FÖRFATTNINGSSAMLING 1(43

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRFATTNINGSSAMLING 1(43"

Transkript

1 F 4.3 FÖRFATTNINGSSAMLING 1(43 MILJÖKONTORETS KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN 2013 Inledning Kontroll- och tillsynsplanen omfattar den kontroll och tillsyn inom miljö-, hälso- och livsmedelsområdena som miljö- och byggnadsnämnden ansvarar för. Planen innehåller också övriga arbetsuppgifter för miljö- och byggnadsnämnden inom miljö- och hälsoskyddsområdet enligt fastställt reglemente. Arbetsuppgifter inom kommunen ingår såsom förvaltningsövergripande miljöarbete och deltagande i olika arbetsgrupper. Förutom denna kontroll- och tillsynsplan planerar miljökontoret på objektsnivå och följer kontinuerligt upp denna planering. För varje år ökar kunskapen om miljötillståndet i kommunen och kontroll- och tillsynsplanen utvecklas därför efterhand. Utgångspunkter för kontroll- och tillsynsplanen är lagstiftning, de nationella miljömålen, nämndsplanen för 2013, uppföljningen av förra årets kontroll- och tillsyn samt behovsutredningen för Kontroll- och tillsynsplanen innehåller strategier för tillsynen och de konsekvenser utebliven tillsyn skulle innebära för Lomma. I kontroll- och tillsynsplanen framgår föreslagna prioriteringar av planerad tillsyn. Den större delen av tillsynen utgörs dock av händelsestyrd tillsyn såsom anmälningar, klagomål och ansökningar. Kontroll- och tillsynsplanen är uppdelad i fyra delar. Del I behandlar miljö-, hälso- och naturskyddstillsyn, del II behandlar livsmedelskontroll, del III behandlar övrigt arbete och del IV beskriver bakgrund, strategier och konsekvenser av kontroll- och tillsynsplanen. En stor del av miljökontorets tid består av inkommande ärenden, vilket kan vara ansökan om dispenser eller tillstånd, inkomna anmälningsärenden eller klagomål m.m. Resterande tid ska gå åt till planerad verksamhet, såsom på förhand planerade inspektioner av verksamheter. Den planerade verksamheten bör vara målinriktad och ske efter en prioritering. Myndighetsarbetet styrs av en omfattande lagstiftning. Till större delen utförs tillsyn med stöd av miljöbalken eller livsmedelslagstiftningen. Förvaltningslagen säger att en myndighet ska lämna upplysningar, vägledning, råd och annan liknande hjälp till enskilda inom myndighetens verksamhetsområde. Rådgivning ska också ges enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen. Myndigheten ska också vara tillgänglig, samarbeta med andra myndigheter, handlägga ärenden snabbt och garantera rättssäkerhet för den enskilde. Lomma kommun Miljö- och byggnadsnämnden 37 / Miljö- och byggnadsnämnden 20 / Miljö- och byggnadsnämnden 39 / Miljö- och byggnadsnämnden 32 /

2 2(43) Miljökontoret skriver kontinuerligt i Lomma Aktuellt och Ankaret om olika miljöfrågor och kommer även fortsättningsvis att skriva artiklar i ämnen inom verksamhetsområdet. Det är vanligt att allmänheten och verksamheter söker information på Internet. Lättillgänglig information på kommunens hemsida är en viktig del av denna dialog som bör upprätthållas Lagstiftning Miljöbalken Enligt förordningen (1998:900) om tillsyn enligt miljöbalken ska den myndighet som tilldelats det operativa tillsynsansvaret upprätta en årlig tillsynsplan. Den nya miljötillsynsförordningen (SFS 2011:13) började gälla den 1 mars Enligt denna förordning ska det hos en operativ tillsynsmyndighet finnas en utredning om tillsynsbehovet för myndighetens hela ansvarsområde inom miljöbalken. Behovsutredningen ska avse en tid om tre år. Utredningen ska ses över vid behov och minst en gång varje år. Livsmedelslagstiftningen Enligt förordning (EG) 882/2004 om offentlig kontroll samt Livsmedelsverkets vägledning om offentlig kontroll av livsmedel bör ansvarig myndighet upprätta en årlig kontrollplan. Eempel på prioriteringar 2013 Prioriteringar kan göras inom den planerade tillsynen, men inkommande ärenden som inte planerats, såsom klagomål, anmälningar och ansökningar kan inte prioriteras bort. Miljökontoret anser inte heller att prioriteringar kan göras inom livsmedelskontrollen, utan alla de kontroller som planerats och som livsmedelsverksamheterna (objekt) betalt för i förskott måste göras. Livsmedel Inom livsmedelskontrollen utförs kontrollerna i enlighet med riskklassificeringen som har krav på olika kontrolltimmar för varje objekt. Ett projekt inom specialkost (allergier, glutenfritt etc.) planeras inom 4 Yes kommunerna och detta kommer att prioriteras. Ett dialogmöte hålls med livsmedelsverksamheterna tillsammans med Burlövs kommun i samarbete med Kommunförbundet Skåne och ett möte med personalen på skolor och förskolor planeras. Strandskydd Inom strandskydd prioriteras tillsynsärenden. En diskussion har inletts med byggavdelningen om att föra över en del ärenden dit, vilket skulle ge möjlighet att hantera fler ärenden. Tillsynen enligt den framtagna strandskyddsplanen innebär att gå längs de strandskyddade sträckorna, vilket planeras påbörjas under 2013.

3 3(43) Miljöskydd Inom miljöskydd prioriteras tillsyn av C-verksamheter samt utvalda U-verksamheter. Inom tillsynen prioriteras tillsyn och information om energieffektivisering. Bland inkommande ärenden är oftast många ärenden om förorenad mark. Om möjligt prioriteras en fortsättning med fördjupade undersökningar av det område i Bjärred som är förorenat av klorerade lösningsmedel. Det är viktigt att äldre avlopp som inte kan kopplas upp följs upp under 2013 och att krav ställs på att nya regler följs.

4 4(43) Hälsoskydd Inom hälsoskydd görs en djupare behovsutredning samt en uppdatering av listor över verksamheter. Under året föreslås ett projekt om legionella. Badvattenprovtagningen görs varje år och prioriteras även i fortsättningen. Ett projekt med uppföljning av tidigare utfört projekt om hygien på förskolor genomförs. Personalresurser Enligt miljöbalkens och livsmedelslagsstiftningens bestämmelser ska ansvarig myndighet avsätta tillräckliga resurser som i tillräcklig grad svarar mot behovet av tillsyn samt ha personal med tillräcklig kompetens för området Enligt SKL motsvarar en tjänst 1600 timmar om man tar bort tid för semester, VAB, sjukdom och annan ledighet. Behovsutredningen visar att miljökontoret har behov av att avsätta timmar (motsv. 8.1 tjänster) för 2013 inom miljöbalkstillsynen varav 2664,5 timmar inom livsmedelskontrollen (motsv. 1.7 tjänster). I miljöbalkstillsynen ingår eempelvis hantering av ärenden inom miljöskydd, naturskydd, strandskydd och hälsoskydd. För närvarande finns det 5 tjänster på miljökontoret och alltså uppstår en brist på tjänster = 3.1 tjänster. 0,5 tjänster bortgår till chefsuppgifter (personalfrågor, ekonomi etc.). Kontoret har dessutom tillgång till förvaltningsgemensamma resurser när det gäller fakturering, diarieföring, arkivering och nämndservice omfattande ytterligare 0,5 tjänster. Dessa resurser är inte medräknade i behovsutredningen. Personalbristen gör att prioriteringar måste ske. Den satsning som skulle vara nödvändig för eempelvis tillsyn av strandskydd och förorenad mark kan tyvärr inte ske. Länsstyrelsen har gjort revision av miljöbalkstillsynen och påtalat personalbristen (MB ). Den större delen av ärendehanteringen utgörs av inkomna ärenden. Möjligheten att genomföra planerade inspektioner är begränsade i miljöbalkstillsynen. Samtliga planerade inspektioner inom livsmedelskontrollen avser miljökontoret att genomföra. Dock har en tillsynsskuld uppstått inom livsmedelskontrollen p.g.a. et svårbemästrat arbetsmiljöproblem med lokalerna, som inneburit att personalen har fått flytta runt. Miljökontoret avser att under året diskutera med närliggande kommuner om möjligheten att träffa avtal för att inom olika områden genomföra inspektioner eller hjälpa varandra med ärenden för att effektivisera verksamheten. Kompetens Kontoret har sammantaget en bred kompetens både kunskaps- och erfarenhetsmässigt med utbildning inom miljörätt, tillsyn, miljö, kemi, livsmedel, naturvård, teknik m.m., samt erfarenhet av tillsyn.

5 5(43) Intäkter och budget Enligt Förordning (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel och vissa jordbruksprodukter ska livsmedelskontrollen finansieras via avgifter. En del av kontrollen kan dock inte finansieras, såsom obefogade klagomål. Enligt miljöbalken får avgifter tas ut för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Tillsyn ska utföras, men kan också skattefinansieras. Arbetsmiljöproblem med lokalerna har gjort att personalen har fått flytta runt, vilket orsakat problem med att utföra alla inspektioner och därmed minskat budgeterade intäkter. Inför 2012 ändrades klassningen av en del livsmedelsverksamheter enligt nya regler från Livsmedelsverket och intäkterna sjönk med drygt 100 tkr, vilket visas som ett budgetunderskott. Uppföljning Kontroll- och tillsynsplanen kommer att användas som underlag för årets inspektioner och övrigt arbete för miljökontoret. Redovisning sker också till miljö- och byggnadsnämnden av intäkter samt underskott/överskott på varje nämndsammanträde. Uppföljning av kontroll- och tillsynsplan 2012 Personalresurser Under 2012 har miljökontoret haft knappt 5 tjänster för miljöinspektörer i budgeten Enkät Under 2012 skickade miljökontoret ut enkäter till tillsynsobjekt efter planerad tillsyn. Enkäten innehöll 5 olika påståenden för miljöbalkstillsynen och 4 påståenden för livsmedelskontrollen med möjlighet att instämma helt, i hög grad, i viss mån eller inte alls. Endast 6 enkäter kom in och endast från livsmedelskontrollen. 6 enkäter är ett för litet underlag för att dra långtgående slutsatser, men presenteras ändå här.

