Lerkils IF Ungdomssektionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lerkils IF Ungdomssektionen"

Transkript

1 Lerkils IF Ungdomssektionen Vår Vision Föreningens verksamhet bedrivs med både bredd och spets där alla ska kunna känna en tillhörighet och utvecklas i sin takt. Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. Vår verksamhets ide Vi vill erbjuda fotbollsspel för så många barn och ungdomar så länge som möjligt och så bra som möjligt i vår verksamhet. Vår Värdegrund Alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnicitet eller nationalitet genom att föreningens medlemmar, ledare och spelare tar avstånd från våld, droger, doping, mobbing och rasism. Vi alla visar respekt för varandra oavsett om det rör spelet, spelarna, domarna, ledarna, förtroendevalda och publiken. För oss handlar fotboll om rättvisa, respekt, värdighet och glädje. Att fostra spelarna till ansvarskännande människor som visar respekt för regler och normer både inom fotbollen och i samhälle i övrigt. Att lära ungdomar samarbeta i lag och skapa en klubbkänsla där spelarna är stolta över föreningen och agerar på och bredvid planen som goda representanter för föreningen. Målsättningar 1. Social målsättning Att erbjuda så många barn och ungdomar fotbollsspel i Lerkils IF så länge som möjligt. Att samtliga ungdomar som har intresse och engagemang skall beredas möjlighet att delta i träning och matcher. Att fostra spelarna till ansvarskännande individer. De ska visa respekt för regler och normer - både inom fotbollen och samhället i övrigt Att lära ungdomar samarbeta i lag. Att föreningens medlemmar, ledare och spelare tar avstånd från våld, droger, doping, mobbing och rasism. Att få alla att inse att vi är lika mycket värda oavsett kön, nationalitet, socialbakgrund.

2 2. Sportslig målsättning Att erbjuda en kvalitativt bra och genomtänkt fotbollsutbildning. Att skapa en klubbkänsla där spelarna är stolta över Lerkils IF och agerar på och bredvid planen som goda representanter för föreningen. Att utveckla föreningens ungdomar till spelare så att de kvalificerar sig till spel i Lerkils IF:s juniorlag och på längre sikt seniorlag. 3. Ekonomisk målsättning Att vara en förening med en ekonomi som gör att vi är självförsörjande. Att genom aktivt sponsringsarbete och övrig intäktsbringande verksamhet se till att den ekonomiska målsättningen uppfylls. Hur ska vi nå målsättningarna? 1. Ledarnas förhållningssätt. Visa alltid lojalitet mot din förening. Följ de regler som föreningen satt upp. Uppträd alltid på ett korrekt sätt. Representera föreningen i korrekt klädsel. Respektera domarens beslut - synpunkter ges efter matchen i positiv anda. Stöd och uppmuntra spelarna. Konstruktiv kritik ges i en positiv anda. Vidta åtgärder mot spelare som inte uppträder i enlighet med vår föreningsidé såväl på som utanför plan Håll givna tider. Kalla till träning/match respektive meddela återbud i god tid. Var uppmärksam på mobbing och rasism. Var drogfri då du representerar föreningen. Genomgå den utbildning som Lerkils IF föreskriver för ungdomsledarna. Delta vid de ledarträffar som Lerkils IF kallar till. Delta vid behov på föräldraföreningens möten. Ledare får inte kontakta spelare från annan förening i värvningssyfte utan att styrelsen har kontaktas. 2. Utbildning/utveckling av ledarna Lerkils IF anser att ledaren för ett lag skall ha rätt ledaregenskaper för att lyckas uppfylla vår föreningsidé/de målsättningar vi har inom föreningen. I en ledarens roll ingår bla. att kunna; Kommunicera d.v.s. överföra information, attityder, känslor etc. till och mellan individer. Kommunikation sker genom att vi pratar och muntligen uttrycker vad vi känner och tycker. Vårt tonfall visar också vad vi egentligen tycker.

3 En annan viktig del är kroppsspråket d.v.s. gester, ansiktsuttryck, kroppshållning med vilket vi också signalerar vad vi känner. Att vara en bra lyssnare och kunna förstå är också en viktig egenskap vad gäller kommunikation. Lära ut fotboll - En bra inlärningssituation beror på atmosfären som skapas mellan ledaren och spelarna, träningen och inställningen till densamma. Ledarens pedagogiska förmåga kombinerat med spelarnas förmåga till inlärning är avgörande för hur väl man lyckas. Motivera spelarna under träning och match. Stöd och uppmuntran är grundstenar i denna del, men även konstruktiv negativ kritik är ett måste för att lära spelarna följa de idéer du har som ledare. För att du som ledare skall få möjligheten att utvecklas inom ovanstående områden kommer du att få utbildning genom att gå Svenska Fotbollsförbundets utbildningsstege och andra utbildningar/föreläsningar som är i Lerkils IF:s regi. Fotbollsskola, 5, 7 samt 9 mannalagen är föreningen positivt inställd till föräldrar är tränare och ledare. 11-mannaspel skall föreningens mest utbildade och meriterade ungdomsledare enligt utbildningsstegen bedriva verksamheten. Målsättning är att vi inte ska ha föräldrar som huvudtränare i 11-manna fotbollen och jobba aktivt för att rekrytera nya ledare till Lerkils IF. 3. Spelarnas förhållningssätt Visa alltid lojalitet mot förening. Följ de regler som föreningen som ledare satt upp. Uppträd alltid på ett korrekt sätt både på och utanför planen. Uppträder inte spelaren i enlighet med vår föreningsidé, såväl på som utanför plan kommer åtgärder att vidtas. Respektera domarens beslut. Håll givna tider. Spelare ska ta avstånd från våld, droger, doping, mobbing och rasism. 4. Träningar Målet är att ha max 8 spelare/ tränare per lag. Vi begränsar inte våra trupper utan rekryterar nya ledare/tränare efter behov. Träning är det oavsett väder om inte ledaren meddelar annat. Anmäl eventuell frånvaro i god tid. Under träningstiden gäller ledarens regler och fostran. Ledaren följer de riktlinjer som finns i Lerkils IF. Träningsdosen ökas stegvis efter ålder. Träning är en långsiktig utbildning av spelare etappvis med mål att vara som bäst i junioråldern. Träningen nivå indelas med beaktande av kunnande och intresse/engagemang.

