ÄNDRINGAR I PALKKA.FI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÄNDRINGAR I PALKKA.FI 18.11.2008"

Transkript

1 ÄNDRINGAR I PALKKA.FI Den anställdes språk Uppgift om språket har lagts till den anställdes och arbetsersättningsmottagarens uppgifter. Löneuträkningen och ersättningsmottagarens verifikat skrivs ut på mottagarens språk på antingen finska eller svenska. Hushåll som får endast stöd för privat vård Du kan anmäla endast stöd för en barnskötare som avlönats med hjälp av stöd för privat vård samt beräkningen av arbetsgivaravgifterna. Hushållet ska betala socialskyddsavgift samt pensions- och arbetslöshetsförsäkringspremie på stödet. Folkpensionsanstalten betalar stödet direkt till barnskötaren och tar ut även förskottsinnehållningen. Ange stödet för privat vård i punkt Löneberäkning. Ange stödbeloppet skilt för varje betalningsmånad. Palkka.fi skapar de följande betalningarna - socialskyddsavgift - arbetspensionsavgift arbetslöshetsförsäkringspremien (arbetsgivaren betalar i samband med olycksfallsförsäkringspremien till olycksfallsförsäkringsbolaget) Tjänsten skapar automatiskt de följande anmälningarna - löneuträkning/löneintyg - skattemyndighetens årsanmälan - ArPL-anmälan - löneanmälan för lagstadgad olycksfallsförsäkring Hushållen har möjlighet att korrigera löneberäkningen (3)

2 Om du upptäcker efter löneberäkningen att du gjorde ett fel, kan du korrigera lönen. Du kan korrigera lönen om betalningsdagen är i framtiden. Korrigering av lön betyder att den tidigare löneberäkningen nollställs och därefter beräknar man lönen på nytt. Korrigering av lön: I punkt 'Beräkning av lön till den anställde' finns det en länk till Korrigering av lön Välj den anställd vars lön du vill korrigera Ta bort den felaktiga lönen med knapp Bekräfta nollställning Därefter kan du spara de nya löneuppgifterna Kontroll av ingångssaldon är årsspecifik Endast företagsanvändare får spara ingångssaldon. Med ingångssaldon avses de löner, arbetsersättningar och avdrag som har betalats före ibruktagningen av tjänsten under ett och samma år. Avsikten är att hela årets material kan införas till lönebokföring samt skapas som lagstadgade anmälningar. Tidigare kunde man inte spara ingångssaldon i tjänsten om man hade anlitat Palkka.fi tidigare och sedan slutat. Nu är kontrollen årsspecifik (3)

3 T.ex. Arbetsgivaren har anlitat Palkka.fi under år 2006, men slutat under år Under 2008 börjar han anlita Palkka.fi igen mitt i året. Han kan nu spara lönerna, arbetsersättningarna och avdragen för början av 2008 som ingångssaldon. Annan arbetsersättning har fogats till ingångssaldona Det finns "Annan arbetsersättning" nu i beräkningen av ingångssaldon av arbetsersättningar och ersättningar för upphovsrätt. Ange grunden för ersättningen i punkten Tilläggsuppgifter. Sökvillkoren för utskrifter sparas i tjänsten Tilläggsuppgifter Sökvillkoren för löneberäkningens utskrifter sparas i minnet även om du allt emellanåt öppnar utskriften. Sökvillkoren överförs inte mellan sessionerna. Den allmänna rådgivningen betjänar på finska i numret och på svenska mån-fre Tjänsten är avgiftsfri. Samtalspriset lna/mta. Olycksfallsförsäkringsbolagen svarar på ytterligare frågor om försäkringen av de anställda. Arbetspensionsbolagen hjälper till i ärenden om pensionsförsäkringar. Bankerna hjälper till i frågor om betalningar och bankkoder. Mera information om Katso-koden på adressen och Kontaktuppgifterna av alla medverkande parter finns i tjänsten (3)

4 ÄNDRINGAR I PALKKA.FI Exempelhushåll till hushållsanvändarnas gästprofil De exempelhushållen med vilka du kan testa tjänsten finns på övre kanten på gästprofilens framsida. Öppna tjänsten > välj Gäst > läs och acceptera reglerna > välj Jag är en hushållsarbetsgivare... Välj ett exempelhushåll i listrutan > Kopiera Det finns tre exempel i tjänsten: o Matti Mallikas > du kan testa löneutbetalning till ett förskottsuppbördsregistrerat företag och se hur uppgifterna överförs till hushållsavdragsblanketten. Uppgifterna om ett registrerat hushålls hushållsavdrag överförs automatiskt till den förhandsifyllda skattedeklarationen (5)

5 o Piia Palkkaaja > du kan testa löneberäkning. Fönstret Anmälningar och deklarationer visar en mall av avtalsarbetsgivarens månadsanmälan som skickas till arbetspensionsbolaget samt av löneuträkning (ett hushåll kan även betala lön såsom s.k. tillfällig arbetsgivare, varvid arbetspensionsbolaget väljs i samband med löneberäkningen). o Laura Lapsiset har anställt barnsköterskan Helena Hoitaja. För att komplettera den utbetalda lönen, får familjen stöd för privat vård av barn. Löneuträkningen visas i fönstret Anmälningar och deklarationer. Hushåll som får stöd för privat vård Stöd för privat vård (och eventuellt kommuntillägg) samt grundlön anges i sina egna punkter vilkas fältanvisningar har preciserats. Som grundlön antecknas endast det lönebelopp som hushållet betalat, inte FPA:s stöd eller kommuntillägget (5)

6 Beräkning av hushållsanvändarens socialskyddsavgift har korrigerats Hushållet måste betala arbetsgivares socialskyddsavgift om det betalar sammanlagt över euro i löner och förmåner om året till den anställde. Det frågas i uppgifterna om den anställde om socialskyddsavgiften betalas trots gränsen på euro. Tjänsten fungerade inkorrekt om hade valt alternativet Betalas inte. Tjänsten skapade då inte socialskyddsavgiften trots att lönen var större än euro. Betalning av socialskyddsavgift som saknas Om lönen var större än euro kan du betala socialskyddsavgiften till skattemyndigheten i samband med nästa skattebetalning. Socialskyddsavgiften är 2,771 % av bruttolönen. Lägg till socialskyddsavgiftens belopp i punkt 81 i meddelandefältet samt skattesumman. Du kan betala socialskyddsavgiften även med giroblanketten för skatter på eget initiativ (t.ex. om det är fråga om årets sista lönebetalning) (5)

7 Mera information också från den allmänna rådgivningen som betjänar på finska i numret och på svenska mån-fre Till Arbetsersättning har fogats Annan arbetsersättning För företagsanvändarna fogades det den 21 februari till tjänsten en möjlighet att räkna arbetsersättningar och ersättningar för upphovsrätt. På basis av respons från användarna fogades det till s.k. Annan arbetsersättning. Ange grunden för ersättningen i punkten Tilläggsuppgifter (5)

8 De Andra arbetsersättningar som betalats innan denna funktion tillfogades kan senare läggas till som s.k. ingångsaldon. Vi kommer att informera er när funktionen Annan arbetsersättning har fogats till ingångssaldona. Tilläggsuppgifter Den allmänna rådgivningen betjänar på finska i numret och på svenska mån-fre Tjänsten är avgiftsfri. Samtalspriset lna/mta. Olycksfallsförsäkringsbolagen svarar på ytterligare frågor om försäkringen av de anställda. Arbetspensionsbolagen hjälper till i ärenden om pensionsförsäkringar. Bankerna hjälper till i frågor om betalningar och bankkoder. Mera information om Katso-koden på adressen och Kontaktuppgifterna av alla medverkande parter finns i tjänsten (5)

9 ÄNDRINGAR I PALKKA.FI Sidan Uppgifter om den anställde har förnyats Företagsanvändarna fick 21.2 en möjlighet att beräkna arbets- och upphovsrättsersättningar. Prestationsmottagarna läggs till tjänsten på samma sida som de anställda. För korrekta beräkningsresultat är det viktigt att löntagarna och arbets- och upphovsrättsersättningens mottagare inte blandas. Nedan en bild av den nya sidan. ÄNDRINGAR I PALKKA.FI (2)

10 Arbets- och upphovsrättsersättningarna har tagits med i exempelföretagen Bostadsaktiebolagen och Idrottsföreningen har en arbetsersättningens eller upphovsrättsersättningens mottagare. Ett bostadsaktiebolag kan betala revisionsarvoden och en idrottsförening domararvoden. Skatteförvaltningens kontonummer ändras fr.o.m Betalningar som skapas i tjänsten har fr.o.m. 1.5 nya kontonummer. Tilläggsuppgifter Den allmänna rådgivningen betjänar på finska i numret och på svenska mån-fre Tjänsten är avgiftsfri. Samtalspriset lna/mta. Olycksfallsförsäkringsbolagen svarar på ytterligare frågor om försäkringen av de anställda. Arbetspensionsbolagen hjälper till i ärenden om pensionsförsäkringar. Bankerna hjälper till i frågor om betalningar och bankkoder. Kontaktuppgifterna av alla medverkande parter finns i tjänsten (2)

11 ÄNDRINGAR I PALKKA.FI Stöd för privat vård Nu kan även de hushåll som erhåller stöd för privat vård av barn och betalar lön till barnskötaren kan räkna ut lönerna i Palkka.fi. Tjänsten skapar följande arbetsgivaravgifter - förskottsinnehållningen på den andel av lön som du betalade (FPA och kommunen verkställer förskottsinnehållningen på stödet) - socialskyddsavgifterna på hela lönesumman, även på FPA:s och kommunens andel - arbetspensionsavgiften för även FPA:s och kommunens andel Tjänsten skapar automatiskt följande anmälningar för registrerade användare - löneuträkning/löneintyg - årsanmälan till skattemyndigheten - löneanmälan för lagstadgad olycksfallsförsäkring - ArPL-anmälan FPA och kommunen lämnar uppgifter om det stöd som de betalat till vårdaren samt förskottsinnehållningen på det. Läs mera under ANVISNINGAR. Kontonumren med IBAN-format Tjänsten accepterar alla kontonumren som de finländska bankerna har i IBAN-format. Kontonumren kan anges i arbetsgivarens och den anställdes basuppgifter, den anställdes utsökningsuppgifter och fackföreningsuppgifter, arbets- och upphovsrättsersättningstagarens basuppgifter samt uppgifterna om mottagare av hushållets arbetsersättningsfaktura. Ytterligare visas kontonumret i BBAN-format i BT och i IBAN-format på PDF. Mötesarvoden kan man spara i s.k. ingångssaldon Mötesarvodet har lagts till en lönetyp i ingångssaldon (2)

12 Tilläggsuppgifter Den allmänna rådgivningen betjänar på finska i numret och på svenska mån-fre Tjänsten är avgiftsfri. Samtalspriset lna/mta. Olycksfallsförsäkringsbolagen svarar på ytterligare frågor om försäkringen av de anställda. Arbetspensionsbolagen hjälper till i ärenden om pensionsförsäkringar. Bankerna hjälper till i frågor om betalningar och bankkoder. Kontaktuppgifterna av alla medverkande parter finns i tjänsten (2)

13 ÄNDRINGAR I PALKKA.FI Arbets- och upphovsrättsersättningarna till företagarprofilen Företagsanvändarna kan nu betala även arbets- och upphovsrättsersättningar via tjänsten. Med ersättning avses inkomst till en fysisk person som inte har anställningsförhållande med betalaren. Arbetsersättningar är t.ex. arvoden till domarna i idrottsföreningarna eller revisionsarvoden i bostadsaktiebolagen. Endast förskottsinnehållning tas ut från ersättningarna, men ingen socialskyddsavgift eller pensions- och arbetslöshetsförsäkringspremie. Om ersättningarna betalades i januari, kan dessa prestationer sparas i tjänsten som s.k. ingångssaldon. Ersättningarna för upphovsrätt (t.ex. skriftliga verk, konstföremål, fotografier, patent, mall och varumärke) kan betalas som antingen förvärvsinkomst eller kapitalinkomst. Om upphovsrätten har överförts som arv eller testamente, utgör ersättningen för användningen av den kapitalinkomst på vilken förskottsinnehållning verkställs enligt 28 %. Annars utgör upphovsrättsersättningen förvärvsinkomst på vilken förskottsinnehållningen verkställs på samma sätt som på lönen för kapital- eller biinkomst. Namn på ersättningstypen Prestationsslag Förskottsinnehållning Skattemyndighetens årsanmälan Bokföringskonto Revisionsarvode H Skattekort Vittnesarvode H Skattekort Domararvode H Skattekort Ersättning för resekostnader (arbetsersättning) H Nej (4)

14 *Skattefria resekostnadsersättningar som har betalats av allmännyttiga samfund H5 Nej (som i löneberäkningen) Ersättning för upphovsrätt (förvärvsinkomst) G Skattekort Ersättning för resekostnader (ersättning för upphovsrätt) G Nej Ersättning för upphovsrätt (kapitalinkomst) G1 28 % Prestationsmottagarna läggs till tjänsten på samma sida som de anställda: (4)

15 Öppna beräkning av ersättningen i löneberäkningssidan, välj Arbetsersättningens eller upphovsrättsersättningens mottagare som mottagare. Öppna sedan fönstren för arbets- eller upphovsrättsarvoden: Beloppet som betalas visas i betalningsfönstret (4)

16 ArPl-avgift om månadsinkomsten underskrider 47,08 I löneberäkningen svarar arbetsgivaren på en fråga om han vill att ArPl-avgiften tas ut om inkomsterna underskrider 47,08 euro. Om inkomstgränsen överskrids, tas de pensionsförsäkringsavgifter som ännu inte har tagits ut nu retroaktivt ut från högst två föregående löneperioder och arbetsgivaren betalar pensionsförsäkringsavgiften för hela månadens inkomster. Tilläggsuppgifter Den allmänna rådgivningen betjänar på finska i numret och på svenska mån-fre Tjänsten är avgiftsfri. Samtalspriset lna/mta. Olycksfallsförsäkringsbolagen svarar på ytterligare frågor om försäkringen av de anställda. Arbetspensionsbolagen hjälper till i ärenden om pensionsförsäkringar. Bankerna hjälper till i frågor om betalningar och bankkoder. Kontaktuppgifterna av alla medverkande parter finns i tjänsten (4)

ÄNDRINGAR I PALKKA.FI 6.11.2007

ÄNDRINGAR I PALKKA.FI 6.11.2007 6.11.2007 ÄNDRINGAR I PALKKA.FI 6.11.2007 Det är möjligt att få tilläggsinformation på löneuträkningen Du kan spara 160 tecken fritt formulerad text på löneuträkningen. 6.11.2007 1 (3) Du kan spara överlappande

Läs mer

Ifyllningsanvisningar för ArPL-årsanmälan

Ifyllningsanvisningar för ArPL-årsanmälan Ifyllningsanvisningar för ArPL-årsanmälan Anvisningar för årsanmälan för löner utbetalda år 2014 Försäkringsaktiebolaget Pensions-Alandia behöver årligen anställnings- och löneuppgifter från arbetsgivaren

Läs mer

Suomi.fi-fullmakt och certifikat

Suomi.fi-fullmakt och certifikat Suomi.fi-fullmakt och certifikat Sköta ärenden för andras räkning e-tjänst För anmälan för alla företagsformers räkning ska man ansöka om ny fullmakt via Katso eller Suomi.fi: anmäla löneuppgifter och

Läs mer

Vad är ett hushållsavdrag?

Vad är ett hushållsavdrag? Hushållsavdrag Vad är ett hushållsavdrag? Avdrag från skatt minskar det skattebelopp som ska betalas. är personligt med undantag av avdrag för maka/make Du får avdra kostnader för arbete som utförts i

Läs mer

Inkomstregistret ändrar anmälan om löneuppgifter

Inkomstregistret ändrar anmälan om löneuppgifter Inkomstregistret ändrar anmälan om löneuppgifter Inkomstregistret är en elektronisk databas för löne-, pensions- och förmånsuppgifter Ett register ett standardiserat sätt att fungera Inkomstregistret sammanställer

Läs mer

skatteärenden överförs till MinSkatt

skatteärenden överförs till MinSkatt Skötseln av privatpersonernas skatteärenden överförs till MinSkatt 2018 2019 skatt.fi/minskatt Våra tjänster övergår i hög grad till digitala kanaler PAPPERSPOST PAPPERSPOST BESÖK PÅ SKATTEBYRÅN BESÖK

Läs mer

Lag. om ändring av inkomstskattelagen

Lag. om ändring av inkomstskattelagen Lag om ändring av inkomstskattelagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i inkomstskattelagen (1535/1992) 54 d 2 mom., 80 9 punkten, 92 26 punkten, 95 1 mom. 1 punkten, 96 a 1 mom., 100 2 och 3 mom.,

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE SKATTEFÖRVALTNINGEN 4.9.2015 Enheten för styrning och utveckling av personbeskattningen A99/200/2015 version 1.0 DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE

Läs mer

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Närmare information om de allmänna grunderna för specialvårdspenningen får du via länken Specialvårdspenning och på FPA-byråerna. Beloppet av

Läs mer

PERIODSKATTEDEKLARATION

PERIODSKATTEDEKLARATION Deklarationsanvisningar för PERIODSKATTEDEKLARATION skatteåret 2014 Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/blanketter/periodskattedeklaration INNEHÅLL PERIODSKATTEDEKLARATION OCH SKATTEKONTO 3 INLÄMNANDE

Läs mer

Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring

Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring Försäkringsnummer 56- Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring Denna ansökan gäller pensionsförsäkring som fyller minimivillkoren enligt lagen om pension för arbetstagare, som trädde i kraft 1.1.2007.

Läs mer

OMFATTANDE ANMÄLAN OM LÖNEUPPGIFTER

OMFATTANDE ANMÄLAN OM LÖNEUPPGIFTER Inkomstregistret PB 1 00055 INKOMSTREGISTRET Med denna blankett kan du göra en ny om löneuppgifter, rätta en tidigare eller makulera en tidigare. Du kan anmäla prestationer som utbetalats till en inkomsttagare

Läs mer

MinSkatt. Du kan sköta dina skatteärenden på en enda adress. skatt.fi/minskatt

MinSkatt. Du kan sköta dina skatteärenden på en enda adress. skatt.fi/minskatt MinSkatt Du kan sköta dina skatteärenden på en enda adress skatt.fi/minskatt Privatpersoner kan sköta största delen av sina skatteärenden i e-tjänsten MinSkatt. ÄNDRINGAR I BESKATTNINGEN MinSkatt har haft

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2017

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2017 SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A150/200/2016 1.2 ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 2.1 Egentlig årsanmälan

Läs mer

Korrigering av årsanmälningar för skatteåret 2018 som lämnats in elektroniskt i form av en fil

Korrigering av årsanmälningar för skatteåret 2018 som lämnats in elektroniskt i form av en fil Korrigering av årsanmälningar för skatteåret 2018 som lämnats in elektroniskt i form av en fil Innehåll 1 ALLMÄNT... 2 2 TIDSFRISTERNA FÖR KORRIGERINGEN... 2 3 BEGREPP... 2 4 ERSÄTTANDE FÖRFARANDE... 3

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2019

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2710/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 2.1 Egentlig

Läs mer

Koduppsättningar Inkomstslag Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister

Koduppsättningar Inkomstslag Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Version 1.02 Koduppsättningar Inkomstslag Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Koduppsättningar Inkomstslag 2 (11) Versionshistoria Version Datum Beskrivning 1.0 12.6.2017 Dokumentet har

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2018

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2018 SKATTEFÖRVALTNINGEN 2.1.2018 A112/200/2017 1.0 ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2018 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 2.1 Egentlig årsanmälan

Läs mer

Ifyllningsanvisningar för ArPL-årsanmälan

Ifyllningsanvisningar för ArPL-årsanmälan Ifyllningsanvisningar för ArPL-årsanmälan Anvisningar för årsanmälan för löner utbetalda år 2016 Försäkringsaktiebolaget Pensions-Alandia behöver årligen anställnings- och löneuppgifter från arbetsgivaren

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2016 A128/200/2015 version 2.10 ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner POSTBESKRIVNING för år 2016 2 INNEHÅLL 1 ÄNDRINGAR FRÅN FJOLÅRET... 3 2 ALLMÄNT... 4 3 POST MED FAST POSTLÄNGD...

Läs mer

Nytt och aktuellt inom företagsbeskattningen Inkomstbeskattning och förskottsuppbörd. Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs December 2013

Nytt och aktuellt inom företagsbeskattningen Inkomstbeskattning och förskottsuppbörd. Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs December 2013 Nytt och aktuellt inom företagsbeskattningen Inkomstbeskattning och förskottsuppbörd Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs December 2013 Innehåll Om skattedeklarationen för år 2013 Lagändringar som

Läs mer

Internationella arbetssituationer Webbinarium

Internationella arbetssituationer Webbinarium Internationella arbetssituationer Webbinarium 19.12.2018 Innehåll Kort om inkomstregistret Informationsskyldighet i internationella situationer Arbete i Finland Arbete utomlands Anmälningsskyldighet för

Läs mer

Civiltjänstgörare och skatter. Skatteförvaltningen skatt.fi

Civiltjänstgörare och skatter. Skatteförvaltningen skatt.fi Civiltjänstgörare och skatter Skatteförvaltningen skatt.fi 2017 Med skattemedel betalas Exempel på användningsändamål: hälsovård, dvs. sjukhus, hälsostationer och servicehem utbildning, lärarlöner, skolmat

Läs mer

Anvisningar för beräkning av rehabiliteringspenningens belopp

Anvisningar för beräkning av rehabiliteringspenningens belopp Anvisningar för beräkning av rehabiliteringspenningens belopp Närmare information om grunderna för rehabiliteringspenningen får du via länken Rehabilitering och på FPAbyråerna. Rehabiliteringspenningbeloppet

Läs mer

Inkomstregistret för föreningar Webbinarium

Inkomstregistret för föreningar Webbinarium Inkomstregistret för föreningar Webbinarium 1 Teman Allmänt om inkomstregistret Anmälan och korrigering av fel Anvisningar för anmälan Påföljdsavgifter och annat att beakta 2 Inkomstregistret Informationsanvändare

Läs mer

Inverkan av inkomstregistret på anmälan av anställningsoch inkomstuppgifter. Ändringar från

Inverkan av inkomstregistret på anmälan av anställningsoch inkomstuppgifter. Ändringar från Inverkan av inkomstregistret på anmälan av anställningsoch inkomstuppgifter Ändringar från 1.1.2019 1 Vad är inkomstregistret? 1 Det nationella inkomstregistret införs 2 2019. Syftet med 3 4 inkomstregistret

Läs mer

DL LÖNEBERÄKNING ÅRSBYTE

DL LÖNEBERÄKNING ÅRSBYTE DL LÖNEBERÄKNING ÅRSBYTE 2017-2018 OBS: Kontrollera att den version du har i bruk är minst 2.5000 eller högre. ÅRSANMÄLAN 2017 Skriv ut den aktuella granskningslistan och kontrollera att uppgifterna är

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 150/2003 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen, 2 lagen om arbetsgivares socialskyddsavgift och 5 lagen om storleken av den försäkrades

Läs mer

Inkomstregistret för småföretagare. Webbseminarium

Inkomstregistret för småföretagare. Webbseminarium Inkomstregistret för småföretagare Webbseminarium 11.04.2019 Agenda Allmänt om inkomstregistret Anmälan och korrigering av uppgifter Anvisningar för anmälan 11.04.2019 2 Allmänt om inkomstregistret Inkomstregistret

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2016 A134/200/2015 version 2.11 FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal POSTBESKRIVNING

Läs mer

Civiltjänstgörare och skatter. Skatteförvaltningen skatt.fi

Civiltjänstgörare och skatter. Skatteförvaltningen skatt.fi Civiltjänstgörare och skatter Skatteförvaltningen skatt.fi 2019 Med skattemedel betalas Exempel på användningsändamål: hälsovård, dvs. sjukhus, hälsostationer och servicehem utbildning, lärarlöner, skolmat,

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 148/2013 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 148/2013 rd RIKSDAGENS SVAR 148/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om inkomstskatteskalan för 2014 samt till andra ändring av vissa lagar Regeringens proposition till riksdagen med

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 24, 26 och 55 i lagen om beskattningsförfarandet

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARNAS FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGAR. Postbeskrivning för förskottsuppbördsåret 2017

DIREKTÖVERFÖRING AV BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARNAS FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGAR. Postbeskrivning för förskottsuppbördsåret 2017 SKATTEFÖRVALTNINGEN 15.8.2016 Personbeskattningens styrningsoch utvecklingsenhet A103/200/2016 version 1.0 DIREKTÖVERFÖRING AV BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARNAS FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGAR Postbeskrivning

Läs mer

Beskattning i Finland. Nätverksmöte den 14.9.2010 Carola Bäckström Huvudstadsregionens skattebyrå

Beskattning i Finland. Nätverksmöte den 14.9.2010 Carola Bäckström Huvudstadsregionens skattebyrå Beskattning i Finland Nätverksmöte den 14.9.2010 Carola Bäckström Huvudstadsregionens skattebyrå Innehåll 1. Skattskyldighet i Finland 2. Beskattning av inkomst från förmögenhet 3. Beskattning av lön från

Läs mer

Arbetslöshetsförsäkringspremier. anvisning till arbetsgivare

Arbetslöshetsförsäkringspremier. anvisning till arbetsgivare Arbetslöshetsförsäkringspremier anvisning till arbetsgivare INNEHÅLL Allmänt om arbetslöshetsförsäkringspremier. 1 Uppbörd av arbetslöshetsförsäkringspremier. 2 Förskott på arbetslöshetsförsäkringspremie.

Läs mer

Tips inför årsskiftet Skatteinfo för proffs inom ekonomiförvaltning 2016

Tips inför årsskiftet Skatteinfo för proffs inom ekonomiförvaltning 2016 Tips inför årsskiftet 2017 Skatteinfo för proffs inom ekonomiförvaltning 2016 1 Skatteperioder Allt fler företag kan i fortsättningen ansöka om en förlängd skatteperiod tack vare att omsättningsgränserna

Läs mer

Korrigering av årsanmälningar för skatteåret 2016 som lämnats in elektroniskt i form av en fil

Korrigering av årsanmälningar för skatteåret 2016 som lämnats in elektroniskt i form av en fil Korrigering av årsanmälningar för skatteåret 2016 som lämnats in elektroniskt i form av en fil 1 ALLMÄNT Tidtabellen ändras för korrigering av årsanmälningar. I det nya förfarandet görs korrigeringen genom

Läs mer

Inkomstregistret - kommuner som arbetsgivare. Webbseminarium

Inkomstregistret - kommuner som arbetsgivare. Webbseminarium Inkomstregistret - kommuner som arbetsgivare Webbseminarium 11.04.2019 Agenda Allmänt om inkomstregistret Anmälan och korrigering av uppgifter Anvisningar för anmälan 11.04.2019 2 Allmänt om inkomstregistret

Läs mer

Presentaatiopohja. Inkomstregistret: Anmälan av löneuppgifter

Presentaatiopohja. Inkomstregistret: Anmälan av löneuppgifter Presentaatiopohja Inkomstregistret: Anmälan av löneuppgifter Webbseminarium 24.4Esimerkkejä kl. 10 käytöstä 23-04-2019 Teman Vad betyder inkomstregistret i praktiken? Vad har ändrats i och med inkomstregistret?

Läs mer

Hushållet som arbetsgivare

Hushållet som arbetsgivare Hushållet som arbetsgivare 2007 Hur sköter man skatter, pensioner, socialskyddsavgifter och försäkringspremier? Var får man stöd? Utgivare: Arbetslöshetsförsäkringsfonden Arbetsministeriet Folkpensionsanstalten

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av 10 i inkomstskattelagen

Beslut. Lag. om ändring av 10 i inkomstskattelagen RIKSDAGENS SVAR 179/2006 rd Regeringens proposition med förslag till bestämmelser om beskattning för hyrda arbetstagare från utlandet och beskattning av ersättning för arbete som betalas till begränsat

Läs mer

Tillämpningsanvisning för arbetsgivarens separata anmälan

Tillämpningsanvisning för arbetsgivarens separata anmälan Version 1.02 Tillämpningsanvisning för arbetsgivarens separata anmälan Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Tillämpningsanvisning för arbetsgivarens separata anmälan 1 Versionshistoria

Läs mer

Beräkning av barnavårdsstöd

Beräkning av barnavårdsstöd Beräkning av barnavårdsstöd Med beräkningsprogrammet kan du räkna ut en uppskattning av storleken på hemvårdsstödet och privatvårdsstödet. Om du bor på Åland ska du kontrollera barnavårdsstödets belopp

Läs mer

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Skatteförvaltningen Användarguide, VETUMA-identifierad skattskyldig Punktskattedeklaration 1/36 Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Innehåll INLOGGNING

Läs mer

Inkomstregistret för småföretagare och hushåll Vad förändras i anmälan om löneuppgifter? Webbinarium

Inkomstregistret för småföretagare och hushåll Vad förändras i anmälan om löneuppgifter? Webbinarium Inkomstregistret för småföretagare och hushåll Vad förändras i anmälan om löneuppgifter? Webbinarium 21.11.2018 Teman Vad är inkomstregistret? Vad förändras i och med inkomstregistret? Anmälningar till

Läs mer

ArPL-försäkringen i ett nötska

ArPL-försäkringen i ett nötska ArPL-försäkringen 2013 Försäkra enkelt hos Etera ch t för snabb o Eteras recep ervice tspensionss flexibel arbe nsionsste arbetspe De aktuella avgifterna tjänster elektroniska Behändiga din tjänst experter

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARES FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGAR (RVKSSELE) POSTBESKRIVNING FÖR FÖRSKOTTSUPPBÖRDSÅRET 2020

DIREKTÖVERFÖRING AV BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARES FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGAR (RVKSSELE) POSTBESKRIVNING FÖR FÖRSKOTTSUPPBÖRDSÅRET 2020 SKATTEFÖRVALTNINGEN 10.6.2019 1.0 DIREKTÖVERFÖRING AV BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARES FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGAR (RVKSSELE) POSTBESKRIVNING FÖR FÖRSKOTTSUPPBÖRDSÅRET 2020 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING...

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2705/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 66/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 66/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 66/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om rundradioskatt och till lagar om ändring av vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

Småföretagets skatteärenden. Startia för Företagare -seminarium 5.11.2012 Pirjo Mäkynen Skattesakkunnig Skatteförvaltningen, Österbottens skattebyrå

Småföretagets skatteärenden. Startia för Företagare -seminarium 5.11.2012 Pirjo Mäkynen Skattesakkunnig Skatteförvaltningen, Österbottens skattebyrå Småföretagets skatteärenden Startia för Företagare -seminarium Pirjo Mäkynen Skattesakkunnig Skatteförvaltningen, Österbottens skattebyrå Skatteförvaltningen i Vasa Handledning och rådgivning, servicenummer

Läs mer

Så här meddelar du arbetsgivarvisa kontonummer i e-tjänsten

Så här meddelar du arbetsgivarvisa kontonummer i e-tjänsten Så här meddelar du arbetsgivarvisa kontonummer i e-tjänsten Guide för e-tjänsten för arbetsgivare (sjuk- och föräldradagpenningar, rehabiliterinspenning samt ersättningar för familjeledigheter. Anvisningar

Läs mer

Löneadministrativa anvisningar för arbetstidsbanker (KyrkTAK 183)

Löneadministrativa anvisningar för arbetstidsbanker (KyrkTAK 183) Löneadministrativa anvisningar för arbetstidsbanker (KyrkTAK 183) Innehåll: 1. INLEDNING 1.1 Arbetstidsbank 1.2 Definitioner 1.3 Arbetstidsbankkonton 2. SÄRSKILDA LÖNEADMINISTRATIVA FRÅGOR 2.1 Tidpunkt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 30 december 2011 1577/2011 Skatteförvaltningens beslut om sättet för och storleken av förskottsinnehållning Utfärdat i Helsingfors den 29 december

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER ALLMÄNT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE. Postbeskrivning för förskottsuppbördsåret 2017

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER ALLMÄNT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE. Postbeskrivning för förskottsuppbördsåret 2017 SKATTEFÖRVALTNINGEN 15.8.2016 Personbeskattningsenhetens Styrnings och utvecklingsenhet A100/200/2016 version 1.0 DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER ALLMÄNT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARES FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGAR (RVKSSELE) POSTBESKRIVNING FÖR FÖRSKOTTSUPPBÖRDSÅRET 2019

DIREKTÖVERFÖRING AV BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARES FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGAR (RVKSSELE) POSTBESKRIVNING FÖR FÖRSKOTTSUPPBÖRDSÅRET 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 8.5.2018 1.0 DIREKTÖVERFÖRING AV BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARES FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGAR (RVKSSELE) POSTBESKRIVNING FÖR FÖRSKOTTSUPPBÖRDSÅRET 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING...

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST)

ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST) SKATTEFÖRVALTNINGEN 2.1.2018 A90/200/2017 1.0 ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST) POSTBESKRIVNING 2018 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 2.1 UPPGIFT

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande Lag om ändring av lagen om beskattningsförfarande I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om beskattningsförfarande (1558/1995) 1 3 mom., 2 2 mom., 7 1 4 och 7 mom., 8 3 mom., 32, 34 a och 49,

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om inkomstskatteskalan för 2013 samt till lag om ändring av inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Denna proposition innehåller

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE)

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A158/200/2016 1.2 FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE) INNEHÅLL

Läs mer

ÅRSANMÄLAN UNDERSTÖD (Utbetalare av understöd) (VSAPURAE) POSTBESKRIVNING för år 2019

ÅRSANMÄLAN UNDERSTÖD (Utbetalare av understöd) (VSAPURAE) POSTBESKRIVNING för år 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2715/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN UNDERSTÖD (Utbetalare av understöd) (VSAPURAE) POSTBESKRIVNING för år 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET...

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER FÖR LÖN. Postbeskrivning för förskottsuppbördsåret 2017

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER FÖR LÖN. Postbeskrivning för förskottsuppbördsåret 2017 SKATTEFÖRVALTNINGEN 15.8.2016 Enheten för styrning och utveckling av personbeskattningen A102/200/2016 version 1.0 DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER FÖR LÖN Postbeskrivning för förskottsuppbördsåret

Läs mer

PERIODSKATTEDEKLARATION

PERIODSKATTEDEKLARATION Deklarationsanvisningar för PERIODSKATTEDEKLARATION skatteåret 2013 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen www.skatt.fi/blanketter/periodskattedeklaration INNEHÅLL PERIODSKATTEDEKLARATION

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST)

ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A46/200/2016 version 1.0 ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2

Läs mer

INKOMSTREGISTRET INKOMSTREGISTRET. KOMMER ÅR 2019 Är du redo?

INKOMSTREGISTRET INKOMSTREGISTRET. KOMMER ÅR 2019 Är du redo? TILLSAMMANS. KOMMER ÅR 2019 Är du redo? 11.10.2018 2 Inkomstregistret är en nationell elektronisk databas över inkomstuppgifterna Innehåller omfattande uppgifter om löner, pensioner och förmåner för varje

Läs mer

ÅRSANMÄLAN OM PENSIONER OCH FÖRMÅNER (VSELERIE)

ÅRSANMÄLAN OM PENSIONER OCH FÖRMÅNER (VSELERIE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2708/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN OM PENSIONER OCH FÖRMÅNER (VSELERIE) POSTBESKRIVNING 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING

Läs mer

Lag om klientavgifter inom den småbarnspedagogiska verksamheten

Lag om klientavgifter inom den småbarnspedagogiska verksamheten Lagförslag 1. Lag om klientavgifter inom den småbarnspedagogiska verksamheten I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens tillämpningsområde I denna lag föreskrivs om den klientavgift som tas

Läs mer

ÅRSANMÄLAN OM PENSIONER OCH FÖRMÅNER (VSELERIE)

ÅRSANMÄLAN OM PENSIONER OCH FÖRMÅNER (VSELERIE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 version 1.0. ÅRSANMÄLAN OM PENSIONER OCH FÖRMÅNER (VSELERIE) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER...

Läs mer

ÅRSANMÄLAN OM PENSIONER OCH FÖRMÅNER (VSELERIE)

ÅRSANMÄLAN OM PENSIONER OCH FÖRMÅNER (VSELERIE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A41/200/2016 1.2 ÅRSANMÄLAN OM PENSIONER OCH FÖRMÅNER (VSELERIE) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER...

Läs mer

Nyhetsbrev Det nya året för med sig förändringar.

Nyhetsbrev Det nya året för med sig förändringar. Nyhetsbrev 2019 Det nya året för med sig förändringar. De nya värdena och procentarna hittar ni på följande sidor. Även på internetadressen http://www.skatt.fi hittar man nyttig information gällande löner

Läs mer

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV)

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) SKATTEFÖRVALTNINGEN 27.9.2018 A88/200/2016 1.5 DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) POSTBESKRIVNING INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

Specialsituationer för anmälan av förmånsuppgifter till inkomstregistret. Webbseminarium

Specialsituationer för anmälan av förmånsuppgifter till inkomstregistret. Webbseminarium Specialsituationer för anmälan av förmånsuppgifter till inkomstregistret Webbseminarium 23.5.2019 Agenda Allmänt om anmälan av förmånsuppgifter Specialsituationer för anmälan av förmånsuppgifter Sammanfattning

Läs mer

Beskattningen av utländsk hyrd arbetskraft Vanliga frågor och svar

Beskattningen av utländsk hyrd arbetskraft Vanliga frågor och svar Beskattningen av utländsk hyrd arbetskraft Vanliga frågor och svar Innehåll 1. Allmänna frågor 2. Personer som vistas högst sex månader i Finland 3. Personer som vistas över sex månader i Finland 1.1.

Läs mer

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Du kan sända ditt meddelande elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten.om du sänder ett elektroniskt meddelande behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

RP 259/2009 rd. Det föreslås att den lag enligt vilken idrottsarbetsgivare

RP 259/2009 rd. Det föreslås att den lag enligt vilken idrottsarbetsgivare Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om upphävande av lagen om arbetsgivares socialskyddsavgift på grundval av arvoden för idrott till idrottsmän och om ändring av lagen om arbetsgivares

Läs mer

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV)

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A88/200/2016 1.0 DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) POSTBESKRIVNING INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

Nyhetsbrev Det nya året för med sig förändringar.

Nyhetsbrev Det nya året för med sig förändringar. Nyhetsbrev 2018 Det nya året för med sig förändringar. De nya värdena och procentarna hittar ni på följande sidor. Även på internetadressen http://www.skatt.fi hittar man nyttig information gällande löner

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018 SKATTEFÖRVALTNINGEN 2.1.2018 A118/200/2017 1.0 ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER...

Läs mer

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Index Allmänna anvisningar Beräkning av allmänt bostadsbidrag Hushållet och inkomsterna Uppgifter om bostaden Boendeutgifter och skulder som hänför

Läs mer

Ändringar i överlåtelsebeskattningen

Ändringar i överlåtelsebeskattningen Ändringar i överlåtelsebeskattningen 1.11.2019 Ändringarna i korthet Att deklarera och betala överlåtelseskatt ändras 1.11.2019 Överlåtelseskattens procent och beräkningen av skatten ändras inte Deklarationskanalerna

Läs mer

Anmälan om arbetsolycksfall > Ny elektronisk blankett, ifyllande chef och löneförvaltning

Anmälan om arbetsolycksfall > Ny elektronisk blankett, ifyllande chef och löneförvaltning Anmälan om arbetsolycksfall 2016 -> Ny elektronisk blankett, ifyllande chef och löneförvaltning Start Välj först skadetyp och klicka på Fortsätt. Om det öppnas tilläggsfrågor i anslutning till försäkringen,

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare som använder Ilmoitin.fi-tjänsten för att skicka meddelanden och ansökningar som filer. En fil kan innehålla en eller flera

Läs mer

Till stiftelseregistret. Till stiftelseregistret

Till stiftelseregistret. Till stiftelseregistret Myndighetens anteckningar / Y4 ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Använd denna blankett för att anmäla en ändring eller nedläggning

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER FÖR LÖN (VKESSPAE)

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER FÖR LÖN (VKESSPAE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 22.10.2018 1.2 DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER FÖR LÖN (VKESSPAE) POSTBESKRIVNING FÖR FÖRSKOTTSUPPBÖRDSÅRET 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 3 2 NÄRMARE BESKRIVNING

Läs mer

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Guide till e-tjänsten för arbetsgivare (sjukdagpenning, föräldradagpenning, rehabiliteringspenning och ersättning för familjeledigheter)

Läs mer

Aktuellt om inkomstregistret Webbseminarium

Aktuellt om inkomstregistret Webbseminarium Aktuellt om inkomstregistret Webbseminarium 03.04.2019 Tema Allmänt om anmälningar till inkomstregistret Aktuellt om anmälningar Vanliga frågor om inkomstregistret Allmänt om anmälningar till inkomstregistret

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER ALLMÄNT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE (VKESSELE)

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER ALLMÄNT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE (VKESSELE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 13.8.2018 1.1 DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER ALLMÄNT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE (VKESSELE) POSTBESKRIVNING FÖR FÖRSKOTTSUPPBÖRDSÅRET 2019 INNEHÅLL

Läs mer

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015 ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015 Med denna blankett ansöker personkunder, rörelseidkare och yrkesutövare, jordbruksidkare och sammanslutningsdelägare om skattekort och/eller förskottsskatt.

Läs mer

Guide till mobilbanken och kodappen

Guide till mobilbanken och kodappen Guide till mobilbanken och kodappen Guide till kodappen och mobilbanken Den här guiden hjälper dig att komma igång med Nordeas mobila tjänster. Då du följer anvisningarna i guiden lyckas du även om du

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Prestationer som betalats till begränsat skattskyldiga (VSRAERIE)

ÅRSANMÄLAN Prestationer som betalats till begränsat skattskyldiga (VSRAERIE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2726/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN Prestationer som betalats till begränsat skattskyldiga (VSRAERIE) POSTBESKRIVNING 2019 Innehåll 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

Individuell skattedeklaration En jämförelse mellan olika länder

Individuell skattedeklaration En jämförelse mellan olika länder Individuell skattedeklaration En jämförelse mellan olika länder www.byggbranschenisamverkan.se Sidan 1 av 5 Individuell skattedeklaration En jämförelse mellan olika länder Individuell skattedeklaration

Läs mer

Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring

Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring Försäkringsnummer 56- Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring Denna ansökan gäller pensionsförsäkring som fyller minimivillkoren enligt lagen om pension för arbetstagare, som trädde i kraft 1.1.2007.

Läs mer

IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT. Blnr 3316_anvisning ALLMÄNT

IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT. Blnr 3316_anvisning ALLMÄNT 1(6) IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Läs mer

ARBETSGIVARENS ELLER PRESTATIONSBETALARENS ÅRSANMÄLAN, MOTTAGARSPECIFIKATION UTAN KOSTNADSERSÄTTNINGAR (VSPSERIK)

ARBETSGIVARENS ELLER PRESTATIONSBETALARENS ÅRSANMÄLAN, MOTTAGARSPECIFIKATION UTAN KOSTNADSERSÄTTNINGAR (VSPSERIK) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A45/200/2016 version 1.4 ARBETSGIVARENS ELLER PRESTATIONSBETALARENS ÅRSANMÄLAN, MOTTAGARSPECIFIKATION UTAN KOSTNADSERSÄTTNINGAR (VSPSERIK) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN

Läs mer

Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen

Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen Entré Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen Detta dokument är en hjälp till att stämma av utbetald lön mot kontrolluppgifter och arbetsgivardeklarationen före inläsningen av årsuppdateringen

Läs mer

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH/ELLER FÖRSKOTTSSKATT

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH/ELLER FÖRSKOTTSSKATT ANSÖK PÅ NÄTET skatt.fi/minskatt Skatteförvaltningen PB 700 00052 VERO Med denna blankett ansöker du om skattekort och/eller förskottsskatt om du är en allmänt skattskyldig privatperson, rörelseidkare

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 110/2004 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 110/2004 rd RIKSDAGENS SVAR 110/2004 rd Regeringens proposition med förslag till revidering av stadgandena gällande inkomstbeskattningen av frivilliga pensionsförsäkringar Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

Grunddel, sida 1 (6)

Grunddel, sida 1 (6) Myndighetens anteckningar / Y5 ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Öppet bolag, kommanditbolag och beskattningssammanslutning Använd denna blankett för att anmäla en ändring eller nedläggning till handelsregistret,

Läs mer

7. Skapa kontrolluppgiftsregister

7. Skapa kontrolluppgiftsregister VÄLJ ATT ARBETA I FÖREGÅENDE ÅR DATABASEN FÖR INKOMSTÅR 2014 7. Skapa kontrolluppgiftsregister Skapa register för kontrolluppgifter Utskrift av kontrolluppgifter Skapa kontrolluppgifter och skicka till

Läs mer

RP 88/2012 rd. I denna proposition föreslås att inkomstskattelagen, lagen om beskattning av inkomst

RP 88/2012 rd. I denna proposition föreslås att inkomstskattelagen, lagen om beskattning av inkomst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändringar av bestämmelserna om kilometerersättning i skattelagstiftningen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att inkomstskattelagen,

Läs mer