Stokabs EU-positionspapper

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stokabs EU-positionspapper"

Transkript

1 Riktlinje Sida 1(5) Diarienr /2013 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson Styrelsen Stokabs EU-positionspapper 1 Stockholms stads EU policy Stockholms stads EU policy syftar till att klargöra de centrala principer som ska vara vägledande för staden när den utarbetar sin inställning till konkreta EU-initiativ. Stokabs styrelse antog ( ) Policy om EU-politik med påverkan på Stockholm och Stockholmarna som ett kompletterande ägardirektiv (KF , utl. 2013:39). Bolagen ska, i linje med stadens internationella strategi, arbeta aktivt med EU-frågor för att ta tillvara stadens och stockholmarnas intressen. Utgångspunkt för detta arbete är stadens ståndpunkter i policyn om EU-politik. Nämnder och bolag beslutar om sin position i verksamhetsspecifika EU-ärenden utifrån stadens övergripande EU-policy. Stokab har därför i uppdrag att med utgångspunkt i det stadsövergripande positionspapperet utarbeta ett EU-positionspapper i nära samverkan med kommunstyrelsen. Det stadsövergripande positionspapperet lägger fast grundinställningen till EUpolitik med påverkan på Stockholm och stockholmarna. Tre ömsesidigt förstärkande principer ska vägleda stadens EU-arbete: 1. Beslut ska fattas på rätt politisk nivå Staden har en positiv grundsyn på EU-samarbetet. EU bör fokusera sina insatser på de områden där unionspolitik har ett mycket tydligt mervärde, jämfört med kommunal och nationell politik. EU:s budget bör minskas och skattebetalarnas pengar värnas. 2. Valfrihet, kostnadseffektivitet och miljö EU:s fokus bör ligga på fullbordandet av den inre marknaden och på fortsatt utveckling av miljöpolitiken. Det primära syftet med all offentlig upphandling bör vara att ge skattebetalarna varor och tjänster av hög kvalitet till lägsta acceptabla kostnad. Det är angeläget att regelverket ger staden möjlighet att välja miljövänliga lösningar, utan att slå fast detta som ett tvingande krav.

2 Sida 2(5) Staden ställer sig avvisande till att ge offentliga myndigheter större möjlighet att ge stöd som hotar att snedvrida konkurrensen. 3. EU:s politik ska vara välavvägd och välunderbyggd EU:s politik bör bygga på omfattande konsekvensbedömningar och samråd. EU ska lagstifta endast om det är absolut nödvändigt för att uppnå de eftersträvade målen. Frivilliga insatser bör alltid föredras framför nya EU-lagar. 2 EU s inflytande på Stokabs verksamhet Stokabs uppgift är att bygga, hyra ut samt underhålla ett passivt fibernät i Stockholm. Syftet med infrastrukturen och verksamheten är att stimulera en positiv utveckling för Stockholm genom att bidra till goda förutsättningar för ITutvecklingen i regionen. Under 1990-talet påbörjades avregleringen av telemarknaden. Därpå följde ett successivt införande av konkurrens på marknaden för telekommunikation. Ett nytt regelverk för infrastrukturen för elektronisk kommunikation och tillhörande tjänster infördes under 2001 och 2002 i och med antagandet av ett antal EU-direktiv 1. Dessa direktiv har i Sverige genomförts genom lagen om elektronisk kommunikation (LEK). Stokab tillhandahåller ett allmänt tillgängligt elektroniskt kommunikationsnät, svart fiber, på likvärdiga och marknadsmässiga - villkor till marknaden. Bolagets verksamhet omfattas därmed av LEK och är enligt samma lag, 2 kap. 1, anmälningspliktig till Post- och Telestyrelsen. LEK syftar till att enskilda och myndigheter ska få tillgång till säkra och effektiva elektroniska kommunikationstjänster bl.a. genom möjliggörandet av konkurrens och internationell harmonisering. I takt med att informations- och kommunikationsteknologin (IKT) intagit en central roll för tillväxt och utveckling i den globala ekonomin har harmoniseringen av den inre marknaden för elektronisk 1 Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG av den 7 mars 2002 om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster, EGT L 108, , s. 33. Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/20/EG av den 7 mars 2002 om auktorisation för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster, EGT L 108, , s. 21. Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/19/EG av den 7 mars 2002 om tillträde till och samtrafik mellan elektroniska kommunikationsnät och tillhörande faciliteter, EGT L 108, , s. 7. Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/22/EG av den 7 mars 2002 om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster, EGT L 108, , s. 51.

3 Sida 3(5) kommunikation ökat i betydelse. Med anledning av att verksamheten omfattas av LEK följer ett betydande EU-rättsligt inflytande över Stokabs verksamhet. EU:s regelverk om offentlig upphandling är mycket omfattande. Det syftar till att reglera hur den offentliga upphandlingen genomförs i de fall de som upphandlar inte har en konkurrenssituation att ta hänsyn till. EU-kommissionen har beslutat att telekommunikationssektorn är konkurrensutsatt i hela EU-området och fastställt att upphandlingar inom denna sektor inte längre behöver regleras. Stokabs verksamhet är därmed undantagen enligt 1 kap. 4 i lagen om offentlig upphandling (LOU, 2007:1091). EU-rätten reglerar stöd från offentliga myndigheter. Avsikten är att förhindra att verksamhet som bedrivs i offentlig regi ska kunna snedvrida konkurrensen. Stokab omfattas, som ett helägt kommunalt bolag till Stockholms stad, av det EU-rättsliga regelverket om statligt stöd. Stokabs verksamhet finansieras på marknadsmässiga villkor ingen offentlig finansiering tillförs bolaget. Stokabs strategiska inriktning av EU-arbetet berör därför inte statsstödfrågorna, varken tillåtet- eller otillåtet statsstöd. 3 Strategisk inriktning för Stokabs EUarbete Inriktningen för Stokabs arbete med EU-relaterade frågor utgår från två strategiska budskap. 3.1 Tillgång till svart fiber på likvärdiga villkor främjar konkurrensen Harmonisering av den inre marknaden och anpassningen till en digital ekonomi har betydelse för tillväxten och sysselsättningen i Europa. En väl utbyggd ITinfrastruktur, som är tillgänglig och öppen för marknadens aktörer, främjar konkurrensen inom IT- och telekombranschen och är därmed en strategisk förutsättning för bland annat tillväxt och sysselsättning. Medlemsstaterna inom EU har kommit olika långt i utbyggnaden av fibernät och mobila nät. I flertalet av EU s medlemsstater har investeringar i fibernät varit blygsamma. Kommissionens rekommendation om icke-diskriminerande villkor och kostnadsberäkningsmetoder avser att stärka incitament att investera i nästa generations accessnät (NGA-nät) och medger därför bl.a. att prisreglering på fiber kan hävas. Prisreglering skapar en osäkerhet om framtida kassaflöde varvid den hämmar investeringsviljan. EU har villkorat ett hävande av prisregleringen med att tillträde till SMP-operatörens nät ska ske på likvärdiga villkor 2 samt att andra plattformstekniker har en återhållande effekt på prissättningen. 2 Rekommendationen reglerar hur detta ska uppnås genom s.k. Equivalence Of Input

4 Sida 4(5) Stockholms stad har utifrån en strategisk inriktning genom Stokab byggt upp en konkurrensneutral passiv nätinfrastruktur (svart fiber) för elektronisk kommunikation i absolut världsklass. Syftet med verksamheten är att stimulera en positiv utveckling för Stockholm genom att bidra till goda förutsättningar för ITutvecklingen i regionen. Genom Stokab har Stockholms stad i princip säkrat tillgången till svart fiber vilket stimulerar till konkurrens på tjänstenivån och därmed utvecklingen inom IT- och telekombranschen och därmed även inom Stockholms näringsliv i stort (Stokab-modellen). Modellen skapar goda förutsättningar för nya aktörer att träda in på marknaden utan att själva behöva bekosta investeringen i den grundläggande nätinfrastrukturen eller vara hänvisade till att hyra av sina konkurrenter. Konsumenters valfrihet ökar därmed även på bredbandsmarknader där det annars skulle vara höga hinder för nya aktörer att etablera sig på marknaden. Genom Stockholms stads ägarinflytande kan således tillgången till svart fiber på likvärdiga villkor säkras över tid, och kostnaden för fibernätet kan på så vis delas mellan flera aktörer utan att någon får fördelar före den andra. Detta gör det möjligt att bygga ut fibernätet, trots att det initialt är dyrt. Utvecklingen, av den sektorsvisa förhandsregleringen, i riktning mot att fiber ska kunna hyras på likvärdiga villkor och att prisreglering hävs på fiber är enligt Stockholms stads uppfattning ett steg i rätt riktning. Ökad harmonisering och gränsöverskridande investeringar och affärer kan på så sätt skapas inom hela EU. 3.2 Stimulera lokala initiativ och frivilliga insatser Stokab-modellen, etablerad av Stockholms stad på frivillig grund, stimulerar till konkurrens på tjänstenivå. Utbyggnaden av Stokabs fibernät har skett i takt med marknadens utveckling och verksamheten baseras på kunders efterfrågan utan inblandning av offentlig finansiering. Den förhållandevis goda tillgången till fiber och internationellt sett låga prisnivåer 3, visar att konkurrensen fungerar i Stockholm. Stockholmsmarknaden har på så vis utvecklats och uppvisar positiva särdrag, unika inom den europeiska marknaden för elektronisk kommunikation. Det är angeläget att regulatoriska åtgärder inom EU kan anpassas till rådande förutsättningar i enskilda medlemsstater så att frivilliga initiativ och insatser stimuleras och uppmuntras. Regulatoriska åtgärder för ökad harmonisering får på intet sätt försämra förutsättningarna för lokala initiativ. 4 Stokabs EU-arbete EU-rätten har en direkt påverkan på Stokabs verksamhet varför det är angeläget att bevaka och, i den mån det är möjligt, påverka utvecklingen utifrån stadens och Stokabs strategiska inriktning. 3 Företags kostnad för 100 Mbit/s-anslutning, en jämförande studie av United Minds mellan elva städer.

5 Sida 5(5) För att kunna påverka utvecklingen inom EU krävs att initiativ på EU-nivå uppmärksammas tidigt i processen. Stokab arbetar löpande med att stärka nätverket med och kring EU-kommissionen både för att kunna bevaka och påverka utvecklingen inom EU. Stockholmsregionens Europakontor stödjer Stokab i bevakningen av IT-relaterade frågor och bistår med rapportering om aktuella händelser. Information om Stokab-modellen är ett strategiskt inslag i det EU-relaterade påverkansarbetet såväl nationellt, som på europeisk och global nivå. Stokab deltar i remissförfaranden och med skrivelser när så krävs. Stokab har förutom intern samverkan inom staden, upparbetade kontakter med Sveriges kommuner och landsting (SKL), IT- och Telekomföretagen och Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf), för bevakning och påverkan av aktuella frågor. Detta EU-positionspapper gäller tills annat fastslås.

Remiss Positionspapper om EU, staden och stockholmarna

Remiss Positionspapper om EU, staden och stockholmarna ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-01-30 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Remiss Positionspapper om EU, staden och stockholmarna Svar

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper Utbildningsförvaltningen Bilaga 14 Ledningsstaben Sida 1 (6) 2013-12-30 Handläggare Monica Söderman Telefon: 08-508 33 889 Till Utbildningsnämnden 2014-01-16 Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Förslag om en europeisk inre marknad för elektronisk kommunikation Remiss från Näringsdepartementet

Anmälan om svar på remiss Förslag om en europeisk inre marknad för elektronisk kommunikation Remiss från Näringsdepartementet PM 2013: RI (Dnr 001-1526/2013) Anmälan om svar på remiss Förslag om en europeisk inre marknad för elektronisk kommunikation Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Socialnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Socialnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (7) 2013-11-01 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-508 25 904 Till Socialnämnden Socialnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Läs mer

Yttrande över andra samrådet rörande terminerande avsnitt, marknaden för svart fiberförbindelser

Yttrande över andra samrådet rörande terminerande avsnitt, marknaden för svart fiberförbindelser Remissvar Sida 1(5) Diarienr Handläggare Godkänd av ST2011-1327 Marguerite Sjöström- Josephson VD Yttrande över andra samrådet rörande terminerande avsnitt, marknaden för svart fiberförbindelser 1 Konkurrensen

Läs mer

Remissvar TSM N2013/4192/ITP n.registrator@regeringskansliet.se Maria.solberg@regeringskansliet.se Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Remissvar TSM N2013/4192/ITP n.registrator@regeringskansliet.se Maria.solberg@regeringskansliet.se Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Handläggare: 2013-11-08 SSNf Remissvar Camilla Jönsson N2013/4192/ITP 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org Remissvar TSM N2013/4192/ITP n.registrator@regeringskansliet.se Maria.solberg@regeringskansliet.se

Läs mer

EU-positionspapper för idrottsnämnden

EU-positionspapper för idrottsnämnden Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-11-26 IDN 2013-12-17 Handläggare Roland Berndt Telefon: 508 28 452 Till Idrottsnämnden EU-positionspapper för idrottsnämnden Förvaltningens förslag

Läs mer

Stockholms stad. Vägledande principer för fastighetsnämndens EUpolicyarbete.

Stockholms stad. Vägledande principer för fastighetsnämndens EUpolicyarbete. Sida 1 (5) 2017-11-21 Handläggare Jesper Sjöberg 0850827055 jesper.sjoberg@ Till Fastighetsnämnden 2017-12-12 Vägledande principer för fastighetsnämndens EUpolicyarbete. Förslag till beslut Fastighetsnämnden

Läs mer

Kompletterande yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP

Kompletterande yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP Remissvar Sida 1(6) Diarienr 1.6-82/2015 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson t.f. VD Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för IT politik 103 33 Stockholm Kompletterande yttrande

Läs mer

Remissvar gällande - En strategi för en inre digital marknad i Europa

Remissvar gällande - En strategi för en inre digital marknad i Europa Handläggare: 2015-09-18 Remissvar Camilla Jönsson Dnr: UD2015/267/FIM 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org U Dnr: UD2015/267/FIM Utrikesdepartementet Enheten för främjande och EU:s inre marknad 103 39 Stockholm

Läs mer

Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758. Till Finansroteln. Svar på remiss från Finansroteln (Dnr 001-812/2013).

Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758. Till Finansroteln. Svar på remiss från Finansroteln (Dnr 001-812/2013). Remissvar Dnr 2013/3.2.2/89 Sid. 1 (15) 2013-06-04 Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758 Till Finansroteln Yttrande över EU-kommissionens förslag till förordning om åtgärder för att minska kostnader

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer

Yttrande över utkast till analys och reglering på marknaden för nätinfrastrukturtillträde Ert Dnr: 11-9306

Yttrande över utkast till analys och reglering på marknaden för nätinfrastrukturtillträde Ert Dnr: 11-9306 Till Post- och Telestyrelsen smp@pts.se Ert ärende 11-9306 Remissvar Sida 1(8) Diarienr 1.6-75/2014 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson t.f. VD Yttrande över utkast till analys och reglering

Läs mer

Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde

Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2014-12-04 Dnr 704/2014 1 (5) Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde 11-9306, 11-9313 och 14-1253

Läs mer

Yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP

Yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP Remissvar Sida 1(8) Diarienr 1.6-82/2015 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson VD Näringsdepartementet Enheten för IT politik 103 33 Stockholm Yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät,

Läs mer

Positionspapper för kulturnämndens EU-samarbete

Positionspapper för kulturnämndens EU-samarbete Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.6-18764/13 Sida 1 (8) 2013-11-20 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Till Kulturnämnden Positionspapper för kulturnämndens EU-samarbete

Läs mer

Policy om EU-politik med påverkan på Stockholm och Stockholmarna Positionspapper om EU, staden och stockholmarna

Policy om EU-politik med påverkan på Stockholm och Stockholmarna Positionspapper om EU, staden och stockholmarna Utlåtande 2013: RI (Dnr 024-2011/2011) Policy om EU-politik med påverkan på Stockholm och Stockholmarna Positionspapper om EU, staden och stockholmarna Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Post- och telestyrelsens rapport - Affärsmöjligheter med

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Post- och telestyrelsens rapport - Affärsmöjligheter med PM 2012: RI (Dnr 001-594/2012) Post- och telestyrelsens rapport - Affärsmöjligheter med bredbandskanalisation - nytta, modeller och förslag på främjande åtgärder (PTS-ER-2011:26) Remiss från Näringsdepartementet

Läs mer

Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21)

Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) PM 2014: RI (Dnr 001-751/2014) Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 30 september 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

möjligheten att strategiskt använda EU-projekt som verktyg för att genomföra verksamhetsspecifika insatser inom EU-policyfrågor.

möjligheten att strategiskt använda EU-projekt som verktyg för att genomföra verksamhetsspecifika insatser inom EU-policyfrågor. Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Madeleine Duggin Telefon: 08-50835881 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 maj 2016 Ärende

Läs mer

Ställningstagande till grund för påverkan på regleringsarbete inom digitalinfrastruktur

Ställningstagande till grund för påverkan på regleringsarbete inom digitalinfrastruktur STÄLLNINGSTAGANDE Dnr nr 17/02424 2017-06-09 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Dan Lems Avdelningen för juridik Per Henningsson Ställningstagande till grund för påverkan på regleringsarbete

Läs mer

Bredbandsfrågor på lokal och nationell nivå. David Troëng

Bredbandsfrågor på lokal och nationell nivå. David Troëng Bredbandsfrågor på lokal och nationell nivå David Troëng EU:s mål elektroniska kommunikationer Gemensam konkurrenskraftig inre marknad för e-komtjänster Harmoniserad tillämpning av regelverket Vissa grundkrav

Läs mer

CSR strategi för koncernen Stokab

CSR strategi för koncernen Stokab CSR Strategi för koncernen Stokab Sida 1(6) Datum 2016-04-22 Diarienr 1.3-181/2016 Handläggare Godkänd av Monica Allard Styrelsen Datum 2016-05-09 CSR strategi för koncernen Stokab Sammanfattning För att

Läs mer

Treårsplan Sammanfattning. Treårsplan

Treårsplan Sammanfattning. Treårsplan Treårsplan 2017-2019 Sida 1(7) Datum 2016-02-22 Diarienr 1.1-61/2016 Handläggare Godkänd av Datum Staffan Ingvarsson Hans Förnestig Treårsplan 2017-2019 1 Sammanfattning Stokabs huvuduppgift är att bygga,

Läs mer

EU-positionspapper för bostadsbolagen

EU-positionspapper för bostadsbolagen EU-positionspapper för bostadsbolagen Sammanfattning Ett antal av stadens bolag har fått i uppdrag av Stockholms Stadshus AB att utarbeta EUpositionspapper. De tre bostadsbolagen (Svenska Bostäder, Familjebostäder

Läs mer

Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Maria Solberg Maria.solberg@regeringskansliet.se

Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Maria Solberg Maria.solberg@regeringskansliet.se Handläggare: 2013-06-03 Yttrande Camilla Jönsson 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org N2013/2375/ITP Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Maria Solberg Maria.solberg@regeringskansliet.se

Läs mer

Bredbandsstrategi Burlövs kommun

Bredbandsstrategi Burlövs kommun 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:9 DIARIENUMMER KS/2018:459-005 Bredbandsstrategi 2018 2022 Burlövs kommun Strategisk inriktning för bredbandsutbyggnaden i Burlövs kommun Burlöv är en kommun i stark tillväxt

Läs mer

N2015-2228-ITP Remissvar av promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät

N2015-2228-ITP Remissvar av promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät Handläggare: 2015-06-05 Remissvar Camilla Jönsson Dnr. N2015/2228/ITP 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org Dnr. N2015/2228/ITP n.regist rator@regeringskansliet.se N2015-2228-ITP Remissvar av promemorian

Läs mer

Befintliga strategidokument och utredningar

Befintliga strategidokument och utredningar Bilaga 2 Befintliga strategidokument och utredningar 1.1 EU-nivå 1.1.1 Digital agenda för Europa Syftet är att skapa hållbara ekonomiska och sociala fördelar utifrån en digital inre marknad baserad på

Läs mer

Ägardirektiv för Årjängs nät AB

Ägardirektiv för Årjängs nät AB Ägardirektiv för Årjängs nät AB Antaget av Årjängs kommunfullmäktige 2015-09-28 112. Fastställt på bolagsstämma 2016-01-13. 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Bolaget ägs av Årjängs

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 25.3.2011 2010/2274(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om samhällsomfattande tjänster och larmnumret 112 (2010/2274(INI)) Utskottet

Läs mer

Vilka ramar gäller när PTS ska reglera?

Vilka ramar gäller när PTS ska reglera? Vilka ramar gäller när PTS ska reglera? Viktoria Arwinge Enhetschef vid enheten för accessinfrastruktur Konkurrensavdelningen PTS viktoria.arwinge@pts.se Post- och telestyrelsen PTS styrs av regering,

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 december 2009 (14.12) (OR. en) 17113/09 TELECOM 263 AUDIO 59 MI 459 COMPET 513 NOT

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 december 2009 (14.12) (OR. en) 17113/09 TELECOM 263 AUDIO 59 MI 459 COMPET 513 NOT EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 8 december 2009 (14.12) (OR. en) 17113/09 TELECOM 263 AUDIO 59 MI 459 COMPET 513 NOT från: Coreper till: Rådet Föreg. dok. nr: 16642/09 TELECOM 254 AUDIO 55 MI 449 COMPET

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.11.2013 C(2013) 8466 final Post- och telestyrelsen (PTS) Box 5398 Valhallavägen 117 SE-102 49 Stockholm Sverige Att: Göran Marby Generaldirektör Fax: +46 8 678 55

Läs mer

Förslag till riktlinjer för socialförvaltningens EU-policyarbete

Förslag till riktlinjer för socialförvaltningens EU-policyarbete Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (7) 2017-10-11 Förslag till riktlinjer för socialförvaltningens EU-policyarbete Stockholms stads EU-policy Den 12 december 2016

Läs mer

IT& Telekomföretagens synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

IT& Telekomföretagens synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet 2016-09-16 IT & Telekomföretagen ealmeoa gemensamma_principer@pts.se IT& Telekomföretagens synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet IT& Telekomföretagen tackar för möjligheten

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Klicka här för att ändra

Klicka här för att ändra Klicka här för att ändra Post- och telestyrelsen Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten Per Bergstrand Nivå två verksjurist Nivå tre per.bergstrand@pts.se Nivå fyra» Nivå fem Lag Bakgrund till

Läs mer

Internetdagarna 2007. Infrastruktur och samhälle Bredbandsutbyggnaden. Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad. Sveriges Kommuner och Landsting

Internetdagarna 2007. Infrastruktur och samhälle Bredbandsutbyggnaden. Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad. Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Internetdagarna 2007 Infrastruktur och samhälle Bredbandsutbyggnaden Björn Björk, Sveriges Kommuner och Landsting Åke Hedén, David Troëng, Lars Hedberg, Örjan

Läs mer

Riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete

Riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete Utbildningsförvaltningen Staben EU-policyarbete Sida 1 (5) 2017-11-03 Riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete Sammanfattning Stadsledningskontoret har uppdragit utbildningsnämnden att

Läs mer

Policy för kommunal säljverksamhet

Policy för kommunal säljverksamhet Policy för kommunal säljverksamhet Fastställt av kommunfullmäktige 2018-06-18, 125 Bakgrund och regelverk En kommun och dess bolag får bedriva säljverksamhet. Viss verksamhet är reglerad genom speciallagstiftning,

Läs mer

Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare?

Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare? Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare? David Troëng david.troeng@pts.se PTS en myndighet med sektorsansvar PTS bildades 1992 Samlat sektorsansvar för: Postområdet och Området

Läs mer

Fax:

Fax: EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.06.2004 SG-Greffe (2004) D/202305 Post och Telestyrelsen Box 5398 SE-102 49 STOCKHOLM ATT: Generaldirektör Nils Gunnar Billinger Fax: +46-8-678 57 03 Angående: Ärende

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens Rapport 2012-06-27 N2012/2984/MK Näringsdepartementet Marknad och konkurrens Stefan Sagebro Telefon 08-405 56 16 Mobil 072-714 17 78 E-post stefan.sagebro@enterprise.ministry.se Europeiska kommissionen

Läs mer

Björn Björk IT strateg/projektledare

Björn Björk IT strateg/projektledare www.lf.svekom.se/it Björn Björk, IT-enheten nr 1 Björn Björk IT strateg/projektledare Svenska kommunförbundet / Landstingsförbundet tel: 08-452 74 25 mobil: 0703-25 51 25 epost: bjorn.bjork@svekom.se Projekt

Läs mer

Post- och telestyrelsen, PTS. Post- och telestyrelsen

Post- och telestyrelsen, PTS. Post- och telestyrelsen Post- och telestyrelsen, PTS Post- och telestyrelsen 2012-10-10 Alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster. PTS arbetar för att alla ska ha tillgång till

Läs mer

Rekommendation om ickediskriminering. kostnadsmodeller. Informationsmöte 11 mars 2013. Post- och telestyrelsen

Rekommendation om ickediskriminering. kostnadsmodeller. Informationsmöte 11 mars 2013. Post- och telestyrelsen Rekommendation om ickediskriminering och kostnadsmodeller Informationsmöte 11 mars 2013 Post- och telestyrelsen Dagordning Välkomna Ola Bergström Rekommendationen Jenny Bohman och Emilie Fridensköld Rapport

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Kommittédirektiv. En översyn av postlagstiftningen i ett digitaliserat. Dir. 2015:87. Beslut vid regeringssammanträde den 13 augusti 2015

Kommittédirektiv. En översyn av postlagstiftningen i ett digitaliserat. Dir. 2015:87. Beslut vid regeringssammanträde den 13 augusti 2015 Kommittédirektiv En översyn av postlagstiftningen i ett digitaliserat samhälle Dir. 2015:87 Beslut vid regeringssammanträde den 13 augusti 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska se över postlagstiftningen

Läs mer

Fiberreglering hotar Bredbandsutbyggnaden. Jörgen Sandström

Fiberreglering hotar Bredbandsutbyggnaden. Jörgen Sandström Fiberreglering hotar Bredbandsutbyggnaden Jörgen Sandström Därför äger och bygger kommunerna bredband Hindra inte kommunerna att fortsätta bygga Se till att Att kommunerna får bygga utanför kommungränsen

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

1 Sammanfattning. Verksamhetsplan och budget 2019

1 Sammanfattning. Verksamhetsplan och budget 2019 Verksamhetsplan och budget 2019 Sida 1(8) Diarienr 1.2-473/2018 Handläggare Godkänd av Staffan Ingvarsson Styrelsen Datum 2018-12-03 Verksamhetsplan och budget 2019 1 Sammanfattning Stokabs huvuduppgift

Läs mer

Remissvar gällande slutbetänkande av Utredningen om utvärdering av bredbandsstrategin Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21)

Remissvar gällande slutbetänkande av Utredningen om utvärdering av bredbandsstrategin Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) Handläggare: 2014-09-29 Remissvar Camilla Jönsson Dnr: N2014/1927/ITP 08-214931 Svenska Stadsnätsföreningen, nr 70 Camilla.jonsson@ssnf.org 103 33 STOCKHOLM Remiss Dnr: N2014/1927/ITP n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Yttrande över PTS första samråd angående marknadsanalys avseende marknaden för nätinfrastruktur

Yttrande över PTS första samråd angående marknadsanalys avseende marknaden för nätinfrastruktur Remissvar Sida 1(14) Diarienr 1.6-359/2013 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson VD Till Post- och Telestyrelsen Ert ärende 11-9306 Yttrande över PTS första samråd angående marknadsanalys

Läs mer

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Advokat Kaisa Adlercreutz MAQS Law Firm Advokatbyrå 2010-03-24 Vilka är MAQS? Ledande fullservicebyrå i Östersjöregionen 280 personer med kontor i

Läs mer

Riktlinjer för bolagsstyrelsens EU-policyarbete

Riktlinjer för bolagsstyrelsens EU-policyarbete Styrelseärende Styrelsen 2017-12-07 Ärende 7 Handläggare: Charlotte Ohlsson Telefon: 08-508 370 00 (vx) Till styrelsen Riktlinjer för bolagsstyrelsens EU-policyarbete VD:s förslag till beslut Styrelsen

Läs mer

REMISSVAR GÄLLANDE EU-KOMMISSIONENS FÖRSLAG TILL NYTT RAMVERK FÖR ELEKTRONISKA KOMMUNIKATIONER.

REMISSVAR GÄLLANDE EU-KOMMISSIONENS FÖRSLAG TILL NYTT RAMVERK FÖR ELEKTRONISKA KOMMUNIKATIONER. Handläggare: Camilla Jönsson 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org 2016-10-24 Näringsdepartementet Jörgen Sameulesson, Jorgen.samuelsson@regeringskansliet.se Marcus Boklund, Marcus.boklund@regeringskansliet.se

Läs mer

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet En sund konkurrens leder till att varor och tjänster utvecklas gynnsamt för konsumenterna. Detta gäller även bredbandsmarknaden. Dan Sjöblom, generaldirektör

Läs mer

Stockholmsregionens Europaförening (SEF) Stockholm, den 5 september 2013

Stockholmsregionens Europaförening (SEF) Stockholm, den 5 september 2013 Stockholmsregionens Europaförening (SEF) Stockholm, den 5 september 2013 Verksamhetsrapport maj-sep 2013 Ordinarie föreningsstämma 31 maj Godkänd årsrapport 2012 och ansvarsfrihet åt styrelsen Stockholmsregionens

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Bredbandsstrategi för Härryda kommun 2013-2020

Bredbandsstrategi för Härryda kommun 2013-2020 Bredbandsstrategi för Härryda kommun 2013-2020 Bredbandsstrategi Härryda kommun 2013-2020 Sida 2 (7) Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIGA STRATEGIER OCH LAGSTIFTNING... 3 2.1 NATIONELL BREDBANDSSTRATEGI...

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-26 Kommunstyrelsen Juliana Varli Ekonom Telefon 08 555 010 14 Juliana.varli@nykvarn.se Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

STOCKHOLMSREGIONENS FÖRSLAG PÅ PRIORITERINGAR FÖR EU FRAM TILL 2020

STOCKHOLMSREGIONENS FÖRSLAG PÅ PRIORITERINGAR FÖR EU FRAM TILL 2020 STOCKHOLMSREGIONENS FÖRSLAG PÅ PRIORITERINGAR FÖR EU FRAM TILL 2020 Bakom detta dokument står Stockholmsregionens Europaförening (SEF), med Stockholms stad, Kommunförbundet Stockholms Län och Stockholms

Läs mer

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 25.10.2016 COM(2016) 710 final ANNEX 2 BILAGA till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Läs mer

14449/08 TELECOM 157 MI 376 COMPET 398 CONSOM 146 CODEC 1350 (Access Directive)

14449/08 TELECOM 157 MI 376 COMPET 398 CONSOM 146 CODEC 1350 (Access Directive) Kommenterad dagordning rådet 2008-11-17 N2008/XXXX/EIS Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationell samordning TTE-ministerrådets möte (telekomministrarna) den 27 november, Bryssel Kommenterad

Läs mer

Stadens EU-policy finns på:

Stadens EU-policy finns på: 2017-12-07 Sida 1 (6) EUpolicyarbete Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade den 12 december 2016 att anta en ny EU-policy, som klargör stadens övergripande inställning till det europeiska samarbetet. De

Läs mer

SVENSKA. Skånet 2011

SVENSKA. Skånet 2011 SVENSKA Skånet 2011 SkåNets uppdrag är att förse Skånes hushåll, företag och offentlig verksamhet med riktigt bredband. I praktiken handlar det om att samordna planering och utveckling av en skånsk, öppen

Läs mer

Plan för bredbandsutbyggnaden

Plan för bredbandsutbyggnaden Plan för bredbandsutbyggnaden i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:104 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Förutsättningsskapande åtgärder för äkta bredband och tillgången till Internet via telenätet för stockholmarna Motion av Rolf Könberg (m) (2005:57)

Förutsättningsskapande åtgärder för äkta bredband och tillgången till Internet via telenätet för stockholmarna Motion av Rolf Könberg (m) (2005:57) Utlåtande 2006:101 RI (Dnr 035-3762/2005) Förutsättningsskapande åtgärder för äkta bredband och tillgången till Internet via telenätet för stockholmarna Motion av Rolf Könberg (m) (2005:57) Kommunstyrelsen

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI 2 Innehåll Sida 1 Mål 3 2 Syfte 3 3 Nuläge 3 4 Övergripande handlingsplan 4 4.1 Medverkan/delaktighet 4 4.2 Projektets genomförande 5 5 Definitioner av ord och begrepp 6

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling KKV1007, v1.2, 2011-02-06 2012-06-15 Dnr 260/2012 1 (5) Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell

Läs mer

Bredbandsstrategi 2016

Bredbandsstrategi 2016 Bredbandsstrategi 2016 1 Inledning Tillgång till bredband, fiber för datakommunikation, är en strategisk utvecklingsfråga. Kommunens och nationens mål är att 90 procent av hushållen och företagen ska ha

Läs mer

2010-09-30. Näringslivets telekomförening, NTK c/o Nilsson, Fatburstrappan 18, T19:4 118 26 Stockholm E-post: info@ntk-forening.se

2010-09-30. Näringslivets telekomförening, NTK c/o Nilsson, Fatburstrappan 18, T19:4 118 26 Stockholm E-post: info@ntk-forening.se Remissyttrande PM Bättre regler för elektroniska kommunikationer (Ds 20120:19). Härmed överlämnas Näringslivets Telekomförening, NTK, yttrande över rubricerad promemoria. NTK tackar för möjligheten och

Läs mer

KF Ärende 6. Svar på motion om att införa tioåriga investeringsplaner i kommunkoncernen

KF Ärende 6. Svar på motion om att införa tioåriga investeringsplaner i kommunkoncernen KF Ärende 6 Svar på motion om att införa tioåriga investeringsplaner i kommunkoncernen Tjänsteskrivelse 1 (4) 2017-12-28 KS 2017.0316 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Kommunfullmäktige

Läs mer

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015 Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning The Capital of Scandinavia Väsentliga regelverk EU-rätten Regeringsformen

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. PTS process med reglering av bredbandsmarknaderna En introduktion Reglering av bredbandsmarknaderna

Läs mer

Svensk ståndpunkt: SE accepterar kompromissförslaget.

Svensk ståndpunkt: SE accepterar kompromissförslaget. Kommenterad dagordning rådet 2011-12-01 Näringsdepartementet IT-politik TTE-rådets möte telekomministrarna den 13 december 2011 Kommenterad dagordning 10. Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1008/2008 om gemensamma regler

Läs mer

Fax: Ärende SE/2005/0200: Terminerande avsnitt av hyrda förbindelser i grossistledet

Fax: Ärende SE/2005/0200: Terminerande avsnitt av hyrda förbindelser i grossistledet EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 08.07.2005 SG-Greffe (2005) D/202988 Post & Telestyrelsen P.O. Box 5398 SE-102 49 STOCKHOLM ATT: Marianne Treschow Generaldirektör Fax: 0046-8-678 55 05 Angående: Ärende

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2013/2061(INI) 5.9.2013 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om handlingsplanen för e-hälsa 2012 2020 Innovativ hälsovård för det 21:a

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2013 SWD(2013) 96 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Åtföljande dokument till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun

Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun Antagen av kommunfullmäktige den 19 juni 2019 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vad är konkurrensprövning?... 2 3. Syftet med konkurrensprövning...

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet EUROPAPARLAMENTET 1999 Budgetutskottet 2004 8 november 2001 PE 306.835/1-18 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Francesco Turchi (PE 306.835) Transeuropeiska nät - årsrapport 1999 enligt artikel

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om kommissionens meddelande "Mot ett järnvägsnät för godstransporter".

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om kommissionens meddelande Mot ett järnvägsnät för godstransporter. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 13 februari 2008 (18.2) (OR. en) 6426/08 TRANS 43 NOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Komm. förslag nr: 14165/07 TRANS 313 Ärende: Meddelande från

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 oktober 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generalsekreterare för Europeiska unionens råd

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 oktober 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generalsekreterare för Europeiska unionens råd Europeiska unionens råd Bryssel den 26 oktober 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0338 (CNS) 13732/16 ADD 3 FISC 172 IA 100 FÖRSLAG från: inkom den: 26 oktober 2016 till: Komm. dok. nr: Ärende:

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för transport och turism 2015/...(BUD) 23.6.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till budgetutskottet över Europeiska unionens allmänna

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 10.12.2013 2013/0309(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för medborgerliga fri- och

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för transport och turism 16.2.2012 2011/0301(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till budgetutskottet över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Försäljning av AB Stokab Motion (2003:32) av Jan Björklund m.fl. (FP)

Försäljning av AB Stokab Motion (2003:32) av Jan Björklund m.fl. (FP) Utlåtande 2015: RI (Dnr 023-3823/2003) Försäljning av AB Stokab Motion (2003:32) av Jan Björklund m.fl. (FP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2003:32) av Jan Björklund

Läs mer

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14127/16 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 8 november 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 13265/16 Ärende: FIN 774

Läs mer

Nytt EU-regelverk för elektroniska kommunikationer

Nytt EU-regelverk för elektroniska kommunikationer Nytt EU-regelverk för elektroniska kommunikationer Presentation till SSNF:s årskonferens Jönköping 2017-03-22 1 Innehåll Sveriges utgångspunkter principer marknad bredbandsstrategi Kommissionens förslag

Läs mer