BILAGA 6 - DEFINITION AV KOMPETENSOMRÅDEN. Dokumentnummer D

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILAGA 6 - DEFINITION AV KOMPETENSOMRÅDEN. Dokumentnummer D"

Transkript

1 BILAGA 6 - DEFINITION AV KOMPETENSOMRÅDEN Dokumentnummer D

2 BILAGA D (10) Innehållsförteckning 1 TILLÄMPNING OCH BEGREPP VID UPPHANDLING OCH AVROP DEFINITION AV KOMPETENSOMRÅDEN Verksamhetsutveckling och strategi Ledning och styrning Systemutveckling och systemförvaltning Teknikkonsultation DEFINITION AV KOMPETENSNIVÅER... 10

3 BILAGA D (10) 1 TILLÄMPNING OCH BEGREPP VID UPPHANDLING OCH AVROP Modellen består av en matris i två dimensioner; kompetensområde och kompetensnivå. Kompetensområdet beskriver/kännetecknar ämnes- eller arbetsområdet. Kompetensnivån avser kompetensens höjd, uttryckt i generella termer. Ett kompetensområde kan brytas ned till underliggande kompetensområden. För att särskilja den högsta (ej nedbrutna) nivån från underliggande nivån tillämpas begreppen huvudområde respektive underområde. Begreppet kompetensområde omfattar således både huvudområden och underområden. I exemplet i tabellen nedan finns tre huvudområden, Kompetensområde Kompetensnivå Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Nivå 5 Huvudområden Huvudområden Huvudområden 3 Vid upphandling används matrisen bland annat för att inhämta uppgifter om leveranskapacitet och priser. I dessa fall inhämtas uppgifterna i matrisens celler. De celler som inte tillämpas är skuggade i matrisen. I exemplet ovan har priser inhämtats för 7 celler i matrisen.

4 BILAGA D (10) 2 DEFINITION AV KOMPETENSOMRÅDEN Samtliga kompetensområden ska vara relaterade till IT eller till tekniska lösningar inom flygledartjänsten, direkt eller indirekt. Nedan specificeras de kompetensområden som efterfrågas i vår upphandling av konsulttjänster. Nedan definieras även efterfrågade roller/arbetsuppgifter/kompetens inom respektive underområde. Avrop kan också ske för andra orubricerade roller/arbetsuppgifter inom huvudområdet så länge de bedöms höra till huvudområdet. 2.1 Kompetensområde 1 - Verksamhetsutveckling och strategi Analytiker och modelleringsledare Leder och organiserar verksamhetsmodellering. Arbetar således operativt med att leda modelleringsarbete m.m. I detta arbete ingår att kartlägga processer i verksamheten och att göra avgränsningar för projekt. Systemanalytiker Leder och samordnar bl.a. framtagning av krav på system. Gäller både funktionella och icke-funktionella krav. Arbetar med förstudier, utredningar, revisioner och framtagande av systemkravspecifikationer utifrån genomförd verksamhetsanalys. Kräver god kunskap om användbarhet 1, modelleringsteknik som används av myndigheterna, och erfarenhet av kostnads/nyttoanalys. Revision, utredning och förstudier kräver bl.a. noggrannhet, driv och kunskap inom det specifika område som uppdraget utförs inom och kan därmed vara vilket som helst utifrån verksamhetens IT miljö. Metodstöd Arbetar med anpassning, införande, uppföljning och utbildning i metodik och modeller. Arbetet kan även innehålla utveckling och vidareutveckling av metodik och modeller. Erfarenhet av metoder som vid uppdraget är vanligt förekommande och brett accepterade är viktigt. IT-säkerhet Förslår förbättringar, inför nya säkerhetstekniker och arbetssätt samt underhåller de säkerhetsfunktioner som erfordras för att tillgodose systemägarnas krav på ITsäkerhet. Anpassar säkerhetslösningar till myndighetens behov. Kräver god kunskap om säkerhetsarkitekturer, PKI, certifikathantering, kommunikation, kryptering samt erfarenhet av implementationer av säkerhetskoncept i olika tekniska miljöer. 1 Användbarhet innebär bland annat att utvecklade system ska utformas och tillhandahållas på ett sådant sätt att de kan användas av alla användare och inte utestänger grupper av medborgare såsom människor med funktionshinder, äldre människor och invandrare.

5 BILAGA D (10) Internet/Informationsstöd Ansvarar för informations- och kommunikationsprocessen i organisationen eller projektet. Kunskap och erfarenhet av detta arbete är önskvärt, speciellt med internetteknik som media för information/kommunikation. 2.2 Kompetensområde 2 - Ledning och styrning Projektledare Leder och ansvarar för ett i tid och omfattning avgränsat uppdrag. Bland uppgifterna ingår vanligen att; Utarbeta projektmål och tidplaner; Bemanningsplanering; Operativ ledning av projektets deltagare; Uppföljning och rapportering; fördelning och prioritering av resurser och arbete; Dialog med och samordning av beställare, användare och andra intressenter. Kvalitetssäkrare Ansvarar för att driva vidareutvecklingen av kvalitetsarbetet, kvalificerat kvalitetssäkringsarbete och metoder för kvalitetssäkring. Arbetar med uppföljning och mätning av kvalitet. Återför information om brister i och förbättringar av regelverket till berörd personal. Mentor Ansvarar för att personalen utvecklas i sina yrkesroller, leda och utveckla personal, kompetensöverföring. Testledare Ansvarar för och leder testarbete. T ex genom att leda den personal som utför test, planera inför test, skapa testplaner, utvärderar testresultat, ta fram testfall som behövs och verifiera förväntad funktion eller resultat. Har erfarenhet av testledning och god kännedom om: Systemet/Applikationen/Arkitektur för det som ska provas Provmetodik och provverktyg Utvecklings- och driftmiljö Configuration Manager Ansvarar för processen för konfigurations- och versionshantering, bland annat genom att organisera arbete och införa verktyg som stöttar processen. Projektadministratör Är projektledaren behjälplig med bl a planering och uppföljning av projektet, arkiverings- och dokumentationsregler, upprättande av projektplaner, tid- och kostnadsuppföljning.

6 BILAGA D (10) 2.3 Kompetensområde 3 - Systemutveckling och systemförvaltning Arbete i olika steg vid LFVs systemutveckling, systemintegration och med förvaltning av befintliga system hos LFV. Med system avses allt från enkel programvara till komplexa system bestående av programvaror med i förekommande fall tillhörande maskinvara. Systemmiljön baseras idag på både en Java- och Microsoft-plattform, men Open Source blir mer och mer intressant för LFV. IT-arkitekt, systemdesign Kompetens för att omsätta användarkrav till en realiserbar struktur samt utreda vilka metoder och verktyg som skall användas för insamling, bearbetning och användning av uppgifter i informations- och datasystem. Avser både specifikation av funktion och design. Ansvarar för att systemteknisk lösning är förankrad i de krav som ställs avseende såväl utveckling som drift gällande både programvara och hårdvara såväl på klientsidan som på serversidan. Tillser att valda tekniska lösningar resulterar i implementeringen av ett system som väl svarar upp mot ställda krav samt att valda lösningar väl ansluter sig till val av systemarkitektur. Leder och samordnar tekniska aktiviteter genom hela projektet. Ansvarar således för den övergripande arkitekturen. Definierar också arkitekturmönster och modelleringsregler för analys och design, samt utvecklar i förekommande fall riktlinjer för design och konstruktion, Har god kunskap om de involverade systemen och de aktuella utvecklingsplattformarna. Systemering Kompetens för att planera och nyutveckla informations- och datasystem eller underhålla och vidareutveckla system i drift samt sammanställa programförutsättningar. Utarbetar riktlinjer och programförutsättningar och systembeskrivning utifrån beställarens kravbeskrivning. Koordinerar arbetet tillsammans med databasdesigner, GUI-utvecklare, programmerare, driftpersonal samt systemerare från andra system. Vid den objektorienterade utvecklingen ansvarar systemeraren för utformningen av klassernas ansvar, dvs operationer (metoder) och attribut (egenskaper). Definierar också relationen mellan klasserna och hur de ska anpassas till implementationsspråket. Har god kunskap om de aktuella utvecklingsplattformarna. Systemprogrammering, programmering Avser programmering relaterat till avsedd systemutveckling. Konstruktion av dataprogram genom att analysera och granska programförutsättningar samt utforma program i programmeringsspråk som t.ex. Visual Basic, C#, asp.net, Java, PL/SQL eller motsvarande. Arbetar med framställning av programkod, programtest samt dokumentation. Svarar för utveckling och prov av komponenter i överensstämmelse med de standards som gäller för projektet. Har god kunskap om programmeringsspråk, ramverk, och verktyg. Ska också ha kunskap om testarbete och helst även verktyg för test.

7 BILAGA D (10) Databasadministration, designer Kompetens för att i nära samarbete med kravställare utforma och förvalta databaser, utarbeta säkerhetsrutiner för databaser och förvalta datalagerlösningar. Utgår från krav och arbetar fram samt implementera en väl fungerande databasdesign som passar in i den övergripande IT-arkitekturen. Definierar tabeller, index, vyer etc. för att lagra, hämta och ta bort lagrade objekt. Administration av befintliga databaser med t.ex. tabellförändringar, exporter/importer av data och förändringar av stored procedures. Testare Utförare av test, testledaren (se ovan) leder arbetet. Utvärderar testresultat. Har god kännedom om Systemet/Applikationen som ska provas Test och testverktyg Utvecklingsplattform Systemintegratör Kompetens för att integrera de moduler (mjukvara) som utvecklats så att de fungerar tillsammans och på den tekniska plattformen (infrastrukturen). Eller kompetens för att integrera utvecklade system med andra system, genom att använda en integrationsplattform baserat på ett tjänstebaserat ESB och BPM koncept med exempelvis Biztalk som underliggande standardprodukt. GUI-designer Utformar dialogen mellan användare och system, med fokus på användbarhet. Produktpaketerare Paketerar mjukvara för distribution och installation. Versionshantering Utförare av konfigurations- och versionshantering. Configuration Manager (se ovan) leder arbetet. IT säkerhet Utförare av förvaltningsuppdrag med installationer, konfigurationer, daglig övervakning och analys av säkerhetskoncept för system och kommunikation. Exempel på arbete kan vara analys kommunikationsloggar, systemkonto hantering, behörighetshantering, proxykonfigurationer etc.

8 BILAGA D (10) Beslutsstöd Utförare av förvaltningsuppdrag relaterat till verksamhetens beslutsstödsystem implementerat i t.ex. Qlickview, Excel, Insight och Exopen. Vara väl förtrogen med utveckling och förvaltning av användarvänliga och effektiva lösningar, som hanterar ekonomisk eller annan styrdata från datalagerlösningar. Middleware Kompetens inom området middleware i samband med systemutveckling. Med middleware avses program som länkar samman eller integrerar annan programvara. Exempelvis transaktionshanterare, meddelandehantering, Web Services. 2.4 Kompetensområde 4 - Teknikkonsultation Uppdrag kommer att relatera till flygledningstjänster och deras komponenter. Nedan listas flygledningstjänstens områden: System, komponenter och förfaranden för flygtrafikledningstjänst (ATS), särskilt system för behandling av färdplandata, system och förfaranden för övervakning samt gränssnitt mellan människa och maskin. System, komponenter och förfaranden för flygteletjänst (COM) och förfaranden för kommunikation mark/mark och luft/mark. System, komponenter och förfaranden för navigeringssystem (NAV). System, komponenter och förfaranden för övervakningssystem (SUR). System, komponenter och förfaranden för flygbriefingtjänst (AIS). System, komponenter och förfaranden för användning av meteorologisk information (MET). Utformning Stöd för utformning av system eller system-av-system, projektering av anläggningar, utformning av upphandlingsunderlag etc. För mer information om roller och områden läs tidigare avsnitt Systemutveckling och förvaltning. Konstruktion Stöd för konstruktion, verifiering, validering av system eller komponenter etc,. Underhåll och drift Stöd för processhantering av driftsatta system inkluderande bl.a. driftsättningsplanering, resursplanering, verifiering, validering och flygsäkerhetshantering etc. Roller som kan exemplifieras är Testledare och Configurations Manager, som är beskrivna i tidigare avsnitt Ledning och styrning.

9 BILAGA D (10) Utveckling Stöd för aktivitetsledning, projektledning, verksamhetsutveckling av system för flygledningstjänster och deras komponenter. Roller som kan exemplifieras är Projektledare, Analytiker och modelleringsledare och Systemanalytiker, som är beskrivna i tidigare avsnitt Ledning och styrning och Verksamhetsutveckling och strategi.

10 BILAGA D (10) 3 DEFINITION AV KOMPETENSNIVÅER Nivåbeskrivningarna är profilbeskrivningar på en övergripande nivå. Vid klassning av en individs kompetens inom ett visst kompetensområde bör den profilbeskrivning som passar bäst väljas. Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Nivå 5 Kunskap nyss genomför utbildning Erfarenhet kortare arbetserfarenhet, ej vana som konsult Ledning kräver arbetsledning Självständighet kan självständigt utföra enklare uppgifter Kunskap har utbildning inom området, viss svårighetsgrad Erfarenhet 1-3 år som konsult inom området, har deltagit i eller utfört ett flertal liknande uppdrag Ledning kräver arbetsledning Självständighet kan självständigt utföra avgränsade arbetsuppgifter Kunskap hög kompetens inom sitt område Erfarenhet 4-8 år som konsult inom området, är förebild för andra konsulter på lägre nivå. Har befunnit sig på nivå 2 under minst 2 år. Ledning tar ansvara för delområde, kan leda en mindre grupp Självständighet kan arbeta självständigt Kunskap hög generalistkompetens, eller mycket hög kompetens inom ett område Erfarenhet har deltagit i stora uppdrag inom olika områden och genomför uppdrag med mycket hög kvalitet, nivån uppnås normalt tidigast efter 9-12 år som konsult inom området. Har befunnit sig på nivå 3 under minst 2 år. Ledning tar huvudansvar för ledning av större grupp Självständighet mycket stor Kunskap kompetens av högsta rang, uppfattas som expert/guru på marknaden. Erfarenhet (som 4) men har befunnit sig på nivå 4 under minst 3 år Ledning har stor vana och erfarenhet att verka i ledande befattning Självständighet mycket stor

Kompetensklassning. Gällande IT-konsulttjänster

Kompetensklassning. Gällande IT-konsulttjänster Kompetensklassning Gällande Innehåll Kompetensklassning av konsulttjänster 4 Tillämpning och begrepp vid avrop 4 Definition av kompetensområden 4 Anbuds-/kompetensområden 4 Kompetensområde - Användbarhet

Läs mer

Exempelroller för IT-konsulttjänster.

Exempelroller för IT-konsulttjänster. Exempelroller för IT-konsulttjänster. Kompetensområde 1. Användbarhet Beskrivning Användbarhet och exempel på roller. Exempel på kompetenser inom området användbarhet: God kännedom om och erfarenhet av

Läs mer

Exempelroller och kompetens-nivåer IT-konsulter Resurskonsulter

Exempelroller och kompetens-nivåer IT-konsulter Resurskonsulter Exempelroller och kompetens-nivåer IT-konsulter Resurskonsulter Datum Sid 2 (10) 1 Exempelroller 1.1 Användbarhet & Tillgänglighet 1.1.1 Generell beskrivning Exempel på aktiviteter och arbetsuppgifter

Läs mer

Köp användbarhetskompetens på nya ramavtalet IT-konsulttjänster 2007. Michaela Kanti, Verva Stockholm 2007-12-12

Köp användbarhetskompetens på nya ramavtalet IT-konsulttjänster 2007. Michaela Kanti, Verva Stockholm 2007-12-12 Köp användbarhetskompetens på nya ramavtalet IT-konsulttjänster 2007 Michaela Kanti, Verva Stockholm 2007-12-12 Användbarhet Eget kompetensområde Behov av tidigare kompetensområden kvarstår Behovet om

Läs mer

Förvaltningsåtagande. Provisum

Förvaltningsåtagande. Provisum Konsultresurser Kompetensprofiler inom ramen för Förvaltningsåtagande av Provisum 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Roller/kompetensprofiler... 3 3 Nyckelroller Resursen AB... 5 4 Projektmetodik...

Läs mer

Bilaga 2. Konsulter för tjänster inom IT-relaterat utvecklingsarbete. Kompetensspecifikation 2011-04-28. Dnr 2011/817/243 Sid.

Bilaga 2. Konsulter för tjänster inom IT-relaterat utvecklingsarbete. Kompetensspecifikation 2011-04-28. Dnr 2011/817/243 Sid. Bilaga 2 Konsulter för tjänster inom IT-relaterat utvecklingsarbete Kompetensspecifikation 2011-04-28 Dnr 2011/817/243 Sid. 1 (7) 1 Klassningsmodell Kompetensklassningsmodellen är en matris i två dimensioner

Läs mer

IT-Konsulttjänster 2012. Avropsstöd. Vägledning IT-Konsulttjänster 2012. Sida 1 (16)

IT-Konsulttjänster 2012. Avropsstöd. Vägledning IT-Konsulttjänster 2012. Sida 1 (16) Avropsstöd Vägledning IT-Konsulttjänster 2012 Sida 1 (16) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Allmänt... 4 3 Kompetensområden och roller... 4 3.1 Verksamhetsutveckling och strategi... 4 3.1.1 Roll

Läs mer

Bilaga 1. Definitioner

Bilaga 1. Definitioner 1 (6) Bilaga 1 Definitioner 2 (6) Definitioner inom Ramavtal e-förvaltningsstödjande tjänster Definitionerna gäller även för Leveransavtal under detta Ramavtal. Anbudsgivare Användare Användbarhet Applikation

Läs mer

Cybercom. Verksamhetsutveckling 1 2 3 4 5 Analytiker 395 445 750 950 950 Systemanalytiker 395 445 750 950 950 Metodstöd 395 445 445 690 710

Cybercom. Verksamhetsutveckling 1 2 3 4 5 Analytiker 395 445 750 950 950 Systemanalytiker 395 445 750 950 950 Metodstöd 395 445 445 690 710 Cybercom sarkitekt 395 445 795 950 975 Interaktionsdesigner 395 445 795 950 975 Grafisk formgivare 395 445 795 950 975 Testare användbarhet 395 445 795 950 975 Säkerhetsstrateg 395 445 850 950 1050 Risk

Läs mer

1. OM VÄGLEDNINGEN 1 2. IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER 3

1. OM VÄGLEDNINGEN 1 2. IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER 3 2 Innehållsförteckning 1. OM VÄGLEDNINGEN 1 1.1 Inledning 1 1.2 Innehåll och disposition 1 1.3 Avropsberättigade och ramavtalsleverantörer 1 1.3.1 Avropsberättigade 2 1.3.2 Ramavtalsleverantörer 2 1.3.3

Läs mer

BILAGA 6 DEFINITIONER. Dokument och Ärendehanteringssystem Dnr: SUN 59/2013 Bilaga 6 Definitioner

BILAGA 6 DEFINITIONER. Dokument och Ärendehanteringssystem Dnr: SUN 59/2013 Bilaga 6 Definitioner BILAGA 6 DEFINITIONER Dokument och Ärendehanteringssystem Innehåll 1 Definitioner... 3 2 Definitioner av kompetensnivåer... 7 2.1 Nivå 1... 7 2.2 Nivå 2... 8 2.3 Nivå 3... 8 2.4 Nivå 4... 8 2.5 Nivå 5...

Läs mer

Avropsvägledning Bilaga A: Kompetensområden och exempelroller IT-konsulttjänster 2016

Avropsvägledning Bilaga A: Kompetensområden och exempelroller IT-konsulttjänster 2016 Avropsvägledning Bilaga A: Kompetensområden och exempelroller IT-konsulttjänster 2016 Projektnummer 10307 Innehåll 1 Verksamhetsutveckling och strategi... 3 IT- eller Digitaliseringsstrateg (A)... 3 Modelleringsledare

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-policy version sid 2 av Syfte Övergripande Styrning av IT... 3

GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-policy version sid 2 av Syfte Övergripande Styrning av IT... 3 IT-policy sid 2 av 9 Innehåll 1. Syfte... 3 2. Omfattning... 3 3. Ansvar... 3 4. ITpolicy... 3 4.1 Övergripande... 3 4.2 Styrning av IT... 3 4.3 Organisation av IT... 4 4.4 Användande av IT... 4 4.4.1

Läs mer

Kravspecifikation. Upphandling 2012 IT-Konsulttjänster NLL

Kravspecifikation. Upphandling 2012 IT-Konsulttjänster NLL 2012-01-03 1208-11 1 (20) Kravspecifikation 2012 IT-Konsulttjänster NLL Innehållsförteckning sidnr. 1 ALLMÄN INFORMATION... 3 1.1 Viktiga aspekter i konsultens roll vid arbete hos Norrbottens läns landsting...

Läs mer

1969-1972 Göteborgs universitet 1972-1974 Chalmers Tekniska Högskola

1969-1972 Göteborgs universitet 1972-1974 Chalmers Tekniska Högskola Yrke: IT-Konsult / Databasadministratör Födelseår: 1949 IT-erfarenhet sedan: 1974 Utbildning: 1969-1972 Göteborgs universitet 1972-1974 Chalmers Tekniska Högskola Profilresume: BS har lång erfarenhet av

Läs mer

Definition av kompetensområden och kompetensnivåer för IT-konsulttjänster

Definition av kompetensområden och kompetensnivåer för IT-konsulttjänster Bilaga b Definition av kompetensområden för IT-konsulttjänster 1 (16) Innehållsförteckning 1 Kompetensklassning av konsulttjänster...3 2 Kompetensområde 1 - Användbarhet...4 2.1 Roll - Användbarhetsarkitekt...4

Läs mer

Exempel på verklig projektplan

Exempel på verklig projektplan Exempel på verklig projektplan Detta är ett exempel på en proffessionell projektplan hämtad ur verkliga livet. Den visas inte i sin fullständighet, det mesta är bortklippt, men strukturen och mycket av

Läs mer

Problemet. Beställarkompetens och kravhantering. Användbarhetsboom Internet som motor. Beställarproblemet. Användarnytta = verksamhetsnytta.

Problemet. Beställarkompetens och kravhantering. Användbarhetsboom Internet som motor. Beställarproblemet. Användarnytta = verksamhetsnytta. Problemet Beställarkompetens och kravhantering Trots mycket kunskaper inom människadatorinteraktion så är användare missnöjda med systemen, eller klarar helt enkelt inte av att göra det de önskar eller

Läs mer

Bilaga Kravkatalog. Kommunikation som tjänst

Bilaga Kravkatalog. Kommunikation som tjänst Bilaga 1 (6) inför avrop på ramavtalet Följande lista av krav kan kunder komma att tillämpa vid avrop genom förnyad konkurrensutsättning utöver de krav som tillämpats i upphandlingen. Kunder kan vid behov

Läs mer

Bilaga 4 - Mall för redovisning av konsulter

Bilaga 4 - Mall för redovisning av konsulter 1/24 Bilaga 4 - Mall för redovisning av konsulter Anbudsgivarens namn: Fullständigt namn 1 Redovisning av personella resurser Denna bilaga används för redovisning av konsulter enligt Administrativa föreskrifter

Läs mer

Webbserverprogrammering

Webbserverprogrammering Webbserverprogrammering WES Webbserverprogrammering Ämnet webbserverprogrammering behandlar funktionalitet för webblösningar och samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Ämnets

Läs mer

Process IT-utveckling, översikt

Process IT-utveckling, översikt Process IT-utveckling, översikt Producent Externt Producent SLU Beslutsfattare Kund Användare Ide-utveckling Kravspec Resursanalys Offert Offert Upphandling Beslut kravspeccifikation uppdragsspecifikat

Läs mer

Jonas Hermansson jonas.hermansson@prolore.se

Jonas Hermansson jonas.hermansson@prolore.se Jonas Hermansson jonas.hermansson@prolore.se Midlanda motorpark! Vem är Jonas Hermansson? Arbetar som konsult på Prolore Testspecialist med inriktning mot: Utveckling och införande av testprocesser Utveckling

Läs mer

Viktigast för oss 2018

Viktigast för oss 2018 Viktigast för oss 2018 Anläggning Standardisering Implementera CoClass i skarpa projekt IFC för Infra Hitta rätt nivå projekt Möjligheter vs. Rimlighet Trimma in organisationen Individuella mål Digitalisering

Läs mer

WEBBSERVERPROGRAMMERING

WEBBSERVERPROGRAMMERING WEBBSERVERPROGRAMMERING Ämnet webbserverprogrammering behandlar funktionalitet för webblösningar och samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet

Läs mer

Specifikation Konsultstöd Fenix del 2 C

Specifikation Konsultstöd Fenix del 2 C LogStöd 1(10) Specifikation Konsultstöd Fenix del 2 C 2013-- LogStöd 2(10) Innehåll Innehåll... 2 1 Allmänt... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Allmänna krav... 3 1.3 Allmänna krav projektledare, delprojektledare,

Läs mer

TMP Consulting - tjänster för företag

TMP Consulting - tjänster för företag TMP Consulting - tjänster för företag Adress: http://tmpc.se Kontakta: info@tmpc.se TMP Consulting är ett bolag som utvecklar tekniska lösningar och arbetar med effektivisering och problemslösning i organisationer.

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

Användbarhet i sitt sammanhang

Användbarhet i sitt sammanhang Användbarhet i sitt sammanhang Världsanvändbarhetsdagen 2009-11-12 Anders Hedberg, Guide Konsult Stockholm Innehåll En helikoptertur över ett projekts olika faser med belysning på användbarhet i förhållande

Läs mer

KONSULTPROFIL Rodrigo

KONSULTPROFIL Rodrigo KONSULTPROFIL Rodrigo Systemutvecklare.NET/EPiServer/SharePoint Sammanfattning Rodrigo är en utåtriktad och glad person med båda fötterna på jorden som trivs både med att leda och samarbeta. Har jobbat

Läs mer

Konsultprofil Per Broström 1 (5)

Konsultprofil Per Broström 1 (5) Konsultprofil Per Broström 1 (5) Namn: Per Broström E-post: brostrom.per@telia.com IT arkitekt Telefon: 070 625 8401 PERSONLIG OCH SOCIAL KOMPETENS Jag är energisk, entuaismerande, analytisk, målorienterad

Läs mer

VERVA. Fujitsu Services Kenneth Landérus F

VERVA. Fujitsu Services Kenneth Landérus F VERVA Fujitsu Services Kenneth Landérus F Fujitsu Services 2008 Fujitsus erbjudande produkter Volymlicensiering på 40 programtillverkares produkter 2 Fujitsu Services 2008 2008-01-28 Verva Programvaror

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-04 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Svar på remiss

Läs mer

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer

IT-Policy. Tritech Technology AB

IT-Policy. Tritech Technology AB IT-Policy Tritech Technology AB 1 av 6 Innehåll 1 Dokumentinformation...3 1.1 Syfte och målgrupp 3 1.2 Ansvar 3 1.3 Nyttjande 3 1.4 Distribution 3 1.5 Versionshistorik 3 1.6 Godkännande 3 2 IT-Policy...4

Läs mer

Primärvårdens uppföljning och Primärvårdskvalitet

Primärvårdens uppföljning och Primärvårdskvalitet Primärvårdens uppföljning och Primärvårdskvalitet PV-forum 22 november 2016 PV uppföljning, 2016-11-22, Johanna Woltjer Uppföljning inom Region Östergötland 2 Johanna Woltjer, 2016-11-22 Ökade behov från

Läs mer

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Systemvetenskapliga programmet 180 högskolepoäng System Science Program 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-11-14 Gäller fr.o.m. 2013-07-01

Läs mer

62. IT-verksamhet Verksamhetsområde 62 handlar om ren IT-verksamhet d.v.s. programmering och systemering. Datadrift hänförs till verksamhetsområde 63.

62. IT-verksamhet Verksamhetsområde 62 handlar om ren IT-verksamhet d.v.s. programmering och systemering. Datadrift hänförs till verksamhetsområde 63. Yrkeskod enligt ALS 621 För närvarande finns inga riktbefattningar för denna nivå. 621 1994-97 16-19 1 0 1 1989-93 20-24 33 17646 19600 21000 11 18800 20000 21500 22 17500 18875 20500 1984-88 25-29 25

Läs mer

62. IT-verksamhet Verksamhetsområde 62 handlar om ren IT-verksamhet d.v.s. programmering och systemering. Datadrift hänförs till verksamhetsområde 63.

62. IT-verksamhet Verksamhetsområde 62 handlar om ren IT-verksamhet d.v.s. programmering och systemering. Datadrift hänförs till verksamhetsområde 63. Yrkeskod enligt ALS 621 För närvarande finns inga riktbefattningar för denna nivå. 621 1995-98 16-19 0 0 0 1990-94 20-24 14 20000 20663 25000 3 11 20000 21000 23833 1985-89 25-29 17 18070 24000 26820 6

Läs mer

Bastjänsterna ovan avser driftfasen. Införandet genomförs som ett projekt som drivs av Cygate i samarbete med kunden.

Bastjänsterna ovan avser driftfasen. Införandet genomförs som ett projekt som drivs av Cygate i samarbete med kunden. INLEDNING Cygate erbjuder ett brett utbud av Bastjänster. Dessa tjänster är indelade i Applikationslager och i Infrastrukturlager. De Bastjänster som finns är Applikationsdrift, Applikation som tjänst,

Läs mer

Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE

Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE Dokument 1 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 1 (7) Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE Unicon 2011 Dokument 1 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 2 (7) Innehåll: 1. PROJEKTLEDNING... 3 1.1. Allmänt... 3 1.2.

Läs mer

Riktlinjer för stadens arbetssätt,

Riktlinjer för stadens arbetssätt, Riktlinjer för stadens arbetssätt, metoder och verksamhetsarkitektur inom it-området tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Stadens arkitekturramverk...

Läs mer

Frågor och svar. Programvaror och tjänster 2014 - Systemutveckling. Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet

Frågor och svar. Programvaror och tjänster 2014 - Systemutveckling. Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Namn: Handläggare: Daniel Melin Referensnr: 96-36-2014 Programvaror och tjänster 2014 - Systemutveckling Telefon: +46

Läs mer

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad AUTOMATION TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad Om TEK Med lokal förankring erbjuder vi dig kostnadseffektiv utbildning

Läs mer

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Testmetodik

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Testmetodik Vägledning Testmetodik Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Testmetodik Vägledning för arbetet med förvaltningsgemensamma specifikationer RAFGS1D2A20171025 Kontakta oss Information om arbetet med

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Bilaga Kravkatalog Programvaror & tjänster

Bilaga Kravkatalog Programvaror & tjänster Bilaga Kravkatalog Programvaror & tjänster 23.3-5559-17 Sid 2 (12) Innehåll 1 Inledning...3 2 Definitioner...3 3 Ramavtalets omfattning...3 4 Övergripande instruktioner...4 5 Konsulttjänster...5 6 Kravkatalog...7

Läs mer

Vid avrop kan krav komma att ställas som är relaterade till arbetsmiljö till exempel ljud, ljus, ergonomi, strålning m.m.

Vid avrop kan krav komma att ställas som är relaterade till arbetsmiljö till exempel ljud, ljus, ergonomi, strålning m.m. 1 Kravkatalog Följande lista av krav kan avropande kund komma att tillämpa vid avrop vid förnyad konkurrensutsättning utöver de krav som tillämpas i denna upphandling. Tillämpningen kan ske både som obligatoriska

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

Avropsförfrågan. Projektledare

Avropsförfrågan. Projektledare AVROPSFÖRFRÅGAN 1 (7) Avropsförfrågan Projektledare Innehåll Avropsförfrågan... 2 Inledning... 2 Elektronisk anbudsgivning och informationshantering i upphandlingen... 2 Administrativa krav... 3 Information

Läs mer

4. Inriktning och övergripande mål

4. Inriktning och övergripande mål Lednings- och verksamhetsstöd IT-policy Bilaga 2 LS 14/06 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Ante Grubbström 2005-12-19 IT-policy för samtliga verksamheter i Landstinget Sörmland 1. Definition Med IT informationsteknologi

Läs mer

Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Dnr: /

Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Dnr: / Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande stockholm.se Stadsledningskontoret Avdelningen för digital utveckling Ragnar Östbergs Plan 1 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll

Läs mer

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget ehälsomyndigheten Box 913 391 29 Kalmar www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552 Den 19 december 2017 Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

IT-säkerhet Externt och internt intrångstest samt granskning av IT-säkerhetsprocesser

IT-säkerhet Externt och internt intrångstest samt granskning av IT-säkerhetsprocesser Revisionsrapport IT-säkerhet Externt och internt intrångstest samt granskning av IT-säkerhetsprocesser Landstinget i Jönköpings län Kerem Kocaer Johan Elmerhag Jean Odgaard September 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Nationell Informationsstruktur 2015:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning

Nationell Informationsstruktur 2015:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Nationell Informationsstruktur 2015:1 Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Innehåll Nationell informationsstruktur arkitektur och metod... 3 Standarder inom informatik... 3 NI relaterat till ISO 42010...

Läs mer

Helhetsåtagande underhåll och drift

Helhetsåtagande underhåll och drift SID (0) Bilaga b Helhetsåtagande underhåll och drift Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 09, 0 Stockholm.

Läs mer

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Detta dokument innehåller matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 samt mellan ISO 9001:20015 och ISO 9001:2008. Dokumentet

Läs mer

Bilaga 4d Resursförstärkning Dnr: /

Bilaga 4d Resursförstärkning Dnr: / Bilaga 4d Resursförstärkning stockholm.se Stadsledningskontoret Avdelningen för digital utveckling Ragnar Östbergs Plan 1 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 1.1

Läs mer

Upphandling av verksamhetskonsulttjänster i Apotekens Service AB. Upphandling24 kreativa upphandlingar 22 mars 2012

Upphandling av verksamhetskonsulttjänster i Apotekens Service AB. Upphandling24 kreativa upphandlingar 22 mars 2012 Upphandling av verksamhetskonsulttjänster i Apotekens Service AB Upphandling24 kreativa upphandlingar 22 mars 2012 Agenda 1. Apotekens Service 2. Hur jobbar vi med upphandlingar 3. Vårt behov av verksamhets-/managementkonsulter

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

Arkitektur och metodbeskrivning. Nationell informationsstruktur

Arkitektur och metodbeskrivning. Nationell informationsstruktur Arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur Nationell informationsstruktur arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur (NI) ska bestå av sammanhängande modeller, vilket

Läs mer

Processinriktning i ISO 9001:2015

Processinriktning i ISO 9001:2015 Processinriktning i ISO 9001:2015 Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att förklara processinriktning i ISO 9001:2015. Processinriktning kan tillämpas på alla organisationer och alla

Läs mer

Kravspecifikation för uppdragskonsulter inom MS 598 FM Hälso- och Sjukvårdssystem.

Kravspecifikation för uppdragskonsulter inom MS 598 FM Hälso- och Sjukvårdssystem. Datum FMV beteckning 2014-02-10 Bilaga 1 Sida 1(8) Kravspecifikation för uppdragskonsulter inom MS 598 FM Hälso- och Sjukvårdssystem. Försvarets materielverk Postadress 115 88 Stockholm Besöksadress Banérgatan

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Spetskompetens inom systemintegration, SOA och systemutveckling

Spetskompetens inom systemintegration, SOA och systemutveckling Spetskompetens inom systemintegration, SOA och systemutveckling Mjukvarukraft är ett företag som inriktar sig på konsultation och systemutveckling baserad på och omkring Microsofts plattformar och produkter.

Läs mer

Konferens FAI Dokumenthanteringssystem i Alfresco

Konferens FAI Dokumenthanteringssystem i Alfresco Konferens FAI 2017 Dokumenthanteringssystem i Alfresco Vilka är vi? Lisa Hammar: IT-arkivarie, arbetar på enheten IT - arkitektur och säkerhet Systemförvaltare för edocs DM, vårt gamla verktyg för gemensam

Läs mer

Beslut om fastställande: - - Behörighetskrav: -

Beslut om fastställande: - - Behörighetskrav: - Dnr: HS 2014/146 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan IT-design Programkod: SGITD Beslut om fastställande: - - Programmets benämning: IT-design Study programme in IT-Design Högskolepoäng:

Läs mer

62. IT-verksamhet Verksamhetsområde 62 handlar om ren IT-verksamhet d.v.s. programmering och systemering. Datadrift hänförs till verksamhetsområde 63.

62. IT-verksamhet Verksamhetsområde 62 handlar om ren IT-verksamhet d.v.s. programmering och systemering. Datadrift hänförs till verksamhetsområde 63. Yrkeskod enligt ALS 621 För närvarande finns inga riktbefattningar för denna nivå. 621 1996-99 16-19 1 1 0 1991-95 20-24 11 20000 21405 23000 2 9 21000 1986-90 25-29 17 22143 24900 26809 3 14 22875 25000

Läs mer

Slutrapport Central licenshantering

Slutrapport Central licenshantering Slutrapport Central licenshantering Författare: Ida Francke Datum: 2011-06-30 Innehåll Bakgrund... 2 Måluppfyllelse... 2 Kvarstående punkter... 3 Organisation... 4 Tidplan/Resursåtgång... 4 Tid... 4 Budget...

Läs mer

Certifieringswebb. Version 1.0 Mats Persson

Certifieringswebb. Version 1.0 Mats Persson Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/enhet Namn Åtgärd Info. Student KaU Viktor Samuelsson Student KaU Gustaf Åhs Konsult/handledare Sogeti Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Projektledare/handledare

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

EY:s uppdrag gällande analys av stödfunktionerna vid SLUs akademi i Alnarp

EY:s uppdrag gällande analys av stödfunktionerna vid SLUs akademi i Alnarp EY:s uppdrag gällande analys av stödfunktionerna vid SLUs akademi i Alnarp 2015 Innehållsförteckning Innehåll Bakgrund 3 Omfattning och projektplan 5 EY:s syn på stödfunktioner 10 Projektbemanning 14 Sida

Läs mer

Curriculum Vitae - Anders Persson. Anders Persson

Curriculum Vitae - Anders Persson. Anders Persson Anders Persson Anders har en civilingenjörsexamen i elektroteknik. Han har 30 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, främst från Telekommunikation och CAD / CAM industrin. Anders är en erfaren verksamhetsutvecklare

Läs mer

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Projektdirektiv Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Dokument: Projektdirektiv Version: 20190114 Författare: Åda Ab Sida: 1 (10) författare: Åda Ab Sida: 2 (10) Innehåll

Läs mer

IT-konsulttjänster Resurskonsulter (ITK)

IT-konsulttjänster Resurskonsulter (ITK) IT-konsulttjänster Resurskonsulter (ITK) Deltagare från Statens Inköpscentral Anna Berg, upphandlare Sandra Lukins, avtalsansvarig Ulla Karin Josefsson, biträdande avtalsansvarig Ann Pietikäinen, upphandlings-

Läs mer

Filosofie kandidatexamen med huvudområdet datavetenskap. Degree of Bachelor of Science with a major in Computer Science Grundnivå

Filosofie kandidatexamen med huvudområdet datavetenskap. Degree of Bachelor of Science with a major in Computer Science Grundnivå 1(5) Data- och systemvetenskapliga programmet med inriktning mot nätverksteknik, 180 högskolepoäng Programkod SGDSY Applied Computer and Systems Science program with specialization in Network Technology,

Läs mer

2014-2015 Alla rättigheter till materialet reserverade Easec

2014-2015 Alla rättigheter till materialet reserverade Easec 1 2 Innehåll Introduktion... 4 Standarder... 5 Översikt: Standarder... 6 1058.1-1987 IEEE Standard för Software Project Management Plans... 7 Ingående dokument... 8 Syfte och struktur... 9 ITIL... 10 ITIL

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Aktiviteter vid avtalets upphörande

Aktiviteter vid avtalets upphörande SID 1 (10) Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

Lots för fabrikslayout. Frukostmöte Automation Region 5 maj 2015

Lots för fabrikslayout. Frukostmöte Automation Region 5 maj 2015 Lots för fabrikslayout Gunilla Sivard KTH Xpres Frukostmöte Automation Region 5 maj 2015 Lots för fabrikslayout Ett sätt att sprida resultat från ett antal industriella forskningsprojekt ihop med Scania

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

LIPs Daniel Axehill ChrKr Projektdirektiv_Saab_v3 CKr

LIPs Daniel Axehill ChrKr Projektdirektiv_Saab_v3 CKr Daniel Axehill 2006-01-19 Sida 1 Projektnamn Beställare Daniel Axehill, ISY Projektledare Student Projektbeslut Torbjörn Crona, Daniel Axehill Projekttid Läsperiod 3-4, vårterminen 2006. Projektet klart

Läs mer

Presentation av IT-utbildningar. Vidareinformatörsdag 2015-02-18 Anna Palmquist

Presentation av IT-utbildningar. Vidareinformatörsdag 2015-02-18 Anna Palmquist Presentation av IT-utbildningar Vidareinformatörsdag 2015-02-18 Anna Palmquist Våra utbildningar Systemarkitekt (SA) Systemvetare (SV) Dataekonom (DE) Affärsinformatiker (IMIT) Akademiska ämnen Systemarkitekt

Läs mer

Riktlinjer för IT-utveckling

Riktlinjer för IT-utveckling Riktlinjer för IT-utveckling Fastställd 2017-02-07 av Bo Renman Tyresö kommun / 2017-02-07 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 IT-system... 3 1.3 Strategi... 3 1.4 Styrande dokument...

Läs mer

Kvalitets- och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets- miljösystem? Varför i byggprocessen?

Kvalitets- och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets- miljösystem? Varför i byggprocessen? 2012-09-04 Kvalitets- och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets- miljösystem? Varför i byggprocessen? (Vad består ett kvalitets- miljösystem av?) Genomgång av uppgiften kopplad till modul kretslopp...

Läs mer

Upphandlingsplan Tekniska konsulter

Upphandlingsplan Tekniska konsulter Upphandlingsplan Tekniska konsulter 2018-2019 Ramavtal tekniska konsulter Syftet med ramavtal är att tillgodose FMV:s behov av tekniska konsulttjänster för senare tilldelning av kontrakt under en given

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare

Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare Kurs Poäng (5 yh poäng/vecka) Examensarbete 20 Grunderna inom test 20 Kommunikation i arbetslivet 15 Lärande i arbete 1 60 Lärande i arbete 2 60 Projektarbete 15

Läs mer

Bilaga 4 c: Processkartläggning

Bilaga 4 c: Processkartläggning Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 c: Processkartläggning Hur ska bilagan användas? Bilagan beskriver en metod för att synliggöra och förstå processer, till exempel processen för

Läs mer

Kurskatalog 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Kurskatalog 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SFÖRTECKNING 1. RFID-Kurser... 2 1.1. RFID Grundkurs... 2 1.2. RFID Fortsättningskurs... 3 1.3. RFID dator programmering... 4 1.4. RFID Systemadministration... 5 1.5. RFID Aktiv Systemadministration...

Läs mer

Javautvecklare. Utbildningsfakta. 400 YH-poäng, 2 år

Javautvecklare. Utbildningsfakta. 400 YH-poäng, 2 år Javautvecklare 400 YH-poäng, 2 år Utbildningsfakta Kurser (12 stycken) Grundläggande programmering och javaverktyg 50 yhp Grafiskt gränssnitt och interaktion 20 yhp Internet, webb och webbramverk 40 yhp

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Konsultprofil Mattias Johansson

Konsultprofil Mattias Johansson Konsultprofil Mattias Johansson Födelsedatum: 1975-01-30 Sammanfattning Mattias är en fokuserad konsult med gedigen erfarenhet av systemutveckling. Han har skaffat sig en bred kompetens inom området genom

Läs mer

Tjänstekatalog (Aktuell version, oktober 2014)

Tjänstekatalog (Aktuell version, oktober 2014) Dokument: Tjänstekatalog för Ladok Version 1.1 Författare Sida 1 av 5 Malin Zingmark/Anders Sandström Förvaltningsstyrgruppen Datum 2014-10-13 INFORMATION Bil p 589: 4 Tjänstekatalog (Aktuell version,

Läs mer

Uppföljning och revision av miljöledningssystem Miljöbedömningar vid affärsöverlåtelser

Uppföljning och revision av miljöledningssystem Miljöbedömningar vid affärsöverlåtelser Uppföljning och revision av miljöledningssystem Miljöbedömningar vid affärsöverlåtelser Richard Almgren Green Business AB richard.almgren@greenbusiness.se 070-5688112 Grundstrukturen i ISO 14001 Ständig

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur 2016:1 Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur (NI) ska bestå av sammanhängande

Läs mer

Några grundläggande begrepp

Några grundläggande begrepp Några grundläggande begrepp Validering bygger vi rätt system? Uppfyller kravspecifikationen de verkliga behoven? Verifiering bygger vi systemet rätt? Uppfyller det färdiga systemet kravspecifikationen?

Läs mer

Förstudie om ICT på NKS

Förstudie om ICT på NKS Förstudie om ICT på NKS - Sammanfattning Förstudie ICT Executive Summary Förstudiens innehåll Målbild/strategi för ICT på NKS Behovsanalys/önskad funktionalitet ICT på NKS Strategi och struktur för kontrakt

Läs mer