Yttrande över förslag till reviderad hybridmodell (ver 8.0) och prismetod

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över förslag till reviderad hybridmodell (ver 8.0) och prismetod"

Transkript

1 Remissvar Sida 1(23) Diarienr Handläggare Godkänd av ST Marguerite Sjöström- Josephson Hans Förnestig VD Yttrande över förslag till reviderad hybridmodell (ver 8.0) och prismetod 1 Sammanfattning I grunden verkar Stokab och PTS mot samma inriktning, d.v.s. att skapa goda konkurrensförutsättningar till fördel för marknadens aktörer och konsumenterna. Stokab har goda kunskaper om hur fibermarknaden de facto fungerar och är angelägen att kunna dela med sig av denna till PTS med avsikt att öka valfriheten för konsumenterna genom att såväl stimulera fiberutbyggnaden som främja konkurrensen på marknaden. Vi välkomnar att PTS till viss del har tagit hänsyn till de synpunkter och redogörelser som Stokab framfört i tidigare yttranden. De justeringar som hitintills skett är dock tyvärr inte till någon del tillräckliga för att de gemensamma målen ska kunna uppfyllas. Såsom PTS förslag till kalkylmodell för närvarande är utformat, kommer ett införande av denna att hämma konkurrensen och motverka den önskvärda utbyggnaden av fibernät. Detta till nackdel för marknadens aktörer och i slutändan för konsumenterna vars valfrihet kommer att bli mer begränsad än vad den behöver vara. Därtill är risken stor att renodlade fiberleverantörer slås ut från marknaden och fiberinfrastrukturen återmonopoliseras vilket i sin tur leder till att en evig prisreglering blir nödvändig. Stokab har vid flera tillfällen under samrådsprocessen fört fram dessa farhågor som tyvärr visar sig besannas i föreliggande förslag till kalkylmodell för det fasta nätet. En av de allvarligaste bristerna är att PTS förslag fortfarande innebär att kostnadsresultatet för fibertillträde inte är baserat på relevanta och faktiska kostnader, vilket kommer att leda till att ingen aktör på marknaden kommer att kunna investera i fibernät som bär sig, d.v.s. där investeringen kan täckas av de ersättningar kunderna erlägger. Det kan påpekas att detta förhållande även kommer att gälla för den reglerade operatören ( SMP-operatören ) som dock p.g.a. av sitt innehav av den befintliga kopparinfrastrukturen har möjlighet att täcka kostnaderna för fiberinvesteringen med intäkter från andra abonnemangstjänster och tjänster i sitt andra nät (kopparnätet) 1. Detta kan av naturliga skäl varken rena svart fiberleverantörer eller andra aktörer göra, vilket i sig leder till en konkurrenssnedvridning och kommer på sikt innebära att endast SMP-operatören kan tillhandahålla fibertillträde. PTS har nu ett ansvar för att detta inte inträffar och måste därför som ett minimum se till att: 1 Consolidation model I Parameters rad 582, PTS assumption; 50 % is the competing operators market share at the site (house). PTS reducerar därvid produktionskostnaden med 50 % för ersättning från SMP-operatörens andra grossisttjänster.

2 Sida 2(23) i) De faktiska kostnaderna ligger till grund för kostnadsresultatet för svart fiberprodukterna varvid skillnaderna mellan de olika näten, kopparrespektive fiberbaserade, beaktas i den praktiska utformningen av prisregleringen. Eftersom fibernäten ännu inte är utbyggda är det mycket angeläget att kalkylmodellen ger en rättvisande bild av verkliga förhållanden. ii) Samförläggning kalkyleras med utgångspunkt från vad som är faktiskt möjligt. PTS utgår från att 40 % av kostnaden kan reduceras vid all (100 %) förläggning av accessnät. Bakom detta ligger helt orealistiska antaganden. Stokab vill även framhålla vikten av att regleringen inte utformas så att låga periodiska avgifter kan kompenseras med höga engångsavgifter. Det skulle skapa trösklar för alla aktörer på marknaden att köpa fibertillträde och därmed hämma svart fibermarknaden. PTS föreslår tre olika betalningsmodeller; (i) svart fiber till flerfamiljshus (per access) FTTB 2, (ii) svart fiber till flerfamiljshus (per lägenhet) FTTH 3 och (iii) svart fiber till flerfamiljshus med kostnad per meter. Stokab är mycket positiv till att PTS öppnar upp för möjligheten att kunna välja att prissätta anslutning till flerfamiljshus baserat på kostnaden för en enskild lägenhet (FTTH). Detta skapar incitament för fler än en operatör att köpa accesser i ett flerfamiljshus vilket ger fler valmöjligheter för hushållen/konsumenterna och hindrar inlåsningseffekter i huset. Betalningsmodellen FTTB är den gängse modellen på marknaden idag och kommer alltid att finnas kvar i första hand för företagsanslutningar. För hushållsmarknaden skapar den dock incitament för inlåsningseffekter vilket noggrant måste beaktas vid en eventuell prisreglering. Stokab ställer sig mycket tveksam till ett meterbaserat pris för själva accessnätet då det blir oklart vilka faktiska priser som kan komma att tillämpas då modellen brister både i förutsebarhet och transparens. Modellen kommer i likhet med FTTB alltid att finnas kvar för företagsanslutningar. Avslutningsvis vill Stokab framhålla att ett av syftena med regleringen inom området för elektronisk kommunikation är att uppnå målen i Sveriges bredbandsstrategi 4. Regeringen påpekar särskilt att utmaningen på området för elektronisk kommunikation är att få till en fungerande konkurrens och att marknadsaktörerna ges förutsättningar att investera. 5 Föreslagna kostnadsorienterade priser för svart fiber till flerfamiljshus ger starka incitament att inte investera i ny fiberinfrastruktur. Om prisregleringen ska kunna verka i riktning 2 Fiber To The Building (FTTB) 3 Fiber To The Home (FTTH) 4 Bredbandsstrategi för Sverige, N2009/8317/ITP, 3 november 2009 ( Bredbandsstrategi ), av vilken framgår bl.a. att den pågående teknikutvecklingen med krav på tillgång till bredband med hög hastighet och hög kvalitet kommer att kräva en betydande utbyggnad av fibernät. 5 Bredbandsstrategi, sidorna 18f.

3 Sida 3(23) mot att regeringens mål ska kunna uppnås så måste PTS analysera effekterna som ett införande av föreslagen kalkylmodell kan få på marknaden. Med anledning av att den föreslagna prisregleringen utgör ett kraftfullt statligt ingripande på marknaden så måste, enligt Stokabs uppfattning, förslaget till kalkylmodell för det fasta nätet samrådas ytterligare en gång efter erfoderliga justeringar innan den fastställs. 2 Bakgrund PTS har i sitt samrådsdokument avseende kalkylmodellen för det fasta nätet och förslaget till reviderad hybridmodell och prismetod efterfrågat marknadens synpunkter på samtliga aspekter av modellen. PTS har därvid även särskilt efterfrågat synpunkter och kommentarer på vissa specifika förändringar av modellen och prismetoden som gjorts i den aktuella revideringen. Hybridmodellen och prismetoden ska användas tillsammans av PTS för att omvandla kostnader i hybridmodellen till kostnadsorienterade priser. Dessa kostnadsorienterade priser ska i sin tur utgöra utgångspunkt för PTS granskning av SMP-operatörens prissättning. Även om det endast är SMP-operatören som direkt är föremål för PTS reglering, kommer samtliga övriga aktörer på marknaden och marknaden som sådan också påverkas av prisregleringen i mycket stor utsträckning. Detta bl.a. eftersom prissättningen på de produkter och tjänster som regleras, exempelvis tillträde till SMP-operatörens fibernät, kommer att utgöra kostnadsnormen på marknaden. Mot denna bakgrund är det naturligtvis av grundläggande betydelse att hybridmodellen och prismetoden utformas och kopplas ihop på ett sådant sätt att de, när de tillämpas, uppfyller de underliggande syftena med prisregleringen som sådan och i övrigt ger önskat resultat. PTS har uttryckt att kalkylmodellen för fasta nätet främst har till syfte att bl.a. främja konkurrens, främja investeringar i infrastruktur genom att skapa neutralitet i valet mellan att hyra en grossistprodukt av SMP-operatören och att bygga egen infrastruktur, skapa bättre utbud och valmöjligheter för konsumenterna bl.a. genom att hindra inlåsningseffekter, samtidigt som tillämpningen skall skapa en förutsägbar och jämn spelplan för samtliga marknadsaktörer. 6 Stokab, vars verksamhet syftar just till att skapa goda förutsättningar för IT-utvecklingen och vars uppdrag bl.a. är att bygga ut en öppen och konkurrensneutral fiberinfrastruktur som kan möta framtidens kommunikationsbehov samt skapa konkurrens och mångfald 7, instämmer helt med dessa PTS målsättningar. När det gäller synen på prisreglering som metod för att nå de eftersträvade målen hänvisar Stokab till tidigare ingivna yttranden. 6 Se exempelvis Samrådsdokumentet, sidorna 2 och 12. Se även PTS beslut av den 24 maj 2010 avseende marknaden för nätinfrastrukturtillträde (marknad 4) dnr: /23( Skyldighetsbeslutet ), sidorna 276, 278 och Stokab årsredovisning 2009, sidan 3.

4 Sida 4(23) Stokab har noggrant analyserat PTS förslag till hybridmodell och prismetod. Stokab redogör i detta yttrande för sina synpunkter på förslaget och presenterar förslag till hur detta kan utformas/ändras för att uppnå PTS ovan beskrivna syften. Stokab redogör vidare i ett särskilt avsnitt för sina synpunkter och kommentarer på PTS särskilda frågor. Stokab följer till sist även upp sina tidigare framförda synpunkter. 3 Synpunkter på förslag till reviderad hybridmodell och prismetod 3.1 Avsikten med neutrala incitament mellan kopparanslutning, FTTB och FTTH PTS anger att en utgångspunkt för att över huvud taget tillåta en differentierad prissättning för olika typer av fibertillträden är att det finns neutrala incitament mellan kopparanslutning, FTTB och FTTH. Anledningen anges vara att det ska finnas möjlighet för olika anslutningsformer på marknaden. Detta utgör enligt Stokabs uppfattning inget hinder för att PTS i den praktiska utformningen av prisregleringen tar hänsyn till de faktiska skillnaderna mellan de olika näten (kopparoch fibernäten). Det faktum att kopparnäten är en gammal (avskriven) infrastruktur och att fibernäten till övervägande del inte är utbyggda är en av de avgörande skillnader som naturligtvis måste beaktas. Mot denna bakgrund ter det sig orimligt att kostnadsresultatet för en kopparförbindelse (hel ledning) är betydligt högre än för svart fiberprodukterna i geotyp 1 och 2. Detta måste rättas till i kalkylmodellen genom att kostnadsresultatet för svart fiber sätts utifrån den faktiska produktionskostnaden. PTS har tidigare hänvisat till principen om teknikneutralitet och till att kommissionen i sin rekommendation utgå[r] ifrån ett teknikneutralt tillträde till nätinfrastruktur i förhållande till frågan om den felaktiga kostnadsallokeringen från svart fiber till andra abonnemangskunder/grossisttjänster. Av denna anledning vill Stokab även i detta sammanhang framhålla att för det fall PTS med neutrala incitament menar att de kostnadsorienterade priserna ska beräknas på basis av att kostnader för koppar och fiber är desamma eller att det ska kosta lika mycket att ansluta sig oberoende av infrastruktur, är detta alltjämt ett felaktigt tillvägagångssätt. Som Stokab redan tidigare påpekat innebär principen om teknikneutralitet, såsom denna kommer till uttryck i kommissionens rekommendation, inte att det på något sätt ska vara kostnadsmässigt likvärdigt att bygga ut exempelvis fibernät och kopparnät, utan att PTS i sin analys av vilka marknader som ska bli föremål för reglering ska ta hänsyn till alla typer av nätinfrastruktur och inte begränsa sig till en särskild typ av elektronisk kommunikationsteknik. Stokab hänvisar i övrigt till vad som tidigare angivits i bolagets yttranden. 8 8 Yttrande avseende effekterna på marknaden för nätinfrastrukturtillträde (marknad 4) till följd av kostnadsresultat i slutlig BU-modell V7.95, 22 december 2010, ingivet av Advokatfirman Hammarskiöld & Co på uppdrag av Stokab ( Yttrande Hammarskiöld & Co ).

5 Sida 5(23) 3.2 Utgångspunkten måste vara att främja fiberutbyggnaden och konkurrensen För att hybridmodellen och prismetoden ska kunna uppfylla de av PTS angivna syftena som beskrivs i avsnitt 2 ovan, anser Stokab att de måste utformas så att de: Bygger på marknadsmässiga antaganden om de underliggande kostnaderna så att det blir företagsekonomiskt lönsamt att investera i utbyggnad av fibernät för såväl SMP-operatören som för en ekonomiskt effektiv operatör (såsom t.ex. ett enskilt stadsnät eller annan renodlad svart fiberleverantör). Därigenom främjas investeringar i infrastruktur så att marknaden kan växa och neutralitet i valet mellan att hyra en grossistprodukt av SMP-operatören och att bygga egen infrastruktur skapas. Ger fler än en operatör möjlighet och incitament att tillhandahålla slutkundstjänster i en fastighet. Därigenom ökar konkurrensen inom fastigheten, inlåsningseffekter för konsumenterna förhindras och det skapas bättre utbud samt fler valmöjligheter för hushållen/konsumenterna. Gör det möjligt för såväl SMP-operatören som andra operatörer att differentiera sin prissättning exempelvis beroende på ansluten volym, avtalstidens längd, kundernas olika behov av servicenivåer och utifrån olika tilläggstjänster. Därigenom skapas bättre utbud och fler valmöjligheter för konsumenterna. Är enkla, tydliga och transparenta. Därigenom skapas en förutsebar spelplan för samtliga marknadsaktörer. Resulterar i att konkurrensen på marknaden främjas. 3.3 Betalningsmodellerna, FTTB, FTTH och per meter, måste ha sin utgångspunkt från marknadsmässiga antaganden Vad gäller tillträde till svart fiber till flerfamiljshus redovisar PTS förslag till hybridmodell tre olika kostnadsresultat för vad som i grunden utgör tre olika betalningsmodeller; (i) svart fiber till flerfamiljshus (per access) FTTB, (ii) svart fiber till flerfamiljshus (per lägenhet) FTTH och (iii) svart fiber till flerfamiljshus med kostnad per meter. Anledningen till att PTS i samband med revideringen av kalkylmodellen har valt att även redovisa ett kostnadsresultat per lägenhet är att PTS vill samråda om möjligheten att låta SMP-operatören kunna välja att prissätta anslutning till flerfamiljshus baserat på kostnaden för en enskild lägenhet alternativt kombinera olika erbjudanden beroende på storleken på flerfamiljhus, samt utforma affärsmodeller baserat på detta.

6 Sida 6(23) Stokab är mycket positiv till att PTS öppnar upp för möjligheten att kunna välja att prissätta anslutning till flerfamiljshus baserat på kostnaden för en enskild lägenhet. En sådan möjlighet ger enligt Stokabs uppfattning incitament för fler än en operatör att köpa accesser i ett flerfamiljshus, vilket i sin tur skapar konkurrens inom huset, ger fler valmöjligheter för hushållen/konsumenterna och hindrar inlåsningseffekter, d.v.s. att det exempelvis p.g.a. exklusivitetsavtal endast finns en operatör etablerad i fastigheten som erbjuder fiberbaserade tjänster till hushållen. Stokab ställer sig mycket tveksam till ett meterbaserat pris. Stokab antar att PTS har utgått från samma nivå (ca kr) för de periodiska avgifterna för alla tre betalningsmodellerna. Det blir dock oklart vilka faktiska priser som kan tillämpas utifrån det meterbaserade kostnadsresultatet. De skulle likväl kunna leda till orimligt höga avgiftsnivåer som orimligt låga avgiftsnivåer. Stokab kan identifiera tre olika tillämpningar för det meterbaserade kostnadsresultatet: i) Det faktiska avståndet mellan nätanslutningspunkten till flerfamiljshuset i varje enskilt fall. Nättopologin ser olika ut i olika geografiska områden samt även mellan olika nät (koppar- och fiberbaserade), men sist men inte minst mellan SMP-operatörens och andra svart fiberleverantörers nät. Brister föreligger således i såväl förutsebarhet som transparens. ii) Det genomsnittliga avståndet i SMP-operatörens nät. Detta skulle innebära ett fast pris likartat FTTB. Detta är dock inte transparent med andra svart fiberleverantörers nät. iii) Det faktiska avståndet för förbindelser som inte sträcker sig mellan närmsta nätanslutningspunkt och flerfamiljshuset, utan mellan en annan koncentrationspunkt inom < 10 km från flerfamiljshuset. 9 En köpare skulle således få stora svårigheter att i förväg avgöra nivån på den periodiska avgiften med ett meterbaserat pris i accessnätet då modellen brister både i förutsebarhet och transparens. Stokab avråder därför från att det meterbaserade kostnadsresultatet skall ingå i kalkylmodellen för det fasta accessnätet. Däremot bör PTS klargöra hur denna betalningsmodell kan ligga till grund för prissättningen för längre förbindelser, som inte sträcker sig från närmsta nätanslutningspunkt till flerfamiljshuset (accessnätet), utan från en annan en koncentrationspunkt till ett flerfamiljshus med ett längsta avstånd om < 10 km. Frågan är angelägen eftersom denna nätstruktur inte ingår i det faktiska accessnätet utan har en sträckning som snarare kan hänföras till terminerande avsnitt som ingår i marknad 6, hyrda förbindelser. Stokab anser även att en utformning av hybridmodellen och prismetoden som möjliggör för tillträdande operatörer att i varje enskilt fall välja den betalningsmodell som passar deras respektive affär bäst, d.v.s. att ersättning antingen erläggs för hela fastigheten eller per anslutning till enskilda lägenheter, är bra. För att en sådan 9 Se vidare Skyldighetsbeslutet (Tillträde till fiber mellan anslutningsnoder), sidan 203.

7 Sida 7(23) flexibilitet skall kunna åstadkommas samtidigt med att de inledningsvis beskrivna syftena med hybridmodellen och prismetoden uppnås måste dessa utformas så att: De inte styr kunden att köpa en viss typ av anslutning under vissa förutsättningar. Fiberleverantören kan räkna hem investeringen, d.v.s. få ersättning för sina faktiska produktionskostnader, oavsett vilken betalningsmodell operatören väljer. En förutsättning för detta är naturligtvis att priset för tillträde bygger på marknadsmässiga antaganden om de underliggande kostnaderna (vikten av detta utvecklas ytterligare i avsnitt 4.4 nedan). 10 Hybridmodellen och prismetoden måste alltså utformas så att de fungerar neutralt i förhållande till de olika betalningsmodellerna. De måste även utformas så att de är neutrala för en tillträdande operatör i valet att hyra en grossistprodukt av SMP-operatören eller att bygga en egen infrastruktur. Stokab vill även framhålla vikten av att regleringen inte utformas så att låga periodiska avgifter kan kompenseras med höga engångsavgifter. Det skulle skapa trösklar för alla aktörer på marknaden att köpa fibertillträde och därmed hämma svart fibermarknaden. Särskilt för mindre operatörer, med normalt sett en svag kassalikviditet, skulle denna inträdesbarriär leda till att de överhuvudtaget inte kan träda in på marknaden. 3.4 PTS utgångspunkter för FTTB, FTTH och per meter I förslaget till hybridmodell och det därpå baserade kostnadsresultatet för FTTB, FTTH och meterbaserade kostnader använder sig PTS av följande utgångspunkter: Generella antaganden för FTTB och FTTH i) Kostnad per lägenhetsanslutning och kvartal uppgår till 163 kronor. Kostnaden är resultatet av PTS arbete med LRIC modellen. ii) Genomsnittligt antal lägenheter per fastighet är 37 stycken. iii) Kostnaden för hel flerfamiljsfastighet uppgår till kronor (163*37) iv) Penetrationsgraden, d.v.s. antalet lägenheter i ett flerfamiljshus som förväntas ansluta sig med fiber, uppskattas till 50 %. FTTB i) Enligt PTS kostar en fastighetsanslutning med fiber kronor per kvartal. Kostnaden beräknas genom att multiplicera kostnaden per lägenhet med det antal lägenheter i en flerfamiljsfastighet som antas ansluta sig med fiber (163 kronor * 18,5 lägenheter). Denna kostnad skall enligt PTS utgöra grund för den kostnadsorienterade prissättningen vid tillämpning av prismetoden för fiber. 10 Detta är naturligtvis en förutsättning även om PTS skulle besluta att endast reglera antingen FTTB eller FTTH.

8 Sida 8(23) ii) I sin beräkning antar PTS en 50 %-ig penetrationsgrad till fibernätet. Detta innebär att det finns en betalande kund för halva den faktiska kostnaden för en fastighetsanslutning med fiber. När det gäller den andra halvan av kostnaden utgår PTS från att denna finansieras av andra abonnemangskunder/kopparbaserade tjänster som den effektiva operatören antas tillhandahålla/ha. PTS räknar dock inte, såsom normala affärsmodeller 11, med att de som faktiskt antas köpa fibertillträde och nyttja nätet, d.v.s. den förväntade penetrationsgraden, ska bära hela kostnaden. iii) På basis härav halverar PTS kostnadsresultatet för fiberanslutning för ett flerfamiljshus från kronor per access till kronor per access. 12 PTS räknar således med att hybridmodellens kostnadsresultat för en sådan anslutning endast uppgår till hälften av den faktiska produktionskostnaden. FTTH i) Enligt PTS kostar en lägenhetsanslutning med fiber 163 kronor per kvartal. Denna kostnad skall enligt PTS utgöra grund för den kostnadsorienterade prissättningen vid tillämpning av prismetoden för fiber. ii) Vid denna nivå på 163 kronor per lägenhet och kvartal krävs att samtliga hushåll, d.v.s. 100 %-ig penetration, ansluter sig med fiber för att den totala kostnaden för att ansluta en flerfamiljsfastighet skall bli täckt. iii) Vid antagandet om en 50 %-ig penetrationsgrad till fibernätet uppstår samma situation som beskrivits ovan för FTTB. PTS halverar kostnadsresultatet för fiberanslutning för ett flerfamiljshus från kronor per access till kronor per access. Antaganden för det meterbaserade kostnadsresultatet i) Utgår från SMP-operatörens kopparbaserade nätinfrastruktur. ii) Ett avstånd om meter mellan nätanslutningspunkten och flerfamiljshuset. iii) Kostnadsresultatet för svart fiber till flerfamiljshus är 2,2 kronor/meter i geotyp 1. iv) Enligt PTS blir då kostnaden för att ansluta ett flerfamiljshus kronor. v) PTS räknar även i denna modell med att kostnaden för anslutningen endast uppgår till hälften av den faktiska produktionskostnaden. De är således samma utgångspunkter som ligger till grund för PTS föreslagna betalningsmodeller, FTTB, FTTH och den meterbaserade, vilket i realiteten leder till en underprissättning av svart fibernät på marknaden. Att i kostnadsresultatet för de 11 Se exempelvis PTS egna uttalande att det är i linje med de flesta affärsmodeller som för närvarande tillämpas på slutkundsnivå att tillmäta användningen av en tjänst betydelse vid fördelningen av produktionskostnaden för den aktuella tjänsten. PTS anger att Om exempelvis den totala investeringen i ett accessnätsområde är XX miljoner kronor så är det rimligt att fördela denna kostnad efter användningen (antal kunder). PTS konsultationssvar på samråd om bottom-up modellen, dnr /2.1.2, 2 november 2010, sidan Svar från PTS i presentation vid möte den 25 november Se även Consolidation model I Parameters, rad 582, PTS assumption; 50 % is the competing operators market share at the site (house). PTS reducerar därvid produktionskostnaden med 50 % för SMP-operatörens ersättningar från andra grossisttjänster.

9 Sida 9(23) periodiska avgifterna allokera hälften av produktionskostnaderna till andra abonnemangskunder/grossisttjänster kommer att motverka byggandet av operatörsneutrala fibernät i Sverige. Affärsintresset både hos SMP-operatören och andra aktörer på marknaden kommer att inriktas på att i största möjliga utsträckning kunna tillhandahålla andra grossisttjänster än svart fiber i accessnätet för vilka lönsamheten kan förväntas bli mycket god. Då nätstrukturen för FTTH ännu inte är utbyggd utgör detta, enligt Stokabs uppfattning, ett allvarligt hot för att denna produkt överhuvudtaget ska kunna introduceras på marknaden inom överskådlig tid. Stokab anser att det är felaktigt av PTS att i hybridmodellens kostnadsresultat, vilket skall återspegla den faktiska produktionskostnaden för en ekonomiskt effektiv operatör, räkna bort halva den faktiska kostnaden. Ett sådant tillvägagångssätt resulterar i en alldeles för låg utgångspunkt när det kostnadsorienterade priset skall beräknas enligt prismetoden. Stokab hänvisar i detta avseende i huvudsak till ingivna yttranden och till sina kontakter med PTS i övrigt. 13 PTS påpekar vid ett flertal tillfällen att de kostnader som beräknas enligt hybridmodellen inte utgör priser. 14 Stokab är naturligtvis medvetet om detta. Det är dock onekligen så att hybridmodellen kostnadsresultat utgör grund för beräkningen av kostnadsorienterade priser utifrån prismetoden och att utgångspunkten för prissättningen är att SMP-operatörens genomsnittliga pris per tjänst ska motsvara den genomsnittliga kostnaden per tjänst enligt modellen. 15 Mot denna bakgrund är det naturligtvis en grundläggande förutsättning att hybridmodellens kostnadsresultat måste motsvara den faktiska produktionskostnaden för en effektiv operatör. 4 Aspekter som måste beaktas vid utformningen av kalkylmodellen 4.1 Kalkylmodellen får inte snedvrida konkurrensen på marknaden Kalkylmodellen måste utformas så att den dels utgör en drivkraft för SMPoperatören att sälja till så många operatörer som möjligt och därigenom öppnar upp för konkurrens, dels så att den inte påverkar de tillträdande operatörernas köpbeteende. De betalningsmodeller som PTS föreslår ska kunna tillämpas av SMPoperatören FTTB, FTTH och meterbaserade skapar olika drivkrafter för marknadens aktörer. Det bör noteras att riskbilden för de två betalningsmodellerna - FTTB och FTTH - är olika och till stor del beror på den förväntade penetrationsgraden. När den tillträdande operatören köper anslutning till hela fastigheten (FTTB), d.v.s. till samtliga lägenheter, bär han själv hela risken för att uppnå den beläggningsgrad som krävs för att investeringen ska bli lönsam. När den tillträdande operatören istället köper anslutning till enskilda lägenheter (FTTH) är det däremot fiberleverantören som bär risken för att investeringen ska bli lönsam. 13 Stokab hänvisar här bl.a. till sitt Yttrande över dokumentation och kostnadsresultat av slutlig BUmodell v7.95, 6 december 2010 och Yttrande Hammarskiöld & Co. 14 Se t.ex. Samrådsdokumentet, sidan Se t.ex. LRIC prismetod för grossistprodukter UTKAST TILL rev g, Dnr: /2.1.2, 25 januari 2011, sidorna 4 och 8.

10 Sida 10(23) Kalkylmodellen måste utformas så att den inte snedvrider konkurrensen på marknaden och så att den långsiktigt leder till att sektorsregleringen kan avskaffas. 4.2 Ökad valfrihet för konsumenten - inlåsningseffekten måste beaktas Prissättningen av FTTB och FTTH måste utformas på ett sätt som inte leder till exklusivitetsavtal och inlåsning av hushållen/kunderna då detta hämmar konkurrensen och begränsar hushållens/konsumenternas valmöjligheter. Betalningsmodellen FTTB skapar i grunden drivkrafter så att exklusivitetsavtal tecknas mellan den tillträdande operatören och fastighetsägaren. Anledningen är att en tillträdande operatör som betalat för att ansluta hela fastigheten vill säkerställa att han kan uppnå en hög beläggningsgrad och uppnå lönsamhet. Utan möjlighet till exklusivitetsavtal är det få operatörer som skulle vara intresserade av att betala för anslutning till ett helt hus. Detta kommer att bli än viktigare om det i ett och samma hus både skulle finnas möjlighet att köpa fibertillträde till hela fastigheten och till enskilda lägenheter. Det är således av avgörande betydelse att betalningsmodellen för FTTB utformas så att den främjar konkurrensen och inte begränsar konsumenternas valfrihet genom att leda till inlåsningseffekter. Betalningsmodellen FTTH ger tillträdande operatörer möjlighet att köpa anslutning till enskilda lägenheter, vilket medför att fler än en operatör samtidigt kan vara aktiva i en och samma fastighet. På så sätt skapas konkurrens inom huset, hushållen/konsumenterna ges fler valmöjligheter och inlåsningseffekter enligt vad som beskrivits ovan hindras. 4.3 Negativa effekter på marknaden - en återmonopolisering får ej uppstå PTS förslag till kostnadsresultat för FTTB och FTTH leder till att prissättningen endast kommer att utgå från hälften av de faktiska produktionskostnaderna för en ekonomiskt effektiv operatör. Det finns således ingen reell möjlighet för en effektiv operatör att få ersättning för sina faktiska produktionskostnader. Skillnaden mellan SMP-operatören och andra effektiva operatörer i dessa avseenden är dock att denne, p.g.a. av sitt innehav av den befintliga kopparinfrastrukturen, har möjlighet att täcka kostnaderna för fiberinvesteringen med intäkter från tjänster i andra nät, främst kopparnätet. Det kommer således endast vara SMP-operatören som kan tillhandahålla fibertillträde till priser baserade på PTS förslag om kostnadsresultat. Sådana kostnadsorienterade priser för svart fiber till flerfamiljshus skapar inte några incitament att investera i fibernät. Istället kommer den befintliga konkurrensen att försämras och marknaden som sådan att skadas. Det kommer heller inte att föreligga någon neutralitet i valet mellan att hyra en grossistprodukt av SMP-operatören och att bygga egen infrastruktur. Tvärtom kommer operatörer ges starka incitament att inte investera i ny fiberinfrastruktur, utan istället köpa billigt tillträde från SMP-

11 Sida 11(23) operatören där sådan finns. Det finns skäl att påpeka att det även för SMP-operatören utifrån de föreslagna kostnadsresultaten finns starka skäl att avstå från utbyggnad av fibernät. Den föreslagna kalkylmodellen kommer således leda till en återmonopolisering och ett behov av en evig sektorsreglering på marknaden Den faktiska kostnaden måste ligga till grund för kostnadsresultatet och den efterföljande prissättningen Som framgått av ovanstående är det en förutsättning för att en tillämpning av hybridmodellen och prismetoden ska kunna leda till de önskade resultaten (vilka beskrivits i avsnitt 2 ovan) att utgångspunkten vid beräkning av kostnadsorienterade priser tas i den totala faktiska kostnaden för att ansluta en flerfamiljsfastighet med fiber. För att hybridmodellen och prismetoden ska främja investeringar i infrastruktur så att marknaden kan växa och konkurrensen öka måste det vara företagsekonomiskt lönsamt att göra investeringen för SMP-operatören såväl som för en effektiv operatör (exempelvis ett enskilt stadsnät eller annan renodlad svart fiberleverantör). Ovanstående innebär att det kostnadsresultat som följer av förslaget till hybridmodell i första hand måste korrigeras enligt följande för att över huvud taget kunna användas tillsammans med en prismetod för beräkning av kostnadsorienterade priser: Anslutningskostnaden för FTTB enligt hybridmodellen måste motsvara den faktiska kostnaden för en sådan anslutning, d.v.s kronor. Enligt Stokab är den faktiska kostnaden för att ansluta ett flerfamiljshus densamma oavsett storlek på fastigheten eller antalet lägenheter inom en och samma geotyp. Om PTS vid framtagandet av anslutningskostnaden för FTTH förutsätter en penetrationsgrad på 50 %, måste dessa 50 % av hushållen som antas ansluta sig bära 100 % av investeringen. Detta är nödvändigt för att en effektiv operatör ska kunna erbjuda en affärsmodell där ersättning erläggs per lägenhet. 17 Detta innebär att kostnaden för fiberanslutning per lägenhet vid en 50 %-ig penetrationsgrad enligt hybridmodellen skall vara 6 031/18,5 18 = 326 kronor per lägenhet och kvartal. 16 För en mer detaljerad beskrivning av de effekter som kostnadsorienterade priser baserade på för låga kostnadsresultat får i detta fall, de yttranden som refereras i fotnot 8 och 13 ovan. 17 Stokab hänvisar även till PTS egna uttalande att ett kostnadsorienterat pris ska återspegla kostnader och inte användningen i sig. Däremot har användningen betydelse för hur kostnaden fördelas. Om exempelvis den totala investeringen i ett accessnätsområde är XX miljoner kronor så är det rimligt att fördela denna kostnad efter användningen (antal kunder) vilket är i linje med de flesta affärsmodeller som för närvarande tillämpas på slutkundsnivå., PTS konsultationssvar på samråd om bottom-up modellen, dnr /2.1.2, 2 november 2010, sidan (37*0,5=18,5)

12 Sida 12(23) 5 Utformningen av prismetoden 5.1 Prismetoden måste vara förutsebar I sitt samrådsdokument anger PTS att man i prismetoden adresserar det faktum att fiber är en infrastruktur som nyanläggs och är under uppbyggnad. Prismetoden i sin tur anger att variationer i att tillhandahålla fibertillträde kan göra att det finns behov av att ytterligare differentiera prissättningen, utöver vad som följer av de olika kostnaderna i kalkylmodellen. Mot denna bakgrund presenterar PTS i samrådsdokumentet ett antal förslag på hur sådan prisdifferentiering skulle kunna ske, exempelvis genom att SMP-operatören, istället för att utgå från PTS antaganden om i) kostnad per lägenhet, ii) antal lägenheter i flerfamiljsfastigheten och iii) beläggningsgrad i hybridmodellens kostnadsresultat, i enskilda fall ska få göra antaganden om antal lägenheter och/eller beläggningsgrad i sin prissättning baserat på modellens kostnadsresultat per lägenhet. PTS har även i samrådsdokumentet ställt särskilda frågor avseende förslagen. Stokab anser inte att något av de förslag till prisdifferentiering som presenteras i samrådsdokumentet är lämpliga att inkludera i prismetoden. Den huvudsakliga anledningen är att de skulle skapa stor regulatorisk osäkerhet (se Stokabs synpunkter på PTS särskilda frågor i avsnitt 6.2 nedan). Stokab presenterar istället nedan sin syn på förslaget till prismetod och lämnar konkreta förslag på hur denna bör utformas för att de i avsnitt 2 ovan beskrivna syftena skall uppfyllas. 5.2 Fiber utgör i stort sett alltid nyanlagd infrastruktur PTS uttrycker i samrådsdokumentet att fiber i allmänhet anläggs etappvis i mindre områden med växande beläggningsgrad och att hänsyn därtill bör kunna tas vid prissättningen. Stokab håller med om att man vid prissättningen bör ta hänsyn till den tid det tar att uppnå beräknad penetrationsgrad i fibernät (se avsnitt 5.3 nedan). Mot bakgrund av att utbyggnaden av fiber till hushållen i Sverige är i begynnelseskedet och i stort sett all utbyggnad av fiber utgör nyanläggning anser Stokab att sådan hänsyn vid prissättningen inte ska tas endast under vissa omständigheter utan att utgångspunkten måste vara alla former av fibertillträde i prissättningen skall behandlas som nyanlagd fiber. 5.3 Tidsfaktor och beläggningsgrad Just på grund av att fiber nyanläggs, till stor del i områden där det redan finns kopparnät, måste prissättningen av fibertillträde vid FTTH ta hänsyn till när i tiden den beräknande beläggningsgraden rimligen kan uppnås. PTS räknar med en penetrationsgrad om 50 % redan första dagen. Detta är naturligtvis inte möjligt i verkligheten, utan det kommer att ta flera år att uppnå en sådan penetrationsgrad. De erfarenheter som gjorts i Stockholm visar klart och tydligt på detta.

13 Sida 13(23) Trögheten i ökad användning av fiber i hushållsmarknaden beror delvis på att en stor del av hushållen/konsumenterna redan idag har någon form av bredbandsaccess. Dessa tjänster trafikeras via inomhusnät (i regel koppar- eller koaxnät) närmast slutkunden utifrån separata avtal mellan fastighetsägaren och operatören. Dessa avtal har som regel förhållandevis långa bindningstider, vilket medför att penetrationsgraden i fibernät förväntas växa långsamt under en lång period i takt med att dessa fastigheter blir fria och kan byta anslutningsform till fiber. PTS måste beakta detta vid prissättningen av FTTH. Stokab anser inte att denna problematik kan lösas med en differentierad prissättning under infasningsperioden fram till dess att beräknad beläggningsgrad kan uppnås såsom föreslås av PTS. Stokab anser istället att prismetoden måste kompletteras med antagande om en successiv ökad beläggningsgrad vid beräkningen av den periodiska avgiften för FTTH. Priset måste vara fast över tid och därför sättas något högre för att kompensera för den inledningsvis lägre penetrationsgraden. 5.4 Rabatter, servicenivåer etc. Stokab anser att de kostnadsorienterade priser som kommer att följa av hybridmodellen och prismetoden bör utgöra grundpriser, d.v.s. priser utan några rabatter, tillägg etc. Stokab anser dock att det är viktigt att prismetoden ger utrymme för prisdifferentiering, exempelvis rabattstrukturer som bygger på köpt volym (d.v.s. antal accesser) eller avtalstidens längd. Sådana rabatter måste vara transparenta och icke-diskriminerande, d.v.s. likvärdiga villkor måste tillämpas vid likvärdiga omständigheter. Prismetoden måste därutöver även ge utrymme för prisdifferentiering utifrån kundernas olika behov av servicenivåer, tilläggstjänster m.m. 5.5 Förslag till prismetod Prismetoden måste vara utformad så att den är enkel, transparent och förutsebar för marknadens aktörer samt så att den utgör en faktisk drivkraft för fortsatt utbyggnad av fibernät och främjar konkurrensen på marknaden. Detta kan åstadkommas genom att: i) De faktiska produktionskostnaderna måste läggas till grund för kostnadsresultatet. Skillnaderna mellan de olika näten, koppar- respektive fiberbaserade måste därför beaktas i den praktiska utformningen av prisregleringen med avsikt att stimulera till fortsatt utbyggnad av operatörsneutrala nät. ii) Prismetoden måste hantera de tillträdande operatörernas köpbeteende, kopplat till storleken på fastigheten och beläggningsgrad, med rätt koppling mellan FTTB och FFTH så att inlåsningseffekter förhindras i möjligaste mån. a) Kostnadsresultatet för FTTH måste beräknas enligt gängse affärsmodeller så att investeringen kan räknas hem: - Förutsatt en genomsnittlig penetrationsgrad på 50 %, så måste

14 Sida 14(23) dessa 50 % (de hushåll som förväntas ansluta sig) bära 100 % av kostnaden. b) Prismetoden måste kompletteras med att FTTH ska vara begränsad till att endast avse användning mot enskilda hushåll. c) Prismetoden måste kompletteras med priset för FTTH ska vara fast d.v.s. det ska inte variera utifrån antal lägenheter. Något annat skulle bli svårhanterligt och byråkratiskt då lägenheter byggs om genom att slås ihop, delas o.s.v. d) Prismetoden måste kompletteras med antagande om en successiv ökad beläggningsgrad (tidsfaktor) vid beräkningen av den periodiska avgiften för FTTH. Antagandet om tidsfaktor måste därför ha utgångspunkt från en förhållandevis lång tidshorisont. Priset måste ligga fast över tid. e) FTTB får inte sättas för lågt i förhållande till FTTH då FTTBmodellen driver marknaden till att låsa in hela huset. iii) Prismetoden måste kompletteras med att det meterbaserade kostnadsresultatet i huvudsak ska användas för längre fiberförbindelser 19. iv) Fibernät ska alltid betraktas som nyanlagd infrastruktur. Den periodiska avgiften måste kunna ligga fast över tid för samtliga betalningsmodeller. v) Servicenivåer och tilläggstjänster måste kunna anpassas efter kundernas behov och därvid kunna prissättas separat. vi) Rabattkonstruktionen bör utformas så att den främjar konkurrensen och inte snedvrider konkurrensen på marknaden. 6 Synpunkter på PTS särskilda frågor PTS har särskilt efterfrågat synpunkter och kommentarer på vissa förändringar av hybridmodellen och prismetoden som gjorts i den aktuella revideringen. Stokab redogör nedan för sina synpunkter i dessa avseenden (notera att Stokab inte yttrar sig över samtliga av PTS särskilda frågor). Stokab refererar i varje underavsnitt till PTS respektive fråga. 19 Se vidare avsnitt 3.3 och skyldighetsbeslutet (Tillträde till fiber mellan anslutningsnoder), sidan 203.

15 Sida 15(23) 6.1 Kommentarer på förändringar i förslaget till reviderad hybridmodell Kortare väglängder i accessnätet PTS har beräknat ett kortare gemensamt nät (cirka 19 %) i huvudsak inom tätort beroende på att en lägre andel av accessnätet beräknas förläggas på bägge sidor av gatan. I mycket tätbebyggda områden och i centrumområden förläggs ett fibernät på bägge sidor om gatan, eftersom det medför mycket höga kostnader att korsa gator. Det blir då, trots en förläggning på bägge sidor, betydligt lägre kostnader än att korsa gatan. I mindre tätbebyggda områden med lägre intensitet i trafiken m.m. kan nätet förläggas enligt PTS förslag med en förläggning på ena sidan gatan och där denna korsas vid behov. Den uppskattade kostnaden styr således hur förläggningen av nätet utförs. Stokab kan inte bedöma omfattningen av de olika förläggningssätten men PTS förslag förefaller inte orimligt Driftkostnader PTS antaganden är i stort sett rimliga, timkostnaden förefaller dock vara något lägre än vad som gäller på marknaden. 6.2 Förslag till reviderad prismetod Fråga nr. 4 (relationen mellan priser på nätinfrastrukturoch bitströmstillträde) PTS förslag till kalkylmodell blandar ihop både olika produkter (koppar/fiber) inom marknad 4 (se avsnitt 3.4 ovan och avsnitt 7.2 nedan) och olika produkter inom marknaderna 4 och SMP-operatören ges med föreliggande förslag möjlighet att höja ersättningsnivåerna utöver den faktiska kostnaden för andra grossisttjänster än för svart fiberprodukterna. Detta utökade handlingsutrymme används, i föreliggande förslag till prisreglering, för att hålla nere priset på svart fiberprodukterna. Förutom att detta hotar den fortsatta fiberutbyggnaden, i första hand för hushållsmarknaden, leder utformningen till att konkurrensen snedvrids både inom marknaden för nätinfrastruktur och marknaden för bredbandstillträde. PTS bör även pröva förslaget rörande bitström med hänsyn till den pågående informationskampanj, där PTS tillsammans med Konkurrensverket och Sveriges Kommuner och Landsting, uppmanar stadsnäten m.fl. att endast tillhandahålla den grundläggande IT-infrastrukturen svart fiber. Förslaget är kontraproduktivt utifrån detta perspektiv. 20 Se - Consolidation model I Parameters rad 582, PTS assumption; 50 % is the competing operators market share at the site (house). PTS reducerar därvid produktionskostnaden med 50 % för SMPoperatörens ersättning från andra grossisttjänster däribland Bitström.

16 Sida 16(23) Fråga nr. 6 (geografiska kostnadsvariationer) Stokab anser att väsentliga kostnadsskillnader mellan olika geotyper skall kunna beaktas vid prissättningen av fibertillträde. Utgångspunkten måste dock vara att investeringarna kan räknas hem och att svart fiber affären inte blir företagsekonomiskt olönsam. Oavsett om prissättningen skulle göras nationell eller regional måste den utformas så att den inte får de negativa effekter som Stokab uppmärksammat på (se vidare avsnitt 4 ovan). För att säkerställa att prisregleringen verkar i riktning mot dess avsedda syfte, måste PTS noggrant analysera de effekter införandet skulle få på marknaden. Enligt Stokabs uppfattning måste föreliggande förslag utredas vidare efter det att aktörerna lämnat sin syn på PTS förslag. Mot bakgrund av att en prisreglering utgör ett kraftfullt statligt ingripande på marknaden behövs ytterligare ett samråd innan kalkylmodellen för det fasta nätet fastställs. I de fall kostnadsresultaten skulle vägas samman i regionala indelningar är detta en absolut nödvändighet Fråga nr. 7 (rabatter) Stokab instämmer med förslaget till prismetod, att rabattkonstruktioner inte får vara diskriminerande eller ges snedvridande effekt, d.v.s. att de inte får vara godtyckliga eller gynna särskild part. I kommissionens rekommendation om reglerat tillträde till nästa generations accessnät 21 identifieras särskilt två möjligheter att rabattera prissättningen för fibertillträde; (i) vid långsiktiga tillträdesavtal och (ii) volymrabatter. Stokab vill i detta sammanhang än en gång understryka att en förutsättning för att rabatter enligt förslaget till prismetod ska kunna ges naturligtvis är att kostnadsresultatet i förslaget till hybridmodell justeras så att det återspeglar de faktiska produktionskostnaderna för fibertillträde Fråga nr. 8 (prisdifferentiering p.g.a. initialt låg anslutningsgrad) Stokab anser att prismetoden skall utformas på så sätt att hänsyn tas till den omständigheten att i stort sett all fiber är nyanlagd infrastruktur och till tidsfaktorn för att nå förväntad beläggningsgrad (se avsnitt 5 ovan där Stokab även redogör för sitt förslag till hur detta på lämpligaste sätt ska ske och hur prismetoden ska utformas i det avseendet). Stokab anser inte att prisdifferentiering bör tillåtas enligt något av de av PTS två föreslagna sätten att under en infasningsperiod låta: (i) Den periodiska avgiften överstiga den enligt LRIC-metoden beräknade kostnaden för att därefter plana ut till LRIC-kostnad vid en högre beläggningsgrad, eller 21 Kommissionens rekommendation av den 20 september 2010 om reglerat tillträde till nästa generations accessnät.

17 Sida 17(23) (ii) Engångsavgiften variera och därigenom balansera den kostnad som uppstår vid nyanläggning mot en begränsad initial kundbas. Dessa förslag skulle enligt Stokabs uppfattning leda till stor regulatorisk osäkerhet, eftersom det inte skulle vara förutsebart för den tillträdande operatören vilket pris som ska betalas vid vilket tillfälle. Det skulle således vara väldigt svårt för en tillträdande operatör att kontrollera priset i syfte att veta hur dennes affär mot slutkunden ska se ut. Stokab anser att det är nödvändigt att prissättningen för fibertillträde är tydlig och förutsebar, vilket inte skulle bli fallet om en prisdifferentiering enligt ovan tilläts. Att kompensera låga periodiska avgifter med höga engångsavgifter skulle skapa trösklar för alla aktörer på marknaden att köpa fibertillträde och därmed hämma svart fibermarknaden (se vidare avsnitt 3.3). Därutöver skulle en högre prissättning under infasningsperioden tvinga de operatörer som är tidiga med att köpa fibertillträde och tar risken att etablera sig i det aktuella området att betala en större del av fiberleverantörens investering än sådana operatörer som avvaktar och ansluter sig först efter denna period. Detta skulle verka hämmande på utvecklingen av marknaden, eftersom operatörer sannolikt skulle vara mindre intresserade av att köpa fibertillträde på sådana villkor Fråga nr. 9 (parametrar att ta hänsyn till vid prissättning) Stokab anser att SMP-operatören inte ska få göra några av de föreslagna antagandena i sin prissättning. Detta skulle skapa regulatorisk osäkerhet och otydlighet avseende prissättningen för tillträdande operatörer. Dessutom skulle en sådan prisdifferentiering enligt Stokabs uppfattning bli svår för PTS att övervaka. I övrigt hänvisas till avsnitt 5 ovan Fråga nr. 10 (effekter av prisdifferentiering) Stokab anser att det måste finnas möjligheter för tillträdande operatörer att själva differentiera utbudet till slutkunderna. Detta kan ske bl.a. genom rabatter baserade på volym och/eller avtalstid samt genom att erbjuda olika servicenivåer och tilläggstjänster. SMP-operatörens möjlighet till prisdifferentieringen måste utformas så att den är transparent, förutsebar och därmed överblickbar samt att den är anpassad till slutkundernas behov Fråga nr. 11 (prissättning av svart fiber till företag) Kalkylmodellen för det fasta nätet utgår i allt väsentligt från att svart fiber produkterna ska tillgodose de tillträdande operatörer med ett nät som skapar förutsättningar att ansluta hushållen. Prissättningen för företagsanslutningar måste därför utgå från andra förutsättningar än prissättningsmodellen som gäller för accesser till flerfamiljshus. Prissättningsmodellerna FTTB och per meter kan dock under vissa förutsättningar tillämpas för företagsanslutningar: Prissättningen måste baseras på den faktiska produktionskostnaden för en fiberanslutning av den fastighet där företaget är beläget.

18 Sida 18(23) Förutsatt ovanstående kan kostnadsresultatet, för FTTB kombinerat med det meterbaserade kostnadsresultatet för längre förbindelser, tillämpas för företagsanslutningar. Prismetoden måste dock medge att företagsanslutningar ska kunna kompletteras med olika servicenivåer och tilläggstjänster vilka kan prissättas i särskild ordning. Det måste framhållas att rådande marknadspriser idag inte begränsar företagens efterfrågan i nämnvärd omfattning eftersom elektronisk kommunikationen är en kritisk funktion och en förutsättning för tillväxt för flertalet företag. Eftersom prisregleringen även omfattar företagsanslutningar i accessnätet är det än mer viktigt att priset baseras på den faktiska produktionskostnaden. Om så inte blir fallet så riskeras fiberförsörjningen till de svenska företagen. Det kommer i sin tur att påverka både teknikutvecklingen och utvecklingen av svenskt näringsliv. Det är därför av yttersta vikt att prissättningen för företagsanslutningar inte omgärdas av prisreduktioner eller andra regleringar som i något avseende begränsar möjligheten att tillhandahålla svart fiberprodukter till företagsmarknaden. Kostnaderna för nätinfrastrukturen är olika för företagen och hushållen. De senare är en homogen grupp med krav på likartad utformning av näten, dessa nät kan byggas så att de nyttjas på ett kostnadseffektivt sätt. Företagen utgör inte samma homogena grupp utan har mer kundunika krav varför även nyttjandet tar mer resurser av nätinfrastrukturen. Dessutom kan kostnaden för anslutningen av huset som regel inte fördelas på fler än en eller ett ytterst fåtal köpare. Skillnaderna mellan hushåll och företag måste således klargöras i prismetoden varvid det måste de olika produkternas avsedda användning måste framgå. Det måste också framhållas att olika servicenivåer, redundans i nätet, kund-odfer etc. är nödvändiga inslag i företagsprodukterna. Högre servicenivåer kräver en underliggande redundant nätstrukturer vilket är kostnadsdrivande. 7 Uppföljning av Stokabs tidigare synpunkter 7.1 Tidigare påpekade felaktigheter som inte beaktats Stokab har redan i samband med PTS förslag till slutlig BU-modell framfört synpunkter på PTS antaganden/beräkningar avseende samförläggning, anläggningskostnader och leverans, vilka samtliga innehåller felaktigheter som bidragit till ett för lågt kostnadsresultat för tillträde till fibernät. Stokab har samtidigt även starkt ifrågasatt den omständigheten att PTS vid den slutliga beräkningen av kostnadsresultat för fibertillträde halverat den faktiska produktionskostnaden för sådant tillträde med hänvisning till att halva kostnaden finansieras med intäkter från kopparbaserade tjänster/abonnemangskunder, d.v.s. tjänster i andra nät än det

19 Sida 19(23) fibernät som investeringen avser. 22 PTS har i det föreliggande förslaget till hybridmodell i viss mån beaktat och försökt bemöta de av Stokab framförda synpunkterna, vilket Stokab naturligtvis uppskattar. Stokab anser dock att ett flertal av de tidigare påpekade och de mest allvarliga felaktigheterna alltjämt kvarstår i PTS förslag till hybridmodell, vilket resulterar i att även förslaget till denna modell presenterar ett alldeles för lågt kostnadsresultat för tillträde till fibernät. Stokab vill därför återigen i samband med det pågående samrådet avseende förslaget till hybridmodell fästa PTS uppmärksamhet på dessa tidigare påpekade felaktigheter och i möjligaste mån förtydliga sin inställning i dessa avseenden. Stokab hänvisar i detta avseende i övrigt även till vad som tidigare anförts i bolagets yttranden Allokering av faktiska kostnader för fibertillträde till kopparbaserade tjänster/abonnemangskunder Stokab har tidigare anfört att det är felaktigt av PTS att vid beräkning av kostnadsresultaten för fibertillträde räkna med att en effektiv fiberleverantör endast finansierar halva sin investering i en fastighetsanslutning med intäkter från fiberaffären och att den andra hälften finansieras med intäkter från andra tjänster/kopparbaserade tjänster. PTS synes uppfatta att Stokab anser att fiberprodukter måste baseras på en standalone svart fiber operatör och att man vid en nyförläggning därför måste räkna med parallella nät, ett för svart fiber och ett för andra tjänster. Detta är felaktigt uppfattat. Vad Stokab framfört är att eftersom en kostnadsorienterad prissättning innebär att priset fastställs utifrån den faktiska produktionskostnaden för en viss tjänst, i detta fall kostnaden för en effektiv operatör att anlägga ett nytt fibernät med samma geografiska utbredning och kundefterfrågan som SMP-operatörens befintliga kopparnät, är det felaktigt att räkna med intäkter från eller allokera kostnader till ett annat nät än det aktuella fibernätet. Eftersom PTS räknar med att en effektiv operatör kan uppnå en beläggningsgrad om 50 % vid utbyggnaden av ett fibernät, måste dessa 50 % enligt Stokabs uppfattning bära hela (100 %) investeringskostnaden. Produktionskostnaden för fibernätet måste således fördelas på den förväntade användningen av detta nät och inte på tjänster i andra nät. En effektiv tillhandahållare av fibernätinfrastruktur har inte heller tillgång till kopparinfrastruktur/abonnemangskunder som kan finansiera investeringen i fibernät. PTS utgångspunkt är således felaktig. PTS anger vidare i sitt bemötande av vad Stokab framfört i detta avseende att: (i) syftet med regleringen inte är att beräkna så höga kostnader som möjligt, (ii) kostnader ska beräknas utifrån de faktiska volymer och utbredning som SMP-operatörens nät har (inklusive skalfördelar) och 22 Stokabs Yttrande över dokumentation och kostnadsresultat av slutlig BU-modell v7.95, 6 december 2010 och Yttrande Hammarskiöld & Co. 23 Stokabs Yttrande över dokumentation och kostnadsresultat av slutlig BU-modell v7.95, 6 december 2010 och Yttrande Hammarskiöld & Co.

20 Sida 20(23) (iii) neutrala investeringsincitament ska skapas, vilket i vissa fall innebär att nyinvesteringar är företagsekonomiskt olönsamma. Stokab menar naturligtvis inte att man ska beräkna så höga kostnader som möjligt, men att man däremot måste använda sig av de faktiska kostnaderna och att dessa inte utan vidare kan allokeras till tjänster i ett annat nät än fibernätet. Syftet får således inte heller vara att beräkna så låga kostnader som möjligt. Stokab håller vidare med om att kostnaderna ska beräknas utifrån vad PTS angivit i (ii) ovan. Detta innebär enligt Stokabs uppfattning dock endast att man på så sätt vid kostnadsberäkningen ska ta hänsyn till SMP-operatörens skalfördelar, såsom att utbyggnad sker i storskaligt format vilket leder till lägre styckkostnader etc. Syftet med detta är just att kostnaderna ska beräknas utifrån en ekonomiskt effektiv operatör och inte utifrån exempelvis en operatör som vill bygga fiber enbart till en fastighet (vilket ju skulle medföra betydligt högre kostnader än när storskalig utbyggnad sker). Det innebär däremot inte att en kostnadsfördelning skall ske med hänsyn tagen till SMPoperatörens integrerade verksamhet. Ett sådant tillvägagångssätt skulle i sig innebära att ingen annan operatör än SMP-operatören skulle kunna få täckning för sina produktionskostnader. Endast SMP-operatörens investeringar skulle således kunna vara företagsekonomiskt lönsamma. Detta är naturligtvis inte syftet med prisregleringsverktyget utan avsikten är snarare det motsatta d.v.s. det ska även göra det möjligt för nya aktörer att träda in på marknaden. PTS anger i sitt svar över Stokabs farhågor när kostnadsresultatet halverar den faktiska kostnaden att Därmed väger modellen in både slutanvändarnas intresse och främjandet av konkurrens, vilket i sin tur skapar neutrala incitament för investeringar (vilket i vissa fall innebär att nyinvesteringar är företagsekonomiskt olönsamma). 24 Utbyggnaden av fibernät är kostsam och innebär ett visst mått av risktagande vilket kan leda till att en investering blir företagsekonomisk olönsam. Detta faktum kan inte undvikas. Att däremot ett statligt ingripande, i form av en prisreglering, sätter kostnadsresultat på en sådan nivå att det oundvikligen leder till att investeringar i fibernät blir företagsekonomiskt olönsamma är naturligtvis helt oacceptabelt. PTS anger att myndigheten har simulerat beräkningar av kostnad för svart fiber med Stokabs nyckeltal och med Stockholm som utgångspunkt och inte kan finna stöd för att ett nyanlagt nät inte skulle kunna finansieras av de kostnader som modellen beräknar. Vidare anser PTS att eftersom Stokabs etablerade nät är avskrivet med 55 % (till skillnad från hybridmodellen där 0 % skrivits av) torde Stokabs farhåga om behov av ytterligare nedskrivningar vara väsentligt överdrivna. 25 Utan att kommentera PTS påståenden om Stokabs ekonomi finns det anledning att påpeka att det självklart inte är på det viset att avskrivningssituationen avseende befintligt nät avgör vilka beslut om nyanläggningar Stokab, och för den delen även andra företag, fattar. Olönsamma nyinvesteringar genomförs inte. Stokab har vid tidigare tillfällen under samrådsprocessen uppmärksammat PTS på att fibernäten 24 Se Samrådsdokumentet, sidan Se Samrådsdokumentet, sidan 19.

Yttrande över hybridmodell ver 8.06 och prismetod för det fasta nätet

Yttrande över hybridmodell ver 8.06 och prismetod för det fasta nätet Yttrande Sida 1(8) Diarienr Handläggare Godkänd av ST2011-286-4 Marguerite Sjöström- Josephson VD Yttrande över hybridmodell ver 8.06 och prismetod för det fasta nätet 1 Sammanfattning Post- och Telestyrelsen

Läs mer

Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare?

Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare? Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare? David Troëng david.troeng@pts.se PTS en myndighet med sektorsansvar PTS bildades 1992 Samlat sektorsansvar för: Postområdet och Området

Läs mer

Yttrande över andra samrådet rörande terminerande avsnitt, marknaden för svart fiberförbindelser

Yttrande över andra samrådet rörande terminerande avsnitt, marknaden för svart fiberförbindelser Remissvar Sida 1(5) Diarienr Handläggare Godkänd av ST2011-1327 Marguerite Sjöström- Josephson VD Yttrande över andra samrådet rörande terminerande avsnitt, marknaden för svart fiberförbindelser 1 Konkurrensen

Läs mer

Yttrande över utkast till analys och reglering på marknaden för nätinfrastrukturtillträde Ert Dnr: 11-9306

Yttrande över utkast till analys och reglering på marknaden för nätinfrastrukturtillträde Ert Dnr: 11-9306 Till Post- och Telestyrelsen smp@pts.se Ert ärende 11-9306 Remissvar Sida 1(8) Diarienr 1.6-75/2014 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson t.f. VD Yttrande över utkast till analys och reglering

Läs mer

PTS granskning av fiberpriser avseende tjänster på marknaden för nätinfrastrukturtillträde

PTS granskning av fiberpriser avseende tjänster på marknaden för nätinfrastrukturtillträde Rapportnummer PTS-ER 2012:15 Datum 2012-04-04 PTS granskning av fiberpriser avseende tjänster på marknaden för nätinfrastrukturtillträde PTS granskning av fiberpriser avseende tjänster på marknaden för

Läs mer

Redogörelse av hur Skanovas prislistor för tillträde till fiber uppfyller kostnadsresultaten från hybridmodellen med beaktande av prismetoden 1

Redogörelse av hur Skanovas prislistor för tillträde till fiber uppfyller kostnadsresultaten från hybridmodellen med beaktande av prismetoden 1 Datum Sidnr 2011-11-29 1 (7) Redogörelse av hur Skanovas prislistor för tillträde till fiber uppfyller kostnadsresultaten från hybridmodellen med beaktande av prismetoden 1 Syfte och bakgrund TeliaSonera

Läs mer

Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde

Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2014-12-04 Dnr 704/2014 1 (5) Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde 11-9306, 11-9313 och 14-1253

Läs mer

1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet

1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet Datum Vår referens Sida 2011-02-02 Dnr: 10-420/2.1.2 1(5) Konkurrensavdelningen Bengt G Mölleryd 08 678 55 64 bengt.molleryd@pts.se Reviderad 2 februari ersätter publicerat dokument 25 januari 2011 1 Fastställande

Läs mer

Samråd kring utkast till beslut angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde (marknad 3a och 3b)

Samråd kring utkast till beslut angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde (marknad 3a och 3b) Post- och telestyrelsen Enbart via e-post: smp@pts.se Stockholm 2019-06-27 Samråd kring utkast till beslut angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde (marknad 3a och 3b) Telenor Sverige AB

Läs mer

1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet

1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet Datum Vår referens Sida 2011-01-25 Dnr: 10-420/2.1.2 1(5) Konkurrensavdelningen Bengt G Mölleryd 08-678 55 64 bengt.molleryd@pts.se 1 Fastställande av kalkylräntan för det fasta nätet 1.1 Metoden för att

Läs mer

Samra d avseende kalkylmodell för det fasta nätet (dnr ) inlaga från Netnod

Samra d avseende kalkylmodell för det fasta nätet (dnr ) inlaga från Netnod Stockholm 2016-08-31 Svar på samråd, Netnod Samra d avseende kalkylmodell för det fasta nätet (dnr 14-6236) inlaga från Netnod Sammanfattning Netnod anser att tillgänglighet till passiv infrastruktur är

Läs mer

Kompletterande yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP

Kompletterande yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP Remissvar Sida 1(6) Diarienr 1.6-82/2015 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson t.f. VD Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för IT politik 103 33 Stockholm Kompletterande yttrande

Läs mer

Öppna access- och fastighetsnät för konkurrens på bredbandsområdet

Öppna access- och fastighetsnät för konkurrens på bredbandsområdet Öppna access- och fastighetsnät för konkurrens på bredbandsområdet Viktoria Arwinge Konkurrensavdelningen viktoria.arwinge@pts.se PTS mål på bredbandsområdet Kort sikt Ökade förutsättningar för konkurrens

Läs mer

Angående TeliaSoneras skyldighet att tillhandahålla bitström för tv och funktionalitet för distributed multicast replication

Angående TeliaSoneras skyldighet att tillhandahålla bitström för tv och funktionalitet för distributed multicast replication PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2011-06-27 Dnr: 10-8138 1(6) Konkurrensavdelningen Susanne Severin Tedborn Lena Töregård 08-678 55 00 susanne.tedborn@pts.se lena.toregard@pts.se Angående TeliaSoneras

Läs mer

PTS kommentar på skrivelse från Com Hem

PTS kommentar på skrivelse från Com Hem PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-06-14 Dnr: 14-6236 1(6) PTS kommentar på skrivelse från Com Hem PTS erhöll den 26 april 2018 (samrådet avslutades den 23 mars 2018) en skrivelse från Com Hem (14-6236-518)

Läs mer

Marknaden för samtalsterminering i individuella allmänna telefonnät via en fast anslutningspunkt: Skyldigheter för Telenor AB.

Marknaden för samtalsterminering i individuella allmänna telefonnät via en fast anslutningspunkt: Skyldigheter för Telenor AB. Datum 2004-06-14 Referens Post & Telestyrelsen Via e-post: smp@pts.se Telenors yttrande avseende PTS förslag till beslut på marknaderna för samtrafik i fasta telenätet, terminering av samtal i mobilnät

Läs mer

Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21)

Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) PM 2014: RI (Dnr 001-751/2014) Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 30 september 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Begäran om yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation marknaden för nätinfrastrukturtillträde

Begäran om yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation marknaden för nätinfrastrukturtillträde KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2013-10-17 Dnr 387/2013 1 (5) Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Begäran om yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation marknaden

Läs mer

Bredbandsfrågor på lokal och nationell nivå. David Troëng

Bredbandsfrågor på lokal och nationell nivå. David Troëng Bredbandsfrågor på lokal och nationell nivå David Troëng EU:s mål elektroniska kommunikationer Gemensam konkurrenskraftig inre marknad för e-komtjänster Harmoniserad tillämpning av regelverket Vissa grundkrav

Läs mer

REMISSVAR GÄLLANDE KALKYLMODELL FÖR DET FASTA NÄTET

REMISSVAR GÄLLANDE KALKYLMODELL FÖR DET FASTA NÄTET 2016-09-14 Handläggare: Remissvar till Camilla Jönsson Dnr. 14-6236 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org Post- och telestyrelsen prisreglering@pts.se Dnr. 14-6236 REMISSVAR GÄLLANDE KALKYLMODELL FÖR DET

Läs mer

Samrådsdokument Överväganden avseende gemensamt utnyttjande av fastighetsnät (PTS-ER-2011:14)

Samrådsdokument Överväganden avseende gemensamt utnyttjande av fastighetsnät (PTS-ER-2011:14) 1 2011-05-31 Till PTS Samrådsdokument Överväganden avseende gemensamt utnyttjande av fastighetsnät (PTS-ER-2011:14) Övergripande synpunkter SABO som intresseorganisation för de ca 300 kommunala bostadsföretagen

Läs mer

Samråd kring marknaden för lokalt tillträde (marknad 3a)

Samråd kring marknaden för lokalt tillträde (marknad 3a) Post- och telestyrelsen Enbart via e-post: smp@pts.se Stockholm 2018-09-07 Samråd kring marknaden för lokalt tillträde (marknad 3a) Telenor Sverige AB ( Telenor ) yttrar sig över samråd kring marknaden

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer

Sammanfattning Konkurrensverket tillstyrker PTS förslag till reglering av lokalt tillträde till kopparbaserad infrastruktur.

Sammanfattning Konkurrensverket tillstyrker PTS förslag till reglering av lokalt tillträde till kopparbaserad infrastruktur. 2019-06-27 Dnr 361/2019 1 (6) Post- och telestyrelsen smp@pts.se Inhämtande av synpunkter på PTS utkast till beslut om marknaden för lokalt tillträde till fiber- respektive kopparnät samt centralt nättillträde

Läs mer

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-13 Dnr: 17-2485 1(5) Administrativa avdelningen Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen Bakgrund Den 1 juli 2016 trädde lagen (2016:534) om

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

TeliaSoneras priser för kopparaccesser och bitströmstillträde över xdsl misstänks överstiga de högsta tillåtna nivåerna

TeliaSoneras priser för kopparaccesser och bitströmstillträde över xdsl misstänks överstiga de högsta tillåtna nivåerna UNDERRÄTTELSE 1(20) Datum Vår referens Aktbilaga 2012-01-02 Dnr: 11-11943 23 Konkurrensavdelningen Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se TeliaSonera AB och berörda dotterbolag Stab Juridik,

Läs mer

Samråd avseende kalkylmodellen för det fasta nätet vad avser Förslag till reviderade riktlinjer för kalkylmodellens utformning (MRP)

Samråd avseende kalkylmodellen för det fasta nätet vad avser Förslag till reviderade riktlinjer för kalkylmodellens utformning (MRP) Post- och telestyrelsen Robert Liljeström Box 5398 102 49 STOCKHOLM Sidnr 1 (5) Handläggare Per Hemrin per.hemrin@teliasonera.com Tel: 08-504 522 47 Tillhör objekt Ert datum Er referens 2010-02-04 10-420/2.1.2

Läs mer

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-05-16 Dnr 207/2012 1 (7) Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation Era dnr 11-6823,

Läs mer

Remissvar TSM N2013/4192/ITP n.registrator@regeringskansliet.se Maria.solberg@regeringskansliet.se Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Remissvar TSM N2013/4192/ITP n.registrator@regeringskansliet.se Maria.solberg@regeringskansliet.se Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Handläggare: 2013-11-08 SSNf Remissvar Camilla Jönsson N2013/4192/ITP 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org Remissvar TSM N2013/4192/ITP n.registrator@regeringskansliet.se Maria.solberg@regeringskansliet.se

Läs mer

Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks

Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks 2017-06-12 Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks Vi förstår att det finns en del osäkerhet kring om och varför man skulle vilja ha en fiberanslutning. Därför har vi försökt att

Läs mer

Samråd avseendet behovet av att revidera hybridmodellen för det fasta nätet - Synpunkter på beräkningen av kapitalkostnaden

Samråd avseendet behovet av att revidera hybridmodellen för det fasta nätet - Synpunkter på beräkningen av kapitalkostnaden Samråd DATUM VÅR REFERENS 14 maj 2007 Dnr 07-3652 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Robert Liljeström Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 58 69 Robert.liljestrom@pts.se Samråd avseendet behovet

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet En sund konkurrens leder till att varor och tjänster utvecklas gynnsamt för konsumenterna. Detta gäller även bredbandsmarknaden. Dan Sjöblom, generaldirektör

Läs mer

Synpunkter skall vara PTS tillhanda senast den 23 oktober 2009 och skickas till emma.nilimaa@pts.se. Postadress: Besöksadress: Telefon: 08-678 55 00

Synpunkter skall vara PTS tillhanda senast den 23 oktober 2009 och skickas till emma.nilimaa@pts.se. Postadress: Besöksadress: Telefon: 08-678 55 00 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2009-10-05 Dnr: 07-11741/23 1(5) Konkurrensavdelningen Emma Nilimaa 08-678 57 63 emma.nilimaa@pts.se Samråd om ekonomiskt utrymme i prisregleringen av bitströmstillträde

Läs mer

Stokabs EU-positionspapper

Stokabs EU-positionspapper Riktlinje Sida 1(5) Diarienr 1.2-471/2013 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson Styrelsen Stokabs EU-positionspapper 1 Stockholms stads EU policy Stockholms stads EU policy syftar till

Läs mer

Ställningstagande till grund för påverkan på regleringsarbete inom digitalinfrastruktur

Ställningstagande till grund för påverkan på regleringsarbete inom digitalinfrastruktur STÄLLNINGSTAGANDE Dnr nr 17/02424 2017-06-09 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Dan Lems Avdelningen för juridik Per Henningsson Ställningstagande till grund för påverkan på regleringsarbete

Läs mer

Bredbandsstrategi Burlövs kommun

Bredbandsstrategi Burlövs kommun 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:9 DIARIENUMMER KS/2018:459-005 Bredbandsstrategi 2018 2022 Burlövs kommun Strategisk inriktning för bredbandsutbyggnaden i Burlövs kommun Burlöv är en kommun i stark tillväxt

Läs mer

Remissvar gällande - En strategi för en inre digital marknad i Europa

Remissvar gällande - En strategi för en inre digital marknad i Europa Handläggare: 2015-09-18 Remissvar Camilla Jönsson Dnr: UD2015/267/FIM 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org U Dnr: UD2015/267/FIM Utrikesdepartementet Enheten för främjande och EU:s inre marknad 103 39 Stockholm

Läs mer

Bredbandsstrategi 2012

Bredbandsstrategi 2012 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2013-01-15 5 Bredbandsstrategi 2012 Bredbandsstrategins syfte Syftet med en bredbandsstrategi för Mörbylånga kommun är att skapa en gemensam målbild samt att belysa utvecklingsbehoven

Läs mer

Fiberreglering hotar Bredbandsutbyggnaden. Jörgen Sandström

Fiberreglering hotar Bredbandsutbyggnaden. Jörgen Sandström Fiberreglering hotar Bredbandsutbyggnaden Jörgen Sandström Därför äger och bygger kommunerna bredband Hindra inte kommunerna att fortsätta bygga Se till att Att kommunerna får bygga utanför kommungränsen

Läs mer

Samråd avseende kalkylmodellen för det fasta nätet vad avser Förslag till reviderad hybridmodell och prismetod

Samråd avseende kalkylmodellen för det fasta nätet vad avser Förslag till reviderad hybridmodell och prismetod Post- och telestyrelsen Emma Närvä Box 5398 102 49 STOCKHOLM prisreglering@pts.se Sidnr 1 (21) Handläggare Per Hemrin Per.Hemrin@teliasonera.com 08-504 522 47 HkJR 133-6/2010 Ert datum Tillhör objekt Er

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Post- och telestyrelsens rapport - Affärsmöjligheter med

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Post- och telestyrelsens rapport - Affärsmöjligheter med PM 2012: RI (Dnr 001-594/2012) Post- och telestyrelsens rapport - Affärsmöjligheter med bredbandskanalisation - nytta, modeller och förslag på främjande åtgärder (PTS-ER-2011:26) Remiss från Näringsdepartementet

Läs mer

PTS främjar konkurrensen på bredbandsområdet. viktoria.arwinge@pts.se

PTS främjar konkurrensen på bredbandsområdet. viktoria.arwinge@pts.se PTS främjar konkurrensen på bredbandsområdet viktoria.arwinge@pts.se PTS en myndighet med sektorsansvar PTS bildades 1992 Samlat sektorsansvar för: Postområdet och området för elektronisk kommunikation

Läs mer

11-6823, 25, 26, 27 Yttrande från Tele2 på 3:e samråd om förslag til beslut på relevanta marknaderna 1, 2, 3 och 7

11-6823, 25, 26, 27 Yttrande från Tele2 på 3:e samråd om förslag til beslut på relevanta marknaderna 1, 2, 3 och 7 Post- och telestyrelsen Smp@pts.se, Peter von Wovern 2013-03-22 11-6823, 25, 26, 27 Yttrande från Tele2 på 3:e samråd om förslag til beslut på relevanta marknaderna 1, 2, 3 och 7 Tele2 Sverige AB (Tele2)

Läs mer

Yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP

Yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP Remissvar Sida 1(8) Diarienr 1.6-82/2015 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson VD Näringsdepartementet Enheten för IT politik 103 33 Stockholm Yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät,

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Förslag om en europeisk inre marknad för elektronisk kommunikation Remiss från Näringsdepartementet

Anmälan om svar på remiss Förslag om en europeisk inre marknad för elektronisk kommunikation Remiss från Näringsdepartementet PM 2013: RI (Dnr 001-1526/2013) Anmälan om svar på remiss Förslag om en europeisk inre marknad för elektronisk kommunikation Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.11.2012 C(2012) 8835 final Post- och telestyrelsen (PTS) Box 5398-Valhallavägen 117 SE-102 49 Stockholm Att.: Göran Marby Generaldirektör Fax: + 46 8 678 55 09 Ärende:

Läs mer

Remiss av PTS PM Substitutionsanalys: Ingår tillträde till kabel-tv-nät respektive bitströmstillträde över kabel-tv-nät på grossistmarknaderna

Remiss av PTS PM Substitutionsanalys: Ingår tillträde till kabel-tv-nät respektive bitströmstillträde över kabel-tv-nät på grossistmarknaderna Post- och telestyrelsen smp@pts.se Sidnr 1 (6) Handläggare Per Hemrin per.hemrin@teliasonera.com Tel: 08-504 522 47 Ert datum Tillhör objekt Er referens 2012-01-17 11-9306, 11-9313 Remiss av PTS PM Substitutionsanalys:

Läs mer

Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758. Till Finansroteln. Svar på remiss från Finansroteln (Dnr 001-812/2013).

Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758. Till Finansroteln. Svar på remiss från Finansroteln (Dnr 001-812/2013). Remissvar Dnr 2013/3.2.2/89 Sid. 1 (15) 2013-06-04 Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758 Till Finansroteln Yttrande över EU-kommissionens förslag till förordning om åtgärder för att minska kostnader

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2015.266 Datum: 2015-09-24 Administratör Per Persson E-post: per.persson@ale.se Kommunstyrelsen Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2012-06-25 Mönsterås Kommuns strategi för elektronisk kommunikation Mönsterås Kommun vill verka för att kommunens

Läs mer

Vad gör PTS för att driva på utvecklingen? David Troëng david.troeng@pts.se

Vad gör PTS för att driva på utvecklingen? David Troëng david.troeng@pts.se Vad gör PTS för att driva på utvecklingen? David Troëng david.troeng@pts.se Viktiga aspekter för fortsatt bredbandsutbyggnad Tillgänglighet beroende av samhällets medverkan Konkurrensproblem Marknadens

Läs mer

Telenors. Johan Nilsson Inledning. operatör. villkor. Detta. minst när. gäller inte. hyrda förbindelser sig Svart fiber.

Telenors. Johan Nilsson Inledning. operatör. villkor. Detta. minst när. gäller inte. hyrda förbindelser sig Svart fiber. Post- och telestyrelsen Johan Nilsson smp@pts.se Stockholm den 5 mars 2013 Telenors synpunkter i samråd av beslutsutkast för Marknad 6 Telenor 1 har givits tillfälle att lämna skriftliga synpunkter i PTS

Läs mer

Vad kostar det att fibrera Sverige?

Vad kostar det att fibrera Sverige? Vad kostar det att fibrera Sverige? Håkan Cavenius Luleå 19 mars 2014 Vår uppgift Att kunna presentera en analys som uppskattar kostnaderna för att bygga accessfiber till 80, 90 samt 100% av hushållen

Läs mer

Prisreglering och införande av särkostnad på marknad 3; Fast samtalsterminering

Prisreglering och införande av särkostnad på marknad 3; Fast samtalsterminering PROMEMORIA Datum Vår referens 2013-06-12 Dnr: 1(6) Konkurrensavdelningen Enheten för samtrafik Prisreglering och införande av särkostnad på marknad 3; Fast samtalsterminering Övergångstrappan Bakgrund

Läs mer

IT& Telekomföretagens synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

IT& Telekomföretagens synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet 2016-09-16 IT & Telekomföretagen ealmeoa gemensamma_principer@pts.se IT& Telekomföretagens synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet IT& Telekomföretagen tackar för möjligheten

Läs mer

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2012-03-28 Diarienr: XXXX.XXX 1(5) KOMMUNLEDNING Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2(5) Innehållsförteckning Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 1 Förord 3 Mål 3 Extern kommunikationsoperatör

Läs mer

2010-11-04. Strategin bryts därefter ned i ett antal insatsområden enligt avsnitt 2-6 nedan.

2010-11-04. Strategin bryts därefter ned i ett antal insatsområden enligt avsnitt 2-6 nedan. Till Näringsdepartementet IT-politik 103 33 Stockholm Remissyttrande Indikatorer bredbandsstrategin (N2010/4865/ITP). Härmed överlämnas Näringslivets Telekomförening, NTK, yttrande över rubricerad remiss.

Läs mer

Rekommendation om ickediskriminering. kostnadsmodeller. Informationsmöte 11 mars 2013. Post- och telestyrelsen

Rekommendation om ickediskriminering. kostnadsmodeller. Informationsmöte 11 mars 2013. Post- och telestyrelsen Rekommendation om ickediskriminering och kostnadsmodeller Informationsmöte 11 mars 2013 Post- och telestyrelsen Dagordning Välkomna Ola Bergström Rekommendationen Jenny Bohman och Emilie Fridensköld Rapport

Läs mer

Bredband Katrineholm

Bredband Katrineholm Bredband Katrineholm Katrineholm, Vision, Varumärke - Bredband I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet Sveriges Lustgård handlar mycket

Läs mer

SNUS Remissvar på PTS rapport Bättre bredbandskonkurrens genom funktionell separation (PTS-ER-2007:18)

SNUS Remissvar på PTS rapport Bättre bredbandskonkurrens genom funktionell separation (PTS-ER-2007:18) SNUS Remissvar på PTS rapport Bättre bredbandskonkurrens genom funktionell separation (PTS-ER-2007:18) Föreningen SNUS (Swedish Network User s Society lämnar följande synpunkter. Sammanfattning SNUS känner

Läs mer

Vilka ramar gäller när PTS ska reglera?

Vilka ramar gäller när PTS ska reglera? Vilka ramar gäller när PTS ska reglera? Viktoria Arwinge Enhetschef vid enheten för accessinfrastruktur Konkurrensavdelningen PTS viktoria.arwinge@pts.se Post- och telestyrelsen PTS styrs av regering,

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT ERFARENHETER UR VERKLIGHETEN CHRISTER LANNESTAM SSNF Svenska Stadsnätsföreningen Swedish Urban Network Association www.ssnf.org

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad UNDERRÄTTELSE 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-07-03 Dnr: 13-7974 4 Konkurrensavdelningen Fredrik Lundberg 08-678 56 33 fredrik.lundberg@pts.se Tele2 Sverige AB org.nr 556267-5164 Att: Gustaf Ehrner

Läs mer

Att: Per Hemrin TeliaSonera Sverige AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor 123 86 FARSTA

Att: Per Hemrin TeliaSonera Sverige AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor 123 86 FARSTA FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Viktoria Arwinge Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 58 76 Viktoria.arwinge@pts.se DATUM VÅR REFERENS 19 december 2007 07-11513 TeliaSonera AB Att:

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.11.2013 C(2013) 8466 final Post- och telestyrelsen (PTS) Box 5398 Valhallavägen 117 SE-102 49 Stockholm Sverige Att: Göran Marby Generaldirektör Fax: +46 8 678 55

Läs mer

Sammanfattning av Hyresgästföreningens remissvar på Post- och Telestyrelsens rapport Öppna nät och tjänster:

Sammanfattning av Hyresgästföreningens remissvar på Post- och Telestyrelsens rapport Öppna nät och tjänster: Sammanfattning av Hyresgästföreningens remissvar på Post- och Telestyrelsens rapport Öppna nät och tjänster: Den 20 februari går remisstiden ut för Post- och Telestyrelsens (PTS) rapport Öppna nät och

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI 2 Innehåll Sida 1 Mål 3 2 Syfte 3 3 Nuläge 3 4 Övergripande handlingsplan 4 4.1 Medverkan/delaktighet 4 4.2 Projektets genomförande 5 5 Definitioner av ord och begrepp 6

Läs mer

Remissvar - Samråd avseende kalkylmodell för det fasta nätet inklusive förslag till omprövning av beslut om skyldigheter på marknad 1 och 3a

Remissvar - Samråd avseende kalkylmodell för det fasta nätet inklusive förslag till omprövning av beslut om skyldigheter på marknad 1 och 3a 1 (13) R E M I S S V A R Stockholm 2017-10-20 Handläggare Camilla Jönsson Jimmy Persson Tel 08-214 930 namn.efternamn@ssnf.org Post- och telestyrelsen DNR: 14-6236 prisreglering@pts.se Remissvar - Samråd

Läs mer

Remissvar gällande slutbetänkande av Utredningen om utvärdering av bredbandsstrategin Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21)

Remissvar gällande slutbetänkande av Utredningen om utvärdering av bredbandsstrategin Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) Handläggare: 2014-09-29 Remissvar Camilla Jönsson Dnr: N2014/1927/ITP 08-214931 Svenska Stadsnätsföreningen, nr 70 Camilla.jonsson@ssnf.org 103 33 STOCKHOLM Remiss Dnr: N2014/1927/ITP n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att MISSIV Datum Vår referens 2015-12-17 Dnr: 15-4801 1(7) 15-4802 Konkurrensavdelningen Enheten för samtrafik Rebecka Frisk di Meo Christian Blomberg Till berörd part Första samråd av förslag till beslut

Läs mer

Remiss 2; Marknad 4, Nätinfrastrukturtillträde Frågor om Marknad 5, Bitströmstillträde

Remiss 2; Marknad 4, Nätinfrastrukturtillträde Frågor om Marknad 5, Bitströmstillträde Post- och Telestyrelsen smp@pts.se peter.vonwowern@pts.se 7 mars 2014 11-9306 Remiss 2; Marknad 4, Nätinfrastrukturtillträde Frågor om Marknad 5, Bitströmstillträde Tele2 Sverige AB ( Tele2 ) har erbjudits

Läs mer

REMISSVAR GÄLLANDE EU-KOMMISSIONENS FÖRSLAG TILL NYTT RAMVERK FÖR ELEKTRONISKA KOMMUNIKATIONER.

REMISSVAR GÄLLANDE EU-KOMMISSIONENS FÖRSLAG TILL NYTT RAMVERK FÖR ELEKTRONISKA KOMMUNIKATIONER. Handläggare: Camilla Jönsson 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org 2016-10-24 Näringsdepartementet Jörgen Sameulesson, Jorgen.samuelsson@regeringskansliet.se Marcus Boklund, Marcus.boklund@regeringskansliet.se

Läs mer

Om behovet att uppdatera fast LRIC avseende samtrafik inför 2015

Om behovet att uppdatera fast LRIC avseende samtrafik inför 2015 Datum Vår referens Sida 2014-10-09 Dnr: 14-10410 1(5) Konkurrensavdelningen Om behovet att uppdatera fast LRIC avseende samtrafik inför 2015 Enligt PTS föreskrifter (PTSFS 2013:2) om ändring i PTS föreskrifter

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB KKV1004, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-15 Dnr 377/2010 1 (6) Växjö Energi AB Box 497 352 41 VÄXJÖ Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB Konkurrensverkets

Läs mer

Treårsplan Sammanfattning. Treårsplan

Treårsplan Sammanfattning. Treårsplan Treårsplan 2017-2019 Sida 1(7) Datum 2016-02-22 Diarienr 1.1-61/2016 Handläggare Godkänd av Datum Staffan Ingvarsson Hans Förnestig Treårsplan 2017-2019 1 Sammanfattning Stokabs huvuduppgift är att bygga,

Läs mer

N2015-2228-ITP Remissvar av promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät

N2015-2228-ITP Remissvar av promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät Handläggare: 2015-06-05 Remissvar Camilla Jönsson Dnr. N2015/2228/ITP 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org Dnr. N2015/2228/ITP n.regist rator@regeringskansliet.se N2015-2228-ITP Remissvar av promemorian

Läs mer

Beslut om avskrivning

Beslut om avskrivning BESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-06-16 Dnr: 16-357 Beslut om avskrivning Part Telia Company AB, org.nr. 556103-4249 Stab Juridik, Regulatoriska frågor 169 94 Solna Saken Tillsyn avseende nedläggning

Läs mer

Kostnadsresultat för LRIC hybridmodell för det fasta nätet v.9.1

Kostnadsresultat för LRIC hybridmodell för det fasta nätet v.9.1 Datum Vår referens Sida 2012-12-14 Dnr: 12-6520 1(5) Konkurrensavdelningen Micael Tiger 08-678 58 74 micael.tiger@pts.se Kostnadsresultat för LRIC hybridmodell för det fasta nätet v.9.1 Detta dokument

Läs mer

Nytt EU-regelverk för elektroniska kommunikationer

Nytt EU-regelverk för elektroniska kommunikationer Nytt EU-regelverk för elektroniska kommunikationer Presentation till SSNF:s årskonferens Jönköping 2017-03-22 1 Innehåll Sveriges utgångspunkter principer marknad bredbandsstrategi Kommissionens förslag

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet HANDLINGSPLAN Sida 1 (6) Datum Kommunstyrelse förvaltningen Vår handläggare Näringslivsutvecklare Raymond Jennersjö Adressat Kommunstyrelsen Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020

Läs mer

2010-09-30. Näringslivets telekomförening, NTK c/o Nilsson, Fatburstrappan 18, T19:4 118 26 Stockholm E-post: info@ntk-forening.se

2010-09-30. Näringslivets telekomförening, NTK c/o Nilsson, Fatburstrappan 18, T19:4 118 26 Stockholm E-post: info@ntk-forening.se Remissyttrande PM Bättre regler för elektroniska kommunikationer (Ds 20120:19). Härmed överlämnas Näringslivets Telekomförening, NTK, yttrande över rubricerad promemoria. NTK tackar för möjligheten och

Läs mer

Tekniska stödtjänster

Tekniska stödtjänster Sveriges Television AB:s (SVT) och Sveriges Utbildningsradio AB:s (UR) samrådsyttrande över PTS andra förslag till beslut avseende grossistmarknaden för programutsändningstjänster för distribution av TV-sändningsinnehåll

Läs mer

Framtidens kommunikationsnät finns i er fastighet

Framtidens kommunikationsnät finns i er fastighet Framtidens kommunikationsnät finns i er fastighet Över 90% av hushållen i Stockholm och en majoritet av företagen nås redan av framtidens kommunikationsmöjligheter genom att vara anslutna till Stokabs

Läs mer

Tillsynsrapport Nätinfrastruktur- och Bitströmstillträde första halvåret 2014

Tillsynsrapport Nätinfrastruktur- och Bitströmstillträde första halvåret 2014 Rapportnummer PTS-ER-2014:24 Datum 2014-06-23 Tillsynsrapport Nätinfrastruktur- och Bitströmstillträde första halvåret 2014 Rapportnummer PTS-ER-2014:24 Diarienummer 14-933 ISSN 1650-9862 Författare Jennie

Läs mer

Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation

Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation Till: Näringsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

MISSIV. PTS har utarbetat ett nytt förslag till prisskyldighet som PTS nu efterfrågar synpunkter på från marknadens aktörer och Konkurrensverket.

MISSIV. PTS har utarbetat ett nytt förslag till prisskyldighet som PTS nu efterfrågar synpunkter på från marknadens aktörer och Konkurrensverket. MISSIV Datum Vår referens 2016-10-19 Dnr: 15-4801 1(5) Konkurrensavdelningen Enheten för elektroniska kommunikationstjänster Rebecka Frisk di Meo Lars-Göran Hansson Till berörd part Andra samråd angående

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning.

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Lars Erik Axelsson Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 5560 lars.erik.axelsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 23 februari 2005 04-12593 TeliaSonera AB

Läs mer

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 333/2014 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 462 80 Vänersborg Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab Konkurrensverkets beslut Västra Götalandsregionen

Läs mer

PTS granskning av TeliaSoneras kalkyler i det fasta nätet för 2001

PTS granskning av TeliaSoneras kalkyler i det fasta nätet för 2001 DATUM RAPPORTNUMMER 19 mars 2003 PTS-ER-2003:12 ISSN 1650-9862 PTS granskning av TeliaSoneras kalkyler i det fasta nätet för 2001 Innehåll 1 Inledning... 1 2 TeliaSoneras kostnadsredovisning av tillståndspliktig

Läs mer

Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Maria Solberg Maria.solberg@regeringskansliet.se

Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Maria Solberg Maria.solberg@regeringskansliet.se Handläggare: 2013-06-03 Yttrande Camilla Jönsson 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org N2013/2375/ITP Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Maria Solberg Maria.solberg@regeringskansliet.se

Läs mer

1.3. PTS:s antaganden i Modellen om VoLTE-utrustning Tele2 avstyrker PTS:s förslag på modellering och kostnadsberäkning av VoLTEutrustning.

1.3. PTS:s antaganden i Modellen om VoLTE-utrustning Tele2 avstyrker PTS:s förslag på modellering och kostnadsberäkning av VoLTEutrustning. Post- och telestyrelsen Att: Rebecka Frisk di Meo Box 5398 102 49 Stockholm Insänt via e-post till följande adress: samtrafik@pts.se Yttrande över förslag på LRIC-modell för beräkning av kostnader för

Läs mer

Ändring av beslut om skyldigheter på marknaden för fast samtalsterminering

Ändring av beslut om skyldigheter på marknaden för fast samtalsterminering 1(13) Datum Vår referens 2018-09-18 Dnr: 17-8983 Konkurrensavdelningen Ändring av beslut om skyldigheter på marknaden för fast samtalsterminering Parter Tele2 Sverige AB, org.nr 556267-5164 Box 62 164

Läs mer

Konsultation av utkast till uppdaterad hybridmodell v.10.0 samt förslag till uppdaterad kalkylränta

Konsultation av utkast till uppdaterad hybridmodell v.10.0 samt förslag till uppdaterad kalkylränta Sidnr 1 (6) Post- och telestyrelsen prisreglering@pts.se Handläggare Per Hemrin per.hemrin@teliasonera.com Tel: 08-504 522 47 Ert datum 2013-06-03 2013-06-19 Tillhör objekt Er referens 13-1949 Konsultation

Läs mer