Handledning för samarbetet med Matmagasinet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning för samarbetet med Matmagasinet"

Transkript

1 Handledning för samarbetet med Matmagasinet

2 Därför valde vi Matmagasinet! För att öka intresset för våra cirklar inledde SV Malmö hösten 2008 ett samarbete med Allers förlag i Helsingborg. Ett pilotprojekt startades med tidningen Matmagasinet, Sveriges näst största mattidning med en upplaga på över exemplar varje månad. Tidningen är populär av flera olika skäl, och mycket uppskattad för det enkla sättet att presentera även komplicerade maträtter. Ingredienserna finns att få tag på överallt och förutsätter inte närheten till någon av våra storstäder. Tidningen har också ofta temanummer i anslutning till både större helger och annat som händer i matväg under året, som till exempel skaldjurstema eller bröllop. Bland studieförbunden är samarbetet unikt. Det har gett upphov till en rad olika cirklar, där den vanligaste är 20 rätter à 20 minuter. I samtliga fall ingår en provprenumeration på tidningen Matmagasinet som en extra bonus, som deltagaren sen kan välja att fortsätta eller avbryta. Mervärdet av prenumerationen har rekryterat många nya deltagare och upplevs som mycket positivt. Varje månad får deltagaren ett nummer av Matmagasinet kostnadsfritt, max tre nummer. Generellt sett är intrycket från de olika avdelningarna mycket positivt och upplägget har rönt stor uppskattningen bland både ledare och deltagare. I denna handledning har vi samlat erfarenheter från olika delar av landet för att din avdelning snabbt och enkelt ska kunna starta upp nya cirklar och kanske undvika de värsta misstagen. Vill du komplettera listan med dina erfarenheter, så är du mer än välkommen. Skicka bara ett mail till Lars-Erik Larsson på SVs förbundskansli, December 2009 Anders Sjöland, SV Malmö

3 Cirkelämnen som startats upp så här långt 20 rätter à 20 minuter En av de mest lästa delarna av tidningen är 20 rätter à 20 minuter. Cirkeln baserar sig på motsvarande sektion i tidningen som är mycket populär bland läsarna. Under cirkelns gång får man lära sig att laga snabb vardagsmat. Totalt brukar man hinna med att lära sig upp till femton rätter. Tyngdpunkten ligger på enkel vardagsmat som går snabbt att laga till. Den uttalade ambitionen är att slå ett slag för den gemensamma måltiden i hemmet. Cirkeln visar hur enkelt det är att ersätta den vanliga och dyra köpmaten med egen tillagad mat och hur man kan engagera hela familjen på ett enkelt sätt. Tidsåtgången är ungefär 20 minuter för varje maträtt. Cirkeln är på tolv studietimmar fördelat på tre träffar. Varje deltagare får en provprenumeration på tre nummer. Fest & Buffé och temanummer I cirkeln Fest & Buffé lär man sig att ordna allt inför en lyckad fest. Cirkeln är upplagd efter Matmagasinets festnummer som kommer i maj och som riktar in sig på studentfester, bröllop och annat festligt. Tyngdpunkten ligger på buffémat, hur man dukar vackert och får allting att fungera. Andra inslag är planering, hur man kan undvika catering och hur man kan variera sig på ett både effektivt och billigt sätt. Cirkeln är på tolv studietimmar fördelat på tre träffar och deltagarna får en provprenumeration på tre nummer. Matmagasinets temanummer året runt ger också möjlighet att starta upp cirklar kring speciella högtider och särskilda typer av matlagning. Här finns till exempel julbak, konfekt, påskmat, midsommar, grillextra, skaldjurstema och att laga mat för barn. SV kommer från våren 2010 att få tillgång till Matmagasinets temaplan och kan därmed också erbjuda cirklar med upplägg som följer tidningens utgivning. Mer information kring detta kommer att finnas på SV-Nätet. Godmiddag! Trerätters meny Detta är en cirkel som har kommit till på initiativ från ledare och deltagare och använder sig av tidningens menytips i varje nummer. Även om det är festmat, så passar menyerna lika bra en helt vanlig söndag eller om man känner för att stå i köket lite extra. Ingredienserna är vanliga och man lär sig många fina knep. Man lär sig att planera och tillaga en trerätters middag med vintips till. Tyngdpunkten ligger hela tiden på att laga fungerande och läckra menyer. Cirkeln omfattar 24 studietimmar fördelat på sex träffar och deltagarna får en provprenumeration på sex nummer.

4 Andra idéer Matmagasinet är en tidning som är full av idéer och som snabbt plockar upp vad som händer och vad som är aktuellt. Det finns stående artiklar och krönikor som Köksskolan där man lär sig att filéa och blanchera eller bara koka en soppa. I varje nummer presenteras olika hushållsredskap och annat nytt som kommit på marknaden tillsammans med livsmedelsnyheter. Särskild vikt lägger man också vid hälsosam mat och man har därför en återkommande sida med tips kring GI-mat. Detta finns också angivet i varje recept i tidningen med förslag till alternativ. Bakning är också ett område som behandlas utförligt. Sammanfattningsvis kan tidningen utan problem betraktas som ett fullödigt studiematerial. Man kan välja att antingen satsa på en av de cirklar som redan startats och blivit en succé eller välja ett helt nytt ämne om man har en bra och inspirerande ledare. I samtliga cirklar får man räkna till matkostnaden. Innan uppstart Kök För de avdelningar som inte har tillgång till egna kök i sina lokaler, finns det ofta gott om möjligheter på orten där du är. Skolorna är ofta villiga att låna eller hyra ut sina skolkök om de kan få en garanti för att det kommer att vara ordning och reda efteråt. Bygdegårdar är en annan möjlighet. Vill man genomföra cirkeln på dagtid finns det ofta också möjlighet att låna ett restaurangkök, framför allt om ledaren har någon anknytning till restaurangen. Om allt annat är omöjligt, så glöm inte bort möjligheten att det också går att laga maten i ett helt vanligt hushållskök. Någon av deltagarna har kanske ett stort kök som går att använda. Ledare Överallt finns det gott om folk som älskar att laga mat och gör det bra. Det behöver alltså inte vara en professionell kock som leder cirkeln. Finns det en restaurangskola i närheten är ofta både elever och lärare sugna på lite extraknäck. Kolla om det finns ett matlag, en pensionerad kock eller en hemkunskapslärare. Vid rekryteringen är det viktigt att betona att undervisningen är en fjäder i hatten.

5 Marknadsföring Marknadsföring är en viktig del, inte minst för att det ger avdelningen synergieffekter på övrig verksamhet. Tala med pressen och sätt upp flyers i de lokala butikerna. På några orter har man använt sig av skördemarknader och andra arrangemang och där lagat något enkelt som man bjudit på. Betona gärna ledarens roll och låt han/hon vara den som ställer upp på intervjuer. Det är den mest effektiva, billigaste och förbisedda delen av vårt marknadsföringskapital, vid sidan av våra deltagare! Stirra dig inte blind på dyra annonser, utan ta reda på var folk i allmänhet träffas och se till att finnas på plats. Kan du, så erbjud gärna snabbhetsrabatt för att fylla en cirkel. Mer föder mer! Det är viktigt att du använder dig av Matmagasinets logotyp i samband med all marknadsföring. Det finns flera anledningar till det: Tidningen är välkänd Det genererar fler deltagare Vi finns med i varje nummer av Matmagasinet med en stor annons Startklar! Deltagarförteckning Så snart det finns en färdig grupp samlar du in ledarens namn deltagarnamn adress telefonnummer avdelning vilket ämne startdatum för cirkeln och skickar in den listan till Lars-Erik Larsson på SVs förbundskansli, Detta för att provprenumerationen ska kunna sätta igång så snart cirkeln startar. Provprenumerationen Matmagasinet är en månadstidning med publicering i slutet av varje månad. Deltagarna får sina tidningar i anslutning till att cirkeln startar. Det kan innebära att de ännu inte fått någon tidning när det är startdatum, men det beror i så fall på att förlaget vill att de ska få det senaste numret och inte ett som redan legat ute i butikerna en månad. Ledaren Ledarens uppgift blir att plocka ut recept ur tidningen och förbereda träffarna. Här är det viktigt att också vara lyhörd för deltagarnas önskemål och tänka på att recepten i tidningen täcker de flesta smaker och intressen. Recepten plockas ur den sektion i tidningen som cirkeln omfattar.

6 Träffen Varje träff inleds med att ledaren går igenom vad som ska tillagas inför hela gruppen, både vilka rätter och vilka ingredienser som ska användas. Beroende på kökets storlek kan man sedan dela in deltagarna i grupper som sköter olika delar av tillredandet. Om det är ett litet kök så kan man förbereda och tillaga allt tillsammans. Man ska inte väja för de eventuella svårigheter som deltagarna kan tänkas ha eller om något i recepten känns mindre lockande. Byte av ingredienser eller att helt enkelt hoppa över delar i tillagningen går alldeles utmärkt. Särskild tonvikt bör läggas vid den gemensamma måltiden som avslutar varje träff. Ett av syftena med cirkeln är att ge energi till deltagarna att fortsätta med matlagandet på hemmaplan. Cirkeln visar på fördelen med hemmalagad mat framför färdigköpt. Här ingår moment som att duka, att göra måltiden till en trevlig och avslappnad upplevelse och att låta maten ta den tid det behöver. Att involvera barnen i tillagningen är ett viktigt moment och det går alldeles utmärkt att göra till en del av cirkelns upplägg. Kamratgrupper Matmagasinets recept passar väldigt bra som grund för verksamhet i kamratgrupper. Du kan använda tidningen och starta upp kamratgrupper på skolor och fritidsgårdar, anstalter, vårdhem och gruppboenden. Är det ett redan existerande matlag, så betyder det att de nu också får en provprenumeration via SV. Flera avdelningar har haft mycket goda erfarenheter av att starta upp matcirklar tillsammans med föreningar och organisationer med särskild inriktning på personer med funktionsnedsättningar, till exempel afasigrupper. Recepten är enkelt upplagda med tydliga steg-för-steg instruktioner och den gemensamma måltiden i slutet av varje träff uppskattas mycket av deltagarna. En annan idé är att vända sig till andra typer av föreningar och organisationer. Det gäller bara att hitta rätt vinkling. Mervärdet hos oss på SV är dels lokalkännedomen, men också samarbetet med Matmagasinet. Den kombinationen får man ingen annanstans! Ett samarbete som smakar mer!

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Omsorgsnämnden. Redovisning av sociala innehållet 2010. Stimulansprojekt Kvalitetsinspiratörer

Omsorgsnämnden. Redovisning av sociala innehållet 2010. Stimulansprojekt Kvalitetsinspiratörer Omsorgsnämnden Redovisning av sociala innehållet 2010 Stimulansprojekt Kvalitetsinspiratörer Sida 2 Projektbeskrivning Sedan augusti 2008 arbetar två Inspiratörer med social aktivering för äldre i Borlänge

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

Anställningsintervju. Lunds universitet Karriärinformation

Anställningsintervju. Lunds universitet Karriärinformation Anställningsintervju Lunds universitet Karriärinformation 2 karriärinformation karriärinformation 3 Välkommen på anställningsintervju! Vanligtvis väljs 5-10 sökanden ut till intervju. Oftast är det 2-3

Läs mer

Locka kunderna från frysdisken med fisk och skaldjur. s y ka e f r ma r h e

Locka kunderna från frysdisken med fisk och skaldjur. s y ka e f r ma r h e Locka kunderna från frysdisken med fisk och skaldjur s y ka e f r ma r h e ATT STEKA EN KÖTTBIT är för många ingen större svårighet. Men att laga fi sk är ofta mer främmande för många svenskar. Fiskpinnar

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Att lyfta blicken. En utvärdering av projektet Nordanstig Världens plats. Anna Lund

Att lyfta blicken. En utvärdering av projektet Nordanstig Världens plats. Anna Lund Att lyfta blicken En utvärdering av projektet Nordanstig Världens plats Anna Lund Innehållsförteckning INLEDNING... 3 METOD... 4 RESULTAT... 5 FÖRETAGARNAS SITUATION...5 Utlandskontakter... 5 Kontakten

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter Information ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning Ett enkelt sätt att TJÄNA PENGAR för SKOLKLASSER och FÖRENINGAR Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN!

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag.

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Möten som engagerar ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52 37. E-post: bestall@st.org. Fax:

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland Av Dotank AB 2012 Inledning Nedan följer en sammanställning över fem grupper med företagare som diskuterat stöd för entreprenörskap

Läs mer

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSUKLUBBENS medlemmar Varför är det viktigt för din klubb att ha många medlemmar? Varför det är viktigt för hela SSU att

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se Rekryteringsmanual - För dig som behöver rekryteringsråd Kontakt: E-post: Utgivare: roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se roi:recruit Innehållsförteckning 1. SKAPA EN GENOMARBETAD KRAVPROFIL...

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer