Protokoll. 48. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll. 48. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet."

Transkript

1 Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Kommunhuset Fjugesta, konferensrum Multen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 17 av 22 Askersund Degerfors Hallsberg Karlskoga Kumla Laxå Lekeberg Örebro Erik Johan Hjelm (i) AU Gudrun Haglund Eriksson (p) Maria Säfverblad (o) Anette Jansson (i) AU Monica Hane (p) Robert Mörk (o) Mats Nylin (i) Karin Albertsson (p) Maja Stopek (0) AU Sivert Gustafsson (i) AU Sture Johansson (i) Anders Eriksson (p) Anna-Kajsa Gullberg (o) AU Anders Tivell (i) AU Marian van Ham (p) Anna Eriksson (o) till och med 62 punkt M-0052 Rasmus Axelsson (i) Milis Ivarsson (p) AU Dag Stranneby (o) från och med 61 Anders Enarsson (i) AU Kurt Gustavsson (p) Kerstin Rehn (o) Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare 48. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. 49. Dagordning Dagordningen godkändes med korrigeringen att Lokalekonomidagarna genomfördes 18-19/9. Inga övriga frågor anmäldes men två kom upp senare under mötet. Se 64. Den första handlade om hur stora företag som kan delta i ett Leader-projekt. Den

2 andra handlade om principer för ersättning i samband med resor för olika typer av erfarenhetsutbyten. Bil Val av justeringsperson Till justeringsperson valdes Erik Johan Hjelm 51. Protokoll LAG-möte Protokollet föredrogs. Inga anmärkningar framfördes utöver att Bilaga 3 behövde korrigeras i konsekvens med fattade beslut. En korrigerad bilaga undertecknades av justeringsman och ordförande och lades till handlingarna. 52. Rapporter Redovisning och revision Upphandlingen av redovisningstjänsten har resulterat i att Redovisningstjänst i Askersund kommer att anlitas. Företaget drivs av en jur kand och fakturerar 400:- per arbetad timme plus moms. Redovisningstjänst i Askersund åtar sig också den lagstadgade årliga ekonomiska revisionen. AU utreder hur LAG bäst skall arrangera förvaltningsrevisionen och återkommer till nästa LAG-möte. Bank Handelsbanken har tecknat avtal med föreningen och de första transaktionerna har genomförts. Logotypen är färdig Regionalt utvecklingsforum Forumet genomfördes den 4/9. Mellansjölandet representerades av Lena Danielsson, som fann det informativt och bedömer det viktigt att Mellansjölandet syns i den typen av sammanhang. Lokalekonomidagarna LEK-dagarna genomfördes den okt. Detta var första gången de genomfördes i Västerås och i samarbete med Mälardalens Högskola. Mellansjölandet representerades av Monica Hane. Dagarna innehöll exemplifieringar av framgångsrika projekt för landsbygdsutveckling och exempel på personer som lyckats väl som samhällsentreprenörer. Promotionsbåten Helgen genomförs resan. Mellansjölandet representeras av Milis Ivarsson. Samtliga näringslivschefer har tillskrivits om namn på de småföretagare som deltar från respektive kommun i vårt område för att lättare kunna nås med informationen om Leader. Lena Danielsson meddelar för kännedom att det inte finns några av Jordbruksverket föreskrivna gränser för hur stora företag som kan delta i ett Leaderprojekt utan varje LAG kan själv besluta. (Se 64:1) Sid 2 (8)

3 Ungernutbytet Anders Enarsson har skickat en begäran till Landsbygdsnätverket om förlängning av projektet. Ett formellt brev har skickats till kontaktpersonen i Ungern med tydliga mål för besöket. Förslaget är att resan skall genomföras november. Det finns runt :- kvar av anslagna medel. Sivert Gustavsson har av AU utsetts att samordna resan och utreda de exakta förutsättningarna för hur många deltagare som inom projektets ram kan påräkna ersättning för resa, kost och logi. I enlighet med JVs formulering att ersättning bara utgår till LAGmedlemmar för tjänster som i annat fall skulle köpts på öppna marknaden kommer ersättning bara att utgå för det arbete som kan sägas ingå i vad en resebyrå annars skulle gjort. Resten är ideellt arbete. SG kommer att återkomma till AU med uppskattning av tidsomfattning och innehåll i samordningsuppdraget. AU har funnit det väsentligt att åtminstone någon som deltog vid förra resan också deltar i den andra (Se 64:2) Hemsidan Mellansjölandets hemsida är i högsta grad i behov av uppdatering. Hemsidan kommer att hanteras av en speciell arbetsgrupp inom LAG. SE 58. Länstyrelsens roadshow Länsstyrelsen reser runt i länet med en husbil och informerar om Landsbygdsprogrammet. LAG Mellansjölandet deltar med en representant i Sannahed, Laxå, Degefors och Fjugesta. 53. Information från kansliet Broschyrer finns att hämta. 500 stycken är upptryckta. Avtalet med länsstyrelsen gäller från och med 22/9. Påminnelse om att ledamöter skall lämna in Utbetalningsuppgifter Lena Danielsson gav information om en blankett för den som deltagit i någon aktivitet för Mellansjölandets räkning och äskar ersättning. 54. Bemanning på kansliet Lena Danielsson är anställd som verksamhetsledare på halvtid. Arbetstiden bör i första hand ägnas åt information, projektdiskussioner och work-shops. För att avlasta en del administrativa uppgifter har ytterligare en anställd person på halvtid övervägts. LAG-mötet fann detta rimligt och stödjer att AU arbetar vidare i denna riktning. SG utreder budgetutrymmet och AU återkommer med ett förslag till nästa möte. 55. Medfinansiering från Regionförbundet Interimsstyrelsen har haft underhandskontakt med Regionförbundet om medfinansiering eftersom det förfaller rimligt att betrakta landsbygdsutveckling som en regional angelägenhet. Kontakterna har inte lett till avslut. Sid 3 (8)

4 Beslut: LAG skriver en formell framställan som måste leda fram till ett formellt svar. Kommunernas representanter i LAG bereds möjlighet att lämna synpunkter på skrivelsen. 56. Ekonomirapport Fyra kommuner har betalat. Transaktioner fungerar :- i kassan. 57. En LAG-medlem avgår. Anna-Kajsa Gullberg, Kumla kommun har meddelat att hon inte hinner delta i LAG. Beslut: AU tillskriver Kumla kommun om möjligheten att adjungera en ersättare med yttranderätt och för informationsutbyte men utan rösträtt. LAG betraktas som innehållande 22 medlemmar även vid permanenta avhopp när beslutsmässigheten skall beräknas. 58. Arbetsgrupper AU föreslår i dagsläget tre arbetsgrupper. Ytterligare behov kan komma upp senare. Frågan om regler för ersättningar diskuterades. Det föreföll finnas enighet om att allt arbetsgruppsarbete är ideellt med undantag av uppdrag där LAG uppenbarligen i annat fall skulle behövt köpa in den aktuella kompetensen. Beslut: 1. Arbetsgruppen för information och kommunikation. Gruppen handhar frågor om hemsidan, om informationsblad och policy för annonsering. Deltagare: Milis Ivarsson (p), Rasmus Axelsson (i), Maria Säfverblad (o) 2. Arbetsgruppen för ungdomsfrågor. Deltagare: Anders Enarsson (i), Anette Jansson (i), Sture Johansson (i) 3. Arbetsgruppen för projektstöd och uppföljning. Deltagare: AU men i princip alla i LAG 59. AUs förslag på prioriterade kriterier i strategin Senarelagd redovisning för att inte påverka LAG-mötets bedömningar. Se 62:5 60. Principiellt om frågor om jäv. Mötet informerades om Förvaltningslagens skrivningar om jäv SFS 1986:223 samt om Statens Jordbruksverks föreskrifter om rutiner vid de lokala utvecklingsgruppernas handläggning av projektstöd SJVFS 2007:44. I diskussionen förtydligades att kommuners representant, som i sitt uppdrag har att stödja lokal utveckling i den Sid 4 (8)

5 egna kommunen, i LAG-mötet inte skall betraktas som jävig om vederbörande inte har ett direkt personligt intresse i eller vinning av ett projekt. Varje ledamot i LAG förväntas representera Mellansjölandet som en helhet. I diskussionen förtydligades också att ärenden som innehåller önskemål om ytterligare byalag inom ett område som redan har ett etablerat byalag inte i sig skall tolkas som jävsituation. Ledamöterna påmindes också om att jäv handlar om trovärdighet och att det därför i första hand måste övervägas hur allmänheten kan komma att uppfatta ett beslut. De beslut som LAG fattar kan inte överklagas men länsstyrelsen kan upphäva ett beslut om de bedömer att jäv förkommit. 61. Anmälan om jäv AndersTivell anmälde jäv inför projektet M-0052 Monica Hane anmälde jäv inför projektet M Behandling av projektansökningar Samtliga ledamöter har haft tillgång till handlingarna i minst två dagar och varit förberedda på den just denna gång särskilt korta inläsningstiden. 62:1. LAGs eget administrativa projekt. Redan den 12 maj lämnade interimsstyrelsen in en formell förtida ansökan till Länstyrelsen om finansiering av den administrativa delen av Lags verksamhet. Projektet innehåller anställning av verksamhetsledare, hyra av kontorslokaler etc. Utvecklingsstrategin betraktas som projektplan och den beslutade budgeten för LAG betraktas som kostnadsbudget och finansieringsplan för projektet. Länsstyrelsen har nu efter det att avtalet blivit accepterat vidarebefordrat ansökan till LAG Mellansjölandet. Beslut: Ansökan bifalles. Motivering: Förfarandet följer gängse procedur för LAG. 62:2. Projekt M-0052: Projekt Tiveden. Ordförande under hela behandlingen av ärenden var Milis Ivarsson. Anders Tivell var inte närvarande. Lena Danielsson föredrog projektet. Närkes geografiska sällskap ekonomisk förening ansöker om medel för att skapa ett naturcentrum i Åboholm för att där driva kurser och evenemang för ortens befolkning samt andra intresserade. Avsikten är också ett i samarbete med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ordna sysselsättning för arbetslösa och sjukskrivna. Projektet syftar även till att ta fram material och metoder för olika kurser i samarbete med lokala folkhögskolor t.ex utbildning till timmerman, ekologisk mat, läderarbeten, konsthantverk. Ansökan omfattar lön för två personer i 6 Sid 5 (8)

6 mån :- samt lokalkostnader :-. Det ideella arbetet uppskattas till :- och övriga ideella resurser till :- Ärendet har beretts av AU Efter dragningen följde cirka 25 minuters diskussion. Endast yrkanden om avslag förelåg. Beslut: Ansökan M-0052 avslås. Motivering: Kopplingen till de boende i det aktuella geografiska området förefaller svag. Idén saknar underifrånperspektiv. Ambitioner om samarbete med andra stora lokala aktörer från de två andra sektorerna i trepartnerskapet (i och o) framgår inte i ansökan liksom inte heller möjligheter att bedöma projektgruppens genomförandekompetens för stora delar av i projektet föreslagna aktiviteter. 62:3. Projekt M-0053: Bystuga, Retreatanläggning och Forskarby Sekreterare under hela behandlingen av ärendet var Lena Danielsson. Monica Hane var inte närvarande. Lena Danielsson föredrog ärendet. Elisabet Olsson-Chemnitz ansöker om stöd för att genomföra en förstudie inför att skapa en samlingslokal med övernattningsstugor för gemensamt användande som bystuga, retreat för medlemmar i elöverkänsligas förening samt som del i Forskarbyn. Hon vill uppnå ökad gemenskap i byn, möjlighet till aktiviteter, ge plats för rehabilitering för elöverkänsliga samt öka byns attraktionskraft genom forskarmöten. Förstudien syftar till att få svar på frågor om lämpliga samarbetsformer, samordning av behov, organisationsform för ev ny ägare mm. Dessutom ska förstudien ge svar på ekonomiska frågor. Projektkostnaden i förstudien är kr varav kr söks från Leader Mellansjölandet och resterande del kr utgörs av ideellt arbete. Ärendet har beretts av AU Efter dragningen följde cirka 30 minuters diskussion. Yrkanden om avslag respektive om återförande förelåg. Beslut: Ansökan M-0053 återförs. Motivering: LAG beslutar att återföra ärendet för att med den sökande diskutera en vidareutveckling av projektidén. LAG ser två olika alternativ. Antingen ett utvecklat trepartnerskap med fler aktiva samverkansparter som börjar diskutera organisation och struktur och ser om det finns intresse lokalt för att utveckla detta till en resurs som kommer bygden till del och där bygden kan ha medbeslutande möjligheter både i processen att utveckla detta samt i det färdiga projektet. Ett andra alternativ är att göra det till en affärsverksamhet Sid 6 (8)

7 där uthyrning av aktuella fastigheter kan göras till olika kunder. Ett nystartat företag har möjlighet att söka företagsstöd för investeringar. 62:4. Projekt M-0058: Förstudie Sjömagasinet i Åmmeberg. Lena Danielsson föredrog ärendet. Oualitas kvalitetsutveckling söker medel för att i en förstudie undersöka intresset och förutsättningarna att använda Sjömagasinet i Åmmeberg som evenemangslokal. Syftet är att främja livskvalitet och områdets attraktivitet men också att bevara områdets kulturarv. Ärendet har beretts av AU Därefter följde cirka 20 minuters diskussion. Yrkanden om avslag respektive återföring förelåg. Beslut: Återföring för revidering och komplettering. Motivering: Projektet bedöms vara ett intressant uppslag men den föreslagna ideella tiden motsvarar inte tillräcklig andel av den totala kostnadsbudgeten. Förstudien skulle till exempel kunna begränsas och inriktas på att klargöra den lokala förankringen liksom vilka utfästelser från fastighetsägaren som kan påräknas. 62:5. Kriterier för bedömningar Efter diskussionen 59 blev alltså senarelagd redovisade Anders Tivell de prioriteringsprinciper som vuxit fram under AUs diskussioner av de sex hittills inkomna ansökningarna. Dessa kriterier var: 1. Klimat, Miljö och Hållbarhet 2. Lokal förankring 3. Trepartnerskap 4. Nytta för många I diskussionen under mötet i samband med behandlingen av de tre ansökningar som AU låtit gå vidare till beslut framfördes att Trepartnerskap måste betraktas som en viktig ambition men att man särskilt när det gäller förstudier bör beakta att någon part måste alltid ta första initiativet. 63. Ytterligare utbildning för behandling av ansökningar Mellansjölandet tar den november emot en nationell utbildning av LAG-medlemmar i projektbedömning med hjälp av professionella konsulter. Arrangemanget omfattar lunch till lunch och är tillgängligt för alla i LAG Mellansjölandet och LAG förväntas informera om vår verksamhet. Arrangemanget planeras för 60 personer. Ånnaboda respektive Stinsen i Hallsberg kan komma i fråga. Stinsen är möjligen att föredra med tanke på transporter. Lena Danielsson återkommer med program. Sid 7 (8)

8 64. Övriga frågor. 64:1 Gränser för vilka företag som kan delta i ett Leader-projekt Lena Danielsson meddelade för kännedom att det inte finns några av Jordbruksverket föreskrivna gränser för hur stora företag som kan delta i Leaderprojekt utan varje LAG kan själv besluta. Diskussionen om detta bordlades till nästa möte. 64:2 Information om regler för ersättning vid resor för erfarenhetsutbyte. I enlighet med JVs formulering att ersättning bara utgår till LAGmedlemmar för tjänster som i annat fall skulle köpts på öppna marknaden kommer ersättning i samband med resor för erfarenhetsutbyten bara att utgå för det arbete som kan sägas ingå i vad en resebyrå annars skulle gjort. Resten är ideellt arbete. 65. Nästa LAG-möte Tid: onsdag den 26 november 2008 kl (OBS tiden) Plats: Kommunhuset Fjugesta 66. Avslutning Ordförande Anders Tivell avslutade mötet Vid protokollet Monica Hane, sekreterare Justeras: Anders Tivell, ordförande Erik Johan Hjelm, ledamot Sid 8 (8)

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Protokoll. Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad, Åsa Lidin, handläggare av Leaderprojekt vid Länsstyrelsen.

Protokoll. Adjungerad, Lena Danielsson, verksamhetsledare Adjungerad, Åsa Lidin, handläggare av Leaderprojekt vid Länsstyrelsen. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 67-86 LAG möte 2008-11-26 kl 18.00-21.05 Plats: Fjugesta, Oxelgården, Samlingssalen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 15 av

Läs mer

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Lena Danielsson, verksamhetsledare. 134. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:134-155 LAG möte 2009-06-01 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

23. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

23. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. LEADER Protokoll Mellansjölandet Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 23-47 LAG möte 2008-08-28 kl 17.00-20.00 Plats: Kommunhuset Fjugesta, konferensrum Multen Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica

Läs mer

Protokoll. 107. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet.

Protokoll. 107. Öppnande LEADER Mellansjölandets ordförande Anders Tivell öppnade mötet. Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:107-123 LAG möte 2009-03-31 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande:

Läs mer

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:156-176 LAG möte 2009-10-08 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Protokoll. Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro

Protokoll. Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: LAG möte kl Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr: 87-106 LAG möte 2009-02-02 kl 8.30 12.30 Plats: PerOlofGården, Lerbäck 326, Åsbro Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Monica Hane Närvarande: 13 av i

Läs mer

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund.

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 366-376 Tid: Tisdagen den 12 juni 2012 kl. 18.00 21.30 Plats: Nysunds Bygdegård, Åtorp Närvarande: Kjell Schlyter, Anders Jansson, Catharina Carlsson, Erika

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 435-448 Tid: Tisdagen den 24 september 2013 kl. 18.00 21.00 Plats: Hardemo Bygdegård Närvarande: Milis Ivarsson, Jenny Risberg, Sabina Karlsson, Anders Jansson,

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat ANBUDSINBJUDAN Dnr: MU2009 0141 Anbud skall vara inkommet senast 20091201 Anbud skall vara bindande t. o. m. 20091231 Upphandlingsform Öppet förfarande Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om företagsstöd

Läs mer

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset, Norsjö Tid: 15 oktober 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Ulrika Renström Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson

Läs mer

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna.

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 7 december 2017 Tid: Torsdagen den 7 december kl, 09.00-16.00 Plats: Gripsholms värdshus, Strängnäs kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Datum: 2009-05-27 Tid: 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande Inga-Britt Ritzman, Örebro

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Sid 1(5) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Tid: kl. 17,00-20.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen 15, Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

Läs mer

Minnesanteckningar AU 23 maj

Minnesanteckningar AU 23 maj Minnesanteckningar AU 23 maj Närvarande: Helena Eriksson, Sollefteå Kommun Vice ordförande Åsa Ringlöv, Företagarna Örnsköldsvik Ordförande Jonny Lundin, Landsbygdsrådet Härnösand Kassör Lennart Ramström,

Läs mer

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 2/09 1(11) Sydnärke

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 2/09 1(11) Sydnärke Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 2/09 1(11) Datum: 2009-02-18 Tid: 13.30-16.00 Plats: Kommunalkontoret i Hallsberg Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande Inga-Britt

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

Lilian Erixon, Försäkringskassan Birgitta Fredriksson, Örebro läns landsting. Sekreterare Paragrafer Susanne Naeslund

Lilian Erixon, Försäkringskassan Birgitta Fredriksson, Örebro läns landsting. Sekreterare Paragrafer Susanne Naeslund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) 2011-11-16 Plats och tid Ledamöter Ersättare Kommunhuset Askersund, kl.14.00-16.00 Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Sari Harju, Arbetsförmedlingen Annelie Moilanen,

Läs mer

Ej närvarande: Anne Carlkvist Fors, Kjell Möller, Karl-Anders Andersson, Jenny Risberg, Marian van Ham, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anne Carlkvist Fors, Kjell Möller, Karl-Anders Andersson, Jenny Risberg, Marian van Ham, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 547-557 Tid: Onsdagen den 25 februari 2015 kl. 18.00 20.00 Plats: Magiska Teatern, Vretstorp Närvarande: Milis Ivarsson, Charlotta Englund, Anders Holm, Barbro

Läs mer

Stadgar LEADER Mellansjölandet ideell förening Org.nr 802441-2754

Stadgar LEADER Mellansjölandet ideell förening Org.nr 802441-2754 2015-05-28 Stadgar LEADER Mellansjölandet ideell förening Org.nr 802441-2754 1. Föreningens Firma Föreningens firma är Leader Mellansjölandet, ideell förening. 2. Ändamål Föreningen har som vision att

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-02-05

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-02-05 1(6) Plats och tid: onsdagen den 5 februari 2014. Försäkringskassan, Fredsgatan 19, Örebro Beslutande: Torgny Larsson Anneli Moilanen Lars Elamsson Liisa Ejdenwik Charlotta Englund Ersättare: Mats Einestam

Läs mer

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret)

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) Leader DalÄlvarna PROJEKTPLAN LEADER PROJEKTPLANEN SKA ALLTID BIFOGAS TILL JORDBRUKSVERKETS ANSÖKNINGS- BLANKETT OM PROJEKTSTÖD INOM LEADER Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) ANVÄND

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 11 Plats: Kommunhuset i Norsjö Tid: 17 december 2009, kl. 15 ca 17.30 Närvarande: Roland Lundqvist, ordf. Birgitta Marklund Marjet Gustavsson Britt-Inger Olofsson Mikael

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Tid: Tisdagen den 10 april kl. 08.30-12.30 Plats: Båsenberga hotell & konferens, Vingåker Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Tid: Torsdagen den 1 februari kl, 09.30-16.00 Plats: Västra Storgatan 15, Gnesta Lokal: Elektron Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

Utveckling med LEADER-stöd

Utveckling med LEADER-stöd Utveckling med LEADER-stöd LEADER Mellansjölandet Med LEADER-programmet vill vi skapa en hållbar livsmiljö och en smart tillväxt för alla. Dit når vi genom att med projektstöd från EU finansiera lokala

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171 SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171 Plats: Telefon Datum: 2012-06-26 Tid: 19.30-23.00 Närvarande: Förhinder: Adjungerade: Lena Arvidsson, Thomas Nilsson, Jonny Svensson, Mattias

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Styrning och ledning Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten. Uppdaterad 2015-07-28. Innehållsförteckning

Styrning och ledning Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten. Uppdaterad 2015-07-28. Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. LAG... 2 2. Organisation... 2 2.1. Arbetsutkott (AU)... 2 2.2. Kansliet... 3 3. Handlingar... 4 4. Personalärenden... 4 5. Resor... 4 6. Betalningsrutiner... 4 7. Arvodering styrelsemöten...

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte 2018-06-28 1. Mötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. En nytillkommen fråga sedan dagordning

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 18 /

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 18 / SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 18 / 2010 239-257 Plats: DSF kansli, Stockholm Datum: 2010-10-31 Tid: 9-11 Närvarande: Förhinder: Adjungerade: Lena Arvidsson, Hans Björkborg, Thomas Nilsson,

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset Norsjö, sammanträdesrum Björnen Tid: 22 oktober 2008, kl 18-21.00 Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av justerare 3. Presentation av styrelsen 4.

Läs mer

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Datum: 2009-10-01 Tid: 13.30-16.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande, Inga-Britt

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå Ideell förening Sida 1 av 7 Protokoll öppet LAG gruppsmöte Tid: Torsdagen den 4 april 2018, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Christina Lidström öppnar

Läs mer

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG.

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG. Projektpresentation: kl. 16.00-16.30 Möte: kl. 16.30-21.10 Plats: Kommunhuset, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Filip Måbring (privat/sjöbo) valdes

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör Datum: 2012-09-05 Tid 9-14 Plats: Mötesplats Enhörna Beslutande: Mötesprotokoll Möte: LAG-möte Tage Gripenstam Anna Nienhüysen Lars-Gunnar Thor Peter Friström Ansa Borin Elisabet Aschan Övriga deltagare:

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Styrelsemöte. Samordningsförbundet i Norra Örebro Län. SOFINT

Styrelsemöte. Samordningsförbundet i Norra Örebro Län. SOFINT 1 (7) Protokoll Nr 6 Styrelsemöte. Samordningsförbundet i Norra Örebro Län. SOFINT Tid: 09.00-10.45 Plats: Försäkringskassan, Lindesberg Närvarande Ledamöter Maud Björnemalm, Försäkringsdelegationen Thomas

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Landsbygdsnätverket 2014-2020

Landsbygdsnätverket 2014-2020 Landsbygdsnätverket 2014-2020 Erfarenheter utbyts. Information sprids. Kontakter knyts. Samarbeten uppstår. Lärande exempel analyseras och sprids. Metoder utvecklas och sprids. De organisationer och myndigheter

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 3/

SKK/Assistanshundsrådet nr 3/ Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet 38-51 Protokoll fört vid telefonmöte med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd tisdagen den 2 juni 2015. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie Fogelquist,

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 15-2011 251-270 Plats: Telefon Datum: 2011-12-12 Tid: 19.30-22.30 Närvarande: Förhinder: Adjungerade: Lena Arvidsson, Kerstin Karlsson, Jonny Svensson, Lars

Läs mer

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden önskar alla välkomna och en god fortsättning på det nya året och förklarar mötet öppnat.

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden önskar alla välkomna och en god fortsättning på det nya året och förklarar mötet öppnat. PROTOKOLL Sörmländska Folkdansringen Distriktstyrelsen Sörmländska Folkdansringen Sammanträde 2007-1 Tid 20 januari 2007 Plats Nyköping Närvarande Pierre Marklund, via telefon Ann-Sofie Svensson Agneta

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl Kommunstyrelsen 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl. 15.15 16.50 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou (S) Mats Hugosson

Läs mer

Leader Skånes Ess 10 www.leaderskane.se/skanesess

Leader Skånes Ess 10 www.leaderskane.se/skanesess Leader Skånes Ess 10 www.leaderskane.se/skanesess Protokoll styrelsemöte 10 Datum 090528 Klockslag 18.30 Plats: Församlingshemmet i Djurröd Närvarande: Bo Widell, Börje Emilsson (från punkt 8), Kimmo Rumpunen,

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2010-04-20 1 (10) Margareta Löfgren, Marks kommun

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2010-04-20 1 (10) Margareta Löfgren, Marks kommun 2010-04-20 1 (10) Plats och tid Samrehab, Skene Lasarett, Skene, klockan 09.00 11.45 Beslutande Ersättare Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Helén Eliasson, Västra Götalandsregionen Per-Åke

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 10 /

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 10 / SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 10 / 2010 141-159 Plats: Telefon Datum: 2010-06-16 Tid: 19.30-22.00 Närvarande: Förhinder: Adjungerade: Lena Arvidsson, Kerstin Karlsson, Jonny Svensson,

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-02-06 kl. 13.00 17.00 RBU_Torpet Heberg Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt,

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern Stadgar 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern 2 Föreningens ändamål och syfte Föreningens syfte är att verka för att uppnå målen i den lokala utvecklingsstrategin under programperioden 2014-2020. Fiskeområde

Läs mer

Grunderna för delegering av beslut. Beslut som inte får delegeras. Vidaredelegation. Syfte med delegering. Ramarna för beslut

Grunderna för delegering av beslut. Beslut som inte får delegeras. Vidaredelegation. Syfte med delegering. Ramarna för beslut Dokumentnamn: Regional utvecklingsnämndens delegationsordning Revision: 01 Dokumenttyp: 8.4.3.1.3-1 (rutin) Detta dokument gäller för: Landstinget Blekinge Dokumentansvarig: Beslut datum: 2019-01-07 Dokumentnummer:

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision

Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision Antagna xx april 2014. 1 FIRMA Föreningens firma är Biosfärområde Blekinge Arkipelag. 2 FÖRENINGENS SÄTE Föreningen

Läs mer

Finspångs Samordningsförbund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 6 Styrelsemöte ANSLAG/BEVIS

Finspångs Samordningsförbund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 6 Styrelsemöte ANSLAG/BEVIS Finspångs Samordningsförbund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 6 Plats och tid:, Bleken, Finspångs kommunhus kl. 09.00 Beslutande: Ulrika Jeansson (s) Finspångs kommun Johanna Hedberg Försäkringskassan

Läs mer

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 6/09 1(10) Sydnärke

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 6/09 1(10) Sydnärke Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 6/09 1(10) Datum: 2009-06-17 Tid: 13.30-16.00 Plats: Kommunhuset i Askersund Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande Inga-Britt

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland Vad är Leader? Liane Persson Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland EU:s Landsbygdsprogram 2007-2013 Tre insatsområden Förbättrad konkurrenskraft inom jord- och skogsbruket

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 september 2016 Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl. 9.00 14.00, mötet ajourneras för lunch mellan 12.00-13.00 Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna. Ideell förening Sida 1 av 6 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 5 december 2017, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän 22 augusti 2019 kl. 15.15-16.40 Varmbadhuset, Käringön Medverkande: Tomas Börgesson, Tjörn, privat Maria Oskarsson, Tjörn, ideell Tommy Wallhult, Öckerö,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

NÄRVARANDE. Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi. Ordförande:

NÄRVARANDE. Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi. Ordförande: 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande: Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi Ledamöter: Jan Ekstrand, professor, Institutionen för odontologi Lena von Koch, docent, studierektor tillika programkoordinator

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Leader Skånes Ess www.leaderskane.se/skanesess

Leader Skånes Ess www.leaderskane.se/skanesess 1 Leader Skånes Ess www.leaderskane.se/skanesess Styrelsemöte 2 Datum 080924 Klockslag 18.30 Plats: Färe Industricenter Närvarande: Bo Widell, Börje Emilsson, Agneta Malm, Christer Vigren, Kimmo Rumpunen,

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

STADGAR För Leaderområdet 3sam 2.0 Ideell förening Antagna vid konstituerande möte

STADGAR För Leaderområdet 3sam 2.0 Ideell förening Antagna vid konstituerande möte STADGAR För Leaderområdet 3sam 2.0 Ideell förening Antagna vid konstituerande möte 2015-06-03 1 Föreningens namn Föreningens namn är Leaderområdet 3sam 2.0 Ideell förening. 2 Föreningens ändamål Föreningen

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

PROTOKOLL LAG DALSLAND OCH ÅRJÄNG. Datum: 2008-05-05 sida 1 (5) Hotel Nordlandia, Årjäng Tid: 18:00 20:30

PROTOKOLL LAG DALSLAND OCH ÅRJÄNG. Datum: 2008-05-05 sida 1 (5) Hotel Nordlandia, Årjäng Tid: 18:00 20:30 Datum: 2008-05-05 sida 1 (5) Plats: Hotel Nordlandia, Årjäng Tid: 18:00 20:30 Närvarande: LAG, beslutande Kansli Övriga Per Jonsson, ordförande Anne Sörqvist Mats Bergling Bo Carlsson Carina Bohm Kjell-Arne

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om projektstöd inom

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Tågdagarna i Landeryd Journalnummer: 2010-6360 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Landsbygd

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Brandstad Filmbyn Journalnummer: SJV 2009-5635 Namn på LAG grupp som nominerar: LAG Ystad-Österlenregionen

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för bygdemedel KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för bygdemedel KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa KS17-484 003 Riktlinjer för bygdemedel Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2017-09-13 Antagen av kommunstyrelsen 2017-09-26 50 Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte EFFSYS+ tisdagen den 8 juli 2014

Protokoll från styrelsemöte EFFSYS+ tisdagen den 8 juli 2014 Protokoll från styrelsemöte EFFSYS+ tisdagen den 8 juli 2014 Tid: kl. 9:30 15:00 Plats: KV-företagen Årstaängsvägen 19C, Stockholm Närvarande: Martin Forsén (MF), NIBE, Ordförande Signhild Gehlin (SG),

Läs mer

Sverok upphandlar revisionstjänster

Sverok upphandlar revisionstjänster Sverok upphandlar revisionstjänster Sverok är ett av Sveriges största ungdomsförbund och rymmer idag cirka 120 000 medlemmar i cirka 900 lokalavdelningar och 9 distriktsföreningar. Förbundets huvudsakliga

Läs mer

Styrelsen i Sörmlandskusten ideell förening har vid sammanträde den 20 januari 2016 fastställt följande;

Styrelsen i Sörmlandskusten ideell förening har vid sammanträde den 20 januari 2016 fastställt följande; LEADER Sörmlandskusten 1 (7) Arbetsordning för styrelsen samt interna styrdokument Styrelsen i Sörmlandskusten ideell förening har vid sammanträde den 20 januari 2016 fastställt följande; Innehåll Arbetsordning

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 5 Bilagor Närvaroförteckning Beslut Nordmalings kommun Beslut Vännäs kommun Intresseanmälningar byaplaner

URnära Ideell förening Sida 1 av 5 Bilagor Närvaroförteckning Beslut Nordmalings kommun Beslut Vännäs kommun Intresseanmälningar byaplaner Ideell förening Sida 1 av 5 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 17 januari 2018, kl. 17.30-18.30 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Enar Jonsson öppnar dagens möte

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat. Länsbygderådet Protokoll Medlemsmöte Länsbygderådet i Kalmarlän 2010-11-29 Plats: Forum Oskarshamn 1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

Läs mer

Sammanställning enkät

Sammanställning enkät Sammanställning enkät Exempel på goda rutiner och samarbetsformer. Antal utskick:140 Antal svar: 56 Svarsfrekvens: 40% Antal LAG som svarat: 33 Antal länsstyrelser som svarat: 23 Nedan framgår de olika

Läs mer

PROTOKOLL. Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte. Tid Torsdagen den 21 september 2006. Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006

PROTOKOLL. Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte. Tid Torsdagen den 21 september 2006. Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006 PROTOKOLL Svensk förening för Röntgensekreterare Årsmöte Tid Torsdagen den 21 september 2006 Plats Conventum Örebro, Röntgenveckan 2006 Närvarande Styrelsen: Birgitta Gruvfält, Karolinska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Protokoll 1 (6) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Region Gävleborgs regionkontor, Gävle, kl 09.30 16.00 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordförande Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 5/2013 2013-11-13 86-106

SKK/Assistanshundsrådet nr 5/2013 2013-11-13 86-106 Sida 1/9 SKK/Assistanshundsrådet 86-106 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd onsdagen den 13 november 2013. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Viveka

Läs mer

NORDANSTIGS KOMMUN FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (7)

NORDANSTIGS KOMMUN FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (7) NORDANSTIGS KOMMUN FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (7) 2017-09-20 NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens omsorgsutskott KALLELSE till sammanträde Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats:

Läs mer

Om ett eller flera av ovanstående krav inte är uppfyllda bedöms inte ansökan. Komplettering av ansökan får endast ske på begäran från Vinnova.

Om ett eller flera av ovanstående krav inte är uppfyllda bedöms inte ansökan. Komplettering av ansökan får endast ske på begäran från Vinnova. Q&A för hemsidan: Vad menas med formella krav? Formella krav är de krav som måste vara uppfyllda för att VINNOVA ska kunna bedöma en ansökan. I den här utlysningen ska följande krav vara uppfyllda: Koordinatorn

Läs mer