I slutet av september började STILs senaste nyförvärv Anna Palmborg att jobba som arbetsledarpartner på kontoret i Farsta. Anna är 38 år, utbildad socionom och kommer direkt från en tjänst som LSS-hand-läggare på Täby kommun. Tidigare har hon varit verksam i Sigtuna kommun och innan dess bodde och jobbade hon i Göteborg. Anna har själv personlig assistans och hoppas genom sitt arbete som arbetsledarpartner kunna vara ett stöd till STILs medlemmar för att utforma en fungerande assistans. Som arbetsledarpartner går det inte att utgå ifrån givna regler, säger Anna. Det finns inga färdiga svar eftersom varje assistansanvändare är unik. Henns råd för att skapa en bra assistanssituation är att du som assistans-användare tydligt kommunicerar hur du vill ha det. Och att det är viktigt att tänka till före kring vad som är viktigt för just dig. Ingen assistans är ju den andra lik. Hund eller katt?

9 Anna bor i en bostadsrätt i Bromma tillsammans med sin sambo. Under sin uppväxt hade hon hund men har inga planer på att skaffa något husdjur, varken hund eller katt. Det är svårt att få ihop husdjur med heltidsjobb. Och katter blir det inte tal om. De är alldeles för egensinniga och opålitliga. Medlemskap i assistanskooperativ lönar sig Kerstin Nilson har en kronisk sjukdom som gör att hon enligt Försäkringskassan tillhör personkretsen* i LSS (Lagen om Särskilt Stöd för personer med funktions-nedsättning). I sju år hade Kerstin personlig assistans genom STIL. Plötsligt ändrades reglerna, som sa att om du själv kan föra gaffeln till munnen får du ingen hjälp alls med maten. Inte skära eller hacka den. Inte heller med att tillaga den. På grund av de nya bedömningar som regeländringen innebar förlorade därför Kerstin rätten till personlig assistans. När Försäkringskassan drog in Kerstins assistans var bedömningen att hennes grundläggande behov inte uppgick till 20 timmar per vecka. Kerstin ansökte då istället om personlig assistans genom kommunen. Kommunen fastslog, tvärt emot Försäkrings-kassans bedömning, att hon inte tillhörde personkretsen och beviljade därför istället hemtjänst. I det här läget påbörjade Kerstin, tillsammans med STILs jurist, en serie av överklaganden som skulle vara i tre år. Hon har nu återfått rätten till personlig assistans och väntar i skrivandets stund på besked om den exakta omfattningen. När vi ses på STILs kontor berättar Kerstin att hela processen har tagit på krafterna. Förut såg jag ingen framtid. Men med assistans är det ok att leva trots en kronisk sjukdom. Nu behöver jag inte längre reducera mitt liv till ett minimum, säger hon. Nu kan jag välja STIL igen, som jag tycker gör så mycket bra. STIL värnar om den ursprungliga idén om vad personlig assistans egentligen är. Enligt Kerstin är detta det främsta skälet till att hon väljer STIL som anordnare. Det faktum att full delaktighet för alla genomsyrar verksamheten är anledningen till att Kerstin även under de år hon varit utan assistans valt att fortsätta som stödmedlem och dessutom fungerat som internrevisor i föreningen. När jag frågar Kerstin om vad hon tror att hon personligen skulle kunna göra för att föra fram frågorna kring Independent Living blir svaret att hon hoppas kunna inspirera andra att se hur den personliga assistansen öppnar möjligheter till ett självbestämmande liv. Hon hoppas också att andra som befinner sig i samma eller liknande situation som hon gjort ser att det faktiskt kan löna sig att inte ge upp. Även när det verkar hopplöst. Vad ser du fram emot mest att kunna göra tack vare den personliga assistansen?

10 Semester, säger Kerstin leende. Jag har längtat efter att kunna resa. Så fort jag får möjlighet blir det av. Faktaruta I lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, beskrivs tre grupper: personkrets 1: personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, personkrets 2: personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, samt personkrets 3: personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service. Källa: Socialstyrelsen Nya blanketter: Tidsredovisning & Assistansersättning Du som anlitar annan assistansanordnare utöver STIL ska från och med den 1 juli i år använda dig av Försäkringskassans nya blankett för tidrapportering. Blanketten heter Tidsredovisning Assistansersättning och har till skillnad från tidigare både en fram- och baksida. Var noga med att fylla i alla uppgifter. Har du gamla blanketter kvar uppmanar vi dig att slänga dessa, då Försäkringskassan enbart kommer att godkänna de nya blanketterna i fortsättningen. Du hittar blanketten via eller genom att gå direkt till Ny verksamhetsdansvarig på Assistansanordnarna Sedan augusti i år har Assistansanordnarna en ny verksamhetsansvarig. Det är Per Frykman som har tagit över tjänsten efter Jessica Smaaland. Per är journalist i grunden och har under de senaste 15 åren arbetat med frågor som rör personer med funktionsnedsättning, utvecklingsarbete och kommunikation. Han har bland annat haft en tjänst som koordinator på Handisam, varit projektledare på Handikappförbunden och jobbade mellan åren som informationsansvarig på STIL.

11 Tidigare har Per också arbetat som journalist och bland annat bevakat hur regering och riksdag arbetar. Att värna intentionerna i LSS ser han som en fråga om mänskliga rättigheter och han drivs av att skapa de bästa förutsättningarna för Assistansanordnarnas medlemmar att verka i en allt tuffare omvärld. Beslut om timschablon för assistansersättning Regeringen har nu beslutat att fastställa schablonbeloppet till 280 kronor per timme. Det innebär att schablonbeloppet räknas upp med fem kronor jämfört med Enligt regeringen har den del av schablonen som avser administration, kompetensutveckling, assistansomkostnader med mera, det vill säga de så kallade övriga kostnaderna, varit för högt beräknad tidigare år. Därför avviker uppräkningen från tidigare år. Uppräkningen avser att täcka ökade kostnader för löner och lönebikostnader. Ny rutin kring anmälan om konto till Swedbank Som nyanställd i STIL är det nödvändigt att anmäla vilket konto lönen ska sättas in på. För att göra anmälan går den som är anställd in på och anmäler önskat konto där. Detsamma gäller för den som vill göra ändring av konto. Viktigt med schemaläggning i Aiai Vi passar på att påminna om vikten av att du schemalägger i Aiai. Detta är för att undvika att exempelvis dubbelassistans och jour används utan att det finns beslut på detta hos myndigheterna (Försäkringskassa eller kommun), då det kan leda till att du blir återbetalningsskyldig för felaktiga timmar. Omvänt gäller också att myndigheterna kan komma att ifrågasätta behovet av assistans om du som assistansanvändare INTE använder upp alla dina assistanstimmar. Med hjälp av Aiai säkerställer du att sådana misstag inte sker. Som vi har informerat om tidigare så är det reglerat i lagar och avtal att kunna tillhandahålla ett schema på en arbetsplats. Att schemalägga i Aiai är ett väldigt bra och praktiskt verktyg och inte krångligt att använda. Om du vill ställa frågor kring schemaläggningen och hur du exempelvis kan schemalägga framåt i tiden går det bra att kontakta någon på STILs löneavdelning eller Niklas Pettersson på direktnummer

12 Nytt utseende på Försäkringskassans räkning Försäkringskassans räkning har ändrat utseende. Du fyller numera i blanketten under punkt 2 (vid antal), under punkt 4 och 6 samt under punkt 7 om denna punkt berör dig. Räkningen skickar du som vanligt till STIL så att den är STIL tillhanda senast den sista arbetsdagen i samma månad som du fått den. När livet inte blev som du tänkt dig En av våra nyheter för i år är cirkeln med detta namn som vänder sig till dig som är assistansanvändare i eller utanför STIL. Har livet inte blivit som du tänkt dig? Har du förlorat jobbet, fått minskad assistans, haft jobbiga avslut, flyttat, haft brustna relationer, fått minskad funktion eller varit med om någons bortgång? Eller har du kanske något annat du vill bearbeta? Omständigheter som dessa kan lätt få oss att må dåligt och tvivla på vår egen förmåga. Vi börjar älta vilket blir till hinder i våra liv, inte minst då det till exempel handlar om att leda en assistans. Nu finns det möjlighet att ta del av denna cirkel som utgör en fast grupp med cirka 8 träffar, där vi med en tydlig metod kan hjälpa dig att bearbeta det du tycker är svårt för att sedan komma vidare. Vi börjar med ett seminarium för att se vilka som kan vara intresserade och bestämmer därefter tider för våra träffar. Cirkelledare: Carin Öhman, certifierad vid Svenska Institutet för Sorgebearbetning Plats: Stockholm, STILs lokaler i Farsta Tid: 31 oktober, klockan Vi bjuder på smörgås! Varmt välkommen att anmäla dig till

13 Kalendarium Fokus självbestämmande (Sundsvall: Personliga assistenter, medarbetsledare och legala företrädare) klockan Medlemsmöte om SAMS-organisationen (Stockholm) klockan Medlemsmöte om SAMS-organisationen (Stockholm) klockan Kurs i kommunikation (Sundsvall) klockan Kurs om arbetstidslagen (ATL) & Aiai. Nytt för i år! (Stockholm) kl Kurs i kommunikation (Stockholm) klockan När livet inte blev som du tänkt dig. Nytt för i år! (Stockholm) kl Bas-kurs (Stockholm) Extrainsatt kurstillfälle! Två dagar, klockan Kurs om arbetstidslagen (ATL) & Aiai. Nytt för i år! (Stockholm) kl Medlemsträff med Bengt Elmén (Sundsvall) klockan SAMS-kurs (Stockholm) klockan Kurs om assistansomkostnader (Stockholm) Klockan Baskurs (Sundsvall) Två dagar, klockan Grundkurs för personliga assistenter (Stockholm) klockan SAMS-kurs (Sundsvall) klockan Grundkurs med barninriktning (Stockholm) klockan Kurs i rekrytering (Sundsvall) klockan Påbyggnadskurs (Stockholm) Två dagar klockan Fokus självbestämmande (Stockholm: Personliga assistenter, medarbetsledare och legala företrädare) klockan SAMS-kurs (Stockholm) klockan

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse för STIL, Stiftarna av Independent STILs Living verksamhetsberättelse i Sverige 2013 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning 4 Ordföranden

Läs mer

Verksam hetsber ättelse

Verksam hetsber ättelse Verksam hetsber ättelse 2011 Verksamhetsberättelse för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Innehållsförteckning Inledning 4 Ordföranden har ordet 4 Detta är STIL 7 Styrelsen 7 Intressepolitik

Läs mer

FÖRENINGEN STILS VERKSAMHETS BERÄTTELSE. Verksamhetsberättelse för STIL, STILs Stiftarna verksamhetsberättelse av Independent Living 2012 i Sverige

FÖRENINGEN STILS VERKSAMHETS BERÄTTELSE. Verksamhetsberättelse för STIL, STILs Stiftarna verksamhetsberättelse av Independent Living 2012 i Sverige FÖRENINGEN STILS VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2012 Verksamhetsberättelse för STIL, STILs Stiftarna verksamhetsberättelse av Independent Living 2012 i Sverige 1 STILs verksamhetsberättelse 2012. Layout: Birgitta

Läs mer

Ledare: Emma Johansson

Ledare: Emma Johansson Original Nr 4 2013 Ledare: Emma Johansson Det senaste året och framöver kommer STIL som kooperativ och assistansanordnare vara tvungna att göra en hel del förändringar utifrån att omvärldens krav på personlig

Läs mer

ORIGINAL KAMP- VILJA. Sluta räkna minuter! Forskare vill se annorlunda bedömningar. Gör en egen kortfilm Kreativ workshop på STIL i vår.

ORIGINAL KAMP- VILJA. Sluta räkna minuter! Forskare vill se annorlunda bedömningar. Gör en egen kortfilm Kreativ workshop på STIL i vår. ORIGINAL STILs tidning om Independent Living Nr 1 2012 Mars Sluta räkna minuter! Forskare vill se annorlunda bedömningar. Gör en egen kortfilm Kreativ workshop på STIL i vår. KAMP- VILJA Protesterna mot

Läs mer

3tips på ORIGINAL. Vi är här för att kräva våra rättigheter. Erik & Aiai förenklar. Assistans för välfärd. Pimpa din rullstol.

3tips på ORIGINAL. Vi är här för att kräva våra rättigheter. Erik & Aiai förenklar. Assistans för välfärd. Pimpa din rullstol. ORIGINAL STILs tidning om Independent Living Nr 3 2011 Oktober FLYTT TILL FARSTA STIL byter adress Vi är här för att kräva våra rättigheter 200 IL-aktivister höjer rösten mot EU 3tips på coola kurser Erik

Läs mer

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet AMC-Nytt våren 2007 Hej alla medlemmar! Då var det dags för ett nytt nummer av AMC-Nytt. I detta nummer kan ni bland annat läsa om: Kallelsen till Årsmötet den 31 mars 2007. Inbjudan

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter

JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter JAG ÄR MED! Om personlig assistans och barns delaktighet i familjeaktiviteter 1 2013 Wilder J. och Axelsson AK., Högskolan i Jönköping samt Föreningen JAG Föreningen JAG Tel: 08-789 30 00 E-post: foreningen@jag.se

Läs mer

kompetenscentrum Brukarundersökning 2010 Blekinge Upplevd kvalité inom personlig assistans i Blekinge Peter Anderberg Karin Chamoun Rapport 2010:1

kompetenscentrum Brukarundersökning 2010 Blekinge Upplevd kvalité inom personlig assistans i Blekinge Peter Anderberg Karin Chamoun Rapport 2010:1 Blekinge kompetenscentrum Forskning och utveckling inom hälsa, vård och omsorg. Landstinget Blekinge i samverkan med länets kommuner Brukarundersökning 2010 Upplevd kvalité inom personlig assistans i Blekinge

Läs mer

Kunskap för bättre assistans

Kunskap för bättre assistans Kunskap för bättre assistans 1. Kunskap ger bättre assistans Föreningen JAGs Kunskapsprojekt har pågått i drygt 4 år. Att kort sammanfatta resultaten i alla dess delar är inte alldeles enkelt. En övergripande

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

En tidskrift från OP Assistans nr 1 2015. Resultatet på kundenkäten. IfA debattforum. Strax dags för semestern

En tidskrift från OP Assistans nr 1 2015. Resultatet på kundenkäten. IfA debattforum. Strax dags för semestern R e s p e k t K o m p e t e n s h e l h e t s s y n En tidskrift från nr 1 2015 Resultatet på kundenkäten IfA debattforum Strax dags för semestern Början på ett spännande år! Det känns som att jag har

Läs mer

assistans Vårdbidrag eller Assistansersättning Assistans distans bryr sig om Rätt hjälp gav önskat resultat och vem har rätt till vad?

assistans Vårdbidrag eller Assistansersättning Assistans distans bryr sig om Rätt hjälp gav önskat resultat och vem har rätt till vad? assistans P er sonli gar e bryr sig om Rätt hjälp gav önskat resultat Vårdbidrag eller Assistansersättning och vem har rätt till vad? Assistans på distans din hjälp i assistansdjungeln - Det är oss du

Läs mer

Rätten till en god man som man känner och kan kommunicera med!

Rätten till en god man som man känner och kan kommunicera med! Medlemstidning för föreningen JAG och Brukarkooperativet JAG. Nr 2/2014 JAG försvarar viktigaste rättvisefrågan: Rätten till en god man som man känner och kan kommunicera med! Självbestämmandet poängen

Läs mer

ASSISTANS I UPPFÖRSBACKE

ASSISTANS I UPPFÖRSBACKE Ny tidning! ORIGINAL Stils tidning om Independent Living Nr 1 2011 Mars Följ med på Freedom Drive! 4 enkla steg så anordnar du en Marsch för tillgänglighet! ASSISTANS I UPPFÖRSBACKE Om kampen för Independent

Läs mer

JAGs medlemmar tog plats i Almedalen Viktigt domslut ger JAG-medlem rätt att parkera på handikapplats

JAGs medlemmar tog plats i Almedalen Viktigt domslut ger JAG-medlem rätt att parkera på handikapplats Medlemstidning för föreningen JAG och Brukarkooperativet JAG. Nr 3 2010 JAGs medlemmar tog plats i Almedalen Viktigt domslut ger JAG-medlem rätt att parkera på handikapplats Innehåll LEDARE Nr 3 2010 JAGs

Läs mer

En diskussion om den funktionshindrades svårigheter att begära assistans med hushållsnära tjänster Problem och möjligheter med personlig assistans

En diskussion om den funktionshindrades svårigheter att begära assistans med hushållsnära tjänster Problem och möjligheter med personlig assistans Heléna Karnström Ersta Sköndal Högskola Nätverk och familjearbete/terapi Påbyggnadsutbildning i systemisk psykoterapi 2008-2010 Handledare: Ulf Hammare Examinator: Ulf Hammare En diskussion om den funktionshindrades

Läs mer

Priset för assistans Att tillgodose behov eller att spara pengar

Priset för assistans Att tillgodose behov eller att spara pengar PRISET FÖR ASSISTANS Detta är Humanas juridiska årsbok. Den innehåller en uppdaterad bild av betydelsefulla händelser och trender inom rättsområdet personlig assistans. I år belyser vi särskilt frågan

Läs mer

adoptivfamiljer Vi adoptivfamiljer nr 4 2010 1

adoptivfamiljer Vi adoptivfamiljer nr 4 2010 1 adoptivfamiljer MEDLEMSTIDNING FÖR FAMILJEFÖRENINGEN FÖR INTERNATIONELL ADOPTION NR 4 2010 Vi adoptivfamiljer nr 4 2010 1 ledare Den färggranna familjen Vi är alla olika. En del är långa, en del är korta,

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Jag gillar mitt jobb

Jag gillar mitt jobb Jag gillar mitt jobb O M Y R K E T P E R S O N L I G A S S I S T E N T. N R 2 Arkeologen och bartendern blev personliga assistenter Fackets ombudsman: Personlig assistentyrket måste tas på allvar! Foto:

Läs mer

HANDLEDNING OCH PERSONLIG ASSISTANS

HANDLEDNING OCH PERSONLIG ASSISTANS HANDLEDNING OCH PERSONLIG ASSISTANS KIM ANDERSSON Fil kand., Leg. Psykoterapeut, Handledare Hösten 2007 Inledning... 2 Handledning Konsultation... 3 Min bakgrund, att ha stått på golvet... 3 Lagen... 4

Läs mer

INNAN LEVDE JAG, NU EXISTERAR JAG

INNAN LEVDE JAG, NU EXISTERAR JAG INNAN LEVDE JAG, NU EXISTERAR JAG Effekter av bristande personlig assistans på livsföring och medborgarskap INNEHÅLL 4 RAPPORTENS BAKGRUND OCH SYFTE 10 KVALITATIV METOD VARFÖR DÅ? 12 RAPPORTENS METOD OCH

Läs mer

» Jag älskar att stå på scen «Filippa spelar trumpet i en fullsatt skolmatsal

» Jag älskar att stå på scen «Filippa spelar trumpet i en fullsatt skolmatsal 3:2010 Tidningen för dig som är medlem i RBU RBU:s årsrapport har tillgänglighet i fokus NY DESIGN! Forskning vill visa hur män osynliggörs Johan får ingen sysselsättning Den nationella handlingsplanen

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

C-UPPSATS. Personliga assistenters arbetsmiljö inom privat och offentlig verksamhet utifrån ett personalperspektiv. Anna Strömberg Charlotte Simonsson

C-UPPSATS. Personliga assistenters arbetsmiljö inom privat och offentlig verksamhet utifrån ett personalperspektiv. Anna Strömberg Charlotte Simonsson C-UPPSATS 2007:029 Personliga assistenters arbetsmiljö inom privat och offentlig verksamhet utifrån ett personalperspektiv Anna Strömberg Charlotte Simonsson Luleå tekniska universitet C-uppsats Social

Läs mer

Familjehemmet. Mamma/barn i familjehem Vill du ha hjälp? Nej tack, gärna. och fler intressanta artiklar

Familjehemmet. Mamma/barn i familjehem Vill du ha hjälp? Nej tack, gärna. och fler intressanta artiklar Familjehemmet En tidning för och om familjevård Årgång 32 Nr 1 april 2014 Mamma/barn i familjehem Vill du ha hjälp? Nej tack, gärna och fler intressanta artiklar I detta nummer Nr 1 2014 Mamma/barn i familjehem...

Läs mer