SYNPUNKTER PÅ RAPPORTEN TRAFIKERINGS- STRATEGI FÖR ARLANDAKORRIDOREN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SYNPUNKTER PÅ RAPPORTEN TRAFIKERINGS- STRATEGI FÖR ARLANDAKORRIDOREN"

Transkript

1 1(9) Dokumenttyp Kopia till Mårten Levin, Mälab Göran Gullbrand, Mälab Katharina Staflund, UL Thomas Montgomery, UL Ola Kahlström, RF Uppsala Hans Brattström, Regionplanekontoret SL: Gunilla Glantz, Stefan Persson, Daniel Jäderland Handläggare Sven-Åke Eriksson +46 (0) Trafikverket Peter Huledal SYNPUNKTER PÅ RAPPORTEN TRAFIKERINGS- STRATEGI FÖR ARLANDAKORRIDOREN Nedan följer AB Storstockholms Lokaltrafik (SL), Upplands Lokaltrafik AB (UL), Mälardalstrafik AB (Mälab), Regionförbundet Uppsala län (RF Uppsala) och Regionplanekontorets samlade synpunkter på Vecturas rapport Trafikeringsstrategi för Arlandakorridoren. Synpunkterna är koncentrerade till de viktigaste delarna, d.v.s. i första hand målbild och de föreslagna trafikscenarierna. Därutöver har vi ett antal smärre synpunkter på delar av rapporten vilka redovisas i särskild bilaga. 1 Inledande synpunkter och kommentarer Vi anser att framtagandet av ett dokument som beskriver och analyserar olika framtida behov, möjligheter och konsekvenser är mycket angeläget. Det ger grundläggande förutsättningar för att kunna gå vidare och successivt konkretisera dels alternativa utbyggnadsscenarier och dels vilka konsekvenserna kan bli om infrastrukturen och därmed trafikutbudet inte kan möta upp mot de behov som kommer att finnas. Denna rapport ser vi som en inledning på en process som bör fortsätta med ytterligare analyser och konsekvensbeskrivningar. Målet bör bland annat vara att ett fortsatt arbete ska kunna användas som ett regiongemensamt underlag för den kommande infrastrukturplaneringen. Däremot anser vi inte att rapporten i detta skede kan användas för att dra långtgående slutsatser om hur regionen ser på behov och utbyggnadstakt. För att kunna gå så långt behöver rapporten kompletteras med inte minst genomarbetade prognoser över antal resenärer, mer kompletta kostnadsberäkningar, politiska förankringar, konsekvensanalyser av att infrastrukturen inte räcker till, möjlighet att ta ställning till olika utbyggnadsalternativ etc. Vi har uppfattat att det aldrig varit syftet att arbetet med denna rapport skulle leda så långt. Postadress Leveransadress Telefon vx E-post Bankgiro AB Storstockholms Lokaltrafik Lindhagensgatan registrator@sl.se Stockholm Godsmottagningen Fax Internet Plusgiro Besöksadress Stockholm +46 (0) sl.se Lindhagensgatan 100 Org.nr Thorildsplan/Stadshagen

2 2(9) 2 Synpunkter på viktigare delar av rapporten Här tar vi upp de delar av rapporten vi anser vara allra viktigast, d.v.s. i första hand målbilden och de olika trafikscenarierna. Synpunkterna framförs utan någon inbördes prioriteringsordning. Nedan används t.ex. begreppen scenario 2020 och scenario Med detta avser vi inte exakt de angivna åren, utan det handlar om ett år som egentligen ligger före de angivna scenarieåren. 2.1 Märsta SL planerar att trafikera Märsta med sex pendeltåg per timme. Exakt årtal är inte beslutat, men det bör ske snarast efter öppnandet av Citybanan. Detta grundar sig på att det är vår bedömning att det finns behov av en så pass tät trafik för att kollektivtrafiken ska vara riktigt konkurrenskraftig gentemot framförallt biltrafiken. Att fortsätta med en trafik som i genomsnitt innebär femtonminuterstrafik, och dessutom haltande (omväxlande 10- respektive 20-minuterstrafik som skulle bli resultatet av rapportens scenarier) ger en väldigt oattraktiv trafik som för pendlande till/från Rosersberg och Märsta t.o.m. innebär en försämring gentemot dagens trafik. Jämför också 2.2 och 2.5 nedan som nämner ett tänkbart alternativ med att SL:s pendeltåg går till Uppsala både via Märsta och via Arlanda. 2.2 Resenärsflöden mellan södra Mälardalen och Arlanda/Uppsala, Regionpendeln via Arlanda eller Märsta Vi saknar belysningar av de behov av trafik som finns i relationen södra Mälardalen Arlanda/Uppsala. För södra Mälardalen är det angeläget att nå Arlanda på ett enkelt sätt, d.v.s. utan byten. Samtidigt finns ett stort behov av att behålla attraktiva resemöjligheter mellan Märsta och Knivsta/Uppsala. Här finns en svårlöst frågeställning som behöver studeras ytterligare eftersom södra Mälardalens behov av direkta förbindelser till Arlanda kanske kan behöva ställas mot behovet av förbindelser Rosersberg/Märsta Knivsta/Uppsala. En tänkbar lösning kan kanske vara att regionpendeln går via Arlanda medan SL kör till Uppsala både via Arlanda och via Märsta? Jämför också 2.1 ovan och 2.5 nedan. Denna fråga behöver studeras vidare på ett sätt där olika alternativa lösningar kan vägas mot varandra.

3 3(9) 2.3 Arlanda-Märsta som regional stadskärna Den regionala utvecklingsplanen RUFS 2010 anger att Arlanda-Märsta ska utvecklas som en ny regional stadskärna. Detta borde framgå i utredningen. Tågtrafikeringen på Märsta respektive Arlanda och den lokala kollektivtrafiken där emellan har stor betydelse för kärnans utvecklingsförutsättningar och bör uppmärksammas i ett fortsatt utredningsarbete. 2.4 Bergsbrunna och Alsike Det är inte möjligt att sätta ut ett exakt år för när pendeltåg och/eller regionpendel bör börja stanna i Bergsbrunna och/eller Alsike. Sannolikt bör det ske etappvis på ett sätt som följer takten vad gäller utbyggnad av bostäder och arbetsplatser. Detta skulle i så fall preliminärt innebära att pendeltåget bör stanna i Bergsbrunna fr.o.m. scenario 2020 och i Alsike fr.o.m. scenario Vad gäller regionpendeln är det dock mer troligt att det för Bergsbrunnas del handlar om scenario 2030 då Bergsbrunna sannolikt kommer att ha stor potential som knutpunkt i ett regionalt sammanhang. Det är inte troligt att det kan gå att motivera uppehåll för regionpendeln i Alsike, dels för att det resulterar i totalt sett väldigt långa restider mellan Uppsala och Arlanda/Stockholm, och dels för att Alsike ligger väldigt nära Knivsta. 2.5 SL:s och UL:s pendeltåg Stockholm Uppsala I målbilden anges femtonminuterstrafik för detta system redan Det är mer än vad SL räknat med i SL:s nu fastställda Trafikplan 2020 där räknas med att behovet är tjugominuterstrafik i scenario Samtidigt framgår av rapporten att man räknat med 30-minuterstrafik Stockholm Arlanda Uppsala och 30-minuterstrafik Stockholm Arlanda i scenario 2020, och att detta gäller även i scenario Vi har naturligtvis respekt för att tiden fram till 2020 är relativt kort i sådana här sammanhang, men att fortfarande 2030 köra pendeltåg i endast 30- minuterstrafik mellan Sveriges största och fjärde största stad ger inte tillräckligt konkurrenskraftig trafik mellan norra Storstockholm och Arlanda/Uppsala, eller mellan Arlanda och Uppsala. Kanske kan detta hänga ihop med den problematik som finns kring regionpendeln och Märsta eller Arlanda? Kanske kan regionpendeln köra via Arlanda medan istället SL:s pendeltåg förlängs med 30-minuterstrafik Stockholm Märsta Uppsala (samt i så fall 30-minuterstrafik även Stockholm Arlanda Uppsala)? Jämför även 2.1 och 2.2 ovan.

4 4(9) 2.6 SL:s och UL:s pendeltåg till Storvreta Det finns en ambition att förlänga SL:s och UL:s pendeltåg vidare från Uppsala till Storvreta efter att dubbelspåret förbi Gamla Uppsala är färdigställt. Det är vår bedömning att detta skulle bidra till att ytterligare dra nytta av de positiva effekterna av regionförstoringen och binda Stockholm och områdena närmast norr om centrala Uppsala närmare varandra, och samtidigt fungera som att knyta Storvreta och centrala Uppsala ännu närmare varandra. Samtidigt kan det ge den positiva effekten att det minskar kapacitetsutnyttjandet på Uppsala central och trängseln i Upptåget norr om Uppsala. Att trafik med pendeltåget till Storvreta ingår i målbilden råder det ingen tvekan om, vilket rapporten bör kompletteras med. Däremot kan man fundera över turtätheten vidare till Storvreta, vilket kan påverkas av antalet pendeltåg mellan Stockholm och Uppsala. 2.7 Stockholm Nord Rapporten pekar ut ett antal olika alternativ för ett eventuellt Stockholm Nord. Vår bedömning är att det behövs ett Stockholm Nord för åtminstone regionpendlarna, men vi tar inte här ställning till något av de olika alternativ som anges. Vi tror inte att det totalt sett påverkar de slutliga bedömningarna av behovet av infrastrukturutbyggnader annat än lokalt just där stationen byggs. Vi ansluter oss till det rapporten anger om att det finns behov av att ytterligare studera var ett eventuellt Stockholm Nord bör placeras, men vill samtidigt framföra att RUFS2010 anger Häggvik som plats för Stockholm Nord Antal tåglägen mellan Uppsala C och Myrbacken En viktig del i de scenarier som arbetas fram är förstås frågan om hur många tåg som kan trafikera de olika delsträckorna. Att detta kanske inte är en exakt vetenskap och påverkas av en mängd faktorer som också delvis kan ligga utanför själva Ostkustbanan har vi respekt för. Det är dock anmärkningsvärt att scenario 2020 och 2030 innehåller färre avgångar närmast söder om Uppsala än vad som finns där idag. I dagens maxtimme mellan exempelvis kl. 07:00 och 07:59 (men det finns fler sådana 60-minutersperioder) finns nio resandetåg, men i de båda scenarierna 2020 och 2030 endast åtta. Även om vi inte kan bevisa det så förefaller det vara rimligt att det med relativt små åtgärder borde gå att öka antalet tåglägen med åtminstone något läge. Men att antalet lägen enligt rapporten dessutom minskar bör motiveras tydligt i rapporten om utredarna anser att en sådan reducering är nödvändig. (I scenario 2020 kan det ju t.ex. inte ha med eventuella uppehåll i Alsike/Bergsbrunna att göra).

5 5(9) 2.9 Roslagspilen och Enköpingsbanan I rapporten bör beskrivas varför man inte arbetat in Roslagspilen och trafik från en eventuellt framtida Enköpingsbana. Det är ju trafik som bör finnas med i en målbild (kanske inte 2020, men i varje fall en tänkt målbild 2030), och då bör orsaken till varför de systemen inte arbetats in motiveras Fördelning av resandet till Arlanda Beskrivningen av resandet till och från Arlanda förefaller vara både inaktuellt och felaktigt. Det inaktuella består i att det finns uppdaterade värden att tillgå, vilka visar på en rätt kraftig ökning av kollektivtrafikresandet de senaste åren. Det felaktiga består i att den statistik som redovisas tycks avse Luftfartsverkets anställda, vilket bara utgör en del av det totala antalet resor till och från Arlanda. På finns uppgifter avseende såväl flygresenärer som anställda på Arlanda (alltså inte bara Luftfartsverket). Dessa uppgifter bör användas eftersom de både är mer aktuella och ger en mer komplett bild av resandet Åtgärderna räcker inte till Av rapporten framgår tydligt att de åtgärder som föreslås inte räcker till för den trafik berörda aktörer bedömer kommer att behövas. Att så är fallet är allvarligt om vi menar allvar med att kollektivtrafikresandet inte bara behöver öka utan också att kollektivtrafikresandets marknadsandelar i förhållande till biltrafiken ska öka, och att regionens positiva utveckling inte ska riskera att stagnera. Om man på det lägger det faktum att infrastruktur är långsiktigt så bör man också fundera över om inte Ostkustbanans kapacitet egentligen bör dimensioneras för en högre trafikvolym än vad vi bedömer vara nödvändigt just Ser vi ytterligare tjugo år framåt så kommer regionen att ha vuxit ytterligare. Det är viktigt att detta framgår tydligt i rapporten, och det skulle ha varit bra om det hade framgått tydligare. I och med att detta konstaterats så kan det inte nog framhävas att det är viktigt att det fortsätter ett arbete som syftar till att söka vägar att åtgärda detta förhållande. Särskilt måste konsekvenserna för Arlandas funktion som nationellt och regionalt nav för flygtrafiken uppmärksammas.

6 6(9) 2.12 Bristfällig samordning I rapporten talas om bristfällig samordning som en orsak till varför banan förklarats som överbelastad. Vi ifrågasätter om det verkligen är en korrekt beskrivning. Att olika aktörer (offentliga, persontrafikföretag, godstrafikföretag etc.) har olika prioriteringar torde väl inte bara gälla för Ostkustbanan. Och om så är fallet hur ska då detta hanteras framöver med kanske många fler aktörer med sinsemellan olika intressen? Vi upplever det som att flertalet aktörer på persontrafiksidan, bl.a. inom ramen för Kraftsamling Mälardalen, deltagit i ett arbete för att öka samordningen av trafiken. Att genomföra en samordning i så mening att antalet tåg skulle kunna reduceras under rusningstid, vilket av vissa framförts som önskvärt för att reducera kapacitetsutnyttjandet av banan och därmed undvika överbelastning, har dock inte varit möjligt. Skälet till att flera av aktörerna inte ansett detta vara möjligt grundar sig på att antalet resenärer är så stort under rusningstid att tågen behövs det går inte att reducera trafiken utan att också acceptera att antalet resenärer minskar och att antalet resenärer inte kan öka. Att ta detta förhållande som intäkt för att inte öka kapaciteten verkar märklig det borde snarare leda till en omvänd slutsats, d.v.s. att kapaciteten behöver öka Kapacitetsfördelning på Trafikverkets och A-trains spår En sak som saknas i rapporten och som vi upplever kan påverka kapaciteten och effektiviteten är de oklara planeringsförutsättningar som gäller. I och med att en aktör bara kan vara säker på sina tåglägen i högst ett år, och vara säker på detta först drygt 2 månader före aktuellt tågplaneskifte, ges så oklara planeringsförutsättningar att det kan hämma investeringar i fordon, möjligheten att hitta samordningar med andra aktörer etc. Även om vi här och nu inte har konkreta förslag på hur detta skulle kunna lösas utan att också riskera att låsa upp för mycket av kapaciteten så bör det ändå belysas.

7 7(9) 2.14 Fortsatta studier Vi delar Vecturas uppfattning om sådant som behöver studeras vidare, men vi anser att listan behöver komplettera med åtminstone nedanstående: De åtgärder som föreslås i rapporten räcker inte till för den trafik aktörerna anser behövs, åtminstone inte 2020 och En analys av konsekvenserna av detta, och hur det bör hanteras, är mycket angeläget att det studeras vidare. Hur Märsta station bör utformas för att möta det behov som finns bör tillföras som en studie. Det bör genomföras en studie av kapaciteten på Uppsala C kopplat till de olika behoven och redovisade scenarierna. Det bör genomföras en kapacitetsstudie avseende en förlängning av SL:s pendeltåg från Uppsala C till Storvreta. Den regionala utvecklingsplanen RUFS 2010 anger att Arlanda-Märsta ska utvecklas som en ny regional stadskärna. Detta borde framgå i utredningen. Tågtrafikeringen på Märsta respektive Arlanda och den lokala kollektivtrafiken där emellan har stor betydelse för kärnans utvecklingsförutsättningar och bör uppmärksammas i ett fortsatt utredningsarbete. Med vänliga hälsningar AB Storstockholms Lokaltrafik Upplands Lokaltrafik Gunilla Glantz Caj Rönnbäck Mälardalstrafik AB Regionförbundet Uppsala län Mårten Levin Catharina Blom Regionplanekontoret Sven-Inge Nylund

8 8(9) Bilaga ytterligare smärre synpunkter och kommentarer I denna bilaga tas sakförhållanden som vi vill lyfta fram upp, men som inte har samma tyngd som det som beskrivits ovan. Samtidigt anser vi att även dessa sakförhållanden bör finnas med i vårt remissvar. Under rubriken Bakgrund nämns att Upptåget ersätts av SL:s och UL:s pendeltåg. Det bör korrigeras till att det handlar om Upptåget söder om Uppsala. Norr om Uppsala finns Upptåget kvar. Här nämns också att SL:s och UL:s pendeltåg förväntas ge bättre förbindelser från befintliga pendlarstationer till Arlanda. Det är rätt, men en lika viktig del är bättre förbindelser mellan Norra Storstockholm och Uppsala. I sammanställningen i avsnitt saknas den studie som genomförts avseende Märsta station, samt Mälarbanans eventuella dragning via Kista vilken också berör Ostkustbanan. Bilden på sid. 23 ska kompletteras med en lokaltågsavgång från Uppsala och ut på Salabanan. Även om vi inte vet hur omfattande trafiken blir så ska vi åtminstone räkna med en lokaltågsavgång under maxtimmen. På sid. 36 kan uppgiften om trafikstart 2012 kompletteras med december På sid. 38 bör uppgiften om 16 tåg ändras till att det avser 16 pendeltåg per timme. På sid. 39 bör framgå vilket år som avses med Nuläge i diagrammet. På kartbilden på sid. 40 ska det vara gröna (inte blå) pilar i Upplands Väsby. På sid. 48 bör den sista punktsatsen kompletteras med t.ex., d.v.s. (t.ex. Stockholm, Stockholm Nord, ). Definitionen av regional målpunkt är inte entydig här. På sid. 49 nämns Gävle som en ort utanför pendlingsavstånd till Stockholm, vilket inte känns korrekt. Linköping kanske är gränsfall idag men mellan Gävle och Stockholm sker redan idag en rätt omfattande pendling. Avsnitt 6.2.3: Att vända växlarna i Upplands Väsby enligt denna beskrivning tror vi inte är en bra idé. Nuvarande växelförbindelser behövs även i det scenario som beskrivs, inte minst för att kunna ankomma med t.ex. tomtåg norrifrån eller för att kunna hantera enkelspårsdrifter oavsett orsaken till enkelspårsdriften. Däremot skulle behovet av vändande tåg i Upplands Väsby minska om istället antalet tåg till Märsta förblir de 6 avgångar per timme som SL de facto planerar för.

9 9(9) Trafikstrukturen i scenario 2030 (sid. 61) bör nog innebära behov av två vändspår på Arlanda. Det är troligt att höghastighetstågen dels kan behöva längre återställningstid m.t.p. att de kommer långväga från, och kanske behöver de dessutom kunna lossa/lasta mat etc. På sid. 19 talas om förslaget till nationell plan för åren Planen är nu beslutad, och alltså inte ett förslag. På sid. 48 nämns att ett utbyggt pendeltågssystem kan ge negativa effekter för mer snabbgående trafik. Så kan det nog bli om inte kapaciteten kan möta upp mot en utbyggd pendeltågstrafik. Men även det omvända gäller fler snabba tåg kan ge negativa konsekvenser för pendeltågstrafiken/den lokala trafiken. Av texten kan man nästan förstå det som att det ligger något negativt i ett utbyggt pendeltågssystem.

Utökad pendeltågstrafik Gunilla Glantz, planeringschef SL

Utökad pendeltågstrafik Gunilla Glantz, planeringschef SL Utökad pendeltågstrafik 2012 Gunilla Glantz, planeringschef SL Utökad pendeltågstrafik 2012 Ett gemensamt projekt mellan SL och UL med syfte att förbättra integrationen i stråket Stockholm Uppsala samt

Läs mer

Peter Huledal. Hur möter vi utmaningarna? - trafikeringsstrategi och infrastrukturbehov

Peter Huledal. Hur möter vi utmaningarna? - trafikeringsstrategi och infrastrukturbehov Peter Huledal Hur möter vi utmaningarna? - trafikeringsstrategi och infrastrukturbehov Stärkt kollektivtrafik i korridoren Stockholm-Arlanda-Uppsala (2.1) SATSA A. Uppföljning av Letter of Intent - samordning

Läs mer

Bilaga B Trafikutbud etapp 1

Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Denna bilaga beskriver det trafikutbud i det storregionala stomnätet som parterna kommit överens om att genomföra som etapp 1. Utbudet ligger till grund för gemensamma beslut

Läs mer

Version 1.0

Version 1.0 1(5) 2015-06-14 Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg Bakgrund År 2017 planeras Citybanan öppna för trafik, vilket innebär att pendeltågen trafikerar egna spår. Därmed frigörs kapacitet

Läs mer

ABC-stråket Uppsala, Sigtuna och Knivsta kommun. Uppsala och Stockholms län

ABC-stråket Uppsala, Sigtuna och Knivsta kommun. Uppsala och Stockholms län Åtgärdsvalsstudie ABC-stråket Uppsala, Sigtuna och Knivsta kommun. Uppsala och Stockholms län Ärendenummer: TRV 2017/30977 Kortversion Därför görs en åtgärdsvalsstudie ABC-stråket mellan Uppsala och Stockholm

Läs mer

Jk Trafikfönfaltningen

Jk Trafikfönfaltningen Jk Trafikfönfaltningen STOCKHOLMS LANS LANDSTING Buss och Fardtjanst Handlaggare Martin Johansson 08-6863610 rnartin.c.johansson@sil.se I 'xl/ V& \IS h Dnr...,..,,..., Infosak. klass Kl (Oppen) Remiss

Läs mer

Utredning om Upplandspendeln Remiss från Upplands Lokaltrafik (UL) och Storstockholms Lokaltrafik (SL) Remisstid 15 september 2004

Utredning om Upplandspendeln Remiss från Upplands Lokaltrafik (UL) och Storstockholms Lokaltrafik (SL) Remisstid 15 september 2004 PM 2004 RIII (Dnr 314-3511/2004) Utredning om Upplandspendeln Remiss från Upplands Lokaltrafik (UL) och Storstockholms Lokaltrafik (SL) Remisstid 15 september 2004 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg 1(10) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, info punkt 15 Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg Ärendebeskrivning Informationsärende

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen 1(8) Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen 112 51 Stockholm

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 YTTRANDE N2013/2942/TE 1 (6) Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 ulrika.u.nilsson@lansstyrelsen.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 1 (8) HANDLÄGGARE Marika Norrberg 08-535 365 65 Marika.norrberg @huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 Förslag till beslut Nämnden beslutar

Läs mer

Bedömd kapacitet för ny terminalutformning, Upplands Väsby station

Bedömd kapacitet för ny terminalutformning, Upplands Väsby station UPPDRAG Bedömd terminalkapacitet Upplands Väsby station UPPDRAGSNUMMER 2128095000 UPPDRAGSLEDARE Anders Schweitz UPPRÄTTAD AV Anders Schweitz DATUM Bedömd kapacitet för ny terminalutformning, Upplands

Läs mer

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 1(14) Vår referens Helena Sundberg 08 686 1480 helena.sundberg@sl.se Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 2(14) Sammanfattning Stockholmsregionen

Läs mer

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting Tjänsteutlåtande Trafikplanerare 2015-08-11 Harry Bertilsson 08-59097653 Dnr: harry.bertilsson@upplandsvasby.se KS/2015:274 Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting Yttrande över remiss - Trafikutredning

Läs mer

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag.

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag. PROMEMORIA Dnr 2012/0028 2012-03-28 Ärende 15 Kansliet Styrelsen Sammanträdesdatum: 2012-03-29 Yttrande över Swedavia AB:s ansökan angående bedrivande av flygplatsverksamhet på tre rullbanor på fastigheten

Läs mer

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Trafikverket 21 november 2016 Mårten Levin Vd MÄLAB marten.levin@malab.se 070-7861463 Varför regionaltågstrafik? Befolkningsutveckling i Eskilstuna kommun 105

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2.

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2. SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande Anders Hallmén Sidan 1 av 7 Diariekod: 300 Kommunstyrelsen Remiss av stomnätsstrategin, etapp 2 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår

Läs mer

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?.

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?. Medborgarsamråd, Tierps kommun, UL och Region Uppsala 2017-01-30 Här följer en sammanfattning av information från UL, frågor och synpunkter som togs upp på medborgarsamrådet samt frågor och synpunkter

Läs mer

Förslag om förändringar i pendeltågstrafiken i T13, Ny pendeltågstrafik till Uppsala och övriga förändringar

Förslag om förändringar i pendeltågstrafiken i T13, Ny pendeltågstrafik till Uppsala och övriga förändringar Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-03-06 1 (11) Identitet TN 1203-0061 Handläggare Johan von Schantz 08-686 3877 Förslag om förändringar i pendeltågstrafiken i T13, Ny pendeltågstrafik till Uppsala

Läs mer

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan Gemensamt yttrande från Arlandaregionen över - Ny länsplan för transportinfrastrukturen 2018-2029. Förfrågan om prioriterade åtgärder samt avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Under

Läs mer

Ny pendeltågslinje mellan Uppsala och Älvsjö. Giltighetstid Gäller från 9 december 2012 med reservation för eventuella förändringar

Ny pendeltågslinje mellan Uppsala och Älvsjö. Giltighetstid Gäller från 9 december 2012 med reservation för eventuella förändringar Ny pendeltågslinje mellan Uppsala och Älvsjö Giltighetstid Gäller från 9 december 22 med reservation för eventuella förändringar Nu kommer Uppsala och Stockholm närmare varandra Nu blir det enklare att

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Trafikverkets remiss: Funktionellt prioriterat vägnät

Trafikverkets remiss: Funktionellt prioriterat vägnät SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ola Kahlström Datum 2015-01-08 Diarienummer KSN-2014-1355 Kommunstyrelsen Trafikverkets remiss: Funktionellt prioriterat vägnät Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning TRN 2017-0052-52 Från: kommunstyrelsen@habo.se Till: TRF Funk Registrator; anna-karin.bergvall@habo.se Ärende: Expediering av beslut KS 2017-10-16 194, Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025

En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Möte med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd 13 november 2013 En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Upplägg presentation

Läs mer

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från Akalla respektive Hjulsta

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från Akalla respektive Hjulsta 1(5) Handläggare Beatrice Gustafsson 8-686 397 beatrice.gustafsson@sll.se Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från respektive På uppdrag av regeringens förhandlingspersoner

Läs mer

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Kahlström Ola Datum 2016-03-02 Diarienummer KSN-2016-0190 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Läs mer

Rapport: Trafikeringsstrategi för Arlandakorridoren

Rapport: Trafikeringsstrategi för Arlandakorridoren Rapport: Trafikeringsstrategi för Arlandakorridoren Stärkt kollektivtrafik i korridoren Stockholm Arlanda - Uppsala Vectura Box 46 171 11 Solna Solna strandväg 4 www.vectura.se MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Yttrande till länsstyrelsen gällande Handlingsplan för minskade utsläpp till luft, Stockholm Arlanda Airport,

Yttrande till länsstyrelsen gällande Handlingsplan för minskade utsläpp till luft, Stockholm Arlanda Airport, Datum 2016-11-15 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Johan Stock Kommunstyrelsen Yttrande till länsstyrelsen gällande Handlingsplan för minskade utsläpp till luft, Stockholm Arlanda

Läs mer

2011-12-16 RTN 2008-0291. Innehåll

2011-12-16 RTN 2008-0291. Innehåll Innehåll 2011-12-16 RTN 2008-0291 Bakgrund och problembeskrivning... 3 Åtgärder och fortsatt arbete... 3 Bättre kommunikationer inom Arlandaområdet... 5 Förbättra tillgängligheten med buss till Arlanda...

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken MARLENE SJÖDIN SID 1/6 TRAFIKPLANERARE 0858785141 MARLENE.SJODIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken 2013/2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Arlandabanan, Skavstaby-Arlanda

Arlandabanan, Skavstaby-Arlanda Arlandabanan, Skavstaby-Arlanda Sigtuna och Upplands Väsby kommun, Stockholms län Järnvägsplan med status samrådshandling för val av lokalisering : Datum: : Version 1.0 BANAN, SKAVSTABY- 2 (8) Objektdata

Läs mer

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577)

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(2) 20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda 1(6) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Version Trafiknämnden 2013-12-10, punkt 8 TN 2013-0695 Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Föredragande borgarråden Sten Nordin och Per Ankersjö anför följande.

Föredragande borgarråden Sten Nordin och Per Ankersjö anför följande. PM 2012: RI+VI (Dnr 303-1633/2011) Swedavia AB:s ansökan angående bedrivande av flygplatsverksamhet på tre rullbanor på fastigheten Sigtuna Arlanda 2:1, samt vattenverksamhet Yttrande till Nacka tingsrätt,

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget. TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-17 Ullrica Iversjö Trafikingenjör 08-555 010 92 ullrica.iversjo@nykvarn.se Remissvar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss T19 KS/2018:110 Förvaltningens förslag till

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2014-02-13 3 Yttrande, ersättningstrafik 2014 (KS 2014.029) Beslut Näringslivs- och planutskottet beslutar att

Läs mer

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS 2017-1141 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-08 LS 2017-1141 Landstingsstyrelsen Justering av priser för biljetter

Läs mer

Simulering T15 Årstabron Avstängd Mälarbanan Enkelspår

Simulering T15 Årstabron Avstängd Mälarbanan Enkelspår Simulering T15 Årstabron Avstängd Mälarbanan Enkelspår 2 214-11-11 Railsys mikrosimulering Railsys bakgrund Forskningssamarbete Trafikverket - KTH sedan 1999 Trafikverket upphandling trafiksimuleringssystem,

Läs mer

Sammanställning externremiss

Sammanställning externremiss 1(8) Dokumenttyp Handläggare Monica Casemyr 08-686 1924 monica.casemyr@sl.se Anna Bruzæus 08-686 1943 anna.blomquist@sl.se Informations- säkerhetsklass Sammanställning externremiss I december 2009 skickades

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Caroline Quistberg, RFUL 2011/162 TRV2011/17304

Caroline Quistberg, RFUL 2011/162 TRV2011/17304 Caroline Quistberg, 018-18 21 29 2011-08-31 RFUL 2011/162 caroline.quistberg@regionuppsala.se Trafikverket Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 2012 2021 Regionförbundet Uppsala

Läs mer

Beslut om justering av priser i Movingo

Beslut om justering av priser i Movingo TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr KS/2017:692-032 2018-04-25 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Beslut om justering av priser i Movingo Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Trafikplan 2014 - informationsärende

Trafikplan 2014 - informationsärende LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Kollektivtrafiknämnden 2013-11-22 2 (11) KTN2013-0052 Sida 74 Trafikplan 2014 - informationsärende Beslut Kollektivtrafiknämnden noterar

Läs mer

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-24 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 Förvaltningens

Läs mer

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012 Stockholm Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag Hearing 21 mars 2012 Tillväxten är vår styrka Stockholms län har 22 % av landets befolkning

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka 1(5) Handläggare Beatrice Gustafsson 08-686 3907 beatrice.gustafsson@sll.se Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka På uppdrag

Läs mer

1 (3) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Länstrafiken, Fredrik Eliasson 2013-12-10 13OLL4435 registrator.lsf@sll.se Ert dnr: LS 1304-0578 Yttrande RUFS 2010 bedömning av aktualitet och användbarhet

Läs mer

18 Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016. Bilaga 74.15

18 Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016. Bilaga 74.15 Beslutande organ Dokumenttyp Sida Kommunstyrelsen Kallelse/dagordning 31 (46) Sammanträdesdatum 2015-04-27 Dnr KS 2015/40 18 Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016. Bilaga 74.15 Sammanfattning

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Yttrande över förslag till handlingsprogram för regionala stadskärnor mellan Arlandakommunerna KS-2013/53

Yttrande över förslag till handlingsprogram för regionala stadskärnor mellan Arlandakommunerna KS-2013/53 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Datum KS-2013/53 2013-01-14 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till handlingsprogram för regionala stadskärnor mellan Arlandakommunerna KS-2013/53 Förslag

Läs mer

Tvärförbindelse Roslagsbanan - Arlanda.

Tvärförbindelse Roslagsbanan - Arlanda. 2013-03-26 Stockholm Nordost Mikael Engström tel. dir: 076 643 96 70 Shula Gladnikoff tel. dir. 076 643 96 73 Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Tvärförbindelse Roslagsbanan

Läs mer

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 2015-06-18 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 Förvaltningens

Läs mer

Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36)

Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36) Utlåtande 2004: RIII (Dnr 314-1934/2002) Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2002:36 av Per Ohlin (v) anses

Läs mer

PM 14 maj 2012. Skattning av resande, kostnader och intäkter för Trafikplan 2017

PM 14 maj 2012. Skattning av resande, kostnader och intäkter för Trafikplan 2017 PM 14 maj 2012 Skattning av resande, kostnader och intäkter för I detta pm redovisas resonemang kring resande, intäkter och kostnader för trafik i ett storregionalt stomnät i enlighet med. Antagandena

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

I remissen önskar Trafikverket i första hand få svar på följande:

I remissen önskar Trafikverket i första hand få svar på följande: 2015-09-15 Yttrande över Trafikverkets remiss av förslag till Framkomlighetsprogram för Storstockholm Förslag till beslut Bakgrund Trafikverket, Region Stockholm har sänt ut rubricerade remiss till regionala

Läs mer

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018 Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Gemensamt tjänsteutlåtande

Läs mer

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Tjänsteutlåtande 0 Österåke Samhällsbyggnadsförvaltningen Till Kommunstyrelsen Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0088 Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Sammanfattning

Läs mer

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-17 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 1. Tekniska

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.3-099-2014 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 090 32 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Trafikförändringar

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Trafikenheten. Styrelsen

Trafikenheten. Styrelsen Trafikenheten Styrelsen Utlösen av investeringar samt återföring av biljettintäkter från den utökade trafiken Bakgrund SL och svenska staten har under åren 2004 och 2005 ingått avtal om finansiering av

Läs mer

Yttrande över SOU 2003:33 tillräcklig flygplatskapacitet i Stockholm-Mälardalsregionen

Yttrande över SOU 2003:33 tillräcklig flygplatskapacitet i Stockholm-Mälardalsregionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Regionplane- och trafikkontoret Hans Brattström Regionplane- och trafiknämnden Yttrande över SOU 2003:33 tillräcklig flygplatskapacitet i Stockholm-Mälardalsregionen SAMMANFATTNING Betänkandet

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 2008-11-27 Dnr V-2008-0522 Doss 22 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer

Läs mer

November 2012. Komplettering av Trafikplan 2017 med beskrivning om antagande av trafik i övriga trafiksystem

November 2012. Komplettering av Trafikplan 2017 med beskrivning om antagande av trafik i övriga trafiksystem PM November 2012 Komplettering av Trafikplan 2017 med beskrivning om antagande av trafik i övriga trafiksystem Bakgrund och syfte Detta PM ska ses som komplettering till den beskrivning av trafiksystemet

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET Regionplanenämnden förslag till Regional

Läs mer

JIL tockholms läns landsting

JIL tockholms läns landsting JIL tockholms läns landsting Trafiknämnden 1(3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Identitet 2012-10-29 TN 1210-0203 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 Svar på skrivelse från (MP) "Restiden mellan Järna och Stockholm

Läs mer

Steninge slottspark Trafikstudie

Steninge slottspark Trafikstudie Trafikstudie Analys och jämförelse anslutning till Steningehöjden 2013-04-16 Uppsala Trafikstudie, 2013-04-16 TRAFIK Datum 2013-04-16 Uppdragsnummer 61381039840000 Utgåva/Status Granskningshandling ERIKSSON

Läs mer

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN TRN 2017-0052-189 Från: Gustafsson, Emma Till: Landstinget Funk Ärende: 142/17 LS Remissyttrande - RUFS 2050 - Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen Datum: den 14 november 2017

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING MÄLAB Regional tågtrafik 2017 Samråd inför upphandling (SIU) OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING Om SIU-processen Detta Samråd inför Upphandling (SIU)

Läs mer

Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm -RUFS underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet

Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm -RUFS underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet Kommunstyrelseförvaltningen Planering och samhällsutveckling Sid 1 (5) Ärendenummer: 171/2013-211 Handläggare: Anna Eklund 2013-11-19 Kommunstyrelsen Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:18 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:33 av Bo Johansson och Rolf Bromme (fp) om inrättande av en busslinje mellan Danderyds sjukhus och Löwenströmska sjukhuset (Närakuten

Läs mer

Synpunkter på och kommentarer till remiss avseende SOU 2009:39, En ny kollektivtrafiklag

Synpunkter på och kommentarer till remiss avseende SOU 2009:39, En ny kollektivtrafiklag 1(10) Vår referens Sven-Åke Eriksson +46 (0)8 686 3019 sven-ake.eriksson@sl.se Synpunkter på och kommentarer till remiss avseende SOU 2009:39, En ny kollektivtrafiklag AB Storstockholms Lokaltrafik (SL)

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 1 av 15 Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 2 av 15 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 2. Framtida resande 5 2.1 Resmönster

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

SL:s strategiska karta

SL:s strategiska karta 1 (8) Datum 2011-05-04 Identitet TN 1105-132 SL 2011-04030 Trafiknämnden SL:s strategiska karta Bakgrund SL:s ansvar för kollektivtrafiken omfattar allt fler resenärer och kraven på fungerande och miljöanpassad

Läs mer

(Trafik i Mälardalen)

(Trafik i Mälardalen) VI ÄR TıM (Trafik i Mälardalen) TIM KRYMPER MÄLARDALEN! Sedan Trafik i Mälardalen (TiM) bildades i slutet av 1990- talet har människors resemönster successivt förändrats. Också regionens struktur har ändrats.

Läs mer

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-10-29 6 (34) Dnr CK 2012-0356 178 Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1(3) Handläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-03-07 KS/2015:280 Näringsdepartementet Ert diarienummer N2016/0179/TIF Svar på delrapport

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan. Regional tågtrafik Mälardalen 2012

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan. Regional tågtrafik Mälardalen 2012 Sida 1 (6) Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende Regional tågtrafik Mälardalen 2012 Trafikföretag inbjuds härmed att inkomma med ansökan om att delta i upphandlingen av regional tågtrafik i Mälardalen.

Läs mer

Åtgärdsval Arlanda SATSA stärkt kollektivtrafik i korridoren Stockholm-Arlanda- Uppsala

Åtgärdsval Arlanda SATSA stärkt kollektivtrafik i korridoren Stockholm-Arlanda- Uppsala RTN 2008-0291 Åtgärdsval Arlanda SATSA stärkt kollektivtrafik i korridoren Stockholm-Arlanda- Uppsala Innehåll 2011-11-23 RTN 2008-0291 1 Åtgärdsvalsprocess arbetssätt... 5 1.1 Beskrivning av processen...

Läs mer

Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag

Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag KOMMUNKONTORET 2009-09-22 EWA JUNGSTEDT/HENRIK LUDVIGSSON DNR 259/2009-210 KOMMUNSTYRELSEN Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag Beslutsunderlag

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

Storregionala tågtrafiken i Mälardalen. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län

Storregionala tågtrafiken i Mälardalen. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län Storregionala tågtrafiken i Mälardalen Process Förberedelse Beslut Genomförande 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Skapa gemensam bild av behoven av regional tågtrafik och vad det kommer kosta Behoven

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer