A solution that lifts

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "A solution that lifts"

Transkript

1 Fork A solution that lifts Form A solution that lifts A solution that lifts Heat A solution that lifts A solution that lifts

2

3 Receptet på framgång Vår vision är att nå långt. Att få befintliga och presumtiva kunder, leverantörer och övriga intressenter på marknaden att förknippa Scana med positiva egenskaper, professionalism och produkter som uppfyller och gärna överträffar alla förväntningar. För att vi ska kunna nå visionen krävs att alla i företaget är på samma bana. Genom den här foldern får du och dina arbetskamrater ett gemensamt utgångsläge och ett enkelt recept på framgång. Vi är proffs på det vi gör. Vi skall veta allt om materialet och dess egenskaper. Vi skall veta precis vilken värmebehandling som passar till vilken produkt. Tillsammans skapar vi en fin framtid med stora framgångar.

4 Scanahuset

5 1. Säkerhet 2. Kvalitet 3. Leveranssäkerhet 4. Kostnad Rätt från mig Ständiga förbättringar Visuell styrning Förebyggande underhåll Behovsstyrd produktion Ordning och reda Eliminera slöseri Gå och se situationen Standardiserat arbetssätt Tydligt ledarskap Respekt för individen Kunden i centrum Gemensamt ansvar

6 Tydligt ledarskap Ledarskap är att kunna leda verksamheten i önskad riktning. Detta görs genom tydliga målbilder, prioritering och styrning avseende hur vi tar oss dit vi vill.

7

8

9 Respekt för individen Vi har ett förhållningssätt till varandra som vi tillsammans måste acceptera. Nedsmutsning, mobbning, diskriminering, utfrysning etc. får inte förekomma. Lagar och regler skall efterlevas.

10

11 Kunden i centrum Vi skall inte arbeta med någonting som inte tillför ett mervärde för kunden. För att skapa en länk mellan samtliga medarbetare och kunden ser vi nästa led internt på samma sätt som den slutliga kunden. Därmed skapas internt ett flertal kundoch leverantörsrelationer. De interna kunderna skall framföra önskemål till de interna leverantörerna. Leverantörerna skall söka information och serva sina kunder på samma sätt som om de var externa kunder. Om vi får hela kedjan att hänga ihop har vi automatiskt fått en länk från våra externa kunder ut till samtliga medarbetare inom Scana.

12 Gemensamt ansvar För att lyckas krävs att ett flertal individer arbetar tillsammans. Alla måste ta ansvar för sin egen del av resultatet. Detta gäller både framgångar och motgångar. Gemensamt ansvar är en integrerad del av principen Rätt från mig.

13

14 Eliminera slöseri Vi skall inte utföra några operationer eller åtgärder som kunden inte är beredd att betala för. Dessa icke värdeskapande operationer skall elimineras. Allt skall dock ske inom de lagar och regler som vi är ålagda att följa.

15

16 Gå och se situationen När en avvikelse eller ett problem uppstår går vi och ser situationen. Vi tror att lärandet ökar om man på plats bevittnar den uppkomna situationen. Vi ställer oss omgående frågan varför situationen uppstått. Därefter skapar eller ändrar vi rutiner och arbetssätt så att liknande problem inte uppstår igen.

17

18

19 Standardiserat arbetssätt Normalläge standardiserat arbetssätt. Vi skall dokumentera ett normalläge och därigenom standardisera vårt arbetssätt. Tanken är att en ovan person på ett enkelt sätt kunna sätta sig in i hur arbetsmomenten skall utföras. Det finns bara ett fastlagt bästa sätt att göra ett jobb. Alla skall utföra arbetsmomentet på samma sätt. Därefter utmanar man normalläget och höjer nivån. Samtidigt skall vi då omgående dokumentera det nya normalläget. Normalläget är grunden för ständiga förbättringar.

20

21 Rätt från mig Rätt från mig betyder att man alltid lämnar rätt kvalitet till nästkommande led i kedjan. Om det uppstår tveksamheter avseende kvalitet drar man i snöret och utreder om varan man skickar vidare är enligt den nivå som nästa led förväntar sig eller kräver. Återigen fokuserar vi här på kund leverantörsförhållandet, d.v.s. att vi inte skall lämna vidare något med en felaktig kvalitet. Därför måste man hela tiden vara säker på vilken kvalitet det är som är rätt.

22 Ständiga förbättringar Vi skall hela tiden jobba med att förbättra nuvarande arbetssätt. Strategin är att samtliga medarbetare skall påbörja förändringar och förbättringar. Kraften är enorm om vi får alla medarbetare att starta förbättringsarbete. För att vi inte skall fastna i ett inledningsskede skall vi starta med att angripa de delar som vi själva kan påverka utan inblandning av andra avdelningar.

23

24 Visuell styrning Det skall vara enkelt och tydligt. Vi skall lätt kunna se var vi är i processen. Det skall vara enkelt att förstå. Det skall vara lätt att hitta saker etc. Vi använder färger, symboler, skyltar m.m. för att enkelt visa var saker hör hemma.

25

26

27 Förebyggande underhåll Att veta att utrustning fungerar är en förutsättning för planering och leveransprecision. Förebyggande underhåll är ett sätt att hålla utrustning i trim och säkerställer att onödiga stopp minimeras.

28 Behovsstyrd produktion Vi startar ingen tillverkning utan att vi har en order. Principen är att kunden skall dra (pull) ut produkterna. Vi skall inte knuffa (push) ut dem. När kunden efterfrågar något startar en kedja som löper hela vägen till underleverantör.

29

30 Ordning och reda Ordning och reda skapas genom att verktyg och arbetsredskap finns på en förutbestämd plats och att vi håller rent och snyggt runt vår arbetsplats och angränsande ytor. Bra att ha -grejor skall skrotas eller tas bort ur produktionen.

31

32 Prioritetsordning Vår prioritetsordning är alltid 1. Säkerhet 2. Kvalitet 3. Leveranssäkerhet 4. Kostnad

33

34 Affärsidé Vi har en anpassad produkt som håller oavsett hur tuff miljö den utsätts för.

35

36 Heat A solution that lifts A solution that lifts

37 Varumärken Vi har beslutat att jobba med följande varumärken: Scana Fork Scana Form Scana Heat

38 Heat A solution that lifts A solution that lifts

39 Vision Scana Fork Skall vara den världsledande aktören för stora lyftgafflar och därtill hörande utrustning inom truckindustrin.

40 Heat A solution that lifts A solution that lifts

41 Vision Scana Form Skall vara den mest flexibla och kompetenta smedjan på nordiska marknaden avseende smidda detaljer som tillverkas i korta serier och utsätts för extrema påfrestningar.

42 Heat A solution that lifts A solution that lifts

43 Vision Scana Heat Skall vara den mest flexibla och serviceinriktade värmebehandlingsleverantören av stort gods inom Norden.

44 Fork A solution that lifts Form A solution that lifts Heat A solution that lifts A solution that lifts Scana Steel Booforge AB, Box 55, Karlskoga Tel + 46 (0) Fax +46 (0)

Kvadrat Management AB Way of Working

Kvadrat Management AB Way of Working Way of Working Organisationsnummer 556865-0302 KVADRAT MANAGEMENT WAY OF WORKING Står ditt företag inför ett förändringsarbete med långsiktiga konsekvenser för er verksamhet? Då kan vi erbjuda några av

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Foto: Urban Orzolek Arbetsmiljöverket har arbetat med ett mål- och visionsprojektet mellan februari och augusti 2008.

Läs mer

AQ ska vara världsledande inom kostnadseffektivitet, kvalitet, leveranssäkerhet, alerthet och service. Kort sagt reliable.

AQ ska vara världsledande inom kostnadseffektivitet, kvalitet, leveranssäkerhet, alerthet och service. Kort sagt reliable. våra värderingar we are reliable Vi kan produktion, vi agerar långsiktigt och vi satsar helhjärtat för att leva upp till kundernas förväntningar i fråga om kvalitet, leveransprecision och service. AQs

Läs mer

Kvalitetsutmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 tilldelas. Glada Hudikgymnasiet

Kvalitetsutmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 tilldelas. Glada Hudikgymnasiet Kvalitetsutmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 tilldelas Glada Hudikgymnasiet Domarkommitténs motivering Glada Hudikgymnasiet är en fristående skola med tydligt utvecklade värderingar och en tydlig verksamhetsidé,

Läs mer

Det balanserade ledarskapet

Det balanserade ledarskapet Det balanserade ledarskapet Jag talade nyligen med en utländsk kontakt och vi talade om ledarskap. En av frågorna han ställde till mig var då; hur definierar du skillnaden mellan chef och ledare? Bra fråga

Läs mer

Tio tips för att lyckas med mobila lösningar

Tio tips för att lyckas med mobila lösningar Tio tips för att lyckas med mobila lösningar 2 Tio tips för att lyckas med mobila lösningar Mobila lösningar för arbetsorderhantering, tidrapportering, checklistor, besiktningsprotokoll med mera har visat

Läs mer

Lean. Skapa mer värde med resurseffektiva processer och flöden. Läs om principerna och hur man lyckas med Lean sid 2-5

Lean. Skapa mer värde med resurseffektiva processer och flöden. Läs om principerna och hur man lyckas med Lean sid 2-5 Lean Skapa mer värde med resurseffektiva processer och flöden Läs om principerna och hur man lyckas med Lean sid 2-5 Exempel på Lean-satsningar sid 6-39 Läs om Lean-utbildningar på baksidan 1 Med Lean

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor så har du kommit helt rätt. Alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Vi vill du ska må bra!

Vi vill du ska må bra! Vi vill du ska må bra! Säkerhet inom betongelementindustrin 2 InnehÅll 5 Skapa en bra säkerhetskultur inom företagen 6 Säkerhet vid försäljning och order 8 Arbetsmiljö och säkerhet i konstruktionsstadiet

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

Tillsammans bygger vi Svevia.

Tillsammans bygger vi Svevia. Tillsammans bygger vi Svevia. För dig som arbetar på uppdrag av oss på Svevia. Vart är vi på väg? 2 Resan har börjat. Den här trycksaken vänder sig till dig som arbetar tillsammans med oss på Svevia. Du

Läs mer

Arbetsgivaralliansen LO PTK

Arbetsgivaralliansen LO PTK Samverkan för bättre verksamhet, trivsel och utveckling Introduktion och handledning till Samverkansavtalet Arbetsgivaralliansen LO PTK Innehåll: INTRODUKTION OCH HANDLEDNING TILL SAMVERKANSAVTALET Samverkan

Läs mer

KURSKATALOG WWW.GOTHIALOGISTICS.SE

KURSKATALOG WWW.GOTHIALOGISTICS.SE KURSKATALOG ALLMÄN LOGISTIK SUPPLY CHAIN MANAGEMENT LEAN PRODUCTION TPM OCH UNDERHÅLLSTEKNIK PRODUKTIONSTEKNIK INKÖP PRODUKTIONSLOGISTIK LAGER OCH DISTRIBUTION ARBETSLEDARSKAP WWW.GOTHIALOGISTICS.SE Innehållsförteckning

Läs mer

Lean för effektiv och hållbar spannmålsproduktion

Lean för effektiv och hållbar spannmålsproduktion JTI-rapport: Lantbruk & Industri / Agriculture & Industry, nr 418 Lean för effektiv och hållbar spannmålsproduktion Lean for sustainable grain production Johanna Olsson 1, Barbro Sundström 2, Hanna Åström

Läs mer

Boksammanfattning. Konsten att få andra att prestera

Boksammanfattning. Konsten att få andra att prestera Boksammanfattning Konsten att få andra att prestera Konsten att få andra att prestera är framför allt ett användbart verktyg för dig som vill utveckla dig själv och dem du leder. Med hjälp av både skisser

Läs mer

Den hemliga ingrediensen Kommunikation i produktutvecklingsprocessen

Den hemliga ingrediensen Kommunikation i produktutvecklingsprocessen Den hemliga ingrediensen Kommunikation i produktutvecklingsprocessen En essä i kursen Produktutveckling med formgivning Charlotta Sjöström, INPRE 4, 2006-04-27 En het potatis Hans Folkesson som är chef

Läs mer

Samtal om lön. goda råd inför möten med chefen

Samtal om lön. goda råd inför möten med chefen Samtal om lön goda råd inför möten med chefen ST, 2004. Produktion: STs informationsenhet/hellgren Grafisk Form. Text: Sara Bergqvist Månsson. Tryck: Strokirk-Landströms AB, oktober 2008. Upplaga: 5 000

Läs mer

De tre första månaderna på ett nytt jobb

De tre första månaderna på ett nytt jobb De tre första månaderna på ett nytt jobb När du börjar på ett nytt jobb är den första tiden viktig. Vad du gör och vem du är under dina första tre månader lägger grunden till om fortsättningen ska bli

Läs mer

Verksamhetsutveckling

Verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling 2009 Utvärdering efter internatet Det vinnande laget i en föränderlig värld Totalt Vara kommun, sidan 2 av 100 Utvärdering efter internatet Under hösten 2009 genomfördes internats

Läs mer

Varför är vår uppförandekod viktig?

Varför är vår uppförandekod viktig? Vår uppförandekod Varför är vår uppförandekod viktig? Det finansiella systemet är beroende av att allmänheten har förtroende för oss som bank. Få saker påverkar kunden mer än det intryck du lämnar. Uppförandekoden

Läs mer

Netigates Medarbetarrapport 2013 Svenska medarbetare efterfrågar lyhördhet

Netigates Medarbetarrapport 2013 Svenska medarbetare efterfrågar lyhördhet Netigates Medarbetarrapport 2013 Svenska medarbetare efterfrågar lyhördhet Inledning Fixa ventilationen!, Ledningen bryr sig inte eller Varför lyssnar vi alltid på samma radiokanal?. Kommentarerna från

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Min portfolio om Projektledning

Min portfolio om Projektledning Örebro Universitet Pedagogik B Projektledarutbildning II 7,5 hp Min portfolio om Projektledning Av: Cathie Andersson Innehållsförteckning Moment 1 Avsnitt 1. Förändringsarbete och projekt i organisationer......2

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

Värdestyrda förändringsprogram

Värdestyrda förändringsprogram Värdestyrda förändringsprogram Stora förändringar påverkar många delar av organisationen. Då blir det ibland så komplext att det är svårt att styra. Resultatet är ofta att olika aktiviteter inte går i

Läs mer

Följ med på en spännande resa!

Följ med på en spännande resa! Följ med på en spännande resa! » Idag är vi en av Sveriges största teknikkonsulter inom el- och säkerhetsområdet. En utveckling som inte hade varit möjlig utan våra engagerade och kompetenta medarbetare.

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

NU BLIR VI NOBINA! Vi förenklar människors vardagsresor

NU BLIR VI NOBINA! Vi förenklar människors vardagsresor Vi förenklar människors vardagsresor NU BLIR VI NOBINA! Från och med den 1 december byter samtliga bolag inom Concordia Bus-koncernen (utom Swebus Express) namn till Nobina. Med det nya varumärket får

Läs mer