UNGDOMSFOTBOLLEN. Rengsjö Sportklubb

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNGDOMSFOTBOLLEN. Rengsjö Sportklubb"

Transkript

1 UNGDOMSFOTBOLLEN Barn- och ungdomsverksamheten inom är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram ett särskilt dokument som vi kallar för Blå Tråden Ungdomsfotbollen. Dokumentet vänder sig till spelare, tränare, ledare och föräldrar. RSK:s verksamhet grundar sig först och främst på Svenska Fotbollförbundets Spela, lek och lär. Blå tråden är ett komplement till Spela, lek och lär.

2 RIKTLINJER POJKAR OCH FLICKOR 6-9 ÅR (Knattefotboll) Målsättningen är: Att på ett engagerat och instruerande sätt lära våra 6 9-åringar de delar av fotbollen som beskrivs i Spelarutbildningsplanen. Att hålla vid liv barnens intresse av att vara med i föreningen. Spel, lek och glädje ska prägla verksamheten. Träning: Planering är en av de två viktigaste sakerna. Eftersom stationsövningar rekommenderas gäller det att ni ledare förberett detta noga. Instruktioner är den andra av de två viktigaste sakerna. Mycket viktigt med rätt instruktioner vid varje moment som tränas. Var noga med att hålla nere antalet instruktioner vid varje moment. Ge mycket beröm och uppmärksamhet vid rätt utförande. Spel: Låt barnen spela mycket i smålag och försök att jobba med instruktionerna där. Lek och fotboll skall blandas Dokumentera träning och utveckling Match: Deltager i sammandrag eller poolspel, 3 mot 3 och sedan 5 mot 5. Tränaren har vid matchtillfälle ta hänsyn till följande: Alla som vill spela match skall få vara med, oavsett om man har tränat eller ej. Uppmuntra till olika positioner i laget, även målvakt. Ledarutbildning: Övrigt: Tränarutbildning C, minst en av ledarna. Akut omhändertagande. Försök att engagera föräldrarna till att hjälpa till med diverse göromål kring verksamheten för att ni ska få mer tid över av träningstiden till barnen.

3 Teknik Löpa med boll. Stanna bollen. Vända med bollen. Sparka till bollen, passa till medspelare. Lekar alltid med en boll. Allmän teknikträning. Smålagsspel, alla rör bollen, alla är med i spelet. Anfallsspel. All träning är anfallsinriktad. Hur Mycket lekar och stafetter med boll. Övningar i smågrupper så alla får mycket bollkontakt. Undvika övningar där det blir köer.

4 RIKTLINJER POJKAR och FLICKOR ÅR Målsättningen är: Att hålla spelarnas intresse vid liv, av att vara med i föreningen och spela fotboll. Spel, lek och glädje ska prägla verksamheten. Träning: Truppen bör träna 2-3 dagar/vecka (match anses som träning). Dokumentera träning och utveckling. Match: Deltager i poolspel (seriespel, utan tabell och poängräkning) i 7-mannafotboll. Cuper/träningsläger: Cupdeltagande skall fördelas jämnt mellan de spelare som tränar. Vid allt cupspel måste alla som är kallade till respektive cup få spela. Tränaren har vid laguttagning och coachning att ta hänsyn till följande: Alla som tränar skall få spela match. Alla som är kallade till match ska få spela. Alla ska få lika mycket speltid. Uppmuntra till olika positioner i laget, även målvakt. Utbildning/utveckling/glädje är det primära! Ledarutbildning: Enligt utbildningsstegen. Sträva även efter att fortbilda dig via andra kurser. Minst Tränarutbildning C på en av ledarna i laget, och önskvärt B-ungdom på någon av ledarna. Akut omhändertagande. Övrigt: Försök att engagera föräldrarna till att hjälpa till med diverse göromål kring verksamheten för att ni ska få mer tid över av träningstiden till barnen.

5 Teknik Finter - utöka antalet finter med till exempel kroppsfint och överstegsfint Driva bollen i hög fart med riktningsförändring Skott nu även i fart och volley Passningsspel med båda fötterna lägg till längre vristpassningar och med utsidan Bollmottagning även med lår och bröst Nicka med precision och kraft Vändning olika typer av vändningar Löpskolning Anfallsspel Passningsskugga Spelavstånd, spelbredd och speldjup Väggspel Försvarsspel Försvarssida Markering Hur Isolerad teknikträning 2 och 2 eller i små grupper Lekar och stafetter med boll Viktigt att börja prata i spelet Spelövningar Smålagsspel Spelmoment Speciell målvaktsträning

6 RIKTLINJER POJKAR och FLICKOR ÅR Målsättningen är: Att på ett engagerat och instruerande sätt lära våra 13-åringar och 14-åringar de delar av fotbollen som beskrivs i Spelarutbildningsplanen. Att hålla vid liv spelarnas intresse av att vara med i föreningen. Träning: Truppen skall träna 3 dagar/vecka. Dokumentera träning och utveckling Kan lägga in skivstång och rörlighet Match: Tränaren har vid laguttagning och coachning att ta hänsyn till följande: Alla som tränar skall få spela match. Alla som är kallade till match ska få spela. Träningsmängden ger premiering gällande matchtid. Uppmuntra till olika positioner i laget I seriespel är utbildning/utveckling målet som styr, ej resultatmål 9 mot 9 är spelformen för åldersspannet, stor eller liten 9-manna. Cuper/Träningsläger: Cupdeltagande skall fördelas jämnt mellan de spelare som visar god träningsflit. Vid allt cupspel måste alla som är kallade till respektive cup få spela. Ledarutbildning: Enligt utbildningsstegen samt annan fortbildning t.ex. regionala eller interna tränarträffar. Minst B-ungdom på en av ledarna. Gärna A-Ungdom på någon ledare. Akut omhändertagande.

7 Teknik Repetering av tidigare moment. Nu med högre krav på kvalité, tempo och användning av båda fötterna, löp skolning. Crossbollar viktigt med bra precision och tillslag på boll vid längre passningar. Finter träna in ytterligare några finter. Nicka nu med upphopp, både anfalls och försvarsnickar. Anfallsspel Fortsätt utveckla grundförutsättningarna spelbredd, spelavstånd, speldjup och spelbarhet Tillbakaspel understöd Spel på markerad spelare Vända spelet v-löpningar Överlämning överlappning Inlägg, fasta situationer Försvarsspel Försvarssida och markering skall fungera utan problem Positionsförsvar, Press, täckning, understöd, markering Överflyttning Zonmarkering, man - man markering Övrigt Förbränningsträning med boll. (konditionsträning) (om puberteten har inträffat) Snabbhetsträning med och utan boll Tester (väl utvalda med motivering till målet med testen) Isolerad teknikträning, individuellt och i smågrupp Smålagsspel Spelövningar Spelmomentsövningar Helplansspel Spel med tillslagsbegränsning Speciell målvaktsträning Spelförståelse Taktik-utbildning: prova och förstå olika spelsystem och positioner i systemet (individlagdel-spelsystem)

8 RIKTLINJER POJKAR och FLICKOR ÅR Målsättningen är: Att på ett engagerat och instruerande sätt lära våra åringar de delar av fotbollen som beskrivs i Spelarutbildningsplanen. Att hålla vid liv spelarnas intresse av att vara med i föreningen. Träning: Truppen skall träna 3 dagar/vecka. Dokumentera träning och utveckling. Kan lägga in skivstång och rörlighet. Match: Tränaren har vid laguttagning och coachning att ta hänsyn till följande: Alla som tränar skall få spela match. Alla som är kallade till match ska få spela. Träningsmängden ger premiering gällande matchtid. Uppmuntra till olika positioner i laget. I seriespel är utbildning/utveckling målet som styr, ej resultatmål. Spelformen är 11 mot 11. Cuper/Träningsläger: Cupdeltagande skall fördelas jämnt mellan de spelare som visar god träningsflit. Vid allt cupspel måste alla som är kallade till respektive cup få spela. Ledarutbildning: Enligt utbildningsstegen samt annan fortbildning t.ex. regionala eller interna tränarträffar. A-ungdom på minst en av ledarna, övriga grundutbildning (C, B). Akut omhändertagande.

9 Teknik Repetering av tidigare moment. Nu med högre krav på kvalité, tempo och användning av båda fötterna, löpskolning. Crossbollar viktigt med bra precision och tillslag på boll vid längre passningar. Finter träna in ytterligare några finter. Nicka nu med upp hopp, både anfalls- och försvarsnickar. Anfallsspel Fortsätt utveckla grundförutsättningarna spelbredd, spelavstånd, spelbarhet och speldjup Tillbakaspel understöd Spel på markerad spelare Vända spelet v-löpningar Överlämning överlappning Inlägg, fasta situationer Försvarsspel Försvarssida och markering skall fungera utan problem Positionsförsvar, Press, täckning, understöd, markering Överflyttning, centrering, retirera Zonmarkering, man - man markering Övrigt Förbränningsträning med boll. (konditionsträning) (om puberteten har inträffat) Snabbhetsträning med och utan boll Tester (väl utvalda med motivering till målet med testen) Isolerad teknikträning, individuellt och i smågrupp Smålagsspel Spelövningar Spelmomentsövningar Helplansspel Spel med tillslagsbegränsning Speciell målvaktsträning Spelförståelse Taktik-utbildning: prova och förstå olika spelsystem och positioner i systemet(individlagdel-spelsystem)

10 Arbets- och ansvarsfördelning inom respektive lag Dessa punkter ska uppfyllas för respektive lag. Ledarna ansvarar för detta: Fogis ansvara för registrering, licenser, ledarfunktioner, övergångar etc. Kontroll av betalning av medlemsavgiften. Sjukvård Första Hjälpen, akutomhändertagande, sjukvårdsmaterial. Anmälan till Folksam vid skada (alla skador). Domartillsättning tillsättning av domare till matcher, och betalning. Kiosken Se till att kiosken bemannas vid lagets matcher. Kassansvarig lagets eget lagkonto. Matcher, cuper och träningar bokning av träningstider, matchtider. Kontakt med motståndare. Anmälningar och koordinering av resor. Matchkläder. Kontakt med ungdomsansvarige och styrelse över avgifter. Utbildning/utveckling och projekt ledarutbildningar, ansökningar Sedwalls, Idrottslyftet, läger, etc. meddelas till ungdomsansvarige. Sponsorer stämma av med ungdomsansvarige och sponsoransvarige i föreningen om man vill ha egna sponsorer. Ansvar inför Sponsorloppet. A-lagsmatcher Utse bollkallar enligt schema från ungdomsansvarige. Egna initiativ vid A-lagsmatcher, försäljning, uppvisning etc. Fotbollsskolan och Fotbollens dag koordinera med ungdomsansvarige och styrelsen. Hemsida och Facebook förse den ansvarige i föreningen med material till hemsidan och Facebook.

11 Förhållningsregler mellan RSK och dess ledare När jag utövar mitt ledarskap i RSK förbinder jag mig: Att läsa och acceptera det som finns angivet i Den blå tråden och övriga dokument (tävlingsbestämmelser, regler etc.) som berör min verksamhet under säsongen. Att se till att alla barn och ungdomar får möjlighet att utvecklas i den takt som passar varje individs förutsättningar. Detta innebär att jag inte ställer större krav på barnet än vad det kan klara av med tanke på kunnande, utveckling och ålder. Att inte hindra barn och ungdomar att jämsides med fotbollen deltaga i andra idrotter, utan istället uppmuntra detta. Att erbjuda en högkvalitativ och genomtänkt fotbollsutbildning. Att utbilda ungdomarna i Fair Play. Att följa SvFF:s riktlinjer vad gäller barn- och ungdomsfotboll. Att påverka ungdomar och ledare att ta avstånd från alkohol, tobak och övriga droger. Att ge barn och ungdomar information om vikten av rätt sammansatt kost och rätt mängd återhämtning. Att alltid uppträda på ett sportsligt sätt mot domare, motståndare och motståndarnas ledare samt att i alla situationer peppa varandra på ett positivt sätt. Att säga till föräldrar som inte agerar som föredömen. Att följa RSK:s utbildningsplan (Blå tråden).

12 Spelarens ansvar och uppträdande Lika viktigt som ledarnas ansvar är att våra spelare har ett gott uppträdande och tar ansvar för sina handlingar. Därför gäller följande för våra spelare: Uppmuntrar varandra och är positiva. Respekterar ledare, lagkamrat, motståndare och domare. Nolltolerans för mobbing, psykningar, dåligt uppträdande och att vi använder ett vårdat språk. Visa ett gott uppförande både på och utanför planen. Följa fotbollens regler och respekterar domslut. Tacka alltid domare och motståndare för spelad match. Lyssnar på ledarna och följer de instruktioner som de ger. Delta i verksamheten med hög närvaro. Kommunicerar öppet med ledarna. Spelare som bryter mot våra regler och normer inom föreningen kan komma att stängas av från träning och spel i föreningen.

13 Föräldrarnas ansvar och uppträdande Föräldrastödet är oerhört viktigt för en tränare. För att kunna ge barn och ungdomar en så optimal utbildning som möjligt krävs 100 % stöd och delaktighet från föräldragruppen. Med detta menas en positiv inställning för att påverka spelarnas träningsnärvaro, spelarnas förmåga att alltid göra sitt bästa samt vara ödmjuka inför kommande uppgifter. Tillsammans hjälps vi åt och stöttar spelarna, självklart även i motgång. Vid lagets olika samlingar är det viktigt att: Vi hejar positivt på hela laget, inte bara sitt egna barn. Vi berömmer allt och alla oavsett resultat. Förstärk det positiva så växer det. Vi uppträder på ett korrekt och exemplariskt sätt mot domare, arrangörer, funktionärer, motståndare och deras supportrar (föräldrar, syskon m.fl.). Vi håller oss på motsatt sida som spelarnas avbytarbänk. Vi ser till att spelarna har mat, dryck och ordentligt med kläder med sig. Vi ser till att spelarna vid turnering håller ihop mellan matcherna, äter ihop och umgås. Vi ser till att spelarna har en hög träningsnärvaro och rapporterar frånvaro. Vi ser till att spelarna följer föreningens klädprofil. Din insats och medverkan är oerhört värdefull. Många är de praktiska uppgifter som behöver lösas för att den verksamhet där ditt barn deltar skall fungera. Din hjälp är alltid välkommen. Prata därför med ledarna och hör efter på vilket sätt du kan hjälpa till. Några exempel: Flytta tunga mål inför träning eller match. Sopa upp i omklädningsrum. Genom att erbjuda skjuts, se till att alla kommer hem från en träning eller match som spelats långt hemifrån. Hjälpa till att bemanna kiosken vid matcher som laget har. Undvik en alltför resultatinriktad attityd. Fråga istället om barnen haft roligt under träning och match. För att främja en gynnsam inlärningssituation är det viktigt att spelarna inte får instruktioner från flera olika håll. Respektera därför detta under träningar och matcher. Detta är tränarnas uppgift och ansvar.

14 Av ovan nämnda anledning är det också viktigt att tränare och spelare kan koncentrera sig på uppgiften vid träningar och matcher. Vänta om möjligt med att påkalla ditt barns eller ledarens uppmärksamhet tills matchen alternativt träningen är över. Visa ledarna förtroende och uppskattning, detta ger välbehövlig energi för dem. Framför dina synpunkter vid ett väl valt tillfälle, absolut inte i samband med matcher eller under en träning. Som förälder skall man ha förståelse för att ens eget barn är en av flera spelare i gruppen. Har man som förälder frågor eller funderingar om föreningen eller annat som man inte kan/vill ta med ledarna så kan ni vända er till den som är ungdomsansvarig i föreningen. Information om vem det är hittar ni på

15 Handlingsplan mot mobbing och kränkande behandling Föreningen tar avstånd från mobbning och handlingar som kan uppfattas som kränkande. Rengsjö SK ser det som en självklarhet att samtliga i vår verksamhet är uppmärksamma kring denna typ av handlingar. Nedan följer föreningens handlingsplan: Om spelare uppträder olämpligt: 1. Enskilt samtal mellan berörda ledare och aktuell spelare. Akuta åtgärden kan bli att spelare skickas hem från träning, match eller cup. Inblandade spelares föräldrar skall kontaktas. 2. Berörda ledare samtalar med samtliga inblandade, tillsammans kommer man överens om hur framtiden skall se ut. Inför detta skall föreningens ungdomsansvarige kontaktas. 3. Kvarstår problem beslutar sportkommittén om lämplig åtgärd. Om föräldrar eller annan anhörig till spelare uppträder olämpligt: 1. Enskilt samtal mellan berörda ledare och aktuell person. Akuta åtgärden kan bli att personen avisas från träning, match eller cup. 2. Berörda ledare samtalar med samtliga inblandade, tillsammans kommer man överens om hur framtiden skall se ut. Inför detta skall föreningens ungdomsansvarige kontaktas. 3. Kvarstår problem beslutar sportkommittén om lämplig åtgärd. Om ledare uppträder olämpligt: 1. Om någon uppmärksammar olämpligt uppträdande hos en ledare i Rengsjö SK skall ungdomsansvarige kontaktas som informerar styrelsen. 2. Enskilt samtal mellan berörda ledare och ungdomsansvarige sker snarast möjligt. Tillsammans kommer man överens om hur framtiden skall se ut. Akut åtgärd kan bli att ledare omedelbart utesluts ur verksamheten. Detta sker i samråd med styrelsen.

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

Från bredsida till cykelspark i krysset!

Från bredsida till cykelspark i krysset! Från bredsida till cykelspark i krysset! Riktlinjer för verksamheten inom Madesjö IF s ungdoms- och juniorfotboll. Sammanställt av Stefan Andersson Ålder 7-10 år Lek och lustbetonade övningar. Barnen ska

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

SÄRÖ IDROTTSKLUBB. IDROTTSGÅNGEN 2, SÄRÖ BILDAD ÅR 1925 Rev /ol Rev /ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL

SÄRÖ IDROTTSKLUBB. IDROTTSGÅNGEN 2, SÄRÖ BILDAD ÅR 1925 Rev /ol Rev /ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL Rev. 061009/ol Rev.011013/ps UNGDOMSSEKTIONENS POLICY FÖR FOTBOLL INRIKTNING Allmänt Policyn är till för att hjälpa och stödja tränarna i sin verksamhet samt att säkerställa att klubbens värderingar efterlevs.

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK.

Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK. VÄGEN TILL MålGång Värdegrund för den gemensamma fotbollsverksamheten i Målsryds IF och Gånghesters SK. MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 3, 2012 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN... 5 2. MÅL OCH VISIONER...

Läs mer

Riktlinjer för Fotbolls verksamheten inom Luleå Sportklubb

Riktlinjer för Fotbolls verksamheten inom Luleå Sportklubb Riktlinjer för Fotbolls verksamheten inom Luleå Sportklubb Luleå Sportklubb bildades den 22 oktober 1915 i centrala Luleå på Lundgrens café där stadshuset numera är beläget. Luleå Sportklubb har genom

Läs mer

Spelar och ledarutbildningsplan

Spelar och ledarutbildningsplan Röda Tråden i 1 Spelar och ledarutbildningsplan Framtagen för att vi som ledare/instruktörer i Håbo FF skall ha ett stöd i vår planering av träningar och matcher samt hur föreningen vill att vi skall uppträda

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

ungdomsfotboll Den röda tråden Den röda tråden

ungdomsfotboll Den röda tråden Den röda tråden ungdomsfotboll 1 Huvudmålen med Bjärreds IF s ungdomsfotboll Att träna och spela i Bjärreds IF skall vara ROLIGT. Teknik och spelförståelse är nyckelord Utbilda spelare utifrån deras egna förutsättningar

Läs mer

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 1 ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 2 INLEDNING Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande dokument som regelbundet används

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi Mål för UIFKs ungdomsverksamhet Huvudmål Att utveckla och utbilda varje individ i fotboll för att ge möjlighet till en berikad hobby och ett fotbollsspelande under längre tid. En bred och utåtriktad verksamhet

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF Åldern 5-6 år Allmänt Ett huvudbegrepp att tänka på i verksamheten för 5-6 åringar är: LEK. Leken spelar en stor roll för den självbestämmande motivationen. Det betyder

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN I SÄLEN/SÖRSJÖN/LIMA

UTBILDNINGSPLAN FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN I SÄLEN/SÖRSJÖN/LIMA UTBILDNINGSPLAN FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN I SÄLEN/SÖRSJÖN/LIMA Inledning Sälen/Sörsjön/Lima är artistnamnet för ett samarbete i fotbollen mellan föreningarna Sälens IF och Lima IF. Sälens IF står för medlemsskapet

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Datum Tveka aldrig att fråga om hjälp av andra ledare i föreningen! Ingen är stark nog att styra skeppet själv.

Datum Tveka aldrig att fråga om hjälp av andra ledare i föreningen! Ingen är stark nog att styra skeppet själv. 1 (8) Tungelsta IF Utbildningsplan Fotboll Tungelsta IF är en ideell förening som driver sina träningar och matcher för ungdomslagen med hjälp av föräldrar, syskon eller annan fotbollsintresserad person.

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

Nya Spelformer Björn Eriksson Lotta Hellenberg Stockholms Fotbollförbund Svenska Fotbollförbundet

Nya Spelformer Björn Eriksson Lotta Hellenberg Stockholms Fotbollförbund Svenska Fotbollförbundet Nya Spelformer 2019 Björn Eriksson Lotta Hellenberg Stockholms Fotbollförbund Svenska Fotbollförbundet Agenda Varför? Hur i Stockholm? Spelform för spelform Summering Frågor Varför Varför? Hur i Stockholm?

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170404 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Skellefteå den 14 november 2018

Skellefteå den 14 november 2018 Skellefteå den 14 november 2018 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Mål och riktlinjer för IK Huge Fotboll och skall ses som ett minimikrav för den träningsverksamhet som bedrivs i

Läs mer

Föräldramöte P

Föräldramöte P Föräldramöte P-06 2016-04-10 Agenda Inledning Närvarolista Protokoll skrivs inte separat utan blir denna presentation med komplettering i rött. Roller Föreningens hemsida med lagsida för Pojkar 06 Matcher/cuper

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Uppdaterad: 2009-06-26 Tore Johnsson Innehållsförteckning Spelarutbildningsplan för ungdomsfotbollen i Rosvik IK 1/17 Träningsmetodik (alla åldrar)...2

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

Så spelar vi 7 mot

Så spelar vi 7 mot Så spelar vi 7 mot 7 2017 Uppdaterad: 170401 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringar

Läs mer

Utbildningsplan Fotboll. Unbyns IF. Rev:

Utbildningsplan Fotboll. Unbyns IF. Rev: Utbildningsplan Fotboll Unbyns IF Rev: 000228 Inledning Denna spelarutbildningsplan är framtagen för Unbyns IF och avser koppla samman fotbollsutbildningen i olika åldrar mot ett gemensamt mål. Alla verksamma

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas Lagträff Spånga IS Fotboll P01 Bas Vad ska vi prata om? 1. Presentera oss för varandra 2. SvFF och Spångamodellen 3. Lag och lagindelning 4. Spelsystem spelidé färdigheter 5. Träningsupplägg som stöder

Läs mer

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Utbildningsstege för ledare Planering Åldersgrupp 6 8 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 7 9 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 10 11 år

Läs mer

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet 1 Tanken är - Att skapa ett fotbollsintresse för dom yngsta - Att detta intresse ska hålla i så länge som möjligt Verksamhet Söderköpings IK vill genom detta - Skapa en grogrund för föreningens framtid,

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb

Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb Klubbidé att bedriva ungdomsfotboll med inriktning såväl på bredd som på långsiktig kvalitet. att föreningen ska ta ett aktivt ansvar för tjejernas utbildning och fostran.

Läs mer

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen Arbetsmaterial Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är tänkt att ha som vägledning för nya ledare i klubben. Den distribueras till föräldrar åt de barn som är

Läs mer

Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb

Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb Klubbidé: att bedriva ungdomsfotboll med inriktning såväl på bredd som på långsiktig kvalitet. att föreningen ska ta ett aktivt ansvar för tjejernas utbildning och fostran.

Läs mer

HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN

HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN ANTAGNA 2011 1 Inledning... 4 2 Målsättning, policy och talangutveckling... 5 2.1 Målsättning... 5 2.2 Drogpolicy... 6 2.3 Policy om rasism, mobbning

Läs mer

Blå Tråden

Blå Tråden Blå Tråden Blå Tråden för Vinbergs Innebandysällskap Ledare och styrelse i VIBS har tillsammans arbetat fram Blå Tråden. Dess syfte är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet;

Läs mer

Vara spelare i Åkarps IF

Vara spelare i Åkarps IF Vara spelare i Åkarps IF Som spelare i Åkarps IF skall man ha följande Man skall ha kul när man tränar Man skall leka, röra sig, dribbla, utmana, göra mål, jubla etc. Man skall tänka på Att vara koncentrerad

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Hittarps IK är en kamratförening som vill att verksamheten ska genomsyras av våra ledord kamratskap, kul och kvalitet. Vi arbetar efter ambitionen att utveckla

Läs mer

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är en vägledning för ledare i klubben. Den finns tillgänglig för föräldrar och barn som är medlemmar i föreningen. I Rävåsens

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR

SPELARUTBILDNING ÅR 16-19 år Följa SvFF:s spelarutbildningsplan. Fortsätta att använda sig av Coerver och Funino! Träna för att prestera I den här fasen gör vanligtvis blivande elitspelare valet att satsa helhjärtat på fotbollen.

Läs mer

Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär

Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär Spelarutbildningsplan 6-7 år Spelform 3 mot 3 Svensk fotboll Ca 500 000 spelare Ca 3000

Läs mer

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med 7 - mannafotboll Man bör träna dubbelt så många gånger som man spelar match. Tänk på att träning är viktigare än match och att matchen är

Läs mer

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Bildad 1997-01-01 Ledare Föreningens ledare är det viktigaste verktyget för utvecklingen av föreningens fotbollsverksamhet. För att fotbollsverksamheten ska leda

Läs mer

Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017

Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017 Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Fler fotbollsaktioner Alla skall få vara med Det här dokumentet I det här dokumentet finns sammanfattning

Läs mer

Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017

Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017 Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Fler fotbollsaktioner Alla skall få vara med Det här dokumentet I det här dokumentet finns sammanfattning

Läs mer

BSK. Spelarutbildningsidé. från Små till Stora BSK LIRARE

BSK. Spelarutbildningsidé. från Små till Stora BSK LIRARE BSK Spelarutbildningsidé från Små till Stora BSK LIRARE BSK:s Mål BSK skall erbjuda alla pojkar och flickor möjlighet att träna och spela fotboll från 6 år, med start i BSK:s fotbollsskola. Vi vill fostra

Läs mer

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Morömodellen Utbildningsplan för Morön BK

Morömodellen Utbildningsplan för Morön BK 6-8 s Morömodellen 2014 6-8 Träningen ska genomsyras av lek och kärlek till bollen, allt ska vara roligt. Det är viktigt att lära barnen tycka om fotboll. Alla ska spela lika mycket och på olika platser

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Notvikens IK Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Gula Tråden skall ses som en ledstjärna för NIK-fotbollens ungdomsverksamhet. Ett dokument som genom årlig utvärdering skall hållas uppdaterad

Läs mer

Barnfotboll Fotbollsglädje

Barnfotboll Fotbollsglädje Barnfotboll Fotbollsglädje Att vara Fotbollsförälder Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se Bra att tänka på och viktigt att veta om barn: Barn lär

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170127 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

RIKTLINJER ÅBY IF BLÅ TRÅDEN. Åby IF:s Spelarutbildningsplan

RIKTLINJER ÅBY IF BLÅ TRÅDEN. Åby IF:s Spelarutbildningsplan RIKTLINJER ÅBY IF BLÅ TRÅDEN Åby IF:s Spelarutbildningsplan Utarbetad av Åby IF:s fotbollsgrupp och ledare. Fastställd av Åby IF:s styrelse 2014-03-20 1 RIKTILINJER FÖR ÅBY IF:S LEDARE En rekommendation

Läs mer

Så spelar vi 11 mot år 2017

Så spelar vi 11 mot år 2017 Så spelar vi 11 mot 11 15-16 år 2017 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus på roller,

Läs mer

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med:

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Fotbollsglädje En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:1

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:1 VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:1 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING 3 TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM Med ungdomar i fokus Ungdomars utveckling Beskrivning

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Östra Ljungby/Stidsvig den 4 jan 2015 Barn- och ungdomspolicy Stidsvigs IF/Östra Ljungby IF GLÄDJE OCH KAMRATSKAP Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska få vara med på sina egna villkor och ha

Läs mer

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK IFK Västervik har som målsättning att alla i föreningen ska känna glädje och samhörighet både på och utanför fotbollsplanen. För att vi som tillhör

Läs mer

Säsongen 2016/2017. IK Oden P IK Oden P08

Säsongen 2016/2017. IK Oden P IK Oden P08 Säsongen 2016/2017 2016-10-27 IK Oden P08 Säsongen 2016/2017 1 Ett stort tack till våra IK Oden P08 Sponsorer! 2016-10-27 IK Oden P08 Säsongen 2016/2017 2 Ett stort tack till alla IK Oden P08 Föräldrar!

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 7-manna 10-11 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen

TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen TIF Mallen för Tanums IF Fotboll Ungdomssektion Framtagen av Föreningens ungdomsledare & Ungdomssektionen Sidan 1 av 12 Innehåll Sida Inledning 3 Varför ska vi ha en TIF Mall. TIF Ungdomsfotbolls målsättning

Läs mer

År 6 9 Kanalskolan. Rev 2015-01-12

År 6 9 Kanalskolan. Rev 2015-01-12 År 6 9 Kanalskolan Rev 2015-01-12 Målsättning Eleverna skall få individuell och allsidig utbildning i teknik samt i anfalls- och försvarsspel. Elevernas bollkänsla och spelförståelse skall utvecklas. Åk.

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER Innehåll Anfallsspel när det egna laget har bollen... 3 Grundförutsättningar i anfallsspel... 3 Anfallstermer... 3 Försvarsspel när motståndarna har bollen... 5 Grundförutsättningar

Läs mer

SPECIALIDROTT FOTBOLL I GYMNASIESKOLAN. Studieplan. Malmö

SPECIALIDROTT FOTBOLL I GYMNASIESKOLAN. Studieplan. Malmö SPECIALIDROTT FOTBOLL I GYMNASIESKOLAN Studieplan Malmö 2001-02-14 SPECIALIDROTT FOTBOLL I GYMNASIESKOLAN STUDIEPLAN MÅLSÄTTNING Det här är Skånes Fotbollförbunds syfte och målsättning med fotbollsgymnasierna:

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare:

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare: För spelarnas utveckling är det bäst om man tränar ett moment åt gången och att det då genomsyrar hela träningen, under uppvärmning, drillövningarna och under spelövningarna. Det är ytterst viktigt att

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF

Den Blå tråden. Annebergs IF 2013 DenBlåtråden AnnebergsIF DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsifspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF 2013 Innehåll Vårmålsättning...3 Grundstenarförattuppnåmålsättningen...3

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

Så spelar vi 5 mot

Så spelar vi 5 mot Så spelar vi 5 mot 5 2017 Uppdaterad: 170401 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 5 mot 5 är på barnens villkor och skall lära dem att spela

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

Skellefteå den 3 mars 2016

Skellefteå den 3 mars 2016 Skellefteå den 3 mars 2016 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Vision Ungdomar i Tenhults IF verksamhet skall erbjudas möjlighet till en sådan utveckling sportsligt och socialt att de har möjlighet att konkurrera med de

Läs mer

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna 5 6 år Målsättningen med denna åldersgrupp är att det skall vara mycket teknikträning på ett leksamt sätt. Betoning på att bli vän med bollen, övningar med mycket bollkontakt. Införa begreppet uppvärmning.

Läs mer

Så spelar vi 7 mot

Så spelar vi 7 mot Så spelar vi 7 mot 7 2017 Uppdaterad: 170127 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringar

Läs mer

Välkomna till föräldramöte Östers IF P08

Välkomna till föräldramöte Östers IF P08 Välkomna till föräldramöte Östers IF P08 Dagens agenda Information från ungdomssektionen Ledarorganisation 2015 Laget & föräldrar Föräldrainsatser under året Hemsidan, kalender, mail Träningar, cuper,

Läs mer

Allmänt. Gruppindelningar. Åldersgrupp 5-6 år

Allmänt. Gruppindelningar. Åldersgrupp 5-6 år Allmänt Verksamheten skall bedrivas så att ett stort socialt ansvarstagande balanseras mot ett elittänkande. Från och med sju års ålder individanpassas och nivågrupperas träningar efter behov. Från och

Läs mer

1. Den 31 mars Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna.

1. Den 31 mars Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna. Värdegrunden 2014 Information till föräldrar, spelare och ledare Hammarby har tillsammans med föreningens ideella ledare tagit fram en värdegrund som gäller för föreningen. Även en förankringsprocess för

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer