Protokoll. Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad, Åsa Lidin, handläggare av Leaderprojekt vid Länsstyrelsen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll. Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad, Åsa Lidin, handläggare av Leaderprojekt vid Länsstyrelsen."

Transkript

1 Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Fjugesta, Oxelgården, Samlingssalen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 15 av 22 Askersund Degerfors Hallsberg Karlskoga Kumla Laxå Lekeberg Örebro Erik Johan Hjelm (i) AU Gudrun Haglund Eriksson (p) Maria Säfverblad (o) Anette Jansson (i) AU Monica Hane (p) Robert Mörk (o) Mats Nylin (i) Karin Albertsson (p) Maja Stopek (0) AU Sivert Gustafsson (i) AU Sture Johansson (i) Anders Eriksson (p) Anna-Kajsa Gullberg (o) AU Anders Tivell (i) AU Marian van Ham (p) Anna Eriksson (o) Rasmus Axelsson (i) Milis Ivarsson (p) AU Dag Stranneby (o) Anders Enarsson (i) AU Kurt Gustavsson (p) Kerstin Rehn (o) Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad, Åsa Lidin, handläggare av Leaderprojekt vid Länsstyrelsen. Innan mötet öppnades informerade Åsa Lidin om vilken typ av projekt som LAG inte har formell rätt att bevilja medel. Sekreterarens i LAG sammanfattning finns i separat PM. 67. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

2 68. Dagordning Dagordningen godkändes utan korrigeringar. Inga övriga frågor anmäldes. Bil Val av justeringsperson Till justeringsperson valdes Dag Stranneby (o) 70. Protokoll LAG-möte Protokollet föredrogs av sekreteraren. Kassören klargjorde att 52 inte var helt korrekt. Avtalet med Redovisningstjänst i Askersund omfattar bara redovisningstjänsten. Förfarandet för ekonomisk revision och förvaltningsrevision utreds av AU. Protokollet lades därefter till handlingarna. 71. Anmälan om jäv inför projektbeslut Ingen ledamot anmälde jäv. 72. Behandling av projektansökningar Samtliga ledamöter har haft tillgång till handlingarna sedan 21 nov. 72:1. Projekt M Ung i Bushen Inspirationsdagar vid Kvinnerstaskolan Lena Danielsson föredrog projektet. Kvinnerstaskolan genomför den 4-5 december 2008 ett entreprenörskapsdygn. Ett 80 tal ungdomar samlas under två dagar för att ge och få impulser och redskap till att kunna förverkliga sina idéer om att skapa nya företag inom den gröna sektorn. Inspirationsdagarna genomförs i samarbete med U LAND, UF, Coompanion och Startcentrum i Örebro. I ansökan ingår också work-shops som kompetensutveckling för lärargruppen. Totala kostanden för inspirationsdagarna beräknas :- Ansökan till LAG Mellansjölandet omfattar :- Ärendet har beretts av AU Efter dragningen följde cirka 15 minuters diskussion. Både yrkanden om avslag och om bifall förelåg. Beslut: Ansökan avslås. Motivering: De aktiviteter som beskrivs i ansökan genomförs på de flesta skolor och ingår i en skolas ordinarie verksamhet. I diskussionen påpekades emellertid att ansökan tydligt riktar sig till den av LAG prioriterade gruppen Unga på landsbygd och framfördes en förhoppning att de projekt, som genereras genom aktiviteten, i senare skeden kan komma i fråga som Leader-projekt. 72:2. Projekt M-0086: Kom igång Paraplyprojekt med LAG som projektägare Erik Johan Hjelm, AU, föredrog projektet. AUs arbete med de hittills inkomna ansökningarna har visat att dessa inte uppfyller de krav som Sid 2 (8)

3 Jordbruksverket och LAG Mellansjölandet ställer. AU föreslår därför ett så kallat paraplyprojekt med syfte att ge en hjälpande hand till goda projektidéer och att öka kvaliteten i olika ansökningar. Genom paraplyprojektet kan detta genomföras enklare och med mindre byråkrati. Projektets aktiviteter kan till exempel utgöras av förestudier som kan resultera i mera fullgångna projekt, stöd till utvecklandet av lokala nätverk, projektverkstäder osv. Projektstöd inom ramen för paraplyprojektet får uppgå till högst :-. För åren 2008 och 2009 föreslås att totalt :- avsätts för projektet. Det kommer att ställas höga krav på andelen privat medfinansiering. Efter dragningen följde cirka 15 minuters diskussion. Endast yrkanden om bifall förelåg. Beslut: Ansökan M-0086 bifalles :- avsätts för projektet i enlighet med ansökan. Motivering: Paraplyprojektet möjliggör ett flexibelt sätt att under hand stödja intressanta projektidéer. LAG beslutade att delegera till AU att tills vidare fatta alla beslut inom ramen för paraplyprojektet och i efterhand rapportera till LAG. Eftersom AU sammanträder tämligen ofta så förkortas beslutstiden. Den sökande som så önskar kan självfallet välja att vänta till ordinarie ansökningstillfälle. 72:3. Projekt M-0094: Miljö och klimat Paraplyprojekt med LAG som projektägare Anders Tivell, AU, föredrog ärendet. Den eskalerande klimatförändringen medför att landsbygdsutveckling liksom hållbar utveckling kommer att se annorlunda ut inom en snar framtid. Landsbygden kommer att få en ny roll. Flera Leaderområden diskuterar på vilket sätt man kan agera framtidsinriktat. Flera nationella satsningar med detta tema genomförs. Anders Tivell är själv engagerad i flera av dessa t.ex Hållabara bygder. Projekt M-0094 är ett informations- och kunskapsspridningsprojekt. Avsikten är att bidra till att nya insikter om pågående förändringar leder till att nya initiativ uppstår. Det övergripande syftet är att främja en ekonomisk, ekologisk och social utveckling på landsbygden som är hållbar. Projektet syftar mera specifikt till: 1. LAG skall skaffa sig kunskap om klimatfrågan för att kunna agera framåtsyftande 2. Informera och föra dialog om miljö och klimat inom Mellansjölandet i första hand med hjälp av aktörer som redan arbetar med frågorna. 3. Ställa resurser till förfogande i form av små delprojekt max 20 Sid 3 (8)

4 projekt om max :- per projekt för att snabbt kunna möta initiativ som uppkommer. Efter dragningen följde cirka 20 minuters diskussion. I diskussionen ställdes frågor om kopplingen till Ålborgdeklarationen samt om den mera precisa innebörden i begreppet ett ekonomiskt slutet kretslopp dvs att välja att handla av lokala leverantörer. Dessutom påtalades i diskussionen att forskning inom psykologi och arbetsvetenskap visar att informationsprojekt väldigt sällan åstadkommer de beteendeförändringar man hoppats på och att alla initiativ som upplevs komma uppifrån och för att du förstår inte ditt eget bästa i stället effektivt motverkar den mobilisering av berörda människors engagemang, som till exempel satsningar med tydligt underifrånperspektiv brukar bygga på, för att säkrare åstadkomma långsiktigt hållbara förändringar. Projektets totala kostnader för perioden omfattar :- Av detta avser ansökan projektstöd från Jordbruksverket med ; finansiering från kommunernas bidrag till LAG med ; samt ideellt arbete Endas yrkanden om bifall förelåg. Beslut: Ansökan M-0094 bifalles. Totalt avsätts :- (860 kkr plus 372 kkr) för projektet för åren Motivering: Miljö och klimat är hela världens och därmed också Mellansjölandets viktigaste fråga. LAG beslutade också att delegera till AU att organisera projektet. 72:4. Projekten M-0053; M-0057; M-0056; M-0058; M-0059; M-0076; M-0077 och M behandlades inte på LAG-mötet eftersom AU bedömt att det förelåg oklarheter eller saknades fullständiga ansökningshandlingar. 73. Önskvärt beslutsunderlag till LAG för ställningstagande till projektansökningar. Verksamhetsledaren LD ställde frågan om LAG vill ha tillgång till alla handlingar i respektive ansökan inklusive Bilagor eller bara en kort sammanfattning av verksamhetsledaren. Diskussionen visade att frågan inte kan besvaras förrän LAG har mera erfarenhet av att bedöma ansökningar och lämpliga arbetsformer hunnit växa fram. 74. Företags storlek för projektansökan Det finns inga formellt fastställda gränser för hur stora företag som kan ansöka om projektstöd. Den bärande tanken i Leader och i Sid 4 (8)

5 Mellansjölandets strategi är att företagen skall ha en tydlig lokal förankring. Beslut: LAG beslutade att huruvida ett företag har en tillräckligt stark lokal förankring för att komma i fråga för projektstöd avgörs från fall till fall. 75. Medfinansiering från regionförbundet AU har av tidsskäl inte verkställt beslutet från att skriva en formell framställan ( se 55). 76. Förstärkning av kansliet (Rasmus Axelsson (i) lämnar rummet under beslutet.) AU har upprättat ett uppdragsavtal med LAG-ledamoten Rasmus Axelsson. Där föreslås att uppdraget gäller en försöksperiod för att utvärdera behovet av administrativa tjänster. Uppdraget omfattar max 50 tim per månad och löper till och med februari Därigenom kommer man att kunna avgöra både omfattning och typ av uppgifter. Tjänsten kommer därefter att utannonseras. För försöksperioden förefaller det inte finns skäl att frångå den för LAG gällande taxan om 175:- per timme. Beslut: LAG gav AU mandat att fullfölja uppdragsförhandlingen. 77. Förvaltningsrevision Det har visat sig att Jordbruksverket ännu inte tagit ställning till vilka aspekter som kommer att ingå i deras uppföljningar. Beslut: AU följer utvecklingen hos SJV och återkommer till LAG så snart det går med förslag till hur LAG skall hantera kravet på förvaltningsrevision. 78. Ekonomirapport och kommunernas medfinansiering för 2009 Samtliga kommuner har betalt sin andel eller i alla fall beslutat om utbetalning. Föreningens saldo är :- Bokföringstjänsten har i dagarna fakturerat årsavgiften till samtliga (runt 70) föreningsmedlemmar. Kassören har vidare inventerat kommunernas avsiktsförklaringar och funnit att vissa kommuner inte har beslut som täcker hela Leaderperioden. Den kommunala budgetprocessen löper i 3åriga cykler och år 2 och 3 är endast preliminära. Sid 5 (8)

6 Beslut. LAG uppdrog åt kassören att kontakta respektive kommun för att reda ut eventuella oklarheter och efterfråga formella medfinansieringsintyg som kan sträcka sig utanför budgetprocessen. 79. Information från kansliet LAG Mellansjölandet har fått gratulationer till verksamhetsstarten från Jordbruksverket genom Anette Kjellberg. På SJVs hemsida finns ett bildspel om Leader som kan användas vid olika informationsmöten. 80. Rapporter 80.1 Arbetsgruppen Ungdom Anette Jansson informerade om gruppens arbete och betonade det viktiga med att försöka etablera ungdomsråd. Gruppens överväger att formulera ett paraplyprojekt motsvarande Miljö och klimat. Dessutom har gruppen diskuterat möjligheten att ungdomar träffas och byter erfarenheter mellan olika bygder Arbetsgruppens Information kommunikation Milis Ivarsson rapporterade att gruppen strukturerat området i 7 delområden: 1. Hemsidan teknik och innehåll. AU har uppdragit åt LAGmedlemmen Rasmus Axelsson att inom ramen för 40 arbetstimmar och enligt offert utforma hemsidan. Milis Ivarsson har fått uppdraget att inom ramen för 16 timmar bidra med formspråket. Hemsidan skall vara klar 31/12 givet att informationen lämnas i tid från dem som berörs. Hemsidans adress överlåts från Dag Stranneby till LAG. Alla avtal med aktuella nätleverantörer tecknas av Anders Tivell och Sivert Gustafson i förening. 2. Press-releaser 3. Diskussionsforum på nätet för föreningsmedlemmar och för LAG 4. Annonsering hur och varför 5. Broschyrer form och innehåll 6. Medlemsinformation dvs från LAG-gruppen till dem som är ägare till Mellansjölandet Nätverksträff i Götabro nov Samtliga som deltagit berättar att dagarna varit synnerligen lärorika och att man uppmärksammats på många viktiga frågor att beakta i arbetet inom LAG. En erfarenhet var tendensen att AU tar över mer och mer och att övriga LAG-medlemmar tappar intresset. LAG-medlemmarna uppmanades att fundera över möjligheter att förebygga denna tendens. Det behövs också en sammanhållande idé om verksamhetens utveckling. Utbildarna hade vidare påpekat Sid 6 (8)

7 behovet av att följa upp sina egna beslut och den lärpotential som ligger i detta. För att etablera transnationella projekt uppmanades LAGmedlemmarna också att inventera alla de kontakter som en kommun har utöver de självklara kontakterna med vänorterna Utbytet med Ungern Trots att många LAG-medlemmar och verksamhetsledaren upprepade gånger försökt få kontakt med kontaktpersonerna i Ungern har man inte lyckats få några konkreta svar. Det finns en reserapport från den första resan. Beslut: Projektet läggs ner. De resterande medel som fanns avsatta för resa nummer två återbetalas till Jodbruksverket. Sivert Gustafsson, Anders Enarsson och Anette Jansson fick uppdraget att skriva en slutrapport. 81. Deltagande i Ungdomsprojektet Urban Anette Jansson meddelade för kännedom att Föreningen U LAND föreslagit att LAG Mellansjölandet blir medlem i föreningen och även deltar i projekt som drivs av U LAND. Information om detta kommer att skickas ut till LAG för att kunna diskuteras under nästa möte. 82. Två LAG-medlemmar meddelar avgång Kerstin Rehn slutar sin anställning i Örebrokommun. Maria Säverblad kommer att vara tjänstledig minst ett år från Askersunds kommun. Lena Danielsson kontaktar respektive kommun för att informera om det önskvärda i att respektive kommun kan hitta en ersättare som kan adjungeras till LAGs möten. 83. Ersättning för arbete i arbetsgrupper och i uppdrag för LAG AU åtog sig att förbereda ett genomarbetat förslag till nästa möte. AU påmindes om att beakta att arbetet i LAG måste kunna ersättas så att detta inte bara kan utföras av ekonomiskt oberoende daglediga och pensionärer. AU uppmanades att i detta förslag också väga in att kommunala företrädare i LAG inte alltid sitter på mandat där resekostnader utan problem kan belasta kommunens ekonomi. 84. Övriga frågor Inga övriga frågor behandlades Sid 7 (8)

8 85. Nästa LAG-möte Tid: söndag 1 feb måndag 2 feb Exakta tider troligen lunch till lunch och plats meddelas senare. 86. Avslutning Ordförande Anders Tivell avslutade mötet Vid protokollet Monica Hane, sekreterare Justeras: Anders Tivell, ordförande Dag Stranneby, ledamot Sid 8 (8)

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Protokoll. 48. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Protokoll. 48. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 48-66 LAG möte 2008-10-09 kl 17.30-20.45 Plats: Kommunhuset Fjugesta, konferensrum Multen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande:

Läs mer

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:134-155 LAG möte 2009-06-01 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Protokoll. Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro

Protokoll. Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 87-106 LAG möte 2009-02-02 kl 8.30 12.30 Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 13 av i

Läs mer

23. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

23. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. LEADER Protokoll Mellansjölandet Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 23-47 LAG möte 2008-08-28 kl 17.00-20.00 Plats: Kommunhuset Fjugesta, konferensrum Multen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica

Läs mer

Protokoll. 107. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Protokoll. 107. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:107-123 LAG möte 2009-03-31 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande:

Läs mer

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund.

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 366-376 Tid: Tisdagen den 12 juni 2012 kl. 18.00 21.30 Plats: Nysunds Bygdegård, Åtorp Närvarande: Kjell Schlyter, Anders Jansson, Catharina Carlsson, Erika

Läs mer

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat ANBUDSINBJUDAN Dnr: MU2009 0141 Anbud skall vara inkommet senast 20091201 Anbud skall vara bindande t. o. m. 20091231 Upphandlingsform Öppet förfarande Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:156-176 LAG möte 2009-10-08 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 435-448 Tid: Tisdagen den 24 september 2013 kl. 18.00 21.00 Plats: Hardemo Bygdegård Närvarande: Milis Ivarsson, Jenny Risberg, Sabina Karlsson, Anders Jansson,

Läs mer

Ej närvarande: Anne Carlkvist Fors, Kjell Möller, Karl-Anders Andersson, Jenny Risberg, Marian van Ham, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anne Carlkvist Fors, Kjell Möller, Karl-Anders Andersson, Jenny Risberg, Marian van Ham, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 547-557 Tid: Onsdagen den 25 februari 2015 kl. 18.00 20.00 Plats: Magiska Teatern, Vretstorp Närvarande: Milis Ivarsson, Charlotta Englund, Anders Holm, Barbro

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Sid 1(5) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Tid: kl. 17,00-20.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen 15, Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

Läs mer

Utveckling med LEADER-stöd

Utveckling med LEADER-stöd Utveckling med LEADER-stöd LEADER Mellansjölandet Med LEADER-programmet vill vi skapa en hållbar livsmiljö och en smart tillväxt för alla. Dit når vi genom att med projektstöd från EU finansiera lokala

Läs mer

Hur jobbar vi med paraplyprojekt?

Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Marie Nordström och Sara Spaak Vad är ett paraplyprojekt? LAG är alltid projektägare Innehåller delaktiviteter som inte kända vid ansökan om stöd Delaktiviteten utförs

Läs mer

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna.

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 7 december 2017 Tid: Torsdagen den 7 december kl, 09.00-16.00 Plats: Gripsholms värdshus, Strängnäs kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION Det lyser i fler fönster vi har blivit fler som väljer att leva här i hållbar mångfald och med starka lokala kretslopp inom social ekonomi. Inom Landsbygdsfonden,

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna. Ideell förening Sida 1 av 6 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 5 december 2017, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 15 september 2017 Tid: Fredagen den 15 september 2017, kl. 8.30 12.00 Plats: Hotel Malmköping, Flens kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte 2018-06-28 1. Mötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. En nytillkommen fråga sedan dagordning

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset Norsjö, sammanträdesrum Björnen Tid: 22 oktober 2008, kl 18-21.00 Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av justerare 3. Presentation av styrelsen 4.

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Tid: Tisdagen den 10 april kl. 08.30-12.30 Plats: Båsenberga hotell & konferens, Vingåker Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vision Gotlands landsbygd är 2015 ett hållbart samhälle med ett starkt lokalt engagemang. Verksamhetsidé Leader Gotland stöder nytänkande tillsammans med andra och med nytta för många.

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå Ideell förening Sida 1 av 7 Protokoll öppet LAG gruppsmöte Tid: Torsdagen den 4 april 2018, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Christina Lidström öppnar

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Tid: Torsdagen den 1 februari kl, 09.30-16.00 Plats: Västra Storgatan 15, Gnesta Lokal: Elektron Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 11 Plats: Kommunhuset i Norsjö Tid: 17 december 2009, kl. 15 ca 17.30 Närvarande: Roland Lundqvist, ordf. Birgitta Marklund Marjet Gustavsson Britt-Inger Olofsson Mikael

Läs mer

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns.

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns. Protokoll LAG-möte Dag: måndag 30 januari 2017 Tid: kl. 10.00-15:30 Plats: Leaderkontoret, Kramfors Närvarande: Jonny Lundin, ordförande, Ideell sektor Åsa Ringlöv, vice ordförande, privat sektor Lennart

Läs mer

Minnesanteckningar AU 23 maj

Minnesanteckningar AU 23 maj Minnesanteckningar AU 23 maj Närvarande: Helena Eriksson, Sollefteå Kommun Vice ordförande Åsa Ringlöv, Företagarna Örnsköldsvik Ordförande Jonny Lundin, Landsbygdsrådet Härnösand Kassör Lennart Ramström,

Läs mer

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna.

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 9 november 2017 Tid: Torsdagen den 9 november, kl 09.30-16.00 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 september 2016 Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl. 9.00 14.00, mötet ajourneras för lunch mellan 12.00-13.00 Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41 Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet nr 21-41 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd måndagen den 24 mars 2014. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie

Läs mer

NÄRVARANDE. Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi. Ordförande:

NÄRVARANDE. Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi. Ordförande: 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande: Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi Ledamöter: Jan Ekstrand, professor, Institutionen för odontologi Lena von Koch, docent, studierektor tillika programkoordinator

Läs mer

Lilian Erixon, Försäkringskassan Birgitta Fredriksson, Örebro läns landsting. Sekreterare Paragrafer Susanne Naeslund

Lilian Erixon, Försäkringskassan Birgitta Fredriksson, Örebro läns landsting. Sekreterare Paragrafer Susanne Naeslund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) 2011-11-16 Plats och tid Ledamöter Ersättare Kommunhuset Askersund, kl.14.00-16.00 Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Sari Harju, Arbetsförmedlingen Annelie Moilanen,

Läs mer

Sammanträde med vetenskapliga rådet

Sammanträde med vetenskapliga rådet Sammanträde med vetenskapliga rådet Tid: kl. 9.00 11.00 Plats: Högskolan Kristianstad, 5-208 Närvarande: Anna-Karin Edberg, forskningschef, ordförande Peter Hagell, ordinarie ledamot, omvårdnad Pia Andersson,

Läs mer

Styrning och ledning Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten. Uppdaterad 2015-07-28. Innehållsförteckning

Styrning och ledning Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten. Uppdaterad 2015-07-28. Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. LAG... 2 2. Organisation... 2 2.1. Arbetsutkott (AU)... 2 2.2. Kansliet... 3 3. Handlingar... 4 4. Personalärenden... 4 5. Resor... 4 6. Betalningsrutiner... 4 7. Arvodering styrelsemöten...

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171 SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171 Plats: Telefon Datum: 2012-06-26 Tid: 19.30-23.00 Närvarande: Förhinder: Adjungerade: Lena Arvidsson, Thomas Nilsson, Jonny Svensson, Mattias

Läs mer

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset, Norsjö Tid: 15 oktober 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Ulrika Renström Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson

Läs mer

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby.

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Leader Linné Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Närvarande: Sven Sunesson Solveig Carlsson Gottlieb Granberg Annika Nilsson Solveig Carlsson

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun.

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Leader Linné Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Solveig Carlsson, Anette Olsson, Mette Adolfsson, Malin

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor 1 (5) Vid protokollet Åge Sollien Sekreterare Justerat den Britt Alderholm Ordförande 2 (5) Plats Linden, Eklundavägen 1, Örebro Tid 13:00-16:00 Närvarande ledamöter Britt Alderholm (m) ordförande Jesper

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

SRS:s Interna kommunikationsplan;

SRS:s Interna kommunikationsplan; SRS:s Interna kommunikationsplan; 2014-2016 Innehåll Introduktion och bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Kommunikativa behov och ageranden... 3 Information om styrelsen beslut... 3 Information om styrelsens

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän 22 augusti 2019 kl. 15.15-16.40 Varmbadhuset, Käringön Medverkande: Tomas Börgesson, Tjörn, privat Maria Oskarsson, Tjörn, ideell Tommy Wallhult, Öckerö,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka Sida Sammanträdesdatum 2009-10-15 1 Plats och tid Schenströmska Herrgården, kl 08.30-12.00 ande Pratima Åslund, Norberg kommun, ordförande 68-78 Jarl-Olof Lundstedt, Landstinget Västmanland, ordförande

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Leader Skånes Ess 10 www.leaderskane.se/skanesess

Leader Skånes Ess 10 www.leaderskane.se/skanesess Leader Skånes Ess 10 www.leaderskane.se/skanesess Protokoll styrelsemöte 10 Datum 090528 Klockslag 18.30 Plats: Församlingshemmet i Djurröd Närvarande: Bo Widell, Börje Emilsson (från punkt 8), Kimmo Rumpunen,

Läs mer

85. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet.

85. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 4 oktober 2016 Tid: Tisdagen den 4 oktober 2016, kl. 9.30 14.00, mötets ajourneras för lunch mellan 11.30-12.00 Plats: Åsborgen, Ärla, Eskilstuna Kommun Närvarande:

Läs mer

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Mötet inleddes med att vi lärde känna varandra lite bättre. 1. Mötets öppnande Mötet öppnandes av ordförande, Caroline Dieker. 2. Fastställande

Läs mer

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Datum: 2009-05-27 Tid: 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande Inga-Britt Ritzman, Örebro

Läs mer

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 3, 2017

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 3, 2017 Nr 3 år 2017 1(5) Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 3, 2017 Datum: Närvarande Tjänstgörande ledamöter Bo Hellgren, ordförande Eva Andersson Sophia Jarl Anna Nilsson Curt Karlsson

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 3/

SKK/Assistanshundsrådet nr 3/ Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet 38-51 Protokoll fört vid telefonmöte med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd tisdagen den 2 juni 2015. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie Fogelquist,

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 114/05 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Datum. Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän m fl David Schanzer-Larsen, förvaltningschef

Datum. Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän m fl David Schanzer-Larsen, förvaltningschef SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Datum Plats och tid Hjälmaren, Hotell Scheele, Köping kl. 13.30 15.00 ande Carl-Inge Westberg (S), ordförande Ann-Marie Lundin (S) Ann-Charlott Pettersson (S) Torbjörn Holmström

Läs mer

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik 1 (5) och länets kommuner Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik Tid: 16 oktober kl. 09:30-11:30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: 2015-11-19

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Hela Sverige ska leva Uppsala län Stavby 110 747 94 ALUNDA hemsida www.helasverige.se/uppsala-laen Mobil 070 299 42 22 e-post info@lbruppsala.se

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 5 Bilagor Närvaroförteckning Beslut Nordmalings kommun Beslut Vännäs kommun Intresseanmälningar byaplaner

URnära Ideell förening Sida 1 av 5 Bilagor Närvaroförteckning Beslut Nordmalings kommun Beslut Vännäs kommun Intresseanmälningar byaplaner Ideell förening Sida 1 av 5 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 17 januari 2018, kl. 17.30-18.30 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Enar Jonsson öppnar dagens möte

Läs mer

SVENSKA RIESENSCHNAUZERKLUBBEN SBK:s rasklubb för Riesenschnauzer

SVENSKA RIESENSCHNAUZERKLUBBEN SBK:s rasklubb för Riesenschnauzer Protokoll fört vid Svenska Riesenschnauzerklubbens Årsmöte 2014-03-01 på Tånga Hed, Vårgårda Mötets öppnande Ordförande Alf Karlström hälsade alla välkomna till årsmötet. Efter ett kort anförande om klubbens

Läs mer

Ribbybergs Samfällighetsförening

Ribbybergs Samfällighetsförening Ribbybergs Samfällighetsförening Protokoll från Föreningsstämma 2018-03-21 Inklusive bilagor Bilaga 1. Förslag till dagordning Bilaga 2. Röstlängd/närvarolista Bilaga 3. Verksamhetsberättelse 2017 Bilaga

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag KYRKORÅDET 2014-10-27 1 (6) Plats och tid Åkersberga Kyrkliga Centrum måndagen den 27 oktober 2014 klockan 19.00-20.50 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Utses justera Gerhard Nuss, Josephine

Läs mer

Paraplyprojekt Lokal mat

Paraplyprojekt Lokal mat Paraplyprojekt Lokal mat Namn på ansökan: Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet Lokal mat - Checkarna inom Lokal mat är främst riktade mot enskilda företag. Då insatserna i första

Läs mer

Finansiering av projekt Utbetalt i projekt Fördelning totalt i leaderområdet samt per kommun

Finansiering av projekt Utbetalt i projekt Fördelning totalt i leaderområdet samt per kommun Finansiering av projekt 2008-2014 Utbetalt i projekt Fördelning totalt i leaderområdet samt per kommun Leader Inlandet 1 Leader Inlandet Mälaren Kungsör Eskilstuna Strängnäs Nykvarn Flen Gnesta Begreppsförklaringar:

Läs mer

Arbetsordning för LAG Lundaland

Arbetsordning för LAG Lundaland Arbetsordning för LAG Lundaland LAG betyder Local Action Group och ett Leaderområde får bara ha en sådan grupp. LAG:s viktigaste uppgift är att fatta beslut om Leaderprojekt. Kring LAG finns ett regelverk

Läs mer

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Sammanträdesplats Närvarande Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Ledamöter Arne Johansson, ordf E län Boel Andersson Gäre F län Stig Berg Pk 3 Per Carlsson Pk 4 Claes Hallert E län, 6-15 Lars Ivar

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för företag

Paraplyprojekt Digitalisering för företag Paraplyprojekt Digitalisering för företag Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för företag - Checkarna inom Digitalisering för företag är främst riktade mot enskilda

Läs mer

Tors Skärgårdsfiber ekonomisk förening

Tors Skärgårdsfiber ekonomisk förening Protokoll styrelsemöte Styrelsemöte för Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening den 3 december 2015 på Bromösunds båtklubb, Åskär. Närvarande Styrelsen Ingemar Carlström (ordförande) Peter Bernerfalk Thomas

Läs mer

Allmänpolitiska utskottet 66-76

Allmänpolitiska utskottet 66-76 PROTOKOLL 1(6) Plats: Stora konferensrummet, Vandalorum Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång, ordf (KD) Per Hansson (FP) Jarl Karlsson (S) Anders Gustafsson (M) 66-75 Kjell Ekelund (S) Eva Eliasson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Rum Kumla,, klockan 16:30-20.00 Beslutande Gunnel Kask (S) Anette Friman (C) Mikael Johansson (S) Yvonne Kámel (KD) Sölve Persson (S) Linda Axäng (FP) Mats Gullberg (S) Göran Andersson (M)

Läs mer

ORDINARIE ÅRSMÖTE MED BRÄNNÖ VÄGFÖRENING 2015

ORDINARIE ÅRSMÖTE MED BRÄNNÖ VÄGFÖRENING 2015 BRÄNNÖ VÄGFÖRENING PROTOKOLL 430 85 Brännö 2015-03-14 Org.nr. 855100-0428 ORDINARIE ÅRSMÖTE MED BRÄNNÖ VÄGFÖRENING 2015 Tid: lördag den 14 mars 2014 kl. 12.00 Plats: Brännögården, Brännö Närvarande: 15

Läs mer

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Org nr 802441-9189 får härmed avge Årsbokslut för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Innehåll: sida Verksamhetsberättelse 1-3 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Underskrifter styrelse/lag 6

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 6-2010 85-103 Plats: Telefonmöte Datum: 2010-04-13 Tid: 19.30-22.00 Närvarande: Förhinder: Adjungerade: Lena Arvidsson, Ann Stålhammar, Thomas Nilsson, Kerstin

Läs mer

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-10-06 FHN 2015.0034 Handläggare Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Sammanfattning Kommunfullmäktige fastställde 2014-06-17 97 planeringsförutsättningarna

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd Leaderguiden 2016-04-26 Till skillnad från programperioden 2007-2013 kommer inte ideella resurser att ingå som en privat medfinansiering i projektens budget. Under programperioden 2014-2020 kommer det

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11 /

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11 / SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11 / 2010 160-178 Plats: Telefon Datum: 2010-06-28 Tid: 19.30-22.00 Närvarande: Förhinder: Adjungerade: Lena Arvidsson, Ann Stålhammar, Jonny Svensson, Lars

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Inledning Föreningen Leader Utveckla Roslagen och Stockholms skärgård (Uross) arbetar inom ramen för EU:s landsbygdsprogram och omfattar landsbygds- och kustdelarna samt öarna

Läs mer

101. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga protokollet från beslutsmötet den 4 oktober 2016 till handlingarna.

101. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga protokollet från beslutsmötet den 4 oktober 2016 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 22 november 2016 Tid: Tisdagen den 22 november 2016, kl. 9.30 14.00 Plats: Leader Södermanlands kansli, Katrineholm Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal

Läs mer

Att ansöka om projekt hos Leader Nordvästra Skaraborg

Att ansöka om projekt hos Leader Nordvästra Skaraborg Senast uppdaterad: 2016-12-01 Lovisa Johansson Hollsten: 070-25 770 39 lovisa@leadernvskaraborg.se Emma Häggberg: 070-25 770 93 emma@leadernvskaraborg.se info@leadernvskaraborg.se Att ansöka om projekt

Läs mer

URnära Ideell förening 1 (5)

URnära Ideell förening 1 (5) Ideell förening 1 (5) Protokoll fört vid föreningsstämma för URnära ideell förening Tid: tisdagen den 13 mars 2017 kl. 18.00-20.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Umeå Ordförande Enar Jonsson öppnade föreningsstämman.

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Protokoll LL05-2013. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 15 augusti 2013. Tid: 9.30 11.20. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL05-2013. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 15 augusti 2013. Tid: 9.30 11.20. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL05-2013 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 15 augusti 2013 Tid: 9.30 11.20 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Arne Lernhag (ordf.) Henrik Sjöstrand Tomas Börgesson Carina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Johan

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 12 /

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 12 / SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 12 / 2010 179-197 Plats: Telefon Datum: 2010-08-17 Tid: 19.30-21.45 Närvarande: Lena Arvidsson, Jonny Svensson, Lars Granström, Ann Stålhammar, Jan Lund-Jensen,

Läs mer

Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 29/5-13 kl.17.30 21.30, Kolargår n/ Värnaskolan, Hofors kommun

Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 29/5-13 kl.17.30 21.30, Kolargår n/ Värnaskolan, Hofors kommun Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 29/5-13 kl.17.30 21.30, Kolargår n/ Värnaskolan, Hofors kommun 1. Mötet öppnas av ordförande Kenneth Nyberg 2. Projektbesök på Kolargår n LAG började dagens

Läs mer

Ribbybergs Samfällighetsförening

Ribbybergs Samfällighetsförening Ribbybergs Samfällighetsförening Protokoll från Föreningsstämma 2016-03-10 Inklusive bilagor Bilaga 1. Förslag till dagordning Bilaga 2a & b. Röstlängd/närvarolista & fullmakter Bilaga 3. Verksamhetsberättelse

Läs mer

PROTOKOLL. Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte. Tid Torsdagen den 21 september 2006. Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006

PROTOKOLL. Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte. Tid Torsdagen den 21 september 2006. Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006 PROTOKOLL Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte Tid Torsdagen den 21 september 2006 Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006 Närvarande Styrelsen: Birgitta Gruvfält, Karolinska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-03-25 2014-149 AH Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

Paraply Företag startgas stimulans

Paraply Företag startgas stimulans Paraply Företag startgas stimulans Projektnamn: Paraply Företag startgas stimulans Journalnummer: 2009-4450 Projektägare: Leader Skånes Ess Projektperiod: 2009-04-08 2014-12-30 Kort sammanfattning Projektidén

Läs mer