Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott"

Transkript

1 Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 16 september 2014, kl Plats: Kungsgatan 9, sammanträdesrummet plan 2. Information och överläggningar A/ Förvaltningschef B/ GR C/ Ledamöter Ärendelista Val av justerare och tid för justering 1. Ansökan om statsbidrag för teknikprogrammets fjärde årskurs 2. Anhållan att starta juridikinriktning på ekonomiprogrammet Utbildningsnämndens delårsrapport Användande av molntjänster i skolan 5. GR:s medlemskommuners engagemang i Universums verksamhet 6. Remiss från Utbildningsdepartementet gällande promemoria Examenspremier till vissa lärare 7. Delegering av arbetsmiljöuppgifter 8. Remiss från Kommunstyrelsen: Motion om ytterligare åtgärder mot mobbning, inrätta mobbningsombud Birgitta de Verdier (FP) Ordförande Pär Hellsten Sekreterare Tel: E-post: par.hellsten@alingsas.se

2 Ärende 1 Ansökan om statsbidrag för teknikprogrammets fjärde årskurs

3 Datum: Utbildningsnämnden Handläggare: Patrik Bredberg Direktnr: Beteckning: UN Ansökan om statsbidrag för teknikprogrammets fjärde årskurs Ärendebeskrivning Utbildningsförvaltningen avser att ansöka till Skolverket (förordning 2014:854) om stadsbidrag för att starta ett fjärde år på Alströmergymnasiets Teknikprogram. Senast den 15 oktober är det möjligt för kommunala och enskilda huvudmän att söka statsbidrag för att anordna ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan 2015/16. Utbildningen funnits på försöksverksamhet sedan Förvaltningens yttrande Utifrån kommunens övergripande mål om att det i Alingsås skall finnas goda möjligheter till arbete och företagande och Utbildningsnämndens åtagande om att verka för aktiv samverkan med arbetslivet, avser Utbildningsförvaltningen att ansöka om statsbidrag för ett fjärde utbildningsår. En gymnasieingenjörsutbildning med Alingsås kommun som huvudman är ett led i att anpassa utbildning i enlighet med uttalat behov från branschen. Utbildningen avser att stärka attraktionen för yrken inom teknikområdet och öka möjligheten för studerande att bli anställningsbar efter avslutad utbildning. Vidareutbildningen ska bygga på teknikprogrammet men organiseras som ett fristående år. Året ska omfatta 900 gymnasiepoäng. Det finns olika nationella inriktningar och inom dessa inriktningar olika yrkesutgångar. Minst tio veckor av utbildningen ska genomföras som praktik på företag. Efter ett uttalat behov från och i samverkan med företag från den IT-tekniska branschen i Alingsås och inom samverkan för Teknikcollege, diskuterades via Teknikprogrammets programråd, att gå vidare med en ansökan om ett fjärde år. Ett flertal IT-företag har anmält intresse att engagera sig i utbildningen och bidra med praktikplatser. En förutsättning vid ansökningstillfället är att kunna erbjuda praktikplatser till minst tio elever, vilket kan ses som ett realistiskt antal. Statsbidraget söks som en kostnad per elev och kan vara olika för uppstartsåret och nästkommande år. Däremot kan bidrag inte sökas för fler än fyra år och villkoren som gäller för ett beviljande är att huvudmannen följer de föreskrifter som gäller för utbildningen. Detta innebär att utbildningen bedöms vara av god kvalitet och att kostnaden för utbildningen är rimlig i förhållande till utbildningens syfte och annan gymnasial utbildning.

4 I nuläget förs ett resonemang om vilka investeringar som krävs för att starta och driva utbildningen i två omgångar. Investeringskostnader kan således komma att bli aktuella för att bedriva utbildningen. Förslag till beslut i Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden godkänner att förvaltningen till Skolverket ansöker om statsbidrag (förordning 2014:854) för att starta ett fjärde år på Alströmergymnasiets Teknikprogram. Utbildningsförvaltningen Anneli Schwartz Förvaltningschef Patrik Bredberg Rektor Godkänd av: Anneli Schwartz Titel: Datum:

5 Ärende 2 Anhållan att starta juridikinriktning på ekonomiprogrammet 2015

6 Datum: Utbildningsnämnden Handläggare: Pär Hellsten Direktnr: Beteckning: UN Anhållan att starta juridikinriktning på ekonomiprogrammet 2015 Ärendebeskrivning Utbildningsnämnden har att ta ställning till att starta en inriktning mot juridik på Alströmergymnasiets Ekonomiprogram från och med läsåret 2015/2016. Ekonomiprogrammet ger redan idag en bred utbildning inom samhällsvetenskap med fokus på samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden på högskolan. Ett Ekonomiprogram kan enligt nya gymnasieförordningen erbjuda två inriktningar, en mot ekonomi och en mot juridik. Inriktningen ekonomi ska ge kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation. Programmet ska också ge färdigheter såsom att starta och driva ett företag. Förvaltningens yttrande Utbildningsförvaltningen ser positivt på att starta ytterligare en inriktning på Ekonomiprogrammet. Förvaltningen ser detta som en del av att fortsätta bygga Alströmergymnasiets Ekonomiprogram kvalitativt och konkurrenskraftigt. Alströmergymnasiet har idag en inriktning mot ekonomi men ser ett behov av att även kunna erbjuda inriktningen mot juridik. Detta med anledning av att elever inom och utom gymnasiet tydligt efterfrågar en sådan inriktning. De elever som önskar denna inriktning och ej kan få möjlighet att läsa den på Alströmergymnasiet söker därför till annan gymnasieskola. Inriktningens sammansättning gör att förvaltningen bedömer att utbildningen är av god kvalitet och ger breda kunskaper som väl förbereder för högskolestudier. Den föreslagna inriktningen juridik ska ge eleven kunskaper om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt. Inriktningen ska utveckla elevens förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder. Ekonomiprogrammet har idag lärare med rätt kompetens för att undervisa i ämnet juridik. Eleven gör sitt val av inriktning under våren, redan i årskurs 1. Inriktningen börjar sedan i åk 2. Förslag till beslut i Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden godkänner att Alströmergymnasiet startar inriktningen juridik, som ger möjlighet för elever på Ekonomiprogrammet att göra detta val av inriktning inför åk 2, under vårterminen 2015.

7 Exp: Alströmergymnasiet Utbildningsförvaltningen Anneli Schwartz Förvaltningschef Annica Steneld Rektor Godkänd av: Anneli Schwartz Titel: Datum:

8 Ärende 3 Utbildningsnämndens delårsrapport 2014

9 Datum: Utbildningsnämnden Handläggare: Jane Kyrklund Direktnr: Beteckning: UN Delårsrapport per den 31 augusti år 2014 Ärendebeskrivning Den ekonomiska uppföljningen per den 31 augusti 2014 visar att utbildningsnämnden prognostiserar en budget i balans vid årets slut. Förvaltningens yttrande Förvaltningen följer budget, men i och med att utbildningssektorn följer läsår fördelas intäkter och kostnader inte jämt över året. Både 2010 och 2011 års flyktingfond visar ett överskott och det är nu läge att avsluta dessa fonder. Detta överskott bör fördelas ut på de andra flyktingfonderna för åren för att de skall klara framtidens behov under de år de är aktiva. Förslag till beslut i Utbildningsnämnden 1. Den ekonomiska uppföljningen godkännes efter den 31 augusti 2014 och översändes till kommunstyrelsen och 2011 års flyktingfond avslutas. Exp: KS, KLK-ekonomi Utbildningsförvaltningen Anneli Schwartz Förvaltningschef Jane Kyrklund Controller Godkänd av: Anneli Schwartz Titel: Datum:

10 Utbildningsförvaltningen Delårsrapport 2014 Verksamhetsutveckling och framtid Mål 2: I Alingsås finns goda möjligheter till arbete och företagande Utbildningsnämnden har åtagit sig att verka för aktiv samverkan med arbetslivet. Förvaltningen har under perioden blivit certifierade för Vård- och omsorgscollege och tagit ytterligare ett steg mot en certifiering för Teknikcollege. Besked från riksföreningen Teknikcollege väntas under hösten I samarbetet Teknikcollege har en behovsinventering genomförts i syfte att få en klarare bild över vilka utbildningar som efterfrågas av teknikföretagen. Inventeringen ligger till grund för planering av kommande utbildningsinsatser för såväl ungdomar som vuxna. Nya riktlinjer för gymnasieskolans programråd har tagits fram under perioden i syfte att fördjupa samverkan mellan skola/näringsliv. I juni var den nya lokala överenskommelsen gällande nyanländas etablering klar. Överenskommelsen är ett strategiskt dokument som tydliggöra uppdrag, ansvarsfördelning, roller och rutiner mellan Arbetsförmedlingen, Alingsås kommun och Migrationsverket. Den är avsedd att utveckla och bidra till en gemensam målsättning gällande insatser för de nyanlända som bosätter sig i Alingsås kommun så att målet om en snabb integration och egen försörjning kan uppnås. Framtid flerårsstrategi Under kommande år har nämnden att beakta de ekonomiska aspekterna av att uppfylla de mål och förväntningar som näringslivet och näringslivsorganisationer har i Teknik- och vårdcollegesamarbetet och därmed uppfylla nämndens nyckeltal arbetslivets upplevelse av att utbildning sker för att generera rätt att kompetens skall öka. Diskussioner pågår om att starta upp ett fjärde år på teknikprogrammet, vilket görs utifrån ett uttalat behov av kompetens i IT-branschen. En tydligare koppling till kommunstyrelsens åtagande om att styra genomförandet av strategierna för handel, industri och besöksnäring ses som en förutsättning för att öka kommunens övergripande mål om att det i Alingsås skall finnas goda möjligheter till arbete och företagande. För att ytterligare stärka gymnasiets attraktions- och konkurrenskraft, är det viktigt att, i ett strategiskt perspektiv, fortsätta att utveckla samarbetet med lokalt arbets- och näringsliv. 1

11 Vuxenutbildningen har vidare att hantera ett ökat söktryck på vissa utbildningar som är angelägna att kunna bemöta utifrån att öka självförsörjningsgraden för individer och tillgodose arbetslivets uttalade behov av kompetens inom bl.a. vård- och omsorg. Mål 4; I Alingsås råder god ekonomisk hushållning grundad på effektiv resursanvändning Utbildningsnämnden har åtagit sig att utifrån ekonomi och kvalitet, pröva dess verksamheter mot alternativt entreprenad/köpt verksamhet. Förvaltningen kommer under hösten att göra en utredning/genomlysning som belyser de ekonomiska och kvalitativa konsekvenserna av att upphandla sfi, särvux, grundläggande vuxenutbildning samt kurser som ges för vuxna motsvarande vård- och omsorgsprogrammet. Den nya leverantören av gymnasiala kurser, Jensen Education, har påbörjat sitt avtal och arbete har skett för att göra omställningen till ny leverantör sker så smidigt som möjligt. Mål 5: I Alingsås bygger välfärden på god service, hög kvalitet och tillgänglighet Utbildningsnämnden åtar sig att verka för att alla elever/studerande/brukare erhåller ett gott bemötande med hög grad av service och tillgänglighet. Nyligen redovisades resultatet från den GR-enkät elever i årskurs två besvarar varje år. Två av Utbildningsnämndens nyckeltal under mål fem handlar om att elevernas upplevelse av bemötande, inflytande och delaktighet ska förbättras. Årets resultat visar en ökning inom samtliga områden. Inom områdena inflytande och delaktighet befinner sig Alströmergymnasiet klart över snittet inom GR. I februari genomfördes en trivselenkät för vuxenstuderande där flertalet av de studerande uppger att de trivs. Studeranderåd på SFI med studerande, lärare samt rektor har startats upp under perioden vilket avser att höja upplevelsen av delaktigheten bland de studerande. Integrationsavdelningen har under året gjort satsningar på att öppna dörrar för integration i närmiljön med aktiviteter såsom stadsvandringar, aktiviteter för föräldralediga, utflykter etc. Mätningarna av upplevt bemötande är, i likhet med årsredovisningen, konstanta vilket troligtvis beror på att de nyanlända som nu är aktuella är mer självständiga och har inte i lika stor utsträckning behov av löpande stöd och hjälp från avdelningen. Den 1 juli 2014 övergick socialsekreterare som arbetat med ensamkommande barn på Integrationsavdelningen till Socialförvaltningen. 2

12 Den ökade flyktingströmmen till Sverige påverkar Alingsås kommun då allt fler väljer sig bort från Migrationsverkets asylboenden för att bo hos bekanta eller släktingar enligt Lagen om eget boende- EBO. Alingsås kommun har ett avtal om ett mottagande av 80 flyktingar per år. I augusti månad har Alingsås kommun tagit emot 90 flyktingar. Om prognosen kvarstår kommer man att ha tagit emot 135 flyktingar till årsskiftet. Ökningen beror på EBO-lagstiftningen och på att många ensamkommande barn får anknytningsplaceringar i kommunen. I och med en ökat mottagande av flyktingar behövs fler bostäder för att tillgodose bostadsbehoven för nyanlända flyktingar. Integrationsavdelningen behöver fortsätta att föra dialogen tillsammans med socialtjänst och Alingsåshem angående samordning av bostadslösa nyanlända. Den ökade flyktingströmmen har också påverkat utfall i prognos för tolkkostnader samt för SFI-kostnader för avdelningen. Kostnaden, enligt prognos, kommer att ligger något högre än vad som är budgeterat för dessa poster. Ökade SFI-kostnader beräknas täckas av motsvarande belopp från de statsbidrag Integrationsavdelningen erhåller från Migrationsverket. Integrationsavdelningen har sedan årsskiftet uppmärksammat en stor ökning av mottagna med hög utbildning och gedigen arbetslivserfarenhet från hemlandet. De matchar svenska samhällsförutsättningar väl för en bra ingång till studier och arbetsmarknad. Utbildningsnämnden åtar sig att verka för att de av nämnden antagna förslag till Riktlinjer för integration av nya svenskar ska implementeras i syfte nyanländas upplevelse av bemötande och tillgänglighet i kommunen skall öka. Riktlinjerna antogs av Utbildningsnämnden 2013, 22 men har ännu inte antagits av KF. Framtid flerårsstrategi I och med en ökat mottagande av flyktingar behövs fler bostäder för att tillgodose bostadsbehoven för nyanlända flyktingar. Integrationsavdelningen behöver fortsätta att föra dialogen tillsammans med socialtjänst och Alingsåshem angående samordning av bostadslösa nyanlända. Vidare bör platser beredas på gymnasie- och vuxenutbildning för fler elever och studerande som introduktionsmässigt behöver mer stöd med språk etc. 3

13 Mål 8 I Alingsås ger utbildning kunskaper för en dynamisk framtid Utbildningsnämnden åtar sig att varje elev/studerande får möjlighet till studier som utgår från individens behov och förutsättningar som stimulerar till största möjliga lärande och kunskapsutveckling. Från och med hösten finns den pedagogiska lärplattformen V-klass tillgänglig i undervisningen för att utveckla arbetsformer och metoder. Detta ger ett stöd för ett långsiktigt hållbart förändringsarbete med fokus på systematik och struktur i lärandesituationerna. Lärplattformen innebär att man i högre grad kan tillgängligöra, individualisera och skapa flexibilitet i utbildningarna. Som vuxenstuderande på omvårdnadsutbildning kan man nu till exempel välja mellan tre olika ingångar; nybörjare, komplettering och fristående kurser. I förvaltningen är sedan årsskiftet totalt 16 förstelärare tillsatta. Vid gymnasiet är förstelärarnas uppdrag att i huvudsak implementera nya arbetssätt enligt fem fokusområden; kollegialt lärande, pedagogiska frågor kring IKT i vardagen, formativ bedömning och internationalisering. I syfte att stärka det kollegiala lärandet så deltar gymnasiet i den nationella satsningen Mattelyftet. Härutöver har ett samarbete inledas med Högskolan Väst med kompetenshöjande insatser i bedömning för lärande och handledning av förstelärare i syfte att höja kompetensen hos samtliga lärare kring bedömning för lärande. 1:1 satsningen på elevdatorer visar efter årets mätningar, där 230 elever har svarat, att deras upplevelse är att 1:1 har bidragit till en ökad lust att lära, underlättar skolarbetet samt bidragit till ett förbättrat skolresultat. Framförallt anses verktyget hjälpa eleverna att organisera skolarbetet. Hälften av de tillfrågade eleverna anser att lärarna förändrat och utvecklat sitt sätt att undervisa med hjälp av digital teknik under läsåret. Framtid flerårsstrategi En utmaning är att inom skolväsendet fortsätta verka för en ökad flexibilitet och individualiseringen i utbildningarna. Tidiga insatser skall leda till att alla elever och studerande når målen och att elevens individuella lärande sätts i fokus. Att fortsätta att skapa en förståelse för elever och studerandes olika behov är en viktig faktor för att öka måluppfyllelsen. Det kräver en kompetenshöjning bland medarbetarna för att i större utsträckning och på ett flexiblare sätt, kunna möta elever och studerande där de befinner sig i sitt lärande. Gymnasieskolan har startat upp det fortsatta arbetet efter att projektet PlugIn avslutades före sommaren. Förstärkning har skett med en ungdomskoordinator samt lärare på studiesupport. Arbetet sker i nära samverkan med Plattformen där elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar får stöd med struktur och studieplanering, samt med Introduktionsprogrammen. 4

14 Uppdrag Under hösten 2013 gav Kommunfullmäktige i Alingsås kommun Barn- och ungdomsnämnden och Utbildningsnämnden i uppdrag att se över avgångsbetygen i grundskolan respektive i gymnasieskolan. Syftet med utredningen var att kartlägga orsakerna till skillnaderna när det gäller andelen elever som slutar grundskolan utan godkända betyg, respektive gymnasieelever som avslutar sin gymnasieutbildning utan fullständigt slutbetyg, samt presentera förslag på åtgärder för att andelen ej godkända ska minska. Utredningen speglar grundskoleelever från avgångsåren 2009 och 2010 och gymnasieelever från avgångsåren 2012 och Materialet som används för analysen är på individnivå, men presenteras endast på programnivå och per ämne. Nedan följer korta utdrag ur utredningen. Grundskola Undersökningen visar att det totalt sett är få elever utan gymnasiebehörighet för läsåren 2009 och Totalt sett var det 36 elever utan behörighet till gymnasiet. Majoriteten av de elever, 25 stycken, som lämnade grundskolan utan gymnasiebehörighet gick på Östlyckeskolan. Notera dock att 16 av de 25 elever på Östlyckeskolan flyttat till Sverige tre år eller färre innan de började på gymnasiet. Fem av eleverna gick på Nolhagaskolan, fyra av eleverna gick på Sollebrunns skola och två av eleverna gick på Gustav Adolfskolan. Vid närmare analys av eleverna var det sex elever som flyttat från Alingsås kommun efter grundskolan, men ändå läste på Alströmergymnasiet. Av de resterande 30 eleverna läste 19 elever på Individuella programmet (IM) någon gång efter avslutad grundskola. Av de resterande elva eleverna har fyra stycken läst på VUX. Av de elever som läste upp betygen på IM gick även tre vidare till VUX (D.v.s. totalt sju elever VUX). Gymnasiet För gymnasiets del visar utredningen att det sammanlagt var 79 elever som lämnade gymnasieskolan utan fullständigt slutbetyg under läsåren 11/12 och 12/13. Resultatet visar det inte finns samband mellan eleverna som gick ur högstadiet utan gymnasiebehörighet och de elever som gick ur gymnasiet utan fullständigt slutbetyg från de nationella programmen. Tre program utmärker sig i relation till andelen elever utan fullständigt slutbetyg. Ett av dessa var samhällsvetenskapsprogrammet med 25 procent av det totala antalet elever. Vid närmare granskning av programmens inriktningar visas ett samband mellan vald inriktning och antalet elever utan godkända slutbetyg. Det vill säga flera av eleverna utan fullständiga slutbetyg hade valt samma inriktning. Nästa steg i undersökningen granskar elevernas kurser inom vilka de haft underkänt (IG) eller streck. Resultatet visar att de tre mest utmärkande kurserna var religionskunskap A, idrott och hälsa A och svenska B. Vidare har en elev utan godkänd examen i snitt 7.5 IG. Projektarbete är den kurs som utmärker sig mest sett till elever med streck. Kursen motsvarar drygt 12 procent av det totala antalet streck i undersökningen. Fullständig utredning återrapporteras senast i november 5

15 Ekonomi Drift Belopp i tkr Budget 2014 Prognos Avvikelse prognos/budget 2014 Delårsbokslut 2014 Delårsbokslut 2013 Verksamhetens intäkter Personalkostnader Lokalhyror Köp av tjänster Övriga kostnader Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat Drift Den ekonomiska uppföljningen per den 31 augusti 2014 visar att Utbildningsnämnden prognostiserar en budget i balans. Kommentarer till delårsbokslutet Delårsbokslutets positiva resultat beror till största delen av läsårsuppdelningen i vårrespektive hösttermin, vilket innebär att intäkter och kostnader i huvudsak fördelar sig vår respektive höst. När det gäller avsatta medel för interkommunala kostnader regleras de huvudsakligen terminsvis och för höstterminens del innebär det i mitten av oktober. Detta är ett problem för många kommuner, vilket har lett till att ett nytt system är på gång att genomföras inom GR (Göteborgsregionens kommunalförbund). Planerna är att från och med hösten 2015 genomföra två faktureringstillfällen istället för en per termin och att man på sikt även skall införa månadsfakturering när systemet är utbyggt fullt ut. Vuxenutbildningen har fler studerande och därmed högre bemanning på omvårdnadsutbildningen nu under hösten än våren. Även de gymnasiala kurserna via Jensen Education är fler under hösten. Årsprognos skall kommenteras till avvikelse mot budget Utbildningsnämnden räknar med en med en budget i balans vid årsskiftet. I prognosen har både intäkter och kostnader ökat vilket är en följd av att Integrationsavdelningen 6

16 prognostiserar att antalet ensamkommande barn kommer att öka. Konsekvensen blir att enheten varit i behov av personalförstärkning redan under Detta medför i sin tur att budgeten för ensamkommande troligen kommer att övertrasseras redan i år, men detta underskott kommer att hanteras inom befintlig fond för ensamkommande barn. Avvikelse mellan delårsprognos och årsbokslut Inom utbildningssektorn delas skolan upp i läsår vilket innebär att stor del av kostnaderna kommer på hösten respektive våren. Genom att läsåret börjar på hösten är det naturligt att vissa typer av kostnaderna infaller vid skolstarten. En stor del av avvikelsen mellan delårsprognos och årsbokslut beror på att de interkommunala kostnaderna för de utresande gymnasieeleverna på de kommunala skolorna som regleras först vi brytdatum senare under hösten. Ytterligare en påverkansfaktor är hur semesterlöneskulden bokas upp i ekonomisystemet. I höst har Vuxenutbildningen tagit in fler studerande på vårdutbildningar för att anpassa sig efter den efterfrågan som råder på arbetsmarknaden. Avvikelse från våruppföljningen I våruppföljningen prognostiserade utbildningsnämnden en budget i balans, vilket gäller fortfarande. Jämförelse mellan årets och föregående års delårsresultat Vid en jämförelse mellan åren kan man utläsa att intäkterna ökat vilket till viss del beror på ökade statsbidrag och att kostnaderna minskat beror på att vissa kostnader kommer att falla ut först senare i höst som avser statsbidragen. Dessutom har en fortsatt anpassning skett för att kunna ställa om efter det minskade elevantalet på grund av minskad folkmängd i gymnasieåldrarna. 7

17 Investeringar Investeringarna ska följas upp enligt EIRA-modellen enligt KF Belopp i tkr Budget 2014 Prognos Avvikelse prognos/budget 2014 Delårsbokslut 2014 Delårsbokslut 2013 Expansionsinvesteringar Imageinvesteringar Reinvesteringar Anpassningsinvesteringar 0 0 Summa investeringar Kommentarer till prognos 2014 Utbildningsförvaltningen räknar med att använda investeringbudgeten på tkr. Kommentarer till delårsbokslut Genom att läsåret inom skolan börjar på hösten har man avvaktat med vissa investeringar för att se hur elevunderlag blev. Dessutom kommer investeringen av kopieringsmaskiner att genomföras under hösten då leasingavtalen går ut på kopieringsmaskinerna på Gymnasiet. Kommentarer till större avvikelser jämfört med våruppföljningen En försiktighet har rått med investeringarna hittills i år innan elevantalet var känt inför hösten. 8

18 Beredning av flerårsstrategi framtid Utbildningsnämnden har att öka andelen elever som klarar sin gymnasieutbildning och kan gå vidare till högre studier eller arbete. För att lyckas med detta krävs fortsatt arbete när det gäller arbetssätt som minskar avhopp och främjar närvaro. Det kommunala informationsansvaret (KIA) går vid årsskiftet över till ett kommunalt aktivitetsansvar (KAA), vilket innebär en skyldighet för kommunen att erbjuda lämpliga individuella åtgärder till ungdomar som ej fyllt 20 år och ej finns i utbildning eller annan sysselsättning. En viktig utmaning framöver är att i ett strategiskt perspektiv ytterligare stärka och utveckla samarbetet med lokalt arbets- och näringsliv. Detta för att stärka gymnasiets attraktionskraft i kommunen och i större utsträckning anordna utbildningar för att matcha arbetslivets framtida behov av kompetens. För ungdomar som skall starta sin gymnasieutbildning finns ett stort utbud att välja bland. Alströmergymnasiet ska vara ett naturligt och attraktivt val, inte bara för alingsåsungdomar, utan även för elever från andra kommuner. För att det ska vara så i framtiden krävs att skolan kan ligga i framkant när det gäller utveckling av lärande och arbetssätt samt att det finns möjligheter att göra väl avvägda satsningar och ekonomiska prioriteringar. Intresset för att studera på ett yrkesprogram minskar och vissa program och elevplatser får en hög kostnad per elev. Detta medför att organisationen kan behöva ses över och anpassas ytterligare, om denna trend håller i sig. Ett nytt regelverk under 2014 påverkar med stor sannolikhet framtida flyktingmottagande i Alingsås kommun under De som bor på ett asylboende ett år efter att de fått uppehållstillstånd, kommer att tillhöra kommunen där asylboendet är beläget. För Alingsås kommun innebär det att ett stort antal personer som bor kvar på Höglunda asylboende ett år efter att de erhållit permanent uppehållstillstånd, kommer att bli kommuninnevånare med rätt till introduktion inom etableringsplan, försörjningsstöd, skola och barnomsorg. De nyanlända som kommer till kommunen skall erbjudas ett gott mottagande och en möjlighet att så fort som möjligt bli en del av samhället, kunna studera, få ett arbete och bli självförsörjande. Det krävs att alla aktörer samverkar och finner nya sätt att göra detta på när mottagningen ökar. Ekonomi I tabell nedan anges budget för år 2015 samt ram för år 2016 och år Utgångspunkt är fastställd ram enligt flerårsstrategin , inklusive eventuella tilläggsanslag eller avdrag för åren. För år 2017 ska tillfälliga ramökningar dras bort från ram 2016 och räknas upp med 3 %, enligt beslut ramberedning (KS ). Se tabell med sammanställning av kommunbidrag per nämnd. 9

19 Belopp i tkr Budget 2015 Ram 2016 Ram 2017 Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat Kommunbidrag, tkr Vård- och äldreomsorgsnämnd Socialnämnd Utbildningsnämnd Barn- och ungdomsnämnd Kultur- och fritidsnämnd Miljöskyddsnämnd Samhällsbyggnadsnämnd Samhällsbyggnadskontor Exploatering Kommunstyrelse Överförmyndarnämnd Teknisk nämnd Teknisk förvaltning Avfall VA-verk Totalt kommunbidrag Ramförändring mellan förvaltningarna som tagits hänsyn till under åren Utbildningsnämnden beslutade den 10/6 Dnr UN och socialnämnden beslutade den den 17/6 Dnr SN om en verksamhetsförändring rörande ensamkommande flyktingbarn. Båda nämnderna är överens om att verksamheten flyttas över till Socialnämnden. Personalmässigt skedde överflytten från 1 juli 2014, men budgetmässigt sker ramöverföring från och med 2015 och framåt. Fonden för ensamkommande barn kommer att flyttas över efter avstämning i årsbokslutet. Bägge förvaltningarna har tagit hänsyn till detta och justerat i sina ramar från

20 11

21 Ärende 4 Användande av molntjänster i skolan

22 Datum: Utbildningsnämnden Handläggare: Pär Hellsten Direktnr: Beteckning: UN Användande av molntjänster i skolan Ärendebeskrivning Detta ärende handlar om att utbildningsnämnden i enlighet med SKLs E-samhälle i praktiken Vägledning om molntjänster i skolan ska fatta beslut om godkännande att använda molntjänster i verksamheten. Detta ärende hanteras både i utbildningsnämnden och i barn- och ungdomsnämnden. Förvaltningens yttrande Användningen av molntjänster i skolan så som Google Apps for Education eller Office 365 har under de senaste åren ökat i svenska kommuner. En molntjänst är ett system eller funktion som tillhandahålls och driftas av en leverantör helt via internet. Det kan vara t.ex lagring eller en uppsättning av programvarutjänster. Molntjänster erbjuder elever och pedagoger hög grad av flexibilitet, mobilitet och tillgänglighet och möjliggör ett effektivare lärande. Material kan nås från vilket digitalt verktyg som helst och från vilken plats som helst så länge tillgång till internetuppkoppling finns. Tillsynsmyndigheten Datainspektionen har under de senaste åren riktat skarp kritik mot flera kommuners avtal gällande personuppgiftshantering, med utländska leverantörer av molntjänster. Dessa har tidigare endast tillhandahållit generella personuppgiftsbiträdesavtal som, enligt Datainspektionen, inte säkerställt användandet av personuppgifter. För att säkerställa att användningen av personuppgifter sker på ett korrekt sätt har både Datainspektionen och SKL utformat ramverk och stöd för införande av denna typen av molntjänster i skolverksamhet till exempel underlag för kommunerna att genomföra risk- och sårbarhetsanalys samt för att teckna tydliga avtal med leverantörerna. Redan idag använder skolverksamheten i Alingsås kommun olika molntjänster så som UNIKUM, Pluttra och Vklass (verktyg för dokumentation och information). Dessa molntjänster levereras och driftas av svenska företag och följer därmed svensk lagstiftning gällande hantering av personuppgifter. Dessa system innehåller dock inte alla tjänster som behövs eller tillhandahålls av ex Google och Office 365. Exempel på detta är samtida användning av dokument, flexibel delning av dokument, tillgänglig lagringsmöjlighet för pedagoger och samarbetsytor i realtid. För att kunna arbeta vidare med de molntjänster som förvaltningarna redan har och införande av nya behöver de pedagogiska förvaltningarna få godkännande att

23 använda molntjänster i den pedagogiska verksamheten i enlighet med SKLs E- samhälle i praktiken Vägledning om molntjänster i skolan. Denna fråga har hanterats av kommunjurist och IKT- styrgrupp, där alla har samsyn i frågan, och följer den utveckling som sker i samhället och att det handlar om att säkerställa att förvaltningarna följer personuppgiftslagen (PUL) och arbetar i enlighet med SKLs Vägledning om molntjänster i skolan och Datainspektionens rekommendationer. Utbildningsförvaltningen ställer sig positiva till nyttjande av molntjänster i skolans verksamhet då detta möjliggör en ökad flexibilitet i lärandet. Ytterligare visar detta att Alströmergymnasiet anpassar sig till IT-utvecklingen och svarar upp mot lärare och ungdomars krav på moderna IT-verktyg. Samt att godkänna användande av de molntjänster som används idag. Förslag till beslut i Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden godkänner att molntjänster används i verksamheten och att förvaltningen arbetar vidare med införande av molntjänster enligt Datorinspektionens riktlinjer. Exp: Alströmergymnasiet IKT-samordnare Barn- och ungdomsförvaltningen Utbildningsförvaltningen Anneli Schwartz Förvaltningschef Malin Erlandsson IKT-utvecklare Godkänd av: Anneli Schwartz Titel: Datum:

24 Personuppgiftslagen och molntjänster i skolan Det blir allt vanligare att skolor använder sig av molntjänster. På internet finns ett stort utbud av molntjänster att välja på. Utmärkande för dessa är att de är lättillgängliga, billiga eller gratis och enkla att använda. Det här informationsbladet vänder sig i första hand till skolhuvudmän, skolledare och lärare. I informationsbladet finner du bland annat svar på följande frågor. Gäller personuppgiftslagen när molntjänster används i utbildningsverksamhet? Vem är ansvarig för att personuppgifter hanteras på ett lagligt sätt i en molntjänst? Vem är behörig att teckna avtal med en molntjänstleverantör? Informationen som presenteras här tar sikte på frågor som är särskilt aktuella vid användning av molntjänster i skolverksamhet. För att få en fullständig bild av samtliga krav som ställs vid behandling av personuppgifter i molntjänster måste du också ta del av Datainspektionens informationsblad Molntjänster och personuppgiftslagen. Här avses med molntjänster sådana tjänster som levereras i ett standardutförande direkt över internet, som inte kräver särskild programvara för installation, som snabbt kan ökas eller minskas vid behov (skalbara) och som lagrar användarnas information hos molntjänstleverantören. April 2014

25 Integritetsrisker vid användning av en molntjänst I skolverksamheten är det viktigt att fundera över hur elevernas personliga integritet skyddas när deras personuppgifter behandlas på internet. Barns personuppgifter måste alltid hanteras med försiktighet. Elever och lärare, vars personuppgifter behandlas i molntjänsten, måste kunna känna sig trygga med att deras personuppgifter inte behandlas av molntjänstleverantören för egna syften och att uppgifterna raderas från molntjänstleverantörens servrar när de inte längre är nödvändiga att spara. Den personuppgiftsansvarige skolhuvudmannen måste kunna garantera elever och lärare att personuppgifter som hanteras i molntjänsten skyddas av tillräckliga säkerhetsåtgärder så att till exempel ingen obehörig får åtkomst till uppgifterna. Skolans huvudman är ansvarig för hanteringen av personuppgifter i en molntjänst När personuppgifter hanteras i en molntjänst gäller samma regler i personuppgiftslagen som vid all annan hantering av personuppgifter. All slags information som kan kopplas till en enskild individ omfattas av begreppet personuppgifter till exempel namn, adress och personnummer. Även information som beskriver någon eller på annat sätt kan härledas till en enskild individ såsom filmer, bilder, pseudonymer och krypterade uppgifter kan vara personuppgifter. I skolverksamheten är det som regel skolans huvudman som är personuppgiftsansvarig för all hantering av personuppgifter som utförs på skolan. För kommunala skolor innebär det att den ansvariga nämnden är personuppgiftsansvarig. I friskolor ansvarar styrelsen eller motsvarande funktion. Den personuppgiftsansvarige har ett skadeståndssanktionerat ansvar för att all hantering av personuppgifter som utförs på skolan är tillåten enligt personuppgiftslagen. Personuppgiftsansvaret kan aldrig överlåtas eller delegeras. Även när en enskild lärare på eget initiativ väljer att använda en molntjänst, exempelvis som ett pedagogiskt verktyg i undervisningen, är det huvudmannen som ansvarar för att all hantering av personuppgifter i tjänsten är laglig. Av denna anledning är det viktigt att det finns tydliga instruktioner om vem som är behörig att teckna bindande avtal med en molntjänstleverantör. Teckna biträdesavtal med molntjänstleverantören Skolans huvudman måste vara medveten om att de personuppgifter som hanteras i en molntjänst kommer att lagras och behandlas av ett personuppgiftsbiträde, nämligen molntjänstleverantören. Det är vanligt att molntjänstleverantören i sin tur anlitar underleverantörer för att lagra och behandla uppgifterna. Under-

26 leverantörerna blir också personuppgiftsbiträden till den ansvarige huvudmannen. Huvudmannens personuppgiftsansvar omfattar även molntjänstleverantören, och dennes underleverantörers, hantering av personuppgifter. Ett personuppgiftsbiträde är ett företag som hanterar personuppgifter för den personuppgiftsansvariges räkning. I molntjänstsammanhang är det molntjänstleverantören och dess underleverantörer som är personuppgiftsbiträden. Skolans huvudman är enligt lag skyldig att teckna ett personuppgiftsbiträdesavtal som reglerar behandlingen av personuppgifter med molntjänstleverantören. Det avtalet måste även säkerställa att molntjänstleverantörens underleverantörer blir bundna av samma villkor som gäller för molntjänstleverantören. Om personuppgifter kommer att överföras till länder utanför EU/EES-området måste huvudmannen också kontrollera att det sker på ett lagligt sätt. Till exempel genom att parterna tecknar EU-kommissionens standardavtalsklausuler för överföring av personuppgifter till tredje land. När en molntjänstleverantör som är lokaliserad i USA är ansluten till Safe Harbor-principerna utgör detta en laglig grund för överföring av uppgifter till USA. På Datainspektionens webbplats kan du läsa mer om överföring av personuppgifter till tredje land. Att teckna avtal med en molntjänstleverantör innebär ofta i praktiken att kunden godkänner de användarvillkor som leverantören erbjuder. Leverantörens avtal är i regel standardiserade och kunden har liten möjligheten att påverka innehållet i avtalet. Vanligtvis har leverantören ett huvudavtal som kan kompletteras med en eller flera bilagor. Bilagorna kan exempelvis vara personuppgiftsbiträdesavtal, EUkommissionens standardavtalsklausuler för överföring av personuppgifter till tredje land och en sekretess- och integritetspolicy. För att det ska finnas förutsättningar att uppfylla kraven i personuppgiftslagen behöver ett avtalspaket mellan den ansvarige huvudmannen och molntjänstleverantören som regel innehålla både ett personuppgiftsbiträdesavtal och EU-kommissionens standardavtalsklausuler. Personuppgiftslagens krav på innehållet i ett biträdesavtal För att avgöra om de avtalsvillkor som leverantören erbjuder uppfyller alla krav i personuppgiftslagen behöver huvudmannen granska samtliga bindande villkor som rör hanteringen av personuppgifter. Den ansvarige huvudmannen måste alltid teckna ett personuppgiftsbiträdesavtal med molntjänstleverantören. Avtalet ska bland annat reglera att molntjänstleverantören inte får hantera personuppgifterna som registreras i molntjänsten för egna syften. Vid avtalsgranskningen måste huvudmannen vara särskilt uppmärksam på eventuella avtalsvillkor som ger molntjänstleverantören rätt att behandla personuppgifterna för egna ändamål. Normalt sett är det inte tillåtet för molntjänstleverantören att

27 behandla personuppgifterna för sina egna syften. Huvudmannen måste också säkerställa att leverantören inte fortsätter att lagra och behandla uppgifter som molntjänstens användare har raderat. Om känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter kommer att hanteras i molntjänsten ställs särskilt höga krav på säkerheten för att skydda uppgifterna ifråga. Normalt sett är det inte lämpligt att hantera sådana uppgifter i den typen av molntjänster det är fråga om här. Riskanalys och instruktioner Utöver att teckna ett personuppgiftsbiträdesavtal har skolans huvudman ansvar för att genomföra en grundlig riskanalys för att bedöma om det är möjligt att anlita en molntjänstleverantör för behandling av personuppgifter. Sveriges Kommuner och Landsting har gett ut en Vägledning om molntjänster i skolan med tillhörande riskanalys. Dokumenten kan laddas ned på Det är viktigt att huvudmannen tar fram instruktioner till lärare och elever om vem som är behörig att teckna bindande avtal för huvudmannens räkning, vilka personuppgifter som får hanteras i en molntjänst, hur personuppgifter får hanteras i en molntjänst, vad som gäller vid publicering av film och bilder på enskilda, om, och i så fall hur, en molntjänst som tillhandahålls via huvudmannen får användas av lärare och elever för privat bruk, samt vilka konsekvenser användning i strid med instruktionerna kan medföra. Övrigt att tänka på Det är inte tillräckligt att inhämta samtycke från elever och målsmän för att behandla personuppgifter i en molntjänst om behandlingen i sig inte uppfyller kraven i personuppgiftslagen. Skolans huvudman måste kunna informera elever och lärare om hur deras personuppgifter behandlas i en molntjänst. Datainspektionen godkänner aldrig enskilda molntjänster eller avtal. Huvudmannen måste alltid göra en självständig prövning om det går att hantera personuppgifter på ett lagligt sätt i den aktuella molntjänsten. Kontakta Datainspektionen E-post: datainspektionen@datainspektionen.se Webb: Tfn Postadress: Datainspektionen, Box 8114, Stockholm.

28 Ärende 5 GR:s medlemskommuners engagemang i Universums verksamhet

29 Datum: Utbildningsnämnden Handläggare: Ingela Andersson Direktnr: Beteckning: UN GR:s medlemskommuners engagemang i Universeums verksamhet Ärendebeskrivning Kommunstyrelsen har beslutat om att förlänga GRs medlemskommuners engagemang i Universeum från och med årsskiftet 2010/2011, där Alingsås kommun under perioden ska bidra med 1,6 årsarbetare av totalt 40 årsarbetare. Barn- och ungdomsnämnden och utbildningsnämnden fick i uppdrag att gemensamt rekrytera och inom befintlig ram finansiera överenskommelsen (KS , 55). Förvaltningens yttrande GR håller på med att fördela kommunernas åtaganden och se till att Universeum bemannas i enlighet med GRs förbundssstyrelses beslut, dvs 4 årsarbetare från medlemskommunerna årligen. Det är dags för Alingsås kommun att avsätta årsarbetare, dvs 1,6 årsarbetare. GRs förslag är att Alingsås kommun avsätter 0,8 årarbetare läsåret 2015/2016 och 0,8 årsarbetare 2016/2017. Detta uppdrag riktar sig både till Barn- och ungdomsnämnden och till Utbildningsnämnden, som ska rekrytera och inom befintlig ram finanisera överenskommelsen. Kostnaden fördelas mellan nämnderna utifrån elevtal, där barnoch ungdomsnämnden tar ca 70% och utbildningsnämnden tar ca 30%. Förvaltningarna kommer gemensamt att tillsätta en 0,8 tjänst läsåret 2015/2016 och läsåret 2016/2017. Rekryteringsförfarandet kommer att påbörjas efter det att beslut fattas i nämnderna. Rekrytering sker inom befintlig personal. Förslag till beslut i Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden beslutar att avsätta 0,24 årsarbetare till Universeum läsåret 2015/2016 och läsåret 2016/2017. Utbildningsförvaltningen Ingela Andersson tf Förvaltningschef

30 Godkänd av: Ingela Andersson Titel: Datum:

31 FÖRBUNDSSTYRELSEN GR Protokoll Utdrag ur protokoll ( 318) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 22 januari 2010 på GR, Gårdavägen 2, Göteborg ====================================================== 318 Förlängning av GRs medlemskommuners Dnr: engagemang i Universeums verksamhet De fyra organisationer som tog initiativet till Universeum, GR, Chalmers, Göteborgs universitet och Västsvenska Industri- och Handelskammaren, bidrog redan från starten 2001 med årsarbetare i verksamheten. En tioårsöverenskommelse träffades år 2000 mellan GR:s medlemskommuner och Universeum för att reglera samarbetet. GR:s medlemskommuner har därefter tecknat överenskommelser med Universeum innefattande tre årsarbetare från kommunerna. Fr.o.m. år 2005 har antalet årsarbetare utökats till fyra. I förslag, daterat , föreslås en förlängning fr.o.m av överenskommelsen med ytterligare tio år. Detta skulle innebära att GRs medlemskommuner bidrar med fyra årsarbetare enligt nedanstående (fördelat efter folkmängd ). Utbildningsgruppen har ställt sig bakom förslaget. Förbundsstyrelsen beslöt att bordlägga ärendet. Förbundsstyrelsen beslutar att rekommendera GRs medlemskommuner att fr.o.m. årsskiftet 2010/2011 enligt nedanstående fördelning årligen avsätta fyra årsarbetare till Universeum: Kommun Årsarbetare Ale 1,2 Alingsås 1,6 Göteborg 22,1 Härryda 1,5 Kungsbacka 3,2 Kungälv 1,8 Just:

32 FÖRBUNDSSTYRELSEN GR Protokoll Lerum 1,7 Lilla Edet 0,6 Mölndal 2,6 Partille 1,5 Stenungsund 1,1 Tjörn 0,6 Öckerö 0,5 Summa 40,0 Vid protokollet Gunnel Rydberg Justeras: Jan Hallberg Ing-Marie Samuelsson Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på Göteborgs kommuns anslagstavla i januari Rätt utdraget intygar: Just:

33 Ärende 6 Remiss från Utbildningsdepartementet gällande promemoria Examenspremier till vissa lärare

34 Datum: Utbildningsnämnden Handläggare: Anneli Schwartz Direktnr: Beteckning: UN Remiss från Utbildningsdepartementet gällande promemoria Examenspremier till vissa lärare Ärendebeskrivning Alingsås kommun är en av remissinstanserna för Utbildningsdepartementets promemoria Examenspremier till vissa lärare (Dnr U2014/4064/SF). Promemorian innehåller förslag och bedömningar som innebär att en tillfällig, skattefri examenspremie införs för att stimulera fler att påbörja och slutföra dels ämneslärarutbildning inom matematik, biologi, fysik, kemi eller teknik, dels utbildning till speciallärare eller specialpedagog. I detta underlag kommer en mycket förkortad version som bygger på de förslag som finns att läsa i promemorian i sin helhet. Sammanfattning Antalet studenter som har sökt till utbildningar som leder till ämneslärarexamen i matematik, naturorienterande ämnen eller teknik har varit lågt under en längre period. Detta har medfört en brist på utbildade lärare inom dessa områden och det är därmed svårt att rekrytera lärare. Man skriver även att arbetssökande med ämneskombinationen matematik och naturvetenskap kommer bestå fram till 2030 utifrån Statistiska centralbyråns (SCB) rapport Trender och prognoser 2011 samt en rapport från Högskoleverket (2012:22). För att motverka detta har ovanstående promemoria skrivits vilken innebär att den som tar examen inom matematik, biologi, fysik, kemi eller teknik kan erhålla en examenspremie om kronor per ämne som ska betalas ut till den som avlagt en ämneslärarexamen, maximalt kronor. Det finns även en brist på sökande med speciallärar- och specialpedagogutbildning till de tjänster som arbetsgivare utlyser skriver man och hänvisar till Universitetskanslersämbetets årsrapport för 2013 som ett stort rekryteringsbehov av speciallärare och specialpedagoger. Ytterligare skäl anges till varför man önskar locka personer till dessa utbildningar är att man ser ett ökat antal med behov av särskilt stöd. Man lyfter även fram statistik från skolverket kring särskilt stöd 2012/13 som visar att var femte pojke i årskurs 9 i dag har ett åtgärdsprogram. En examenspremie på kronor föreslås till den som avlagt en speciallärar- eller specialpedagogexamen som åtgärd för att stimulera fler till området. Examenspremien kommer efter ansökan att betalas ut av Centrala studiestödsnämnden. Administrationen kring de föreslagna åtgärderna bedöms få konsekvenser för främst CSN:s administration. Man uttrycker att förslaget innebär att myndigheten måste utarbeta ett systemstöd för handläggning och utbetalning av premien och att kostnaden för detta beräknas av myndigheten till 5 miljoner kronor.

35 De skäl som anges i promemorian för den enskilde är bland annat att en skattefri examenspremie som uppgår till maximalt kronor skulle kunna vara ett positivt genomströmningsincitament för målgruppen av presumtiva och befintliga studenter. En examenspremie skulle också stärka den enskildes vardagsekonomi efter slutförda studier skriver man vidare. Av promemorian framgår att examenspremien är avsedd som en åtgärd för att ge effekt på kort sikt. Förordningen föreslås därför gälla fr.o.m. 1 januari Förvaltningens yttrande Förvaltningen understryker behovet av fler lärare med de ämneskompetenser som förslaget avser. Det är dock tveksamt om en avsedd effekt kommer att ske genom en examenspremie när skrivningar om exempelvis tjänstgöringsskyldighet efter uttagen premie saknas. Positivt är att konkreta förslag som detta kan möjliggöra höjda lärarlöner och en fortsatt satsning på karriärtjänster. Förvaltningen är därför frågande om förslaget innebär en framtida hållbar lösning. Förslag till beslut i Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden tar utbildningsförvaltningens yttrande som sitt eget och översänder det till Utbildningsdepartementet. Exp: Utbildningsdepartemenet Barn- och ungdomsnämnden Alingsås kommun Utbildningsförvaltningen Anneli Schwartz Förvaltningschef Godkänd av: Anneli Schwartz Titel: Datum:

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70 Ärende 7 Delegering av arbetsmiljöuppgifter

71 Datum: Utbildningsnämnden Handläggare: Carina Rydén Direktnr: Beteckning: UN Delegering av arbetsmiljöuppgifter Ärendebeskrivning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens ansvar att bedriva ett aktivt och praktiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsgivarens yttersta företrädare är kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har fördelat arbetsmiljöuppgifter till nämnden i dess reglemente. Nämnden har därmed det övergripande ansvaret för att det finns ett fungerande arbetsmiljöarbete på förvaltningen. Förvaltningens yttrande I Utbildningsnämndens reglemente anges vilket ansvar som nämnden har avseende arbetsmiljön. Där anges bland annat att nämnden ansvarar för att: ge uppgifter i det systematiska arbetsmiljöarbetet till förvaltningschefen med rätt för förvaltningschefen att delegera arbetsmiljöuppgifter så långt ut i förvaltningen som lämpligt. Mot bakgrund av detta ska nämnden dels fatta beslut om att ge förvaltningschefen uppgifter i arbetsmiljöarbetet, dels ska nämndordförande fördela arbetsmiljöuppgifter till förvaltningschefen. Fördelningen sker genom att ordförande och förvaltningschef undertecknar uppgiftsfördelningen. Förvaltningen fördelar i sin tur skriftligen arbetsmiljöuppgifter till avdelningschefer i förvaltningen. Förslag till beslut i Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden beslutar att ge förvaltningschefen uppgifter i det systematiska arbetsmiljöarbetet med rätt för förvaltningschefen att delegera arbetsmiljöuppgifter så långt ut i förvaltningen som är lämpligt. Nämndens ordförande fördelar arbetsmiljöuppgifter till förvaltningschefen genom att ordförande och förvaltningschef undertecknar uppgiftsfördelningen i dokumentet Fördelning av arbetsmiljöuppgifter nämnd till förvaltningschef. Utbildningsförvaltningen Anneli Schwartz Förvaltningschef Carina Rydén Personalsekreterare Godkänd av: Anneli Schwartz Titel: Datum:

72 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter nämnd till förvaltningschef... 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter förvaltningschef till avdelningschef... 4 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter avdelningschef till enhetschef/rektor... 6 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från förvaltningschef till chef... 8 Returnering av arbetsmiljöuppgift Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

73 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter nämnd till förvaltningschef Innebörden av att fördela arbetsmiljöuppgifter Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens ansvar att bedriva ett aktivt och praktiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsgivarens yttersta företrädare är kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har fördelat arbetsmiljöuppgifter till nämnden i nämndens reglemente. Nämnden har därmed ett övergripande ansvaret för att det finns ett fungerande arbetsmiljöarbete på förvaltningen. Uppgiftsfördelningen klarlägger mer detaljerat hur de praktiska arbetsuppgifterna i arbetsmiljöarbetet har fördelats bland chefer i organisationen. Det är nämndordförande som fördelar arbetsmiljöuppgifter till förvaltningschefen. Förvaltningschef ansvarar i sin tur för att avdelningschefer får arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet. Avdelningschef ansvarar sedan för att uppgifter fördelas till enhetschefer. De arbetsmiljöproblem som inte kan lösas ska returneras till närmaste chef. Genom att returnera återförs också ansvaret för problemet. Allmänt om förvaltningschefens uppdrag i arbetsmiljöarbetet Förvaltningschefen har ansvar för att skaffa sig kunskap om den arbetsmiljölagstiftning och de författningar som rör området, befintlig skyddsorganisation, vara förvissad om att varje medarbetare har den kompetens som krävs för arbetsuppgifterna samt se till att kompetensen höjs kontinuerligt. Ansvaret för arbetsmiljöarbetsuppgifterna vilar på ersättare när ordinarie befattningshavare är frånvarande. Ersättare är den befattningshavare som upptagits som ersättare på upprättad attestordning. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

74 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter nämnd till förvaltningschef I min egenskap av nämndens ordförande fördelar jag följande arbetsmiljöuppgifter till dig som förvaltningschef. Du ska: skaffa dig kunskaper om den arbetsmiljölagstiftning, de författningar och lokala föreskrifter som rör området samt se till att dessa efterföljs. skapa ekonomiska och personella förutsättningar för ett i praktiken fungerande arbetsmiljöarbete samt tillämpa Alingsås kommuns riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete. se till att underställda chefer har kunskap om den arbetsmiljölagstiftning som gäller för deras respektive område. fördela arbetsmiljöuppgifter till avdelningschef samt se till att avdelningschef fördelar arbetsmiljöuppgifter till enhetschef. följa upp statistik över sjukfrånvaro, arbetsskador och tillbud på utbildningsförvaltningen. se till att förvaltningsövergripande mål och handlingsplaner för arbetsmiljöarbetet tas fram. se till att till risker och brister i arbetsmiljön åtgärdas. Åtgärder som inte kan genomföras omedelbart skall föras in i en skriftlig handlingsplan. se till att konsekvenser för arbetsmiljön bedöms vid förändringar. Klargöra vem eller vilka som gör konsekvensbedömningar vid en förändring av verksamheten. ansvara för att samordningsansvar klargörs när utomstående arbetar på utbildningsförvaltningen. se till att samverkan sker med fackliga organisationer enligt lokalt samverkansavtal. säkerställa en effektiv rehabilitering av arbetstagare genom att följa arbetsmiljölagens bestämmelser, Arbetsmiljöverkets föreskrift för arbetsanpassning och rehabilitering samt Alingsås riktlinjer för rehabilitering. se till att skyddsronder genomförs. se till att en ersättare övertar fördelade arbetsuppgifter vid frånvaro. Datum: Underskrift Nämndens ordförande Underskrift Förvaltningschef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

75 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter förvaltningschef till avdelningschef Innebörden av att fördela arbetsmiljöarbetsuppgifter Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens ansvar att bedriva ett aktivt och praktiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsgivarens yttersta företrädare är kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har fördelat arbetsmiljöuppgifter till nämnden i nämndens reglemente. Nämnden har därmed ett övergripande ansvaret för att det finns ett fungerande arbetsmiljöarbete på förvaltningen. Uppgiftsfördelningen klarlägger mer detaljerat hur de praktiska arbetsuppgifterna i arbetsmiljöarbetet har fördelats bland chefer i organisationen. Det är nämndordförande som fördelar arbetsmiljöuppgifter till förvaltningschefen. Förvaltningschef ansvarar i sin tur för att avdelningschefer får arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet. Avdelningschef ansvarar sedan för att uppgifter fördelas till enhetschefer. De arbetsmiljöproblem som inte kan lösas ska returneras till närmaste chef. Genom att returnera återförs också ansvaret för problemet. Allmänt om avdelningschefens uppdrag i arbetsmiljöarbetet Avdelningschefen har ansvar för att skaffa sig ingående kunskap om den arbetsmiljölagstiftning och de författningar som rör området samt befintlig skyddsorganisation, vara förvissad om att varje medarbetare har den kompetens som krävs för arbetsuppgifterna samt se till att kompetensen höjs kontinuerligt. Ansvaret för arbetsmiljöarbetsuppgifterna vilar enligt uppgiftsfördelningen på ersättare när ordinarie befattningshavare är frånvarande. Ersättare är den befattningshavare som upptagits som ersättare på upprättad attestordning. Om denne också är frånvarande vilar ansvaret för arbetsmiljöarbetsuppgifterna på högre chef. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

76 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter förvaltningschef till avdelningschef I min egenskap av förvaltningschef fördelar jag följande arbetsmiljöuppgifter till dig som avdelningschef. Du ska: skaffa dig kunskaper om den arbetsmiljölagstiftning, de författningar och lokala föreskrifter som rör området samt se till att dessa efterföljs. organisera arbetsmiljöarbetet inom avdelningen. fördela arbetsmiljöuppgifter till enhetschef. fortlöpande genomföra bedömningar av risker och brister i arbetsmiljön samt utan dröjsmål åtgärda riskerna och bristerna eller vidarebefordra frågan till kommundirektören. Åtgärder som inte kan genomföras omedelbart skall föras in i en skriftlig handlingsplan. följa upp handlingsplaner i syfte att undersöka om åtgärderna vidtagits. äska budgetmedel för nödvändiga arbetsmiljöförbättringar inom avdelningen. se till att arbetsmiljölagens, arbetsmiljöförordningens och gällande samverkansavtals bestämmelser följs och information om innehållet i reglerna ges. säkerställa en effektiv rehabilitering av arbetstagare genom att följa arbetsmiljölagens bestämmelser, Arbetsmiljöverkets föreskrift för arbetsanpassning och rehabilitering samt Alingsås riktlinjer för rehabilitering. uppmuntra till och ta tillvara på olika lösningar på arbetsmiljöproblem. se till att eventuella ingripanden (förbud eller föreläggande) från Arbetsmiljöverket respekteras och efterlevs. Vidta åtgärder för att avhjälpa de brister som framkommer vid en inspektion från Arbetsmiljöverket. se till att konsekvenser för arbetsmiljön bedöms vid förändringar. se till att en ersättare övertar fördelade arbetsuppgifter vid frånvaro. till förvaltningschef returnera varje arbetsmiljöfråga för vilken du saknar kunskap, befogenhet eller tillräckliga resurser. Datum: Underskrift Förvaltningschef Underskrift Avdelningschef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

77 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter avdelningschef till enhetschef/rektor Innebörden av att fördela arbetsmiljöarbetsuppgifter Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens ansvar att bedriva ett aktivt och praktiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsgivarens yttersta företrädare är kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har fördelat arbetsmiljöuppgifter till nämnden i nämndens reglemente. Nämnden har därmed ett övergripande ansvaret för att det finns ett fungerande arbetsmiljöarbete på förvaltningen. Uppgiftsfördelningen klarlägger mer detaljerat hur de praktiska arbetsuppgifterna i arbetsmiljöarbetet har fördelats bland chefer i organisationen. Det är nämndordförande som fördelar arbetsmiljöuppgifter till förvaltningschefen. Förvaltningschefen ansvarar i sin tur för att avdelningschefer får arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet. Avdelningschef ansvarar sedan för att uppgifter fördelas till enhetschefer. De arbetsmiljöproblem som inte kan lösas ska returneras till närmaste chef. Genom att returnera återförs också ansvaret för problemet. Allmänt om enhetschefens uppdrag i arbetsmiljöarbetet Enhetschefen har ansvar för att skaffa sig ingående kunskap om den arbetsmiljölagstiftning och de författningar som rör området samt befintlig skyddsorganisation, vara förvissad om att varje medarbetare har den kompetens som krävs för arbetsuppgifterna samt se till att kompetensen höjs kontinuerligt. Ansvaret för arbetsmiljöarbetsuppgifterna vilar enligt uppgiftsfördelningen på ersättare när ordinarie befattningshavare är frånvarande. Ersättare är den befattningshavare som upptagits som ersättare på upprättad attestordning. Om denne också är frånvarande vilar ansvaret för arbetsmiljöarbetsuppgifterna på högre chef. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

78 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter avdelningschef till enhetschef/rektor I min egenskap som avdelningschef fördelar jag följande arbetsmiljöuppgifter till dig som enhetschef. Du ska: skaffa dig kunskaper om den arbetsmiljölagstiftning, de författningar och lokala föreskrifter som rör området samt se till att dessa efterföljs. se till att befintliga hjälpmedel och personlig skyddsutrustning används. se till att medarbetarna, särskilt nyanställda, fortlöpande får den information och de instruktioner som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall. fortlöpande genomföra bedömningar av risker och brister i arbetsmiljön samt utan dröjsmål åtgärda riskerna och bristerna eller vidarebefordra frågan till avdelningschefen. Åtgärder som inte kan genomföras omedelbart skall föras in i en skriftlig handlingsplan. följa upp handlingsplaner i syfte att undersöka om åtgärderna vidtagits. ta initiativ till utredning av arbetsskador och tillbud samt tillse att sådana utredningar genomförs. I samband därmed skall särskild uppmärksamhet riktas mot åtgärder för att förhindra att skadan upprepas. till Arbetsmiljöverket omedelbart anmäla allvarligare olycka eller tillbud. säkerställa en effektiv rehabilitering av arbetstagare genom att följa arbetsmiljölagens bestämmelser, Arbetsmiljöverkets föreskrift för arbetsanpassning och rehabilitering samt Alingsås riktlinjer för rehabilitering. inför budgetarbetet till närmaste chef framföra behov av arbetsmiljöinvesteringar. utreda och bedöma om förändringar i verksamheten medför risker för ohälsa eller olycksfall. genomföra arbetsplatsträffar enligt lokalt samverkansavtal. beakta arbetstagares synpunkter på arbetsmiljön. upprätta handlingsplaner i syfte att förbättra arbetsmiljön. se till att en ersättare övertar delegerade arbetsuppgifter vid frånvaro. till närmaste chef returnera varje arbetsmiljöfråga för vilken du saknar kunskap, befogenhet eller tillräckliga resurser. Datum: Underskrift Avdelningschef Underskrift Enhetschef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

79 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från förvaltningschef till chef Innebörden av att fördela arbetsmiljöarbetsuppgifter Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens ansvar att bedriva ett aktivt och praktiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsgivarens yttersta företrädare är kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har fördelat arbetsmiljöuppgifter till nämnden i nämndens reglemente. Nämnden har därmed ett övergripande ansvaret för att det finns ett fungerande arbetsmiljöarbete på förvaltningen. Uppgiftsfördelningen klarlägger mer detaljerat hur de praktiska arbetsuppgifterna i arbetsmiljöarbetet har fördelats bland chefer i organisationen. Det är nämndordförande som fördelar arbetsmiljöuppgifter till förvaltningschefen. Förvaltningschefen ansvarar i sin tur för att avdelningschefer får arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet. Avdelningschef ansvarar sedan för att uppgifter fördelas till enhetschefer. De arbetsmiljöproblem som inte kan lösas ska returneras till närmaste chef. Genom att returnera återförs också ansvaret för problemet. Allmänt om chefens uppdrag i arbetsmiljöarbetet Chefen har ansvar för att skaffa sig ingående kunskap om den arbetsmiljölagstiftning och de författningar som rör området samt befintlig skyddsorganisation, vara förvissad om att varje medarbetare har den kompetens som krävs för arbetsuppgifterna samt se till att kompetensen höjs kontinuerligt. Ansvaret för arbetsmiljöarbetsuppgifterna vilar enligt uppgiftsfördelningen på ersättare när ordinarie befattningshavare är frånvarande. Ersättare är den befattningshavare som upptagits som ersättare på upprättad attestordning. Om denne också är frånvarande vilar ansvaret för arbetsmiljöarbetsuppgifterna på högre chef. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

80 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från förvaltningschef till chef (när det endast finns två chefsnivåer i förvaltningen) I min egenskap som förvaltningschef fördelar jag följande arbetsmiljöuppgifter till dig som chef. Du ska: skaffa dig kunskaper om den arbetsmiljölagstiftning, de författningar och lokala föreskrifter som rör området samt se till att dessa efterföljs. se till att befintliga hjälpmedel och personlig skyddsutrustning används. se till att medarbetarna, särskilt nyanställda, fortlöpande får den information och de instruktioner som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall. fortlöpande genomföra bedömningar av risker och brister i arbetsmiljön samt utan dröjsmål åtgärda riskerna och bristerna eller vidarebefordra frågan till avdelningschefen. Åtgärder som inte kan genomföras omedelbart skall föras in i en skriftlig handlingsplan. följa upp handlingsplaner i syfte att undersöka om åtgärderna vidtagits. ta initiativ till utredning av arbetsskador och tillbud samt tillse att sådana utredningar genomförs. I samband därmed skall särskild uppmärksamhet riktas mot åtgärder för att förhindra att skadan upprepas. till Arbetsmiljöverket omedelbart anmäla allvarligare olycka eller tillbud. säkerställa en effektiv rehabilitering av arbetstagare genom att följa arbetsmiljölagens bestämmelser, Arbetsmiljöverkets föreskrift för arbetsanpassning och rehabilitering samt Alingsås riktlinjer för rehabilitering. inför budgetarbetet till förvaltningschef framföra behov av arbetsmiljöinvesteringar. utreda och bedöma om förändringar i verksamheten medför risker för ohälsa eller olycksfall. genomföra arbetsplatsträffar enligt lokalt samverkansavtal. beakta arbetstagares synpunkter på arbetsmiljön. upprätta handlingsplaner i syfte att förbättra arbetsmiljön. se till att en ersättare övertar delegerade arbetsuppgifter vid frånvaro. samordna arbetsmiljöarbetet enligt 3:7 d arbetsmiljölagen när flera arbetsgivare bedriver verksamhet på arbetsstället. till förvaltningschef returnera varje arbetsmiljöfråga för vilken du saknar kunskap, befogenhet eller tillräckliga resurser. Datum: Underskrift Förvaltningschef Underskrift chef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

81 Returnering av arbetsmiljöuppgift Ansvarsområde: Returnerad arbetsmiljöuppgift: Anledning: Datum: Returnerande chef Mottagande chef Namnförtydligande Namnförtydligande Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: Webbplats:

Protokoll. Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-09-16 24-32

Protokoll. Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-09-16 24-32 Utbildningsnämndens 24-32 2 Information och överläggningar...5 Ansökan om statsbidrag för teknikprogrammets fjärde årskurs...6 Anhållan att starta juridikinriktning på ekonomiprogrammet 2015...8 Utbildningsnämndens

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Delårsrapport 2014

Utbildningsförvaltningen Delårsrapport 2014 Utbildningsförvaltningen Delårsrapport Verksamhetsutveckling och framtid Mål 2: I Alingsås finns goda möjligheter till arbete och företagande Utbildningsnämnden har åtagit sig att verka för aktiv samverkan

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden 2014-09-23 42-53

Protokoll. Utbildningsnämnden 2014-09-23 42-53 Utbildningsnämnden 42-53 2 Information och överläggningar...5 Utbildningsnämndens delårsrapport 2014...6 Remiss från Utbildningsdepartementet gällande promemoria Examenspremier till vissa lärare...7 Remiss

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Verksamhetsuppföljning

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Verksamhetsuppföljning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Verksamhetsuppföljning På Alströmergymnasiet är fyra förstelärare är tillsatta sen den 1 januari 214. Förstelärarnas uppdrag är i huvudsak att implementera nya arbetssätt enligt

Läs mer

Sammanträde med Utbildningsnämnden

Sammanträde med Utbildningsnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Utbildningsnämnden Tid: Tisdagen den 23 september 2014, kl. 17.00 Plats: Kungsgatan 9, nämndsammanträdesrummet Sunnerö. Förmöten: Alliansen förvaltningens sammanträdesrum

Läs mer

Protokoll. = ríäáäçåáåöëå ãåçéå= = OMNMJNNJOP= = =SSJTM

Protokoll. = ríäáäçåáåöëå ãåçéå= = OMNMJNNJOP= = =SSJTM = ríäáäçåáåöëå ãåçéå= = OMNMJNNJOP= = =SSJTM Utbildningsnämnden sammanträde 66. Ekonomisk uppföljning efter oktober år 2010 67. Interkommunal ersättning inom gymnasieskola och gymnasiesärskola kalenderåret

Läs mer

Flerårsstrategi Utbildningsnämndens verksamheter planerar inga förändringar av tidigare fastställda åtaganden.

Flerårsstrategi Utbildningsnämndens verksamheter planerar inga förändringar av tidigare fastställda åtaganden. UTBILDNINGSNÄMNDEN 1. Resultat från årsredovisningen I Alingsås ska utbildning ge kunskaper för en dynamisk framtid. Utbildningsnämnden måste öka andelen elever och studerande som fullföljer sin utbildning

Läs mer

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 16 September 2014, kl 14:00-17:00 Plats: Bokö, barn- och ungdomskontoret Information och överläggningar

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- ungdomsnämndens 58-66 2 Budgetuppföljningar 2014...5 Administrativ stöd för elever pedagoger - molntjänst...9 GR:s medlemskommuners engagemang i Universeums verksamhet...11 Rapport om nuläge inom

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden 2014-06-10 34-41

Protokoll. Utbildningsnämnden 2014-06-10 34-41 Utbildningsnämnden 34-41 2 Information och överläggningar...5 Plan för systematiskt kvalitetsarbete...7 Platsantal Alströmergymnasiet 2014/2015...8 Samverkansavtal för gymnasie- och gymnasiesärskolan 2015/2016-2018/2019...9

Läs mer

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G)

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-421/876 SID 1 (7) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Ett fjärde tekniskt

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 36-39 2 Avfallsföreskrifter Alingsås kommun remiss...5 Delårsbokslut 2013...6 Meddelanden 2013...7 Delegationsbeslut 2013...8 3 Plats och tid Utbildningens hus, Plangatan 13, 441 31

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 1-7 2 Information och överläggningar...5 Val av Utbildningsnämndens arbetsutskott...6 Val av representanter till Programråden 2015-2018...7 Val av ledamöter till Alströmergymnasiets

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

Examenspremier till vissa lärare svar på remiss från utbildningsdepartementet

Examenspremier till vissa lärare svar på remiss från utbildningsdepartementet KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-08-27 KS-2014/897.609 1 (4) HANDLÄGGARE Björn Rosborg bjorn.rosborg@huddinge.se Kommunstyrelsen Examenspremier till vissa lärare svar på remiss från utbildningsdepartementet

Läs mer

En resa till ökad kunskap och mer verkstad

En resa till ökad kunskap och mer verkstad Bakgrund En resa till ökad kunskap och mer verkstad Förskola F, Grundskola Gymnasie Vuxenutbildning Nationellt Samverkan med Skolverket Kunskapscentrum (SKL) Samarbete NC för SVA VGR Plug Innan (år 5-9)

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 8 December 2015, kl 13.00 Plats: Kungsgatan 9, förvaltningens sammanträdesrum, plan 3 - Duvemåla Information och

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden 2015-12-15 102-107

Protokoll. Utbildningsnämnden 2015-12-15 102-107 Utbildningsnämnden 102-107 2 102 Information och överläggningar......5 103 Remiss från Kommunstyrelsen - Kvalitetsstrategi för Alingsås kommun...6 104 Utbildningsnämndens Flerårsstrategi 2016-2018...8

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 39-43 2 Plats och tid Kungsgatan 9, nämndsammanträdesrummet Sunnerö. Kl. 17.00-18.50 Paragrafer 39-42 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Ulf Carmesund

Läs mer

Protokoll. Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskottet för utbildning, integration och arbetsmarknad

Protokoll. Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskottet för utbildning, integration och arbetsmarknad 1 arbetsutskottet för utbildning, integration 2 Plats och tid Duvemåla, Kungsgatan 9 Paragrafer 29-34 kl. 13:30-15:30 ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Anne Gunnevik (L)

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Dnr: UN2018/494 Antagen: 2019-01-31 Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden - antagen_2 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Utbildningsnämndens uppdrag och verksamhet...

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 73-80 Utbildningsnämnden sammanträde 73. Ekonomisk uppföljning efter november år 2011 74. Flerårsstrategi 2012 - Utbildningsnämnden 75. Uppdrag från KS - Ersättningsmodell 76. Förlängning

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Gymnasieplan 2015-2018. Stenungsunds kommun

Gymnasieplan 2015-2018. Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Gymnasieplan 2015-2018 Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr 0526/14 Dokumentägare Sektorschef Sektor Utbildning Giltighetstid

Läs mer

Protokoll. = ríäáäçåáåöëå ãåçéå= = OMNNJNNJOO= = =STJTO

Protokoll. = ríäáäçåáåöëå ãåçéå= = OMNNJNNJOO= = =STJTO = ríäáäçåáåöëå ãåçéå= = OMNNJNNJOO= = =STJTO Utbildningsnämnden sammanträde 67. Ekonomisk uppföljning efter oktober år 2011 68. Revidering av delegationsordning för utbildningsnämnden 69. Förslag till

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan Juridisk vägledning Reviderad december 2013 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Fem introduktionsprogram finns för elever som är obehöriga till de nationella programmen i gymnasieskolan. Introduktionsprogrammen

Läs mer

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå VUX 2012 September 2014 Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå Områden Studie- och yrkesvägledning Individuell studieplan Validering Prövning enligt

Läs mer

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Halvårsuppföljning juni 2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Förvaltningschef Katarina Andersson SAMMANFATTNING... 2 UPPFÖLJNING AV MÅL I FLERÅRSPLAN...

Läs mer

Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde

Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde 2013-04-25 Bildningsnämnden Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta bildningsnämndens ordförande Carina Boberg (FP), telefon 013-20 69 37 Ärende 5 Preliminär

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Ne# Dnr 43-2017:5424 Stenungsunds kommun kommun@stenungsund.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Stenungsunds kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5424 2 (7) s beslut

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet

Läs mer

Preliminärantagningen 2019

Preliminärantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-04-09 Preliminärantagningen 2019 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen

Läs mer

En mer flexibel ämneslärarutbildning

En mer flexibel ämneslärarutbildning PM 2015:58 RIV (Dnr 110-186/2015) En mer flexibel ämneslärarutbildning Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 4 maj 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund Tjänsteutlåtande nummer: 2018-41 Utfärdat:2018-04-19 Reviderat: Diarienummer: 0399/18 Utbildningskansliet Joacim Englund Yttrande: Skolinspektionens remiss dnr 32-2018:545 Ansökan från Tegnestrand Konsult

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 1-6 2 1 Information och överläggningar...5 2 Val av Utbildningsnämndens arbetsutskott...6 3 Utbildningsnämndens Flerårsstrategi 2017-2019...7 4 Digital agenda för utbildningsnämnden...9

Läs mer

Sture Pettersson (S) vice ordförande Leif Jonegård (L) ledamot Helena Hallerhed (C) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot

Sture Pettersson (S) vice ordförande Leif Jonegård (L) ledamot Helena Hallerhed (C) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-10.30 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Leif Jonegård (L) ledamot Helena Hallerhed (C)

Läs mer

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 5 Mål

Läs mer

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-07 Handläggare Peter Fahlander Telefon: 08-50833062 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Nya regler för lovskola

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Preliminärantagningen 2018

Preliminärantagningen 2018 Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2018-04-12 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen ger

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Nyheter Nya behörighetsregler införs till gymnasieskolans nationella program Fem nya introduktionsprogram införs

Läs mer

Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-23 Utvecklingsförvaltningen 1 (8) Britt-Marie Lundberg Björk Förvaltningschef Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie-

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 26-33 2 Information och överläggningar...5 Verksamhetsberättelse 2013 - Vuxnas lärande...6 Våruppföljning 2014...7 Reviderade riktlinjer för programråd...8 Programutbud 2015/2016...9

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET 1. Finns det en biblioteksplan i din kommun? 2. Ingår skolbiblioteksverksamheten i planen? 3. Hur lyder texten om kommunens skolbiblioteksverksamhet? Sedan var frågan Hur

Läs mer

Preliminärantagningen 2017

Preliminärantagningen 2017 Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2017-04-06 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen ger

Läs mer

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning 1(8) 2(8) Fredrik Aksell Fredrik.aksell@svedala.se Grundskola och gymnasium Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning kan beskrivas som en

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2015-03-16 20-25

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2015-03-16 20-25 Kultur- fritidsnämnden 20-25 Kulturfritidsnämnden 2 20 Information överläggningar...5 21 Delegering av arbetsmiljöuppgifter...6 22 Meddelande 2015...7 23 Delegation 2015...8 24 Informationsuppdrag till

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 2018-11-08 BSN 2018-326 Sid 1 av 7 Handläggare Titel: E-post: Ulla Wredle Kvalitetsutvecklare ulla.wredle@norrtalje.se Till Barn-och skolnämnden Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 Fördelning av statsbidraget

Läs mer

Universitetet och Datainspektionen i Molnet

Universitetet och Datainspektionen i Molnet 15 och 16 april 2015 Universitetet och Datainspektionen i Molnet reflektioner över en gryende praxis Göteborgs universitet Definition från Wikipedia Datormoln molntjänster - är IT-tjänster som tillhandahålls

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN Dnr 09-112/2814 SID 1 (6) 2009-09-07 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Ansökan om statliga medel för

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-26 Mer kunskap bygger Sverige starkt Svensk utbildning ska hålla hög kvalitet och vara tillgänglig

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Barn- o utbildningsnämndens au 2015-02-18 Plats och tid Beslutande ledamöter Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Lena Gerby (M), ordförande Göran Hellmalm (FP), vice ordförande Hanna

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sidan 1 av 5 Sidan 1 av 5 2010-04-14 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Barn- och Utbildningsnämndens arbetsutskott sammanträder onsdagen den 21 april 2010, kl 13.00 på Skärhamns skola. 1. Val av protokollsjusterare

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Bällstarummet, 19.00 21.00 Beslutande Björn Furugren Beselin, ordförande (C). Zarah Sjökvist (M), Birgitta Karlsson (KD), Johan Skog (M), Märta

Läs mer

Reservantagningen 2018

Reservantagningen 2018 Reservantagningen 2018 Statistik över reservantagningens utfall 2018-08-31 /GR:s gymnasieantagning Reservantagningen 2018 Antagningsstatistik/Gymnasieantagningen Datum: 2018-09-03 Reservantagningen 2018

Läs mer

SKOLCHEFENS UPPDRAG FÖR ÅR 2014 TILL ÖCKERÖ SEGLANDE GYMNASIESKOLA, STUDIECENTRUM OCH VUXENUTBILDNING

SKOLCHEFENS UPPDRAG FÖR ÅR 2014 TILL ÖCKERÖ SEGLANDE GYMNASIESKOLA, STUDIECENTRUM OCH VUXENUTBILDNING ENS UPPDRAG FÖR ÅR TILL ÖCKERÖ SEGLANDE GYMNASIESKOLA, STUDIECENTRUM OCH VUXENUTBILDNING INNEHÅLL I UPPDRAGSHANDLING 1. UPPGIFT 2. PROFIL 3. MÅL OCH SATSNINGAR 4. RAPPORTERING 5. BUDGET 6. FRAMTID 7. UPPGIFTSMÅTT

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Avtal för samverkan kring vuxnas lärande i Göteborgsregionen Etapp 3++ - för utbildningar som startar våren 2008

Avtal för samverkan kring vuxnas lärande i Göteborgsregionen Etapp 3++ - för utbildningar som startar våren 2008 Förslag till Avtal för samverkan kring vuxnas lärande i Göteborgsregionen Etapp 3++ - för utbildningar som startar våren 2008 1. Avtalsparter Avtalets parter utgörs av Göteborgsregionens kommunalförbunds

Läs mer

Molntjänster och integritet vad gäller enligt PuL?

Molntjänster och integritet vad gäller enligt PuL? Molntjänster och integritet vad gäller enligt PuL? Juridik och IT i kommunerna, den 14 mars 2013 Ingela Alverfors, jurist Adolf Slama, IT-säkerhetsspecialist Dagens agenda Molntjänster Mobila enheter Sociala

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden 2015-01-27 6-13

Protokoll. Socialnämnden 2015-01-27 6-13 Socialnämnden 6-13 2 6 Information från förvaltningschef och avdelningschefer...5 7 Flerårsstrategi för Socialnämnden 2015-2017...6 8 Samverkansavtal mellan Föreningen Kvinnojouren Olivia och Alingsås

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i molnet

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i molnet Datum Diarienr 2013-09-09 890-2012 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sollentuna kommun Turebergs torg 1 191 86 Sollentuna Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 15 maj 2008, kl 09.00-12.00 Plats: GR-Huset, Rum 255 och 253 Ledamöter Marie Lindén (v), Göteborg, ordförande Kristina Tharing (m), Göteborg

Läs mer

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning 1(8) 2(8) Fredrik Aksell Fredrik.aksell@svedala.se Grundskola och gymnasium Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning kan beskrivas som en

Läs mer

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända 2018-06-19 Kommunstyrelsen Handläggare: Malin Frisk Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Sammanfattning

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden 2014-02-18 1-8

Protokoll. Utbildningsnämnden 2014-02-18 1-8 Utbildningsnämnden 1-8 2 Information från skolhälsovårdens verksamhetschef Petra Lernås om skolhälsovårdens verksamhetsberättelse för 2013...5 Information och överläggningar...5 Ansökan om Teknikcollege...6

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 4 december 2009, kl , Kommunhuset, Partille kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 4 december 2009, kl , Kommunhuset, Partille kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 4 december 2009, kl. 9.00 13.15, Kommunhuset, Partille kommun Ledamöter Jan Hallberg (M), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (S), Göteborg Ann

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott : Plats och tid Kommunkansliet, den, kl. 13.00-13.15 Beslutande Övriga närvarande Leif Sandberg (C), ordförande Per-Martin Svensson (M), 1:e vice ordförande Torgny Larsson (S), 2:a vice ordförande Tf.

Läs mer

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan Barn- och Utbildningsnämnden Bilaga BoU-nämnden 2009-03-05 13 Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 2009-03-05 1 och riktlinjer för förskoleverksamheten Nulägesbeskrivning i förhållande

Läs mer

Preliminärantagningen 2019 Statistik

Preliminärantagningen 2019 Statistik Preliminärantagningen 2019 Statistik Gymnasieantagningen Viktiga datum 10 december: Ansökan öppnar 1 februari: Ansökan stänger 9 april: Preliminärantagningen är klar och preliminärt antagningsbesked presenteras

Läs mer

Reservantagningen 2019

Reservantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-09-06 Reservantagningen Reservantagningen är den antagning som genomförs efter slutantagningen då lediga platser som uppkommit under sommaren tillsätts

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden 65-73 2 Information och överläggningar...5 Sammanträdesdagar 2015...7 Kartläggning gällande studieresultat för elever i åk 1 på Alströmergymnasiet...9 Prislista för fristående gymnasieskolor...10 Tillägg

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdag 5 februari 2009, kl 08.30-10.50 Plats: GR-Huset, Rum 255 och rum 253 Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, ordförande Kristina Tharing (M),

Läs mer

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm 2006-02-13 Av Helena Jonsson En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning I denna rapport jämförs Göteborgsregionen med våra andra två storstadsregioner

Läs mer

Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem för vuxenutbildning

Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem för vuxenutbildning Arbetsmarknadsförvaltningen Sida 1 (5) 2014-09-11 Handläggare Bengt Jönsson Telefon: 08-508 35 500 Till Arbetsmarknadsnämnden den 22 september 2014 Ärende 5 Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Google kalender I kalendern har eleven sitt personliga schema och även händelser som exempelvis prov, uppgifter, etc.

Google kalender I kalendern har eleven sitt personliga schema och även händelser som exempelvis prov, uppgifter, etc. Barn och utbildning Molntjänster är färdigpaketerade tjänster där lagring, datorkapacitet eller programvaror levereras över Internet. Användningen av molntjänster skapar möjligheter till nya arbetssätt,

Läs mer

Protokoll. = ríäáäçåáåöëå ãåçéå= = OMNNJMNJNT= = =NJP

Protokoll. = ríäáäçåáåöëå ãåçéå= = OMNNJMNJNT= = =NJP = ríäáäçåáåöëå ãåçéå= = OMNNJMNJNT= = =NJP Utbildningsnämnden sammanträde 1. Val av ledamöter och ersättare till utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-2014 2. Val av representanter till skolkonferens,

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 21 april 2005, kl , i Ale gymnasium, Ale kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 21 april 2005, kl , i Ale gymnasium, Ale kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 21 april 2005, kl. 12.45-13.05, i Ale gymnasium, Ale kommun Ledamöter Göran Johansson (s), Göteborg, ordförande Jan Hallberg (m),

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 66-69 2 66 Information och överläggningar...5 67 Skolinspektionens beslut efter tillsyn i Alströmergymnasiet...6 68 Meddelanden 2015...8 69 Delegation 2015...9 3 Plats och tid Nämndsammanträdesrummet

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för särskild variant av teknikprogrammet vid gymnasieskolan Academy of X and Business Jönköping i Jönköping

Ansökan om godkännande som huvudman för särskild variant av teknikprogrammet vid gymnasieskolan Academy of X and Business Jönköping i Jönköping Skolinspektionen Academy of X and Business Education Jönköping AB Box 115 362 22 Tingsryd Att: kim.linkruus@ambsweden.com 2018-08-13 1 (3) Dnr 37-2018:1142 Ansökan om godkännande som huvudman för särskild

Läs mer

Bilaga 3 Personuppgiftsbiträdesavtal

Bilaga 3 Personuppgiftsbiträdesavtal Bilaga 3 Personuppgiftsbiträdesavtal Detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Biträdesavtalet ) har ingåtts av Parterna för att garantera en säker, korrekt och laglig behandling av personuppgifter i samband

Läs mer

9. Ansökan om medgivande att ta emot ett utländskt barn för adoption Sekretess! Handlingar delas ut på sammanträdet.

9. Ansökan om medgivande att ta emot ett utländskt barn för adoption Sekretess! Handlingar delas ut på sammanträdet. Kallelse Individnämnden Tid: Onsdagen den 28 oktober kl. 17.00 Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärenden 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3. Godkännande

Läs mer

GR Utbildnings arbete med fokus nyanlända. Utbildningsgruppen

GR Utbildnings arbete med fokus nyanlända. Utbildningsgruppen GR Utbildnings arbete med fokus nyanlända Utbildningsgruppen 2016-12-01 Ålder: Inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem, boende i GR-kommun, 2016-11-30 100,0% 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 47,7%

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-16 1(10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 10.40 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande, 51 56 Henric Forsberg (S) ersättare för Patrik

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Gymnasieutbildning Gymnasiesärskola Uppföljningsansvar för ungdomar Grundläggande

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

2014-03-30. Mer matematik i högstadiet

2014-03-30. Mer matematik i högstadiet 2014-03-30 Mer matematik i högstadiet Mer matematik i högstadiet Vi vill se mer kunskap i skolan, så att alla elever har möjlighet att nå kunskapsmålen. Alla ska få den grund som behövs för att kunna förverkliga

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdag 8 september 2011, kl 09.00-12.00 Plats: GR, Rum 255 och 253 Ledamöter Carola Granell (S), Stenungsund, ordförande vid sammanträdet Kristina

Läs mer

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (10) 2011-01-24 MISSIV JAKOB FJELLANDER DIREKT: 0224-556 27 DNR 2011/7 UAN NR 11/6 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Bokslut 2010 FÖRSLAG TILL

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden

Protokoll. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 55-64 2 Ändring av ärendelista...5 Information och överläggningar...6 Kompletteringsval ersättare AU...8 Förslag till avtal kring vuxnas lärande i Göteborgsregionen fr.o.m. 2014-01-01

Läs mer