Fö rslag till Plan fö r implementering av e-tja nsteplattförm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fö rslag till Plan fö r implementering av e-tja nsteplattförm"

Transkript

1 Fö rslag till Plan fö r implementering av e-tja nsteplattförm 1. Medborgar- och verksamhetsnytta är varandras förutsättningar Genom att ta tillvara digitaliseringens möjligheter är målet att såväl medborgar- som verksamhetsnyttan ökar samtidigt som tillgång och delaktighet främjas. E-tjänster med självbetjäningsmöjligheter kan, förutom att höja medborgarnyttan, även frigöra resurser till verksamheten och på så sätt bidra till att framförallt bibehålla men också utveckla kvaliteten i verksamheten. Och för att uppnå detta måste informationen som e-tjänsten bygger på så långt som möjligt hanteras automatiskt elektroniskt såväl i gränssnittet mot medborgaren som i de interna processerna. Kontakten med kommunen ska vara enkel och så lite som möjligt begränsas av öppettider. E-tjänster möjliggör, oavsett tid och rum, en öppen och tillgänglig kommun. 2. Bakgrund Eslövs kommun köpte sin första e-tjänsteplattform år Valet föll då på en e-tjänsteplattform från Sirius (senare Visma). Till e-tjänsteplattformen köptes även e-tjänster för synpunktshantering (Klk), serveringstillstånd (VoO) och bygglov (MoS). MoS sa upp e-tjänsten för bygglov Serveringstillstånd och Synpunkter har funnits hela tiden. En ny upphandling av e-tjänsteplattform gjordes Denna upphandling vann Cybercom Group AB med underleverantör Abou och e-tjänsteplattformen Automaten Automaten I Automaten ingår i dagsläge bland annat e-tjänstebyggare, blankettgenerator samt ärendehanteringssystem. Även inloggning och/eller signering med BankID (mobilt eller på fil) samt Telias e-legitimation finns idag. Dessutom är multipelsignering möjlig. Själva kontrollen av e- legitimationen ingår dock inte i Automaten utan sker genom annan tjänst. Även koppling till Mina Meddelande (Min Myndighetspost och/eller Kivra) ingår men är inte gjord än. Detta eftersom det inte finns något beslut på att Eslövs kommun ska ansluta sig till Mina Meddelande. ATT TA STÄLLNING TILL: Kan/får ärendehanteringssystemet i Automaten användas vid någon typ av ärenden och i så fall vilka? Vidare finns möjlighet att i rollen som ombud använda e-tjänsterna, en funktion som med fördel bör nyttjas av till exempel Medborgarcentrum. Möjlighet att köpa till fler moduler/funktioner finns självklart, bland annat kö- och bokningsfunktion. Dessutom går det att koppla en betalväxel till Automaten. I dagsläge endast stöd för betalning via kort och inte via internetbank Integration mellan Automaten och Platina I upphandlingen fanns också krav på integration mellan e-tjänsteplattform och vårt diariehanteringssystem Platina gällande ärenden som kommer in via e-tjänsten synpunkter. Dock kommer kostnader för t ex anpassningar i Platina att tillkomma. Arbetet med integrationen har dragit ut något på tiden eftersom det, oavsett inkommande kanal, inte fanns ett kommungemensamt sätt att registrera synpunkter på i Platina. Nu finns ett förslag och 1 (6)

2 utifrån det kommer vi att få ett kostnadsförslag gällande eventuella anpassningar och antal konsulttimmar för Platina. Övriga integrationer mellan Automaten och Platina bekostas av respektive verksamhet. När den första integrationen (för synpunkter) är gjord kommer denna att bli mall för övriga integrationer till Platina vilket innebär att kostnaden per integration sjunker markant Integration mellan Automaten och andra system Det finns även färdiga och i andra kommuner driftsatta integrationer mellan Automaten och andra system, t ex till Castor och Ecos Utveckling och anpassning av Platina Flera har framfört önskemål om utveckling och anpassning av Platina, inte minst utifrån perspektivet användarvänlighet men också tilläggsmoduler som förenklar och därmed effektiviserar det interna arbetet. Vidare önskas kommungemensamma riktlinjer och rutiner för Platina. Även om det är en fråga av vikt bör den hanteras i annat forum. 3. Kommunövergripande grupp för e-tjänster Sedan hösten 2015 har vi en kommunövergripande grupp för e-tjänster. Varje förvaltningschef utsåg representant utifrån nedan information som skickades ut i augusti 2015: Representanten du utser ska driva utvecklingen av etjänster inom sin förvaltning, vara beredd att bygga förvaltningens etjänster samt dessutom ingå i den kommunövergripande gruppen. Din representant bör vara väl förtrogen med bl a förvaltningens verksamhetsutveckling gentemot medborgaren Synpunkts/klagomål/beröm-hantering olika servicegarantier blanketter för ansökan, anmälan, tillstånd etc processer/rutiner runt nuvarande blanketter vara beredd att bygga etjänster 3.1. Utbildning förvaltningsrepresentanter Förvaltningsrepresentanterna har fått två halvdagars utbildning i Automaten, och då framförallt i e- tjänstebyggaren. Vidare har alla förvaltningsrepresentanter inbjudits till halvdagsträffar ca 1 gång per månad. Förutom att vi som deltagit på träffarna har tagit vara på varandras kunskap så har vi också haft utbildare från Abou med oss på telefon och/eller webb ca 1 h per gång Förvaltningsrepresentanter i gruppen för e-tjänster För närvarande består gruppen av: AoF - Ingen representant BoU - Kristina Gavare, Ann-Caterine Hellman Klk - Eva-Lena Nilsson KoF - Helena Schönström MoS - Per Björkegren Sef - Johan Lundqvist VoO - Tim Hallin 3.3. Gruppens framtida utseende Antal byggare: Några förvaltningar har framfört önskemål om att ha två eller flera representanter i gruppen. Lunds och Helsingborgs erfarenhet är att det då krävs tydligare roller, uppdrag och behörigheter inom gruppen. 2 (6)

3 Uppdrag och tid att fullgöra uppdraget: Representanterna har framfört att det är av vikt att tid avsätts för uppdraget, dels för att bygga nytt men också för att underhålla befintliga e-tjänster samt för att upprätthålla kompetensen. Central grupp: Förslag finns att det görs en analys av gruppens framtida utseende. Detta utifrån att det troligtvis är lättare att hålla kvar kompetensen i en central grupp med avsatta timmar som ansvarar för att bygga och underhålla e-tjänsterna. ATT TA STÄLLNING TILL: Gruppens framtida utseende utifrån bland annat frågeställningarna ovan. 4. Exponering på eslov.se och Digitalt först När en e-tjänst byggs i Automaten kan, om så önskas, en blankett automatgenereras. Uppdatering görs av e-tjänsten och slår igenom till blanketten per automatik. Dock bör vi för varje e-tjänst, utifrån perspektivet Digitalt först, noga överväga om automatgenererad blankett ska publiceras. Även då blanketten inte publiceras finns den tillgänglig internt för utskrift. En funktion som med fördel bör nyttjas av Medborgarcentrum, bibliotek med flera. Inga blanketter eller e-tjänster får publiceras direkt på en sida utan alla ska publiceras i e- tjänsteportalen. Därefter länkas från sidan till portalen. På så sätt försäkrar vi oss om att det endast finns en version av e-tjänsten/blanketten och dessutom säkrar vi att länkarna alltid fungerar. Dessutom kan medborgaren hitta alla blanketter e-tjänster på ett och samma ställe och därmed bli uppmärksammade på övriga blanketter och e-tjänster som finns utöver den som de aktivt sökt. 5. Blanketter samt enklare e-tjänster ATT GÖRA: Inventera vilka blanketter och e-tjänster som finns på respektive förvaltning, avdelning, enhet osv. Såväl de blanketter som endast finns i pappersformat som de som är publicerade direkt på en sida. Blanketter som idag inte finns i portalen läggs in där. ATT TA STÄLLNING TILL: Ska vi använda e-legitimation i tjänsten? Om ja så finns möjlighet att tjänsteman undertecknar digitalt Externa blanketter Se bilaga 1 för befintliga blanketter i portalen. 12 st BoU 8 st Klk 2 st KoF 41 st MoS 13 st VoO ATT GÖRA: Bygga alla externa blanketter som e-tjänster och, om så önskas, automatgenerera blankett från e-tjänsten. Idag finns 76 st blanketter inlagda i portalen Enklare e-tjänster som idag är byggda i SiteVision Se bilaga 2 för befintliga e-tjänster i SiteVision. ATT GÖRA: E-tjänster som idag är byggda i SiteVision byggs om i Automaten och, om så önskas, automatgenereras blankett från e-tjänsten. T ex har KoF byggt om 10 st enkla e-tjänster som tidigare fanns i SiteVision, se bilaga 3. 3 (6)

4 5.3. Interna blanketter ATT GÖRA: Inventera vilka interna blanketter och e-tjänster som finns på respektive förvaltning, avdelning, enhet osv. Gäller såväl de blanketter som endast finns i pappersformat som de som är publicerade direkt på en sida. ATT TA STÄLLNING TILL: Ska alla de interna blanketterna publiceras på den interna portalen? Ska vi använda e-legitimation i tjänsten? ATT GÖRA: Beroende på beslut ovan - bygga alla interna blanketter som e-tjänster och, om så önskas, automatgenerera blankett från e-tjänsten Övriga anmälningar, kontakter etc ATT GÖRA: Inventera om det finns mer/fler där vi uppmanar medborgare/företagare/anställda att maila, skicka brev, faxa eller besöka oss och om detta förfaringssätt skulle kunna ersättas och/eller kompletteras av/med ett digitalt formulär? T ex Klk:s e-tjänst Intresseanmälan God man. Tidigare uppmanades medborgaren via hemsidan att höra av sig till överförmyndanämnden i Eslövs kommun eller skicka en intresseanmälan antingen mail- eller postvägen. Besöksadress, mailadress, telefonnummer samt telefontid angavs på hemsidan. 6. Fler funktioner ATT TA STÄLLNING TILL: Ska vi ha fler funktioner och i så fall när? Vem betalar? Betalväxel till t ex Tomtkö, ska beställas av ekonomiavdelningen. Abou har i dagslage endast stöd för PayNova med kortbetalning (ej internetbank). Bokningsmodul till t ex vigsel, socialsekreterare, skuldrådgivning, konsumentrådgivare, bygglovshandläggare etc. Köfunktion tomtkö, lägerplats mm. Bilaga 1 Befintliga blanketter i portalen 1 BoU Ansökan om medel till ungdomsprojekt 2 BoU Ansökan om skolskjuts för ej automatiskt beviljad elev 3 BoU Ansökan om skolskjuts vid växelvis boende 4 BoU Ansökan till omsorg på obekväm arbetstid 5 BoU Fritidshem - tillfällig plats 6 BoU Hyra av skollokal 7 BoU Inflyttning elev 8 BoU Ledighet för elev 9 BoU Modersmålsundervisning - anmälan 10 BoU Modersmålsundervisning - uppsägning 11 BoU Utflyttning elev 12 BoU Önskemål om specialkost 1 Klk Ansökan om uttag från överförmyndarspärrat konto 2 Klk Förlorad arbetsinkomst Ersättning - Förtroendevald 3 Klk Förlorad arbetsinkomst Intyg - Förtroendevald 4 (6)

5 4 Klk Redogörelse, bilaga till års- eller sluträkning 5 Klk Tjänstgöringsrapport - Förtroendevald 6 Klk Tjänstgöringsrapport förrättning - Förtroendevald 7 Klk Tomtkö 8 Klk Årsräkning/årsuppgif 1 KoF Ansökan bidrag förening, projekt, arrangemang 2 KoF Ansökan, registrering som bidragsberättigad förening 1 MoS Anmälan - Attefallsåtgärder, rivning, installation, ändring mm 2 MoS Anmälan av misstänkt matförgiftning 3 MoS Anmälan kontrollansvarig 4 MoS Anmälan om sanering PCB 5 MoS Anmälan om störning, olägenhet eller liknande 6 MoS Anmälan/ansökan om tillfällig eller mobil livsmedelsanläggning 7 MoS Ansökan förhandsbesked 8 MoS Ansökan om bygglov och marklov 9 MoS Ansökan om nedtagning träd och buskar 10 MoS Ansökan om särskilt stöd 11 MoS Ansökan om tillstånd för kemisk bekämpning 12 MoS Ansökan om vård- och omsorgsboende 13 MoS Bostadsanpassning 14 MoS Dispens från strandskydd 15 MoS Fettavskiljare Ändring tömningsintervall 16 MoS Grävningstillstånd, ansökan 17 MoS Inrättande eller ändring av avloppsanordning 18 MoS Installation av anordning för förvaring av brandfarlig vätska 19 MoS Kemisk bekämpning Anmälan 20 MoS Klagomål på ovårdade tomter 21 MoS Kompostering hushållsavfall och latrin 22 MoS Kontrollplan 23 MoS Kontrollplan för eldstad och rökkanal 24 MoS Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 25 MoS Oljecistern som tas ur bruk 26 MoS Parkeringstillstånd rörelsehindrad, ansökan 27 MoS Rapport om genomförd PCB-sanering 28 MoS Registrering Livsmedelsanläggning 29 MoS Saneringsprotokoll PCB-fogmassor 30 MoS Slam Hämtning vartannat år 31 MoS Slam, urin, kemslam mm Eget omhändertagande 32 MoS Sophämtning Gemensam 33 MoS Sophämtning och slamtömning Uppehåll 34 MoS Trafikanordningsplan vid vägarbete 35 MoS Verksamhetsbeskrivning Livsmedelsanläggning 36 MoS Vindkraftverk Uppgifter om 37 MoS Vindkraftverk Årsrapport 38 MoS Vägbidragsansökan, vägförening 5 (6)

6 39 MoS Vägbidragsansökan, vägsamfällighet 40 MoS Värmepump Ansökan 41 MoS Årsrapport för fordonsbranschen 1 VoO Anmälan om försäljning/servering av folköl och/eller tobak 2 VoO Anmälan om förändring i bolag/verksamhet 3 VoO Anmälan om kryddning av snaps 4 VoO Anmälan om serveringsansvariga personer 5 VoO Anmälan om serveringslokal för cateringtillstånd 6 VoO Anmälan om tillfälligt serveringstillstånd för allmänheten 7 VoO Anmälan om upphörande av försäljning/servering av folköl och/eller tobak 8 VoO Anmälan om upphörande av verksamhet 9 VoO Ansökan om stadigvarande serveringstillstånd 10 VoO Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd för slutet sällskap 11 VoO Ansökan om utdelning ur social stiftelse, förening 12 VoO Ansökan om utdelning ur social stiftelse, privatperson 13 VoO Finansieringsplan vid inköp av restaurangrörelse mall Bilaga 2 Befintliga e-tjänster i SiteVision 1 BoU Familjehem 1 MoS Anmälan av misstänkt matförgiftning 1 VoO Anmälan om intresse gällande trygghetslarm för dig under 65 år 2 VoO Beställning av trygghetslarm över 65 år Bilaga 3 Nuvarande e-tjänster byggda i Automaten 1 BoU Beställning av inloggningsuppgifter till barnomsorgens e-tjänst 2 BoU Avvikelserapportering av skolskjuts 1 Klk Lämna synpunkt/klagomål (kommungemensam) 2 Klk Intresseanmälan God man 1 Kof Ansök om flagga 2 Kof Ansök om idrottsledarmärke 3 Kof Idrottspris 4 Kof Idrottsstipendium 5 Kof Jämställdhetspris 6 Kof Kulturpris 7 Kof Kulturstipendium 8 Kof Ungdomsledarpris 9 Kof Ungdomspris 10 Kof Årets eldsjäl Eva-Lena Nilsson Tillväxtavdelningen, Klk 6 (6)

Exempel; Lindköping, Nacka, Tyresö, Norrtälje, Luleå, Lerum, Botkyrka, Vårgårda, Götene, Karlstad, Lund, Sollefteå, Strängnäs, Örebro, Färgelanda,

Exempel; Lindköping, Nacka, Tyresö, Norrtälje, Luleå, Lerum, Botkyrka, Vårgårda, Götene, Karlstad, Lund, Sollefteå, Strängnäs, Örebro, Färgelanda, Service-/medborgarkontor - en studie av Cornelia Gustavsson Exempel; Lindköping, Nacka, Tyresö, Norrtälje, Luleå, Lerum, Botkyrka, Vårgårda, Götene, Karlstad, Lund, Sollefteå, Strängnäs, Örebro, Färgelanda,

Läs mer

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Övergripande om kundtjänst Solna Stads kundtjänst ska från 15 januari 2015 vara den huvudsakliga kontaktvägen in till Solna Stad. Kontakt ska kunna tas

Läs mer

Karlstads kommun e-plattform

Karlstads kommun e-plattform Karlstads kommun e-plattform Det ska bli bättre att vara medborgare i Värmlands kommuner Per-Erik Karlsson, projektledare Karlstad 2012-09-25 KARLSTADS KOMMUN E-tjänsteutveckling Innehåll Bakgrund Kriterier

Läs mer

Instruktion och uppdrag till drifts- och servicenämnden

Instruktion och uppdrag till drifts- och servicenämnden Tekniska förvaltningen Helena Pettersson,0550-881 05 helena.pettersson1@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(3) Datum 2015-06-03 Tn/2015:47 002 Delegation, attesträtt Instruktion och uppdrag till drifts-

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

Per-Erik Nyström Sveriges Kommuner och Landsting

Per-Erik Nyström Sveriges Kommuner och Landsting Per-Erik Nyström Sveriges Kommuner och Landsting Per-erik.nystrom@skl.se SKL:s verktyg för självvärdering inom digitalisering Självvärderingsverktyg eblomlådan Hur används eblomlådan? Självvärdering och

Läs mer

Handlingsplan 2013 ETT GEMENSAMT E-SAMHÄLLE I VÄRMLAND

Handlingsplan 2013 ETT GEMENSAMT E-SAMHÄLLE I VÄRMLAND Handlingsplan 2013 ETT GEMENSAMT E-SAMHÄLLE I VÄRMLAND Handlingsplan 2013 Den gemensamma nämnden Värmland var först i Sverige med att bilda en gemensam IT-nämnd för ett län, den 14 april 2010. Syftet med

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster Handling Datum 1 (13) Handbok för s e-tjänster EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 2 (13) Innehåll 1 Inledning 3 2 Att logga in 4 2.1 Logga in med mobilt BankID... 5 2.2 Logga in med BankID på fil...

Läs mer

Dokumentation E-tjänst förskola / pedagogisk omsorg / fritidshem / vårdnadsbidrag

Dokumentation E-tjänst förskola / pedagogisk omsorg / fritidshem / vårdnadsbidrag 1 (21) Dokumentation E-tjänst förskola / pedagogisk omsorg / fritidshem / vårdnadsbidrag Innehållsförteckning Webb Förskola, E-tjänster - Öppna tjänster... 2 Ansökan... 2 Beräkna avgift... 8 Vårdnadsbidrag...

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 1 (14) Handbok för s e-tjänster Handling Datum 2 (14) Innehåll 1 Inledning 3 2 Att logga in 4 2.1 Logga in med mobilt BankID... 5 2.2 Logga in med BankID på fil...

Läs mer

Skiss Förstudie - digitalisering av överförmyndarförvaltningens processer

Skiss Förstudie - digitalisering av överförmyndarförvaltningens processer BILAGA Sida 1 (9) Förstudie - digitalisering av överförmyndarförvaltningens processer Datum 2016-08-09 Ansökande verksamhet Överförmyndarförvaltningen Beställare 1 Håkan Andersson Berörd verksamhet Överförmyndarförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner

Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner 2015-01- 12 Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner Vad tjänsten innebär Alla SCUF:s regionstyrelser, vidare nämnt som regionerna, har tillgång till en tjänst

Läs mer

Att ansöka om plats på förskola i Malmö

Att ansöka om plats på förskola i Malmö Bild: Colourbox Att ansöka om plats på förskola i Malmö Populärversion av de nya reglerna för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg. Malmö stad Förskoleförvaltningen Förskoleverksamhet

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Kort om mitt arbete Mimi Lopez, anställd i Göteborgs Stad. e-tjänstprojektkoordinator för e- tjänstutveckling

Läs mer

Anmälan av delegationsbeslut

Anmälan av delegationsbeslut Miljönämnden 2009 10 15 43 1 Miljönämndens arbetsutskott 2009 10 08 43 1 Anmälan av delegationsbeslut Yttrande över lokal för hygienisk behandling 2 009 1776 Klagomål gällande bostadsmiljö 2 007 1618 Beslut

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsförbud enligt 7 kap. 18b miljöbalken. av ansökan om tillstånd samt dispens

Läs mer

Riktlinjer för plats i fritidshem

Riktlinjer för plats i fritidshem Tjänsteskrivelse 2017-05 - 29 Handläggare Elisabeth Andersson Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2017UTN/0172 Utbildningsnämnden Riktlinjer för plats i fritidshem Förslag till beslut 1. Riktlinjer

Läs mer

Biltema FöretagsPortal - Användarhandbok -

Biltema FöretagsPortal - Användarhandbok - Biltema FöretagsPortal - Användarhandbok - Innehåll Om Biltema FöretagsPortal... 3 Hur får man tillgång?... 3 Inloggning första gången för befintliga kunder... 4 Inloggning nya kunder... 7 Ansökan och

Läs mer

Kommunal verksamhetsutveckling och e- tjänster, 19 september 2013. Verksamhetsutveckling för e-tjänster i kommuner och landsting

Kommunal verksamhetsutveckling och e- tjänster, 19 september 2013. Verksamhetsutveckling för e-tjänster i kommuner och landsting Kommunal verksamhetsutveckling och e- tjänster, 19 september 2013 Verksamhetsutveckling för e-tjänster i kommuner och landsting E-tjänster i kommunerna Sveriges kommuner och landstings (SKL) enkät 2011

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-14, 129. Ändrad (index och bilaga 1) MBN 2018-12-06, 176, 177 2019 960 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

Placering i fritidshem

Placering i fritidshem REGLER FÖR Placering i fritidshem Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2015-11-04 118 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Administrativa chefen Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommungemensam Mötesadministration. Nytt sätt att arbeta inom Sundsvalls kommun

Kommungemensam Mötesadministration. Nytt sätt att arbeta inom Sundsvalls kommun Kommungemensam Mötesadministration Nytt sätt att arbeta inom Sundsvalls kommun Presentation Helge Sjödin Systemförvaltare, projektledare Lina Delde Systemadministratör, projektdeltagare Innehåll Införandet

Läs mer

Patrik Flensburg. IT- och servicechef Lomma kommun. söndag 30 september 12

Patrik Flensburg. IT- och servicechef Lomma kommun. söndag 30 september 12 Patrik Flensburg IT- och servicechef Lomma kommun Lomma kommun Lomma kommun är belägen i västra Skåne utmed Öresundskusten. Ca 22000 invånare. Lomma expanderar kraftigt. E-tjänster - mandat! En tydligt

Läs mer

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014 sid 1 (6) DRIFTS- OCH SERVICENÄMNDEN IT-enheten Tjänsteyttrande verksamhetsplan med aktiviteter för drifts- och servicenämnden Charlotta Bodin, 054 540 10 07 charlotta.bodin@karlstad.se 2014-01-07 Verksamhetsplan

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-09-17 1 (1) Sida 138 Dnr KS/2018:202 Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Bakgrund På grund av den digitala utvecklingen

Läs mer

Bygg- och miljönämnden

Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden Ordförande: Annika Eklund Ansvarig tjänsteman: Göran Hansson Ekonomiskt utfall nettokostnader Verksamhet Bokslut 2017 Budget 2018 Bokslut 2018 Avvikelse Bygg-och miljönämnden 5 723,9

Läs mer

Sambruk Generisk Ärendehantering. Standardrapport

Sambruk Generisk Ärendehantering. Standardrapport Sambruk Generisk Ärendehantering Standardrapport 1. Vilket huvuddiariesystem har ni? E-post Förnamn Efternamn Info Svar annika.brager@jarfalla.se Platina eva_lena.nilsson@eslov.se Platina hans.haraldsson@jonkoping.se

Läs mer

Information om registrering av livsmedelsanläggning

Information om registrering av livsmedelsanläggning Information om registrering av livsmedelsanläggning Anmälan om registrering Den här foldern beskriver hur blanketten anmälan om registrering av livsmedelsanläggning ska fyllas i, hur ärendegången sker

Läs mer

Ansökan om undantag från Renhållningsordningen, Alingsås kommun (enligt 5 kap 1-2, 4, 8, 10 och 16 Avfallsföreskrifter, Alingsås kommun)

Ansökan om undantag från Renhållningsordningen, Alingsås kommun (enligt 5 kap 1-2, 4, 8, 10 och 16 Avfallsföreskrifter, Alingsås kommun) Ansökan om undantag från Renhållningsordningen, Alingsås kommun (enligt 5 kap 1-2, 4, 8, 10 och 16 Avfallsföreskrifter, Alingsås kommun) Utdrag ur Avfallsföreskrifter för ovanstående paragrafer finns på

Läs mer

MEDBORGARFOKUS. Bakgrund. Anmälan/Ansökning. Medborgare. Status pågående ärenden. Föreningar. - Inkommet - Registrerat - Under handläggning - Beslutat

MEDBORGARFOKUS. Bakgrund. Anmälan/Ansökning. Medborgare. Status pågående ärenden. Föreningar. - Inkommet - Registrerat - Under handläggning - Beslutat Bakgrund MEDBORGARFOKUS Medborgare Föreningar Företag Anmälan/Ansökning Status pågående ärenden - Inkommet - Registrerat - Under handläggning - Beslutat Information Gemensamt e-samhälle i Värmland Likartade

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet - Ärendehandläggning

Miljöfarlig verksamhet - Ärendehandläggning Miljöfarlig verksamhet - Ärendehandläggning Tidsåtgång per händelse Resursbehov, timmar/år Handläggning av anmälan avseende anmälningspliktig verksamhet enligt bilagan till FMH 12 8 96 Handläggning av

Läs mer

2015-02-06. Servicegarantier. För Krokoms kommun

2015-02-06. Servicegarantier. För Krokoms kommun 2015-02-06 Servicegarantier För Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och

Läs mer

Kommits vårkonferens 2009

Kommits vårkonferens 2009 Kommits vårkonferens 2009 Erfarenheter från Vinnova projektet E-samhället och företagen Örjan Scheller IT-strateg Oxelösunds kommun 1 Kommits vårkonferens 2009 E-samhället o företagen Orust Upplands Väsby

Läs mer

E tjänstplattformen och e tjänstakuten. Referensgruppsmöte

E tjänstplattformen och e tjänstakuten. Referensgruppsmöte E tjänstplattformen och e tjänstakuten Referensgruppsmöte 2012 03 26 e tjänstakuten och e tjänstplattformen Process och stöd från idé till verklighet e tjänstakuten 2 Idé och vision Ni har en idé om en

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN över att miljöbalkens

Läs mer

Ny version eblomlådan

Ny version eblomlådan Ny version eblomlådan Malmö 25 maj 2016 Mats Bohman, Ordförande i eblomlådans styrgrupp Nacka Kommun Per-Erik Nyström Projektledare eblomlådan SKL Digitaliseringen anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn

Läs mer

e-tjänster för parkeringstillstånd PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET

e-tjänster för parkeringstillstånd PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET Förvaltning: Trafikkontoret 1 (7) 1. BAKGRUND OCH NULÄGE 1.1 Beskrivning av projektidén Idag har Trafikkontoret två e- tjänster som varit i drift sedan oktober 2002.

Läs mer

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Beslutad av kommunstyrelsen: 2018-10-10/ 213 Diarienummer: KS/2018:202 Dokumentansvarig nämnd: kommunstyrelsen Dokumentansvarig tjänsteperson:

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV 1(7) ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(7) Innehållsförteckning Sid nr 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Upphandlingsförfarande

Läs mer

ANSÖKAN OM NYTT STADIGVARANDE TILLSTÅND ATT SERVERA SPRITDRYCKER, VIN/ANDRA JÄSTA ALKOHOLDRYCKER OCH/ELLER STARKÖL

ANSÖKAN OM NYTT STADIGVARANDE TILLSTÅND ATT SERVERA SPRITDRYCKER, VIN/ANDRA JÄSTA ALKOHOLDRYCKER OCH/ELLER STARKÖL Insändes till Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen, kansli 374 81 Karlshamn Telefon 0454-81100 E-post kommunkansli@karlshamn.se 1(6) ANSÖKAN OM NYTT STADIGVARANDE TILLSTÅND ATT SERVERA SPRITDRYCKER,

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING FÖR EDA KOMMUN

RENHÅLLNINGSORDNING FÖR EDA KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING FÖR EDA KOMMUN 1 Tillämpnings- Enligt 9 i renhållningslagen (SFS 1979:596) skall det för varje kommun område finnas en renhållningsordning som skall innehålla kommunens föreskrifter

Läs mer

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN Ansökan kan delvis fyllas i elektroniskt men måste skrivas ut för underskrift. Efterfrågade uppgifter och intyg ska biläggas ansökan. Ansökan med

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Typ och beskrivning av verksamhet

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Typ och beskrivning av verksamhet Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område T = den timtaxa som fastställs. Under kolumnen Avgift anges avgiften med en

Läs mer

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Försäljning av folköl enligt Alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl enligt Alkohollagen

Läs mer

Svensk e-legitimation 2014-11-04

Svensk e-legitimation 2014-11-04 Svensk e-legitimation 2014-11-04 Varför byta e-legitimationssystem? Nuvarande ramavtal eid2008 gick ut 2012-06-30 - T.ex. nya ehälsomyndigheten, bildad 2013, kan inte avropa e- legitimationer. Efter ändring

Läs mer

Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner

Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner 2014-02- 11 Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner Vad tjänsten innebär Från och med den 6 maj 2013 kommer alla SCUF:s regioner ges tillgång till en tjänst för

Läs mer

SAMMANFATTANDE BESKRIVNING ÖVER PERSONUPPGIFTSBEHANDLINGAR

SAMMANFATTANDE BESKRIVNING ÖVER PERSONUPPGIFTSBEHANDLINGAR 1(11) SAMMANFATTANDE BESKRIVNING ÖVER PERSONUPPGIFTSBEHANDLINGAR Behandlingar av personuppgifter inom Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet ORG nr 212000-0118, Täby kommun I detta dokument

Läs mer

Bilagan innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för

Bilagan innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för IT-system och appar Bilagan innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för externa utförare att förhålla sig till som krav innan man ansöker om att bli utförare av hemtjänst inom Göteborgs

Läs mer

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Taxebilaga 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med i taxebilaga 1 och 2 är: 1 240 kronor

Läs mer

Serverat. Digitala lösningar och guidning som gör det enklare att starta/driva företag och att lämna uppgifter till myndigheter/kommuner

Serverat. Digitala lösningar och guidning som gör det enklare att starta/driva företag och att lämna uppgifter till myndigheter/kommuner Serverat Digitala lösningar och guidning som gör det enklare att starta/driva företag och att lämna uppgifter till myndigheter/kommuner Serveratprogrammet omfattar flera delar Metod för förenklingsarbete:

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden,

Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden, Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr 2017-6945 Sida 1 (6) 2017-05-16 ionsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden, 2017-05-16 Nedan följer miljö- och hälsoskyddsnämndens delegering av beslutsbefogenheter

Läs mer

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Dessa regler gäller både för kommunal och fristående förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskola bedrivs främst för barn

Läs mer

Anmälan om att starta skola eller förskola

Anmälan om att starta skola eller förskola Introduktion I Anmälan enligt 38 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Anmälan ska ha inkommit till miljö- och stadsbyggnadskontoret senast 6 veckor innan lokalen tas i

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 4. Vad tycker panelen om E-tjänster

PiteåPanelen. Rapport 4. Vad tycker panelen om E-tjänster PiteåPanelen Rapport 4 Vad tycker panelen om E-tjänster Augusti 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomiavdelningen vid Kommunledningskontoret 1.0 Inledning För att förenkla för medborgarna, utvecklar Piteå Kommun

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Regler för förskola och fritidshem på obekväm arbetstid

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Regler för förskola och fritidshem på obekväm arbetstid Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Regler för förskola och fritidshem på obekväm arbetstid Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn av olika verksamheter enligt miljöbalken

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn av olika verksamheter enligt miljöbalken 1 AXA ENLIG MILJÖBALKEN 2014-11-24, 212 axebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn av olika verksamheter enligt miljöbalken Objektfaktorer för skydd av naturen Prövning Prövning av ansökan om dispens

Läs mer

PRIOS. PRojekt för InformationsSamhällsrelaterade tjänster i Skåneregionen

PRIOS. PRojekt för InformationsSamhällsrelaterade tjänster i Skåneregionen PRIOS PRojekt för InformationsSamhällsrelaterade tjänster i Skåneregionen PRIOS Hörby är projektägare Projektbudget på 14 mkr varav 7 mkr i egen arbetsinsats Ca 300 personer från våra 8 kommuner har hittills

Läs mer

Riktlinjer för personuppgiftshantering AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB

Riktlinjer för personuppgiftshantering AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB Riktlinjer för personuppgiftshantering. 2018.05.21. AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB Inledning AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB (nedan AAKERMOUNT) värnar om den personliga integriteten för kunder, tänkbara

Läs mer

Nyhetsbrevtjänst. Riktlinjer och användarvillkor för elektroniska utskick, SCUF:s medlemsföreningar

Nyhetsbrevtjänst. Riktlinjer och användarvillkor för elektroniska utskick, SCUF:s medlemsföreningar Nyhetsbrevtjänst Riktlinjer och användarvillkor för elektroniska utskick, SCUF:s medlemsföreningar Om nyhetsbrevtjänsten Kansliet använder en tjänst för elektroniska utskick för att varje månad skicka

Läs mer

Lägg till Stipendiat

Lägg till Stipendiat Sida 1 av 7 Lägg till Stipendiat Förutsättning Personen är en helt ny person som ska börja på LU, man har verifierat att personen inte redan har ett LU-konto genom att använda sökfunktionen. Gör gärna

Läs mer

Användarmanual för

Användarmanual för 2016-09-30 Användarmanual för Innehåll Skolverkets Mina sidor en introduktion... 2 Behörigheter i Mina sidor... 3 Lägg upp en behörighetsstruktur för varje bidrag... 4 Vem får behörighet på Mina sidor?...

Läs mer

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna 1 TAXEBILAGA 1 för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP Allmänna hänsynsregler mm Kap 2 miljöbalken över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Innehåll Ökad säkerhet i internetbanken för företag och företagare... 3 Mobilt BankID... 3 Så här skaffar du mobilt BankID...

Innehåll Ökad säkerhet i internetbanken för företag och företagare... 3 Mobilt BankID... 3 Så här skaffar du mobilt BankID... Viktig information om internetbankens behörighetssystem, trojaner och virus Den senaste tiden har ett antal svenska bankkunder drabbats av så kallade trojaner i sina datorer. En trojan infekterar datorn

Läs mer

Lomma kommun Digitalisering. Patrik Flensburg

Lomma kommun Digitalisering. Patrik Flensburg Lomma kommun Digitalisering Patrik Flensburg Lomma kommun Lomma kommun har drygt 24 000 invånare. Bjärred: 9 700 invånare Lomma: 10 700 invånare Flädie: 250 invånare. Övriga; Borgeby, Fjelie, Önnerup,

Läs mer

Garantier. Förskola. Örebro kommun. Barnomsorg Örebro kommun garanterar att:

Garantier. Förskola. Örebro kommun. Barnomsorg Örebro kommun garanterar att: Garantier Det är viktigt att du som medborgare upplever att du får en bra och snabb service av oss som arbetar i Örebro kommun. Kvaliteten på våra tjänster ska vara god och du ska få ett gott bemötande

Läs mer

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Barn 6-13 år, inom Norsjö kommun Hos oss mår barn och unga bra Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Riktlinjer Utbildning Beslutsinstans

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 741 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7) 2012-10-29 1 (7) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 22 oktober, klockan 14.00 15.45 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Börje Ahlin (S) Per Jörgensen (S) Johanna

Läs mer

Ange vilka alkoholdrycker som ska kunna serveras eller provsmakas Starköl Vin Spritdryck Andra jästa alkoholdrycker

Ange vilka alkoholdrycker som ska kunna serveras eller provsmakas Starköl Vin Spritdryck Andra jästa alkoholdrycker Information om personuppgiftsbehandling Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga 5.

Läs mer

Oanade möjligheter. Oanade möjligheter är ett initiativ skapat av Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen

Oanade möjligheter.   Oanade möjligheter är ett initiativ skapat av Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen Oanade möjligheter www.oanade-möjligheter.se Oanade möjligheter är ett initiativ skapat av Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen En sajt som involverar och väcker nyfikenhet kring digitala

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid Fastställt av: Utbildningsnämnden Datum: 2019-02-06, 13 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning

Läs mer

ansöka om god man eller förvaltare

ansöka om god man eller förvaltare Överförmyndarnämnden Information ansöka om god man eller förvaltare Viktigt att känna till om godmanskap Godmanskap är en frivillig insats som förutsätter samarbete mellan den gode mannen och huvudmannen.

Läs mer

Ansökan om dispens från årlig slamtömning

Ansökan om dispens från årlig slamtömning MBF_21.Dispensslamtömning 2018-04-10 Sida 1 / 3 Ansökan om dispens från årlig slamtömning Denna blankett använder du för att ansöka om glesare slamtömning, kompostering av eget slam eller omhändertagande

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling

Laholms kommuns författningssamling Laholms kommuns författningssamling 2.8.1 A Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, taxebilaga A Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

Lathund Skola

Lathund Skola Lathund Skola 2018-07-11 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Ändra lösenord... 4 Vyer anpassa det du vill se...

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT SERVERA SPRITDRYCKER, VIN/ANDRA JÄSTA ALKOHOLDRYCKER OCH STARKÖL

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT SERVERA SPRITDRYCKER, VIN/ANDRA JÄSTA ALKOHOLDRYCKER OCH STARKÖL 1(6) ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT SERVERA SPRITDRYCKER, VIN/ANDRA JÄSTA ALKOHOLDRYCKER OCH STARKÖL Insändes till Sölvesborgs kommun Kommunkansliet, alkoholhandläggaren 294 80 Sölvesborg Telefon 0454-810 43

Läs mer

Information om fritids

Information om fritids Information om fritids Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Var finns fritids? Fritids finns i skolans lokaler. Barnet går på det fritids som tillhör den skola där barnet är placerat. När har

Läs mer

PROFET-projektet för kommunal näringslivsutveckling Hur skapa processdrivna e-tjänster

PROFET-projektet för kommunal näringslivsutveckling Hur skapa processdrivna e-tjänster PROFET-projektet för kommunal näringslivsutveckling Hur skapa processdrivna e-tjänster Annie Röstlinger Forskningsgruppen VITS Linköpings universitet FoU-projekt med stöd från VINNOVA 2006-2009 PROFET

Läs mer

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun Riktlinjer Kanalstrategi för Luleå kommun 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Kanalstrategi 2017-05-02 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument

Läs mer

PM Principer och rutiner vid val av skola Utarbetad av utbildningsförvaltningen 2008-11-12, reviderad 2009-11-05.

PM Principer och rutiner vid val av skola Utarbetad av utbildningsförvaltningen 2008-11-12, reviderad 2009-11-05. 2009-11-05 PM Principer och rutiner vid val av skola Utarbetad av utbildningsförvaltningen 2008-11-12, reviderad 2009-11-05. Utdrag ur skollagen 2 b kap Förskoleklassen 2 För barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Bygglovshantering Krokoms kommun Revisionsrapport Datum 11-03-09 Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING MED REVISIONELL BEÖDMNING... 3 2 INLEDNING... 4 2.1

Läs mer

Rutin för Användarkonto, Procapita omsorg

Rutin för Användarkonto, Procapita omsorg 2018-06-27 1 (5) Kommunförvaltningen Användarkonto Procapita Ansvarig Systemägare procapita VoO + IFO Upprättad av Karin Broholm, Gustaf Janse Upprättad den 2018-06-27 Reviderad den 2018-07-19 Rutin för

Läs mer

RFI Förmånsportal 1(5)

RFI Förmånsportal 1(5) 1.0 Inledning Skellefteå kommun efterfrågar synpunkter och information inför en eventuell upphandling av en Förmånsportal. Förmånsportalen kommer att upphandlas som en tjänst gentemot en avtalspart. En

Läs mer

Instruktion till skadereglerare

Instruktion till skadereglerare Version 1. 2016-04-20 Instruktion till skadereglerare Trafikskadenämnden, Box 24048, 104 50 Stockholm www.trafikskadenamnden.se Innehåll Beskrivning av ärendets gång... 3 Mail till bolaget... 4 Startsida

Läs mer

2011-11-02. E-legitimationer. Jonas Wiman. LKDATA Linköpings Kommun. jonas.wiman@linkoping.se

2011-11-02. E-legitimationer. Jonas Wiman. LKDATA Linköpings Kommun. jonas.wiman@linkoping.se E-legitimationer Jonas Wiman LKDATA Linköpings Kommun jonas.wiman@linkoping.se 1 Många funktioner i samhället bygger på möjligheten att identifiera personer För att: Ingå avtal Köpa saker, beställningar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTER

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTER RIKTLINJER FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTER Inledning Jan Wigren Entreprenad AB (nedan WIGRENs) värnar om den personliga integriteten för kunder, tänkbara kunder, underleverantörer och partners som direkt

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

E-arkiv i Ale kommun E-arkiv Ale kommun. Ale - Lätt att leva

E-arkiv i Ale kommun E-arkiv Ale kommun. Ale - Lätt att leva E-arkiv i Ale kommun Det var en gång Våren 2008: Bristande rutiner i hanteringen av bygglovshandlingar ledde till ett nämnduppdrag om digital hantering av bygglovshandlingar En arbetsgrupp innehållande

Läs mer

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER FÖR Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2018-12-05 148 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Administrativ chef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Bilaga 7 till kundval hemtjänst

Bilaga 7 till kundval hemtjänst Bilaga 7 sida 1 (5) Bilaga 7 till kundval hemtjänst Beskrivning av servicetjänster Bilaga 7 sida 2 (5) A Servicetjänster Kommunmedborgare som är fyllda 75 år eller är äldre och som bor i ordinärt boende

Läs mer

Ansökan om serveringstillstånd Enligt 8 kap. 2 alkohollag (2010:1622) 1(9)

Ansökan om serveringstillstånd Enligt 8 kap. 2 alkohollag (2010:1622) 1(9) Ansökan om serveringstillstånd Enligt 8 kap. 2 alkohollag (2010:1622) 1(9) Information om behandling av personuppgifter För att underlätta hanteringen av de uppgifter du fyllt i önskar vi databehandla

Läs mer

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster SOLLENTUNA KOMMUN Tjänste utlåta nde 2012-09-20 Maria Sterner Sidan 1 av 2 Dnr 2012/31 KS.039-2 Kommunstyrelsen Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via

Läs mer