Protokoll. Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll. Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro"

Transkript

1 Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 13 av i dagsläget 19 röstberättigade Askersund Degerfors Hallsberg Karlskoga Kumla Laxå Lekeberg Örebro Erik Johan Hjelm (i) AU Gudrun Haglund Eriksson (p) f o m 8 Sabina Karlsson (o) (adjungerad tills vidare) Anette Jansson (i) AU Monica Hane (p) Robert Mörk (o) t o m 11 Mats Nylin (i) Karin Albertsson (p) Maja Stopek (0) AU Sivert Gustafsson (i) AU Sture Johansson (i) Anders Eriksson (p) t o m 7 Vakant i väntan på adjungerad (o) Anders Tivell (i) AU Marian van Ham (p) Anna Eriksson (o) Rasmus Axelsson (i) Milis Ivarsson (p) AU Dag Stranneby (o) Anders Enarsson (i) AU Kurt Gustavsson (p) Larz Lundberg (o) (adjungerad tills vidare ) Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad Hans-Olof Stålgren, Landsbygdsnätverket Mötet inleddes med en kort sammanfattning och reflektion över de grupparbeten som LAGgruppen genomfört dagen innan kring vilka hot och hopp som var och en upplevde för Världen i stort respektive för Mellansjölandet.

2 87. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. 88. Dagordning och beslutsmässighet Dagordningen Bilaga 1 korrigerades genom att lägga punkt 11 före punkt 10. Dessutom noterades att behovet av ökade kansliresurser måste ses mot en bakgrund av vilka förstärkande arbetsformer som LAG kan komma att utveckla. En föredragning av EJH av ett förslag om arbetsformerna kompletterade därför punkt 10. Punkt 9 om behovet av Stopptider hänfördes också till diskussionen om arbetsformer. Alltså: Punkt 9 11 sammanförs i dagordningen. Under övriga frågor anmäldes följande beslutspunkter: 18.1 Deltagande i European LEADER Expo 26 feb 1 mars 18.2 Konkret insats inom ramen för paraplyprojektet Klimat 18.3 Att skicka ut AU-protokollen till samtliga ledamöter. Därefter diskuterades beslutsmässigheten vid dagens möte. I stadgarna fastställs att 2/3 av de 22 ledamöterna skall vara närvarande för att styrelsen skall betraktas beslutsmässig. Tre företrädare för den offentliga sektorn har avsagt sig uppdraget och ersatts med adjungerade ledamöter fram till nästa föreningsstämma. Beslut: Den korrigerade dagordningen godkändes. Dessutom beslutades att för de två LAG-möten som återstår före föreningsstämman då regelrätta fyllnadsval kan ske skall beslutsmässigheten beräknas som 2/3 av 19 röstberättigade dvs minimun 13 närvarande. 89. Val av justeringsperson Beslut: Till justeringsperson valdes Anders Enarsson 90. Nya adjungerade ledamöter i LAG. Ordförande Anders Tivell presenterade två nya adjungerade ledamöter i LAG. Sabina Karlsson, Askersund, Offentlig sektor Larz Lundberg, Örebro, Offentlig sektor 91. Protokoll LAG-möte Protokollet föredrogs av sekreteraren. Följande lösa trådar som inte direkt framgick av dagens dagordning lyftes upp: 70. Förfarandet för ekonomisk revision och förvaltningsrevision utreds fortfarande av AU. Berörs i punkt Brevväxling med Regionförbundet. Redovisas under punkt Hemsidan skulle varit klar 31/12. Redovisas under punkt Information om projekt U-Mojjen. Redovisas under punkt 13. Protokollet lades därefter till handlingarna. Sid 2 (9)

3 92. Anmälan om jäv inför projektbeslut Ingen ledamot anmälde jäv. 93. Behandling av projektansökningar Samtliga ledamöter har haft tillgång till handlingarna sedan den 23e januari. 93:1. Projekt M Egenproducerad energi sol och vind. Sökande: Latorps byalag Lena Danielsson föredrog projektet och AUs förslag. Ärendet hade beretts av AU Projektet syftar till att undersöka möjligheten att i Latorps byalags regi uppföra vindkraftverk och initiera användandet av solenergi. Avsikten är att den producerade energin skall försörja byns behov. Ansökan omfattar kostnader som uppkommer för att utforska de praktiska och tekniska möjligheterna att genomföra projektet. Parallellt med den tekniska undersökningen skall invånarnas intresse inventeras och studiecirklar genomföras. Ansökan om projektanslag till LAG Mellansjölandet omfattar : :- av detta utgör kostnaderna för undersökningar av de tekniska förutsättningarna. Resten avser kostnader för studiecirklar och inventeringar av intresset. Medfinansieringen omfattar :- Efter dragningen följde cirka 20 minuters diskussion. Både yrkanden om avslag och om bifall förelåg. I diskussionen påpekades att det i den här typen av projekt kan vara olämpligt att kräva omfattande lokal uppslutning kring en idé innan man tar upp ett projekt i LAG och beviljar pengar. Människors tid och engagemang är kanske idag den mest sårbara resursen i samhället. Inte heller den resursen får missbrukas i ett hållbart samhälle. Innan man vet om de tekniska förutsättningarna föreligger kan det därför vara etiskt tveksamt att be många människor att lägga sin dyrbara tid i ett projekt som senare kanske visar sig orealistiskt från början. Beslut: Ansökan M-0057 om :- bifalles i sin helhet Motivering: Projektet berör ett område som i högsta grad ligger i LAGs strategiska intresse att stödja. Projektet förefaller kunna ge för hela Mellansjölandet relevanta erfarenheter av att lokalt försöka bygga upp en småskalig och ur miljösynpunkt hållbar energiförsörjning. De för många intressanta erfarenheterna handlar om de rent tekniska och juridiska svårigheterna som man kommer att möta. Projektet förväntas också kunna generera synnerligen relevant kunskap om den sociala process som möjliggör de ganska omfattande gemensamma ekonomiska åtaganden som ligger i projektet och kanske till och med kan resultera i ett gemensamt ägande också i form av en bilpool. Sid 3 (9)

4 LAG beslutade också att utse Larz Lundberg att följa projektet och på olika sätt förmedla till LAG de erfarenheter som efter hand växer fram. I diskussionen påpekades att projektet självfallet har ett värde i sig för de boende i området, om de lyckas bygga den planerade anläggningen, men att det stora och också generella värdet ligger i de kunskaper som erhålls om vilka svårigheter man möter i ett sådant projekt och hur dessa kan hanteras. 93:2. Projekt M-0059: Ny bagarstuga. Sökande: Mullhyttans Bygdeförening. Lena Danielsson föredrog projektet och AUs förslag. Ärendet hade beretts av AU Projektet syftar till att bygga en helt ny bagarstuga. Den gamla har angripits av hussvamp. Verksamheten i bagarstugan är ett led i att hålla liv i gammal överlevnadskonst av typen baka bröd i vedeldad ugn. Föreningen driver också egen kvarn och kan i samarbete med lokala odlare och lokala handlare konkret demonstrera och lära ut hela kedjan kravordling från ax till limpa. Själva byggandet av bagarstugan sker också med gamla hantverksmetoder en kunnighet som man avser att förvalta och sprida genom projektet. Ansökan omfattar ett projektstöd från Jordbruksverket om :- och från LAG på :-. Kostnaderna gäller i första hand material och arbetsinsatser av olika experter. Efter dragningen följde cirka 15 minuters diskussion. Endast yrkanden om bifall förelåg. Beslut: Ansökan M-0059 om :- bifalles i sin helhet. Motivering: Projektet erbjuder ett för hela Mellansjölandet viktigt lärtillfälle för personer som vill lära sig och därmed förvalta olika äldre hantverkstraditioner. Lärandet gäller både traditionell timmerteknik, murandet av en vedeldad bakugn samt de historiska rötterna i det ekologiska tänkandet som demonstreras genom själva bakandet på detta ursprungliga sätt. LAG kommer att med intresse följa projektet och ta del av de erfarenheter som görs. Sökanden uppmuntras också att överväga om den kunnighet som vinns genom lärprojekten kan dokumenteras och på så sätt göras tillgänglig för allt fler. 93:3. Projekt M-0053: Bystuga, retreatanläggning och Forskarby Av sökanden Elisabet Olsson- Chemnitz återtagen ansökan. Lena Danielsson föredrog ärendet och den korrespondens som förekommit i ärendet. Ansökan har behandlats både av AU och av LAG vid flera tidigare tillfällen. Krav på kompletteringar och revideringar har i omgångar Sid 4 (9)

5 framförts till sökanden och nya handlingar har lämnats in. Sökanden har efterhand uppfattat att uppfyllandet av ställda krav hela tiden bara leder till nya, fler och dessutom delvis varandra motriktade krav. Ansökan omfattade :- och avsåg att i första hand med trovärdiga konsulter undersöka projektets tekniska och juridiska förutsättningar en förstudie som alltså skulle visa om projektet byggde på en realistisk grund eller ej. De krav som ställdes från LAG och AU handlade huvudsakligen om att redan innan förstudien kunde behandlas i stor omfattning engagera både finansiärer, föreningar och kringboende dvs redan innan sökanden själv kunde veta om projektet byggde på en realistisk grund. Ett samtal med en ledamot i AU uppfattades dessutom som ett villkorande av projektets upplägg och val av konsulter, som sökanden av flera skäl inte kunde acceptera. Sökanden har hela tiden fått löften om att vid bestämda tidpunkter få definitiva besked för att själv kunna ta ställning till sitt eget fortsatta agerande. Att hålla projektets potential levande har kostat privata pengar. Nu var gränsen nådd och de privata pengarna slut. Därför återtogs ansökan. 94. Information om läget i paraplyprojektet kom igång projekt. LAG beslutade att av tidsskäl låta informationspunkterna i möjligaste mån utgå och ersättas med motsvarande information via e-post. Bilaga Ekonomirapport, kommunal medfinansiering, budgetfördelning (punkt 11) arbetsordning för LAG och AU(punkt 9 och 10) samt beslut om utökade kansliresurser (punkt 10) Samtliga dessa punkter var kopplade till varandra och behandlades därför som en helhet. Ekonomirapport Samtliga kommuner har tillskrivits för att uppmärksamma åtagandet att trots budgetscykler och mandatperioder garantera medel för hela Leaderperioden fram till Medfinansieringsintyg kan väntas runt påsk. Jordbruksverket har vidare beslutat att hålla inne 15% av tilldelade medel till dess att samtliga Leaderområden är klara. Det troliga är att samtliga pengar i tidigare kalkyler kommer att betalas. Hittills beviljade projekt ligger klart inom den summa som LAG redan förfogar över. För att i dagsläget vara helt på den säkra sidan också för det egna administrativa projektet (max 20% av tilldelade medel) och bara göra åtaganden för pengar vi redan säkert disponerar skulle årets budget Sid 5 (9)

6 behöva reduceras med runt :- Årets budget slutar på summan :- Runt :- är av typen opåverkbara fasta kostnader. Flera osäkerheter påverkar i dagsläget intäktsbilden. Regionförbundet fattar senare i vår beslut om huruvida de skall gå in som medfinansiär. Jordbruksverkets slutliga fördelning är ännu oklar. Offentliga representanters tid och resor kan bli betraktade som medfinansiering osv liksom det bidrag som Lekebergs kommun står för genom att erbjuda kontor, kopiator etc. Beslut: I avvaktan på säkrare information om intäkterna skall alla beslut som rör det administrativa projektet kännetecknas av största möjliga sparsamhet. Hans-Olof Stålgren informerade om, som svar på en direkt fråga, att en enskild LAG-ledamot aldrig blir personligt betalningsskyldig för eventuella underskott i föreningen 2013 såvida styrelsen inte begått lagbrott och att de löpande uppföljningarna från Jordbruksverket kommer att garantera att det inte uppstår ett sådant underskott. Förslag till arbetsordning i LAG och AU Kansliet behöver förstärkning. För att förstärka resursen föreslår AU att några personer i AU specialiserar sig på att avlasta verksamhetsledaren de administrativa uppdragen medan andra ledamöter specialiserar sig mot projekten. Varje projekt, som ser ut att ha förutsättningar att bli ett lite större projekt tilldelas en kontaktperson ur LAG. Kontaktpersonen väljs med hänsyn till kompetens och intresse och diskvalificeras inte som kontaktperson bara för att projektet i första hand är lokaliserat i den egna kommunen. Dessa kontaktpersoner förstärker under beredningsfasen AU. Kontaktpersonen följer sedan projektet, erbjuder stöd om det behövs och arrangerar nödvändiga uppföljnings- och utvärderingsaktiviteter. Hans-Olof Stålgren informerar om att vissa LAG-grupper erfarit att rollen som kontaktperson kan innebära en jävssituation genom den speciella relationen man får till projektet. Detta behöver beaktas. Kontaktpersonen arbetar med att bereda ärenden, kan adjungeras till AU i förekommande fall men har inte rösträtt i AU. Beslut som delegerats till AU till exempel att bevilja kom i gång stöd eller ställa krav på kompletteringar fattas formellt av AU i sin helhet. Beslut: LAG beslutade att tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att utarbeta ett konkret förslag. Förslaget skall också ta upp och analysera argumenten för om LAG bör ta emot ansökningar löpande eller om vissa sista ansökningdag skall gälla. Kurt Gustavsson, Erik-Johan Hjelm och Mats Nylin utsågs att ingå i arbetsgruppen. Förslaget skall presenteras vid nästa AU-möte den 5e mars. Sid 6 (9)

7 Förstärkning av kansliet. Rasmus Axelsson har haft uppdrag att under en försöksperiod undersöka vilken typ av uppgifter som kan avlasta verksamhetsledaren. Avtalet med Rasmus har gällt max 5o timmar per månad. Behovet av förstärkning är uppenbar. Möjligheten att inrätta en lönebidragsbefattning har utretts. I så fall skulle LAGs budget inte belastas i nämnvärd grad. Beslut: Avtalet med Rasmus Axelsson förlängs till dess Lena genom Arbetsförmedlingen kan hitta en lämplig person som är berättigad en lönebidragstjänst. Tjänsten skall omfatta det antal timmar per vecka som krävs för att garantera innehavaren fullgott försäkringsskydd. Vidare beslutades att inte göra åtaganden som sträcker sig länge än 2009; dvs den period vi i dagsläget kan överblicka och ta ekonomiskt ansvar för. 98. Information från kansliet Informationen skickas senare via e-post. Bilaga Rapporter 99:1 Arbetsgruppen för Ungdom Rapporten skickas via e-post 99:2Arbetsgruppen för Information och kommunikation Rapporten skickas via e-post 100. Arvoden och andra ersättningar till LAG-ledamöter Erik-Johan Hjelm föredrog en utredning som gjorts kring hur andra Leader-områden ersätter sina ledamöter. Med utgångspunkt i denna har AU utarbetat ett förslag till skrivning som kan komplettera beslutet på årsstämman Båda handlingarna hade skickats ut i förväg till ledamöterna. Beslut: LAG beslutade att tills vidare anta de riktlinjer för arvoden och ersättningar till ledamöter i LAG som uttrycktes i förslaget. Bilaga 4. De enda mer principiella skillnaderna mot den tidigare tillämpade praxisen är att ett arvode skall kunna utgå till ordförande ( ), sekreterare (3000;-) och kassör (3000:-). Kraven att beakta behovet av formell upphandling betonas särskilt i skrivningen Ersättning för arbete i arbetsgrupper Beslut: De tillsatta arbetsgrupperna anmodades att göra en budget för sina insatser och inkomma med en offert till nästa LAG-möte. Sid 7 (9)

8 Offerten skall vara i enlighet med de riktlinjer som antagits i 100 men motivera tidsåtgången. LAG beslutar vid nästa möte om den totala omfattningen av ersättningen både retroaktivt och det som planeras i respektive arbetsgrupp Föreningsstämma 2009 Beslut: Årets föreningsstämma kommer att hållas den 28 april klockan Valberedningen uppmanades att snarast påbörja rekryteringen av ledamöter. Beslut: LAG-mötet uppdrog åt Monica Hane att undersöka möjligheten och kostnaderna för att hålla stämman i Degerfors Folkets Hus. Lokalen måste ta minst 100 personer. Beslut: LAG-mötet uppdrog åt Lena Danielsson att påminna valberedningen om att starta rekryteringsprocessen och också att påminna om att LAG eftersträvar en jämn könsfördelning Datum för LAG-möten 2009 Beslut: Beslutades att kommande LAG-möten skall hållas 31 mars tisdag 3 juni onsdag 8 oktober torsdag 24 november tisdag 104. Övriga frågor 104:1 [18.1] Deltagande i European LEADER Expo 26 feb 1 mars i Ungern. Information om möjligheten att delta i konferensen hade skickats ut till samtliga ledamöter av Anders Enarsson. Diskussionen visade att intresset just nu inte var tillräckligt även om kostnaderna för LAG bara skulle omfatta resor. Arrangörerna i samarbete med de ungerska LAG-grupperna erbjöd gratis logi och uppehälle. Resor med flyg tor skulle kosta under 500:- per person. Diskussionen visade också att det internationella samarbetet skulle kräva en mera genomarbetad strategi mot vilken Mellansjölandets ledamöter kan prioritera sina insatser. Den stora investeringen gäller ledamöternas tid för att engagera sig i projekt och det krävs därför synnerligen väl förberedda resor för att ge tillräckligt utbyte i förhållande till den tid man satsat. Detta hindrar inte att man också måste vara öppen för att kontakter helt ut i det blå kan ge just de speciella första kontakter som senare växer till sig till ett långt samarbete. För att vara kongruenta med vår egen utvecklingsstrategi behöver också alternativen till flyg beaktas i varje projekt. Beslut: LAG mötet avstår från att skicka någon representant till European Leader Expo i Ungern. Sid 8 (9)

9 104:2 [18.2] Konkret insats inom ramen för paraplyprojektet Miljö och Klimat. Anders Tivell informerade om arbetet att inom ramen för projektets informationsdel engagera Nanny-Maja Annerback, från Norra Sverige, att utifrån sin bok vem fa n bryr sig föreläsa för elever i kommunernas skolor. Arrangemanget skulle vara öppet också för LAG-medlemmar och andra intresserade. Beslut: LAG uppmanade Anders Tivell att återkomma till nästa AUmöte med en budget och en mera konkret projektplan för hur aktiviteten skall genomföras på samma sätt som övriga arbetsgrupper. AU fattar beslut i frågan och informerar i efterhand LAG i enlighet med tidigare beslut om paraplyprojekt. I diskussionen påpekades särskilt kravet från LAG på korrekt formell upphandling i egna projekt och att tänka på det självklart olämpliga att ledamot både beordrar och avlönar sig själv. I diskussionen framfördes också det önskvärda med att först göra ett pilotprojekt vid någon skola, som ganska snart kan utvärderas, innan alla kommuner engageras på stor bredd. 104:3 [18.3] AU-protokollen till samtliga ledamöter. Beslut: Alla AU-protokoll skall löpande och senast inför LAG-mötet skickas ut till samtliga ledamöter Nästa LAG-möte Tid: tisdag den 31e mars 2009 klockan Plats: Kommunhuset, Fjugesta 106. Avslutning Ordförande Anders Tivell avslutade mötet Vid protokollet Monica Hane, sekreterare Justeras: Anders Tivell, ordförande Anders Enarsson, ledamot Sid 9 (9)

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Protokoll. Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad, Åsa Lidin, handläggare av Leaderprojekt vid Länsstyrelsen.

Protokoll. Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad, Åsa Lidin, handläggare av Leaderprojekt vid Länsstyrelsen. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 67-86 LAG möte 2008-11-26 kl 18.00-21.05 Plats: Fjugesta, Oxelgården, Samlingssalen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 15 av

Läs mer

Protokoll. 107. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Protokoll. 107. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:107-123 LAG möte 2009-03-31 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande:

Läs mer

Protokoll. 48. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Protokoll. 48. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 48-66 LAG möte 2008-10-09 kl 17.30-20.45 Plats: Kommunhuset Fjugesta, konferensrum Multen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande:

Läs mer

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:134-155 LAG möte 2009-06-01 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund.

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 366-376 Tid: Tisdagen den 12 juni 2012 kl. 18.00 21.30 Plats: Nysunds Bygdegård, Åtorp Närvarande: Kjell Schlyter, Anders Jansson, Catharina Carlsson, Erika

Läs mer

23. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

23. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. LEADER Protokoll Mellansjölandet Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 23-47 LAG möte 2008-08-28 kl 17.00-20.00 Plats: Kommunhuset Fjugesta, konferensrum Multen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica

Läs mer

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:156-176 LAG möte 2009-10-08 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 435-448 Tid: Tisdagen den 24 september 2013 kl. 18.00 21.00 Plats: Hardemo Bygdegård Närvarande: Milis Ivarsson, Jenny Risberg, Sabina Karlsson, Anders Jansson,

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat ANBUDSINBJUDAN Dnr: MU2009 0141 Anbud skall vara inkommet senast 20091201 Anbud skall vara bindande t. o. m. 20091231 Upphandlingsform Öppet förfarande Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern Stadgar 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern 2 Föreningens ändamål och syfte Föreningens syfte är att verka för att uppnå målen i den lokala utvecklingsstrategin under programperioden 2014-2020. Fiskeområde

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Ej närvarande: Anne Carlkvist Fors, Kjell Möller, Karl-Anders Andersson, Jenny Risberg, Marian van Ham, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anne Carlkvist Fors, Kjell Möller, Karl-Anders Andersson, Jenny Risberg, Marian van Ham, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 547-557 Tid: Onsdagen den 25 februari 2015 kl. 18.00 20.00 Plats: Magiska Teatern, Vretstorp Närvarande: Milis Ivarsson, Charlotta Englund, Anders Holm, Barbro

Läs mer

Stadgar LEADER Mellansjölandet ideell förening Org.nr 802441-2754

Stadgar LEADER Mellansjölandet ideell förening Org.nr 802441-2754 2015-05-28 Stadgar LEADER Mellansjölandet ideell förening Org.nr 802441-2754 1. Föreningens Firma Föreningens firma är Leader Mellansjölandet, ideell förening. 2. Ändamål Föreningen har som vision att

Läs mer

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Naturrum Getterön, Varberg Datum: Fredagen den 12 maj 2017 Tid:

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Naturrum Getterön, Varberg Datum: Fredagen den 12 maj 2017 Tid: PROTOKOLL FÖRENINGSSTÄMMA 2017-05-12 Ordinarie föreningsstämma Lokal: Naturrum Getterön, Varberg Datum: Fredagen den 12 maj 2017 Tid: 13.00 15.00 Närvarande: Styrelsen Ragnar Nilsson Marks kommun Lennart

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå Ideell förening Sida 1 av 7 Protokoll öppet LAG gruppsmöte Tid: Torsdagen den 4 april 2018, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Christina Lidström öppnar

Läs mer

Stadgar. Valberedningen/stadgegrupp föreslår bildademötet att anta bifogade stadgar. Förslag till

Stadgar. Valberedningen/stadgegrupp föreslår bildademötet att anta bifogade stadgar. Förslag till Förslag till Stadgar Förslag till stadgar har diskuterats vid följande tillfällen: AU: 2015-05-27, 2015-09-28 Valberedning/stadgegrupp: 2015-05-27, 2015-09-17, 2015-10-08 Valberedningen/stadgegrupp föreslår

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

URnära Ideell förening 1 (5)

URnära Ideell förening 1 (5) Ideell förening 1 (5) Protokoll fört vid föreningsstämma för URnära ideell förening Tid: tisdagen den 13 mars 2017 kl. 18.00-20.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Umeå Ordförande Enar Jonsson öppnade föreningsstämman.

Läs mer

1. Stämmans öppnade Föreningens tf. ordförande Carina Holm hälsade all välkomna och förklarade stämman öppnad.

1. Stämmans öppnade Föreningens tf. ordförande Carina Holm hälsade all välkomna och förklarade stämman öppnad. BRF SÖDRA HAGA Protokoll från ordinarie föreningsstämma tisdagen den 16 juni 2015. Plats: Föreningslokalen, Engelbrektsvägen 157 1. Stämmans öppnade Föreningens tf. ordförande Carina Holm hälsade all välkomna

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Arbetsordning för Juridiska föreningen i Uppsalas valberedning

Arbetsordning för Juridiska föreningen i Uppsalas valberedning 1(5) Arbetsordning för Juridiska föreningen i Uppsalas valberedning 1 Organisation Valberedningen består av fem ledamöter, varav en ordförande. Dessa är medlemmar i föreningen och väljs av föreningsstämman.

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Stadgar. Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Utveckling Hälsingebygden, ideell förening.

Stadgar. Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. Stadgar Utveckling Hälsingebygden, ideell förening 1 Föreningens firma Föreningens firma är Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. 2 Ändamål Föreningen har till ändamål att bedriva allmännyttig verksamhet

Läs mer

SVENSKA BOUVIER DES FLANDRESKLUBBEN SBK:s avelsavdelning för Bouvier des Flandres, AfBF

SVENSKA BOUVIER DES FLANDRESKLUBBEN SBK:s avelsavdelning för Bouvier des Flandres, AfBF SVENSKA BOUVIER DES FLANDRESKLUBBEN SBK:s avelsavdelning för Bouvier des Flandres, AfBF www.bouvierklubben.com Protokoll fört på Svenska Bouvierklubbens årsmöte lördagen den 7 mars på Lerums Brukshundklubb.

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH Antagna 2008-04- 19 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. 1.2 Symbol

Läs mer

Stadgar för föreningen Leader Västra Småland

Stadgar för föreningen Leader Västra Småland Namn 1 Föreningens namn är Leader Västra Småland. Ändamål 2 Föreningens ändamål är att: Främja och bedriva lokalt ledd landsbygdsutveckling i enlighet med antagen strategi. Vara lokal/regional/internationell

Läs mer

PROTOKOLL. Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte. Tid Torsdagen den 21 september 2006. Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006

PROTOKOLL. Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte. Tid Torsdagen den 21 september 2006. Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006 PROTOKOLL Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte Tid Torsdagen den 21 september 2006 Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006 Närvarande Styrelsen: Birgitta Gruvfält, Karolinska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Minnesanteckningar AU 23 maj

Minnesanteckningar AU 23 maj Minnesanteckningar AU 23 maj Närvarande: Helena Eriksson, Sollefteå Kommun Vice ordförande Åsa Ringlöv, Företagarna Örnsköldsvik Ordförande Jonny Lundin, Landsbygdsrådet Härnösand Kassör Lennart Ramström,

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma i Brf Pinnpojken. Onsdagen 29 maj 2013

Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma i Brf Pinnpojken. Onsdagen 29 maj 2013 Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma i Brf Pinnpojken Onsdagen 29 maj 2013 1 Stämmans öppnande Styrelsens ordförande Tommy Ringart förklarade stämman öppnad. 2 Godkännande av dagordningen Styrelsens

Läs mer

Protokoll från årsmötet den 6 mars 2010 i IOGT- lokalen, Strömtorp, Degerfors med Letälvsgillet som arrangör.

Protokoll från årsmötet den 6 mars 2010 i IOGT- lokalen, Strömtorp, Degerfors med Letälvsgillet som arrangör. Folkdansringen i Örebro län Protokoll från årsmötet den 6 mars 2010 i IOGT- lokalen, Strömtorp, Degerfors med Letälvsgillet som arrangör. 1 Mötets öppnande Ordförande Rolf Östman hälsar välkommen och förklarar

Läs mer

Förslag gällande ändring av stadgar

Förslag gällande ändring av stadgar Förslag gällande ändring av stadgar Det har visat sig under året att LAG har haft vissa problem med att vara beslutförda under mötena. För att underlätta arbetet dels för LAG men också för verksamhetskontoret

Läs mer

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun.

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. Stadgar antagna den 24 april 2018 Föreningen Svalorna Indien Bangladesh Stadgar för Föreningen Svalorna Indien Bangladesh 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh.

Läs mer

Protokoll Föreningsstämma HSB Österöd Söndagen den 20 November 2016

Protokoll Föreningsstämma HSB Österöd Söndagen den 20 November 2016 Protokoll Föreningsstämma HSB Österöd Söndagen den 20 November 2016 1.Öppnande av stämman. Patrik Johansson förklarar årets stämma för öppnad och hälsar alla välkomna. 2. Val av ordförande vid stämman

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Sid 1(5) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Tid: kl. 17,00-20.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen 15, Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

Läs mer

Lilian Erixon, Försäkringskassan Birgitta Fredriksson, Örebro läns landsting. Sekreterare Paragrafer Susanne Naeslund

Lilian Erixon, Försäkringskassan Birgitta Fredriksson, Örebro läns landsting. Sekreterare Paragrafer Susanne Naeslund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) 2011-11-16 Plats och tid Ledamöter Ersättare Kommunhuset Askersund, kl.14.00-16.00 Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Sari Harju, Arbetsförmedlingen Annelie Moilanen,

Läs mer

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl:

Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea , kl: Styrelsemöte Leader Lappland 2020, Dorotea 2017-05-03, kl: 10.00-14.00 Beslutande: Linnea Lindberg (o) Per Dahlgren (p) Anna Ludvigsson (i) Stig-Lennart Karlsson (o) Kjell Öjeryd (p) Sören Granberg (p)

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

Förslag till stadgar för den ideella föreningen Leader Göteborgs Insjörike

Förslag till stadgar för den ideella föreningen Leader Göteborgs Insjörike Förslag till stadgar för den ideella föreningen Leader Göteborgs Insjörike 1 Föreningens namn Leader Göteborgs Insjörike. 2 Föreningens ändamål Föreningen har som allmännyttigt ändamål att genomföra lokalt

Läs mer

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun.

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Leader Linné Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Solveig Carlsson, Anette Olsson, Mette Adolfsson, Malin

Läs mer

Stadgar för LEADER Sydöstra Skåne,

Stadgar för LEADER Sydöstra Skåne, Stadgar för, 802496-4218 Stadgarna antogs vid föreningsbildande stämma 19 september 2015 i Ystad. 1. Föreningens namn Föreningens namn är. 2. Föreningens säte Föreningen har sitt säte i en de fyra kommunerna:

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte 2018-06-28 1. Mötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. En nytillkommen fråga sedan dagordning

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande är inrättad enligt Europarlamentets och rådets förordning

Läs mer

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare PROTOKOLL Årsmötet Sammanträdesdatum 2011-05- 14 Tid: Plats: 10.00-11.45 Cefalushuset i Riksdagen Närvarande: 15 medlemmar enligt förteckning 1 Öppnande IFFKs ordförande, Ulla Y Gustafsson, hälsade välkommen

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Roasjö Bygdegård, Svenljunga kommun Datum: Fredagen den 20 april 2018 Tid:

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Roasjö Bygdegård, Svenljunga kommun Datum: Fredagen den 20 april 2018 Tid: PROTOKOLL FÖRENINGSSTÄMMA 2018-04-20 Ordinarie föreningsstämma Lokal: Roasjö Bygdegård, Svenljunga kommun Datum: Fredagen den 20 april 2018 Tid: 13.30 14.30 Närvarande: Styrelsen Ragnar Nilsson Marks kommun

Läs mer

Ribbybergs Samfällighetsförening

Ribbybergs Samfällighetsförening Ribbybergs Samfällighetsförening Protokoll från Föreningsstämma 2018-03-21 Inklusive bilagor Bilaga 1. Förslag till dagordning Bilaga 2. Röstlängd/närvarolista Bilaga 3. Verksamhetsberättelse 2017 Bilaga

Läs mer

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 1. INLEDNING Denna instruktion är utformad speciellt för Brf Snösätra och är antagen av föreningens årsstämma 2015-04-22. ALLMÄNT Föreningsstämmans beslut

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R för... Försvarsutbildningsungdomsförening Föreningen bildad den..... Stadgarna antagna vid.. Försvarsutbildningsungdomsförenings stämma och godkända av...

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets

Läs mer

Styrelsemöte i Svenska Downföreningen Protokoll nr 08, 2017

Styrelsemöte i Svenska Downföreningen Protokoll nr 08, 2017 Styrelsemöte i Svenska Downföreningen Protokoll nr 08, 2017 Tid: Lördag 16 september 2017 Plats: Närvarande: Frånvarande Östermalms föreningsråd, Stockholm Ordinarie ledamöter, Lars Oké, Mias Andersson

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna. Ideell förening Sida 1 av 6 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 5 december 2017, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade

Läs mer

Kap. 1 Om föreningen 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013.

Kap. 1 Om föreningen 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013. 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013. Kap. 1 Om föreningen 1 Föreningens namn är Barnaktiviteter i Örnsköldsvik. Föreningen ska bedriva sin verksamhet i Örnsköldsviks

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171 SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171 Plats: Telefon Datum: 2012-06-26 Tid: 19.30-23.00 Närvarande: Förhinder: Adjungerade: Lena Arvidsson, Thomas Nilsson, Jonny Svensson, Mattias

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

Mötets öppnande 1 Ordföranden Torbjörn Thyr hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat.

Mötets öppnande 1 Ordföranden Torbjörn Thyr hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat. 1 (4) Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma för Brf HSB 78 Sävja i Uppsala torsdagen 10 maj 2007 Mötets öppnande 1 Ordföranden Torbjörn Thyr hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat.

Läs mer

Stadgar för Rydebäcks Byalag

Stadgar för Rydebäcks Byalag Stadgar för Rydebäcks Byalag Antagna vid föreningsstämman 2014-02-25 Tidigare versioner Reviderade och antagna vid föreningsstämma 2012-02-21 Reviderade och antagna vid föreningsstämma 2010-02-16 Reviderade

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Leader Södra Bohuslän

Stadgar för den ideella föreningen Leader Södra Bohuslän Stadgar för den ideella föreningen Antogs 180515 1 Föreningens firma Föreningens firma är Leader södra Bohuslän. 2 Föreningens ändamål Föreningens ändamål är att främja lokalt ledd utveckling i området

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän 22 augusti 2019 kl. 15.15-16.40 Varmbadhuset, Käringön Medverkande: Tomas Börgesson, Tjörn, privat Maria Oskarsson, Tjörn, ideell Tommy Wallhult, Öckerö,

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 11 Plats: Kommunhuset i Norsjö Tid: 17 december 2009, kl. 15 ca 17.30 Närvarande: Roland Lundqvist, ordf. Birgitta Marklund Marjet Gustavsson Britt-Inger Olofsson Mikael

Läs mer

1. Stämman öppnas StyrelsensordförandePer Harkfurklararstämmanöppnad.

1. Stämman öppnas StyrelsensordförandePer Harkfurklararstämmanöppnad. PROTOKOLL (Fyra sidor) fört vid ordinarie föreningsstämma i Bostadsrättsföreningen Tandådalens Fjällhotell Tid: Tisdagen den 30 november 2010, kl. 18.00-ca 19.20 Plats: Kungsholmen, Fleminggatan Stockholm

Läs mer

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Mötet inleddes med att vi lärde känna varandra lite bättre. 1. Mötets öppnande Mötet öppnandes av ordförande, Caroline Dieker. 2. Fastställande

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5) sid. 1(5) ÄNDAMÅL 1 Föreningens namn och firma är Föreningen Havängs Sommarby. Föreningen är en ideell förening med org nr 802449-8878. Föreningens räkenskapsår är kalenderår. 2 Föreningens ändamål är

Läs mer

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 17 november 2015, klockan 13.30 16.40 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Nämnden för utbildningsvetenskap

Nämnden för utbildningsvetenskap Protokoll Sammanträdesdatum 2010-01-20 2010-01-21 Nämnden för utbildningsvetenskap Närvarande Ledamöter: Per Gerrevall, ordförande Inger Edfors, vice ordförande Brita Johansson-Cederblad, ledamot Maria

Läs mer

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna.

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 7 december 2017 Tid: Torsdagen den 7 december kl, 09.00-16.00 Plats: Gripsholms värdshus, Strängnäs kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Stadgar för Leader Linné

Stadgar för Leader Linné Stadgar för Leader Linné 1 Föreningens namn Leader Linné ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Alvesta, med Alvesta, Ljungby, Markaryd, Värnamo, Växjö och Älmhults kommuner som verksamhetsområde,

Läs mer

Närvarande ur styrelsen: Hanna Wallin, Tomas Gustavsson, Stefan Carlzohn och Eva Alexandersson

Närvarande ur styrelsen: Hanna Wallin, Tomas Gustavsson, Stefan Carlzohn och Eva Alexandersson Protokoll fört vid årsmöte den 30 maj 2015 Koloniföreningen Solhällan. Närvarande ur styrelsen: Hanna Wallin, Tomas Gustavsson, Stefan Carlzohn och Eva Alexandersson 1 Mötets öppnande Styrelsens ordförande

Läs mer

Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening

Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma med Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening den 26 april 2015 i Torsö Bygdegård. 1 Stämmans öppnande Ingemar Carlström hälsade de närvarande välkomna till stämman

Läs mer

Stadgar för Brage Gille

Stadgar för Brage Gille Stadgar för Brage Gille 1 Ändamål Brage Gille (Gillet), som tillhör Svenska Folkdansringen, har till uppgift att väcka och tillvarata intresset för svensk kultur främst genom verksamhet omfattande folkdans,

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Föreningens firma Föreningens firma är LEADER Terra et Mare. 2 Föreningens ändamål Föreningen har som mål att genomföra EU-programmet LEADER Terra et Mare

Läs mer

Tid och plats: Onsdagen den 23 maj 2012 i Banslättsskolans matsal i Tullinge

Tid och plats: Onsdagen den 23 maj 2012 i Banslättsskolans matsal i Tullinge 2012-05-23 1 Tid och plats: Onsdagen den 23 maj 2012 i Banslättsskolans matsal i Tullinge Deltagare: Se bilaga 1 : Bengt Karlsson Kevin Kuru Paragrafer: 1 19 Sidor: 1 5. Bilagor: 1 Röstlängd 2 Dagordning

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

Stadgar för Leader Kustbygd

Stadgar för Leader Kustbygd Stadgar för Leader Kustbygd 1 Föreningens namn Leader Kustbygd ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Hyltebruk i Hylte kommun. 3 Verksamhetsområde Föreningens geografiska verksamhetsområde

Läs mer

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län Protokoll, datum: 2011-01-21 Plats: Sommarhagen, Arbetsförmedlingen, Östersund Tid: 13.00-17.00 Sidantal: 1(7) Försäkringskassan Kommuner Landsting Arbetsförmedling Charlott Ax, ord Per Sundin, ers Torsten

Läs mer

Ribbybergs Samfällighetsförening

Ribbybergs Samfällighetsförening Ribbybergs Samfällighetsförening Protokoll från Föreningsstämma 2016-03-10 Inklusive bilagor Bilaga 1. Förslag till dagordning Bilaga 2a & b. Röstlängd/närvarolista & fullmakter Bilaga 3. Verksamhetsberättelse

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Handlingar till möte 3 2007-04-18

Handlingar till möte 3 2007-04-18 Handlingar till möte 3 2007-04-16 1( 6) Handlingar till möte 3 2007-04-18 Dagordning 1.1 Mötets öppnande 1.2 Val av mötesordförande 1.3 Val av mötessekreterare 1.4 Val av justerare 1.5 Mötets behörighet

Läs mer

Styrelsen i Sörmlandskusten ideell förening har vid sammanträde den 20 januari 2016 fastställt följande;

Styrelsen i Sörmlandskusten ideell förening har vid sammanträde den 20 januari 2016 fastställt följande; LEADER Sörmlandskusten 1 (7) Arbetsordning för styrelsen samt interna styrdokument Styrelsen i Sörmlandskusten ideell förening har vid sammanträde den 20 januari 2016 fastställt följande; Innehåll Arbetsordning

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma i Brf Banslätt den 28 maj 2008. Stämmans öppnande och val av ordförande för stämman

Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma i Brf Banslätt den 28 maj 2008. Stämmans öppnande och val av ordförande för stämman Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma i Brf Banslätt den 28 maj 2008. 1 Stämmans öppnande och val av ordförande för stämman Per-Olof Erickson förklarade stämman öppnad och föreslog att Christer

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Tid: Torsdagen den 1 februari kl, 09.30-16.00 Plats: Västra Storgatan 15, Gnesta Lokal: Elektron Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

Styrning och ledning Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten. Uppdaterad 2015-07-28. Innehållsförteckning

Styrning och ledning Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten. Uppdaterad 2015-07-28. Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. LAG... 2 2. Organisation... 2 2.1. Arbetsutkott (AU)... 2 2.2. Kansliet... 3 3. Handlingar... 4 4. Personalärenden... 4 5. Resor... 4 6. Betalningsrutiner... 4 7. Arvodering styrelsemöten...

Läs mer

Protokoll fört vid Göteborgs universitets studentkårers styrelsemöte 12 februari Geovetarcentrum. 1 Preliminärer

Protokoll fört vid Göteborgs universitets studentkårers styrelsemöte 12 februari Geovetarcentrum. 1 Preliminärer Protokoll fört vid Göteborgs universitets studentkårers styrelsemöte 12 februari Geovetarcentrum Närvarande Styrelsen Martin Persson FFS, t.o.m. 19.20 5.2 Ingemar Svensson FFS, valberedningen Fabian Lundgren

Läs mer

Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare)

Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare) AU Telefonmöte 20140425 Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare) 1. Justerad Arbetsordning NSPH Skåne Arbetsordningen har justerats enligt

Läs mer

Årsstämma Brandskyddsföreningen Sverige,

Årsstämma Brandskyddsföreningen Sverige, Protokoll Årsstämma Brandskyddsföreningen Sverige, 802000-4266 Datum och tid Tisdag den 29 maj 2018 Plats Grillen/Årstaängsvägen 21C, Liljeholmen 1 Val av ordförande och protokollförare för mötet Mötet

Läs mer

Stadgar för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, antagna vid medlemsmöte samt medlemsmöte

Stadgar för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, antagna vid medlemsmöte samt medlemsmöte Stadgar för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, antagna vid medlemsmöte 2016-10-26 samt medlemsmöte 2016-11-30 Namn 1 Föreningens namn är Astrid Lindgrens Hembygd. Ändamål 2 Föreningens ändamål är att

Läs mer

, Protokoll föreningsstämma

, Protokoll föreningsstämma ~ Akassan Vision A a:., Protokoll föreningsstämma Tid och plats: Tisdagen den 15 maj 2018 klockan 13.00-15.00 i Visionssalen, Visions förbundshus, Kungsgatan 28 A i Stockholm. Närvarande: Se bifogad närvarolista,

Läs mer

ÖVERKALIX KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

ÖVERKALIX KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2013-02-25 22 Tid och plats Måndagen den 25 februari 2013 kl. 10.00-11.00 sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen i Överkalix Beslutande Birgitta Persson (s) Anne Jakobsson(s) Gunnar Liljebäck

Läs mer

Bolagets styrelseordförande, Carl-Johan Hagman, hälsade samtliga närvarande välkomna och förklarade årsstämman öppnad.

Bolagets styrelseordförande, Carl-Johan Hagman, hälsade samtliga närvarande välkomna och förklarade årsstämman öppnad. Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i Concordia Maritime AB (publ), 556068-5819, den 25 april 2017 kl. 13:00 på Gothia Towers, Göteborg Bolagets styrelseordförande, Carl-Johan Hagman, hälsade

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Brandbefäl

Stadgar för Föreningen Sveriges Brandbefäl Stadgar för Föreningen Sveriges Brandbefäl Allmänna bestämmelser 1 Föreningen Sveriges Brandbefäl har till uppgift: att främja utvecklingen av samhällets skydd mot olyckor, kriser samt extraordinära händelser

Läs mer

Internet of Things Sverige regler för samverkan

Internet of Things Sverige regler för samverkan Internet of Things Sverige regler för samverkan Fastställd av prefekten vid institutionen för informationsteknologi Allmänt 1 Bakgrund Strategiska innovationsprogram är en del av Vinnova, Energimyndigheten

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Traneberg-Sunnegata Ekonomisk förening.

Protokoll fört vid årsmöte med Traneberg-Sunnegata Ekonomisk förening. 1 Protokoll fört vid årsmöte med Traneberg-Sunnegata Ekonomisk förening. Plats: Tolsjö bygdegård Datum: 2012-05-16 Tid: 19,00 1. Ordföranden Thomas Pilhagen hälsade alla välkomna till föreningens första

Läs mer

Stadgar för Kvinnokören Embla

Stadgar för Kvinnokören Embla Innehållsförteckning Kapitel 1 Allmänt... 1 Kapitel 2 Medlemskap... 1 Kapitel 3 Räkenskaper... 1 Kapitel 4 Styrelsen... 2 Kapitel 5 Företrädare... 2 Kapitel 6 Valberedningen... 2 Kapitel 7 Repertoarkommitté...

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INLEDNING Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och öppen process,

Läs mer