Tilläggsavtal för öppenvårdsläkemedel 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tilläggsavtal för öppenvårdsläkemedel 2010"

Transkript

1 HSN ADA 8469 Karolinska Universitetssjukhuset Dnr. Sidan 1 av 22 Mellan 1. Stockholms läns landsting, organisationsnummer , genom Hälso- och sjukvårdsnämnden ( Beställaren ) och 2. Karolinska Universitetssjukhuset organisationsnummer ( Vårdgivaren ), har för tiden avtal slutits om elektiv och akut somatisk sjukvård (HSN nr och ADA nr 7648), Huvudavtalet. Parterna har denna dag kommit överens om följande Tilläggsavtal : Tilläggsavtal för öppenvårdsläkemedel Bakgrund I läkemedelsstrategi för , fastställd av landstingsfullmäktige , angavs att kostnadsansvaret för läkemedel i öppen vård ska läggas ut på vårdgivarna och att detta ska ske i samband med att nya avtal börjar gälla, dock tidigast från och med år Avtalsinnehåll Tilläggsavtalet består av nedan uppräknade dokument och om det förekommer motstridiga villkor i dem skall dokumenten tolkas i följande ordning: 1. Detta Tilläggsavtal 2. Verksamhetsuppdrag, Bilaga 1 3. Beräkning av ersättningens storlek, Bilaga Arbetsplatskoder, Bilaga 3 5. Särläkemedelslista, Bilaga 4 6. Kvalitetsuppföljning för öppenvårdsläkemedel - akutsjukhusen, Bilaga 5 7. Omreglering av Apoteksmarknaden, Bilaga 6 8. Teknisk bilaga, Bilaga 7 Som stöd vid tolkning av Tilläggsavtalet, kommer det att finnas Frågor och Svar på Uppdragsguiden under 2010.

2 HSN ADA 8469 Karolinska Universitetssjukhuset Dnr. Sidan 2 av 22 3 Kostnadsansvar Parterna är överens om att dela kostnadsansvaret för öppenvårdsläkemedel enligt följande fördelning: Fördelning av kostnadsansvar mellan beställare och vårdgivare Beställare Vårdgivare Basläkemedel på Kloka listan 100 % 0 % Basläkemedel ej på Kloka listan 50 % 50 % Specialläkemedel 50 % 50 % Särläkemedel 50 % 50 % Övriga varor inom förmånen 100 % 0 % Dos-avgift (6-kronan) 100 % 0 % Smittskyddsläkemedel på särskild blankett 100 % 0 % Underlag för beräkning av den läkemedelskostnad Vårdgivaren ansvarar för utgörs av SLL:s kostnader för expedierade öppenvårdsläkemedel inom läkemedelsförmånen, inklusive dosförskrivna läkemedel men exklusive patientens kostnadsandel. I vårdgivarens kostnadsansvar ingår inte läkemedel förskrivna åt folkbokförda i Norrtälje. De sökbegrepp och variabler som underlaget baseras på återfinns i Bilaga 7. Vårdgivaren skall använda korrekta och kvalitetssäkrade arbetsplatskoder vid sin läkemedelsförskrivning. Regler för detta finns på Uppdragsguiden. Vårdgivaren skall tillse att Vårdgivarens arbetsplatskoder är uppdaterade i SLL:s Codeserver. Parterna är överens om att arbetsplatskoder i enlighet med Bilaga 3 utgör underlaget för kostnadsansvaret. Förändringar gällande arbetsplatskoder ska gemensamt förhandlas innan förändringar görs i bilaga 3. Om andra arbetsplatskoder används än de som är förtecknade i Bilaga 3, äger Beställaren rätt att uppta förhandling om reducering av ersättningen. Kostnaden för läkemedel som beställs via rekvisition och som används i det dagliga behandlingsarbetet ingår inte i denna definition av läkemedelskostnad utan ersätts enligt ersättningsreglerna i Huvudavtalet. Särläkemedelslista finns i Bilaga 4.

3 HSN ADA 8469 Karolinska Universitetssjukhuset Dnr. Sidan 3 av 22 4 Ersättning Den totala ersättningen till vårdgivaren avseende kostnadsansvar uppgår till kr och utbetalas med en tolftedel per månad. Beräkningen av Vårdgivarens ersättning bygger på kostnader för uthämtade läkemedel exklusive patientens egenavgift. Som underlag har använts kostnaderna för förskrivningarna 2008 samt förskrivningarna januari till och med oktober 2009 uppräknade till helår Ersättningen är sedan uppräknad till 2010 års nivå. I Bilaga 2 redovisas hur ersättningen har beräknats. De sökbegrepp och variabler som beräkningen baseras på återfinns i Bilaga 7. 5 Fakturering Vårdgivaren fakturerar Beställaren månatligen en tolftedel av avtalad totalersättning. Faktureringen sker på särskild faktura. Fakturaadress HSN-f Ref 1500/600 Box Stockholm Beställaren fakturerar Vårdgivaren månatligen för dennes förskrivning av öppenvårdsläkemedel (enligt avtalat ansvar se 3). Som grund för fakturering av avtalad andel av läkemedelskostnaderna finns en fil baserad på förskrivna och uthämtade läkemedel. I filen kommer vårdgivaren att se en specifikation på kostnaderna för de uthämtade läkemedel som förskrivits på Vårdgivaren arbetsplatskoder och den andel av kostnaden som Vårdgivaren skall betala. Omregleringen av Apoteksmarknaden medför även omfattande förändringar i läkemedelsstatistiken till hälso- och sjukvården. Detta kan komma att påverka försörjning av läkemedelsdata i såväl öppen som sluten vård. Effekter av detta kan vara initiala förseningar i faktureringsunderlag och webb-baserade uppföljningsrapporter. Om så sker är parterna införstådda med att detta ligger utanför Beställarens påverkansmöjligheter och att Beställaren har rätt att fakturera Vårdgivaren i efterhand. 6 Huvudavtalets villkor Utöver vad som avtalats i detta Tilläggsavtal gäller Huvudavtalets villkor i tillämpliga delar. I och med detta Tilläggsavtal ersätts och förtydligas dock delar av läkemedelsskrivningarna i Huvudavtalets Allmänna villkor, se Bilaga 1 Verksamhetsuppdrag.

4 HSN ADA 8469 Karolinska Universitetssjukhuset Dnr. Sidan 4 av 22 7 Uppföljning Läkemedelsuppföljning kommer att ingå i både den löpande och den fördjupade uppföljningen av Huvudavtalet. De särskilda läkemedelsatsningar som HSN-f gjort, exempelvis cancerplanens satsning på cancerläkemedel, följs också upp inom ramen för detta Tilläggsavtal. Kvalitetsuppföljning för 2010 lämnas till Beställaren senast , se mall i Bilaga 5. Syftet med kvalitetsuppföljningen för läkemedel är att stödja den lokala förändringsprocessen mot rationell och säker läkemedelshantering. Läkemedelsuppföljningen är en del av SLL:s gemensamma uppföljningsportal. Via Läkemedelsuppföljningen kan Vårdgivaren månadsvis följa sin förskrivning. Bland annat kan följsamheten till Kloka Listan och utfärdade rekommendationer (Kloka råd) följas. All receptförskrivning av läkemedel som sjukhusen gör, alltså även utomlänspatienter, ingår för närvarande i Läkemedelsuppföljningens statistik. Läkemedelsuppföljningens urval av arbetsplatskoder bygger på EK (SLL:s elektroniska katalog) och de HSAid som vårdgivaren har där. Rätt information i EK är förutsättningen för rätt läkemedelsuppföljningsstatistik. För att utvärdera överföringen av kostnadsansvaret kommer en kvalitativ studie att genomföras av HSN-f. Effekterna på ekonomi, förskrivningspraxis, remissflöden och patientsäkerhet kommer att utvärderas. Vårdgivaren ska vara behjälplig i omnämnda studie. Synpunkter från vårdgivaren kommer att beaktas i analysen. 8 Avtalstid Tilläggsavtalet gäller perioden Avtalets giltighet Avtalet är giltigt under förutsättning av Hälso- och sjukvårdsnämndens godkännande. 10 Omförhandling Parterna kommer att månadsvis följa upp Tilläggsavtalet. Om uppföljningen visar att oförutsedda händelser inträffat kan omförhandling begäras av endera part. Med oförutsedda händelser avses här framför allt: väsentligen fel vid den ursprungliga beräkningen av sjukhusens ersättning 2010, stora avvikelser mellan faktisk och beräknad kostnad 2010 och betydande övervältringseffekter under Begäran om omförhandling av Tilläggsavtalet skall ske skriftligen.

5 HSN ADA 8469 Karolinska Universitetssjukhuset Dnr. Sidan 5 av Kontaktpersoner Parterna skall utse var sin kontaktperson med ansvar för Tilläggsavtalet. När part byter kontaktperson eller kontaktuppgifter skall detta skriftligen meddelas den andra parten. Vårdgivaren Beställaren Namn Adress Telefon e-post Kerstin Langner Röntgenvägen 3, 12tr Huddinge Ann-Charlotte Eklöf Box Stockholm Kerstin.langner@karolinska.se ann-charlotte.eklof@sll.se Tilläggsavtalet har upprättats i två likalydande exemplar av vilka parterna tagit var sitt. Stockholm den / 2010 Stockholm den / 2010 Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämnden Karolinska Universitetssjukhuset Catarina Andersson Forsman Hälso- och sjukvårdsdirektör Birgir Jakobsson Sjukhusdirektör

6 HSN ADA 8469 Karolinska Universitetssjukhuset Dnr. Sidan 6 av 22 Bilaga 1 Verksamhetsuppdrag Läkemedelsbehandling skall ske på ett rationellt, säkert och kostnadseffektivt sätt. Den ska utgå från ett helhetsperspektiv där patientens och samhällets bästa beaktas. Valet av distributionsform skall ske utifrån den enskilda patientens medicinska situation. Kvaliteten vid läkemedelsbehandling av äldre skall särskilt beaktas. Vårdgivarens förskrivning skall ske i enlighet med de rekommendationer som utfärdas av eller förmedlas av SLL:s läkemedelskommittéorganisation inklusive Kloka listan och Kloka råd. Vårdgivaren skall ta del av producentoberoende läkemedelsinformation, se Uppdragsguiden. Recept skall vara försedda med kvalitetssäkrad identifikation som innehåller personlig förskrivarkod och arbetsplatskod. Arbetsplatskod skall kopplas till Vårdgivarens uppdrag enligt detta Tilläggsavtal. Vårdgivaren skall tillse att Vårdgivarens arbetsplatskoder används på ett korrekt sätt, se Uppdragsguiden. Upphandlade läkemedel och varor där SLL har rabatter skall användas om det inte finns medicinska skäl däremot. Vårdgivare skall införa förskrivarstöd så snart sådant finns tillgängligt i journalsystemet. För tillgängliga tjänster, se Uppdragsguiden. Vårdgivarens kassation av läkemedel skall ske på ett miljömässig korrekt sätt. Alla kontakter och all samverkan Vårdgivaren har med läkemedelsföretag och medicinsktekniska företag skall följa de avtal och överenskommelser som har träffats av SLL med berörda intresseorganisationer, se Uppdragsguiden. Vårdgivare som avser att genomföra kliniska läkemedelsstudier skall senast i samband med ansökan till Läkemedelsverket/etikprövningsnämnden anmäla detta till SLL:s läkemedelskommittéorganisation. Då patient överförs till annan vårdgivare skall patienten alltid förses med läkemedel fram till planerat återbesök, oavsett var detta kommer att ske. Vid tidsbegränsad läkemedelsbehandling skall den förskrivna läkemedelsmängden täcka hela den planerade behandlingsperioden. Mottagande vårdgivare och patient skall förses med fullständig information om aktuell läkemedelsbehandling och införda samt planerade förändringar i medicineringen. Som stöd kommer det att finnas Frågor och Svar på Uppdragsguiden under När patienter behandlas med läkemedel på sjukhusets öppna mottagningar, inom dagvården och den slutna vården skall läkemedlen rekvireras från sjukhusapoteket eller annan leverantör och bekostas av vårdgivaren. Om behandlande läkare bedömer att patienten själv kan administrera sina läkemedel utan övervakning av sjukhuspersonal, får läkemedlet förskrivas på recept.

7 HSN ADA 8469 Karolinska Universitetssjukhuset Dnr. Sidan 7 av 22 Förskrivartjänster skall användas så snart dessa tekniskt finns tillgängliga. Planer för införandet av dessa skall på förfrågan redovisas. För att förbättra patientsäkerhet avseende hantering av läkemedel vid överrapportering mellan vårdgivare hänvisas till Sveriges Kommuner och Landstings serie: Nationell satsning för ökad patientsäkerhet, år 2008.

8 Sidan 8 av 22 Kostnadsansvar för öppenvårdsläkemedel 2010 Ack.ufall Ack.ufall Diff Diff Utfall 2008 S- kurva Prognos 2009 Uppräkn. Prognos 2010 Ersättning 2010 (50%) Sjukhus Läkemedel DS Bas-lm ej KloLi ,69% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,70% , ,04% Sum DS ,28% , ,40% StG Bas-lm ej KloLi ,99% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,61% , ,04% Sum StG ,27% , ,89% SÖS Bas-lm ej KloLi ,85% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,58% , ,04% Sum SÖS ,49% , ,08% StE Bas-lm ej KloLi ,14% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,44% , ,04% Sum StE ,25% , ,50% STS Bas-lm ej KloLi ,16% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,76% , ,04% Sum STS ,74% , ,36%

9 Sidan 9 av 22 KS Bas-lm ej KloLi ,92% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,37% , ,04% Sum KS ,26% , ,78% Alla sjukhus Bas-lm ej KloLi ,52% ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,04% ,04% Sum.alla sjukhus ,67% ,68%

10 Sidan 10 av 22 Bilaga 3 Arbetsplatskoder aktiva 2009, för Karolinska Universitetssjukhuset, gällande Uppdrags Id Förkortning Avtal KS nr: Uppdrag typ Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f. Näringslära Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Barn Karolinska sjh End arbetsplatskod f recept Barnkir Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Barn Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Hemsj Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Barn Karolinska sjh End arbetsplatskod f recept Barnane Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Danderyds sjh End arbetsplatskod recept Barnsjukv Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Barn Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Barn Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Hjärt Hudding Sjukhus Endast arbetsplatskod fö Karolinska Liljeholmen Hjärtkl:End arb platsk rec Karolinska sjh End arbetsplatskod recept Fys lab Karolinska Huddinge Fys klin End arb pl kod rec Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Kärlk Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska Solna Lung Allergi APK Karolinska Solna Lung Allergi APK Karolinska Huddinge Lung Allergi APK Karolinska Huddinge Lung Allergi APK Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Thx Karolinska sjh End arbetsplatskod f recept Thxane Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska Solna Infektion APK Karolinska Huddinge Infektion APK Karolinska sjh End arbetsplatskod f recept Gyn Karolinska Solna KK End arbetsplatskod f recept Karolinska Solna Kvinnoklin Förlossningen Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska Huddinge KK End arbetsplatskod recept

11 Sidan 11 av Karolinska sjh End arbplatskod för recept Uro Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska SöS Reumatologi Sjukresor Karolinska Solna Reumatologi APK Karolinska Solna Reumatologi APK Karolinska Solna Reumatologi APK Karolinska Huddinge Reumatologi APK Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Ort Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska Solna Hudkliniken APK Karolinska Huddinge Hudklinik APK Karolinska Solna Samhällsm APK Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Kir Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska sjh End arbplatskod f recept Plastik Karolinska Solna Gastro med APK Karolinska Huddinge Gastro med APK Mottagning Liljeholmen Gastro med APK Karolinska Solna Njurmed APK Karolinska Huddinge Njurmed APK Karolinska Norrtulls sjh Endokrin APK Karolinska Solna Endokrin APK Karolinska sjh End arbplatskod f recept Androlo Karolinska Huddinge Endokrin APK Huddinge Sjukhus End arb platskod recept Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska sjh Endast arbetsplatskod f recept Huddinge Sjukhus Endast arbplatskod f Karolinska sjh End arbplatskod recept Neurofys Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod Karolinska sjh End arbplatskod för recept Neuro Karolinska sjukhuset Neurokirurgi Karolinska sjh End arbplatskod f recept Fysmed Karolinska Solna Neurologi APK Karolinska sjh End arbplatskod recept Spinalis Karolinska Huddinge Neurologi APK Mottagning Liljeholmen Endast arbetsplat Södersjukhuset ÖNH konsulter Karolinska sjh End arbplatskod för recept ÖNH

12 Sidan 12 av Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska sjh End arb platskod f recept Karolinska sjh End arbplatskod f recept FoUU Karolinska sjh End arbplatskod recept Sjukh fys Södersjukhuset Onkologi End f recept Karolinska sjh End för recept Onk Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Danderyds sjh End f recept Onkologi Karolinska Solna Hematologi APK Karolinska Huddinge Hematologi APK Karolinska DS Hematologi APK Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska Solna Akutklin APK Karolinska Huddinge Akutkl APK Karolinska Huddinge Akutklin APK Karolinska Solna Akutkliniken APK Karolinska Huddinge Ane Ive Smärt APK Karolinska Huddinge Ane End recept Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska sjh End f recept Anestes Karolinska sjh End f recept Anestesi Karolinska Huddinge Röntgen Endarbplkod rec Karolinska sjh End arbplatskod f recept Barnrtg Karolinska sjh End arbplatskod f recept Neu rtg Karolinska sjh End arbplatskod recept Diagn rtg Karolinska sjh End arbplatskod recept Thoraxrtg Karolinska sjh End arbetsplatskod för recept Huddinge Sjukhus End arbetsplatskod f Huddinge Sjukhus End arbplatskod f rec Karolinska sjh End arbplatskod recept Genetik l Karolinska sjh End arbplatskod f recept kem lab Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska Huddinge CMMS Endarbplkod rec Karolinska sjh End arbplkod recept Mikrobiol Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Huddinge Sjukhus Endast arbetsplatskod f Karolinska sjh End arbplatskod recept Farm lab Karolinska Huddinge Farm lab End arbplkod rec Karolinska sjh End arbplatskod recept Pat/morf

13 Sidan 13 av Karolinska Huddinge Pat/cyt End f recept Karolinska sjh Sjukhusledning Gulmarkerade koder stängda kvar för att uttag kan göras ett år efter stängning.

14 Sidan 14 av 22 Bilaga 4 Särläkemedelslista Särläkemedelslistan är framtagen i samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Läkemedelscentrum. Carbaglu Cystadane Replagal Fabrazyme Aldurazyme Myozyme Naglazyme Elaprase Orfadin Wilzin Zavesca Kuvan Ventavis Pedea Firazyr Tracleer Volibris Thelin Revatio Increlex Somavert Busilvex Litak Evoltra Atriance Vidaza Yondelis PhotoBarr Gliolan Glivec Sutent Nexavar Sprycel Tasigna Sortering ATC A16AA05 A16AA06 A16AB03 A16AB04 A16AB05 A16AB07 A16AB08 A16AB09 A16AX04 A16AX05 A16AX06 A16AX07 B01AC11 C01EB16 C01EB19 C02KX01 C02KX02 C02KX03 G04BE03 H01AC03 H01AX01 L01AB01 L01BB04 L01BB06 L01BB07 L01BC07 L01CX01 L01XD01 L01XD04 L01XE01 L01XE04 L01XE05 L01XE06 L01XE08

15 Sidan 15 av 22 Torisel Siklos Lysodren Trisenox Onsenal Xagrid Soliris Ceplene Thalodimide Revlimid Prialt Inovelon Diacomit Duodopa Xyrem Exjade Savene L01XE09 L01XX05 L01XX23 L01XX27 L01XX33 L01XX35 L04AA25 L03AX14 L04AX02 L04AX04 N02BG08 N03AF03 N03AX17 N04BA02 N07XX04 V03AC03 V03AF02

16 Sidan 16 av 22 Bilaga 5 Kvalitetsuppföljning för öppenvårdsläkemedel akutsjukhusen Klinikens aktiva arbetsplatskoder Kvalitetsuppföljningen för För att kunn a svara på frågorna 1 3 måste kliniken nyttja statistiktjänsten Läkemedelsuppföljningen. Åtkomst till den får Ni via SLL:s nya uppföljningsportal (intranet) eller via Janusinfo.se. I särskilt mail fick alla verksamhetschefer information om den nya tjänsten för läkemedelsstatistik. Underlaget är webbaserat. 1. Välj tre iakttagelser som framkommit vid analys av läkemedelsstatistik för kliniken Iakttagelse Iakttogs i rapport flera alt kan anges 1 2 DU90% DC90% Kostnadsökning/ minskning Annat DU90% DC90% Kostnadsökning/ minskning Annat 3 DU90% DC90% Kostnadsökning/ minskning Annat 2. Välj tre förbättringsområden för kommande år Läkemedel Vad skall förändras? Målvärde för

17 Sidan 17 av 22 förändringen Introduktion av nya läkemedel Redogör för nya läkemedel som introducerats i klinikens verksamhet samt erfarenheterna av dessa 4. Biverkningshandläggning I Läkemedelskommittéorganisationens Kloka Råd står: Var uppmärksam på läkemedelsbiverkningar! Dokumentera ogynnsamma effekter av läkemedel med ICD-kod, t ex Y57.9 Har kliniken lokala rutiner för biverkningshandläggning? Kliniken diskuterar egna biverkningsfall som en del i den interna fortbildningen Om JA : Enstaka tillfällen Regelbundet JA JA JA JA NEJ NEJ NEJ NEJ Använder kliniken diagnoskoden Y57.9 eller annan motsvarande diagnoskod? JA NEJ Hur många biverkningsrapporter har kliniken inrapporterat till Läkemedelsverkets regionala biverkningsenhet under året Antal

18 Sidan 18 av Övrigt Redogör för andra faktorer som har påverkat förskrivningsmönstret 6. Särskilda frågor, fortbildning mm 1. Läkemedelsfortbildning ges av Läkemedelskommitté organisationen, andra specialistföreningar och läkemedelsföretag Beskriv omfattningen av deltagandet från kliniken i dessa fortbildningar under det år kvalitetsuppföljningen avser 2 Har kliniken under det år kvalitetsbokslutet avser haft hjälp av informationsläkare och/eller apotekare för analys av läkemedelsförskrivningen? JA NEJ 3 Har förskrivarna på kliniken en markering för läkemedel på Kloka Listan inlagd i journalsystemet? JA NEJ 4 Har någon inom kliniken varit ledamot i Läkemedelskommittéorgansiationen, eller expertgrupp under det år kvalitetsuppföljningen avser? JA NEJ 5 Har kliniken deltagit i klinisk prövning under det år kvalitetsuppföljningen avser? JA NEJ

19 Sidan 19 av 22 Bilaga 6 Förändringar med anledning av omregleringen av Apoteksmarknaden och avtal med Apoteket AB och Apoteket Farmaci AB Vårdgivarens läkemedelsförsörjning regleras under av ett ramavtal som på SLL:s uppdrag tecknats mellan Apoteket Farmaci AB och Beställaren. Lagstiftningen som reglerar sjukhusens läkemedelsförsörjning har dock ändrats från och med den 1 september 2008 och en omreglering av apoteksmarknaden trädde i kraft den 1 juli Detta ger nya förutsättningar för läkemedelsförsörjningen till vården. Den förändrade lagstiftningen innebär att Vårdgivaren får ökad frihet och ansvar att organisera läkemedelsförsörjningen för, till eller inom sjukhuset. Sjukhuset skall på egen hand eller genom avtal med andra aktörer helt eller delvis kunna organisera läkemedelsförsörjningen på ett rationellt sätt så att behovet av säkra och effektiva läkemedel tryggas. För att uppnå effektivitetsvinster kommer dock Landstingsstyrelsens förvaltning genomföra en samordnad upphandling av läkemedelsförsörjningstjänster i SLL från och med Vårdgivaren skall bistå i upphandlingsarbetet. Från och med 2010 kommer Vårdgivaren att erhålla nettopriser på upphandlade läkemedel, vilket innebär att inga läkemedelsrabatter kommer att utbetalas i efterhand. Från och 2010 skall Vårdgivaren själv ansvara för att Vårdgivarens farmaceutiska kompetensbehov tillgodoses. Exempel på sådan kompetens kan vara apotekare med statistisk spetskompetens eller farmaceut med klinisk farmaci som specialitet. Beroende på behovet kan detta ske via egen personal, via avrop av upphandlade farmaceutiska konsulttjänster eller i samverkan med andra vårdgivare.

20 Sidan 20 av 22 Bilaga 7 Teknisk bilaga Innehållsförteckning för Akutsjukhusen i Stockholms läns landsting Källa: VAL databas, Läkemedel katalogen (Lak_VAL) Urval: - Öppenvårdsdata för läkemedel (Lak.lak_2008, Lak.lak_2009). - Endast Stockholms läns invånare (laen= 01 ), dock ej Norrtälje (lkomm = 0188 ) - De sju största sjukhusen i SLL på Företagsnivå och inte inrättningsnivå, dvs resultatet inkluderar all verksamhet i länet för respektive sjukhus. Variabeln företag finns inte i LAK_2008 och LAK_2009 och ska kopplas till materialet mha arbetsplatskoder från Apk filen som finns i samma katalog i VAL. De sju företagen är: Karolinska Universitetssjukhuset (Solna och Huddinge), Södertälje sjukhus AB, Södersjukhuset AB, Danderyds sjukhus AB, Tiohundra AB, Capio S:t Görans sjukhus AB och S:t Erik ögonsjukhus AB - Även variablerna verksamhetsområde och specialitet kan kopplas till läkemedelsdata via apk filen - Klinik 003 tas bort från resultatet - Geriatriska och psykiatriska verksamheter, dvs kliniker geriatrik, psykiatri som finns under varje företag tas bort och redovisas separat. Det gäller även barnmottagningar/medicin som finns bla. på Karolinska, Södertälje- och Danderyds sjukhus - Enligt kodservern tillhör arbetsplatskoder för Löwenströmska sjukhuset organisatorisk till Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset. Men sjukhuset är egen verksamhet och heter numera Löwet Närvård AB. Kopplingar till andra filer: Bas och special läkemedel beräknas utifrån listan över basläkemedel 2009 som ligger i mappen Lepc_sty i VAL (lepc_sty.baslakemedel_2009).

21 Sidan 21 av 22 Proc SQL är lämplig metod att använda för matchning mellan filerna då den även tar hänsyn till 3- och 4-siffriga ATC koderna på listan. Resterande läkemedel är specialläkemedel och alla nytillkommande läkemedel definieras som sådan, tills Läksak sagt annorlunda. ATCkoder som börjar med T, W, X, Y, Z, (Å, Ä, Ö) definieras som läkemedelsnära produkter (Handelsvara) och beräknas separat. Även Kloka listans läkemedel är ett stödregister i Läk-Val. Särläkemedel finns ännu inte i Läk-Val och hämtas från excelfilen från Bosse Ringertz som grund och har kvalitetssäkrats av apotekarna Björn Wettermark på Läkemedelscentrum och Maija Fredriksson apotekare, MLS på HSN-f. Variabelförteckning: Variabler som slutligen finns på rådata är följande: Företag, Företag i klartext (namn) Arbetsplatskod, apk i klartext (namn) Klinik, Klinik i klartext (namn) {Inrättning, inrättning i klartext (namn) Kombika, kombika i klartext (namn) Dessa variabler har inte används den här gången. } Specialitet, Verksamhetsområde, ATC3, ATC4, ATC7 ATC, Lakemedelsgruppen (hämtat från Basläkemedel 2009) Produkt, substans Preparat används för att identifiera (Särläkemedel) För att kunna koppla läkemedelsdata till vårdkonsumtion matchar man arbetsplatskoder till kombikakoder som är en sammanslagning av inr klin avd, dock länet räknas inte med. För att beräkna statistik på verksamhetsnivå räcker det med att skapa variabeln verksamhet som är en sammanslagning av inr klin istället för kombika. Konstateras att variablerna kombika och verksamhet inte används när man enbart ska räkna läkemedelskostnader. ATCkod, preparat, produkt och DDD; definierade dos per dygn, räknas fram mha format som läggs på variabeln Varuid som i framtiden kommer att ersättas med VARA. Substans skapas däremot genom format som läggs på 7-siffriga ATCkoden.

22 Sidan 22 av 22 Beräkningsvariabler: Sllkostnad/Förmån (sllkost) är den del av summan som landstinget betalar, patkost är den del av summan som patienten själv betalar. Om man har frikort blir patkost = 0. Belopp (AUP) är den totala summan av det som landstinget och paitenten betalar, Antal recipe (ant) DDD Kommentar kring variablerna: Vid beräkning av Sllkostnad och Belopp för både läkemedel och läkemedelsnära produkter ska ATCkoden W76EA00 som är Apodostjänsten tas bort från statistiken och redovisas separat. Det finns ett flertal ATCkoder som inte har DDD. Dessa bör exkluderas från statistiken vid beräkning av DDD. Dessa koder är följande: - B03BB01, Folsyra - ATC-grupp D, Hudläkemedel förutom: o D01BA02, terbinafin o D05BB, Retinoider, dvs D05BB01 (licensläkemdel) och D05BB02 acitretin o D10BA01, isotretinoin (licensläkemedel) o D11AX10, finasterid - Alla ATC-koder som börjar med T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö. Dessutom utesluts observationer som - Saknar värden i ATC-kod, belopp, antal förpackningar, kön, ålder - Har värden på arbetsplatskod, DDD och ATC-kod som är inkorrekta

23 HSN ADA 8473 Danderyds sjukhus AB Dnr DS 3/2010 Sidan 1 av 19 Mellan 1. Stockholms läns landsting, organisationsnummer , genom Hälso- och sjukvårdsnämnden ( Beställaren ) och 2. Danderyds sjukhus AB, organisationsnummer ( Vårdgivaren ), har för tiden avtal slutits om elektiv och akut somatisk sjukvård (HSN nr och ADA nr 7617 ), Huvudavtalet. Parterna har denna dag kommit överens om följande Tilläggsavtal : Tilläggsavtal för öppenvårdsläkemedel Bakgrund I läkemedelsstrategi för , fastställd av landstingsfullmäktige , angavs att kostnadsansvaret för läkemedel i öppen vård ska läggas ut på vårdgivarna och att detta ska ske i samband med att nya avtal börjar gälla, dock tidigast från och med år Avtalsinnehåll Tilläggsavtalet består av nedan uppräknade dokument och om det förekommer motstridiga villkor i dem skall dokumenten tolkas i följande ordning: 1. Detta Tilläggsavtal 2. Verksamhetsuppdrag, Bilaga 1 3. Beräkning av ersättningens storlek, Bilaga Arbetsplatskoder, Bilaga 3 5. Särläkemedelslista, Bilaga 4 6. Kvalitetsuppföljning för öppenvårdsläkemedel akutsjukhusen, Bilaga 5 7. Omreglering av Apoteksmarknaden, Bilaga 6 8. Teknisk bilaga, Bilaga 7 Som stöd vid tolkning av Tilläggsavtalet, kommer det att finnas Frågor och Svar på Uppdragsguiden under 2010.

24 HSN ADA 8473 Danderyds sjukhus AB Dnr DS 3/2010 Sidan 2 av 19 3 Kostnadsansvar Parterna är överens om att dela kostnadsansvaret för öppenvårdsläkemedel enligt följande fördelning: Fördelning av kostnadsansvar mellan beställare och vårdgivare Beställare Vårdgivare Basläkemedel på Kloka listan 100 % 0 % Basläkemedel ej på Kloka listan 50 % 50 % Specialläkemedel 50 % 50 % Särläkemedel 50 % 50 % Övriga varor inom förmånen 100 % 0 % Dos-avgift (6-kronan) 100 % 0 % Smittskyddsläkemedel på särskild blankett 100 % 0 % Underlag för beräkning av den läkemedelskostnad Vårdgivaren ansvarar för utgörs av SLL:s kostnader för expedierade öppenvårdsläkemedel inom läkemedelsförmånen, inklusive dosförskrivna läkemedel men exklusive patientens kostnadsandel. I vårdgivarens kostnadsansvar ingår inte läkemedel förskrivna åt folkbokförda i Norrtälje. De sökbegrepp och variabler som underlaget baseras på återfinns i Bilaga 7. Vårdgivaren skall använda korrekta och kvalitetssäkrade arbetsplatskoder vid sin läkemedelsförskrivning. Regler för detta finns på Uppdragsguiden. Vårdgivaren skall tillse att Vårdgivarens arbetsplatskoder är uppdaterade i SLL:s Codeserver. Parterna är överens om att arbetsplatskoder i enlighet med Bilaga 3 utgör underlaget för kostnadsansvaret. Förändringar gällande arbetsplatskoder ska gemensamt förhandlas innan förändringar görs i bilaga 3. Om andra arbetsplatskoder används än de som är förtecknade i Bilaga 3, äger Beställaren rätt att uppta förhandling om reducering av ersättningen. Kostnaden för läkemedel som beställs via rekvisition och som används i det dagliga behandlingsarbetet ingår inte i denna definition av läkemedelskostnad utan ersätts enligt ersättningsreglerna i Huvudavtalet. Särläkemedelslista finns i Bilaga 4.

25 HSN ADA 8473 Danderyds sjukhus AB Dnr DS 3/2010 Sidan 3 av 19 4 Ersättning Den totala ersättningen till vårdgivaren avseende kostnadsansvar uppgår till kr och utbetalas med en tolftedel per månad. Beräkningen av Vårdgivarens ersättning bygger på kostnader för uthämtade läkemedel exklusive patientens egenavgift. Som underlag har använts kostnaderna för förskrivningarna 2008 samt förskrivningarna januari till och med oktober 2009 uppräknade till helår Ersättningen är sedan uppräknad till 2010 års nivå. I Bilaga 2 redovisas hur ersättningen har beräknats. De sökbegrepp och variabler som beräkningen baseras på återfinns i Bilaga 7. 5 Fakturering Vårdgivaren fakturerar Beställaren månatligen en tolftedel av avtalad totalersättning. Faktureringen sker på särskild faktura. Fakturaadress HSN-f Ref 1500/600 Box Stockholm Beställaren fakturerar Vårdgivaren månatligen för dennes förskrivning av öppenvårdsläkemedel (enligt avtalat ansvar se 3). Som grund för fakturering av avtalad andel av läkemedelskostnaderna finns en fil baserad på förskrivna och uthämtade läkemedel. I filen kommer vårdgivaren att se en specifikation på kostnaderna för de uthämtade läkemedel som förskrivits på Vårdgivaren arbetsplatskoder och den andel av kostnaden som Vårdgivaren skall betala. Omregleringen av Apoteksmarknaden medför även omfattande förändringar i läkemedelsstatistiken till hälso- och sjukvården. Detta kan komma att påverka försörjning av läkemedelsdata i såväl öppen som sluten vård. Effekter av detta kan vara initiala förseningar i faktureringsunderlag och webb-baserade uppföljningsrapporter. Om så sker är parterna införstådda med att detta ligger utanför Beställarens påverkansmöjligheter och att Beställaren har rätt att fakturera Vårdgivaren i efterhand. 6 Huvudavtalets villkor Utöver vad som avtalats i detta Tilläggsavtal gäller Huvudavtalets villkor i tillämpliga delar. I och med detta Tilläggsavtal ersätts och förtydligas dock delar av läkemedelsskrivningarna i Huvudavtalets Allmänna villkor, se Bilaga 1 Verksamhetsuppdrag.

26 HSN ADA 8473 Danderyds sjukhus AB Dnr DS 3/2010 Sidan 4 av 19 7 Uppföljning Läkemedelsuppföljning kommer att ingå i både den löpande och den fördjupade uppföljningen av Huvudavtalet. De särskilda läkemedelsatsningar som HSN-f gjort, exempelvis cancerplanens satsning på cancerläkemedel, följs också upp inom ramen för detta Tilläggsavtal. Kvalitetsuppföljning för 2010 lämnas till Beställaren senast , se mall i Bilaga 5. Syftet med kvalitetsuppföljning för läkemedel är att stödja den lokala förändringsprocessen mot rationell och säker läkemedelshantering. Läkemedelsuppföljningen är en del av SLL:s gemensamma uppföljningsportal. Via Läkemedelsuppföljningen kan Vårdgivaren månadsvis följa sin förskrivning. Bland annat kan följsamheten till Kloka Listan och utfärdade rekommendationer (Kloka råd) följas. All receptförskrivning av läkemedel som sjukhusen gör, alltså även utomlänspatienter, ingår för närvarande i Läkemedelsuppföljningens statistik. Läkemedelsuppföljningens urval av arbetsplatskoder bygger på EK (SLL:s elektroniska katalog) och de HSAid som vårdgivaren har där. Rätt information i EK är förutsättningen för rätt läkemedelsuppföljningsstatistik. För att utvärdera överföringen av kostnadsansvaret kommer en kvalitativ studie att genomföras av HSN-f. Effekterna på ekonomi, förskrivningspraxis, remissflöden och patientsäkerhet kommer att utvärderas. Vårdgivaren ska vara behjälplig i omnämnda studie. Synpunkter från vårdgivaren kommer att beaktas i analysen. 8 Avtalstid Tilläggsavtalet gäller perioden Avtalets giltighet Avtalet är giltigt under förutsättning av Hälso- och sjukvårdsnämndens godkännande. 10 Omförhandling och förtida upphörande Parterna kommer att månadsvis följa upp Tilläggsavtalet. Om uppföljningen visar att oförutsedda händelser inträffat kan omförhandling begäras av endera part. Med oförutsedda händelser avses här framför allt: väsentliga fel vid den ursprungliga beräkningen av sjukhusens ersättning 2010, stora avvikelser mellan faktisk och beräknad kostnad 2010 och kraftiga övervältringseffekter Begäran om omförhandling av avtalet skall ske skriftligen.

27 HSN ADA 8473 Danderyds sjukhus AB Dnr DS 3/2010 Sidan 5 av Kontaktpersoner Parterna skall utse var sin kontaktperson med ansvar för Tilläggsavtalet. När part byter kontaktperson eller kontaktuppgifter skall detta skriftligen meddelas den andra parten. Vårdgivaren Beställaren Namn Karin Persson Piret Kaaman-Lepisk Adress Danderyds sjukhus AB, Stockholm HSN förvaltning Box Stockholm Telefon e-post karin.persson@ds.se piret.kaaman-lepisk@sll.se Tilläggsavtalet har upprättats i två likalydande exemplar av vilka parterna tagit var sitt. Stockholm / 20 Stockholm / 20 Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämnden Danderyds sjukhus AB Catarina Andersson Forsman Hälso- och sjukvårds direktör Peter Graf VD

28 HSN ADA 8473 Danderyds sjukhus AB Dnr DS 3/2010 Sidan 6 av 19 Bilaga 1 Verksamhetsuppdrag Läkemedelsbehandling skall ske på ett rationellt, säkert och kostnadseffektivt sätt. Den ska utgå från ett helhetsperspektiv där patientens och samhällets bästa beaktas. Valet av distributionsform skall ske utifrån den enskilda patientens medicinska situation. Kvaliteten vid läkemedelsbehandling av äldre skall särskilt beaktas. Vårdgivarens förskrivning skall ske i enlighet med de rekommendationer som utfärdas av eller förmedlas av SLL:s läkemedelskommittéorganisation inklusive Kloka listan och Kloka råd. Vårdgivaren skall ta del av producentoberoende läkemedelsinformation, se Uppdragsguiden. Recept skall vara försedda med kvalitetssäkrad identifikation som innehåller personlig förskrivarkod och arbetsplatskod. Arbetsplatskod skall kopplas till Vårdgivarens uppdrag enligt detta Tilläggsavtal. Vårdgivaren skall tillse att Vårdgivarens arbetsplatskoder används på ett korrekt sätt, se Uppdragsguiden. Upphandlade läkemedel och varor där SLL har rabatter skall användas om det inte finns medicinska skäl däremot. Vårdgivare skall införa förskrivarstöd så snart sådant finns tillgängligt i journalsystemet. För tillgängliga tjänster, se Uppdragsguiden. Vårdgivarens kassation av läkemedel skall ske på ett miljömässig korrekt sätt. Alla kontakter och all samverkan Vårdgivaren har med läkemedelsföretag och medicinsktekniska företag skall följa de avtal och överenskommelser som har träffats av SLL med berörda intresseorganisationer, se Uppdragsguiden. Vårdgivare som avser att genomföra kliniska läkemedelsstudier skall senast i samband med ansökan till Läkemedelsverket/etikprövningsnämnden anmäla detta till SLL:s läkemedelskommittéorganisation. Då patient överförs till annan vårdgivare skall patienten alltid förses med läkemedel fram till planerat återbesök, oavsett var detta kommer att ske. Vid tidsbegränsad läkemedelsbehandling skall den förskrivna läkemedelsmängden täcka hela den planerade behandlingsperioden. Mottagande vårdgivare och patient skall förses med fullständig information om aktuell läkemedelsbehandling och införda samt planerade förändringar i medicineringen. Som stöd kommer det att finnas Frågor och Svar på Uppdragsguiden under När patienter behandlas med läkemedel på sjukhusets öppna mottagningar, inom dagvården och den slutna vården skall läkemedlen rekvireras från sjukhusapoteket eller annan leverantör och bekostas av vårdgivaren. Om behandlande läkare bedömer att patienten själv kan administrera sina läkemedel utan övervakning av sjukhuspersonal, får läkemedlet förskrivas på recept.

29 HSN ADA 8473 Danderyds sjukhus AB Dnr DS 3/2010 Sidan 7 av 19 Förskrivartjänster skall användas så snart dessa tekniskt finns tillgängliga. Planer för införandet av dessa skall på förfrågan redovisas. För att förbättra patientsäkerhet avseende hantering av läkemedel vid överrapportering mellan vårdgivare hänvisas till Sveriges Kommuner och Landstings serie: Nationell satsning för ökad patientsäkerhet, år 2008.

30 Sidan 8 av 19 Kostnadsansvar för öppenvårdsläkemedel 2010 Ack.ufall Ack.ufall Diff Diff Utfall 2008 S- kurva Prognos 2009 Uppräkn. Prognos 2010 Ersättning 2010 (50%) Sjukhus Läkemedel DS Bas-lm ej KloLi ,69% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,70% , ,04% Sum DS ,28% , ,40% StG Bas-lm ej KloLi ,99% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,61% , ,04% Sum StG ,27% , ,89% SÖS Bas-lm ej KloLi ,85% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,58% , ,04% Sum SÖS ,49% , ,08% StE Bas-lm ej KloLi ,14% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,44% , ,04% Sum StE ,25% , ,50% STS Bas-lm ej KloLi ,16% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,76% , ,04% Sum STS ,74% , ,36%

31 Sidan 9 av 19 KS Bas-lm ej KloLi ,92% , ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,37% , ,04% Sum KS ,26% , ,78% Alla sjukhus Bas-lm ej KloLi ,52% ,52% Spec-lm inkl. särläkemedel ,04% ,04% Sum.alla sjukhus ,67% ,68%

32 Sidan 10 av 19 Bilaga 3 Arbetsplatskoder aktiva 2009, för Danderyds Sjukhus AB gällande Id Förkortning Avtal Uppdrag Uppdragstyp Danderyds sjukhus, Medicinklinik Danderyds sjh AB, Infektion Danderyds sjukhus, Reumatologi Danderyds sjukhus, Njurmedicin Danderyds sjukhus, Hudsjukvård Danderyds sjukhus AB, Hjärtklinik Danderyds sjukhus, Kirurgi Danderyds sjukhus, Ortopedi Danderyds sjukhus, Anestesi Danderyds sjukhus, Talklinik Danderyds sjukhus, Medicinsk rehab Danderyds sjukhus, Röntgen Danderyds sjukhus AB; Endoskopi M, arbetsplatskod Danderyds sjukhus, Fysiologi lab Danderyds sjukhus, Gynekologi

33 Sidan 11 av 19 Särläkemedelslista Bilaga 4 Särläkemedelslistan är framtagen i samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Läkemedelscentrum. Carbaglu Cystadane Replagal Fabrazyme Aldurazyme Myozyme Naglazyme Elaprase Orfadin Wilzin Zavesca Kuvan Ventavis Pedea Firazyr Tracleer Volibris Thelin Revatio Increlex Somavert Busilvex Litak Evoltra Atriance Vidaza Yondelis PhotoBarr Gliolan Glivec Sutent Nexavar Sprycel Tasigna Sortering ATC A16AA05 A16AA06 A16AB03 A16AB04 A16AB05 A16AB07 A16AB08 A16AB09 A16AX04 A16AX05 A16AX06 A16AX07 B01AC11 C01EB16 C01EB19 C02KX01 C02KX02 C02KX03 G04BE03 H01AC03 H01AX01 L01AB01 L01BB04 L01BB06 L01BB07 L01BC07 L01CX01 L01XD01 L01XD04 L01XE01 L01XE04 L01XE05 L01XE06 L01XE08

34 Sidan 12 av 19 Torisel Siklos Lysodren Trisenox Onsenal Xagrid Soliris Ceplene Thalodimide Revlimid Prialt Inovelon Diacomit Duodopa Xyrem Exjade Savene L01XE09 L01XX05 L01XX23 L01XX27 L01XX33 L01XX35 L04AA25 L03AX14 L04AX02 L04AX04 N02BG08 N03AF03 N03AX17 N04BA02 N07XX04 V03AC03 V03AF02

35 Sidan 13 av 19 Bilaga 5 Kvalitetsuppföljning för öppenvårdsläkemedel akutsjukhusen Klinikens aktiva arbetsplatskoder Uppföljning för För att kunna svara på frågorna 1 3 måste kliniken nyttja statistiktjänsten Läkemedelsuppföljningen. Åtkomst till den får Ni via SLL:s nya uppföljningsportal (intranet) eller via Janusinfo.se. I särskilt mail fick alla verksamhetschefer information om den nya tjänsten för läkemedelsstatistik. Underlaget är webbaserat. 1. Välj tre iakttagelser som framkommit vid analys av läkemedelsstatistik för kliniken Iakttagelse Iakttogs i rapport flera alt kan anges 1 DU90% DC90% Kostnadsökning/ minskning Annat 2 DU90% DC90% Kostnadsökning/ minskning Annat 3 DU90% DC90% Kostnadsökning/ minskning Annat

36 Sidan 14 av Välj tre förbättringsområden för kommande år 1 Läkemedel Vad skall förändras? Målvärde för förändringen Introduktion av nya läkemedel Redogör för nya läkemedel som introducerats i klinikens verksamhet samt erfarenheterna av dessa 4. Biverkningshandläggning I Läkemedelskommittéorganisationens Kloka Råd står: Var uppmärksam på läkemedelsbiverkningar! Dokumentera ogynnsamma effekter av läkemedel med ICD-kod, t ex Y57.9 Har kliniken lokala rutiner för biverkningshandläggning? Kliniken diskuterar egna biverkningsfall som en del i den interna fortbildningen Om JA : Enstaka tillfällen Regelbundet JA JA JA JA NEJ NEJ NEJ NEJ

37 Sidan 15 av 19 Använder kliniken diagnoskoden Y57.9 eller annan motsvarande diagnoskod? JA NEJ Hur många biverkningsrapporter har kliniken inrapporterat till Läkemedelsverkets regionala biverkningsenhet under året Antal 5. Övrigt Redogör för andra faktorer som har påverkat förskrivningsmönstret 6. Särskilda frågor, fortbildning mm 1. Läkemedelsfortbildning ges av Läkemedelskommitté organisationen, andra specialistföreningar och läkemedelsföretag Beskriv omfattningen av deltagandet från kliniken i dessa fortbildningar under det året kvalitetsuppföljningen avser 2 Har kliniken under det året haft hjälp av informationsläkare och/eller apotekare för analys av läkemedelsförskrivningen? JA NEJ 3 Har förskrivarna på kliniken en markering för läkemedel på Kloka Listan inlagd i journalsystemet? JA NEJ 4 Har någon inom kliniken varit ledamot i Läkemedelskommittéorgansiationen, eller expertgrupp under det året kvalitetsuppföljningen avser? JA NEJ 5 Har kliniken deltagit i klinisk prövning under det år kvalitetsuppföljningen avser? JA NEJ

38 Sidan 16 av 19 Bilaga 6 Förändringar med anledning av omregleringen av Apoteksmarknaden och avtal med Apoteket AB och Apoteket Farmaci AB Vårdgivarens läkemedelsförsörjning regleras under av ett ramavtal som på SLL:s uppdrag tecknats mellan Apoteket Farmaci AB och Beställaren. Lagstiftningen som reglerar sjukhusens läkemedelsförsörjning har dock ändrats från och med den 1 september 2008 och en omreglering av apoteksmarknaden trädde i kraft den 1 juli Detta ger nya förutsättningar för läkemedelsförsörjningen till vården. Den förändrade lagstiftningen innebär att Vårdgivaren får ökad frihet och ansvar att organisera läkemedelsförsörjningen för, till eller inom sjukhuset. Sjukhuset skall på egen hand eller genom avtal med andra aktörer helt eller delvis kunna organisera läkemedelsförsörjningen på ett rationellt sätt så att behovet av säkra och effektiva läkemedel tryggas. För att uppnå effektivitetsvinster kommer dock Landstingsstyrelsens förvaltning genomföra en samordnad upphandling av läkemedelsförsörjningstjänster i SLL från och med Vårdgivaren skall bistå i upphandlingsarbetet. Från och med 2010 kommer Vårdgivaren att erhålla nettopriser på upphandlade läkemedel, vilket innebär att inga läkemedelsrabatter kommer att utbetalas i efterhand. Från och 2010 skall Vårdgivaren själv ansvara för att Vårdgivarens farmaceutiska kompetensbehov tillgodoses. Exempel på sådan kompetens kan vara apotekare med statistisk spetskompetens eller farmaceut med klinisk farmaci som specialitet. Beroende på behovet kan detta ske via egen personal, via avrop av upphandlade farmaceutiska konsulttjänster eller i samverkan med andra vårdgivare.

Tilläggsavtal för öppenvårdsläkemedel 2011

Tilläggsavtal för öppenvårdsläkemedel 2011 HSN 1011-1231 Karolinska Universitetssjukhuset Sidan 1 av 18 Dnr Mellan 1. Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, genom Hälso- och sjukvårdsnämnden ( Beställaren ) och 2. Karolinska

Läs mer

Specifik uppdragsbeskrivning och uppföljning

Specifik uppdragsbeskrivning och uppföljning Specifik uppdragsbeskrivning och uppföljning 1 Inledning Syftet med verksamheten är att personer med utvecklingsstörning och grava beteendeavvikelser uppnår en förbättrad psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Kapitel 3 Bil 14 Allmänna villkor

Kapitel 3 Bil 14 Allmänna villkor 1(16) Kapitel 3 Bil 14 Allmänna villkor Innehållsförteckning 1 Allmänna utgångspunkter... 2 2 Lagar och förordningar samt SLL:s riktlinjer och policys... 3 3 Vårdgaranti... 3 4 Målgrupp utanför Stockholms

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3)

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Emil Ring Februari 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1.

Läs mer

Avtal om listning över länsgränser

Avtal om listning över länsgränser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-07 1 (3) HSN 1311-1240 Handläggare: Jan-Olov Wiklund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, p 3 Avtal om listning över länsgränser Ärendebeskrivning

Läs mer

Vårdavtal. 1. Avtalets omfattning. 2. Avtalet. 3. Definitioner ADA 6781 HSN 1211-1434

Vårdavtal. 1. Avtalets omfattning. 2. Avtalet. 3. Definitioner ADA 6781 HSN 1211-1434 Mellan Stockholms läns landsting genom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, organisationsnummer 232100-0016, ( Beställaren ) och organisationsnummer 232100-0016 ( Vårdgivaren ), har slutits följande Vårdavtal

Läs mer

Husläkarverksamhet med basal hemsjukvård

Husläkarverksamhet med basal hemsjukvård Sida 1(6) Husläkarverksamhet med basal hemsjukvård Rapportering av nedanstående uppgifter skall ske senast den 31 januari påföljande år i den webbaserade inrapporteringsmallen, WIM. Mallen görs tillgänglig

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-12-20 p 4 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Eva Andersén Karlsson Instruktion för Stockholms läns läkemedelskommitté Ärendebeskrivning Detta ärende berör

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013, Tillgången på vårdplatser Styrningen på landstingsoch sjukhusnivå

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013, Tillgången på vårdplatser Styrningen på landstingsoch sjukhusnivå Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 1312-1331 Handläggare: Anna Nergårdh Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 11 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013,

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marie Hellström TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 6 1 (5) HSN 1111-1442 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval

Läs mer

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården STYRDOKUMENT för Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Styrdokument för kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Ett kvalitetsregister för uppföljning av nya läkemedel som används

Läs mer

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånerna

Landstingssubventionerade läkemedel utöver läkemedelsförmånerna Läkemedelskommittén Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Landstingssubventionerade läkemedel 4.0 Rutin Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Landstingsdirektörens stab 2016-01-01 Utfärdande enhet:

Läs mer

SPECIFK UPPDRAGSBESKRIVNING OCH UPPFÖLJNING BEROENDECENTRUM STOCKHOLM SLUTEN OCH ÖPPENVÅRD 2013-2014 BILAGA 1

SPECIFK UPPDRAGSBESKRIVNING OCH UPPFÖLJNING BEROENDECENTRUM STOCKHOLM SLUTEN OCH ÖPPENVÅRD 2013-2014 BILAGA 1 1 Inledning Uppdraget är att bedriva beroendevård på specialistnivå i öppenvård och heldygnsvård för att uppnå förbättrad psykisk hälsa och förebygga ohälsa. Med beroendevård avses stöd, insatser och behandling

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av avtal mellan staten och Apoteket AB (publ) om bolagets verksamhet; SFS 2009:905 Utkom från trycket den 21 juli 2009 beslutat den 9 juli 2009. Regeringen ger

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården 2012

Framtidsplan för hälso- och sjukvården 2012 2013-09-20 Sidan 1 Framtidsplan för hälso- och sjukvården 2012 Första steget i genomförandet Sidan 2 Förutsättningar och vårdbehov i SLL Befolkningen i länet ökar. På tio år, fram till 2020, väntas Stockholms

Läs mer

Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten

Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten från 1 oktober 2015 Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten Region Örebro län har tecknat avtal med Apotek Hjärtat AB att bedriva sjukhusapotek i Region

Läs mer

Mål för att minska miljöpåverkan från Västra Götalandsregionens

Mål för att minska miljöpåverkan från Västra Götalandsregionens Bilaga 1 2009-04-14 Handlingsplan för att minska miljöpåverkan från Västra Götalandsregionens läkemedelsanvändning Vision Västra Götalandsregionen skall, utan att påverka patientnyttan, minimera miljöbelastningen

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 2005-11-09 ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 REVIDERING 2006 Folktandvården ÖVERENSKOMMELSE FÖR ÅR 2005-2007 OM TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA LÄN 1 VÅRDÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA

Läs mer

Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting Somatisk specialistvård Specialistenhet 1 (11) Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting Gäller fr.o.m. 2013-01-01 Senast uppdaterad 2014-05-23 2014-02-18:

Läs mer

3. Avtal medicinsk fotvård

3. Avtal medicinsk fotvård Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2016-02-29 Upphandlande organisation Västmanlands läns landsting Anette Öhrn DLL Upphandling Medicinsk fotvård - LOV DU-UPP15-0194 Symbolförklaring: Texten ingår

Läs mer

Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L

Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L FÖRLÄNGD GILTIGHET SKOLKORT I GÖTEBORGS STAD 1. Bakgrund Kommunen har

Läs mer

TILLÄGGSAVTAL om utredning/bedömning, behandling och rehabilitering vid Myalgic Encephalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)

TILLÄGGSAVTAL om utredning/bedömning, behandling och rehabilitering vid Myalgic Encephalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) HSN 1409-1213 Sid 1 (10) Mellan Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, genom och xxx organisationsnummer xxxxxx-xxxx har slutits följande TILLÄGGSAVTAL om utredning/bedömning, behandling

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

Placering NKS och planering för Karolinska Universitetssjukhusets uppdrag

Placering NKS och planering för Karolinska Universitetssjukhusets uppdrag 2015-02-27 1 Placering NKS och planering för Karolinska Universitetssjukhusets uppdrag KOMPLETTERANDE PRESENTATIONSMATERIAL NYA KAROLINSKA SOLNA FEB 2015 2015-02-27 2 Placering NKS och planering för Karolinska

Läs mer

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1(6) Gråmarkerat justeras i varje uppdragsbeskrivning, enl proj Avtalsstruktur. UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1 Mål och inriktning Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv skall genomsyra

Läs mer

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23.

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Dnr HSS 2013-0264 Dnr CK 2015-0346 2015-11-24 Regler för sjukresor Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Landstinget i Uppsala län

Läs mer

INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND. Temadag forskning Forskarutbildning

INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND. Temadag forskning Forskarutbildning INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND Temadag forskning 26-9-29 Forskarutbildning S Bertil Olsson Bitr prefekt, FU-ansvar Det material som är underlag till denna bildserie har inhämtats från fakultetens

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

Förtida upphörande av avtal angående husläkarverksamhet med basal hemsjukvård vid Telefonplans husläkarmottagning

Förtida upphörande av avtal angående husläkarverksamhet med basal hemsjukvård vid Telefonplans husläkarmottagning SJUKVÅRDSUTSKOTT CITY 1 (4) 2011-08-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-08-09 HSN 0708-0855 Handläggare: Jan-Olov Wiklund Linda Ottebjer Förtida upphörande av avtal angående husläkarverksamhet med basal hemsjukvård

Läs mer

TioHundraförvaltningen Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem 2010. Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem TioHundra

TioHundraförvaltningen Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem 2010. Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem TioHundra TioHundraförvaltningen Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem 2010 Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem TioHundra 2010 Sidan 1 av 6 Kap 2. Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem Mellan 1. TioHundranämnden

Läs mer

TILLÄGGSAVTAL REHABILITERING VID LÅNGVARIG OSPECIFIK SMÄRTA

TILLÄGGSAVTAL REHABILITERING VID LÅNGVARIG OSPECIFIK SMÄRTA HSN xxxx-xxxx Sid 1 (9) 1.1 Mellan Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, genom och xxx organisationsnummer xxxxxx-xxxx har slutits följande Definitioner TILLÄGGSAVTAL REHABILITERING

Läs mer

Svar på skrivelse från Mariana Buzaglo (s) om att fler åtgärder för njursjuka behövs

Svar på skrivelse från Mariana Buzaglo (s) om att fler åtgärder för njursjuka behövs HSN 2009-03-17 p 24 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Maria Weber Persson Svar på skrivelse från Mariana Buzaglo (s) om att fler åtgärder för njursjuka behövs Ärendet Mariana

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-20 1 (3) HSN 1402-0307 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 11 Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet

Läs mer

Stödgivaravtal Strängnäs kommun och Ung Företagsamhet Sörmland, UF

Stödgivaravtal Strängnäs kommun och Ung Företagsamhet Sörmland, UF TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:87-106 Näringslivskontoret 2016-02-04 1/2 Handläggare Gunilla Malm Tel. 0722-269 125 Kommunstyrelsen Stödgivaravtal Strängnäs kommun och Ung Företagsamhet Sörmland, UF Förslag

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

AVTAL MELLAN ORGANISATIONEN OCH LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN

AVTAL MELLAN ORGANISATIONEN OCH LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Box 702 551 20 JÖNKÖPING senioralert@lj.se AVTAL MELLAN ORGANISATIONEN OCH LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN Organisation: Organisationsnummer: Postadress: Telefon: E-post:

Läs mer

Nyckeltal 2014. Rapport Medicinkliniker

Nyckeltal 2014. Rapport Medicinkliniker Nyckeltal 2014 Rapport Medicinkliniker Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Faktauppgifter...4 3 Kostnadsdata...7 4 Produktivitetsdata...11 5 Utbildningsnivå...15 6 Nyckeltalsprofiler kliniknivå,

Läs mer

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se Avtal Avtalets namn: Startdatum: Mediebevakning Referensnr: 062978-2015 2015-12-22 Slutdatum: 2016-12-21 Typ av avtal: Ramavtal Förlängning: 2 st á 1 år Parter: Köpare Upph. enhet: Handläggare: Org. nr:

Läs mer

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor 2012-11-16 LJ2012/1621 Landstingets kansli Ekonomiavdelningen Lars Wallström Landstingsstyrelsen Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor Bakgrund Landstingsfullmäktige har 2012-06-19-20, 72 beslutat

Läs mer

Nyckeltal 2015. Rapport Vuxenpsykiatri

Nyckeltal 2015. Rapport Vuxenpsykiatri Nyckeltal 215 Rapport Vuxenpsykiatri April 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Vuxenpsykiatri...4 3. Befolkning och jämförelsedata...5 4. Nyckeltalsgrafer...6 5. Fördjupning 215: Beroendevårdens

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare av somatisk specialistvård inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård

Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare av somatisk specialistvård inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Christina Widerberg Söderholm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 LS 2015-0080 Ägarutskottet Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare

Läs mer

Förslag till Gemensamma kapitel i Regelböcker, 2009

Förslag till Gemensamma kapitel i Regelböcker, 2009 Bilaga 1 Förslag till Gemensamma kapitel i Regelböcker, I denna bilaga redovisas de kapitel som föreslås bli likalydande i de sex Regelböcker som detta ärende omfattar. Kapitel 1 Auktorisationsvillkor

Läs mer

Reglemente vid sjukresa

Reglemente vid sjukresa Reglemente vid sjukresa 1 INLEDNING... 2 2 ERSÄTTNINGSBERÄTTIGADE RESOR ENLIGT LAG... 2 3 PERSONER SOM HAR RÄTT TILL RESEERSÄTTNING... 2 4 ERSÄTTNINGSBARA RESOR I REGION GÄVLEBORG... 3 4.1 Framresa...

Läs mer

Stockholms läns Landsting AVTAL OM LANDSTINGETS Kommun LÄKARINSATSER I SÄRSKILDA BOENDEN. 2009-xx-xx Sid 1 (5)

Stockholms läns Landsting AVTAL OM LANDSTINGETS Kommun LÄKARINSATSER I SÄRSKILDA BOENDEN. 2009-xx-xx Sid 1 (5) Sid 1 (5) AVTAL OM LÄKARMEDVERKAN I SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSLAGEN 26 d Avtalet reglerar omfattning och former för kommunen att i vissa fall anlita läkare och

Läs mer

VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet LIU medfak vt-17, ht-17, vt-18

VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet LIU medfak vt-17, ht-17, vt-18 VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet LIU medfak vt-17, ht-17, vt-18 T1 T1 T2 T2 T3 T4 T6* RÖ RÖ RÖ RÖ RÖ RÖ RÖ RÖ fält- fält- fält- Ej inom RÖ 4 v 5 v 7 v Centrum

Läs mer

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande:

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-01-30 Dnr 8.5-37428/2013 E1(8) Avdelning mitt Sylvia Noren sylvia.norengivo.se Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 UPPSALA Ärendet Tillsyn avseende dosförpackade

Läs mer

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB HSN 2010-11-23 p 3 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2010-11-19 Handläggare: Anders Nettelbladt Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB Ärendebeskrivning Vårdavtalet

Läs mer

VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet inom HU VT 15 tom HT 16

VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet inom HU VT 15 tom HT 16 VFU-platser per termin inom Region Östergötland (RÖ) för arbetsterapeutprogrammet inom HU VT 15 tom HT 16 RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU RÖ HU fält- fält- fält- 2 v 4 v 5 v 7 v Centrum studie

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten Administration av landstingsstatistik Statistiktjänsten Versionshistorik Version Författare Kommentar 1.0 Zara Sarén Första versionen för Statistiktjänsten 3.0 1.1 Zara Sarén I avsnittet Om landstingsstatistik,

Läs mer

Ramavtal Oberoende konsulttjänster för administrativa IT-system område personal. 1 Ramavtal oberoende konsulter, område personal

Ramavtal Oberoende konsulttjänster för administrativa IT-system område personal. 1 Ramavtal oberoende konsulter, område personal 1/12 Ramavtal Oberoende konsulttjänster för administrativa IT-system område personal 1 Ramavtal oberoende konsulter, område personal Mellan Ekonomistyrningsverket (nedan kallat ESV), med organisationsnummer

Läs mer

Datum Beteckning AVTALSMALL

Datum Beteckning AVTALSMALL AVTALSMALL Mellan xxxxxxx kommun, nedan kallad Beställaren (organisationsnummer xxxxxx-xxxx) och xxxxxx, nedan kallad Leverantören (organisationsnummer xxxxxx-xxxx) har träffats följande avtal avseende

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Fotterapeut Gunnel Pettersson (530624-3220) Suderbys Hangvar Företag Organisationsnummer Adress 620

Läs mer

Granskning av privata sjukgymnaster/fysioterapeuter på nationella taxan

Granskning av privata sjukgymnaster/fysioterapeuter på nationella taxan 1(7) Patientsäkerhetsenheten 2015-03-27 Vårdutvecklare, Tfn: 063 142475 E-post: marie.norlen@regionjh.se Dnr: VVN/16/2015 Uppföljningsrapport Granskning av privata sjukgymnaster/fysioterapeuter på nationella

Läs mer

Utbildning/visning av Apotek Hjärtats beställningssystem. USÖ, 19, 20 och 26 maj Lindesbergs lasarett 25 maj Karlskoga lasarett 3 juni

Utbildning/visning av Apotek Hjärtats beställningssystem. USÖ, 19, 20 och 26 maj Lindesbergs lasarett 25 maj Karlskoga lasarett 3 juni Utbildning/visning av Apotek Hjärtats beställningssystem USÖ, 19, 20 och 26 maj Lindesbergs lasarett 25 maj Karlskoga lasarett 3 juni Innehåll 1. Inledning och bakgrund Sara Fors, Enheten för läkemedelsfrågor

Läs mer

Snabbguide till Avstämningsfunktionen 2.0

Snabbguide till Avstämningsfunktionen 2.0 Version 1.2 Snabbguide till Avstämningsfunktionen 2.0 För vårdgivare Version 1.2 1 (12) Innehållsförteckning AVSTÄMNINGSFUNKTIONEN ETT SYSTEM FÖR UPPFÖLJNING... 2 SÅ FUNGERAR DET... 2 DET FINNS I AVSTÄMNINGSFUNKTIONEN...

Läs mer

Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet

Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet Beställarkontor Vård PM 1 (9) 2004-08-17 Bilaga 3 Handläggare Telefon E-post Arbetsgruppen: Uppdragsbeskrivningar och ersättningsmodeller för BMM & BVC Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 1 oktober 2014.

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 1 oktober 2014. Handläggare: Agneta Calleberg 1 (6) PaN 2014-12-09 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-11-10 PaN 1308-03608-30 1312-05381-54 Återföring Införande av spärrar enligt patientdatalagen Ärendet Patientnämnden behandlade

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal om Jourläkarbil - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning

Stockholms läns landsting Avtal om Jourläkarbil - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Allmän medicin Stockholms läns landsting Avtal om Jourläkarbil - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Senast

Läs mer

Bilaga 6. Kartläggning av receptfria läkemedel: Samtal till Giftinformationscentralen om tillbud och förgiftningar

Bilaga 6. Kartläggning av receptfria läkemedel: Samtal till Giftinformationscentralen om tillbud och förgiftningar Bilaga 6. Kartläggning av receptfria läkemedel: Samtal till Giftinformationscentralen om tillbud och förgiftningar Dnr 4.3.1-2014-104307 2015-05-22 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala,

Läs mer

KlinikKurt Klinisk handledning

KlinikKurt Klinisk handledning 1 KlinikKurt Klinisk handledning En jämförelse mellan sjukhusets kliniker (T5-T10 läkarprogrammet) i god klinisk handledning vårterminen 2012 Totalpoängen är medelvärdet (6 = max) av de tio frågorna rörande

Läs mer

RAMAVTAL Vårdsängar 2012

RAMAVTAL Vårdsängar 2012 AVTAL 1 (7) RAMAVTAL Vårdsängar 2012 1. Parter Beställare: 641 80 Katrineholm 643 80 Vingåker Leverantör: Invacare AB Box 66 163 91 Spång Tfn 08-761 70 90 Org nr: 556050-1313 Kontaktperson avtal: Per Sandahl

Läs mer

Utkast till föreskrift x/2011

Utkast till föreskrift x/2011 Utkast till föreskrift x/2011 1 (6) x.x.2011 Dnr 6187/03.01.01/2010 Serviceställen för apotek Bemyndiganden Målgrupp Giltighetstid Läkemedelslagen (395/1987) 52 a 4 mom. och 57 3 mom. såsom den lyder i

Läs mer

Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden. Handling 1 Ramavtal. Koncerninköp

Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden. Handling 1 Ramavtal. Koncerninköp Koncerninköp Per Löwhagen Inköpare 0704-200302 per.lowhagen@swepro.se Datum 2009-04-05 Diarienr 0900930 1 (9) Leverantör för följeforskning av Projekt Moving Media Southern Sweden Handling 1 Ramavtal Koncerninköp

Läs mer

Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Dals-Ed mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Dals-Eds kommun

Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Dals-Ed mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Dals-Eds kommun DNR: HSNN 2015-00036 Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Dals-Ed mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Dals-Eds kommun 2(7) 1 Avtalsparter Detta avtal avseende ungdomsmottagningsverksamhet har träffats

Läs mer

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011 Tjänsteskrivelse Datum Diarienummer 2010-04-13 Ls100087 Landstingskontoret Kristian Samuelsson, utvecklare Tfn 035-13 48 90 kristian.samuelsson@lthalland.se Landstingsstyrelsen Förslag till ny organisation

Läs mer

Koncernkontoret Läkemedelsenheten

Koncernkontoret Läkemedelsenheten Läkemedelsenheten Maria Landgren Läkemedelschef Datum 2011-03-03 1 (5) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Läs mer

Informationsteknologi (vårdgivare nivå C)

Informationsteknologi (vårdgivare nivå C) 1(5) Informationsteknologi (vårdgivare nivå C) Bakgrund Parterna är överens om att vården, både för patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen, ska fungera som ett nätverk med effektivt och säker samverkan

Läs mer

Köpare och Säljare benämns nedan gemensamt Parterna.

Köpare och Säljare benämns nedan gemensamt Parterna. KÖPEAVTAL FÖR LÄROMEDEL LÄSÅRET 2016-2017 1. PARTER 1.1 Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9) PB 2, AX-22 151 Jomala (nedan Köpare ) och 1.2 [Namn företag (FO-nummer eller motsvarande från annat land: )]

Läs mer

Utbildning/visning av Apotek Hjärtats beställningssystem. USÖ, 9, 15, 17 september Lindesbergs lasarett 8 september Karlskoga lasarett 14 september

Utbildning/visning av Apotek Hjärtats beställningssystem. USÖ, 9, 15, 17 september Lindesbergs lasarett 8 september Karlskoga lasarett 14 september Utbildning/visning av Apotek Hjärtats beställningssystem USÖ, 9, 15, 17 september Lindesbergs lasarett 8 september Karlskoga lasarett 14 september Innehåll 1. Inledning och bakgrund Helén Merkell/Magnus

Läs mer

Föredragande borgarrådet Ewa Samuelsson anför följande.

Föredragande borgarrådet Ewa Samuelsson anför följande. PM 2009: RVI (Dnr 327-1364/2009) Avtalsmall avseende läkarinsatser i särskilda boenden och daglig verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen 26 d Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Förlängd

Läs mer

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2014-02-11 P 5 Siv Aronsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-23 PaN V1305-02528-34 V1306-02789-34 V1306-02926-34 V1306-02970-34 V1206-02413-34 Principärende Svårighet för patienter

Läs mer

Inbjudan att delta i samordnad upphandling av

Inbjudan att delta i samordnad upphandling av Inbjudan att delta i samordnad upphandling av - HVB vuxna med missbruk 2016 - Konsulentstödd familjehemsvård 2016 Undertecknat upphandlingsuppdrag ska vara SKL Kommentus Inköpscentral AB tillhanda senast

Läs mer

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se Slutrapport Levnadsvanor - dokumentation i hälsobladet alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat 2012-09-03 www.lio.se 2012-09-03 Dokumentation av levnadsvanor i Cosmic Hälsobladet Bakgrund Sedan 2009 har

Läs mer

Stockholms läns läkemedelskommitté. För en klok läkemedelsanvändning

Stockholms läns läkemedelskommitté. För en klok läkemedelsanvändning Stockholms läns läkemedelskommitté För en klok läkemedelsanvändning 1 Rätt läkemedel i rätt sammanhang Det finns idag ett stort antal läkemedel på den svenska marknaden och många av dem har inneburit fantastiska

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Vuxen- och omsorgsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Upprättad: Diarienummer: 2015-12-16 SN.2015.133 Vuxen- och omsorgsnämnden Personuppgiftsbiträdesavtal Förslag till beslut i vuxen- och omsorgsnämnden 1.

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 PaN 2011-12-09 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre.

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre. 2006-06-19 Dnr.: 73-8008/04 Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Anvisning för att hantera den elektroniska blanketten

Läs mer

En hållbar och livskraftig region med god hälsa för alla

En hållbar och livskraftig region med god hälsa för alla En hållbar och livskraftig region med god hälsa för alla Ett samhälle som omfattar alla stärker och bidrar till människans frihet att förverkliga sina drömmar. Målet för den Socialdemokratiska hälso- och

Läs mer

En tävling mellan sjukhusets kliniker (T5- T10 läkarprogrammet) i god klinisk handledning höstterminen 2010

En tävling mellan sjukhusets kliniker (T5- T10 läkarprogrammet) i god klinisk handledning höstterminen 2010 3,27 3,18 3,09 Klinisk handledning en tävling mellan sjukhusets kliniker 1 Klinisk handledning En tävling mellan sjukhusets kliniker (T5- T10 läkarprogrammet) i god klinisk handledning höstterminen 2010

Läs mer

Förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria) Dnr 2.8-19505/2015 - remissvar

Förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria) Dnr 2.8-19505/2015 - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-09-30 AN-2015/533.734 1 (2) HANDLÄGGARE Nilsson, Sofia Sofia.Nilsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till föreskrifter

Läs mer

Information inför 2009

Information inför 2009 Datum 2008-12-17 Ekonomiservice, Lars Kolmodin Läkare i Halland anslutna genom lagen om läkarvårdsersättning Information inför 2009 Förändringar i förordningen Regeringen beslutade 2008-11-20 om förändringar

Läs mer

Avtal om verksamhetsförlagd utbildning inom utbildningar i vård och farmaci 2015-2017

Avtal om verksamhetsförlagd utbildning inom utbildningar i vård och farmaci 2015-2017 Avtal om verksamhetsförlagd utbildning inom utbildningar i vård och farmaci 2015-2017 Detta avtal reglerar övergripande principer för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) mellan Uppsala universitet (universitetet),

Läs mer

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTE UTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Landstingsstyrelsens miljöoch skärgårdsberedning Ankom Stockholms

Läs mer

Samverkan med handikapporganisationer

Samverkan med handikapporganisationer 1 (13) Landstingsförvaltningen Landstingsdirektören Samverkan med handikapporganisationer Datum Fredagen den 23 april 2010, kl 13.00 15.00 Plats Närvarande Ej närvarande Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (5) 2012-05-22 p 9 Handläggare: Maria State Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd

Läs mer

Service-/supportavtal

Service-/supportavtal 1(7) Förlaga till Service-/supportavtal Ref till Avtal Nyckelsystem mellan Kungl.biblioteket och Leverantören Kommentar: Avtalet utgör tillsammans med förfrågningsunderlaget och leverantörens svar på förfrågningsunderlaget

Läs mer

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns Listning över länsgräns 2014-03-12 LANDSTINGET GÄVLEBORG LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Diarienummer LG: Diarienummer LUL: Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende

Läs mer

Sjukhusfarmacin på en konkurrensutsatt marknad

Sjukhusfarmacin på en konkurrensutsatt marknad Sjukhusfarmacin på en konkurrensutsatt marknad Erfarenheter och reflektioner från sjukhusfarmacin i Sverige Johanna Wikman, Apotek Hjärtat, affärsområde Vård och omsorg Agenda 1 2 3 4 Bakgrund Avreglering

Läs mer

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas.

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas. 1 Parter Mellan nedanstående parter, leverantör och beställare, har följande avtal träffats. Leverantör: Företagsnamn, Organisationsnummer Leverantörens kontaktperson Avtalsfrågor: Beställaren: Örnsköldsviks

Läs mer

Samråd med länets handikappsorganisationer

Samråd med länets handikappsorganisationer Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 1 (6) Samråd med länets handikappsorganisationer Datum Tid 13.00-14.30 Plats Närvarande Mälarsalen, Landstingshuset Toivo Heinsoo Ann Eberhardsson

Läs mer

Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) vid Nya Karolinska

Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) vid Nya Karolinska Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) vid Nya Karolinska Vad är PMI? PMI är en sjukhusövergripande funktion för patientcentrerad, högkvalitativ och innovativ vård, forskning och utbildning inom perioperativ

Läs mer

Läkemedelsordination på recept Receptskrivningens ABC. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna

Läkemedelsordination på recept Receptskrivningens ABC. Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna Läkemedelsordination på recept Receptskrivningens ABC Carl-Olav Stiller Överläkare, Docent Klinisk farmakologi Institutionen för Medicin Solna Information om läkemedel www.fass.se Produktmonografi SPC

Läs mer

Landstingsbeslutade subventioner 2015

Landstingsbeslutade subventioner 2015 2015 Landstingets lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor utöver det nationella högkostnadsskyddet. Subventionsgrupper: Antikonception till kvinnor till den dag de fyller 26 år: hormonspiral/implantat

Läs mer

Barnavårdscentral RAPPORTERINGSANVISNING FÖR VÅRDVAL. Vårdval i Norrtälje Gäller from 2015-11-01

Barnavårdscentral RAPPORTERINGSANVISNING FÖR VÅRDVAL. Vårdval i Norrtälje Gäller from 2015-11-01 RAPPORTERINGSANVISNING FÖR VÅRDVAL Barnavårdscentral Vårdval i Norrtälje Gäller from 2015-11-01 1 Innehåll 1 Introduktion till registreringsrutin... 3 1.1 Registrera en vårdkontakt... 3 1.2 Kort om ersättningsmodellen...

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010 Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010 Innehåll 1. HSO:s kansli Julstängt på kansliet Förändringar på HSO:s kansli 2. HSO:s styrelse Bort med ordet handikapp 3. Ordförandestämman Ordförandestämman

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 10 2005 Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO En ny överenskommelse har tecknats rörande utställningsverksamhet i kyrkor mellan Församlingsförbundet

Läs mer

Ansökan om allmänt driftsstöd/begränsat driftsstöd för 2016 Inkl. bilaga för kostnadsredovisning

Ansökan om allmänt driftsstöd/begränsat driftsstöd för 2016 Inkl. bilaga för kostnadsredovisning Ansökan om allmänt driftsstöd/begränsat driftsstöd för 2016 Inkl. bilaga för kostnadsredovisning Tidningstitel som ansökan avser Namn på tidningsutgivande företag eller motsvarande Organisationsnummer

Läs mer