Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen"

Transkript

1

2 Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV ÖKAT DELAT NYTTJANDE MEDVETANDEGÖRA OCH MINIMERA HYRESGÄSTERNAS EKOLOGISKA FOTAVTRYCK FLER LEVANDE STADSRUM... 10

3 Sida 2 (10) Inledning och bakgrund I Forum för hållbara fastigheter arbetar staden tillsammans med en rad andra fastighetsägare och förvaltare för att nå den gemensamma visionen "Stockholm - Hållbarhetens huvudstad". Denna handlingsplan beskriver hur forumet kan arbeta i enlighet med visionen. en har utvecklats i ett samspel mellan en större expertgrupp och en mindre analysgrupp inom forumet. Forumet har definierat ett övergripande visionärt paraplymål, ett mål för forumets roll och fem mål för att uppfylla visionen. Paraplymål Stockholm är hållbarhetens huvudstad. Forumets roll Forumet ska vara ett ledande kunskapsnav och en inspiratör för hållbara fastigheter. Fem mål 1. Minimering av resursanvändning och miljöpåverkan. 2. Minimera byggnadernas energibehov. 3. Ökat delat nyttjande. 4. Medvetandegöra och minimera hyresgästernas ekologiska fotavtryck. 5. Fler levande stadsrum. en beskriver åtaganden från 2015 till 2030 för att uppnå målen.

4 Sida 3 (10) Forumets vision Forum för hållbara fastigheter i Stockholm ska verka för att fastighetsbeståndet i staden bidrar till att nå en hållbar utveckling. Forumet har antagit en vision som ratificerades av medlemmarna 6 mars 2015 och som baseras på ett antal hörnstenar, som sammanfattningsvis kan illustreras med figuren nedan. Figur 1. Visionen och dess hörnstenar.

5 Sida 4 (10) Forumets roll Forumet ska vara ett ledande kunskapsnav och en inspiratör för hållbara fastigheter. Forumets roll är att samla, utveckla och sprida kunskap om hållbar utveckling i fastigheter. Genom samverkan inom forumet kan medlemmarna och fastighetsägare i Stockholm inspireras till förnyelse liksom att inspirera andra. en i detta arbete är till sin natur kontinuerlig och är därför inte tidssatt. Forumets ambition är att: Fortsätta dela ut Två blir mer -priset och öka kännedomen om priset. Arrangera konferenser och seminarium minst 1 gång/år i egen regi eller i samverkan med andra. Utveckla webbplatsen till en relevant plats för data och goda exempel samt (om möjligt och lämpligt) utnyttja samarbete med andra webbplatser. Utveckla målen och följa upp handlingsplanen regelbundet. Skriva årlig verksamhetsberättelse och verksamhetsplan.

6 Sida 5 (10) 1. Minimering av resursanvändning och miljöpåverkan Till år 2030 har vi effektiviserat vår resursanvändning och därmed minskat fastigheternas miljöpåverkan. Minimering av resursanvändning och miljöpåverkan omfattar till exempel avfall, materialanvändning, vattenanvändning, kemikalier och transporter. Till 2030 vill forumet verka för att minimera fastigheters miljöpåverkan och att effektivisera resursanvändningen. För att starta med detta krävs ett arbete för att definiera vad som ska mätas och åtgärdas under de kommande femton åren. Tydlighet och enkelhet är viktiga framgångsfaktorer. Därför krävs enkla nyckeltal, som kan passa alla. Att kontinuerligt sprida goda exempel är också en viktig grund för arbetet Forumet har definierat vad som ska ingå i forumets arbete kring begreppet resursanvändning och miljöpåverkan för att det ska kunna mätas och åtgärdas. Forumet har möjliggjort identifikation av nyckeltal som kan användas i arbetet. Dessa nyckeltal kan komma att anpassas fram till år Forumet har genomfört och publicerat en lägesbeskrivning (nollmätning) av de valda nyckeltalen, samt fastställt målet som kan uppnås till Som ett verktyg för att uppnå minskad resursanvändning och miljöpåverkan har forumet undersökt möjligheterna att genom gröna val eller avtal påverka hyresgästens val av material och installationer Forumets medlemmar har genomfört X % förbättring jämfört med nollmätning.

7 Sida 6 (10) 2. Minimera byggnadernas energibehov Till år 2030 ska fastigheternas energibehov minska och den energi som används ska så långt som möjligt vara förnybar. Arbetet med att till 2030 minska byggnadernas energibehov kan ske stegvis och ta stöd i en grundläggande energikartläggning, som även bör relatera till verksamheternas (hyresgästernas) energibehov. Energin som används i byggnader bör så långt som möjligt vara förnybar år Forumet har en roll att belysa hinder och utmaningar inom detta område. Ett redan nu känt hinder är att kunna tillgodoräkna sig egenproducerad energi, på den egna anläggningen (även på avstånd) eller hos andra fastigheter genom samutnyttjande avtal Forumet har utfört en nollmätning av energianvändningen (X1 kwh/m 2 och energimix) totalt sett för varje fastighetsägare. Intentionen är att mätningen så långt som möjligt utförs på ett enhetligt sätt för alla medlemmar i forumet. Som en del av detta initiativ bör forumet undersöka om det är möjlig att dela upp energibehovet i el, kyla och värme och även beakta effektbehovet. Forumet har definierat hur stor minskningen av energibehovet bör vara till år Energikartläggning av fastigheter bör ha genomförts. Forumets medlemmar har minskat energibehovet med X2% jämfört med 2017.

8 Sida 7 (10) 2025 Forumets medlemmar har minskat energibehovet med X3% jämfört med Forumets medlemmar har minskat energibehovet med X4% jämfört med Forumet har utfört åtgärder utifrån genomförd energikartläggning. Forumet presenterar och kommunicerar kontinuerligt utvärderingar angående energiförbrukningen och nyttan till allmänheten.

9 Sida 8 (10) 3. Ökat delat nyttjande År 2030 är det enkelt att dela produkter, lokaler och tjänster. Genom att dela produkter och tjänster uppnår man ett bättre resursutnyttjande. Forumet vill verka för ökat delat nyttjande. Det handlar dels om samordning av tjänster till exempel när det gäller bilpool och pappersåtervinning, dels om att faktiskt dela lokaler. Detta måste ske med hänsyn till varje fastighetsägares eller hyresgästs enskilda affär eller verksamhet. För att lyckas krävs det att man hittar system för bokning, debitering och uppföljning av resurserna etc. samt att ägarna vill dela med sig. Troligen behövs olika typer av incitament för att detta ska kunna utvecklas. en fokuserar först på kartläggning av utbud och efterfrågan Forumet vill undersöka utbud och efterfrågan för att dela resurser, i kommersiella fastigheter respektive bostäder. Forumet har definierat nuläget och angett möjliga lösningar, samt vad vinsten kan vara för olika aktörer (fastighetsägare och hyresgäster etc.). Forumet har identifierat olika tjänster, tjänsteleverantörer och systemlösningar som kan underlätta delning av resurser. Forumet har startat pilotprojekt. Forumet marknadsför idéer/tjänster/pilotprojekt internt inom forumet. Forumet har utvärderat pilotprojektetens miljöpåverkan. Under tiden sker kontinuerlig redovisning och kunskapsdelning av vidtagna åtgärder och dess resultat i forumet. Efterhand kan medlemmarna i forumet besluta om och hur man vill gå vidare. Det är inte forumet som ska driva tjänsterna men det ska uppmuntra medlemmarna att bidra till utvecklingen av dem.

10 Sida 9 (10) 4. Medvetandegöra och minimera hyresgästernas ekologiska fotavtryck År 2030 ska det vara enkelt att få information om hur stort en hyresgästs ekologiska fotavtryck är. Forumets roll är att möjliggöra för dess medlemmar att minimera sina ekologiska fotavtryck. Men även hyresgästerna har en viktig del i detta eftersom de genom sitt beteende påverkar miljön och förbrukar resurser. Genom att medvetandegöra dem om deras miljöpåverkan och deras ekologiska fotavtryck, kan man hjälpa dem att förändra sitt beteende. Forumet vill arbeta med att stärka samarbetet mellan fastighetsägare och hyresgäster utifrån detta perspektiv Fortsätt dela ut Två blir mer -priset och arbeta för att öka kännedomen om priset. Denna åtgärd finns med i forumets rollbeskrivning men den stärker även det här målet Analysera tjänster som är till för att medvetandegöra hyresgästen om dess ekologiska fotavtryck Om lämpligt börja använda tillgängliga tjänster Målbilden är att samtliga hyresgäster har möjlighet att få information om hur stort deras ekologiska fotavtryck är.

11 Sida 10 (10) 5. Fler levande stadsrum År 2030 är forumet en naturlig arena för samtal och inspiration kring levande stadsrum. En attraktiv och dynamisk stad kännetecknas av att också rummen mellan husen är levande och mångfacetterade. Det finns en tydlig hållbarhetsaspekt i detta, såväl miljömässigt, socialt som ekonomiskt för fastighetsägare. Forumet vill verka för att dessa stadsrum utvecklas. I detta arbete är det viktigt att samarbeta och föra dialog med andra intressenter och delar inom Stockholms stad Forumet är kontinuerligt en arena för samtal kring levande stadsrum. Forumet arrangerar konferenser eller seminarium kring ämnet vartannat år. Det kan också ske i samverkan med pågående forskning. Forumet är en katalysator för att utveckla projekt för levande stadsrum. Forumet verkar för samarbete mellan det offentliga och det privata för att skapa levande stadsrum och liv mellan husen. Samverkan kan ske med aktörer inom detta område och genom att utnyttja den pågående utvecklingen inom SGBC (Sweden Green Building Council) av ett svensk system för certifiering av stadsdelar. År 2020 och 2025 utvärderas forumets roll i utvecklingen av levande stadsrum.

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

SYNLIGGÖRANDE AV HÅLLBAR UTVECKLING PÅ CHALMERS CAMPUS

SYNLIGGÖRANDE AV HÅLLBAR UTVECKLING PÅ CHALMERS CAMPUS RAPPORT FÖR SYNLIGGÖRANDE AV HÅLLBAR UTVECKLING PÅ CHALMERS CAMPUS INNEHÅLLANDE HANDLINGSPLAN Ett gemensamt projekt mellan Chalmersfastigheter AB, Akademiska Hus Väst och Chalmers Tekniska Högskola AB

Läs mer

Livscykelkostnader (LCC) som strategiskt verktyg

Livscykelkostnader (LCC) som strategiskt verktyg Livscykelkostnader (LCC) som strategiskt verktyg Konferens Upphandla 2.0 23 september 2015, Göteborg Sanna Efraimsson Agenda Upphandlingsmyndighetens uppdrag och vårt stöd Vad är LCC? Varför ska man använda

Läs mer

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform

Läs mer

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet SAK Samlingar Ansvar Kvalitet Självskattning för vård och bevarande inom samlingsförvaltning Introduktion Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Barn- och familjeplan 2011 2014

Barn- och familjeplan 2011 2014 Barn- och familjeplan 2011 2014 för Barn och Familj i Eslövs kommun Inledning Enligt den nya skollagen ska varje huvudman systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Motsvarande

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag Innehållsförteckning GreenBuilding bakgrund och sammanfattning... 3 Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande

Läs mer

Utredning av systematisk ökning av solenergi i Västra Götalandsregionen förslag till solenergiplan

Utredning av systematisk ökning av solenergi i Västra Götalandsregionen förslag till solenergiplan 1 Rapport Datum 2013-10-03 Diarienummer MN 83-2011 Miljösekretariatet Handläggare: Kristina Käck Telefon: 010-441 40 23 E-post: kristina.kack@vgregion.se Utredning av systematisk ökning av solenergi i

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

FREDA-farlighetsbedömning

FREDA-farlighetsbedömning FREDA-farlighetsbedömning Råd för användning FREDA-farlighetsbedömning görs i samtal med den våldsutsatta. Det är viktigt att förklara varför man gör FREDA-farlighetsbedömning. Det vanligaste skälet är

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL 2013-11-05 VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014 1 1. INLEDNING... 3 2 VISIONER OCH STRATEGISKA MÅL... 3 3 NÄMNDSMÅL, VERKSAMHETSMÅL OCH NYCKELTAL... 3 3.1 Förskola,

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Dokumentnamn Handlingsplan, Boendeplan för äldre Datum 2015-03-10 Diarienummer 1(5) Adress Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2014-06-10 enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17 Verksamhetsplan för Ronneby Kunskapskälla 2016/17 1 Inledning Ronneby Kunskapskälla förkortas i dokumentet RKK. RKK är namnet på det kommunala lärcentret i Ronneby kommun. RKK bildar tillsammans med Cela

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

GRÖNA HYRESAVTAL Fastighetsägarna Stockholm. Yogesh Kumar 2012-06-05

GRÖNA HYRESAVTAL Fastighetsägarna Stockholm. Yogesh Kumar 2012-06-05 GRÖNA HYRESAVTAL Fastighetsägarna Stockholm Yogesh Kumar 2012-06-05 Definition Ett grönt hyresavtal är en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om att åtgärder ska vidtas för att bibehålla eller

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 1 Vision och övergripande mål är ett av kommunens viktigaste politiska dokument. Här uttrycks den politiska viljan, utöver vad som stadgas i lag och förordning.

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

förvalta kommunens samtliga rörelsefastigheter utom tekniska nämndens specialfastigheter för sina verk.

förvalta kommunens samtliga rörelsefastigheter utom tekniska nämndens specialfastigheter för sina verk. KFÖ, Kommunfastigheter Örebro Uppdrag förvalta kommunens samtliga rörelsefastigheter utom tekniska nämndens specialfastigheter för sina verk. ansvara för såväl yttre som inre underhåll av fastigheterna.

Läs mer

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Eriksson Per Datum 2016-05-31 Diarienummer KSN-2016-0473 Kommunstyrelsen Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011

Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011 Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011 Regionförbundets styrelse, 10 februari 2011 Mål och strategier Kalmar län ska vara en föregångsregion i arbetet med minskade klimatpåverkande

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DESIGN Ämnet design behandlar den arbetsprocess där man medvetet och innovativt utvecklar produkter så att de uppfyller målgruppens funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Förskolans namn: Ansvarig förskolechef: Sörgårdens förskola nov-15. Kristine Johansson 9. Sammanställ och dokumentera Hur blev det? 8. Utvärdering av genomförda

Läs mer

Mall för utvecklingssamtal mellan chef och underordnad chef

Mall för utvecklingssamtal mellan chef och underordnad chef Bilaga till PRP Författare: HR-koncern 2015-10-07 Mall för utvecklingssamtal mellan chef och underordnad chef Chefens namn Underordnad chefs namn Datum Enhet/Verksamhet Befattning Detta dokument sparas

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken

Nyttorealisering i praktiken SIDAN 1 Nyttorealisering i praktiken Så här har vi gjort och så här planerar vi att göra. Med invånarna i fokus 650 miljoner 2007-2012 kronor för ett samlat utvecklingsarbete med IT som redskap för verksamhetsutveckling

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

2015-09-15. Dnr Ten 2015/189 Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen 2014

2015-09-15. Dnr Ten 2015/189 Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-15 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/189 Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen 2014 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till

Läs mer

Samarbetsavtal med Vattenfall 2016

Samarbetsavtal med Vattenfall 2016 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Christoffer Vidmark Hannes Datum 2016-07-22 Diarienummer KSN-2016-1627 Kommunstyrelsen Samarbetsavtal med Vattenfall 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning SKRIVELSE Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-6753127 Datum 2014-10-29 1 (5) 1 (5) REGION SKÅNES ANALYS OCH HANDLINGSPLAN GÄLLANDE SAMORDNADE INDIVIDUELLA

Läs mer

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011

Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011 Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011 Målet för verksamhetsåret 2011 är att hela den kommunala organisationen ska ha kunskap om kommunens mångfaldsplan och hur

Läs mer

Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning I ansökan om certifiering beskriver skolan: Tolkning och kommentarer

Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning I ansökan om certifiering beskriver skolan: Tolkning och kommentarer Kriterietolkningar Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning - den egna verksamheten generellt. Exempel på information som bör finnas med är skolan storlek och upptagningsområde,

Läs mer

Uppföljning av delmål 2015

Uppföljning av delmål 2015 Sid 1 (47) Uppföljning av delmål 2015 Bakgrund I inför uppföljning av verksamhetsåret 2015 (Dnr: FS 1.6.2-1507-15), fastställda av rektor den 13 oktober 2015, anges att i verksamhetsberättelserna ska arbetet

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Sundbybergs stad Skolundersökning 2 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Antal svar Stella Nova förskola: 2 ( %) Antal svar samtliga fristående förskolor: (5 %) 1 Innehåll Om undersökningen Förklaring

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KS 2015:743 2015-12-07 Kerstin Alksten Kommunledningskontoret 1 Kommunala tillgänglighetsrådets verksamhet Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik?

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? 912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? Med utgångspunkt från min egen forskning kring läsförståelse av matematiska texter kommer jag att diskutera olika aspekter av läsning

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Dingtuna skola och Ekeby skola ska bli En KRAM-märkt skola där vi alla, elever och vuxna, känner att vi trivs och är trygga! Vi jobbar med vår värdegrund som ska kännas

Läs mer

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet?

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Det låter helt enkelt för bra för att vara sant. Det är den vanligaste kommentaren när vi berättar om Ecopilot. En innovation som fungerar

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt hur kommunens styrkedja

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Fristående förskolor totalt 2015. Antal svar samtliga fristående förskolor: 360 (57 %)

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Fristående förskolor totalt 2015. Antal svar samtliga fristående förskolor: 360 (57 %) Sundbybergs stad Skolundersökning Föräldrar förskola Antal svar samtliga fristående förskolor: ( %) Innehåll Om undersökningen Förklaring av diagram Resultat - Per fråga - NöjdKundIndex (NKI) Frågorna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 PM 1(6) Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 Inledning Samordningsförbundet i Skövde bildades den 15 januari 2007 i enlighet med lagen 2003:1210 om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.

Läs mer

Upprättat av: Anders Stegersjö, Helsingborg stad och Frida Mattelin, Skåne Nordväst Datum: 2013-03-15

Upprättat av: Anders Stegersjö, Helsingborg stad och Frida Mattelin, Skåne Nordväst Datum: 2013-03-15 Fördjupnings PM HR Servicecenter Skåne Nordväst Upprättat av: Anders Stegersjö, Helsingborg stad och Frida Mattelin, Skåne Nordväst Datum: 2013-03-15 Bakgrund Föreliggande PM kompletterar och fördjupar

Läs mer

Kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande

Kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande Kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande 2016-04-20 Aleksandra Sjöstrand Varför? Universitet och högskolor har i uppdrag att aktivt främja och bredda

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se Att hantera digital information i Stockholms stad stockholm.se Maj 2016 Dnr: 5.3-3023/2016 Utgivningsdatum: 2016-05-12 Utgivare: Stadsarkivet Kontaktperson: Christina Moberg 3 (8) Innehåll Inledning 4

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Mål och principer för BeBo-projekt

Mål och principer för BeBo-projekt Mål och principer för BeBo-projekt Göran Werner, WSP Koordinator för BeBo Det övergripande målet är att initiera utveckling av metoder och tekniska lösningar för energieffektivisering av bostäder. Demonstrationsprojekt

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer