Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt"

Transkript

1 Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt Som en del i arbetet med att öka skyddet för kommunens dricksvatten har Kungsbacka kommun utarbetat ett förslag till vattenskyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt. Som ett led i arbetsprocessen informeras berörda och fastighetsägare och verksamhetsutövare om förslaget. Föreslagna skyddsföreskrifter samt avgränsning av skyddsområdet bifogas tillsammans med ett informationsblad om inrättande av vattenskyddsområden. Frågor kring vattenskyddsområdet besvaras av kontaktpersoner nedan. Teknisk utredning finns att tillgå hos Tekniska kontoret Kungsbacka kommun. Utskick sker till samtliga berörda utifrån information hämtad från fastighetsregister. Om ni känner till andra berörda eller särskilda intressen som påverkas av förslaget ber vi er kontakta nedanstående. Eventuella synpunkter på förslaget lämnas på bifogat blad eller via . Synpunkter önskas senast Kontaktpersoner: Ulf Carlsson ulf.carlsson@kungsbacka.se Boris Gabrielsson boris.gabrielsson@kungsbacka.se I detta utskick ingår: Informationsblad Föreslagna skyddsföreskrifter Hur påverkas jag? Karta över föreslagen utbredning av skyddsområde Motiv till utbredning Blankett för synpunkter 1(11)

2 Information angående inrättande av vattenskyddsområde Kungsbacka kommun har inlett ett arbete med att se över och förbättra skyddet för sina vattentäkter. Syftet är att skydda dricksvattenresurserna så att kommunens invånare har möjlighet till ett rent dricksvatten nu och i framtiden. Ökade krav på skydd av våra vattenresurser ställs både nationellt och internationellt bla genom Sveriges nationella miljömål och EU:s ramdirektiv för vatten. Det grundläggande syftet är att trygga en god hushållning med våra naturresurser. Kungsbacka kommuns arbete ligger därför i linje med riksdagens och EU:s intentioner inom miljöområdet. Varför inrättas vattenskyddsområden? Rent vatten är vårt viktigaste livsmedel. För att säkerställa tillgången på dricksvatten av god kvalitet behöver befintliga vattenresurser skyddas. En del i detta arbete är inrättandet av skyddsområden med tillhörande skyddsföreskrifter. Syftet är att stärka och tydliggöra skyddet för dricksvattenförekomsten. En stor del av skyddet ligger i att verksamhetsutövare, och andra berörda informeras om riskfyllda verksamheter och beteenden. En stor del av de incidenter som inträffar beror på okunskap om vattenresursens sårbarhet. Miljömål och lagstiftning Skyddsområden inrättas i enlighet med miljöbalken, de kommunala och nationella miljömålen samt EU:s ramdirektiv för vatten. För alla i Sverige gäller Miljöbalkens allmänna hänsynsregler vilka innebär att den som utför en verksamhet eller en åtgärd är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder om detta kan skada människors hälsa eller miljön. Kungabacka kommuns förhållningssätt till mark och vatten uttrycks i kommunens miljöpolicy enligt följande: Det dricksvatten som kommunen tillhandahåller ska vara av fortsatt hög kvalitet. Grundvattentillgångarna ska skyddas så att grundvattnet bibehåller en hög kvalitet och så att överutnyttjande inte sker. Arbetsgång Kungsbacka kommun har låtit utföra en teknisk utredning som utifrån vattentäktens egenskaper förslår ett skyddsområde och skyddsföreskrifter. Detta underlag har granskats och behandlats av förvaltningar och nämnder på tekniska och miljösidan inom kommunen. Ett tidigt samråd har även skett med Länsstyrelsen i Hallands län. Nästa steg är information till verksamhetsutövare och andra berörda och få deras eventuella sypunkter på förslaget. Vi behov revideras förslaget innan ett slutligt förslag fastställs. Det slutliga förslaget går sedan på remiss till berörda myndigheter i form av Länsstyrelsen, SGU mfl samt verksamhetsutövare och andra beröra inom skyddsområdet. Även i detta skede är det möjligt för berörda att lämna synpunkter på förslaget. Vid behov revideras förslaget innan det fastställs och kungörs av Kommunfullmäktige i Kungabacka kommun. Beslutet kan efter detta överklagas till Länsrätten. 2(11)

3 Aktuellt skede Teknisk utredning Granskning förvaltningar Tidigt samråd Länsstyrelsen Granskning nämnder Information Allmänhet Ev revidering av förslag Slutligt förslag Remiss Myndigheter, allmänhet Ev revidering av förslag Fastställande Figur: Fastställandeprocess vattenskyddsområde Hur påverkas allmänheten av skyddsföreskrifterna? Ett vattenskyddsområde indelas i olika skyddszoner. Eftersom sårbarheten varierar beroende på lokala mark- och grundvattenförhållanden och avståndet till vattentäkten gäller olika skyddsföreskrifter i de olika zonerna. Alla verksamheter och åtgärder som kan hota vattentäkten regleras. Skyddsföreskrifterna får dock inte vara strängare än nödvändigt. Om skyddsföreskrifterna avsevärt försvårar en pågående markanvändning kan det medföra ersättningsskyldighet. Man kan dock inte förvänta sig ersättning för sådan miljöhänsyn som alla är skyldiga att iaktta enligt Miljöbalkens allmänna hänsynsregler. Allas ansvar Det är allas ansvar att värna om våra vattenresurser genom att visa aktsamhet och vara försiktig med allt som kan förorena vattnet eller marken runt omkring. Detta för att trygga en god dricksvattenkvalitet i Kungsbacka kommun nu och i framtiden. För Öjersbo vattentäkt är det väldigt tydligt att det är de boende själva som kan påverka kvaliteten på sitt eget dricksvatten då brunnen och grundvattenmagasinet ligger centralt i området. Vad händer nu Inkomna synpunkter sammanställs och gås igenom. Synpunkter och argument beaktas och kan medföra att förslaget justeras. Därefter går förslaget återigen på remiss till berörda myndigheter och mark och fastighetsägare. Målsättningen är att fastställande ska ske under slutet av år Mer information För frågor kring ovanstående eller mer information kontakta angivna kontaktpersoner. Den tekniska utredningen finns att tillgå hos tekniska kontoret, Kungabacka kommun. Läs mer Naturvårdsverkets handbok om vattenskyddsområde 2003:6 Naturvårdsverkets allmänna råd om vattenskyddsområden 2003:16 Miljöbalken SFS 1998:808, allmänna hänsynsregler kap 2, skydd av områden kap (11)

4 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER Nedan angivna skyddsföreskrifter skall gälla inom vattenskyddsområdet för Öjersbo vattentäkt. Skyddsföreskrifterna har utformats med vattentäktens skyddsbehov i fokus och baseras på Naturvårdsverkets allmänna råd 2003:16 med anpassning efter lokala förhållanden. Föreskrifter för vattenskyddsområde meddelas med stöd av 7 kap. 22, 30 i miljöbalken. 1 Vattentäktszon Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet förbjuden Restriktioner inom primär- och sekundär zon Kategori Aktivitet/verksamhet Nivå 2 Petroleumprodukter mm Hantering av mer än 100 liter petroleumprodukter Användning av avfettningsmedel eller därmed liknande produkter vid fordonstvätt Parkering inom sårbara områden utmärkt med förbudsskyltar Regelbunden parkering eller uppställning av arbetsfordon, arbetsmaskiner och tunga fordon under längre tid än 3 dagar Primär Sekundär 3 Bekämpningsmedel och växtnäringsämnen, djurhållning Hantering av kemiska bekämpningsmedel Yrkesmässig hantering av naturgödsel (stallgödsel eller flytgödsel) Yrkesmässig spridning av andra växtnäringsämnen än naturgödsel Spridning av slam eller urin från reningsverk eller enskild reningsanläggning Djurhållning av mer än en djurenhet 4(11)

5 Kategori Aktivitet/verksamhet Nivå 4 Skogsbruk Jord eller vattenslagning av med bekämpningsmedel behandlade plantor Primär Sekundär 5 Upplag och deponering Upplag och deponering av avfall Upplag och deponering av förorenade massor Upplag och deponering av massor med okänd miljöstatus Upplag överstigande en avverkningssäsong av bark, flis, spån, timmer och liknande utan tak Upplag av asfalt eller oljegrus Upplag av vägsalt Upplag av snö med ursprung från trafikerade ytor utanför skyddsområdet 6 Infiltrationsanläggningar och avloppsvatten Etablering av avloppsanläggning för enskild fastighet 7 Täktverksamhet och schaktarbeten Schaktningsarbeten i samband med byggnadsarbeten Materialtäkt såsom grustäkt 8 Energianläggningar, grundvattentäkt Lagring av och utvinning av värmeenergi eller kyla från jord eller berg Nyetablering av anläggning för utvinning av grundvatten 5(11)

6 Kategori Aktivitet/verksamhet Nivå 9 Övrig verksamhet Nyetablering av anmälningspliktig verksamhet enligt Miljöbalkens förordning om miljöfarlig verksamhet Hantering av för grund- eller ytvattnet skadliga ämnen såsom impregneringsmedel, lösningsmedel eller andra miljöfarliga kemiska produkter för andra ändamål än normalt hushållsbehov Primär Sekundär Hantering som medför att outnyttjade eller på annat sätt överblivna läkemedelsprodukter når yt- eller grundvatten Kalkning av vattendrag eller våtmark Användning av spillolja eller liknande som dammbindningsmedel Beläggningsarbete på väg eller uppfart 6(11)

7 Hur påverkas jag? Får jag inte längre tvätta min bil? Enligt föreslagna skyddsföreskrifter införs förbud mot användning av avfettningsmedel vid biltvätt. För Öjersbo vattentäkt innebär användning av avfettningsmedel stor risk att miljöfarliga ämnen sprids till mark och grundvatten och hotar dricksvattenkvaliteten. Biltvätt utan avfettningsmedel är inte förbjuden men kommunen rekommenderar att man åker till en tvättanläggning istället för att tvätta på gatan. Föroreningar från biltvätt vill vi helst inte ha i grundeller dricksvattnet. Var ska man parkera arbetsfordon? I föreskrifterna regleras regelbunden parkering eller uppställning av arbetsfordon under längre tid än tre dagar. Orsaken är att dessa fordon innehåller stora bränsletankar och att man vill undvika risken för läckage. Det rekommenderas att denna typ av fordon parkeras vid avloppsreningsverket som ligger nedströms vattentäktens uttagsområde. Får jag inte längre sprida gödsel? Spridning av gödsel från djur innebär en risk att för sjukdomsalstrande mikrobiella föroreningar såsom bakterier och virus kan nå och förorena dricksvattnet. Om så sker är det stor risk att vattnet inte kan användas. Eftersom Öjersbo vattentäkt är extremt sårbar på grund av genomsläppliga jordar och korta uppehållstider krävs en hög skyddsnivå. Kungsbacka kommun föreslår förbud mot lagring eller spridning av naturgödsel i större skala. Även om användning av naturgödsel i den egna trädgården inte regleras så utgör även sådan hantering en möjlig risk och bör utföras med måtta eller undvikas helt. Handelsgödsel utgör en mindre risk då det inte innehåller mikrobiella föroreningar men på grund av dess fosfor och kväve innehåll kan det försämra dricksvattnets kvalitet på sikt om det används i stora mängder. Varför måste man krångla med tillstånd? För sådan verksamhet eller hantering som bedöms vara mycket farlig för dricksvattenkvaliteten införs förbud, tex för bekämpningsmedel. För sådant som beroende på omständigheterna kan tillåtas ibland, under vissa förutsättningar införs tillståndsplikt. Tanken är att restriktionerna inte ska vara strängare än nödvändigt och att verksamheter ska prövas utifrån de förutsättningar som gäller i varje enskilt fall. 7(11)

8 Föreslagen utbredning skyddsområde Öjersbo vattentäkt 8(11)

9 Motivering till förslagen utbredning av skyddsområde Figur: Förslag till utbredning av skyddsområde för Öjersbo vattentäkt. Numreringen refererar till motivering i text nedan. Skyddsområdet föreslås med utgångspunkt från beräkningar av vattenbalans samt grundvattnets strömningstid, resultat av riskanalys samt fastighetsgränser. Nedan följer en platsspecifik motivering för skyddsområdets avgränsning. 1. Gränsdragningen för den primära zonen omfattar tillrinningsområdet för sand och grusavlagringen i Öjersbo. Hela grundvattenmagasinet omfattas av skyddsområdet. Vid avgränsning av primär zon beaktas även ytavrinning från omgivande bergspartier vilket ger korta uppehållstider även för områden utanför grundvattenmagasinet i jord. 2. Gränsen följer omgivande höjdpartier och i stort sett omgivande ytvattendelare. Hänsyn har även tagits till planområdets utbredning. 3. Områden sydost om Öjersbo har exkluderats då dessa ligger utanför tillrinningsområdet för befintlig vattentäkt 9(11)

10 4. Gärdsjön har exkluderats ur skyddsområdet då vattentäkten inte bedöms stå i kontakt med sjön. Om en ny vattentäkt lokaliseras närmare sjön eller om ytvattnet ska nyttjas för dricksvatten kan sjön och delar av, eller hela sjöns tillrinningsområde behöva inkluderas i skyddsområdet. Att i preventivt syfte ge skyddsområdet en sådan utformning bedöms inte som miljömässigt motiverat i dagsläget. Att i preventivt syfte endast inkludera sjön eller delar av sjön inför eventuell nylokalisering av vattentäkt bedöms inte heller som miljömässigt motiverat då en sådan utformning inte kan anses som tillräcklig för att uppfylla syftet med skyddsområdet. Skyddsområdet har primärt utformats med syfte att skydda sand- och grusavlagringen ur vilken uttag idag sker. Skyddsområdets föreslagna utbredning bedöms som tillräckligt för att säkerställa skydd även för eventuell framtida bergborrad brunn placerad i närheten av vattenverket. 5. Den sekundära zonen omfattar tillrinningsområde i nordväst. Gränsen följer omgivande höjdpartier och längs bedöms ytvattendelare. Då området ligger utanför det primära grundvattenmagasinet och rymmer få riskkällor förläggs detta i sekundär skyddszon. 10(11)

11 SYNPUNKTER PÅ FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE Nedan kan du lämna synpunkter på förslag till skyddsområde och skyddsföreskrifter för Öjersbo vattentäkt i Kungsbacka kommun. Observera att detta inte är enda möjligheten att säga sin mening om förslaget. I senare samrådsprocess kommer alla sakägare att ha ytterligare möjlighet att inkomma med synpunkter. Kontaktperson för frågor gällande förslaget anges nedan. Synpunkter kan även skickas via mail till nedanstående kontaktpersoner. Kontaktpersoner: Ulf Carlsson ulf.carlsson@kungsbacka.se Boris Gabrielsson boris.gabrielsson@kungsbacka.se Namn:. Adress: Telefon: Fastighetsbeteckning: På vilket sätt berörs du av skyddsområdet? (boende, verksamhetsutövare, övrigt).. Synpunkter: 11(11)

Regler för Öjersbo vattenskyddsområde

Regler för Öjersbo vattenskyddsområde Regler för Öjersbo vattenskyddsområde 1 DEFINITIONER AV BEGREPP Se bilaga. 2 VATTENTÄKTSZON Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet 3 HANTERING AV PETROLEUMPRODUKTER M M

Läs mer

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE L ALINGSÅS KOMMUN SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE Tekniskt underlag till skyddsområde och skyddsföreskrifter BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I ALINGSÅS KOMMUN KF 93 2004 06 23 Copyright Lantmäteriverket

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR SKULTORPS RESERVVATTENTÄKT, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR SKULTORPS RESERVVATTENTÄKT, SKÖVDE KOMMUN BILAGA 2 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR SKULTORPS RESERVVATTENTÄKT, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås

Läs mer

Östergötlands läns författningssamling

Östergötlands läns författningssamling Östergötlands läns författningssamling Länsstyrelsen Serie A ISSN 1401-3665 Beslut om skyddsområde samt föreskrift om skydd för grundvattentäkten Högby i Mjölby kommun; 05 FS 2014:7 Utkom från trycket

Läs mer

Bilagan är uppdelad i två delar skyddsföreskrifter för Gräfsnäs vattentäkt och en informationsdel.

Bilagan är uppdelad i två delar skyddsföreskrifter för Gräfsnäs vattentäkt och en informationsdel. GRÄFSNÄS VATTENSKYDDSOMRÅDE SKYDDSFÖRESKRIFTER Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar kommunfullmäktige i Alingsås kommun om vattenskyddsområde Gräfsnäs vattentäkt i Alingsås kommun. Vattenskyddsområdet

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:7 Utkom från trycket den 1 april 2011 Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut om skyddsområde och skyddsföreskrifter för ytvattentäkten

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN Fastställda av kommunfullmäktige 2012-10-29 142 Med stöd av 7 kap 21 miljöbalken har kommunfullmäktige i Ulricehamn beslutat om

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2009:304 Utkom från trycket den 18 september 2009 Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut om skyddsområde och skyddsföreskrifter för Köperödssjöarnas

Läs mer

BILAGA 1. Helgenäs och Edsåsen vattenskyddsområde. Västervik Miljö och Energi AB. Förslag till skyddsföreskrifter 2014-03-31. Uppdragsnummer 1311370

BILAGA 1. Helgenäs och Edsåsen vattenskyddsområde. Västervik Miljö och Energi AB. Förslag till skyddsföreskrifter 2014-03-31. Uppdragsnummer 1311370 Västervik Miljö och Energi AB Helgenäs och Edsåsen vattenskyddsområde Uppdragsnummer 1311370 Förslag till skyddsföreskrifter 2014-03-31 Förslag till skyddsföreskrifter för Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MÖLNBACKA GRUNDVATTENTÄKT

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MÖLNBACKA GRUNDVATTENTÄKT FÖR MÖLNBACKA GRUNDVATTENTÄKT 2013-06-27 Nedan angivna föreskrifter är specifika för Mölnbacka grundvattentäkt. De har utformats med vattentäktens nutida och framtida skyddsbehov i fokus och representerar

Läs mer

Kommunfullmäktige i Kils kommun förslag till vattenskyddsföreskrifter för Nilsby grundvattentäkt i Kils kommun;

Kommunfullmäktige i Kils kommun förslag till vattenskyddsföreskrifter för Nilsby grundvattentäkt i Kils kommun; UTKAST Kommunfullmäktige i Kils kommun förslag till vattenskyddsföreskrifter för Nilsby grundvattentäkt i Kils kommun; Förslag till skyddsföreskrifter tillhörande vattenskyddsområde för Fryksta grundvattentäkt

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Näsinge grundvattentäkt i Strömstad kommun

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Näsinge grundvattentäkt i Strömstad kommun 1(10) Vattenvårdsenheten Susanna Hogdin Länsmiljöingenjör 031-60 50 00 Strömstad kommun Tekniska förvaltningen 452 80 Strömstad Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Näsinge grundvattentäkt i Strömstad

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

BILAGA 5. Vattenskyddsområde Sibbarp grundvattentäkt. Varberg Vatten AB. Skyddsföreskrifter 2014-11-07

BILAGA 5. Vattenskyddsområde Sibbarp grundvattentäkt. Varberg Vatten AB. Skyddsföreskrifter 2014-11-07 BILAGA 5 Varberg Vatten AB Vattenskyddsområde Sibbarp grundvattentäkt Skyddsföreskrifter 2014-11-07 Skyddsföreskrifter för Sibbarp vattenskyddsområde Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE, FILIPSTADS KOMMUN

VATTENSKYDDSOMRÅDE, FILIPSTADS KOMMUN SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR NORDMARK VATTENSKYDDSOMRÅDE, FILIPSTADS KOMMUN Kommunfullmäktige i Filipstads kommun fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Nordmark grundvattentäkt i Filipstads

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(7) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Älvsereds vattentäkt i Falkenbergs kommun; 13 FS 2012:1 Utkom från trycket

Läs mer

Orup vattenskyddsområde

Orup vattenskyddsområde Orup vattenskyddsområde Allmänt Nedan angivna skyddsföreskrifter gäller inom Orup vattenskyddsområde, se karta nedan. Skyddsområdet är indelat i primär samt sekundär skyddszon. Där väg, järnväg, vattendrag

Läs mer

Beslut om fastställande av vattenskyddsområde samt vattenskyddsföreskrifter för Axvall grundvattentäkt

Beslut om fastställande av vattenskyddsområde samt vattenskyddsföreskrifter för Axvall grundvattentäkt BESLUT 1 (9) Beslut om fastställande av vattenskyddsområde samt vattenskyddsföreskrifter för Axvall grundvattentäkt Fastställande av vattenskyddsområde Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken fastställer kommunfullmäktiga

Läs mer

Inbjudan till samråd för vattenskyddsområde för Minnesgärdets ytvattentäkt

Inbjudan till samråd för vattenskyddsområde för Minnesgärdets ytvattentäkt Inbjudan till samråd för vattenskyddsområde för Minnesgärdets ytvattentäkt Bakgrund Kommunen ska göra vattenskyddsområde för Minnesgärdets ytvattentäkt. Syftet är att skydda Storsjön från föroreningar.

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun 1(7) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap. 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx.

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. BILAGA 3 Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen

Läs mer

VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR SVARTTORP VATTENTÄKT I JÖNKÖPINGS KOMMUN

VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR SVARTTORP VATTENTÄKT I JÖNKÖPINGS KOMMUN VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR SVARTTORP VATTENTÄKT I JÖNKÖPINGS KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige i Jönköpings kommun 2010-03-25 77 med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken. Vattenskyddsområdet för Svarttorp

Läs mer

UaFS Blad 1 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR GULLMARSBERG VATTENSKYDDSOMRÅDE, UDDEVALLA KOMMUN

UaFS Blad 1 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR GULLMARSBERG VATTENSKYDDSOMRÅDE, UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR GULLMARSBERG VATTENSKYDDSOMRÅDE, UDDEVALLA KOMMUN Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-08, 146 Nedan angivna föreskrifter för Gullmarsberg grundvattentäkt har utformats

Läs mer

Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra allra viktigaste naturresurser. Syftet med vattenskyddsområden är

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Ramslätts grundvattentäkt, Marks kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Ramslätts grundvattentäkt, Marks kommun. Dossienummer 1463-051 1(13) Vattenvårdsenheten Ann Rane 031-60 50 26 Marks kommun 511 80 KINNA Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Ramslätts grundvattentäkt, Marks kommun. V/O- 1322555, S/N-6386600

Läs mer

Från tillstånd undantas hantering av petroleumprodukter för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter

Från tillstånd undantas hantering av petroleumprodukter för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter BILAGA 6 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, VATTENTÄKTEN NÄKTEN 1. Föreskrifter Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom de skyddsområdeszoner som anges på upprättad skyddsområdeskarta.

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Brunne Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Detta dokument redovisar föreslagna

Läs mer

Råsbäcks vattenskyddsområde

Råsbäcks vattenskyddsområde Sida 1 av 8 Handläggare Datum Beteckning Grit Hofer 2014-04-03 Vattenskyddsområde Tel 0480-45 12 74 Länsstyrelsen i Kalmar län Miljöenheten 391 86 Kalmar Råsbäcks vattenskyddsområde Kalmar Vatten AB har

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

Skyddsområde samt föreskrifter om skydd för ytvattentäkten Hunn Beslut

Skyddsområde samt föreskrifter om skydd för ytvattentäkten Hunn Beslut Skyddsområde samt föreskrifter om skydd för ytvattentäkten Hunn Beslut Kommunfullmäktige 2015-08-26 B E S L U T Skyddsområde samt föreskrifter om skydd för ytvattentäkten Hunn Finspångs kommun 612 80 Finspång

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten mellan Trelleborg och Fuglie, Trelleborgs kommun

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten mellan Trelleborg och Fuglie, Trelleborgs kommun asdf BESLUT 1(10) Vår referens Miljöenheten Samir Moushiy 040/044-25 23 91 Enligt sändlista Skyddsområde och skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten mellan Trelleborg och Fuglie, Trelleborgs

Läs mer

Reviderade föreskrifter för Strandskogen Röhälla vattenskyddsområde

Reviderade föreskrifter för Strandskogen Röhälla vattenskyddsområde Dokumentansvarig Håkan Lagesson, 0485-477 46 hakan.lagesson@morbylanga.se POLICY Beslutande 1(10) Beteckning Handbok Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Övergripande styrdokument

Läs mer

ARJEPLOG KOMMUN Hornavan

ARJEPLOG KOMMUN Hornavan Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar sid 1 (13) ARJEPLOG KOMMUN Hornavan Skydd för ytvattentäkt Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar sid 2 (13)

Läs mer

Det finns inget tidigare beslutat skyddsområde med tillhörande föreskrifter.

Det finns inget tidigare beslutat skyddsområde med tillhörande föreskrifter. Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2014-05-22 92 Reviderad: Skyddsföreskrifter gällande vattenskyddsområde för Storesjön, Bodafors vattentäkt i Nässjö kommun 1. Bakgrund skyddsföreskrifter

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

Skyddsföreskrifter för vattentäkterna Storehagen och Algutstorp

Skyddsföreskrifter för vattentäkterna Storehagen och Algutstorp 1(20) Skyddsföreskrifter för vattentäkterna Storehagen och Algutstorp Antagen av Kommunfullmäktige 35 2012-03-14 2 Innehållsförteckning Skyddsföreskrifter för vattentäkterna Storehagen och Algutstorp...1

Läs mer

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun.

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun. 1(6) Tjänsteskrivelse 2015-05-13 Diarienummer: 2015-2493 Version: 1,0 Beslutsorgan: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Enhet: Hälsoskyddsavdelningen Handläggare: Ingela Caswell E-post: ingela.caswell@halmstad.se

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Öjsjön. Fastställt av Kommunfullmäktige i Åtvidabergs kommun 2014-04-30, 38

Vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Öjsjön. Fastställt av Kommunfullmäktige i Åtvidabergs kommun 2014-04-30, 38 Vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Öjsjön Fastställt av Kommunfullmäktige i Åtvidabergs kommun 2014-04-30, 38 2 (15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Avgränsning av vattenskyddsområdet för vattentäkten

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

Vilka är hoten mot de svenska dricks- vattentäkterna?

Vilka är hoten mot de svenska dricks- vattentäkterna? Vilka är hoten mot de svenska dricks- vattentäkterna? SGUs huvuduppgifter Stödja utvecklingen av gruv-, berg- och mineralindustrin Främja användningen av geologisk information i samhällsplaneringen Samla

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka 1 DEFINITIONER AV BEGREPP Definitioner av begrepp, se bilaga 1. 2 VATTENTÄKTSZON Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö 540:21 Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Antagna av Kommunfullmäktige 2003-01-16 Gäller från 2006-01-01 Skyddsföreskrifter Nedan

Läs mer

Exempel skyddsföreskrifter

Exempel skyddsföreskrifter Detta är ett exempel på hur skyddsföreskrifter kan utformas. För varje vattentäkt anpassas skyddsföreskrifterna till de förutsättningar och omständigheter som råder i det aktuella området. 2014-03-06 Innehåll

Läs mer

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde BILAGA 2: SKYDDSFÖRESKRIFTER Vattenskyddsområde Magra vattentäkt, Alingsås kommun Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde som utmärkts på bifogad karta, se Ritning 1. Skyddsområdet

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 28 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som ska gälla inom Melldala vattenskyddsområde och i

Läs mer

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon.

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon. Föreskrifter som presenterats i samrådsunderlaget Ändrade föreskrifter efter samråd Motivering till ändringar 1 Båttrafik 1 Båttrafik 1 Båttrafik Mängden bränsle som får finnas ombord på båt, inklusive

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2008:86 Utkom från trycket den 1 juli 2008 Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Sångån i Gagnefs och Leksands kommuner; beslutade den 12 april

Läs mer

BESLUT. Sida 1/4. Delgivningskvitto Överklagande av beslut om vattenskyddsområde med föreskrifter för Visbys grundvattentäkter

BESLUT. Sida 1/4. Delgivningskvitto Överklagande av beslut om vattenskyddsområde med föreskrifter för Visbys grundvattentäkter Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN BESLUT Sida 1/4 Datum 2015-06-23 Diarienummer 505-1539-2015 Emilie Vejlens Miljö- och vattenenheten 010-2239302 Björn Pettersson Träkumla Gottskalks 117 A 621 94 Visby Delgivningskvitto

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Skyddsföreskrifter Fastställda av kommunfullmäktige 2007-11-27 SKYDDSFÖRESKRIFTER BJÖRKETORP VATTENTÄKT, MARKS KOMMUN Informationen är uppdelad i två delar vattenskyddsområde

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken har kommunfullmäktige Tjörns kommun 2008-02-14 14 beslutat om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter

Läs mer

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Vi vill med denna informationsbroschyr upplysa om vattenskyddet och kort förklara vad bestämmelserna i föreskrifterna innebär. Är det något du

Läs mer

a) Miljöfarlig verksamhet..13 b) Petroleumprodukter..14 c) Jordbruk, skogsbruk. 14

a) Miljöfarlig verksamhet..13 b) Petroleumprodukter..14 c) Jordbruk, skogsbruk. 14 1 (20) Wifsta vattentäkt, Sundsvalls kommun 2011-10-03 sid a) Miljöfarlig verksamhet.. 6 b) Petroleumprodukter. 7 c) Jordbruk, skogsbruk.. 8 d) Utsläpp av spillvatten, dagvatten och annat avloppsvatten,

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva maj 2008 10:4 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR KOMMUNENS VATTENTÄKT PÅ MALMSJÖÅSEN Södertälje kommun förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (MB) det område sommarkerats

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter

Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter Floxens vattenverk Nordmalings kommun Linköping 2013-11-06 Projektnummer 12 02 10 346 INNEHÅLL 1. Inledning... 2 2. Teknisk beskrivning... 3 3. Regional

Läs mer

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990.

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. 1(5) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för de kommunala grundvattentäkterna

Läs mer

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Remissförslag Borås Stads Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning 0 Borås Stads Styrdokument»Aktiverande Strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås Program verksamheter och metoder

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(8) Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Ragnhilds källa på fastigheten Grimeton 5:17 i Varbergs

Läs mer

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 2006-08-22 för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 1 Att söka tillstånd enligt miljöbalken Ett tillstånd enligt miljöbalken är ett viktigt beslut för företaget. Tillståndet kan t ex

Läs mer

Vattenskyddsområden. SGUs roll i arbetet med Vattenskyddsområden samt faktaunderlag och råd från SGU vid tillsyn av vattenskyddsområden

Vattenskyddsområden. SGUs roll i arbetet med Vattenskyddsområden samt faktaunderlag och råd från SGU vid tillsyn av vattenskyddsområden Vattenskyddsområden SGUs roll i arbetet med Vattenskyddsområden samt faktaunderlag och råd från SGU vid tillsyn av vattenskyddsområden Mattias Gustafsson, SGU Halmstad, 1 april 2009 SGU - enligt instruktion

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Garpenbergs herrgård i Hedemora kommun; beslutade den 11 maj 2012. 20 FS 2012: Utkom från trycket den XX 2012 Länsstyrelsen

Läs mer

Risker inom Kalix Kälsjärvs planerade vattenskyddsområdet

Risker inom Kalix Kälsjärvs planerade vattenskyddsområdet Risker inom Kalix Kälsjärvs planerade vattenskyddsområdet Täktverksamhet Täkter Den enskilt största verksamheten i området kring Morjärvsåsens grundvattenmagasin är den täktverksamhet som i dagsläget pågår.

Läs mer

Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 1 Miljönämnden 2007 09 20 57 1 Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Svenska Statoil AB har till miljönämnden lämnat in en anmälan om nybyggnad av en automatstation på fastigheten Storheden

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA VA 2050 År 2011 Verksamhetsplan VA 2050 samlar ALLA mål som gäller för VA - verksamheten inom Borlänge Energi. Planen utgår från de företagsövergripande målen. Kontaktperson:

Läs mer

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Dnr 2012-10-15 2012-001629 Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Tillsynsplanen avser all tillsyn som miljö- och byggnadskontoret bedriver inom vatten och avloppsområdet, såväl enskilda, gemensamma som

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Skåne. Konsekvensanalys vattenskyddsområden i Skåne

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Skåne. Konsekvensanalys vattenskyddsområden i Skåne LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Skåne Konsekvensanalys vattenskyddsområden i Skåne 2010 1(1) Förord Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och vi är alla överens om att dricksvattnet behöver värnas. I

Läs mer

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Sölvesborg Energi ansvarar för kommunens allmänna vattenanläggningar, till

Läs mer

2.14 Grundvatten, grus och berg

2.14 Grundvatten, grus och berg 2.14 Grundvatten, grus och berg Allmänt Grundvattenresurser Sveriges riksdag har formulerat 16 miljökvalitetsmål med tillhörande delmål. Däri sägs att grundvattenförande geologiska formationer av vikt

Läs mer

Mark. Vatten..~--'NQENJOAERNA AB -----~-

Mark. Vatten..~--'NQENJOAERNA AB -----~- -----~- Vatten ~--'NQENJOAERNA AB Utlåtande om lämpligheten av att bygga nytt bostadsområde inom seku ndär skyddszon för den kommunala grundvattentäkten i Vaggeryd Abonnenter i Vaggeryd, Byarum och Hok

Läs mer

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk 1(6) Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress

Läs mer

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3.

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3. Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Januari 2009 Innehållsförteckning 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

Läs mer

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Att kunna återanvända och återvinna avfall som anläggningsmaterial är positivt ur miljösynpunkt. Det kan röra sig om schaktmassor, en

Läs mer

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 1(6) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN 8826-92 2470- ISSN 0347-1659 03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för grundvattentäkter

Läs mer

Hur är skyddet för våra (grund)vattentäkter idag?

Hur är skyddet för våra (grund)vattentäkter idag? Hur är skyddet för våra (grund)vattentäkter idag? Lena Blad lena.blad@sgu.se Föreningen Vattens Hydrologisektion Seminarium Uppsala, 4 nov 2009 Vattenskyddsområden SGUs roll och arbete underlag för vår

Läs mer

YTTRANDEN ANG. ANSÖKAN OM REVIDERINGAV VATTENSKYDDSOMRÅDET ABBORRTJÄRN. Länsstyrelsens yttrande Paragraf Yttrande Åtgärd

YTTRANDEN ANG. ANSÖKAN OM REVIDERINGAV VATTENSKYDDSOMRÅDET ABBORRTJÄRN. Länsstyrelsens yttrande Paragraf Yttrande Åtgärd Ort/Datum Uppdrag Umeå 2012-05-02 318 170 Vår referens Karl-Göran Sundqvist BEMÖTANDE YTTRANDEN ANG. ANSÖKAN OM REVIDERINGAV VATTENSKYDDSOMRÅDET ABBORRTJÄRN Länsstyrelsens yttrande Paragraf Yttrande Åtgärd

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, NORRÅKERS VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, NORRÅKERS VATTENVERK Bilaga - Förslag vattenskyddsområde Norråker () 0-0-03 BILAGA RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, NORRÅKERS VATTENVERK. Identifiering av risker Identifiering av risker (potentiella föroreningskällor) har utförts

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-08-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Att söka tillstånd. 2. Samråd

Att söka tillstånd. 2. Samråd Bilaga 1 Att söka tillstånd Arbete pågår inom MPD-nätverket med att ta fram en länsstyrelsegemensam informationsbroschyr Att söka tillstånd. Miljösamverkan Sveriges projekt Samråd enligt 6 kap. miljöbalken

Läs mer

Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter

Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter 2013-05-07 Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter Vattenskyddsområdets syfte Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att säkerställa att grundvattentillgången

Läs mer

Trafiköar för en bättre trafiksäkerhet.

Trafiköar för en bättre trafiksäkerhet. Trafiköar för en bättre trafiksäkerhet. För att öka trafiksäkerheten på bostadsgator är vår erfarenhet att trafiköar i betong åstadkommer en fartdämpning som är till gynnar trafiksäkerheten inom våra bostadsområden.

Läs mer

Vattenförsörjningsanläggningen i Spjutsbygd. Förslag till skyddsområde ARBETSMATERIAL 2009-12-08 KARLSKRONA KOMMUN

Vattenförsörjningsanläggningen i Spjutsbygd. Förslag till skyddsområde ARBETSMATERIAL 2009-12-08 KARLSKRONA KOMMUN 2009-12-08 KARLSKRONA KOMMUN Vattenförsörjningsanläggningen i Spjutsbygd Förslag till skyddsområde Kalmar 2009 VATTEN OCH SAMHÄLLSTEKNIK AB Innehållsförteckning 1 ALLMÄN ORIENTERING... 1 1.1 Allmänt...

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD MULLSJÖ KOMMUN 109 VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD Tidan i närheten av Näs, Bjurbäck. HUR SER DET UT? Mullsjö kommun är rik på sjöar och vattendrag. De största sjöarna i kommunen är Stråken, Nässjön, Brängen,

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Om ni ska starta miljöfarlig verksamhet måste ni lämna in en anmälan till samhällsnämnden.

Läs mer

Kommunen överklagade omprövningsbeslutet till va-nämnden.

Kommunen överklagade omprövningsbeslutet till va-nämnden. 6 Länsstyrelses åläggande för kommun att bygga ut allmän dricksvattenanläggning har upphävts då vattenförsörjningen inte kunde anses avse ett större sammanhang. En grupp fastighetsägare i Långaröd i Hörby

Läs mer

Värmepumpanläggning Anmälan

Värmepumpanläggning Anmälan Värmepumpanläggning om inrättande av värmepumpsanläggning enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) samt lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Läs mer

1(2) ANSÖKAN / ANMÄLAN för enskild avloppsanläggning

1(2) ANSÖKAN / ANMÄLAN för enskild avloppsanläggning 1(2) ANSÖKAN / ANMÄLAN för enskild avloppsanläggning Ansökan/anälan skickas eller länas in till: Tjörns koun, Sahällsbyggnadsförvaltningen, Miljöavdelningen, 471 80 SKÄRHAMN Läs bifogad inforation ed förklaringar

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILT AVLOPP Enligt 9 kap 7 MB o 13,14 FMH

ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILT AVLOPP Enligt 9 kap 7 MB o 13,14 FMH Reviderad 20130528 Sida 1 av 5 Sahällsutvecklingsförvaltningen Miljöenheten ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILT AVLOPP Enligt 9 kap 7 MB o 13,14 FMH Läs noga igeno bifogad inforation! Var noggrann när ni fyller i

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2002:96 Utkom från trycket den 8 augusti 2003 Föreskrifter inom skyddsområde för grundvattentäkt Boda i Rättviks kommun; beslutade den 6 juni 2002.

Läs mer

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Vägledning Hantering och lagring av kemiska produkter

Läs mer

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner:

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner: Ansökan om tillstånd inom 1(5) Öresjö vattenskyddsområde Jordbruk Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress Postnummer

Läs mer