Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:30-17:00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2011-04-13 Sammanträdestid 13:30-17:00"

Transkript

1 Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:30-17:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande Bo Dannegren (C) Marianne Gustavsson (M) Roger Christiansson (c) Peter Jansson (S) Eva Bengtsson (S) för Bengt Hackberg (S) Susanne Råbius (MP) för Majvor Wallin (S) Håkan Nylander (M) Owe Hjortmarker (FP) Per Ola Svensson, sekreterare Anders Ramberg, förvaltningschef Ingemars Alenäs, Linda Sivertsson, inspektör Paragrafer Justering Ordföranden samt Peter Jansson Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Ordförande... Anders Hellström Justerare... Peter Jansson Protokollet justerat och anslaget Underskrift... Per-Ola Svensson

2 22 Fibern 1 Detaljplanesamråd Remiss från stadsbyggnadskontoret dnr KS 2010/308 Dnr: att avge följande yttrande: Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tidigare, dels i samband med programsamråd ( ), dels i samband med möte med kommunal referensgrupp lämnat synpunkter ( ) i ärendet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att pågående planarbete med Bacchus 1 och Fibern 1 bör betraktas i ett sammanhang för att på bästa sätt begränsa eventuellt kommande störningar. Ett exempel på detta kan vara att de båda planområdenas behov av infrastruktur sammanvävs för att närliggande bostäder skall tillförsäkras en god boendemiljö. Vidare anser nämnden att för att få ett helhetsbegrepp om området kring hamnen bör resultatet från utredningen avseende den samlade hamnverksamheten enligt beslut i kommunstyrelsen inväntas. Nämnden vill tydliggöra att kommunen, genom att släppa fram bostäder enligt föreliggande förslag, väljer att satsa på bostäder längs Ätran. Miljö- och hälsoskyddsnämnden befarar att om föreslagen bebyggelse genomförs så som den redovisas i planförslaget så kan nämnden som tillsynsmyndighet komma att tvingas begränsa eller förbjuda delar av verksamheterna som idag finns inom industriområdet på Ätrans norra strand. Det kan också bli aktuellt att begära omprövning av tillstånd. De beslut som fattas i tillsynsfrågor kan överklagas och komma att avgöras av överprövande myndigheter. Buller Det aktuella planområdet är bullerutsatt med buller från många olika källor. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tidigare omnämnt Lantmännen, Falkenbergs terminal, Falkvarv, LTN fastigheter och båttrafik på Ätran. I miljökonsekvensbeskrivningen slås det fast att Detaljplanen har utarbetats med utgångspunkten att befintliga verksamheter (Falkvarv) skall kunna drivas vidare med dagens omfattning i enlighet med gällande miljötillstånd. En mer rimlig utgångspunkt ur ett folkhälsoperspektiv vore att utgå från vad som är en bra boendemiljö och arbeta mot det målet. Huvudregeln vid planering av nya bostäder bör vara att riktvärdena ska uppfyllas. När det gäller externt industribuller finns det riktvärden att tillämpa och dessa finns redovisade i miljökonsekvensbeskrivningens tabell 2. Det framstår som märkligt att kraven på industrin vid nyetablering skall vara hårdare än kraven på bostäder vid nybyggnation. De rimliga borde vara att tillämpa samma riktvärden för att säkerställa en god boendemiljö i det 2 (13)

3 22 forts. nybyggda området. Falkvarv AB har idag ett tillstånd som medger bullernivåer 5 db(a) över riktvärdet för industribuller. I motiveringen i tillståndsbeslutet från 2004 säger miljöprövningsdelegationen att ur bullerhänseende är bolaget inte idealiskt lokaliserat och eftersom bolaget inte tillverkar fartyg, men gör majoriteten av reparations- och ombyggnadsarbetet av fartygen utomhus bör skyddsavståndet ur bullerhänseende ligga något under 1000 meter. Eftersom möjligheterna att begränsa bullret är begränsade så gjorde miljöprövningsdelegationen bedömningen att det är rimligt med ett bullervillkor med nivåer motsvarande de för befintlig industri, dock inte som riktvärden. Nämnden konstaterar också att frågan om buller i arbetslokaler för tyst verksamhet inte är reglerat i tillståndsbeslutet. Att Falkvarv klarar sig om ljudnivåerna vid bostäderna ligger under 45 dba är klart men fokus när man uppför nya bostäder borde vara en god boendemiljö och då är 40 dba en rimlig nivå. Lantmännen är inne i en tillståndsprövning för utökad produktion. Ansökan är inte presenterad ännu så några närmare uppgifter om hur verksamheten kommer att utformas finns för närvarande inte. Allmänt kan sägas att bostäder nära verksamhetens mest bullrande sida innebär högre krav på försiktighetsmått för verksamheten. Miljökonsekvensbeskrivningen redogör för att fartyg innebär problem att klara de riktvärden som detaljplanen föreslår. Vad man kan konstatera utifrån utredningen är att det ges möjlighet att uppföra bostäder där ljudnivån är ca db(a) kvällstid i förhållande till riktvärdet 45 db(a) och att den maximala ljudnivån 55 db(a) överskrids med drygt 4 db(a) för delar av området. För att undvika dessa överskridanden behöver fartygen flyttas längre söderut i Ätran och längre ut i Ätran. Hur detta skall genomföras eller villkoras i samband med detaljplanens genomförande är oklart eller hur det påverkar verksamheterna i hamnområdet. Risk Med anledning av den risk det innebär är nämnden tveksam till föreslagen bebyggelse (förskola, bostäder) i närheten av bensinmacken. Förorenad mark Den översiktliga markundersökningen visar att det finns föroreningar på fastigheterna. Marksanering kan göras i samband med exploatering med förutsättning att marföroreningssituationen är tillräckligt utredd. En mer ingående studie som ytterligare beskriver föroreningssituationen är en förutsättning för att kunna motivera åtgärdsförslag. Hur studien sätts samman skall diskuteras med miljö- och hälsoskyddskontoret. Dagvatten Ur planhandlingarna framgår att dagvattenavrinningen samt föroreningsmängden i dagvattnet kommer att öka inom planområdet jämfört med befintliga förhållanden. På vilket sätt kommer avrinningen och föroreningsmängden att öka? Hur påverkar detta 3 (13)

4 22 forts. miljökvalitetsnormerna för vatten? I denna bedömning måste även effekten av en framtida höjning av medelvattennivån beaktas. Vidare nämns att åtgärder ska vidtas för att minimera föroreningsmängden i utgående dagvatten och därmed minska miljöpåverkan på Ätran. Vilka åtgärder avses? Beräkningar av befintliga och förväntade föroreningsmängder saknas i befintlig VA-utredning. Nödvändiga åtgärder bör anges i planbestämmelserna. I VA-utredningen föreslås en rad tekniker för lokalt omhändertagande, men det anges inte i vilken omfattning dessa behöver anläggas för att uppnå målet att dagvattenflödet efter exploateringen inte blir högre än innan (1100 l/s vid 10-årsregn med 10 minuters varaktighet). Lokalt omhändertagande av dagvatten är utrymmeskrävande och måste planeras in i ett tidigt skede. Det bör ur planen framgå var det krävs svackdiken, gröna öar, gröna tak osv. och i vilken omfattning. Det bör även framgå var det krävs oljeavskiljare (se VA-utredning) och att principen för lokalt omhändertagande av dagvatten gäller generellt inom området. Övrigt Trädbårder utmed Ätran bör bevaras och återskapas. Det behövs ett helhetsperspektiv på hur gång- och cykelstråk ska knytas ihop mellan Fibern och stranden samt mellan Fibern och centrum. Kattegattsvägen kommer att vara kraftigt trafikerad. Kommer gångtunnel under vägen som passage mellan Fibern och stranden att anläggas? Hur ska gång/cykeltrafik samordnas med biltrafik i kajområdet? Vidare är förhållandena kring strandskyddet oklart beskrivna i planbeskrivningen (se bla. sidan 6 och 12). Ärendet Stadsbyggnadskontoret har översänt samrådshandlingar angående detaljplanesamråd gällande Fibern 1 m fl. till miljö- och hälsoskyddsnämnden för yttrande. Planen syftar till att ge möjlighet till utbyggnad av ca 700 bostäder utmed Ätrans södra strand. Förslag och yrkanden Miljö- och hälsoskyddskontoret har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på yttrande i ärendet. Ordförande Anders Hellström (M) yrkar bifall till kontorets förslag. 4 (13)

5 23 Kärreberg 2:14 - Ansökan om faställelse av vattenskyddsområde i Kärreberg samt upphävande av äldre vattenskyddsområde. Remiss från länsstyrelsen dnr Dnr: att lämna följande yttrande: Miljö och hälsoskyddsnämnden ser positivt på att vattenskyddsområdet för Kärreberg förnyas enligt miljöbalken. Ett utökat skydd för infiltration av Ätran måste sedan följas upp för att få en säkrad dricksvattenförsörjning för framtiden. Hur denna process kommer att ske bör beskrivas i rapporten. För vattenintaget vid Ätran bör redan nu en vattentäktzon kunna upprättas med att vattenskydd för Kärreberg uppdateras. Enligt vattenverket var dygnsmedeluttaget för år 2010 av dricksvatten 6713 m3/dygn (medel under juli månad, då produktionen är som mest, låg på ca 8200 m3/dygn). Infiltration från Ätran är ca 7000 m3 ner genom åsen per dygn. Den naturliga tillrinningen av grundvatten från området är ca 1500 m3/dygn. Hittills har dricksvattenkvalitén varit hög och inga bekämpningsmedel har påträffats i täkten. I rapporten borde vattenkvalitén ha beskrivits bättre. I föreskrifterna som berör bekämpningsmedel och växtnäringsämnen finns skrivningen; Mindre områden med tätskikt som avvattnar till områden utanför den primära resp. sekundära zonen ska betraktas som tillhörande den zon dit det avvattnas. Denna skrivning är omöjlig att kontrollera utan noggrannare kartor och karteringar i terrängen. Skrivningen bör istället ersättas enligt nedan; I förslaget finns förbud i den primära zonen mot kemiska bekämpningsmedel och växtnäringsämnen. Den hantering som finns idag på denna mark är jordbruk och golfbana. Riskerna med denna hantering ser vi som störst från växtnäringsämnen i form av naturgödsel och att ta emot slam från reningsverk vilket bör förbjudas. Handelsgödsel bör dock kunna tillåtas med tillståndsgivning väster om vägen då denna del har längre uppehållstid till vattenuttaget än den östra delen om vägen. I föreskrifterna bör också förtydligas med vad som menas med växtnäringsämnen. Allmän bekämpning med bekämpningsmedel för ett aktivt jordbruk ser vi också som ett hot mot dricksvattnet. Dock bör det finnas möjlighet att punktbekämpa ogräs i området med tillståndsgivning väster om vägen detta då det här området har längre upphållstid tills vattnet når grundvattenuttaget. Energianläggningar i form av markvärme får ej ske utan tillstånd från miljö och hälsa om det är inom ett avstånd på 150 meter från uttagsbrunnarna. För att kunna avgöra detta krävs att brunnarna är utsatta på kartmaterialet. 5 (13)

6 23 forts. I rapportmaterialet bör vägen genom den primära zonen beskrivas med dess risker med dräneringsvatten och skyddsåtgärder som bör ställas. En kartläggning av hur nuläget ser ut bör finnas för att kunna ställa krav på vad som behöver kompletteras. I föreskrifter om väghållning saknas farligt godstransporter. Förbud mot farligt gods bör finnas. Hur vägen bör vara utformad med skydd för olyckor bör också tas med. Krav på räcken eller täta diken bör kunna ställas. Krav bör även ställas på att schaktmassor från vägdiken inte ska kunna tippas inom vattenskyddsområde. Ärendet Gällande vattenskyddsområde för Kärreberg är sedan Detta bör förnyas enligt miljöbalken. Underlagsmaterial har skickats till länsstyrelsen för fastställande. Miljö och hälsoskyddsnämnden har fått förslag till skyddsföreskrifter för yttrande. Förslag och yrkanden Miljö- och hälsoskyddskontoret har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på yttrande i ärendet. Ordförande Anders Hellström (M) yrkar bifall till kontorets förslag. 6 (13)

7 24 Torkelstorp 5:1 - Ansökan om fortsatt täktverksamhet. Remiss från länsstyrelsen dnr Dnr: att lämna följande yttrande: Nämnden ställer sig positiv till ansökan om utökad bergstäkt med följande ändringar; Mängden införda massor bör begränsas till rena bergmassor och inga jordmassor och övriga schaktmassor. Massor för efterbehandling bör tas in om det behövs i ett senare skede och bör då anmälas. Villkor 20 bör ändras så att följande mening utgår; Allt vatten skall före avledning genomgå sedimenteringsbassäng och oljeavskiljning. _ Ärende Miljö och hälsoskyddsnämnden har fått in ansökan om fortsatt bergtäkt på fastigheten Torkelstorp 5:1 för yttrande. Bolaget Slättelynga Grus AB ansöker om ett totalt uttag av berg på 1,2 miljoner ton med ett högsta årligt uttag på ton berg per år. Verksamheten söks till Verksamheten innefattar borrning, sprängning, skutknacka, krossning och transporter. Miljö- och hälsoskyddskontorets bedömning Lokalisering/Buller Täkten ligger i skogsområde med 750 meter till närmaste bostad som är fastighetsägaren. Brytning söks till +121 meter över havet. Det innebär en sänkning från dagens nivå med 10 meter. Inga klagomål på verksamheten har inkommit till miljö och hälsoskyddskontoret. Sprängning sker nu ca 2 ggr per år och det kan komma att öka till 6-8 gånger per år. Borrning sker av inhyrd firma före sprängning. Skutknackning sker med hydraulhammare och inte under juni-augusti. Vibrationer har uppmätts till 0,3 mm/s vid närmsta fastighet. Täkten kan mot bakgrund av detta anses ligga optimalt. Vatten Brytningen sker idag inte under grundvattenytan och kommer inte att göra det i framtiden. Regnvatten är planerat att avrinna i kanterna på täkten om det skulle uppkomma. Detta har inte varit något problem tidigare och någon sedimenteringsbassäng och oljeavskiljning har inte kunnat anordnas. Därför bör villkor 20 ändras så att inte sedimentationsbassäng skall anordnas. Ingen petroleumhantering sker inom täkten utom när extern firma utför sprängning och borrning. Då används en mobil ADR-tank. 7 (13)

8 24 forts. Transporter I tidigare tillstånd har det skett ca 5 transporter per dag. Vid ökad produktion med ett nytt tillstånd kommer antalet transporter kunna öka till 15 per dag. Då det planeras många vindkraftverk i området kommer uttransporterna att ske till närområdet. Miljömål Enligt miljömål skall uttaget av naturgrus minska och bergkross skall istället ersätta. Ansökan ligger därmed i linje med både nationella och lokala miljömål. Förslag och yrkanden Miljö- och hälsoskyddskontoret har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på yttrande i ärendet. Ordförande Anders Hellström (M) yrkar bifall till kontorets förslag. 8 (13)

9 25 Uppföljning av miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för perioden januari-mars 2011 Dnr att lägga redovisningen för perioden till handlingarna. Ärendet Miljö- och hälsoskyddsnämnden har som en återkommande uppföljning av verksamheten valt att titta på den periodiska tillsynen. En grundligare uppföljning sker alltid i samband med våra tertial och bokslutsuppföljningarna i maj och september. Resultat - Periodisk tillsyn (planerad återkommande tillsyn) Enhet Planerad tillsyn Utförd tillsyn Uppfyllelse % Hälsoskydd 40 objekt 60 objekt 150 % Livsmedel 60 objekt 79 objekt 132 % Miljöskydd 32 objekt 35 objekt 109 % Varav 35 objekt 27 objekt 77 % Miljöskydd lantbruk Tot 167 objekt 201 objekt 120 % Resultat Löpande tillsyn (utifrån kommande ärenden som kräver handläggning) Enhet Planerad tillsyn Utförd tillsyn Uppfyllelse % Hälsoskydd 148 objekt (592) 78 objekt 53 % Livsmedel 47 objekt (186) 28 objekt 60 % Miljöskydd 86 objekt (344) 39objekt 45 % Varav 15 objekt 42 objekt 280 % Miljöskydd lantbruk Tot 296 objekt 187 objekt 63 % Analys av resultat Ovanstående tabeller har i kolumnen planerad tillsyn sin utgångspunkt i den tillsynsplan som nämnden antog vid december månads sammanträde Talen som redovisas utgår från vad som planerat att klaras av under hela perioden, jämfört med vad som har faktiskt utförts. 9 (13)

10 25 forts. Den planerade verksamheten har periodiserats utifrån en tänkt prognos, där verksamhetsområdena kan ha olika utseende på sina prognoser för året. Livsmedel har som exempel sin mesta verksamhet under februari-november, medan hälsoskydd generellt planerar för mest verksamhet under april till november. I den löpande tillsynsverksamheten prognostiseras det tänkta årsutfallet med tolv månader, varför det av förklarliga skäl kan vara svårt att exakt veta när i tiden en tänkt händelse skall utfalla. Allt eftersom året går kan man mer tydligt se att det blir en balans i utfallet mellan tänkta och faktiska händelser. Resultat Resultatet visar på att vi som helhet redovisar en god uppfyllelse av våra mål på planerad tillsyn. Miljöskydd Lantbruk har lägre uppfyllelse, men desto större andel handlagda löpande ärenden, vilket uppgick till 280 % av planerat antal. Till denna redovisning medsänds också enheternas specifika resultat för den planerade verksamheten. Övriga verksamheter ligger som vanligt i mars-april månad på % vid mätningen av de löpande ärendena. Inom hälsoskyddsenheten har 40 avlopp hunnit inventeras av de 82 planerade under våren. Totalt har 63 förbud delgivits vilket innebär att dessa fastighetsägare skall komma in med en ansökan senast i november månad. Livsmedelsenheten har en god uppfyllelse av målen. Under april månad kommer en ytterligare person att anställas för att hinna med årets mål. Denna anställning kommer att pågå under drygt 6 månader. Förslag och yrkanden Miljö- och hälsoskyddskontoret har i tjänsteskrivelse lämnat redovisning över verksamhet för perioden januari-mars Ordförande Anders Hellström (M) yrkar att redovisningen läggs till handlingarna 10 (13)

11 26 Delegationsbeslut mars 2011 att lägga nedan redovisade delegationsbeslut till handlingarna. 11 (13)

12 27 Ärenden för kännedom att lägga följande ärenden till handlingarna: Eftra-Svenstorp 1:11 Överklagande av miljö- och hälsoskyddsnämndens delegationsbeslut , Förbud mot utsläpp av orenat avloppsvatten. Dnr Boberg 3:42 - Överklagande av miljö- och hälsoskyddsnämndens delegationsbeslut , Förbud mot utsläpp av orenat avloppsvatten. Dnr Ullared 3:11 Överklagande av miljö- och hälsoskyddsnämndens delegationsbeslut , Förbud mot utsläpp av orenat avloppsvatten. Dnr Ullarp 2:4 - Överklagande av miljö- och hälsoskyddsnämndens delegationsbeslut , Förbud mot utsläpp av orenat avloppsvatten. Dnr Återrapportering av genomförandet av åtgärdsprogrammet Remiss från kommunstyrelsen KS Dnr Dnr Hermanstorp 1:37 Överklagande av miljö- och hälssokyddsnämndens beslut , dnr /3 avseende beslut om förbud motutsläpp av orenat avloppsvatten. Dnr (13)

13 28 Kurser och konferenser att Susanne Råbius (MP) deltar vid Falkenbergs kommuns seminarium ipad som arbetsverktyg den 26 april. 13 (13)

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström Protokoll Nr 5 Sammanträdesdatum 2011-05-11 Sammanträdestid 13.30-16.30 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Göran Löfquist (M) Eva Bengtsson (S) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande...

Göran Löfquist (M) Eva Bengtsson (S) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2013-04-10 Sammanträdestid 13:00-17:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande Bengt Hackberg (S), vice

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20 Beslutande ledamöter Sune G Jansson (M), ordf. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Övriga närvarande: Göran Hammarlund (FP) Britta Eklund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:10. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Anders Svensson (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon (S) Niclas Nilsson (SD)

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Bilagan är uppdelad i två delar skyddsföreskrifter för Gräfsnäs vattentäkt och en informationsdel.

Bilagan är uppdelad i två delar skyddsföreskrifter för Gräfsnäs vattentäkt och en informationsdel. GRÄFSNÄS VATTENSKYDDSOMRÅDE SKYDDSFÖRESKRIFTER Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar kommunfullmäktige i Alingsås kommun om vattenskyddsområde Gräfsnäs vattentäkt i Alingsås kommun. Vattenskyddsområdet

Läs mer

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2015-02-11 Sammanträdestid Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S), vice ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Förlängt tillstånd till bergtäkt på Stafsinge 6:4. KS 2015-169

Förlängt tillstånd till bergtäkt på Stafsinge 6:4. KS 2015-169 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 156 Förlängt tillstånd till bergtäkt på Stafsinge 6:4. KS 2015-169 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare 1(18) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen. Kl. 19.00-21.00 Paragrafer 44-54 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande Leo

Läs mer

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) 2013-06-05

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) 2013-06-05 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Västervik Ajournering 10.30-11.30 för gruppmöten 5 juni 2013 kl. 08.30 11.30 Peter Johansson (M) Birgitta Sjölander (M) tjg.ers Ronny Pettersson (S) tjg.ers

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 Planprocessen genomförs som ett normalt planförfarande. Planförslaget har varit

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX Ny detaljplan för fastigheterna Prästbordet 1:16, 1:17, Gäveränge 2:76, del av Prästbordet 1:15 och Gäveränge 2:77,

Läs mer

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD 1 (11) Miljöenheten Erik Bergman Delgivningskvitto sschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD Ansökan om tillstånd enligt 12 kap miljöbalken till täkt av berg och grus BESLUT meddelar med stöd av 12

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

Detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län Sida 1(13) Detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-06-15 1(29) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 16.30, Smedjan, Nämndhuset Bertil Persson (C), ordförande Gisela Lindh (S) Alf Carlsson (S) Jan Johansson (KD) Gertowe Thörnros (V) Leif

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun Miljönämnden 2015-10-22 1 (11) Plats och tid Mjölby, kl. 13:00-15:30 Plats och tid Beslutande Ellinor Karlsson, S Stig Adolfsson, S Monica Karlsson, S ersättare för Anders Wikström, S Elin Ross, M Lars-Göran

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Simonsland, Borås Fördjupad väg- och tågtrafikbullerutredning

Simonsland, Borås Fördjupad väg- och tågtrafikbullerutredning Simonsland, Borås Simonsland, Borås Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare KB TRYCKAREN/KANICO AB SÖDRA KYRKOGATAN 31 A 50334 BORÅS Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anders Axenborg Uppdragsnr:

Läs mer

Yttrande över förslag om slutliga villkor för Luleå hamn

Yttrande över förslag om slutliga villkor för Luleå hamn Miljönämndens arbetsutskott 2011 12 08 41 1 Dnr 2011 2124 Yttrande över förslag om slutliga villkor för Luleå hamn Ärendebeskrivning Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har i beslut den 27 januari

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Miljö- och byggkontoret

Miljö- och byggkontoret Miljö- och byggkontoret Handläggare Göran Jacobson Ortofoto med fastighetsgränser över del av Märrgård m.m. Detaljpn för fyra fritidshustomter i Märrgård del av fastigheten Märrgård 1:19 samt Märrgård

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

Ändring av detaljplan Å 57 m.fl., Långasand Hemställan om planläggning. KS 2013-187

Ändring av detaljplan Å 57 m.fl., Långasand Hemställan om planläggning. KS 2013-187 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-11-19 360 Ändring av detaljplan Å 57 m.fl., Långasand Hemställan om planläggning. KS 2013-187 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄNDRING AV BYGGNADSPLAN FÖR FRITIDSBEBYGGELSE ÖVER DEL AV FASTIGHETEN GÄLLIVARE 1:16 M FL VID VASSARATRÄSKET, INOM GÄLLIVARE KOMMUN, NORRBOTTENS LÄN, AKT 25-P78/52

Läs mer

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad 23 maj 2005 Dnr Plan 15/2004 Planavdelningen Emelie Grind Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad Med anledning av pågående planarbete för Årsta havsbad har

Läs mer

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås DP 1781 Detaljplan för: Del av Västerås 4:86 Vallby, Västerås GRANSKNINGSTID: 3 oktober 25 oktober 2013 Granskningshandling, 2013-09-26, dnr: 2011/104-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad PLANPROCESSEN

Läs mer

Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplan Stadshuset, onsdagen den 16 april 2014, kl. 16.30

Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplan Stadshuset, onsdagen den 16 april 2014, kl. 16.30 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplan Stadshuset, onsdagen den 16 april 2014, kl. 16.30 A. Upprop och ersättare B. Dagordningens fastställande

Läs mer

Samrådsredogörelse Utställningshandling

Samrådsredogörelse Utställningshandling Samrådsredogörelse Utställningshandling 2010-02-09 BMR/2008:339 Bygg-, miljö- och räddningsförvaltningen Detaljplan för del av Skiringe 1:11 m fl (Talja norra industriområde) i Flen, Flens kommun, Södermanlands

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13)

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13) Plats och tid: Kommunkontoret kl 13.30 16.00 ande: Göran Olsson (c), ordförande Sören Hellberg (s) Göran Lindgren (m) Margareta Holm (mp) Marie Egerborn

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Ordföranden samt Eva Bengtsson. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ordföranden samt Eva Bengtsson. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2015-08-19 Sammanträdestid 13:00-14:40 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (M), ordförande Bengt Hackberg

Läs mer

Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt

Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt 2008-05-30 Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt Som en del i arbetet med att öka skyddet för kommunens dricksvatten har Kungsbacka kommun utarbetat ett förslag till vattenskyddsområde

Läs mer

2.14 Grundvatten, grus och berg

2.14 Grundvatten, grus och berg 2.14 Grundvatten, grus och berg Allmänt Grundvattenresurser Sveriges riksdag har formulerat 16 miljökvalitetsmål med tillhörande delmål. Däri sägs att grundvattenförande geologiska formationer av vikt

Läs mer

Bo Ivarson, förvaltningschef Per Lidèn, Va-chef Görel Jernberg, kostchef Eva Larsson, Va-strateg Ferman Brodrej, nämndsekreterare

Bo Ivarson, förvaltningschef Per Lidèn, Va-chef Görel Jernberg, kostchef Eva Larsson, Va-strateg Ferman Brodrej, nämndsekreterare PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Kristinehamns golfklubb, kl 17:00-18:15 Beslutande Ledamöter Krister Nyström (S), ordf. Mats Hahne (M), vice ordf. Margot Eriksson (S) Lars Andersson (S) Björn Johansson (V)

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Behovsbedömning Grundkarta Fastighetsförteckning

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Behovsbedömning Grundkarta Fastighetsförteckning 1(8) NORMALT PLANFÖRFARANDE LAGA KRAFT 2012-12-14 Detaljplan för Västerskogs industriområde, norra Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG FÖRENLIGT

Läs mer

del av Viksberg 3:1, Område B

del av Viksberg 3:1, Område B Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan 2013-00033-214 Detaljplan för del av Viksberg 3:1, Område B i Södertälje kommun Upprättad 2015-12-08 Beslut Samhällsbyggnadskontoret fick 2013-02-19

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av 27:52 i Kivik, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av 27:52 i Kivik, Simrishamns kommun, Skåne län Dnr 2010/264 214 Detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av 27:52 i Kivik,, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR PROGRAM, 2011-08-15 Program till detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av Mellby 27:52

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Ramslätts grundvattentäkt, Marks kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Ramslätts grundvattentäkt, Marks kommun. Dossienummer 1463-051 1(13) Vattenvårdsenheten Ann Rane 031-60 50 26 Marks kommun 511 80 KINNA Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Ramslätts grundvattentäkt, Marks kommun. V/O- 1322555, S/N-6386600

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (1717) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 60 Presentation av verksamhetsplan 2013 för miljönämnden... 87 61 Rutin för handläggning av enskilda avlopp... 88 62 Uppföljning av internkontrollen 2012... 90 63 Internkontrollplan

Läs mer

Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande

Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande 1(12) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen, kl. 19.00-21.05 Paragrafer 23-29 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande Leo

Läs mer

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-01-30 Servicenämnden 10 Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten Dnr SFN 2013/0021 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-01-15 inkl

Läs mer

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign VA-TEKNISKT UTLÅTANDE BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012).

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). 30 4.4 Luft Luftkvaliteten vid trafikplats Handen är i första hand beroende av kvaliteten på bakgrundsluften,

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Kärna 67:1, hyresbostäder i Hermansby socken, Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD Mall skapad 041115 ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun Miljönämnden 2015-02-26 1 (17) Plats och tid Boxholm, kl. 13:00-17:10 Plats och tid Beslutande Ellinor Karlsson, S Stig Adolfsson, S Anders Wikström, S Elin Ross, M Lars-Göran Hjelm, S Anneli Sjöstrand,

Läs mer

Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra allra viktigaste naturresurser. Syftet med vattenskyddsområden är

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 20 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08. Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand

YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08. Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08 Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Yttrande i mål M 1452-07 beträffande Kapellskärs Hamn AB:s

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden 2015-10-21 1 (18) Plats och tid Tekniska kontoret Bäsnarummet, kl. 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tomas Fredén (S) ordförande Ingvar Hagberg (S) Curt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Byggnadsnämnden. Innehåll 2014-05-21. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

M U L L S J Ö K O M M U N Byggnadsnämnden. Innehåll 2014-05-21. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag M U L L S J Ö K O M M U N SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-05-21 Innehåll 51 Tillkommande ärenden... 68 52 Föregående protokoll... 69 53 Delgivningar... 70 54 Ekonomiuppföljning av byggnadsnämndens

Läs mer

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2009-01-29 Sida 1

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2009-01-29 Sida 1 Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2009-01-29 Sida 1 (13) Plats och tid B-rummet, Medborgarhuset,Arlöv kl. 18.30 19.45 Beslutande Jan Hansson(S), ordförande Bo-Arne Hansson(S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Näsinge grundvattentäkt i Strömstad kommun

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Näsinge grundvattentäkt i Strömstad kommun 1(10) Vattenvårdsenheten Susanna Hogdin Länsmiljöingenjör 031-60 50 00 Strömstad kommun Tekniska förvaltningen 452 80 Strömstad Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Näsinge grundvattentäkt i Strömstad

Läs mer

110 Regional vattenförsörjningsplan för Skåne län. 111 Vattenskydd Ignaberga, väg 21 m fl Arbetsplan för fastställelseprövning

110 Regional vattenförsörjningsplan för Skåne län. 111 Vattenskydd Ignaberga, väg 21 m fl Arbetsplan för fastställelseprövning Innehåll 108 Lagstiftning: Arbetsmiljölagen 109 Klimatkommunerna (info) Energieffektiviseringsstöd (info) 110 Regional vattenförsörjningsplan för Skåne län 111 Vattenskydd Ignaberga, väg 21 m fl Arbetsplan

Läs mer

Protokoll 2011-02-01

Protokoll 2011-02-01 2011-02-01 Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2011-02-01, klockan 17:30-19:10 Beslutande Katarina Hansson (S) ej 17 Britt Gelin (S), 17 Sven-Inge Carlsson (S) Christer Fallén

Läs mer

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-06-11, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Niilo Kulojärvi, (S) Tore Sjö, (S) Rolf Stenward, (S) Annsofi Ramevik, (S) Håkan Johansson,

Läs mer

Protokoll 1 (16) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (16) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (16) Plats och tid Selma, 2016-02-16, kl. 17.00 18.40 Beslutande Se nästa sida. Övriga närvarande Malin Klasson, Utvecklingsingenjör gata/trafik, 13-16 Håkan Svensson, Driftchef, 13-16 Julia

Läs mer

2013-10-01. Hemställan om planläggning - del av Hjortsberg 4:1. Dnr KS 2013-184

2013-10-01. Hemställan om planläggning - del av Hjortsberg 4:1. Dnr KS 2013-184 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2013-10-01 294 Hemställan om planläggning - del av Hjortsberg 4:1. Dnr KS 2013-184 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Trafikbullerförordningen

Trafikbullerförordningen Trafikbullerförordningen Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse. ~ Tomas Tranströmer Mats Hammarqvist, ÅF Ljud & Vibrationer 2015-05-22 1 Historia (1990 2012)

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Bengt Å Nilsson (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Bengt Å Nilsson (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Selma, 2015-04-20, kl. 17.00 18.30 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Julia Andersson Thysell, Vik. Planarkitekt Lena Johansson, Miljöstrateg, 30 Sara Östberg, Energi

Läs mer

Södra Kansligatan 11, Gävle

Södra Kansligatan 11, Gävle 709578 RAPPORT A 1 (14) Handläggare Samuel Tuvenlund Tel +46 (0) 10 505 52 13 Mobil +46 (0)70 184 74 85 Fax +46 10 505 00 10 samuel.tuvenlund@afconsult.com Datum 2015-10-22 AB Gavlegårdarna Beställare:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-08-27 Sida 1-8

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-08-27 Sida 1-8 2013-08-27 Sida 1-8 Planutskott Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2013-08-27, kl. 13.15-14.35. Beslutande Åke Knutz (C) Malin Höglund (M) Jaakko Mattila (C) Thomas Näslund (S) Övriga deltagare Anna Hed

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Samrådshandling Maj 2014 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för BJÖRRÖD 1:199 M FL i Landvetter, Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

Uppföljning av åtgärder för förvaltningar/ kommunala bolag i Lokal Agenda 21 för Eslövs kommun Handlingsprogram

Uppföljning av åtgärder för förvaltningar/ kommunala bolag i Lokal Agenda 21 för Eslövs kommun Handlingsprogram Uppföljning av åtgärder för förvaltningar/ kommunala i Lokal Agenda 21 för Eslövs kommun Handlingsprogram Bakgrund Kommunfullmäktige antog den 24 november 1997 handlingsprogrammet för Eslövs kommuns lokala

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN

HAMMARÖ KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN DNR 2014/36 UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR RUD HAMMARÖ KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN ANTAGANDEHANDLING 2014-08-11 KOMMUNFULLMÄKTIGES BESLUT OM UPPHÄVANDE 2014-09-01 VANN LAGA KRAFT 2014-09-30 HANDLINGAR

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och stadsbyggnadskontoret

Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och stadsbyggnadskontoret 1(8) Plats och tid Mörby centrum, Ösby, kl. 19.00-21.20 Paragrafer 10-14 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande Leo Smidhammar

Läs mer

VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR SVARTTORP VATTENTÄKT I JÖNKÖPINGS KOMMUN

VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR SVARTTORP VATTENTÄKT I JÖNKÖPINGS KOMMUN VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR SVARTTORP VATTENTÄKT I JÖNKÖPINGS KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige i Jönköpings kommun 2010-03-25 77 med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken. Vattenskyddsområdet för Svarttorp

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Östansbo 6:1 m fl Vattenverket i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2011

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Östansbo 6:1 m fl Vattenverket i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2011 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Östansbo 6:1 m fl Vattenverket i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2011 Vattenverkets byggnader Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro

Läs mer

Handläggare: Annika Ljungqvist Kärneryd Region Ytterstad/Innerstad Miljöstrategiska enheten Tel: 508 261 06 annika.ljungqvistkarneryd@gfk.stockholm.

Handläggare: Annika Ljungqvist Kärneryd Region Ytterstad/Innerstad Miljöstrategiska enheten Tel: 508 261 06 annika.ljungqvistkarneryd@gfk.stockholm. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Annika Ljungqvist Kärneryd Region Ytterstad/Innerstad Miljöstrategiska enheten Tel: 508 261 06 annika.ljungqvistkarneryd@gfk.stockholm.se Dnr 04-140-562:7 samt

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, Håbo kommun, Uppsala län UTSTÄLLNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2014-10-16 Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMMANFATTNING Syftet med planen är att möjliggöra uppförande av drygt

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m. fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö 2014-10-03.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö 2014-10-03. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (16) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

PLANBESKRIVNING Antagandehandling

PLANBESKRIVNING Antagandehandling Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 1/8 PLANBESKRIVNING Antagandehandling DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:158 M. FL., ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 2/8 PLANENS

Läs mer

Tekniska förvaltningens sammanträdesrum kl 08.00-12.20. Ulf Gustafsson (s) Peter Sövig (stp) Mikael Sääf (m) Rune Sandin (c) Hans-Robert Hansson (fp)

Tekniska förvaltningens sammanträdesrum kl 08.00-12.20. Ulf Gustafsson (s) Peter Sövig (stp) Mikael Sääf (m) Rune Sandin (c) Hans-Robert Hansson (fp) Sidnr 1 (17) Plats och sammanträdestid Beslutare Tekniska förvaltningens sammanträdesrum kl 08.00-12.20. Ulf Gustafsson (s) Peter Sövig (stp) Mikael Sääf (m) Rune Sandin (c) Hans-Robert Hansson (fp) Övriga

Läs mer

BEDÖMNINGSGRUNDER VID NYETABLERING AV ÅTERVINNINGSSTATIONER I STOCKHOLMS STAD

BEDÖMNINGSGRUNDER VID NYETABLERING AV ÅTERVINNINGSSTATIONER I STOCKHOLMS STAD SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-10-15\dagordning\tjänsteutlåtande\13.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-010718-249 SID 1 (6) 2009-09-22 MHN 2009-10-15

Läs mer

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. KS 2013-391

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. KS 2013-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 47 Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen.

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Register till miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll vid extra sammanträde den 23 augusti 2012

Register till miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll vid extra sammanträde den 23 augusti 2012 Register till miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll vid extra sammanträde den 23 augusti 2012 Ärenden: MHN 103 Bunge Ducker 1:64 överklagande av vea Hovrätt, mark- och miljööverdomstolens dom den 5

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-14. Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-14. Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll Innehåll 41 Godkännande av ärendelista... 56 42 Anmälan av delegationsbeslut... 57 43 Delgivningar... 59 44 Lägesbeskrivning per programområde... 60 45 Statusrapport för tekniska utskottets pågående ärenden...

Läs mer

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2012-01-03 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (13) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-15:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Ann-Christin Persson Georgsdotter (S) Jonas Tholén (S),

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer