Definition av kompetensområden och kompetensnivåer för IT-konsulttjänster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Definition av kompetensområden och kompetensnivåer för IT-konsulttjänster"

Transkript

1 Bilaga b Definition av kompetensområden för IT-konsulttjänster 1 (16)

2 Innehållsförteckning 1 Kompetensklassning av konsulttjänster Kompetensområde 1 - Användbarhet Roll - Användbarhetsarkitekt Roll - Interaktionsdesigner Roll - Grafisk formgivare Roll - Testare av användbarhet Kompetensområde 2 - Verksamhetsutveckling och strategi Roll - Analytiker och modelleringsledare Roll - Systemanalytiker Roll - Metodstöd Roll - Kommunikatör - Informatör Kompetensområde 3 - Ledning och styrning Roll - Projektledare Roll - Kvalitetssäkrare Roll - Mentor Roll - Testledare Roll - Configuration Manager Roll - Projektadministratör Kompetensområde 4 - Systemutveckling och systemförvaltning Roll - IT-arkitekt, systemdesign Roll - Systemering Roll - Systemutveckling Roll - Databasdesigner -administratör Roll - Tillgänglighetsspecialist Roll - Testare Roll - Systemintegratör Roll - Versionshantering Kompetensområde 5 - Infrastruktur Roll - Kommunikation Roll - Operativsystem Roll - Internet och intranät Roll - Programmering Roll - Middleware Roll - Systemintegratör Kompetensområde 6 - Informationssäkerhet Roll Säkerhetsstrateg / Säkerhetsanlaytiker Roll - Risk Management Roll - Säkerhetstekniker Roll - Säkerhetstekniker (Implementering) Kompetensområde 7 - GIS Roll - Databasadministratör Roll - GIS utvecklare Roll - GIS mentor Definition av kompetensnivåer (16)

3 1 Kompetensklassning av konsulttjänster Kompetensklassningen används vid: Utvärdering av kompetenser. Prissättning av konsulttjänster. Uppföljning av prestation av konsulttjänster. Ambitionsnivån är att erbjuda en enkel och övergripande modell för kompetensklassning, främst för att nyttjas vid upphandling men även som utgångspunkt vid beställning eller avrop av konsulttjänster, dock där roller och tjänster kan preciseras ytterligare. Ambitionen är inte att ersätta eller konkurrera med mer omfattande och detaljerad metodik och system inom kompetensområdet. Modellen består av en matris i två dimensioner; kompetensområde och kompetensnivå. Kompetensområdet beskriver ämnes- eller arbetsområdet på övergripande nivå. Kompetensnivån avser kompetensens höjd, uttryckt i generella termer. Ett kompetensområde kan brytas ned till underliggande kompetensområden, dvs. roller. Samtliga kompetensområden är relaterade till IT, direkt eller indirekt. I denna bilaga specificeras alla kompetensområden, roller som efterfrågas. Även uppgivna roller inom respektive anbudsområde har specificerats övergripande. 3 (16)

4 2 Kompetensområde 1 - Användbarhet En användbar produkt eller tjänst utformas efter målgruppernas behov och bidrar till verksamhetens nytta. Kompetenser inom användbarhet 1 har god kännedom om och erfarenhet av: Metoder för användarcentrerad systemutveckling. Verktyg för visualisering av koncept och gränssnittsförslag. Kammarkollegiets riktlinjer för användbarhet och tillgänglighet 2. Exempel på aktiviteter är: 1. Kartläggning av behov hos verksamhet och målgrupper, kravformulering (användbarhetsarkitekt) 2. Framtagande av koncept och gränssnitt (interaktionsdesigner och grafisk formgivare) 3. Utvärdering av prototyper och befintliga system (testare av användbarhet) 2.1 Roll - Användbarhetsarkitekt Användbarhetsarkitekten ansvarar för att nödvändiga användbarhetsaktiviteter genomförs i projektet samt att kunskapen om krav och målgrupper förmedlas till övriga projektmedlemmar. Exempel på arbetsuppgifter: Kartläggning av verksamhetens och målgruppernas behov görs genom intervjuer, fokusgrupper, workshops och fältstudier. Utifrån kartläggningen ta fram, tillsammans med systemanalytikern, koncept och kravspecifikation som ligger till grund för den fortsatta utvecklingen av systemet, till exempel interaktionsdesign. 2.2 Roll - Interaktionsdesigner Interaktionsdesign beskriver utifrån verksamhets- och målgruppsanalysen, interaktionen som äger rum mellan användarna och systemet, hur informationen i systemet ska struktureras och presenteras. Exempel på arbetsuppgifter är att ta fram skisser och prototyper på hur användargränssnittet ska vara utformat. I arbetet ingår också att utvärdera prototyperna tillsammans med slutanvändare. Interaktionsdesignen och den grafiska formen ligger till grund för programmeringen av gränssnittet. 1 I ISO beskrivs användbarhet som den utsträckning till vilken en specificerad användare kan använda en produkt för att uppnå specifika mål, med ändamålsenlighet, effektivitet och tillfredsställelse, i ett givet sammanhang. 2 Se Vägledningen 24-timmarswebben, 4 (16)

5 2.3 Roll - Grafisk formgivare Den grafiska formgivaren tar fram den grafiska formen för systemet och arbetar tillsammans med användbarhetsarkitekten, interaktionsdesignern och utvecklare för att skapa ett tydligt och lättanvänt gränssnitt (GUI) med god läsbarhet. Den grafiska formen för systemet bör i de flesta fallen överensstämma väl med organisationens grafiska profil. 2.4 Roll - Testare av användbarhet Avser arbete med att kontrollera att systemet fungerar i användning, till exempel att användarna enkelt kan använda systemet och har nytta av det. I ett användningstest får användare ur systemets målgrupper utföra realistiska uppgifter. Då identifieras problem som uppstår i användningen och orsakerna till dessa. Resultatet används för att åtgärda problemen innan systemets sätts i drift och planera framtida utvecklingsarbete. Användningstester kan också göras på ett befintligt system. 5 (16)

6 3 Kompetensområde 2 - Verksamhetsutveckling och strategi Avser arbete med syfte att utveckla verksamheten eller nyttan av IT. Exempel på arbetsuppgifter som omfattas; utveckling av strategier, utredningar, förstudier, behovsanalyser, kravfångster, kravspecificering och metodarbete. Kräver många gånger god kunskap inom ITIL 3 och SOA Roll - Analytiker och modelleringsledare Leder och organiserar verksamhetsmodellering. Arbetar således operativt med att leda modelleringsarbete m.m. I detta arbete ingår även att kartlägga processer i verksamheten och göra avgränsningar för projekt. 3.2 Roll - Systemanalytiker Leder och samordnar framtagning av krav på system. Gäller både funktionella och icke-funktionella krav. Arbetar med förstudier, utredningar och framtagande av systemkravspecifikationer utifrån genomförd verksamhetsanalys. Kräver god kunskap om användbarhet, modelleringsteknik som används av myndigheterna, och erfarenhet av kostnads/nyttoanalys. 3.3 Roll - Metodstöd Arbetar med anpassning, införande, uppföljning och utbildning i metodik och modeller. Arbetet kan även innehålla utveckling och vidareutveckling av metodik och modeller. Erfarenhet av metodarbete är önskvärt, t ex inom objektorienterad metodik vid analys och design, och XML. 3.4 Roll - Kommunikatör - Informatör Ansvarar för informations- och kommunikationsprocessen i organisationen eller projektet. Kunskap och erfarenhet av detta arbete är önskvärt, speciellt av webbteknik som media för information/kommunikation. 3 ITIL (IT Infrastructure Library) beskriver på en ganska generell nivå hur man kan strukturera upp sitt arbetssätt och sin organisation för att leverera IT-tjänster på ett stabilt och kostnadseffektivt sätt genom att ha kontrollerad hantering av fel, åtgärder och förändringar samt långsiktig planering för att förebygga kriser. 4 SOA, tjänsteorienterad arkitektur är ett systemarkitektoniskt koncept som beskriver användningen av tjänster för att uppfylla de affärsmässiga kraven på ett ITsystem. 6 (16)

7 4 Kompetensområde 3 - Ledning och styrning Avser arbete med ledning och styrning. Exempel på arbetsuppgifter som omfattas; projektledning, kvalitetsarbete, kompetensöverföring, testledning, projektadministration och konfigurations- och versionshantering. Kräver många gånger god kunskap inom ITIL och SOA. 4.1 Roll - Projektledare Leder och ansvarar för ett i tid och omfattning avgränsat uppdrag. I arbetet ingår bl. a. att; Utarbeta projektmål och tidplaner; Bemanningsplanering; Operativ ledning av projektets deltagare; Uppföljning och rapportering; Fördelning och prioritering av resurser och arbete; Dialog med och samordning av beställare, användare och andra intressenter. 4.2 Roll - Kvalitetssäkrare Ansvarar för att driva vidareutvecklingen av kvalitetsarbetet, kvalificerat kvalitetssäkringsarbete och metoder för kvalitetssäkring. Arbetar med uppföljning och mätning av kvalitet. Återför information om brister i och förbättringar av regelverket till berörd personal. 4.3 Roll - Mentor Ansvarar för att personalen utvecklas i sina yrkesroller, leder och utvecklar personal samt kompetensöverföring. 4.4 Roll - Testledare Ansvarar för och leder testarbete. T ex genom att leda den personal som utför test, planera inför test, skapa testplaner, utvärderar testresultat, ta fram testfall som behövs och verifiera förväntad funktion eller resultat. Har erfarenhet av testledning och god kännedom om: Systemet/Applikationen/Arkitektur för det som ska provas Provmetodik och provverktyg Utvecklings- och driftmiljö Standarder som systemet ska följa 4.5 Roll - Configuration Manager Ansvarar för processen för konfigurations- och versionshantering, bland annat genom att organisera arbetet och införa verktyg som stöttar processen. 4.6 Roll - Projektadministratör Är projektledaren behjälplig med bl. a. planering och uppföljning av projektet, arkiverings- och dokumentationsregler, upprättande av projektplaner, tid- och kostnadsuppföljning. 7 (16)

8 5 Kompetensområde 4 - Systemutveckling och systemförvaltning Avser arbete i olika steg vid myndighetens systemutveckling, systemintegration och med förvaltning av befintliga system hos myndigheten. Med system avses allt från enkel programvara till komplexa system bestående av programvaror med i förekommande fall tillhörande maskinvara. Kräver många gånger god kunskap inom ITIL och SOA. 5.1 Roll - IT-arkitekt, systemdesign Kompetens för att omsätta verksamhets- och användarkrav till en realiserbar struktur och utreda vilka metoder och verktyg som skall användas för insamling, bearbetning och användning av uppgifter i informations- och datasystem. Ansvarar för att framtagen systemteknisk lösning är förankrad i de krav som ställs på utveckling och drift gällande både programvara och hårdvara såväl på klientsidan som på serversidan. Ser till att valda tekniska lösningar resulterar i en implementering av ett system som svarar upp mot ställda krav samt att valda lösningar ansluter sig till val av systemarkitektur. Leder och samordnar tekniska aktiviteter genom hela projektet. Ansvarar således för den övergripande arkitekturen. Definierar också arkitekturmönster och modelleringsregler för analys och design, samt utvecklar i förekommande fall riktlinjer för design och konstruktion. Har god kunskap om de involverade systemen och de aktuella utvecklingsplattformarna. 5.2 Roll - Systemering Kompetens för planering och nyutveckling av informations- och datasystem eller underhållning och vidareutveckling av system i drift, samt sammanställning av programförutsättningar. Utarbetar riktlinjer, programförutsättningar och systembeskrivning utifrån beställarens kravbeskrivning. Koordinerar arbetet tillsammans med databasdesigner, användbarhetsarkitekt, interaktionsdesigner, grafisk formgivare (GUI), programmerare, driftpersonal samt systemerare från andra system. Vid den objektorienterade utvecklingen ansvarar systemeraren för utformningen av klassernas ansvar, dvs. operationer (metoder) och attribut (egenskaper). Definierar också relationen mellan klasserna och hur de ska anpassas till implementationsspråket. Har god kunskap om de aktuella utvecklingsplattformarna samt öppen källkod. 8 (16)

9 5.3 Roll - Systemutveckling Avser programmering relaterad till systemutveckling. Konstruerar dataprogram genom analysering och granskning av programförutsättningar. Utformar program i programmeringsspråk som t.ex. Visual Basic, C++, Cobol, Java,.NET, Ruby on Rails eller motsvarande. Arbetar med framställning av programkod, programtest samt dokumentation. Svarar för utveckling och prov av komponenter i överensstämmelse med de standarder som gäller för projektet och offentlig sektor. Har god kunskap om programmeringsspråk, ramverk, verktyg och öppen källkod. Ska också ha kunskap om testarbete och helst även verktyg för test. 5.4 Roll - Databasdesigner -administratör Kompetens för att i nära samarbete med verksamheten utforma databaser och utarbeta säkerhetsrutiner för databaser. Utgår från verksamhetskrav och arbetar fram samt implementerar en väl fungerande databasdesign som passar in i den övergripande IT-arkitekturen. Definierar tabeller, index, vyer etc. för att lagra, hämta och ta bort lagrade objekt. 5.5 Roll - Tillgänglighetsspecialist Tillgänglighetsspecialisten arbetar med att granska förslag till eller befintliga system utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Tillgänglighetsspecialisten kan också delta i kravarbetet och programmeringen. Arbetar i samarbete med bland andra programmerare, interaktionsdesigner, skribenter och grafiska formgivare för att till exempel gränssnitt, texter, pedagogik och kodning utformas på ett tillgängligt sätt. Ska ha god kännedom om och erfarenhet av: Behov hos personer med funktionsnedsättningar. Standarder och riktlinjer för tillgänglighet 5. Plattformsoberoende lösningar. Tillgänglighetsspecialisten säkerställer att systemet följer standarder och utformas på ett sätt att det kan användas av alla och inte utestänger grupper av användare. Att systemet går att använda oberoende av användarens förmågor och förutsättningar, till exempel en användares eventuella funktionsnedsättningar eller val av utrustning och plattform. 5.6 Roll - Testare Utför test, testledaren (se ovan) leder arbetet. Utvärderar testresultat. Har god kännedom om: 5 Till exempel W3Cs standarder för webb ( och Kammarkollegiets Vägledningen 24-timmarswebben ( timmarswebben). 9 (16)

10 Systemet som ska testas Test och testverktyg Utvecklingsplattform Standarder som systemet ska följa 5.7 Roll - Systemintegratör Kompetens för att integrera de moduler (mjukvaror) som utvecklats så att de fungerar tillsammans och på den tekniska plattformen (infrastrukturen). Eller kompetens för att integrera utvecklade system med andra system, exempelvis i samband med verksamhetsutveckling och automatisering och digitalisering av sina tjänster. 5.8 Roll - Versionshantering Kompetens för att utföra konfigurations- och versionshantering. Configuration Manager (se ovan) leder arbetet. 10 (16)

11 6 Kompetensområde 5 - Infrastruktur Avser arbete som specialist inom något infrastrukturområde eller med integration inom infrastrukturområdet. Med infrastruktur avses den grundläggande tekniska plattformen som är en förutsättning för andra tillämpningar (applikationer). Infrastruktur avser inte komponenter på högre nivå i värdekedjan, t ex ekonomisystem, diariesystem, och kontorsprogramvaror. Kräver många gånger god kunskap inom ITIL och SOA. 6.1 Roll - Kommunikation Kompetens inom områdena nätverk och kommunikation. Har god kunskap om TCP/IP, ISDN, router och switchteknik, integrering av data och telefoni, nätverkslösningar och nätökning samt kunskap om bl.a. några av följande verktyg och miljöer: WAN LAN DNS och DHCP Telefoniväxlar Teknik för Call och Contact Centers CTI / Unified Messaging Nummerplanshantering Bild och video 6.2 Roll - Operativsystem Systemtekniker med kompetens inom operativsystem som exempelvis Windows, Linux, NetWare, UNIX eller motsvarande miljöer. 6.3 Roll - Internet och intranät Kompetens inom teknikområdet Internet, avser alla fall där Internetteknik används för att skapa myndighetsinterna (intranät) eller externa lösningar i det senare fallet för att kommunicera med part utanför myndigheten. Kunskap om bl.a. några av följande verktyg och miljöer: Webbfunktionalitet, arkitektur, servers, browsers Kammarkollegiets riktlinjer för utformning av webbplatser i offentlig sektor 6 Webbstandarder som JAVA, HTML, CGI, EJB, PERL, VB Script, XML, XSL etc. 6 Se Vägledningen 24-timmarswebben, 11 (16)

12 6.4 Roll - Programmering Konstruktion av systemnära dataprogram genom att analysera och granska programförutsättningar samt utforma program i programmeringsspråk, t.ex. Visual Basic, C++, Java, C, Perl eller motsvarande. Kunskap om utvecklingsmiljöer är önskvärt. 6.5 Roll - Middleware Innehar kompetens inom området middleware. Med middleware avses program som länkar samman eller integrerar annan programvara, exempelvis transaktionshanterare, meddelandehantering, Web Services, och SHS-lösningar. 6.6 Roll - Systemintegratör Arbetar med integration av system inom infrastrukturområdet så att de fungerar tillsammans. 12 (16)

13 7 Kompetensområde 6 - Informationssäkerhet Informationssäkerhetsområdet är omfattande och inbegriper också området ITsäkerhet med teknisk inriktning. I området ingår utformning av metoder för kontinuerligt informationssäkerhetsarbete omfattande ledning, styrning genom policy och styrande dokument. Framtagning av metoder och modeller för riskanalys och värdering av informationstillgångar, utbildning och information av medarbetare, anpassning och implementering av säkerhetslösningar etc. Kräver god kunskap om aktuella standarder och vägledningar på området. Kunskap om etablerade standarder på området, ISO/IEC respektive (tidigare 17799) samt Krisberedskapsmyndighetens (KBM) metodstöd BITS och BITS+. Med IT-säkerhet avses säkerhet med inriktning på utveckling och förvaltning av verksamhetens IT-infrastruktur och tillämpningssystem. Arbetar med utveckling och införande av framtagna tekniska säkerhetslösningar inom områden som t ex; behörighetskontrollsystem, PKI, digitala signaturer, logghantering, säkerhetsanalyser, brandväggar och antiviruslösningar. 7.1 Roll Säkerhetsstrateg / Säkerhetsanlaytiker Avser arbete med ledning och styrning av informationssäkerhet. Inriktning på att utforma och införa policy, strategi och övriga regelverk för organisationens informationssäkerhet med utgångspunkt från etablerade standarder på området. Avser även arbete med katastrof-/ kontinuitetsplanering med inriktning på informationsbehandling och utformning och etablering av rutiner för incidenthantering, övergripande IT-säkerhetsarkitektur samt mätning/utvärdering av informations- och IT-säkerhet. 7.2 Roll - Risk Management Avser arbete med genomförande av riskanalyser, värdering av informationstillgångar och bedömning av säkerhetsnivåer. 7.3 Roll - Säkerhetstekniker Avser arbete på en strategisk nivå. Kompetens bl.a. för att analysera behoven av struktur för styrning av användares åtkomst och behörighet, med hänsyn till verksamhetens IT-miljö, krav på säkerhet och effektivitet etc. T.ex. genom tilllämpning av rollbaserad behörighet, analysering av intrångsskydd. 7.4 Roll - Säkerhetstekniker (Implementering) Avser arbete med implementering av säkerhetsteknik. Kompetens för att utforma och implementera säkerhetslösningar, exempelvis med inriktning på behörighetskontrollsystem, säkerhet i tillämpningssystem, säkerhet i webbtjänster, patchhantering, datakommunikation, brandväggar och andra intrångsskyddssystem, skydd mot skadlig kod, penetrationstestning, hantering av säkerhetsloggar mm. 13 (16)

14 Kräver god kunskap om säkerhetsarkitekturer, PKI, certifikathantering, kryptering samt erfarenhet av implementationer av säkerhetskoncept i olika tekniska miljöer. 14 (16)

15 8 Kompetensområde 7 - GIS Avser arbete med Geografiskt Informations System (GIS) som är ett datorbaserat system för att samla in, lagra, analysera och presentera lägesbunden information. Bör ha mycket god kännedom om ett urval av de metoder, tekniker och verktyg som används för att samla in, lagra, analysera och presentera lägesbunden information. 8.1 Roll - Databasadministratör Avser arbete med lagring och administration av geografisk data i databas 8.2 Roll - GIS utvecklare Avser arbete med utveckling av tillämpning av GIS 8.3 Roll - GIS mentor Avser arbete med införande av GIS i organisationen på en strategisk nivå 15 (16)

16 9 Definition av kompetensnivåer Nivåbeskrivningarna är profilbeskrivningar på en övergripande nivå. Vid klassning av en individs kompetens inom aktuellt kompetensområde måste kriterierna för nivåbeskrivningarna uppfyllas (se nedan). Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Nivå 5 Kunskap nyss genomförd utbildning inom aktuellt område Erfarenhet kortare arbetserfarenhet, ej vana som konsult Ledning kräver arbetsledning Självständighet kan självständigt utföra enklare uppgifter Kunskap har utbildning inom området, viss svårighetsgrad Erfarenhet 1-3 år som konsult inom aktuellt område, har deltagit i eller utfört ett flertal liknande uppdrag Ledning kräver arbetsledning Självständighet kan självständigt utföra avgränsade arbetsuppgifter Kunskap hög kompetens inom området Erfarenhet 4-8 år som konsult inom aktuellt område, är förebild för andra konsulter på lägre nivå. Har befunnit sig på nivå 2 under minst 2 år. Ledning tar ansvara för delområde, kan leda en mindre grupp Självständighet kan arbeta självständigt Kunskap hög generalistkompetens, eller mycket hög kompetens inom området Erfarenhet har deltagit i stora uppdrag inom aktuellt område och genomfört uppdrag med mycket hög kvalitet. Nivån uppnås normalt tidigast efter 9-12 år som konsult inom aktuellt område. Har befunnit sig på nivå 3 under minst 2 år. Ledning tar huvudansvar för ledning av större grupp Självständighet mycket stor Kunskap kompetens av högsta rang inom aktuellt område, uppfattas som expert/specialist på marknaden. Erfarenhet (som 4) men har befunnit sig på nivå 4 under minst 3 år Ledning har stor vana och erfarenhet att verka i ledande befattning Självständighet mycket stor 16 (16)

Kompetensklassning. Gällande IT-konsulttjänster

Kompetensklassning. Gällande IT-konsulttjänster Kompetensklassning Gällande Innehåll Kompetensklassning av konsulttjänster 4 Tillämpning och begrepp vid avrop 4 Definition av kompetensområden 4 Anbuds-/kompetensområden 4 Kompetensområde - Användbarhet

Läs mer

Exempelroller för IT-konsulttjänster.

Exempelroller för IT-konsulttjänster. Exempelroller för IT-konsulttjänster. Kompetensområde 1. Användbarhet Beskrivning Användbarhet och exempel på roller. Exempel på kompetenser inom området användbarhet: God kännedom om och erfarenhet av

Läs mer

BILAGA 6 - DEFINITION AV KOMPETENSOMRÅDEN. Dokumentnummer D

BILAGA 6 - DEFINITION AV KOMPETENSOMRÅDEN. Dokumentnummer D BILAGA 6 - DEFINITION AV KOMPETENSOMRÅDEN Dokumentnummer D 2011-010262 BILAGA 6 2011-06-22 01.00 D 2011-010262 2(10) Innehållsförteckning 1 TILLÄMPNING OCH BEGREPP VID UPPHANDLING OCH AVROP... 3 2 DEFINITION

Läs mer

Köp användbarhetskompetens på nya ramavtalet IT-konsulttjänster 2007. Michaela Kanti, Verva Stockholm 2007-12-12

Köp användbarhetskompetens på nya ramavtalet IT-konsulttjänster 2007. Michaela Kanti, Verva Stockholm 2007-12-12 Köp användbarhetskompetens på nya ramavtalet IT-konsulttjänster 2007 Michaela Kanti, Verva Stockholm 2007-12-12 Användbarhet Eget kompetensområde Behov av tidigare kompetensområden kvarstår Behovet om

Läs mer

Exempelroller och kompetens-nivåer IT-konsulter Resurskonsulter

Exempelroller och kompetens-nivåer IT-konsulter Resurskonsulter Exempelroller och kompetens-nivåer IT-konsulter Resurskonsulter Datum Sid 2 (10) 1 Exempelroller 1.1 Användbarhet & Tillgänglighet 1.1.1 Generell beskrivning Exempel på aktiviteter och arbetsuppgifter

Läs mer

Bilaga 2. Konsulter för tjänster inom IT-relaterat utvecklingsarbete. Kompetensspecifikation 2011-04-28. Dnr 2011/817/243 Sid.

Bilaga 2. Konsulter för tjänster inom IT-relaterat utvecklingsarbete. Kompetensspecifikation 2011-04-28. Dnr 2011/817/243 Sid. Bilaga 2 Konsulter för tjänster inom IT-relaterat utvecklingsarbete Kompetensspecifikation 2011-04-28 Dnr 2011/817/243 Sid. 1 (7) 1 Klassningsmodell Kompetensklassningsmodellen är en matris i två dimensioner

Läs mer

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se Att hantera digital information i Stockholms stad stockholm.se Maj 2016 Dnr: 5.3-3023/2016 Utgivningsdatum: 2016-05-12 Utgivare: Stadsarkivet Kontaktperson: Christina Moberg 3 (8) Innehåll Inledning 4

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

IAM- Lunds universitet. Identity & Access Management

IAM- Lunds universitet. Identity & Access Management IAM- Lunds universitet Identity & Access Management IAM- Identity & Access Management Identitetshantering (Identity Management) är ett begrepp som används för att beskriva hur man hanterar digitala identiteter

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-SÄKERHETSPOLICY 2 IT-säkerhetspolicy Ulricehamns kommun med bolag 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET...3 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...3 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

RUTIN FÖR KLASSIFICERING AV INFORMATION

RUTIN FÖR KLASSIFICERING AV INFORMATION Koncernkontoret Enhet säkerhet Dokumenttyp Rutin Dokumentansvarig Valter Lindström Beslutad av Valter Lindström, koncernsäkerhetschef Övergripande dokument Riktlinjer för informationssäkerhet Kontaktperson

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

UPPHANDLING AV IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER. Upphandlingsrapport

UPPHANDLING AV IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER. Upphandlingsrapport UPPHANDLING AV IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER Upphandlingsrapport Innehållsförteckning 1 Upphandlingens genomförande... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Omfattning och utformning... 3 1.3 Tillvägagångssätt

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1492-11 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK OCH DATORTEKNIK SPECIALISATION: ELECTRONIC AND COMPUTER ENGINEERING

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Digital Skyltning. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info.

Uppdragsbeskrivning. Digital Skyltning. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info. Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/en het Student KaU Anton Odén Student KaU Olle Pejstrup Konsult/handledare Sogeti Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Projektledare Sogeti vakant Namn Åtgärd

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 5 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT05 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 5 Skriftligt prov, 4h Teoretiskt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning I ansökan om certifiering beskriver skolan: Tolkning och kommentarer

Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning I ansökan om certifiering beskriver skolan: Tolkning och kommentarer Kriterietolkningar Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning - den egna verksamheten generellt. Exempel på information som bör finnas med är skolan storlek och upptagningsområde,

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DESIGN Ämnet design behandlar den arbetsprocess där man medvetet och innovativt utvecklar produkter så att de uppfyller målgruppens funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för Högskolan i Borås

Systemförvaltningsmodell för Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS 2012-10-08 1 (6) Systemförvaltningsmodell för Högskolan i Borås Inledning Högskolan i Borås är för sin verksamhet beroende av kontinuerlig tillgång till ett flertal IT-baserade informationssystem.

Läs mer

VI ÄR PÅ RÄTT VÄG! Målmedvetet och strukturerat. Samverkan. Förankrat. Mätbara resultat

VI ÄR PÅ RÄTT VÄG! Målmedvetet och strukturerat. Samverkan. Förankrat. Mätbara resultat VI ÄR PÅ RÄTT VÄG! Målmedvetet och strukturerat Samverkan Förankrat Mätbara resultat TRYGGHET STÄRKA STADENS ATTRAKTIONSKRAFT SÄKERHET SÄKERSTÄLLA STADENS LEVERANSFÖRMÅGA AV SERVICE, TJÄNSTER OCH VAROR

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

ÅTKOMST TILL VERKSAMHETSSYSTEM RIKTLINJE GÄLLANDE BEHÖRIGHET

ÅTKOMST TILL VERKSAMHETSSYSTEM RIKTLINJE GÄLLANDE BEHÖRIGHET ÅTKOMST TILL VERKSAMHETSSYSTEM RIKTLINJE GÄLLANDE BEHÖRIGHET KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen, Tillsynsenheten Ansvarig: SAS Uppdaterad: 2015-12--21 POLICY Uttrycker ett övergripande

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Översikt, kompetenser Relationell/ Visa intresse att etablera kontakt med barn, skapa relationer med barn, skapa förtroendefulla relationer med barn, Ledarskap Didaktisk Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Distribuerade Informationssystem VT-04

Distribuerade Informationssystem VT-04 Distribuerade Informationssystem VT-04 2 Projekt Kassasystem DS är ett stort varuhus som består av ett flertal fristående butiker. Varje butik i DS säljer sina egna varor samt varor som är specifika för

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Särvuxpedagogernas rikskonferens 2010

Särvuxpedagogernas rikskonferens 2010 Särvuxpedagogernas rikskonferens 2010 Skolinspektionens granskning av särskola och särvux Åsa Rehnberg och Agneta Sandén Skolinspektionens fokus Alla elevers och studerandes rätt till en god utbildning

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola

Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola En kulturskola med hög kvalitet En kulturskola med hög kvalitet har ett utbud som ger möjlighet till både bredd och fördjupning. Där finns speciella undervisningsformer

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Styrmodell för Vimmerby kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, 231

Styrmodell för Vimmerby kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, 231 Styrmodell för Vimmerby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, 231 1 Inledning Detta styrdokument reglerar verksamhets- och ekonomistyrningen i Vimmerby kommun. Med styrning avses samtliga åtgärder

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Sportfiskewebben. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info.

Uppdragsbeskrivning. Sportfiskewebben. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info. Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/en het Student KaU Jesper Hellberg Student KaU Petter Jönsson Konsult/handledare Sogeti Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Säljare Sogeti Bengt Löwenhamn Namn

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

FORDONSTESTTEKNIK. Ämnets syfte

FORDONSTESTTEKNIK. Ämnets syfte FORDONSTESTTEKNIK Ämnet fordonstestteknik behandlar den teknik och utrustning som används för att genomföra tester inom det fordonstekniska området. Ämnet behandlar även hur en önskad utvecklingsidé blir

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken

Nyttorealisering i praktiken SIDAN 1 Nyttorealisering i praktiken Så här har vi gjort och så här planerar vi att göra. Med invånarna i fokus 650 miljoner 2007-2012 kronor för ett samlat utvecklingsarbete med IT som redskap för verksamhetsutveckling

Läs mer

Kravspecifikation. Upphandling 2012 IT-Konsulttjänster NLL

Kravspecifikation. Upphandling 2012 IT-Konsulttjänster NLL 2012-01-03 1208-11 1 (20) Kravspecifikation 2012 IT-Konsulttjänster NLL Innehållsförteckning sidnr. 1 ALLMÄN INFORMATION... 3 1.1 Viktiga aspekter i konsultens roll vid arbete hos Norrbottens läns landsting...

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14 UPPHANDLINGSPROTOKOLL 2013-05-14 Upphandlande organisation ARBETSFÖRMEDLINGEN Anna Säwström Upphandling CAD-konstruktion inriktning mekanik Af-2013/083277 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

DATORISERAD MÖNSTERHANTERING

DATORISERAD MÖNSTERHANTERING DATORISERAD MÖNSTERHANTERING Ämnet datoriserad mönsterhantering behandlar konstruktion av mönster, vilket är en förutsättning för tillverkning av kläder. Vid konstruktion av mönster krävs ett helhetstänkande

Läs mer

Chef för verksamhetsskydd vid rikspolischefens kansli

Chef för verksamhetsskydd vid rikspolischefens kansli Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för verksamhetsskydd vid rikspolischefens kansli Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Informationsmöte kring E- legitimationsnämndens arbete mot morgondagens digitala behov

Informationsmöte kring E- legitimationsnämndens arbete mot morgondagens digitala behov Informationsmöte kring E- legitimationsnämndens arbete mot morgondagens digitala behov Introduktion Idag finns tre sätt.. som inte är tillgängliga för alla Bjuder morgondagen på flera val? eid11 eid2 eid3

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet SAK Samlingar Ansvar Kvalitet Självskattning för vård och bevarande inom samlingsförvaltning Introduktion Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se

Läs mer

Ledarskap 2010 2011, Såstaholm

Ledarskap 2010 2011, Såstaholm Ledarskap 2010 2011, Såstaholm Välkommen till SLA:s ledarskapskurs! Vill du öka lönsamheten i ditt företag? Utnyttja då möjligheten att investera i dig själv och samtidigt öka lönsamheten i ditt företag

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

MSBs modell för styrning av övningsverksamhet inom samhällskydd och beredskap. Rolf Olsson Chef Övningsenheten +4610-240 4347 rolf.olsson@msb.

MSBs modell för styrning av övningsverksamhet inom samhällskydd och beredskap. Rolf Olsson Chef Övningsenheten +4610-240 4347 rolf.olsson@msb. MSBs modell för styrning av övningsverksamhet inom samhällskydd och beredskap Rolf Olsson Chef Övningsenheten +4610-240 4347 rolf.olsson@msb.se Disposition Författningsgrunder för myndigheters övningsverksamhet

Läs mer

Utforma insatser utifrån den enskildes dagsaktuella behov

Utforma insatser utifrån den enskildes dagsaktuella behov Öka den enskildes inflytande Ansökan, utredning och genomförande Personcentrerad hemtjänst Bedömning och genomförande utifrån individuella behov Ökad kontinuitet Tids-, personal- och omsorgskontinuitet

Läs mer

Syfte med 7 30 60 90

Syfte med 7 30 60 90 Syfte med 7 30 60 90 Modell för att snabba upp förändringsarbetet Öka handlingskraft genom att använda tid som drivkraft Inget eget projekt - del av förändringsprocess När är det lämpligt med snabb och

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Förvaltningsåtagande. Provisum

Förvaltningsåtagande. Provisum Konsultresurser Kompetensprofiler inom ramen för Förvaltningsåtagande av Provisum 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Roller/kompetensprofiler... 3 3 Nyckelroller Resursen AB... 5 4 Projektmetodik...

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap Landskrona Stad 2015-2018 Antaget av kommunstyrelsen 2016-02-11 Termer... 4 1. Inledning... 5 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 5 2. Krav enligt lagen

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

IT-Konsulttjänster 2012. Avropsstöd. Vägledning IT-Konsulttjänster 2012. Sida 1 (16)

IT-Konsulttjänster 2012. Avropsstöd. Vägledning IT-Konsulttjänster 2012. Sida 1 (16) Avropsstöd Vägledning IT-Konsulttjänster 2012 Sida 1 (16) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Allmänt... 4 3 Kompetensområden och roller... 4 3.1 Verksamhetsutveckling och strategi... 4 3.1.1 Roll

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

SKOLFS. Inledande bestämmelser. Introduktionsperioden. Syfte. Utvecklingsavdelningen Charlotte Wieslander. 2011-04-11 1 (7) Dnr 61-2010:1549

SKOLFS. Inledande bestämmelser. Introduktionsperioden. Syfte. Utvecklingsavdelningen Charlotte Wieslander. 2011-04-11 1 (7) Dnr 61-2010:1549 Utvecklingsavdelningen Charlotte Wieslander 1 (7) Dnr 61-2010:1549 Skolverkets föreskrifter och allmänna råd om introduktionsperiod och kompetensprofiler för lärare och förskollärare; beslutade den datum

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om statliga myndigheters informationssäkerhet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om statliga myndigheters informationssäkerhet Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om statliga myndigheters informationssäkerhet Följande allmänna råd ansluter till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Innehåll. Förord 3. Inledning 4 Syfte 4 Målgrupp 4 Omfattning 4 Helhetsansvar för kommunikationsplanen 4. Kommunikation 4 Kommunikationsmål 5

Innehåll. Förord 3. Inledning 4 Syfte 4 Målgrupp 4 Omfattning 4 Helhetsansvar för kommunikationsplanen 4. Kommunikation 4 Kommunikationsmål 5 Plan för kommunikation Kunskapsbank Oktober 2014 Innehåll Förord 3 Inledning 4 Syfte 4 Målgrupp 4 Omfattning 4 Helhetsansvar för kommunikationsplanen 4 Kommunikation 4 Kommunikationsmål 5 Budskap 5 Kärnbudskap

Läs mer

Normativ specifikation

Normativ specifikation 1 (6) Underskriftstjänst Svensk e-legitimation 2 (6) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Omfattning... 3 3 Tjänster... 3 3.1 Elektronisk underskrift (grundtjänst)... 4 3.1.1 Utställare av certifikat... 4 3.1.2

Läs mer

Bilaga 5. Kompetensklassning. Ramavtalsupphandling IT-konsulttjänster

Bilaga 5. Kompetensklassning. Ramavtalsupphandling IT-konsulttjänster Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen BILAGA TILL ANSÖKNINGSINBJUDAN 1 (38) Bilaga 5 Kompetensklassning Ramavtalsupphandling IT-konsulttjänster 2 (38) 1.

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Bedömningsgrunder och kriterier för examensarbete. Studenten ska för respektive omdöme:

Bedömningsgrunder och kriterier för examensarbete. Studenten ska för respektive omdöme: Bedömningsgrunder och kriterier för examensarbete. Studenten ska för respektive omdöme: Bedömningsgrunder Utmärkt Bra Tillräckligt Underkänt Självständigt planera och genomföra arbetet inom överenskomna

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer