Kontrollplan för offentlig kontroll av

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kontrollplan för offentlig kontroll av"

Transkript

1 Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan livsmedel (14)

2 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 B AKGRUND...3 SYFTE...3 OMFATTNING DEN OFFENTLIGA KONTROLLENS UPPBY GGNAD...4 ANSVARSFÖRDELNING INOM KONTROLLOMRÅDET SAMORDNING SAMARBETE MELLAN BERÖRDA MYNDIGHETER...5 SAMARBETE INOM MYNDIGHETEN BEFOGENHETER OCH RESURSER FÖR KONTROLLEN...6 K ONTROLLMYNDIGHETENS BEFOGENHETER...6 K ONTROLLPERSONAL OCH UTRUSTNING FINANSERING AV KONTROLLEN KOMPETENSKRAV OCH UTBILDNING ORGANISATION OCH UTFÖRANDE AV KONTROLLEN...8 R EGISTRERING OCH GODKÄNNANDE AV KONTROLLOBJEKT...8 PRIORITERINGAR INOM KONTRO LLOMRÅDET RISKBASERAD KONTROLL...8 G ENOMFÖRANDE AV KONTROLLER...9 RAPPORTERING AV KONTROLLRESULTAT...9 ÖPPENHET I KONTROLLEN SANKTIONER ÅTGÄRDER VID BRISTANDE EFTERLEVNAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING AV KONTROLLEN...12 U PPFÖLJNING...12 REVISIONER UTVÄRDERING BEREDESKAP FLERÅRIG NATIONELL KONTROLLPLAN...14 Kontrollplan livsmedel (14)

3 1. Inledning Bakgrund Denna kontrollplan är en beskrivning av hur de krav som ställs på offentlig kontroll inom livsmedelskedjan uppfylls av miljö och byggnadsnämnden som utsedd kontrollmyndighet. Detta är den första kontrollplanen för livsmedelskontrollen i Sollentuna kommun som tagits fram i enlighet med EU:s lagstiftning. Planen gäller i sin grund för tre år, från den 1 januari 2011 till och med den 31 december 2013, och i detalj för år Syfte Syftet med kontrollplanen är att säkerställa att den offentliga kontrollen av livsmedel i Sollentuna kommun utförs korrekt. Kontrollen ska ske enligt fastställda rutiner vid inspektioner, i ärenden och andra förekommande uppgifter. Den berörda myndigheten som utför offentlig kontroll ska vara effektiv och opartisk. Kontrollplanen ska vara ett hjälpmedel i arbetet med livsmedelskontrollen. Bestämmelserna för genomförandet av den offentliga kontrollen finns i EGförordning nr 882/2004 och nr 854/2004 om offentlig kontroll av livsmedel. Omfattning Planen omfattar kontroll av livsmedel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder och livsmedelslagstiftningen. Förordningen beskriver ett kontrollsystem som möjliggör kontroll genom hela livsmedelskedjan. Planen ger en beskrivning av hur den offentliga kontrollen är organiserad i Sollentuna kommun, hur kontrollen genomförs, vilka strategiska inriktningar som finns för kontrollarbetet och vilka resurser som står till buds. De strategiska inriktningarna grundas på de krav som ställs på kontrollmyndigheten med hänsyn till EU:s lagstiftning och den nationella lagstiftningen, på klarlagda risker i samband med de olika livsmedelsverksamheterna och på tidigare erfarenheter, information och resultat. Planeringen är gjord utifrån de befintliga resurserna inom miljö och hälsoskyddsenheten. Kontrollplan livsmedel (14)

4 2. Den offentliga kontrollens uppbyggnad Ansvarsfördelning inom kontrollområdet Den centrala kontrollmyndigheten i Sverige är Livsmedelsverket. Regional kontrollmyndighet är länsstyrelsen och på kommunal nivå ska finnas en nämnd som bevakar frågor inom miljö och hälsoskyddsområdet där även livsmedelskontrollen ingår. Förutom att Livsmedelsverket ska ha den nationella bevakningen i livsmedelsfrågor ska verket även ha kontroll över vissa anläggningar. Detta gäller framför allt de större livsmedelsindustrierna, i synnerhet de veterinära anläggningarna (mejerier, slakterier, styckningsanläggningar med flera.) Jästbolaget i Rotebro är exempel på en sådan verksamhet i Sollentuna kommun. Länsstyrelsen har genom länsveterinären ansvaret för kontroll inom primärproduktionen. När det gäller anläggningar i övrigt har Livsmedelsverket i vissa fall gett länsveterinären i uppdrag att utföra kontroll på större livsmedelsverksamheter som annars skulle ha kontrollerats av Livsmedelsverket. Länsstyrelsen har en samordnande funktion inom länet samtidigt som den är överprövande myndighet i överklagade livsmedelsärenden. I livsmedelskedjan från jord till bord ingår även djurskydd. Sedan den 1 januari 2009 har länsstyrelserna ansvaret för kontroll av djurskyddet. På lokal nivå är det en nämnd inom den kommunala organisationen som är behörig kontrollmyndighet när det gäller livsmedelskontroll. I Sollentuna kommun har miljö och byggnadsnämnden detta ansvar. På uppdrag av miljöoch byggnadsnämnden och i enlighet med gällande lagstiftning tar miljö och byggnadskontorets livsmedelsinspektörer årligen fram en handlingsplan med detaljerad planering av kontrollen för varje år, rutiner för hur kontrollen ska utföras och kompetensutvecklingsplan för att upprätthålla personalens kompetens. Kontrollplan livsmedel (14)

5 3. Samordning Samarbete mellan berörda myndigheter Den nationella planen för kontroll av livsmedel från jord till bord omfattar flera olika kontrollområden och kontrollmyndigheter. För alla parter är därför en samverkan mellan olika centrala myndigheter av stor betydelse för att få kontrollen att ske smidigt och kostnadseffektivt. Detta är också ett krav i EU:s livsmedelslagstiftning. Samarbete ska enligt denna genomsyra hela den offentliga kontrollen och måste därför också omsättas i praktiken på alla nivåer. Samarbete med Livsmedelsverket Eftersom Livsmedelsverket har totalt kontrollansvar för en anläggning inom Sollentuna kommun (Jästbolaget i Rotebro) sker inget samarbete avseende direkt kontroll av denna verksamhet. De möjligheter som finns för samarbete är framförallt genom de nationella projekt inom olika branscher som Livsmedelsverket genomför. Miljö och byggnadskontoret medverkar i mån av resurser i det riksprojekt som varje år anordnas av Livsmedelsverket. Samarbete med länsstyrelsen I Stockholmds län finns sedan många år ett strukturerat och gott samarbete mellan kommunerna och länsveterinären på länsstyrelsen. Minst två gånger per år sker gemensamma möten på länsstyrelsen då olika livsmedelsfrågor diskuteras och där planering av för länet gemensamma projekt (PIK projekt) sker. Vid dessa möten medverkar också någon av de kontaktpersoner som Livsmedelsverket utsett för Stockholms län. Samarbete med grannkommuner Livsmedelsinspektörerna deltar i samsynsgruppen, Norrlivsgruppen, som omfattar 8 grannkommuner vilka träffas 3 4 gånger per år. Vid dessa möten diskuteras samsynsfrågor och speciella ärenden. Någon gång per år genomförs en samsynsinspektion. Samarbete inom myndigheten Inom miljö och byggnadsnämnden sker samordning genom att livsmedelsinspektörerna avsätter 2 timmar i månaden för samordning och samsynsmöten. Även miljö och hälsoskyddschefen deltar vid dessa möten. Vid behov gör inspektörerna gemensamma kontroller. Syftet med detta är att åstadkomma samsyn. Varje livsmedelsinspektörers ansvar för olika uppgifter inom kontrollområdet framgår av internt enhetsdokument om ansvarsfördelning. Kontrollplan livsmedel (14)

6 4. Befogenheter och resurser för kontrollen Kontrollmyndighetens befogenheter Nämndens befogenheter inom livsmedelsområdet regleras huvudsakligen i livsmedelslagen (2006:804) och i livsmedelsförordningen (2006:813). Miljö och byggnadskontorets medarbetare har en långtgående delegation från nämnden att ta beslut i de flesta frågor som gäller livsmedelskontroll. Enligt 20 livsmedelslagen har kontrollmyndigheten rätt att få upplysningar, ta del av handlingar och få tillträde till områden, lokaler och andra utrymmen. Kontrollpersonal och utrustning 2011 Personal För livsmedelskontrollen finns följande personal till förfogande för 2011, (årsarbetskrafter): Livsmedelsinspektörer 2,8 Verksamhetsstöd (chef, jurist, och adminstativt stöd) 0,9 Totalt innebär detta att ca 2850 timmar finns tillängliga för den planerade och oplanerade kontrollen, övriga uppgifter inom livsmedelskontrollen samt tillsyn utanför kontrollen. Enligt genomförd behovsbedömning baserad på Livsmedelsverkets förslag till riskklassificering av kontrollobjekt samt en uppskattning av tidsåtgång för oplanerat arbete uppgår behovet för livsmedelskontrollen under 2011 till 2850 timmar, vilket innebär att resurserna motsvarar behovet. (se Tillsynsutredning 2011 för miljö och byggnadsnämnden) För att säketställa att intressekonflikter i livsmedelskontrollen undviks används kommunens antagna dokument, Policy för bisysslor i Sollentuna kommun. Utrustning All kontrollpersonal har egen skyddsutrustning (rock, mössa och skoskydd) samt egna termometrar och mobiltelefon med kamera. För att kunna utföra kontrollerna används miljö och byggnadskontorets två tjänstebilar. Finansering av kontrollen Miljö och byggnadsnämndens offentliga kontroll av livmedelsanläggningar finanseras med avgifter, enligt förordning om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel (SFS 2006:1166). Årlig kontrollavgift tas ut från kontrollobjekten för att finansiera kontrollen. Avgiftens storlek baseras på riskklassificering av anläggning i riskklass och erfarenhetsklass enligt Livsmedelsverkets vägledning Riskklassificering av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrollavgifter. Kontrollplan livsmedel (14)

7 Avgift för extra offentlig kontroll tas ut för att finansiera kontrollen enligt artikel 28 i förordningen(eg) 882/2004. Taxan för livsmedelskontroll framgår av kommunens taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet, vilken antogs av kommunfullmäktige , 117/2009, att gälla från och med Taxan reviderades av fullmäktige , 146/2010, med ny timtaxa. Livsmedelskontrollen för 2011 avgiftsfinansieras till 100%. Nämndens totala kostnader för livsmedelstillsyn, inklusive rådgivning, avgiftsfinansieras till ca 80%. Därutöver sker finansiering med skattemedel. Kompetenskrav och utbildning I förordning (EG) 882/2004 ställs krav på att all personal som arbetar inom livsmedelskontrollen får lämplig utbildning, erforderlig kompetens och håller sig uppdaterade så att kontrollen kan utföras med kvalitet och enhetlighet på alla nivåer. I den årliga planeringen av livsmedelskontrollen ingår kompetensförsörjning som en central del. Detta görs genom att befintlig kompetens jämförs med behovet, framför allt inom följande områden: Anläggningstyper Aktuell lagstiftning Arbetsuppgifter Kontrollområden Kontrollmetoder I samband med det årliga utvecklingssamtalet mellan medarbetare och närmsta chef upprättas en individuell plan för kompetensutveckling. Kompetensutveckling sker löpande genom deltagande i kurser anordnade av Livsmedelsverket och andra aktörer. Kunskapsutbyte sker bl a genom deltagande i länsmöten i Länsstyrelsens regi, livsmedelsmöten inom Norrlivsgruppen och studiebesök på anläggningar. Kontrollplan livsmedel (14)

8 5. Organisation och utförande av kontrollen Registrering och godkännande av kontrollobjekt Det finns 348 registerförda livsmedelsanläggningar i Sollentuna kommun I kommunen finns endast en animalieanläggning som omfattas av EG förordning 853/2004. Ungefär hälften av livsmedelsanläggningarna i Sollentuna är klassade i riskklass 2 och 3, den andra halvan i riskklass 4 och 5. I (EG) 882/2004 finns krav på att kontrollmyndigheterna ska upprätthålla aktuella register över anläggningar som är föremål för kontroll. Miljö och byggnadskontoret uppdaterar sitt register kontinuerligt. Rutiner finns för registrering, riskklassificering och avgiftsbeslut. Prioriteringar inom kontrollområdet riskbaserad kontroll Grundläggande riskklassificering av anläggningar sker genom att Livsmedelsverkets modell för riskklassificering tillämpas. Genom denna tilldelas olika typer av anläggningar olika mycket kontrolltid beroende på risk. De anläggningar för vilka miljö och byggnadsnämnden i Sollentuna kommun är ansvarig kontrollmyndighet fördelas enligt nedanstående tabell vad gäller risk och erfarenhetsklass och årlig kontrolltid. Riskklass Årlig kontrolltid Antal anläggningar Summa kontroll tid 1A B A B C A B C A B A 1 60* 32 5B Totalt: 348 Totalt: 2034 * Av dessa har 28 anläggningar reducerade avgifter. Kontrollplan livsmedel (14)

9 Riskklassningsmodellen ger årlig kontrolltid. För att kontrollen ska vara effektiv och ändamålsenlig fastställs i nedanstående tabell hur kontrolltiden ska disponeras med avseende på kontrollmetoder och kontrollfrekvenser. Kontrolltimmar (Riskklass) Antal anläggningar Kontrollmetod Revision Kontrollmetod Inspektion* Kontrollmetod Provtagning 32 tim(1b,2c) tim(2b,3c) 18 1ggr/år 1ggr/år vid behov 8 tim(2a,3b) ggr/år vid behov 4 tim(3a) 17 0 ½ ggr/år vid behov 4 tim(4b) 61 0 ½ ggr/år vid behov 2 tim(4a,5b) 25 0 ⅓ ggr/år vid behov 1 tim (5A) 60 0 ¼ ggr/år vid behov * Oanmäld /utan förvarning Genomförande av kontroller Miljö och byggnadsnämnden i Sollentuna har inte fastställda rutiner för kontrollmetoderna revision, inspektion, provtagning och utredning av misstänkt matförgiftning. Sådana rutiner ska tas fram under 2011 och ska utgå från Livsmedelsverkets vägledningar om offentlig kontroll. För den planerade kontrollen tar inspektörena fram checklistor som innehåller dels de kontrollområden som är standard och dels de områden som valts som fokusområde och valts utifrån tidigare erfarenhet. Rapportering av kontrollresultat Resultat från all kontroll dokumenteras. Företagaren får alltid ta del av kontrollresultatet, i enlighet med (EG) 882/2004. Kommunen är skyldig att årligen rapportera resultatet av livsmedelskontrollen till Livsmedelsverket. Öppenhet i kontrollen I Sverige regleras öppenheten i kontrollen framförallt av Tryckfrihetsförordningen (1949:105) och Offentlighets och sekretesslagen (2009:400). I korthet innebär detta att alla myndigheter är skyldiga att föra register över de allmänna handlingar som finns hos myndigheten, normalt i form av ett diarium. I diariet registreras uppgifter om dels de handlingar som kommer in till myndigheten, till exempel brev och ansökningar, dels de handlingar som upprättas vid myndigheten, till exempel beslut och kontrollrapporter. I diariet registreras både offentliga och sekretessbelagda handlingar. Vem som helst har rätt att begära att få se en handling som finns hos en myndighet. En allmän handling är vanligen också offentlig, det vill säga vem som Kontrollplan livsmedel (14)

10 helst får ta del av den. Vissa uppgifter kan dock vara sekretessbelagda, alltså hemliga. Detta ska prövas av myndigheten utifrån gällande lagstiftning när någon ber att få ut en handling. Efter varje kontrolltillfälle upprättas en kontrollrapport, och vid behov ett beslut, utifrån kravet i artikel 9 i (EG) 882/2004. Kontrollrapporten/beslutet är i de flesta fall en allmän och offentlig handling. Till varje nämndssammanträde upprättas en lista över de delegationsbeslut som miljö och byggnadskontoret fattat. Kontrollplan livsmedel (14)

11 6. Sanktioner åtgärder vid bristande efterlevnad Miljö och byggnadsnämndens juridiska befogenheter för att vidta åtgärder vid bristande efterlevnad finns bl a i artikel 54(EG) 882/2004. Denna anger att om den behöriga myndigheten konstaterar bristande efterlevnad ska den vidta åtgärder för att se till att företagaren avhjälper situationen. När den behöriga myndigheten beslutar vilken åtgärd som ska vidtas ska den ta hänsyn till den bristande efterlevnadens art och om företagaren tidigare visat prov på bristande efterlevnad. Ytterligare åtgärder som kontrollmyndigheten kan vidta anges i Livsmedelslagen. Exempel på åtgärder som kontrollmyndigheten har möjlighet att vidta är föreläggande, förbud, begränsa eller förbjuda utsläppande på marknaden, beordra att foder eller livsmedel återkallas, dras tillbaka från marknaden och/eller destrueras samt tillfälligt eller permanent återkalla anläggningars godkännande. Möjlighet finns att kombinera med vite. Inom myndigheten regleras juridiska befogenheter med en delegationsordning. Rutiner finns för att vidta sanktioner. Dessa utgår från Livsmedelsverkets vägledning om sanktioner. I myndighetens administrativa system finns mallar för beslut. Utifrån rutinerna för hantering av sanktioner framgår bl a att om företagaren inte på frivillig basis åtgärdar bristerna, inte åtgärdar dem inom acceptabel tid eller om det inte är klargjort att företagaren verkligen kommer att åtgärda bristerna så ska myndigheten vidta åtgärder och fatta beslut om sanktion. Denna ska väljas utifrån bristens betydelse/allvarlighetsgrad. Kontrollplan livsmedel (14)

12 7. Uppföljning och utvärdering av kontrollen Uppföljning Verksamhetsuppföljning på enheten sker efter varje kvartal. Vid dessa tillfällen kontrolleras att den offentliga kontrollen utförts enligt planeringen. I samband med årsskiftet sker utvärdering av det gångna året samt planering av det kommande årets livsmedelskontroll. Internrevisioner, så kallad samsyn, görs löpande inom livsmedelsgrupen för att säkerställa att vägledningar, rutiner m m följs. Det finns inga planer på att anlita externa konsulter under 2011 för att kvalitetsäkra kontrollerna. Revisioner Revisioner enligt artikel 4.6 i förordning(eg) 882/2004 av den lokala livsmedelskontrollen utförs av länsstyrelsen. Senaste revisionen av länsstyrelsen gjordes Utvärdering Utvärdering görs av antalet revisioner och inspektioner som utförts under året. Olika nyckeltal jämförs årligen mellan kommunerna inom Stockholms län vad gäller effektivitet, såsom antalet kontrollobjekt per handläggare, kostnadstäckning och antalet sanktionsbeslut. Kontrollplan livsmedel (14)

13 8. Beredeskap Kommunen har en krisplan som ska användas vid krisledning och krishantering för den egna organisationens arbete. Vid uppkomna livsmedelsburna utbrott utanför kontorstid är miljö och byggnadskonorets förvaltningschef nåbar och kontaktar berörd tjänsteman vid behov. Kontrollplan livsmedel (14)

14 9. Flerårig nationell kontrollplan I Sveriges fleråriga kontrollplan för livsmedelskedjan beskrivs hur den offentliga kontrollen av livsmedel, foder, djurhälsa, djurskydd och växtskyddsker. Kontrollplanen finns bl.a. på Livsmedelsverkets webbplats Kontrollplan livsmedel (14)

Kontrollplan för 2016-2018

Kontrollplan för 2016-2018 Kontrollplan för 2016-2018 Kontroll enligt livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar och därtill hörande myndighetsutövning. Operativ kontrollmyndighet är Bygg och miljönämnden i Bräcke kommun.

Läs mer

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Styrdokument, plan Miljö- och häloskyddskontoret 2015-10-14 Ghazi Alhindawi 08-590974 07 Dnr Fax 08-590 819 30 MHN/2015:93 Ghazi.Alhindawi@upplandsvasby.se Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Nivå:

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

Kontrollplan för 2014-2017

Kontrollplan för 2014-2017 2014-01-20 Förslag till kontrollplan livsmedel Alingsås 1 Kontrollplan för 2014-2017 Kontroll utifrån livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar i Alingsås Kommun samt därtill hörande myndighetsutövning.

Läs mer

Kontrollplan för 2016-2019 Kontrollområde: Kontroll av livsmedelsanläggningar

Kontrollplan för 2016-2019 Kontrollområde: Kontroll av livsmedelsanläggningar Kontrollplan för 2016-2019 Kontrollområde: Kontroll av livsmedelsanläggningar Kontrollmyndighet: Miljöskyddsnämnden i Alingsås kommun Innehåll Kontrollplan... 1 Kontrollområde:... 1 Kontrollmyndighet:...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utvecklingsnämnden 2013-02-26 12 Sida Un 10 Dnr 17/2013 460 Kontrollplan för livsmedelskontroll år 2013-2015 Utvecklingsutskottets beslut Förslag till utvecklingsnämnden

Läs mer

Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel. Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun

Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel. Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för den offentliga kontrollen... 4 2.1 Övergripande

Läs mer

Åtgärdsplan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun

Åtgärdsplan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun Tjänsteutlåtande 1(6) Sandra Wargclou 2015-09-17 Dnr: MHN 2014-000605.47 splan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län genomförde den 11 november

Läs mer

Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun. Antagen av miljö- och byggnämnden , 23

Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun. Antagen av miljö- och byggnämnden , 23 Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun Antagen av miljö- och byggnämnden 2016-04-04, 23 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning.. 3 2 Mål för den offentliga kontrollen 3 3 Samordning. 4 4 Befogenheter

Läs mer

TAXA. enligt livsmedelslagen. Antaget i kommunfullmäktige 29 november 2011, 229

TAXA. enligt livsmedelslagen. Antaget i kommunfullmäktige 29 november 2011, 229 Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret TAXA För offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Antaget i kommunfullmäktige 29 november 2011, 229 Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress:

Läs mer

Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning istället för med riktlinje.

Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning istället för med riktlinje. 1 Kommentarer angående översättning och innehåll Läsanvisning: Text med kursiv stil är direkt citerat ur rapporten. Allmänt i rapporten Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2013-10-09

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2013-10-09 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2013-10-09 12 (41) 135 TAXA FÖR OFFENTLIG KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN INOM LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2013-305-406 Miljönämnden för mellersta Bohuslän,

Läs mer

KONTROLLPLAN för den offentliga livsmedelskontrollen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017

KONTROLLPLAN för den offentliga livsmedelskontrollen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 KONTROLLPLAN för den offentliga livsmedelskontrollen Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 Kontrollplan för den offentliga livsmedelskontrollen 2017 Antagen av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-11-08 Miljö-

Läs mer

FÖRSLAG KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDELSKONTROLL i Bräcke och Ånge kommuner

FÖRSLAG KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDELSKONTROLL i Bräcke och Ånge kommuner FÖRSLAG KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDELSKONTROLL i Bräcke och Ånge kommuner 2017-2019 Sammanfattning Mål för den offentliga kontrollen Ansvarsfördelning inom kontrollområdet Samordning Befogenheter och resurser

Läs mer

Kontrollplan för år 2011-2014 Reviderad för år 2012

Kontrollplan för år 2011-2014 Reviderad för år 2012 2012-05-15 Miljöinspektör Jonas Andermyr, 040-42 51 64 Anna Moldovani Kontrollplan Diarienr: 2012/0522 Kontrollplan för år 2011-2014 Reviderad för år 2012 Kontrollområde: Kontroll av livsmedelsanläggningar

Läs mer

Dnr: MN14/30. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2015. Med plan för 2016-2017. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08

Dnr: MN14/30. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2015. Med plan för 2016-2017. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Dnr: MN14/30 Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2015. Med plan för 2016-2017 Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Kontrollplan 2/13 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för den offentliga

Läs mer

MN17/27. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter Antagen av Miljönämnden

MN17/27. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter Antagen av Miljönämnden MN17/27 Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2018-2020 Antagen av Miljönämnden 2017-12-11 Kontrollplan 2018-2020 2/15 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för myndigheterna

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll

Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll Revision i enlighet med förordning (EG) nr 882/2004, artikel 4.6 samt Regeringens regleringsbrev. Preliminär rapport X Slutrapport

Läs mer

Kontrollplan. Kontrollområde: Livsmedel. Verksamhetsår: 2011. Operativ kontrollmyndighet: Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Kontrollplan. Kontrollområde: Livsmedel. Verksamhetsår: 2011. Operativ kontrollmyndighet: Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 3/2011 Kontrollplan Kontrollområde: Livsmedel Verksamhetsår: 2011 Operativ kontrollmyndighet: Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun 1 Innehållsförteckning

Läs mer

1(12) Kontrollplan Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(12) Kontrollplan Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(12) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av Kommunstyrelsen

Läs mer

Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016. Jonas Fröjd, Länsveterinär

Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016. Jonas Fröjd, Länsveterinär Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016 Jonas Fröjd, Länsveterinär Länsstyrelsen Bakgrund Länsveterinär vid Länsstyrelsen Skåne sedan 2012. Ansvarsområden: revision av kommunal livsmedelskontroll, överklaganden,

Läs mer

Plan för livsmedelskontrollen vid miljöförvaltningen, Göteborgs Stad, 2017

Plan för livsmedelskontrollen vid miljöförvaltningen, Göteborgs Stad, 2017 Plan för livsmedelskontrollen vid miljöförvaltningen, Göteborgs Stad, 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Mål för den offentliga kontrollen... 4 Samordning... 5 Befogenheter och resurser för

Läs mer

Regeringens skrivelse 2014/15:16

Regeringens skrivelse 2014/15:16 Regeringens skrivelse 2014/15:16 Riksrevisionens rapport om gransking av livsmedelskontrollen Skr. 2014/15:16 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 4 december 2014 Stefan

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 15

Kommunstyrelsen. Ärende 15 Kommunstyrelsen Ärende 15 Samhällsbyggnad, Miljösektionen Mats Rydström Mats.Rydstrom@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-06 KSSU Sida 1(2) Kontrollplan Livsmedel 2018-2020 Beredning Beredning Beslut

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMM UN KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR MILJÖENHETEN 2014

STAFFANSTORPS KOMM UN KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR MILJÖENHETEN 2014 STAFFANSTORPS KOMM UN KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR MILJÖENHETEN 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Miljökvalitetsmål 3. Kvalitetsarbete 4. Uppföljning av kontroll- och tillsynsplan 5. Vad är tillsyn

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Kontrollplan för livsmedel

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Kontrollplan för livsmedel Samhällsbyggnadskontoret/miljö Kontrollplan för livsmedel 2017-2019 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Mål för den offentliga kontrollen... 3 2.1 Övergripande mål för kontroll inom kontrollområdet...

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Kontrollplan för offentlig kontroll av livsmedel 2015

Kontrollplan för offentlig kontroll av livsmedel 2015 Styrdokument, plan Miljö- och hälso-skyddskontoret 2014-11-14 Ghazi Alhindawi 08-590 974 07 Dnr Fax 08-590 819 30 MHN/2014:99 Ghazi.Alhindawi@upplandsvasby.se Kontrollplan för offentlig kontroll av livsmedel

Läs mer

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten Bilaga 1 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar... 4 4 Personal och tid för livsmedelskontroll... 4 5

Läs mer

Revision vårdkök 2011

Revision vårdkök 2011 Dnr 2011-1894 Revision vårdkök 2011 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Jessica Svensson, 2011-05-23 Inledning Under 2011 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019 Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019 Del 2 Genomförande, mål och prioriteringar Planen har utarbetats av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Länsstyrelsen,

Läs mer

Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen.

Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen. Nya avgifter för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen. Förslag till beslut Miljö- och byggnämnden föreslår att Kommunfullmäktige ska besluta att med stöd av 6,14 Förordning om avgifter för kontroll

Läs mer

Kontrollplan

Kontrollplan Kontrollplan 2019-2021 för offentlig kontroll av livsmedel Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: sbf/2018:436 Dokumentet är beslutat av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumentet

Läs mer

Kontrollplan Kontrollområde: Restsubstanskontroll enligt Direktiv 96/23/EG, inklusive uppföljning av positiva prov

Kontrollplan Kontrollområde: Restsubstanskontroll enligt Direktiv 96/23/EG, inklusive uppföljning av positiva prov Kontrollplan Kontrollområde: Restsubstanskontroll enligt Direktiv 96/23/EG, inklusive uppföljning av positiva prov 2015-2018 Kontrollmyndigheter: Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Länsstyrelserna Fastställd:

Läs mer

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Många livsmedelsföretagare upplever att den offentliga kontrollen innebär en rad administrativa svårigheter. Landsbygdsdepartementet

Läs mer

Kontrollplan för Tranemo Kommuns offentliga kontroll av livsmedel 2011-2014

Kontrollplan för Tranemo Kommuns offentliga kontroll av livsmedel 2011-2014 Kontrollplan för Tranemo Kommuns offentliga kontroll av livsmedel 2011-2014 1 2 Innehåll 1 Sammanfattning 5 2 Mål för den offentliga kontrollen 6 2.1 Övergripande mål för kontroll inom kontrollområdet...6

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Cll 1

TJÄNSTESKRIVELSE Cll 1 Staffanstorps kommun TJÄNSTESKRIVELSE Cll 1 / 1 ( 1) ÄRENDENR:2015-MOS-52 DATUM: 2015-10-30 VÅR REFERENS: Thomas Lexen 046-25 11 00 thomas.lexen@staffanstorp.se Verksamhetsplan Planenheten 2016 Förslag

Läs mer

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-11-24 120 Taxa för Torsås kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Torsås

Läs mer

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi MBN 11-253 406 Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Antagen av KF 2011-11-28, 66 Indexjusterad av MBN 2018-11-01

Läs mer

KOMMUNAL TAXA. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

KOMMUNAL TAXA. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen KOMMUNAL TAXA FÖR SANDVIKENS KOMMUN Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Kommunfullmäktiges beslut den 20 november 2017, 210 Denna taxa meddelas med stöd av 6 andra stycket,

Läs mer

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Ansvarig Lina Rosenstråle, verksamhetsområdeschef Dokumentnamn - Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Upprättad av Berörda verksamheter Samhällsbyggnad Reviderad KF 2011-12-15, 149, KF 2014-09-18

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxan gäller från och med den 1 januari 2017 Fastställd av Täbys kommunfullmäktige 2016-11-28, 111 med stöd av livsmedelslagen

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Datum 2014-01-16 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-10-20, 206 Kommunfullmäktige 2011-12-20, 152 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-10-24, 154

Läs mer

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019 Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019 Del 1 Introduktion till den nationella kontrollplanen Planen har utarbetats av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 7 Dnr SBN/2015:39-206 Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Beslut Samhällsbyggnadsnämnden föreslår

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 119/2015 att gälla från den 1 januari 2016 att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 99/2014 upphör att gälla från samma

Läs mer

Kontrollplan 2015. Kontrollområde: LIVSMEDEL. Operativ kontrollmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning...

Kontrollplan 2015. Kontrollområde: LIVSMEDEL. Operativ kontrollmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning... Kontrollplan 2015 Kontrollområde: LIVSMEDEL Operativ kontrollmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun 1 Sammanfattning... 2 2 Mål för den offentliga kontrollen... 3 3 Ansvarsfördelning inom kontrollområdet...

Läs mer

Årlig kontrollplan 2014 För Sunne kommuns offentliga livsmedelskontroll. Antagen av miljö- och byggnadsnämnden 2014-02-12, 11

Årlig kontrollplan 2014 För Sunne kommuns offentliga livsmedelskontroll. Antagen av miljö- och byggnadsnämnden 2014-02-12, 11 Årlig kontrollplan 2014 För Sunne kommuns offentliga livsmedelskontroll Antagen av miljö- och byggnadsnämnden 2014-02-12, 11 1. Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för den offentliga kontrollen...

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:128

Regeringens proposition 2005/06:128 Regeringens proposition 2005/06:128 Anpassningar till nya EG-bestämmelser om livsmedel, foder, djurhälsa, djurskydd och växtskydd m.m. Prop. 2005/06:128 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Dnr MN12/23. Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Antagen av Miljönämnden 2012-09-24

Dnr MN12/23. Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Antagen av Miljönämnden 2012-09-24 Dnr MN12/23 Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Antagen av Miljönämnden 2012-09-24 Dnr MN12/23 2/6 Taxa för Nyköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser

Läs mer

TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN

TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Taxa inom livsmedelskontrollen Taxa 2006-12-18, 227 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Dokumentansvarig: Förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen Antaget: KF 2016-11-07, 125 TAXA 2(5) Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Läs mer

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 127 1(5) Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen 2(5)

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel TAXA för offentlig kontroll av livsmedel MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2015-11-30, Kf 146 Taxan träder i kraft 2016-01-01 2 (5) Inledande

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2018/253 406 KFS 2019:04 Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2018 Gäller

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lycksele kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt livsmedelslagen

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll

Taxa för livsmedelskontroll Antagen: KF 271/2009 Taxa för livsmedelskontroll Senast indexreglerad av miljö- och hälsoskyddsnämnden 263/2012, att gälla fr o m 2013-01-01. 1 KAP INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Denna taxa gäller avgifter för

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Dnr 2017-2239 Sida 1 (6) Bilaga 3 Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Inledande bestämmelser 1 Denna taxa

Läs mer

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Taxa för Surahammars Bygg- och Miljönämnds kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Skapad: 2018-05-31, Minal Mistry Antagen:

Läs mer

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen.

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen. Tillsyn 4/12 Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG www.kemikalieinspektionen.se Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet

Läs mer

Tobias Johansson. Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Planering och hållbar utveckling

Tobias Johansson. Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Planering och hållbar utveckling Cirkulärnr: 2007:5 Diarienr: 2007/0143 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Tobias Johansson Datum: 2007-01-22 Mottagare: Rubrik: Planering och hållbar utveckling Kommunstyrelserna Miljö- och hälsoskyddsnämnderna

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Läs mer

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174 Taxa enligt livsmedelslagen Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22, 174 enligt livsmedelslagen Sida 1 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 2 Timtaxa (timavgift)...

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet i Eksjö kommun Inledande bestämmelser

Läs mer

Ser. A Nr 143, 2011-10-31

Ser. A Nr 143, 2011-10-31 Nr 143. Miljö- och hälsoskyddsnämndens timavgift för tillsyn och kontroll samt taxa för Uppsala kommuns offentliga kontroll av livsmedel (KSN-2011-0418, KSN-2011-0419) Kommunfullmäktige Förslag till beslut

Läs mer

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober Taxa för kontroll inom livsmedelsområdet Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober 2015 171 2 Taxa för offentlig kontroll, prövning och registrering inom livsmedelsområdet Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

SVERIGES VETERINÄRFÖRBUND

SVERIGES VETERINÄRFÖRBUND SVERIGES VETERINÄRFÖRBUND BOX 12 709 TELEFON 08 / 545 558 20 Besöksadress: 112 94 STOCKHOLM TELEFAX 08 / 545 558 39 KUNGSHOLMS HAMNPLAN 7 Stockholm den 27 september 2013 Livsmedelsverket livsmedelsverket@slv.se

Läs mer

Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C)

Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C) Tillsynsnämnden 2010-02-11 1 (18) Plats och tid Kommunhuset i Hyltebruk kl. 8.00 9.30 Beslutande Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C) Övriga deltagande Sören Johansson

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-02-23 30 Gäller fr o m: 2015-02-23 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:23-206 Ersätter: Ansvarig: Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Läs mer

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Antaget i kommunfullmäktige 2006-04-18, 65, med ändring 2009-12-07, 232, 2010-12-06, 236, 2011-09-12, 167, 2014-12-08, 8 och 28, 2016-11-14, 18 samt 2018-12-17, 30 Ändringar beslutade av tillsynsnämnden

Läs mer

Taxa för kommunens offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för kommunens offentliga kontroll av livsmedel Taxa för kommunens offentliga kontroll av livsmedel Godkänd av kommunfullmäktige den 30 november 2009, 166. Ändring i 11 samt timavgift och basmånad för indexuppräkning beslutad av kommunfullmäktige den

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Miljönämnden östra Skaraborgs kostnader för offentlig kontroll enligt EG:s

Läs mer

Offentliggörande av resultat av livsmedelskontroll

Offentliggörande av resultat av livsmedelskontroll Lagrådsremiss Offentliggörande av resultat av livsmedelskontroll Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 27 april 2006 Ann-Christin Nykvist Anders Perklev (Jordbruksdepartementet)

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN KS 2015/295 406 KFS 2015:16 Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen (Antagen av kommunfullmäktige den 26 oktober 2015) (Gäller

Läs mer

Behovsutredning och tillsynsplan

Behovsutredning och tillsynsplan 2014-03-13 1 (16) Dnr : KS2014/39-5 Behovsutredning och tillsynsplan 2014-2016 Kommunstyrelseförvaltningen-miljöenheten Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517 83 Bollebygd Ballebovägen

Läs mer

YTTRANDE 1 (6)

YTTRANDE 1 (6) YTTRANDE 1 (6) 2018-02-08 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2017-1028 Yttrande över slutrapport samt förslag till åtgärdsplan gällande Länsstyrelsens revision av livsmedelskontrollen i Järfälla kommun

Läs mer

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena STORFORS KOMMUN TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Storfors kommun 2011-12-15 KF 158 Reviderad

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Karlsborgs kommun Bilaga 126 KF 129 2011-11-28 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Dokumenttyp: Avgifter Diarienummer: 220.2011 Beslutande: Kommunfullmilktige Upprättad: 2011-11-28 Antagen: 2011-11-28

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Gäller från och med 2017-01-01 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel fastställd av kommunfullmäktige i Mjölby 2013-11-19, 116 fastställd av kommunfullmäktige

Läs mer

Sida: 1 (19) Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP Livsmedel 2016 Gäller för: Livsmedel Upprättad av: Livsmedelsgruppen Beslutad av: Version: 0.

Sida: 1 (19) Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP Livsmedel 2016 Gäller för: Livsmedel Upprättad av: Livsmedelsgruppen Beslutad av: Version: 0. Miljö och hälsa Sida: 1 (19) Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP Livsmedel 2016 Gäller för: Livsmedel Upprättad av: Livsmedelsgruppen Beslutad av: Version: 0.1 Samhällsbyggnads verksamhetsidé Verksamhetsplan

Läs mer

Kontrollplan för kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 2017 Samhällsbyggnadsnämnden

Kontrollplan för kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Kontrollplan för kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Datum 2016-12-01 Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-12-14, SBN 208 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2.

Läs mer

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 20 oktober 2011, 166. Taxan reviderades av kommunfullmäktige 29 november 2018, 116 SIG2000, v4.1, 2015-11-12 MILJÖ-

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/596 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid: Tills

Läs mer

Taxa för Ljungby kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för Ljungby kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Diarienummer: Mob 2014/1443 Mob 2017/1955 Mob 2018/2166 Taxa för Ljungby kommuns offentliga kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 83 Reviderad 2015-11-23,

Läs mer

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Under 2013 har Jordbruksverket tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, genomfört Förenklingsresan. Vi har besökt lantbrukare

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014 Tjänsteutlåtande Chef 2013-11-26 Anne-Charlotte Glantz 08-590 974 02 Dnr: Fax 08-590 733 40 MHN/2013:87 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och

Läs mer

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Miljö- och byggnadsnämndens dnr: 2014:1887 Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15, 45 Att gälla från och med 2015-01-01 Inledande

Läs mer

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument 1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-01-30 5 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016

TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016 TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Nybro kommuns kostnader för offentlig kontroll

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-08-31. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen i Sala kommun fr.o.m 1 januari 2012

Sammanträdesdatum 2011-08-31. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen i Sala kommun fr.o.m 1 januari 2012 ,~''c'':5",7 Bilaga KS 2011/178/1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BYGG- OCH MIUÖNÄMNDEN ~~~~~ Sammanträdesdatum 2011-08-31 SALA KoiiilN1UN Komml

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Taxa 1(5) 2015-05-26 Dnr: MHN 2015-000532.54 Fastställd av Kommunfullmäktige i Danderyds kommun 2015-12-14, 111 Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden Härjedalens Kommun 23 januari 2015 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2016-02-11 (4) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljöenheten Antagen av Kommunfullmäktige 142 2016-11-24 Gäller från och med 2017-01-01 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn 0345-180

Läs mer

Taxa inom livsmedelsområdet

Taxa inom livsmedelsområdet Taxa inom livsmedelsområdet Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestads kommun 2012-01-30 Töreboda kommun 2011-12-12 Gullspångs kommun 2012-01-12 Datum: 2012-02-10 Sida: 2 (6)

Läs mer

Årlig kontrollplan 2015

Årlig kontrollplan 2015 Version 2015-01-21 Årlig kontrollplan 2015 Kontrollområde: Offentlig livsmedelskontroll Kontrollmyndighet: miljö- och bygglovsnämnden, Sunne kommun Antagen av miljö- och bygglovsnämnden Mbn 1, 2015-01-21

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2015:21 Taxa från och med den 1 januari 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2011:12 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Kommunfullmäktiges beslut den 12 december

Läs mer