Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten"

Transkript

1 Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen

2 Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten Bakgrund Axvalls IF (AIF) är en förening som vill vara självförsörjande på duktiga ledare och väl utbildade fotbollsspelare. Föreningen skall ta stor hänsyn till bredden samt hjälpa alla barn och ungdomar att utvecklas. Långsiktig utbildning och utveckling skall leda till att ungdomar är väl förberedda när de kommer till seniortruppen. Huvudmål Fostra barn och ungdomar fotbollsmässigt och socialt. Motverka mobbing och dåligt språkbruk. Barn och ungdomar skall utbildas så att de är representativa föredömen för AIF. Utbilda ungdomar så att de utvecklas fotbollsmässigt till att kunna representera AIF A-lag. Samverka med Varnhems IF (VIF). Alla ungdomslag i AIF är utbildning/ utvecklingslag. Enda lag i AIF som har resultatansvar är A-lag. Alla barn och ungdomar i AIF skall känna sig värdefulla och få utvecklas i sin takt.

3 Grön Vita Tråden Fotbollsskolan 6 år Delmål Vara en rekrytering till AIF ungdomsverksamhet. Lära barn att umgås i grupp och ta hänsyn till varandra. Stimulera barns intresse för fotboll med hjälp av enkla bollekar. Riktlinjer Träning 1 gång i veckan under fotbollssäsong. Lekfulla övningar med boll. Spel på träning med få spelare i varje lag. Spela vänskapsmatch.

4 Flickor och pojkar 7-8 år Delmål Lära barnen grundläggande fotbollsteknik genom att stimulera deras intresse för fotboll. Lära barnen att ta hänsyn till varandra och kunna träna i grupp. Riktlinjer Träning 1 gång i veckan året runt. Träningsmoment som skall betonas är: passningsspel, dribblingar, finter och lekfulla övningar med boll. Spel på träning med få spelare i varje lag. Matchspel genom sammandrag. Deltar i 2 cuper under året. Föräldramöte genomförs när säsongen startar samt uppföljningsmöte när säsongen är slut.

5 Flickor och pojkar 9-12 Delmål Utveckla spelarnas tekniska färdigheter genom att stimulera deras fotbollsteknik och spelförståelse. Låta barnen lära sig ta hänsyn till varandra, fungera i grupp tillsammans och lära barnen respektera regler. Hjälpa flickor från AIF att spela fotboll i VIF. Riktlinjer Träning 2 gånger i veckan under säsong och 1 gång i veckan vintertid. Träningsmoment som ska betonas är passningsspel, dribblingar och finter. Spel på träning med få spelare i varje lag. Spel i Västergötlands fotbollsförbunds seriespel. Deltar i 2 cuper inomhus och 2 cuper på sommaren. Föräldramöte genomförs när säsongen startar samt uppföljningsmöte när säsongen är slut.

6 Pojkar och flickor år Delmål Fortsätta att stimulera spelarnas tekniska färdigheter och utveckla deras fotbollskunnande genom rolig och meningsfull träning. Förbereda spelarna på spelförståelse med inriktning på anfallsspel. Riktlinjer Träning 2-3 gånger i veckan under säsong och en gång under vintertid. Träning som ska betonas är passnings och mottagningsteknik, dribblingar, finter och spelförståelse inriktat på anfallsfotboll. Spelarna utbildas till att klara av 11 mannaspel. Spel på träning med få spelare i varje lag. Spel i Västergötlands fotbollsförbunds seriespel. Deltar i 2 cuper inomhus och 2 cuper på sommaren. Orientering av kostens betydelse. Föräldramöte genomförs när säsongen startar samt uppföljningsmöte när säsongen är slut.

7 Pojkar och flickor år Delmål Genom att bedriva en variationsrik och anpassad träning utveckla spelarnas fotbollskunnande och motivera ungdomarna till att fortsätta att spela fotboll i AIF. Rekrytering av spelare till AIF seniortrupp samt skapa förutsättningar för spelare att utvecklas till att avancera till A-lagsspelare. Riktlinjer Träning 2-3 gånger i veckan under säsong och 1-2 gånger i veckan under vintertid. Träning som skall betonas är passnings och mottagningsteknik, spelförståelse, anfallsspel och grunder i försvarsspel. Spel på träning med få spelare i varje lag. Spel i Västergötlands fotbollsförbunds seriespel samt delta i DM. Deltar i 2 cuper inomhus och 2 cuper på sommaren. Introduktion av egenträningen och kostens betydelse. Genomgår en domarutbildning. Föräldramöte genomförs när säsongen startar samt uppföljningsmöte när säsongen är slut.

8 Fotbollsskolan 6 år Lek med boll. Passa boll. Stanna boll. Springa med boll Flickor och pojkar 7-8 år Träningsinriktning Repetition av tidigare moment ifrån fotbollsskolan. Vända med boll. Löpning och riktningsförändring med boll. Finter. Mottag samt flytta boll. Skott. Regler 5-manna fotboll.

9 Flickor och pojkar 9-12 år Träningsinriktning Repetition av tidigare moment från F/P 7-8 år. Målvaktsträning för alla som vill. Mottag - vändning. Väggspel och överlappningar. Finter i fart. Rörelse vid mottag samt flytta boll. Grunder anfallsspel (spelbar passningsskugga). Regler 7-manna fotboll.

10 Pojkar och flickor år Träningsinriktning Underhålla tidigare träningsmoment. Utveckla grunder i anfallsspel (spelbredd spelavstånd speldjup) och avslut. Utvecklad Målvaktsträning. Regler 11-manna fotboll. Fotbollstermer. Utveckla mottag och passningsspel. Huvudspel (nick).

11 Pojkar och flickor år. Träningsinriktning Repetera tidigare moment. Utveckla anfallsspel. Grunder i försvarsspel med inriktning på zonspel (press täckning understöd markering). Utveckla mottagning och passning. Tillämpa övningar med begränsat antal beröringar på boll. Specificerad målvaktsträning. Grunder i taktik samt organisation och spelsystem enligt seniortrupp.

12 Spelare Rekrytering 5-16 år AIF hälsar alla barn och ungdomar i Vallebygden välkomna till vår verksamhet. Ingen aktiv rekrytering får ske i dessa åldersgrupper. Samverkan med VIF både gällande flickor och pojkar. Laguttagningar Vi ger spelaren möjlighet att träna och spela i det lag och träningsgrupp där hon eller han hör hemma kvalitetsmässigt oavsett ålder. Spelare som deltar regelbundet på träning spelar match i lika stor omfattning. Spelare ska få möjlighet att spela på olika platser i laget för att inte bli begränsade. En successiv övergång till seniortrupp sker i de fall spelarna är utvecklade för detta. Vi tränare samt fotbollssektion bestämmer vilka lag våra spelare skall spela i. Vid laguttagningar skall ledare sträva efter att spelare tränar i större omfattning än att spela matcher. Talanger Vi ger talanger förutsättningar för att utvecklas vidare. AIF hjälper spelare som vill bli elitspelare.

13 Ledare Utbildningsstege 6 år Träna och leda Fotbollsskolan 7-8 år Grundkurs 9-12 år Steg år Steg år Steg 2 Dessa revideras i takt med Västergötland fotbollsförbund förändringar. Delta i AIF tränarmöten samt interna utbildningar.

14 Ledare Ledstjärnor för ledarna Du instruerar spelarna på ett positivt och engagerat sätt under träning och match. Du ser matchen som ett viktigt träningspass. Matcher är ett naturligt led i spelarens utbildning. Inga ungdomslag i AIF har resultatansvar. Du låter spelare spela på olika platser i laget för att ge de en allsidig fotbollsutbildning. Du följer AIF utbildningsplan för ungdomsverksamheten. Du bär AIF utrustning på träning och match. Du bidrar till god samarbetsförmåga med VIF. Du ska vara ett föredöme för spelarna när det gäller moral och etik på och utanför plan. Motverkar mobbing och dåligt språkbruk. Du uppträder i god anda (Fair Play) gentemot domare och andra föreningar. Du bidrar till att värna om AIF anläggning och lagets utrustning. Du ansvarar för att årsplanering upprättas och att föräldramöte/uppföljningsmöte genomförs. Föräldrastöd Föräldrar och anhöriga Som förälder och anhörig har du ett stort inflytande över ditt barn. Du kan påverka barnets förhållande till idrotten, föreningslivet, ledare och lagkamrater. Ditt stöd behövs, men då behövs också insikt om föreningens mål, delmål och riktlinjer.

15 Föräldrar och anhörigas medverkan Vi uppmuntrar och hejar men instruerar inte. AIF informerar om att det är ledarna som har AIF:s uppdrag att utbilda spelarna och leda lagen samt att eventuella problem tas upp med ledarna genom en saklig diskussion i positiv anda. Vi deltar på föräldramöten samt bidrar till att ställa upp som lagförälder. Vi hjälps åt med AIF arbetsplan och deltar på lagets arbetsuppgifter. Vi kör våra spelare till bortamatcher och cuper. Vi är ambassadörer för AIF och uppmuntrar människor i Vallebygden som vill vara med i en trevlig förening.

16 Ekonomi Trappstegsmodellen AIF står för lagets kostnader i seriespel, distriktsmästerskap och cuper. Ledare avgör vilka cuper respektive lag deltar i enligt trappstegsmodell. (styrelsedokument , revidering av trappstegsmodell sker löpande och extraordinära insatser beslutar styrelsen från fall till fall ).

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer 1 Ungdomssektionens Policy, Mål & Riktlinjer Allmänt Ungdomssektionen (US) omfattar killar och tjejer från 6 till 15 år och dess ledare. Som ungdomsledare i GIF har man ett stort ansvar för många barn

Läs mer

FÖRENINGSPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR KUBIKENBORGS IF

FÖRENINGSPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR KUBIKENBORGS IF FÖRENINGSPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR KUBIKENBORGS IF FÖRORD I detta dokument har vi försökt åskådliggöra Kubikenborgs IF:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom föreningen och ledarna

Läs mer

Kursplanerna skall baseras på ishockeyns tre huvudmoment: 1. IS (teknik/taktik) 2. FYSIK 3. MENTALT / SOCIALT

Kursplanerna skall baseras på ishockeyns tre huvudmoment: 1. IS (teknik/taktik) 2. FYSIK 3. MENTALT / SOCIALT 2008-06-30 Målet för Lycksele SK är att spela ishockey i den högsta möjliga divisionen, att vi i huvudsak ska ha spelare som är utbildade i föreningen och som bor på orten. För att göra detta möjligt skall

Läs mer

Fotbollens SPELA, LEK OCH LÄR. Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning. Svenska Fotbollförbundet svenskfotboll.se

Fotbollens SPELA, LEK OCH LÄR. Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning. Svenska Fotbollförbundet svenskfotboll.se Fotbollens Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning Svenska Fotbollförbundet svenskfotboll.se Fotbollens Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning Fotbollens Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning

Läs mer

INNEBANDYN VILL. Riktlinjer & värderingar

INNEBANDYN VILL. Riktlinjer & värderingar Innebandy är Ett bevis på nyskapande idrott! Enkelt att utöva! Lätt att lära sig! Billigt och roligt! Underhållande och publikvänligt! Socialt och seriöst! Svenska Innebandyförbundet vill Skapa en stämning

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Föräldrar och spelar info Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Att vara fotbollsförälder i IF Mölndal Fotboll. Fotboll är världens största gemenskap. Att vara fotbollsförälder

Läs mer

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG Hur nöjda är ni med läget just nu inom de olika områdena? Läs igenom utgångspunkterna på sid 4-6 innan ni påbörjar skattningen. Tänk på! Det är viktigt

Läs mer

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann VERKSAMHETSHANDBOKANDBOK Grundad 1/3 2014 ꔷ Verksamhetshandboken är en beskrivning av hur vi vill att vår förening skall fungera. Den tar upp de vanligaste frågorna som nya och gamla ledare kan ha ꔷ ꔷ

Läs mer

Huvudstadens Golfklubb. Programförklaring 2014-2016

Huvudstadens Golfklubb. Programförklaring 2014-2016 Huvudstadens Golfklubb Revidering fastställd på årsmötet 141208 Programförklaring 2014-2016 Värderingar Vision Verksamhetsidé Övergripande mål Värderingar Huvudstadens Golfklubb står för följande fem värderingar

Läs mer

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdoms och juniorverksamhet 1. Vision PITEÅ GOLFKLUBB SKA ERBJUDA DEN BÄSTA BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN I KOMMUNEN, ALLA KATEGORIER

Läs mer

Svenska Handbollförbundets policy beträffande

Svenska Handbollförbundets policy beträffande Svenska Handbollförbundets policy beträffande Barnhandboll Ungdomshandboll Trafik Alkohol/Droger Rent spel (etik) 2006 05 01 2009 12 01 SVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Svenska Handbollförbundets policy för

Läs mer

R I D S P O R T E N V I L L

R I D S P O R T E N V I L L RIDSPORTEN VILL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vet du vad Ridsporten Vill? 3 Du är en del av svensk ridsport 4 Till ridklubben är alla välkomna! 6 Ridsport ska vara roligt! 8 Ansvar engagerar och utvecklar 10 Ryttare

Läs mer

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet www.ridsport.se Ridsporten VILL Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet Innehållsförteckning Vet du vad Ridsporten Vill?...2 Du är en del av svensk ridsport...4 Till ridklubben är alla välkomna!...6 Ridsport

Läs mer

Appendix 3 Vinröda Ledare

Appendix 3 Vinröda Ledare 1 (20) Appendix 3 Vinröda Ledare Styrdokument för LUGI Handbolls barn- och ungdomsledare Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd Vision Att vara Sverigeledande på herr- och

Läs mer

Så spelar vi 7-mannafotboll 2012

Så spelar vi 7-mannafotboll 2012 Så spelar vi 7-mannafotboll 2012 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Säsongen 2011 infördes speltiden 3*15 min i 7-mannafotbollen på prov och som rekommendation.

Läs mer

Önnereds Handbollsklubb - en förening i utveckling -

Önnereds Handbollsklubb - en förening i utveckling - Önnereds Handbollsklubb - en förening i utveckling - Göteborgs Stads jämställdhetspris 1996 Svenska Handbollförbundet Årets förening 1997 Förord För att lyckas med din förening måste du hitta ett sätt

Läs mer

11-manna. RIKTLINJER FÖR 11-manna FOTBOLL

11-manna. RIKTLINJER FÖR 11-manna FOTBOLL 11-manna RIKTLINJER FÖR 11-manna FOTBOLL Ytterby IS verksamhetsidé Ytterby IS policy Ytterby IS verksamhet bedrivs för ALLA på ett roligt och kreativt sätt, för att skapa ett livslångt fotbolls- och motionsintresse.

Läs mer

13-14 år. Ditt ledarskap. Allmänna tips i Ditt fortsatta ledarskap:

13-14 år. Ditt ledarskap. Allmänna tips i Ditt fortsatta ledarskap: Ditt ledarskap 1 Allmänna tips i Ditt fortsatta ledarskap: Instruktion NIVÅANPASSA TRÄNINGEN! Låt spelarna och laget träna efter sin mognads- och kunskapsnivå. Skapa aktivitet - UNDVIK KÖER! Korta muntliga

Läs mer

Välkommen till Sandåkerns Sportklubb!

Välkommen till Sandåkerns Sportklubb! Föreningshandbok Välkommen till Sandåkerns Sportklubb! Vi är det naturliga valet för barn och ungdomar i västra Umeå. Sandåkerns SK erbjuder kvalitativ idrottsutbildning för alla utifrån var och ens unika

Läs mer

2010-2011. Linköping Kenty Damfotbollsförening

2010-2011. Linköping Kenty Damfotbollsförening 2010-02-16 2010-2011 Linköping Kenty Damfotbollsförening Föreningen där spelare och ledare utvecklas! Linköping Kenty Damfotbollsförening (LKDFF) skall verka främjande för dam- och flickfotbollens utveckling

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2015 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

AIK Ungdomsfotboll 2008

AIK Ungdomsfotboll 2008 AIK Ungdomsfotboll 2008 (071113) Verksamhetsplan 1 INNEHÅLL AIK-stilen 3 AIK Ungdomsfotboll Inför 2008 4 Vision och verksamhetsidé 6 Organisation 7 Mötesordning 10 Information 13 Ekonomi 14 A-lags-arrangemang

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2015 utg. 1 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2015 utg. 1 Sida 1 Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll

Läs mer

11-12 år. Ditt ledarskap. Swedish Legends. Allmänna tips i Ditt fortsatta ledarskap:

11-12 år. Ditt ledarskap. Swedish Legends. Allmänna tips i Ditt fortsatta ledarskap: Ditt ledarskap 1 Allmänna tips i Ditt fortsatta ledarskap: Instruktion NIVÅANPASSA TRÄNINGEN! Låt spelarna och laget träna efter sin mognads- och kunskapsnivå. Skapa aktivitet - UNDVIK KÖER! Korta muntliga

Läs mer

Björklöven Vill !!!!!!!!!!!!!!!! !!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Björklöven Vill !!!!!!!!!!!!!!!! !!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Björklöven Vill Ett styrdokument för hur Björklöven ska utveckla sin verksamhet till att bli en av landets bästa ungdomsverksamheter inom ishockeyn Antaget vid Björklövens styrelsemöte 2014-09-29 Vision

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Innebandy. Studier i kombination med elitsatsning

Verksamhetsbeskrivning Innebandy. Studier i kombination med elitsatsning Verksamhetsbeskrivning Innebandy Studier i kombination med elitsatsning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Rekommenderat innebandygymnasium REK... 2 Skolan... 3 Studier... 3

Läs mer

Uppdragsutbildningar: skräddarsydda utbildningar på hemmaplan!

Uppdragsutbildningar: skräddarsydda utbildningar på hemmaplan! Uppdragsutbildningar: skräddarsydda utbildningar på hemmaplan! 1. Är ni flera i föreningen som behöver fylla på kunskap? Då kan en utbildning på plats hos er vara ett utmärkt alternativ till de öppna kurserna

Läs mer

Nivåanpassad Spelar Utbildnings Plan (SUP) för Solna Vikings Barn- och Ungdom.

Nivåanpassad Spelar Utbildnings Plan (SUP) för Solna Vikings Barn- och Ungdom. Nivåanpassad Spelar Utbildnings Plan (SUP) för Solna Vikings Barn- och Ungdom. Introduktion Spelar Utbildnings Plan Solna Vikings vill Syftet med denna Spelar Utbildnings Plan (SUP) är att Solna Vikings

Läs mer

IDROTT PÅ BARNS VILLKOR

IDROTT PÅ BARNS VILLKOR IDROTT PÅ BARNS VILLKOR Barnkonventionen ATT HA ETT BARNRÄTTSPERSPEKTIV - VAD INNEBÄR DET? För att förstå vad ett barnrättsperspektiv är måste vi inom idrotten kunna tolka FN:s konvention om barnets rättigheter.

Läs mer