6 6(43) Påståenden Betyg (högsta betyg är 4) 1. Miljökontorets skrivelser är lätta att förstå. 2. Bemötandet från miljökontoret vid inspektionen var utmärkt. 4. Miljökontorets inspektioner bidrar till ökad kunskap om miljöfrågor inom företaget 5. Inspektionen genomfördes av en kunnig inspektör. Miljöbalken (0 enkäter) Livsmedelslagstiftningen ( 6 enkäter) 3,2 3,8 3,2 4,0 Uppföljning av planerade aktiviteter Följande sammanställning utgör en uppföljning av miljökontorets planerade aktiviteter under Förutom dessa har inkommande ärenden hanterats. Tabellen utgör en sammanfattande lista. Efter tabellen finns en sammanfattande tet som också förklarar mer och den miljöeffekt tillsynen haft. Punkt i KT-plan Aktivitet Genomfört Ej genomfört Nämndsmål Kommentar I.2. I.3. Enkät Endast ett fåtal har kommit in Skrivelser förenklas - Livsmedelskontroll Informationstillfälle energi (Två tillfällen) Ett tillfälle genomfört E-tjänster Ytterligare e-tjänster kan införas Samarbete 4 Yes Projekt Säkerhet mot Planeras till 2013 legionella Tillsyn av Fortsätter under fordonsbranschen 2013 Naturskydd Fortsatt tillsyn av Ärendet är avslutat Pråmlyckan 2012 Tillsyn av Ärendet är påbörjat strandskyddet norr om Pråmlyckan

7 7(43) I.4. I.5. I.6. I.7. I.8. Tillsyn hoddor Alnarp Påbörja skriva strandskyddsplan Påbörja tillsyn av strandskyddsobjekt enligt plan Utredning strandskydd Habo Ljung Miljöskydd Tillsyn på 18 C- verksamheter Delta i samråd m.m. Tillsyn 20 st U- verksamheter Tillsyn 2 lantbruk Uppföljning avlopp Förelägganden avlopp Sammanställning äldre avlopp Uppföljning cisterner Inspektion ÅVS, 5 st Avfall Inspektion miljöstationen Föroreningsskada Arbeta med utvalda objekt Påbörja riskklassificering Kemiska produkter Uppmärksamma speciellt förorenande ämnen Hälsoskydd Uppföljning inspektioner förskolor Ärendet är påbörjat Ärendet är påbörjat Pågående 16 inspekterade eftersom 2 nyligen inspekterats Endast 2 st inspekterade Ej aktuellt Stationen ska bort och ersättas med farligtavfall bil Fn arbetar miljökontoret med 2 objekt Vid avhjälpandeåtgärder Påbörjat, genomförs som ett eamensarbete

8 8(43) Provtagning badvatten Inspektion av strandbad Inspektion av bassängbad Inspektion av campingplatsen Deltagande referensgrupp bullerplan Ej aktuellt III.1. III.2. III.3. III.4. III.5. Livsmedel Se separat uppföljning Projekt kosttillskott 4 Yes Påbörjat enligt projektplan Projekt chark 4 Yes Eget projekt 2013 Projekt mobila Genomförs 2013 anläggningar Förebyggande arbete festivaler/kontroller Planer och bygglov Granskning av bygglov och planer Delta möten planprocessen Medverka miljöchecklista Kvalitetsarbete Utveckla kvalitetsarbete Revidera, utveckla hemsidan Mäta bakgrundstrålning Delta i RSA oljeolycka Delta i 4 Yessamarbete Delta i MSSsamarbete

9 9(43) Kommentarer till uppföljningen av planerade aktiviteter Nämndsmål Enkät En enkät om miljökontorets bemötande och skrivelser har skickats ut tillsammans med inspektionsprotokoll efter planerade inspektioner. Skrivelser förenklas Livsmedelskontroll Det inspektionsprotokoll som skickats ut efter en livsmedelkontroll har upprättats efter en mall från Livsmedelsverket. Det har framkommit att protokollet är svårt att läsa. Miljökontoret såg därför över protokollet och förenklade det så att det nu är mera lättläst. Informationstillfälle energi Tanken var att hålla två informationstillfällen i energieffektivisering, en för företagen och en för allmänheten. Ett tillfälle anordnades på biblioteket tillsammans med kommunkontoret. E-tjänster Miljökontoret införde 5 st e-tjänster under Dessa är: Ansökan om förlängt hämtningsintervall/uppehåll i hämtning av hushållsavfall Anmälan om kompostering mm av annat avfall än trädgårdsavfall Anmälan om registrering av livsmedelsföretag Ansökan om uppehåll/befrielse från tömning av slam från enskild avloppsanläggning Underlag för riskklassning av livsmedelsföretag Under året inkom 20 ärenden som e-tjänster. 74 ärenden inkom totalt inom dessa kategorier. Samarbete inom 4 Yes Under året har flera samarbeten skett inom 4 Yes. Samarbete har skett inom livsmedelsprojekt om kosttillskott och miljöbalksprojekt om rivningsavfall. I.2.Projekt Säkerhet mot legionella Säkerhet mot legionella planerades som ett eamensarbete, men blev aldrig genomfört.

10 10(43) Tillsyn av fordonsbranschen Projektet som är ett projekt inom Miljösamverkan Skåne gick ut på att ta fram checklistor och underlag för inspektioner inom fordonsbranschen. Bland annat har en vägledning om oljeavskiljare tagits fram. Miljökontoret har varit aktiv i arbetsgruppen. I.3.Naturskydd Fortsatt tillsyn av Pråmlyckan Under året har tillsynen avslutats. Alla stugorna på Pråmlyckan har inspekterats och uppföljning gjorts av att åtgärder genomförts. Tillsyn av hoddor på strandskyddat område, Alnarp SLU har fått en skrivelse och sökning har gjorts i länsstyrelsens arkiv av gamla kartor där tidigare förhållanden undersökts. Påbörja strandskyddsplan Kravet på att skriva en strandskyddsplan finns i naturmiljöprogrammet. Den ska skiljas från den tillsynsplan som tagits fram. Syftet är att en strandskyddsplan ska ge en helhetssyn på stränderna och tjäna som underlag vid dispensgivning. Påbörja tillsyn av strandskyddsobjekt enligt plan Tillsyn har skett av kända överträdelser. Nämnden har vid ett tillfälle informerats om pågående ärenden inom strandskydd. Utredning strandskydd Habo Ljung En sammanställning har gjorts i en ecelfil över ärendegången i de komplicerade ärendena om villorna på stranden i Habo Ljung I.4. Miljöskydd Delta i samråd m.m. Miljökontoret har deltagit i samråd. Bland annat deltar miljökontoret på samrådsmöten mellan Länsstyrelsen och JM som rör sanering av förorenad mark i Lomma hamn.

11 11(43) Tillsyn av 20 st C-verksamheter Tillsynen på C-verksamheterna har inte hunnits med, bland annat p.g.a. av arbetsbelastning av inkommande ärenden, som efterbehandling av förorenad mark och anmälningar om miljöfarliga verksamheter. Tillsyn 2 lantbruk 2 st lantbruk har inspekterats Förelägganden avlopp Det har inte varit aktuellt att förelägga några avlopp Sammanställning äldre avlopp Det finns nu 25 avlopp som behöver uppföljning Uppföljning cisterner Påminnelser har skickats ut till de fastighetsägare med cisterner som skulle göra besiktning under Kontakt togs med de som inte skickade in besiktningsprotokoll. I.5. Avfall Inspektion ÅVS, 5 st De 5 återvinningsstationerna har dels inspekterats efter en checklista och dels efter klagomål. Möte har hållits med tekniska förvaltningen och FTI om bättre städrutiner på återvinningsstationerna. Det gjordes ingen inspektion av miljöstationen I.6. Förorenade områden Arbeta med utvalda objekt Två objekt som av Länsstyrelsen befinner sig i riskklass 1 har undersökts översiktligt. Båda objekten är kemtvättar, varav den ena är ett av Skånes mest prioriterade områden. Vid det ena objektet i Bjärred gjordes undersökningar som finansierades av Naturvårdsverket, det andra är i en bostadsrättsförening som gjort mätningar i bostad. Påbörja riskklassificering Riskklassificeringen är inte påbörjad.

12 12(43) I.8. Hälsoskydd Uppföljning inspektioner förskolor Under 2012 påbörjades arbete med uppföljande inspektioner på förskolor, projektet kommer att fortgå under 2013 Provtagning badvatten Eurofins tog badvattenprov var 14 e dag och skickade analysresultat till miljökontoret som registrerar dessa på Resultaten sattes upp på badplatserna. Inspektion av strand- och bassängbad Strandbad och bassängbad inspekterades inte av miljökontoret under 2012 Inspektion av campingplatsen Campingplatsen inspekterades och uppföljning kommer att ske under 2013 Deltagande referensgrupp bullerplan Referensgruppen finns inte kvar, eftersom bullerplanen är klar. Kontinuerliga kontakter om bullerklagomål har däremot förekommit. Livsmedelskontroll Under 2012 har Miljökontoret avslutat arbetet med att riskklassa och besluta om nya avgifter för samtliga livsmedelsföretag och upprättat en 3-årig planering som visar hur ofta och när objekten ska inspekteras utifrån riskklass. Det finns numera 8 riskklasser och miljökontorets planering baseras på att verksamheter i riskklass 8B ska inspekteras vart tredje år (3 timmar), och riskklass 7B ska inspekteras vartannat år (4 timmar). Verksamheter i riskklass 6B, 5B, 4B ska inspekteras varje år i respektive 4, 6 och 10 timmar. Om verksamheterna märker, förpackar eller utformar menyer så tillkommer det kontrolltid. Även nya verksamheter som registrerats har prioriterats under året. Beroende på vilken riskklass verksamheterna hamnar i anser miljökontoret att det är viktigt att dessa nya verksamheter får en inspektion så snart som möjligt eftersom ingen kontroll sker före det att en verksamhet sätter igång.

13 13(43) Sammanfattning av miljökontorets livsmedelskontroll under 2012 Under 2012 har miljökontoret: *Genomfört 73 inspektioner på livsmedelsobjekt så som pizzerior, restauranger, skolor, förskolor, caféer m.fl. *Utfört glassprovtagning på 11 st livsmedelsobjekt *Påbörjat ett projekt med kommunerna Staffanstorp, Kävlinge, Lomma, Svedala, Burlöv och Landskrona där kosttillskott ska kontrolleras *Avslutat arbetet med att riskklassa och besluta om årliga avgifter för samtliga av livsmedelsverksamheterna *Skrivit 1 alkoholyttrande till Socialnämnden *Registrerat 30 livsmedelsföretag * Inspekterat livsmedelsverksamheter under Borgeby Fältdagar * Utrett 4 st misstänkta matförgiftningar *Hanterat 3 st inkomna RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) * Börjat publicera månadsvis på hemsidan vilka livsmedelsföretag som fått inspektioner Registrering enligt livsmedelslagen Miljökontoret har under 2012 utfört 30 st registreringar av livsmedelsanläggningar. Det är lika många som för år En del är nya objekt, vissa registreringar har skett p.g.a. ägarbyte och en del har ändrat sin verksamhet och hantering som krävt ny registrering. Miljökontoret har även utfört tidsbegränsade registreringar till livsmedelsföretag som deltagit i speciella evenemang så som eempelvis Borgeby Fältdagar. Antalet livsmedelverksamheter fortsätter att öka i kommunen och uppgår till 151 st i dagsläget, se tabell 1. Det är i överlag verksamheter i de lägre riskklassarna som har tillkommit, d.v.s. mindre företag och där de livsmedelshygieniska riskerna inte är så stora. Antal objekt 2009 Antal objekt 2010 Antal objekt 2011 Antal objekt Tabell 1. Jämförelse mellan registrerade objekt för år 2009, 2010, 2011 och 2012

14 14(43) Inspektioner Miljökontoret utför inspektioner på livsmedelsföretag med syfte att kontrollera verksamheterna utifrån livsmedelslagstiftningen. Inspektionerna sker oftast oanmält, detta i enlighet med Livsmedelsverkets vägledning om offentlig kontroll av livsmedelsanläggningar. Miljökontoret inspekterar bl.a. restauranger, förskolor, skolor, caféer och livsmedelsbutiker. Under 2012 har en flerårlig planering gjorts över inspektionerna för livsmedel och miljökontoret prioriterar tillsynen efter denna. Hur ofta verksamheten ska få en inspektion bygger på vilket riskklass de är i. Miljökontoret har utfört 73 livsmedelsinspektioner under året. De största insatserna har gjorts i riskklass 3, 4, 5, och 6 där de största riskerna finns. Inom livsmedelstillsynen kan konstateras att 59 % av livsmedelsverksamheterna som skulle ha inspekterats 2012 har besökts. En del av dessa objekt har fått mer än ett besök då uppföljande inspektioner har krävts innan ärendet har kunnat avslutas. Det är 41 st livsmedelsverksamheter som kvarstår som inte fick inspektion Tillsammans utgör de en kontrolltid på drygt 200 timmar. Det är viktigt att dessa objekt prioriteras under 2013 så att tillsynsskulden från 2012 inte väer. Förskolor och skolor Miljökontoret har under året inspekterat förskolor och skolor (kommunala och icke kommunala) enligt den flerårliga planeringen. Miljökontorets bedömning är att både lokalerna och hanteringen i köken har förbättrats. Under år 2009, 2010 och 2011 hade omfattande inspektioner gjorts på dessa verksamheter och uppföljande kontroller. Förskolor och skolor har med andra ord prioriterats de senaste åren och då miljökontoret fått en kontinuerlig kontroll och erfarenhet av dessa verksamheter kommer en del av dessa objekt hamna i en lägre erfarenhetsklass 2013, vilket innebär att de får mindre kontrolltid. Miljökontoret har under 2012 valt färre kontrollområden att inspektera vid varje inspektion. Inga allvarliga brister har konstaterats på förskolorna och skolorna och ärendena har därför kunnat avslutas. Behandling och utredning av klagomål Miljökontoret har under året även handlagt klagomål som inkommit från allmänheten. Klagomålen har bland annat rört bristfällig hygien och rengöring, brister i märkning samt eventuella matförgiftningar. Miljökontoret har under året utrett 4 fall av misstänkta matförgiftningar. För de klagomål som har varit befogade har miljökontoret debiterat verksamheterna för etra offentlig livsmedelskontroll samt gjort uppföljande inspektioner när så har krävts. I debiteringen har tiden för den uppföljande kontrollen samt eventuella provtagningskostnader tagits med. RASFF EU har system för varning om hälsovådliga livsmedel - Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Systemet är ett särskilt förfarande för kontrollmyndigheterna för att informera varandra om livsmedel på marknaden vari hälsofaror påträffats. Informationen sprids via Euopakommissionen till ett nätverk av kontrollmyndigheter. Miljökontoret har under 2012 fått 3 st RASFF som på något sätt berört livsmedelsföretag i kommunen. Det har rört sig om soja i

15 vetemjöl, toiska örtetrakt i vätbaserat kosttillskott samt överskridande av gränsvärden för pesticider i grönsaker importerade från Laos. I de fall miljökontoret har lagt ned mycket tid på utredandet av RASFF och företaget har brustit i sin egenkontroll har miljökontoret debiterat för etra offentlig kontroll. Glassprojekt Miljökontoret utförde under sommaren 2012 provtagning på skopglass och mjukglass på samtliga försäljningsställen i kommunen som under 2012 var 11 st. Totalt togs 32 glassprover, varav 13 på mjukglass och 19 på skopglass. Miljökontoret tog även ett prov på ice- slush, vilket är nytt för i år. Vid två av företagen togs omprov på mjukglass på grund av att de första proverna bedömdes som godtagbart med anmärkning eftersom totalantalet aeroba mikroorganismer var högt. Omproven visade på tillfredställande resultat. Även två prover skopglass bedömdes som godtagbart med anmärkning hos en verksamhet på grund av höga halter av Eneterobacteriaceae. Här togs inga omprov eftersom glassen var förbrukad. Men återbesök gjordes av miljökontoret som har utrett orsakerna till de höga halterna. Resultatet för 2012 var något sämre än föregående år. Det bör även tilläggas att kommunen under 2012 har fått fyra nya försäljningsställen av mjukglass/skopglass. Ingen av de nya verksamheterna har fått anmärkning på proverna. Projekt Kosttillskott Miljökontoret har de senaste åren deltagit i diverse samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Staffanstorp, Kävlinge, Lomma, Svedala, Burlöv och Landskrona. Under 2012 startades ett projekt med syfte att kontrollera kosttillskott. Projektet kommer att fortsätta under Borgeby Fältdagar I samband med Borgeby Fältdagar 2012 har miljökontoret utfört kontroll på 4 st olika mobila livsmedelsanläggningar. Miljökontoret hade möte med en representant från arrangörens sida före evenemanget (HIR Malmöhus). Vid inspektionstillfällena meddelades personal på plats om de aktuella bristerna. Kontrollrapporter har även skickats till verksamheterna i efterhand samt till kontrollmyndigheten i deras hemkommuner. Resultaten från kontrollerna var varierande. Mest uppseendeväckande var att det stora mattältet saknade en ändamålsenlig plats för handtvätt. Miljökontoret ser mycket allvarligt på att en verksamhet med så stor personalstyrka och som serverar ca 4000 portioner/dag under Borgeby Fältdagar inte hade ordnat med ett fullt utrustat handtvättställ innan verksamheten sätter igång. God handhygien är en förutsättning för att kunna producera säkra livsmedel. Miljökontoret vill inför årets evenemang diskutera frågan med arrangören för att undvika att detta inträffar igen. Alkoholyttrande Miljökontoret får remissärende rörande alkoholservering från Socialnämnden i Lomma. Under året har miljökontoret yttrat sig över 1 st serveringstillstånd. 15(43)

16 16(43) Omklassning av samtliga livsmedelsanläggningar Den 1 januari 2012 började en ny modell för beräkning av kontrolltid och risklassning att gälla och i samband med detta även en ny vägledning. Detta innebär att alla livsmedelsverksamheter skulle riskklassas på nytt och att alla verksamheter skulle få nya årliga avgifter. Även en ny livsmedelstaa togs av kommunfullmäktige i december Arbetet med omklassningen påbörjades 2011 och avslutades under början av I samband med omklassningen har miljökontoret även riskklassat och beslutat om årlig avgift för verksamheter som tidigare inte betalade en årlig avgift. Detta är eempelvis apoteket i kommunen. Offentliggörande av inspektionsrapporter Miljökontoret har under året börjat publicera på hemsidan vilka livsmedelsföretag som fått inspektioner. Detta har lagts upp månadsvis. Miljökontoret har som mål att även inspektionsrapporterna ska läggas upp på hemsidan. Aktiviteter till nämndsmål Kommunstyrelsen beslutade om en nämndsplan för miljö- och byggnadsnämnden i november 2012 med mål för verksamheten. Miljö- och byggnadsnämnden beslutade om nämndsplanen i december Nämndsmål Nämndsmål Miljö- och byggnadsnämnden skall ge god service genom relevant, aktuell och lättillgänglig information och rådgivning om gällande lagar, regler, föreskrifter och riktlinjer. Aktivitet Enkäter om miljökontoret bemötande och förståelsen av skrivelser skickas ut efter inspektioner och kan sändas in anonymt. Miljökontoret ska fortsätta med enkäterna och utvärdera resultatet av svaren. Nämnden kommer att informeras om resultatet. Nämndsmål Miljö- och byggnadsnämnden skall formulera beslut så att de berörda förstår varför ett ärende avslutas på ett visst sätt och kan acceptera beslutets sakliga innehåll. Aktivitet Under 2013 kommer speciellt skrivelser och beslut som rör dispenser från strandskyddet att analyseras och förenklas.

17 17(43) Nämndsmål Miljö- och byggnadsnämnden skall öka kunskapen och intresset hos medborgaren om energieffektivisering, energispartips och värmesystem mm Aktivitet Under 2013 kommer ett informationstillfälle, av typen minimässa, att hållas om energieffektivisering för allmänheten. Informationstillfället kommer att anordnas i samarbete med kommunledningskontoret. Miljökontoret kommer också att informera om energieffektiviseringar och bidragsmöjligheter på kommunens hemsida. Nämndsmål Miljö- och byggnadsnämnden skall införa e-tjänster i alla verksamheter för att effektivisera handläggning av ärenden, förenkla kommunikationen och dialogen i syfte att ge service och information till medborgarna. Minst 20 % av alla ärenden skall hanteras via e-tjänst senast årsskiftet 2013/14. Aktivitet Under 2013 kommer miljökontoret att påbörja arbetet med att införa ytterligare e-tjänster t.e. information om installation av cistern, hantering av asbest i byggnad, ansökan om djurhållning inom detaljplanelagt område. Nämndsmål Miljö- och byggnadsnämnden skall i alla sammanhang överväga samarbete med kommuner och myndigheter för att öka effektivitet, kvalitet och höja kompetens. Aktivitet Formella samarbeten bl.a. med 4 Yes - kommunerna ska diskuteras under Sådana formella samarbeten kan vara att sluta samarbetsavtal så att inspektörerna kan arbeta i flera kommuner och specialisera sig. Nämndsmål Miljö- och byggnadsnämnden skall i all planering, myndighetsutövning, information och förslag till beslut 1. väga in barn- och ungdomsperspektivet 2. använda kommunens internt framtagna dokument, t.e. kulturmiljöprogrammet och översiktsplanen som stöd och vägledning i hanteringen. Aktivitet Miljökontoret avser att göra en uppföljning av projekt om hygien på förskolor som utfördes Miljökontoret arbetar fortlöpande med att använda kommunens internt framtagna dokument, t.e. kulturmiljöprogrammet, naturmiljöprogrammet och översiktsplanen som stöd och vägledning i hanteringen.

18 18(43) I.Tillsynsplan för miljö-, hälso- och naturskydd I.1 Övergripande mål och lagstiftning Miljökontoret utgår från miljökvalitetsmålen och miljöbalkens mål för det operativa arbetet vad gäller tillsyn inom miljö-, hälso- och naturskydd. Miljökvalitetsmålen Riksdagen har beslutat om 16 miljökvalitetsmål som bl.a. beskriver den miljö- och naturkvalitet för Sverige som är ekologiskt hållbar på lång sikt, varav 15 är aktuella för Skåne. Syftet med miljölagstiftningen är att sträva mot att miljökvalitetsmålen ska nås. De 15 miljökvalitetsmålen är: 1. Begränsad klimatpåverkan, 2.Frisk Luft, 3.Bara naturlig försurning, 4.Giftfri miljö, 5. Skyddande ozonskikt, 6.Säker strålmiljö, 7. Ingen övergödning, 8. Levande sjöar och vattendrag, 9.Grundvatten av god kvalitet, 10. Hav i balans samt levande sjöar och vattendrag, 11. Myllrande våtmarker, 12. Levande skogar, 13. Ett rikt odlingslandskap, 14. God bebyggd miljö, 15. Ett rikt vät och djurliv. Länsstyrelsen har beslutat om regionala mål. Utöver det finns det lokala mål för Lomma kommun beslutade i det Marina Naturmiljöprogrammet och i Naturmiljöprogrammet. Att ta fram lokala miljömål i Lomma är kommunledningskontorets ansvar. Under 2012 har kommunens miljöråd, där miljöchefen ingår, arbetat fram ett förslag till miljömålsdokument med åtgärder för kommunen. Under 2013 kommer kommunstyrelsen att hantera ärendet. En del av åtgärderna föreslås miljökontoret utföra. Miljöbalken Bestämmelserna i miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Tillsynen enligt miljöbalken ska säkerställa syftet med balken. Enligt miljöbalken ska tillsynsmyndigheten dessutom genom rådgivning, information och liknande verksamhet skapa förutsättningar för att miljöbalkens mål ska kunna nås. I.2. Nationella och regionala projekt Miljökontoret deltar i för kommunen relevanta nationella och regionala projekt. Nationella projekt samordnas av nationella myndigheter, såsom Naturvårdsverket eller Kemikalieinspektionen. Regionala projekt samordnas oftast av Länsstyrelsen eller Miljösamverkan Skåne. Även projekt som miljökontoret föreslår att vi inte ska arbeta med presenteras, detta för att ge miljö- och byggnadsnämnden ett utrymme att besluta om vilka projekt som ska prioriteras. Miljösamverkan Skåne har en tvåårsplan, vilket innebär att deras projekt är samma som under Projekt som rör livsmedelskontroll presenteras under avsnitt II. Miljösamverkan Skåne är ett samarbete mellan de skånska kommunerna. Länsstyrelsen i Skåne och Kommunförbundet i Skåne håller i samordningen med hjälp av en styrgrupp och en projektledningsgrupp, där representanter från bl.a. kommunerna ingår. Miljöchefen i Lomma ingår i projektledningsgruppen. Arbetsgruppen, med inspektörer från några kommuner tar fram vägledningsmaterial,

19 19(43) checklistor m.m. De kommuner som sedan önskar deltar i en tillsynskampanj och resultatet redovisas till Länsstyrelsen. De nationella myndigheterna bedriver inga samverkansprojekt under Projekt genom Miljösamverkan Skåne Beredskapsfrågor vid kemikalieolyckor Projektet ska leda till samsyn mellan miljömyndigheter och räddningstjänst och klargöra vad som är miljönämndens respektive räddningstjänstens och polisens miljöutredares uppgift vid olyckor, olje- och kemikalieutsläpp. Genomförs som ett kortare projekt (aug jan.2013) i samarbete med räddningstjänsten och miljörestvärdesledare. Projektet avslutas med ett seminarium. Tillsyn av fordonsbranschen, åkerier, bilverkstäder och fordonstvättar Projektet innebär kontroll av verksamheternas egenkontroll, förvaring av kemikalier, hantering av farligt avfall som spillolja, blybatterier, oljefilter samt rening av spill- och dagvatten. Åkerier har ibland även lager eller lagerhotell där det lagras kemiska produkter. Lagerverksamheten ingår inte i projektet, men inventeras för möjlighet till ett framtida, nytt tillsynsprojekt. Projektet är ett längre projekt (maj 2012-dec.2013). Tillsyn frisörer Projektet är tänkt som ett informationsprojekt med syfte att öka kunskapen hos frisörer om de kemikalier de använder och hur de kan påverka människor och hur olika typer av avfall från verksamheten ska hanteras. Även en mindre inventering av vilken typ av kemikalier som används och bedömning av farlighet t.e. om det finns riskminskningsämnen i kemikalierna bör utföras för att få underlag till projektet. Material är redan framtaget. Inventeringen utförs under Effektiv miljötillsyn Effektiv miljötillsyn finansieras av Europeiska Socialfonden och drivs av Kommunförbundet i Skåne. I takt med att kommunernas tillsynsansvar ökar, lagstiftningen blir mer komple och många medarbetare upplever att kommunen inte klarar sitt lagstadgade krav, behöver medarbetarnas kompetens- och utvecklingsbehov tillgodoses, samarbetet stärkas och arbetsformerna förbättras. Småföretagarnas Riksförbund, Svenskt Näringsliv och Länsstyrelsen i Skåne är samverkanspartners och har som främsta uppgift att bidra till en ökad förståelse mellan myndigheter och verksamheter genom att initiera och bidra till insatser för en ökad samverkan och fungera som kontaktyta mot en bredare grupp intressenter. Projektet erbjuder framför allt kompetensutvecklings- och samverkansinsatser inom områdena kommunikation och bemötande, ledarskap, tillsynsmetodik och företagandets villkor. Projektet pågår 2012-halvårssskiftet Proeff PROEFF är en förkortning för Projekt för energieffektivisering i skånska företag genom tillsyn och rådgivning. Målgrupperna är länets miljöinspektörer, energi- och klimatrådgivare samt små och medelstora företag. Projekt drivs av Energimyndigheten och Länsstyrelsen. Proeff har haft

20 projekt under , och fler projekt planeras för Projektplanen eller finansiering är inte klar ännu. Projekt med andra kommuner Ett projekt utförs om inspektioner vid rivning. Syftet är att hanteringen av avfall ska ske riktigt och att farligt avfall och annat avfall inte blandas, samt att rätt mottagare får avfallet. Inspektionsprotokoll togs fram under 2012 och under 2013 har kommunerna för avsikt att börja använda dessa. Eget projekt Säkerhet mot legionella Ett projekt planeras i kommunen med kontroll av förekomst av legionella i duschar på eempelvis skolor och idrottslokaler. Legionella sprids via vattendimma från duschar, kranar med luftinblandning, bubbelbad, kyltorn (vattendimma från kyltorn har sugits in i ventilationssystem eller spridits via utomhusluften), luftfuktare, prydnadsfontäner, högtryckstvättar, grönsaksfuktare i affärernas diskar och biltvättautomater (inget sjukdomsfall har härletts till biltvättar, men legionella har påvisats i prover). Prioritering av projekt Prioritering Säkerhet mot legionella (eget) 20(43) Effektiv miljötillsyn (Kommunförbundet) Proeff energieffektivisering hos företag (Miljösamverkan Skåne) Tillsyn av rivningsavfall Nedprioritering Beredskapsfrågor vid kemikalieolyckor (Miljösamverkan Skåne) Tillsyn frisörer (Miljösamverkan Skåne) Tillsyn av fordonsbranschen, åkerier, bilverkstäder och fordonstvättar

21 21(43) I.3. Naturskydd Miljö- och byggnadsnämnden handlägger ansökningar om dispens från strandskyddet samt ska utöva tillsyn av de givna dispenserna och av att överträdelser inte sker. Inkommande ansökningar om dispenser måste hanteras och följas upp. En särskild upprättad tillsynsplan för strandskyddet har upprättats, där det också ingår att gå längs hela den strandskyddade sträckan. Prioritering Tillsyn av hoddor på strandskyddat område vid Alnarp Påbörja plan för stränderna i enlighet med det marina naturmiljöprogrammet Utföra tillsyn vid Höje å norr om Pråmlyckan Påbörja tillsyn enligt tillsynsplan för strandskyddet genom att gå utvalda sträckor Nedprioritering Tillsyn av övriga strandskyddsobjekt Tillsyn av hela kuststräckan Naturvårdstillsyn av kommunala naturreservat och övrig naturvårdstillsyn I.4. Miljöfarlig verksamhet Miljö- och byggnadsnämnden har tillsyn över miljöfarliga verksamheter som inte är tillståndspliktiga. Miljökontoret ska delta i samråd och svara på remisser, gärna delta på tillsynsbesök och besiktningar tillsammans med länsstyrelsen även på de verksamheter där man inte har tillsyn. A- verksamhet kräver tillstånd från miljödomstolen. B-verksamhet kräver tillstånd från länsstyrelsen. C-verksamhet är anmälningspliktig till kommunen och U-verksamhet omfattas varken av tillstånds- eller anmälningsplikt. Miljökontoret bedriver således tillsyn på C- och U- verksamheter.

22 22(43) Prioritering Tillsyn på samtliga 18 st miljöfarliga C-verksamheter Delta i samråd, besiktningar och inspektioner tillsammans med länsstyrelsen på tillståndspliktiga verksamheter (A- och B-verksamheter) samt avge yttranden i ärenden som rör dessa Information om energieffektivisering till utvalda verksamheter Nedprioritering Övrig tillsyn på 60 U- verksamheter Enskilda avlopp och ledningsnät VA-verket arbetar med att koppla upp avloppen till det kommunala VA-nätet. Miljö- och byggnadsnämnden måste kontrollera så att anslutning sker och bör förelägga när så är nödvändigt, att fastigheterna antingen ansluts till det kommunala VA-nätet eller också inrättar egen avloppsanläggning. Den egna avloppsanläggningen måste godkännas av miljökontoret. Samarbete sker med tekniska förvaltningen. Miljökontoret har tillsyn av ledningsnätet, vilket inkluderar pumpstationer. Prioritering Uppföljning av VA-verkets arbete med att ansluta landsbygdens enskilda avlopp till kommunens spillvattennätet Förelägganden om anslutning eller ombyggnad av enskilda avlopp för de som kan, men inte vill ansluta sig till kommunalt VA-nät Uppföljning av status på äldre avlopp, som inte kan ansluta sig till det kommunala VAnätet Nedpriortering Tillsyn av ledningsnätet

23 23(43) Lantbruk och hästgårdar Miljö- och byggnadsnämnden handlägger anmälningsärenden samt är remissinstans vid tillståndsärenden. Tillsynen på lantbruk innebär eempelvis kontroll av hantering av kemiska bekämpningsmedel, gödsel, avfall och cisterner. Tillsynen av hästgårdar (mer än 2 hästar) innebär kontroll av gödselhantering. Prioritering Nedprioritering Tillsyn på hästgårdar (35 st) Tillsyn på lantbruk (41) Cisterner Miljö- och byggnadsnämnden har tillsyn över ovanjordiska cisterner 1-10 kbm samt markförlagda cisterner om 1 kbm och därutöver för diesel, brännolja och spillolja. Den som har en cistern med brandfarlig vara har ansvar att se till så att denna inte påverkar miljön genom läckage. Det finns flera olika typer av cisterner, som kan vara placerade ovan eller under jord, inom- eller utomhus. Cisternerna ska besiktigas vart 6e eller 12e år, beroende på konstruktion och placering. Prioritering Miljökontoret föreslår uppföljning av att det sker besiktning av de cisterner som är aktuella för kontroll under 2013 (15 st) Nedprioritering Inventering av cisterner i känsliga områden I.5. Avfall Tillsynen av avfallshantering sker på verksamheter där avfall produceras, vid återvinningsstationer samt genom klagomål på nedskräpning. Hantering sker av ansökningar om dispens från reglerna i kommunens renhållningsordning. Producentansvaret betyder att producenterna ansvarar för att samla in uttjänta produkter och förpackningar. Producentansvar finns för förpackningar, däck, returpapper, bilar och elektriska och elektroniska produkter. Förpackningsoch tidningsinsamlingen (FTI) är ett bolag som ansvarar för återvinningsstationerna.

24 Naturvårdsverket har uppmärksammat att avfall från Sverige hamnar i tredje världen med stora miljöproblem som följd. Kommunernas tillsyn bör förbättras på åkerier m.fl. med anledning av detta. 24(43) Prioritering Inspektioner av återvinningsstationer, 5 st. Nedprioritering Producentansvar I.6. Föroreningsskada Med föroreningsskada avses i miljöbalken en miljöskada som genom förorening av mark- eller vattenområde, grundvatten, en byggnad eller en anläggning kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Förorenad mark kan ha uppstått genom olycka, att tidigare industrier förorenat marken eller att avfall av olika typ grävts ned (deponier). Vid eploatering av mark som är förorenad måste marken ofta saneras. Förorenad byggnad kan ha uppstått till eempel genom att det använts fogar med innehåll av PCB. Sanering av förorenad mark eller byggnad kräver anmälan till miljö- och byggnadsnämnden. Efter fullgjord sanering ska rapport inlämnas. Miljökontoret granskar anmälningar och slutrapporter och ställer ytterligare krav om nödvändigt. MIFO står för Metod för inventering av förorenade områden. Efter inventeringen riskklassas områdena i riskklass 1-4. Där riskklass 1 är mycket stor risk, klass 2 stor risk, klass 3 måttlig risk och klass 4 liten risk. Prioritering Arbeta med att riskklassificera objekt i MIFO-databasen Utreda risklassat objekt, riskklass 2 (skrot) Nedprioritering Fullständig riskklassificering av resterande fastigheter i MIFO-databasen

25 25(43) I.7. Kemiska produkter Miljö- och byggnadsnämndens tillsyn av kemiska produkter kan ske i handel och på miljöfarliga verksamheter. Tillsyn av kemiska produkter på miljöfarliga verksamheter sker inom ramen för den ordinarie tillsynen på miljöfarliga verksamheter. REACH är en kemikalielagstiftning som ersätter stora delar av den kemikalielagstiftning som fanns före 1 juni 2007 i EU och i Sverige. Lagstiftningen beskriver hur kemikalier ska registreras, utvärderas, godkännas och begränsas. Spridning av kemiska bekämpningsmedel i tätorten är dock reglerat genom Statens Naturvårdsverks föreskrifter (1997:2) om kemiska bekämpningsmedel, som inte är en del av REACH. För hantering och försäljning av vissa särskilt farliga ämnen krävs tillstånd från Länsstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden har tillsynen över att hanteringen sköts i enlighet med lagstiftning, eempelvis att anteckningsskyldigheten uppfylls. Prioritering Vid inspektioner uppmärksamma speciellt förorenande ämnen enligt Vattendirektivet Nedprioritering Tillsyn av kemiska produkter i handeln Tillsyn av kemiska produkter på miljöfarliga verksamheter som inte har ordinarie tillsyn 2013 Uppföljning tillstånd för försäljning av farliga kemiska produkter Fluorerade väthusgaser och ozonnedbrytande ämnen Fluorerade väthusgaser och ozonnedbrytande ämnen förekommer framförallt i köldmedieanläggningar i livsmedelsverksamheter, ventilationsanordningar och värmepumpar. De ozonnedbrytande ämnena ska fasas ut eftersom de förstör det värdefulla ozonskiktet i stratosfären. De fluorerade väthusgaserna har ersatt de ozonnedbrytande ämnena, men har mycket kraftig väthuseffekt. Köldmedieutrustning över 10 kg ska anmälas innan installation och anläggningar över 10 kg ska inkomma med årlig rapportering till miljö- och byggnadsnämnden. För sent inkomna rapporter innebär varje år ett arbete med handläggning av miljösanktionsavgifter. Det är möjligt att arbeta mer aktivt med köldmedietillsyn. Bland annat kan man göra inspektioner och kontrollera märkning m.m. på anläggningar, göra inventeringar på verksamheter som skulle kunna ha anläggningar, men inte anmält dessa.

26 26(43) Prioritering Granskning av inkomna årsrapporter Nedprioritering Inspektioner och inventeringar av verksamheter enligt förordning (2007:846) om fluorerade väthusgaser och ozonnedbrytande ämnen I.8. Hälsoskydd Hälsoskydd är ett omfattande verksamhetsområde som rör sådant som ventilation, buller, mögel, skadedjur m.m. i inomhusmiljöer som kan ge upphov till olägenhet för människors hälsa. Olika typer av inrättningar berörs av hälsoskyddsbestämmelserna i miljöbalken, såsom frisersalonger, bassängbad, solarier, fritidsanläggningar, förskolor och skolor. Fastighetsägare är skyldiga att se till så att de bostäder som hyrs ut är lämpliga som bostäder ur hälsoskyddssynpunkt. Tillsynen av solarier omfattar även strålskydd och är viktig tillsyn med tanke på att antalet hudcancerfall ökat. Prioritering Inspektion av 6 idrottsanläggningar Inspektion av 20 verksamheter med stickande och skärande (fotvård, akupunktur) Inspektion av campingen Inspektion av badanläggning ( 2 st ) och strandbad (4 st) Badvattenkontroll Inspektion av hotell (3 st) Tillsyn av bostadsrättsföreningarnas egenkontroll vårdlokaler (2 st), Nedprioritering Resterande hygienlokaler (32 st ), fritidshem (2 st), övriga skollokaler Inspektioner enligt tobakslagen på restauranger (31 st)

27 27(43) I.9. Dricksvatten Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Statens Livsmedelsverks föreskrifter (2001:30) om dricksvatten innehåller bestämmelser om kvalitet och om kontroll m.m. Dricksvattenkontrollen innebär bland annat granskning och fastställande av VA-verkets förslag till årligt kontrollprogram, granskning av analysrapporter gällande kommunalt vatten och information till allmänheten. Dessutom besvarar miljökontoret frågor från allmänheten gällande enskilda vattentäkter och provtagning av dessa. II.Tillsynsplan för livsmedel Under 2013 kommer miljökontoret att fokusera på redlighet/märkning och allergi i skola och äldreboende förutom planerade inspektioner på livsmedelsverksamheter. Lagstiftning Bestämmelserna i livsmedelslagstiftningen syftar till att säkerställa en hög skyddsnivå för människors hälsa och för konsumenternas intressen när det gäller livsmedel. Målsättningen med tillsynsmyndighetens kontroller är säkra livsmedel och att konsumenten ska få korrekt information om livsmedlet för att kunna göra ett medvetet val och inte bli lurad det vill säga redlighet. Myndighetens arbete ska ske riskbaserat och regelbundet och omfattar eempelvis inspektioner, revisioner, provtagningar och rådgivning. II.1 EU-, nationella och regionala projekt Nationella projekt Livsmedelsverkets har bett kommunerna inkomma med förslag på kommande riksprojekt, under 2013 planeras inget riksprojekt. Projekt genom Miljösamverkan Skåne Kontroll av mobila anläggningar Projektets mål är att kartlägga hur hanteringen av mobila anläggningar fungerar i Skåne. Projektet påbörjades under 2012 med framtagande av checklistor och informationsmaterial och inspektionerna kommer att genomföras under 2013.

28 28(43) Projekt med andra kommuner Kontroll av kosttillskott Miljökontoret samarbetar inom livsmedelskontrollen med Kävlinge, Svedala, Staffanstorp, Burlöv och Landskrona. Ett projekt om kontroll av kosttillskott påbörjades under hösten 2012 och kommer att fortsätta till början av Fokus kommer att ligga på apotek, gym och små kampsportslokaler där en genomgång av kosttillskott kommer att göras med avseende på om de är rätt märkta och av vad de innehåller. Kosttillskott räknas som livsmedel och regleras av livsmedelslagstiftningen. Märkningen av kosttillskott är mycket komple och regleras av många föreskrifter, EG-förordningar och riktlinjer som styr hur produkterna ska märkas, vilka hälsooch näringspåståenden som får användas samt vilka ingredienser som får användas. Vissa ingående ingredienser kan innebära att produkten ska klassas som läkemedel i stället för livsmedel. Syftet med kontrollen är att göra en genomgång av kosttillskott och om de märks i enlighet med den komplea lagstiftningen på området. Syftet är också att se till att konsumenterna får tillgång till säkra och redliga livsmedel som är rätt märkta. Allergiprojekt Inom 4 Yes planeras ett projekt inom allergi genomföras i tillagningsköken inom skola, förskola och äldreboenden att genomföras under Gemensamt för verksamheterna är att de tillagar specialkost. Dessa kök skickar också ofta mat till olika mottagningskök i kommunen. Syftet med projektet är att kontrollera spår av allergener i specialkosten, så som eempelvis gluten och proteinämnen som visar spår av laktos. Omfattningen av projektet är i dagsläget inte riktigt klarlagt då kostnaderna för projektet måste undersökas närmare (analyskostnader). Provtagning kommer dock att ske på ytor och utrustning som används vid tillagning av specialkost och av den tillagde maten. Eget projekt miljökontoret Charkprodukter i butiker Under 2013 planerar miljökontoret att kontrollera hantering och hållbarhet av butiksskivade charkprodukter genom provtagning, temperaturmätning och genomgång av företagens rutiner för personlig hygien. Syftet med projektet är att kontrollera bakteriehalter i butiksskivade charkprodukter samt hur butikernas hantering i charkavdelningarna fungerar. Andra kommuner har tidigare uppmärksammat brister i hanteringen vid butikernas charkdiskar varför denna kontroll prioriteras. Projektet kommer att redovisas i en rapport till nämnden. II.2 Kontroller Den offentliga kontrollen av livsmedel syftar till att ge konsumenterna säkra livsmedel. Konsumenterna ska känna trygghet om att livsmedlen är producerade på ett säkert sätt. För att säkerställa detta ska kontrollen vara effektiv, riskbaserad, regelbunden, rättssäker och ändamålsenlig. Livsmedelskontrollen baseras på riskklassning av livsmedelsföretagen. Verksamheterna klassas efter typ av verksamhet, produktionens storlek samt typen av konsumentgrupper. Utifrån detta får man fram antalet timmar som ska läggas på varje verksamhet under ett år. Enligt riskklassificering av kontrollobjekt efter Livsmedelsverkets modell är fördelningen i kommunen så

FÖRFATTNINGSSAMLING 1(37

FÖRFATTNINGSSAMLING 1(37 F 4.3 FÖRFATTNINGSSAMLING 1(37 MILJÖKONTORETS KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN 2014 Inledning Den politiska visionen för Lomma kommun ligger till grund för de övergripande mål och riktlinjerna för 2011-2014.

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Underlag till tillsynsplan 2015

Underlag till tillsynsplan 2015 Underlag till tillsynsplan 2015 Resursbehovet specificerat efter Sveriges 16 nationella miljömål samt efter övriga verksamheter (17-20) som inte kan härledas till ett miljömål. Varje miljömål är indelat

Läs mer

Behovsutredning 2014-2016

Behovsutredning 2014-2016 Behovsutredning 2014-2016 Område: tillsyn enligt miljöbalken, strålskyddslagen, tobakslagen, smittskyddslagen, animaliska biprodukter och kontroll enligt livsmedelslagstiftningen Operativ tillsynsmyndighet:

Läs mer

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken 2014-11-24 Reviderad: 2014-12-02 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2015... 4 Budget... 5 Personal och tid för miljöbalkstillsyn...

Läs mer

Behovsutredning och tillsynsplan

Behovsutredning och tillsynsplan 2014-03-13 1 (16) Dnr : KS2014/39-5 Behovsutredning och tillsynsplan 2014-2016 Kommunstyrelseförvaltningen-miljöenheten Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517 83 Bollebygd Ballebovägen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden Verksamhetsberättelse 2014 är en myndighetsnämnd som arbetar med Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedelskontroll inklusive kontroll av animaliska biprodukter Tillsyn av försäljning av folköl och tobak samt kontroll

Läs mer

Miljönämndens Barnbokslut 2009

Miljönämndens Barnbokslut 2009 Miljönämndens Barnbokslut 2009 Miljöförvaltningens rapport 1/2010 Miljönämndens Barnbokslut år 2009 tillämpningen av kommunalt handlingsprogram för Förenta Nationernas Barnkonvention i miljönämndens verksamhet-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utvecklingsnämnden 2013-02-26 12 Sida Un 10 Dnr 17/2013 460 Kontrollplan för livsmedelskontroll år 2013-2015 Utvecklingsutskottets beslut Förslag till utvecklingsnämnden

Läs mer

Förslag till fortsättning på dagvattenprojektet

Förslag till fortsättning på dagvattenprojektet Projektbeskrivning 2013-09-16 sid 1 (1) Förslag till fortsättning på dagvattenprojektet Under 2013 påbörjades ett MÖTA-projekt med inriktning på tillsyn av dagvatten. Fokus i projektet har varit verksamheters

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014 Tjänsteutlåtande Chef 2013-11-26 Anne-Charlotte Glantz 08-590 974 02 Dnr: Fax 08-590 733 40 MHN/2013:87 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och

Läs mer

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Sida 1 Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Tillsynsprojekt inom målen Friska vatten och Giftfri miljö RAPPORT, 2012 Sida 1 Datum: 2012-12-17

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Kontrollplan för 2016-2018

Kontrollplan för 2016-2018 Kontrollplan för 2016-2018 Kontroll enligt livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar och därtill hörande myndighetsutövning. Operativ kontrollmyndighet är Bygg och miljönämnden i Bräcke kommun.

Läs mer

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Styrdokument, plan Miljö- och häloskyddskontoret 2015-10-14 Ghazi Alhindawi 08-590974 07 Dnr Fax 08-590 819 30 MHN/2015:93 Ghazi.Alhindawi@upplandsvasby.se Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Nivå:

Läs mer

Kontrollplan för offentlig kontroll av

Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan livsmedel 2011-2013 1 (14) 2011-06-14 2011 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 B AKGRUND...3 SYFTE...3 OMFATTNING...3 2. DEN OFFENTLIGA KONTROLLENS

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Projektförslag 1: Utsläpp av organiska flyktiga ämnen, VOC 0 1 2 3 Poängsumma 6 20 12 38 Antal/omdöme 5 6 10 4

Projektförslag 1: Utsläpp av organiska flyktiga ämnen, VOC 0 1 2 3 Poängsumma 6 20 12 38 Antal/omdöme 5 6 10 4 Projektförslag 1: Utsläpp av organiska flyktiga ämnen, VOC Poängsumma 6 20 12 38 Antal/omdöme 5 6 10 4 Se kommentar Se kommentar Kristianstad 1 Se kommentar Lund 1 Nivå 3, se kommentar Se kommentar Nivå

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017

Verksamhetsplan 2015-2017 Verksamhetsplan 2015-2017 Fastställd på miljöchefsträff den 17 september 2014 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Taxa för prövning, tillsyn och kontroll enligt följande lagstiftning; miljöbalken (SFS 1998:808), strålskyddslagen (SFS 1988:220), livsmedelslagen (SFS 2006:805), lagen om

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMM UN KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR MILJÖENHETEN 2014

STAFFANSTORPS KOMM UN KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR MILJÖENHETEN 2014 STAFFANSTORPS KOMM UN KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR MILJÖENHETEN 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Miljökvalitetsmål 3. Kvalitetsarbete 4. Uppföljning av kontroll- och tillsynsplan 5. Vad är tillsyn

Läs mer

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Dnr 2012-10-15 2012-001629 Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Tillsynsplanen avser all tillsyn som miljö- och byggnadskontoret bedriver inom vatten och avloppsområdet, såväl enskilda, gemensamma som

Läs mer

MILJÖKONTORETS KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN LOMMA KOMMUN

MILJÖKONTORETS KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN LOMMA KOMMUN MILJÖKONTORETS KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN LOMMA KOMMUN 2012-1 - INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning...3 Eempel på Prioriteringar...3 Personalresurser...4 Intäkter och budget...4 Uppföljning...5 Aktiviteter

Läs mer

Projektledningsgruppen Datum

Projektledningsgruppen Datum sid 1(6) Dnr Vår referens / tel.nr Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Projektledningsgruppen Datum Minnesanteckningar, möte med

Läs mer

Enkät om Miljösamverkan Skånes projekt under åren 2010 och 2011

Enkät om Miljösamverkan Skånes projekt under åren 2010 och 2011 sid 1(13) Dnr Vår referens / tel.nr e-post Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.jansson@m.lst.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Datum 2008-12-19 Enkät om Miljösamverkan Skånes projekt under

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens (f d miljönämndens) Barnbokslut 2010. Trelleborgs kommun

Samhällsbyggnadsnämndens (f d miljönämndens) Barnbokslut 2010. Trelleborgs kommun Samhällsbyggnadsnämndens (f d miljönämndens) Barnbokslut 2010 Trelleborgs kommun Miljöförvaltningens rapport 2/2011 Samhällsbyggnadsnämndens (tidigare miljönämndens) Barnbokslut år 2010 tillämpningen av

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Redovisning av: Årsplanering 2015

Redovisning av: Årsplanering 2015 Redovisning av: Årsplanering 2015 Miljöbalken, livsmedelslagen, tobakslagen, smittskyddslagen, strålskyddslagen och lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa. Antagen av Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin 2015-08-25 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 16:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Mimmi Ingevall-Madsen, miljö- och hälsoskydds-inspektör, 8 Maria Wikström, chef Bygg-

Läs mer

Projektledningsgruppen

Projektledningsgruppen sid 1(6) Vår referens / tel.nr Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Projektledningsgruppen Minnesanteckningar, möte med projektledningsgruppen

Läs mer

Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling

Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Juni 2008 Huvudmän Länsstyrelserna och Naturvårdsverket Webbplats www.miljosamverkansverige.se Grupparbetsplats http://miljoportal.intra.lst.se/miljosamverkansverige

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2013 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

Information om livsmedelsverksamhet

Information om livsmedelsverksamhet Information om livsmedelsverksamhet För dig som driver, ska starta eller överta ett livsmedelsföretag I denna broschyr kan du som vill starta, överta eller redan driver ett livsmedelsföretag, hitta information

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 11 juni 2008 Reviderad av styrgruppen på sammanträde den 16 december 2008 Innehåll VERKSAMHETEN 2009...2

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten

Miljösamverkan Västerbotten Miljösamverkan Västerbotten Miljösamverkans Ägargruppsmöte 25 februari 2015 Ansia, Lycksele 09.30 Fika 10.00 Välkomna, presentation av deltagare Lena Friborg 10.15 Dialog kring aktuella och prioriterade

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

MILJÖKONTORETS KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN LOMMA KOMMUN

MILJÖKONTORETS KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN LOMMA KOMMUN MILJÖKONTORETS KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN LOMMA KOMMUN 2011-1 - INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning...3 Förutsättningar...3 Prioriteringar...4 Intäkter och budget...4 Uppföljning...4 I.Tillsynsplan för miljö-,

Läs mer

Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016. Jonas Fröjd, Länsveterinär

Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016. Jonas Fröjd, Länsveterinär Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016 Jonas Fröjd, Länsveterinär Länsstyrelsen Bakgrund Länsveterinär vid Länsstyrelsen Skåne sedan 2012. Ansvarsområden: revision av kommunal livsmedelskontroll, överklaganden,

Läs mer

Bekämpningsmedel. projekt R A P P O R T. Tillsynsprojekt 2008. Maria Mattsson. oktober 2008

Bekämpningsmedel. projekt R A P P O R T. Tillsynsprojekt 2008. Maria Mattsson. oktober 2008 projekt R A P P O R T oktober 2008 M I L J Ö K O N T O R E T Bekämpningsmedel Tillsynsprojekt 2008 Maria Mattsson Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 Luleå Besök oss: Rådstugatan 11 Telefon:

Läs mer

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöfövaltningen BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöförvaltningen Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll Foto: Herman Claesson Offentlig kontroll

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se Certifiering enligt IP bör leda till lägre riskklass IP är en standard för kvalitetssäkring av livsmedelskedjan som omfattar livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar, se bilaga 1. Standarden ägs

Läs mer

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Många livsmedelsföretagare upplever att den offentliga kontrollen innebär en rad administrativa svårigheter. Landsbygdsdepartementet

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

Miljötillsynsförordning (2011:13)

Miljötillsynsförordning (2011:13) Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Allmänt om miljötillsynen 1 [4181] Denna förordning är meddelad 1. med stöd av 26 kap. 5 miljöbalken i fråga om 1 kap. 4, 2. med stöd av 26

Läs mer

Att leva med REACHur en miljöinspektörs perspektiv. Miljöförvaltningen i Lunds kommun Matilde Törnqvist, Miljöinspektör AF-borgen 2011-09-22

Att leva med REACHur en miljöinspektörs perspektiv. Miljöförvaltningen i Lunds kommun Matilde Törnqvist, Miljöinspektör AF-borgen 2011-09-22 Att leva med REACHur en miljöinspektörs perspektiv Miljöförvaltningen i Lunds kommun Matilde Törnqvist, Miljöinspektör AF-borgen 2011-09-22 Verksamhetsplanering Varje höst tar miljöförvaltningen fram en

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Cll 1

TJÄNSTESKRIVELSE Cll 1 Staffanstorps kommun TJÄNSTESKRIVELSE Cll 1 / 1 ( 1) ÄRENDENR:2015-MOS-52 DATUM: 2015-10-30 VÅR REFERENS: Thomas Lexen 046-25 11 00 thomas.lexen@staffanstorp.se Verksamhetsplan Planenheten 2016 Förslag

Läs mer

Åtgärdsplan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun

Åtgärdsplan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun Tjänsteutlåtande 1(6) Sandra Wargclou 2015-09-17 Dnr: MHN 2014-000605.47 splan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län genomförde den 11 november

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Söderåsens miljöförbund

Verksamhetsplan 2016 Söderåsens miljöförbund Verksamhetsplan 2016 Söderåsens miljöförbund Antagen av Söderåsens miljöförbund 2015-12-15 128 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Söderåsens miljöförbund sid 3 Målstruktur 2016 sid 4-7 Hur vi arbetar med service och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 1 Verksamhetsberättelse 2015 Miljöskyddsnämnden Godkänd av miljöskyddsnämnden XXX Dnr 2 Innehåll Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Allmänt... 3 Nämnden... 3 Kontoret... 3 Verksamheten i siffror...

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416 Årsredovisning 2014 Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanfattning Årsredovisningen innehåller avsnitt om händelser av

Läs mer

1(23) Behovsutredning och verksamhetsplan för Miljöförbundet Blekinge Väst 2014

1(23) Behovsutredning och verksamhetsplan för Miljöförbundet Blekinge Väst 2014 1(23) Behovsutredning och verksamhetsplan för Miljöförbundet Blekinge Väst 2014 behovsutredning och verksamhetsplan 2014 2(23) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Verksamheten...

Läs mer

Revision vårdkök 2011

Revision vårdkök 2011 Dnr 2011-1894 Revision vårdkök 2011 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Jessica Svensson, 2011-05-23 Inledning Under 2011 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

STYRDOKUMENT FÖR MILJÖNÄMNDEN

STYRDOKUMENT FÖR MILJÖNÄMNDEN www.hassleholm.se STYRDOKUMENT 2015 2018 1 STYRDOKUMENT FÖR MILJÖNÄMNDEN 2015-2018 INNEHÅLL FÖRORD Innehållsförteckning 2 Förord 3 Miljönämndens ansvarsområden 4 Kommunens vision 5 För tredje gången gör

Läs mer

INTERNBUDGET för miljö- och hälsoskyddsnämnden

INTERNBUDGET för miljö- och hälsoskyddsnämnden INTERNBUDGET för miljö- och hälsoskyddsnämnden med verksamhetsplan för 2017 2018 2016 Internbudget 2016 1 (23) Internbudget 2016 Antagen av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-11-10 Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden Härjedalens Kommun 23 januari 2015 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Riskbaserad taxa. vid myndighetsutövning

Riskbaserad taxa. vid myndighetsutövning Riskbaserad taxa vid myndighetsutövning Tove Göthner Sveriges Kommuner och Landsting Umeå, 17 oktober 2013 Passens innehåll 10.10-12.00 SKL:s underlag till taxa utifrån risk- och erfarenhetsbedömning 13.00-14.00

Läs mer

Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet

Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet Livsmedelslagstiftningens mål är att ge konsumenten säkra livsmedel samt att säkerställa redligheten hos verksamhetsutövaren. Detta innebär exempelvis

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-14. Arorna, torsdagen den 14 januari 2016 kl. 13.00-16.30.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-14. Arorna, torsdagen den 14 januari 2016 kl. 13.00-16.30. BÅSTADS KOMMUN Myndighetsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-14 Blad 1 15) Plats och tid: Beslutande: Arorna, torsdagen den 14 januari 2016 kl. 13.00-16.30. James Johnson BP), ordförande

Läs mer

15 FRÅGA OM TILLSYNSTAXOR... 15 LÄNSSTYRELSENS TILLSYNSVÄGLEDNING...

15 FRÅGA OM TILLSYNSTAXOR... 15 LÄNSSTYRELSENS TILLSYNSVÄGLEDNING... Enkät om MVG:s VP 2015-2016 10 februari 2014 Enkäten besvaras via webbformulär. Det har annan layout men samma innehåll som denna fil förutom att den här innehållssidan saknas i webbformuläret. Enkät om

Läs mer

Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll

Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll Revision i enlighet med förordning (EG) nr 882/2004, artikel 4.6 samt Regeringens regleringsbrev. Preliminär rapport X Slutrapport

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Kemikalier i varor 2013 Regionalt tillsynsprojekt Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Sid 2 Regionalt tillsynsprojekt 2013 Projektet har genomförts av miljöinspektör

Läs mer

Enkät om MVGs delprojekt år 2010

Enkät om MVGs delprojekt år 2010 Enkät om MVGs delprojekt år 2010 Enkäten om delprojekt att ta med i verksamhetsplanen för Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) nästa år är som tidigare anpassad till miljömålen, samt till de folkhälsomål

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsberättelse Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämnden har genomfört ett bra år utan några större avvikelser att rapportera. Ekonomiskt visar nämnden ett positivt

Läs mer

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17)

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17) 1 (17) Översikt Delegationsordning Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun Antagen av MHN 2008-11-10, 125/08 A MILJÖBALKEN sid 4 A.1 ALLMÄNT Ändring beslut Avskrivning ärende Föreläggande och

Läs mer

Förslag till. Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge Verksamhetsplan 2016. inklusive underlag för 2017. Organisation. Dnr. Uppdrag och mål 2.

Förslag till. Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge Verksamhetsplan 2016. inklusive underlag för 2017. Organisation. Dnr. Uppdrag och mål 2. Förslag till Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge Verksamhetsplan 2016 inklusive underlag för 2017 Organisation Styrgrupp Samordnare Fastställd vid årsmötet 2015-XX-XX Dnr Nätverk Miljöchefer Avfall Organisation

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016 Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016 Fastställd av styrgruppen 2014-09-15 Dnr: RS140366 1 Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt... 2 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland... 2 Verksamhetsstyrning...3

Läs mer

Egenkontroll ENLIGT MILJÖBALKEN. Skolor och förskolor i Linköpings kommun. Linköpings kommun linkoping.se

Egenkontroll ENLIGT MILJÖBALKEN. Skolor och förskolor i Linköpings kommun. Linköpings kommun linkoping.se Egenkontroll ENLIGT MILJÖBALKEN Skolor och förskolor i Linköpings kommun Linköpings kommun linkoping.se Ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Östergötland och länets kommuner. Egenkontroll - skolor och

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2014-2119 SBN: 267 2014/2119 KF: 238 2014/384-406

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2014-2119 SBN: 267 2014/2119 KF: 238 2014/384-406 Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2014-2119 SBN: 267 2014/2119 KF: 238 2014/384-406 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENLIGT

Läs mer

Kallelse till Miljönämnden 30 november

Kallelse till Miljönämnden 30 november Kanslienheten Helena Edenborg Nämndsekreterare 0156-522 50 helena.edenborg@trosa.se Kallelse Datum 2015-11-23 Tid: Måndagen den 30 november 2015, kl. 13.30 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Kallelse

Läs mer

Överlämnande av riskklassade MIFOobjekt

Överlämnande av riskklassade MIFOobjekt Överlämnande av riskklassade MIFOobjekt till kommunerna Hur går vi vidare med alla 1:or och 2:or? Projekt 2012-2013 - Bedömning av tillsynsmyndighet (320 objekt) - Informationsmöten ute hos kommunerna

Läs mer

Tillsynsplan 2014. Fastställd av myndighetsnämnden 2012-12-20 XX

Tillsynsplan 2014. Fastställd av myndighetsnämnden 2012-12-20 XX Tillsynsplan 2014 För myndighetsnämndens ansvarsområde inom miljöbalken, livsmedelslagstiftningen, Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om solarier, kontroll enligt tobakslagen, Läkemedelsverkets föreskrifter

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256.

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Riktlinje 2014-11-19 Riktlinjer för enskilt avlopp Bmk Mh 2014/4358 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2011-01-26 Riktlinjerna ska vägleda

Läs mer

Snösätra upplagsområde

Snösätra upplagsområde MILJÖFÖRVALTNINGEN Snösätra upplagsområde - en tillsynskampanj för att minska områdets påverkan på Magelungen En rapport från Miljöförvaltningen Nanna Spett November 2009 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

TYRESÅPROJEKTET. - Tillsynsprojekt inom miljömålet Friska vatten. 28 november 2013. Christian Weyer

TYRESÅPROJEKTET. - Tillsynsprojekt inom miljömålet Friska vatten. 28 november 2013. Christian Weyer TYRESÅPROJEKTET - Tillsynsprojekt inom miljömålet Friska vatten 28 november 2013 Christian Weyer Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under hösten 2013 genomfört ett tillsynsprojekt

Läs mer

Information om MIFO-inventering

Information om MIFO-inventering Information om MIFO-inventering I den här broschyren kan du läsa om hur inventeringen ska gå till och vad som förväntas av dig som verksamhetsutövare. Du får också kort information om vad MIFO innebär

Läs mer

Tillsyn av båtklubbar 2014

Tillsyn av båtklubbar 2014 Sida 1 (7) Bild: Blästring av båtbottenfärg med kolsyreis Tillsyn av båtklubbar 2014 stockholm.se Tillsyn av båtklubbar 2014 Dnr: Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Pendar Behnood Sida 2 (7) Bakgrund

Läs mer

Behovsutredning Rubrikmall

Behovsutredning Rubrikmall Behovsutredning Rubrikmall 2014-06-12 Huvudmän Länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Jordbruksverket samt Havs- och vattenmyndigheten Webbplats www.miljosamverkansverige.se E-postadress miljosamverkansverige@lansstyrelsen.se

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-01-07 1 (7) Plats och tid Gyllene salen, Apotekshuset Vingåker, måndagen den 7 januari 2013, kl. 08.30-09.40 Beslutande Raul Sevefjord (M) ordf Thommy Gustafsson (S) Övriga deltagande Helena Viklund,

Läs mer

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9)

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Bilaga till VP 2011 Sammanställning av enkät om Miljösamverkans verksamhet Svar har inkommit från 11 kommuner/konstellationer, Filipstad/Storfors, Hammarö, Torsby,

Läs mer

Enkät om delprojekt tillsyn avloppsreningsverk 2005

Enkät om delprojekt tillsyn avloppsreningsverk 2005 Enkät om delprojekt tillsyn avloppsreningsverk 2005 Enkäten syftar till att utvärdera delprojektet och särskilt handledningen och tillsynskampanjen. Den syftar även till att uppgifter om avloppsanläggningar

Läs mer

Förorenad mark i PBL. 5 feb 2010

Förorenad mark i PBL. 5 feb 2010 Förorenad mark i PBL 5 feb 2010 Länsstyrelsens uppdrag i samhällsplaneringen PBL-området ÖVERSIKTSPLAN 4 kap 5 och 9 PBL Ta till vara och samordna statens intressen. Tillhandahålla underlag. Ge råd om

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Kallelse till sammanträde med miljönämnden

Kallelse till sammanträde med miljönämnden Kallelse till sammanträde med miljönämnden 2015-09-29 Tid: Måndagen den 5 oktober 2015, kl. 13:30 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Ärenden: 1. Godkännande av föredragningslistan Dnr 2. Information

Läs mer

Grundläggande miljökunskapsutbildning

Grundläggande miljökunskapsutbildning Grundläggande miljökunskapsutbildning 3 oktober 2013 Per Nordenfalk per.nordenfalk@jarfalla.se, 08-580 287 06 Jessica Lindqvist jessica.lindqvist@jarfalla.se, 08-580 291 36 www.jarfalla.se/miljodiplom

Läs mer

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 RAPPORT Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016 Antagen av miljönämnden 2016-06-14 Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2012: 01/2012 Sammanställning

Läs mer

Riktad kontroll 2014; Kontroll av internethandel med livsmedel

Riktad kontroll 2014; Kontroll av internethandel med livsmedel Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-01 Handläggare Helena Storbjörk Windahl Telefon: 08-508 28 908 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-03-17 p 11 Riktad kontroll

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

TILLSYN ÖVER RÖKERIERNA I TRELLEBORGS KOMMUN UPPFÖLJNING 2007

TILLSYN ÖVER RÖKERIERNA I TRELLEBORGS KOMMUN UPPFÖLJNING 2007 TILLSYN ÖVER RÖKERIERNA I TRELLEBORGS KOMMUN UPPFÖLJNING 2007 Miljöförvaltningens rapport 5/2008 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Bakgrund 2 Mål 2 Avgränsning 3 Tillsynsmetodik 3 Lagstiftning 3

Läs mer

Miljönämndens verksamhetsplan 2016 Myndighetsutövning Miljönämnden 2015-12-15, 198/5

Miljönämndens verksamhetsplan 2016 Myndighetsutövning Miljönämnden 2015-12-15, 198/5 Miljönämndens verksamhetsplan 2016 Myndighetsutövning Miljönämnden 2015-12-15, 198/5 1 av 35 1. Innehållsförteckning 2. Inledning... 2 2.1 Miljö- och hälsoskydd och livsmedel, myndighetsutövning... 3 3.

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer