Protokoll Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll. 107. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet."

Transkript

1 Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 15 av i dagsläget 19 röstberättigade Askersund Degerfors Hallsberg Karlskoga Kumla Laxå Lekeberg Örebro Erik Johan Hjelm (i) AU Gudrun Haglund Eriksson (p) Sabina Karlsson (o) (adjungerad tills vidare) Anette Jansson (i) AU Monica Hane (p) Robert Mörk (o) Mats Nylin (i) Karin Albertsson (p) Maja Stopek (0) AU Sivert Gustafsson (i) AU Sture Johansson (i) Anders Eriksson (p) Marie Eriksson, (o) (adjungerad tills vidare) Anders Tivell (i) AU Marian van Ham (p) Anna Eriksson (o) Rasmus Axelsson (i) Milis Ivarsson (p) AU Dag Stranneby (o) Anders Enarsson (i) AU Kurt Gustavsson (p) Larz Lundberg (o) (adjungerad tills vidare) Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet Dagordning och beslutsmässighet Dagordningen Bilaga 1 korrigerades genom att rätta till nummerordningen till Under övriga frågor anmäldes följande beslutspunkter:

2 15:1 Hanteringen av inkomstuppgifter till skattemyndigheten 15:2 En diskussion om höstens event 15:3 En idé om ytterligare ett paraplyprojekt från Kurt Gustavsson Därefter konstaterades beslutsmässighet vid dagens möte. Beslut: Den korrigerade dagordningen godkändes Val av justeringsperson Beslut: Till justeringsperson valdes Rasmus Axelsson 110. Nya adjungerade ledamöter i LAG. Ordförande Anders Tivell presenterade en ny adjungerad ledamot i LAG: Marie Eriksson, Kumla, Offentlig sektor 111. Protokoll LAG-möte Protokollet föredrogs av sekreteraren. Inga lösa trådar som inte direkt framgick av dagens dagordning noterades. Protokollet lades därefter till handlingarna Anmälan om jäv inför projektbeslut Anders Tivell anmälde jäv under behandlingen av ansökan M Behandling av projektansökningar Samtliga ledamöter har haft tillgång till handlingarna sedan den 27 mars. 113:1. Projekt M Dialog Tiveden Sökande: Tiveds Utvecklingsgrupp Anders Tivell lämnade mötet på grund av jäv. Maja Stopek inträdde som ordförande under behandlingen av ansökan. Maja Stopek föredrog projektet och AUs diskussioner. Ärendet hade beretts av AU ; och Projektet syftar till att i dialog och samverkan utveckla besöksnäringen i området med lokala produkter, tjänster och service samt synliggöra områdets natur- och kultur för boende och besökare. Projektet omfattar följande aktiviteter: A. Bilda ett lokalt forum för besöksnäringens intressenter B. Utreda hur lokalbefolkningen kan få inflytande över skog, kultur och vägnät mm. C. Utveckla miljösmart kollektiv lokaltrafik D. Förbättra skyltningen inom området E. Information om projektets utveckling till de boende, föreningar, företagare osv i området Sid 2(9)

3 F. Mässor, broschyrer, kartor G. Erfarenhetsutbyte med vänort i Tyskland H. En karta över alla leder i området med knytning till alla de entreprenörer som erbjuder service till turister i området I. Lyfta fram sevärdheter i området med knytning till lokala hantverkare och konstnärer i området J. Utreda hur ett arbete som detta skall upprätthållas efter projekttiden och hur det då skall finansieras. Projektet kommer att ledas av en styrgrupp med personer från Trepartnerskapet och avser att anställa personer motsvarande i genomsnitt tillsammans en heltids tjänst som projektledare. Projektet har en budget på :-. Ansökan om projektanslag till LAG Mellansjölandet omfattar :- med ungefär en tredjedel av summan varje år under perioden :- avser stöd från Jordbruksverket och :- från LAG. (Finansieringsplan Se Bilaga 2). Efter dragningen följde cirka 25 minuters diskussion. Inga yrkanden om avslag förelåg men i diskussionen framfördes flera tveksamheter inför att tillstyrka ett så omfattande projekt utan att ha en mera precis redogörelse för mål och delmål och en mera exakt och trovärdig redovisning av hur man menar att dessa delmål kan kopplas till de procedurer man avser att tillämpa för att uppnå målen. I diskussionen påpekades också att det ingår i LAGs åtagande att bedöma i vad mån sökanden har kapacitet att genomföra projektet och att detta förutsätter att man i ansökan även tillräckligt väl redovisar sina metoder och tillvägagångssätt. Därvid framfördes att den här typen av utvecklingsprojekt som präglas av ny och obruten mark, av krav på kreativitet och som fokuserar på utforskande av vad som är möjligt måste tillåta en undan för undan planering för att både de möjligheter som visar sig efter hand och de oförutsedda svårigheter som uppstår skall kunna utnyttjas till fullo och bidra till kunskapsuppbyggnaden. Allt för rigida krav på förutsebarhet av resultat begränsar projekten till det vi redan vet och har erfarenhet av. De som åtar sig den här typen av omfattande projekt måste också ha ett visst mått av tillit till att projektet kommer att kunna finansieras under hela projekttiden. Kortsiktighet innebär en kraftig begränsning av vilka aktiviteter som blir möjliga att sätta igång. I diskussionen framfördes också att flera aktiviteter har karaktär av förstudier som när de genomförts kan ge konkreta underlag för hur ett nästa steg skall planeras. Projektet faller dessutom väl in under rubriken stödja entreprenörskap, som till exempel Regionförbundet tidigare diskuterat som villkor för sin medfinansiering. Beslut: Ansökan M-0117 om :- bifalles i sin helhet men med krav på årliga rapporter till LAG och redovisning av hur långt man då kommit i relation till de uppsatta målen. Motivering: Projektets alla delaktivteter ansluter väl till alla de aspekter som betonas i LAGs utvecklingsstrategi. Projektet förefaller kunna Sid 3(9)

4 ge för hela Mellansjölandet relevanta erfarenheter av att lokalt försöka bygga upp en småskalig men livskraftig näringsstruktur och ett ur miljösynpunkt hållbart transportnät. LAG beslutade också att utse Erik Johan Hjelm till kontaktperson för projektet. 113:2. Projekt M :Klimatpiloter Sökande: Laxå och Askersunds Miljöförvaltning. Lena Danielsson föredrog projektet och AUs förslag. Ärendet hade beretts av AU Projektet syftar till att skapa tolv pilothushåll inom både tätort och ren landsbygd, som genom att erbjudas coaching och kunskap skall bli lokala exempel på hur man kan minska sitt bidrag till utsläppen av växthusgaser och samtidigt öka sin egen livskvalitet så som till exempel bättre ekonomi, bättre hälsa, mindre stress. De aktuella hushållen skall också löpande och på olika sätt erbjuda sina erfarenheter som inspiration till andra. Projektet skall samtidigt ge kommunen kunskap och underlag för vilka förändringar som de behöver göra och dessutom skapa motivation bland företag att klimatanpassa sin produktion. Projektet har en totalbudget på :-. Ansökan omfattar ett projektstöd på totalt :- för perioden Detta innebär från Jordbruksverket :- och från LAG på :-. Ungefär hälften av budgeten ligger på år (Finansieringsplan se Bilaga 3) Efter dragningen följde cirka 15 minuters diskussion. Både yrkanden om bifall och om avslag förelåg. I diskussionen framfördes tveksamhet om i vad mån projektet faktiskt bidrog med något nytt. Liknande projekt har genomförts på andra ställen och har också avrapporterats. Fokuseringen på livskvalitet liksom exemplifieringen av hur en kommun kan bidra till klimatanpassningen ansågs tala för projektet. I diskussionen framfördes också att projektet i första hand bör ses som ett pedagogiskt projekt med syfte att just i de aktuella kommunerna påverka medvetenheten om vad man som enskild person och hushåll kan göra. De generaliserbara erfarenheterna kan därför förväntas handla om hur man åstadkommer en medborgarmedverkan i den typen av frågor dvs kunskaper som blir användbara också i många andra samhällsfrågor och inte bara i kampen mot miljön Beslut: Ansökan M om :- bifalles i sin helhet. Motivering: Projektet erbjuder ett för hela Mellansjölandet viktigt lärtillfälle för hur man åstadkommer medborgarmedverkan i första hand men inte bara när det gäller klimatanpassning. Projektet erbjuder också ett lärande kring vilka förändringar som en kommun behöver vidta för att stödja en hållbar utveckling. Sid 4(9)

5 LAG kommer att med intresse följa projektet och ta del av de erfarenheter som görs. Som kontaktpersoner för LAG utsågs Milis Ivarsson, Sabina Karlsson och Gudrun Haglund Eriksson. 113:3. Projekt M : U Mojjen Sökande: LAG Mellansjölandet Anette Jansson och Anders Enarsson, Arbetsgruppen Ungdom, föredrog det projekt som Leader Kustlandet bjuder in till. Ansökan hade behandlats av AU Projektet avser ett gemensamt nationellt projekt om minst tio LAGområden med syfte att tillsammans effektivare kunna engagera unga människor i Leader-arbetet. Aktiviteter kommer att utvecklas efter hand av de LAG som anmäler sig men kan komma att handla om nätverksträffar, föreläsningar, utbildningar och events. Varje LAG som vill delta i projektet uppmanas bevilja projektet max :- eller max en tiondel av projektets kostnader samt avsätta :- till det lokala arbetet (resor, personal etc). I diskussionen hävdades att arbetet att engagera unga människor är svårt och kräver den typ av samverkan som föreslås i projektet. U Mojjen uppfattades ha funnit ett fungerande koncept. Det påpekades också att det krävs minst ett tiotal samverkande områden för att ett nätverk skall kännas meningsfullt och kunna innehålla en tillräcklig bredd av erfarenheter. Beslut: Lag beslutar att bifalla projekt M och anslå maximalt i enlighet med projektplanen under förutsättning att det blir minst 10 Lag-områden som deltar. Om det blir färre än tio kommer LAG Mellansjölandet att ompröva sitt beslut att delta. Motivering: Projektet förväntas erbjuda LAG Mellansjölandet ett värdefullt stöd och draghjälp i det viktiga arbetet att engagera unga i Leaderarbetet. Kontakterna med projekt U Mojjen hanteras inom ramen för LAGs arbetsgrupp Ungdom bestående av Anette Jansson, Anders Enarsson, Sture Johansson och Sabina Karlsson Information om läget i paraplyprojektet kom igång projekt. Erik Johan Hjelm informerade om att AU beviljat medel till projekten: M Byggnadsvårdsplan för Tivedstorp. Projektägare: Tiveds Utvecklingsgrupp. Byggnaderna ägs och drivs av Tiveds Utvecklingsaktiebolag AB, med 151 lokalt förankrade delägare. Många av husen är i behov av renovering. Sid 5(9)

6 M Mack och bilvårdsanläggning. Projektägare: Finnerödja Byalag. Projektet syftar till att skaffa en finansiering för att behålla möjligheten att köpa drivmedel på orten. Samarbete med länsstyrelsen undersöks liksom möjligheten att bilda ett lokalt andelsbolag. M Miljöteater vid Svansjön Tysslingen. Projektägare: Stiftelsen Rånnesta Naturens Teater. Projektet avser att utnyttja naturens egen dramatik runt fågelsjön. Projektet har som ambition att hela tiden se till att även funktionshindrade besökare skall ha tillgång till alla lokaler och ta del av alla olika aktiviteter och kulturutbud. Därmed skapas också arbetstillfällen som är möjliga för funktionshindrade. Kom-igång-projektet har efter dessa beslut avsatt :- av de :- som LAG har beviljat det aktuella paraply-projektet. Förutom projektstöd skall dessa medel också användas för att organisera projektverkstäder och för att starta olika nätverk Anställning av administratör halvtid. Lena Danielsson informerade om rekryteringsprocessen. Arbetsförmedlingen har anvisat 9 personer som alla uppfyllt villkoren för särskilt anställningsstöd till tjänsten. Två kandidater återstår. Båda betraktas som synnerligen kompetenta för uppdraget och båda bor i närområdet. En kandidat har dock ett löneanspråk som överstiger de ramar som gäller för att AF skall bekosta 85% av lönekostnaden. Båda kan börja omedelbart. Lena Danielsson föreslår att Marita Fehrm skall erbjudas tjänsten. AF beviljar SAS under 1 år. Därefter kan det bli aktuellt med så kallat Nystartsjobb. Beslut: LAG beslutar att anställa Marita Fehrm som administratör resten av Tidsbegränsningen motiveras av att LAG vill hålla möjligheten öppen att anställa verksamhetsledaren på heltid när Lena Danielssons nuvarande förordnade går ut vid årsskiftet Ekonomirapport Sivert Gustafsson informerade om det aktuella budgetförslaget. Jordbruksverket har nu fördelat hela anslaget när samtliga LAG-områden bildats men håller fortfarande inne 3%. LAG kan i dagsläget basera budgeten för det administrativa projektet på 20% av den totala tillgången på totalt runt 4 miljoner per år. Den aktuella budgeten redovisas i Bilaga 4. Det uppskattade överskottet på :- för år 2009 förslås överföras till den reserv som måste byggas upp för att klara ekonomin under åren 2014 och I diskussionen noterades att anslaget för arvoden till arbetsgrupper knappast täcker de kalkyler kring arbetad tid som respektive arbetsgrupp arbetar efter. Därvid konstaterades att alla poster i budgeten är Sid 6(9)

7 gissningar och att respektive arbetsgrupp löpande kan komma in med reviderade kalkyler allt eftersom utfallet för olika konton klarnar. Dessutom noterades att det finns pengar kvar från anslagen för Beslut: LAG beslutade att tills vidare arbeta i enlighet med den i budgeten i Bilaga 4 angivna fördelningen av kostnaderna Information från kansliet. Regionsförbundet har meddelat att de föredrar att betrakta önskemålet från LAG Mellansjölandet om medfinansiering som ett delprojekt i sitt ramprogram kallat Tillväxtprogrammet. De önskar också kunna hantera alla Leaderområden inom regionen lika och i proportion till invånarantalet i respektive område. De önskar vidare att de totalt anslagna medlen fördelas över 3 år. De anslagna medlen skall riktas mot entreprenörskap och sysselsättning och får inte användas till administrativ verksamhet. LAG Mellansjölandet har ansökt om :- per år i tre år. Beslut väntas senare i vår Rapporter från arbetsgrupperna Arbetsgruppen Ungdom hade lämnat en skriftlig information om sin verksamhet sedan hösten Informationen avslutas med en plan för det fortsatta arbetet och en kalkyl över tidsåtgången för olika planerade aktiviteter. Gruppen planerar också ett Paraply-projekt som riktas direkt till projekt som initieras av unga människor. En dansskola i Svartå är ett exempel på ett sådant projekt. Se Bilaga 5. Arbetsgruppen Information och Kommunikation meddelade att hemsidan nu är färdig. Det finns möjligheter att lägga till och bygga ut och ambitionen är att den skall kunna bli en levande mötesplats för LAG och för föreningens medlemmar. Medlemmar skall på sikt kunna hitta länkar till pågående projekt och kunna följa hur det går. Hemsidan kan möjligen också på sikt byggas ut till LAG-gruppens intranet där även lösenordsskyddade handlingar skulle kunna hämtas. Därmed skulle man inte behöva skicka papperskopior till de LAGledamöter som enkelt har tillgång till egna skrivare. Klimatgruppen informerade om att de konkreta planerna som tidigare redovisats har senarelagts. Gruppen består av Anders Tivell, Erik Johan Hjelm och Maja Stopek. I samarbete med Leader Blekinge planeras ett projekt där skolungdomar skall erbjudas möjlighet att besöka en så kallad Transition town i England. Gruppen återkommer inför hösten till LAG med mera detaljerade planer och en budget. Sid 7(9)

8 Milis Ivarsson informerade om att Naturskyddsföreningen fyller 100 år och ordnar med anledning av detta en fest i Fjugesta den 25/4. Inbjudan kommer att skickas till LAG-gruppen Förslag till arbetssätt i LAG och AU Kurt Gustavsson och Erik-Johan Hjelm har vidareutvecklat sina idéer i enlighet med tidigare beslut ( 97). Båda förslagen hade skickats ut som handlingar inför LAG-mötet och återfinns i Bilaga 6 och 7. Verksamhetsledaren behöver avlastning och AU behöver förstärkas. För att förstärka resursen föreslår man att några personer i AU specialiserar sig på att avlasta verksamhetsledaren de administrativa uppdragen medan andra ledamöter specialiserar sig mot projekten. Varje projekt, som ser ut att ha förutsättningar att bli ett lite större projekt tilldelas en kontaktperson ur LAG. Kontaktpersonen väljs med hänsyn till kompetens och intresse. Dessa kontaktpersoner förstärker under beredningsfasen AU. Kontaktpersonen följer sedan projektet, erbjuder stöd om det behövs och arrangerar nödvändiga uppföljnings- och utvärderingsaktiviteter. De båda förslagen uppfattas helt förenliga både med varandra och med de antagna stadgarna för LAG. Beslut: LAG beslutade att tills vidare arbeta i enlighet med förslagen. Se Bilaga 6 och 7. I detta utvecklingsarbete ingår också att hitta rutiner som möjliggör en rimlig arbetsbörda för verksamhetsledaren och i möjligaste mån undviker en anstormning av ansökningar i sista stund inför varje LAGmöte. Det noterades också att valberedningen bör informeras om att de personer som kandiderar till LAG förväntas att delta aktivt i arbetet utöver att läsa in handlingar och närvara vid ett antal beslutsmöten Föreningsstämma 28 april 2009 klockan Beslut: Årets föreningsstämma kommer att hållas den 28 april klockan i Folkets Hus i Degerfors. Kommunchefen i Degerfors Michael Sjöberg har åtagit sig att vara ordförande för stämman. Dagordning och kallelse skall sändas till föreningens medlemmar senast 14 dagar före. Vid stämman skall också en verksamhetsberättelse finnas tillgänglig. Lena Danielsson ansvarar för att skrivandet kommer till stånd och fördelar avsnitten mellan ansvariga. Lena Danielsson åtog sig dessutom att ordna ett program för stämman utöver förhandlingarna förslagsvis en presentation av några av de större projekt som beviljats medel under året. Sid 8(9)

9 Lena Danielsson åtog sig dessutom att maila ut namnen på valberedningens medlemmar till LAG-gruppen Övriga frågor 121:1 Inkomstuppgifter. Sivert Gustafsson meddelade att företaget som sköter bokföringen uppgett att de har skickat inkomstuppgifter till Skattemyndigheten men troligen inte skickat kopior till den enskilde LAG-ledamoten. Sivert kommer att undersöka fakta och återkommer med besked. 121:2 och 3. Hänsköts till nästa LAG-möte på grund av tidsbrist Nästa LAG-möte Tid: onsdag den 3e juni 2009 klockan Plats: Kommunhuset, Fjugesta Dessutom planeras ett kort och konstituerande möte med den nya styrelsen i anslutning till föreningsstämman Avslutning Ordförande Anders Tivell avslutade mötet Vid protokollet Monica Hane, sekreterare Justeras: Anders Tivell, ordförande Rasmus Axelsson, ledamot Sid 9(9)

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:134-155 LAG möte 2009-06-01 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Protokoll. 48. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Protokoll. 48. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 48-66 LAG möte 2008-10-09 kl 17.30-20.45 Plats: Kommunhuset Fjugesta, konferensrum Multen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande:

Läs mer

Protokoll. Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro

Protokoll. Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 87-106 LAG möte 2009-02-02 kl 8.30 12.30 Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 13 av i

Läs mer

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund.

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 366-376 Tid: Tisdagen den 12 juni 2012 kl. 18.00 21.30 Plats: Nysunds Bygdegård, Åtorp Närvarande: Kjell Schlyter, Anders Jansson, Catharina Carlsson, Erika

Läs mer

Protokoll. Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad, Åsa Lidin, handläggare av Leaderprojekt vid Länsstyrelsen.

Protokoll. Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad, Åsa Lidin, handläggare av Leaderprojekt vid Länsstyrelsen. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 67-86 LAG möte 2008-11-26 kl 18.00-21.05 Plats: Fjugesta, Oxelgården, Samlingssalen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 15 av

Läs mer

23. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

23. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. LEADER Protokoll Mellansjölandet Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 23-47 LAG möte 2008-08-28 kl 17.00-20.00 Plats: Kommunhuset Fjugesta, konferensrum Multen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica

Läs mer

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:156-176 LAG möte 2009-10-08 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat ANBUDSINBJUDAN Dnr: MU2009 0141 Anbud skall vara inkommet senast 20091201 Anbud skall vara bindande t. o. m. 20091231 Upphandlingsform Öppet förfarande Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets

Läs mer

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 435-448 Tid: Tisdagen den 24 september 2013 kl. 18.00 21.00 Plats: Hardemo Bygdegård Närvarande: Milis Ivarsson, Jenny Risberg, Sabina Karlsson, Anders Jansson,

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Tid: Tisdagen den 10 april kl. 08.30-12.30 Plats: Båsenberga hotell & konferens, Vingåker Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna.

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 7 december 2017 Tid: Torsdagen den 7 december kl, 09.00-16.00 Plats: Gripsholms värdshus, Strängnäs kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Ej närvarande: Anne Carlkvist Fors, Kjell Möller, Karl-Anders Andersson, Jenny Risberg, Marian van Ham, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anne Carlkvist Fors, Kjell Möller, Karl-Anders Andersson, Jenny Risberg, Marian van Ham, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 547-557 Tid: Onsdagen den 25 februari 2015 kl. 18.00 20.00 Plats: Magiska Teatern, Vretstorp Närvarande: Milis Ivarsson, Charlotta Englund, Anders Holm, Barbro

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå Ideell förening Sida 1 av 7 Protokoll öppet LAG gruppsmöte Tid: Torsdagen den 4 april 2018, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Christina Lidström öppnar

Läs mer

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Datum: 2009-05-27 Tid: 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande Inga-Britt Ritzman, Örebro

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Tid: Torsdagen den 1 februari kl, 09.30-16.00 Plats: Västra Storgatan 15, Gnesta Lokal: Elektron Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna.

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 9 november 2017 Tid: Torsdagen den 9 november, kl 09.30-16.00 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset, Norsjö Tid: 15 oktober 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Ulrika Renström Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson

Läs mer

Lilian Erixon, Försäkringskassan Birgitta Fredriksson, Örebro läns landsting. Sekreterare Paragrafer Susanne Naeslund

Lilian Erixon, Försäkringskassan Birgitta Fredriksson, Örebro läns landsting. Sekreterare Paragrafer Susanne Naeslund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) 2011-11-16 Plats och tid Ledamöter Ersättare Kommunhuset Askersund, kl.14.00-16.00 Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Sari Harju, Arbetsförmedlingen Annelie Moilanen,

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte 2018-06-28 1. Mötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. En nytillkommen fråga sedan dagordning

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i föreningen Leader Linné Småland, Hjortsberga, den 20 april 2016

Protokoll från styrelsemötet i föreningen Leader Linné Småland, Hjortsberga, den 20 april 2016 Protokoll från styrelsemötet i föreningen Leader Linné Småland, Hjortsberga, den 20 april 2016 Närvarande: Bengt-Elis Pettersson, Elizabeth Peltola, Jenny Anderberg, Roger Andersson, Jenny Svensgård, Hanna

Läs mer

Ordinarie föreningsstämma HSB Brf Spåret

Ordinarie föreningsstämma HSB Brf Spåret 1 (6) Ordinarie föreningsstämma HSB Brf Spåret Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma i HSB bostadsrättsförening Spåret Datum/tid: 2019-04-24, kl 18.00-20.00 Plats: Trälhavet, Folket hus i Åkersberga

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor 1 (5) Vid protokollet Åge Sollien Sekreterare Justerat den Britt Alderholm Ordförande 2 (5) Plats Linden, Eklundavägen 1, Örebro Tid 13:00-16:00 Närvarande ledamöter Britt Alderholm (m) ordförande Jesper

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Sid 1(5) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Tid: kl. 17,00-20.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen 15, Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset Norsjö, sammanträdesrum Björnen Tid: 22 oktober 2008, kl 18-21.00 Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av justerare 3. Presentation av styrelsen 4.

Läs mer

Johan Edenholm (KV) Tommy Edenholm (KV) Marie-Louise Lindström (S) Per Borg, kommunchef Susanne Ohlsson, mötessekreterare

Johan Edenholm (KV) Tommy Edenholm (KV) Marie-Louise Lindström (S) Per Borg, kommunchef Susanne Ohlsson, mötessekreterare Kommunstyrelsen 2014-12-18 1 (7) Plats och tid Forum, Hyltebruk. Kl. 16:00-16:30 Beslutande Henrik Erlingson (C) ordförande Gunnel Johansson (S) Karin Åkesson (C) Micael Arnström (S) Carl Larsson (M) Maria

Läs mer

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG.

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG. Projektpresentation: kl. 16.00-16.30 Möte: kl. 16.30-21.10 Plats: Kommunhuset, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Filip Måbring (privat/sjöbo) valdes

Läs mer

Raéd Shaqdih, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare......

Raéd Shaqdih, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare...... SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid Rådhuset, Askersund Kl 13.30-16.10 Beslutande Ledamöter Annica Moberg, Kumla kommun, ordförande Liisa Ejdenwik, Arbetsförmedlingen, ersätter Mattias Olofsson Anneli

Läs mer

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 6/09 1(10) Sydnärke

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 6/09 1(10) Sydnärke Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 6/09 1(10) Datum: 2009-06-17 Tid: 13.30-16.00 Plats: Kommunhuset i Askersund Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande Inga-Britt

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

Ulf Westerlund, Försäkringskassan. Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman. Sekreterare Paragrafer Anna Lindqwist Ordförande Annica Eriksson

Ulf Westerlund, Försäkringskassan. Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman. Sekreterare Paragrafer Anna Lindqwist Ordförande Annica Eriksson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) 2010-04-07 Plats och tid Kommunhuset, Askersund kl. 09.00-12.00 Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Inga-Britt Ritzman, Örebro läns landsting Annelie Moilanen,

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET ~ LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-06-01 Au 106 Dnr KS 0103/2016 Förfrågan om förnyat ställningstagande för ett gemensamt leaderarbete i Bergslagen,

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Naturrum Getterön, Varberg Datum: Fredagen den 12 maj 2017 Tid:

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Naturrum Getterön, Varberg Datum: Fredagen den 12 maj 2017 Tid: PROTOKOLL FÖRENINGSSTÄMMA 2017-05-12 Ordinarie föreningsstämma Lokal: Naturrum Getterön, Varberg Datum: Fredagen den 12 maj 2017 Tid: 13.00 15.00 Närvarande: Styrelsen Ragnar Nilsson Marks kommun Lennart

Läs mer

Minnesanteckningar AU 23 maj

Minnesanteckningar AU 23 maj Minnesanteckningar AU 23 maj Närvarande: Helena Eriksson, Sollefteå Kommun Vice ordförande Åsa Ringlöv, Företagarna Örnsköldsvik Ordförande Jonny Lundin, Landsbygdsrådet Härnösand Kassör Lennart Ramström,

Läs mer

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Org nr 802441-9189 får härmed avge Årsbokslut för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Innehåll: sida Verksamhetsberättelse 1-3 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Underskrifter styrelse/lag 6

Läs mer

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Mötet inleddes med att vi lärde känna varandra lite bättre. 1. Mötets öppnande Mötet öppnandes av ordförande, Caroline Dieker. 2. Fastställande

Läs mer

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov.

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. Stadgar för det nationella Landsbygdsnätverket 2020 Upprättade juni 2014 Reviderade september 2014 Reviderade 21 juni 2018 Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. 1. Ändamål

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision

Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision Antagna xx april 2014. 1 FIRMA Föreningens firma är Biosfärområde Blekinge Arkipelag. 2 FÖRENINGENS SÄTE Föreningen

Läs mer

Utveckling med LEADER-stöd

Utveckling med LEADER-stöd Utveckling med LEADER-stöd LEADER Mellansjölandet Med LEADER-programmet vill vi skapa en hållbar livsmiljö och en smart tillväxt för alla. Dit når vi genom att med projektstöd från EU finansiera lokala

Läs mer

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby.

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Leader Linné Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Närvarande: Sven Sunesson Solveig Carlsson Gottlieb Granberg Annika Nilsson Solveig Carlsson

Läs mer

URnära Ideell förening 1 (5)

URnära Ideell förening 1 (5) Ideell förening 1 (5) Protokoll fört vid föreningsstämma för URnära ideell förening Tid: tisdagen den 13 mars 2017 kl. 18.00-20.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Umeå Ordförande Enar Jonsson öppnade föreningsstämman.

Läs mer

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Datum: 2009-10-01 Tid: 13.30-16.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande, Inga-Britt

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör Datum: 2012-09-05 Tid 9-14 Plats: Mötesplats Enhörna Beslutande: Mötesprotokoll Möte: LAG-möte Tage Gripenstam Anna Nienhüysen Lars-Gunnar Thor Peter Friström Ansa Borin Elisabet Aschan Övriga deltagare:

Läs mer

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 september 2016 Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl. 9.00 14.00, mötet ajourneras för lunch mellan 12.00-13.00 Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig

Läs mer

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande 69-78 BEVIS

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande 69-78 BEVIS PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2012-11-30 Plats och tid Arbetsförmedlingen, klockan 08.15-12.00 Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande 69-78 Ulf Björk Landstinget Per

Läs mer

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2013 för räkenskapsåret 1 januari 2013 31 december 2013

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2013 för räkenskapsåret 1 januari 2013 31 december 2013 Ideella föreningen Timråbygd Org nr 802441-9189 får härmed avge Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2013 för räkenskapsåret 1 januari 2013 31 december 2013 Innehåll Sid Verksamhetsberättelse 2 Balansräkning

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Måndagen den 8 december 2008 kl. 9.00-13.00 Plats: Kommunhuset, Strängnäs Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Bibbi Molander,

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.15 12.50 Ledamöter Hannah-Karin Linck, ordf (C) Region Gävleborg Kenneth Axling

Läs mer

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs.

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs. 9 december 2010 Protokoll Styrgruppsmöte 8 december 2010 Uddevalla stadshus 13.45-15.40 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Lennart Lagerfors, GR Marie Johansson, Vara Martin Gustafsson,

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Protokoll Årsstämma 2015-04-25 Folkets Hus i Gusum

Protokoll Årsstämma 2015-04-25 Folkets Hus i Gusum Sidan 1 av 5 Ekonomiska Föreningen S:t Anna Skärgård 725000-5308 Protokoll Årsstämma 2015-04-25 Folkets Hus i Gusum 1 Mötets öppnande Ekonomiska Föreningens ordförande, Bengt Imberg, hälsade alla deltagare

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 december 2011 kl. 10:00-12:40.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 december 2011 kl. 10:00-12:40. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 december 2011 kl. 10:00-12:40. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 29/5-13 kl.17.30 21.30, Kolargår n/ Värnaskolan, Hofors kommun

Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 29/5-13 kl.17.30 21.30, Kolargår n/ Värnaskolan, Hofors kommun Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 29/5-13 kl.17.30 21.30, Kolargår n/ Värnaskolan, Hofors kommun 1. Mötet öppnas av ordförande Kenneth Nyberg 2. Projektbesök på Kolargår n LAG började dagens

Läs mer

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT PROFESSIONELLT & PERSONLIGT ETT UTBYTE FÖR ATT GAGNA, INSPIRERA & FÖRKOVRA DEN SMÅSKALIGA TURISMEN ETT SAMARBETEMELLAN LEADER MITTSKÅNE & LEADER ÅLAND INNEHÅLL PROFESSIONELLT & PERSONLIGT... 1 Projektidé...

Läs mer

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 15 september 2017 Tid: Fredagen den 15 september 2017, kl. 8.30 12.00 Plats: Hotel Malmköping, Flens kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern Stadgar 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern 2 Föreningens ändamål och syfte Föreningens syfte är att verka för att uppnå målen i den lokala utvecklingsstrategin under programperioden 2014-2020. Fiskeområde

Läs mer

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 3, 2017

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 3, 2017 Nr 3 år 2017 1(5) Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 3, 2017 Datum: Närvarande Tjänstgörande ledamöter Bo Hellgren, ordförande Eva Andersson Sophia Jarl Anna Nilsson Curt Karlsson

Läs mer

Stadgar för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, antagna vid medlemsmöte samt medlemsmöte

Stadgar för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, antagna vid medlemsmöte samt medlemsmöte Stadgar för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, antagna vid medlemsmöte 2016-10-26 samt medlemsmöte 2016-11-30 Namn 1 Föreningens namn är Astrid Lindgrens Hembygd. Ändamål 2 Föreningens ändamål är att

Läs mer

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2012 för räkenskapsåret 1 januari 2012 31 december 2012

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2012 för räkenskapsåret 1 januari 2012 31 december 2012 Ideella föreningen Timråbygd Org nr 802441-9189 får härmed avge Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2012 för räkenskapsåret 1 januari 2012 31 december 2012 Innehåll Sid Verksamhetsberättelse 2 Balansräkning

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening

Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma med Torsö Skärgårdsfiber ekonomisk förening den 26 april 2015 i Torsö Bygdegård. 1 Stämmans öppnande Ingemar Carlström hälsade de närvarande välkomna till stämman

Läs mer

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund L02-2011 Protokoll LAG Terra et Mare 30 maj 2011 Tid: 16.00-18.40 Plats: Stenungsögården, Stenungsund Medverkande: Arne Lernhag (ordf.) Lars Strömberg Gösta Andersson Bert Olsson Tomas Börgesson Rolf Andersson

Läs mer

Stadgar. Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Utveckling Hälsingebygden, ideell förening.

Stadgar. Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. Stadgar Utveckling Hälsingebygden, ideell förening 1 Föreningens firma Föreningens firma är Utveckling Hälsingebygden, ideell förening. 2 Ändamål Föreningen har till ändamål att bedriva allmännyttig verksamhet

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 23 april 2018 på Hjortsbergagården.

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 23 april 2018 på Hjortsbergagården. Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland 23 april 2018 på Hjortsbergagården. Tid: kl. 8.30 till kl 12.30. Närvarande: Privat sektor: Gottlieb Granberg, Cecilia Malmqvist, Anna-Karin Rostedt

Läs mer

Maria Haglund, Kumla kommun Gunnel Gustavsson, Laxå kommun

Maria Haglund, Kumla kommun Gunnel Gustavsson, Laxå kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2010-05-26 Plats och tid Kommunhuset, Laxå kl. 13.30-16.10 Ledamöter Ersättare Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Tommy Holmqvist, Laxå kommun Magnus Andersson, Hallsbergs

Läs mer

PROTOKOLL 1(11) från Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-24

PROTOKOLL 1(11) från Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-24 1(11) Plats och tid: Sammanträdesrummet 2:a vån, Ale gymnasium, Nödinge kl 09.00-12.00 Beslutande Isabell Korn, ordf (M) Rikard Paulin (S) och tjänstgörande ersättare Monica Samuelsson (S) Natalya Raad

Läs mer

STADGAR FÖR NATIONELLT CENTRUM FÖR MUSIKTALANGER IDEELL FÖRENING

STADGAR FÖR NATIONELLT CENTRUM FÖR MUSIKTALANGER IDEELL FÖRENING STADGAR FÖR NATIONELLT CENTRUM FÖR MUSIKTALANGER IDEELL FÖRENING Antagna vid konstituerande föreningsstämma den 6 februari 2019. ALLMÄNT 1 Föreningens namn ska vara Nationellt centrum för musiktalanger

Läs mer

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns.

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns. Protokoll LAG-möte Dag: måndag 30 januari 2017 Tid: kl. 10.00-15:30 Plats: Leaderkontoret, Kramfors Närvarande: Jonny Lundin, ordförande, Ideell sektor Åsa Ringlöv, vice ordförande, privat sektor Lennart

Läs mer

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Protokoll fört vid sammanträde med den gemensamma styrelsen för Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Läs mer

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov.

Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. Upprättad 2014-06- Bestämmelser för det nationella landsbygdsnätverket 2020 Dessa bestämmelser ska kontinuerligt följas upp och omprövas vid behov. 1. Ändamål Det svenska landsbygdsnätverket 2020 ändamål

Läs mer

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Ove Grape Ungdomstorget, 24 Jens Ineland Ungdomstorget, 24 BEVIS

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Ove Grape Ungdomstorget, 24 Jens Ineland Ungdomstorget, 24 BEVIS PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2012-06-27 Plats och tid Arbetsförmedlingen klockan 13.00-17.00 Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande Linda Lund Försäkringskassan Ulf

Läs mer

PROTOKOLL. Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte. Tid Torsdagen den 21 september 2006. Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006

PROTOKOLL. Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte. Tid Torsdagen den 21 september 2006. Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006 PROTOKOLL Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte Tid Torsdagen den 21 september 2006 Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006 Närvarande Styrelsen: Birgitta Gruvfält, Karolinska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 14/6 2011 kl.17.30 21.00 Gammelstilla Café, Gammelstilla, Hofors

Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 14/6 2011 kl.17.30 21.00 Gammelstilla Café, Gammelstilla, Hofors Protokoll för LAG-möte Leader Gästrikebygden 14/6 2011 kl.17.30 21.00 Gammelstilla Café, Gammelstilla, Hofors FORMALIA 1. Mötet öppnas av ordförande Kenneth Nyberg 2. Alice Lindgren hälsade välkommen till

Läs mer

Samordningsförbundet Karlskoga/Degerfors

Samordningsförbundet Karlskoga/Degerfors Närvarande: Niina Laitila, Karlskoga kommun Sven-Olof Reinholdsson, ÖLL Anita Bohlin-Neuman, Degerfors kommun Ann Sjöström, FK Margareta Norling, AF Väst Övr. deltagande: Raéd Shaqdih, verkställande tjänsteman

Läs mer

Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet

Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 14 (20) 5 Sammanträdesdatum 2013-03-12 56 Dnr 2012/402 Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet INLEDNING Coompanion har hos Företagarcentrum

Läs mer

Landsbygdsnämnden. Protokoll Ln 16/2015. Datum: 2015-03-12 Klockan: 13:00-17:00 Plats: Dialogen, Rådhuset

Landsbygdsnämnden. Protokoll Ln 16/2015. Datum: 2015-03-12 Klockan: 13:00-17:00 Plats: Dialogen, Rådhuset Protokoll Ln 16/2015 Landsbygdsnämnden Datum: 2015-03-12 Klockan: 13:00-17:00 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Hannah Ljung (C) Anna Hedström (S) Larz Lundberg (FP) Karl-Gustav Granberg (S)

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Projekt Lokal samverkan Trepartnerskap Underifrånperspektiv Innovativitet Nätverkande Överförbarhet Långsiktighet Ideell Offentlig Privat näringsliv Tips Identifiera

Läs mer

Protokoll Föreningsstämma HSB Österöd Söndagen den 20 November 2016

Protokoll Föreningsstämma HSB Österöd Söndagen den 20 November 2016 Protokoll Föreningsstämma HSB Österöd Söndagen den 20 November 2016 1.Öppnande av stämman. Patrik Johansson förklarar årets stämma för öppnad och hälsar alla välkomna. 2. Val av ordförande vid stämman

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande Margareta Fries förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande Margareta Fries förklarade mötet öppnat. Titel Diarienummer Version Datum Sida Protokoll LAG-sammanträde 2016-02-11 145/16 1.0 2016-02-11 1 av 3 Protokoll LAG-sammanträde Tid: 18.00-21.10 Plats: Kommunhuset, Sjöbo Närvarande ledamöter: Margareta

Läs mer

HSB brf Saturnus Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma ange datum 20XX i fyll i plats.

HSB brf Saturnus Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma ange datum 20XX i fyll i plats. HSB brf Saturnus Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma ange datum 20XX i fyll i plats. 1 Stämmans öppnande Styrelsens ordförande fyll i namn hälsar varmt välkomna till den ordinarie föreningsstämman

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vision Gotlands landsbygd är 2015 ett hållbart samhälle med ett starkt lokalt engagemang. Verksamhetsidé Leader Gotland stöder nytänkande tillsammans med andra och med nytta för många.

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 11 Plats: Kommunhuset i Norsjö Tid: 17 december 2009, kl. 15 ca 17.30 Närvarande: Roland Lundqvist, ordf. Birgitta Marklund Marjet Gustavsson Britt-Inger Olofsson Mikael

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Lena Uvhagen 2018-02-08 Protokoll Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Fredag den 2/2 kl. 13.00-16.00

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

Protokoll: Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Protokoll: Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Lena Uvhagen 2017-10-23 Protokoll Protokoll: Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Fredag den

Läs mer