4 5. Spelarutbildning Vi följer SVFF spelarutbildningsplan och vi vill att så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt är kvar i vår verksamhet. 6. Rekrytering Rekrytering av nya spelare görs via fotbollsskolan som är riktad till ålder 6-7 år. Fotbollsskolan är en första start för 6-åringar för både tjejer och killar som senare leder till uppstart av ny årsgrupp. Ledare till ny årsgrupp rekryteras till varje ny uppstart, vi ser gärna att det är föräldrar som är ledare i de yngre lagen. Någon värvning från andra klubbar får inte förekomma i flick/pojklagsfotbollen 6-12 år. Vill någon pojke/flicka som redan tillhör någon annan klubb, prova på att träna med Lerkils IF skall moderklubben och föräldrar kontaktas för att inga oklarheter skall uppstå. 7. Matcher Vid matchtillfällen ska Lerkils IF s spelare bära matchdräkt som i så stor utsträckning som möjligt liknar Lerkils IF:s A lag:s dräkter. Spelare som är kallade till match ska spela i matchen. Ett korrekt uppträdande av spelare och ledare liksom av föräldrar, syskon mm är självklart. Vi tackar domare och motståndare efter varje match. Vi jublar aldrig över andras misstag eller motgångar, bara åt våra egna framgångar. Vi hjälper och uppmuntrar varandra. Vi kommenterar inte beslut från domare eller ledare varken i ord eller med gester. 8. Föräldrars förhållningssätt Se till att era barn kommer i god tid till samlingarna till träningar och matcher och att de har med sig allt de behöver. Följ de regler som föreningen satt upp. Hjälp tränare/ledare före träning/match på det sätt de önskar. Stötta laget/föreningen i såväl med - som motgång Hetsa inte eller ställ för höga krav på lagets spelare. Respektera domarens beslut. Ge inte ledare/tränare goda råd under match. Placera er inte vid lagledarbänken eller dess sida. Att respektera ledarna som lägger ner oerhört mycket jobb, helt ideellt, för att ge era barn en så bra utbildning som möjligt. Eventuella konflikter löser vi i första hand med den ansvarige ledaren. Stöd, heja på och uppmuntra era barn att spela fotboll. Det vinner även ni på.

5 Inse att alla spelare gör sitt bästa och att laget består av fler spelare än ditt eget barn. Var uppmärksam på mobbing och rasism. Som förälder tar du avstånd från våld, droger, doping, mobbing och rasism. 9. Föräldraförening Inom Lerkils IF anser vi att det är viktigt att varje lag har en fungerande föräldraförening. Vi tror att ett bra fungerande lag också har en bra fungerande föräldraförening. Föräldraföreningens uppgifter skall bedrivas i samråd med ledarna. Syftet med föräldraföreningen är att avlasta tränarna med mycket av det administrativa arbetet. Arbetsuppgifter i övrigt är bl a; Säkerställa att sin åldersgrupp tillsätter sina säljpass vid julgransförsäljningen. Säkerställa att sin åldersgrupp tillsätter sina arbetspass vid egna arrangerade cuper, Lerkils Cupen och Lucia Cupen Insamling av lotterivinster (3-5 st) från alla lagmedlemmar inför våra egna arrangerade cuper Delta i övriga av Lerkils IF arrangerade evenemang. Föräldraföreningen skall inte på något sätt styra fotbollsverksamheten. Genom att delta och genomföra ovanstående har De ledare som Lerkils IF har utsett ska följa de riktlinjer som Lerkils IF styrelse tagit fram. 10. Ungdomsstyrelsens förhållningssätt/ Rekrytering nya styrelsemedlemmar Styrelsen ska följa och aktivt arbeta för att uppnå de målsättningar som finns angivna i föreningsidén. Styrelsen ska se till att alla berörda parter följer föreningsidén. Vid avvikelser från detta ska styrelsen åtgärda och beivra eventuellt avvikande agerande. Styrelsen ska hålla medlemmarna och ledarna i föreningen informerade om verksamheten och deras utveckling. Valberedningen skall senast 31 dec tillfråga vilkas mandatperiod utgår vid årsmötes slut om de vill kandidera för nästa mandatperiod. Senast 4 veckor innan årsmötet skall valberedningen meddela föreningen sitt förslag. 11. Övriga ledstjärnor för Lerkils IF Vi är lojala mot samtliga ledare, spelare, styrelseledamöter och övriga funktionärer inom Lerkils IF. Vi ska vara Hallands bästa förening vad gäller uppträdande och lojalitet. Vi ska vara föredömen för andra både på och utanför plan.

6 Samtliga jobbar för samma mål, nämligen att aktiva i Lerkils IF ska få en så bra fotbollsuppfostran som möjligt. Det ska vara kul att spela fotboll! 12. Sjukdom/Skador/Rehab Vid sjukdom/skador kontakta vårdcentral/specialistvård/sjukgymnast Kontakta Folksam på nummer Domare Föreningen vill vara självförsörjande av domare, vi erbjuder alla spelare gratis domarutbildning från 14 års ålder. Vi erbjuder även föräldrar/ledare gratis utbildning. 14. Samhällssamverkan Kontakt med "vida världen" ensamkommande flyktingbarn. Alla är välkomna att spela fotboll.

7 Lerkils tråden Lerkils tråden är ett stöd- och styrdokument framtaget av föreningens styrelse med syfte att beskriva hur föreningens lag ska bedriva sin spelarutveckling genom stöd och riktlinjer för planering och genomförande för ledare och spelare. Lerkils tråden är utformad att främja den individanpassade fotbollsutbildningen utan inskränkning på lagkänslan. Målsättningen är att; stärka den fotbollsmässiga samhörigheten inom föreningen, ge ungdomar en genomtänkt fotbollsgrund byggd på glädje samt att fostra morgondagens Lerkilsspelare. Lerkils tråden är ett levande dokument och skall kontinuerligt utvärderas såväl på föreningsnivå, som på tränarnivå med syfte att innehållet uppdateras allt eftersom nya krav ställs på verksamheten. Förslag och kommentarer på förändring av innehållet i Lerkils tråden ska ställas till föreningens styrelse. Avser styrelsen att uppdatera eller förändra innehållet, gäller det att samtliga berörda ledare och spelare i föreningen följer angivna riktlinjer. Dokumentet avser ALLA lag i Lerkils IF. Det ligger på varje ledares ansvar att förskaffa sig god kännedom om dokumentets innehåll samt övriga dokument knutna till Lerkils tråden. Lerkilstråden får EJ uppdateras av enskilda ledare eller lag Att hålla på med flera idrotter Budskapet i spelarutbildningsplanen är att barns rörelseglädje och utveckling av de fysiska grundförutsättningarna bäst påverkar den långsiktiga fotbollsutvecklingen. Lek och fysiskaktivitet är grunden för barnets totala utveckling. Det innebär att spelarutbildningsplanen förordar allsidighet och variation, vilket innebär att det i unga år är fördelaktigt att hålla på med olika idrotter och aktiviteter.

8 6-7 Fotbollsskolan, träningsmatcher Lek, glädje och rörelse med boll! Utgångspunkten skall vara; Kamratskap och glädje i gruppen En boll/spelare. I fotbollsskolan strävar ledaren efter en mångsidig träning med fokus på bollkontakt med såväl händer som fötter. Träningen ska genomsyras av lek och kärlek till bollen, allt ska vara kul. Det är viktigt att lära barnen att tycka om fotboll. Efter träningen skall varje spelare känn sig sedd, ha fått höra sitt namn i positiv bemärkelse samt känna lust att komma till nästa träning. Fotbollsskolan bedrivs en ggr/vecka om max minuter. Finns underlag för både flick- och pojklag rekommenderas en tidig uppdelning. Träning och spel ska karakteriseras av: Många bollkontakter Enkla övningar Lek Teknik- bollbehandling Teknisk träning: Driva bollen Vända med bollen Fint- dribbling Passningar (Korta) Mottagning/medtag Skott (Få göra mål) 8-9: Poolspel 5-manna, deltagande i cupspel Utgångspunkten är den samma som för fotbollsskolan med tillägget individuell utveckling. Detta genomförs med nivåanpassade träningsmoment under parollen skynda långsamt och får inte helt ersätta andra typer av indelning som t.ex. färg på tröjor, bästa kompis, 1:a bokstaven i efternamnet osv. Trivsel och glädje är centrala inslag i all träning. De grundläggande fotbollsreglerna ska gås igenom samt praktiseras. Smålagsspel och isolerad teknikträning ska dominera träningen Alla spelar lika mycket och på olika platser i laget i såväl träning som match

9 Betona vikten av laganda och kamratskap Träningen bedrivs två ggr/vecka om max 90 minuter Minst två träningar/säsong får laget besök av en målvaktstränare Matcher Ej fasta lag under en och samma säsong. Målsättning ska vara att alla spelare i åldersgruppen ska spela med varandra i samma lag, någon gång under säsongen. Antalet spelare som deltar i enskild match bör inte överstiga tio spelare. Träning och match ska karakteriseras av: Många bollkontakter Enkla övningar få moment Teknik- bollbehandling Teknisk träning: Passning med båda fötterna - tillslag Passningsspel Driva bollen Finter och dribbling Bollmottagning/medtag med båda fötterna, lår och bröst Nicka Skott Bollkänsla Inkast Anfallsspel: - Spelbar - Spelbredd Försvarsspel: - Försvarssida - Koordinationsträning 10-11: Seriespel 7-manna Här ska spelarnas tekniska och taktiska färdigheter förbättras ytterligare samt att vi ska få spelarna att tänka fotboll på rätt sätt. Teknikträningen har mycket stor prioritet. Alla ska ges möjlighet att prova på olika platser i laget. Betona vikten av laganda och kamratskap. Nivåanpassade träningsmoment genomsyrar stationsövningarna under parollen lär av varandra vilket i praktiken inte alltid betyder att gruppera spelarna efter precisa kunskaper, utan att spelare på lägre nivå deltar i övningar tillsammans med spelare på högre nivå Träningen bedrivs två ggr/vecka om max 90 minuter. Minst två träningar/säsong får laget besök av en målvaktstränare.

10 Träning och match ska karakteriseras av: Teknik- och bollbehandling Spelförståelse i anfallsspel Fotbollssnabbhet med boll Uthållighet med boll i spel Teknisk träning: Driva boll - riktningsförändring Finter dribblingar 1 mot 1 offensivt Passningar tillslag Passningsspel Medtagning och vändningar Skott Nick Målvaktsteknik (allmän) Taktisk träning anfallsspel: Spelbar Spelavstånd Spelbredd Speldjup Målvaktens anfallsspel Taktisk träning försvarsspel: Försvarssida Press Övrigt: Balans och koordinationsträning Knäkontroll 1ggr/vecka. Matcher Alla som tränar spelar match. Deltagande i match bör utgå ifrån spelarens träningsflit. Ledarens målsättning bör vara att anpassa laget efter motstånd. Antalet spelare som deltar i enskild match bör inte överstiga 12 spelare.

11 12-15: DM, seriespel 9-11 manna, cupdeltagande Här betonas spelarens individuella skicklighet, tempot ökas på träningar och matcher under parollen fotboll är kul Detta medför att högre krav ställs på spelarnas inställning och intresse av att förbättra sig som fotbollsspelare. Fortsatt utveckling på anfallsspelet och introducering av försvarsspelet. Spelarnas kreativitet ska särskilt utvecklas. 9-manna (ålder 12-13) Spelarna ska här på ett bra sätt skolas in i 11-manna fotbollen. De ska här få utbildning på olika platser i laget, men med en inriktning mot specialisering. Spelarna ska här också lära sig de vanligaste fotbollstermerna. Betona laganda och kamratskap. Träningen bedrivs två-tre ggr/vecka om max 90 minuter. Kontinuerlig målvaktsträning Träning och match ska karakteriseras av: Bollbehandling och teknik Spelförståelse i anfallsspel Spelförståelse i försvarsspel Uthållighet med boll i spel Fotbollssnabbhet explosivitet Rörlighet stretching Taktisk träning anfallsspel: Spelbar Spelavstånd Spelbredd Speldjup Omställningar Mv:s anfallsspel Taktisk träning försvarsspel: Försvarssida Pressteknik Täckning Överflyttning Markering Omställning Målvakters försvarsspel

12 Teknisk träning Passningar (kort-lång) passningsspel 1 mot 1 - offensivt/defensivt Finter och dribblingar Nick offensivt och defensivt Driva boll Medtagningar/vändningar Skott Överlappning/överlämning Inlägg Målvaktsteknik (speciell) Övrigt Förbränningsträning i spel Specialträning Extra träningar Balans och koordinationsträning Kostens betydelse Knäkontroll 1ggr/vecka Matcher Ledare skiljer på seriespel och DM-spel. Alla som tränar får spela matcher, men en klar prioritering läggs på fotbollsmognad och träningsflit. DM-match prioriteras alltid före seriematch enligt modellen Bästa laget spelar. Antalet spelare/match: Max 16 spelare, rekommendation Från 13 års ålder ges möjlighet till tematräningar. 11-manna (ålder 14-15) Spelaren har som utgångspunkt att skapa en bred förståelse över fotbollens träningslära i sin helhet. Träningen bedrivs tre ggr/vecka om max 90 min Kontinuerlig målvaktsträning Träning och match skall karaktäriseras av: Matchlik teknisk skicklighet. Fortsatt fokus på tidigare moment, men nu med högre krav på ökad hastighet i alla tekniska moment med en bibehållen kvalité Individuell teknisk träning utifrån position i laget.

13 Matcher Ledare skiljer på seriespel och DM-spel. Alla som tränar får spela matcher, men alla matchuttagningar ska utgå från fotbollsmognad och träningsflit. DM-match prioriteras alltid före seriematch enligt modellen Bästa laget spelar. Antalet spelare/match: Max 16 spelare Målvaktsträning För att ett lag ska nå framgångar krävs ofta avgörande målvaktsinsatser. När tränarna och spelarna i ett framgångsrikt lag gör en summering av säsongen upptäcker de nog att ett väsentligt antal poäng erövrats på grund av målvaktens storspel i kritiska matcher. Vid uddamålsvinster hör det ofta till att målvaktens ledaregenskaper och kommunikation med medspelarna varit bra. Även när straffräddningar gjorts, väl avvägda utrusningar i samband med friläge och ett stabilt och resolut agerande i luftrummet har stor betydelse för matchernas utgång. Eftersom målvaktens arbetssätt i match skiljer sig avsevärt från övriga spelares skall de också delvis tränas på annat sätt. Under en viss tid av veckans träningar skall målvakterna få speciell målvaktsträning. Den träningen varierar beroende på ålder ju äldre målvakten blir ju fler specifika och avancerade teknikmoment adderas till träningen. Målvakterna tränas separat utanför den kollektiva träningen, förutom grundläggande teknik och fysträning ska målvakterna dessutom jobba med realistiska matchsituationer som har givna förutsättningar. Det är också viktigt att målvakterna får träna tillsammans med lagets övriga spelare, vid spelmoment, små-lags spel och spel, då får de lära sig att bedöma och värdera realistiska matchsituationer. Ungdomar mognar och utvecklas i olika takt vilket gör att det finns stora skillnader mellan jämnåriga målvakters prestationsförmåga. Det är därför både svårt och direkt olämpligt att strikt åldersindela träningsinnehållet. Möter man istället varje spelare på dennes mognadsnivå och individualiserar träningen når man på sikt bättre resultat. Nivå 1, 7-9 år Under denna period bedrivs ingen målvaktsträning för enskilda spelare. Vid några träningstillfällen under året ska däremot en viss del av träningsinnehållet vara målvaktsträning för samtliga spelare. Många av övningarna är lämpliga som uppvärmning och uppmjukning. Alla bör också få chansen att prova på målvaktsspelet i match.

14 Nedanstående teknikmoment är de moment som rekommenderas att lära ut i denna ålder. Teknikmoment utgångsställning greppteknik när bollen kommer längs marken. greppteknik när bollen kommer i midjehöjd. utkast längst marken. helvolleyutspark allmän koordination fallteknik när bollen kommer längs marken nära målvakten Nivå 2, år Under denna period startar den specifika målvaktsträningen för enskilda spelare alla bör dock få chansen att prova på målvaktspel i träning. Vid några träningstillfällen under året ska även en viss del av träningsinnehållet innehålla målvaktsträning för samtliga spelare. Många av övningarna är lämpliga som uppvärmning och uppmjukning. En del moment är nya att lära, men målvakterna ska även fortsättningsvis jobba med tidigare lärda teknikmoment. Nedanstående teknikmoment är de moment som rekommenderas att lära ut vid denna ålder. Teknikmoment utgångsställning greppteknik när bollen kommer i bröst/ansiktshöjd fallteknik när bollen kommer längs marken långt ifrån målvakten fallteknik när bollen kommer rakt på målvakten (fall fram/friläge där målvakten når bollen först) upphopp och inlägg helvolleyutspark utkast i luften spelet med fötter mottagning, passning med insida av foten samt passning med vristen sidledsförflytningar allmän koordination Nivå 3, år Nu bör målvakterna få speciell målvaktsträning en/två gånger i veckan. Det är fördelaktigt för individen om han trots att han nu valt att prova på som målvakt fortsättningsvis även provar på olika platser i laget under träning och ibland match. På denna nivå kan målvaktsträningen även innehålla kombinerade övningar, dvs. i samma övning träna mer än ett moment. De nya momenten är lämpliga att lära, men målvakten ska även fortsättningsvis jobba med tidigare lärda teknikmoment.

15 Följande teknikmoment är de moment som rekommenderas att lära ut vid denna ålder. Teknikmoment boxteknik med två händer upphopp inlägg mot bakre ytan djupledspassning/ friläge där motståndaren når bollen först. fallteknik när bollen kommer i luften halvvolley i utsparkar insparkar ställa mur vid frisparkar målvaktens positionsspel kommunikation målvakt-utespelare Övrigt Individuella samtal med målvakterna Nivå 4, år Målvakterna bör, förutom ren specialträning, även få spelmomentsträning tillsammans med övriga spelare. Målvaktsträningen bör förutom teknikträning innehålla kombinerade övningar dvs. i samma övning tränas mer än ett moment. Nedanstående är nya moment att lära, men målvakten ska även fortsättningsvis jobba med tidigare lärda teknikmoment. Teknikmoment greppteknik när bollen kommer över och förbi målvakt boxteknik med en hand avslut efter inlägg mot främre respektive bakre ytan avslut efter inspel snett inåt bakåt friläge där motståndaren får kontroll tidigt på bollen volleypassning och nickning vid tillbakaspel styrketräning och träning anpassad för att förbättra spänst rörlighetsträning snabbhet, kvickhet och explosivitet dirigering och kommunikation med medspelare Övrigt sätta upp individuella mål för målvakterna tränaren bör göra matchanalys och träningsanalys viss träning som berör målvaktens sätt att tänka, mental träning

16 Utbildningsstege Vi inom Lerkils IF följer en utbildnings plan som Svenska Fotbollsförbundet har arbetat fram. Dessa utbildningssteg är till för att utveckla/utbilda de personer som har hand om alla våra spelare. Huvudtränare för lag 6-12 år skall ha genomgått Tränarutbildning C eller Bas 1 Huvudansvarig för lag år skall ha genomgått Tränarutbildning B ungdom eller Bas 2. Vi samordnar dessa utbildningar inom vår förening eller med närliggande klubbar. Dessa kurser bekostas av Lerkils IF Uppflyttningspolicy Rutiner vid uppflyttning Uppflyttning skall ses som ett verktyg för att individanpassa vår utbildning och se förbi de traditionella tankarna om fasta åldergrupper. Varje spelare utvecklas i olika takt och har olika förutsättningar för att utveckla sin fotbollskompetens. Uppflyttning skall inte ses som ett standard förfarande för alla spelare utan spelaren skall uppfylla de kriterier som Lerkils IF har fastställt. Lerkils IF ser detta som ett verktyg för hela organisationen och ser inget behov av att fastställa någon definitiv minimiålder för uppflyttning. Ett riktmärke bör vara att ej starta detta innan andra året i 7-manna. Kriterier för uppflyttning Då uppflyttning skall ses som en del av den individuella utbildningsplanen så skall uppflyttning baseras på följande: Spelaren skall ligga långt fram i sin utveckling och i sin ordinarie lagenhet. Spelaren skall även vara både fysiskt och mentalt redo för detta. Ledstjärnan, skynda långsamt bör beaktas. Följande egenskaper hos en spelare skall beaktas: Teknik Isolerad samt funktionell Snabbhet Med och utan boll Spelförståelse Hur väl spelaren förstår spelet Speluppfattning Med vilken snabbhet spelaren värderar och utför situationer på fotbollsplan baserat på sin spelförståelse. Karaktär Om spelaren är motiverad att lägga ner den tid och kraft som behövs vad gäller det fotbollsmässiga samt även prioriteringen av sin fritid där skola alltid kommer först, sedan fotboll och fritid.

17 Initiering av uppflyttning Förslag om uppflyttning sker av spelarens ordinarie tränare, äldre lags tränare eller ungdomsordförande. Förslaget skickas till ungdomsstyrelsen som tar upp förslaget på nästkommande möte. Mottagande ledare informeras innan beslut tas samt spelaren och spelarens föräldrar kontaktas. Innan beslut tas så bör utsedda deltagare ur styrelsen se spelaren på träning för att själva bilda sig en uppfattning av nivån på spelaren. Styrelsen återkopplar sedan till avsedda mottagare (ledare, spelare/förälder) om beslutet. Vid varje uppflyttning så är den mottagande tränarens ansvar att återrapportera om hur uppflyttningen fortgår till ungdomsstyrelsen. Uppföljning av spelare Vid varje ungdomsstyrelsemöte så gås varje uppflyttad spelares utveckling igenom för att säkerställa att spelaren följer den tänkta utvecklingskurvan. Typer av uppflyttning Inom Lerkils IF finns 4 typer av uppflyttning: Permanent uppflyttning Om spelaren ligger så pass långt fram i sin utveckling att spelaren tillhör den främsta gruppen i det äldre laget så bör spelaren permanent flyttas upp. Ingen spelare kan tvingas till uppflyttning utan detta sker i samråd med spelare/föräldrar samt ledare. Återkommande uppföljning krävs för att säkerställa att spelaren följer sin utvecklingskurva. Är spelaren permanent uppflyttad så skall spelare matchas precis som vilken annan spelare i aktuell lagenhet. Mixad uppflyttning Denna uppflyttning innebär att spelare tränar både i sitt ordinarie lag samt det äldre laget. Beroende på antalet träningar som lagen har så kan detta variera. Viktigt är att spelare ej förlorar kontakten med sitt ordinarie lag. Spelaren spelar matcher i sitt ordinarie lag men skulle spelare bli uttagen till match i det äldre laget så prioriteras deltagandet av respektive tränare samt spelare. Ex: 2 dagar i veckan med F12, 1 dag i veckan med F13. Temporär uppflyttning Med temporär uppflyttning menas att spelare under en begränsad och fastställd tidsperiod tränar endast med det lag som spelaren är uppflyttad till. Denna period bör minst vara 2 veckor för att ge spelaren tid till att anpassa sig i den nya gruppen. Om samma spelare blir uppflyttad igen så kan denna period vara mindre än 2 veckor. Den temporära uppflyttningen kan komma att efterföljas av en längre tids mixad uppflyttning. Spelaren kan och bör få delta i match under denna period.

18 Temporär uppflyttning matcher Vid behov kan spelare behöva flyttas upp vid matchning om det äldre laget saknar spelare eller vid DM matcher då yngre spelare kan komma att ges företräde då föreningen har som målsättning att vinna DM och det bästa möjliga laget skall spela. Vid denna typ av uppflyttning behöver inte styrelsen meddelas utan ansvariga tränare gör detta i samråd. Det äldre lagets DM match prioriteras alltid framför det yngre lagets seriematcher. Krav på uppflyttade spelare Spelare som blir uppflyttade skall när de tränar eller spelar matcher med sitt ordinarie lag agera som goda förebilder både på och utanför planen. De skall hålla en hög klass och genom sitt sätt att vara lyfta resten av laget. Inga krav kan ställas att en spelare skall dominera i sitt ordinarie lags matcher/träningar men en hög lägsta nivå är ett krav. En hög närvaro är också ett krav, framför allt vid Mixad uppflyttning. Lerkil Martin Iserö Ungdomsordförande Lerkils IF

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Mål och riktlinjer för IK Huge Fotboll och skall ses som ett minimikrav för den träningsverksamhet som bedrivs i

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

Morömodellen Utbildningsplan för Morön BK

Morömodellen Utbildningsplan för Morön BK 6-8 s Morömodellen 2014 6-8 Träningen ska genomsyras av lek och kärlek till bollen, allt ska vara roligt. Det är viktigt att lära barnen tycka om fotboll. Alla ska spela lika mycket och på olika platser

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Notvikens IK Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Gula Tråden skall ses som en ledstjärna för NIK-fotbollens ungdomsverksamhet. Ett dokument som genom årlig utvärdering skall hållas uppdaterad

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Uppdaterad: 2009-06-26 Tore Johnsson Innehållsförteckning Spelarutbildningsplan för ungdomsfotbollen i Rosvik IK 1/17 Träningsmetodik (alla åldrar)...2

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

BSK. Spelarutbildningsidé. från Små till Stora BSK LIRARE

BSK. Spelarutbildningsidé. från Små till Stora BSK LIRARE BSK Spelarutbildningsidé från Små till Stora BSK LIRARE BSK:s Mål BSK skall erbjuda alla pojkar och flickor möjlighet att träna och spela fotboll från 6 år, med start i BSK:s fotbollsskola. Vi vill fostra

Läs mer

Utbildningsplan. Kovlands IF Barn och Ungdomsfotboll 2015

Utbildningsplan. Kovlands IF Barn och Ungdomsfotboll 2015 Utbildningsplan Kovlands IF Barn och Ungdomsfotboll 2015 1 Innehållsförteckning INLEDNING 2 ALLMÄNT 2.1 SYFTE OCH AMBITION 3 VISIONER 3.1 MÅL OCH RIKTLINJER FÖR UTBILDNINGSPLAN 4 ÖVERGRIPANDE 4.1 FOTBOLLSSKOLAN,

Läs mer

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet 1 Tanken är - Att skapa ett fotbollsintresse för dom yngsta - Att detta intresse ska hålla i så länge som möjligt Verksamhet Söderköpings IK vill genom detta - Skapa en grogrund för föreningens framtid,

Läs mer

Skellefteå den 14 november 2018

Skellefteå den 14 november 2018 Skellefteå den 14 november 2018 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Spelarutbildningsplan

Spelarutbildningsplan Spelarutbildningsplan Spelarutbildningsplan Här följer rekommendationer och förslag till träningsmoment, d v s vad som ska prioriteras i träningen med barn och ungdomar. Att tänka på är att konditionsträning

Läs mer

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Vision Ungdomar i Tenhults IF verksamhet skall erbjudas möjlighet till en sådan utveckling sportsligt och socialt att de har möjlighet att konkurrera med de

Läs mer

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 1 ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 2 INLEDNING Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande dokument som regelbundet används

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Utbildningsplan Fotboll. Unbyns IF. Rev:

Utbildningsplan Fotboll. Unbyns IF. Rev: Utbildningsplan Fotboll Unbyns IF Rev: 000228 Inledning Denna spelarutbildningsplan är framtagen för Unbyns IF och avser koppla samman fotbollsutbildningen i olika åldrar mot ett gemensamt mål. Alla verksamma

Läs mer

Från bredsida till cykelspark i krysset!

Från bredsida till cykelspark i krysset! Från bredsida till cykelspark i krysset! Riktlinjer för verksamheten inom Madesjö IF s ungdoms- och juniorfotboll. Sammanställt av Stefan Andersson Ålder 7-10 år Lek och lustbetonade övningar. Barnen ska

Läs mer

Juni, Innehåll

Juni, Innehåll Innehåll Robro-mallen... 2 Bakgrund... 2 Målsättning... 2 Ledare... 3 Ledarutbildningar... 3 Spelare... 4 Spelarutveckling... 4 Landslagets fotbollsskola... 5 Föräldrar... 5 Sammanfattning... 6 Robro-mallen

Läs mer

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll FCD-MODELLEN för 5-7 manna fotboll Sportslig organisation 2011, gäller fr o m 1 november Kontaktvägar FC Djursholm FC Djursholm kansli 08-753 15 22 Sportchef Pär Mille Millqvist 0705-88612 mille@fcdjursholm.se

Läs mer

Skellefteå den 3 mars 2016

Skellefteå den 3 mars 2016 Skellefteå den 3 mars 2016 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Allmänt. Gruppindelningar. Åldersgrupp 5-6 år

Allmänt. Gruppindelningar. Åldersgrupp 5-6 år Allmänt Verksamheten skall bedrivas så att ett stort socialt ansvarstagande balanseras mot ett elittänkande. Från och med sju års ålder individanpassas och nivågrupperas träningar efter behov. Från och

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

SÄRÖ IDROTTSKLUBB. IDROTTSGÅNGEN 2, SÄRÖ BILDAD ÅR 1925 Rev /ol Rev /ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL

SÄRÖ IDROTTSKLUBB. IDROTTSGÅNGEN 2, SÄRÖ BILDAD ÅR 1925 Rev /ol Rev /ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL Rev. 061009/ol Rev.011013/ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL INRIKTNING Allmänt Policyn är till för att hjälpa och stödja tränarna i sin verksamhet samt att säkerställa att klubbens värderingar efterlevs.

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 3, 2012 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN... 5 2. MÅL OCH VISIONER...

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL Innehåll Inledning 2 Fotbollsskola 5-6 år.aktiv Start 4 P/F 7-8 år.fotbollsglädje 5 P/F 9-10 år.lära att träna 6 P/F 11-12 år..lära att träna 7 P/F 13 år.träna för

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 Övergripande målsättning EIK F-98 s målsättningen skall vara: Erbjuda alla intresserade tjejer möjlighet att träna och spela fotboll Betona det roliga med fotboll Ge

Läs mer

År 6 9 Kanalskolan. Rev 2015-01-12

År 6 9 Kanalskolan. Rev 2015-01-12 År 6 9 Kanalskolan Rev 2015-01-12 Målsättning Eleverna skall få individuell och allsidig utbildning i teknik samt i anfalls- och försvarsspel. Elevernas bollkänsla och spelförståelse skall utvecklas. Åk.

Läs mer

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Utbildningsstege för ledare Planering Åldersgrupp 6 8 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 7 9 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 10 11 år

Läs mer

Tegs SK s vision är att vara en av Umeå`s ledande fotbollsföreningar.

Tegs SK s vision är att vara en av Umeå`s ledande fotbollsföreningar. Tegs SK s vision är att vara en av Umeå`s ledande fotbollsföreningar. Tegs SK kombinerar ungdoms och seniorfotboll så att alla fotbollsintresserade pojkar i Umeåregionen kan spela fotboll på en nivå som

Läs mer

Datum Tveka aldrig att fråga om hjälp av andra ledare i föreningen! Ingen är stark nog att styra skeppet själv.

Datum Tveka aldrig att fråga om hjälp av andra ledare i föreningen! Ingen är stark nog att styra skeppet själv. 1 (8) Tungelsta IF Utbildningsplan Fotboll Tungelsta IF är en ideell förening som driver sina träningar och matcher för ungdomslagen med hjälp av föräldrar, syskon eller annan fotbollsintresserad person.

Läs mer

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL-

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL- ÖIF MALLEN 2011 -UNGDOMSFOTBOLL- INLEDNING ÖIF-mallen är en riktlinje som ska verka som stöd för ledare i ÖIF och deras utvecklingsarbete med fotbollsungdomar i åldrarna 6-18 år. En viktig del i föreningens

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF

Den Blå tråden. Annebergs IF 2013 DenBlåtråden AnnebergsIF DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsifspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF 2013 Innehåll Vårmålsättning...3 Grundstenarförattuppnåmålsättningen...3

Läs mer

Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK.

Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK. VÄGEN TILL MålGång Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK. MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Innehållsförteckning Vad behöver man för att börja träna ett fotbollslag?... 3 Bollar... 3 Västar... 3 Koner... 3 Matchtröja... 3 Närvarolista... 3 Sjukvårdsväska... 3 Visselpipa...

Läs mer

UNGDOMSFOTBOLLEN. Rengsjö Sportklubb

UNGDOMSFOTBOLLEN. Rengsjö Sportklubb 2019 2019-02-20 UNGDOMSFOTBOLLEN Barn- och ungdomsverksamheten inom är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram ett särskilt dokument som vi kallar för

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

GRÖNA BOKEN Grön tråd för fotbollsverksamheten i Helsingborg Östra IF

GRÖNA BOKEN Grön tråd för fotbollsverksamheten i Helsingborg Östra IF GRÖNA BOKEN 2012 Grön tråd för fotbollsverksamheten i Helsingborg Östra IF INNEHÅLL 3 Välkommen till Helsingborg Östra IF 4 Detta är Helsingborg Östra IF 5 6 Målsättningar 7 8 Fotbollsfilosofi & riktlinjer

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170404 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Östra Ljungby/Stidsvig den 4 jan 2015 Barn- och ungdomspolicy Stidsvigs IF/Östra Ljungby IF GLÄDJE OCH KAMRATSKAP Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska få vara med på sina egna villkor och ha

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 7-manna 10-11 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING Uppdaterad: Godkänd av: Styrelsen

MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING Uppdaterad: Godkänd av: Styrelsen 2012-03-09 Blå Tråden Sidan 1/15 MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING 2017-2021 2012-03-09 Blå Tråden Sidan 2/15 Ingress Denna verksamhetsplan kallad Blå Tråden syftar till att tydliggöra

Läs mer

Barn och ungdomsfotbollen

Barn och ungdomsfotbollen Här kan du läsa om vad vi i FC Gute vill med vår verksamhet för våra barn och ungdomar i föreningen. Det är av stor vikt att alla i föreningen känner till detta och att vi arbetar utifrån våra styrdokument.

Läs mer

SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING

SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING SÖDERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING Teknik-, spelförståelse-, fysik- och mental träning för spelare 7-19 år: Teknik Är hur spelaren hanterar bollen. De inom fotbollen förekommande

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas Lagträff Spånga IS Fotboll P01 Bas Vad ska vi prata om? 1. Presentera oss för varandra 2. SvFF och Spångamodellen 3. Lag och lagindelning 4. Spelsystem spelidé färdigheter 5. Träningsupplägg som stöder

Läs mer

Föräldramöte P

Föräldramöte P Föräldramöte P-06 2016-04-10 Agenda Inledning Närvarolista Protokoll skrivs inte separat utan blir denna presentation med komplettering i rött. Roller Föreningens hemsida med lagsida för Pojkar 06 Matcher/cuper

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior. Utbildningsplan Norrala IF Ungdom och Senior. Spelets skeenden Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

Storvreta IK Spelarutbildningsplan 2009

Storvreta IK Spelarutbildningsplan 2009 Storvreta IK 2009-06-23 1 (15) Storvreta IK Spelarutbildningsplan 2009 Fastställd av Sektionsstyrelsen för fotbollssektionen 2009-06-17 Storvreta IK 2009-06-23 2 (15) Innehållsförteckning 1. Om planen

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna 5 6 år Målsättningen med denna åldersgrupp är att det skall vara mycket teknikträning på ett leksamt sätt. Betoning på att bli vän med bollen, övningar med mycket bollkontakt. Införa begreppet uppvärmning.

Läs mer

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen ska vara ett styrande dokument som anger riktlinjerna för hela verksamheten inom föreningen. Innehållet och grundprinciperna i dokumentet är allmängiltiga för ungdomsfotbollen. Detta dokument är en utveckling

Läs mer

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK IFK Västervik har som målsättning att alla i föreningen ska känna glädje och samhörighet både på och utanför fotbollsplanen. För att vi som tillhör

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

Spelarutvecklingsplan för Boo FF

Spelarutvecklingsplan för Boo FF Spelarutvecklingsplan för Boo FF 5-mannafotboll Jan Mian, Boo FF Innehåll FEMMANNAFOTBOLL (SEX-NIO ÅR)... 4 Målsättning... 4 Teknisk träning... 4 Fysisk träning... 4 Psykologisk/social träning... 4 Organisation/träning...

Läs mer

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé Stafsinge IF:S Ungdomssektions Skall ligga till grund för målsättning, beslut och inriktning av verksamheten. Skall fungera som ett rättesnöre för ledare, tränare och föräldrar. Är framtagen av u-sektionens

Läs mer

TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen

TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen Sidan 1 av 12 Innehåll Sida Inledning 3 Varför ska vi ha en TIF Mall. TIF Ungdomsfotbolls målsättning

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Bildad 1997-01-01 Ledare Föreningens ledare är det viktigaste verktyget för utvecklingen av föreningens fotbollsverksamhet. För att fotbollsverksamheten ska leda

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Hittarps IK är en kamratförening som vill att verksamheten ska genomsyras av våra ledord kamratskap, kul och kvalitet. Vi arbetar efter ambitionen att utveckla

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Kronängs IF. Den svartvita tråden

Kronängs IF. Den svartvita tråden 2013 Kronängs IF Den svartvita tråden Styrelsen Kronängs IF 2013-05-20 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Huvudprinciper Anfallsspel... 3 3. Huvudprinciper Försvarsspel... 4 4. Träning och matcher för olika

Läs mer

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna Vid denna ålder börjar matcher komma då med samlingar (oftast helgerna)som sker geografiskt i Uppland mot andra motståndare. I denna ålder blir det sammandragningar samt eventuellt deltagande i några cuper.

Läs mer

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare:

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare: För spelarnas utveckling är det bäst om man tränar ett moment åt gången och att det då genomsyrar hela träningen, under uppvärmning, drillövningarna och under spelövningarna. Det är ytterst viktigt att

Läs mer

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Inledning V/D IF:s viktigaste uppgift är att långsiktigt bygga och erbjuda en sund lärandemiljö. En sund lärandemiljö är en tillåtande miljö där vi förstår,

Läs mer

UTVECKLINGSBLOCKET ORGANISATION

UTVECKLINGSBLOCKET ORGANISATION UTVECKLINGSBLOCKET ORGANISATION Utvecklingsblocket är Hammarbys samlingsnamn för föreningens breddfotbollen, blocket består av över 1400 spelare dessa leds av ca 400 ideella föräldraledare. Blocket är

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla tränare, ledare, spelare och föräldrar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

SÖDERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND

SÖDERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND SÖDERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND HANDLEDNING SÖRMLANDSMODELLEN SPELARUTBILDNING 13 19 år SÖRMLANDSMODELLEN 1 SöFF:s Spelarutbildning 13 19 år 2 Teori 13 19 år 3 Målvaktsträning 13 19 år 4 Juniläger 13 14 år

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll

Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll Kareby IS (Fotboll) Sida 1 Välkommen till Kareby IS Allmänt Kareby IS är en förening där styrelse och ledare jobbar ideellt. Föreningen består av tre sektioner:

Läs mer

Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt

Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 STUVSTA IF:S VÄRDEGRUNDER... 4 VISION...

Läs mer

Glumslövs Fotbollsförening

Glumslövs Fotbollsförening Giltig till: Tillsvidare Sida 1 av 12 Innehåll: Målsättning med Glumslövs FF s (GFF) ungdomsverksamhet... 2 Till tränarna/ledarna... 2 Till föräldrar och ledare/tränare... 3 Föräldrarna erbjuder vi;...

Läs mer

Notvikens IK. Gula Tråden - Utbildningsplan för ungdomsinnebandyn

Notvikens IK. Gula Tråden - Utbildningsplan för ungdomsinnebandyn Notvikens IK Gula Tråden - Utbildningsplan för ungdomsinnebandyn Gula Tråden skall ses som en ledstjärna för NIK-innebandyns ungdomsverksamhet. Ett dokument som genom utvärdering skall hållas uppdaterad

Läs mer

Maserskolans fotbollsprofil

Maserskolans fotbollsprofil Maserskolans fotbollsprofil Fotbollsprofilen på Maserskolan ska ses som en utveckling av skolämnet Idrott och Hälsa. Fotbollsprofilens kursmoment är utformade så att eleven blir bättre fotbollsspelare

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer