Introduktion till att leda ett curlinglag. - så skippar du felskippning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion till att leda ett curlinglag. - så skippar du felskippning"

Transkript

1 Introduktion till att leda ett curlinglag - så skippar du felskippning

2 Gorgias om curling 1. Det finns ingenting. 2. Om något fanns, skulle vi inte kunna veta något om det. 3. Om vi kunde veta något, skulle vi inte kunna förmedla det till andra.

3 Gorgias om curling - Sokrates svar 1. Det finns ingenting. Svar: Curlingstenar följer regelbundna banor. 2. Om något fanns, skulle vi inte kunna veta något om det. Svar: Dessa banor kan förutsägas och användas för att spela strategiskt. 3. Om vi kunde veta något, skulle vi inte kunna förmedla det till andra. Svar: Vi kan göra hela laget införstått med strategin och allas uppgifter.

4 Skipperns ansvar: isgivning, taktik och kommunikation

5 Del 1: Isgivning Att känna banan och bågarna

6 Varför isgivning? Oavsett hur bra dina medspelare sätter stenarna så är det till ingen nytta om du har gett dem fel is. Även medelmåttiga spelare har stor möjlighet att lyckas med svåra uppgifter när deras stenar guidas av en skicklig skip. Har du tänkt på vad som kan gå fel, kan även en missriktad sten bli lyckad.

7 Att tänka på vid isgivning hur mycket en dragning curlar hur mycket mindre olika utslagningsfarter curlar om stenarna beter sig olika på olika delar av banan om det curlar mer på ena handen än på andra p.g.a. isens lutning (fall) hur mycket fart som krävs vid utslagningar och knackar vilka möjliga utfall som finns om ni missar förstauppgiften

8 Boets mått. 2 ft 60 cm

9 Tips för att hitta dragningscurl Härma och experimentera! Studera motståndarskipperns isgivning (och om möjligt, om deras spelare är innanför eller utanför kvasten). Använd ettans stenar för att utforska nya delar av banan. Känn till effekten av längd och sopning Två dragningar med samma is curlar ungefär upp till samma linje, oavsett längd. Viktigt vid gardering. En dragning med tidig sopning curlar mindre än en med sen, särskilt på is med mycket curl. Mycket användbart vid gardering och inläggning, men svårt att utnyttja på dålig is.

10 Saker som försvårar isfinnandet Curlen kan variera beroende på spelarens släpp: Detalj Curlar över Curlar för lite Rotationsfart För lite rotation (ekar) För mycket rotation För lite rotation (vänder) Rotationssättning Långt fram på stenen Långt bak på stenen Knuff Nej (negativt släpp) Ja (positivt släpp) Sidokompensation Utanför kvast, vrider in Innanför, vrider ut Dessutom: En vänsterhänt spelare som slajdar mot samma kvast som en högerhänt får en annan utspelsvinkel.

11 Hitta tejken

12 Utslagningsis Utslagningar är mer iskänsliga än dragningar, och påverkas lättare av varierande istyp, fall etc Det är ofta värre att missa en utslagning än en dragning, t.ex. på en sistasten Man vill känna till rätt is för utslagningar innan man ställs inför en sådan uppgift

13 Hur man hittar is för utslagningar Bestäm ca fyra olika slagfarter inom laget, som alla spelare kan skilja mellan och lägga med hyfsad säkerhet. Under matcherna, se till att ni är överens om farterna. Studera motståndarens is, särskilt i lägen när det är sannolikt att ert lag kommer få göra om samma uppgift som motståndarlaget Tänk på att ni kan få problem om ni bara gjort dragningar i början av matchen och plötsligt måste göra en viktig utslagning.

14 Skippa utslagningar Sopning för linje är avgörande vid utslagningar. Visualisera hela den tänkta stenbanan och försök få soparna att hålla stenen där. Ropa direkt om spelaren sätter in/ut stenen. Tänk på att den sträcka en utslagning med viss fart curlar upp går vinkelrätt från utspelslinjen, inte i banans tvärriktning. Använd en siktlinje som går rakt från stenen ni vill träffa till hacket som ni spelar från (alltså inte rakt i banans längdriktning). Man kan inte ropa på/av för många gånger. Soparna ska uppfatta detta som att stenen ligger bra, inte som att du är osäker. Försök träffa så exakt som möjligt.

15 "Whoa!" "Rent!" "Jaaa!" - stenens avsedda bana - stenens verkliga bana

16 Avancerade utslagningar Slag med vick Välj fart efter hur djupt ni vill att slagstenen ska rulla. Sätt marginal för tjapp om det är viktigt att ligga kvar efter träff. Spela utifrån och gå ner i fart om det är viktigt att få vick (t.ex. vid underläge). Rak dubbel Riktning viktigare än fart, spela inte hårdare än vad spelaren och soparna kan kontrollera. Ofta olämpligt att spela på motståndarstenar som ligger i linje som gard + poängsten. Tangering och träff Betydligt mer fart krävs, hur mycket beror på vinkel. Spelar man utifrån kan man ibland få en bra vick vid för tjock träff.

17 Fall

18 Hantering av fall Om dragningar på samma is curlar upp olika mycket beroende på vilken hand ni spelar, så finns det troligtvis ett fall. Sopning får då stenarna att falla mer Dragningar Oftast inget problem så länge man kompenserar i isgivningen. Undantaget är då man genom sen sopning vill få en sten att gömma sig bättre bakom gard - curla med fallet om möjligt Utslagningar Ökad falltendens kan motverka sopningens syfte Om du kan, välj alltid curl mot fallet (uppför backen) Mellanhårda utslagningar faller ibland mest.

19 Hantering av vallar Från Kockums är vi vana vid att det kan finnas vallar, linjer i banans längdriktning med fall åt båda sidorna. På bättre is kan det finnas liknande hinder, linjer som stenarna börjar bete sig annorlunda efter att ha passerat. Håll ögonen öppna och se upp med att curla över dem. Försök använda en högre utslagningsfart om ni ändå blir tvungna. En annan svårighet är linjer på tvären där banans lutning ändras.

20 Om fart för knackar och delningar Lite av slagstenens rörelseenergi går förlorad på att liggfriktion är större än glidfriktion, annars krävs för en rak knack samma fart som för en ren dragning. Vid snedknackar och delningar är i det idealiserade fallet summan av de rörliga stenarnas förflyttning lika med den sträcka som spelstenen "har kvar i sig" vid träffen (energi = friktionskraft * sträcka) En del av slagstenens rörelseenergi övergår dock till rotation hos stenarna efter snedträff.

21 Marginaler Otur drabbar oftare den som är dåligt förberedd Tänk igenom vilka möjliga utfall som finns om ni missar, och hur sannolika dessa är. Ha alltid någon reservplan, om inte för att göra en uppgift så åtminstone för att undvika ett dåligt utfall. Eftersom curlen minskar med fart är det t.ex. mindre sannolikt att en sten som curlar över är för hård. Var beredd att byta uppgift och ropa på sopning för att lyckas så bra som möjligt med en sekundäruppgift, oavsett hur svår

22 Rätt marginaler?

23 Del 2: Taktik Att välja rätt uppgift vid rätt tillfälle

24 Varför taktik? Oavsett hur bra du sätter isen och hur säkert dina medspelare gör sina stenar, så är det till ingen nytta om du har valt fel uppgifter Om man som skip tar ansvar för varje sten och tänker igenom vad man kunde ha gjort annorlunda så utvecklas man snabbare Om dina lagkamrater inte litar på ditt taktiska omdöme så kan det sprida osäkerhet i laget Bra taktik tillsammans med bra isgivning kan räcka långt

25 Taktikens grunder Huvudsakligt mål med sistasten: ta minst två poäng Huvudsakligt mål utan sistasten: hindra motståndarna från att ta mer än en poäng Offensiva uppgifter: dragningar, garder, knackar, delningar Mål: skapa möjlighet att ta så många poäng som möjligt Defensiva uppgifter: utslagningar, rensningar, dubblar Mål: hindra motståndaren från att ta (flera) poäng

26 Att bygga tempo Gardering Frysning Spridning

27 Om att bygga tempo Varför tempo? Med sistasten: För att ta mer än en poäng. Utan sistasten: För att tvinga motståndaren att ta en poäng, och sätta press på dem inför deras sistasten. Hur bygger man tempo? Med sistasten: Cornergarder mest effektivt. Frysningar (utan gard) i andra hand. Spridning först i omgångens slutskede. Utan sistasten: Undvik cornergarder. Om motståndarlaget har stenar i boet så är tempobygge ett högt spel som måste övervägas noggrant.

28 Att ta poäng utan sistasten Gardering Frysning Låsning

29 Faktorer vid val av uppgift stenarnas läge på banan den aktuella spelarens förmågor kännedom om isen om ditt lag har sistasten i omgången hur mycket som återstår av omgången ställningen i matchen hur mycket som återstår av matchen

30 Taktiktänk 1.Mål vilket utfall ska vi eftersträva i den här omgången? 2.Plan hur ska vi nå dit? 3.Uppgift hur ser situationen ut, hur förändrar vi den? 4.Skicklighet klarar vi att genomföra den uppgiften?

31 Målet

32 Mål Ordinarie mål: ta mer än en poäng, släpp inte mer än en. Ledning: gärna nolla, okej att ta en poäng med sistasten Underläge: ta alla chanser att få minst en tvåa, gå in för att stjäla Slutskedet: räkna ut hur många poäng ni behöver ta i de närmaste omgångarna för att få önskvärt läge till den sista. Situationer som kan ge anledning att byta mål välgömd skotte för att stjäla många stenar i boet inga/många garder

33 Planen

34 Plan Defensiv: utslagningar, spridning Offensiv: gardering, frysning Börja helst säkert och defensivt för att undvika underläge Min erfarenhet: enformigt jagande leder till färre lärdomar Ev. undantag: överraska ett bättre motståndarlag Vid stor ledning: bjud inte motståndarlaget på garder el. ryggar Vid stort underläge: spela offensivt, gardera, undvik hårda slag Vid liten ledning/underläge: analysera situationen. Fortsätt som tidigare om det inte är något fel på ert spelsätt.

35 Uppgiften

36 Uppgift Läge för poängstöld o Övergå till att fokusera på stöldchansen, mittlinjen Många stenar i boet för motståndaren o Kan neutraliseras med frysning o Om ni har sistasten Gör det så lätt som möjligt att ta poäng med den Motståndarstenar i boets utkant mindre viktiga Många stenar i boet för er o Fundera på hur motståndarlaget kan sätta käppar i hjulet o Förhindra frysningar, håll era stenar framför teelinjen o Sätt press inför motståndares sistasten

37 Garder Välj gardering före spridning om du vill hålla ett tempo länge. Garder helt avgörande för möjligheten att ta poäng. Centergarder tvingar in spelet bakom dem. Viktigt att vara först att gå runt. Cornergarder är farliga om ni inte har sistasten. Röj när tillfälle ges, t.ex. om boet är tomt eller om motståndaren gömt stenar bakom. Stenar nära boet eller i framkant är viktiga även till färgen. Kan användas som garder, kan även delas eller knackas in avsiktligt eller oavsiktligt o Snedfrysningar av motståndares knackstenar är vassa. o Ibland värt att slå motståndarens stenar i framkant bara för att ta över den kontrollen av boet

38 Skickligheten

39 Rätt svårighetsgrad? Osäkerhet i riktning försvårar utslagningar, i längd inläggningar. Vilken hand att spela på? Är spelaren lika säker på båda? Känner ni isen? Att göra ungefär samma uppgift två gånger i rad underlättar. Marginalerna viktiga. Ex på svåra uppgifter värda att försöka: Raka dubbelutslagningar Slag med rull bakom gard (marginal för att inte rulla av) Frysning av garderad sten

40 Spela på motståndarens svagheter Föredrar motståndaren att slå eller dra? Känner de isen för den uppgift ni ger dem? Hur kan de vara påverkade mentalt av matchutvecklingen? Vad vet de om er skicklighet?

41 Bästa tipset för att lära sig taktik Titta på så mycket curling som möjligt! Curlingkanalen webbsänder från Elitserien, SM och andra större svenska tävlingar. Länkar även till sändningar från tävlingar i övriga Europa. EM och VM sänds ofta i Eurosport. Kan beställas som webbteve med extra matcher i en månad för 49 kr (glöm inte att avbeställa).

42 Del 3: Kommunikation Att få hela laget att dra åt samma håll

43 Varför kommunikation? Curling är ett lagspel. Skip har en bra synvinkel och kan hjälpa sina lagkamrater att upptäcka sina svagheter. Skip ska få laget att förstå uppgiften och dess syfte, samt eventuella andrauppgifter och marginalerna för dessa. Laget ska ge skip information nödvändig för skippning. Varje sten spelas av samtliga fyra lagmedlemmar. För att den ska bli så bra som möjligt måste de fungera som en enhet.

44 Saker att kommunicera Från skip till laget Målet och taktiken i omgången Uppgift samt marginaler för sekundäruppgifter Riktning: avsedd och verklig Avsedd stenfart Orsaken till att en sten misslyckades Från laget till skip Verklig stenfart Önskemål om uppgift Eventuella missar i släppet

45 Vanlig form av curlingkommunikation

46 Om taktiksnack Taktiken i en omgång framgår ofta genom ställningen i matchen och valet av uppgift. Vid behov av förtydligande, prata med viceskip. Försäkra dig om att spelarna känner till de marginaler som gäller generellt för vissa sorters taktik eller uppgifter. Ex: viktigt att bli kvar i boet vid underläge, inte bli kort vid frysning av motståndarsten. Om osäkerhet uppstår, diskutera med laget. Ofta är det viktigare att alla spelare är överens om lagets taktiska beslut än att man fattar det bästa beslutet. Spara de djupare taktiska analyserna till efter matchen.

47 Marginaler för missar Det kan vara bra att kunna förklara för laget var en sten inte får hamna utan att säga var den inte får hamna... "Marginal hård (lång)" eller "säkert fram" är praktiska uttryck för att en sten inte får bli för lös. "Marginal lös (kort)" eller "säkert bak" är praktiska uttryck för det omvända, att en sten inte får bli för hård. Marginaler i riktning får du själv hantera genom isgivningen. Om det inte är uppenbart, visa vad sekundäruppgiften är. Får du indikationer om att förstauppgiften är körd så bör laget vara med på att du byter.

48 Längder för dragningar 1. Hogg 2. Mitt emellan 3. Hake 4. Nära 5. Topp Topp-8 7. Topp-4 8. Tee 9. Bak-4 10.Bak-8 11.Bakkant

49 Exempel på farter för utslagningar Hack - för garderade stenar, eller offensivt utslagningsspel Sarg - om det är viktigt att ligga kvar, eller man vill vicka djupt. Normal - om det är bra att ligga kvar, men viktigare att få ut motståndarstenen. Bra för raka dubblar och flack vick. Clearing - bra för tangering och träff, röjning av garder och slag med avrull för att t.ex. nolla omgången. Kan definieras mer noggrant genom att klocka hogg-hogg.

50 Varje sten spelas av hela laget

51 Att spela en sten som ett lag Spelaren som sätter stenen bör ligga kvar i slajden för att snabbt kunna se och ropa om stenen tar tidig curl. Soparna måste börja sopa direkt om de bedömer att en sten är lös, oavsett om det är på en dragning eller utslagning. Om stensättaren och spelaren i boet ropar olika saker till soparna ska de i allmänhet lyda spelaren i boet. "Bara fart" eller gärna curla betyder att en dragning behöver curla och att den eventuella sopning som behövs för längd bör komma på slutet.

52 Samarbetskrävande uppgifter Slag med vick Fartangivelser viktiga, både för att förutsäga hur mycket stenen kommer att curla och hur tjock träff som behövs Framknack eller delning Vid fel fart kan man byta uppgift från det ena till det andra. Om slagstenen till en framknack är lös så är tjock träff att prioritera framför sopning hela vägen. Dragning eller utslagning runt gard Beordra sopning i god tid och släpp upp om marginalen räcker. Var beredd att fortsätta sopningen även om stenen är uppe i garden, beroende på om ni vill öppna upp.

53 Uppföljning av en spelad sten Feedback är värdefullt! Om spelaren missar kvasten eller snedvrider stenen är det viktigt att meddela detta av två skäl: För att undvika att samma misstag görs om. För att skapa förtroende för isgivningen Om soparna missbedömer en sten, ta reda på orsaken. Isförändringar? Släppet? Gick stenen på något? Och ge naturligtvis beröm och uppmuntran!

54 Tänk rätt!

55 Vanligt feltänk Det är ett psykologiskt faktum att människor tenderar att klandra sig mer när ett misslyckande är ett resultat av en handling än av en underlåtelse att handla. Typisk konsekvens i curling: sopare är mer rädda för att sopa en sten för mycket än för lite. Annan konsekvens: skip ropar på sopning för sent eller för tyst

56 Att inte tänka fel En sten är aldrig lyckad förrän den är färdigspelad. Den kan därför aldrig förstöras av översopning eller felskippning. Oavsett om du r(s)opar eller inte, så har du samma ansvar för en miss. Ge alltid kommandon till soparna och se till att de klagar om du inte hörs. Var inte tyst mer än fem sekunder i sträck. Se till att soparna löpande gör fartbedömningar (högt om skip behöver informationen) och handlar därefter. Kom ihåg att även om ni är osäkra i er bedömning så har ni mer än 50 % chans att ha rätt.

57 Var inte tyst! Först missade ettan sina stenar. Men jag sa ingenting, för jag var inte etta. Sedan missade tvåan sina stenar. Men jag sa ingenting, för jag var inte tvåa. Sedan missade trean sina stenar. Men jag sa ingenting, för jag var inte trea. Sedan missade jag också mina stenar. Men då fanns det inte längre någon kvar, som kunde säga något.

Curlinglaget. Alla spelare är lika viktiga och alla skall;

Curlinglaget. Alla spelare är lika viktiga och alla skall; Välkomna! 1 Curlinglaget Team Kevin Martin Alla spelare är lika viktiga och alla skall; läsa is, stenar och motståndare påverka strategi och taktik planera säsongen och sätta upp mål 2 Faktorer som ger

Läs mer

HANDLEDARMATERIAL FÖR BLÅTT KORT I RULLSTOLSCURLING:

HANDLEDARMATERIAL FÖR BLÅTT KORT I RULLSTOLSCURLING: HANDLEDARMATERIAL FÖR BLÅTT KORT I RULLSTOLSCURLING: Hej! Tack för att du håller i Blått kort och hjälper nya medlemmar att hitta till curlingen! Här finns en struktur som tar dig igenom kursen steg för

Läs mer

Svensk curling är världsbäst, ett föredöme i ledarskap och Sveriges mest efterfrågade idrott

Svensk curling är världsbäst, ett föredöme i ledarskap och Sveriges mest efterfrågade idrott GUIDE TILL DIG SOM KLUBBINSTRUKTÖR Hej! Tack för att du är en av dem som håller instruktioner och hjälper fler människor att upptäcka och uppleva curling! Här finns en struktur som tar dig igenom instruktionen

Läs mer

Regler Gällande från 1 november 2011

Regler Gällande från 1 november 2011 Regler Gällande från 1 november 2011 Curling bygger på tradition och skicklighet. Ett väl utfört slag är ett nöje att se och detta gäller även spelets traditioner och anda. En curlare spelar för att vinna

Läs mer

Gällande fr.o.m 21 september SCF:s regler inkluderar från detta datum även tillägg med nya regler för sopdynor.

Gällande fr.o.m 21 september SCF:s regler inkluderar från detta datum även tillägg med nya regler för sopdynor. Regler Gällande fr.o.m 21 september 2016. SCF:s regler inkluderar från detta datum även tillägg med nya regler för sopdynor. Curling bygger på tradition och skicklighet. Ett väl utfört slag är ett nöje

Läs mer

2.Hackposition (bild 2)

2.Hackposition (bild 2) 1. Riktningsposition (bild 1) Ställ dig bakom hacket och rikta in dig mot skipperns kvast. Var noga med att hela kroppen är inställd för att spela i den tänkta riktningen. Det är viktigt att du har riktningen

Läs mer

KALLE ANKA CUP Matchskola

KALLE ANKA CUP Matchskola KALLE ANKA CUP Matchskola Kalle Anka Cup matchskola är uppdelad i fem avsnitt Sida Så ser tennisbanan ut 2 Så räknar du 4 Så spelar du singel 5 Så spelar du dubbel 7 Första matchen 8 Sida 1 av 10 Så ser

Läs mer

mixed dubbel i Härnösand

mixed dubbel i Härnösand SM mixed dubbel 6-8 februari 2009 i Härnösand När, var och mot vem i SM mixeddubbel? Fredag 6/2 kl. 08.00 1: Klange/Kraupp - Persson/Carlsson 2: Flyg/Huhta Warberg/Sjölund 3: Carlsén/Knochenhauer Prytz/Gustafsson

Läs mer

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar)

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar) Tennisprov 1, Här kommer några frågor om banans mått. Det står om du ska svar i cm, dm eller m. A, Hur lång är banan från baslinje till baslinje (m)? 23,97 B, Hur lång är banan från dubbellinje till dubbellinje

Läs mer

SPELREGLER FÖR MATTCURLING

SPELREGLER FÖR MATTCURLING SPELREGLER FÖR MATTCURLING Verkställande regelverk 2015-08 senaste version finns alltid att hämta på www.mattcurling.org Inledning Svenska Mattcurlingförbundet har i samarbete med föreningar tagit fram

Läs mer

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar Torbjörn Johansson Handledare Ulf Engman 2011-05-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Sid.3 2. Bakgrund Sid. 4 3.

Läs mer

SPELREGLER FÖR MATTCURLING

SPELREGLER FÖR MATTCURLING SPELREGLER FÖR MATTCURLING Ref: 2013 12 Rglerna finns att hämta via www.mattcurling.org Inledning Svenska Mattcurlingförbundet har i samarbete med föreningar tagit fram dessa regler. Svenska Mattcurlingförbundet

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

Helgträning

Helgträning Helgträning 2013-11- 26 P01 2013-14 Teknikträning Stopp och rotering 1. Stopp utan boll på linje Alla spelare på en sidlinje i basketposition. På signal tar alla spelare ett steg och sedan stannar. Spelare

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Inledning/teori: Återkoppling och information om dagens pass. Uppvärmning: Få igång kroppen innan vi börjar slajda.

Inledning/teori: Återkoppling och information om dagens pass. Uppvärmning: Få igång kroppen innan vi börjar slajda. Ägna första halvan av passet åt tekniträning. Efter cirka 45 minuter kan ni fråga om deltagarna vill spela match eller fortsätta träna på det som de lärt sig. Inledning/teori: Återkoppling och information

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

STATISTIKMANUAL BASKET

STATISTIKMANUAL BASKET STATISTIKMANUAL BASKET Skott Ett skottförsök (FGA, field goal attempt) registreras varje gång en spelare skjuter, kastar eller tippar en boll i spel mot motståndarens korg i ett försök att göra mål, om

Läs mer

16. VOLLEY Volley är tillåtet dock inte på serven.

16. VOLLEY Volley är tillåtet dock inte på serven. Spelregler 1. PLACERING AV SPELARNA Spelet spelas i par Spelarna står i områden som är belägna på varsin sida av nätet. Servaren sätter bollen i spel och mottagaren returnerar bollen. Mottagaren kan stå

Läs mer

Ett arbete om att skapa fler målchanser med ett aktivt backspel

Ett arbete om att skapa fler målchanser med ett aktivt backspel Svenska ishockeyförbundet Elittränarutbildning Aktivt backspel Ett arbete om att skapa fler målchanser med ett aktivt backspel Författare Niklas Gällstedt Handledare Göran Lindblom Aktivt backspel Sammanfattning

Läs mer

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.)

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.) Bouleträning Bouleteknik Målet i boule är kasta sina klot på ett sådant sätt att de gör störst nytta. Detta är svårt att göra om man inte har full kontroll över kloten. Visst kan dåliga klot studsa rätt

Läs mer

Spelidé Farsta RESPEKT - KAMRATSKAP - STOLTHET - ENGAGEMANG

Spelidé Farsta RESPEKT - KAMRATSKAP - STOLTHET - ENGAGEMANG Spelidé Farsta Vad Foc Farsta Vill med Spelidé Farsta: Skapa en samsyn mellan lagen och odla en identitet på hur en Foc Farsta-spelare spelar. Förenkla för nya tränare och spelare att ta till sig lagets

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel

Grundförutsättningar i anfallsspel Grundförutsättningar i anfallsspel Spelbarhet Spelavstånd Spelbredd Exempel: https://www.youtube.com/watch?v=w_jg5waqogc https://www.youtube.com/watch?v=luvorhgxbom https://www.youtube.com/watch?v=hba7a3i4hco

Läs mer

Kval till VM Mixed Dubbel, Fredericton, Kanada. Svenska Curlingförbundet och Karlstads CK hälsar er välkomna till SMMIXED DUBBEL

Kval till VM Mixed Dubbel, Fredericton, Kanada. Svenska Curlingförbundet och Karlstads CK hälsar er välkomna till SMMIXED DUBBEL Kval till VM Mixed Dubbel, Fredericton, Kanada Svenska Curlingförbundet och Karlstads CK hälsar er välkomna till SMMIXED DUBBEL Karlstad 1-3 februari 2013 Tidigare svenska mästare i mixed dubbel Så spelas

Läs mer

SVENSKA CURLINGFÖRBUNDET

SVENSKA CURLINGFÖRBUNDET SVENSKA CURLINGFÖRBUNDET REGLER Gällande från 1 juli 2003 1 Curling ger motion och spänning. Den kräver sammanhållning och koncentration. Målet är segern, men segern skall vinnas i idrottslig anda. Det

Läs mer

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration.

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration. Orienteringsteknik Orientering är egentligen världens enklaste sport. Man får facit redan vid start och får kolla på det hur ofta man vill under hela loppet. Trots detta har majoriteten av orienterarna

Läs mer

Examinationsarbete. Etu Special

Examinationsarbete. Etu Special Tommy Samuelsson Examinationsarbete Etu Special - Nya generationens elitspelares syn på coachning Handledare: Göran Pegenius 1 Innehåll 1. Inledning..3 1.1 Bakgrund..3 1.2 Presentation..3 1.3 Mitt ledarskap...4

Läs mer

Fotbolls VM Olga Torbjörn Olga Torbjörn Olga Torbjörn Olga Torbjörn Olga Torbjörn Olga Torbjörn

Fotbolls VM Olga Torbjörn Olga Torbjörn Olga Torbjörn Olga Torbjörn Olga Torbjörn Olga Torbjörn Fotbolls VM Olga: Vad händer i fotbollsvärlden Torbjörn som är så intresserad av fotboll? Torbjörn: Ja, den 12:e juni startar VM i Brasilien och håller på till 13:e juli. Olga: Ojdå. Torbjörn: Så en månad

Läs mer

FM-medeldistans, Kouvola,

FM-medeldistans, Kouvola, FM-medeldistans, Kouvola, 26.5.2018. Allmänt om tävlingen Svenskspråkiga tävlingsdirektiv: http://kouvolansuunnistajat.fi/wpcontent/uploads/2018/05/t%c3%a4vl ingsdirektiv-05052018.pdf?x78390 Startlistor

Läs mer

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut?

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut? Svenska Fotbollförbundet Domarkommittén Hemregelprov 2012-12-01 Namn: Tänk på att: Ange om det är direkt eller indirekt frispark Ange eventuell bestraffning Ange hur spelet sätts igång och från vilken

Läs mer

KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM

KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM FÖR ETT ROLIGARE, SNABBARE OCH PROFFSIGARE SPEL Egen framgång är guld värd men andras misstag är icke att förakta! SPELETS GRUNDPRINCIP

Läs mer

Carrom Reglerna kan hämtas från webbplatsen carrom.se där även officiella turneringsregler återfinns (på engelska).

Carrom Reglerna kan hämtas från webbplatsen carrom.se där även officiella turneringsregler återfinns (på engelska). Carrom Reglerna kan hämtas från webbplatsen carrom.se där även officiella turneringsregler återfinns (på engelska). Striker, motsvaras av kö/köboll i biljard. Carrombräde Spelyta 74*74 cm 9 vita, 9 svarta

Läs mer

Tips för laget/gruppen

Tips för laget/gruppen Ver 1.2 Inledning Detta dokument har satts ihop för att ge tips till både nya och redan erfarna paintballspelare. Vissa taktiska förslag kan verka självklara visst, men kanske finns det något nytt att

Läs mer

Var är det bäst att vinna puck för att göra mål? Mikael Gath

Var är det bäst att vinna puck för att göra mål? Mikael Gath Svenska Ishockeyförbundet Elittränarutbildningen Var är det bäst att vinna puck för att göra mål? Mikael Gath Handledare: Johan Andersson 2014-05-12 Sammanfattning Jag har studerat var det är bäst att

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 10 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

Bollkull. Organisation Yta: 20-25x20-25 meter spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar.

Bollkull. Organisation Yta: 20-25x20-25 meter spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. Bollkull Yta: 20-25x20-25 meter. 12-15 spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. 2 eller 3 spelare har västar synliga i handen för att visa att de jagar. Bland övriga spelare finns 2 eller

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

SNOOKER. Introduktion och de viktigaste reglerna

SNOOKER. Introduktion och de viktigaste reglerna SNOOKER Introduktion och de viktigaste reglerna Snookerhallen i Stockholm AB Det är tillåtet att sprida materialet, i tryckt form, i sin helhet och utan förändringar. Snookerhallen i Stockholm Krukmakargatan

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Mer information finner ni på vår hemsida: www.bexsport.com

Mer information finner ni på vår hemsida: www.bexsport.com INLEDNING Tack för att Ni valt Bex darttavla! Ni kommer att få många minnesvärda turneringar med vänner och familj. I denna broschyr ger vi er tips och förklarar regler på spel som är roliga, enkla och

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen Träffa linjen Övning nr. 1 Alla spelare samlas på en linje med boll. Avstånd till linjen som ska träffa ca 10-15 meter. Varje spelare försöker passa bollen mot linjen och låta den stanna exakt på linjen.

Läs mer

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar)

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar) Tennisprov Namn: 1, Här kommer några frågor om banans mått. Det står om du ska svara i cm, dm eller m A, Hur lång är banan från baslinje till baslinje (m)? B, Hur lång är banan från dubbellinje till dubbellinje

Läs mer

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll Daniel Häger 2014 FOTBOLLSTECKEN Spelarens väg & riktning med boll Spelarens väg & riktning utan boll Mv Bollens väg & riktning Målvakt Bollhållare Mv / Försvarsspelare Anfallsspelare

Läs mer

3.1 Vinna tillbaka bollen direkt

3.1 Vinna tillbaka bollen direkt 3.1 Vinna tillbaka bollen direkt Vinna tillbaka bollen direkt Övning 1 Vad: Funktionellt spel 5 mot 5 där man fokus på direkt återerövring är prioriterat. Varför: Utbilda spelarna i skillnad mellan direkt

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 0 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2009-04-05 Tid 00:00 Plats Frejaplan Lag/träningsgruper F15-16, F17-19, P15, P16, P17-19 Öppna

Läs mer

Grundläggande tävlingsbestämmelser Innebandy RM 2013 i Malmö

Grundläggande tävlingsbestämmelser Innebandy RM 2013 i Malmö Grundläggande tävlingsbestämmelser Innebandy RM 2013 i Malmö Det här är ett urval av de viktigaste reglerna som ni bör känna till när ni kommer till er första match i Innebandy RM 2013. Därför är det viktigt

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer Grundförutsättningar i anfallsspel: * Spelbredd innebär: Ha ett bra avstånd i sidriktning (sidled) * Speldjup innebär: Ha ett bra avstånd i längdriktning (djupled) * Spelavstånd innebär: Ha bra bredd,

Läs mer

Spelregler för fotboll 9 mot

Spelregler för fotboll 9 mot Spelregler för fotboll 9 mot 9 2018 OBS! Dessa spelregler gäller inom ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND 2018 Regel 1 Spelplanen... 2 Regel 2 Bollen... 2 Regel 3 Spelarna... 2 Regel 4 Spelarnas utrustning... 2

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

"Ett förutbestämt användande av en specifik teknik inom ramen för gällande spelregler."

Ett förutbestämt användande av en specifik teknik inom ramen för gällande spelregler. VAD ÄR TAKTIK? "Läran om att leda en kamp." "Ett planlagt, målmedvetet val av lösningar i en tävlingssituation." "Ett förutbestämt användande av en specifik teknik inom ramen för gällande spelregler."

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Markera endast 1 svar på varje fråga om inte annat anges Personlig målsättning 1. Vilka matcher vill du helst spela? a) DJ 1 b) DJ 2 c) JAS (Juniorallsvenskan) d)

Läs mer

Mantorp Park Startkurvan

Mantorp Park Startkurvan REJSA.NU Sida 1 Mantorp Park Startkurvan När man kommer in i startkurvan så ska man komma ihåg att den är både mycket snabb och lång, över 120 grader totalt, och att man inte ska ta ett för tidigt apex

Läs mer

VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ

VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ Ett vinnande LAG 1 VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ Ett vinnande LAG 32 Spelet med puck AGERA! KREATIVT SPEL MED PUCK Styr din tanke - Sätt rätt bild TAG KOMMANDOT Spelet utan puck STRUKTURERAT SPEL UTAN PUCK

Läs mer

Hur kan du som lärare dra nytta av konjunkturspelet i din undervisning? Här följer några enkla anvisningar och kommentarer.

Hur kan du som lärare dra nytta av konjunkturspelet i din undervisning? Här följer några enkla anvisningar och kommentarer. Konjunkturspelet Ekonomi är svårt, tycker många elever. På webbplatsen, i kapitel F2, finns ett konjunkturspel som inte bara är kul att spela utan också kan göra en del saker lite lättare att förstå. Hur

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Domarkommittén H E M F R Å G O R Namn:...

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Domarkommittén H E M F R Å G O R Namn:... SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Domarkommittén H E M F R Å G O R 2009-11-18 Namn:... Tänk på att: * Ange om det är direkt eller indirekt frispark * Ange eventuell bestraffning * Ange hur spelet sätts igång och

Läs mer

Åsa IF:s Innebandyskola

Åsa IF:s Innebandyskola Åsa IF:s Innebandyskola Mål: Genom lek och glädje stimulera barnen att vilja gå till innebandyn. Av gemenskapen med lagkamrater känna en social trygghet både på och utanför planen. Förkunskaper: Det krävs

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

Givsamling. med kommentarer av Staffan Hed

Givsamling. med kommentarer av Staffan Hed Givsamling med kommentarer av Staffan Hed 2014-09-17 1. Nord [ K T 4 2 Ingen ] D 6 5 2 { D kn }D 7 5 [ 9 8 5 3 [ E D kn 6 ] 4 3 ] K 9 { E K 9 7 { T 6 3 2 }E T 9 }K kn 6 [ 7 ] E kn T 8 7 { 8 5 4 }8 4 3

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

GOLFÖVNINGAR LEVEL 5. HCP PUTTNING 1 2. PUTTNING 2 3. PUTTNING 3 KLOCKAN, 1 M PLANT UNDERLAG KLOCKAN, 1 M LUTNING LÄNGDKÄNSLA, 1-6 M

GOLFÖVNINGAR LEVEL 5. HCP PUTTNING 1 2. PUTTNING 2 3. PUTTNING 3 KLOCKAN, 1 M PLANT UNDERLAG KLOCKAN, 1 M LUTNING LÄNGDKÄNSLA, 1-6 M 1. PUTTNING 1 KLOCKAN, 1 M PLANT UNDERLAG Lägg 12 bollar runt ett hål, 1 m från hål. Välj ett hål med plant underlag. Läs linjen inför varje putt. Du är klar med övningen när du satt minst 10 av 12 puttar.

Läs mer

SVENSKA CURLINGFÖRBUNDET. Regler. Tävlingsbestämmelser. Spel- och ordningsregler med Tävlingsbestämmelser och Definititioner 1

SVENSKA CURLINGFÖRBUNDET. Regler. Tävlingsbestämmelser. Spel- och ordningsregler med Tävlingsbestämmelser och Definititioner 1 SVENSKA CURLINGFÖRBUNDET Regler & Tävlingsbestämmelser Gällande från 15 oktober 2010 Spel- och ordningsregler med Tävlingsbestämmelser och Definititioner 1 2 Spel- och ordningsregler med Tävlingsbestämmelser

Läs mer

Spelregler för fotboll 7 mot

Spelregler för fotboll 7 mot Spelregler för fotboll 7 mot 7 2018 OBS! Dessa spelregler gäller inom ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND 2018 Regel 1 Spelplanen... 2 Regel 2 Bollen... 2 Regel 3 Spelarna... 2 Regel 4 Spelarnas utrustning... 2

Läs mer

4.3 Försvarsspel 2v2

4.3 Försvarsspel 2v2 4.3 Försvarsspel 2v2 Försvarsspel 2 mot 2 Övning 1 Vad: Försvarsspel 2 mot 2 i ytterzon och styrande mot markerad yta Varför: Försvarsarbete inom begränsad yta enligt bild, för att arbeta med att hålla

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000 Tisdagar Inriktning: Teknikträning i svårare terräng Målgrupper: HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer Svårighetsgrad: HD14 och svårare Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

Läs mer

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur!

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Inledning En av de vanligaste anledningarna till att medarbetare säger upp sig är att de inte känner sig hemma i företagskulturen. Det

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

Hej idrottslärare i årskurs 7-9.

Hej idrottslärare i årskurs 7-9. Hej idrottslärare i årskurs 7-9. Den 21 april kommer Skol DM i Ultimate Frisbee att anordnas på skatås motionsfält i Göteborg. De västsvenska frisbee föreningarna vill därför ta tillfället i akt att bjuda

Läs mer

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon Teckenförklaring VOLLEY & SMASH a Stationsövning volley-smash a b Alla i gruppen är i rörelse med detta upplägg. A kastar till b med

Läs mer

Regler för Volley 2000

Regler för Volley 2000 Regler för Volley 2000 - SPELETS IDÉ - Volley 2000 är den unga och spännande spelformen med studs där man har roligt från första slaget. Volley 2000 kan spelas av alla - killar och tjejer, stora och små,

Läs mer

1.1. Den polska grenen består normalt av 2 löp men kan vara endast 1 löp vid en längre bana eller 3 vid en kort bana.

1.1. Den polska grenen består normalt av 2 löp men kan vara endast 1 löp vid en längre bana eller 3 vid en kort bana. Polsk Gren 2018 1. Banan 1.1. Den polska grenen består normalt av 2 löp men kan vara endast 1 löp vid en längre bana eller 3 vid en kort bana. 1.2. Skyttarna skall ges möjlighet till 1 provlöp dock får

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

Tempo och Rörelse v. 35 och 36

Tempo och Rörelse v. 35 och 36 Tempo och Rörelse v. 35 och 36 Dags för höstterminens första tema där vi fokuserar på att komma igång. Vi vill komma igång med fotarbetet, spela mycket och hålla i bollen länge med 100% energi genom hela

Läs mer

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Svenska ishockeyförbundet Elitkurs De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Johan Garpenlöv Robban Olsson 2007-01-29 Sammanfattning. Sammanfattning Det övergripande syftet med arbetet

Läs mer

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Cykla i grupp med Gruppcykling Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Kommunikation & regler Tydliga tecken och rop ger förutsägbarhet Vanliga trafikregler gäller Koll på

Läs mer

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Inledning I en växande klubb som Sunnersta AIF finns ett behov av att ha en röd tråd i hur vi ska lära ut fotboll till de som väljer att spela i vår klubb. Vi har många

Läs mer

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar.

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar. Balanshäftet, arbetsblad Nedanstående påståenden hjälper dig att hitta balans eller obalans i dig själv och din tillvaro just nu. Läs varje påstående lugnt och noggrant och försök att svara med det du

Läs mer

Workshop ungdomar, 4 april 2013

Workshop ungdomar, 4 april 2013 Workshop ungdomar, 4 april 2013 Vad gör en bra basketspelare? Ambition Ambitiös Kondition Styrka Psyke Snabbhet/explosivitet Spelförståelse Engagemang Vilja Basketgrunder Lagkamrat o Tröstande o Inkluderande

Läs mer

TVÅ MODELLER FÖR ATT PLANERA OCH GENOMFÖRA MÖTEN. Laget-runt modellen för möten. Den informella modellen.

TVÅ MODELLER FÖR ATT PLANERA OCH GENOMFÖRA MÖTEN. Laget-runt modellen för möten. Den informella modellen. TVÅ MODELLER FÖR ATT PLANERA OCH GENOMFÖRA MÖTEN Laget-runt modellen för möten. Den informella modellen. Här beskrivs en enkel modell som ger styrsel och effektivitet åt de flesta typer av möten och sammanträden.

Läs mer

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9 Förklaring till spelreglerna I spelformen 9 mot 9 tillämpas inte Regel 6: Övriga matchfunktionärer. Regel 1: Spelplanen Planytan ska vara 65 72 meter x 50 55 meter, och straffområdet ska vara 24 x 9 meter

Läs mer

Att man inte lyckas beror ofta på att man inte vill, oftare på att man inte vågar, sällan på att man inte kan. Handboll gemensamma riktlinjer

Att man inte lyckas beror ofta på att man inte vill, oftare på att man inte vågar, sällan på att man inte kan. Handboll gemensamma riktlinjer Handboll gemensamma riktlinjer Varför ska vi strukturera vårt spel? Spänning och chansmoment kan vi finna och uppleva när vi spelar på hästar eller lotto, bingolotto på lördagskvällen eller när vi köper

Läs mer

I huvudet på en domare. Detta material får endast användas för privat bruk eller efter samråd med Göteborgs Konståkningsförbund/Anna Nylén

I huvudet på en domare. Detta material får endast användas för privat bruk eller efter samråd med Göteborgs Konståkningsförbund/Anna Nylén I huvudet på en domare. Stjärntävlingar Domarpanel Huvuddomare Bedömare (alltid ojämnt antal) Bedömning Sluten Utvärdering av varje åkare görs av huvuddomaren Stjärntävling bedömare Lokal tävlingsdomare

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

Hemfrågor FACIT

Hemfrågor FACIT ÖSTERGÖTLANDS FOTBOLLFÖRBUND Domarkommittén Hemfrågor 2012 - FACIT KOLUMN 1 - Ange om du eventuellt tycker att det ska vara varning eller utvisning KOLUMN 2 - Om du tycker att domaren ska stoppa spelet,

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

Spelarhandbok Varla IBK DAM

Spelarhandbok Varla IBK DAM Spelarhandbok Varla IBK DAM Innebandy kan vara mycket lätt. Om man vill. Bryter man ner problemen och hittar enkla lösningar så blir det inte så komplicerat. Vill man hitta den perfekta lösningen, kommer

Läs mer

Var gör man målen i power play i svensk elithockey?

Var gör man målen i power play i svensk elithockey? Svenska ishockeyförbundet Elittränarutbildning 2007-02-05 Var gör man målen i power play i svensk elithockey? Fredrik Andersson Handledare: Harald Lückner Innehållsförteckning 1. Inledning sid. 1 2. Bakgrund

Läs mer

Vad harú för klubba?

Vad harú för klubba? Svenska Ishockeyförbundet Elit kurs Vad harú för klubba? av Mats Waltin Handledare: Göran Lindblom 2015-05-28 Sammanfattning Då jag ibland upplevt att det är trender mer än det funktionella som påverkat

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER SPELSYSTEM 5-manna För alla 8-9 års lag, rekommenderar vi att man spelar 5-manna fotboll enligt principen 2-2. Spelsystemet präglas av enkelhet där det naturligt uppstår många 1 mot 1 situationer som löses

Läs mer

Innerback. Innerback. Rörelseschema:

Innerback. Innerback. Rörelseschema: Innerback Innerbackarna skall tillsammans med målvakten dirigera försvarsarbetet. T.ex. styra hur övriga spelare skall stöta på bollhållare runt straffområdet, markering vid fasta situationer samt att

Läs mer

Hur ska jag tänka taktik?

Hur ska jag tänka taktik? Hur ska jag tänka taktik? Det val av taktik det egna laget ska göra och det sätt det ska spela på varierar givetvis från lag till lag. Det går att välja exempelvis högt eller lågt offensivt försvarsspel,

Läs mer

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV Inledning Medarbetarsamtalet är det perfekta tillfället att stämma av läget med dina medarbetare. Vad krävs för

Läs mer