Projektet Broen. Handlingsplan för mentorskap Vuxenutbildningen Kungälv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektet Broen. Handlingsplan för mentorskap Vuxenutbildningen Kungälv"

Transkript

1 Projektet Broen Handlingsplan för mentorskap Vuxenutbildningen Kungälv

2 Inledning Hösten 2014 startade Broen som är ett projekt där det ska skapas förutsättningar för mentorskap för målgruppen invandrare som läser på Vuxenutbildningen. Under perioden hösten 2014 hösten 2015 har vi på Vuxenutbildningen i Kungälv arbetat med att försöka fastställa vad ett mentorskap är och hur det skulle kunna fungera. Vi har skaffat oss bakgrundsinformation dels genom litteratur och diskussioner i projektgruppen men också genom föreläsningar och samverkan med våra två nordiska länder, Danmark och Norge. Projektet har resulterat i tre fokusområden som vi kommer att arbeta vidare med och som beskrivs nedan. Kurs i elevmentorskap inom VIP Bakgrund Under hösten 2014 startade utformningen av en ny orienteringskurs, elev-mentorskap. Kursen genomförs inom ramen för VIP. Bakgrunden till kursen är bl. a att forskare inom skolvärlden anser att den studerande skulle kunna få ut mer av sina studier om de hade någon form av personlig vägledning, hjälp och stöd. En sådan vägledning skulle man kunna få genom en mentor, som ofta fungerar som ett bollplank, en vän, en rådgivare eller en vägvisare. Vinsterna med ett mentorskap är t.ex. förbättrad planering, inlärning, stresshantering, kommunikationsfärdighet samt en ökad social integrering. Detta gäller för både mentorer och deras adepter samt för fortsatta studier och i samhället. Kursen är en orienteringskurs på 100 p och som pågår under 20 veckor. För att bli antagen krävs grundskola eller gymnasieskola. Kursen är sökbar och antagning sker efter intervju och där rektor tar beslut. Kursen i mentorskap kan ses som ett stöd till andra kurser men är inte betygsgrundande. Elever som verkar som mentorer får även ett intyg som kan bifogas till ett CV vid avslutade studier. Det finns framtaget kursinnehåll, kursplan samt ansökningsblankett. Varje elevmentor agerar mentor inom ett ämnesområde. De första eleverna startade den 19 januari 2015 och vi engagerade 7 stycken, varav 1 elev med utländsk bakgrund. Målsättningen är att få kunskap om och ökad insikt i hur ett mentorskap fungerar samt hur de antagna eleverna kan använda mentorskapet som ett stöd i sina fortsatta studier. Kursen innehåller delar från flertalet ämnesområden bl. a psykologi, sociologi, praktisk arbete och handledning i verksamheten.

3 Det kan t ex handla om förbättrad studieteknik, planering, stresshantering, kommunikationsfärdighet samt ökad social integration i dagens mångkulturella samhälle. Upplägget i orienteringskursen utgår från en framtagen kursplan där eleverna var fjärde vecka träffar lärare från VIP för handledning och genomgång av innehåll enligt ovan. Utöver det fungerar eleven som bollplank och stöd för lärare och övriga elever både på VIP och på Vuxenutbildningen i stort. Under försommaren 2015 gjordes en kort utvärdering och sammanfattning av elevmentorskapet och vi kom fram till att det vore värdefullt att arbeta vidare med konceptet. Inför hösten 2015 antogs 4 nya elever till VIP-mentorskap varav 1 elev med utländsk bakgrund. Mentorskapet bland elever är värdefullt utifrån flera olika synvinklar. Dels får eleven nya kontakter (nätverk), dels är det ibland enklare att tala med någon på samma nivå (elevlärare/elev-elev) och dels har vi gett elevmentorerna i uppgift att vara talesperson gentemot läraren i det ämne man är mentor. Förslag Målsättning Att utveckla mentorskapet bland elever på Vuxenutbildningen Att skapa en handlingsplan för hur arbetet med elevmentorer ska bedrivas Att anta språkmentorer till VIP (elev-nivå) Att undersöka om akademiker från andra länder kan vara behjälpliga som mentorer på lektioner (tolka och stödja) Målgrupp Elever som studerar på Vuxenutbildningen och vill verka som mentorer inom ett (1) specifikt ämnesområde. Antal Önskvärt antal mentorer är 1 mentor i varje enskilt ämne på Vuxenutbildningen. Ca 40 elever (önskvärd nivå att uppnå). Ekonomi Inga utgifter är knutna till elevmentorerna. Mentorskapet är baserat på frivillighet. Eleven söker och antas till en orienteringskurs. Kursen berättigar till CSN. Ingår i VIP-lärares tjänst. Organisation Vuxenutbildningen handhar elevmentorerna.

4 Omfattning Elevmentorer rekryteras på terminsbasis, 20 veckor. Uppstart i januari och augusti. Avslutning i juni och januari. Möten sker 1 ggr/månad. Mentorerna handleder gruppvis och enskilt. Mentorerna kommer att ha ett kursmaterial med tillhörande material till sitt förfogande. Kursupplägg Målgrupp Tid Modul 1 Introduktion Mentorer och VIP-lärare 1 timma Modul 2 Din roll som mentor Mentorer och VIP-lärare 1 timma Modul 3 Lära känna adept, sätta mål och 1 timma skriva kontrakt Mentorer och VIP-lärare Modul 4 Samtalstekniker Mentorer och VIP-lärare 1 timma Modul 5 Utvärdering av mentorsrollen Mentorer och VIP-lärare 1 timma Rekrytering Vuxenutbildningen och lärare på VIP står för rekrytering och handhavande av elevmentorerna. Registrering av sökande Elevmentorerna lämnar en skriftlig ansökan till studie och yrkesvägledare, VIP-lärare och skolledning. Urval Skriftlig information (se framtaget dokument) om vad mentorsrollen på Vuxenutbildningen innebär finns hos studie- och yrkesvägledare alla lärare på vuxenutbildningen samt skolledning. Elevmentorerna kommer att intervjuas av ansvarig VIP-lärare som också tillsätter elevmentorerna. Koppling önskemål runt mentorer Fallenhet för mentorskapet. Språklig bakgrund. Akademisk bakgrund (akademiker som stöd i undervisningen). Genomförandet Ramar Mentorskapet bedrivs terminsvis, 20 veckor. VIP-lärare och mentorer har möte 1 ggr/månad (se moduler ovan) VIP-lärare träffar ordinarie lärare 2 ggr/termin för uppstart och uppföljning Mentorerna träffar sina adepter 1-2 ggr/vecka i grupp eller enskilt (5 timmar) se schema Mentorerna har möjlighet att träffas 1 ggr/månad (likt elevråd) Mentorerna träffar har kontinuerlig kontakt med lärare i ämnet de är mentorer i

5 Mentorerna har mentorshandboken och övriga dokumentet att utgå ifrån (se uppstart) Ordinarie lärare har tillgång till materialet via Fronterrum Utvärdering ska ske efter att alla kurser är avslutade Intyg delas ut efter avslutad kurs Innehåll Det är viktigt att VIP-lärare, ordinarie lärare, mentorer och adepter har förståelse för hur mentorskapet fungerar och vad det innebär. Kontinuerlig kontakt är viktigt. Kunskaperna om mentorskapet får mentorerna genom modulerna i kursen ovan. Se även modulerna och kursschemat. Hur mäter vi resultatet? Genom att kontinuerligt utvärdera samt ha samtal med elevmentorerna och eleverna i klassen. En utvärderingsblankett och muntliga intervjuer är framtagna sedan tidigare. Vi kommer fortsatt att utveckla blankett och intervjumetoder enligt detaljplaneringen i handlingsplanen. Uppföljning Sker efter avslutad termin och tillsammans med mentorer samt ordinarie lärare.

6 SFI Svenska för invandrare Bakgrund Inom SFI har vi som en del i projektet arbetat för att bygga nätverk och hjälpa till att komma in i samhället. I skolan når vi många invandrare och genom att ordna informationsträffar, bjuda in föreningar och även delta i olika aktiviteter utanför skolan kan vi verka för en förbättrad integration. Under perioden som varit har vi framför allt haft ett samarbete med externa aktörer. Verksamheter som pågått är; Kyrkan som anordnat pratkafé 1,5 tim/ vecka. Våra elever har deltagit varje vecka och upplevt det som mycket positivt. I samarbete med kyrkan, kommunen och SFI har icke simkunniga elever (12st) kunnat delta i ett simprojekt under 10 veckor. Det hela har lyckats ganska bra. Kommunen och SFI har samarbetat kring ett välkommet hälsoprojekt. Man har bl. a. bjudit in föreläsare och även arbetat med hur man själv kan förbättra sin hälsa. Bakgrunden till projektet är att vårdpersonal slagit larm samt att man sett att sjukskrivningstalen är höga bland invandrarkvinnor. Även biblioteket i Kungälv har anordnat språk- kafé. I denna verksamhet är det framför allt pensionärer som under trivsamma former kunnat träffa våra elever, och även andra invandrare, en timme i veckan. Vi samarbetar även med arbetsförmedlingen och ALC. På ALC har våra elever som står långt utanför arbetsmarknaden under perioden deltagit i ett riktat språkprojekt. Förslag Att arbeta vidare med det som redan omtalats. Utöver detta planeras följande; Matcha en invandrare med en svensk språkvän. Utifrån intressen skall vi skapa kontakter och ge invandrare stöd och guidning i samhället. En flyktingguideverksamhet håller på att startas upp i Kungälv, liknande den som redan finns i Göteborg. Länsstyrelsen stöder denna verksamhet ekonomiskt.

7 Verksamheten inom SFI/Vuxenutbildningen med språkvän, skall vara en del av Flyktingguideverksamheten. Studiecirklar och olika träffar och aktiviteter kommer att anordnas tillsammans med olika föreningar. Målet är ett 20-tal matchningar under 2016 Anordna informationsträff på Vuxenutbildningen första kvartalet Starta ett elevmentorskap i liten skala under våren 2016, då vi kommer att ha grupper med elever som kommit olika långt i sina svenskstudier. Målsättning Att inom SFI främja integrationen och att våra elever ska lyckas med sina studier. Målgrupp Studerande inom SFI på Vuxenutbildningen i Kungälv. Vem är ansvarig för processen? Vuxenutbildningen i Kungälv. När ska målet vara uppfyllt? Det finns inget Nu är vi färdiga, då arbetet är ständigt pågående. Hur mäter vi utfallet? Utvärdering av verksamheten 2 gånger per år (förslagsvis juni och december). ALC och AME Bakgrund I Kungälvs kommun vill vi arbeta med integration av nyanlända på kommunens arbetsplatser. Då behöver vi ha kunskap och förståelse för målgruppen samt ta del av goda erfarenheter som finns i de olika verksamheterna. För att finna och behålla ett arbete krävs att medarbetare och chefer har kunskap om hur ny personal introduceras och hur vi handleder ny personal, så

8 att de på ett effektivt sätt tar till sig arbetsplatsens regler, rutiner, arbetssätt, oskrivna regler, samhällsnormer och kultur. För att introduktionen och den fortsatt karriärsutvecklingen ska fungera väl, det vill säga att individen lär sig arbetsuppgifterna, utför ett gott arbete och fungerar i arbetsgruppen, behöver handledare och chefer har kunskap och verktyg hur vi handleder på bästa sätt. Som nyanländ i Sverige kan det ta upp till 7 år innan etablering sker på arbetsmarknaden. I Kungälv vill vi korta ner den tiden och göra det möjligt för nyanlända att snabbare få och behålla ett arbete. Det gynnar såväl de nyanlända som snabbare kommer ut i arbete, och Kungälvs kommun som får arbetskraft och medborgare som har arbete. Inom en del yrkesområden som exempelvis barnomsorg och äldreomsorg är det personalbrist, vilket förhoppningsvis en snabbare etablering på arbetsmarknaden kan råda bot på. Genom ökade kunskaper om hur medarbetare och chefer introducerar och handleder ny personal med annan kulturell bakgrund och med annat modersmål än svenska, är förhoppningen att nyanlända ska få och behålla arbete i större utsträckning. Mentorskap ska vara ett utbyte, både den nya personalen och kollegorna ska lära sig av varandra och förstå varandras kulturer och samhällsnormer, vilket kommer att berika våra arbetsplatser. Mål Att 50 chefer och handledare på Kungälvs kommuns arbetsplatser har gått utbildning i Mentorskap i december Syfte Är att nyanlända ska etablera sig snabbare på arbetsmarknaden och behålla sitt arbete under längre tid. Genom att chefer och handledare på arbetsplatser i Kungälvs kommun ska ha kunskap om hur deras arbetssätt skapar möjligheter för integration tillsammans med nyanlända på arbetsplatsen. Samt att locka personal till kommunens verksamheter genom att vara en attraktiv arbetsplats som har verktyg att introducera ny personal och utveckla sin personal. Vad ska vi konkret göra för att nå målen? Utbildaren på Samverkansteamet för bland annat Kungälvs kommun ska insamla material/utbildningsunderlag, om vad chefer och handledare behöver för kunskaper för att skapa möjligheter för integration, tillsammans med nyanlända på arbetsplatsen. Vem ansvarar för att utbildaren insamlar kunskap och utbildningsmaterial om nyanländas behov på den svenska arbetsmarknaden samt vilka kunskaper chefer och handledare bör ha för att möjliggöra integration på arbetsplatserna? Frågan kan ställas till Projektledare för mentorskap. Utbildningar bör starta på hösten 2016, där chefer och handledare bjuds in till att genomföra Mentorskapsutbildningen.

9 Vem ansvarar för processen? Utbildaren i Mentorskapsprojektet på Samverkansteamet står för processen att utbilda chefer och handledare i Kungälvs kommun. Personal på Arbetsmarknadsenheten (AME), står för att informera chefer och handledare om utbildningen. När ska målet vara uppfyllt? Målet ska vara uppfyllt i januari Då bör ett nytt mål ställas för Hur mäter vi utfallet? Genom att inhämta information från utbildaren i Mentorskap om hur många chefer och handledare från Kungälvs kommuns arbetsplatser som har deltagit i utbildningen om Mentorskap. Vad är Mentorskapsutbildning För att ta emot personer med funktionsnedsättningar, personer som varit långvarigt arbetssökande eller nyanlända i Sverige behöver chefer och handledare få en förståelse vad det innebär och hur de kan arbeta för att vara en arbetsplats där personal kan bemöta på rätt sätt och att personalen får verktyg för detta. Att personalen kan anpassa, ha förståelse och kompetens för olika utmaningar när det kommer ny personal. Det är viktigt att utse en person som kan vara mentor, som tar ansvar och ger stöd till ny personal med annan kulturell bakgrund än den svenska. Mentorn ska kunna ge stöd i att utveckla det svenska språket, att lyssna in och lära sig kulturella skillnader för att underlätta och informera om den svenska kulturen samt att mentorn ska få lära sig om adeptens kultur. Syftet är att det ska vara givande för både adept och mentor, att de ska lära av varandra. Förhoppningen är att det blir en lärande organisation, där all personal ska lära av varandra och att det ska höja arbetsplatsen i stort.

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Modell för att rekrytera personer långt från arbetsmarknaden till vård och omsorg

Modell för att rekrytera personer långt från arbetsmarknaden till vård och omsorg Modell för att rekrytera personer långt från arbetsmarknaden till vård och omsorg 1 Uppdraget Sätt upp mål för hur många individer som ska rekryteras. Kom överens om rollerna mellan projektledare, arbetsförmedlare

Läs mer

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP?

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? VAD ÄR MENTORSKAP? INTRODUKTION VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? Mentorskap och coachning MENTORSKAP ATT BYGGA EN RELATION VARFÖR MENTORSKAP? Introduktion Mentorskap handlar om att bygga en

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto, omslag: Dan Lepp/Johnér, Michael McLain, s. 5 Juliana Wiklund/Johnér

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

FASTIGHETSTALANG Fasticon Kompetens Holding AB

FASTIGHETSTALANG Fasticon Kompetens Holding AB FASTIGHETSTALANG 2018 Fasticon Kompetens Holding AB HUR STOR ANDEL AV ER PERSONAL ÄR FÖDD UTANFÖR EUROPA? 1 VI STÅR INFÖR EN RAD OLIKA SAMHÄLLSUTMANINGAR 1 INTEGRATIONEN Integrationsfrågan dominerar inför

Läs mer

1. Pedagogik. Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009

1. Pedagogik. Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009 1 Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009 1. Pedagogik Livslångt lärande Personalen på NKC ska vara väl förtrogen med begreppet livslångt lärande. Den nya lärplattformen, Fronter, har

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Information till dig som vill veta mer om SFI -

Information till dig som vill veta mer om SFI - Information till dig som vill veta mer om SFI - Svenskundervisning för invandrare Vad är Sfi? Sfi-svenskundervisning för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna som inte

Läs mer

Ungdomsteamets vision är att genom samarbete med näringslivet kunna skapa alternativa vägar till arbete

Ungdomsteamets vision är att genom samarbete med näringslivet kunna skapa alternativa vägar till arbete I Haninge kommun finns det c:a 1000 arbetslösa ungdomar, varav ungefär en tredjedel förekommer utanför den officiella statistiken. Den officiella statistiken visar att det finns ca 700 personer registrerade

Läs mer

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström.

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström. Bergskolan i Luleå År 7-9 Skola arbetsliv Författare: Carina Thingvall Åsa Sandström Maria Jonsson Eva-Lena Landström Peter Möller Innehållsförteckning Skola och arbetsliv.....sid 1 Det vi gör och har

Läs mer

Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg

Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg Förord BIIA resurscentrum vill skapa ökade förutsättningar för människor som idag står utanför arbetsmarknaden

Läs mer

Institutionen för folkhälsovetenskap. Språkpolicy vid PHS. Innehåll. BESLUT Dnr SU Beslutad av prefekt

Institutionen för folkhälsovetenskap. Språkpolicy vid PHS. Innehåll. BESLUT Dnr SU Beslutad av prefekt 1(5) BESLUT 2018-03-15 Dnr SU-333-2.7-0030-18 Språkpolicy vid PHS Beslutad av prefekt 2018-03-15 Innehåll Syfte och utgångspunkter... 2 Parallellspråkighet... 2 Personalens synpunkter... 3 Medarbetare

Läs mer

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum Forsknings- och utvecklingsstiftelse Ämnesområden i fokus är äldreomsorg, äldrevård, hälsofrämjande

Läs mer

Karriär på lika villkor för invandrade akademiker Yrkesinriktat mentorskap

Karriär på lika villkor för invandrade akademiker Yrkesinriktat mentorskap Karriär på lika villkor för invandrade akademiker Yrkesinriktat mentorskap Vi slösar med värdefulla resurser 2011 drygt 27 000 samhällsvetare i Sverige med utländsk utbildning En tredjedel saknar jobb

Läs mer

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers Mentorguide Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 2 Så här används guiden... 4 3 Översikt över mentorprogrammet... 5 3.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 3.2 Mentorprogrammets

Läs mer

MENTORSKAP VID LTU. Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006.

MENTORSKAP VID LTU. Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006. 2001-03-20 MENTORSKAP VID LTU MENTORSPROGRAM Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006. BAKGRUND Arbetet med mentorskap vid LTU inleddes

Läs mer

Mentorskap-ett komplement till vägledning Jenny Asplund, projektledare, FIKA

Mentorskap-ett komplement till vägledning Jenny Asplund, projektledare, FIKA Mentorskap-ett komplement till vägledning 30.10.2014 Jenny Asplund, projektledare, FIKA! Disposition Vad är mentorskap? Luckan Integration Projektet FIKAs mentorskapskoncept Hur stöder mentorskapet vägledningen?

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 1 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Sfinx - en intensivutbildning för invandrade ingenjörer

Sfinx - en intensivutbildning för invandrade ingenjörer Sfinx - en intensivutbildning för invandrade ingenjörer Sfinx ett gott exempel på samverkan över flera gränser Sfinx är en intensivutbildning för invandrade ingenjörer i Stockholms län. Verksamheten startade

Läs mer

Anställningsbar i tid

Anställningsbar i tid Anställningsbar i tid En sammanfattning av Eva Sennermarks rapport På bara två år kan nyanlända tekniker och ingenjörer med utländsk bakgrund komma ut i arbetslivet eller gå vidare till högre studier.

Läs mer

Förord. Föreskrifter om övergången till den nya kursplanen återfinns i SÖ:s publikation Läroplaner 1985:8. Stockholm i maj Skolöverstyrelsen

Förord. Föreskrifter om övergången till den nya kursplanen återfinns i SÖ:s publikation Läroplaner 1985:8. Stockholm i maj Skolöverstyrelsen Förord Enligt riksdagsbeslut får inom kommunal utbildning för vuxna (komvux) anordnas orienteringskurser för vuxenstuderande (orkvux) som kan vara lokalt anpassade och ha olika inriktning. Föreliggande

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Huvudmannaplan SYV LiS Beslutad av LiS Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

Huvudmannaplan SYV LiS Beslutad av LiS Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING 1 Sid 2 Innehåll Vår mission... 3 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Styrdokument... 3 Skollag 2010:800... 3 Läroplan (Gr 11)... 4 Läroplan (Gy 11)... 4 Hur

Läs mer

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad Sida 1 (5) 2017-08-17 avseende studiestartsstöd inom Inledning Riksdagen har i maj 2017 beslutat om att införa ett nytt studiemedel vid namn studiestartsstöd. Stödet kan användas av de kommuner som så

Läs mer

Språkkunskaper viktiga för nyanlända akademiker

Språkkunskaper viktiga för nyanlända akademiker Språkkunskaper viktiga för nyanlända akademiker - en studie av svenska företags syn på kunskaper i svenska för praktik eller anställning Academicums rapportserie Academicum bildades 2006 som ett avknoppningsbolag

Läs mer

R.O.P. mentorprogram

R.O.P. mentorprogram Förändring, utveckling R.O.P. mentorprogram Svensk Fjärrvärme AB erbjuder mentorprogram för medarbetare i branschen Svensk Fjärrvärme AB erbjuder åter igen sitt uppskattade mentorprogram för medarbetare

Läs mer

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö Slutkonferens 22 mars SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö Slutkonferens 22 mars SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö Slutkonferens 22 mars SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Vad blev resultatet? 30 miljoner 300 kursdeltagare 24 arbetsplatser 30 lärare 50 000 utbildningstimmar Kerstin

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Särskild utbildning för vuxna Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD Lokala kompetensförsörjningsbehovet: Arbetsförmedlingens kartläggning av målgruppens behov visar att en stor andel av etableringssökande i Sundbybergs

Läs mer

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 C:a 29 000 anställda Stor andel saknar grundutbildning Omsorgen i Stockholms län Majoriteten av de anställda har annat modersmål

Läs mer

Sammanfattning av projektet

Sammanfattning av projektet Sammanfattning av projektet Vi ska utveckla ett unikt koncept för försörjning av ny kompetens till fastighetsbranschen. Ett pilotprojekt genomförs nu i Alby och vår ambition är att det sen ska spridas

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningen 1(11) 2013-04-19 Handlingsplan för studie- och yrkesorientering i alla skolformer i Åstorps kommun Pål Olsson Ulla Dahlgren Gunilla Maltesson Lizen Johansson Helena Larsson 2(11)

Läs mer

Vi använder bla "Vad tar jag med mig tillbaka till arbetet", disskuterar vad vi kan ha användning av och hur vi ska

Vi använder bla Vad tar jag med mig tillbaka till arbetet, disskuterar vad vi kan ha användning av och hur vi ska Ser vi till att arbetskamrater som deltar i kurser, föreläsningar etc. får möjlighet att dela med sig av nya kunskaper och tankar till arbetsgruppen? Hur gör vi det? Kan vi göra det bättre? N men det ska

Läs mer

Verktygslåda - godkända aktiviteter i Stöd och matchning

Verktygslåda - godkända aktiviteter i Stöd och matchning Sida: 1 av 6 Sida: 1 av 5 Reviderad 2014-12-04 Verktygslåda - godkända aktiviteter i Stöd och matchning I Stöd och matchning väljer du som leverantör tillsammans med deltagaren vilka aktiviteter som ska

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

1. Bakgrund. 2. Om mentorskap. Mentorskapsprojekt 1.11.2010 31.01.2011. 9. Arrangör

1. Bakgrund. 2. Om mentorskap. Mentorskapsprojekt 1.11.2010 31.01.2011. 9. Arrangör Mentorskapsprojekt 1.11.2010 31.01.2011 1. Bakgrund 2. Om mentorskap 3. Målgrupp 4. Målsättningar 5. Nyttan för deltagarna 6. Projektets uppbyggnad 7. Ansökning och deltagaravgift 8. Dragare 9. Arrangör

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

Program för mentorprojekt

Program för mentorprojekt Program för mentorprojekt Upprättat av en arbetsgrupp inom ITQ Östra Kretsen 2000-05-22 Program för mentorprojekt Upprättad av: Arbetsgrupp inom ITQ Östra Kretsen Datum: 2000-05-22 Innehåll sida 1 Inledning

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

FÖR MENTORER OCH ADEPTER VÄGLEDNING OCH TIPS

FÖR MENTORER OCH ADEPTER VÄGLEDNING OCH TIPS Handbok FÖR MENTORER OCH ADEPTER VÄGLEDNING OCH TIPS 1 Handbok för mentorer och adepter Det teoretiska studielivet och det praktiska arbetslivet är två världar som allt för ofta ligger långt ifrån varandra.

Läs mer

SFA medicin. Kompetenscenter i Köping

SFA medicin. Kompetenscenter i Köping SFA medicin Kompetenscenter i Köping Svenska för medicinskt utbildade akademiker, SFA i Köping, Västmanland Sfa-medicin är en intensiv, yrkesinriktad språkutbildning för de som har utländsk utomeuropeisk

Läs mer

Stockholms stad satsar på språk och arbete i samverkan med arbetsgivare. The Capital of Scandinavia

Stockholms stad satsar på språk och arbete i samverkan med arbetsgivare. The Capital of Scandinavia Stockholms stad satsar på språk och arbete i samverkan med arbetsgivare The Capital of Scandinavia Budget 2018 Samarbetet med det privata näringslivet och andra externa aktörer ska utökas under samordningen

Läs mer

3 års verkstad med start i januari 2016

3 års verkstad med start i januari 2016 3 års verkstad med start i januari 2016 Ett projekt vars syfte är att tillvarata och vidareutveckla det tillskott av kompetens vi får i samband med migrationen. Rina Näslund Branzell Fakta En felrekrytering

Läs mer

Yrkeskompis Manual för att ge den nyanlända ett större kontaktnät - socialt och yrkesmässigt

Yrkeskompis Manual för att ge den nyanlända ett större kontaktnät - socialt och yrkesmässigt Yrkeskompis Manual för att ge den nyanlända ett större kontaktnät - socialt och yrkesmässigt Fungerande nätverksforum genom mentorskap I N N E H Å L L Varför Yrkeskompis? sid 2-3 Målgrupper sid 4-5 Samverkan

Läs mer

Allmän kurs på Mångkulturella/Finska folkhögskolan

Allmän kurs på Mångkulturella/Finska folkhögskolan Allmän kurs på Mångkulturella/Finska folkhögskolan Den allmänna kursens syften Att ge verktyg och resurser för personlig utveckling och makt att påverka sitt liv och sin omgivning till människor med svag

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Rev Nybro vt19 Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Studie- och yrkesvägledning för framtiden, framtidstro och valkompetens Vad är studie- och yrkesvägledning?

Läs mer

Att vara mentor inom Rotarys yrkesmentorsprojekt. Lite inspiration och handledning för varje Rotarian som reflekterar på att bli mentor

Att vara mentor inom Rotarys yrkesmentorsprojekt. Lite inspiration och handledning för varje Rotarian som reflekterar på att bli mentor Att vara mentor inom Rotarys yrkesmentorsprojekt Lite inspiration och handledning för varje Rotarian som reflekterar på att bli mentor 2 Varför skall jag vara mentor? Många människor från andra länder

Läs mer

Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun

Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun W:\Götene\Dokument\020620\Bunt 1\Introduktionsprogram.doc Innehållsförteckning! Inledning och bakgrund sid. 3! Programinnehåll

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018

VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018 VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018 AGENDA 08.00-08.30 Drop-in frukost 08.30-08.40 Extratjänster 08.40-09.10 Hemfrid berättar om sin verksamhet och sitt rekryteringsbehov 09.10-09.40 Utvecklad Sfi

Läs mer

Kunskapsmentorer. Progressrapport

Kunskapsmentorer. Progressrapport Projekt: Kunskapsmentorer Preliminär Utfärdat av: Utf datum: Dokument nr: Utgåva - Issue: Tobias Henriksson 2012-04-19 Ange Dokumentnummer 001 Status: Tekniska fakultetsnämnden 2012-04-19, Ärende FFN Nr

Läs mer

Arbetsmiljöprojekt, inst f informationsteknologi, Sju Högst ANGelägna Rådiga Insatser för en Lysande Arbetsmiljö (SHANGRI-LA)

Arbetsmiljöprojekt, inst f informationsteknologi, Sju Högst ANGelägna Rådiga Insatser för en Lysande Arbetsmiljö (SHANGRI-LA) HL 100819 Beslut i institutionsstyrelsen 100909 Arbetsmiljöprojekt, inst f informationsteknologi, Shangri-La Sju Högst ANGelägna Rådiga Insatser för en Lysande Arbetsmiljö (SHANGRI-LA) Utbildning- och

Läs mer

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans FAQ praktikant inom Sverige tillsammans Intentioner från AcadeMedia! Att erbjuda lärare, eller andra yrkeskategorier, en möjlighet att få direktkontakt med en arbetsplats.! Att introducera den svenska

Läs mer

Jobbspår- en arbetsmodell i samverkan

Jobbspår- en arbetsmodell i samverkan KS.2018.0057 2018-02-26 Annie Niubó 076-723 40 10 Annie.Niubo@eslov.se Jobbspår- en arbetsmodell i samverkan Överenskommelsen om fördjupad samverkan om nyanländas etablering innebär att Eslövs kommun,

Läs mer

ESF-projekt Föredrag på FINSAM

ESF-projekt Föredrag på FINSAM Breddad rekrytering genom Attraktivare arbetsplats ESF-projekt 2017-2019 Föredrag på FINSAM Agenda Varför genomförs projektet? Problem, lösning och förväntad effekt Deltagare i projektet Hur vi gör Nuläget

Läs mer

Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun

Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun Innehåll Målgrupp... 1 Innan aktualisering till ett jobbspår... 1 Planering för deltagare i jobbspåren... 1 Jobbspår i Östersunds kommun... 2 Kontaktpersonens roll...

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Utlysning ESF Nationellt Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2017:16) om satsning på yrkesmentorsprogram för nyanlända

Yttrande över remiss av motion (2017:16) om satsning på yrkesmentorsprogram för nyanlända Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-17 Handläggare Annika Rosbring Telefon: 08 508 35 480 Till Arbetsmarknadsnämnden den 29 augusti 2017 Ärende

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket?

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 3. Kan du fortfarande kommunicera på det språket? 4.

Läs mer

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 1 Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 2 ELEVSIDA Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 OMFATTNING: 2-3 lektionstimmar

Läs mer

APL i gymnasiesärskolan vad vet vi?

APL i gymnasiesärskolan vad vet vi? APL i gymnasiesärskolan vad vet vi? 2 4 S E P T E M B E R 2 0 1 5 P E T E R G R Ö N D A H L L Ä R V I S I O N Skola samhälle Innehåll Vad vet vi? Vad kan man göra? Vad vet ni? Vad vet vi? Uppföljning av

Läs mer

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Upprättad: 20160614 av rektor, syv och mentorer Revideras juni 2017 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): augusti 2013

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): augusti 2013 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): augusti 2013 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag Hej! Du som får det här dokumentet har nyligen träffat en människa som är intresserad av Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Den personen vill antingen ha dig som mentor eller er församling som utbildningsplats.

Läs mer

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten Sid (7) Rapport Dnr 323725 208-02-07 Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten sfi Bakgrund Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har ansvaret för uppgifterna i skollagen (200:800) som avser skolformerna

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

Bilaga 2 Lokala jobbspår i Norrköping

Bilaga 2 Lokala jobbspår i Norrköping 2018-02-26 Dnr AVN 2017/0109-7 106 Bilaga 2 Lokala jobbspår i Norrköping Modell för samverkan om nyanländas etablering mellan Norrköpings kommun och Arbetsförmedlingen 2 (15) Innehåll Modell för samverkan...

Läs mer

Sveriges professionella organisation av utlandsfödda akademiker presenterar. Tänk Om!

Sveriges professionella organisation av utlandsfödda akademiker presenterar. Tänk Om! Sveriges Internationella Talanger Sveriges professionella organisation av utlandsfödda akademiker presenterar Tänk Om! Sammanfattning och Rekommendation från vår första paneldiskussion i serien SIT SAMTAL

Läs mer

Ledarutveckling över gränserna

Ledarutveckling över gränserna Handlingsplan för jämställdhet i (ESF projekt 2011-3030037) Bakgrund Vi vill genom olika ledarutvecklingsinsatser ge deltagarna större möjlighet till en framtida karriär som chef. Programmet genomförs

Läs mer

Inbjudan till Mentorutbildning. - ett program inom ramen för GRs Projekt Framtidens Ledare

Inbjudan till Mentorutbildning. - ett program inom ramen för GRs Projekt Framtidens Ledare Inbjudan till Mentorutbildning - ett program inom ramen för GRs Projekt Framtidens Ledare GR Mentorutbildning hösten 2003 Inom ramen för Framtidens ledare erbjuder GR hösten 2003 en Mentorsutbildning för

Läs mer

Uppföljning av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Uppföljning av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Uppföljning av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 1 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 11 januari 2013 Evaluation North Analys av Grupp 2 2013-01-11 Arbetsmarknadsintroduktion

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Presenteras i samarbete med

Presenteras i samarbete med Mentorskapsprogram 2012/2013 Presenteras i samarbete med Ekonomernas Karriärcenter & School of Business Alumni Association Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet 2 REDIRE, att återvända

Läs mer

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare Slutrapport 2018-02-20 Servicetjänster i vården Projekt vid Krokoms kommuns arbetsmarknadsenhet för utvecklande av samverkansmetod tillsammans med Arbetsförmedlingen, Integration, Socialtjänsten och tre

Läs mer

Yrkeskompis. Etablering Stockholm: Yrkeskompis

Yrkeskompis. Etablering Stockholm: Yrkeskompis Etablering Stockholm: Yrkeskompis Yrkeskompis - ett Röda Korset-projekt i samarbete med Etablering Stockholm för ömsesidigt utbyte av erfarenheter och kultur. Ernestine Kodia En mötesplats för mä Yrkeskompis

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

Innanförskapsakademin - Att förebygga utanförskap genom sociala investeringar

Innanförskapsakademin - Att förebygga utanförskap genom sociala investeringar Innanförskapsakademin - Att förebygga utanförskap genom sociala investeringar Film om Innanförskapsakademin Innanförskapsakademin: Utvecklingsprogram: Förebygga utanförskap. Nyanlända och arbetssökande

Läs mer

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever Mottagande av nyanlända och flerspråkiga barn/elever 1 Vision Varje barn och elev med utländsk bakgrund ska ges den kunskap de har rätt till för att nå målen för utbildningen. Mål Öka likvärdigheten mellan

Läs mer

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Utvecklingspaket 2012-06-13 Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Introduktion Examensmålet ska ligga till grund för planeringen av utbildningen och undervisningen

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Information 2011-02-15 1 (5) Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Skolverket vill informera om möjligheten för kommuner att, utöver ordinarie verksamhet inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

NEW BRIGHT FUTURE. En förstudie om integration av högutbildade, nyetablerade utrikesfödda personer

NEW BRIGHT FUTURE. En förstudie om integration av högutbildade, nyetablerade utrikesfödda personer NEW BRIGHT FUTURE En förstudie om integration av högutbildade, nyetablerade utrikesfödda personer Ett samverkansprojekt med Strängnäs Business Park och Arbetsförmedlingen 2015-02-20 Förstudie New Bright

Läs mer

Gävle kommuns brobyggarverksamhet under 2018

Gävle kommuns brobyggarverksamhet under 2018 Sid 1 (5) Verksamhetsrapport 2019-01-15 Eeva Östberg Telefon 026-17 82 38 eeva.ostberg@gavle.se Gävle kommuns brobyggarverksamhet under 2018 Bidrag för utbildning av brobyggare Regeringen har den 21 april

Läs mer

Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter, hur du kan få stöd från konsulenter och hur du kan använda ledning och kollegor i

Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter, hur du kan få stöd från konsulenter och hur du kan använda ledning och kollegor i G U I D E T I L L M E N TO R E N G U I D E T I L L D I G S O M S K A L L B Ö R J A S O M M E N T O R E L L E R R E D A N Ä R I G Å N G Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter,

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015 Skolan, huvudman och organisation Uppdragsgivare Skolverket gav Sociala Missionen rätt att bedriva Gymnasieskolan Futurum 2001-01-22. Sociala Missionen

Läs mer

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 /rev 14-08-18/ VFU- PM Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 Inom ramen för studie- och yrkesvägledarprogrammet skall studerande genomföra 17 veckors Verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Läs mer