Sammanställning externremiss

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning externremiss"

Transkript

1 1(8) Dokumenttyp Handläggare Monica Casemyr Anna Bruzæus Informations- säkerhetsklass Sammanställning externremiss I december 2009 skickades Trafikplan 2020 ut på remiss till ett flertal aktörer i regionen. När remisstiden gick ut den 15 februari hade remissen också besvarats av de flesta. Dessutom hade tre spontana svar inkommit. Nedan sammanfattas inkomna synpunkter per aktör tillsammans med SLs svar. Vägverket Trafikplanen fyller en tidigare lucka i sammanställt planeringsunderlag för kollektivtrafiksystemet på medellång sikt i länet. Helhetsbilden för infartsparkeringar måste angripas utifrån ett kundperspektiv. Önskvärt med en analys av behovet utifrån såväl kundperspektiv som lokaliseringsfaktorer. SLs svar: SL arbetar utifrån framtagna riktlinjer för SL:s infartsparkeringar, RIPARK-06. Kundperspektivet är det primära för lokaliseringen och utformningen av infartsparkeringar. Det sker en intensiv planering för nya handelsområden och annan verksamhet som kommer att behöva försörjas med kollektivtrafik. Det är av stor vikt att planeringen för framtidens kollektivtrafik redan i tidiga skeden fångar upp dessa nya behov som kan innebära krav på kollektivtrafikens framtida nät och trafikering. SLs svar: Nya handelsområden som identifierats i samband med framtagandet av RUFS 2010 finns med i den markanvändning som trafikplanen baseras på. SLs förhoppning är att kommunerna planerar nya handelsområden med dagligvaruhandel i kollektivtrafiknära lägen. Vägverket vill lyfta frågan om parallella system i stråk som idag enbart försörjs av ett kollektivtrafikslag. Parallella system möjliggör förbindelser i flera relationer, tex busstrafik kan tillgodose resbehov mellan andra målpunkter än vad spårtrafiken kan. SLs svar: Intressant principfråga som kan utvecklas vidare. Kommer dock inte att behandlas i planen. Postadress Leveransadress Telefon vx E-post Bankgiro AB Storstockholms Lokaltrafik Lindhagensgatan registrator@sl.se Stockholm Godsmottagningen Fax Internet Plusgiro Besöksadress Stockholm sl.se Lindhagensgatan 100 Org.nr Thorildsplan/Stadshagen

2 2(8) Vägverket efterfrågar en utvecklad lista över både de vägobjekt som förutsatts i scenarierna och de vägobjekt som listas bland åtgärder på sträckor där framkomligheten behöver ses över. Förtydliganden om hur vägobjekten och framkomlighetsåtgärder förhåller sig till nulägeskartor samt pågående planering är också önskvärda. Vägverket ställer sig frågande till varför det är samma åtgärdslista som återkommer under alla tre scenarier avseende sträckor där framkomligheten behöver ses över, trots att spåravlastande busstrafik inte förekommer i Scenario Hög. Det framgår inte tydligt vad åtgärderna grundas på och varför det är samma lista i alla scenarier. SLs svar: Åtgärderna gäller i första hand stomlinjerna för busstrafiken. Dessa linjer är i huvudsak inte spåravlastande och påverkas därför inte i så hög grad av spårtrafikens utveckling, vilket gör att åtgärderna blir samma i scenarierna. I kartbilderna för samtliga tre scenarier har en ny stombusslinje mellan Sollentuna och Täby C markerats. I text nämns även ökade bussförbindelser mellan bla Vallentuna och Kista. Text och karta behöver stämmas av. SLs svar: På kartbilderna redovisas enbart stombusslinjer. Detta kommer att förtydligas i texten. Vägverket ser ett behov av en långsiktig strategi och utredning av effekter av busskörfält. SLs svar: SL tar gärna fram en långsiktig strategi för kollektivkörfält tillsammans med Trafikverket Vägverket efterfrågar en tydlig redovisning på karta av nuläge och år 2020 av busskörfält och motorvägshållplatser samt missing links. Dessutom är en redovisning av effekter av prioriterade stråk önskvärd. SLs svar: SL instämmer i att behovet finns och arbetar gärna vidare på detta tillsammans med Trafikverket. Vägverket välkomnar även studier av BRT-lösningar i länet. SLs svar: Det pågår en studie av en BRT-linje som binder ihop Ost- och Nordostsektorn genom Stockholm city och Solna. Trafikverket deltar i studien. Banverket Angeläget dokument som behöver utvecklas och aktualiseras framöver. Planen innebär väsentliga finansiella åtaganden utöver den statliga finansieringen. Banverket anser att konsekvenserna av olika finansieringslösningar bör analyseras och att genomförandeplanen bör åtföljas av ett finansiellt inriktningsbeslut.

3 3(8) SLs svar: SL håller nu på att arbeta fram en genomförande strategi som beräknas bli klar mot slutet av Brist i planen att inte inledningsvis lägga fast det erbjudande om kvalitet och servicenivå som kollektivtrafiken ska erbjuda medborgare och resenärer. SLs svar: Analyserna i planen utgår från standarderna i RIPLAN (Riktlinjer för planering av kollektivtrafiken i Stockholms län). Trängselmåtten är en servicenivå som behandlas i planen. Banverket saknar i planen en analys av (spår)systemets robusthet vid störningar eller återställningsförmåga. SLs svar: Viktig och intressant fråga, men som inte ryms i planen utan är en fråga för det fortsatta arbetet. Det är intressant att utreda om BRT kan utvecklas till ett attraktivt komplement i någon del av regionen. SLs svar: Se svaret på Vägverkets punkt ovan. Citybanan bedöms hålla tidplanen. Det krävs dock sannolikt att fyrspår byggs på hela sträckan Kalhäll Tomteboda för att det ska vara möjligt med 10minuterstrafik i pendeltågssystemet. När i tiden utbyggnaden till fyra spår på sträckan Barkarby Tomteboda kommer att ske är i dagsläget osäkert. SLs svar: SL tolkar Banverket som att det finns en möjlighet att Citybanan kan trafikeras med 24 tåg i timmen. SL har antagit detta i scenariot baserat på Stockholmsöverenskommelsen. I scenario Hög har Nynäsbanan byggts ut till dubbelspår på hela sträckan Tungelsta Nynäshamn. Banverket ser idag inget behov av dubbelspår på hela sträckan. SLs svar: Trafikeringen av Nynäsbanan utgår från att dubbelspår har byggts ut först från Västerhaninge till Tungelsta och därefter till Hemfosa, men inte längre än så. Regionplanekontoret Ambitiös och genomarbetad konsekvensbeskrivning för kollektivtrafikens utveckling enligt Stockholmsöverenskommelsen. Trafikplanen bör kompletteras med en miljöstrategi och en miljöbedömning av de tre scenarierna. SLs svar: Planen bygger på RUFS 2010, Nationell plan och Länsplan. För dessa har det genomförts miljöbedömningar. Bil- och kollektivtrafiken är kommunicerande kärl, därför bör både nuläge och 2020 kompletteras med en beskrivning av den totala resefterfrågan.

4 4(8) Önskvärt med en beskrivning av utvecklingen för andra faktorer som påverkar resandet med SL. Planen beskriver utbudet. SLs svar: Åtgärdas i planen Planen bör kompletteras med en beskrivning av konsekvenserna för kollektivtrafiken av regionens utsläppsmål. SLs svar: Detta är en fråga som kommer att behandlas i det fortsatta strategiska arbetet. Nämnden saknar en genomgång av områden eller resrelationer där den största potentialen för ökade kollektivtrafikandelar finns. SLs svar: Detta är en viktig utgångspunkt som kommer att ligga till grund för det fortsatta strategiska arbetet. Saknar omnämnande av de regionala stadskärnorna i planen. Analys bör göras på vilket sätt kollektivtrafikförsörjningen av de utpekade regionala stadskärnorna kan förbättras. SLs svar: Samtliga regionala stadskärnor är redan idag väl belägna vid pendeltåg, Roslagsbanan respektive tunnelbanans Röda linje. Dessa tågsystem får alla stora förbättringar fram till 2020, vilket innebär stora förbättringar av kärnornas kollektivtrafikförsörjning. Kontrollera uppgifterna om nya bostäder i Barkarbystaden. För att få ett mer effektivt sätt att minska klimatpåverkan och öka framkomligheten i trafiken är det viktigt med mer kunskap om olika styrmedels effekter. Mer kunskap om detta behövs också när det gäller kombinationen av olika styrmedel och priset på kollektivtrafikresor. SLs svar: Detta behandlas inom handlingsprogrammet för effektiv trafik som är en del av EU-projektet SATSA. KSL Bra initiativ med planeringsinstrument för trafikeringsutvecklingen på medellång sikt. Märkligt att kommunerna inte bjudits in till att få ta del av föreslagen och direkt ge sina synpunkter. SLs svar: Trafikplan 2020 är en konsekvensbeskrivning av RUFS 2010 och Stockholmsöverenskommelsen. I arbetet med RUFS 2010 har samtliga kommuner i länet som önskat medverkat. Av den anledningen gjordes bedömningen av planen i detta skede enbart skickades på remiss till KSL. Komplettera planen med en genomförandestrategi. SLs svar: SL håller nu på att arbeta fram en genomförande strategi som beräknas bli klar mot slutet av 2010.

5 5(8) Beskriv det totala resandet både i nuläget och år Inför scenariot extra-hög för att ytterligare tydliggöra vad det kan innebära i utbyggnad för att klara eventuella framtida än högre ställda klimatmål. SLs svar: SL kommer under året att fortsätta det strategiska arbetet. Där kommer dessa frågor att behandlas. Anmärkningsvärt att de regionala stadskärnorna inte omnämns i planen. SLs svar: Samtliga regionala stadskärnor är redan idag väl belägna vid pendeltåg, Roslagsbanan respektive tunnelbanans Röda linje. Dessa tågsystem får alla stora förbättringar fram till 2020, vilket innebär stora förbättringar av kärnornas kollektivtrafikförsörjning. Den snabba förväntade befolkningsutvecklingen i länet innebär att såväl tvärspårbanor som tunnelbanan bör beaktas i den framtida strategiska planeringen. Detta bör tydligare lyftas fram och ligga som en bas i planen. SLs svar: Planen är i huvudsak en konsekvensbeskrivning av RUFS 2010 och Stockholmsöverenskommelsen samt politiska direktiv. Belys utvecklingsbehoven i de city-nära områdena tydligare (främst Solna- Sundbyberg-Nacka-Söderförort-Västerförort). Saknar resonemang om var fokus på kapacitetsförstärkning ska ske. Planen bör kompletteras med en genomgång av områden eller resrelationer där den största potentialen för ökade kollektivtrafikandelar finns. SLs svar: Detta är en viktig utgångspunkt som kommer att ligga till grund för det fortsatta strategiska arbetet. Komplettera planen med en beskrivning av konsekvenserna för kollektivtrafiken av regionens utsläppsmål. SLs svar: Detta är en fråga som kommer att behandlas i det fortsatta strategiska arbetet. Planen beskriver behov av markanspråk för depåer, bussantal etc men tar inte upp olika typer av energibärare och vilka konsekvenser de kan medföra. En analys av vad olika val kan innebära detta vore önskvärt. SLs svar: SL instämmer i detta, men det ryms inte i planen utan är en fråga för det fortsatta arbetet. Trafiksäkerhetsaspekter behöver tas med i planen. En diskussion och analys av eventuella effekter och nödvändiga åtgärder bör finnas med i planen. SLs svar: Det är en viktig genomförandefråga som inte behandlas i RUFS Borde därför behandlas i kommande regionplan eftersom det finns principiella aspekter i valet mellan spårväg kontra annan trafik.

6 6(8) Planen bör integrera Mobility Management -åtgärder. SLs svar: Frågan behandlas i SATSA-projektet om handlingsprogram för effektiv trafik. MÄLAB Komplettera scenarierna med beskrivningar av den länsöverskridande regionaltågstrafiken. Nulägesbeskrivningen bör innehålla beskrivning av befintliga regionaltågslinjer och de bytespunkter som idag finns mellan regionaltåg och SLs trafik; Bålsta, Sundbyberg, Märsta, Arlanda C, Stockholm C, Flemingsberg, Södertälje Syd och Nykvarn. SLs svar: Frågan behandlas i det fortsatta arbetet samt inom FramKo (Den framtida regionala kollektivtrafiken i Mälardalen. Pilotprojektet vars syfte är att framförallt tågtrafiken i regionen i högre grad ska bidra till en förbättrad integration både mellan länen och regionalt/storregionalt. I FramKo deltar Mälardalsrådet, regionförbunden/regionplane- och trafikkontoret samt trafikhuvudmännen i Mälardalen.) Scenarierna bör indikera hur SL och Stockholms län vill att regionaltågsoch eventuellt regionalpendeltrafik bör utformas, med beskrivning av möjliga linjedragningar och eventuellt nya regionaltågsstationer. En beskrivning bör också göras av rollfördelningen i samverkan mellan regionaltåg/regionalpendelåg respektive övrig SL-trafik främst rollfördelningen gentemot pendeltågstrafiken. SLs svar: Detta är en fråga för det fortsatta arbetet. Berörs även i SATSAprojektet om trafiken mellan Stockholm-Arlanda-Uppsala. Stockholms handelskammare Saknar ett framtidsperspektiv i planen. SLs svar: Planen är i huvudsak en konsekvensbeskrivning av RUFS 2010, Stockholmsöverenskommelsen och politiska direktiv. Handelskammaren förordar tunnelbana framför spårväg till Karolinska och Norra station. SLs svar: Både tunnelbana och spårväg är fortfarande två tänkbara trafiklösningar för Karolinska och Norra station, vilka studeras för ett antal olika varianter. Slutgiltigt beslut har ännu inte fattats. Nödvändigt att bygga ut tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka Forum. SLs svar: Ostsektorns framtida kollektivtrafik är föremål för fortsatta studier. Alternativa lösningar för Tvärbana Ost studeras. Enligt nuvarande förslag förlängs Tvärbanan med ny spårväg från Sickla Udde till Slussen och vid Lugnet länkas den samman med Saltsjöbanan som moderniseras och konverteras till tvärbanestandard.

7 7(8) Spårväg City finns inte med i Stockholmsöverenskommelsen, vilket gör det förvånande att SL ändå planerar för den. SLs svar: Spårvägen är ett politiskt direktiv som kommit efter överenskommelsen från Stor brist att SL inte redovisar några kostnader för det intrång i gatuutrymmet som såväl spårvägar som utökad busstrafik orsakar. Inte heller redovisas driftskostnader på lång sikt, där buss och spårvagn är betydligt dyrare i drift än tunnelbanan och pendeltåg. SLs svar: Den framtida totala driftskostnaden redovisas i planen. En viktig åtgärd för att öka kollektivtrafikens konkurrenskraft och marknadsandel är att ge den prioritet i gatan på biltrafikens bekostnad. Minskad upplevd restid räcker inte för att i någon större utsträckning locka över bilister till kollektivtrafiken. Det är den verkliga restiden som måste räknas. SLs svar: Enligt vedertagen kunskap är det den upplevda restiden som är avgörande för färdmedelsvalet. Sigtuna kommun I remissen pekas på ett kraftigt tillskott av arbetsplatser i Sigtuna/Arlandaområdet. Detta ställer krav på en förbättrad kollektivtrafik i Arlandas närområde. SLs svar: SL arbetar för närvarande med utveckling av kollektivtrafiken kring Arlanda. Bland de bytespunkter som är i stort behov av förbättringsåtgärder utpekas Märsta. För Märsta bytespunkt finns ett i samråd mellan Banverket, Sigtuna kommun, SL och SJ gemensamt framtaget förslag till åtgärdsprogram som snarast skulle behöva genomföras. SLs svar: Lösningen saknar fortfarande finansiering. Stockholms stad Det är positivt att planen tar avstamp i och beaktar de vägledande dokumenten som regionen tagit fram. De strategiska ämnen som diskuteras och de analyser som genomförts förtjänar en bred spridning i regionen och det är märkligt att planen bara remitterats ett fåtal aktörer. Staden är en stor väghållare och står för medfinansiering i projekten. Staden efterlyser därför fortsättningsvis ett tidigt samarbete med SL i liknande stora strategiska frågor. SLs svar: SL instämmer i att ett nära samarbete med länets kommuner är viktigt vid planeringen av framtida kollektivtrafik. Att Trafikplan 2020 inte skickades på remiss till kommunerna beror på att den är en konsekvensbeskrivning av RUFS 2010 och Stockholmsöverenskommelsen. I arbetet med RUFS 2010 har samtliga

8 8(8) kommuner i länet som önskat medverkat. Av den anledningen gjordes bedömningen av planen i detta skede enbart skickades på remiss till KSL. Den förväntade snabba befolkningsutvecklingen i länet innebär såväl att tvärspårväg som tunnelbanan bör beaktas i den framtida strategiska planeringen och det är därför av största vikt att scenario Högs betydelse för regionens utveckling och tillväxt belyses bättre i planen. SLs svar: Planen innebär att kollektivtrafikens framtida kapacitet säkras under gällande förutsättningar. Planen bör kompletteras med långsiktiga planer för hur busstrafiken i framtiden skulle kunna ersättas av spårtrafik så att sådana möjligheter inte byggs bort i gaturummet. SLs svar: SL instämmer att kollektivtrafikens framkomlighet är av största vikt. Frågan ryms inte inom Trafikplan 2020, men väl inom arbetet med en stom- och spårvägsstrategi för Stockholms centrala delar och Stockholms stads Trafikplan. De analyser som görs i planen är väl genomförda och en intressant utveckling skulle vara en liknande beskrivning av konsekvenserna i hela trafiksystemet (ej enbart för kollektivtrafiken), som följd av att Stockholmsförhandlingen inte genomförs i sin helhet. Stort problem att SLs marknadsandel inte ökar trots alla satsningar i Trafikplan Att enbart bygga ut kollektivtrafiken enligt de förslag som ges i planen är inte tillräckligt för att nå miljö- och klimatmålen och tillgodose behovet av resor fram till 2020, visar mångårig erfarenhet. Andra åtgärder som begränsar biltrafiken och ändrar människors resvanor måste sannolikt utnyttjas. SLs svar: SL instämmer i detta och kommer att arbeta vidare med frågan i det fortsatta strategiska arbetet. Viktigt att komma ihåg är att det krävs samverkan mellan länets olika aktörer för att uppnå en ökad kollektivtrafikandel. Här spelar kommunerna en viktig roll genom att prioritera kollektivtrafiken framför bilen bland annat när det gäller framkomligheten.

Trafikplan 2020 i korthet

Trafikplan 2020 i korthet Trafikplan 2020 i korthet Stora framtida utmaningar Trafikplan 2020 visar hur SL vill utveckla kollektivtrafiken i Stockholms län till år 2020. SL står inför stora utmaningar för att kunna leva upp till

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2.

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2. SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande Anders Hallmén Sidan 1 av 7 Diariekod: 300 Kommunstyrelsen Remiss av stomnätsstrategin, etapp 2 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår

Läs mer

Bakgrund och Arbetet med den. Trafiknämn. kan. och åtgärder som. nden punkt 14 1(5) PM (Öppen) Diarienummer TN

Bakgrund och Arbetet med den. Trafiknämn. kan. och åtgärder som. nden punkt 14 1(5) PM (Öppen) Diarienummer TN 0 1(5) Strategisk Utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 Trafiknämn nden 2013-03-12 2 punkt 14 a Information om Trafikförvaltningens fortsatta arbete med nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.3-099-2014 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 090 32 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Trafikförändringar

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030 Två förhandlingar Trafiklösning för Stockholmsregionen till 2020 med utblick mot 2030 Uppdraget Förhandla om länets infrastruktur Samlad lösning för bättre miljö och tillväxt i landet o Stockholmsregionen

Läs mer

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-10-03 1 Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-09-29 Ola Karlsson och Niclas Andersson, SLL Trafikförvaltningen Innehåll Förutsättningar Inriktning för transportsystemet i Rufs 2050 Redovisade

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

godkänna förslag till remissyttrande för Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 i enlighet med bilaga 1.

godkänna förslag till remissyttrande för Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 i enlighet med bilaga 1. 1(3) Handläggare 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-19 Trafiknämnden 2013-09-23, punkt 12 TN 2013-0483 Trafikförvaltningens förslag till yttrande på remissversionerna av Länsplan

Läs mer

Moderat spårvägsvision för Stockholm

Moderat spårvägsvision för Stockholm Moderat spårvägsvision för Stockholm - en del av framtidens moderna och miljövänliga kollektivtrafik Augusti 2010 När Stockholm växer måste också kollektivtrafiken växa När Stockholm växer måste också

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012 Stockholm Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag Hearing 21 mars 2012 Tillväxten är vår styrka Stockholms län har 22 % av landets befolkning

Läs mer

Version 1.0

Version 1.0 1(5) 2015-06-14 Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg Bakgrund År 2017 planeras Citybanan öppna för trafik, vilket innebär att pendeltågen trafikerar egna spår. Därmed frigörs kapacitet

Läs mer

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Stadsledningskontoret Trafikkontoret Sida 1 (7) 2014-04-14 Kontaktpersoner Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Trafik- och renhållningsnämnden 2014-05-21 Trafikkontoret

Läs mer

Yttrande över återremitterad motion 2011:1 om behovet av utbyggd kollektivtrafik till Nordost

Yttrande över återremitterad motion 2011:1 om behovet av utbyggd kollektivtrafik till Nordost Stockholms läns landsting Trafiknämnden Handläggare: Jens Plambeck 08-6861651 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Identitet 2012-09-27 TN 1109-202 STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE NR Yttrande över återremitterad motion

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Trafikförbättrande åtgärder 2016 Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Koordinering i Stockholm TSA-bild Skärmdump ur det s.k. TSA-verktyget Regional trafikgrupp

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget. TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-17 Ullrica Iversjö Trafikingenjör 08-555 010 92 ullrica.iversjo@nykvarn.se Remissvar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss T19 KS/2018:110 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting Tjänsteutlåtande Trafikplanerare 2015-08-11 Harry Bertilsson 08-59097653 Dnr: harry.bertilsson@upplandsvasby.se KS/2015:274 Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting Yttrande över remiss - Trafikutredning

Läs mer

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda 1(6) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Version Trafiknämnden 2013-12-10, punkt 8 TN 2013-0695 Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING MÄLAB Regional tågtrafik 2017 Samråd inför upphandling (SIU) OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING Om SIU-processen Detta Samråd inför Upphandling (SIU)

Läs mer

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 4 2013-02-06 Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 2014-2025 Länsstyrelsen i Stockholms län har, med anledning av regeringsuppdraget

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:46 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

Stomnätsplan, översiktsplan och framkomlighetsstrategi för Stockholm stadsutveckling

Stomnätsplan, översiktsplan och framkomlighetsstrategi för Stockholm stadsutveckling Spårvägsstädernas höstkonferens 2014 Stomnätsplan, översiktsplan och framkomlighetsstrategi för Stockholm stadsutveckling Jenny Kihlberg, Översiktsplanerare Stockholms stad, Strategi- och utvecklingsenhet,

Läs mer

Yttrande över motion 2011:35 om en strategi för utbyggd tunnelbana

Yttrande över motion 2011:35 om en strategi för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-03-16 1 (3) Identitet TN xxxx-xxx Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 Yttrande över motion 2011:35 om en strategi för utbyggd tunnelbana Bakgrund Erika Ullberg

Läs mer

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen mm4 2016-11-24 Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen 2018-2029 Länsstyrelsen i Stockholms län har i en skrivelse till länets kommuner önskat

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Framkomlighetsprogram för Storstockholm

Framkomlighetsprogram för Storstockholm 1(5) Handläggare: Mikael Engström Mobil: 076 643 96 70 Shula Gladnikoff Mobil: 076 643 96 73 Framkomlighetsprogram@trafikverket.se Framkomlighetsprogram för Storstockholm är ett samarbete mellan de sex

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2014-02-13 3 Yttrande, ersättningstrafik 2014 (KS 2014.029) Beslut Näringslivs- och planutskottet beslutar att

Läs mer

Framtidens Kollektivtrafik i Stockholm -Mälarregionen

Framtidens Kollektivtrafik i Stockholm -Mälarregionen Utredningen Framtidens kollektivtrafik FramKo Björn Holmberg AB Storstockholms Lokaltrafik 105 73 Stockholm Framtidens Kollektivtrafik i Stockholm -Mälarregionen Bakgrund MÄLAB och den transportpolitiska

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 1 av 15 Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 2 av 15 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 2. Framtida resande 5 2.1 Resmönster

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018 Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Gemensamt tjänsteutlåtande

Läs mer

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik Bilaga 2 Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen I den här förstudien har möjliga sträckningar för Kistagrenen av Tvärbana Norr studerats. Kistagrenen börjar vid förgrenings punkten med Solnagrenen i Ulvsunda.

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost 2013-09-10 Handläggare: Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Länsplan

Läs mer

Inventering av brister och behov av åtgärder i transportinfrastrukturen

Inventering av brister och behov av åtgärder i transportinfrastrukturen 2013-02-22 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Inventering

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Sofia Forsberg. Samhällsplanerare

TJÄNSTESKRIVELSE. Sofia Forsberg. Samhällsplanerare Sofia Forsberg TJÄNSTESKRIVELSE Samhällsplanerare Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: 155 80 Nykvarn Telefon 08-555 010 00 Fax 08-555 014 99 www.nykvarn.se 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE 08-555 010 28 Besöksadress:

Läs mer

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 070-786 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-22 Trafiknämnden 2015-01-19, punkt 5 Ärende/Dok. id. TN 2015-0993 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

I remissen önskar Trafikverket i första hand få svar på följande:

I remissen önskar Trafikverket i första hand få svar på följande: 2015-09-15 Yttrande över Trafikverkets remiss av förslag till Framkomlighetsprogram för Storstockholm Förslag till beslut Bakgrund Trafikverket, Region Stockholm har sänt ut rubricerade remiss till regionala

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken MARLENE SJÖDIN SID 1/6 TRAFIKPLANERARE 0858785141 MARLENE.SJODIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken 2013/2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen 1(8) Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen 112 51 Stockholm

Läs mer

Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050.

Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050. 2012-03-01 Till Trafikverket Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050. Dags att satsa på Södertörn Södertörnssamverkan -

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Ställer SL speciella krav vid byggnation? Beställare, kravställare och förvaltare Vad är SL? Vilka krav har SL? Vilka krav ställer SL vid byggnation? 2010-04-07

Läs mer

Yttrande över trafikförändringsremiss T20

Yttrande över trafikförändringsremiss T20 1 (3) Södertälje kommun Datum 2019-03-07 Diarienummer TN 2018-1821 Region Stockholm Trafikförvaltningen 105 73 STOCKHOLM Ärende Remiss: Inför trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Bilaga B Trafikutbud etapp 1

Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Denna bilaga beskriver det trafikutbud i det storregionala stomnätet som parterna kommit överens om att genomföra som etapp 1. Utbudet ligger till grund för gemensamma beslut

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från Akalla respektive Hjulsta

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från Akalla respektive Hjulsta 1(5) Handläggare Beatrice Gustafsson 8-686 397 beatrice.gustafsson@sll.se Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från respektive På uppdrag av regeringens förhandlingspersoner

Läs mer

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 1 (8) HANDLÄGGARE Marika Norrberg 08-535 365 65 Marika.norrberg @huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 Förslag till beslut Nämnden beslutar

Läs mer

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande.

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande. PM 2014:88 RII (Dnr 314-411/2014) Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Remiss från Stockholms läns landsting, Remisstid den 23 maj

Läs mer

Utökad pendeltågstrafik Gunilla Glantz, planeringschef SL

Utökad pendeltågstrafik Gunilla Glantz, planeringschef SL Utökad pendeltågstrafik 2012 Gunilla Glantz, planeringschef SL Utökad pendeltågstrafik 2012 Ett gemensamt projekt mellan SL och UL med syfte att förbättra integrationen i stråket Stockholm Uppsala samt

Läs mer

Förslag till yttrande över förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län

Förslag till yttrande över förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 1(5) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 32 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag till yttrande över förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg - En helt ny nordsydlig Orange linje och kraftfulla satsningar på utökade tvärbanor i södra och norra Stockholmsregionen Gynnar främst kvinnligt resande Kopplar

Läs mer

Yttrande över Förstudie om spårbunden kollektivtrafik i Stockholm nordost

Yttrande över Förstudie om spårbunden kollektivtrafik i Stockholm nordost TJÄNSTEUTLÅTANDE Regionplane- och trafikkontoret Thomas Ney Regionplane- och trafiknämnden Yttrande över Förstudie om spårbunden kollektivtrafik i Stockholm nordost FÖRSLAG TILL BESLUT Kontoret föreslår

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

SYNPUNKTER PÅ RAPPORTEN TRAFIKERINGS- STRATEGI FÖR ARLANDAKORRIDOREN

SYNPUNKTER PÅ RAPPORTEN TRAFIKERINGS- STRATEGI FÖR ARLANDAKORRIDOREN 1(9) Dokumenttyp Kopia till Mårten Levin, Mälab Göran Gullbrand, Mälab Katharina Staflund, UL Thomas Montgomery, UL Ola Kahlström, RF Uppsala Hans Brattström, Regionplanekontoret SL: Gunilla Glantz, Stefan

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

Sommarens förändringar i pendeltågstrafiken

Sommarens förändringar i pendeltågstrafiken Sommarens förändringar i pendeltågstrafiken Årstaberg: inga tåg stannar 6/4 2/8 Västerhaninge Nynäshamn: inställd trafik 22/6 2/8 Spånga Bålsta: inställd trafik 27/6 2/8 och 15 16/8 Stockholm C Bålsta:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:78 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:20 av Lars B Strand och Maria Wallhager (fp) om byggandet av Tvärbanans Älvsjögren Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner

Läs mer

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen 1 Landstingets arbete inför Sverigeförhandlingen 3 december 2015 2 Sverigeförhandlingens uppdrag Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Cykelåtgärder Finansiering

Läs mer

Regionala perspektiv på infrastruktur Stockholm Mälarregionen. Helsingborg Lars Wogel Storstockholms lokaltrafik AB

Regionala perspektiv på infrastruktur Stockholm Mälarregionen. Helsingborg Lars Wogel Storstockholms lokaltrafik AB Regionala perspektiv på infrastruktur Stockholm Mälarregionen Helsingborg 090923 Lars Wogel Storstockholms lokaltrafik AB Vad händer i Stockholm - Mälarregionen Trafikprocessen i Stockholm-Mälarregionen

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande En Bättre Sits Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande Patrik Åhnberg, Länsstyrelsen Stockholm Jenny Lundström (MP), Region Uppsala Monica Johansson (S), Landstinget Sörmland

Läs mer

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-24 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 Förvaltningens

Läs mer

YTTRANDE ANGÅENDE SLL:s Trafikförsörjningsprogram

YTTRANDE ANGÅENDE SLL:s Trafikförsörjningsprogram YTTRANDE 2016-08-09 Bengt Andersson Samhällsbyggnadschef 08-55501070 bengt.andersson@nykvarn.se Stockholm Läns Landsting (SLL) KS 2016:213 TN 2015-1712 Y T T R YTTRANDE ANGÅENDE SLL:s Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Pendeltågstrafiken uppvisade relativt goda resultat i maj och punktligheten har förbättrats.

Pendeltågstrafiken uppvisade relativt goda resultat i maj och punktligheten har förbättrats. 1 2 3 Sammanfattning Denna automatgenererade månadsrapport är ett arbetsmaterial som fr.o.m. rapporteringen av januari 2011 ersätter den version av "Punktlighet i SL-trafiken" som tidigare beslutades av

Läs mer

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län. Utökad styrgrupp

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län. Utökad styrgrupp Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Utökad styrgrupp 2013-09-27 2 Agenda 1. Läget i korthet information från projektet 2. Resultat

Läs mer

Nationell plan för transportsystemet 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost

Nationell plan för transportsystemet 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost 2013-09-10 Handläggare: Mikael Engström tel. dir: 076 643 96 70 Shula Gladnikoff tel. dir. 076 643 96 73 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer N2013/2942/TE Nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN 2011-20093-53 STADSBYGGNADSKONTORET SID 1 (5) 2008-11-2325 Handläggare: Eric Tedesjö Tfn 08-50827569 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN Förslag till beslut

Läs mer

Projekt Norrköpings Resecentrum PM 2015-10-21. Utkast till Framtida stomlinjenät för spårvagn och BRT-buss

Projekt Norrköpings Resecentrum PM 2015-10-21. Utkast till Framtida stomlinjenät för spårvagn och BRT-buss Projekt Norrköpings Resecentrum PM 2015-10-21 Utkast till Framtida stomlinjenät för spårvagn och BRT-buss Tänk tunnelbana kör spårvagn Möjliga framtida stomlinjer i Norrköping Smedby Befintlig spårväg

Läs mer

Yttrande över förslag till handlingsprogram för regionala stadskärnor mellan Arlandakommunerna KS-2013/53

Yttrande över förslag till handlingsprogram för regionala stadskärnor mellan Arlandakommunerna KS-2013/53 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Datum KS-2013/53 2013-01-14 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till handlingsprogram för regionala stadskärnor mellan Arlandakommunerna KS-2013/53 Förslag

Läs mer

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-09-02 BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Version 1. godkänna föreliggande förslag till yttrande samt att översända detsamma till landstingsstyrelsens förvaltning.

Version 1. godkänna föreliggande förslag till yttrande samt att översända detsamma till landstingsstyrelsens förvaltning. 1(4) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 9 TN 2014-0320 Förslag till yttrande över motion 2014:4 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om förstudie

Läs mer

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan Gemensamt yttrande från Arlandaregionen över - Ny länsplan för transportinfrastrukturen 2018-2029. Förfrågan om prioriterade åtgärder samt avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Under

Läs mer

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Tjänsteutlåtande 0 Österåke Samhällsbyggnadsförvaltningen Till Kommunstyrelsen Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0088 Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Sammanfattning

Läs mer

Tvärförbindelse Roslagsbanan - Arlanda.

Tvärförbindelse Roslagsbanan - Arlanda. 2013-03-26 Stockholm Nordost Mikael Engström tel. dir: 076 643 96 70 Shula Gladnikoff tel. dir. 076 643 96 73 Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Tvärförbindelse Roslagsbanan

Läs mer

Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag

Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag KOMMUNKONTORET 2009-09-22 EWA JUNGSTEDT/HENRIK LUDVIGSSON DNR 259/2009-210 KOMMUNSTYRELSEN Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag Beslutsunderlag

Läs mer

Jk Trafikfönfaltningen

Jk Trafikfönfaltningen Jk Trafikfönfaltningen STOCKHOLMS LANS LANDSTING Buss och Fardtjanst Handlaggare Martin Johansson 08-6863610 rnartin.c.johansson@sil.se I 'xl/ V& \IS h Dnr...,..,,..., Infosak. klass Kl (Oppen) Remiss

Läs mer

Informationsmöte om SL:s utbyggnad av Roslagsbanan 16 maj

Informationsmöte om SL:s utbyggnad av Roslagsbanan 16 maj Informationsmöte om SL:s utbyggnad av Roslagsbanan 16 maj 2011 2011-05-16 1 Deltagare från SL Johan von Schantz Teknisk Direktör/ Programsponsor Ulf Brandt Sektionschef Fastighetsutveckling Stefan Wallin

Läs mer

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-09 LS 2015-0142 FUT 1501-0024 Handläggare: Anna Nylén Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till

Läs mer

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen Ärendet Förslag till avtal föreslås godkännas

Läs mer

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Hållbart resande i Stockholm - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Innehållsförteckning Inledning/Sammanfattning...3 Förslagen i korthet...5 Stadsutveckling... 14 Kollektivtrafik...

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby 1(3) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se 2015-01-22 Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 11 TN 2014-0321 Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0142 Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till Järfalla/Barkarby Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer