Oanade möjligheter. Oanade möjligheter är ett initiativ skapat av Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Oanade möjligheter. Oanade möjligheter är ett initiativ skapat av Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen"

Transkript

1 Oanade möjligheter Oanade möjligheter är ett initiativ skapat av Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen

2 En sajt som involverar och väcker nyfikenhet kring digitala tjänster Det här är ett material som introducerar webbplatsen och initiativet Oanade möjligheter. Oanade möjligheter tar upp på vilket sätt digitala tjänster som BankID och Swish kan underlätta i vardagen och hur man gör sina ärenden. Målgruppen är i första hand de som redan har en dator, platta eller smart telefon men ännu inte har tagit steget att använda digitala banktjänster. En del har inte sett, funderat kring behovet eller att det skulle vara till nytta just för dem. Andra kanske har frågor kring säkerheten och känner viss osäkerhet inför tjänsterna. Informationen vänder sig dels direkt till denna grupp, dels till anhöriga eller nära som kan hjälpa någon att komma igång. Informationen tar upp olika tjänster som myndigheter, företag och organisationer erbjuder och den visar på igenkännande vardagsituationer. Det kan handla om betalningar men också att t.ex. beställa apoteksvaror och kolla pensionen. Informationen är bankneutral. För att ta nästa steg och t.ex. beställa ett BankID hänvisas till att ta kontakt med en bank men det finns inga länkar, bankkontakter eller någon produktinformation.

3 En sajt som involverar och väcker nyfikenhet kring digitala tjänster En viktig aspekt är säkerheten och genom sajten får man råd och tips på vad man ska tänka på och hur man ska agera på ett bra och säkert sätt. På sajten vill vi förmedla att det är helt som det ska och inget konstigt att man döljer och håller hemlig sin kod även för en nära anhörig eller vän som hjälper till. Syftet är inte att introducera alla banktjänster utan tanken är att inspirera i ett första steg att bli mer digital och visa på fördelarna i vardagslivet och vilka möjligheter som skapas. BankID och Swish lyfts fram som exempel på sådana tjänster. Informationen är alltså inte uttömmande vilka tjänster och möjligheter som finns. Den som efter att ha fått Oanade möjligheter presenterat för sig, fått svar på sina frågor och vill ta ett nästa steg vänder sig till sin bank för att få hjälp att t.ex. beställa ett mobilt BankID. Används informationen som material på en föreläsning kan det alltså vara svårt att vid själva föreläsningstillfället bistå åhörarna att skaffa tjänsterna, det får de göra genom att kontakta banken. Ibland förekommer det att lokala banker deltar vid sammankomster. Om de presenterar hur man går tillväga för att beställa banktjänster eller använda en webbplats bör man ha i åtanke att olika banker har olika lösningar och rutiner. Även om Oanade möjligheter främst inriktar sig på de möjligheter digitala tjänster ger kan det vara bra att uppmärksamma den del som handlar om telefonbanken. Många känner inte till att bankernas telefonbank kan hjälpa till med nästan alla banktjänster per telefon. Tips! En A4 sida och affisch finns att tillgå för fysiska möten.

4 Vad är Oanade möjligheter? Oanade möjligheter handlar om att inspirera, sprida kunskap och svara på frågor kring hur mobila och digitala tjänster, som BankID och Swish, kan underlätta ärenden och förenkla människors vardag

5 Förenkla din vardag. I dag finns det många bra och säkra tjänster som underlättar för dig när du gör olika vardagsärenden. Myndigheter, banker och andra företag erbjuder ett brett utbud av tjänster och alternativ för att skapa en flexibilitet när och där det passar dig. Tjänster som du kan använda i din dator, på din surfplatta eller i din mobil.

6 Deklarera Få information om pension Signera avtal Adressändra Beställa medicin på apotek Förnya recept på Vårdguiden Betala räkningar Skicka pengar till vänner, släktingar med Swish

7 Innehåll: Kom igång med BankID Kom igång med Swish Säkra tips

8 BankID vad är det? BankID är en svensk e-legitimation och kan ses som din personliga legitimation och digitala namnteckning på internet. BankID fungerar och bör hanteras som ditt ID-kort eller körkort. Med BankID kan du både skicka information, ingå avtal och legitimera dig hos företag, banker, organisationer och myndigheter. Du kan installera ett BankID i en mobil, surfplatta eller dator. Alla kan skaffa sig ett BankID från 16 års ålder så länge du inte har skyddade personuppgifter.

9 BankID kom igång! Ett bra tips innan du sätter igång är att prata med någon du känner som redan har ett BankID. För dig som redan gör dina bankärenden via din internetbank, går det bra att beställa ett BankID där. Följ instruktionerna. Om du inte använder internetbank, går det bra att kontakta din bank så hjälper de dig med att utfärda ett BankID. Mobilt BankID Ett mobilt BankID är till för mobiler och surfplattor och är en applikation som laddas ner på telefonen eller surfplattan. Alla kan skaffa mobilt BankID som har en så kallad smart mobil eller surfplatta och är ansluten till en bank som erbjuder denna typ av tjänst. Du behöver ett mobilt BankID för att kunna skicka pengar med Swish. Om du får hjälp av någon, be honom eller henne att titta bort när du knappar in koden. För säkerhets skull.

10 Swish vad är det? Swish är en betaltjänst som gör att du kan skicka och ta emot pengar via din mobiltelefon. Fungerar enkelt och säkert när du till exempel vill dela på notan, betala på loppis eller skänka till välgörande ändamål. Det enda du behöver är ett mobiltelefonnummer till den du ska skicka pengarna till. Pengarna överförs direkt oavsett bank. Du godkänner dina överföringar med din digitala namnteckning ditt mobila BankID. Med Swish kan du även skicka pengar med mobilen till företag, föreningar och organisationer.

11 Swish kom igång! Börja med dessa 3 steg. 1. Aktivera ett mobilt BankID till din telefon. Du behöver detta för att kunna skicka pengar med Swish. 2. Ladda ner appen för Swish till din telefon. Gå in på App Store, Google Play eller Windows store och sök Swish (beroende på vilken mobil eller surfplatta du har). 3. Koppla sedan ihop ditt telefonnummer med rätt bankkonto. Detta gör man genom att man loggar in på sin internetbank. Sen är du igång och kan börja skicka och ta emot pengar via mobilen. Smidigt!

12 Säkerheten är viktig. 3 säkra tips: 1. Skydda din kod. 2. Lämna aldrig ut din personliga information via telefon. 3. Lämna aldrig ut din personliga information via mail.

13 Skydda din kod. Lämna aldrig ifrån dig personlig information eller koder till någon. Det är väldigt viktigt att du vänder dig bort när du knappar in din kod. Lämna aldrig ut din personliga information via telefon. Myndigheter och/eller din bank ringer aldrig upp dig för ett erbjudande eller med information och ber dig slå in din kod. Ring och kontrollera med din bank. Lämna aldrig ut din personliga information via mail. Myndigheter och/eller din bank skickar aldrig ett mejl där de begär att du ska mejla dina kort- eller inloggningsuppgifter. Om du får ett mejl med en länk eller bifogad fil, öppna aldrig filen eller klicka aldrig på en länk som ber dig fylla i något.

14 Du som hjälper någon annan. Visa konkret hur du använder tjänsterna och hur de uppfyller dina behov. Var beredd på att svara på frågor som: Hur fungerar ett BankID och varför behöver man det? Vilka vardagliga situationer underlättas med BankID och Swish? Hur fungerar säkerheten? Tänk på! Om du hjälper någon är det viktigt att du vänder dig bort när han eller hon knappar in sin kod.

15 Kom igång redan idag! Läs mer på

Oanade möjligheter väntar dig Information och tips som förenklar din vardag.

Oanade möjligheter väntar dig Information och tips som förenklar din vardag. Oanade möjligheter väntar dig Information och tips som förenklar din vardag. Förenkla din vardag med BankID I dag finns det många enkla och säkra tjänster som underlättar för dig när du gör olika vardagsärenden.

Läs mer

Ta genvägarna till banken

Ta genvägarna till banken Ta genvägarna till banken Mobilbanken för iphone, Android och ipad Swish Internetbanken Telefonbanken Vill du veta mer om genvägarna till banken? Läs mer och se demofilmer på snapphanebygdenssparbank.se/internetbanken

Läs mer

Praktiska och enkla mobila tjänster

Praktiska och enkla mobila tjänster Praktiska och enkla mobila tjänster Appar som underlättar din vardag Ta hjälp av smarta verktyg för att enkelt hantera din ekonomi, när du vill och var du vill. I den här foldern kan du läsa om våra populära

Läs mer

SeniorNet Huddinge Öppet Hus

SeniorNet Huddinge Öppet Hus SeniorNet Huddinge Öppet Hus 2017-10-26 Dagens tema: Mobilt Bankid och Internetbetalning E-legitimation / BankID Vad är e-legitimation E-legitimation en personlig elektronisk ID-handling som du använder

Läs mer

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank Enkla steg-för-steg guider Användarguide Nordeas Mobilbank Varför ska jag välja digitala tjänster? Idag kan nästan allt göras digitalt och vi använder internet för många olika typer av tjänster. Digitala

Läs mer

Digitala Guider Victor Khamo Skaraborg William Lännbjer Värmland 1

Digitala Guider Victor Khamo Skaraborg William Lännbjer Värmland 1 Digitala Guider Victor Khamo William Lännbjer Skaraborg Värmland Bakgrund Digitalisering ett begrepp som används i många sammanhang Högaktuellt inom alla branscher Ny teknik ersätter gamla affärsmodeller

Läs mer

SeniorNet Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet. Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller.

SeniorNet Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet. Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller. SeniorNet 2018-10-22 Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller. Ingen bank frågar efter ditt kontonummer, de har det ju redan. Om du får

Läs mer

Din guide till en smidig flytt

Din guide till en smidig flytt Företagskund Din guide till en smidig flytt Läs igenom och spara! Mer information om dina nya produkter och tjänster samt öppettider finns på www. sparbankenskane.se/nystart Börja redan idag 9 Fredag Fredagen

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 1 (14) Handbok för s e-tjänster Handling Datum 2 (14) Innehåll 1 Inledning 3 2 Att logga in 4 2.1 Logga in med mobilt BankID... 5 2.2 Logga in med BankID på fil...

Läs mer

Instruktion för Handelsbankens kortläsare

Instruktion för Handelsbankens kortläsare Instruktion för Handelsbankens kortläsare Kom igång med dina bankärenden Du använder kortläsare och ditt personliga inloggningskort för att logga in på Handelsbankens Internettjänst. Inloggningskortet

Läs mer

Beställa startkod i Internetbanken och hämta Mobilt BankID samt ansluta dig till våra mobila tjänster

Beställa startkod i Internetbanken och hämta Mobilt BankID samt ansluta dig till våra mobila tjänster Beställa startkod i Internetbanken och hämta Mobilt BankID samt ansluta dig till våra mobila tjänster Beställa startkod i Internetbanken och hämta Mobilt BankID Här följer en kort guide för hur du hämtar

Läs mer

Välkommen in. Här är det öppet jämt.

Välkommen in. Här är det öppet jämt. Din guide till internetbanken Välkommen in. Här är det öppet jämt. Du kan även besöka oss på swedbank.se/digitalt. Där hittar du fler digitala tjänster och mer info om internetbanken. Observera att vissa

Läs mer

SeniorNet Säkerhet på nätet.

SeniorNet Säkerhet på nätet. SeniorNet 2018-11-26 Säkerhet på nätet. Säkerhet på nätet Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller. Ingen bank frågar efter ditt kontonummer, de har det ju redan. Om du får

Läs mer

FÖR DIG MELLAN 13-20!

FÖR DIG MELLAN 13-20! FÖR DIG MELLAN 13-20! Öppna ett e-sparkonto och få 100 kronor insatt på kontot. Ungdomserbjudande! Skaffa ett konto med bankkort Maestro eller Karlshamns-Kortet samt mobil- och internetbanken. Då ingår

Läs mer

Nordea Ungdom år

Nordea Ungdom år Nordea Ungdom 11 17 år Full ekonomin Kollkoll påpåpengarna Nordea_BrUngdom_11-17_nov16.indd 1 2016-12-02 08:14 Eget konto Eget kort Internetbank Mobilbank ID-kort Höga avgifter Nordea_BrUngdom_11-17_nov16.indd

Läs mer

Bli en nöjd bankkund du också. Vi hjälper dig hela vägen.

Bli en nöjd bankkund du också. Vi hjälper dig hela vägen. Bli en nöjd bankkund du också. Vi hjälper dig hela vägen. Välkommen till en kundägd bank Länsförsäkringar Västerbotten har arbetat för kundernas bästa sedan 1855. Banken ägs av våra kunder, och därför

Läs mer

Guide till hur du loggar in i 1177 Vårdguidens e-tjänster

Guide till hur du loggar in i 1177 Vårdguidens e-tjänster Guide till hur du loggar in i 1177 Vårdguidens e-tjänster Du kan logga in till 1177 Vårdguidens e-tjänster via dator, surfplatta eller mobiltelefon. Man loggar in via webbsidan 1177. Gå till webbadress:

Läs mer

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se Internetbanken öppen alla dagar klockan 0-24 www.sparbanken-nord.se Säkerhet i internetbanken. För att du ska känna dig trygg när du gör dina bankärenden i internetbanken tillämpar vi en av marknadens

Läs mer

För dig mellan 13-20!

För dig mellan 13-20! För dig mellan 13-20! Öppna ett e-sparkonto och få 100 kronor insatt på kontot. Ungdomserbjudande! Skaffa ett konto med bankkort Maestro eller Karlshamns-Kortet samt mobil- och internetbanken. Då ingår

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster Handling Datum 1 (13) Handbok för s e-tjänster EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 2 (13) Innehåll 1 Inledning 3 2 Att logga in 4 2.1 Logga in med mobilt BankID... 5 2.2 Logga in med BankID på fil...

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Telefonbanken Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från

Läs mer

Vill du veta mer? Kontakta närmaste Sparbanks- eller Swedbankkontor. Du kan även besöka oss på www.sparbankenenkoping.se.

Vill du veta mer? Kontakta närmaste Sparbanks- eller Swedbankkontor. Du kan även besöka oss på www.sparbankenenkoping.se. Vill du veta mer? Kontakta närmaste Sparbanks- eller Swedbankkontor. Du kan även besöka oss på www.sparbankenenkoping.se. Behöver du hjälp? Ring internetbankens kundtjänst på 0771-97 75 12, alla dagar

Läs mer

www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23

www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23 www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23 Din guide till internetbanken Välkommen in. Här är det öppet jämt. www.sparbankennord.se Välkommen till internetbanken! Här är det öppet jämt så att du kan göra dina

Läs mer

Information från Löne- och Pensionsservice

Information från Löne- och Pensionsservice Information från Löne- och Pensionsservice Information om bankbyte och övergång till e-lönebesked Den 1 juni 2011 byter Östersunds kommun bank till Swedbank. Det innebär att lön kommer att betalas ut via

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Din guide till en smidig flytt

Din guide till en smidig flytt Privatkund Din guide till en smidig flytt Läs igenom och spara! Mer information om dina nya produkter och tjänster samt öppettider finns på www. sparbankenskane.se/nystart Börja redan idag 9 Fredag Fredagen

Läs mer

Framtidsfullmakt, anhörigbehörighet, god man och förvaltare....vad gäller för mig?

Framtidsfullmakt, anhörigbehörighet, god man och förvaltare....vad gäller för mig? Framtidsfullmakt, anhörigbehörighet, god man och förvaltare...vad gäller för mig? 1 Denna informationsbroschyr är för dig som behöver hjälpa någon med bankärenden, när personen av olika anledningar inte

Läs mer

IT-utbildningar för seniorer

IT-utbildningar för seniorer IT-utbildningar för seniorer För dig 65 + i Rinkeby-Kista! tt i r sf d Våren 2018 a tn s o K Välkommen på IT-utbildning Du som är över 65 år och bor i Rinkeby-Kista har möjlighet att gå kostnadsfria kurser

Läs mer

Min Vårdplan via nätet

Min Vårdplan via nätet Min Vårdplan via nätet Du har blivit erbjuden Min Vårdplan via nätet. Det är ett nytt sätt att få information om din behandling och kommunicera med din vårdgivare. Min vårdplan Min vårdplan får du för

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken.

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken. Telefonbanken Närmaste vägen till banken. Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från möjligheten att fatta

Läs mer

Beställa läkemedelsnära produkter

Beställa läkemedelsnära produkter Beställa läkemedelsnära produkter i mobilen, surfplattan eller datorn Med 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du enkelt göra din beställning dygnet runt 1177.se/Vastra-Gotaland Klicka på e-tjänster Med e-tjänsterna

Läs mer

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Swedbank AB 1 Kunderbjudande & Produkter/Betalningar Innehåll Innehåll Som privatperson kan du få pengar insatta till ditt konto från din arbetsgivare,

Läs mer

Tipsa dina vänner om Swish

Tipsa dina vänner om Swish Du är nu redo att använda Swish för att skicka och ta emot betalningar: inom familjen, betala tillbaka ett lån eller samla ihop pengar till lagkassan, dela på lunchen eller sälja din soffa. Tjänsten är

Läs mer

Innehåll Ökad säkerhet i internetbanken för företag och företagare... 3 Mobilt BankID... 3 Så här skaffar du mobilt BankID...

Innehåll Ökad säkerhet i internetbanken för företag och företagare... 3 Mobilt BankID... 3 Så här skaffar du mobilt BankID... Viktig information om internetbankens behörighetssystem, trojaner och virus Den senaste tiden har ett antal svenska bankkunder drabbats av så kallade trojaner i sina datorer. En trojan infekterar datorn

Läs mer

Att skaffa PayEx Mobil steg för steg

Att skaffa PayEx Mobil steg för steg Att skaffa PayEx Mobil steg för steg När du ska skaffa PayEx Mobil se till att du har tillgång till din mobiltelefon, en dator med tillgång till internet och din e-post samt din bankdosa. För att kunna

Läs mer

Internetbanken. Öppet alla dagar klockan 0 24.

Internetbanken. Öppet alla dagar klockan 0 24. Internetbanken Öppet alla dagar klockan 0 24. Internetbanken har öppet när det passar dig Vi vill alltid ge dig bästa tänkbara service. Därför har du möjlighet att besöka banken på det sätt och de tider

Läs mer

E-deklarera 2013. Dags att deklarera 2013

E-deklarera 2013. Dags att deklarera 2013 E-deklarera 2013 Vad kan lämnas elektroniskt? Huvudblanketter Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 2 första sidan Bilagor E-tjänsten Inkomstdeklaration

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

Alfa e-recept: Ny anva ndare

Alfa e-recept: Ny anva ndare Ny förskrivare Registrera ny användare av Alfa e-recept Klicka på [Ny användare] Kontrollera att du har din e-legitimation tillgänglig innan du börjar fylla i formuläret. Det går bra att använda BankID,

Läs mer

Ny förskrivare. Registrera ny användare av Alfa e-recept. Klicka på [Ny förskrivare]

Ny förskrivare. Registrera ny användare av Alfa e-recept. Klicka på [Ny förskrivare] Ny förskrivare Registrera ny användare av Alfa e-recept Klicka på [Ny förskrivare] Kontrollera att du har din e-legitimation tillgänglig innan du börjar fylla i formuläret. Det går bra att använda BankID,

Läs mer

Att söka försörjningsstöd. Nu kan du söka försörjningsstöd direkt från datorn eller mobiltelefonen och följa ditt ärende från ansökan till beslut

Att söka försörjningsstöd. Nu kan du söka försörjningsstöd direkt från datorn eller mobiltelefonen och följa ditt ärende från ansökan till beslut Att söka försörjningsstöd Nu kan du söka försörjningsstöd direkt från datorn eller mobiltelefonen och följa ditt ärende från ansökan till beslut 2 Du som är folkbokförd i Hallstahammar kan enkelt söka

Läs mer

eid Support Version 0.1 2011-02-08

eid Support Version 0.1 2011-02-08 eid Support Version 0.1 2011-02-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERSIONSHANTERING... 3 2 INLEDNING... 3 3 VAD ÄR EN E-LEGITIMATION?... 3 4 OLIKA TYPER AV E-LEGITIMATION?... 3 4.1 BANKID... 3 4.2 NORDEA... 4

Läs mer

Hur jag arbetar med min dator del 2

Hur jag arbetar med min dator del 2 Hur jag arbetar med min dator del 2 VÄRSTA OREDAN!? Bildbiblioteket!? Mailens brevlådor!? Namnge och/eller tagga bilderna GMAIL OUTLOOK SÖKA OCH HITTA Hur söker jag efter något? I min dator Windows sök

Läs mer

Patientinstruktioner videobesök

Patientinstruktioner videobesök Patientinstruktioner videobesök Patientinstruktioner videobesök Översikt 1. Bokning av tid för videobesök 2. Mötesinformatio n via SMS/1177 Vårdguiden 3. Genomförande av videobesök Du och din behandlare

Läs mer

BankID, Swish, Klarna, PayPal, TransferWise, MasterPass. alternativa betaltjänster

BankID, Swish, Klarna, PayPal, TransferWise, MasterPass. alternativa betaltjänster BankID, Swish, Klarna, PayPal, TransferWise, MasterPass alternativa betaltjänster E-HANDELN FORTSÄTTER ATT REVOLUTIONERA VÅR VARDAG I dag utmanas många etablerade branscher av uppstickare. Spotify och

Läs mer

Slutrapport uppgift 1

Slutrapport uppgift 1 31 AUGUSTI 2016 Slutrapport uppgift 1 UX-16 Nackademin Uppdrag: Hitta personans recept för astmamedicin på www.1177.se (Vårdguiden) Grupp 3 Alexander Lindqvist, Majah Disland, Linnea Molinder, Rasmus Hammarlund.

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Kom igång med Swish i kassan!

Kom igång med Swish i kassan! Kom igång med Swish i kassan! Beskrivning Den här dokumentationen beskriver hur man kommer igång med vår koppling till Swish i kassasystemet och är framtagen i syfte att butiken själv skall kunna klara

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Stjälvbetjäningstjänster. Attityder och användande

Stjälvbetjäningstjänster. Attityder och användande Stjälvbetjäningstjänster Attityder och användande Målgrupp: Statligt anställda Metod: Telefonintervjuer Period: 8 23 februari 2013 Antal intervjuer: 1 000 INLEDNING SPV gör kontinuerligt undersökningar

Läs mer

Låt datorn prata med mobilen

Låt datorn prata med mobilen DET BÄSTA FRÅN BÅDA VÄRLDARNA Låt datorn prata med mobilen Skicka sms från datorn Med Pushbullet kan du skriva dina sms med datorns tangentbord. Hej Jörgen! Du får ursäkta att det här meddelandet är långt,

Läs mer

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering I och med lanseringen av E-identitet för offentlig sektor, Efos, kommer Inera att leverera komponenter som möjliggör att en användare ska kunna logga in

Läs mer

Så här använder du. etjänsten. etjänsten är en elektronisk kanal för ärenden i anslutning till din kortkredit

Så här använder du. etjänsten. etjänsten är en elektronisk kanal för ärenden i anslutning till din kortkredit Så här använder du etjänsten etjänsten är en elektronisk kanal för ärenden i anslutning till din kortkredit Så här använder du etjänsten Innehåll Vad är etjänsten?... s. 3 Avtal om etjänsten... s. 4 Saldoförfrågan,

Läs mer

Vår förening finns i Boappa

Vår förening finns i Boappa Vår förening finns i Boappa Boappa Vad är Boappa? Boappa är en boendeapp som förenklar kommunikationen från styrelsen och låter dig samarbeta med dina grannar. Meddelanden från styrelsen All information

Läs mer

INTYG/FÖRBINDELSE OM MUNTLIG FULLMAKT MELLAN FÖRMYNDARE Produkter som den underårige kan använda själv

INTYG/FÖRBINDELSE OM MUNTLIG FULLMAKT MELLAN FÖRMYNDARE Produkter som den underårige kan använda själv INTYG/ OM MUNTLIG Ansluta Ladda kontantkort mobil Ansluta Kort på kort Ansluta Telefonbanken självbetjäning (från 13 år) Ansluta Swish Ansluta Mobilt BankID Beställa eller med BankID Ansluta Ladda och

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLINJER 117 7 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 2.0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN. Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank.

LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN. Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank. LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank. Vi hjälper dig byta bank Det är enkelt att bli bankkund hos. Vi hjälper dig med allt det praktiska ser till att löneinsättningar,

Läs mer

MANUAL FÖR KULTURSKOLEVAL

MANUAL FÖR KULTURSKOLEVAL Uppdaterad maj 2018 MANUAL FÖR KULTURSKOLEVAL En guide steg för steg för dig som vill ansöka om kulturskolekurs till ditt barn Orientering på sidan för kulturskoleansökan Sidan 2 Inloggning samt ansökan

Läs mer

Handbok för användare

Handbok för användare Handbok för användare Datum: 2018-03-13 1 Innehåll 1. Logga in/ut... 3 1.1 Logga in... 3 1.2 Logga ut... 4 2. Mina sidor... 5 2.1 Mina sidor... 5 2.2 Komplettera ärenden... 7 2.3 Skicka meddelanden...

Läs mer

Hur du genomför ett videomöte

Hur du genomför ett videomöte 1(6) Hur du genomför ett videomöte Du kan välja att genomföra ett videomöte på två sätt: via appen Min Hälsa eller via 1177 Vårdguiden. Du behöver tillgång till rätt utrustning och du behöver göra en del

Läs mer

INTYG/FÖRBINDELSE OM MUNTLIG FULLMAKT MELLAN FÖRMYNDARE Produkter som den underårige kan använda själv

INTYG/FÖRBINDELSE OM MUNTLIG FULLMAKT MELLAN FÖRMYNDARE Produkter som den underårige kan använda själv INTYG/ OM MUNTLIG till förmyndare 2 ifylls på sidan 2 Ansluta Telefonbanken självbetjäning (från 13 år) Ansluta Swish Ansluta Mobilt BankID Beställa eller med BankID teckning och adress förmyndare 2 Hej!

Läs mer

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering I och med lanseringen av E-identitet för offentlig sektor, Efos, kommer Inera att leverera komponenter som möjliggör att en användare ska kunna logga in

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios! Operativsystemet Android är det system som driver smartphones och surfplattor från en mängd olika tillverkare som t.ex. Samsung, Sony, HTC, LG m.fl. Följ

Läs mer

Cybercrime. Mänskliga misstag i en digital värld

Cybercrime. Mänskliga misstag i en digital värld Cybercrime Mänskliga misstag i en digital värld Anmälda bedrägeribrott Förra året anmäldes över 200 000 brott Ökningen under 2018 ligger på omkring 25% Varje dag anmäls det närmare 700 bedrägeribrott 90

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

3 Skadliga program 26 Virus... Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9

3 Skadliga program 26 Virus... Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9 Carina Frondén Petri Ilmonen 4 Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9 1 Grundläggande datorkunskaper 10 Att starta datorn... Användarnamn och lösenord...

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår

app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M T A N K E + H A N D L I N G S K R A F T + N Y T Ä N K A N D E Frågor och svar Får jag ersättning för vård hos vårdcentral?

Läs mer

Kom igång med internetbanken företag. Så gör du.

Kom igång med internetbanken företag. Så gör du. Kom igång med internetbanken företag. Så gör du. Välkommen till internetbanken företag Med internetbanken får du en bra överblick över företagets samlade affärer, ekonomisk information i realtid och funktioner

Läs mer

Den digitala rånaren - och hur vi skyddar oss

Den digitala rånaren - och hur vi skyddar oss Den digitala rånaren - och hur vi skyddar oss Agenda Hur säker är tekniken? Vilka är hoten och verktygen? Hur skyddar du dig? Hur säker är tekniken? Tekniken i sig är mycket säker System och program är

Läs mer

Användarhandledning Nordea Swish Företag Admin

Användarhandledning Nordea Swish Företag Admin Användarhandledning Nordea Swish Företag Admin Swish Företag Ta betalt enklare Admin, manual version 2.0 Innehåll 1 Nordea Swish Företag Admin... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Administratör i avtalet...

Läs mer

Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår. app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M TA NK E + H A ND L IN G S K R A F T + N Y TÄ NK A ND E

Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår. app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M TA NK E + H A ND L IN G S K R A F T + N Y TÄ NK A ND E Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M TA NK E + H A ND L IN G S K R A F T + N Y TÄ NK A ND E 1. Ladda ner appen Ladda ner vår app från App Store eller

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig hur du kommer igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, vart du än ska Skicka stora filer Arbeta med filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox

Läs mer

Registrering och installation av Garanti XL

Registrering och installation av Garanti XL Registrering och installation av Garanti XL Uppdaterad 2018-08-28 L O G I N H A S S E L B E R G A B Åkerbärsvägen 16 181 64 LIDINGÖ Besök: Nybrogatan 34, Stockholm 08-446 22 75, 070-420 81 04 erik@loginhasselberg.se

Läs mer

Logga in och få hela bilden!

Logga in och få hela bilden! Logga in och få hela bilden! Varför läsa digitalt? Din prenumeration på Länstidningen innehåller så mycket mer än papperstidningen. Genom att logga in på nyhetssajten LT.se får du ut maximalt av din prenumeration

Läs mer

Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel

Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel Bra att veta: Om du ska använda sprutan efter 26 november 2016 måste du ha fått ett beslut från Jordbruksverket

Läs mer

Nätverket för ehälsa i Östergötland. Effektmål

Nätverket för ehälsa i Östergötland. Effektmål Nätverket för ehälsa i Östergötland Effektmål Ökad kvalitet och ökad säkerhet jämfört med idag Integritetskänsliga personuppgifter som sänds mellan huvudmännen hamnar hos rätt mottagare via säker överföring.

Läs mer

SeniorNet Säkerhet på nätet

SeniorNet Säkerhet på nätet SeniorNet 2019-03-20 Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller. Ingen bank frågar efter ditt kontonummer, de har det ju redan. Om du får

Läs mer

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering I och med lanseringen av E-identitet för offentlig sektor, Efos, kommer Inera att leverera komponenter som möjliggör att en användare ska kunna logga in

Läs mer

Kom igång med e-cm. Så gör du.

Kom igång med e-cm. Så gör du. Kom igång med e-cm. Så gör du. Välkommen till e-cm! Med e-cm får du en bra överblick över företagets samlade affärer, ekonomisk information i realtid och funktioner som underlättar både det dagliga arbetet

Läs mer

Användarguide för byte av lösenord

Användarguide för byte av lösenord 1 (11) IT-enheten Användarguide för byte av lösenord Innehåll Glömt lösenordet... 2 Återställ med din kommundator... 2 Återställ med din Smartphone/ surfplatta... 6 Byta lösenord... 6 Med din kommundator...

Läs mer

för en broschyr Så här använder du e-tjänsten för ekonomiskt bistånd Underrubrik 1

för en broschyr Så här använder du e-tjänsten för ekonomiskt bistånd Underrubrik 1 Det Mina här sidor är rubrik för en broschyr Så här använder du e-tjänsten för ekonomiskt bistånd Underrubrik 1 Mina sidor så här gör du Med e-tjänsten för ekonomiskt bistånd Mina sidor kan du snabbt och

Läs mer

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE Så delar du filer utan att bli övervakad 7 Gratisalternativ till dyra molntjänster 7 Skyddar dig mot NSA-spioneri 7 Så funkar Bittorrent Sync. Dela filer utan att bli övervakad Tycker du att nätdiskar

Läs mer

Guide till mobilbanken och kodappen

Guide till mobilbanken och kodappen Guide till mobilbanken och kodappen Guide till kodappen och mobilbanken Den här guiden hjälper dig att komma igång med Nordeas mobila tjänster. Då du följer anvisningarna i guiden lyckas du även om du

Läs mer

Tele2 Växel. mobil. Så här enkelt är det! Vill du också ha en lösning som passar ditt företag? Gå in på tele2.se/foretag eller ring 0200-23 23 23.

Tele2 Växel. mobil. Så här enkelt är det! Vill du också ha en lösning som passar ditt företag? Gå in på tele2.se/foretag eller ring 0200-23 23 23. Tele2 Växel Vill du också ha en lösning som passar ditt företag? Gå in på tele2.se/foretag eller ring 0200-23 23 23. mobil. Så här enkelt är det! XXXXXX Tele2 Växel Mobil: Allt i en app! Kom igång. Ladda

Läs mer

Insättningsuppgift via Internet Användarmanual

Insättningsuppgift via Internet Användarmanual Juli 2014 Insättningsuppgift via Internet Användarmanual Bankgirocentralen BGC AB 2013. All rights reserved. www.bankgirot.se Innehåll 1 Introduktion...3 1.1 Det här dokumentet... 3 1.2 Vad är Bankgirot?...

Läs mer

Skapa konto. HantverksID.se C/O Seriline AB Gå in på 2. Klicka på Registrera konto.

Skapa konto. HantverksID.se C/O Seriline AB Gå in på   2. Klicka på Registrera konto. Skapa konto - befintlig HantverksID-kund loggar in på sitt konto och följer länken Klicka här för att registrera ID06 konto på förstasidan (hoppa till sid. 3 i denna guide) 1. Gå in på www.hantverksid.se.

Läs mer

IDkollens Användarvillkor

IDkollens Användarvillkor IDkollens Användarvillkor Gäller från och med 2018-05-23 Tack för att du har valt IDkollen och ett extra stort tack för att du tar dig tid att noggrant läsa igenom våra användarvillkor. Vi vill börja med

Läs mer

Kom igång med Telia Touchpoint App. Din guide till installation och användning av de viktigaste funktionerna. TSP-3719_2-1505

Kom igång med Telia Touchpoint App. Din guide till installation och användning av de viktigaste funktionerna. TSP-3719_2-1505 Kom igång med Telia Touchpoint App Din guide till installation och användning av de viktigaste funktionerna. TSP-3719_2-1505 Installera Här får du en enkel guide till hur du installerar Touchpoint App

Läs mer

Itslearning. För dig som vårdnadshavare

Itslearning. För dig som vårdnadshavare Itslearning För dig som vårdnadshavare Innehållsförteckning Logga in med BankID.. 3-4 Start; De senaste uppdateringarna och händelserna.... 5 Ditt barn..... 5 Om barnet... 6 Individuell utvecklingsplan.......

Läs mer

Bankgirots Autogiro en helt elektronisk tjänst

Bankgirots Autogiro en helt elektronisk tjänst Bankgirots Autogiro en helt elektronisk tjänst Bakgrund Har funnits i Sverige sedan 1965 Dagens Autogiro togs i drift 2011 och är helt elektronisk En tjänst där pengarna dras automatiskt från betalarens

Läs mer

Så skapar du en privat nätdisk

Så skapar du en privat nätdisk Så skapar du en privat nätdisk 7 Säkrare än Dropbox och Skydrive 7 Nå filerna via mobil och surfplatta 7 Stor guide till gratistjänsten Tonido. Smarta Tonido skapar en privata nätdisk utan kostnad Visst

Läs mer

sjalvservice.skelleftea.se

sjalvservice.skelleftea.se Handbok för användare sjalvservice.skelleftea.se Datum: 2019-05-02 1 Innehåll 1. Logga in/ut... 3 1.1 Logga in... 3 1.2 Logga ut... 4 2. Mina sidor... 5 2.1 Mina sidor... 5 2.1.1 Mina ärenden... 5 2.1.2.

Läs mer

Collector sparkonto Inloggning

Collector sparkonto Inloggning Collector sparkonto Inloggning Innehållsförteckning Sparkonto Privat... 2 LOGGA IN... 2 LOGGA IN MED E-LEGITIMATION... 2 LOGGA IN MED MOBILT BANKID... 4 LOGGA IN MED ENGÅNGSKOD... 4 Registrera PIN... 6

Läs mer

Kom igång med Dagboken i fyra enkla steg

Kom igång med Dagboken i fyra enkla steg Kom igång med Dagboken i fyra enkla steg Prova GRATIS månad på picturemylife.se PictureMyLifes Dagbok är en digital kontaktbok för barn, unga och vuxna med behov av kognitivt stöd. I Dagboken laddar man

Läs mer

Guide för kunder med Nordea e-legitimation

Guide för kunder med Nordea e-legitimation Dok namn: Guide för kunder Typ: typ Sida: 1(24) Beslutsfattare: beslutsfattare Status: status Datum: 2013-04-10 Ägare: Servicedesk Version: 1.0 Guide för kunder med Nordea e-legitimation Innehåll Guide

Läs mer

Elektronisk närvarolista

Elektronisk närvarolista Elektronisk närvarolista Elektroniska Närvarolistan, är en applikation där ledarna har sin egen inloggning och sköter hela närvaroregistreringen via sin webbläsare i datorn eller via sin smartphone. Du

Läs mer