Kvalificerad Yrkesutbildning i Projektledning 80 poäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalificerad Yrkesutbildning i Projektledning 80 poäng"

Transkript

1 Kvalificerad Yrkesutbildning i Projektledning 80 poäng Projektledarutbildning, 2 år med examen Vill du bli projektledare och skapa tillväxt? Vill du utveckla ditt ledarskap, skaffa en verktygslåda och vara med och bygga framtiden? Tror du att du blir en bra projektledare? Då är nog Idékrafts Kvalificerade Yrkesutbildning i projektledning rätt för dig oavsett vilket område du vill arbeta inom i framtiden! Idékraft utbildar projektledare som kan förverkliga egna och andras idéer. Du utvecklar din kompetens i att idéutveckla, planera, marknadsföra, genomföra, leda, utvärdera och avrapportera projekt. Framförallt utvecklar du ditt ledarskap. Vad kan man arbeta med efter utbildningen? Du kan arbeta som projektledare inom alla branscher, t ex event, media, industri och bygg. Du blir bra på att vara chef och arbetsledare eller du kanske väljer att starta ditt eget företag. Hos oss skapas en ny professionell projektledarkår av: Projektledare - Projektstrateger Projektchefer - Generalister - Konsulter Organisatörer - Samordnare - Mentorer - Konceptutvecklare - Visionärer - Arrangörer - Ledare Nyskapare Internationellt Utbildningen är erkänd internationellt och det är möjligt att fortsätta studera utomlands. På Bond University i Australien får våra examinerade projektledare tillgodoräkna sig 60 poäng som högskolepoäng och kan därför erhålla en Master eller Bachelor in Project management. Under utbildningen ges också möjlighet att ta ett internationellt certifikat (IPMA). Vad lär du dig? Du lär dig idéutveckla, planera, organisera, marknadsföra, genomföra och utvärdera projekt. Framför allt utvecklar du ditt ledarskap. Under utbildningen får du möjlighet att utforska hur människor fungerar i grupp och hur du bäst tar vara på deras kunskaper, erfarenheter och deras olika personligheter. Du utvecklar ett coachande förhållningssätt så att du kan stimulera andra till utveckling. Projekt i samarbete med arbetslivet Utbildningen sträcker sig över 80 veckor och du arbetar med projekt i olika omfattning i samarbete med företag och organisationer. Alla projekt har en ledningsgrupp, samt intressenter och samarbetspartners utanför utbildningen. Din och gruppens drivkraft kopplas därmed till arbetslivets behov av utveckling och förändring. På så vis skapar ni tillväxt redan under utbildningen! Idékraft (6)

2 Vilka utbildare möter du? Hos oss möter du projektexperter, reklammakare, processledare, ekonomer, innovatörer. Vi har välrenommerade samarbetspartners och vi som arbetar på Idékraft har stor kompetens i såväl projektmetodik som ledarskap. En viktig kompetens för oss interna utbildare är också vår pedagogiska förmåga. Vi håller i seminarier, reflektioner och övningar. Utbildningsledarna coachar dig och gruppen under utbildningen genom regelbundna utvecklingssamtal och handledning i projektarbetet. Kvalificerad Yrkesutbildning vad innebär det? Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) är ett reguljärt eftergymnasialt utbildningssystem, jämställt med högskoleutbildningar, vilket betyder att utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiestöd från CSN. Utbildningen är planerad i nära samarbete med representanter för arbetslivet och innehållet motsvarar arbetsmarknadens behov av kompetens. En tredjedel av utbildningstiden förläggs till arbetslivet. 85 procent av KYstuderande har jobb eller driver egen verksamhet redan sex månader efter examen! Vilka kan bli projektledare? Projekt handlar om att få människor att samarbeta i aktiviteter och med resurser mot ett gemensamt mål. Olika barn skapar nya lekar. De studenter vi antar till utbildningen har en sak gemensamt: de har vilja, engagemang och drivkraft - VED. I projekt är det viktigt att ta tillvara olikheter. Studenterna på utbildningen är olika beträffande bakgrund, ålder, kön och intressen. Idékraft är studenter och personal. Vi arbetar alla aktivt för att höja statusen på projektledare som yrke. Vi anstränger oss ständigt för att förbättra kvaliteten på Idékraft som utbildning. Idékraft (6)

3 Pedagogisk tanke Utbildningens pedagogiska tanke är "learning by doing, learning by reflection". Det innebär att teori varvas med praktik och reflektion genom hela utbildningen. Du och gruppen utvecklar och befäster kunskap genom diskussioner och erfarenhetsutbyten. Teori och reflektion är till för att stötta projekten under utbildningen. Utbildningsledarens roll är att följa projekten från idé till färdigt resultat. Du kommer att lära dig mycket om hur du lär. I FirstClass har du en plattform för ett projektkontor och du har möjlighet att dokumentera ditt eget lärande och utbildningsledarna är tränade i att hjälpa dig att se och beskriva din egen utveckling. Citat från examinerade projektledare och uppdragsgivare Jag är verkligen så glad att Idékraft finns och att jag har fått chansen att gå här, det är bland det roligaste, jobbigaste och bästa jag har gjort i mitt liv. Anna Karlström Team 7 Uppsala Jag har sådan otrolig hjälp av mina två år på idékraft i mitt arbete. Jag känner mig trygg, känner mig kompetent, vet hur jag ska hantera mina känslor och hur jag ska möta andra människor. Jag vill inte hålla denna känsla inombords, utan vill dela med mig av det till er. Jag vet vad samtliga i T10 går för. Ni är alla kompetenta! Ni är alla kunskapare! Ni är alla ledare! Erik Brännström Team 10 Uppsala Utbildade projektledare behövs verkligen! Om jag engagerar en projektledare vill jag att det ska vara en utbildad projektledare. Om vi hade gjort från början det era projektledare har gjort hos oss nu, hade vi sluppit mycket onödigt arbete. Nu börjar vi få flyt. Marie Molander di Ponziano, VD Molander Casting Agency När man förstår hur man kan använda en projektledare kommer man att veta att man alltid behövt en. Fredrik Andersson, Close Up Jag tror att det är viktigt med utbildade projektledare. Ingen var gladare än jag när vi fick in en utbildad projektledare. Det visade sig att det inte behövdes fackkunskap. Han har hjälpt oss otroligt mycket genom att arbeta med projektmetodiken. Struktur och organisation har hjälpt oss igenom utvecklingsarbetet Stefan Cars, Snowfall Systemutveckling, "Ett projekt utan en kompetent projektledare är som ett skepp i storm utan styrman! Idékraft har en enorm förmåga att hitta goda navigatörer. Organisationer har ett stort behov av kompetenta projektledare. På Idékraft hittar man lösningar på det mesta" Carina Karlsson RD Läromedel Idékraft (6)

4 Dina 80 veckor är uppdelade i tre faser: Projektarbete 16 veckor Du och hälften av ditt team får ett gemensamt uppdrag och utforskar alla komponenter i projektet tillsammans. Du börjar fundera över vilket sätt du skulle föredra att planera, organisera och leda ett projekt. Projektledning 48 veckor På uppdrag av företag eller på eget initiativ planerar och genomför du projekt under nio månader. Du prövar tillsammans med andra i en mindre grupp om 4-6 personer dina egna teorier. Projektplanering 16 veckor Du tar själv fram en projektplan, fördjupar dig inom valfritt område och finslipar din profil som projektledare. Vi strävar efter att vår värdegrund ska genomsyra utbildningen Studenterna äger syftet med sin egen utbildning, detta stimulerar vi på flera sätt. T.ex. genom att studenterna formulerar syfte och mål med de projekt de driver och att vi använder oss av portfoliometodik där studenterna själva dokumenterar sin utveckling och sätter upp personliga mål. Jämlikhet ska råda mellan studenter och personal. Därför är vi tillsammans kunskapare och var och en äger sin egen sanning. Personalens bidrar med att skapa förutsättningar för studenterna att utforma sina egna sanningar. Studenterna bidrar genom att ha ett aktivt förhållningssätt, om alla fokuserar på att dela med sig av sina erfarenheter så ökar lärandet. Utbildningen ska gynna dialogen, både den fria och styrda. Studenterna löser uppgifter och reflekterar i dialog med varandra och med externa eller interna seminariehållare. Det finns en miljö och lokaler som främjar möten mellan människor. Utbildningen är öppen mot omvärlden. Alla projekt drivs i samarbete med eller på uppdrag av en extern part, som också är mottagare eller intressent till projektresultatet. Uppdragsgivaren och intressenten är också med och bedömer genomförandet av projektet. Idékraft (6)

5 Innehåll i utbildningen Ledarskap: arbetsgruppens dynamik, ledarstilar, framförande, att mötas och kommunicera, att coacha människor, den goda arbetsplatsen, effektiva team, organisationsteori Projektmetodik: introduktion i projekt, idéutveckling och förstudie, projektplanering, projektorganisation, projektstyrning och modeller, kvalitetsstyrning, dokumentation och utvärdering Projekt och IT: IT under utbildning, IT-stöd Marknadsföring: marknadsföring, att bygga ett varumärke, att möta och använda media Projektekonomi: företags- och anställningsformer, avtalsrätt, budget och kalkyl, extern redovisning, finansiering, förhandlingsteknik Trender och tendenser: framtidsspaning, omvärldsspaning, branschspaning, EU-kunskap, nätverk Valfri fördjupning: fördjupning/specialisering Idékraft (6)

6 Ansökan Varför vill just du bli en del av nästa team på Idékraft? Formulera en personlig, kreativ ansökan! På förstasidan vill vi ha fullständiga personuppgifter, dvs namn telefon adress personnummer högskolebehörighet Vi vill även ha namn och telefonnummer till två referenser. Bifoga dokumentation som styrker din allmänna högskolebehörighet. Besvara följande frågor för vidare presentation av dig själv: Vad har du för bakgrund? Varför blir du en bra projektledare? Vad gör du om tio år? Vet du redan nu vilka områden eller visioner du vill arbeta med? Förkunskapskrav: Allmän behörighet för högskolestudier samt arbetslivserfarenhet. Arbetet som projektledare kräver egenskaper som idag inte mäts i betyg, såsom exempelvis initiativförmåga och social kompetens. Mångfacetterad bakgrund ses som en fördel. Vilja, engagemang och drivkraft kännetecknar dig som blir antagen. Vi strävar efter en bredd i urvalet vad gäller ålder, kön och bakgrund. Urvalet sker i två etapper. Det första urvalet sker utifrån ansökan och referenser. Det andra urvalet utifrån en "workshop" som anordnas på Idékraft. Märk din ansökan Ansökan KY Projektledning. Välkommen med din ansökan! Du kan ansöka on-line under fliken "Webbansökan". Du kan också posta den på nedanstående adress eller maila in den direkt till Projektcentrum Idékraft AB Kungsängsgatan 5A Uppsala (vx) (fax) e-post: Idékraft (6)

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 PROJEKTLEDNING inom produktutveckling Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Projektarbete... 4 Projektledning & Ledarskap...

Läs mer

Projektledning är ett yrke!

Projektledning är ett yrke! Sid: 1 (7) Projektledning är ett yrke! Idékraft har bedrivit projektledarutbildning inom ramen för KY sedan 1997. När vi startade ifrågasattes det om projektledning var ett yrke och om det inte borde vara

Läs mer

ledarnas kurser & seminarier

ledarnas kurser & seminarier Våren 2014 ledarnas kurser & seminarier i ledarna Hos oss blir du en bättre chef. ledarnas kurser & seminarier Hos oss blir du en bättre chef! Som medlem i Ledarna erbjuds du att delta i ett flertal kurser

Läs mer

Resan till framgång Utbildningprogram

Resan till framgång Utbildningprogram Resan till framgång Utbildningprogram Training Brochure rev D E.indd 1 2010-08-23 13:22:04 Vi skapar en långsiktigt framgångsrik projektverksamhet hos våra kunder. Kunskap föder framgång Genom att utbilda

Läs mer

Utbildningar som fungerar. Utbildningar inom ledarskap, projektledning, affärsmannaskap och kommunikation

Utbildningar som fungerar. Utbildningar inom ledarskap, projektledning, affärsmannaskap och kommunikation Utbildningar som fungerar Utbildningar inom ledarskap, projektledning, affärsmannaskap och kommunikation Mindset Vår vision 2 Det här är Mindset bra på 3 Kunder 3 Öppen utbildning 4 Företagsintern utbildning

Läs mer

Gör det! Utbildningar 2012

Gör det! Utbildningar 2012 Gör det! Utbildningar 2012 Mindset Vår vision 2 Vår pedagogik 2 Det här är Mindset bra på 3 Våra kunder 3 Öppen utbildning 4 Företagsintern utbildning 5 Företagsanpassad utbildning 5 Mindset Referens 6

Läs mer

Tydlighet en efterfrågad bristvara

Tydlighet en efterfrågad bristvara Tydlighet en efterfrågad bristvara Vem vill vara tydlig och riskera att bli kritiserad när den som är vag sällan blir utsatt för angrepp? Varför ska man välja att vara konkret och koncis när det för många

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Projektskolan Certifierad projektledare

Projektskolan Certifierad projektledare Projektskolan Certifierad projektledare Vi har utbildat fler än 700 Certifierade projektledare Totalt betyg för Projektskolan - Mycket bra! Jag har kunnat använda många lärdomar direkt i mitt arbete. Jag

Läs mer

Ledarnas kurser och seminarier Hösten 2012

Ledarnas kurser och seminarier Hösten 2012 Ledarnas kurser och seminarier Hösten 2012 Kostnadsfria kurser för dig som är medlem i Ledarna Heldag 09.00-16.00 (om inget annat anges) Arbetsrätt Coaching Som chef har du skyldighet att följa gällande

Läs mer

Projektskolan Certifierad projektledare

Projektskolan Certifierad projektledare Projektskolan Certifierad projektledare Vi har utbildat fler än 750 Certifierade projektledare Totalt betyg för Projektskolan - Mycket bra! Jag har kunnat använda många lärdomar direkt i mitt arbete. Jag

Läs mer

Resan till framgång Utbildningprogram. Vi skapar en långsiktigt framgångsrik projektverksamhet hos våra kunder.

Resan till framgång Utbildningprogram. Vi skapar en långsiktigt framgångsrik projektverksamhet hos våra kunder. Resan till framgång Utbildningprogram Vi skapar en långsiktigt framgångsrik projektverksamhet hos våra kunder. Innehåll Utbildningar Utbildningar idan XPM (PROP) för Projektmedarbetare 7 XPM (PROP) för

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Human Resources och Volontärsamordning basnivå

Human Resources och Volontärsamordning basnivå Human Resources och Volontärsamordning basnivå Modul 1: Introduktion till ideellt engagemang DU 1.1 Det ideella engagemangets betydelse: bidrar till ett samhälle med sammanhållning Vad är ideellt engagemang

Läs mer

PROJEKT VERKTYG Utbildning 2010

PROJEKT VERKTYG Utbildning 2010 PROJEKT VERKTYG Utbildning 2010 INNEHÅLL Välkommen till vår projektvärld...3 Certifierad projektledare IPMA...4 Diplomerad projektledare...5 Effektiv projektledning...6 Ledarskap i projekt...7 Beställare

Läs mer

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar (internat) samt tre fristående dagar. Datum: 17-18 augusti, 24 september, 22 oktober samt 14 januari 2016. Ort

Läs mer

CHEF & LEDARE. Förhandling Marknadsföring Key Account Management Projektledning Styrelsearbete Ledarskap CERTIFIKATKURSER FÖR CHEFER & LEDARE

CHEF & LEDARE. Förhandling Marknadsföring Key Account Management Projektledning Styrelsearbete Ledarskap CERTIFIKATKURSER FÖR CHEFER & LEDARE KAPITELNAMN CHEF & LEDARE CERTIFIKATKURSER FÖR CHEFER & LEDARE Förhandling Marknadsföring Key Account Management Projektledning Styrelsearbete Ledarskap Vårt utbud för chefer som vill utvecklas består

Läs mer

96 % kan rekommendera Ledarnas kurser!

96 % kan rekommendera Ledarnas kurser! VÅREN 2015 96 % kan rekommendera Ledarnas kurser! Hos oss blir du en bättre chef. CHEFSUTVECKLING PÅ DINA VILLKOR LEDARNAS KURSER & SEMINARIER Som medlem i Ledarna har du fri tillgång till ett brett utbud

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Att leda i mångfald- och kvinnodominans

Att leda i mångfald- och kvinnodominans Att leda i mångfald- och kvinnodominans Ett projekt finansierat med utvecklingsmedel från ESF riktat till Folkhälsoförvaltningens chefer inom köks- och städverksamheten, 2011-2012 Slutrapport januari 2013

Läs mer

Operativ redovisningsekonom

Operativ redovisningsekonom Distans /deltid 53 veckor 200 YH-poäng Operativ redovisningsekonom Ta raka vägen till framtidsyrket Innehåll Operativ redovisningsekonom Yrkesrollen.....2 Arbetsmarknaden.....2 Yrkeshögskolan.....3 Utbildningens

Läs mer

Coachande ledarskap. Kursinnehåll: Coachingens grunder Vad är coaching? Varför coaching? Förhållningssätt, ledarstilar Coachingstegen Självcoaching

Coachande ledarskap. Kursinnehåll: Coachingens grunder Vad är coaching? Varför coaching? Förhållningssätt, ledarstilar Coachingstegen Självcoaching www.kalix.fhsk.se Coachande ledarskap Det finns alltid minst 25 % dold potential hos människor, grupper och organisationer. Det handlar dels om att förstå sin attityd, som är avgörande för hur långt man

Läs mer

Om vi vill fortsätta att spela en roll i framtiden måste vi göra två saker: Bli ännu bättre på det vi är bra på nämligen lärandet.

Om vi vill fortsätta att spela en roll i framtiden måste vi göra två saker: Bli ännu bättre på det vi är bra på nämligen lärandet. Vi i skolan har inte längre monopol på kunskap. Idag går det att lära sig saker mycket bra även utanför skolans värld. Inte minst genom den nya tekniken. Om vi vill fortsätta att spela en roll i framtiden

Läs mer

r e d o v i s n i n g s e k o n o m Distans /heltid 2 år 400 YH-poäng Redovisningsekonom Ta raka vägen till framtidsyrket

r e d o v i s n i n g s e k o n o m Distans /heltid 2 år 400 YH-poäng Redovisningsekonom Ta raka vägen till framtidsyrket Distans /heltid 2 år 400 YH-poäng Redovisningsekonom Ta raka vägen till framtidsyrket Innehåll Redovisningsekonom Yrkesrollen.....2 Arbetsmarknaden.....2 Yrkeshögskolan.....3 Utbildningens mål och innehåll.....4

Läs mer

Lärande och utveckling i vardagen. förutsättningar och verktyg

Lärande och utveckling i vardagen. förutsättningar och verktyg Lärande och utveckling i vardagen förutsättningar och verktyg Om Carpe - bakgrund I detta material nämns Carpe som en enhet. Fram till och med 30 juni 2014 består Carpe av två delar, Forum Carpe och projekt

Läs mer

SÖKA STÖD TILL KOMPETENSUTVECKLING SÅ FUNKAR DET. En skrift om hur man får ekonomiskt stöd för kompetensutveckling inom motorbranschen

SÖKA STÖD TILL KOMPETENSUTVECKLING SÅ FUNKAR DET. En skrift om hur man får ekonomiskt stöd för kompetensutveckling inom motorbranschen SÖKA STÖD TILL KOMPETENSUTVECKLING SÅ FUNKAR DET En skrift om hur man får ekonomiskt stöd för kompetensutveckling inom motorbranschen INLEDNING Motorbranschen är en expansiv bransch i snabb utveckling.

Läs mer

ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN. Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se

ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN. Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se Bedömning - i syfte att uppskatta, värdesätta och ge respons! Utveckla, analysera - jag kan, vill, vågar

Läs mer

INNEHÅLL. Nätverk som metod för utveckling Olika slags nätverk Välj dina nätverk Framgångsfaktorer 8 Vårda ditt nätverk Starta eget nätverk Lästips 15

INNEHÅLL. Nätverk som metod för utveckling Olika slags nätverk Välj dina nätverk Framgångsfaktorer 8 Vårda ditt nätverk Starta eget nätverk Lästips 15 Chefen & Nätverk INNEHÅLL Nätverk som metod för utveckling 4 Olika slags nätverk 5 Välj dina nätverk 6 Framgångsfaktorer 8 Vårda ditt nätverk 10 Starta eget nätverk 11 Lästips 15 Ledarna februari 2011

Läs mer

Kvadrat Management AB Way of Working

Kvadrat Management AB Way of Working Way of Working Organisationsnummer 556865-0302 KVADRAT MANAGEMENT WAY OF WORKING Står ditt företag inför ett förändringsarbete med långsiktiga konsekvenser för er verksamhet? Då kan vi erbjuda några av

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer